Införande av trygghetsmodell inom äldreomsorgen del 2 förslag om omvandling till demensplatser

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Införande av trygghetsmodell inom äldreomsorgen del 2 förslag om omvandling till demensplatser"

Transkript

1 UTREDNING 1 (18) Vår handläggare Maria Andersson, områdeschef hemtjänst/korttidsboende/samordning Jan Nilsson, utredare Förslaget godkänt av vård- och omsorgsnämnden , 58 Införande av trygghetsmodell inom äldreomsorgen del 2 förslag om omvandling till demensplatser Ärendebeskrivning I vård- och omsorgsnämndens beslut den 18 april 2013, 46, om införande av trygghetsmodell inom äldreomsorgen, ges förvaltningen i uppdrag att göra en översyn av fördelningen av demens- och vårdplatser inom samtliga särskilda boenden inom äldreomsorgen (både permanent boende och korttidsboende). Bakgrund Bakgrunden till uppdraget är att det finns en efterfrågan på demensplatser, både när det gäller korttidsplatser och permanenta platser samt platser för utåtagerande personer. När det gäller platserna i vårdboende har det varit en något vikande efterfrågan, vilket inneburit att ett antal platser stått obesatta. Under 2012 varierade detta mellan platser varje månad. I februari i år var 10 platser obesatta. De obesatta platserna har varit fördelade på de olika vårdboendena. Även när det gäller korttidsplatserna har det funnits ett antal obesatta platser. Detta ledde till att förvaltningschefen beslöt under 2012 att vakanshålla sex korttidsplatser. Under ombyggnationen av Lövåsgården har korttidsplatserna varit förlagda på Ekgården i Vingåker. Vid återflytten till Lövåsgården i september i år finns det utrymme för 41 korttidsplatser. I avvaktan på resultatet av ovanstående utredning kommer enligt beslut av nämnden elva korttidsplatser att vara fortsatt vakanshållna. Statistiken från trygghetsmodellen, visar att brukare väntar länge på en permanent plats. Brukare som väntar på demensboende, får oftast vänta längre än de som beviljats plats på vårdboende. I genomsnitt vistas denna målgrupp mellan ca dagar på korttidsboende. Nuvarande fördelning av platser I bilaga 1 redovisas nuvarande fördelning av platserna på vårdboende, demensboende och korttidsboende.

2 UTREDNING 2 (18) Platsfördelningen är idag följande: Boende Antal platser Vårdboende (permanenta platser) 209 Korttidsplatser (avlastning, växelvård) 43 Demensboende (permanenta platser) 106 Korttidsplatser (demens) 8 Summa 366 Förslag till ny fördelning Utifrån uppdraget har en översyn gjorts av fördelningen av samtliga platser i vårdoch korttidsboende. En arbetsgrupp bestående av 2 områdeschefer och 3 enhetschefer samt en utredare har tagit fram nedanstående olika förslag på vårdinriktningar. Utgångspunkter för förslagen Följande utgångspunkter finns för förslagen Efterfrågan av fler platser i demensboende. Minskad efterfrågan av platser i vårdboende. Fler platser för utåtagerande personer. Förstärka Norrgläntans roll som demenscenter. Förbättra möjligheterna till samverkan och nyttjande av ytorna på Lövåsgården. I detta dokument presentras tre förslag på vårdinriktningar avseende avdelning på Lövåsgårdens korttidsboende (elva platser). 1. Förslag 1 avdelning för permanent demensboende 2. Förslag 2 avdelning för korttidsboende med demensinriktning 3. Förslag 3 avdelning för permanent vårdboende Förslag 1: Avdelning för permanent demensboende Förslag 1 innebär att Lövåsgårdens korttidsboende öppnar elva permanenta platser för demens och inrättar en korttidsplats för utåtagerande individer på avdelningen Stensätter. Stensätter går under benämningen demensboende. Omvandlar en permanent demensavdelning på Norrgläntan för individer med utåtagerande beteende och omvandla en permanent plats på den avdelningen till korttidsplats. Avdelning för permanent demensboende Lövåsgårdens korttidsboende öppnar för permanent demensboende. Placering sker när biståndshandläggare är färdig med utredning. Konsekvensanalys Genom ett ökat antal permanenta platser bedöms medelvårdtiden minska på korttidsenheten för brukare som väntar på permanent placering. På så vis kan en snabbare genomströmning ske från korttidsboende till demensboende.

3 UTREDNING 3 (18) Kommunen har idag en avdelning (åtta platser) för korttidsplacering avseende personer med demensliknande symptom. Den finns på Norrgläntan och om dessa platser inte är tillräckliga, sker placering för nämnd målgrupp till övrig korttidsverksamhet. Vanligtvis sker placering till Lövåsgårdens korttidsboende, vilket kan vara en nackdel för den enskilde själv och övriga brukare som vistas på korttidsboendet. Lövåsgårdens korttidsboende har idag inte en vårdinriktning som på bästa sätt tillgodoser demenssjukas behov, vilket gör att demensvården inte blir optimal. En följd av detta är att övriga brukare kan bli störda exempelvis nattetid av den demenssjuka. Fördelen med att öppna elva permanenta platser för demens på Lövåsgårdens korttidsboende, är att om Norrgläntans platser inte är tillräckliga och placering sker till Lövåsgården, kan personalen på ett tidigt stadium uppmärksamma boendesamordnare att behov av permanent demensboende föreligger. Flytten för den enskilde blir mindre påfrestande eftersom denne kan känna igen personer ur arbetsgruppen. Forskning har visat att det är till fördel att bedriva demensvård i mindre avdelningar. En mindre avdelning ger en lugnare boendemiljö. Därmed kan en avdelning med elva platser betraktas vara till gränsen för stor. Korttidsplats för utåtagerande personer Med ombyggnationen av Lövåsgården, beslutades det att Stensätters (utåtagerande vårdinriktning) samtliga platser skulle vara för permanent boende. Det har ibland uppstått problem med placering för individer med utåtagerande beteende som är i behov av tillfällig vistelse. Det har framkommit att det finns behov av korttidsplats för personer med utåtagerande beteende. Fem till sex brukare har varit i behov av korttidsplacering sedan förändringen trädde i kraft i september Med anledning av nämnda föreslår vi att inrätta en korttidsplats för utåtagerande individer på Stensätter. Omvandla en demensavdelning för individer med utåtagerande beteende och omvandla en permanent plats på den avdelningen till korttidsplats Lövåsgårdens avdelning Stensätter bedriver idag vård för individer med utåtagerande beteende. Denna avdelning betraktas som ett vårdboende. Eftersom de idag bedriver demensvård, föreslås de platserna tillhöra demensboende. Detta är endast ett namnbyte som har betydelse för rapportering av statistik. Det finns behov av fler platser för personer som uppvisar ett utåtagerande beteende. Seden september 2012 har fem brukare fått placering inom vanligt demensboende då det varit full beläggning på Stensätter. En av Norrgläntans avdelningar kan med fördel omvandlas för det ändamål. Detta kan ske successivt utifrån när platser blir lediga. En fördel med att öppna en sådan avdelning på Norrgläntan, är att det finns en personalgrupp som har uttryckt intresse för att utveckla verksamheten i denna riktning. Det krävs viss extra utbildning i bemötande för denna målgrupp. Bedöms

4 UTREDNING 4 (18) lämpligt att ge detta till personal som redan arbetar med målgruppen demens, istället för att vidareutveckla helt ny personalgrupp. Det är samtidigt fördelaktigt att omvandla en permanent plats till korttidsplats för utåtagerande individer. Det är att beakta sjuksköterskeresurser i samband med ändrad vårdinriktning för utåtagerande individer på Norrgläntan. En avdelning med denna målgrupp kan kräva mer resurser. Med anledning av nämnda, föreslås omvandla en permanent demensavdelning på Norrgläntan för individer med utåtagerande beteende och omvandla en permanent plats på den avdelningen till korttidsplats. Ekonomisk analys Utifrån den ekonomiska analys som har gjorts (se bilaga 4) så uppstår i detta förslag ett positivt resultat på 212 tkr per år i jämförelse med den ekonomiska kalkylen i förslaget om trygghetsmodell. Platsfördelning Platsfördelning efter förändring Boende Antal platser Vårdboende (permanenta platser) 200 Korttidsplatser (avlastning, växelvård) 32 Demensboende (permanenta platser) 124 Korttidsplatser (demens) 10 Summa 366 Förslag 2: Avdelning för korttidsboende med demensinriktning Förslag 2 innebär att Lövåsgårdens korttidsboende öppnar elva korttidsplatser för demens och omvandlar en korttidsplats för utåtagerande individer på avdelningen Stensätter. Stensätter går under benämningen demensboende. Omvandlar en permanent demensavdelning på Norrgläntan för individer med utåtagerande beteende och omvandlar en permanent plats på den avdelningen till korttidsplats. Avdelning för korttidsboende med demensinriktning Lövåsgårdens korttidsboende öppnar en avdelning med elva korttidsplatser för demens. Norrgläntans avdelning med åtta korttidsplatser förläggs på Lövåsgårdens nya avdelning. Norrgläntans nuvarande korttidsavdelning omvandlas istället till ett permanent boende för demens. Korttidsplatserna används till växelvård, trygghetsplatser och övrig korttidsplacering för brukare med demens eller demensliknande problematik. Förslaget skulle innebära större marginaler för att erbjuda trygghetsplatser.

