Underlag för kostnadsuppskattning av drift och support

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Underlag för kostnadsuppskattning av drift och support"

Transkript

1 drift och support

2 Sida 2 av 13 Innehåll 1 INLEDNING SYFTE OMFATTNING NULÄGE DRIFT OCH SUPPORT APPLIKATIONSDRIFT OCH CENTRAL SUPPORTFUNKTION DEFINITIONER KOSTNADSDRIVANDE OSÄKERHETSFAKTORER METODER SERVERDRIFT DEFINITION KOSTNADSDRIVANDE OSÄKERHETSFAKTORER METOD UNDERLAG FÖR KOSTNADSBERÄKNING AV SERVERDRIFT BELASTNING OCH TRANSAKTIONER VERKSAMHETENS KRAV DRIFTMILJÖER... 11

3 Sida 3 av 13 1 Inledning Ladoksystemet ägs och förvaltas idag av Ladokkonsortiet medan varje lärosäte själva ansvarar för drift och förvaltning av sin installation av Ladok. Nästa generation av studieadministrativt systemstöd är under utveckling i Ladok3-projektet. Det nya systemet kommer att användas som en gemensam installation vilket ställer krav på ett centralt ansvar för driften av Ladok. Projektet Förnyad förvaltning har ett uppdrag ta fram ett förslag på en förvaltningsorganisation, en rekommendation för framtida drift av Ladok samt en kostnadsuppskattning för både organisation och drift. 1.1 Syfte Syftet är att ge lärosätena en förståelse för vad som är kostnadsdrivande och vilka osäkerhetsfaktorer som finns kring. 1.2 Omfattning Detta dokument beskriver nuläget för arbetet med kostnadsuppskattning för applikationsoch serverdrift samt för central supportfunktion. Innan sommaren 2013 ska en kostnadsuppskattning redovisas för den nya förvaltningsorganisationen inklusive. Dokumentet skickas tillsammans med rapporten för ändamålsenlig drift till systemägare för Ladok och IT-chefer. Övriga primära målgrupper förvaltningschefer och Ladokansvariga. 2 Nuläge 2.1 Drift och support Varje lärosäte tecknar egna avtal med ett driftställe för drift av den egna installationen av Ladok. Driften för ett eller flera lärosäten sker vid ett av Ladokkonsortiets tre certifierade driftställen. Lunds Universitet ansvarar för drift åt 15 lärosäten, Uppsala Universitet 17 lärosäten och Umeå Universitet 6 lärosäten. De flesta lärosäten köper idag både applikationsdrift och serverdrift av sin driftleverantör. Det finns ingen gemensam definition av driftsformerna men i de enskilda avtalen är åtaganden definierade. Kostnaden för drift av nuvarande Ladok är i genomsnitt kr/år för de 27 lärosäten som svarat i den enkät som skickades ut under En uppskattning av den totala driftkostnaden för nuvarande Ladok blir för 39 lärosäten 39* = 18,7 Mkr. Det är svårt att bedöma hur relevant den här uppskattningen är, dels för att alla lärosäten inte har svarat och dels för att en del av kostnaden (hantering av Noveau-klienter) inte är inkluderad för vissa lärosäten.

4 Sida 4 av 13 3 Applikationsdrift och central supportfunktion Definitioner på applikationsdrift och central supportfunktion återfinns i rapporten även i rapporten Ändamålsenlig drift. 3.1 Definitioner Applikationsdrift Med applikationsdrift avses driftrelaterade arbetsuppgifter kopplat till applikationer och andra programvaror som är kopplade till dessa. Applikationsdrift omfattar driftleveranser för installation, drift, underhåll och övervakning av applikationsprogramvara och relaterad middleware 1 samt databaser. Arbetet inom delområdet omfattar teknisk hantering (analys, planering, utförande/åtgärd, installation, konfiguration, support, felsökning och problemlösning, uppföljning, dokumentering, rapportering) av omfattade programvaror, hantering av körningar för bearbetning av stora datamängder och certifikatshantering samt manuella informationsuttag. I den tekniska hanteringen ingår hantering av relaterad IT-säkerhet. Vidare ingår även inköp. Arbetet beskrivs och styrs vanligen av processerna incidenthantering, problemhantering, ändringshantering, installation och konfiguration, prestanda- och kapacitetshantering samt styrning av leverantör Central supportfunktion för Ladok Den centrala supportfunktionen ska hantera och kanalisera ärenden från de lokala supportfunktionerna, utvecklings- och driftsorganisationerna samt från den verksamhetsnära förvaltningen. Den blir då 2nd line support för Ladokärenden. Studenter och lärosätenas personal ska vända sig till lärosätets lokala supportfunktion för Ladok. Den lokala supportfunktionen kan sedan vid behov vända sig till den centrala supportfunktionen för Ladok. Den ska även hantera ärenden som kommer från utvecklings- och driftsorganisationerna samt från den verksamhetsnära förvaltningen. Den centrala supportfunktionen ska hantera fyra typer av ärenden: Beställningar (certifikat, manuella informationsuttag m m) Ändringsbegäran Fel Frågor 3.2 Kostnadsdrivande osäkerhetsfaktorer I dagens situation är inte lärosätena helt beroende av leverantören för support eftersom varje lärosäte har tillgång till sin egen installation. 1 Termen middleware används för att beskriva olika produkter som fungerar som en länk mellan två program.

5 Sida 5 av Tillgänglighet Med en central installation och en central supportfunktion som till delar kommer att ersätta dagens lokala support kan kravet på tillgänglig support komma att öka. Vid kravutformningen för applikationsdrift ska kravet på tillgänglighet preciseras och beräknas Releasehantering Det är oklart hur mycket resurser varje ny release kommer att kräva. En jämförelse med befintlig Ladok går inte att göra eftersom det är en helt ny teknik. Det är viktigt att vid varje ny release resursplanera och följa upp resursåtgången. Detta ger mätetal som kan användas inför varje förvaltningsperiod. 3.3 Metoder Här redovisas de metoder som har valts och i vilket skede undersökningarna befinner sig Jämföra med befintligt Ladok De befintliga driftställena har uppskattat hur många timmar de lägger ned på applikations. Uppsala har en organisatorisk uppdelning av ansvarsområdena och anser sig ha en ganska bra uppfattning om antalet timmar medan Lund och Umeå har gjort en grov uppskattning då de inte organisatoriskt har delat på uppgifterna mellan applikations- och serverdrift. Dessutom kan det finnas olika uppfattningar i om vad som ingår i applikations- respektive serverdrift. Totalt beräknas att ca timmar läggs ned på applikations. Resultat Det är svårt att jämföra systemen då de är uppbyggda på helt olika sätt. Det innebär att hanteringen av applikationerna inte kan jämföras. För nya Ladok kommer allt att ligga på serversidan och ska installeras, uppgraderas, konfigureras, driftas och övervakas centralt. Befintliga Ladok hanteras både av driftställena och av lärosätena. Beroende på ifall lärosätena använder sig av Nouveau-klienter eller av Terminal Server/Citrix utförs hantering endera av lärosätet eller av driftställena. Eftersom uppskattningen av antalet timmar endast avser driftställenas arbetsinsats kan inte en korrekt uppskattning göras. Applikationsdrift kräver framför allt personella resurser och den största kostnaden ligger därför i personal. En jämförelse med befintliga Ladok ger inte ett trovärdigt resultat och lämnas därmed Jämförelse med NyA Utredningen har kommit fram till att en jämförelse med NyA är mer relevant. Applikationerna har mer likheter med varandra ur ett driftsperspektiv och applikationsdriften ligger hos en part. UHR ansvarar även för support och delar av applikationshanteringen. En jämförelse har startat där UHR ska uppskatta en kostnad för de ingående delarna installation, drift, underhåll, övervakning och support. Därefter ska en jämförelse och uppskattning göras mot nya Ladok

