Redovisning av uppdrag att utreda hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redovisning av uppdrag att utreda hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas"

Transkript

1 Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 148 Redovisning av uppdrag att utreda hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker yrkande från S, D, V, MP, M, L och C den 14 juni 2019 och föreslår att kommunfullmäktige beslutar: 1. Uppdraget om redovisning av hur uppdrag om hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas antecknas. 2. Uppdraget om redovisning av hur uppdrag om hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas förklaras fullgjort. Göteborg den 19 juni 2019 Göteborgs kommunstyrelse Axel Josefson Mathias Sköld Göteborgs Stad kommunfullmäktige 1 (1)

2 Kommunstyrelsen Yrkande / Yttrande / Tilläggsyrkande/ Återremissyrkande Datum (S, D, V, MP,M, L, C, KD) Yrkande angående uppdrag att utreda hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas. Förslag till beslut I kommunstyrelsen och kommunfullmäktige: / I kommunstyrelsen: 1. Uppdraget om redovisning av hur uppdrag om hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas antecknas. 2. Uppdraget om redovisning av hur uppdrag om hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas förklaras fullgjort. Yrkandet De anställda i Göteborgs stad är de viktigaste resurser vi har för att lyckas med det kommunala uppdraget. Som arbetsgivare ska vi erbjuda hållbara arbetsvillkor, en bra arbetsmiljö och goda förutsättningar att utföra sitt arbete. Som ett led i att kunna erbjuda bra anställningsvillkor har vi under en lång tid haft en politisk inriktning där vi erbjudit stadens medarbetare en särskild anställningstrygghet. I praktiken har det inneburit ett omställningsstöd då arbetsbrist uppstår. Personalpolitiskt är det fullt rimligt, vid arbetsbrist, att en arbetsgivare av Göteborgs stads storlek både av effektivitets- och mänskliga skäl har en fungerande process vid omställning. Ett bra arbetsgivaransvar är att i alla led följa LAS och gällande samverkansavtal som arbetats fram tillsammans med fackliga organisationer. Eventuella förändringar av gällande rutin får ske i dialog mellan arbetsgivarrepresentanter och fackliga organisationer. Göteborgs Stad kommunstyrelsen 1 (1)

3 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0413/19 Handläggare Martina Lesser Telefon: E-post: Redovisning av uppdrag att utreda hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas Förslag till beslut I kommunstyrelsen och kommunfullmäktige 1. Redovisning av uppdraget att utreda hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas antecknas. 2. Uppdraget givet i budget 2019 att utreda hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas förklaras fullgjort. I kommunstyrelsen Stadsledningskontoret får i uppdrag att utreda genomförandet av ändrad rutin gällande arbetsbrist till en hantering som mer strikt följer Lagen om anställningsskydd och Allmänna bestämmelser. Sammanfattning Kommunfullmäktige gav i budgeten för 2019 kommunstyrelsen i uppdrag att utreda hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas. Stadsledningskontoret har utrett denna fråga och kan konstatera att det inte finns något avtal om särskild anställningstrygghet utan det som åsyftas finns formulerat som en protokollsanteckning till lokalt samverkansavtal för Göteborgs Stad Utöver detta finns en rutin för hantering av omställningsärenden vid arbetsbrist som berör detta. Stadsledningskontoret konstaterar att anteckningen i egentlig mening redan förlorat sin betydelse då den politiska vilja som uttryckts i fullmäktiges budget har ändrats och det är den politiska viljan som åsyftats i anteckningen. Rutinen för hantering av omställningsärenden vid arbetsbrist måste dock ändras när den politiska viljan ändrats så att Lag (1982:80) om anställningsskydd [LAS] och kollektivavtalet Allmänna bestämmelser [AB] istället tillämpas fullt ut vilket kommer innebära en del förändringar för hur arbetsbristsituationer i staden hanteras. Ekonomiska konsekvenser Utifrån uppdraget att se över hur avtalet kan avvecklas ser stadsledningskontoret inga ekonomiska konsekvenser. Inom ramen för uppdraget att utreda ett genomförande av att ändra gällande rutin, kan självklart finnas vissa ekonomiska konsekvenser, vilket i så fall bör utredas närmare. För en ordning som bygger helt på LAS/AB måste Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 1 (6)

4 omplaceringsärenden hanteras på ett stadenövergripande sätt och hur detta bör se ut och fungera är inte helt klarlagt och därför svårt att säga något om eventuella kostnader. Troligen handlar det framförallt om initialkostnader för att ändra rutinen, till exempel för att införa en stadenövergripande funktion, för att sedan få sjunkande kostnader vad gäller omplaceringshanteringen och att staden för de fall där det inte finns några omplaceringsmöjligheter kan avsluta anställningen på grund av arbetsbrist. Det pågår ett arbete att utreda en stadenövergripande omplaceringsfunktion där även omplacering på grund av arbetsbrist ingår. Den utredningen handlar om vart funktionen ska placeras och omfattning samt beräkning av kostnad för densamma. Barn-, mångfalds-, jämställdhets-, och miljöperspektiven Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån dessa perspektiv. Omvärldsperspektivet På arbetsmarknaden i stort har stadsledningskontoret inte inom ramen för denna utredning kunnat finna någon arbetsgivare som har ett liknande system och inte heller bland andra kommuner har något liknande setts. Det har däremot funnits liknande hantering i Stockholms stad och Malmö stad, men det har avvecklats till förmån för en strikt LAS/AB-hantering. Samverkan Information om ärendet har getts till de fackliga organisationerna vid den partsgemensamma HR-referensgruppen Information om ärendet har även getts till de fackliga organisationerna på central samverkansgrupp Några fackliga organisationerna har framfört att de anser att skrivningen i 7, protokollet till Samverkan Göteborg som trädde i kraft , ska innebära att arbetsgivaren är bunden av en särskild anställningstrygghet. Det har även framförts åsikter om att då den särskilda anställningstryggheten tillämpats under så lång tid måste det i vart fall anses vara ett konkludent handlande som lett till ett konkludent avtal. Stadsledningskontoret anser inte att protokollsanteckningen kan tolkas så som framförts, inte heller kan kollektivavtal ingås konkludent utan det krävs skriftlig form enligt 23 Lag (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet [MBL]. Från några av de fackliga organisationerna har även hänvisats till 10 i protokollet till lokalt samverkansavtal för Göteborgs Stad som säger: I anslutning till överenskommelsen gällande omplacering konstaterade parterna, att målet om anställningstrygghet omfattar medlemmar i personalorganisationer, som ingått i Samverkan Göteborg. Stadsledningskontoret konstaterar att det i protokollet till Samverkansavtalet som gäller från och med i 3 står att: I och med ikraftträdandet ersätts tidigare avtal, bilagor samt protokoll. Information har även getts till de fackliga organisationerna vid bolagen på Koncernfackligt råd Företrädare för de fackliga organisationerna har Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (6)

