Cytostatika och andra läkemedel med bestående toxisk effekt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Cytostatika och andra läkemedel med bestående toxisk effekt"

Transkript

1 Ingrid Ekman LOKAL ANPASSNING Cytostatika och andra läkemedel med bestående toxisk effekt Allmänt I Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter om cytostatika och läkemedel med bestående toxisk effekt (AFS 2005:5) har det skett en skärpning när det gäller tillredning och administrering samt omhändertagande av avfallet. Skärpningen har gjorts för att minska risken för att sjukvårdspersonal exponeras för läkemedel som kan medföra uppkomst av bestående överkänslighet eller skada. Vid tillbud och/eller skador i samband med arbetet ska en skriftlig tillbuds- eller arbetsskadeanmälan och/eller en avvikelserapport göras tillsammans med arbetsgivare. Arbetsgivaransvar Skriftliga skydds- och hanteringsföreskrifter ska finnas tillgängliga på arbetsplatsen liksom gällande författningar. Bedömning av risker som är förenade med arbetet ska göras före påbörjande av arbetet. Riskbedömningen ska dokumenteras skriftligt. Vid riskbedömningen ska läkemedlets toxikologiska egenskaper samt risken för exponeringen beaktas. Riskbedömningen ska utföras med hjälp av erforderlig kompetens. Sjukhusapoteket besitter sådan kompetens. Skyddsinformationsblad med preparatspecifik information kan erhållas via under FASS för förskrivare. Riskbedömningen ska förnyas om arbetsförhållandena ändras så att det kan påverka exponeringen för aktuellt läkemedel. Nytt preparat, ändrat tillrednings- eller administreringssätt, införande av annan teknik eller ändrade rutiner är exempel på förändringar som innebär att förnyad riskbedömning ska utföras. Läkemedlen ska endast hanteras av personal med erforderliga kunskaper om de aktuella preparaten samt om risker och hur dessa ska förebyggas. Det åligger arbetsgivaren att tillse att personalen har dessa kunskaper och att kunskaperna kontinuerligt uppdateras. Förebyggande skyddsåtgärder I anslutning till arbetsplats där arbetet utförs ska finnas möjlighet till handtvätt samt avsköljning med stora mängder vatten vid eventuellt spill av läkemedel på huden. Ögondusch ska vara tillgänglig vid eventuellt stänk i ögonen. Beredning av läkemedlen ska antingen utföras i säkerhetsbänk eller med hjälp av slutet system.

2 2 Skyddsrock med lång ärm och mudd ska användas vid beredning. Rockarna ska vara rumsbundna och bytas dagligen. Rockarna ska ej användas vid beredning av andra läkemedel. Vid risk för stänk i ansiktet ska skyddsglasögon och munskydd eller visir användas. Åtgärder vid spill på huden eller stänk i ögonen Om de aktuella läkemedlen kommer i kontakt med huden, skölj noga och rikligt med vatten i minst 5 minuter. Om de aktuella läkemedlen kommer i kontakt med ögonen, skölj omgående i minst 15 minuter med i första hand ögondusch och därefter tempererat vatten. Vid behov kontaktas ögonläkare. Författningar AFS 2005:5. Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter om cytostatika och andra läkemedel med bestående toxisk effekt. Särskilt farliga läkemedel Exempel på läkemedel som omfattas av föreskriften Läkemedel med cytostatisk/cytotoxisk effekt, t.ex. Cytostatika Andra läkemedel med cytotoxisk effekt, t.ex. Trimetrexat Allmänt En del cytostatika har vävnadstoxisk effekt utanför blodbanan och kan därför ha lokal effekt på hud och slemhinnor vid läckage och/eller spill. Patienter som får starkt vävnadstoxiskt medel och/eller är svårstuckna bör ha subcutan venport. Kvinnor som arbetar med cytostatika har rätt till andra arbetsuppgifter under graviditet och amning. Arbetsgivaren svarar för att det minst en gång årligen kontrolleras att arbetssättet inte medför att läkemedlet sprids utanför det slutna systemet. Resultatet ska dokumenteras. Innan ett slutet system tas i bruk ska det ha provats och visat sig vara tätt. Vid transport av cytostatika ska sluten och säker behållare användas. Beredning av cytostatika Cytostatika ska beredas i säkerhetsbänk. All cytostatika ska därför beredas på sjukhusapoteket. Slutna system för parenteral läkemedelshantering ska användas.

3 3 Cytostatikabehandling Kontrollera att patienten har fått och förstått information om sin cytostatikabehandling. Ge patienten kontinuerlig information, handledning och stöd. Lyssna på den enskilde patientens behov och arbeta utifrån det. Intravenösa infusioner och injektioner Hantering och administrering Kontrollera att läkemedel och allt material som behövs finns tillgängligt. Ta på skyddsrock med lång ärm och mudd. Ta på nitril- eller neoprenhandskar alternativt dubbla rena engångshandskar. Vid risk för stänk i ansiktet ska skyddsglasögon och munskydd eller visir användas. Lägg ett absorberande underlägg med plastad undersida under administreringsstället. Om läkemedlet ska ges i perifer venkateter, välj en ven som inte är i närheten av en led. Vid val av insticksställe, börja perifert på armen. Det är en fördel att värma armen före insättandet av den perifera venkatetern. Vid behandling av bröstcanceropererade patienter, undvik att ge läkemedel i armen på den opererade sidan. Använd slutet system. Intravenös cytostatikabehandling ska inledas och avslutas med infusion av spoldropp. Kontrollera att den kanyl som ska användas ligger intravasalt innan infusion eller injektion påbörjas. Upprepa denna kontroll under infusionen/injektionen och när den slutförts. Fås inte backflöde i en subcutan venport, ska den röntgenkontrolleras innan cytostatika ges. Om patienten upplever obehag avbryt, kontrollera och tillkalla vid behov läkare. Torka av arbetsytor med alkaliskt rengöringsmedel och därefter med desinfektionssprit mellan varje handhavande. Åtgärder vid extravasal injektion Avbryt genast infusionen/injektionen men låt den perifera venkatetern sitta kvar. Försök aspirera via venkatetern och spruta in steril fysiologisk koksalt 9 mg/ml för utspädning. Avlägsna därefter venkatetern. Immobilisera armen och lägg den i högläge. Försök uppskatta hur mycket cytostatika som kan ha gått extravasalt och dokumentera det. Tillkalla ansvarig läkare. Markera med spritpenna infiltrerat område. Fotografera området. Vidtag åtgärder enligt speciell lista med föreskrifter för varje enskilt cytostatika. Håll området under uppsikt. Vid hudförändringar ska området fotograferas dagligen. Vid vävnadsskada kontaktas plastikkirurgen. Dokumentera.

