Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson"

Transkript

1 Handling 2016 nr 129 Årsredovisning 2015 samt prövning av ansvarsfrihet för kommunalförbundet Tolkförmedling Väst Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 13 maj 2016 och föreslår att kommunfullmäktige beslutar: 1. Årsredovisning 2015 för kommunalförbundet Tolkförmedling Väst godkänns. 2. Direktionen för Kommunalförbundet Tolkförmedling Väst och ledamöter i densamma beviljas ansvarsfrihet. Göteborg den 1 juni 2016 Göteborgs kommunstyrelse Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson 1(1)

2 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0877/16 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg, Funktionshinder Pia Borg Telefon E-post: Årsredovisning 2015 samt prövning av ansvarsfrihet för kommunalförbundet Tolkförmedling Väst Förslag till beslut I kommunstyrelsen och kommunfullmäktige: 1. Årsredovisning 2015 för kommunalförbundet Tolkförmedling Väst godkänns. 2. Direktionen för Kommunalförbundet Tolkförmedling Väst och ledamöter i densamma beviljas ansvarsfrihet. Sammanfattning Direktionen för Tolkförmedling Väst beslutade att godkänna årsredovisning för 2015 och översända den till kommunalförbundets medlemmar för godkännande och prövning av ansvarsfrihet för direktionen och de enskilda ledamöterna i densamma av förbundsmedlemmarnas fullmäktige. Resultatet för 2015 redovisar ett plusresultat på tkr, jämfört med tkr för Det egna kapitalet uppgår till tkr jämfört med tkr Revisorerna för Tolkförmedling Väst bedömer samlat att resultatet enligt årsredovisningen är förenligt med de verksamhetsmål direktionen angett, och föreslår att medlemmarnas fullmäktige tillstyrker ansvarsfrihet för direktionen samt de enskilda ledamöterna i densamma Stadsledningskontoret instämmer i revisorernas bedömning av resultatet i förhållande till direktionens angivna mål och inriktningar och föreslår att kommunstyrelsen och kommunfullmäktige godkänner årsredovisning för 2015 samt beviljar direktionen och ledamöterna i densamma ansvarsfrihet. I stadsledningskontorets bedömning ingår att direktionen vidtagit åtgärder för att nå målet om självkostnadsprincipen genom att fr o m 1 juli 2015 sänka priserna för språktolktjänster med sex procent. Även att förbundet vidtagit åtgärder för att minimera försäljning av språktolktjänster till externa kunder. Vidare att förbundet vidtagit åtgärder för att nå de av direktionen beslutade verksamhetsmålen för 2015, 1 (13)

3 Ekonomiska konsekvenser Språktolkförmedling i egen regi innebär att respektive organisation som är medlem i kommunalförbundet förbinder sig att beställa tolktjänster av kommunalförbundet samt att betala för utförda tjänster. Kommunalförbundets kostnader ska primärt täckas av intäkter från utförda tolkuppdrag. Därutöver har medlemmarna i Tolkförmedling Väst att tillskjuta 1 svensk krona per kommuninnevånare som andelskapital vid kommunalförbundets bildande alternativt vid medlems inträde i kommunalförbundet. Resultatet för 2015 är plus tkr jämfört med tkr för Resultat för 2014 medförde att direktionen beslutade om en sänkning av kostnaderna för tolkning fr.o.m. 1 juli Underhandskontakter med förvaltningsledningen pekar på att direktionen överväger fler åtgärder för att minska överskottet. Samtidigt behöver en bedömning ske om hur stort det egna kapitalet bör vara för att säkerställa verksamheten om särskilda händelser uppstår som påtagligt påverkar verksamheten och där det egna kapitalet behöver tas i anspråk. Resultatet för 2015 medför inga ytterligare kostnader för staden. Barnperspektivet I ärendet behandlas inte barnperspektivet specifikt. Generellt beaktas barnperspektivet i förbundets verksamhet bl. a. genom att genomföra fortbildningsinsatser av språktolkar för att säkerställa att såväl barn som vuxnas grundläggande rättigheter om likabehandling, saklighet och opartiskhet beaktas vid språktolkning. Förbundet erbjuder även utbildning till tolkanvändare med motsvarade syfte som utbildning riktat till språktolkar. En aspekt som lyfts fram i utbildningen är att inte använda barn som tolkar för föräldrar i kontakt med myndigheter. Såväl den enskilde som samhället måste ställa höga krav på tolkfunktionen, som en nödvändighet för att regionens och kommunens tjänster ska vara tillgängliga för alla på lika villkor. Jämställdhetsperspektivet Motsvarande aspekter som anges under barnperspektivet är relevanta för jämställdhetsperspektivet. Mångfaldsperspektivet Motsvarande aspekter som anges under barnperspektivet är relevanta för jämställdhetsperspektivet. Miljöperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet Under 2015 sökte över en miljon människor asyl i EU s medlemsländer. Den främsta orsaken var kriget i Syrien, men även fortsatta konflikter, svåra levnadsvillkor och litet framtidshopp i andra delar av världen. I Sverige sökte nästan personer asyl, varav var ensamkommande barn under Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (13)

4 Behovet av tolk styrs till stor del av antalet flyktingar som söker sig till Sverige. UNHCR beräknar att cirka en miljon människor kommer att söka sig till Europa under 2016 och Migrationsverkets scenario i april 2016 är mellan och av dessa kommer att söka sig till Sverige. Deras bedömning är att ca asylsökande är det mest sannolika scenarion utifrån nuvarande förutsättningar. Flest asylsökande kommer från Syrien, Afghanistan och Irak. En stor del av tolkuppdragen utförs av icke-auktoriserade tolkar. Det är inte unikt för Göteborg, utan är en generell situation. En förklaring är att kammarkollegiet endast kan utföra auktorisation på mer än ett 40-tal språk jämfört med att det talas 170 språk i Sverige. Tolkförmedling Väst förmedlar tolktjänster på 107 språk. Kammarkollegiet ansvarar även för att utfärda bevis för sjukvårds- och rättstolkning. För att få ett bevis krävs auktorisation. De tillfällen till auktorisation som erbjuds hos kammarkollegiet behöver utökas för att motsvara behovet. För närvarande erbjuder Tolkförmedling Väst riktad kompetensutveckling för tolkarna som förberedelse för auktorisations- och specialistprov. Konkurrensverket har under 2014 utrett Tolkförmedling Väst för snedvriden konkurrens beträffande språktolkförmedling. Under våren 2015 har Konkurrensverket beslutat att avskriva ärendet från vidare utredning. Bilaga 1 Årsredovisning 2015 för kommunalförbundet Tolkförmedling Väst. Bilaga 2 Revisionsberättelse för 2015 Bilaga 2b Bilaga till revisionsberättelse 2015 extern ekonomisk kontroll Bilaga 3 Direktionen för Tolkförmedling Väst, protokollsutdrag Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (13)