5 framfört att de anser den särskilda anställningstryggheten vara en del av Samverkansavtalet och att Samverkansavtalet måste omförhandlas om den särskilda anställningstryggheten ska tas bort. Några fackliga företrädare menar att medarbetare i vissa bolag i sina anställningsavtal avstått befattningstrygghet till förmån för anställningstrygghet. Det framfördes även att man vill se en utredning om eventuella konsekvenser för bolagen om den särskilda anställningstryggheten tas bort. Stadsledningskontoret konstaterar att bolagen inte är direkt bundna av Samverkansavtalet, varje bolag är en egen juridiskperson som har möjlighet att teckna avtal samt göra bolagsanpassade lösningar. Det kan även konstateras att vad som skrivs in i anställningsavtal är en fråga mellan arbetsgivare och arbetstagare så länge det inte strider mot gällande lag och/eller kollektivavtal. Stadsledningskontoret anser inte att uppdraget omfattat att utreda vilka konsekvenser för bolagen ett borttagande av anställningstryggheten kan innebära, utan på vilka rättsliga grunder den särskilda anställningstryggheten vilar. I denna del har stadsledningskontoret funnit att det inte finns något avtal mellan de fackliga organisationerna och Göteborgs Stad. Bilagor 1. Utdrag ur kommunfullmäktiges budget Utdrag ur lokalt samverkansavtal för Göteborgs Stad Protokollsutdrag Koncernfackligt råd Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (6)

6 Ärendet Kommunfullmäktige gav i budgeten för 2019 kommunstyrelsen i uppdrag att utreda hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas. Beskrivning av ärendet Bakgrund och utgångspunkter I budgeten för 2019 finns på sidorna samt 75 att läsa: Göteborg har, som arbetsgivare, avtal med de fackliga organisationerna om en särskild anställningstrygghet som infördes i staden i samband med 90-talskrisen. Liknande avtal har funnits i andra kommuner och har avvecklats. Avtalet innebär i dag stora kostnader för staden, inte minst för omställning och avslut, vilket bidrar till problem i verksamheterna. I takt med att staden och omvärlden förändras kommer inte alla arbetsuppgifter finnas kvar, samtidigt som nya tillkommer. Nuvarande avtal är förlegat och svarar inte upp mot en modern arbetsmarknad, utan skapar inlåsningseffekter med negativa konsekvenser för såväl välfärd som medarbetare. Avtalet avvecklas därför. Kommunstyrelsen ges i uppdrag att utreda hur avtalet om särskild anställningstrygghet kan avvecklas. Stadsledningskontoret kan konstatera att det inte finns ett sådant specifikt avtal. Det som finns är en protokollsanteckning till samverkansavtalet, Samverkan Göteborg 2017 som trädde i kraft Där nämns att det politiska målet har varit att eftersträva anställningstrygghet. I nuvarande budget finns inte längre detta politiska mål (se ovan). Anteckningen i samverkansavtalet från 2017 lyder: 7 Anställningstrygghet Avtalsparterna konstaterar att det politiska målet att eftersträva anställningstrygghet i arbetsbristsituationer för tillsvidare anställda medarbetare i Göteborgs Stad kvarstår. Som jämförelse bör nämnas att det i budgeten för 2017 fanns ett uttryckligt politiskt mål: Tillsvidareanställda inom avtalsområden där det finns samverkansavtal med de anställdas organisationer ska i första hand erbjudas annan placering vid arbetsbrist. I HR-processen omställning vid arbetsbrist finns den särskilda anställningstryggheten inskriven, men det bör påtalas att detta är en av arbetsgivare upprättad rutin och den har inte ställning som kollektivavtal. Där finns följande text: Göteborgs Stad eftersträvar sedan länge efter anställningstrygghet. Anställningstryggheten innebär inte befattningstrygghet utan istället att medarbetaren godtar nya arbetsuppgifter och arbetsförutsättningar. Detta förutsätter att den medarbetare som behöver omplaceras accepterar ett skäligt erbjudande till ett nytt arbete. För att arbetsgivaren ska kunna hålla fast vid målsättningen att inte säga upp medarbetare till följd av arbetsbrist krävs att såväl de fackliga organisationerna som enskilda medarbetare positivt medverkar till och vid behov godtar byte av förvaltning, ändrat arbetsinnehåll etc. Vad som åsyftas med begreppet anställningstrygghet är inte helt klarlagt. Genom LAS har arbetstagare i Sverige en lagstadgad anställningstrygghet genom att till exempel Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (6)

7 godtyckliga uppsägningar är förbjudet. En uppsägning ska alltid vara sakligt grundad och en uppsägning anses inte sakligt grundad om det är skäligt att kräva att arbetsgivare bereder arbetstagaren annat arbete hos sig (LAS 7 st. 2). I praktiken innebär det att arbetstagaren ska omplaceras till annan ledig tjänst som hen har tillräckliga kvalifikationer för vid en arbetsbristsituation. Omplacering går före rekrytering. För en så stor arbetsgivare som Göteborgs Stad torde det i det flesta fall finnas möjlighet att erbjuda en omplacering. Det bör även påtalas att det som tidigare skrivits, även i protokollet gällande Samverkansavtalet från 1996, är att det varit ett mål att eftersträva anställningstrygghet samt att medarbetare i första hand ska erbjudas annan placering. Stadsledningskontoret har inte inom ramen för denna utredning funnit något som tyder på att det varit ett krav från kommunfullmäktige utan en målsättning. Dock har rutinen utformats utifrån detta mål och hanteringen har möjligen gått längre än åsyftats. Hantering av arbetsbrist enligt LAS och AB Om vi ändrar vår rutin följs istället reglerna i LAS och AB fullt ut. Enligt LAS ska arbetsgivare som drabbas av arbetsbrist alltid se över möjligheten att erbjuda omplacering. En uppsägning anses inte sakligt grundad om omplacering kan ske (LAS 7 st. 2). Möjligheten finns även att ogiltigförklara en uppsägning om den inte kan anses sakligt grundad (LAS 34), anställningen består då till tvisten slutligen avgjorts, eventuellt i domstol. När LAS är tillämplig så gäller omplaceringsskyldigheten inom hela den juridiska personen, det vill säga samtliga av stadens förvaltningar, och till lediga anställningar som medarbetaren har tillräckliga kvalifikationer för. För en så stor arbetsgivare som Göteborgs Stad torde det oftast finnas omplaceringsmöjligheter. Omplacering enligt LAS gäller till befintliga och lediga tjänster. Det finns inget krav på att skapa tjänster. Skulle det mot förmodan inte finnas någon möjlighet att omplacera medarbetaren så blir hen uppsagd på grund av arbetsbrist. Som rutinen tillämpas idag, när man inte kan finna en omplaceringsmöjlighet, är medarbetaren kvar i organisationen med full lön till dess man finner en omplaceringsmöjlighet. I enlighet med den rutin som finns idag så är det den/de som drabbas av själva arbetsbristen (som utför det arbetet som försvinner), som erbjuds annat arbete. Om det hanteras enligt LAS/AB så görs en turordning för enheten som drabbats av arbetsbrist. De fackliga organisationerna kan begära sammanläggning av enheter med stöd av kollektivavtalsreglerna. Den/de som har kortast anställningstid i den totala gruppen blir då den/de som erbjuds omplacering inom staden, om det finns ett annat ledigt arbete som medarbetaren/medarbetarna har tillräckliga kvalifikationer för. En hantering strikt enligt LAS/AB som innebär att inte just den person som drabbas av arbetsbristen är den som blir erbjuden omplacering, (alternativt sägs upp om omplaceringsmöjligheter saknas) kan innebära konsekvenser för kontinuiteten i verksamheten, till exempel kan en skolklass behöva byta lärare på grund av detta eller att samtlig personal på en avdelning på ett äldreboende, som egentligen inte är drabbad av arbetsbrist byts ut. Enligt LAS kan arbetsgivare och facklig organisation komma överens om en turordningslista där man torde kunna beakta sådana konsekvenser, men det krävs Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (6)

