SAKL UNDERVISNINGPLAN Körkortskategorierna A1, A2 och A - grundutbildning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAKL UNDERVISNINGPLAN Körkortskategorierna A1, A2 och A - grundutbildning"

Transkript

1 SAKL UNDERVISNINGPLAN Körkortskategorierna A1, A2 och A - grundutbildning Inledning Undervisningsplanen har uppgjorts så att den lämpar sig för användning i grundutbildningarna för kategorierna A1, A2 och A. Utöver denna undervisningsplan har uppgjorts separata undervisningsplaner för höjning av körkort i kategorierna A1 och A2 genom förarundervisning. Den strukturerande principen för innehållet i denna undervisningsplan är en modell med 5 nivåer, där föraren och körandet granskas utifrån hanteringen av motorcykeln, behärskandet av trafiksituationer, målen med körandet, de personliga förutsättningarna och den sociala miljön. Dessa fem aspekter bildar en helhet som styr förarens verksamhet i trafiken och hjälper honom eller henne att klara sig i trafiken. Utöver den egentliga undervisningsplanen presenterar denna plan centrala principer för lärande och undervisning och olika undervisningsmetoder. Det huvudsakliga målet är att eleven efter utbildningen har sådana kunskaper, färdigheter och attityder att han eller hon kan fungera självständigt som förare utan att äventyra sig själv eller andra trafikanter. Den nya motoristen förhåller sig realistiskt till sin egen körskicklighet och är motiverad att utveckla sig själv som förare. Motoristen förstår att hans eller hennes körsätt och trafikbeteende påverkar den allmänna uppfattningen om motorcykling och känner sitt ansvar även till denna del. Det är typiskt för motorcykling i Finland att den är säsongsbetonad. Detta bidrar till att det behövs övning och utbildning varje vår. Detta ska betonas särskilt under undervisningen. Under körsäsongen får motoristen körskicklighet och säkerhet, men efter pausen i körningen är de på en mycket lägre nivå. 1 MÅL OCH GRUNDLÄGGANDE FÄRDIGHETER 1.1 Förarutbildningen siktar på ansvarsfullhet Huvudmålet med förarutbildningen är att främja elevens utveckling till en ansvarsfull förare. Ansvarsfullhet handlar om säkerhet, socialt ansvar, ekologi och förarens vilja att utvärdera sin egen verksamhet och dess konsekvenser Säkerhet En ansvarsfull förare behärskar fordonets placering, riktning och hastighet och kan trafikreglerna. Han eller hon kan köra självständigt och

2 planmässigt under olika omständigheter. Föraren identifierar också risker som orsakas av föraren själv, andra trafikanter, motorcykeln och trafikmiljön och strävar efter att anpassa sitt eget körande efter dem, exempelvis genom att sänka sin körhastighet. Att förutse och förebygga risksituationer är förarens viktigaste ansvar. Säkerhetsmålet betonas inom motorcykelutbildningen särskilt för att motorcyklisten och passageraren är utan skydd, om det händer en olycka. Det är också viktigt att använda tillräcklig säkerhetsutrustning Socialt tänkande Socialt tänkande i trafiken innebär att föraren agerar enligt de normer som främjar säkerheten, respekterar de övriga trafikanternas rättigheter, kan förutse andra trafikanters åtgärder och fungerar förutsebart också själv samt kan hålla sina egna känslor under kontroll. Det är viktigt att motorcykeln syns i olika förhållanden. Det är särskilt viktigt att beakta de mest utsatta parterna i trafiken: barn, äldre och personer med funktionshinder Ekologiskt tänkande Föraren har också ansvar för miljön. Han eller hon ska sörja för att de utsläpp under underhåll och körning samt buller som motorcykling ger upphov till belastar miljön så lite som möjligt och att naturen inte belastas genom att välja fel ställen att köra på Bedömning av de egna handlingarna Varje elev kommer till förarutbildningen med sin unika personlighet och sitt eget sätt att förhålla sig till saker. Det är inte förarutbildningens uppgift att försöka förändra en människas grundläggande karaktär, och detta vore inte heller möjligt. En ansvarsfull förare förhåller sig dock realistiskt till sin egen körskicklighet och vill utveckla sig själv som förare. En ansvarsfull förare kan förutsättas att vara medveten om och beakta de effekter som hans eller hennes personlighet, mål och val har i trafiken, särskilt när de påverkar säkerheten, de övriga trafikanterna eller miljön. I utbildningen av unga förare är det särskilt viktigt att betona behovet att identifiera faktorer som anknyter till förarens beteende och livskontroll som riskfaktorer i trafiken. De mål för förarundervisningen som räknas upp ovan styr lärandet. Eleverna tillägnar sig inte målen på ett ögonblick, utan de byggs upp och kompletteras under inlärningsprocessens gång. Lärarens och examensmottagarens viktiga uppgift är att genom respons inrikta och stödja lärandet så att det utvecklas i riktning mot målen. 1.2 Den ansvarsfulla förarens grundläggande färdigheter Förarutbildningens primära uppgift är inte att förbereda eleven för förarexamen, men eleven kan uppnå framgång i examen genom de gemensamma målen för undervisningen och examen. Vid examen bedöms hur väl målet med förarutbildningens mål ansvarsfullhet har tillägnats. Detta syns i de praktiska situationerna i trafiken på körandets olika delområden, och därför kan det också bedömas. Därför ska förarens grundläggande färdigheter bedömas:

