Årsredovisning och revisionsberättelse för Tolkförmedling Väst 2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årsredovisning och revisionsberättelse för Tolkförmedling Väst 2018"

Transkript

1 Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 145 Årsredovisning och revisionsberättelse för Tolkförmedling Väst 2018 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 20 maj 2019 och föreslår att kommunfullmäktige beslutar: 1. Årsredovisning 2018 för kommunalförbundet Tolkförmedling Väst godkänns. 2. Direktionen för kommunalförbundet Tolkförmedling Väst och ledamöter i densamma beviljas ansvarsfrihet Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen antecknade Jörgen Fogelklou (SD) som yttrande en skrivelse från 17 juni Göteborg den 19 juni 2019 Göteborgs kommunstyrelse Axel Josefson Mathias Sköld Göteborgs Stad kommunfullmäktige 1 (1)

2 Kommunstyrelsen Yttrande Yttrande angående Årsredovisning och revisionsberättelse för Tolkförmedling Väst 2018 SD har inget att anmärka på själva årsredovisningen, men vi ser ett problem med ökade kostnader för tolktjänster. Den stora migrationsvågen sedan 2015 har skapat ett stort tryck på tolktjänster och därmed stora kostnader för staden. I dagsläget har Göteborgs Stad ett sparkrav för att hålla nere kommunens kostnader. SLK har rekommenderat avslag för de utgifter som inte är fullt ut finansierade i vår stadsbudget. I Sveriges domstolar har man idag vid brottsmål bl.a. rätt till tolk i främmande språk om man inte behärskar det svenska språket, vilket innebär stora kostnader eftersom denna grupp är överrepresenterad i brottsstatistiken. I förvaltningslag (1986:223) 8 stadgas: När en myndighet har att göra med någon som inte behärskar svenska eller som är allvarligt hörsel- eller talskadad, bör myndigheten vid behov anlita tolk. Blir den tilltalade dömd i ett brottmål kan denne bli skyldig att betala hela eller delar av kostnaden för försvarsadvokat och målsägandebiträde. Kostnader för tolk på främmande språk betalas dock av allmänna medel oavsett dom. I andra fall vad gäller allt ifrån tolk vid sjukhusbesök till besök hos sociala myndigheter, behöver vi finna sätt att minska kommunens utgifter. Kostnader för anlitande av tolk borde i större utsträckning åläggas den enskilde om denne haft möjlighet och skälig tid på sig att lära sig svenska språket. Detta medför såväl ett större incitament för personen att skyndsamt lära sig svenska språket som att kommunens ökande tolkkostnader kan begränsas. Göteborgs Stad kommunstyrelsen 1 (1)

3 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0654/19 Handläggare Lena Hasselgren Telefon: E-post: Årsredovisning och revisionsberättelse för Tolkförmedling Väst 2018 Förslag till beslut I kommunstyrelsen och kommunfullmäktige 1. Årsredovisning 2018 för kommunalförbundet Tolkförmedling Väst godkännes. 2. Direktionen för kommunalförbundet Tolkförmedling Väst och ledamöter i densamma beviljas ansvarsfrihet. Sammanfattning Direktionen för Tolkförmedling Väst beslutade 29 mars 2019 att godkänna årsredovisning för 2018 och översända den till kommunalförbundets medlemmar för godkännande och prövning av ansvarsfrihet för direktionen och de enskilda ledamöterna i densamma. Årets utfall i förhållande till budget är tkr jämfört med 2017 års resultat 79 tkr. Det egna kapitalet uppgår till tkr jämfört med tkr Revisorerna för Tolkförmedling Väst bedömer samlat att resultatet enligt årsredovisningen är förenligt med god revisionssed och de verksamhetsmål som direktionen angett och föreslår därmed medlemmarnas fullmäktige att tillstyrka ansvarsfrihet för direktionen samt de enskilda ledamöterna i densamma. Stadsledningskontoret instämmer i revisorernas bedömning av resultatet i förhållande till direktionens angivna mål och inriktningar och föreslår kommunstyrelsen och kommunfullmäktige att godkänna årsredovisningen för 2018 samt bevilja direktionen och ledamöterna i densamma ansvarsfrihet. Ekonomiska konsekvenser Språktolkförmedling i egenregi innebär att respektive organisation som är medlem i kommunalförbundet förbinder sig att beställa tolktjänster av detsamma samt att betala för tjänsterna enligt självkostnadsprincipen. Kommunalförbundets kostnader ska huvudsakligen täckas av intäkter från utförda tolkuppdrag. Medlemsorganisationerna i Tolkförmedling Väst tillskjuter därutöver en svensk krona per kommuninnevånare som andelskapital vid kommunalförbundets bildande eller då medlem inträder i förbundet. Det ekonomiska utfallet 2018 är betydligt över budget vilket bland annat beror på högre efterfrågan på tolktjänster och att en ny prislista införts men införandet av den nya arvodesmodellen försenades på grund av överklagad upphandling. Detta gav upphov till en högre kostnadstäckning än beräknat under årets första månader. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 1 (6)