5 Ärendet Direktionen för Tolkförmedling Väst har , dnr 15/ godkänt årsredovisning för 2015 och översänt densamma till kommunalförbundets medlemmar för godkännande och prövning av ansvarsfrihet för direktionen och de enskilda ledamöterna i densamma av förbundsmedlemmarnas fullmäktige. Bakgrund Västra Götalands läns landsting och kommunerna Borås, Göteborg, Mariestad, Trollhättan och Uddevalla har tillsammans bildat kommunalförbundet Tolkförmedling Väst för att bedriva språktolkförmedling i gemensam offentlig regi med syftet att stärka alla människors rätt till vård och offentlig service på lika villkor. Syftet med verksamheten är att höja kvaliteten, förbättra rättssäkerheten samt öka tillgängligheten till tolkar och säkerställa ett professionellt bemötande. Från och med 1 januari 2015 har ytterligare 22 kommuner i länet blivit medlemmar i kommunalförbundet Tolkförmedling Väst. Förbundet har nu totalt 28 medlemmar. Tolkförmedling Väst har varit i drift sedan 1 april En direktion, med valda ledamöter från respektive medlem, leder kommunalförbundet. Särskilt utsedda revisorer finns för att granska kommunalförbundets verksamhet. Förbundet har fem kontor i ursprungskommunerna, samt ett kansli med säte i Göteborg. Årsredovisning 2015 för Tolkförmedling Väst Tolkförmedling Väst strävar efter att vara en tolkförmedling med säkerhet i leverans av språktolktjänster till medlemmarna samt en attraktiv uppdragsgivare för tolkarna och att ha goda villkor för tolkarnas arbete. Tolkförmedling Väst eftersträvar även att vara en hälsofrämjande arbetsplats. Tolkförmedling Väst kundansvariga besöker regelbundet kunderna och informerar om verksamheten. Verksamhetsmål 2015 och måluppfyllelse Inför 2015 fastslog direktionen följande mål: Antal tillsatta uppdrag för samtliga beställningar från medlemskunder ska vara minst 99 %. Fler tolkar ska höja sin utbildningsnivå till 1C. Antalet auktoriserade tolkar med speciell kompetens inom sjukvårdstolkning ska öka med minst 15 %. Antalet avvikelser avseende försenade och uteblivna tolkar ska minska och vara max 1 % på bokade uppdrag. En kundundersökning ska genomföras under Under 2015 har förbundet tagit emot beställningar från medlemskunderna. Omkring 98,1 % av samtliga beställningar till medlemskunder har verkställts. Under 2014 tog förbundet emot beställningar från medlemskunderna varav 98.6% verkställdes. Under 2015 har också översättningsuppdrag utförts. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (13)

6 Andelen beställningar som inte kunde tillsättas med tolk ökade under andra halvåret 2015 i samband med att antalet flyktingar som kom till Sverige ökade kraftigt. Dari som talas i Afghanistan, är det språk som har ökat mest under 2015, med hela 55 % jämfört med Antalet tolkar som höjt sin utbildningsnivå är nästan 100 personer. Antalet auktoriserade tolkar med speciell kompetens inom sjukvårdstolkning har ökat med 10 personer (29 %). Andelen avvikelser avseende försenade och uteblivna tolkar har minskat från 1,5 % 2014 till 1,2 % Under våren genomförde Tolkförmedling Väst en kundundersökning. Undersökningen visar att kunderna är nöjda med förbundet som leverantör av språktolktjänster och att personalen har ett professionellt bemötande samt att de levererade språktolktjänsterna är av god kvalitet. Tolkförmedling Väst har under 2015 förmedlat språktolktjänster på 102 språk, varav arabiska, somaliska, persiska, BKS (bosniska, kroatiska och serbiska) och dari är största tolkspråk. Dessa språk utgör 70 procent av samtliga tolkningar. Tolkförmedling Väst erbjuder även medlemmarna möjlighet till skriftliga översättningar Tolkar och översättare är uppdragstagare och registreras i ett gemensamt register som är tillgängligt för samtliga tolkförmedlare inom Tolkförmedling Väst. Per den 31/ hade förbundet 919 aktiva tolkar och 139 översättare. Flera av de tolkar som arbetar för Tolkförmedling Väst arbetar även för andra tolkförmedlingar. Det medför bl.a. att Tolkförmedling Väst utbildningssatsningar får spridning i andra delar av landet. Det finns ett fortsatt behov av tolkar och utbildningar för tolkar för att skapa kvalitet i språktolktjänsterna. Utöver förbundets medlemmar har Tolkförmedling Väst under 2014 även haft externa kunder vilket framförallt förklaras av tidigare ingångna avtal som medlemskommunernas tolkförmedlingar ingått och som förbundet tog över vid bildandet. Avtalen har nu avslutats och antalet externa kunder har kraftigt minskat och kommer vara på marginell nivå fr.o.m Under hösten har Tolkförmedling Väst fått in ansökningar om medlemskap i förbundet från 22 kommuner i Västra Götaland. Befintliga medlemmar har fattat beslut om reviderad förbundsordning och samtliga ansökande kommuner har därmed beviljats medlemskap Resultatet för 2015 redovisar ett plus på tkr jämfört med tkr Det egna kapitalet uppgår till tkr jämfört med tkr, Revisorerna för Tolkförmedling Väst bedömer samlat att resultatet enligt årsredovisningen är förenligt med de verksamhetsmål direktionen angett, och föreslår att medlemmarnas fullmäktige tillstyrker ansvarsfrihet för direktionen samt de enskilda ledamöterna i densamma. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (13)

7 Revisorerna för Tolkförmedling Väst bedömer samlat att resultatet enligt årsredovisningen är förenligt med de verksamhetsmål direktionen angett, och föreslår att medlemmarnas fullmäktige tillstyrker ansvarsfrihet för direktionen samt de enskilda ledamöterna i densamma. Den samlade årsredovisningen återfinns i bilaga 1, revisionsberättelsen i bilaga 2 och i bilaga 2b extern ekonomisk kontroll Handlingen tillhör revisionsberättelsen för I bilaga 3 återfinns protokollsutdrag från direktionens sammanträde Väsentliga händelser Nya medlemmar Den 1 januari 2015 fick Tolkförmedling Väst 22 nya medlemskommuner. De nya kommunerna är Alingsås, Essunga, Falköping, Grästorp, Gullspång, Götene, Hjo, Karlsborg, Lerum, Lidköping, Lilla Edet, Munkedal, Mölndal, Orust, Skara, Skövde, Tibro, Tidaholm, Töreboda, Ulricehamn, Vara och Öckerö. Förbundet har därmed 28 medlemmar. Samtliga nya medlemmar har vid inträde tillskjutit 1 kr/kommuninvånare per den 31 december 2013 som andelskapital. Som en engångskostnad har även samtliga nya medlemmar erlagt en administrativ avgift om kr för att täcka kostnader för ansökningsförfarandet och arvoden för tillkommande politiker i direktionen. Mentorskap för tolkar Som första språktolkförmedling i landet lät Tolkförmedling Väst utbilda ett antal tolkmentorer under Dessa är mentorer för nya tolkar under utbildning. I introduktionsutbildningen ingår numer tolkningstillfällen i verkliga situationer tillsammans med en mentor, vilket gör att de nya tolkarna kan känna sig mer trygga i sin roll när de påbörjar tolkyrket. Rekrytering och utbildning av tolkar Tolkförmedling Väst arbetar ständigt med att rekrytera tolkar inom språk där det behövs fler tolkar. Både nya och befintliga tolkar erbjuds utbildning via förbundet för att öka sin kompetens och därmed även höja sin arvodesnivå. Under 2015 har förbundet haft flera rekryteringsmässor i samarbete med Arbetsförmedlingen, kontaktat invandrarföreningar i länet, annonserat i Metro och på Facebook samt kontaktat auktoriserade och grundutbildade tolkar som är registrerade på Kammarkollegiets hemsida för att nå ut till nya potentiella tolkar och redan utbildade tolkar som ännu inte arbetar för förbundet. För att kunna antas till Tolkförmedling Västs grundutbildning måste ett rekryteringstest göras. Under 2015 har 475 personer gjort rekryteringstestet varav 159 personer har klarat det. Tolkförmedling Väst anordnar grundläggande tolkutbildning, som inleds med en introduktionsutbildning och därefter följer ämneskurser inom sjukvård, juridik, samhälls och migrationstolkning. Varje ämneskurs utom migration består av 80 lektionstimmar, migration av 20. Till ämneskurserna tillkommer språkhandledning med 40 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (13)