4 4 Peroral administrering Använd rena engångshandskar samt, vid uttag av flerdosförpackning, sked vid iordningställandet. Tabletter får ej delas, krossas eller blandas ut i vätska. Använd skyddsrock med lång ärm och mudd samt rena engångshandskar vid hantering av mixturer. Omhändertagande av utsöndringar, material och prover Cytostatikapreparaten har olika lång utsöndringstid. Information om utsöndringstiden finns i FASS, i skyddsinformationsblad och i annan information om preparatet. Rester av cytostatika kan finnas kvar i utsöndringar upp till fem dagar efter avslutad behandling. Koncentrationen är dock låg. När utsöndringar och blod ska tas om hand under denna tid gäller följande: Ta på skyddsrock med lång ärm och mudd samt rena engångshandskar. Ta hand om utsöndringen och/eller blodet omedelbart. Spola ner utsöndringen i toalettstolen eller spoldesinfektorn. Torka genast upp eventuellt spill och rengör ytan rikligt med alkaliskt rengöringsmedel. Flergångsmaterial körs i disk- eller spoldesinfektor. Urin-, avförings- och blodprov hanteras som vanliga prover. Torka arbetsytor med alkaliskt rengöringsmedel och därefter desinfektionssprit. Omhändertagande av avfall och tvätt Allt engångsmaterial som kommit i kontakt med ovanstående läkemedel, ska kasseras som riskavfall. Skärande och stickande material läggs i avsedd plastbehållare med lock. Plastbehållaren ska vara tillsluten. Den ska vara märkt med SMITTFÖRANDE/SKÄRANDE/STICKANDE AVFALL. Annat material som t.ex. infusionsaggregat, underlägg, handskar och injektionsflaska placeras i en hel plastpåse som försluts och läggs i godkänd riskavfallskartong/behållare. Slangklämman på infusionsaggregatet ska vara stängd. Kartongen/behållaren ska vara märkt RISKAVFALL. Kartongen/behållaren ska fraktas bort från avdelningen inom en vecka. Flergångsmaterial som förorenats med cytostatika körs i disk- eller spoldesinfektor. Textilier som förorenats med större mängd cytostatika förpackas i en vattenlöslig plastsäck som försluts och läggs i en gul tvättsäck med texten RISKTVÄTT. Textilier som förorenats med bara några droppar cytostatika hanteras som vanlig tvätt. Instillation Instillation av cytostatika görs bl.a. i urinblåsa och pleura. Instillationen ska hanteras med stor försiktighet. Ange vid beställning att slutet system ska användas, alternativt att trevägskran med 10 cm slang, fylld med lämplig spolvätska ska kopplas till spruta eller infusionsaggregat.

5 5 Administrering Ta på skyddsrock med lång ärm och mudd samt nitril- eller neoprenhanskar alternativt dubbla handskar. Om det finns risk för stänk i ansiktet ska skyddsglasögon och munskydd eller visir användas. Lägg ett absorberande underlägg med plastad undersida under patienten. Koppla det slutna systemet eller trevägskranen till katetern med luerfattning och utför instillationen. Spola igenom katetern med lämplig mängd spolvätska. Efterarbete Använda textilier med spill tas omhand som infekterad tvätt. De förpackas i en vattenlöslig tvättsäck som läggs i en gul plastsäck med texten RISKTVÄTT. Använt flergångsmaterial körs i disk- eller spoldesinfektor. Avfall förpackas i en hel plastpåse inne på behandlingsrummet och läggs därefter i en godkänd riskavfallskartong/behållare. Kartongen/behållaren ska vara märkt med RISKAVFALL. Cytostatikaavfall får endast förvaras en vecka på avdelningen. Cytostatikabehandling i hemmet Vid cytostatikabehandling i hemmet är det viktigt med noggrann information till patient och anhöriga om behandlingen och dess specifika biverkningar och om omhändertagande av avfall och tvätt. Det är viktigt att också hemtjänstpersonal och andra som deltar i vården får information om läkemedlets och behandlingens effekter och om skydds- och hanteringsföreskrifter. Transport av cytostatika för behandling i hemmet ska ske i speciell, sluten transportbox märkt med cytostatika. Vid administrering gäller samma skyddsföreskrifter som vid sluten vård. Vid peroral administrering i hemmet får tabletter och kapslar ej delas. Avfall efter behandlingen transporteras i transportboxen till vårdinrättningen och kastas som cytostatikaavfall. Textilier med spill tvättas genast i tvättmaskin i hemmet. Eventuella utsöndringar, t.ex. kräkningar, kan spolas ner i toalettstolen.

6 6 Läkemedel som medför risk för överkänslighet och bestående skada Exempel på läkemedel som omfattas av föreskriften Sufonamider Cefalosporiner Penicilliner Neomycin Bensokain Klorpromazin Vissa enzymer - Alteplas - Streptodomas - Streptokinas Fibrinolyshämm. medel - Aprotinin Perifer vasodilator - Iloprost Hormoner - Tetrakosaktid Vissa antibakteriella betalaktamer Vissa neuroleptika - Klorpromazin Bulkmedel - Ispaghula Allmänt Vid ordination av läkemedel bör den beredningsform väljas som utgör minst risk vid hantering, utan att detta innebär nackdelar för patienten. Flytande läkemedel innebär större risk för exponering genom stänk och spill än tabletter och kapslar. Stor risk för exponering föreligger också då spädningsvätska tillsätts en torrampull. En brytampull som innehåller flytande eller pulverformigt läkemedel kan vid öppnandet medföra risk för stänk eller dammspridning. Injektionsflaska försedd med gummimembran är att föredra, eftersom läkemedlet kan beredas utan att flaskan öppnas. Infusioner Hantering och beredning Kontrollera att läkemedel och allt material som behövs finns tillgängligt. Desinfektera händer och arbetsyta. Ta på skyddsrock med lång ärm och mudd samt rena engångshandskar. Vid risk för stänk i ansiktet ska skyddsglasögon och munskydd eller visir användas. Följ de instruktioner som respektive företag har till sina slutna infusionsaggregat.

7 7 Administrering Anslut aggregatet till infusionskanylen. Ställ in ordinerad dropptakt. Efterarbete Ta på rena engångshandskar. Använd insidan av en hel plastpåse som underlägg och koppla ifrån infusionen. Lägg det använda materialet i plastpåsen och knyt till denna. Se vidare Omhändertagande av avfall. Injektioner Använd slutet system vid uppdragning och administrering av injektionsvätskan. Hantering och beredning Kontrollera att läkemedel och allt material som behövs finns tillgängligt. Desinfektera händer och arbetsyta. Ta på skyddsrock med lång ärm och mudd samt rena engångshandskar. Vid risk för stänk i ansiktet ska skyddsglasögon och munskydd eller visir användas. Följ de instruktioner som respektive företag har till sina slutna beredningssystem. Iordningställande av injektionslösning i brytampull bör ske under draghuv/ i dragskåp. Använd munskydd och skyddsglasögon eller visir. Lägg ett underlägg med absorberande yta och plastad undersida på arbetsytan vid beredning av läkemedel i brytampull. Administrering Ta på rena engångshandskar. Lägg ett absorberande underlägg med plastad undersida under administreringsstället. Medtag en hel plastpåse för efterarbetet. Administrera läkemedlet. Efterarbete Lägg det använda materialet i plastpåsen och knyt till denna. Se vidare Omhändertagande av avfall

8 8 Tabletter, kapslar, pulver, granulat och mixturer Hantering Delning, krossning eller upplösning av tabletter till dryck, liksom tömning av kapslar bör ej förekomma, då risk för dammbildning och kontaminering uppstår. Tillredning av mixturer ska ske på apotek. Använd rena engångshandskar vid hantering av mixturer, pulver och granulat. Uttag av tabletter och kapslar ur förpackning betraktas inte som någon risk. Salvor, salvkompresser och indränkta tamponader Hantering Vid iordningställande och administrering ska skyddsrock med lång ärm och mudd, rena engångshandskar, samt vid risk för hudkontakt i ansikte munskydd och skyddsglasögon eller visir användas. Omhändertagande av avfall Allt engångsmaterial som kommit i kontakt med ovanstående läkemedel, ska kasseras som riskavfall. Skärande och stickande material läggs i avsedd plastbehållare med lock. Plastbehållaren ska vara tillsluten. Den ska vara märkt med SMITTFÖRANDE/SKÄRANDE/STICKANDE AVFALL. Annat material som t.ex. infusionsaggregat, underlägg, handskar och injektionsflaska placeras i en hel plastpåse som försluts och läggs i godkänd riskavfallskartong/behållare. Slangklämman på infusionsaggregatet ska vara stängd. Kartongen/behållaren ska vara märkt med RISKAVFALL. Behållaren ska fraktas bort från avdelningen inom en vecka. Förekommer omhändertagande av smittförande avfall kan avfall från antibiotikahantering läggas bland detta. Smittförande avfall får endast förvaras ett dygn på avdelningen. Flergångsmaterial som förorenats med läkemedel körs i disk- eller spoldesinfektor. Instillation i urinblåsa Instillation med levande Bacillus Calmette-Guerin bakterier används mot tumörer i urinblåsan. Instillationen ska hanteras med stor försiktighet.