4 Direktionen beslutade om en återbetalning till bland andra Göteborgs Stad. Beloppet baseras på hur stor andel som köpts av respektive medlem under åren 2017 och Barnperspektivet Ärendet omfattar inte några specifika barnperspektiv men genom förbundets interna kompetensutvecklingsinsatser kvalitetssäkras tolktjänsterna systematiskt. Barn har rätt att själva få uttrycka sin mening och barn ska inte användas för att tolka för anhöriga. I utredningen Att förstå och bli förstådd ett reformerat regelverk för tolkar i talade språk (SOU 2018:83) föreslås att barn som tolkar förbjuds. En hög andel auktoriserade tolkar och utbildade tolkar ger förutsättningar för att verksamheten kan säkerställa barn och ungdomars grundläggande rättigheter beaktas vid tolkuppdrag. Andelen av Tolkförmedling Västs uppdrag som utförs av utbildade tolkar har ökat med drygt 10 procent under året till drygt 56 procent. Mångfalds- och jämställdhetsperspektivet Alla personer oavsett kön, tro eller ursprung ska ges samma möjligheter och villkor att få tillgång till kvalitetssäkrade tolktjänster. Kommunalförbundet erbjuder, i samverkan med Kunskapscentrum för sexuell hälsa vid Västra Götalandsregionen, samtliga aktiva tolkar en utbildning i sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Under 2018 har 86 tolkar genomgått utbildningen och totalt har förbundet 305 aktiva tolkar med SRHRkompetens. Miljöperspektivet Ett av Tolkförmedling Västs verksamhetsmål är att öka andelen tolkuppdrag på distans vilket minskar miljöpåverkan. Under 2018 utfördes drygt 40% av alla uppdrag på distans. Omvärldsperspektivet Sveriges generella behov av tolk påverkas till stor del av antalet flyktingar som kommer till landet. Under 2018 har knappt personer sökt asyl i Sverige vilket är färre än Asylsökande får sina tolkbehov tillgodosedda via Migrationsverket under asylprocessen. Göteborgs behov av tolktjänster påverkas framför allt av antalet nyanlända under de senaste åren. Under åren har staden tagit emot sammanlagt nyanlända. För 2019 är prognosen nyanlända. Behovet av tolktjänster kan variera över tid men bedöms långvarigt vara av betydande grad. I utredningen Att förstå och bli förstådd ett reformerat regelverk för tolkar i talade språk (SOU 2018:83) lämnas förslag på en rad åtgärder som syftar till att trygga försörjningen av utbildade och auktoriserade tolkar. Ökad kapacitet när det gäller utbildningar, kvalitetssäkring och registrering av tolkar samt teknisk och digital utveckling är några exempel på förslag till åtgärder för att förbättra tillgången på bland annat kvalificerade tolktjänster. De i utredningen förordade författningsförändringarna föreslås träda i kraft 1 januari Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (6)

5 Bilagor 1. Årsredovisning 2018 för Tolkförmedling Väst samt Internkoltrollrapport 2. Revisionsberättelse 3. Protokollsutdrag 363, Direktionen för Tolkförmedling väst Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (6)

6 Ärendet Direktionen för Tolkförmedling Väst har godkänt årsredovisning 2018 och översänt densamma till kommunalförbundets medlemmar för godkännande och prövning av ansvarsfrihet för direktionen och de enskilda ledamöterna i densamma av förbundsmedlemmarnas fullmäktige. Handlingen inkom Beskrivning av ärendet Västra Götalands läns landsting och kommunerna Borås, Mariestad, Trollhättan, Uddevalla och Göteborg bildade tillsammans kommunalförbundet Tolkförmedling Väst för att bedriva språktolkförmedling i gemensam offentlig regi. Förbundet har varit i drift sedan 1 april 2013 och har som huvudsyfte att stärka alla människors rätt till vård och offentlig service på lika villkor. Verksamheten ska erbjuda tolkservice av god kvalitet med hög tillgänglighet och professionalitet. Den enskilde ska tillförsäkras rättssäkerhet och ett gott bemötande. Den 1 januari 2015 blev ytterligare 22 kommuner medlemmar i förbundet. Från och med 1 januari 2019 har Tolkförmedling Väst en ny förbundsordning då ytterligare 12 kommuner beviljats medlemskap och kommunalförbundet omfattar nu 40 medlemsorganisationer. Årsredovisning 2018 för Tolkförmedling Väst Tolkförmedling Väst strävar efter att erbjuda en verksamhet med hög grad av professionalitet, rättssäkerhet och tillgänglighet i leveransen av tolktjänster till medlemmarna samt att vara en attraktiv uppdragsgivare för tolkar och översättare. Direktionens verksamhetsmål rör kvalitet, arbetsmiljö, ekonomi och miljö och följs via åtta mätbara delmål. Måluppfyllelse Under 2018 har andelen uppdrag som utförs av auktoriserade tolkar ökat med 2 procentenheter jämfört med föregående år till 13 procent vilket är nära målvärdet på minst 14 procent. Minskningen av efterfrågan på språktolktjänster i samhället har bidragit till att förbundet i högre utsträckning kunnat rekrytera etablerade och auktoriserade tolkar. Andelen sjukvårdsuppdrag som utförs av auktoriserade tolkar var 4,5 procent vilket är en minskning med 0,9 procent och målet minst 7 procent nås inte. Orsaken är ett ökat antal sjukvårdsuppdrag samtidigt som tre tolkar med kompetens inom sjukvårdsområdet slutat under året. Andelen uppdrag som utförts av tolkar med utbildningsnivå 1C (kompetensnivå under auktorisation) nådde 56,3 procent vilket är en ökning med nästan 11 procent jämfört med föregående år och uppfyller målet på 40 procent. Måluppfyllelsen är god när det gäller andelen tillsatta beställningar, 99,2 procent, liksom gällande hög leveranssäkerhet det vill säga få avvikelser i form av försenad eller utebliven tolk, 0,8 procent. Under året har sjukfrånvaron sjunkit med 0,5 procent men målet, en sänkning med 1,5 procent, har varit svårt att nå. Det nya verksamhetssystemet som enligt plan skulle införas under 2018 förväntades öka användandet av digitala tjänster för beställning av tolk- och översättaruppdrag till minst 50 procent. Upphandlingen av systemet har försenats och 40 procent av beställningarna har inkommit digitalt. Målet är att minst 50 procent av alla tolkuppdrag ska utföras på distans. Under 2018 nådde förbundet upp till 40,4 procent beroende på att platstolkuppdragen i Göteborg Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (6)