8 överenskommelse mellan parterna och därmed finns ingen garanti för att sådana beaktanden kommer att göras. Det bör även påtalas att medarbetare som uppfyller kvalifikationskraven får företrädesrätt till återanställning när uppsägning sker på grund av arbetsbrist, det vill säga skulle en tjänst uppkomma inom 9 månader från det att anställningen upphört så ska hen erbjudas den enligt principerna i LAS/AB, förutsatt att medarbetare anmält anspråk på företrädesrätt. Vad skulle en hantering av arbetsbrist i enlighet med LAS och AB innebära för Göteborgs Stad? Det bör utredas närmare hur en hantering strikt enligt LAS och AB skulle kunna ske i staden och vilka konsekvenser en sådan ordning kan få. Inte minst måste staden fullt ut agera som en arbetsgivare. Omplacering går före rekrytering och för att detta ska kunna hanteras korrekt för hela arbetsgivaren Göteborgs Stad bör en stadenövergripande hantering med tydligare samordning och ledning införas. Det bör till exempel inte vara möjligt för en enskild förvaltning i staden att tacka nej till en arbetstagare som är i behov av omplacering. Det är en skyldighet vi som arbetsgivare har enligt LAS/AB och den är inte frivillig. Det bör även påtalas här att det räcker att medarbetaren har tillräckliga kvalifikationer för att vara aktuell att omplaceras till en specifik tjänst. Hen behöver inte vara den bäst lämpade. Hur detta kan säkerställas är något som behöver utredas i samband med genomförandet av ändrad rutin. En stadenövergripande hanteringsordning av omplaceringsärenden torde innebära att omplaceringsärenden sker mer skyndsamt än idag då det i flera fall är något oklart exakt vad som gäller och ärenden därför riskerar att ta lång tid. I praktiken torde inte en mer strikt hantering av LAS/AB vid arbetsbristsituationer innebära någon större förändring vad avser antalet uppsagda medarbetare, då omplaceringsmöjligheterna i en organisation av Göteborgs Stads storlek torde vara goda. Stadsledningskontorets bedömning Stadsledningskontoret konstaterar att det inte finns något avtal om särskild anställningstrygghet som behöver sägas upp, däremot finns en rutin idag som vid en annan politisk målsättning än den som tidigare gällt måste ändras och en mer djupgående analys av vad det får för konsekvenser att ändra denna rutin och hur det ska hanteras måste göras innan rutinen kan tas bort. Stadsledningskontoret konstaterar även att det från de fackliga organisationerna verkar finnas en uppfattning att den särskilda anställningstryggheten är en del av samverkansavtalet. Något stöd för detta har dock inte stadsledningskontoret funnit. Tina Liljedahl Scheel HR-Direktör Eva Hessman Stadsdirektör Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (6)

9

10

11

12

13

14

15 Göteborgs Stadshus AB Dag och tid: , kl 15:00-16:30 Plats: Göteborgs Stadshus lokaler på Östra Hamngatan 21 Protokoll från Koncernfackligt råd 3/2019 Protokollsutdrag: 3.2 Redovisning av uppdrag gällande uppdrag anställningstryggheten i Göteborgs Stad (bilaga) Sofia Lindgren, Arbetsrätt och förhandling Stadsledningskontoret, informerar om uppdraget från KF budget. I utredningen anges att det inte finns något specifikt avtal tecknat kring anställningstrygghet mellan de fackliga organisationerna och Göteborgs Stad, utan att det har varit en målsättning och politisk vilja i budget som har uttryckts. Därtill finns en protokollsanteckning till kollektivavtalet Samverkan Göteborg, Denna är enligt utredningen dock inte bindande för arbetsgivaren utan hanteringen som förevarit är mer att se som en rutin. I och med den politiska viljan inte finns kvar behöver dock rutinen vid omställning vid arbetsbrist förnyas. Konsekvenserna blir att tillämpningen och hanteringen istället kommer gå strikt utifrån LAS och AB (för förvaltningarna). Utredningen anger att skillnaderna troligen inte kommer bli så stora vad gäller antalet uppsägningar då det fortfarande finns en omplaceringsskyldighet enligt LAS inom hela den juridiska personen, dvs samtliga förvaltningar. Beträffande bolagskoncernen har det funnits enskilda (service)avtal mellan vissa bolag (de enskilda juridiska personerna) och Stadsledningskontoret. I dessa avtal finns även en reglering där anställningstrygghet utlovas på motsvarande sätt som inom staden. Förslaget från SLK kommer att bli att KS ska anse uppdraget slutfört men med önskan om att få ett nytt uppdrag gällande att rutinen och tillämpningen av omställning ska ses över. Koncernfackliga rådet framför synpunkter på Stadsledningskontorets ärende gällande anställningstrygghet. Koncernfackliga rådet önskar få följande synpunkter bifogade till beslutsunderlaget.

16 Stadsledningskontoret tjänsteutlåtande anger: Stadsledningskontoret har utrett denna fråga och kan konstatera att det inte finns något avtal om särskild anställningstrygghet utan det som åsyftas finns formulerat som en protokollsanteckning till lokalt samverkansavtal för Göteborgs Stad Här anser Koncernfackliga rådets fackliga företrädare att det i själva verket handlar om en protokollsbilaga och är därmed ett gällande avtal. Alltså inte att betrakta som en rutin. De koncernfackliga framför att det finns bolag som tecknat lokala hängavtal på Samverkan Göteborg, och som har anställningstrygghet inskrivet i avtal. I anställningsavtal är det formulerat att medarbetaren inte har befattningstrygghet. Något som medarbetaren avstår för förmånen att ha anställningstrygghet. Anställningsavtal får då skrivas om och befattningstrygghet återupprättas. Det är en svaghet i utredningen att konstatera att det inte föreligger gällande avtal. Avtal kan omförhandlas och det är väl den vägen som arbetsgivaren får hantera frågan om en förändring ska ske på avtalsenligt sätt. Anställningstryggheten har förts fram som en stor fördel i t ex samband med rekrytering. Vad det gäller lönesättning så är det ett motiv för att inte vara löneledande, med hänvisning till den fördel som en trygg anställning ger. Samverkansavtal och anställningstrygghet hänger tätt ihop. Om anställningstryggheten faller så finns det kanske inte så starka motiv för att fortsätta i samverkansformen och att det istället blir aktuellt att övergå till ren MBL. Koncernfackliga rådet anser att det är angeläget att frågan mer noggrant utreds och att samtliga konsekvenser av ett beslut om att frångå utfästelsen om anställningstrygghet tydliggörs. En utredning behöver också innefatta bolagen och effekterna för dessa. Det är också av vikt att fackliga företrädare involveras på ett gediget sätt.