6 Sida 6 av 13 4 Serverdrift Definition på serverdrift återfinns även i rapporten Ändamålsenlig drift. 4.1 Definition Serverdrift omfattar driftleveranser för kontinuerlig drift och övervakning av serverresurser driftleveranser för kontinuerlig drift och övervakning av lagringsmiljöer (SAN 2 /disk) samt säkerhetskopiering/återställning inklusive långtidsbackup hantering av teknisk kommunikation (e-post, nätverk, brandväggar, DNS 3, extern kommunikation från systemet) Arbetet omfattar teknisk hantering (analys, planering, utförande/åtgärd, installation, konfiguration, support, felsökning och problemlösning, uppföljning, dokumentering, rapportering) av driftmiljöns serverutrustning (hårdvara, operativsystem, systemprogramvara), av lagringsutrustning (hårdvara, systemprogramvara) och annan utrustning. Vidare ingår livscykelhantering, hantering av relaterad IT-säkerhet och inköp. Arbetet beskrivs och styrs vanligen av processerna incidenthantering, problemhantering, ändringshantering, installation och konfiguration, prestanda- och kapacitetshantering samt styrning av leverantör. 4.2 Kostnadsdrivande osäkerhetsfaktorer Det finns en mängd osäkerhetsfaktorer som inte kan uppskattas i dag och som kan påverka prestandan. Detta i sin tur kräver mera hårdvara som påverkar kostnaderna Mätningar I och med att applikationen inte är klar för användning kan inte mätningar göras idag. För att underlätta framtida prestandakrav är det viktigt att mätningar planeras och utförs så fort det är möjligt. För nya Ladok kan mätningar påbörjas dels efter produktionssättning av del 1 (årsredovisning) och dels i migrerings- och integrationstestmiljön (MIT-miljö). MIT-miljön används för att testa migreringen av data från befintligt Ladok till nya Ladok samt för att testa integrationer. Enligt tidplanen ska del 1 produktionsättas på lärosätena i oktober Systemet ska då födas med information från befintliga Ladok. När systemet är igång sker inmatning av information och då kan mätning av belastningen börja. Med kontinuerlig mätning kan sedan uppskattning av prestandakrav och belastning göras. Mätningar i MIT-miljön kan påbörjas i början av Tillsammans bör detta ge bild av grundbelastningen. 2 Storage Area Network används för att beskriva nätverk vars enda uppgift är att distribuera och lagra data 3 Domain Name System eller domännamnssystemet, är ett system för att förenkla adressering av datorer på IP-nätverk som till exempel Internet.

7 Sida 7 av Användarbeteende Studenter och personal har tillgång till Internet via datorer, smartphones och surfplattor när som helst och därmed även nya Ladok och dess tjänster. Nya Ladok kommer att ge möjlighet för ett decentraliserat arbetssätt vilket kommer att betyda helt nya användarbeteenden. Idag går det inte att förutse hur arbetsprocesserna och användningen kommer att utvecklas. Beroende på hur systemet kommer att användas kommer det att ställa krav på prestandan. Ett användarbeteende kan loggas och det kan i sin tur ge underlag för analyser Tjänsternas användning De enskilda tjänsternas användning och belastning vid olika tidpunkter ger underlag för analys av prestandakrav. Även den trafik som genereras mellan olika tjänster kan mätas Integrationer Det är oklart hur lärosätenas integrationer kommer att se ut. Användningen av integrationsmöjligheterna kommer att påverka prestandan. En kontroll att användningen är relevant ska göras kontinuerligt. Här kan olika loggar användas som till exempel APIloggar, GUI-loggar och studentloggar Avbrottshantering Utifrån överenskomna servicenivåer kan mätningar av tillgänglighet både av den tekniska plattformen och av systemet. UHR har idag överenskomna servicenivåer för NyA som innebär övervakning kl alla dagar. Åtgärder görs på de larm som inkommer för att upprätthålla avtalade servicenivåer. Vid kravutformningen för serverdrift av Ladok ska detta preciseras Katastrofhantering Idag finns inget uttalat behov av katastrofhantering vid till exempel brand. Valet av nivå för katastrofberedskap påverkar kostnaderna. Vid kravutformningen för serverdrift ska kravet på redundanta miljöer vara preciserat. 4.3 Metod Ett antal parametrar för kostnadsuppskattning har identifierats och beskrivits. Efterhand har några lämnats medan andra har utvecklats. I kapitel 5 redovisas det underlag som för närvarande är tillgängligt och relevant för det fortsatta arbetet med kostnadsuppskattning.

8 Sida 8 av 13 5 kostnadsberäkning av serverdrift 5.1 Belastning och transaktioner Belastningstoppar kommer främst att vara i samband med kursregistrering: 10 jan 31 jan 20 aug 15 sept. Övriga belastningstoppar kommer att vara i de perioder när examen kommer att begäras och vid resultatredovisning I samband med antagningen kommer främst antagningssystemet att belastas och Ladok3 kommer påverkas i viss mån. Förmodligen kommer Ladok3 att användas mer (än nuvarande Ladok) för att kika på antagningen. Varje lärosäte kommer att ha en dedikerad uppföljningstjänst. Användningen av denna kommer att ha betydelse på belastningen. En direkt access dagtid kommer att öka belastningen. Större lärosäten kommer att utnyttja detta mer än de mindre, vilka i större omfattningen kommer att tanka ned data nattetid. En ansats till jämförelse med användningen av dagens LPW-tjänster har gjorts. Men den statistiken visar på orealistiska data vilken kan bero på andra användningsområden av tjänsterna. Med andra ord kan inte dagens användning av motsvarande tjänster användas för uppskattning av belastning. Nya Ladok består av ett antal autonoma tjänster, som tillsammans bildar systemet. För att få en uppfattning om belastning i systemet behöver man analysera de olika tjänsterna och de användningsmönster som gäller för dem. Nedanstående figur visar de hittills definierade olika verksamhetstjänsterna i Ladok. Varje tjänst kan ses som ett eget litet system med egen databas. Arkitekturen möjliggör distribuering av de olika tjänsterna över flera virtuella/fysiska servrar. Det är även möjligt att sätta upp flera parallella tjänster för att möjliggöra uppskalning av en enskild tjänst. Däremot använder de parallella tjänsterna gemensam databas. Dels görs olika anrop som resultat av användarinteraktion (sökning, läsning och uppdateringar) mot systemet och dels skickas meddelanden mellan tjänsterna som resultat av ändring som görs i tjänsterna.

9 Sida 9 av 13 I följande sektioner beskrivs vilka och antalet transaktioner i systemet på verksamhetsnivå som bör kunna hanteras för en antagningsomgång. Eftersom beskrivningen är på verksamhetsnivå kommer antalet transaktioner mot respektive tjänsts databas att vara större, en grov uppskattning kan vara med en faktor tre Studentinformation Har en belastningstopp i samband med antagningsperioder. Varje antagning (t ex student på kurstillfälle) genererar en fråga och skapar ibland en ny student. Antal frågor till Studentinformation om student: st. Varje ny student resulterar i en händelse: st. Anrop: st. Händelser: st Utbildningsinformation Har en belastningstopp i samband med antagningsperioder. Varje antagning (t ex student på kurstillfälle) genererar en fråga till Utbildningsinformation för att hämta motsvarande utbildningsidentitet. Antal frågor till Utbildningsinformation om utbildningar: st. I Utbildningsinformation skapas och ändras utbildningar och skapar motsvarande händelser, försumbart i sammanhanget. Anrop: st. Händelser: st Studiedeltagande Studiedeltagande har en belastningstopp i samband med antagningsperioder. För varje antagning (t ex student på kurstillfälle) registreras en händelse och för varje ny student registreras en händelse. Hämtar händelser från Etablering för antagningar per omgång: st. Hämtar händelser från Studentinformation om nya studenter: st. Hämtar händelser från Utbildningsinformation om nya förändrade utbildningar, försumbart i sammanhanget. I och med antagningar ska studenten även gå in och registrera sig och därmed även söka upp och visa sin studiedeltagandeinformation: st. Anrop: st. Händelser: st Resultat Har ingen större känd belastningstopp utan fördelar sig relativt jämt över läsåret. Resultat rapporteras in i olika omgångar i samband med tentamina, laborationer, etc. Antal dokumenterade resultat per år: st. Hämtar händelser från Studiedeltagande om förändrade tillstånd: st. Hämtar händelser från Studentinformation om nya studenter: st. Hämtar händelser från Utbildningsinformation om nya förändrade utbildningar, försumbart i sammanhanget. Anrop: st.