9 9 Beredning Kontrollera att läkemedel och allt material som behövs finns tillgängligt. Desinfektera händer och arbetsyta. Ta på skyddsrock med lång ärm och mudd samt rena nitril- eller neoprenhandskar. Vid risk för stänk i ansiktet ska skyddsglasögon och munskydd eller visir användas. Sker beredningen med icke slutet system läggs ett absorberande underlägg med plastad undersida på arbetsytan. Bered lösningen enligt fabrikantens anvisningar. Använd om möjligt slutet system. Koppla vid behov trevägskran med 10 cm slang till aggregatet för spoldropp. Byt till rena arbetshandskar. Administrering Lägg ett absorberande underlägg med plastad undersida under patienten. Utför instillationen med hjälp av kateter med luerfattning. Efterarbete Använda textilier tas om hand som infekterad tvätt. De förpackas i en vattenlöslig tvättsäck som läggs i en gul plastsäck med texten RISKTVÄTT. Använt flergångsmaterial körs i disk- eller spoldesinfektor. Avfall tas om hand som smittförande avfall. Det förpackas i en hel plastpåse inne på behandlingsrummet och läggs därefter i en godkänd avfallskartong/behållare. Kartongen/behållaren ska vara märkt RISKAVFALL. Smittförande avfall får endast förvaras ett dygn på avdelningen. Torka arbetsytor med desinfektionssprit. Inhalationsläkemedel Exempel på läkemedel som omfattas av föreskriften Pentamidin Ribavirin Inhalation av läkemedlen ska ske i särskild inhalationsbox. Vid inhalationsboxen ska finnas särskilda metodanvisningar hur inhalationen ska utföras samt hur boxen ska rengöras. Personal som uppehåller sig i rummet under inhalationen ska bära andningsskydd. Exempel på andningsskydd är 1873 V FFP 3.

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD: HANTERING AV LÄKEMEDEL MED TOXISKA EFFEKTER. ANTIBIOTIKA OCH CYTOSTATIKA, MM

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD: HANTERING AV LÄKEMEDEL MED TOXISKA EFFEKTER. ANTIBIOTIKA OCH CYTOSTATIKA, MM Region Stockholm Innerstad Sida 1 (10) Rev. 2013-11-17 Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD: HANTERING AV LÄKEMEDEL MED TOXISKA EFFEKTER. ANTIBIOTIKA OCH Sjuksköterskor

Läs mer

Hanteringsföreskrift Toxiska Läkemedel - Östersunds sjukhus I enlighet med Arbetarskyddsstyrelsens författningssamling AFS 1999:11

Hanteringsföreskrift Toxiska Läkemedel - Östersunds sjukhus I enlighet med Arbetarskyddsstyrelsens författningssamling AFS 1999:11 Östersunds sjukhus Ersätter nr 30/3-04 Gäller fr.o.m. 2004-11-09 Godkänd av, Eva Olofsson, personalstrateg 2004-11-09 Utarbetad av, Arb gruppen hant. toxiska läkemedel, 2004-04-22 Kontakt person: Carina

Läs mer

Cytostatikahantering

Cytostatikahantering Cytostatikahantering Lokala föreskrifter vid medicinkliniken Länssjukhuset Kalmar Reviderad av: Tina Dietrichson Helén Gustafsson Gäller 2012-01-01 2013-12-31 Gunhild Nordesjö-Haglund, verksamhetschef

Läs mer

5 IORDNINGSTÄLLANDE 5.1 Allmänt

5 IORDNINGSTÄLLANDE 5.1 Allmänt 5 IORDNINGSTÄLLANDE 5.1 Allmänt Med iordningställande av läkemedel menas: Uppdelning av tabletter, kapslar och andra avdelade läkemedelsdoser samt uppmätning av flytande läkemedel och injektionsvätska

Läs mer

CYTOSTATIKA OCH ANDRA LÄKEMEDEL MED BESTÅENDE TOXISK EFFEKT

CYTOSTATIKA OCH ANDRA LÄKEMEDEL MED BESTÅENDE TOXISK EFFEKT ARBETSMILJÖVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 2005:5 CYTOSTATIKA OCH ANDRA LÄKEMEDEL MED BESTÅENDE TOXISK EFFEKT Ändringar införda t.o.m.2009-10-19) CYTOSTATIKA OCH ANDRA LÄKEMEDEL MED BESTÅENDE TOXISK EFFEKT

Läs mer

CYTOSTATIKA OCH ANDRA LÄKEMEDEL MED BESTÅENDE TOXISK EFFEKT

CYTOSTATIKA OCH ANDRA LÄKEMEDEL MED BESTÅENDE TOXISK EFFEKT ARBETSMILJÖVERKETS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 2005:5 CYTOSTATIKA OCH ANDRA LÄKEMEDEL MED BESTÅENDE TOXISK EFFEKT ARBETSMILJÖVERKET Publikationsservice Box 1300 171 25 SOLNA Tfn: 08-730 97 00 Telefax: 08-735

Läs mer

Farligt avfall skärande/stickande

Farligt avfall skärande/stickande Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Riktlinje Smittskydd Värmland 4 5 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Smittskydd Värmland Ingrid Persson 2013-06-26 Tills vidare

Läs mer

Antibiotika-beredning av injektion/infusion

Antibiotika-beredning av injektion/infusion Antibiotika-beredning av injektion/infusion Enhet: Hälso- och sjukvårdsgemensamt Giltigt från: 2016-03-01 Utarbetad av: Lena Nilsson, Vårdhygien, Pia Törndahl, Läkemedelsenheten Fastställd av: Pär Lindgren,

Läs mer

Handläggning av misstänkta fall av ebola i primärvård

Handläggning av misstänkta fall av ebola i primärvård Sida 1 av 9 141204 Handläggning av misstänkta fall av ebola i primärvård Patient som söker vård på vårdcentral Den som först träffar patient med plötsligt feberinsjuknande, till exempel sekreterare, ställer

Läs mer

HANTERINGSANVISNINGAR FÖR CYTOSTATIKA 2006

HANTERINGSANVISNINGAR FÖR CYTOSTATIKA 2006 HANTERINGSANVISNINGAR FÖR CYTOSTATIKA 2006 Allmän onkologiska kliniken Innehållsförteckning 1 INLEDNING 4 2 HÄLSOEFFEKTER 5 3 RISKBEDÖMNING 6 3.1 Riskanalys...6 3.2 Exponeringsrisker...7 4 UTBILDNING 8

Läs mer

Rutin för kassation av läkemedel

Rutin för kassation av läkemedel Rutin för kassation av läkemedel Hemsjukvård Hantering av kassation av läkemedel i hemsjukvården ska hanteras på samma sätt som läkemedel hos patienter på SÄBO. Kassation av läkemedel Kassationen av läkemedel

Läs mer

Margareta Edvall Hygiensjuksköterska BLODBUREN SMITTA

Margareta Edvall Hygiensjuksköterska BLODBUREN SMITTA Margareta Edvall Hygiensjuksköterska BLODBUREN SMITTA Blodsmitta i vården Smitta via blod, blodprodukter eller blodtillblandade kroppsvätskor synligt blod Genom: Stick- eller skärskador. Rikliga mängder