Antagen av kommunfullmäktige den 2013-12-19 Ändringar införda till och med KF, KS/2013:349

Antagen av kommunfullmäktige den 2013-12-19 Ändringar införda till och med KF, KS/2013:349 Arbetsbrist- och övertalighetspolicy Antagen av kommunfullmäktige den 2013-12-19 Ändringar införda till och med KF, KS/2013:349 Arbetsbrist- och övertalighetspolicy Bakgrund och syfte Vid all förändring

Läs mer

Principöverenskommelse Lokala omställningsmedel och ändrad turordningsbestämmelse i Allmänna bestämmelser

Principöverenskommelse Lokala omställningsmedel och ändrad turordningsbestämmelse i Allmänna bestämmelser 2017-05-02 Principöverenskommelse Lokala omställningsmedel och ändrad turordningsbestämmelse i Allmänna bestämmelser Parter Sveriges Kommuner och Landsting samt Arbetsgivarförbundet Pacta å ena sidan,

Läs mer

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Yttrande S, MP, V Kommunstyrelsen Ärende 0955/17 Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Göteborgs stads starkaste tillgång är dess medarbetare. Staden har ett stort ansvar att

Läs mer

Rekryteringsordning inom Övertorneå kommun

Rekryteringsordning inom Övertorneå kommun 1 ÖVERTORNEÅ KOMMUN Kommunledningsförvaltningen Rekryteringsordning inom Övertorneå kommun Rekryteringsordning Rekryteringsordningen anger i vilken ordning olika kategorier och behov skall beaktas, innan

Läs mer

Principöverenskommelse Lokala omställningsmedel och ändrad turordningsbestämmelse i Allmänna bestämmelser

Principöverenskommelse Lokala omställningsmedel och ändrad turordningsbestämmelse i Allmänna bestämmelser 2016-09-07 Principöverenskommelse Lokala omställningsmedel och ändrad turordningsbestämmelse i Allmänna bestämmelser Parter Sveriges Kommuner och Landsting samt Arbetsgivarförbundet Pacta å ena sidan,

Läs mer

Omorganisation på jobbet

Omorganisation på jobbet Omorganisation på jobbet Arbetsskyldighetens gränser Definitioner Omorganisation på jobbet Omplaceringsutredning (LAS 7 ) Steg för steg Anställningsavtalets ram Arbetsskyldighetens gränser Omständigheter

Läs mer

Välkommen till STs Trygghetsutbildning

Välkommen till STs Trygghetsutbildning Välkommen till STs Trygghetsutbildning 7 LAS (Lagen om anställningsskydd) Uppsägning från arbetsgivarens sida ska vara sakligt grundad. - arbetsbrist - personliga skäl Begreppet arbetsbrist i LAS Uppsägning

Läs mer

Gemensam rehabiliteringsprocess och hantering av förvaltningsöverskridande

Gemensam rehabiliteringsprocess och hantering av förvaltningsöverskridande Utlåtande 2007:113 RI (Dnr 225-148/2007) Gemensam rehabiliteringsprocess och hantering av förvaltningsöverskridande omplacering på grund av personliga skäl i Stockholms stad Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Redogörelsetext. Allmänna bestämmelser Inledning

Redogörelsetext. Allmänna bestämmelser Inledning 2016-09-07 Redogörelsetext Allmänna bestämmelser 1 Inledning Centrala parter uttrycker i bestämmelsen vikten av att arbetsgivaren verkar för att redan anställda arbetstagare i högre utsträckning ska arbeta

Läs mer

vägen framåt steg för steg En partsgemensam vägledning för turordning vid arbetsbrist

vägen framåt steg för steg En partsgemensam vägledning för turordning vid arbetsbrist vägen framåt En partsgemensam vägledning för turordning vid arbetsbrist Denna vägledning gäller vid arbetsbrist i företag som är medlemmar och har kollektivavtal i förbund inom Almega steg för steg INGRESS

Läs mer

Rekryteringsordning för Kungsbacka kommun

Rekryteringsordning för Kungsbacka kommun Sida 1/10 Rekryteringsordning för Kungsbacka kommun Syfte Ett långsiktigt och hållbart regelverk och förhållningssätt för att öka den interna rörligheten och bidra till att profilera Kungsbacka kommun

Läs mer

Foto: Jeanette Andersson. KFOs LATHUND OM FÖRHANDLINGSPROTOKOLL

Foto: Jeanette Andersson. KFOs LATHUND OM FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Foto: Jeanette Andersson KFOs LATHUND OM FÖRHANDLINGSPROTOKOLL Om förhandlingsprotokoll 1 Förhandlingar 4 a) Olika typer av förhandlingar 4 b) Förhandlingens genomförande 4 2 Allmänt om protokoll 5 3 Protokollets

Läs mer

Cirkulärnr: 1998:135 Diarienr: 1998:2119 P-cirknr: :48 Nyckelord: Datum:

Cirkulärnr: 1998:135 Diarienr: 1998:2119 P-cirknr: :48 Nyckelord: Datum: Cirkulärnr: 1998:135 Diarienr: 1998:2119 P-cirknr: 1998-2:48 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: AD Datum: 1998-09-03 Mottagare: Rubrik: Förhandlingssektionen Kommunstyrelsen Personalfrågor Arbetsdomstolens

Läs mer

Utbildningsförvaltningens hantering och rutiner för olämplig lärarpersonal på skolorna i Stockholm

Utbildningsförvaltningens hantering och rutiner för olämplig lärarpersonal på skolorna i Stockholm Utbildningsförvaltningen Personalavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-09-02 Handläggare Linda Christensen Telefon: 08-508 33 911 Till Utbildningsnämnden 2013-09-26 Utbildningsförvaltningens hantering

Läs mer

Värnen mot marknaden

Värnen mot marknaden Ett starkt anställningsskydd Lagen om anställningsskydd reglerar när en arbetsgivare får säga upp en anställning. Vid arbetsbrist gäller turordning sist in först ut och lagen ger rätt till återanställning.

Läs mer

Överenskommelse om Bestämmelser för traineejobb

Överenskommelse om Bestämmelser för traineejobb Förhandlingsprotokoll 206-04-29 Överenskommelse om Bestämmelser för traineejobb Parter Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarförbundet Pacta å ena sidan, samt Svenska Kommunalarbetareförbundet

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

BRANDMÄNNENS RIKSFÖRBUND. Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen

BRANDMÄNNENS RIKSFÖRBUND. Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen BRANDMÄNNENS RIKSFÖRBUND 1 En Branschorganisation för all räddningstjänstpersonal Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen 1 Denna lag tillämpas på den som har utsetts av en arbetstagarorganisation

Läs mer

Arbetsbrister inom staten. - information från Naturvetarna

Arbetsbrister inom staten. - information från Naturvetarna Arbetsbrister inom staten - information från Naturvetarna 1 Här finner du fakta om arbetsbrister inom staten och arbetsgivarens skyldigheter gentemot de fackliga organisationerna. Följande behandlas: Sid

Läs mer

Hur lång är min uppsägningstid om jag blir uppsagd?