10 Sida 10 av 13 Händelser: st Examen Har ingen större känd belastningstopp utan fördelar sig relativt jämt över året. Examina dokumenteras i olika omgångar utspritt över läsåret. Skapa antal examina per år: st. Hämtar händelser från Resultat om dokumenterade resultat: st. Anrop: st. Händelser: st Uppföljning När det gäller uppföljningsdelen kommer belastningen uteslutande vara beroende av vilket lärosäte som använder den och omfattningen på informationsuttaget. Vissa nämner att de kommer att spegla över hela databasen till lokalt datalager och där göra sina uppföljningar. Andra kommer kanske enbart att nytta den inbyggda årsredovisningen. Hämtar händelser från Resultat om dokumenterade resultat: st. Hämtar händelser från Studiedeltagande om förändringar: st. Hämtar händelser från Studentinformation om nya/ändrade studenter: st. Hämtar händelser från Utbildningsinformation om nya förändrade utbildningar, försumbart i sammanhanget. Anrop: st. Händelser: st Etablering (Ladok Integration) Har en belastningstopp i samband med antagningsperioder. För varje antagning (t ex student på kurstillfälle) ställs mot Studentinformation en fråga och ibland skapas även en motsvarande ny student. Mot Utbildningsinformation en fråga om utbildningstillfälle och därefter skapas en antagningshändelse. Hämtar händelser på antagningar från NyA per omgång: st. Hämtar nya studenter per omgång från Studentinformation: st. Hämtar utbildningar från Utbildningsinformation: st. Skapa händelser för varje antagning: st. Anrop: st. Händelser: st. 5.2 Verksamhetens krav Ladok3-projektet har tagit fram icke-funktionella krav. Dokumentet innehåller en del krav som kan användas som underlag. Exempel på användbara krav: Kapacitet Skalbarhet Kommunikation Tillgänglighet Redundans

11 Sida 11 av 13 Distribuering Robusthet Loggning 5.3 Driftmiljöer Detta underlag grundar sig på ett antagande att vi under införandefasen mellan leverans 1 och leverans 3 har förutsättningar att analysera och mer i detalj uppskatta det verkliga behovet på kapacitet. Bedömningen är att konfigurationen ska ha tillräcklig kapacitet för denna period och baserat på erfarenhet kunna skalas upp vid behov. Nedan angivna underlag bör därför dubbleras för att säkerställa en tillräcklig budget för slutläget vid full drift åtminstone för produktionsmiljön. Alla miljöer som inte är angivna som virtuella är fysiska miljöer. Bedömningen baseras på Red Hat Linux miljö med 2 CPU och minst 4 kärnor av relevant serverhårdvara Leveransflöden Nedanstående figur visar de olika stegen i leverans av nya versioner och patchar, samt lärosätenas beroenden. Beroende på framtida ytterligare behov kan ovanstående flöde behöva kompletteras med fler miljöer Tillgänglighet Alla system behöver inte nödvändigtvis vara driftsatta samtidigt. Följande tidplan anger ungefärliga tider, kopplade till de olika leveranserna av Ladok, för respektive systems tillgänglighet. De exakta tiderna måste dock anpassas efter krav från den driftleverantör som väljs. Testmiljö ny version MIT-miljön tillgänglig från slutet av april 2013 Acceptanstestmiljö nov 2014 (inför första leverans till lärosätena) Utbildningsmiljö nov 2014 (inför första utvecklingsleverans) Akuttestmiljö oktober 2015 (inför första leverans till lärosätena) Produktionsmiljö - okt 2015 (inför första leverans till lärosätena) Testmiljö befintlig version - mars 2016 (inför första leverans till lärosätena)

12 Sida 12 av Produktionsmiljö Den miljö som den dagliga produktionen arbetar i. Personal och studenter. Innehåller uppföljningsmiljöer för lärosätena 2 st. för GUI/API: 8 GB minne 2 st. för tjänster: 16 GB minne 2 st. för DB: 64 GB minne (redundanta master-master) 1 st. för integration, management, ldap: 8 GB minne 1 st. för Ladok DB: 64 GB minne 1 st. för Uppföljning DB: 64 GB minne Lagring: 10 TB disk totalt 2 lastbalanserare Akuttestmiljö (verifikation/stagingmiljö) Används för att testa leveranser innan implementering i produktionsmiljö. Produktionslik. 2 st. för GUI/API 8 GB minne 2 st. för tjänster 16 GB minne 2 st. för DB 64 GB minne (redundanta master-master) (uppföljning och Ladok 2 ingår här) 1 st. för integration, management, ldap 8 GB minne Lagring: 10 TB disk totalt 2 lastbalanserare Utbildningsmiljö Utbildning av användare sker i denna miljö. Utbildare både på lärosäten och i förvaltningsorganisationen.

13 Sida 13 av 13 1 st. för GUI/API 16 GB minne, GUI/API, tjänster, DB, 100GB disk Acceptanstestmiljö Här godkänner förvaltningsorganisationen nya leveranser. Här görs även prestandatester. Kopia av produktionsmiljön? Fullstor? Alternativt inte fullstor, då görs prestandatester för att uppskatta prestanda i produktionsmiljön. 2 st. för GUI/API 8 GB minne 2 st. för tjänster 16 GB minne 2 st. för DB 64 GB minne (redundanta master-master) 1 st. för integration, management, ldap 8 GB minne 1 st. för Ladok DB 64 GB minne 1 st. för Uppföljning 64 GB minne Lagring 10 TB disk totalt 2 lastbalanserare Testmiljö befintlig version Den miljö som används av lärosätena för att testa rättningar, integrationer och felsökning för aktuell produktionsversionen. 1 st. för GUI/API 64 GB minne, GUI/API, tjänster, DB, 10 TB disk Testmiljö ny version Den miljö som används av lärosätena för att testa rättningar, integrationer och felsökning till ny version. Den MIT miljö som sätts upp 2013 bör kunna övergå till denna miljö. 1 st. för GUI/API 64 GB minne, GUI/API, tjänster, DB, 10 TB disk Utvecklingsmiljöer Till detta kommer utvecklings-, test- och prestandatestmiljöer för utvecklarna, hanteras av utvecklingsorganisationen. 25 st. virtuella miljöer. 2 st. systemtestmiljö för prestanda/kapacitet och stabilitetstester 16GB Övrigt Certifikatshantering Certifikat ska uppdateras mot varje lärosäte. Uppskattningsvis 200 certifikat/år och 0,5 Tim/st. Totalt ca 100 Tim/år Spårbarhet (loggning) Driver lagringskostnad, men inte mycket. På det stora hela är detta inte en stor kostnad.