7 ökade samtidigt som de kommuner som vanligen har en hög grad av telefontolkning minskade sina beställningar. Verksamhet Förbundet har utfört ca uppdrag på 104 språk under Förbundet har aktiva tolkar varav 27 även är verksamma som översättare. De mest efterfrågade språken är arabiska och somaliska som tillsammans står för mer än hälften av alla uppdrag. Persiska, dari, BKS (bosniska, kroatiska, serbiska), tigrinja och sorani står vardera för ca 5 procent av uppdragen. Tillgången på auktoriserade tolkar är begränsad då Kammarkollegiet endast auktoriserar i ett 40-tal språk. För att kvalitetssäkra verksamheten erbjuder Tolkförmedling Väst fortlöpande kompetensutveckling för nya och befintliga tolkar. Förbundets interna utbildningsprogram har utfärdat 148 kursintyg under 2018 och totalt 41 procent av de aktiva tolkarna har kompetensnivå 1C. Verksamheten arbetar kontinuerligt med rekrytering och 46 procent av de 248 personer som genomgick förbundets rekryteringstest godkändes under året. Ekonomi Förbundets resultat för 2018 är tkr jämfört med 79 tkr för Det egna kapitalet uppgår vid årets slut till tkr (inklusive medlemskapital med ca 2,8 Mkr) jämfört med tkr föregående år. Det positiva resultatet i förhållande till budget beror främst på fler utförda uppdrag än beräknat. Det nya verksamhetssystemet har inte kunnat införas på grund av överklagad upphandling varvid den nya arvodesmodellen försenades samtidigt som den nya prislistan infördes i början av året. Detta har resulterat i större kostnadstäckning än beräknat under årets första månader. Revisorerna för Tolkförmedling Väst bedömer att resultatet enligt årsredovisningen är förenligt med de verksamhetsmål som direktionen angett och föreslår att medlemmarnas fullmäktige tillstyrker ansvarsfrihet för direktionen samt de enskilda ledamöterna i densamma. Väsentliga händelser Från och med 2018 har ytterligare tolv kommuner blivit medlemmar i förbundet som nu består av 40 medlemmar. Efter Högsta Förvaltningsdomstolens dom rörande upphandlingen av nytt verksamhetssystemet påbörjades en ny upphandling vid halvårsskiftet. Konsultkostnader för externt upphandlingsstöd har inneburit ökade kostnader som påverkat resultatet. Det nuvarande verksamhetsstödet har måst uppgraderas vilket inneburit ökade kostnader. En ny teknisk lösning till stöd för akut tolkhjälp har utvecklats. De ökade kostnaderna har rymts inom den totala budgeten. Förväntad utveckling av verksamhet och ekonomi Det nya verksamhetssystemet förväntas implementeras under senare delen av Med ökad digitalisering och automatisering av förmedlingsarbetet kan nuvarande bemanningsbehov för förmedling komma att förändras. Ett effektivare resursutnyttjande med distanstolkning via exempelvis Skype tros öka. Flytten till mer ändamålsenliga lokaler under 2019 beräknas få gynnsamma effekter för verksamheten. Under 2018 genomfördes uppdrag vilket är fler än Efterfrågan på tolk förväntas sjunka något de närmaste åren men förbundet bedömer att med de tolv nya Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (6)

8 medlemmarna och med ökad avtalslojalitet kan verksamheten bibehålla nuvarande volym. Rekryterings- och kompetensutvecklingsarbetet för att säkerställa tolkförsörjningen förväntas fortgå. Tolkförmedling Väst genomför ett arbete för kvalitetscertifiering enligt FR2000 som förväntas ske i slutet av 2019 alternativt början av Stadsledningskontorets bedömning Förbundet finansieras av intäkter för de tjänster medlemmarna köper enligt självkostnadsprincipen. Förbundet har under ett antal år gjort överskott vilket genererat ett stabilt eget kapital som vid utgången av 2018 uppgår till tkr och ett medlemskapital med Mkr. Direktionen har beslutat att lägsta nivån på det egna kapitalet ska vara 22 Mkr. En återbetalning med Mkr görs till medlemmar baserat på hur stor andel som köpts av respektive medlem under 2017 och Stadsledningskontoret föreslår att kommunstyrelsen och kommunfullmäktige godkänner årsredovisning för 2018 och beviljar ansvarsfrihet för direktionen samt de enskilda ledamöterna i densamma. Stadsledningskontoret instämmer i revisorernas samlade bedömning av resultatet i förhållande till direktionens angivna mål och inriktningar. Lisbeth Nilsson Direktör Välfärd och utbildning Eva Hessman Stadsdirektör Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (6)

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

Budget och verksamhetsplan 2015

Budget och verksamhetsplan 2015 BUDGET 2014-09-19 Dnr 32/14 Budget och verksamhetsplan 2015 1 Innehållsförteckning Sid 1 Vision 3 2 Uppdrag 3 3 Nuläge och utvecklingsfrågor 3 Nuläge 3 Omvärldsanalys 3 Utbildning och auktorisation av

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 129 Årsredovisning 2015 samt prövning av ansvarsfrihet för kommunalförbundet Tolkförmedling Väst Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Budget och verksamhetsplan 2014

Budget och verksamhetsplan 2014 BUDGET 2013-09-27 Dnr 114/13 Budget och verksamhetsplan 2014 1 Innehållsförteckning Sid 1 Uppdraget 3 2 Nuläge och utvecklingsfrågor 3 Driftstart 3 Behovet av språktolkar utvecklingsområden 3 Tolkförmedling

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL DIREKTIONEN. Datum: Tid: Hotell Kusten, Kustgatan 10, Göteborg

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL DIREKTIONEN. Datum: Tid: Hotell Kusten, Kustgatan 10, Göteborg Datum: Tid: 10.00-11.30 Plats: Hotell Kusten, Kustgatan 10, Göteborg ande Ledamöter Aslan Akbas (S), Göteborgs Stad, ordförande Björn Thodenius (M), Västra Götalandsregionen, vice ordförande Lars-Åke Johansson

Läs mer

Budget och verksamhetsplan

Budget och verksamhetsplan BUDGET 2016-09-30 Dnr 16/0218-23 Direktionsmöte 2016-09-30 p 5 Budget och verksamhetsplan 2017-2019 Innehållsförteckning 1. Vision... 3 2. Uppdrag... 3 3. Nuläge och utvecklingsfrågor... 3 Nuläge... 3

Läs mer

Yttrande över betänkandet Att förstå och bli förstådd - ett reformerat regelverk för tolkar i talade språk (SOU 2018:83)