8 lektionstimmar (10 timmar för migrationstolkning). Under 2015 har 224 personer gått en eller flera av dessa ämneskurser. Tolkarna uppmuntras att genomgå prov för auktorisation och speciell kompetens inom sjukvårdstolkning. Dessa prov ansvarar Kammarkollegiet för. För att få fler tolkar att genomgå Kammarkollegiets prov ersätter Tolkförmedling Väst kostnader för tolkar i samband med auktorisationsprovet. Tolkförmedling Väst har även förberedelseutbildning inför auktorisation. Kunskapscentrum för sexuell hälsa erbjuder tillsammans med social resursförvaltning inom Göteborgs Stad en utbildning inom området sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, till tolkar som är registrerade på Tolkförmedling Väst. Under 2015 har 76 tolkar gått utbildningen. Satsningen fortsätter under 2016 och målet är att samtliga tolkar ska gå utbildningen. Totalt har 247 tolkar gått utbildningen. Förbundsordningen reglerar att kommunalförbundets årliga kostnader minst ska täckas av årets intäkter. Som övergripande verksamhetsmål anges att verksamheten ska vara kostnadseffektiv. Kommunalförbundets verksamhet finansieras helt av intäkter från kunder för utförda tolkningar. Tolkförmedling Västs kostnader och intäkter är helt beroende av hur mycket tolktjänster som beställs. Den största kostnaden för kommunalförbundet är arvoden till tolkar. Förbundet debiterar medlemmarna för utförda tjänster enligt självkostnadsprincipen. Upphandlingar Våren 2015 upphandlade Tolkförmedling Väst lokalvårdstjänster med stöd av upphandlingsenheten vid Mariestads kommun och avtal för de 5 enheterna tilldelades två leverantörer. Under våren upphandlade Tolkförmedling Väst även ett nytt bokningssystem. En extern upphandlingskonsult anlitades för stöd med detta. Den leverantör som tilldelades kontraktet visade sig dock inte kunna leverera efterfrågat system och Tolkförmedling Väst hävde därför avtalet. På grund av hävningen av avtalet med den leverantör som tilldelades uppdraget har Tolkförmedling Väst krävt ett vite av leverantören för att täcka de extra kostnader som har uppstått vad gäller advokatkostnader i och med tvisten samt kostnader för att en ny upphandling av bokningssystem måste göras. Leverantören hävdar att Tolkförmedling Väst felaktigt har hävt avtalet och kräver skadestånd för detta. Efter ett affärsmässigt övervägande har förbundet beslutat att inte driva ärendet vidare trots att bedömningen är att förbundet skulle ha framgång om denna tvist togs till domstol. Men då det avser en relativt liten summa och det är högst osäkert om leverantören har möjlighet att betala vite och rättegångskostnader har förbundet beslutat att inte själv driva frågan till domstol. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (13)

9 Anmälan till Konkurrensverket avseende Tolkförmedling Väst I juni 2013 anmäldes Tolkförmedling Väst till Konkurrensverket av en privat tolkförmedling som menade att Tolkförmedling Väst snedvrider konkurrensen genom att leverera tjänster till organisationer som inte är medlemmar i kommunalförbundet. Konkurrensverket har vid ett flertal tillfällen begärt in uppgifter kring den externa förmedlingen, vilken har minskat stadigt och sedan årsskiftet 2014/2015 är den externa förmedlingen på en marginell nivå. I april 2015 meddelade Konkurrensverket att ärendet avskrivs då. Förväntad utveckling avseende verksamhet och ekonomi Behovet av tolk bedöms vara fortsatt mycket stort. Ett ökat flyktingmottagande medför ett ökat behov av tolkanvändning både i sjukvården och i kommunerna. Ökningen av tolkbeställningar på arabiska, dari och tigrinja kommer sannolikt att fortsätta en lång tid framöver. Många individer som tidigare kommit som arbetskraftsinvandrare eller flyktingar tappar delar av det svenska språket i takt med stigande ålder, vilket gör att behovet av tolk kan komma att öka även i dessa grupper. Under 2016 kommer förbundet att fortsätta rekrytera och utbilda tolkar för att möta de behov som finns hos medlemmarna. Under senare delen av 2015 började det bli allt svårare att möta det stora behovet av tolk framför allt på dari. Förbundet har under 2015 provat flera olika metoder för att rekrytera blivande tolkar och kommer att försöka hitta nya vägar till att nå ut till potentiella tolkar. Förbundet kommer även fortsätta utbilda kunder i tolkanvändande. Antalet beställda uppdrag har säsongsvariationer som är årligen återkommande. Generellt minskar antalet beställningar i samband med sport-, påsk- och höstlov. Minskningen ligger på ca % jämfört med intilliggande veckor. Under sommaren är antal beställningar i princip oförändrat fram till midsommar. Därefter sjunker det något för att nå en lägsta nivå under andra halvan av juli och en bit in i augusti. Även i december och januari minskar beställningsmängden något, framför allt koncentrerat från jul fram till trettondagshelgen. Minskningen är dock inte lika kraftig som under sommarmånaderna eller skolloven. Variationerna påverkar verksamheten och ekonomin men eftersom de är väl kända går de att ta hänsyn till vid planering. På det sättet minskar de finansiella riskerna och ger förbundet en god kontroll över den ekonomiska utvecklingen. Om antalet uppdrag ökar eller minskar, så ökar alternativt minskar både kostnader och intäkter i samma mån. Likviditetsprognos Sedan starten av verksamheten finns en checkkredit på 20 mnkr. Under året har den endast nyttjats vid ett enstaka tillfälle under våren. Årets kassaflöde har varit positivt och verksamheten har genererat ett överskott som gjort att krediten med undantag för ett fåtal dagar inte behövts användas under året. Checkkrediten har sänkts till 10 mnkr 2016 och bedömningen är att den med anledning av det positiva kassaflödet i stort inte behöver användas under året utan kan finnas som buffert. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8 (13)