3 Observation och bedömning Anpassning av hastigheten Signalering Körlinjer Körordning i trafiken Avståndet till andra trafikanter Iakttagande av trafikregleringen Planering och självständigt genomförande av färden Utvärdering av egen verksamhet 2 GRUNDUTBILDNINGENS INNEHÅLL Eleven ska ges minst 12 lektioner teoriundervisning för kategori A1, A2 ellera. Enligt denna undervisningsplan är minst sex av dessa lektioner B -lektioner och sex A-speciallektioner. Om eleven dock har en gällande körrätt i kategori B, är minimimängden av teoriundervisning 6 A-teorilektioner. Körundervisning ska ges minst 9 lektioner, som indelas i hanteringsövningar och i körundervisning i trafiken. Eleven ska ges minst 2 lektioner undervisning på landsväg. Om eleven dock har en gällande körrätt i kategori B, är minimimängden av körundervisning 6 lektioner, varav 1 lektion på landsväg. Utöver de lektioner som nämns ovan omfattar kursen självstudier med hjälp av läroboken och exempelvis e-bilskolan. Självstudierna utgörs av uppgifter och självutvärderingar av olika slag. Efter att examinanden fått den föreskrivna undervisningen deltar han eller hon i förarexamen: först i teoriprovet och sedan i körprovet. 2.1 Teoriundervisning Längden på en teorilektion är 45 minuter, och samma dag kan hållas högst fyra lektioner. De bästa inlärningsresultaten uppnås då antalet lektioner är två eller högst tre per dag. Ämnena för lektionerna nedan har strukturerats på så sätt att två A- ämnen vanligen tar två lektioner. Förarutbildningens huvudmål behandlas inte separat, utan de tas upp vid behandlingen av varje ämne. Likaså betonas den ansvarsfulla förarens grundläggande färdigheter i olika ämnen efter behov. Typiska risker och olika sätt att förebygga dem behandlas i anslutning till nästan alla ämnen. Ämnena för lektionerna är: A 1 Motorcyklingens särdrag 30 min Särdrag Motorcykelkursen Körkortskategorier för motorcykel Trafiksystemet Motorcykling medför risker Förutsättningar för att klara sig på motorcykel Målet med lektionen är att ge en allmän bild om motorcykelkörningens särdrag och om de olika sätten att klara sig. Ämnet är en orienterande inledning i följande ämnen.

4 A 2 Motorcykeln och dess grundläggande hantering 60 min Motorcykeltyper och cyklar av olika storlekar Motorcykelns reglage Kontroll av bromsarna Test av ljusen Kontroll av däcken Kontroll före start Körställning Hanteringsuppgifterna i körprovet Målet är att lära känna motorcykelns grundkonstruktion och skillnaderna i användarsäkerheten mellan olika motorcyklar. Målet är också att få en uppfattning om grunderna i hanteringen av en motorcykel i låg hastighet. A 3 Motorcyklistens körutrustning 30 min Aktiv och passiv säkerhet Motorcykelhjälmar Visirer och skyddsglasögon Körskor och körhandskar Körkläder Målet är att inse att det är nödvändigt för föraren och passageraren att ha skyddsutrustning och använda dem på rätt sätt. A 4 På motorcykel i trafiksituationer 60 min Observation Motorcykelns synlighet Körhastighet Bromssträcka Motorcykelns placering Körlinjer Filkörning Körning i korsning Trafikledning Målet är att lära sig att tillämpa trafikreglerna och de grundläggande kunskaperna och färdigheterna i trygg körning vid körning på motorcykel i normala trafiksituationer. A 5 På motorcykel i landsvägshastigheter 60 min Styrning av motorcykeln genom att luta cykeln Motstyrning Körning i kurvor Stanna motorcykeln Risker vid landsvägskörning Omkörning Målet är att lära sig hastighetens inverkan och inhämta färdigheter i förutseende och hantering vid körning på motorcykel i landsvägshastigheter. A 6 Förebygga motorcyklistens risker 30 min Föraren och interna risker Fordonet Körsättet Målet är att lära identifiera risker och anvisningar för att förebygga dessa risker vid körning på motorcykel. Ämnet är samtidigt en sammanfattning över kursens ämnen.