Hur lång är min uppsägningstid om jag blir uppsagd? Frågor publicerade 25 november Hur lång är min uppsägningstid om jag blir uppsagd? Följande uppsägningstider gäller för Branschavtal Energi: A) För anställning som påbörjats före den 1 januari 1998 gäller

Läs mer

MBL anvisning vid Göteborgs universitet

MBL anvisning vid Göteborgs universitet Anvisning DNR P 2016/301 Personalenheten MBL anvisning vid Göteborgs universitet Syftet med lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL) är att ge medarbetarna medinflytande och medbestämmande i viktiga

Läs mer

Motion - Beslut gällande anställning och uppsägning av förvaltningschefer ska fattas av kommunstyrelsen. (AU 347) KS

Motion - Beslut gällande anställning och uppsägning av förvaltningschefer ska fattas av kommunstyrelsen. (AU 347) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2017-12-05 325 Motion - Beslut gällande anställning och uppsägning av förvaltningschefer ska fattas av kommunstyrelsen. (AU 347) KS 2017-440 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

LFF. Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET ARBETSGIVARFÖRBUNDET - KFF

LFF. Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET ARBETSGIVARFÖRBUNDET - KFF LFF Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen SVENSKA KOMMUNFÖRBUNDET ARBETSGIVARFÖRBUNDET - KFF Innehåll Lag (1974:358) om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen...3 26 1 02

Läs mer

Riktlinjer för personalhantering vid verksamhetsövergång

Riktlinjer för personalhantering vid verksamhetsövergång Styrdokument, plan Kommunledningskontoret 2016-10-18 Torgny Hagelin 08-59097023 Dnr Fax 08-59073340 KS/2016:381 Torgny.hagelin@upplandsvasby.se Riktlinjer för personalhantering vid verksamhetsövergång

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN REMISSYTTRANDE Dnr 44/ Saknr 124. Departementspromemorian Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 2018:28)

ARBETSDOMSTOLEN REMISSYTTRANDE Dnr 44/ Saknr 124. Departementspromemorian Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 2018:28) ARBETSDOMSTOLEN REMISSYTTRANDE Dnr 44/2018 2018-09-24 Saknr 124 A2018/01388/ARM Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Departementspromemorian Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 2018:28) Allmänt

Läs mer

Redogörelsetext för ändringar i Allmänna bestämmelser (AB) samt bilagor

Redogörelsetext för ändringar i Allmänna bestämmelser (AB) samt bilagor 2016-05-04 Redogörelsetext för ändringar i Allmänna bestämmelser (AB) samt bilagor Ändringarna i Allmänna bestämmelser (AB) gäller med Svenska Kommunalarbetareförbundet (Kommunal) från och med 2016-05-01.

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Turordning vid uppsägning PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Turordning vid uppsägning PDF ladda ner Turordning vid uppsägning PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Catharina Calleman. omstridda i arbetsrätten. Calleman undersöker i sin avhandling turordningsreglerna och deras funktion

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Maria Rydén Karin Pleijel 20-24

Maria Rydén Karin Pleijel 20-24 Närvarande Ledamöter Ordföranden Tord Karlsson (S) 12-19, samt Maria Rydén (M), Karin Pleijel (MP), Daniel Bernmar (V), Ann Catrine Fogelgren (L) 12-18, David Lega (KD) Övriga närvarande Ingrid Andreae,

Läs mer

Överföring av hemsjukvårduppgifter till ny huvudman

Överföring av hemsjukvårduppgifter till ny huvudman Överföring av hemsjukvårduppgifter till ny huvudman Uppdraget Arbetsgruppen har fått i uppdrag att komma med förslag hur överföring av hemsjukvårdsarbetsuppgifter kan flyttas från Norrbottens läns landsting

Läs mer

Datum: Kommunstyrelsen Personalfrågor Ändringar i lagen (1982:80) om anställningsskydd och lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet

Datum: Kommunstyrelsen Personalfrågor Ändringar i lagen (1982:80) om anställningsskydd och lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet Cirkulärnr: 1994:3 Diarienr: 1994:0008 Handläggare: Avdsek: KEP Förh Datum: 1994-01-04 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Personalfrågor Ändringar i lagen (1982:80) om anställningsskydd och lagen (1976:580)

Läs mer

Hemställan. Bakgrund och alternativ. APM-Terminals Gothenburg AB. Svenska Hamnarbetareförbundets avdelning 4

Hemställan. Bakgrund och alternativ. APM-Terminals Gothenburg AB. Svenska Hamnarbetareförbundets avdelning 4 Hemställan APM-Terminals Gothenburg AB Svenska Hamnarbetareförbundets avdelning 4 Vi, av Medlingsinstitutet utsedda medlare, i konflikten mellan Hamnarbetarförbundets avdelning 4(Hamn 4an) och APM-Terminals

Läs mer

Program för personalrörlighet inom och från Jönköpings kommun

Program för personalrörlighet inom och från Jönköpings kommun Program för personalrörlighet inom och från Jönköpings kommun Ks/2014:424 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Program för personalrörlighet inom och från Jönköpings kommun Fastställt

Läs mer

Riktlinjer för chefsanställningar

Riktlinjer för chefsanställningar KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lind Anna Datum 2015-01-05 Diarienummer KSN-2014-1303 Kommunstyrelsen Riktlinjer för chefsanställningar Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att anta

Läs mer

6 MBL 6.1 FÖRHANDLINGSORDNING

6 MBL 6.1 FÖRHANDLINGSORDNING 1 6.1 Förhandlingsordning vid 6.1.1 MBL och dess tillämpning Allt fackligt medinflytande i gällande arbetsrättslig lagstiftning och andra för statsförvaltningen gemensamma lagar och avtal har sin grund

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2) 2015-03- 2 3 LS 7X h C112

Stockholms läns landsting 1(2) 2015-03- 2 3 LS 7X h C112 Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal och utbildning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-02-25 LS 2015-0122 Handläggare: Lina Göransson Ankom Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens

Läs mer

Yttrande laglighetsprövning Björn Tidland./. Göteborgs stad

Yttrande laglighetsprövning Björn Tidland./. Göteborgs stad Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-26 Diarienummer 0818/18 Handläggare Markus Landahl Telefon: 031-368 03 95 E-post: markus.landahl@stadshuset.goteborg.se Yttrande laglighetsprövning

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret 203-05-0 (0) I lagen om anställningsskydd finns regler om anställning och uppsägning. Lagen syftar till att ge arbetstagarna ökad trygghet i anställningen. Lagen har kompletterats med bestämmelser i kollektivavtal.

Läs mer

Cirkulärnr: 17:49 Diarienr: 17/05310 P-cirknr: 17-2:27 Nyckelord:

Cirkulärnr: 17:49 Diarienr: 17/05310 P-cirknr: 17-2:27 Nyckelord: Cirkulärnr: 17:49 Diarienr: 17/05310 P-cirknr: 17-2:27 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Arbetsdomstolen, AD, LAS, tidsbegränsad anställning, anställningsavtal, vikariat, allmän visstidsanställning,

Läs mer

Förhandlingsprotokoll om praktikanställning, Tekniksprånget

Förhandlingsprotokoll om praktikanställning, Tekniksprånget Förhandlingsprotokoll 2013-09-26 Förhandlingsprotokoll om praktikanställning, Parter: Sveriges Kommuner och Landsting och Arbetsgivarförbundet Pacta å ena sidan, samt AkademikerAlliansen och till AkademikerAlliansen

Läs mer

Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF)

Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF) Landstingsstyrelsens förvaltning LS 0502-0224 2005-12-12 Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF) Utgångspunkter - samverkan Det är viktigt att parterna

Läs mer

UPPGIFT 1 Svarsförslag

UPPGIFT 1 Svarsförslag Övningsfrågor arbetsrätt svar VT 2012 UPPGIFT 1 a) Ja då dessa arbetsuppgifter står i naturligt samband med de arbetsuppgifter hon skall utföra enligt kollektivavtalet. Hon torde också ha tillräckliga

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av regelverket kring tvister i samband med uppsägning. Dir. 2011:76. Beslut vid regeringssammanträde den 15 september 2011

Kommittédirektiv. Översyn av regelverket kring tvister i samband med uppsägning. Dir. 2011:76. Beslut vid regeringssammanträde den 15 september 2011 Kommittédirektiv Översyn av regelverket kring tvister i samband med uppsägning Dir. 2011:76 Beslut vid regeringssammanträde den 15 september 2011 Sammanfattning En särskild utredare ska se över reglerna

Läs mer

Pacta arbetsgivarorganisationen med kommunala avtal för kommunala bolag och kommunalförbund.