5 UTREDNING 5 (18) Konsekvensanalys Motivet att skapa ytterligare tre korttidsplatser för demens, är att det råder viss osäkerhet om nuvarande åtta platser (Norrgläntan) räcker för den ökade efterfrågan om korttidsplatser för demens. Råder det platsbrist på nuvarande Norrgläntan, sker placeringar till Lövåsgårdens korttidsboende. En minskning av dagens 32 platser på Lövåsgårdens korttidsboende till 30 medför att marginalen krymper. Det var lokalernas beskaffenhet som gjorde att denna sista nerdragning från 32 till 30 platser föreslogs, annars hade troligen 32 platser behållits. Idag upptas flera av korttidsplatserna på Norrgläntan av väntande till permanent boende. Öppnandet av en ny permanent avdelning innebär förvisso en trolig minskning av väntetid för en permanent plats, vilket ger en snabbare omsättning på Norrgläntans korttidsavdelning. Norrgläntan har en dagverksamhet för personer med demens. Många gånger har det varit till fördel i de fall personal har uppmärksammat andra behov för brukaren såsom växelvård. För anhöriga och brukare har steget inte varit så stort att ta eftersom dagverksamheten finns i anslutning till korttidsavdelningen. Denna möjlighet försvinner om korttidsplatserna förläggs på Lövåsgårdens korttidsboende. Det är fortfarande osäkert vad Norrgläntan bör inneha för delar gällande demensvård. Att se det som ett demenscentrum där korttidsplatser, dagverksamhet och permanent boende är samlade ger en helhet för brukaren. Ett permanent boende med färre platser, åtta jämfört med 11, bedöms vara bättre ur brukarperspektiv. Sjuksköterskebemanningen underlättas. Norrgläntans sjuksköterska har idag en stor arbetsbörda med både korttids- och permanenta platser. Korttidsplatser tar mer resurser i anspråk av sjuksköterska jämfört med permanenta platser. Det skulle gå lättare att samplanera schema med övriga sjuksköterskor på de andra korttidsavdelningarna på Lövåsgården om verksamheten bytte plats. Det är dock att beakta sjuksköterskeresurser i samband med ändrad vårdinriktning för utåtagerande individer på Norrgläntan. En avdelning med denna målgrupp kan kräva mer resurser. En flytt av Norrgläntans korttidsavdelning till Lövåsgårdens korttidsboende bedöms kunna genomförs utan större konsekvenser för brukare. Några brukare med korttidsbeslut kan behöva flytta från nuvarande Norrgläntan till Lövåsgården. Brukare och anhöriga som blir direkt berörda är individer med beslut om växelvård. De brukare som är i behov av permanent plats, kan bo kvar i sina rum och få beslut om permanent plats där. Korttidsplats för utåtagerande personer Med ombyggnationen av Lövåsgården, beslutades det att Stensätters (utåtagerande vårdinriktning) samtliga platser skulle vara för permanent boende. Det har ibland

6 UTREDNING 6 (18) uppstått problem med placering för individer med utåtagerande beteende som är i behov av tillfällig vistelse. Det har framkommit att det finns behov av korttidsplats för personer med utåtagerande beteende. Fem till sex brukare har varit i behov av korttidsplacering sedan förändringen trädde i kraft i september Med anledning av nämnda föreslår vi att inrätta en korttidsplats för utåtagerande individer på Stensätter. Omvandla en demensavdelning för individer med utåtagerande beteende och omvandla en permanent plats på den avdelningen till korttidsplats Lövåsgårdens avdelning Stensätter bedriver idag vård för individer med utåtagerande beteende. Denna avdelning betraktas som ett vårdboende. Eftersom de idag bedriver demensvård, föreslås de platserna tillhöra demensboende. Detta är endast ett namnbyte som har betydelse för rapportering av statistik. Det finns behov av fler platser för personer som uppvisar ett utåtagerande beteende. Seden september 2012 har fem brukare fått placering inom vanligt demensboende då det varit full beläggning på Stensätter. En av Norrgläntans avdelningar kan med fördel omvandlas för det ändamål. Detta kan ske successivt utifrån när platser blir lediga. En fördel med att öppna en sådan avdelning på Norrgläntan, är att det finns en personalgrupp som har uttryckt intresse för att utveckla verksamheten i denna riktning. Det krävs viss extra utbildning i bemötande för denna målgrupp. Bedöms lämpligt att ge detta till personal som redan arbetar med målgruppen demens, istället för att vidareutveckla helt ny personalgrupp. Det är samtidigt fördelaktigt att omvandla en permanent plats till korttidsplats för utåtagerande individer på den avdelningen. Med anledning av nämnda, föreslås omvandla en permanent demensavdelning på Norrgläntan för individer med utåtagerande beteende och omvandla en permanent plats på den avdelningen till korttidsplats. Ekonomisk analys Utifrån den ekonomiska analys som har gjorts (se bifogad bilaga) så uppstår i detta förslag ett positivt resultat på 68 tkr per år i jämförelse med den ekonomiska kalkylen i förslaget om trygghetsmodell. Platsfördelning Platsfördelningen efter förändring: Boende Antal platser Vårdboende (permanenta platser) 200 Korttidsplatser (avlastning, växelvård) 32 Demensboende (permanenta platser) 121 Korttidsplatser (demens) 13 Summa 366

7 UTREDNING 7 (18) Förslag 3 avdelning för permanent vårdboende Förslag 3 innebär att Lövåsgårdens korttidsboende öppnar elva platser för permanent vårdboende. Omvandlar en permanent demensavdelning på Norrgläntan för individer med utåtagerande beteende och omvandlar en permanent plats på den avdelningen till korttidsplats. Omvandlar en permanent plats till korttidsplats för utåtagerande individer på avdelningen Stensätter. Stensätter går under benämningen demensboende. Avdelning med permanent vårdboende Lövåsgårdens korttidsboende öppnar för permanent vårdboende. Anledningen till att vårdboende föreslås, är för att det finns fördelar med att samla kompetensen inom området demens under område 3 i den nya organisationen. Förändringen medför att vi koncentrerar fördelningen av platserna i demensboende och renodlar inriktningarna på vårdboendena i Katrineholms tätort. Demensplatserna i ytterområdena kvarstår såsom de är idag. Förändringen innebär att Pantern och Igelkottens demensavdelningar byter plats med Strandgårdens vårdavdelningar. Demensavdelningen Bomstugan och Stensätter byter avdelning inom Lövåsgården. Stensätter byter lokal med Nyäng, Bomstugan byter lokal med Hagtorp och vi omvandlar platserna på Karlslund från vård- till demensboende. Genom bytet koncentreras demensplatserna till ena änden av byggnaden på Lövåsgården. Det föreslås inga förändringar för Norrgläntans korttidsplatser. Genom att ha kvar korttidsplatserna i nuvarande form, förstärks Norrgläntans roll som demenscentrum. Konsekvensanalys Förändringen med förslag 3 leder till att demensplatserna för permanent boende utökas successivt. Ändring av vårdinriktning kan endast ske när vakanta lägenheter uppstår och då kan boendesamordnare styra placering till nya demensavdelningar. Det blir konsekvenser för brukare som idag bor på Pantern, Lövåsgården, Strandgården och Igelkotten. De avgör själva om de vill flytta till annat demensboende eller bo kvar. Det blir konsekvenser för personal som idag arbetar på demens- eller vårdavdelning i område 3 och 4. Det blir omstruktureringar för personal och de bör få möjlighet att ansöka om att arbeta på vård- respektive demensavdelning. Förslaget om att byta avdelning inom Lövåsgården, leder till att personalen på ett mer naturligt sätt kan arbeta över gränserna. På så vis förbättras möjligheterna till samverkan och nyttjande av ytorna på Lövåsgården. Tanken med förslaget är att vidareutveckla personalen inom område 3 till att inneha spetskompetens inom området demens. Detta leder i sin tur till att brukaren får en god