Förnyad förvaltning, ändamålsenlig driftbild. 2013-04-17 Östersund Jonas Brorsson

Förnyad förvaltning, ändamålsenlig driftbild. 2013-04-17 Östersund Jonas Brorsson Förnyad förvaltning, ändamålsenlig driftbild 2013-04-17 Östersund Jonas Brorsson Agenda»Om Förnyad förvaltning»förslag till drift och support Om Förnyad förvaltning Effektmål Beskriva en förvaltning som:

Läs mer

Tjänstekatalog (Aktuell version, oktober 2014)

Tjänstekatalog (Aktuell version, oktober 2014) Dokument: Tjänstekatalog för Ladok Version 1.1 Författare Sida 1 av 5 Malin Zingmark/Anders Sandström Förvaltningsstyrgruppen Datum 2014-10-13 INFORMATION Bil p 589: 4 Tjänstekatalog (Aktuell version,

Läs mer

Ladok3 SA-referensgruppen

Ladok3 SA-referensgruppen Ladok3 SA-referensgruppen 2012-11-28 Aktuell införandeplan 1. Årsredovisning (kan köras parallellt i Ladok2 och Ladok 3 - verifiering) 2. Uppföljning 3. Examen + Registrering + Resultat 4. Kataloginfo

Läs mer

Ladok3 kickoff på LU 2013-12-05

Ladok3 kickoff på LU 2013-12-05 Ladok3 kickoff på LU 2013-12-05 Ladok Ett studieadministrativt system som används av nästan alla universitet och högskolor i Sverige. Bygger bl.a. på kraven i lagen 1993:1153. Innehåller antagna (men inte

Läs mer

Datacentertjänster IaaS

Datacentertjänster IaaS Datacentertjänster IaaS Innehåll Datacentertjänst IaaS 3 Allmänt om tjänsten 3 Fördelar med tjänsten 3 Vad ingår i tjänsten 4 Datacenter 4 Nätverk 4 Lagring 4 Servrar 4 Virtualisering 4 Vad ingår i tjänsten

Läs mer

Ladok3 på Ladok-info /16

Ladok3 på Ladok-info /16 Ladok3 på Ladok-info 2014-10-13/16 Vad är Ladok3 (systemet)? Ladok3 är en helt ny version av Ladok-systemet (som troligen kommer att kallas Ladok, inte Ladok3) Data från dagens Ladok förs över till Ladok3

Läs mer

Bastjänsterna ovan avser driftfasen. Införandet genomförs som ett projekt som drivs av Cygate i samarbete med kunden.

Bastjänsterna ovan avser driftfasen. Införandet genomförs som ett projekt som drivs av Cygate i samarbete med kunden. INLEDNING Cygate erbjuder ett brett utbud av Bastjänster. Dessa tjänster är indelade i Applikationslager och i Infrastrukturlager. De Bastjänster som finns är Applikationsdrift, Applikation som tjänst,

Läs mer

Helhetsåtagande underhåll och drift

Helhetsåtagande underhåll och drift SID (0) Bilaga b Helhetsåtagande underhåll och drift Förfrågningsunderlag Upphandling av ett helhetsåtagande avseende IT-stöd för pedagogiskt genomförande inom Skolplattform Stockholm Box 09, 0 Stockholm.

Läs mer

PM om Ladok3 och införandet på LU

PM om Ladok3 och införandet på LU PM 1 2012-12-05 Förvaltningschefen Sektionschefer Kanslichefer Sektion Student och utbildning Karim Andersson, Projektledare för Förstudie för införandet av Ladok3 på LU PM om Ladok3 och införandet på

Läs mer

Virtuell Server Tjänstebeskrivning

Virtuell Server Tjänstebeskrivning Virtuell Server Tjänstebeskrivning Inledning SoftIT tillhandahåller i samarbete med IP Only, tjänsten Virtuell Server, varigenom kunden erhåller serverkapacitet som Kunden får tillgång till genom SoftIT:s

Läs mer

1 Infrastruktur för RTJP RTJP är placerad i en virtuell miljö som i brist på bättre namn går under benämningen MVK-molnet

1 Infrastruktur för RTJP RTJP är placerad i en virtuell miljö som i brist på bättre namn går under benämningen MVK-molnet Beskrivning av infrastruktur kring RTJP 1 1 Infrastruktur för RTJP RTJP är placerad i en virtuell miljö som i brist på bättre namn går under benämningen MVK-molnet 1.1 Nätverk och brandvägg RTJP är placerat

Läs mer

Sourcingdagarna, 8-9 Februari

Sourcingdagarna, 8-9 Februari Sourcingdagarna, 8-9 Februari Teknisk Due Diligence En dubbelriktad process Mikael Simovits Simovits Consulting AB Institutet för Informationsteknologi Tel: 08-660 32 30 www.ifi.se info@ifi.se Sourcing

Läs mer

Uppdragsbeskrivning Införande av nytt Ladok-system - Ladok3

Uppdragsbeskrivning Införande av nytt Ladok-system - Ladok3 Malin Styrman, Studentcentrum 1 Uppdragsbeskrivning Införande av nytt Ladok-system - Ladok3 Problembakgrund Ladokkonsortiet har beställt ett nytt studieadministrativt system, Ladok3, och som ska ersätta

Läs mer

Systemkrav. Artvise Kundtjänst

Systemkrav. Artvise Kundtjänst Systemkrav Artvise Kundtjänst Sida 2/6 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 System... 3 2 Artvise Kundtjänst Databas... 3 2.1 Systemkrav för databasserver... 3 2.2 System... 3 2.3 Programvara... 4

Läs mer

I det här dokumentet beskriver IT-mästarens tjänsten Applikationsdrift, dess ingående komponenter och dess tillägg.

I det här dokumentet beskriver IT-mästarens tjänsten Applikationsdrift, dess ingående komponenter och dess tillägg. Applikationsdrift Innehåll Applikationsdrift 3 Allmänt om tjänsten 3 Drifttjänster 3 Anslutning för 3:e part 4 Systemövervakning 4 Underhåll 4 Proaktivitet och automatisering 4 Servicefönster 4 Information

Läs mer

Ladok3 SamIT 2013-05-24

Ladok3 SamIT 2013-05-24 Ladok3 SamIT 2013-05-24 Kort om Ladok och Ladok3 Ladok är ett gemensamt nationellt system för studiedeltagande, resultat och examina. Ägs och drivs av medlemslärosätena (i princip samtliga svenska UoH,

Läs mer

Införandet av Ladok3 på LU UFLG

Införandet av Ladok3 på LU UFLG Införandet av Ladok3 på LU UFLG 2012-12-07 Vad är Ladok3 Ladok3 är ett gemensamt projekt inom ramen för Ladokkonsortiet Ladok3 är en helt ny version av Ladok-systemet Data från dagens Ladok förs över till

Läs mer

Ladok3 Netinfo

Ladok3 Netinfo Ladok3 Netinfo 2012-09-27 Ladok2 och Ladok3 Ladok2 betecknar här dagens Ladok Databas (MySQL) Noveau/Windowsklient/Uniface Java-batchar LPW-tjänster och portletar Ladok3 är nästa version av Ladok I princip

Läs mer

Process och systemstöd Antagning av studieavgiftsskyldiga studenter

Process och systemstöd Antagning av studieavgiftsskyldiga studenter Avdelningen för systemförvaltning och systemdrift Föredragande Ina Hallström/Kerstin Alverholt Systemförvaltare/Processledare 010 470 05 13 ina.hallstrom@uhr.se BILAGA Datum 2013 08 12 Postadress Box 45093

Läs mer

Bilaga 4b Helhetsåtagande underhåll och drift Dnr: /

Bilaga 4b Helhetsåtagande underhåll och drift Dnr: / Bilaga 4b Helhetsåtagande underhåll och drift stockholm.se Stadsledningskontoret vdelningen för digital utveckling Hantverkargatan 3D 105 35 Stockholm Växel 08-508 29 000 www.stockholm.se Innehåll 1 Inledning

Läs mer

Förnyad certifiering av driftleverantörerna av Ladok

Förnyad certifiering av driftleverantörerna av Ladok Dnr UmU 190-4909-05 Sida 1 av 1 Ulrika Ringeborn/IT-strateg Lunds universitet Umeå universitet Uppsala universitet Förnyad certifiering av driftleverantörerna av Ladok Enligt beslut av Ladokkonsortiets

Läs mer

Checklista för Driftsättning - Länsteknik

Checklista för Driftsättning - Länsteknik Styrande dokument Rutindokument Checklista Sida 1 (9) Checklista för Driftsättning - Länsteknik Sida 2 (9) Innehåll Checklista för Driftsättning - Länsteknik... 1 Syfte... 3 Omfattning... 3 Aktiviteter...