Pacta arbetsgivarorganisationen med kommunala avtal för kommunala bolag och kommunalförbund. 1 (5) 2017-10-24 CIRKULÄR 17:49 Avdelningen för arbetsgivarpolitik Sofia Linder Nyckelord: Arbetsdomstolen, AD, LAS, tidsbegränsad anställning, anställningsavtal, vikariat, allmän visstidsanställning,

Läs mer

Turordning vid arbetsbrist och tidig lokal omställning- nya regler 1/ Bakgrund

Turordning vid arbetsbrist och tidig lokal omställning- nya regler 1/ Bakgrund Nr 8/2017 2017-06-19 Till Läkarförbunds yrkes- och lokalföreningar Turordning vid arbetsbrist och tidig lokal omställning- nya regler 1/6 2017 Bakgrund SKL/Pacta har enats med Läkarförbundet, Kommunal,

Läs mer

TRANAs KOMMUN 2015-09- 22 Sida 16 (23) - KOMMUNSTYRElSEN

TRANAs KOMMUN 2015-09- 22 Sida 16 (23) - KOMMUNSTYRElSEN att anse motionen besvarad mot bakgrund av nuvarande reglering av anställning efter 67 år vilken ger möjlighet till fortsatt anställning om båda parter, arbetsgivare och arbetstagare, I Uldragsbestyrkande

Läs mer

RÅD & TIPS VID UPPSÄGNINGAR. För dig som är anställd vid advokatbyrå

RÅD & TIPS VID UPPSÄGNINGAR. För dig som är anställd vid advokatbyrå RÅD & TIPS VID UPPSÄGNINGAR För dig som är anställd vid advokatbyrå Inledning Advokatbyråer drabbas ibland liksom andra företag av vikande lönsamhet. Därmed kan behov att minska antalet anställda jurister

Läs mer

nyheter arbetsrätt När tvisten kommer avtal om exit eller prövning i domstol?

nyheter arbetsrätt När tvisten kommer avtal om exit eller prövning i domstol? nyheter arbetsrätt juni 2012. När tvisten kommer avtal om exit eller prövning i domstol? Erfarenheten visar att förr eller senare uppstår det en allvarlig situation med en medarbetare och där företaget

Läs mer

Koncernkontoret Koncernstab-HR

Koncernkontoret Koncernstab-HR Koncernkontoret Koncernstab-HR Therese Lindholm Arbetsrättsjurist Therese.gotberg@skane.se RIKTLINJER Datum 2017-11-27 Dnr 1703937 1 (13) Riktlinjer för personalomställning Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

PROCESS FÖR VERKSAMHETSFÖRÄNDRING, OMSTÄLLNING OCH ARBETSBRIST

PROCESS FÖR VERKSAMHETSFÖRÄNDRING, OMSTÄLLNING OCH ARBETSBRIST PERSONALENHETEN PROCESS FÖR VERKSAMHETSFÖRÄNDRING, OMSTÄLLNING OCH ARBETSBRIST Tommy Christensen, Personalenheten Karoline Axelson, Områdeskansliet för administrativt stöd PM: 2014-12-18 Verksamhetsförändring,

Läs mer

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-15 Diarienummer 1380/16 Handläggare Magnus Borelius, Ywonne Bergkvist Telefon: 031-3680023, 031-3680362 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

Rutiner vid sjukfrånvaro/rehabilitering

Rutiner vid sjukfrånvaro/rehabilitering 1 2008-11-13 Personalkontoret 0611-34 80 00 Rutiner vid sjukfrånvaro/rehabilitering Bakgrund För att skapa ett enhetligt tillvägagångssätt vid medarbetares sjukfrånvaro och rehabilitering har personalkontoret

Läs mer

Rekryteringsordning inom Göteborgs Stad samt stödtext

Rekryteringsordning inom Göteborgs Stad samt stödtext 1 (7) Personalstrategiska enheten MEDDELANDE NR 1/10 Arbetsrätt och förhandling 2010-05-07 Dnr 346/10 Till Göteborgs Stads förvaltningar Rekryteringsordning inom Göteborgs Stad samt stödtext Rekryteringsordning

Läs mer

Redovisning av uppdrag angående en Göteborgsmodell att motverka svart arbetskraft

Redovisning av uppdrag angående en Göteborgsmodell att motverka svart arbetskraft Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-10 Diarienummer 0317/16 Handläggare Markus.Landahl Telefon: 031-368 03 95 E-post: markus.landahl@stadshuset.goteborg.se Redovisning av uppdrag angående

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 932.1

FÖRFATTNINGSSAMLING 932.1 1 (7) VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 932.1 RIKTLINJER FÖR HANTERING AV ÖVERTALIGHET VID OMSTÄLLNING ANTAGNA AV KOMMUNSTYRELSEN 2008-03-12, 89 1 INLEDNING 1.1 Syfte Omstrukturering och anpassning

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 117 Förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Göteborgs Stadshus AB:s lokalkluster Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Förtroendemannalagen. O:\TEKO\Arbetsgivarguide\6 Facklig verksamhet\teko ändrade\1.6.2 ok Förtroendemannalagen.docx

Förtroendemannalagen. O:\TEKO\Arbetsgivarguide\6 Facklig verksamhet\teko ändrade\1.6.2 ok Förtroendemannalagen.docx Förtroendemannalagen En fråga som ofta aktualiseras i ett företag är frågor rörande fackliga förtroendemäns rätt till ledighet för att bedriva facklig verksamhet. Rätten till ledighet för fackliga förtroendemän

Läs mer

Redogörelse för nyheter och förändringar i ÖLA 13 Fastighetsanställdas Förbund

Redogörelse för nyheter och förändringar i ÖLA 13 Fastighetsanställdas Förbund Redogörelse för nyheter och förändringar i ÖLA 13 Fastighetsanställdas Förbund Inledning Den 3 juni enades Arbetsgivarförbundet Pacta och Fastighetsanställdas Förbund (Fastighets) om en ny ÖLA 13, Överenskommelse

Läs mer

Policy för intraprenad i Bollebygds kommun

Policy för intraprenad i Bollebygds kommun Styrdokument 1 (6) 2017-07-27 Fastställd: Kommunfullmäktige 2017-10-26, 166 Gäller för: Bollebygds kommun Dokumentansvarig: Bildnings- och omsorgschef Dnr: BON2017/141 Policy för intraprenad i Bollebygds

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal

Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal 1 Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal De centrala parterna har ett gemensamt synsätt om samverkan och kompetens inom hälso- och arbetsmiljöområdet i kommuner och landsting.