8 UTREDNING 8 (18) och säker demensvård. I den nya organisationen bedrivs det idag demensvård i område 3 och 4. Om demensavdelning öppnas på Lövåsgårdens korttidsboende så kommer demensvård även att bedrivas i område 2. Detta innebär att demensvården blir utspridd inom äldreomsorgen i tre olika områden istället för två. Att erbjuda demensvård inom fler än ett område, kan däremot ses som en fördel för brukaren. Brukaren kan om möjligt få placering i sitt eget närliggande geografiska område. Den nya organisationen anpassas efter brukaren och inte tvärtom. Korttidsplats för utåtagerande personer Med ombyggnationen av Lövåsgården, beslutades det att Stensätters (utåtagerande vårdinriktning) samtliga platser skulle vara för permanent boende. Det har ibland uppstått problem med placering för individer med utåtagerande beteende som är i behov av tillfällig vistelse. Det har framkommit att det finns behov av korttidsplats för personer med utåtagerande beteende. Fem till sex brukare har varit i behov av korttidsplacering sedan förändringen trädde i kraft i september Med anledning av nämnda föreslår vi att inrätta en korttidsplats för utåtagerande individer på Stensätter. Omvandla en demensavdelning för individer med utåtagerande beteende och omvandla en permanent plats på den avdelningen till korttidsplats Lövåsgårdens avdelning Stensätter bedriver idag vård för individer med utåtagerande beteende. Denna avdelning betraktas som ett vårdboende. Eftersom de idag bedriver demensvård, föreslås de platserna tillhöra demensboende. Detta är endast ett namnbyte som har betydelse för rapportering av statistik. Det finns behov av fler platser för personer som uppvisar ett utåtagerande beteende. Seden september 2012 har fem brukare fått placering inom vanligt demensboende då det varit full beläggning på Stensätter. En av Norrgläntans avdelningar kan med fördel omvandlas för det ändamål. Detta kan ske successivt utifrån när platser blir lediga. En fördel med att öppna en sådan avdelning på Norrgläntan, är att det finns en personalgrupp som har uttryckt intresse för att utveckla verksamheten i denna riktning. Det krävs viss extra utbildning i bemötande för denna målgrupp. Bedöms lämpligt att ge detta till personal som redan arbetar med målgruppen demens, istället för att vidareutveckla helt ny personalgrupp. Det är samtidigt fördelaktigt att omvandla en permanent plats till korttidsplats för utåtagerande individer på den avdelningen. Med anledning av nämnda, föreslås omvandla en permanent demensavdelning på Norrgläntan för individer med utåtagerande beteende och omvandla en permanent plats på den avdelningen till korttidsplats. Ekonomisk analys Den förändring av vårdinriktning som förordas i detta förslag innebär en större utökning av permanenta demensplatser än vad som finns beräknat i den ekonomiska

9 UTREDNING 9 (18) analysen för trygghetsmodellen. Eftersom detta förslag inte förordas har inte heller någon ekonomisk beräkning gjorts. Platsfördelning Platsfördelningen efter förändring: Boende Antal platser Vårdboende (permanenta platser) 194 Korttidsplatser (avlastning, växelvård) 32 Demensboende (permanenta platser) 128 Korttidsplatser (demens) 12 Summa 366 Sammanfattande bedömning Samtliga förslag är genomförbara. Däremot förordas inte förslag 3, då det skulle innebära stora omstruktureringar och skulle kräva en utdragen process med flytt av brukare och personal. Likaså råder osäkerhet i hur demensriktlinjerna påverkar ekonomin efter årsskiftet. Däremot bör förslag 3 tas med i framtida utvecklingsområden. Det krävs dock mer tid för analys än vad uppdraget för Katrineholms trygghetsmodell inrymmer. Gemensamt för förslagen är beskrivet nedan att omvandla en permanent plats till korttidsplats för utåtagerande individer på avdelningen Stensätter Lövåsgården. att avdelningen Stensätter på Lövåsgården går under benämningen demensboende. att ändra vårdinriktning från demens till demens för utåtagerande individer på en av Norrgläntans avdelningar. Att omvandla en permanent plats till korttidsplats på den avdelningen. Det finns för- och nackdelar med både förslag 1 och 2. Det som framgår av Katrineholms trygghetsmodell är att det finns en efterfråga om fler permanenta demensplatser samtidigt som det finns en efterfråga av fler korttidsplatser för demens. Vidare finns en efterfrågan av fler platser för utåtagerande individer, både i form av permanenta platser och korttidsplatser. Andra kommuner såsom Piteå arbetar för att minska totala antalet korttidsplatser och balansera efterfråga/utbud genom att tillhandahålla permanenta platser för både vårdoch demensboende. Det kan vara så att regelbunden analys av demografin behöver göras och att den sätts i relation till om huruvida utökning av fler permanenta demensplatser behövs framför fler korttidsplatser. Det råder viss osäkerhet om nuvarande åtta platser (Norrgläntan) räcker för den ökade efterfrågan om korttidsplatser för demens. Råder det platsbrist på nuvarande Norrgläntan, sker placeringar till Lövåsgårdens korttidsboende. Boendesamordnare har uppgett att så varit fallet för majoriteten av brukare som på sista tiden varit i behov av avlastning/trygghetsplats. Detta är inte alltid optimalt för brukare som är i

10 UTREDNING 10 (18) behov av lugn miljö. Genom ett ökat antal permanenta platser, bedöms dock medelvårdtiden minska på korttidsenheten för brukare som väntar på permanent placering. På så vis kan en snabbare genomströmning ske från korttidsboende till demensboende. Det föreslås omvandling av två permanenta demensplatser till korttidsplatser för utåtagerande individer. Detta innebär en total utökning av två korttidsplatser i relation till ekonomiska analysen för Katrineholms trygghetsmodell. Genom att behålla korttidsplatserna på Norrgläntan, minskas möjligheten att erbjuda trygghetsplats vid behov. Behov av växelvård varierar och för tillfället är det nio personer (april 2013) som har beslut om växelvård. Det innebär att behovet av växelvård får styra möjligheten att erbjuda trygghetsplats. För brukaren kan det upplevas som tryggt att Norrgläntan innehar olika delar av demensvården. Både anhöriga och brukare kan känna sig trygga i att ta steget från dagverksamhet till korttidsboende och slutligen till permanent boende. Ett demenscentrum ger en helhet för brukaren. Detta kan kanske vara mer värt för anhöriga och brukare än möjligheten till att boka trygghetsplats. Ur verksamhetssynpunkt finns samverkansvinster för en sammanhållen korttidsverksamhet. Det gäller både sjuksköterskor, undersköterskor och chefer. I ekonomiska analysen för Katrineholms trygghetsmodell finns det avsatt pengar för elva permanenta demensplatser. Däremot blir det mindre förändrade kostnader för att omvandla två permanenta platser till korttidsplats för utåtagerande individer. Likaså blir det förändrade kostnader för att ändra vårdinriktning från demens- till demens för utåtagerande individer på en av Norrgläntans avdelningar. Både förslag 1 och 2 beräknas ge ett positivt resultat i jämförelse med den ekonomiska kalkylen som gjordes i samband med trygghetsmodellen. Arbetsgruppen förordar förslag 1, vilket är baserat på underlag som framkommit i Katrineholms trygghetsmodell. Bilagor 1. Nuvarande fördelning av platser 2. Förslag 1, ny fördelning av platser 3. Förslag 2, ny fördelning av platser 4. Beräknade kostnader vid omvandling till demensplatser

11 Bilaga 1 UTREDNING 11 (18) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN VON/2013: BILAGA 1 Nuvarande fördelning av platser Vårdboende Vårdboende Permanenta platser Korttidsplatser Almgården, Julita 19 1 Furuliden, Katrineholm 51 Igelkotten, Katrineholm Hus 4, vån 3 och 4 Lövåsgården, Katrineholm Avdelningarna Nyäng, Hagtorp, Karlslund och Stensätter Lövåsgården (för närvarande placerat på Ekgården), avdelningarna Treklövern och Femman samt Linden palliativ vård 41 1 Malmgården, Sköldinge 14 Strandgården, Katrineholm, 4 avdelningar Vallgården, Valla, 2 avdelningar Yngaregården, Björkvik, 3 avdelningar Summa Idag finns 38 inrättade platser men 6 platser är vakanshållna idag. Vid återflytten till Lövåsgården i september 2013 är 41 platser planerade i budget. Det är detta platsantal som tas upp här.

12 Bilaga 1 UTREDNING 12 (18) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN VON/2013: BILAGA 1 Nuvarande fördelning av platser Demensboende Demensboende Permanenta platser Korttidsplatser Almgården, Julita, 1 avdelning Igelkotten, Katrineholm, Hus 4, våning 5 Lövåsgården, Katrineholm 1 avdelning (Bomstugan) Norrgläntan, Katrineholm, 5 avdelningar Pantern, Katrineholm 2 avdelningar Strandgården, Katrineholm, 3 avdelningar Vallgården, Valla 1 avdelning Summa 106 8

13 Bilaga 2 UTREDNING 13 (18) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN VON/2013: BILAGA 2 Förslag 1, ny fördelning av platser Vårdboende Vårdboende Permanenta platser Korttidsplatser Almgården, Julita 19 1 Furuliden, Katrineholm 51 Igelkotten, Katrineholm Hus 4, vån 3, 4 och 5 Lövåsgården, Katrineholm Avdelningarna Stensätter Nyäng, Hagtorp och Karlslund (38) Lövåsgården, avdelningarna Treklövern, Linden och Femman 30 3 Malmgården, Sköldinge 14 Strandgården, Katrineholm, 4 avdelningar Vallgården, Valla, 2 avdelningar Yngaregården, Björkvik, 3 avdelningar Summa Nytt platsantal fetlagt. Nuvarande platsantal inom parentes. 3 Linden med palliativ vård ingår, 8 platser