Yttrande över betänkandet Att förstå och bli förstådd - ett reformerat regelverk för tolkar i talade språk (SOU 2018:83) Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Samverkan och stöd Joachim Eriksson 1 (7) Hälso- och sjukvårdsnämnden Yttrande över betänkandet Att förstå och bli förstådd - ett reformerat

Läs mer

Samlat grepp om stadens arbete med tolkning, motion (2016:73)

Samlat grepp om stadens arbete med tolkning, motion (2016:73) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-11-10 Handläggare Anna Rinder von Beckerath Telefon: 08-508 43 114 Till Socialnämnden 2016-12-13 Samlat

Läs mer

Svar på remiss lite att förstå och bli förstådd ett reformerat regelverk för tolkar i talade språk (SOU 2018:83)

Svar på remiss lite att förstå och bli förstådd ett reformerat regelverk för tolkar i talade språk (SOU 2018:83) Regionstaben 2019-06-07 Ert dnr U2018/04684/UF Vårt ärendenr 2019/00401 Till utbildningsdepartementet Svar på remiss lite att förstå och bli förstådd ett reformerat regelverk för tolkar i talade språk

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:50 1 (17) LS 1003-0310 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Årsredovisning 2009 och budget för 2011 för Kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling Föredragande landstingsråd: Catharina

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Gäller fr.o.m Dnr 18/ Förbundsordning

Gäller fr.o.m Dnr 18/ Förbundsordning Gäller fr.o.m. 2019-01-01 Dnr 18/0002-22 Förbundsordning 1 Namn och säte Förbundets namn är Tolkförmedling Väst och har sitt säte i Göteborg. 2 Medlemmar Medlemmar i kommunalförbundet är Västra Götalandsregionen

Läs mer

76 Språktolksnämnden Dalarna bokslut och verksamhetsberättelse 2017 (KS/2018:104)

76 Språktolksnämnden Dalarna bokslut och verksamhetsberättelse 2017 (KS/2018:104) Gagnefs kommun Protokollsutdrag Sida Kommunstyrelsen 2018-05-22 1 (1) 76 Språktolksnämnden Dalarna bokslut och verksamhetsberättelse 2017 (KS/2018:104) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1.

Läs mer

Yttrande över SOU 2018/83: Att förstå och bli förstådd ett reformerat regelverk för tolkar i talade språk, U2018/04684/UF

Yttrande över SOU 2018/83: Att förstå och bli förstådd ett reformerat regelverk för tolkar i talade språk, U2018/04684/UF Dokumenttyp Sida Yttrande 1 (1) Datum Diarienummer 2019-04-08 KS 2019/164 Yttrande över SOU 2018/83: Att förstå och bli förstådd ett reformerat regelverk för tolkar i talade språk, U2018/04684/UF Haninge

Läs mer

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond

Utdelning i Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018 03 21 Diarienummer 0689/18 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Utdelning i Stiftelsen Wilhelm

Läs mer

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-12-07 Ärende 2.2.3 Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Här är ytterligare bevis för det vi sverigedemokrater hävdat i

Läs mer

Hotell Kusten, Kustgatan 10, Göteborg

Hotell Kusten, Kustgatan 10, Göteborg Dnr 17/0086-5 Datum Tid 10.00-12.00 Plats Hotell Kusten, Kustgatan 10, Göteborg ande Ledamöter Aslan Akbas (S), Göteborgs Stad, ordförande Björn Thodenius (M), Västra Götalandsregionen, vice ordförande

Läs mer

Emma Davidsson Förbundssekreterare

Emma Davidsson Förbundssekreterare Borås Stad Från: Kansli Tolkförmedlingväst Skickat: den 30 april 2019 12:44 Ämne: Komplettering till ärendet Årsredovisning 2018 för Tolkförmedling Väst Bifogade filer: Revisionsberättelse

Läs mer

Årsredovisning 2014 samt prövning av ansvarsfrihet för kommunalförbundet Tolkförmedling Väst.

Årsredovisning 2014 samt prövning av ansvarsfrihet för kommunalförbundet Tolkförmedling Väst. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-10 Diarienummer 1088/15 Repronummer 210/15 Välfärd och utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg, Funktionshinder Pia Borg Telefon 031-368 02 50 E-post: pia.borg@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ----

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ---- Handling 2016 nr 65 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Anlitande av språktolkar i landstinget Dalarna

Anlitande av språktolkar i landstinget Dalarna Anlitande av språktolkar i landstinget Dalarna Landstinget Dalarna Revisionskontoret 2010-02-22 2 Innehållsförteckning sida 1. sammanfattande bedömning och rekommendationer 3 2. Inledning 5 - Uppdrag 5

Läs mer

Årsredovisning 2016 samt prövning av ansvarsfrihet för kommunalförbundet Tolkförmedling Väst

Årsredovisning 2016 samt prövning av ansvarsfrihet för kommunalförbundet Tolkförmedling Väst Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-05-26 Diarienummer 1543/16 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg, Funktionshinder Pia Borg Telefon 031-368 02 50 E-post: pia.borg@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum 1 (12) Plats och tid Gamla Stadshuset, Sammanträdesrum kl... ande ledamöter Kenneth Persson, Borlänge kommun Per Inge Nyberg, Landstinget Dalarna Sonja Johansson, Borlänge kommun Margreth Göransdotter,

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0760/17 Välfärd och utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och Funktionshinder Lena Lundin Telefon 031-368 03 01 E-post: lena.lundin@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-01 Diarienummer 0707/17 Handläggare Karin Tidlund Telefon: 031-368 06 46 E-post: karin.tidlund@stadshuset.goteborg.se Information om upphandling

Läs mer

Avstående från att utse revisor och suppleant för revisor i Robert och Martina Kjellströms stiftelse

Avstående från att utse revisor och suppleant för revisor i Robert och Martina Kjellströms stiftelse Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-18 Diarienummer 1128/18 Handläggare Jan Persson Telefon: 031 368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Avstående från att utse revisor