Läs mer

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka

Förhandlingsordning. Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen. - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka Förhandlingsordning Dina befogenheter som förtroendevald på arbetsplatsen - inom Privat och Statlig verksamhet samt Kyrka VÅRDFÖRBUNDET AVDELNING NORRBOTTEN 2013-05 1 Inledning Vårdförbundet, avdelning

Läs mer

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 81 Strategisk näringslivsdialog Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 10 mars 2016

Läs mer

Renodling av stadens fastighetsbestånd överföring av AO Barnstugor till SISAB. Genomförandebeslut

Renodling av stadens fastighetsbestånd överföring av AO Barnstugor till SISAB. Genomförandebeslut GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2004-12-14 Handläggare: Barbro Johansson Fastighetsförvaltningen Affärsområde Barnstugor Tel: 508 269 35 Barbro.johansson@gfk.stockholm.se Dnr 04-770-3774

Läs mer

Inför kommunal maxlön, svar på motion (V)

Inför kommunal maxlön, svar på motion (V) Tjänsteskrivelse 1 (5) Kommunledningsförvaltningen Johan Nyhammar 2018-10-09 Dnr KS 2016-1062 Kommunstyrelsen Inför kommunal maxlön, svar på motion (V) Förslag till personalutskottets beslut 1. Kommunledningsförvaltningens

Läs mer

Lokalt samverkansavtal för KI

Lokalt samverkansavtal för KI Lokalt samverkansavtal för KI 1 Samverkan för utveckling Det centrala avtalet, Samverkan för utveckling, beskriver de utgångspunkter, syfte och inriktning som utgör grunden för KIs lokala samverkansavtal.

Läs mer

ARBETSRÄTTENS GRUNDER. Gunvor Axelsson Karlstad universitet 14 december 2011

ARBETSRÄTTENS GRUNDER. Gunvor Axelsson Karlstad universitet 14 december 2011 ARBETSRÄTTENS GRUNDER Gunvor Axelsson Karlstad universitet 14 december 2011 DEN SVENSKA MODELLEN Att parternas arbetsgivarnas och arbetstagarnas organisationer kommer överens utan politisk inblandning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1999:678) om utstationering av arbetstagare; SFS 2017:320 Utkom från trycket den 9 maj 2017 utfärdad den 27 april 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret 204-07-24 (0) I lagen om anställningsskydd finns regler om anställning och uppsägning. Lagen syftar till att ge arbetstagarna ökad trygghet i anställningen. Lagen kompletteras med bestämmelser i kollektivavtal.

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2.

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2. Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2015-09-23 Ärende 2.1.6 Yttrande gällande Redovisning av Kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon, Diarienummer

Läs mer

av beslutanderätt för Kommunstyrelsens verksamhetsområde - Personal

av beslutanderätt för Kommunstyrelsens verksamhetsområde - Personal 1(6) Antagen: KS 2007-11-26 156 Delegation av beslutanderätt för Kommunstyrelsens verksamhetsområde - Personal 1. Kommunstyrelsen 1.1 Tillsvidareanställning av förvaltningschef och motsvarande 1 1.2 Beslut

Läs mer

Punkt 20 Protokollsutdrag KS personalutskott Lönepolitisk målbild 2018 och lönepolitisk vision 2021

Punkt 20 Protokollsutdrag KS personalutskott Lönepolitisk målbild 2018 och lönepolitisk vision 2021 1 Tjänsteutlåtande 2017-10-24 Diarienummer: Handläggare: Katrin Kajrud Tel: 031-368 55 12 E-post: katrin.kajrud@gotalejon.goteborg.se Punkt 20 Protokollsutdrag KS personalutskott 2017-08-30 73 Lönepolitisk

Läs mer

Cirkulärnr: 12:11 Diarienr: 12/1738 Arbetsgivarpolitik: 12-2:5 AD, arbetsbrist, uppsägning, omreglering, sysselsättningsgrad,

Cirkulärnr: 12:11 Diarienr: 12/1738 Arbetsgivarpolitik: 12-2:5 AD, arbetsbrist, uppsägning, omreglering, sysselsättningsgrad, Cirkulärnr: 12:11 Diarienr: 12/1738 Arbetsgivarpolitik: 12-2:5 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: AD, arbetsbrist, uppsägning, omreglering, sysselsättningsgrad, omplaceringsskyldighet Datum:

Läs mer

KALLELSE 2014-12-18 Kommunstyrelsens personalutskott KSPU 2014-12-18. Kallelse

KALLELSE 2014-12-18 Kommunstyrelsens personalutskott KSPU 2014-12-18. Kallelse KALLELSE 2014-12-18 Kommunstyrelsens personalutskott KSPU 2014-12-18 Kallelse 1 KALLELSE 2014-12-18 Kommunstyrelsens personalutskott Plats och tid: Grön, 2014-12-18, klockan 13:15 Ärenden: Enligt föredragningslistan

Läs mer

Holger Eriksson, Irene Svensson, Bo Ragnar

Holger Eriksson, Irene Svensson, Bo Ragnar ÖVERENSKOMMELSE Ärende: Parter: Tid och plats: Närvarande för KFO: för PTK: Antagande av omställningsavtal Kooperationens Förhandlingsorganisation (KFO) Privattjänstemannakartellen (PTK) 7 december 1998,

Läs mer

förord (sjunde upplagan 2014, Jure Förlag). Stockholm i december 2014 Sören Öman

förord (sjunde upplagan 2014, Jure Förlag). Stockholm i december 2014 Sören Öman förord Arbetsdomstolen har en central roll när det gäller anställningsskyddet och har i sin praxis utvecklat flera viktiga principer. Domstolens domar innehåller ofta pedagogiska sammanfattningar av vad

Läs mer

Regler för intraprenader inom Göteborgs Stad

Regler för intraprenader inom Göteborgs Stad Intresse för att driva verksamhet på intraprenad? Bakgrund I april månad 2014 beslutad SDN Majorna-Linné, utifrån ett yrkande från FP och M, att be sektor Äldreomsorg och Hälso- och sjukvård undersöka

Läs mer

Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun

Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun Gällande från och med 2011-04-01 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter... 3 Åtagande... 3 Samverkansgruppen det representativa inflytandet... 4 Arbetsplatsträffen

Läs mer

Policy för intraprenader i Halmstads kommun

Policy för intraprenader i Halmstads kommun Policy för intraprenader i Halmstads kommun Antagen av Kommunfullmäktige den 12 december 2017, 155 1. Policy En intraprenad i den kommunala förvaltningen är en avgränsad enhet som via en formell överenskommelse

Läs mer

LAGEN OM ANSTÄLLNINGSSKYDD, LAS 2

LAGEN OM ANSTÄLLNINGSSKYDD, LAS 2 LAGEN OM ANSTÄLLNINGSSKYDD, LAS 2 TIDSBEGRÄNSADE ANSTÄLLNINGAR 2 ALLMÄN VISSTIDSANSTÄLLNING, AVA 2 VIKARIAT 3 SÄSONGSANSTÄLLNING 3 ANSTÄLLNING EFTER PENSIONERING 3 PROVANSTÄLLNING 3 KONVERTERING TILL TILLSVIDAREANSTÄLLNING

Läs mer

Fackligt inflytande i arbetet Lärarförbundet (juli 2011) 1(8)

Fackligt inflytande i arbetet Lärarförbundet (juli 2011) 1(8) Lagen om medbestämmande i arbetslivet - MBL Arbetshäfte Fackligt inflytande i arbetet 1(8) MBL LAG OM MEDBESTÄMMANDE I ARBETSLIVET... 3 KOMMENTARER TILL NÅGRA PARAGRAFER... 3 Inledande bestämmelser...