5 B4 B5 Den ansvarsfulla förarens grundläggande färdigheter Observation och bedömning Reglering av hastigheten och situationshastighet Signalering Körlinjer Körordning Avståndet till andra trafikanter Iakttagande av trafikreglering Planering och självständigt genomförande av färden Utvärdering av egen verksamhet Samspelet i trafiken Förutseende och förutsebarhet Interaktionsfärdigheter Specialgrupper inom trafiken och deras beteende Risker i anslutning till andra trafikanter B6 B7 B8 B9 Trafikmiljön och trafikregleringen Trafikmiljöer Trafikregler Vägmarkeringar Vägmärken Trafikljus Trafikdirigerare Risker i trafikmiljön Körning i tätortstrafik Ansluta sig till trafiken Köra i trafiken Avlägsna sig från trafiken Risker i anslutning till körning i tätortstrafik Körning i korsning - Körlinjer Vid körning till korsning Körlinjer enligt grundregeln Märken som regerar körlinjen Körlinjer i specialfall Risker i anslutning till körlinjerna Körning i korsning - Körordning Körordning enligt grundregeln Märken som reglerar körordningen Trafikljus som reglerar körordningen Körordning i specialfall Plankorsning för järnväg Risker i anslutning till körordningen 2.2 Körundervisning Längden på en körlektion är 50 minuter. Nedan uppräknas ämnena för körundervisningen. 1 Hanteringsövningar och hanteringsuppgifter 1.1 Grundläggande hantering av motorcykeln körutrustningen och förberedelser inför körning

6 motorcykelns anordningar och säkerhetskontroll starta och stanna motorn hantering av stående cykel ställa motorcykeln på sidostöd och lyfta den av sidostöd leda motorcykeln körställning igångkörning och inbromsning smidig start och inbromsning start i backe växelbyte vid acceleration och inbromsning betydelsen av rätt användning av blicken för all hantering av cykeln 1.2 Balanskontroll och grunderna i körning långsam körning cykels styrning och körning i cirkel slalomkörning 1.3 Bromsningsmetoder och effektiv bromsning användning av bakbromsen användning av frambromsen bromsning med båda bromsarna kombinationsbromsar och ABS-bromsar 1.4 Styra motorcykeln styrning i låg hastighet väjning i en överraskande situation motstyrning i landsvägshastighet 1.5 Hanteringsuppgifter Långsam körning Slalomkörning Väjning Portar Inbromsning Nödbromsning 2. Trafikundervisning 2.1. Körning i stadstrafik observation och förutseende körhastighet och bromsning synlighet och signalering körlinjen och cykelns placering körordning och samspel avstånd och säkerhetsavståndet trafikreglering och trafikreglerna 2.2. Körning i landsvägstrafik observation och förutseende körhastighet och bromsning synlighet och signalering körlinjen och cykelns placering körning i kurva och motstyrning

7 körordning och samspel avstånd och säkerhetsavståndet trafikreglering och trafikreglerna 3 PRINCIPER FÖR UNDERVISNINGEN OCH UNDERVISNINGSMETODER 3.1 Strukturering av undervisningen I denna undervisningsplan ges inga detaljerade anvisningar om i vilken ordning de olika teorilektionerna ska ordnas eller vilket förhållande de har till körlektionerna. Bilskolan och trafikläraren ges möjligheter att strukturera lärandet efter elevernas behov och möjligheter. Det är ändamålsenligt att göra saker i en viss ordning i undervisningsprocessen. Exempelvis i början av körundervisningen ska man ordna tillräckligt många övningar i hantering av cykeln så att eleven i det följande skedet kan rikta sin huvudsakliga uppmärksamhet på trafiksituationerna. I körundervisningen avancerar man stegvis från enkla saker till komplexa. Teoriundervisningen och körundervisningen ska vara sammankopplade. I en resultatrik inlärningsprocess får körundervisningen stöd av teoriundervisningen. Principen om erfarenhetsbaserat lärande innebär i sin tur att erfarenheter från körundervisningen kan utnyttjas i teoriundervisningen, varvid det är möjligt att diskutera undervisningsstoffet mer fördjupat. Inlärning är en skapande och individuell process. Varje elev har sina egna individuella drag. Eleven har förhandskunskaper och -färdigheter, attityder och egenskaper som kan främja eller försvåra lärandet. Läraren ska i det första skedet ta reda på elevens särdrag och planera undervisningen under beaktande av dem. Vid undervisningen ska man använda tillräckligt mångsidiga och individuella undervisningsmetoder. 3.2 Elevens aktiva roll För att inlärningsmålen ska kunna uppnås, ska aktiva undervisningsmetoder användas. Vid aktiverande undervisning är det viktigaste målet att eleven lär sig, och det är eleven som har det huvudsakliga ansvaret för att lära sig. Lärarens roll bygger på hans sakkunskap och på metoden som är inriktad på att lära ut säkerhet. Aktiva inlärningsmetoder är bland annat hemuppgifter, elevuppgifter av olika slag, diskussioner, demonstrationer och självutvärderingar. De undervisningsredskap som används får inte ta plats av lärandet, utan de ska stödja det aktiva lärandet. Självstudier utgör en betydande del av det kunskapsmässiga lärandet. Eleven ska ha tillgång till högklassigt läromaterial under hela inlärningsprocessen. Effektivt läromaterial motiverar eleven till självutvärdering och självutveckling också efter motorcykelkursen. 3.3 Utvärderingar och respons Utvärderingar som eleven, trafikläraren och examensmottagaren utför i olika skeden av körundervisningen kan främja både uppnåendet av förarutbildningens mål och den individuella undervisningen. Målet är att responsen