Läs mer

Dnr 2016/ Bokslut 2015, verksamhetsberättelse

Dnr 2016/ Bokslut 2015, verksamhetsberättelse Landstinget Dalarna dnr LD16/00010:1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 4(14) Sammanträdesdatum Språktolknämnden i Dalarna 2016-02-18 Dnr 2016/446 1 Bokslut 2015, verksamhetsberättelse Beslut Verksamhetsberättelse

Läs mer

2014-03-15. Dnr /14. Årsredovisning. Direktionen för Tolkförmedling Väst, organisationsnummer 222000-2972, avger årsredovisning för 2013

2014-03-15. Dnr /14. Årsredovisning. Direktionen för Tolkförmedling Väst, organisationsnummer 222000-2972, avger årsredovisning för 2013 2014-03-15 Dnr /14 Årsredovisning 2013 Direktionen för Tolkförmedling Väst, organisationsnummer 222000-2972, avger årsredovisning för 2013 1 Innehållsförteckning Inledning sid 3 Förvaltningsberättelse

Läs mer

Revisionsberättelse för Södertörns brandförsvarsförbund avseende verksamhetsåret Prövning av ansvarsfrihet

Revisionsberättelse för Södertörns brandförsvarsförbund avseende verksamhetsåret Prövning av ansvarsfrihet 2016-04-15 KS-2016/788.912 1 (5) HANDLÄGGARE Björkbacka, Per-Erik Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Kommunstyrelsen Revisionsberättelse för Södertörns brandförsvarsförbund avseende verksamhetsåret 2015 -

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL DIREKTIONEN. Datum: Tid: Hotell Kusten, Kustgatan 10, Göteborg

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL DIREKTIONEN. Datum: Tid: Hotell Kusten, Kustgatan 10, Göteborg Datum: Tid: 10.00-12.00 Plats: Hotell Kusten, Kustgatan 10, Göteborg ande Ledamöter Aslan Akbas (S), Göteborgs Stad, ordförande Björn Thodenius (M), Västra Götalandsregionen, vice ordförande Per- Gordon

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Kommunstyrelsen 2016-03-23 Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Yttrande till Förvaltningsrätten i mål 2889-1 laglighetsprövning enligt kommunallagen Ledamöterna i Göteborgs kommunstyrelse

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-08-15 114 KS 258/18 Tolkförmedling Västs budget och verksamhetsplan 2019-2021 Beslut Ärendet överlämnas till kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande angående motion av Jörgen Fogelklou (SD) om noggranna åldersutredningar där tvekan finns om den ensamkommande asylsökandes ålder

Yttrande angående motion av Jörgen Fogelklou (SD) om noggranna åldersutredningar där tvekan finns om den ensamkommande asylsökandes ålder Göteborg 2016-02-09 Yttrande (L) Kommunstyrelsen 2016-02-10 Yttrande angående motion av Jörgen Fogelklou (SD) om noggranna åldersutredningar där tvekan finns om den ensamkommande asylsökandes ålder Inledningsvis

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-05-23 86 KS 137/18 Ny förbundsordning för Tolkförmedling Väst Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Förbundsordning

Läs mer

Förslag till budget och verksamhetsplan

Förslag till budget och verksamhetsplan TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr 19/0033-1 2019-05-24 Förslag till budget och verksamhetsplan 2020 2022 Förslag till beslut Direktionen beslutar att godkänna förslag till budget och verksamhetsplan 2020 2022. Vidare

Läs mer

Kvalitetssäkring av tolkningen i stadens verksamheter

Kvalitetssäkring av tolkningen i stadens verksamheter SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-03-19 Handläggare: Kicki Elofsson Telefon: 08-508 12 008 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-04-19 Kvalitetssäkring av tolkningen i stadens

Läs mer

Redovisning av uppdraget att ta fram ett regelverk för användande av eget kapital i nämnder

Redovisning av uppdraget att ta fram ett regelverk för användande av eget kapital i nämnder Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 164 Redovisning av uppdraget att ta fram ett regelverk för användande av eget kapital i nämnder Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Yrkande från

Läs mer

Revisionsberättelse och fråga om ansvarsfrihet för Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet - Missiv

Revisionsberättelse och fråga om ansvarsfrihet för Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet - Missiv Kommunstyrelsen 2017-05-08 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2017:347 Carin Granfors 016-710 95 38 1 (1) Kommunstyrelsen Revisionsberättelse och fråga om ansvarsfrihet för Kommunalförbundet

Läs mer

Revisionsberättelse för Södertörns brandförsvarsförbund avseende verksamhetsåret Prövning av ansvarsfrihet

Revisionsberättelse för Södertörns brandförsvarsförbund avseende verksamhetsåret Prövning av ansvarsfrihet KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2014-04-10 KS-2014/574.912 1 (4) HANDLÄGGARE Björkbacka, Per-Erik Per-Erik.Bjorkbacka@huddinge.se Kommunstyrelsen Revisionsberättelse för

Läs mer

Budget och verksamhetsplan

Budget och verksamhetsplan BUDGET 2017-06-16 Dnr 17/0241-1 Direktionsmöte 2017-09-29 Budget och verksamhetsplan 2018 2020 Tolkförmedling Väst Innehåll 1. Ordförande har ordet... 3 2. Vision... 4 3. Övergripande strategi... 4 4.