14 Bilaga 2 UTREDNING 14 (18) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN VON/2013: BILAGA 2 Förslag 1, ny fördelning av platser Demensboende Demensboende Permanenta platser Korttidsplatser Almgården, Julita, 1 avdelning Igelkotten, Katrineholm Hus 4, våning 5 Lövåsgården, Katrineholm, Bomstugan, Stensätter Lövåsgården, ny demensavdelning Norrgläntan, Katrineholm, 5 avdelningar Pantern, Katrineholm 2 avdelningar Strandgården, Katrineholm, 3 avdelningar Vallgården, Valla 1 avdelning (10) (32) 6 9 (8) Summa Stensätter går under benämningen demensboende 5 1 korttidsplats på Stensätter för utåtagerande individer 6 En avdelning går från demensavdelning till demensavdelning för utåtagerande individer 7 En permanent demensplats omvandlas till korttidsplats för utåtagerande individer

15 Bilaga 3 UTREDNING 15 (18) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN VON/2013: BILAGA 3 Förslag 2, ny fördelning av platser Vårdboende Vårdboende Permanenta platser Korttidsplatser Almgården, Julita 19 1 Furuliden, Katrineholm 51 Igelkotten, Katrineholm Hus 4, vån 3, 4 och 5 Lövåsgården, Katrineholm Avdelningarna Stensätter Nyäng, Hagtorp och Karlslund (38) Lövåsgården, avdelningarna Treklövern, Linden och Femman 30 9 Malmgården, Sköldinge 14 Strandgården, Katrineholm, 4 avdelningar Vallgården, Valla, 2 avdelningar Yngaregården, Björkvik, 3 avdelningar Summa Nytt platsantal fetlagt. Nuvarande platsantal inom parentes. 9 Linden med palliativ vård ingår, 8 platser

16 Bilaga 3 UTREDNING 16 (18) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN VON/2013: BILAGA 3 Förslag 2, ny fördelning av platser Demensboende Demensboende Permanenta platser Korttidsplatser Almgården, Julita, 1 avdelning Igelkotten, Katrineholm Hus 4, våning 5 Lövåsgården, Katrineholm, Bomstugan, Stensätter Lövåsgården, ny demensavdelning Norrgläntan, Katrineholm, 5 avdelningar Pantern, Katrineholm 2 avdelningar Strandgården, Katrineholm, 3 avdelningar Vallgården, Valla 1 avdelning (10) (32) 12 1 (8) Summa Stensätter går under benämningen demensboende 11 1 korttidsplats på Stensätter för utåtagerande individer 12 En avdelning går från demensavdelning till demensavdelning för utåtagerande individer, korttidsavdelning omvandlas till permanent boende 13 En permanent demensplats omvandlas till korttidsplats för utåtagerande individer

17 Bilaga 4 UTREDNING 17 (18) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN VON/2013: BILAGA 4 Beräknade kostnader vid omvandling till demensplatser BERÄKNADE KOSTNADER VID OMVANDLING TILL DEMENSPLATSER Utgår från ekonomisk kalkyl i förslag om trygghetsmodell 3699 Inkl platsreducering 41 till 30 Förslag 1 Platser Demensavdelning Lövåsgården beräkning 0,68 personaltäthet Avgifter (hyra, mat och omvårdnad) 1135 Omvandla vårdplatser Lövåsgården, avd Stensätter till -9 demensplatser för utåtagerande 8 Korttidsplats för utåtagerande 1 Minskade avgifter vid omvandling till korttidsplats -48 Omvandla demensplatser Norrgläntan till -8 demensplatser för utåtagerande utökad personalbemanning 0, Korttidsplats för utåtagerande utökad personalbemanning 0, Minskade avgifter vid omvandling till korttidsplats VID INFÖRANDE AV TRYGGHETSMODELLEN OCH OMVANDLING AV KORTTIDSPLATSER TILL DEMENSPLATSER I FÖRSLAG 1 SUMMA 212

18 Bilaga 4 UTREDNING 18 (18) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN VON/2013: BERÄKNADE KOSTNADER VID OMVANDLING TILL DEMENSPLATSER Utgår från ekonomisk kalkyl i förslag om trygghetsmodell 3699 Inkl platsreducering 41 till 30 Förslag 2 Platser Korttidsavdelning för demens Lövåsgården beräkning 0,68 personaltäthet Avgifter korttidsplatser 606 Omvandla vårdplatser Lövåsgården, Stensätter till -9 demensplatser för utåtagerande 8 Korttidsplats för utåtagerande 1 Minskade avgifter vid omvandling till korttidsplats -48 Omvandla korttid demens Norrgläntan till -8 permanenta demensplatser 8 Ökade avgifter vid omvandling till permanenta platser 385 Omvandla demensplatser Norrgläntan till -8 demensplatser för utåtagerande utökad personalbemanning 0, Korttidsplats för utåtagerande utökad personalbemanning 0, Minskade avgifter vid omvandling till korttidsplats VID INFÖRANDE AV TRYGGHETSMODELLEN OCH OMVANDLING AV KORTTIDSPLATSER TILL DEMENSPLATSER I FÖRSLAG 2 SUMMA 68

2014-10-07. Planeringsdokument. - för strategisk boendeplanering inom äldreomsorgen

2014-10-07. Planeringsdokument. - för strategisk boendeplanering inom äldreomsorgen 2014-10-07 Planeringsdokument - för strategisk boendeplanering inom äldreomsorgen Omsorgsnämnden Oktober 2014 2(10) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Förord... 3 2 Historik (2004 2013)...

Läs mer

Demensprogram för Alingsås Kommun 2010

Demensprogram för Alingsås Kommun 2010 Demensprogram för Alingsås Kommun 2010 - Lokala riktlinjer som stöd för styrning och ledning Sammanfattning Demensprogram för vård och äldreomsorgen har tagits fram för att ge stöd för styrning och ledning

Läs mer

Programförklaring rörande demenscentrum i Åmåls kommun

Programförklaring rörande demenscentrum i Åmåls kommun TJÄNSTESKRIVELSE 2013-12-27 Vård och omsorg Gunnar Erlandsson Vård och omsorgsnämnden Programförklaring rörande demenscentrum i Åmåls kommun Bakgrund Inledning och bakgrund I de nationella riktlinjerna

Läs mer

2015-09-08 2015/377 012. Planeringsdokument. - för strategisk boendeplanering inom äldreomsorgen. Antaget i omsorgsnämnden 2015-09-01; 60

2015-09-08 2015/377 012. Planeringsdokument. - för strategisk boendeplanering inom äldreomsorgen. Antaget i omsorgsnämnden 2015-09-01; 60 Datum Diarienummer 2015-09-08 2015/377 012 Planeringsdokument - för strategisk boendeplanering inom äldreomsorgen Antaget i omsorgsnämnden 2015-09-01; 60 2 Innehåll 1 Inledning... 1 2 Historik (2004 2014)...

Läs mer

Redovisning av uppdrag angående översyn av rutiner för inköp och tvätthantering

Redovisning av uppdrag angående översyn av rutiner för inköp och tvätthantering RAPPORT 1 (7) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Britt-Marie Svedenberg, hemtjänstchef Jan Nilsson, utredare Redovisning av uppdrag angående översyn av rutiner för inköp och tvätthantering Nedan redovisas

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Socialnämnden 2008-06-10 89 Plats och tid Humlegårdens samlingssal 2008-06-10, kl 16.00 18.25 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Olle Olsson (s), ordförande Bo Sävhammar (kd) Tomas Ring (s)

Läs mer

Sammanställning 1 100215

Sammanställning 1 100215 Sammanställning 1 100215 Bakgrund Nationellt Kompetenscentrum Anhöriga, NKA, har sedan starten 2008 arbetat inom fyra olika prioriterade områden. Ett av dessa är Individualisering, utveckling och utvärdering

Läs mer

Hemvården. Kävlinge kommun. e kommun

Hemvården. Kävlinge kommun. e kommun Hemvården Kävlinge kommun e kommun Hemvården - stöd och hjälp när du behöver det Hemvården vänder sig till dig som till följd av ålder, funktionshinder eller sjukdom har svårt att klara din vardag på egen

Läs mer

Svar på Motion Öka antalet platser för korttidsboende samt tillskapa platser för omvårdnad av äldre sjuka

Svar på Motion Öka antalet platser för korttidsboende samt tillskapa platser för omvårdnad av äldre sjuka KALLELSE/ÄRENDELISTA Sida 7 (11) Kommunfullmäktige 2015-10-15 Kf 112 Ks 151 Au 177 KS/2014-0267 Svar på Motion Öka antalet platser för korttidsboende samt tillskapa platser för omvårdnad av äldre sjuka

Läs mer

Olofströms kommun. Granskning av personaltätheten inom barnomsorgen. KPMG AB 29 januari 2013

Olofströms kommun. Granskning av personaltätheten inom barnomsorgen. KPMG AB 29 januari 2013 Granskning av personaltätheten inom barnomsorgen KPMG AB 29 januari 2013 2010 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the Innehåll 1. Inledning 1 1.1 Bakgrund 1 1.2 Syfte 1 1.3