Läs mer

Miljöbeskrivning Palasso Teknisk beskrivning

Miljöbeskrivning Palasso Teknisk beskrivning GÖTEBORGS UNIVERSITET IT-avdelningen Miljöbeskrivning Palasso Teknisk beskrivning Telefon +46(0)31 773 1000 Fax +46(0)31 773 5881 Version PA4, 2007-03-02, sidan 1 av 8 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Applikationsmiljöer

Läs mer

Microsoft ALM Agenda. Processer metoder Kundcase Paus Under huven på Visual Studio Team Test Frågor och Svar + en liten tävling

Microsoft ALM Agenda. Processer metoder Kundcase Paus Under huven på Visual Studio Team Test Frågor och Svar + en liten tävling Agenda Processer metoder Kundcase Paus Under huven på Visual Studio Team Test Frågor och Svar + en liten tävling 2009-05-19 1 Intro Lights In Line Bo & Christian 2009-05-19 2 Varför Prestandatester *Tillgänglighet

Läs mer

Lösningen Ladok3 - detaljerad information.» Session 2

Lösningen Ladok3 - detaljerad information.» Session 2 Lösningen Ladok3 - detaljerad information» Session 2 Innehåll» Huvudprinciper» Övergripande» Tjänster» Gränssnitt och integrationer» Säkerhet» Metodik Huvudprinciper» Tjänsteorienterad arkitektur Tjänsteorientering

Läs mer

Slutrapport. Certifiering LADOK Pontus Abrahamsson Lösningsarkitekt Säkerhet

Slutrapport. Certifiering LADOK Pontus Abrahamsson Lösningsarkitekt Säkerhet Slutrapport 2015-11-11 Certifiering LADOK Pontus Abrahamsson Lösningsarkitekt Säkerhet 046-16 34 02 Pontus.Abrahamsson@atea.se Atea Sverige AB Roskildevägen 1B, vån 5 211 47 Malmö Org. Nr: 556448-0282

Läs mer

Systemrekommendation. Artvise Contact Center

Systemrekommendation. Artvise Contact Center Systemrekommendation Artvise Contact Center 2017-01-10 Sida 2/6 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 System... 3 2 Artvise Contact CenterDatabas... 4 2.1 Systemrekommendationer för databasserver...

Läs mer

DNR: ITS Sid 1 (13) Enheten för IT-stöd och systemutveckling (ITS) Ramavtal RAMAVTAL

DNR: ITS Sid 1 (13) Enheten för IT-stöd och systemutveckling (ITS) Ramavtal RAMAVTAL Ramavtal 2014-09-24 Sid 1 (13) RAMAVTAL Ramavtal 2014-09-24 Sid 2 (13) Innehållsförteckning 1. Parter... 4 2. Bilagor... 4 3. Inledning... 5 4. Avgränsningar... 5 5. Målsättning med avtalet... 5 6. Definitioner...

Läs mer

Ladok3 på Ladok-info

Ladok3 på Ladok-info Ladok3 på Ladok-info 2016-10-27 Vad är Ladok3 (systemet)? Ladok3 är en helt ny version av Ladok-systemet (som kommer att kallas Ladok, inte Ladok3 när det väl är driftsatt) Data från dagens Ladok förs

Läs mer

Ladok3 kickoff på LU xx 06 (Hbg), 11 (Lund), 13 (Malmö)

Ladok3 kickoff på LU xx 06 (Hbg), 11 (Lund), 13 (Malmö) Ladok3 kickoff på LU 2014-02-xx 06 (Hbg), 11 (Lund), 13 (Malmö) Ladok Ett studieadministrativt system som används av nästan alla universitet och högskolor i Sverige. Bygger bl.a. på kraven i Studiedokumentationsförordning

Läs mer

Ladok3» NUAK 2013-10-08

Ladok3» NUAK 2013-10-08 Ladok3» NUAK 2013-10-08 Historik Ladok Classic Ladok på webb 70-tal 1996 2004 Ladok Nouveau 2 Varför Ladok3? Åldrande teknisk plattform (Uniface) Höga kostnader för förändringar Dubblerad logik Ökande

Läs mer

Rekommendationer teknisk lösning_samsa_ ver

Rekommendationer teknisk lösning_samsa_ ver Rekommendationer teknisk lösning_samsa_ ver 1.2 2019-02-12 Funktionskoordinator SAMSA VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN Innehåll Rekommendationer teknisk lösning... 2 Minsta krav för en klientdator... 2 Processor...

Läs mer

Dokument: Objektägare-ITs placering. Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning

Dokument: Objektägare-ITs placering. Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning Dokument: Objektägare-ITs placering Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning Version A Sida 1 av 9 Datum 2015-03-25 Bil p 820 : 1 Objektägare-ITs placering Innehåll Objektägare-ITs placering... 1

Läs mer

Miljöbeskrivning Agressoprodukter Teknisk beskrivning

Miljöbeskrivning Agressoprodukter Teknisk beskrivning GÖTEBORGS UNIVERSITET IT-avdelningen Miljöbeskrivning Agressoprodukter Teknisk beskrivning Telefon +46(0)31 786 1000 Fax +46(0)31 786 5881 Version PB2, 2007-07-20, sidan 1 av 7 Innehåll 1 Inledning...

Läs mer

Mark Systemkrav

Mark Systemkrav 1.36 Systemkrav Systemkrav 2017-01-26 2 (7) Systemkrav 1.36 Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas för systemet.

Läs mer

Hå rd- och mjukvårukråv såmt rekommendåtioner fo r 3L Pro from version 2015.Q1

Hå rd- och mjukvårukråv såmt rekommendåtioner fo r 3L Pro from version 2015.Q1 Hå rd- och mjukvårukråv såmt rekommendåtioner fo r 3L Pro from version 2015.Q1 För att 3L Pro skall fungera krävs att nedanstående hårdvarukrav och mjukvarukrav är uppfyllda. Viktigt är att tänka på att

Läs mer

Hå rd- och mjukvårukråv såmt rekommendåtioner fo r 3L Pro from version 2013.Q3

Hå rd- och mjukvårukråv såmt rekommendåtioner fo r 3L Pro from version 2013.Q3 Hå rd- och mjukvårukråv såmt rekommendåtioner fo r 3L Pro from version 2013.Q3 För att 3L Pro skall fungera krävs att nedanstående hårdvarukrav och mjukvarukrav är uppfyllda. Viktigt är att tänka på att

Läs mer

Förvaltningsstrategi NyA 2015-2017

Förvaltningsstrategi NyA 2015-2017 Avdelningen för systemförvaltning och systemdrift Föredragande Per Zettervall Avdelningschef 010-470 03 00 per.zettervall@uhr.se DNR 4.2.2-1048-2014 Datum 2014-06-02 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

RUTIN FÖR DRIFTSÄTTNING

RUTIN FÖR DRIFTSÄTTNING Styrande dokument Rutindokument Rutin Sida 1 (10) RUTIN FÖR DRIFTSÄTTNING Sida 2 (10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Rutin driftsättning... 3 Syfte... 3 Planera driftsättning... 3 Installera och testa... 5 Överföra

Läs mer

Remote Access Service

Remote Access Service Remote Access Service Tjänstebeskrivning Version Konfidentiell sida 1 av 15 Innehåll INNEHÅLL 1 Om detta dokument 4 1.1 Relaterade dokument 4 1.2 Termer och begrepp 4 2 Översikt 6 2.1 Tjänstens användningsområde