Läs mer

Sår ren rutin. Ingrid Isaksson, hygiensjuksköterska

Sår ren rutin. Ingrid Isaksson, hygiensjuksköterska Sår ren rutin Ingrid Isaksson, hygiensjuksköterska Sår och sårbehandling Förebygga uppkomst av sår Hålla rena sår rena, läka sår Hindra smittspridning Minska antibiotikatrycket Läkarens ansvar Diagnostik

Läs mer

Farligt avfall inom vården

Farligt avfall inom vården Farligt avfall inom vården Handbok för hantering av farligt avfall inom Folktandvården samt inom Hälso- och sjukvården, Norrbottens läns landsting Version Ändrad av Ändring V1.1 Nina Myrestam Uppdaderade

Läs mer

Åtgärder vid extravasering av cytostatika. Nationella anvisningar, version 1

Åtgärder vid extravasering av cytostatika. Nationella anvisningar, version 1 Åtgärder vid extravasering av cytostatika Nationella anvisningar, version 1 Januari 2013 Innehållsförteckning Extravasering av cytostatika... 3 1. Symtom vid Extravasering... 3 2. Åtgärder vid misstänkt

Läs mer

RIKTLINJE. Eva Franzén, Mas. Eva Franzén, Mas

RIKTLINJE. Eva Franzén, Mas. Eva Franzén, Mas RIKTLINJE Version Datum Utfärdat av Godkänt Eva Franzén, Mas 1 2011-06-29 Eva Franzén, Mas 2 2013-08-13 Eva Franzén, Mas Eva Franzén, Mas Riktlinjer för nutrition inom den kommunala hälso- och sjukvården

Läs mer

Desinfektion av vattensystemet i dentala unitar. - enligt Umeå-modellen. Umeå-modellen 20090901 Sid 1 av 7

Desinfektion av vattensystemet i dentala unitar. - enligt Umeå-modellen. Umeå-modellen 20090901 Sid 1 av 7 Desinfektion av vattensystemet i dentala unitar - enligt Umeå-modellen Umeå-modellen 20090901 Sid 1 av 7 Bakgrund I de dentala unitarna finns ett system av rör, slangar och ventiler, som leder fram vatten

Läs mer

Rutin för hantering av vårdens farliga avfall

Rutin för hantering av vårdens farliga avfall 1(11) Rutin för hantering av vårdens farliga avfall Handbok för hantering av farligt avfall inom Folktandvården samt inom Hälso- och sjukvården, Norrbottens läns landsting Innehåll Rutin för hantering

Läs mer

URINPROV. Tvätta och handdesinfektera händerna Ta på handskar Ta på plastförkläde

URINPROV. Tvätta och handdesinfektera händerna Ta på handskar Ta på plastförkläde 1 URINPROV Prov lämnas i många olika situationer Urinprov kan behöva lämnas av olika anledningar, till exempel när patienten utreds för sjukdom eller då olika uppföljningar behöver göras. Det är alltid

Läs mer

Arbete med vårdtagare som medicineras med cytostatika och andra läkemedel med bestående toxisk effekt

Arbete med vårdtagare som medicineras med cytostatika och andra läkemedel med bestående toxisk effekt SOCIALFÖRVALTNINGEN Medicinskt ansvarig sjuksköterska Annika Nilsson 2013-02-22 Arbete med vårdtagare som medicineras med cytostatika och andra läkemedel med bestående toxisk effekt INLEDNING För arbete

Läs mer

Behandling med Mitomycin. Mitomycin 1mg/ml

Behandling med Mitomycin. Mitomycin 1mg/ml Behandling med Mitomycin Mitomycin 1mg/ml Diagnos Du har av Din läkare fått diagnosen ytlig blåstumör och blivit rekommenderad behandling med Mitomycin. Behandlingen följer ett speciellt schema vilket

Läs mer

Sårvård. Inger Andersson, hygiensjuksköterska

Sårvård. Inger Andersson, hygiensjuksköterska Sårvård Inger Andersson, hygiensjuksköterska Sår och sårbehandling Förebygga uppkomst av sår Hålla rena sår rena, läka sår Hindra smittspridning Minska antibiotikatrycket Läkarens ansvar Diagnostik Utredning

Läs mer

OMTENTAMEN 2 I LÄKEMEDELSBERÄKNING 2014-06-03 08.00-10.00

OMTENTAMEN 2 I LÄKEMEDELSBERÄKNING 2014-06-03 08.00-10.00 Malmö högskola Hälsa och samhälle Utbildningsområde: Omvårdnad Kod nr: Tidpunkt för inlämning: OMTENTAMEN 2 I LÄKEMEDELSBERÄKNING KURS OM121A, termin 2 2014-06-03 08.00-10.00 Hjälpmedel: Miniräknare, ej

Läs mer

CYSTEKTOMI INFORMATION DEL 2 (KONTINENT RESERVOAR) 140526

CYSTEKTOMI INFORMATION DEL 2 (KONTINENT RESERVOAR) 140526 CYSTEKTOMI INFORMATION DEL 2 (KONTINENT RESERVOAR) 140526 Du har nu fått instruktioner och lärt dig spola dina katetrar själv. Detta skall du nu sköta själv medan du vistas i hemmet ca 2 veckor, därefter

Läs mer

Lokal anvisning 2005-02-16

Lokal anvisning 2005-02-16 1 (5) Titel Skydd mot blodburen smitta samt vård av patient med misstänkt eller konstaterad smitta Dokumenttyp Datum Lokal anvisning 2005-02-16 Utfärdare Elsy Wiksten Anna-Karin Olsson Blodsmitterutiner

Läs mer

Mitomycin 1mg/ml. Patientinformation. Behandling med Mitomycin

Mitomycin 1mg/ml. Patientinformation. Behandling med Mitomycin SE Mitomycin 1mg/ml Patientinformation Behandling med Mitomycin Diagnos Du har av Din läkare fått diagnosen ytlig blåstumör och blivit rekommenderad behandling med Mitomycin. Behandlingen följer ett speciellt

Läs mer

Handläggning av misstänkt ebolasmittad patient Rutiner för personal utanför infektionskliniken

Handläggning av misstänkt ebolasmittad patient Rutiner för personal utanför infektionskliniken Enheten för vårdhygien 1 av 7 Handläggning av misstänkt ebolasmittad patient Rutiner för personal utanför infektionskliniken Detta dokument bygger på Socialstyrelsens Rekommendation för handläggning av

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Erbitux 2 mg/ml infusionsvätska, lösning Cetuximab

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Erbitux 2 mg/ml infusionsvätska, lösning Cetuximab BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Erbitux 2 mg/ml infusionsvätska, lösning Cetuximab Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Spara denna information, du kan behöva

Läs mer

LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING FÖR KOMMUNENS GRUPPBOSTÄDER ENLIGT LSS

LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING FÖR KOMMUNENS GRUPPBOSTÄDER ENLIGT LSS 16.2 2003-08-05 Medicinskt ansvarig sjuksköterska Eva Kohl LOKAL INSTRUKTION FÖR LÄKEMEDELSHANTERING FÖR KOMMUNENS GRUPPBOSTÄDER ENLIGT LSS BAKGRUND Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS

Läs mer

DELEGERING AV PROVTAGNING BLOD

DELEGERING AV PROVTAGNING BLOD 2011-03-11 1 DELEGERING AV PROVTAGNING BLOD Blod tas för analys Vid blodprovstagning tas en liten mängd blod som sedan undersöks, analyseras. Mängden blod varierar lite utifrån hur många och vilka undersökningar

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. TRISENOX 1 mg/ml, koncentrat till injektionsvätska, lösning Arseniktrioxid

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. TRISENOX 1 mg/ml, koncentrat till injektionsvätska, lösning Arseniktrioxid BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN TRISENOX 1 mg/ml, koncentrat till injektionsvätska, lösning Arseniktrioxid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. - Spara denna

Läs mer

Läkemedelskedjan Ordination, rekvisition, iordningställande, överlämnande, Insulin, Waran, Edosapoteket, förvaring

Läkemedelskedjan Ordination, rekvisition, iordningställande, överlämnande, Insulin, Waran, Edosapoteket, förvaring 1 MAS Flik 8.3. Maj 2006 uppdat feb 2012. Läkemedelskedjan Ordination, rekvisition, iordningställande, överlämnande, Insulin, Waran, Edosapoteket, förvaring 1. Ordination Det finns tre olika typer av ordination:

Läs mer

Socialförvaltningen Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2015

Socialförvaltningen Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2015 Socialförvaltningen Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2015 17. Magsjuka Utbrott av magsjuka i vård och omsorg är vanligt förekommande under vinterhalvåret. Dessa orsakas främst av rota-, sapo- och calicivirus.