Läs mer

Anhörigstöd. Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ

Anhörigstöd. Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Anhörigstöd Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ 2 Innehållsförteckning Stöd för dig som stödjer 3 Olika former av socialt stöd 3 Enskilda

Läs mer

Utredning av barnomsorg på obekväm arbetstid samt förslag till lösning i Upplands Väsby kommun

Utredning av barnomsorg på obekväm arbetstid samt förslag till lösning i Upplands Väsby kommun Utbildningsavdelningen 2014-05-21 Haina Berndtsson 08-590 971 47 Dnr UBN/2014:26 Haina.Berndtsson@upplandsvasby.se Utbildningsnämnden Utredning av omsorg på obekväm arbetstid samt förslag till lösning

Läs mer

Sammanställning träff 6

Sammanställning träff 6 Sammanställning träff 6 Bakgrund Syftet med frågorna till den sjätte träffen var att med utgångspunkt från tidigare diskussioner i nätverken diskutera hur man systematiskt kan arbeta med uppföljning/utvärdering

Läs mer

Uppföljning av regelbunden tillsyn i förskoleverksamheten

Uppföljning av regelbunden tillsyn i förskoleverksamheten 1 (12) Uppföljning av regelbunden tillsyn i förskoleverksamheten i Stockholms kommun. Bakgrund Skolinspektionen har genomfört tillsyn i Stockholm kommun av förskoleverksamheten (dnr 43-2010:5285). Tillsynen

Läs mer

Dagordning Anpassning av platser inom särskilt boende Trygg hemgång MAS i Lysekil sommaren 2013 Samverkansgruppens protokoll. Innehållsförteckning

Dagordning Anpassning av platser inom särskilt boende Trygg hemgång MAS i Lysekil sommaren 2013 Samverkansgruppens protokoll. Innehållsförteckning Dagordning Anpassning av platser inom särskilt boende Trygg hemgång MAS i Lysekil sommaren 2013 Samverkansgruppens protokoll Innehållsförteckning 2 3 12 17 18 Vård- och omsorgsnämnden kallas till extrasammanträde

Läs mer

Förändring av ersättning till utförare av särskilt boende

Förändring av ersättning till utförare av särskilt boende SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2 september 2014 AN-2014/183.184 1 (5) HANDLÄGGARE Ulrika Torseke Ström 08-535 312 30 Ulrika.TorsekeStrom@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Förändring av ersättning

Läs mer

Boendeplanering för äldre i regionen Västerort reviderad 2014

Boendeplanering för äldre i regionen Västerort reviderad 2014 Sida 1 (17) Boendeplanering för äldre i regionen Västerort reviderad 2014 Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta, HässelbyVällingby och Bromma stadsdelsnämnder Framtida behov av äldreomsorg i Västerort Sweco EuroFutures

Läs mer

KVALITETSSYSTEM Socialförvaltningen

KVALITETSSYSTEM Socialförvaltningen Socialförvaltningen Dokumentnamn Riktlinjer för vård av personer med demenssjukdom i Fagersta kommun Fastställt av Socialnämnden Utarbetad av Styrgruppen för demens Regelverk SOL,HSL Verksamhet Vård och

Läs mer

Världens bästa land att åldras i

Världens bästa land att åldras i 2 Världens bästa land att åldras i 2006-06-28 2 Inledning Sverige ska bli världens bästa land att åldras i. Alla ska kunna se fram mot en givande och trygg tid som pensionär. (Socialdemokraternas valmanifest

Läs mer

Viksjö äldreboende. Lokalprogram under hösten 2013

Viksjö äldreboende. Lokalprogram under hösten 2013 KPR 2013-12-03 Viksjö äldreboende Lokalprogram under hösten 2013 Tas fram i samverkan med KPR, MAS, lokalsamordnare samt företrädare för fastighet och för utförare Skrivs av anlitad arkitekt Presenteras

Läs mer

Ajournering mellan 5 och 6 kl. 14.35 14.55

Ajournering mellan 5 och 6 kl. 14.35 14.55 Omsorgsnämnden 2014-02-05 1(17) Plats och tid Förvaltningskontoret, Gärdesvägen 4, Alvesta 5 februari 2014 kl. 13.15 16.10 Ajournering mellan 5 och 6 kl. 14.35 14.55 Justerade paragrafer 1-14 Beslutande

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg 1! " # $ 3 % $ & 4 ' & $ % #(# & $ )#*)#(( & $ + & $$ + #, $& -, $,., & /, " #+# 0,1(&2 0 / ) 3

Läs mer

Beslut för förskola. ' Skolinspektionen. efter tillsyn i Göteborgs kommun. Beslut. Göteborgs kommun. goteborg@goteborg.se 2016-03-23.

Beslut för förskola. ' Skolinspektionen. efter tillsyn i Göteborgs kommun. Beslut. Göteborgs kommun. goteborg@goteborg.se 2016-03-23. Beslut ' Göteborgs kommun goteborg@goteborg.se Beslut för förskola efter tillsyn i Göteborgs kommun Beskt 2 (15) Tillsyn av s, c) fwmen f vskoia i Götete[rgs kommun har genomfört tillsyn av Göteborgs kommun

Läs mer

Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre

Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Utökad dagverksamhet för personer med demenssjukdom PROJEKTPLAN Utökad dagverksamhet för personer med demenssjukdom Bakgrund I Södertälje kommun finns tre dagverksamheter

Läs mer

Fastställande av dagordning Utsänd och föreslagen dagordning fastställs.

Fastställande av dagordning Utsänd och föreslagen dagordning fastställs. VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN 2013-01-31 1 2 Fastställande av dagordning Utsänd och föreslagen dagordning fastställs. _ VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN 2013-01-31 2 3 Dnr VON/2012:45-709 Handläggare: Maria Sabelström/Ulf

Läs mer

Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde

Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde 1 2010-05-20 Äldrenämnden Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde För ytterligare information kontakta äldrenämndens ordförande Jan-Willy Andersson (kd), telefon 013-20 71 84 eller 070-590 71

Läs mer

Typ av Antal svar Svarsfrekvens, % enkät Borås Stad Demens 249 53 Borås Stad Somatisk 229 50

Typ av Antal svar Svarsfrekvens, % enkät Borås Stad Demens 249 53 Borås Stad Somatisk 229 50 Analys och åtgärdsplan för brukarundersökningar 2011 Nämnd Stadsdelsnämnd Öster Verksamhet Äldreomsorgen - vård- och omsorgsboende Svarsfrekvens Inom vård- och omsorgsboende, Stadsdelsförvaltning (SDF)

Läs mer

Demensteam i hemtjänsten i Sundsvalls kommun Utveckling och implementering i ordinarie verksamhet

Demensteam i hemtjänsten i Sundsvalls kommun Utveckling och implementering i ordinarie verksamhet Demensteam i hemtjänsten i Sundsvalls kommun Utveckling och implementering i ordinarie verksamhet Slutrapport september 2010 Ulla Edwardsson Carina Edholm Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Bakgrund...3

Läs mer

Riktlinjer äldreomsorg

Riktlinjer äldreomsorg Riktlinjer äldreomsorg Anhörigstöd Särskilt boende Rehabilitering/funktionsträning Antagna av socialnämnden 2005-11-16, SN 166, dnr 05/SN 0211 Reviderat/kompletterat 2006-03-22, SN 34 Reviderat 2006-09-27,

Läs mer

KART- LÄGGNING. Ej verkställda beslut och domar enligt LSS och SoL. Handikappomsorg. Årsskiftet 2005/06. ISSN 1400-0792 Dnr.

KART- LÄGGNING. Ej verkställda beslut och domar enligt LSS och SoL. Handikappomsorg. Årsskiftet 2005/06. ISSN 1400-0792 Dnr. KART- LÄGGNING ISSN 1400-0792 Dnr. 701-762-2006 Ej verkställda beslut och domar enligt LSS och SoL Handikappomsorg Årsskiftet 2005/06 SAMMANFATTNING Under året som gått har antalet beslut och domar som

Läs mer

Lokala Diarienummer: Datum: Pensionärsrådet Protokoll 2016-03-31 Öster

Lokala Diarienummer: Datum: Pensionärsrådet Protokoll 2016-03-31 Öster Lokala Diarienummer: Datum: Pensionärsrådet Protokoll 216-3-31 Öster Tid Torsdagen den 31 mars 216 kl. 13.- 15.3 ÖREBRO Plats Galoschen, Ringgatan 32 Ledamöter och ersättare Ordinarie Frederick Axewill

Läs mer

PROTOKOLL. Socialnämnden 2008-09-16. Plats och tid för sammanträdet

PROTOKOLL. Socialnämnden 2008-09-16. Plats och tid för sammanträdet Plats och tid för sammanträdet Beslutande Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna tisdagen den 16 september 2008 kl 18.30 20.05 Gunnel Orselius-Dahl (fp), ordförande Huido Mesilane

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2016-03-09 1 Innehållsförteckning Ärende 25 Information om familjecentralen... 3 26 Information om nya riktlinjer gällande arbetskläder... 4 27 Information om välfärdsteknologi... 5 28 Bokslut 2015...