10 Förbundets investeringsverksamhet Tolkförmedling Väst har under året inte haft någon investeringsverksamhet. Tidigare gjorda investeringar 2013 på inventarier skrivs av på fem år. Avskrivningen baseras på anskaffningsvärdet. Stadsledningskontorets överväganden och förslag Stadsledningskontoret föreslår att kommunstyrelsen och kommunfullmäktige godkänner årsredovisning för 2015 och beviljar ansvarsfrihet för direktionen samt de enskilda ledamöterna i densamma. Stadsledningskontoret instämmer i revisorernas samlade bedömning av resultatet i förhållande till direktionens angivna mål och inriktningar. Plusresultatet på tkr förklaras främst av ett betydande ökat antal tolkbeställningar från medlemmarna m.a.a. betydande ökning av flyktingmottagandet vilket i sin helhet inte var möjligt att beakta vid tidpunkten för när budget för 2014 skulle fastsällas. Beträffande prisnivån för språktolktjänster har Direktionen vid sitt sammanträde , 189 vidtagit åtgärder för att nå målet om självkostnadsprincipen och beslutat om en prissänkning med ca sex procent i förhållande till 2014 års priser fr.o.m Även att direktionen vidtagit åtgärder för att minimera försäljning av språktolktjänster till externa kunder ingår i stadsledningskontorets samlade bedömning av årsredovisningen och prövning av ansvarsfrihet för direktionen och de enskilda ledamöterna i densamma. Stadsledningskontoret Pia Borg Planeringsledare Lisbeth Nilsson Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9 (13)

11 Bilaga 1 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10 (13)

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30 Bilaga 2 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11 (13)

31

32

33 Bilaga 2 b Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 12 (13)

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53 Bilaga Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 13 (13)

54 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL DIREKTIONEN Sammanträdesdatum Dnr 16/ Årsredovisning 2015 Beslut Direktionen godkänner Årsredovisning 2015 och översänder den till medlemmarna för godkännande och prövning av ansvarsfrihet. Sammanfattning Direktionen ska varje år upprätta bokslut/årsredovisning per den 31 december. Tolkförmedling Väst har under 2015 förmedlat språktolktjänster på 102 språk, varav arabiska, somaliska, dari, persiska och BKS (bosniska, kroatiska och serbiska) är vanligast. Dessa fem språk utgör ca 70 % av samtliga tolkningar. Arabiska och somaliska utgör tillsammans strax över 50 % av samtliga tolkuppdrag. Tolkförmedling Västs uppdrag är att tillgodose behovet av språktolkar för medlemmarna genom att driva gemensam språktolkförmedling. I språktolkförmedling innefattas språktolkning på plats, tolkning via telefon/video samt översättnings- och meddelandeservice. Tillgängligheten vid beställningar av språktolktjänster är god. Under perioden januari december har förbundet tagit emot över beställningar, varav ca 1,9 % inte har kunnat tillsättas med tolk. Antal uppdrag som har utförts är ca Tolkförmedling Väst har under perioden förmedlat översättningsuppdrag. De vanligaste översättningarna är från svenska, arabiska, engelska och persiska till arabiska, engelska, svenska och somaliska. Under året har nästan 100 tolkar höjt sin kompetensnivå till 1 C, sjukfrånvaron har minskat jämfört med tidigare år och extrapersonal på timbasis har använts för att möta arbetstoppar. Direktionen för kommunalförbundet har fastslagit kundpriser. Priserna till medlemskund sänktes per den 1 juli 2015 med anledning av att det kraftigt ökande antalet beställningar medförde att förbundet annars skulle gå med ett stort överskott. Priserna bedöms kunna ligga kvar på samma nivå under Andelskapitalet är beräknat på medlemmarnas invånarantal och uppgår till totalt 2,8 mnkr. Beslutsunderlag Årsredovisning 2015 Statistik Redovisning av intern kontroll Förslag till beslut Direktionen godkänner Årsredovisning 2015.

55 Ordförande yrkar att direktionen fattar beslut enligt förslaget. Paragrafen skickas till Förbundsmedlemmarna Revisorerna

Budget och verksamhetsplan 2015

Budget och verksamhetsplan 2015 BUDGET 2014-09-19 Dnr 32/14 Budget och verksamhetsplan 2015 1 Innehållsförteckning Sid 1 Vision 3 2 Uppdrag 3 3 Nuläge och utvecklingsfrågor 3 Nuläge 3 Omvärldsanalys 3 Utbildning och auktorisation av

Läs mer

Budget och verksamhetsplan

Budget och verksamhetsplan BUDGET 2016-09-30 Dnr 16/0218-23 Direktionsmöte 2016-09-30 p 5 Budget och verksamhetsplan 2017-2019 Innehållsförteckning 1. Vision... 3 2. Uppdrag... 3 3. Nuläge och utvecklingsfrågor... 3 Nuläge... 3

Läs mer

Årsredovisning och revisionsberättelse för Tolkförmedling Väst 2018

Årsredovisning och revisionsberättelse för Tolkförmedling Väst 2018 Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 145 Årsredovisning och revisionsberättelse för Tolkförmedling Väst 2018 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Årsredovisning 2014 samt prövning av ansvarsfrihet för kommunalförbundet Tolkförmedling Väst.

Årsredovisning 2014 samt prövning av ansvarsfrihet för kommunalförbundet Tolkförmedling Väst. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-10 Diarienummer 1088/15 Repronummer 210/15 Välfärd och utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg, Funktionshinder Pia Borg Telefon 031-368 02 50 E-post: pia.borg@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Gäller fr.o.m Dnr 18/ Förbundsordning

Gäller fr.o.m Dnr 18/ Förbundsordning Gäller fr.o.m. 2019-01-01 Dnr 18/0002-22 Förbundsordning 1 Namn och säte Förbundets namn är Tolkförmedling Väst och har sitt säte i Göteborg. 2 Medlemmar Medlemmar i kommunalförbundet är Västra Götalandsregionen

Läs mer

Budget och verksamhetsplan 2014

Budget och verksamhetsplan 2014 BUDGET 2013-09-27 Dnr 114/13 Budget och verksamhetsplan 2014 1 Innehållsförteckning Sid 1 Uppdraget 3 2 Nuläge och utvecklingsfrågor 3 Driftstart 3 Behovet av språktolkar utvecklingsområden 3 Tolkförmedling

Läs mer

2014-03-15. Dnr /14. Årsredovisning. Direktionen för Tolkförmedling Väst, organisationsnummer 222000-2972, avger årsredovisning för 2013