Läs mer

Migrering ett lokalt arbete Informationsdag Ladok Arlanda Daniel Lind

Migrering ett lokalt arbete Informationsdag Ladok Arlanda Daniel Lind Migrering ett lokalt arbete Informationsdag Ladok3 2012-05-03 Arlanda Daniel Lind Agenda» Synpunktsinsamling och remiss» Föreslaget migreringssätt» Tidsplan» Lokalt arbete Synpunktsinsamling 27/4 31/5»

Läs mer

Mål och verksamhetsplan

Mål och verksamhetsplan Sida 1 av 5 Ladokstämman 2018-05-17 beslutade om Verksamhetsinriktning 2019-2021 med mål och ekonomiska ramar för 2019, som anger ramar för konsortiearbetet under 2019 och inriktningen för 2020-2021. Stämmans

Läs mer

Hå rd- och mjukvårukråv såmt rekommendåtioner fo r 3L Pro from version 2013.Q2

Hå rd- och mjukvårukråv såmt rekommendåtioner fo r 3L Pro from version 2013.Q2 Hå rd- och mjukvårukråv såmt rekommendåtioner fo r 3L Pro from version 2013.Q2 För att 3L Pro skall fungera krävs att nedanstående hårdvarukrav och mjukvarukrav är uppfyllda. Viktigt är att tänka på att

Läs mer

VERVA. Fujitsu Services Kenneth Landérus F

VERVA. Fujitsu Services Kenneth Landérus F VERVA Fujitsu Services Kenneth Landérus F Fujitsu Services 2008 Fujitsus erbjudande produkter Volymlicensiering på 40 programtillverkares produkter 2 Fujitsu Services 2008 2008-01-28 Verva Programvaror

Läs mer

PM Införande av Ladok3

PM Införande av Ladok3 PM Införande av Ladok3 Dnr UmU: 600-1955-12 Sida 2 av 21 Innehåll INFÖRANDE AV LADOK3... 1 INNEHÅLL... 2 1 INLEDNING... 3 1.1 AVGRÄNSNINGAR... 3 1.2 ANSVAR... 3 1.3 MER INFORMATION OCH REFERENSER... 4

Läs mer

Mark Systemkrav

Mark Systemkrav 1.36 Systemkrav Systemkrav 2016-10-25 2 (7) Systemkrav 1.36 Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas för systemet.

Läs mer

Förvaltningsplan för Ladok

Förvaltningsplan för Ladok 1 Förvaltningsplan för Ladok 2 1 INLEDNING 3 1.1 Revisionshistorik 3 1.2 Sammanfattning 3 2 FÖRVALTNINGSOBJEKTET 3 2.1 Förvaltningsperiod 3 2.2 Övergripande beskrivning 4 2.3 Förvaltningens omfattning

Läs mer

Capitex dataservertjänst

Capitex dataservertjänst Capitex dataservertjänst Beskrivning Capitex dataservertjänst fungerar som en mellanhand för arbetet mellan klienterna och databasen. Detta reducerar frekvensen och storleken på den nätverkstrafik som

Läs mer

Datacentertjänster PaaS

Datacentertjänster PaaS Datacentertjänster PaaS Innehåll Datacentertjänst PaaS 3 Allmänt om tjänsten 3 En säker miljö för kundensa containers 3 En agil infrastruktur 3 Fördelar med tjänsten 3 Vad ingår i tjänsten 4 Applikationer

Läs mer

Vid avrop kan krav komma att ställas som är relaterade till arbetsmiljö till exempel ljud, ljus, ergonomi, strålning m.m.

Vid avrop kan krav komma att ställas som är relaterade till arbetsmiljö till exempel ljud, ljus, ergonomi, strålning m.m. 1 Kravkatalog Följande lista av krav kan avropande kund komma att tillämpa vid avrop vid förnyad konkurrensutsättning utöver de krav som tillämpas i denna upphandling. Tillämpningen kan ske både som obligatoriska

Läs mer

Förslag till SLA (Service Level Agreement) avseende datordrift av Ladok

Förslag till SLA (Service Level Agreement) avseende datordrift av Ladok Förslag till SLA (Service Level Agreement) avseende datordrift av Ladok 201x-xx-xx Avser år: 201x Version 1.0 Diarienummer: X Innehållsförteckning 1. Parter i denna SLA... 3 2. Omfattning av SLA... 3 3.

Läs mer

Ladokstyrelse 847 Information från förvaltningen Karin Åström, Objektägare Ulrika Ringeborn, Objektägare IT

Ladokstyrelse 847 Information från förvaltningen Karin Åström, Objektägare Ulrika Ringeborn, Objektägare IT Ladokstyrelse 847 Information från förvaltningen 2015-04-16 Karin Åström, Objektägare Ulrika Ringeborn, Objektägare IT Mottagandet av Årsredovisning» Slutleverans har erhållits» Tester avslutade» Lärdomar

Läs mer

Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform

Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform 2018-11-20 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Modell... 3 2.1 Förvalta plattform och förvalta e-tjänst... 3 2.2 Vilket ansvar behöver finnas kopplat

Läs mer

VERIFIERING AV DATA. Tor Fridell, Jan Johansson

VERIFIERING AV DATA. Tor Fridell, Jan Johansson VERIFIERING AV DATA Tor Fridell, Jan Johansson 170216 2 Agenda Genomgång av normalproduktionssättning Steg Tidplan Verifiering långt före produktionssättning Verifiering under verifieringsperioden Verifiering

Läs mer

EVRY One Outsourcing Linköping AB. Erfaranheter av daglig drift och nyttjande av IFS Applications 8.

EVRY One Outsourcing Linköping AB. Erfaranheter av daglig drift och nyttjande av IFS Applications 8. EVRY One Outsourcing Linköping AB Erfaranheter av daglig drift och nyttjande av IFS Applications 8. Vår erfarenhet IFS Applications 8 Ca 10 st genomförda eller pågående uppgraderingar till IFS 8. Första

Läs mer

Protokoll höststämma

Protokoll höststämma 1 Protokoll höststämma 638 Mötet öppnas Styrelseordföranden, Per Brolin, Linnéuniversitetet, hälsade välkommen 639 Val av stämmoordförande Peter Liljenstolpe, högskoledirektör Kungliga Musikhögskolan,

Läs mer

Bilaga 4f Gemensamma processer Dnr: /

Bilaga 4f Gemensamma processer Dnr: / Bilaga 4f Gemensamma processer stockholm.se Stadsledningskontoret vdelningen för digital utveckling Hantverkargatan 3D 105 35 Stockholm Växel 08-508 29 000 www.stockholm.se Innehåll 1 Inledning 3 2 Incidenthantering

Läs mer

1. Revisionsinformation

1. Revisionsinformation 7.4.2 Systemkrav Systemkrav 2018-12-06 2 (27) Systemkrav 7.4.2 Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas för systemet.

Läs mer

Dokumentationsunderlag avseende:

Dokumentationsunderlag avseende: avseende: WM-data 2000-10-09 1 (10) 1 Systemöversikt (Denna del ska ange det övergripande utnyttjandet av systemet och vara en överblick över hur systemet utnyttjas) 1.1 Systemnamn 1.2 Systemfunktion Kort

Läs mer

Allt handlar om att kommunikationen måste fungera, utan avbrott.

Allt handlar om att kommunikationen måste fungera, utan avbrott. Datakommunikation för företag med höga krav. Allt handlar om att kommunikationen måste fungera, utan avbrott. Företag i dag är beroende av att kommunikationen fungerar. Att olika typer av devices kan prata

Läs mer

Processbeskrivning Configuration Management

Processbeskrivning Configuration Management ProcIT-P-011 Processbeskrivning Configuration Management Lednings- och kvalitetssystem Fastställt av 2012-06-20 Innehållsförteckning Inledning 3 1.1 Symboler i processbeskrivningarna 3 2 Configuration

Läs mer

Integrationstjänsten - Meddelandetjänsten Version 1.0

Integrationstjänsten - Meddelandetjänsten Version 1.0 Tjänstebeskrivning Integrationstjänsten - Meddelandetjänsten Version 1.0 Introduktion Meddelande tjänsten eller EDI tjänsten som den kallats under många år är en punkt-till- punkt-, alternativt punkt-till-många-leverans

Läs mer

Request For Information (RFI)

Request For Information (RFI) Richard Boije Sida: 1 (6) Request For Information (RFI) Ansvarig: Richard Boije Datum 2017-01-23 Richard Boije Sida: 2 (6) 1 Organisation Åda... 3 2 Bakgrund och Syfte... 3 3 Mål... 4 4 RFI- Information...