Läs mer

Medborgardialog äldreomsorgsplan

Medborgardialog äldreomsorgsplan Medborgardialog äldreomsorgsplan Socialchef Jens Samuelsson inledde varje möte med en genomgång av planen. Blå Porten 21 augusti 2014 kl 18-20.00 23 deltagare och 5 politiker Blåklinten med 10 korttidsplatser

Läs mer

Madeleine Snel, sekreterare Ann-Louise Custerson, enhetschef. Lars-Erik Granholm. Torbjörn Ingmarsson

Madeleine Snel, sekreterare Ann-Louise Custerson, enhetschef. Lars-Erik Granholm. Torbjörn Ingmarsson Kommunala pensionärsrådet 2015-04-27 (1) Plats och tid Monteliusgården, kl. 09.00 10.00 Kommunkontoret, kl. 10.15 12.30 Ledamöter Övriga närvarande Tjänstemän Lars-Erik Granholm, ordförande Jaak Kerstell

Läs mer

Information om Äldreomsorgen. Åstorps Kommun

Information om Äldreomsorgen. Åstorps Kommun Information om Äldreomsorgen i Åstorps kommun Mottagningssekreterare kontaktuppgiter Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. Ge varje dag ett

Läs mer

Förslag till Äldreboendeplan för Göteborgs stad 2012-2015

Förslag till Äldreboendeplan för Göteborgs stad 2012-2015 Förslag till Äldreboendeplan för Göteborgs stad 2012-2015 Oktober 2011 1 Innehållsförteckning: Äldreboendeplan Göteborgs stad 2012-2015...3 PLANEN...3 Plan 2012-2013, inriktning 2014-2015...3 PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGARNA...3

Läs mer

Äldres boende IV Trollhättan 2014-2030

Äldres boende IV Trollhättan 2014-2030 Plan för utveckling av äldres boende i Trollhättan 214-23. Del IV Lokal utvecklingsplan för äldreboenden i Trollhättan. Äldres boende IV Trollhättan 214-23 Plan för Äldres boende i Trollhättan Del I Bakgrund,

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialnämnden 2010-10-27 2 SN 128 Dnr 136.10 700 Upphävande föreskrifter om tvångs- och skyddsåtgärder, muntlig information Den 15 juni 2010 upphörde Socialstyrelsens kungörelse (SOSFS 1980:87) med föreskrifter

Läs mer

VÅRD OCH ÄLDREOMSORG. Stöd och hjälp vid demenssjukdom. För mer information

VÅRD OCH ÄLDREOMSORG. Stöd och hjälp vid demenssjukdom. För mer information STENUNGSUNDS KOMMUN 2009-10-15 För mer information Biståndshandläggare: Telefontid måndag-onsdag och fredag 8.30-9.30 Telefon: 0303-73 25 38 Stöd och hjälp vid demenssjukdom Demenssjuksköterska söks via

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom egen regi

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom egen regi TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-08-21 AN-2013/60.730 1 (3) HANDLÄGGARE Werner, Anna 08-535 312 03 Anna.Werner@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom egen regi

Läs mer

1 (13) ÄLDREOMSORGSPLAN för Nordmalings kommun år 2006-2011

1 (13) ÄLDREOMSORGSPLAN för Nordmalings kommun år 2006-2011 1 (13) ÄLDREOMSORGSPLAN för Nordmalings kommun år 2006-2011 Socialnämnden Den 24 mars 2009, 97 Dnr 08/SN066 730 Kommunfullmäktige Den 22 juni 2009, 41 Dnr KS 2009-124 - 730 2 Äldreomsorgsplanen för Nordmalings

Läs mer

SOCIALPOLITIK OCH VÄLFÄRD, 2SC113, VT 2015

SOCIALPOLITIK OCH VÄLFÄRD, 2SC113, VT 2015 SOCIALPOLITIK OCH VÄLFÄRD, 2SC113, VT 2015 Seminarieuppgift 5: Syftet med denna uppgift är att tillämpa enklare former av ekonomiska beräkningar samt analysera lednings- och personalfrågor med hjälp av

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2015-12-16 1(6)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2015-12-16 1(6) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2015-12-16 1(6) Plats och tid Öckerösalen, Kommunhuset Öckerö, klockan 8.30 11.40 Beslutande Ledamöter Kent Lagrell (M), ordförande Jim Adolfsson (M) Claes Magnusson (M) Tommy

Läs mer

Styrelseledamöterna Birger Svensson, ordförande Sten Nordlander Maud Linder Sören Carlsson Bo Jender Hans Nilsson Emil Carlsson

Styrelseledamöterna Birger Svensson, ordförande Sten Nordlander Maud Linder Sören Carlsson Bo Jender Hans Nilsson Emil Carlsson Sammanträdesprotokoll Blad 1 (11) Nr 2/2008 Plats och tid Beslutande Kommunala bolagens sammanträdesrum, Sjögatan 28, Oxelösund Onsdag 13 januari 2008, kl 14.15-18.00 Styrelseledamöterna Birger Svensson,

Läs mer

Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011. Eskilstuna kommun. Granskning av anhörigstöd

Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011. Eskilstuna kommun. Granskning av anhörigstöd Revisionsrapport / 2011 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2011 Eskilstuna kommun Granskning av anhörigstöd Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och

Läs mer

2011-11-18 Projektplan Lugna Gatan i Åre kommun

2011-11-18 Projektplan Lugna Gatan i Åre kommun 2011-11-18 Projektplan Lugna Gatan i Åre kommun ett samarbete mellan Fryshuset, Studieförbundet Vuxenskolan och Åre kommun Skriven av Anna Linde Introduktion Projekt Lugna Gatan Åre är ett långsiktigt

Läs mer

information om Hemtjänst Hemsjukvård Särskilda boendeformer Rehabilitering Tandvård

information om Hemtjänst Hemsjukvård Särskilda boendeformer Rehabilitering Tandvård information om Hemtjänst Hemsjukvård Särskilda boendeformer Rehabilitering Tandvård HEMTJÄNST Den som av någon anledning har svårt att klara sig själv hemma kan ansöka om hemtjänst. Det görs genom att

Läs mer

Kommunövergripande tillsyn av äldreomsorgen i Västra Götalands län 2005-2008 Anhörigstöd

Kommunövergripande tillsyn av äldreomsorgen i Västra Götalands län 2005-2008 Anhörigstöd Kommunövergripande tillsyn av äldreomsorgen i Västra Götalands län 2005-2008 Anhörigstöd Rapport 2009:08 Rapportnr: 2009:08 ISSN: 1403-168X Rapportansvarig: Socialkonsulent Britt Johansson Utgivare: Länsstyrelsen

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 201120 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunala Pensionärsrådet 2013-11-28 1 (11) Plats och tid Mogårdens samlingssal, torsdag 28 november 2013, kl 12:00 15:40 Beslutande Agnetha Eriksson, ordf Rune Öberg, PRO Gösta Öhman, PRO JaanEric Lundqvist,

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

fastställd av ledningsgruppen för vård och omsorg den 13 december 2006 samt 11 november 2008 Dagverksamheter Dagvård med demensinriktning

fastställd av ledningsgruppen för vård och omsorg den 13 december 2006 samt 11 november 2008 Dagverksamheter Dagvård med demensinriktning 2006-12 13 1 Riktlinje för Dagverksamheter fastställd av ledningsgruppen för vård och omsorg den 13 december 2006 samt 11 november 2008 Dagverksamheter är till för människor med behov av stöd i den dagliga

Läs mer

Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015.

Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015. Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015. Närvarande: Elisabeth Forssén, verksamhetschef, Eva Eriksson, samordnare och undersköterska, Inger Brandell,

Läs mer

Förebygga fallolyckor för Linnéa -genom ökad användning av FaR

Förebygga fallolyckor för Linnéa -genom ökad användning av FaR Linnéa 4 Hösten 2009 Förebygga fallolyckor för Linnéa -genom ökad användning av FaR Karin Johansson, Hälsoenheten Aneta Larsson, Markaryds kommun Linda Persson, Markaryds kommun Yvonne Sand, Dialysen Ljungby

Läs mer

Uppdragsbeskrivning - Anhörigstöd i stadsdel öster äldreomsorg Borås

Uppdragsbeskrivning - Anhörigstöd i stadsdel öster äldreomsorg Borås Uppdragsbeskrivning - Anhörigstöd i stadsdel öster äldreomsorg Borås Enligt socialtjänstlagen (SoL) ska socialnämnden erbjuda stöd för att underlätta för personer som vårdar en närstående som är långvarigt

Läs mer

Uppdragshandling för delprojektet Demens 1/stimulansmedel. Bildandet av ett tvärprofessionellt demensteam

Uppdragshandling för delprojektet Demens 1/stimulansmedel. Bildandet av ett tvärprofessionellt demensteam Uppdragshandling för delprojektet Demens 1/stimulansmedel. Bildandet av ett tvärprofessionellt demensteam OMVÄRLDSANALYS Att drabbas av en demenssjukdom innebär att drabbas av obotlig och långvarig sjukdom