Läs mer

Blodsmitta. och fästingöverförda sjukdomar. Rikspolisstyrelsen. www.polisen.se. december 2008

Blodsmitta. och fästingöverförda sjukdomar. Rikspolisstyrelsen. www.polisen.se. december 2008 Blodsmitta och fästingöverförda sjukdomar Rikspolisstyrelsen december 2008 www.polisen.se Blodsmitta och fästingöverförda sjukdomar Information om blodsmitta och fästingöverförda sjukdomar Polisiärt arbete

Läs mer

MultiResistenta Bakterier (MRB)

MultiResistenta Bakterier (MRB) 1 (11) MultiResistenta Bakterier () Generella rekommendationer Det är avdelningspersonalen/behandlande läkare som har skyldighet att informera mottagande enhet om att patienten är ESBL/MRSA/VRE-bärare.

Läs mer

Anvisningar angående cytostatikabehandling i hemsjukvården

Anvisningar angående cytostatikabehandling i hemsjukvården Anvisningar angående cytostatikabehandling i hemsjukvården Med anledning att det finns arbetsmiljörisker i samband med läkemedelshantering har Arbetsmiljöverket utfärdat föreskriften AF 2005:5 Cytostatika

Läs mer

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Örkelljunga kommun MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Anvisning Stickskada Dokumentansvarig Från denna anvisning får avsteg göras endast efter överenskommelse med MAS. Styrdokument Lag/föreskrift/råd:

Läs mer

Ebola - hygienrutiner

Ebola - hygienrutiner INSTRUKTION 1 (6) INLEDNING Med anledning av utbrott av ebola i Västafrika har vårdhygieniska rutiner för primärt omhändertagande av misstänkta fall upprättats. Till misstänkta fall av ebola räknas en

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Betnovat 0,1% salva Betnovat 0,1% kräm Betnovat 1 mg/ml kutan emulsion Betnovat 1 mg/ml kutan lösning

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Betnovat 0,1% salva Betnovat 0,1% kräm Betnovat 1 mg/ml kutan emulsion Betnovat 1 mg/ml kutan lösning BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Betnovat 0,1% salva Betnovat 0,1% kräm Betnovat 1 mg/ml kutan emulsion Betnovat 1 mg/ml kutan lösning betametason Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar

Läs mer

LÄS DESSA ANVISNINGAR NOGA INNAN DU BÖRJAR ANVÄNDA NOVOSEVEN

LÄS DESSA ANVISNINGAR NOGA INNAN DU BÖRJAR ANVÄNDA NOVOSEVEN Bruksanvisning för NovoSeven LÄS DESSA ANVISNINGAR NOGA INNAN DU BÖRJAR ANVÄNDA NOVOSEVEN NovoSeven levereras i form av ett pulver. Före injektion (administrering) måste det lösas upp i spädningsvätskan

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för läkemedelshantering vid särskilda boendeformer inom äldreomsorgen

Riktlinjer och rutiner för läkemedelshantering vid särskilda boendeformer inom äldreomsorgen Riktlinje 1/Läkemedelshantering Rev. 2014-12-18 Nämndkontor Social Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Riktlinjer och rutiner för läkemedelshantering vid särskilda boendeformer inom äldreomsorgen

Läs mer

Hanteringsanvisningar för riskavfall och farligt avfall förknippat med undervisning och forskning vid Umeå Universitet

Hanteringsanvisningar för riskavfall och farligt avfall förknippat med undervisning och forskning vid Umeå Universitet UMEÅ UNIVERSITET Arbetsmiljökommittén INTERN FÖRESKRIFT Ver 2013-04-10/ON Dnr: 360-2120-00 Hanteringsanvisningar för riskavfall och farligt avfall förknippat med undervisning och forskning vid Umeå Universitet

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå Till dig som ska utföra arbetsuppgifter på delegering i kommunal hälso- och sjukvård asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

Läs mer

Instruktion för av- och påklädning av skyddskläder vid misstänkt ebola.

Instruktion för av- och påklädning av skyddskläder vid misstänkt ebola. Instruktion för av- och påklädning av skyddskläder vid misstänkt ebola. Hjälp med påklädning behövs. Desinfektera händerna innan påklädningen. Påklädning vid misstanke om ebola 1. Vanlig arbetsklädsel.

Läs mer

Innehavare av godkännande för försäljning

Innehavare av godkännande för försäljning Eldisine 5 mg Pulver till injektionsvätska, lösning Vad innehåller Eldisine? En injektionsflaska innehåller: Vindesinsulfat 5 mg, mannitol 25 mg. Innehavare av godkännande för försäljning STADA Nordic

Läs mer

Bakgrund. Smittsam lungtuberkulos Godkänt av:

Bakgrund. Smittsam lungtuberkulos Godkänt av: Förvaltning: Alla Titel: Verksamhet/division: Alla ID.nr Smittsam lungtuberkulos Godkänt av: Styrgruppen för smittskydd och vårdhygien i Uppsala län Dokumenttyp Vårdrutin Godkänt den: 2015-11-18 Kategori:

Läs mer

Riktlinje och rutin för delegering av läkemedelshantering

Riktlinje och rutin för delegering av läkemedelshantering Riktlinje och rutin för delegering av läkemedelshantering 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Riktlinje och rutin för delegering av läkemedelshantering 3 Grundutbildning läkemedelshantering och diabetes 4 Delegering

Läs mer

Säkerhetsdatablad. 3. Sammansättning/information om beståndsdelar Einecs-nr. Ämnen Klassificering w/w% 205-500-4 205-563-8

Säkerhetsdatablad. 3. Sammansättning/information om beståndsdelar Einecs-nr. Ämnen Klassificering w/w% 205-500-4 205-563-8 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget Utarbetad den: 29-09-2008/ GPS Produktanvändning: Klar akryl-baserad primer. 2. Farliga egenskaper Säkerhetsdatablad Distributör: LKF Vejmarkering A/S

Läs mer

Till dig som ska få en PICC-line

Till dig som ska få en PICC-line Till dig som ska få en PICC-line Öron-, näs- och halskliniken A16b Karolinska Universitetssjukhuset ÖNH avdelningen A16b för inläggning av PICC-line Din tid hos oss: Hur hittar jag till A16b: Gå igenom

Läs mer

Handhavande av subcutan venport och piccline på vuxna patienter Ambulansverksamheten

Handhavande av subcutan venport och piccline på vuxna patienter Ambulansverksamheten Riktlinje Process: Hälso- och sjukvård Område: Algoritmer arbetsprocesser Giltig fr.o.m: 2018-01-01 Faktaägare: Anders Andersen, MLA Ambulansverksamheten Fastställd av: Anders Andersen, MLA Ambulansverksamheten