8 stärker ett svagt självförtroende men inte ett överdrivet starkt självförtroende. För att den utomstående responsen ska vara effektiv, ska den få eleven att tänka och behandla information. Framför allt bör den inriktas på det ämne som ska läras, inte på personen och hans eller hennes egenskaper. Det är eleven som har ansvaret för att lära sig. Detta konkretiseras genom att eleven studerar självständigt, deltar aktivt på lektionerna och bedömer sin egen verksamhet. Självutvärdering är en central faktor vid inlärning, och kopplas till mottagandet av respons och till de metoder som används i undervisningen. Självutvärdering är ingen medfödd färdighet, men den är möjlig att lära sig. Därför ska man öva sig i självutvärdering precis på samma sätt som vilken annan färdighet som helst. I undervisningen kan man genom självutvärdering få möjlighet att behandla sådana faktorer som normalt ligger utanför ramen för elevens tankar och beslut, såsom målen med elevens egen körning eller det sociala tryckets inverkan. Ett av förarutbildningens mål är att öka förarens självkännedom som en del av utvecklingen till en ansvarsfull förare. Det är nödvändigt att sträva efter realism i självutvärderingen. 3.4 Motorcykelundervisningens särdrag En form av respons som kan användas i undervisningen är att följa med andras beteende. Det rekommenderas därför att elever följer med en annan elevs körundervisning. Vid körundervisning ska eleven klä sig i trygg skyddsutrustning: i hjälm, körhandskar, körskor och körkläder. Lärarens eget exempel i utrustningsfrågor är naturligtvis viktigt både vid demonstrationer och i all körning. Vid motorcykelundervisning ska man särskilt beakta motorcykelkörningens fysiska karaktär. Undervisningen ska differentieras efter cykeltyp, särskilt beträffande tunga motorcyklar. Genom utbildningen ska man kompensera för elevernas storleksskillnader och för skillnaderna i deras möjligheter att kontrollera sin cykel i både låga hastigheter och när hastigheterna ökar. Redan att hantera cykeln när cykeln står och i alla situationer som uppkommer i hastigheter under promenadhastighet utgör en stor utmaning för en liten förare. Här är utbildarens roll särskilt viktig, så att lärandet sker effektivt och eleven lär sig att lita på sig själv och på sin cykel, dock så att onödiga missöden undviks under inlärningsprocessen. I syfte att uppnå säkerhetsmålen för motorcykling ska tyngdpunkten i hanteringsundervisningen och hanteringsprovet vara på uppgifter som utförs i hög hastighet. Motorcyklisten utsätts för de allvarligaste farliga situationerna och de största bristerna i kunskaperna och färdigheterna just i dessa situationer. Även på detta område framhävs utbildarens roll. För att undvika missöden ska man avancera i undervisningen efter elevens individuella utvecklingstakt.

UNDERVISNINGSPLAN 2013 FÖRARUTBILDNING I TRE STEG FÖR KÖRRÄTT I KATEGORI B INLEDNING

UNDERVISNINGSPLAN 2013 FÖRARUTBILDNING I TRE STEG FÖR KÖRRÄTT I KATEGORI B INLEDNING UNDERVISNINGSPLAN 2013 FÖRARUTBILDNING I TRE STEG FÖR KÖRRÄTT I KATEGORI B INLEDNING Denna undervisningsplan bygger på en undersökning som Fordonsförvaltningscentralen och Bilskoleförbundet beställde av

Läs mer

Fastställande av läroplaner avseende förarutbildning för körkortsklasserna C1 och C