2014-03-15. Dnr /14. Årsredovisning. Direktionen för Tolkförmedling Väst, organisationsnummer 222000-2972, avger årsredovisning för 2013 2014-03-15 Dnr /14 Årsredovisning 2013 Direktionen för Tolkförmedling Väst, organisationsnummer 222000-2972, avger årsredovisning för 2013 1 Innehållsförteckning Inledning sid 3 Förvaltningsberättelse

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL DIREKTIONEN. Datum: Tid: Hotell Kusten, Kustgatan 10, Göteborg

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL DIREKTIONEN. Datum: Tid: Hotell Kusten, Kustgatan 10, Göteborg Datum: Tid: 10.00-11.30 Plats: Hotell Kusten, Kustgatan 10, Göteborg ande Ledamöter Aslan Akbas (S), Göteborgs Stad, ordförande Björn Thodenius (M), Västra Götalandsregionen, vice ordförande Lars-Åke Johansson

Läs mer

Årsredovisning 2016 samt prövning av ansvarsfrihet för kommunalförbundet Tolkförmedling Väst

Årsredovisning 2016 samt prövning av ansvarsfrihet för kommunalförbundet Tolkförmedling Väst Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-05-26 Diarienummer 1543/16 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg, Funktionshinder Pia Borg Telefon 031-368 02 50 E-post: pia.borg@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Delårsrapport Direktionen för Tolkförmedling Väst, organisationsnummer , avger delårsrapport för perioden 1 januari 31 augusti 2016.

Delårsrapport Direktionen för Tolkförmedling Väst, organisationsnummer , avger delårsrapport för perioden 1 januari 31 augusti 2016. Delårsrapport 2016 Direktionen för Tolkförmedling Väst, organisationsnummer 222000-2972, avger delårsrapport för perioden 1 januari 31 augusti 2016. Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse... 3 Inledning...

Läs mer

Emma Davidsson Förbundssekreterare

Emma Davidsson Förbundssekreterare Borås Stad Från: Kansli Tolkförmedlingväst Skickat: den 30 april 2019 12:44 Ämne: Komplettering till ärendet Årsredovisning 2018 för Tolkförmedling Väst Bifogade filer: Revisionsberättelse

Läs mer

Hotell Kusten, Kustgatan 10, Göteborg

Hotell Kusten, Kustgatan 10, Göteborg Dnr 17/0086-5 Datum Tid 10.00-12.00 Plats Hotell Kusten, Kustgatan 10, Göteborg ande Ledamöter Aslan Akbas (S), Göteborgs Stad, ordförande Björn Thodenius (M), Västra Götalandsregionen, vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-05-23 86 KS 137/18 Ny förbundsordning för Tolkförmedling Väst Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Förbundsordning

Läs mer

ÅRSREDOVISNING Dnr 18/ Direktionsmöte Årsredovisning Tolkförmedling Väst

ÅRSREDOVISNING Dnr 18/ Direktionsmöte Årsredovisning Tolkförmedling Väst ÅRSREDOVISNING 2018-04-27 Dnr 18/0027-1 Direktionsmöte 2018-04-27 Årsredovisning 2017 Tolkförmedling Väst Innehåll Förvaltningsberättelse... 3 Inledning... 3 Vision... 4 Omvärldsanalys... 4 Nuläge... 4

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-05-17 79 KS 209/17 Årsredovisning 2016 för Tolkförmedling Väst Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Årsredovisning

Läs mer

ÅRSREDOVISNING Dnr 17/ Direktionsmöte Årsredovisning 2016

ÅRSREDOVISNING Dnr 17/ Direktionsmöte Årsredovisning 2016 ÅRSREDOVISNING 2017-04-07 Dnr 17/0135-1 Direktionsmöte 2017-04-07 Årsredovisning 2016 Direktionen för Tolkförmedling Väst, organisationsnummer 222000-2972, avger årsredovisning för 2016 Innehåll Förvaltningsberättelse...

Läs mer

Media på andra språk än svenska Västra Götalands regionen 2005 Mediainköp

Media på andra språk än svenska Västra Götalands regionen 2005 Mediainköp Mediainköp Borås Göteborg Ale Alingsås Bengtsfors Bollebygd 66 40 41 22 1 7 2 3 1 65 31 544 222 2 2 8 15 5 20 10 5 2 1 1 1 350 250 12 2 214 7 5 48 16 20 49 9 20 2 41 35 438 180 2 1 4 13 2 188 18 348 37

Läs mer

Delårsrapport Direktionen för Tolkförmedling Väst, organisationsnummer , avger delårsrapport för perioden 1 januari 31 augusti 2017.

Delårsrapport Direktionen för Tolkförmedling Väst, organisationsnummer , avger delårsrapport för perioden 1 januari 31 augusti 2017. Delårsrapport 2017 Direktionen för Tolkförmedling Väst, organisationsnummer 222000-2972, avger delårsrapport för perioden 1 januari 31 augusti 2017. Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse... 3 Inledning...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL DIREKTIONEN. Datum: Tid: Hotell Kusten, Kustgatan 10, Göteborg

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL DIREKTIONEN. Datum: Tid: Hotell Kusten, Kustgatan 10, Göteborg Datum: Tid: 10.00-12.00 Plats: Hotell Kusten, Kustgatan 10, Göteborg ande Ledamöter Aslan Akbas (S), Göteborgs Stad, ordförande Björn Thodenius (M), Västra Götalandsregionen, vice ordförande Per- Gordon

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL DIREKTIONEN. Datum: Tid: Hotell Kusten, Kustgatan 10, Göteborg

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL DIREKTIONEN. Datum: Tid: Hotell Kusten, Kustgatan 10, Göteborg Dnr 16/0081-5 Datum: Tid: 10.00-12.00 Plats: Hotell Kusten, Kustgatan 10, Göteborg ande Ledamöter Björn Thodenius (M), Västra Götalandsregionen, ordförande Leif Hansson (S), Alingsås kommun Lars-Åke Johansson

Läs mer

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande

Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-12-07 Ärende 2.2.3 Yttrande om avräkning/återbetalning av statliga schablonmedel för flyktingmottagande Här är ytterligare bevis för det vi sverigedemokrater hävdat i

Läs mer

Kommunerna i Västra Götalands och Hallands län Den finansiella profilen

Kommunerna i Västra Götalands och Hallands län Den finansiella profilen Kommunerna i Västra Götalands och Hallands län Den finansiella profilen 214-214 Resultat före extraordinära poster / verksamhetens kostnader 5 4 2% 3 2 2 2,5 1,6 2,1 2 2 2,3 2,5 1,6 1 1,2 21 211 212 213

Läs mer

Kommunfullmäktige kallas till sammanträde torsdagen den 20 augusti 2015 kl 18.00 i sessionssalen, Fullmäktigehuset

Kommunfullmäktige kallas till sammanträde torsdagen den 20 augusti 2015 kl 18.00 i sessionssalen, Fullmäktigehuset Kommunfullmäktige kallas till sammanträde torsdagen den 20 augusti 2015 kl 18.00 i sessionssalen, Fullmäktigehuset Ärenden 1 Upprop 2 Val av justerande ledamöter 3 Anmälningsärenden 4 Inkomna interpellationer