Läs mer

Budget och verksamhetsplan

Budget och verksamhetsplan BUDGET Dnr 18/0057-22 Direktionsmöte 2018-09-28 Budget och verksamhetsplan 2019-2021 Tolkförmedling Väst Innehåll Ordförande har ordet... 3 Vision... 4 Övergripande strategi... 4 Övergripande mål... 4

Läs mer

Yttrande över Remiss av betänkandet Att förstå och bli förstådd - ett reformerat regelverk för tolkar i talade språk (SOU 2018:83)

Yttrande över Remiss av betänkandet Att förstå och bli förstådd - ett reformerat regelverk för tolkar i talade språk (SOU 2018:83) Arbetsmarknadsförvaltningen Utveckling- och utredningstaben Sida 1 (8) 2019-03-14 Handläggare Marita Johansson Telefon: 0850835562 Till Arbetsmarknadsnämnden den 26 mars 2019 Ärende 4 Yttrande över Remiss

Läs mer

Förslag om att upplösa Kommunalförbundet för fastigheten Stretered

Förslag om att upplösa Kommunalförbundet för fastigheten Stretered Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-01-29 Diarienummer 2037/15 Repronummer 35/16 Stadsutveckling Frank Lund Telefon 031-368 01 78 E-post: frank.lund@stadshuset.goteborg.se Förslag om att upplösa Kommunalförbundet

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (12)

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Sida 1 (12) Sida 1 (12) Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Hamnen, plan 3 Tid Måndagen den 20 november 2017, klockan 13:00 16:00 ande Linda Åshamre (S) Ordförande Gun-Marie Daun (KD) Vice ordförande Assar Wixe

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

2 Språktolknämnden i Dalarnas bokslut och verksamhetsberättelse 2016 / dnr 2017/331

2 Språktolknämnden i Dalarnas bokslut och verksamhetsberättelse 2016 / dnr 2017/331 Sammanträdesdatum 2017-02-17 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 5(13) 2 s bokslut och verksamhetsberättelse 2016 / dnr 2017/331 Beslut Verksamhetsberättelse med bokslut för 2016 godkänns. Ärendet är en gemensam

Läs mer

Handling 2018 nr 75. Revisionsberättelse över granskning av verksamheten för Samordningsförbundet Göteborg Hisingen för år 2017

Handling 2018 nr 75. Revisionsberättelse över granskning av verksamheten för Samordningsförbundet Göteborg Hisingen för år 2017 Handling 2018 nr 75 Revisionsberättelse över granskning av verksamheten för Samordningsförbundet Göteborg Hisingen för år 2017 Till Göteborgs kommunfullmäktige Stadsrevisionen har till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB

Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB Bilaga G Styrelsen 2016-12-19 1 Diarienummer: 0106/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL DIREKTIONEN. Datum: Tid: Hotell Kusten, Kustgatan 10, Göteborg

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL DIREKTIONEN. Datum: Tid: Hotell Kusten, Kustgatan 10, Göteborg Dnr 16/0081-5 Datum: Tid: 10.00-12.00 Plats: Hotell Kusten, Kustgatan 10, Göteborg ande Ledamöter Björn Thodenius (M), Västra Götalandsregionen, ordförande Leif Hansson (S), Alingsås kommun Lars-Åke Johansson

Läs mer

Avgift vid ansökan om godkännande av att starta eller utöka fristående förskola

Avgift vid ansökan om godkännande av att starta eller utöka fristående förskola Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 127 Avgift vid ansökan om godkännande av att starta eller utöka fristående förskola Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Tolkförmedling Väst är ett kommunalförbund

Tolkförmedling Väst är ett kommunalförbund Tolkförmedling Väst Tolkförmedling Väst är ett kommunalförbund Medlemmar: Västra Götalandsregionen och 27 kommuner. Tolkförmedling Väst är den enda leverantören av språktolktjänster till sina medlemmar

Läs mer

Tolkförmedling Väst Årsredovisning och prövning av ansvarsfrihet för direktionen år KS250

Tolkförmedling Väst Årsredovisning och prövning av ansvarsfrihet för direktionen år KS250 Tolkförmedling Väst Årsredovisning och prövning av ansvarsfrihet för direktionen år 2018 4 2019KS250 Page 32 of 362 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2019-05-29 172 Dnr 2019KS250

Läs mer

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1 Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen 2018-04-11 Ärende 1.1 Yttrande om Plan för uppföljning av utförare i konkurrensutsatt verksamhet enligt LOV år 2018 2019 I och med införande av valfrihetssystem enligt

Läs mer

Agenda. Att tala genom tolk Kontakt och distanstolk Kvalitetssäkring

Agenda. Att tala genom tolk Kontakt och distanstolk Kvalitetssäkring Att tala genom tolk Agenda Att tala genom tolk Kontakt och distanstolk Kvalitetssäkring Att tala genom tolk Vad är en tolk? Lagar styr användande av tolk Vad kan du kräva av tolken? Lagar och regler som

Läs mer

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-08-23 Diarienummer 0106/18 Handläggare Anders Roswall Telefon: 031-3680052 E-post: anders.roswall@stadshuset.goteborg.se Tidplan för uppföljningsprocessen

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Kommunkontoret, Surahammar Måndag 27 april, klockan

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Kommunkontoret, Surahammar Måndag 27 april, klockan 2015-04-27 Plats och tid Kommunkontoret, Surahammar Måndag 27 april, klockan 13.00-14.10 Beslutande Johanna Skottman (S) ordförande ej 52 Kennet Hedlund (S) Patrik Boström (S) ej 52 Christina Waster Jansson

Läs mer

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Handling 2015 nr 197 Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Årsredovisning 2018 Tolkförmedling Väst Dnr 2019/260

Årsredovisning 2018 Tolkförmedling Väst Dnr 2019/260 Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2019-06-03 Sida 1 av 1 151/2019 Årsredovisning 2018 Tolkförmedling Väst Dnr 2019/260 Sammanfattning Direktionen för Tolkförmedling Väst har 2019-03-29 362 beslutat

Läs mer

Direktionen beslutar att godkänna årsredovisningen för 2018 och översänder den till medlemmarna för godkännande och prövning av ansvarsfrihet.