Läs mer

Antagen i socialnämnden 2009-04-07 46. Riktlinje för läkemedelshantering

Antagen i socialnämnden 2009-04-07 46. Riktlinje för läkemedelshantering Antagen i socialnämnden 2009-04-07 46 Riktlinje för läkemedelshantering Rutinerna grundas på Lag (1998:531) LYHS; Förordning (1998:1513) FYHS; Läkemedelslagen (1992:859); Lag om läkemedelsförmåner (2002:160);

Läs mer

III. Multiresistent bakterie (MRB) i särskilt och ordinärt boende samt LSS-boende i Skåne. Basala hygienrutiner

III. Multiresistent bakterie (MRB) i särskilt och ordinärt boende samt LSS-boende i Skåne. Basala hygienrutiner III. Multiresistent bakterie (MRB) i särskilt och ordinärt boende samt LSS-boende i Skåne Uppdaterad: 2010-06-02 Ursprung: 2008-03- 03 Vårdhygien och Smittskydd Skåne i samarbete med vårdföreträdare i

Läs mer

Rätt handske. Rekommendationer för val av handskar för personalen inom landstingen i Dalarna, Sörmland, Västmanland samt Uppsala och Örebro län.

Rätt handske. Rekommendationer för val av handskar för personalen inom landstingen i Dalarna, Sörmland, Västmanland samt Uppsala och Örebro län. Rätt handske Rekommendationer för val av handskar för personalen inom landstingen i Dalarna, Sörmland, Västmanland samt Uppsala och Örebro län. Version 2.0 Gäller från och med 2009-06-08 Inledning Inom

Läs mer

Information till dig som får behandling med JEVTANA (cabazitaxel)

Information till dig som får behandling med JEVTANA (cabazitaxel) Information till dig som får behandling med JEVTANA (cabazitaxel) Om JEVTANA JEVTANA är ett läkemedel som används för behandling av prostatacancer som har fortskridit efter att du har behandlats med annan

Läs mer

Hygienkonferens hösten 2014

Hygienkonferens hösten 2014 Hygienkonferens hösten 2014 Program EBOLA Skyddsutrustning EBOLA VRI-förebyggande arbeteframgångsfaktorer Vårdhygieniska aspektermentometer övning Övriga frågor Anders Lindblom Annica Blomkvist Marianne

Läs mer

Blodburen smitta bland barn och ungdomar - riktlinjer för förskola och skola

Blodburen smitta bland barn och ungdomar - riktlinjer för förskola och skola NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING Dokument PM Upprättat av Ann-Marie Cylvén Godkänt av Anders Österlund Giltigt från 2013-11-12 Revideras senast 2014-11-12 Blodburen smitta bland barn och ungdomar - riktlinjer

Läs mer

Innehållsansvarig: Planeringsenheten, Hållbar utveckling NU-sjukvården Godkänd av: Anders Kullbratt Giltig från 2015-12-11 Version 2.

Innehållsansvarig: Planeringsenheten, Hållbar utveckling NU-sjukvården Godkänd av: Anders Kullbratt Giltig från 2015-12-11 Version 2. Innehållsansvarig: Planeringsenheten, Hållbar utveckling NU-sjukvården Godkänd av: Anders Kullbratt Giltig från 2015-12-11 Version 2.0 Kontorspapper och tidningar JA Kontorspapper Tidningar Broschyrer

Läs mer

Utfärdande enhet: Dokumentnamn: Sid nr: Barn- och ungdomskliniken i Norrköping Lokala instruktioner för läkemedelshantering

Utfärdande enhet: Dokumentnamn: Sid nr: Barn- och ungdomskliniken i Norrköping Lokala instruktioner för läkemedelshantering Barn- och ungdoms i Lokala instruktioner för läkemedelshantering ungdoms VIN Barn- och ungdoms i 1(7) Lokala instruktioner för läkemedelshantering inom öppenvården Barn och ungdoms ViN Ansvar Verksamhetschef:

Läs mer

1. NAMNET PÅ ÄMNET / BEREDNINGEN OCH BOLAGET / FÖRETAGET

1. NAMNET PÅ ÄMNET / BEREDNINGEN OCH BOLAGET / FÖRETAGET 1 1. NAMNET PÅ ÄMNET / BEREDNINGEN OCH BOLAGET / FÖRETAGET Produktinformation Produktnamn: Produktkod: Användning: Företag: Återförsäljare Sverige: TEXILAC DISCHARGE LB M167462K001000 Blekfärg Kiian SpA

Läs mer

Övergripande instruktion för läkemedelshantering inom Varbergs kommun

Övergripande instruktion för läkemedelshantering inom Varbergs kommun 1 (18) 2014-01-29 Ersätter 2013-11-21 Övergripande instruktion för läkemedelshantering inom Varbergs kommun Innehåll 1. Inledning... 3 Grund för läkemedelshantering... 3 Egenvård... 3 Övertagande av läkemedelsansvar...

Läs mer

Generell riktlinje och arbetsordning för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård

Generell riktlinje och arbetsordning för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Riktlinje Utgåva nr 2 sida 1 av 6 Dokumentets namn Generell riktlinje och arbetsordning för läkemedelshantering inom kommunal hälso- och sjukvård Utfärdare/handläggare Annette Karlsson Medicinskt ansvarig

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren

Bipacksedel: Information till användaren Bipacksedel: Information till användaren Pregnyl 1 500 IE pulver och vätska till injektionsvätska, lösning Pregnyl 5 000 IE pulver och vätska till injektionsvätska, lösning humant koriongonadotropin Läs

Läs mer

Patientinformation. till dig som blivit ordinerad Praluent

Patientinformation. till dig som blivit ordinerad Praluent Patientinformation till dig som blivit ordinerad Praluent Denna broschyr har vi skrivit till dig som har förhöjda blodfetter och har blivit ordinerad Praluent av din läkare. Behandlingsdagbok Målet med

Läs mer

Abbott Scandinavia AB. Telefon 08-54 65 67 00. www.abbott.se. SWE/50/03.2007 860-1721 1.000 heart.se

Abbott Scandinavia AB. Telefon 08-54 65 67 00. www.abbott.se. SWE/50/03.2007 860-1721 1.000 heart.se Abbott Scandinavia AB. Telefon 08-54 65 67 00. www.abbott.se SWE/50/03.2007 860-1721 1.000 heart.se SÅ HÄR INJICERAR DU HUMIRA STEG 1 Förbered för injektion. Lägg fram följande på en ren yta: 1 spruta

Läs mer

Calici/vinterkräksjuka (noro- och sapovirus)

Calici/vinterkräksjuka (noro- och sapovirus) 10279.13.G2 Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Riktlinje Smittskydd Värmland 6 5 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Ann-Mari Gustavsson Anna Skogstam 2014-11-05 2017-11-05

Läs mer

Lokal anvisning inom NU-sjukvården vid misstänkt eller konstaterad Calici-gastroenterit

Lokal anvisning inom NU-sjukvården vid misstänkt eller konstaterad Calici-gastroenterit 1 (7) Titel Calici Dokumenttyp Dokumentnr Lokal anvisning 2003-08-25 Utfärdare Elsy Wiksten, hygiensjuksköterska Anna-Karin Olsson, hygiensjuksköterska Ann-Christine Midtvedt, överläkare Distribution Kommentar

Läs mer

Ditt grundskydd mot växtskyddsmedel

Ditt grundskydd mot växtskyddsmedel Ditt grundskydd mot växtskyddsmedel När du jobbar med: Spruta med bom Växthus Ryggspruta eller handspruta Fläktspruta Bra grundskydd mot växtskyddsmedel Den här grundutrustningen ska du alltid ha när du

Läs mer

8 Smittförande avfall och läkemedelsavfall guide för sortering och märkning

8 Smittförande avfall och läkemedelsavfall guide för sortering och märkning 2018-05-16 25990 1 (8) 8 Smittförande avfall och läkemedelsavfall guide för sortering och märkning Sammanfattning Guiden är till för att all personal på ett enkelt sätt ska kunna sortera sjukvårdsspecifikt

Läs mer

Säkerhetsdatablad. Besöksadress: Leverantörsvägen 4, Täby Postadress: Box 7038, 187 11 Täby Telefon: 08 410 66 520 www.thermogaia.