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-06-07 137 KS 202/18 Årsredovisning 2017 för Tolkförmedling Väst Beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Årsredovisning för Tolkförmedling

Läs mer

Företagsamheten 2017 Västra Götalands län

Företagsamheten 2017 Västra Götalands län Företagsamheten 2017 Västra Götalands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Mottagande av nyanlända flyktingar. i Västra Götalands län Rapport 2010:44

Mottagande av nyanlända flyktingar. i Västra Götalands län Rapport 2010:44 Mottagande av nyanlända flyktingar i Västra Götalands län Rapport 2010:44 Rapport 2010:44 ISSN 1403-168X Utgivare: Länsstyrelsen Västra Götalands län, enheten för social hållbarhet Grafisk form: malin.fasth.com

Läs mer

Västra Götalands län

Västra Götalands län Västra Götalands län Välfärdstappet Västra Götalands län Inledning Välfärdsutredningen som presenterades i slutet av förra året lanserade ett förslag till vinstbegränsning för välfärdsföretag. I praktiken

Läs mer

Dig som är ordförande i den nämnd som beslutar om studieförbundens villkor i Ale

Dig som är ordförande i den nämnd som beslutar om studieförbundens villkor i Ale villkor i Ale Visste du att studieförbunden i Ale förra året genomförde cirka 750 studiecirklar och andra grupper med totalt nästan 5.300 deltagare. Dessutom genomförde de över 1.100 kulturprogram i form

Läs mer

Kommunfullmäktiges sammanträde

Kommunfullmäktiges sammanträde Sidan 1(2) Kallelse och ärendelista till Kommunfullmäktiges sammanträde Tid: Onsdag den 17 juni. 2015, kl 18:30 (OBS: demokraticafé kl 18.00) Plats: Medborgarhuset Park Ledamot som är förhindrad att delta

Läs mer

Sammanträde med Valnämnden

Sammanträde med Valnämnden Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Valnämnden Tid: Måndagen den 16 Maj 2016, kl 18.00 Plats: Rådslaget, Rådhuset, Alingsås Information och överläggningar A/ Principer för indelning i valkretsar och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL DIREKTIONEN. Datum: Tid: Hotell Kusten, Kustgatan 10, Göteborg

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL DIREKTIONEN. Datum: Tid: Hotell Kusten, Kustgatan 10, Göteborg Datum: Tid: 10.00-12.30 Plats: Hotell Kusten, Kustgatan 10, Göteborg ande Ledamöter Aslan Akbas (S), Göteborgs Stad, ordförande Björn Thodenius (M), Västra Götalandsregionen, vice ordförande Ann-Christin

Läs mer

Ranking Göteborg Företagsklimat

Ranking Göteborg Företagsklimat Ranking 2011 Göteborg 2011-05-03 Företagsklimat Varför är företagsklimatet viktigt? Med ett bra företagsklimat blir det lättare att starta, driva och utveckla framgångsrika företag. Definition av företagsklimat

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av motioner, medborgarförslag och övriga politiska beslutsärenden Dnr 2017/182

Riktlinjer för handläggning av motioner, medborgarförslag och övriga politiska beslutsärenden Dnr 2017/182 Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2017-06-01 Sida 1 av 1 151/2017 Riktlinjer för handläggning av motioner, medborgarförslag och övriga politiska beslutsärenden Dnr 2017/182 Sammanfattning Förvaltningen

Läs mer

Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län

Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län Augusti 2014 Jens Sandahl, Analysavdelningen 11 september 2014 Antal nyanmälda platser i Västra Götalands län per månad 2011-2014 Antal nyanmälda platser i Västra

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik januari 2018

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik januari 2018 FAKTAUNDERLAG Västra Götalands län Göteborg, 12 februari 2018 Sarah Nilsson Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik januari 2018 Till arbete 5 753 inskrivna arbetssökande påbörjade någon form av arbete

Läs mer

Inkvarteringsstatistik februari 2005

Inkvarteringsstatistik februari 2005 Inkvarteringsstatistik februari 005 Kommunstatistik Från och med januari 005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugby och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige genom att Turismens Utredningsinstitut

Läs mer

Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen

Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-11-09 Remissyttrande 4.3 Dnr 1288/16 Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Sverigedemokraterna ställer sig positiv

Läs mer

Budget och verksamhetsplan

Budget och verksamhetsplan BUDGET Dnr 18/0057-22 Direktionsmöte 2018-09-28 Budget och verksamhetsplan 2019-2021 Tolkförmedling Väst Innehåll Ordförande har ordet... 3 Vision... 4 Övergripande strategi... 4 Övergripande mål... 4

Läs mer

Handlingar till ägarutskottets sammanträde Vänersborg 2015-08-25

Handlingar till ägarutskottets sammanträde Vänersborg 2015-08-25 Handlingar till ägarutskottets sammanträde Vänersborg 2015-08-25 1 (2) Föredragningslista Sammanträde med Ägarutskottet den 25 augusti 2015 Plats: Sessionssalen, Residenset, Vänersborg Tid: Kl. 09.30-ca

Läs mer

SMS-Livräddare 8 Mars 2018 PreHospen Symposium Högskolan Borås. Team PreHospital Samordning Christopher Lundberg

SMS-Livräddare 8 Mars 2018 PreHospen Symposium Högskolan Borås. Team PreHospital Samordning Christopher Lundberg SMS-Livräddare 8 Mars 2018 PreHospen Symposium Högskolan Lägesrapport SMS-Livräddare i VGR SMS-Livräddare (SMSL) i VGR, del av forskningsprojekt. SMSL. finns i Stockholms Läns Landsting, Region Hovedstaden

Läs mer

Inkvarteringsstatistik oktober 2011

Inkvarteringsstatistik oktober 2011 Inkvarteringsstatistik oktober 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Till Västra Götaland, men sedan?

Till Västra Götaland, men sedan? Samhällsanalys, Koncernkontoret Västra Götalandsregionen 2017-11-15 Till Västra Götaland, men sedan? Vidareflyttningar hos nyanlända flyktingar i Västra Götaland. Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning...