Fastställande av läroplaner avseende förarutbildning för körkortsklasserna C1 och C Fordonsförvaltningscentralen Fabiansgatan 32 PB 120 00101 Helsingfors Telefon: 0100 7800 Fax: (09) 6185 3600 www.ake.fi Finlands Bilskoleförbund Banmästargatan 11 00520 HELSINGFORS Datum 14.5.2009 Dnr

Läs mer

Undervisningsplan. Förarutbildning för klass B. Fordonsförvaltningscentralen MELLANSKEDET...14

Undervisningsplan. Förarutbildning för klass B. Fordonsförvaltningscentralen MELLANSKEDET...14 Undervisningsplan Förarutbildning för klass B Fordonsförvaltningscentralen 1.1.2009 INLEDNING...2 FÖRARUTBILDNINGENS MÅL...2 PRINCIPERNA FÖR UNDERVISNINGEN...3 ALLMÄN BESKRIVNING...4 UTBILDNINGENS FÖRSTA

Läs mer

Undervisning med undervisningstillstånd för kategori B

Undervisning med undervisningstillstånd för kategori B Undervisning med undervisningstillstånd för kategori B Undervisningsplan och genomförande av undervisningen 1 Innehållsförteckning 1 Undervisningstillstånd för körkort för personbil... 1 1.1 Trafiksäkerhetsverket

Läs mer

Giltighetstid: tills vidare

Giltighetstid: tills vidare 1 (5) Utfärdad: 15.6.2018 Träder i kraft: 1.7.2018 Rättsgrund: Körkortslag (386/2011) 35 37 och 40 Giltighetstid: tills vidare Genomförd EU-lagstiftning: - Ändringsuppgifter: - Förarutbildning INNEHÅLL

Läs mer

ANVISNING FÖR TEORIPROV

ANVISNING FÖR TEORIPROV 1 (6) TRAFI/217025/03.04.03.01/2018 Utfärdad: 4.6.2018 Träder i kraft: 1.7.2018 Giltighetstid: Tills vidare Anvisningen grundar sig på följande lagstiftning: Lag om Trafiksäkerhetsverket (863/2009) 2 1

Läs mer

Undervisning med undervisningstillstånd för kategori B

Undervisning med undervisningstillstånd för kategori B Undervisning med undervisningstillstånd för kategori B Undervisningsplan och genomförande av undervisningen 1 Innehållsförteckning 1 Undervisningstillstånd för körkort för personbil... 1 2 Polis, besiktningsstation

Läs mer

Forsbergs Trafikskola

Forsbergs Trafikskola 1 (5) Undervisningsplan behörighet B För dig som ska ta ett B-körkort Här följer en kort sammanfattning av utbildningen på vår trafikskola. Först visar vi en översikt av de olika delarna. I kolumnen till

Läs mer

Trygg mopedkörning Trafikskyddet, Kommunikationsministeriet, Trafiksäkerhetsverket Trafi, Trafikverket, Polisen och Trafikförsäkringscentralen 2011

Trygg mopedkörning Trafikskyddet, Kommunikationsministeriet, Trafiksäkerhetsverket Trafi, Trafikverket, Polisen och Trafikförsäkringscentralen 2011 Trygg mopedkörning Trafikskyddet, Kommunikationsministeriet, Trafiksäkerhetsverket Trafi, Trafikverket, Polisen och Trafikförsäkringscentralen 2011 Mopedkörningens popularitet ökar Antalet skadade mopedister

Läs mer

Läroplan för säkerhetsutbildning

Läroplan för säkerhetsutbildning Diarienummer: Träder i kraft: ÅLR 2016/188 01.03.2016 Rättsgrund: 15 1 mom. körkortslag (2015:88) för Åland 12 landskapsförordning (2015:95) om förarutbildning Giltighetstid: Tillsvidare Läroplan för säkerhetsutbildning

Läs mer

Läroplaner för förarutbildning

Läroplaner för förarutbildning Diarienummer: Träder i kraft: ÅLR 2016/190 01.03.2016 Rättsgrund: 15 och 16 Körkortslag (2015:88) för Åland Giltighetstid: Tillsvidare Läroplaner för förarutbildning Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Trafiksäkerhetsverket (Trafi) 2/2011 20.9.2011 BREDVIDLÄSNINGSMATERIAL FÖR DEN SOM ANSÖKER OM UNDERVISNINGSTILLSTÅND FÖR KLASSERNA A1 OCH A

Trafiksäkerhetsverket (Trafi) 2/2011 20.9.2011 BREDVIDLÄSNINGSMATERIAL FÖR DEN SOM ANSÖKER OM UNDERVISNINGSTILLSTÅND FÖR KLASSERNA A1 OCH A Trafiksäkerhetsverket (Trafi) 2/2011 20.9.2011 BREDVIDLÄSNINGSMATERIAL FÖR DEN SOM ANSÖKER OM UNDERVISNINGSTILLSTÅND FÖR KLASSERNA A1 OCH A Innehåll Ansökan...3 Beviljande av körkortstillstånd...3 Giltighetstid...4