Läs mer

Yttrande till Förvaltningsrätten i Stockholm

Yttrande till Förvaltningsrätten i Stockholm SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖR- VALTNINGEN ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SAN 2010-12-16 SID 1 (6) 2010-11-12 Handläggare: Isabelle Vas Telefon: 08-508 25 025 Lisbeth Westerlund Telefon:

Läs mer

Författningssamling GÄLLANDE BESLUT: RIKTLINJER FÖR UPPSÄGNING, OMPLACERING, ENSKILT UTVECKLINGSPROGRAM OCH TIDIGARE PENSION I VÄXJÖ KOMMUN

Författningssamling GÄLLANDE BESLUT: RIKTLINJER FÖR UPPSÄGNING, OMPLACERING, ENSKILT UTVECKLINGSPROGRAM OCH TIDIGARE PENSION I VÄXJÖ KOMMUN Ändrad 2009-08-25 Sida 1 (8) Senast reviderad: 2009-09-04 Senast reviderad av: Martin Fransson Anställda och förtroendevalda GÄLLANDE BESLUT: RIKTLINJER FÖR UPPSÄGNING, OMPLACERING, ENSKILT UTVECKLINGSPROGRAM

Läs mer

Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun

Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun Bilaga 3 Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun Inledning Parterna sluter detta avtal med stöd av FAS 05 (Förnyelse-Arbetsmiljö-Samverkan i kommuner, landsting och regioner). Parternas syfte

Läs mer

Villkorsändringar. Sveriges Ingenjörer Distrikt Stockholm 9 oktober

Villkorsändringar. Sveriges Ingenjörer Distrikt Stockholm 9 oktober Villkorsändringar Sveriges Ingenjörer Distrikt Stockholm 9 oktober Anställningsavtalet Anbud accept Utbyte av prestationer: Arbetstagaren ska utföra visst arbete under arbetsgivarens ledning Arbetsgivaren

Läs mer

Fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal och vid rättstvister

Fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal och vid rättstvister PM Rotel VI (Dnr KS 2018/1523) Fredsplikt på arbetsplatser där det finns kollektivavtal och vid rättstvister Remiss från Arbetsmarknadsdepartementet Remisstid den 31 januari 2019 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Ansökan från Göteborgsregionens nämndemannaförening - Bidrag för valda nämndemän

Ansökan från Göteborgsregionens nämndemannaförening - Bidrag för valda nämndemän Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0656/17 Juridiska avdelningen Karin Lange Telefon 031-368 04 00 E-post: karin.lange@stadshuset.goteborg.se Ansökan från Göteborgsregionens nämndemannaförening

Läs mer

Cirkulärnr: 1998:153 Diarienr: 1998/2284 P-cirknr: :55. Datum:

Cirkulärnr: 1998:153 Diarienr: 1998/2284 P-cirknr: :55. Datum: Cirkulärnr: 1998:153 Diarienr: 1998/2284 P-cirknr: 1998-2:55 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: Distansarbete Lars Ericson Datum: 1998-09-28 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Förhandlingssektionen Kommunstyrelsen

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer 329/15 Ledningsstaben Intern service Jonas Andrén Anders Brännström Telefon 031-368 05 69 E-post: jonas.andren@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 12 med Svenska Kommunalarbetareförbundet

Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 12 med Svenska Kommunalarbetareförbundet Redogörelsetext för nyheter och förändringar i HÖK 12 med Svenska Kommunalarbetareförbundet Inledning Denna redogörelse omfattar nyheter och förändringar i HÖK 12 med Kommunal inklusive samtliga protokollsanteckningar

Läs mer

Riktlinjer för hantering av intraprenad inom Växjö kommun

Riktlinjer för hantering av intraprenad inom Växjö kommun Styrande dokument Senast ändrad 2015-04-02 Riktlinjer för hantering av intraprenad inom Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Kommunstyrelsen Dokumentnamn Riktlinjer för hantering

Läs mer

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna ÅRSSTÄMMA HANDLING nr 11 2016-03-04 Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer

Läs mer

Delegationsordning. Personalärenden i Tingsryds kommun. Dokumenttyp Kommunal författningssamling. Dokumentansvarig Personalchef

Delegationsordning. Personalärenden i Tingsryds kommun. Dokumenttyp Kommunal författningssamling. Dokumentansvarig Personalchef Dokumenttyp Kommunal författningssamling Dokumentansvarig Personalchef Fastställd Kommunstyrelsen 2015-04-13 Diarienummer 2015/106 002 Delegationsordning Personalärenden i Tingsryds kommun 2 (11) Delegationsordning

Läs mer

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde

FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde FÖRHANDLINGSORDNING För förtroendevalda inom Privat/Statlig verksamhet samt Kyrkans avtalsområde Vårdförbundet avdelning Halland Antagen av styrelsen Sida 1 av 5 Inledning Vårdförbundet avdelning Halland

Läs mer

Process för verksamhetsövergång

Process för verksamhetsövergång Process för verksamhetsövergång Kort om tidplanen Aktiviteter Påbörjas Klart senast Ansvarig Informationsmöte för dem som berörs Förfrågan om verksamhetsövergång lämnas till berörda individer Informationsmöte/individuell

Läs mer

Motion om att sluta ungdomsavtal för att få fler unga i jobb. (AU 7) KS 2013-333

Motion om att sluta ungdomsavtal för att få fler unga i jobb. (AU 7) KS 2013-333 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-02-04 FALKENBERG 31 Motion om att sluta ungdomsavtal för att få fler unga i jobb. (AU 7) KS 2013-333 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinjer för intraprenad i Vårgårda kommun

Riktlinjer för intraprenad i Vårgårda kommun Riktlinjer för intraprenad i Vårgårda kommun Beslutat av: Kommunfullmäktigige för beslut: 17 januari 2018 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Ansvarig verksamhet: Socialtjänst Ansvarig tjänsteman:

Läs mer

Departementspromemorian Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 2018:28)

Departementspromemorian Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 2018:28) Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Er referens/dnr: A2018/01388/ARM 2018-09-24 Remissvar Departementspromemorian Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 2018:28) Inledning Detta remissvar är

Läs mer

Förhandlingsordning Vårdförbundet Avdelning Uppsala

Förhandlingsordning Vårdförbundet Avdelning Uppsala Förhandlingsordning Vårdförbundet Avdelning Uppsala Antagen av styrelsen 2017-01-19 Inledning Förhandlingsordningen är utformad utifrån gällande arbetsrättsliga lagar och kollektivavtal. Vårdförbundets

Läs mer