Läs mer

Dnr 2016/ Bokslut 2015, verksamhetsberättelse

Dnr 2016/ Bokslut 2015, verksamhetsberättelse Landstinget Dalarna dnr LD16/00010:1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 4(14) Sammanträdesdatum Språktolknämnden i Dalarna 2016-02-18 Dnr 2016/446 1 Bokslut 2015, verksamhetsberättelse Beslut Verksamhetsberättelse

Läs mer

Förslag på särskilt ombud i begravningsfrågor. KS

Förslag på särskilt ombud i begravningsfrågor. KS Beslutsförslag 2014-11-21 Kommunstyrelseförvaltningen Kanslienheten Jenny Antonsson Förslag på särskilt ombud i begravningsfrågor. KS 2014-440. Förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik februari 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik februari 2017 FAKTAUNDERLAG Västra Götalands län Göteborg, 13 mars 2017 Sara Andersson, Jens Sandahl Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik februari 2017 Till arbete Under februari 2017 påbörjade 5 409 personer (2

Läs mer

Yttrande över betänkandet Att förstå och bli förstådd - ett reformerat regelverk för tolkar i talade språk (SOU 2018:83)

Yttrande över betänkandet Att förstå och bli förstådd - ett reformerat regelverk för tolkar i talade språk (SOU 2018:83) Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Samverkan och stöd Joachim Eriksson 1 (7) Hälso- och sjukvårdsnämnden Yttrande över betänkandet Att förstå och bli förstådd - ett reformerat

Läs mer

Webbenkät: Folkhälsoekonomi/sociala investeringar i Västra Götaland 2013-11-11

Webbenkät: Folkhälsoekonomi/sociala investeringar i Västra Götaland 2013-11-11 Webbenkät: Folkhälsoekonomi/sociala investeringar i Västra Götaland 2013-11-11 Regional utveckling för folkhälsa (RUFF) Avsiktsförklaring RUFF-gruppen Utvecklingsområde: folkhälsa i samhällsplanering,

Läs mer

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik juli 2017

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik juli 2017 FAKTAUNDERLAG Västra Götalands län Göteborg, 14 augusti 2017 Jens Sandahl Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik juli 2017 Till arbete Under juli 2017 påbörjade 3 980 personer (1 816 kvinnor och 1 643

Läs mer

Inkvarteringsstatistik augusti 2011

Inkvarteringsstatistik augusti 2011 Inkvarteringsstatistik augusti 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Inkvarteringsstatistik juli 2011

Inkvarteringsstatistik juli 2011 Inkvarteringsstatistik juli 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

DRIFTSENHET/(NÄMND/STYRELSE)

DRIFTSENHET/(NÄMND/STYRELSE) Registrerade LAS-områden 2016-06-01 1(6) ORT/KOMMUN Ale Alingsås Bengtsfors Bollebygd Borås Dals-Ed Essunga Falköping DRIFTSENHET/(NÄMND/STYRELSE) Kungälvs sjukhus Ale/Kungälv Alingsås lasarett Folkhögskolan

Läs mer

Företagsamhetsmätning Västra Götaland län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010

Företagsamhetsmätning Västra Götaland län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamhetsmätning Västra Götaland län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamheten Västra Götalands län Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera

Läs mer

Tolkförmedling Väst Årsredovisning och prövning av ansvarsfrihet för direktionen år KS250

Tolkförmedling Väst Årsredovisning och prövning av ansvarsfrihet för direktionen år KS250 Tolkförmedling Väst Årsredovisning och prövning av ansvarsfrihet för direktionen år 2018 4 2019KS250 Page 32 of 362 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2019-05-29 172 Dnr 2019KS250

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av augusti 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av augusti 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 11 september 2014 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Västra Götalands län augusti 2014: 59 629 (7,4%) 33 027

Läs mer

Årsredovisning 2018 Tolkförmedling Väst Dnr 2019/260

Årsredovisning 2018 Tolkförmedling Väst Dnr 2019/260 Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2019-06-03 Sida 1 av 1 151/2019 Årsredovisning 2018 Tolkförmedling Väst Dnr 2019/260 Sammanfattning Direktionen för Tolkförmedling Väst har 2019-03-29 362 beslutat

Läs mer

Inkvarteringsstatistik januari 2008

Inkvarteringsstatistik januari 2008 Inkvarteringsstatistik januari 2008 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 11 februari 2015 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Västra Götalands län januari 2015: 61 625 (7,7%) 35 344

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 12 december 2014 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Västra Götalands län november 2014: 59 644 (7,4%) 33 577

Läs mer

Samlat grepp om stadens arbete med tolkning, motion (2016:73)

Samlat grepp om stadens arbete med tolkning, motion (2016:73) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-11-10 Handläggare Anna Rinder von Beckerath Telefon: 08-508 43 114 Till Socialnämnden 2016-12-13 Samlat

Läs mer

Direktionen beslutar att godkänna årsredovisningen för 2018 och översänder den till medlemmarna för godkännande och prövning av ansvarsfrihet.

Direktionen beslutar att godkänna årsredovisningen för 2018 och översänder den till medlemmarna för godkännande och prövning av ansvarsfrihet. TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr 19/0021-1 2019-03-29 Årsredovisning 2018 Förslag till beslut Direktionen beslutar att godkänna årsredovisningen för 2018 och översänder den till medlemmarna för godkännande och prövning

Läs mer

Företagsamheten Västra Götalands län

Företagsamheten Västra Götalands län Företagsamheten 2019 Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt och strategiskt

Läs mer

Budget och verksamhetsplan

Budget och verksamhetsplan BUDGET 2017-06-16 Dnr 17/0241-1 Direktionsmöte 2017-09-29 Budget och verksamhetsplan 2018 2020 Tolkförmedling Väst Innehåll 1. Ordförande har ordet... 3 2. Vision... 4 3. Övergripande strategi... 4 4.

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 13 januari 2015 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Västra Götalands län december 2014: 61 052 (7,6%) 34 837

Läs mer

Inkvarteringsstatistik

Inkvarteringsstatistik Inkvarteringsstatistik maj 2011 Kommunstatistik ti tik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Förslag till budget och verksamhetsplan

Förslag till budget och verksamhetsplan TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr 19/0033-1 2019-05-24 Förslag till budget och verksamhetsplan 2020 2022 Förslag till beslut Direktionen beslutar att godkänna förslag till budget och verksamhetsplan 2020 2022. Vidare

Läs mer

Skolbiorapport kommuner uppgett att man har skolbio.

Skolbiorapport kommuner uppgett att man har skolbio. Skolbiorapport 2014 Varje år frågar Kultur i Väst hur Västra Götalandsregionens 49 kommuner om man har en skolbioverksamhet under förgående år. Vi har skickat en kort enkät till varje kommun att svara

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 11 maj 2015 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Västra Götalands län april 2015: 56 385 (7,0%) 24 753 kvinnor

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 11 mars 2015 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Västra Götalands län februari 2015: 60 859 (7,6%) 34 968 män

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av september 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Västra Götalands län i slutet av september 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 10 oktober 2014 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Västra Götalands län september 2014: 59 126 (7,4%) 32 741

Läs mer

Inkvarteringsstatistik september 2011 Kvartal 3, 2011

Inkvarteringsstatistik september 2011 Kvartal 3, 2011 Inkvarteringsstatistik september 2011 Kvartal 3, 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning

Läs mer

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-01-26 Diarienummer 1447/14 Repronummer 10/15 Facknämnder Stadsutveckling Christina Gustafsson Telefon 031-368 04 45 E-post: christina.gustafsson@stadshuset.goteborg.se Förslag

Läs mer

FÄRDTJÄNST STENUNGSUND

FÄRDTJÄNST STENUNGSUND FÄRDTJÄNST STENUNGSUND 1 juni 2013 och tills vidare 660483-113 Kristinehamn Dals-Ed Åmål Gullspång Laxå Askersund Mariestad Färgelanda Munkedal Vänersborg Lysekil Grästorp Trollhättan Essunga Lilla Edet