Läs mer

Tekis-FB 7.1.0. Systemkrav

Tekis-FB 7.1.0. Systemkrav 7.1.0 Systemkrav Systemkrav 2015-09-17 MAAN 2 (2) Systemkrav 7.1.0 Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas för systemet.

Läs mer

Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun. 2. Syftet med IT i Lilla Edets kommun

Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun. 2. Syftet med IT i Lilla Edets kommun Datum Dnr Dpl 2009-09-10 2009/KS0203-1 005 Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun 1. Introduktion Det politiskt styrande dokumentet för IT-användning i Lilla Edets kommun är denna riktlinje, som fastställs

Läs mer

Bilaga 4b. Underhåll. Upphandling av IT-stöd för barn- och elevregister inom Skolplattform Stockholm UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. Förfrågningsunderlag

Bilaga 4b. Underhåll. Upphandling av IT-stöd för barn- och elevregister inom Skolplattform Stockholm UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. Förfrågningsunderlag UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN SID 1 (6) Bilaga 4b Underhåll Förfrågningsunderlag Upphandling av IT-stöd för barn- och elevregister inom Skolplattform Stockholm Box 22049, 104 22 Stockholm. Besöksadress Hantverkargatan

Läs mer

Tjänsteavtal för ehälsotjänst Bilaga 1. Specifikation av Nationell hjälpmedelsdatabastjänst

Tjänsteavtal för ehälsotjänst Bilaga 1. Specifikation av Nationell hjälpmedelsdatabastjänst Tjänsteavtal för ehälsotjänst Bilaga 1. Specifikation av Nationell Innehåll 1. Inledning... 3 2. Tjänstebeskrivning... 3 2.1 Tjänstens funktionella krav... 3 2.2 Tjänstens icke-funktionella krav... 4 2.3

Läs mer

Förvaltningsstrategi NyA 2014-2016

Förvaltningsstrategi NyA 2014-2016 Avdelningen för systemförvaltning och systemdrift Föredragande Per Zettervall Avdelningschef 010-470 03 00 per.zettervall@uhr.se DNR 4.2.2 2631-2013 Datum 2013-06-13 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm

Läs mer

TJÄNSTEBESKRIVNING DATACENTER

TJÄNSTEBESKRIVNING DATACENTER TJÄNSTEBESKRIVNING DATACENTER INNEHÅLL Serverdrift och kapacitetstjänst... 3 Serverkapacitet... 3 Serverdrift... 3 Service och underhåll... 4 Säkerhet... 4 Dokumentation... 4 Rapportering och uppföljning...

Läs mer

1 Kravkatalog. 1.1 Abonnemangsadministration. 1.2 Användbarhet och tillgänglighet. 1.3 Arbetsmiljö. 1.4 Certifierad produkt. 1.

1 Kravkatalog. 1.1 Abonnemangsadministration. 1.2 Användbarhet och tillgänglighet. 1.3 Arbetsmiljö. 1.4 Certifierad produkt. 1. 1 Kravkatalog Följande lista av krav kan avropande kund komma att tillämpa vid avrop vid förnyad konkurrensutsättning utöver de krav som tillämpas i denna upphandling. Tillämpningen kan ske både som obligatoriska

Läs mer

Träffa Ladokgruppen! Informationsutbyte med fika

Träffa Ladokgruppen! Informationsutbyte med fika Träffa Ladokgruppen! Informationsutbyte med fika Hej och välkomna! Syftet med träffen Vad gör Ladokgruppen Vilka är vi Ladokgruppens organisation, arbetsuppgifter och ansvar Selma och Ladok - så hänger

Läs mer

Vidareutveckling av Ladok - hur jobbar vi

Vidareutveckling av Ladok - hur jobbar vi Vidareutveckling av Ladok - hur jobbar vi 2 Hur jobbar vi? WS / Användbarhetutvärdering / Supportprocessen Önskemål Prioriteringsarbete Grov sprintplan Åtgärder i Backlogg Prioriterad åtgärd Sprintplanering

Läs mer

Protokoll Stämma Val av stämmoordförande Till stämmoordförande valdes Ann Cederberg, förvaltningschef Mälardalens högskola.

Protokoll Stämma Val av stämmoordförande Till stämmoordförande valdes Ann Cederberg, förvaltningschef Mälardalens högskola. Protokoll Ladokstämma 1 Mötet öppnas Styrelsens ordförande, Per Brolin, hälsade välkommen och öppnade stämman. 2 Val av stämmoordförande Till stämmoordförande valdes Ann Cederberg, förvaltningschef Mälardalens

Läs mer

- Effektiv prestandatestning, teknisk verifiering, tuning, verifiera krav, förvalta prestanda

- Effektiv prestandatestning, teknisk verifiering, tuning, verifiera krav, förvalta prestanda - Effektiv prestandatestning, teknisk verifiering, tuning, verifiera krav, förvalta prestanda 2015-08-27 1 Christian Gerdes Performance Engineering Evangelist LIGHTS IN LINE AB christian@lightsinline.se

Läs mer

Definition av tjänst Datorarbetsplats

Definition av tjänst Datorarbetsplats Sidan 1 av 6 Definition av tjänst Datorarbetsplats Innehållsförteckning Grundtjänst... 2 Kapacitet... 2 Tillgänglighet... 2 Utbildning... 2 Support... 3 Avgränsningar... 3 Beskrivning av datorarbetsplatstjänstens

Läs mer

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.7

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.7 för version 1.7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Krav för... 3 Systemskiss... 3 Systemkrav Server... 4 Operativsystem*... 4 Program i servern... 4 Databas... 5 SMTP inställningar för mail....

Läs mer

Utarbetat av Område Informationsklass. Teknisk standard Ånge Kommun...1. Syfte med beskriven it-miljö...3. Hårdvara...

Utarbetat av Område Informationsklass. Teknisk standard Ånge Kommun...1. Syfte med beskriven it-miljö...3. Hårdvara... 2014-04-22 Projektbeteckning Tekniskstandard Tekniskstandard David Sundelin / Pelle Nilsson IT-infrastruktur/Servermiljö Extern TEKNISK STANDARD ÅNGE KOMMUN INNEHÅLLSFÖRTECKNING Teknisk standard Ånge Kommun...1

Läs mer

Examinering i ITIL Foundation

Examinering i ITIL Foundation Examinering i ITIL Foundation Exempelhäfte A, version 5.1 Flervalsfrågor Instruktioner 1. Alla 40 frågorna ska besvaras. 2. Alla svar ska markeras i svarstabellen som följer med. 3. Du har 60 minuter på

Läs mer

Administration / Disk Management. EC Utbildning AB 2012-11-05 1

Administration / Disk Management. EC Utbildning AB 2012-11-05 1 Administration / Disk Management EC Utbildning AB 2012-11-05 1 Innehåll Vi går idag igenom följande: Administration, MMC Planera lagring, lagringsteknik Feltolerans, RAID Windows Disk Settings EC Utbildning

Läs mer

Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet. Publiceringsdatum Juni 2007 ( rev. September 2011)

Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet. Publiceringsdatum Juni 2007 ( rev. September 2011) Fastighetsavdelningen STYRDOKUMENT Leif Bouvin 11-09-14 dnr A 13 349/ 07 031-789 58 98 Bilaga, Definition av roller och begrepp, till policy för IT-säkerhet Publiceringsdatum Juni 2007 ( rev. September

Läs mer

BEGREPPSFÖRVIRRING? Sophia Hansson Ridman, Tor Fridell

BEGREPPSFÖRVIRRING? Sophia Hansson Ridman, Tor Fridell BEGREPPSFÖRVIRRING? Sophia Hansson Ridman, Tor Fridell 2 Alla dessa ord vad betyder de? 3 Ladok En liten ort 990 möh på ön Nusa Tenggara i Indonesien! (källa Google) 4 Ladok Ladok är ingen förkortning

Läs mer

Kravspecifikation. Crowdfunding Halland

Kravspecifikation. Crowdfunding Halland Kravspecifikation Crowdfunding Halland Innehållsförteckning Kravspecifikation... 1 Inledning... 3 Kravsammanställning... 4 Grundläggande funktioner... 4 Intressenter och aktörer... 6 Användningsfall...