Läs mer

i Mark Anpassningar av verksamheten

i Mark Anpassningar av verksamheten i Mark Tjänsteställe: Socialförvaltningen Socialnämnden Handläggare: Magnus Hultin Datum: 29-3-31 Beteckning: 29/9 42 Er beteckning: Anpassningar av verksamheten Ärendet Socialnämnden beslutade den 26

Läs mer

Kvalitetsmätning. Dag- och korttidsverksamhet våren 2015

Kvalitetsmätning. Dag- och korttidsverksamhet våren 2015 Kvalitetsmätning Dag- och korttidsverksamhet våren 05 Undersökningen brukarnas upplevda kvalitet Deltagande enheter Dagverksamhet inriktning demens, Cypressen Dagverksamhet social inriktning, Bagaren Korttidsverksamhet

Läs mer

Verksamhetsuppföljning av Utbildningsförvaltningen, LSS korttidsvistelse/korttidstillsyn, Munkhagsgatan 128 och Lantmannagatan 93

Verksamhetsuppföljning av Utbildningsförvaltningen, LSS korttidsvistelse/korttidstillsyn, Munkhagsgatan 128 och Lantmannagatan 93 1 (7) Kvalitets- och utvärderingskontoret 2016-03-16 Dnr ON 2016-167 Björn Skoog Verksamhetsuppföljning av Utbildningsförvaltningen, LSS korttidsvistelse/korttidstillsyn, Munkhagsgatan 128 och Lantmannagatan

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Kallelse. Val av justerare. Förslag till beslut - till justerare välja XX (minoriteten)

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN Kallelse. Val av justerare. Förslag till beslut - till justerare välja XX (minoriteten) 1 Val av justerare - till justerare välja XX (minoriteten) 2 Anmälan av delegationsbeslut (pärmredovisning) - Nämnden godkänner redovisningen Anmälda beslut har fattats i enlighet med Vård- och omsorgsnämndens

Läs mer

Boendeplan inom nämndens för funktionshindrade verksamhetsområde 2015-2020

Boendeplan inom nämndens för funktionshindrade verksamhetsområde 2015-2020 1 2014-03-31 Diarienr 2014/73-NF-753 Sociala nämndernas förvaltning Nämnden för funktionshindrade Boendeplan inom nämndens för funktionshindrade verksamhetsområde 2015-2020 I syfte att få en bild av och

Läs mer

Innehåll. Protokoll 2016-01-11 2 av 2. 2 Detaljbudget 2016. 3 Konsekvensanalys avseende besparingskrav. 4 Konsekvensanalys avseende flyktingmottagande

Innehåll. Protokoll 2016-01-11 2 av 2. 2 Detaljbudget 2016. 3 Konsekvensanalys avseende besparingskrav. 4 Konsekvensanalys avseende flyktingmottagande Protokoll 2 av 2 Innehåll 1 Protokolljusterare och fastställande av föredragningslista 3 2 Detaljbudget 2016 4 3 Konsekvensanalys avseende besparingskrav 5 4 Konsekvensanalys avseende flyktingmottagande

Läs mer

Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun

Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun Äldrepolitiskt program 2016-2019 Antaget av kommunfullmäktige den 9 december 2015 115 1 Inledning Kommunfullmäktige beslutade vid sammanträde den 10 juni 2015

Läs mer

KVALITETSBOKSLUT 2014

KVALITETSBOKSLUT 2014 KVALITETSBOKSLUT [År] KVALITETSBOKSLUT 2014 Socialförvaltningen Ovanåkers kommun Inledning I denna bokslutsrapport redogörs för de kvalitetsinsatser som genomförts inom socialförvaltningen i Ovanåkers

Läs mer

Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg

Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Sida 2 av 6 Regler för placering i förskola och pedagogisk omsorg Barn erbjuds förskoleplats från och med ett års ålder i den omfattning

Läs mer

Behov av finskt särskilt boende i Huddinge kommun

Behov av finskt särskilt boende i Huddinge kommun 2013-03-05 AN-2012/830.732 1 (7) HANDLÄGGARE Eva Lindqvist 08-535 378 88 eva.lindqvist.2@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Behov av finskt särskilt boende i Huddinge kommun Förslag till beslut Äldreomsorgsnämnden

Läs mer

Boendestrategi för äldre i Katrineholms kommun

Boendestrategi för äldre i Katrineholms kommun Kommunstyrelsens handling nr 22/2014 Boendestrategi för äldre i Katrineholms kommun Rapport framtagen av samhällsbyggnadsförvaltningen, vård- och omsorgsförvaltningen och Katrineholms Fastighets AB, på

Läs mer

Delårsrapport 2013-08-31 arbetsmarknadsnämnden

Delårsrapport 2013-08-31 arbetsmarknadsnämnden 1 (7) Datum 2013-08-22 Delårsrapport 2013-08-31 arbetsmarknadsnämnden Sammanfattning Nämndstotal (tkr) Delår 130831 Årsbudget 2013 Prognos 2013 Avvikelse Verksamhetens intäkter 24 187 32 715 34 253 1 538

Läs mer

Ansökan om medel för vidareutveckling av stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående (2008)

Ansökan om medel för vidareutveckling av stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående (2008) Vård- och omsorgsnämndens handling nr 25/2008 Monika Hammertjärn 2008-04-09 704-5300-2008 0155-26 41 18 Datum Dnr 1(5) Ansökan om medel för vidareutveckling av stöd till anhöriga som hjälper och vårdar

Läs mer

Riktlinjer vid beställning av insatser enligt HSL och SOL samt informationsöverföring

Riktlinjer vid beställning av insatser enligt HSL och SOL samt informationsöverföring Riktlinjer vid beställning av insatser enligt HSL och SOL samt informationsöverföring Dokumenttyp: Riktlinjer Fastställt av: Förvaltningschef Catharina Johansson Fastställelsedatum: 20121107 Dokumentansvarig:

Läs mer

Långsiktigt hållbart lokalutnyttjande med beaktande av verksamhetens kvalitetskrav

Långsiktigt hållbart lokalutnyttjande med beaktande av verksamhetens kvalitetskrav Långsiktigt hållbart lokalutnyttjande med beaktande av verksamhetens kvalitetskrav Delprojekt Socialnämndens verksamhet Strandgårdens äldreboende 2013-09-24 Innehåll 1 Inledning 5 2 Bakgrund 6 2.1 Tidigare

Läs mer

Granskning av landstingets hantering av sjuka hus

Granskning av landstingets hantering av sjuka hus Granskning av landstingets hantering av sjuka hus Rapport nr 18/2013 Januari 2014 Susanne Hellqvist, revisor, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTNING... 3 1.1 REKOMMENDATIONER... 4 2. BAKGRUND...

Läs mer

Månadsrapport. Socialnämnden 2013-12-11

Månadsrapport. Socialnämnden 2013-12-11 Månadsrapport Socialnämnden 2013-12-11 Innehållsförteckning 1 Budgetuppföljning och prognos per nämnd... 3 1.1 Genomförda och planerade åtgärder som är inräknade i prognosen samt ekonomisk effekt... 5

Läs mer

Diarienr. 1. Val av justerare Helen Billström (M)

Diarienr. 1. Val av justerare Helen Billström (M) KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Upprättad 2016-04-19 Nämnden för Gymnasie & Vuxenutbildning Sammanträde 2016-04-26 klockan 17:00 /Yrkeshögskolan/ Ärende Tid Diarienr Förslag 1. Val av justerare Helen Billström

Läs mer

NYTT ARBETSSÄTT. För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst

NYTT ARBETSSÄTT. För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst NYTT ARBETSSÄTT För handläggning av bistånd och planering för utförande av hemtjänst NYTT ARBETSSÄTT Under 2016 inför Ängelholms kommun ett nytt arbetssätt gällande handläggning av bistånd och planering

Läs mer

Julia Bergman, marknad Patrik Thomaeus, ekonomi Lars Blomkvist, förvaltning Rune Jonsson, drift Ulf Rohlén, VD Lisbeth Svensson, sekreterare

Julia Bergman, marknad Patrik Thomaeus, ekonomi Lars Blomkvist, förvaltning Rune Jonsson, drift Ulf Rohlén, VD Lisbeth Svensson, sekreterare Sammanträdesprotokoll Blad 1 (8) Nr 6/2007 Plats och tid Beslutande Gyllene Uttern, Gränna, i samband med strategimöte Tisdag 11 september 2007, kl 10.30-12-00 samt 13.00-14.00 Styrelseledamöterna Birger

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer. Henrik Bokor Nilsson

Underskrifter Sekreterare Paragrafer. Henrik Bokor Nilsson TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 14 Plats och tid Socialkontoret, Torsås, kl. 18.00 21.15 Beslutande Övriga deltagande Henrik Bokor Nilsson, s, ordf. Ewy Svensson, m Sonja Johnsson Leif Karlsson

Läs mer

Förslag till tillämpningsregler för parboende och till revidering av tidigare tillämpningsregler för bostad med särskild service och omvårdnadsbidrag