Säkerhetsdatablad. Besöksadress: Leverantörsvägen 4, Täby Postadress: Box 7038, 187 11 Täby Telefon: 08 410 66 520 www.thermogaia. 1. Namn på preparatet och företaget Produktnamn: Användningsområde Tillverkare: Försäljning i Norden: Kontaktperson: Nödtelefonnummer: Termoskydd FixPlus koncentrat Primer SICC GmbH Wackenbergsstrasse

Läs mer

Praktiska tips om hantering kring cytostatika administrering

Praktiska tips om hantering kring cytostatika administrering Praktiska tips om hantering kring cytostatika administrering "#$%"&'(#)#$*+,-./",(#0$ Dosi-Fuser engångssystem för kontinuerlig infusion som fungerar helt utan batterier eller elektricitet och är avsett

Läs mer

Bipacksedeln: Information till patienten. Azyter 15 mg/g, ögondroppar, lösning i endosbehållare Azitromycindihydrat

Bipacksedeln: Information till patienten. Azyter 15 mg/g, ögondroppar, lösning i endosbehållare Azitromycindihydrat Bipacksedeln: Information till patienten Läkemedelsverket 2015-06-23 Azyter 15 mg/g, ögondroppar, lösning i endosbehållare Azitromycindihydrat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda

Läs mer

Hygienriktlinjer för ESBL och ESBL-carba Regionala riktlinjer för kommunal vård och omsorg i Västra Götaland

Hygienriktlinjer för ESBL och ESBL-carba Regionala riktlinjer för kommunal vård och omsorg i Västra Götaland Hygienriktlinjer för ESBL och ESBL-carba Regionala riktlinjer för kommunal vård och omsorg i Västra Götaland 140429 Innehåll Bakgrund... 3 Referenser:... 3 Vårdtagare med bärarskap av ESBL-bildande tarmbakterier

Läs mer

Anvisningar för tagning av venöst blodprov på vårdavdelning

Anvisningar för tagning av venöst blodprov på vårdavdelning Anvisningar för tagning av venöst blodprov på vårdavdelning 1. Förberedelser Laboratorieremissen sparas i adb-systemet (Multilab, Pegasos). Om remisserna inte kan sparas direkt i adb-systemet p.g.a. att

Läs mer

Telefonnummer vid nödsituationer

Telefonnummer vid nödsituationer Enligt KIFS 19988 SÄKERHETSDATABLAD CASCO STRONG EPOXY PROFESSIONAL(BAS) 1. Namnet på ämnet/preparatet och bolaget/företag Produktnamn CASCO STRONG EPOXY Leverantör/ Tillverkare PROFESSIONAL(BAS) Produktnummer

Läs mer

Voltaren. Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Vad innehåller Voltaren? LÄKEMEDELSFAKTA: Bipacksedel

Voltaren. Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Vad innehåller Voltaren? LÄKEMEDELSFAKTA: Bipacksedel Voltaren 11,6 mg/g gel Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Detta läkemedel är receptfritt. Voltaren gel måste trots det användas med försiktighet för att

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. KOMPONENT B: Kan orsaka brand.

SÄKERHETSDATABLAD. KOMPONENT B: Kan orsaka brand. 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET 1/9 Användning: Leverantör: Klibbig massa i blandningspatron till förankring av gängstänger, armeringsstänger osv. Fischerwerke Arthur Fischer GmbH & Co. KG Weinhalde

Läs mer

1. VAD WARTEC KRÄM ÄR OCH VAD DET ANVÄNDS FÖR

1. VAD WARTEC KRÄM ÄR OCH VAD DET ANVÄNDS FÖR Bipacksedel: Information till användaren Wartec 0,5 % kräm Podofyllotoxin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Spara denna bipacksedel, du kan behöva läsa den igen.

Läs mer

1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget. 3. Sammansättning/information om beståndsdelar

1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget. 3. Sammansättning/information om beståndsdelar 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget Produktnamn: Vägg Rot, laga Inne, Laga Ute Produktens användningsområde: Färdigblandat bruk för lagningsarbeten Leverantör: Finja Betong AB Tel.nummer:

Läs mer

Giltig fr.o.m: 2005-06-15 Dokumenttyp: Vårdprogram

Giltig fr.o.m: 2005-06-15 Dokumenttyp: Vårdprogram 1 (5) Hygienregler för Landstinget i Östergötland Dessa hygienregler är utarbetade av Vårdhygien i samarbete med länets chefläkare. Reglerna är giltiga from 15 juni 2005 (reviderade senast december 2010)

Läs mer

GODKÄND AV xxxxx. DOKUMENTNAMN Rutin för hantering av kemikalier och farligt avfall

GODKÄND AV xxxxx. DOKUMENTNAMN Rutin för hantering av kemikalier och farligt avfall 1(5) FRÅN : Inledning Syftet med denna rutin är att upprätthålla enhetliga och tydliga regler för hantering av kemikalier och farligt avfall. Målet är att förebygga risker för yttre miljöpåverkan samt

Läs mer

CHECKLISTA FÖR IDENTIFIERING OCH ELIMINERING AV RISKER I ARBETSMILJÖN BASERAD

CHECKLISTA FÖR IDENTIFIERING OCH ELIMINERING AV RISKER I ARBETSMILJÖN BASERAD AMM, Örebro, Version 121101 Får användas fritt. Vid ändringar skall all text på den här raden tas bort. Kontakta oss på tfn +4619-602 24 69 om Du har synpunkter eller frågor. CHECKLISTA FÖR IDENTIFIERING

Läs mer

PICC-line Skötsel & hantering. 2016-01-01 Onkologiska kliniken, US Linköping

PICC-line Skötsel & hantering. 2016-01-01 Onkologiska kliniken, US Linköping PICC-line Skötsel & hantering 2016-01-01 Onkologiska kliniken, US Linköping PICC-line katetrar Power PICC Solo Lila kateter = Tål höga tryck Öppen spets Ventil i konnektordelen som förhindrar luftinsug

Läs mer

Infektionsmanualerna är tänkta som ett hjälpmedel i det dagliga arbetet på vårdavdelning.

Infektionsmanualerna är tänkta som ett hjälpmedel i det dagliga arbetet på vårdavdelning. nfektionsmanual VÅRDHYGN Sida 1 (10) nfektionsmanualerna är tänkta som ett hjälpmedel i det dagliga arbetet på vårdavdelning. Basala hygienrutiner Det är inte alltid man känner till förekomsten av kolonisation/infektion

Läs mer

Arbetsmiljö Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter

Arbetsmiljö Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter Arbetsmiljö Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter 13 Arbetsmiljö Vi arbetar konsekvent med arbetsmiljöfrågor för att du som personlig assistent ska trivas på din arbetsplats.