Läs mer

Bilaga 4f. Gemensamma processer. Upphandling av IT-stöd för hantering av elevdokumentation inom Skolplattform Stockholm UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Bilaga 4f. Gemensamma processer. Upphandling av IT-stöd för hantering av elevdokumentation inom Skolplattform Stockholm UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN UTBILDNINSFÖRVLTNINEN FÖRFRÅNINSUNDERL SID 1 (13) Bilaga 4f emensamma processer Förfrågningsunderlag Upphandling av IT-stöd för hantering av elevdokumentation inom Skolplattform Stockholm Box 22049, 104

Läs mer

Version Namn Datum Beskrivning 1.0 Förutsättningar Vitec Ekonomi 1.1 Marie Justering för krav på Windows Server

Version Namn Datum Beskrivning 1.0 Förutsättningar Vitec Ekonomi 1.1 Marie Justering för krav på Windows Server Version Namn Datum Beskrivning 1.0 Förutsättningar Vitec Ekonomi 1.1 Marie 2017-03-09 Justering för krav på Windows Server 2012 1.2 Micke 2017-04-07 Vitec Ekonomi från x.60 kräver IIS 8 och websocket.

Läs mer

ByggR Systemkrav

ByggR Systemkrav ByggR 1.7.0 Systemkrav Systemkrav 2017-01-25 SMS 2 (5) Systemkrav ByggR Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas för

Läs mer

2013-03-152013-03-152013-03-15. Bilaga Funktionshyra Vårdval Gynekologi 2013. sida 1 (5) 2013-01-01 FUNKTIONSHYRA. Vårdval Gynekologi

2013-03-152013-03-152013-03-15. Bilaga Funktionshyra Vårdval Gynekologi 2013. sida 1 (5) 2013-01-01 FUNKTIONSHYRA. Vårdval Gynekologi sida 1 (5) FUNKTIONSHYRA Vårdval Gynekologi 2013 sida 2 (5) Detta dokument är en tjänstebeskrivning av funktionshyra för IT inom Landstinget i Uppsala län gällande samordning för IT-funktioner. Dokumentet

Läs mer

Bilaga 1. Definitioner

Bilaga 1. Definitioner 1 (6) Bilaga 1 Definitioner 2 (6) Definitioner inom Ramavtal e-förvaltningsstödjande tjänster Definitionerna gäller även för Leveransavtal under detta Ramavtal. Anbudsgivare Användare Användbarhet Applikation

Läs mer

Exempel på verklig projektplan

Exempel på verklig projektplan Exempel på verklig projektplan Detta är ett exempel på en proffessionell projektplan hämtad ur verkliga livet. Den visas inte i sin fullständighet, det mesta är bortklippt, men strukturen och mycket av

Läs mer

Vabas Systemkrav

Vabas Systemkrav Vabas 2.7.1 Systemkrav Systemkrav 2017-11-29 2 (7) Systemkrav Vabas 2.7.1 Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de servrar och klientdatorer som ska användas

Läs mer

Kontinuitetsplan IT. Bilaga till Informationssäkerhetspolicy

Kontinuitetsplan IT. Bilaga till Informationssäkerhetspolicy Intendentur och service Chef Fredrik Nilsson STYRDOKUMENT Diarienummer: GIH 2018/245 Datum: 2018-05-09 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2018-06-13 Ersätter Dnr: Ö 2013/219 Giltighetstid: Tillsvidare 1(8)

Läs mer

Bilaga 9 Säkerhet Dnr: /2015 Förfrågningsunderlag

Bilaga 9 Säkerhet Dnr: /2015 Förfrågningsunderlag Förfrågningsunderlag stockholm.se Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Hantverkargatan 2F 104 22 Stockholm Växel 08-508 33 000 www.stockholm.se Innehåll 1 Inledning 3 2 Krav

Läs mer

Sokigo AB OVK 2.0. Pentium- eller AMD-processor (x64 processor) på 1,6 GHz Dual Core eller motsvarande.

Sokigo AB OVK 2.0. Pentium- eller AMD-processor (x64 processor) på 1,6 GHz Dual Core eller motsvarande. OVK 2 Systemkrav Dokument Datum / Date Signatur Sida / Page Systemkrav 2016-06-22 2 (6) OVK 2.0 Systemkrav för OVK2 Dokumentet beskriver de krav som systemet ställer på maskinvara och programvara i de

Läs mer

Kontrollera din mobila anläggning!

Kontrollera din mobila anläggning! Kontrollera din mobila anläggning! Mobil Styrning Partners Vår idé Erbjuda en driftad manageringslösning för kundens mobilanläggning vilket ger kontroll, styrning och besparingar Tjänsten köps per användare

Läs mer

Systemkrav och tekniska förutsättningar

Systemkrav och tekniska förutsättningar Systemkrav och tekniska förutsättningar Hogia Webbrapporter Det här dokumentet går igenom systemkrav, frågor och hanterar teknik och säkerhet kring Hogia Webbrapporter, vilket bl a innefattar allt ifrån

Läs mer

Kvalitetssäkring av nätverk och iptelefoni för operatörer och tjänsteleverantörer

Kvalitetssäkring av nätverk och iptelefoni för operatörer och tjänsteleverantörer Kvalitetssäkring av nätverk och iptelefoni för operatörer och tjänsteleverantörer En bra övervakning är viktig för att säkerställa god samtalskvalitet samt att kunna analysera och felsöka orsaker till

Läs mer

FÖRHINDRA DATORINTRÅNG!

FÖRHINDRA DATORINTRÅNG! FÖRHINDRA DATORINTRÅNG! Vad innebär dessa frågeställningar: Hur görs datorintrång idag Demonstration av datorintrång Erfarenheter från sårbarhetsanalyser och intrångstester Tolkning av rapporter från analyser

Läs mer

Drift. IT säkerhetsinstruktion: Upprättad av: Johan Israelsson

Drift. IT säkerhetsinstruktion: Upprättad av: Johan Israelsson IT säkerhetsinstruktion: Drift Upprättad av: Johan Israelsson Godkänd av: Lennart Käll Godkänd av: Daniel Hellstrand Godkänd av: Henrik Jakobsson Datum: 2006-04-12 Datum: 2006-04-12 Datum: 2006-04-12 Datum:

Läs mer

Offert serverdrift för Cale Access AB

Offert serverdrift för Cale Access AB Page 1 of 5 Offert #3 till Cale Access AB Offert serverdrift för Cale Access AB Tack för möjligheten att få lämna offert på uppdraget. Om du har frågor är du välkommen att kontakta mig. Offerten utgår

Läs mer

LEDNINGSÄGARMODUL. Systemkrav 1(6)

LEDNINGSÄGARMODUL. Systemkrav 1(6) Systembeskrivningar Peter Thorin Öppen 2015-12-01 C 1(6) LEDNINGSÄGARMODUL Systemkrav 1(6) Systembeskrivningar Peter Thorin Öppen 2015-12-01 C 2(6) 1. Distributionslista Dokumentet ska distribueras som

Läs mer