Läs mer

Fastställande av undervisningsplanerna för förarundervisning i körkortsklasserna D1, D, D1E och DE

Fastställande av undervisningsplanerna för förarundervisning i körkortsklasserna D1, D, D1E och DE Fordonsförvaltningscentralen Datum 3.9.2008 PB 120 Dnr 7862/302/2008 00101 HELSINGFORS Ref. körkortsförordningen 19 Fordningsförvaltningscentralen Fabiansgatan 32 PB 120 Telefon: 0100 7800 Fax: (09) 6185

Läs mer

1.1.2016. Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd Kategorierna A1, A2 och A

1.1.2016. Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd Kategorierna A1, A2 och A 1.1.2016 Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd Kategorierna A1, A2 och A Innehållsförteckning 1 Undervisningstillstånd... 1 1.1 Ansökan... 1 1.2 Beviljande... 2 1.3 Giltighet...

Läs mer

Körprov för förarexamen: klasserna M, A1, A och B

Körprov för förarexamen: klasserna M, A1, A och B Anvisning 1 (36) Utfärdad: 11.5.2011 Författningsgrund: Körkortslagen 53 Datum för ikraftträdande: 1.6.2011 Gäller fr.o.m.: 18.1.2013 Ändringsuppgifter: Upphäver anvisningen för körprov för förarexamen:

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet A1 och A;

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet A1 och A; Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet A1 och A; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 7 och 12 förordningen (1998:978) om trafikskolor.

Läs mer

Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd Kategorierna A1, A2 och A

Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd Kategorierna A1, A2 och A Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd Kategorierna A1, A2 och A Trafiksäkerhetsverket Helsingfors 2014 Innehållsförteckning 1.1 Ansökan... 1 1.2 Beviljande... 2 1.3 Giltighet...

Läs mer

Trafiksäkerhetsverket 2013. Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd Kategori B

Trafiksäkerhetsverket 2013. Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd Kategori B Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd Kategori B Innehållsförteckning 1.1 Ansökan... 1 1.1.1 Handlingar 2 1.2 Beviljande... 2 1.3 Giltighet... 2 1.4 Indragning... 2 1.5

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B; (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B; (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 24 maj 2012. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2015:16. TSFS 2012:43 Konsoliderad elektronisk utgåva

Läs mer

1.1.2016. Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd moped (AM120) lätt fyrhjuling (AM121)

1.1.2016. Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd moped (AM120) lätt fyrhjuling (AM121) 1.1.2016 Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd moped (AM120) lätt fyrhjuling (AM121) Innehållsförteckning 1 Undervisningstillstånd... 1 1.1 Ansökan... 1 1.1.1 Handlingar

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL NC NUTIDENS TRAFIKSKOLAS UNDERVISNINGSMATERIAL

VÄLKOMMEN TILL NC NUTIDENS TRAFIKSKOLAS UNDERVISNINGSMATERIAL VÄLKOMMEN TILL NC NUTIDENS TRAFIKSKOLAS UNDERVISNINGSMATERIAL Förbered dig väl inför en teorilektion och inför en körlektion. På bild nr 2 kan du se en sammanfattning av de körövningarna som finns upplagda

Läs mer

UNDERVISNINGSPLAN INTRODUKTIONSUTBILDNING B BEHÖRIGHET NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA

UNDERVISNINGSPLAN INTRODUKTIONSUTBILDNING B BEHÖRIGHET NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA UNDERVISNINGSPLAN INTRODUKTIONSUTBILDNING B BEHÖRIGHET NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA Denna undervisningsplan har som mål att vägleda blivande handledare och körkortsaspiranter i förarutbildningen. Både handledare

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet A1, A2 och A;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet A1, A2 och A; Körkort 02-02 Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet 1, 2 och ; beslutade den 24 maj 2012. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980)

Läs mer

INNEHÅLL AV TEORETISK KURSPLAN: TEORIMOMENT 1 16 (mars 2006),

INNEHÅLL AV TEORETISK KURSPLAN: TEORIMOMENT 1 16 (mars 2006), INNEHÅLL AV TEORETISK KURSPLAN: TEORIMOMENT 1 16 (mars 2006), 1. KÖRSTÄLLNING 2. INLEDANDE MANÖVRERING 3. VÄXLING 4. LUTNING 5. MANÖVRERING: BACKNING, VÄNDNING OCH PARKERING 6. VÅRD OCH KONTROLL 7. SAMORDNING/BROMSNING

Läs mer

Körkort för personbil. Behörighet B

Körkort för personbil. Behörighet B Körkort för personbil Behörighet B Med den här broschyren vill Trafikverket ge dig information om vad som krävs för att få ett körkort, hur du ska utbilda dig, vad förarprovet kan innehålla och vad du