Direktionen beslutar att godkänna årsredovisningen för 2018 och översänder den till medlemmarna för godkännande och prövning av ansvarsfrihet. TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr 19/0021-1 2019-03-29 Årsredovisning 2018 Förslag till beslut Direktionen beslutar att godkänna årsredovisningen för 2018 och översänder den till medlemmarna för godkännande och prövning

Läs mer

Årsredovisningar 2017 för kommunen och de kommunala bolagen

Årsredovisningar 2017 för kommunen och de kommunala bolagen Tjänsteskrivelse 2018-03-19 Handläggare Hans Ivarsson Sektorn för ekonomi och uppföljning Kommunstyrelsen Årsredovisningar 2017 för kommunen och de kommunala bolagen Förslag till beslut 1. Värmdö kommuns

Läs mer

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Yttrande S MP V Kommunstyrelsen 2018-10-17 Ärende 1222/18 Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Motionärens förslag har, som påpekas i förvaltningens tjänsteutlåtande, redan

Läs mer

ÅRSREDOVISNING Dnr 19/ Årsredovisning Tolkförmedling Väst. Organisationsnummer

ÅRSREDOVISNING Dnr 19/ Årsredovisning Tolkförmedling Väst. Organisationsnummer ÅRSREDOVISNING Dnr 19/0021-5 2019-03-29 Årsredovisning 2018 Tolkförmedling Väst Organisationsnummer 222000-2972 Innehåll Förvaltningsberättelse... 4 Inledning... 4 Vision... 5 Ledord... 5 Omvärldsbild...

Läs mer

TOLKSERVICE GISLAVEDS KOMMUN

TOLKSERVICE GISLAVEDS KOMMUN TOLKSERVICE GISLAVEDS KOMMUN TOLKSERVICE, GISLAVEDS KOMMUN Tolkservice i Gislaveds kommun förmedlar tolkar till bland annat kommuner, landsting, företag, polis och privatpersoner. Vi kan erbjuda tolk i

Läs mer

Handling 2019 nr 19. Yttrande över motion av Helene Odenjung (L) om att Göteborgs Stad ska inleda försöksverksamhet med lärarassistenter

Handling 2019 nr 19. Yttrande över motion av Helene Odenjung (L) om att Göteborgs Stad ska inleda försöksverksamhet med lärarassistenter Handling 2019 nr 19 Yttrande över motion av Helene Odenjung (L) om att Göteborgs Stad ska inleda försöksverksamhet med lärarassistenter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen

Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-11-09 Remissyttrande 4.3 Dnr 1288/16 Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Sverigedemokraterna ställer sig positiv

Läs mer

Handling 2017 nr 92. Revisionsberättelse över granskning av verksamheten för Samordningsförbundet Göteborg Hisingen för år 2016

Handling 2017 nr 92. Revisionsberättelse över granskning av verksamheten för Samordningsförbundet Göteborg Hisingen för år 2016 Handling 2017 nr 92 Revisionsberättelse över granskning av verksamheten för Samordningsförbundet Göteborg Hisingen för år 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Stadsrevisionen har till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

29 Antagande av leverantör upphandling av tolktjänst i Stockholms län HSN

29 Antagande av leverantör upphandling av tolktjänst i Stockholms län HSN 29 Antagande av leverantör upphandling av tolktjänst i Stockholms län HSN 2016-4150 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2016-4150 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Samverkan och stöd Razvan

Läs mer

Kommunalförbundets namn är Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg. Förbundet har sitt säte i Umeå.

Kommunalförbundets namn är Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg. Förbundet har sitt säte i Umeå. UTKAST 2014-06-25 Förbundsordning för Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg 1 Namn och säte Kommunalförbundets namn är Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg. Förbundet har sitt säte i Umeå. 2 Medlemmar

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2016 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Köavgift för Stockholms Stads Bostadsförmedling AB fr.o.m den 1 februari 2009

Köavgift för Stockholms Stads Bostadsförmedling AB fr.o.m den 1 februari 2009 Utlåtande 2009:1 RV (Dnr 316-2683/2008) Köavgift för Stockholms Stads Bostadsförmedling AB fr.o.m den 1 februari 2009 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Köavgiften fastställs

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

Stiftelsen Mossberg, försäljning av skogsskifte

Stiftelsen Mossberg, försäljning av skogsskifte Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-17 Diarienummer 1000/16 Stiftelser Jan Persson Telefon 031-368 03 46 E-post: jan.persson@stadshuset.goteborg.se Stiftelsen Mossberg, försäljning av skogsskifte Förslag

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket.

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-22 Diarienummer 1503/15 Repronummer 103/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se, H 169/15 Jörgen Fogelklou

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0664/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0664/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-05-30 Diarienummer 0664/16 Välfärd och utbildning Avdelningen individ- och familjeomsorg och Funktionshinder Telefon 031-368 03 18 E-post: lena.hasselgren@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Handling 2017 nr 234. Redovisning av partistöd för Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2017 nr 234. Redovisning av partistöd för Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2017 nr 234 Redovisning av partistöd för 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 16 november

Läs mer

Katrineholms kommuns författningssamling. Förbundsordning för Västra Sörmlands Räddningstjänstförbund

Katrineholms kommuns författningssamling. Förbundsordning för Västra Sörmlands Räddningstjänstförbund Katrineholms kommuns författningssamling Nr 5.03 Förbundsordning för Västra Sörmlands Räddningstjänstförbund Ändrad av kommunfullmäktige 2003-06-16, 164, 2004-10-18, 149, 2006-12-18, 33, 2009-05-18, 84

Läs mer

Handlingar till ägarutskottets sammanträde Vänersborg 2015-08-25

Handlingar till ägarutskottets sammanträde Vänersborg 2015-08-25 Handlingar till ägarutskottets sammanträde Vänersborg 2015-08-25 1 (2) Föredragningslista Sammanträde med Ägarutskottet den 25 augusti 2015 Plats: Sessionssalen, Residenset, Vänersborg Tid: Kl. 09.30-ca

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-05-17 79 KS 209/17 Årsredovisning 2016 för Tolkförmedling Väst Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Årsredovisning

Läs mer

Upphandling av tjänsten tolkning i talade språk

Upphandling av tjänsten tolkning i talade språk Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-09-14 1 (5) HSN 2016-4150 Handläggare: Razvan State Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-10-25, p 9 Upphandling av tjänsten tolkning i talade språk Ärendebeskrivning

Läs mer

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-01-26 Diarienummer 1447/14 Repronummer 10/15 Facknämnder Stadsutveckling Christina Gustafsson Telefon 031-368 04 45 E-post: christina.gustafsson@stadshuset.goteborg.se Förslag