Förslag till tillämpningsregler för parboende och till revidering av tidigare tillämpningsregler för bostad med särskild service och omvårdnadsbidrag Förslag till tillämpningsregler för parboende och till revidering av tidigare tillämpningsregler för bostad med särskild service och omvårdnadsbidrag Ny text är rödmarkerad. Ny version Tidigare version

Läs mer

KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDETS SAMMANTRÄDE 2014-03-12

KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDETS SAMMANTRÄDE 2014-03-12 VÄSTERVIKS KOMMUN Socialförvaltningen Box 22 593 21 Västervik PROTOKOLL KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDETS SAMMANTRÄDE 2014-03-12 Tjustsalen, kl. 09.00-11.30 Ledamöter: Angelica Katsanidou SN, ordf. Mariann Båtman

Läs mer

Beskrivning av arbetsätt och upplevd erfarenhet från ett demensboende som infört arbetsmetoden praktisk professionell planering (PPP)

Beskrivning av arbetsätt och upplevd erfarenhet från ett demensboende som infört arbetsmetoden praktisk professionell planering (PPP) Beskrivning av arbetsätt och upplevd erfarenhet från ett demensboende som infört arbetsmetoden praktisk professionell planering (PPP) Praktisk professionell planering (PPP) Bakgrundsfakta: Erfarenheterna

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2010-06-10 138(144) 94 Centrum mot våld Socialcheferna har under sitt senaste nätverksmöte gett FoU Norrbotten uppdraget att till länsstyrelsen inlämna

Läs mer

Trygg i Tyresö - Den sammanhållna vården i hemmet

Trygg i Tyresö - Den sammanhållna vården i hemmet Trygg i Tyresö - Den sammanhållna vården i hemmet Ett samarbete för att underlätta återgång till eget boende för äldre med omfattande behov av omsorgs- och vårdinsatser. Marita Sjögren Trude Ahlgren Projektadministratör

Läs mer

Hur är det att vara chef inom äldreomsorgen i Gävleborgs län?

Hur är det att vara chef inom äldreomsorgen i Gävleborgs län? Hur är det att vara chef inom äldreomsorgen i Gävleborgs län? Förutsättningar för verksamheternas närmaste chefer 2005 Rapport 2006:11 Hur är det att vara chef inom äldreomsorgen i Gävleborgs län? Förutsättningar

Läs mer

Konsekvensanalys kring den regiongemensamma elevenkäten

Konsekvensanalys kring den regiongemensamma elevenkäten SKRIVELSE Utbildningschefsnätverket 2016-04-22 ÄRENDE 7 Konsekvensanalys kring den regiongemensamma elevenkäten Inledning Den här konsekvensanalysen har tagits fram för att synliggöra olika aspekter som

Läs mer

Ace Simulation AB. Utveckling av kunskapsflödet i företaget. Johan Nydén, Erik Sandlund och Tom Widerström. Linköpings universitet.

Ace Simulation AB. Utveckling av kunskapsflödet i företaget. Johan Nydén, Erik Sandlund och Tom Widerström. Linköpings universitet. Ace Simulation AB Utveckling av kunskapsflödet i företaget Johan Nydén, Erik Sandlund och Tom Widerström Linköping 2007-03-02 Sammanfattning Syftet med den här rapporten är att åskådliggöra hur ett företag

Läs mer

Brukarundersökning av Korttidsvistelse Socialförvaltningen 2009

Brukarundersökning av Korttidsvistelse Socialförvaltningen 2009 Brukarundersökning av Korttidsvistelse Socialförvaltningen 2009 1 Inledning Bakgrund och syfte Brukarundersökning avseende korttidsvistelse har tidigare gjorts 2004 och 2007. Denna brukarundersökning är

Läs mer

UTVÄRDERING AV ROSENGÅRDEN I SANDVIKEN

UTVÄRDERING AV ROSENGÅRDEN I SANDVIKEN 2 UTVÄRDERING AV ROSENGÅRDEN I SANDVIKEN Ett korttidsboende i samverkan mellan landstinget och kommunerna i västra Gästrikland: Sandviken, Hofors och Ockelbo Annika Almqvist X-FOKUS FORSKNINGSRAPPORT 2005:1

Läs mer

2009-03-27 Dnr 539-2009. Handlingsprogram för att minska kostnaderna 2009

2009-03-27 Dnr 539-2009. Handlingsprogram för att minska kostnaderna 2009 TJÄNSTEMANNAFÖRSLAG 1 Bert-Olof Åkerström Kommunstyrelsen Handlingsprogram för att minska kostnaderna 2009 Budget 2009 antogs av kommunfullmäktige den 11 december. Under hela hösten bedömdes effekterna

Läs mer

Socialstyrelsen 2013-04-10 Dnr 5.2.-3795/2012-311(7)

Socialstyrelsen 2013-04-10 Dnr 5.2.-3795/2012-311(7) Socialstyrelsen 2013-04-10 Dnr 5.2.-3795/2012-311(7) Regler och tillstånd Christina Bohman Karlsson christina.bohmangsocialstyrelsen Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Lägesrapportför

Läs mer

Ekonomi och verksamhet 2015

Ekonomi och verksamhet 2015 Ekonomi och verksamhet 2015 Funktionsnedsättning LSS-verksamheten ställs inför nya utmaningar med äldre brukare som har utökade behov samtidigt som den yngre generationen ställer allt högre krav på sin

Läs mer

En jämställdhetsanalys behöver inte vara lång och krånglig. Med några få rader kan man som regel svara på de frågor som ställs i checklistan.

En jämställdhetsanalys behöver inte vara lång och krånglig. Med några få rader kan man som regel svara på de frågor som ställs i checklistan. Checklista för jämställda beslut. Ett jämställdhetsperspektiv ska integreras i alla verksamhetsområden och i alla led av beslutsfattande, planering och utförande av verksamheter. Konkret innebär det att

Läs mer

Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun. Från ansökan till inflyttning Gäller från och med 2012-04-17

Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun. Från ansökan till inflyttning Gäller från och med 2012-04-17 Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun Från ansökan till inflyttning Gäller från och med 2012-04-17 2 / Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun Innehållsförteckning Förord 3 Hur ansöker jag

Läs mer

Yttrande med anledning av Länsstyrelsens tillsynsbesök på Serafens äldreboende

Yttrande med anledning av Länsstyrelsens tillsynsbesök på Serafens äldreboende Kungsholmens stadsdelsförvaltning ûäçêé=çåü=ñìåâíáçåëüáåçê~çé= = qà åëíéìíä í~åçé ëáç=n=erf=ommrjnmjnm aåê=rmqjqsmjmr Handläggare: Lajla Wikström Tfn: 508 08 101 Kungsholmens stadsdelsnämnd sammanträde

Läs mer

Äldrenämnden. att med beaktandet av resultatet lägga rapporten till handlingarna.

Äldrenämnden. att med beaktandet av resultatet lägga rapporten till handlingarna. få Uppsala ÄLDREFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Mia Gustafsson 2016-01-20 ALN-2015-0311 Äldrenämnden Slutrapport Palliativa Förstärkningsteamet Förslag till beslut Äldrenämnden beslutar att

Läs mer

Resultat av föräldraenkät våren 2009

Resultat av föräldraenkät våren 2009 ÅTVIDABERGS KOMMUN Sid 1 av 3 Resultat av föräldraenkät våren 2009 Bakgrund och syfte Föräldraenkäten sänds ut vartannat år för att få en uppfattning om vad vårdnadshavarna tycker om grundskolans verksamhet.

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3.

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3. 1(7) Bilaga 3 Verksamhet i samverkan http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3.docx SÄFFLE KOMMUN Postadress Säffle kommun 661 80 Säffle Besöksadress Kanaltorget

Läs mer

KORTTIDSBOENDET KÄLLBACKEN SOM STÖD FÖR KVARBOENDE I EGET HEM I ÄLVSBYNS KOMMUN. Utvärdering hösten 2007. Katrine Christensen Ingegerd Skoglind-Öhman

KORTTIDSBOENDET KÄLLBACKEN SOM STÖD FÖR KVARBOENDE I EGET HEM I ÄLVSBYNS KOMMUN. Utvärdering hösten 2007. Katrine Christensen Ingegerd Skoglind-Öhman KORTTIDSBOENDET KÄLLBACKEN SOM STÖD FÖR KVARBOENDE I EGET HEM I ÄLVSBYNS KOMMUN Utvärdering hösten 2007 Katrine Christensen Ingegerd Skoglind-Öhman Socialnämnden 2008-06-11 Inledning Politikerna i Älvsbyn

Läs mer

PROTOKOLL Pensionärsrådet Sammanträdesdatum 2012-12-13

PROTOKOLL Pensionärsrådet Sammanträdesdatum 2012-12-13 1 (15) Paragrafer 39-49 Plats och tid Vita Villan, kl 09.00-12.00 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Hans-Bertil Sinclair (m) ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (10) Plats och tid Gripen, Gislaved, kl. 08.30 11.35 Bengt Petersson, ordförande 16-18 Kjell Thelin, socialnämnden Lis Melin, socialnämnden Magdalena Forsbäck, socialnämnden

Läs mer