Läs mer

Säkerhetsdatablad. Opticare Avloppsrens. 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget. 2. Farliga egenskaper

Säkerhetsdatablad. Opticare Avloppsrens. 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget. 2. Farliga egenskaper 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget Utarbetad den: 27-05-2009/ LT Produktanvändning: För öppning av tilltäppta och illaluktande avlopp. 2. Farliga egenskaper Starkt frätande. Säkerhetsdatablad

Läs mer

Behandling av akut interdigital nekrobacillos hos nötkreatur, s.k. Panaritium eller klövspaltsinflammation.

Behandling av akut interdigital nekrobacillos hos nötkreatur, s.k. Panaritium eller klövspaltsinflammation. 1. DET VETERINÄRMEDICINSKA LÄKEMEDLETS NAMN NAXCEL 200 mg/ml injektionsvätska, suspension för nötkreatur 2. KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING En ml innehåller: Aktiv substans: Ceftiofur (som kristallinsk

Läs mer

Läkemedelsförsörjning - Cytostatikabeställning

Läkemedelsförsörjning - Cytostatikabeställning Rutin Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 09-52533 Fastställandedatum: 2016-03-14 Giltigt t.o.m.: 2017-03-14 Upprättare: Jessica A Eriksson Fastställare: Jessica Eriksson Läkemedelsförsörjning -

Läs mer

Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: Läkemedelshantering. Region Stockholm Innerstad Sida 1 (9)

Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: Läkemedelshantering. Region Stockholm Innerstad Sida 1 (9) Region Stockholm Innerstad Sida 1 (9) 2013-04-30 Sjuksköterskor Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: shantering Sida 2 (9) Innehåll REGEL FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

Läs mer

Kontakta din läkare. sanofi-aventis Box 14142, 167 14 BROMMA. Tel 08-634 50 00, infoavd@sanofi-aventis.com, www.sanofi-aventis.se

Kontakta din läkare. sanofi-aventis Box 14142, 167 14 BROMMA. Tel 08-634 50 00, infoavd@sanofi-aventis.com, www.sanofi-aventis.se Kontakta din läkare Kontakta genast din läkare om du drabbas av något av nedanstående symtom medan du behandlas med JEVTANA. feber, dvs en kroppstemperatur på 38 C eller högre diarré (t.ex. om du har lös

Läs mer

Arbetsmiljöverkets författningssamling, AFS 2005:05, AFS 2007:05 och AFS 2009:6, Cytostatika och andra läkemedel med bestående toxisk effekt

Arbetsmiljöverkets författningssamling, AFS 2005:05, AFS 2007:05 och AFS 2009:6, Cytostatika och andra läkemedel med bestående toxisk effekt Hantering av cytotoxiska läkemedel Omfattning Anvisningarna gäller för allt arbete där det finns risk för exponering av följande särskilt farliga läkemedel: 1a. Läkemedel beträffande vilka Läkemedelsverket

Läs mer

Dokument nr 10-7923-5 Utfärdat : 10/07/06 Version nr: 002.14 Ersätter 15/02/06 Utskrivet : 10/10/11 Sidan 1 av 6

Dokument nr 10-7923-5 Utfärdat : 10/07/06 Version nr: 002.14 Ersätter 15/02/06 Utskrivet : 10/10/11 Sidan 1 av 6 Ersätter 15/02/06 Utskrivet : 10/10/11 Sidan 1 av 6 Frågor om säkerhetsdatabladet besvaras av 3M:s miljöavdelning. I nödsituationer, kontakta Giftinformationscentralen tel 08-33 12 31 eller tel 112 (akutnummer).

Läs mer

Säkerhetsdatablad Produktnamn: KMU AP-Vätska Utfärdat: 2001-10-31 Reviderat: 2005-05-12 Sida: 1 (7) Material för säkerhetsdatablad enligt 91/155/EEC

Säkerhetsdatablad Produktnamn: KMU AP-Vätska Utfärdat: 2001-10-31 Reviderat: 2005-05-12 Sida: 1 (7) Material för säkerhetsdatablad enligt 91/155/EEC Utfärdat: 2001-10-31 Reviderat: 2005-05-12 Sida: 1 (7) 1. Namnet på produkten och företaget 5101006 Användningsområde: Kompressor vätska Producent och basuppgiftslämnare: KMU Umweltschutz GmbH Krummattstrasse

Läs mer

Utbildning i Läkemedelshantering lokal del

Utbildning i Läkemedelshantering lokal del Utbildning i Läkemedelshantering lokal del Ansvar Ansvar: MAS medicinskt ansvarig sjuksköterska är ansvarig för att det finns säkra rutiner för läkemedelshantering och delegering och att de är kända Sjuksköterska

Läs mer

Rapport med åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter.

Rapport med åtgärdsplan Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering enligt gällande föreskrifter. 1 (7) B0103 1.0 Medverkande Sanjay Loyal, sjuksköterska Sandra Otarola, verksamhetschef Ida Lorenzson, medicinskt ansvarig sjuksköterska Åtgärdsplanen skickad till sanjay.loyal@aleris.se sandra.otarola@aleris.se

Läs mer

Svensk läkemedelsstandard 2014.1

Svensk läkemedelsstandard 2014.1 Svensk läkemedelsstandard 2014.1 Förvaring, märkning, lagrings- och användningstider för läkemedel Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751 03 Uppsala, SWEDEN Besöksadress/Visiting address: Dag Hammarskjölds

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD. Grunda AB, 523 85 ULRICEHAMN, Tfn: 0321-677600, Fax: 0321-677405, E-mail: grunda@grunda.se

SÄKERHETSDATABLAD. Grunda AB, 523 85 ULRICEHAMN, Tfn: 0321-677600, Fax: 0321-677405, E-mail: grunda@grunda.se SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/PREPARATET OCH BOLAGET/FÖRETAGET Produktnamn: Grunda Aceton Artikelnummer: 1 liter: 4741-00518 5 liter: 4741-00559 Användning: Leverantör: Tillverkare: Lösnings- och

Läs mer

Handlingsprogram för virusorsakad gastroenterit i kommunal vård och omsorg Utarbetad av: Vårdhygien Skåne Godkänd av: Eva Melander

Handlingsprogram för virusorsakad gastroenterit i kommunal vård och omsorg Utarbetad av: Vårdhygien Skåne Godkänd av: Eva Melander Handlingsprogram för virusorsakad gastroenterit i kommunal vård och omsorg Utarbetad av: Vårdhygien Skåne Godkänd av: Eva Melander VÅRDHYGIEN SKÅNE Datum: 2015 03-25 Sida 1 (6) Virusorsakad gastroenterit

Läs mer

Till dig som behandlas med ENBREL PATIENTINFORMATION

Till dig som behandlas med ENBREL PATIENTINFORMATION Till dig som behandlas med ENBREL PATIENTINFORMATION S TÖD I VARDAGEN Innehåll Till dig som behandlas med Enbrel 5 Om inflammatoriska sjukdomar 6 Vad är Enbrel? 8 Beredning och injektion av Enbrel 10 Instruktion

Läs mer

Läkemedelshantering Riktlinje inom särskilda boendeformer och hemsjukvård

Läkemedelshantering Riktlinje inom särskilda boendeformer och hemsjukvård Socialförvaltningen Medicinskt ansvarig sjuksköterska Läkemedelshantering Riktlinje inom särskilda boendeformer och hemsjukvård Upprättad 2004 Reviderad 2015 (version 6) Reviderad av: Elisabeth C Ekman

Läs mer

Övergripande instruktion för läkemedelshantering inom Vård och omsorg i Vårgårda kommun

Övergripande instruktion för läkemedelshantering inom Vård och omsorg i Vårgårda kommun 1(10) Irene Elofsson, MAS Antagen av MAS 09 06 30 Reviderad 10 09 14 11 07 04 Övergripande instruktion för läkemedelshantering inom Vård och omsorg i Vårgårda kommun Instruktionen har utarbetats av medicinskt

Läs mer