Läs mer

Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd moped (AM120) lätt fyrhjuling (AM121)

Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd moped (AM120) lätt fyrhjuling (AM121) Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd moped (AM120) lätt fyrhjuling (AM121) Trafiksäkerhetsverket Helsingfors 2014 Innehållsförteckning 1.1 Ansökan... 1 1.1.1 Handlingar

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet A1, A2 och A;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet A1, A2 och A; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet A1, A2 och A; beslutade den 25 mars 2015. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och 7

Läs mer

Fordonsförvaltningscentralen 1/2009 01.07.2009 BREDVIDLÄSNINGSMATERIAL FÖR DEN SOM ANSÖKER OM UNDERVISNINGSTILLSTÅND FÖR KLASS B

Fordonsförvaltningscentralen 1/2009 01.07.2009 BREDVIDLÄSNINGSMATERIAL FÖR DEN SOM ANSÖKER OM UNDERVISNINGSTILLSTÅND FÖR KLASS B Fordonsförvaltningscentralen 1/2009 01.07.2009 BREDVIDLÄSNINGSMATERIAL FÖR DEN SOM ANSÖKER OM UNDERVISNINGSTILLSTÅND FÖR KLASS B Innehåll Undervisningstillstånd...3 Ansökan... 3 Beviljande av tillstånd...

Läs mer

De 16 stegen till körkortet En guide av Ringens Bilskola

De 16 stegen till körkortet En guide av Ringens Bilskola De 16 stegen till körkortet En guide av Ringens Bilskola 1. Körställning A Stol/bälte B Reglage 2. Inledande manövrering A Start/stannande B Krypkörning/styrning 3. Växling A Uppväxling B Bromsning C Nedväxling

Läs mer

Kunskapsprov och körprov för personbil Behörighet B

Kunskapsprov och körprov för personbil Behörighet B Kunskapsprov och körprov för personbil Behörighet B Förarprovet för behörighet B består av ett kunskapsprov (teoriprov) och ett körprov. Genom den här broschyren vill Trafikverket ge dig information om

Läs mer

Körprov för förarexamen

Körprov för förarexamen 1 (60) Utfärdad: 12.12.2013 Träder i kraft: 31.12.2013 Giltighetstid: Tillsvidare Rättsgrund: Körkortslagen (386/2011) (ändrad genom 1081/2012) 45 och 53 Genomförd EU-lagstiftning: Europaparlamentets och

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och 7 kap. 2

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet B;

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet B; Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet B; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 7 och 12 förordningen (1998:978) om trafikskolor. TSFS 2011:20

Läs mer

UNDERVISNINGSPLAN STOCKHOLMS TRAFIKSÄKERHETSCENTER GILLINGE AB 186 91 VALLENTUNA

UNDERVISNINGSPLAN STOCKHOLMS TRAFIKSÄKERHETSCENTER GILLINGE AB 186 91 VALLENTUNA UNDERVISNINGSPLAN STOCKHOLMS TRAFIKSÄKERHETSCENTER GILLINGE AB 186 91 VALLENTUNA Tel växel: 08 514 40 300 Fax: 08 514 40 315 Företrädare: Jan Ledin jan.ledin@gillinge.se Tel. dir: 08 514 40 306 Tillståndshavare:

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om körprov för taxiförarlegitimation; (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om körprov för taxiförarlegitimation; (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om körprov för taxiförarlegitimation; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 3 mars 2010. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2017:91. TSFS 2010:32

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet A1 och A;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet A1 och A; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet 1 och ; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och 7 kap.

Läs mer

INNEHÅLL AV PRAKTISK KURSPLAN: KÖRMOMENT 1 16 (mars 2006),

INNEHÅLL AV PRAKTISK KURSPLAN: KÖRMOMENT 1 16 (mars 2006), INNEHÅLL AV PRAKTISK KURSPLAN: KÖRMOMENT 1 16 (mars 2006), 1. KÖRSTÄLLNING 2. INLEDANDE MANÖVRERING 3. VÄXLING 4. LUTNING 5. MANÖVRERING: BACKNING, VÄNDNING OCH PARKERING 6. VÅRD OCH KONTROLL 7. SAMORDNING/BROMSNING

Läs mer

Kursplan Bil. Inledning (kvalitetsbeskrivning)

Kursplan Bil. Inledning (kvalitetsbeskrivning) Transportstyrelsen Sörens Trafikskola Tillsynsmyndigheten Datum 2014-07-23 Kursplan Bil Inledning (kvalitetsbeskrivning) Det är viktigt att eleven kan reglerna i trafiken och även kan samverka med andra