Läs mer

Tolkpolicy för Södertörns tingsrätt

Tolkpolicy för Södertörns tingsrätt R2A DATUM 1 (6) Tolkpolicy för Södertörns tingsrätt Ange uppgift, Ange uppgift Ange uppgift Besöksadress: Ange uppgift Telefon: Ange uppgift Fax: Ange uppgift ange uppgift Ange uppgift Expeditionstid:

Läs mer

Yttrande laglighetsprövning Björn Tidland./. Göteborgs stad

Yttrande laglighetsprövning Björn Tidland./. Göteborgs stad Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-26 Diarienummer 0818/18 Handläggare Markus Landahl Telefon: 031-368 03 95 E-post: markus.landahl@stadshuset.goteborg.se Yttrande laglighetsprövning

Läs mer

Punkt 20 Protokollsutdrag KS personalutskott Lönepolitisk målbild 2018 och lönepolitisk vision 2021

Punkt 20 Protokollsutdrag KS personalutskott Lönepolitisk målbild 2018 och lönepolitisk vision 2021 1 Tjänsteutlåtande 2017-10-24 Diarienummer: Handläggare: Katrin Kajrud Tel: 031-368 55 12 E-post: katrin.kajrud@gotalejon.goteborg.se Punkt 20 Protokollsutdrag KS personalutskott 2017-08-30 73 Lönepolitisk

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Reglemente för revisionen

Reglemente för revisionen Reglemente för revisionen Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2015-11-23 Ansvarig för revidering: Kommunfullmäktige Ansvarig tjänsteman: Kommundirektör Diarienummer: KS 15-648 Regler 2 (6) Innehållsförteckning

Läs mer

landet skall nyvalda fullmäktige välja revisorer för granskning av verksamheten under de fyra följande åren. Lag (2006:369).

landet skall nyvalda fullmäktige välja revisorer för granskning av verksamheten under de fyra följande åren. Lag (2006:369). 9 kap. Revision Val av revisorer 1 Under de år då val av fullmäktige har förrättats i hela landet skall nyvalda fullmäktige välja revisorer för granskning av verksamheten under de fyra följande åren. Lag

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-08-31 Smedjebackens kommun Malin Liljeblad Godkänd revisor Fredrik Winter Revisor Oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Anvisningar för stimulansbidrag till utbyggnad av förskolelokaler

Anvisningar för stimulansbidrag till utbyggnad av förskolelokaler Utlåtande 2006: RIV (Dnr 308-181/2006) Anvisningar för stimulansbidrag till utbyggnad av förskolelokaler Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Beloppet för stimulansbidrag för

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Förbundsordning för Fyrbodals kommunalförbund

Förbundsordning för Fyrbodals kommunalförbund Förbundsordning för Fyrbodals kommunalförbund Innehållande 23 paragrafer Namn och säte 1 Kommunalförbundets namn är Fyrbodals Kommunalförbund. Förbundet har sitt säte i Uddevalla. Medlemmar 2 Medlemmar

Läs mer

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-09 Diarienummer 1845/17 Handläggare Bo Carlryd Telefon: 031-3680329 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Förslag om avgifter för färdtjänstresor

Läs mer

Yttrande över revisionsredogörelse 2017

Yttrande över revisionsredogörelse 2017 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-15 Diarienummer 1760/18 Handläggare Peter Kim Telefon: E-post: peter.kim@fastighet.goteborg.se Yttrande över revisionsredogörelse 2017 Förslag till

Läs mer

Förbundsordning för Fyrbodals kommunalförbund

Förbundsordning för Fyrbodals kommunalförbund FÖRFATTNINGSSAMLING (4.3) Antagen av kommunfullmäktige 2000-08-31 57 (KS/2000:108), 2006-11-09 79 (KS/2006:109) Kommunstyrelsen 2003-01-15 18 (KS/2002:217) Förbundsordning för Fyrbodals kommunalförbund

Läs mer

Årsrapport kommunfullmäktige 2017

Årsrapport kommunfullmäktige 2017 PROTOKOLLSUTDRAG 16:1 Kommunstyrelsen KS 37 2018-02-28 1/2 Dnr KS/2018:97-012 Årsrapport kommunfullmäktige 2017 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. godkänna Årsrapport 2017

Läs mer

Elving Andersson (C) Ordförande Said Olsson (M) 1:e vice ordförande AnnKristin Allvin (MP)

Elving Andersson (C) Ordförande Said Olsson (M) 1:e vice ordförande AnnKristin Allvin (MP) SAMMANTRÄDE Socialnämndens arbetsutskott PLATS OCH TID Stadshuset, lokal Kasen kl. 13:30-15:50 LEDAMÖTER SNAU SNAU-I Elving Andersson (C) Ordförande Said Olsson (M) 1:e vice ordförande AnnKristin Allvin

Läs mer

Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott 25 april 2017

Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott 25 april 2017 Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott 25 april 2017 Sid Justering... 2 Dagordning... 3 32 Donationsmedelsrapport 2016... 4 33 Information om socialnämndens

Läs mer

Tolk- och översättningspolicy för Förvaltningsrätten i Göteborg

Tolk- och översättningspolicy för Förvaltningsrätten i Göteborg 1 (7) Tolk- och översättningspolicy för Förvaltningsrätten i Göteborg Projektstyrningsmodellen, Rev A Box 53197, 400 15 Göteborg Besöksadress: Sten Sturegatan 14 Telefon: 031-732 70 00 Fax: 031-711 78

Läs mer

Agenda. Kort om Semantix Att tala genom tolk Kontakt och distanstolk Kvalitetssäkring Frågor

Agenda. Kort om Semantix Att tala genom tolk Kontakt och distanstolk Kvalitetssäkring Frågor Semantix Agenda Kort om Semantix Att tala genom tolk Kontakt och distanstolk Kvalitetssäkring Frågor Semantix Nordens största språkföretag 12 kontor i Norden 45 års erfarenhet 7 000 översättare, tolkar

Läs mer

HKF 9100 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 9100 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (1) Antagen av kommunfullmäktige 2006 12 11, 237, med ändring 2017 12 11, 17 Reglemente för Huddinge kommuns revisorer 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders,

Läs mer