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0760/17 Välfärd och utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och Funktionshinder Lena Lundin Telefon 031-368 03 01 E-post: lena.lundin@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 15 juni 2015 Sara Andersson, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Västra Götalands län maj 2015: 54 955 (6,9%) 24 396 kvinnor

Läs mer

Gästnattsrapport april Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet

Gästnattsrapport april Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Gästnattsrapport april 2013 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet 1 Nyckeltal i Västra Götaland, april 2013 Hotell, stugbyar och vandrarhem Antal gästnätter April 399 211 +8%

Läs mer

FÄRDTJÄNST STENUNGSUND

FÄRDTJÄNST STENUNGSUND FÄRDTJÄNST STENUNGSUND 1 juni 2013 och tills vidare 660483-113 Kristinehamn Dals-Ed Åmål Gullspång Laxå Askersund Mariestad Färgelanda Munkedal Vänersborg Lysekil Grästorp Trollhättan Essunga Lilla Edet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-08-15 114 KS 258/18 Tolkförmedling Västs budget och verksamhetsplan 2019-2021 Beslut Ärendet överlämnas till kommunstyrelsen

Läs mer

Inkvarteringsstatistik januari 2006

Inkvarteringsstatistik januari 2006 Inkvarteringsstatistik januari 2006 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 11 november 2014 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Västra Götalands län oktober 2014: 59 565 (7,4%) 33 242

Läs mer

Kom m unstyreisen. Sammanträdesdatum Kommunhuset, onsdagen den 25 januari 2017, kl

Kom m unstyreisen. Sammanträdesdatum Kommunhuset, onsdagen den 25 januari 2017, kl Karlsborgs kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kom m unstyreisen Sida 1 Plats och tid Kommunhuset, onsdagen den 25 januari 2017, kl. 9.00-14.00 Beslutande Peter Lindroth Anna Bruzell Jan Dahlqvist, tjo ers. Gun

Läs mer

Mänskliga rättigheter

Mänskliga rättigheter Mänskliga rättigheter Aspekter av människan Män, kvinnor, barn Diskrimineringsgrunder Perspektiv Människor Ålder Kön/könsöverskridande identitet eller uttryck Funktionsnedsättning Etniska tillhörighet

Läs mer

Företagsamheten 2018 Västra Götalands län

Företagsamheten 2018 Västra Götalands län Företagsamheten 2018 Västra Götalands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen Trendriktning Distansmöten juni 217-mars 218 5 Trendriktning Hela VGR maj 217 - mars 218 Trend Antal Distansmöten 45 4 Alingsås lasarett 35 3 25 2 15 1 5 Skaraborgs sjukhus NU-Sjukvården Kungälvs sjukhus

Läs mer

Inkvarteringsstatistik mars 2006 Kvartalsstatistik jan-mar 2006

Inkvarteringsstatistik mars 2006 Kvartalsstatistik jan-mar 2006 Inkvarteringsstatistik mars 2006 Kvartalsstatistik jan-mar 2006 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige

Läs mer

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 231 Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i

Läs mer

Detta är en lättläst version av Vision Västra Götaland Det goda livet Bearbetningen har gjorts av Centrum för lättläst

Detta är en lättläst version av Vision Västra Götaland Det goda livet Bearbetningen har gjorts av Centrum för lättläst vision västra götaland det goda livet Detta är en lättläst version av Vision Västra Götaland Det goda livet Bearbetningen har gjorts av Centrum för lättläst Visionen gäller för Västra Götaland. Den är

Läs mer

Gästnattsrapport januari 2012

Gästnattsrapport januari 2012 Gästnattsrapport januari 2012 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Gästnattsrapport december 2011 Kvartal 4, 2011

Gästnattsrapport december 2011 Kvartal 4, 2011 Gästnattsrapport december 2011 Kvartal 4, 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Inkvarteringsstatistik februari 2011

Inkvarteringsstatistik februari 2011 Inkvarteringsstatistik februari 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Telefon 020-91 90 90

Telefon 020-91 90 90 FÄRDTJÄNST/SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK I ALINGSÅS KOMMUN - ett komplement till allmänna kommunikationer Boka alltid din resa för färdtjänst eller sjukresa via beställningscentralen Telefon 020-91 90 90 Välkommen

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

Kartläggning av SITHS-kompatibla funktioner inom VGK

Kartläggning av SITHS-kompatibla funktioner inom VGK Projekt etjänstekort inom ramen för ehälsa Kartläggning av SITHS-kompatibla funktioner inom VGK Slutrapport 2013-12-30 svar: 41 Syfte och genomförande Under november 2013 erbjöds Västra Götalands 49 kommuner

Läs mer

Gästnattsrapport juni Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet

Gästnattsrapport juni Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet Gästnattsrapport juni 2013 Källa: SCB och Tillväxtverket Bearbetat av Västsvenska Turistrådet 1 Nyckeltal i Västra Götaland, juni 2013 Hotell, stugbyar och vandrarhem Antal gästnätter Juni 555 576 +16%

Läs mer

Inkvarteringsstatistik januari 2011

Inkvarteringsstatistik januari 2011 Inkvarteringsstatistik januari 2011 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och för samtliga kommuner i Västsverige genom en skattning av inkvarteringsstatistiken

Läs mer

Projekt DiREKT. Hur vi kan uppnå vår utmaning i samverkan Information Närvårdssamverkan Södra Älvsborg

Projekt DiREKT. Hur vi kan uppnå vår utmaning i samverkan Information Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Projekt DiREKT Hur vi kan uppnå vår utmaning i samverkan Information 2018 09 26 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling

Läs mer

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ----

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ---- Handling 2016 nr 65 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Sammanträde med Överförmyndarnämnden

Sammanträde med Överförmyndarnämnden Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Överförmyndarnämnden Tid: Tisdagen den 1 Mars 2016, kl 17.00 Plats: Rådslaget, Rådhuset, Alingsås Information och överläggningar Ärendelista Val av justerare och

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Göteborg, 13 januari 2016 Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Västra Götalands län december 2015: 57 825 (7,2%) 32 513

Läs mer

Inkvarteringsstatistik september 2007 Kvartalsstatistik jul-sep 2007

Inkvarteringsstatistik september 2007 Kvartalsstatistik jul-sep 2007 Inkvarteringsstatistik september 2007 Kvartalsstatistik jul-sep 2007 Kommunstatistik Från och med januari 2005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugbyar och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige

Läs mer

Mål och mått Mätning gjord av kommunens sjuksköterskor under perioden 3/10-16/10

Mål och mått Mätning gjord av kommunens sjuksköterskor under perioden 3/10-16/10 Mål och mått 2016 Mätning gjord av kommunens sjuksköterskor under perioden 3/10-16/10 Antal medicinska vårdplaner per kommun 2016 350 300 330 288 250 200 150 215 194 134 151 100 50 0 0 20 88 32 46 64 9

Läs mer