Läs mer

2009-06-05 Handbok - kursplan B

2009-06-05 Handbok - kursplan B 2009-06-05 Handbok - kursplan B Förarutbildningens uppgift Sverige är ett land där möjligheten att använda kollektivtrafik varierar. Att ha ett körkort är därför för många grunden till god livskvalitet

Läs mer

Presentation av körprov B (personbil)

Presentation av körprov B (personbil) Presentation av körprov B (personbil) Förarprovet för behörighet B består av ett kunskapsprov (teoriprov) och ett körprov. De båda proven ska genomföras nära varandra i tid. Genom den här broschyren vill

Läs mer

Tillsynsmyndigheten Datum 2014-07-23. Kursplan Bil. Inledning (kvalitetsbeskrivning) Syfte

Tillsynsmyndigheten Datum 2014-07-23. Kursplan Bil. Inledning (kvalitetsbeskrivning) Syfte Transportstyrelsen Sörens Trafikskola Tillsynsmyndigheten Datum 2014-07-23 Kursplan Bil Inledning (kvalitetsbeskrivning) Det är viktigt att eleven kan reglerna i trafiken och även kan samverka med andra

Läs mer

Vägverkets författningssamling

Vägverkets författningssamling Vägverkets författningssamling Vägverkets föreskrifter om kursplan, behörighet B; VVFS 2007:227 Utkom från trycket den 29 juni 2007 beslutade den 11 juni 2007. Vägverket föreskriver 1 med stöd av 7 och

Läs mer

Undervisningsplan trafikundervisning behörighet B NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA Gäller från och med 2015-08-01

Undervisningsplan trafikundervisning behörighet B NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA Gäller från och med 2015-08-01 Undervisningsplan trafikundervisning behörighet B NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA Gäller från och med 2015-08-01 Undervisningsplanen: utgår från gällande kursplan för behörighet B enligt TSFS 2011:20 visar hur

Läs mer

Anvisningar för avläggande av förarexamen, inledande teoriprov och handledarprov

Anvisningar för avläggande av förarexamen, inledande teoriprov och handledarprov Diarienummer: Träder i kraft: ÅLR 2016/191 01.03.2016 Rättsgrund: 16 Landskapsförordning (2015:95) om förarutbildning Giltighetstid: Tillsvidare Genomförd EU-lagstiftning: Europaparlamentets och rådets

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet BE;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet BE; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet BE; beslutade den 18 december 2017. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och 7 kap. 2

Läs mer

Giltighetstid: Tills vidare

Giltighetstid: Tills vidare 1 (33) Utfärdad: 4.6.2018 Träder i kraft: 1.7.2018 Giltighetstid: Tills vidare Anvisningen grundar sig på följande lagstiftning: Trafiksäkerhetsverkets arbetsordning (TRAFI/7289/00.00.01/2013) punkt 24.1.

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om körkort I enlighet med statsrådets beslut upphävs i statsrådets förordning om körkort (423/2011) 36 och 37 samt 38 1 mom., ändras 2 1 mom.

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, utökad behörighet B;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, utökad behörighet B; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, utökad behörighet B; beslutade den 24 maj 2012. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och 7 kap.

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, traktorkort;

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, traktorkort; Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, traktorkort; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 7 och 12 förordningen (1998:978) om trafikskolor. TSFS 2011:26

Läs mer

Giltighetstid: Tills vidare. Trafiksäkerhetsverkets arbetsordning (TRAFI/7289/ /2013) punkt 24.1.

Giltighetstid: Tills vidare. Trafiksäkerhetsverkets arbetsordning (TRAFI/7289/ /2013) punkt 24.1. 1 (36) Utfärdad: 7.3.2019 Träder i kraft: 1.4.2019 Giltighetstid: Tills vidare Anvisningen grundar sig på följande lagstiftning: Trafiksäkerhetsverkets arbetsordning (TRAFI/7289/00.00.01/2013) punkt 24.1.

Läs mer

Hej alla goa entusiaster!

Hej alla goa entusiaster! Hej alla goa entusiaster! Lördag den 23:e Juli. Lägg in detta datum i kalendern! Vi har bokat denna dag till Goodguys medlemsträff. Vi försöker att samla alla medlemmar och motorcyklar på klubben för fotografering

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet BE;

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet BE; Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet BE; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 7 och 12 förordningen (1998:978) om trafikskolor. TSFS 2011:21

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om utbildning av förare för behörighet AM;

Transportstyrelsens föreskrifter om utbildning av förare för behörighet AM; Transportstyrelsens föreskrifter om utbildning av förare för behörighet AM; beslutade den 19 mars 2009. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 13 förordningen (2009:186) om utbildning till

Läs mer

U N D E R V I S N I N G S P L A N

U N D E R V I S N I N G S P L A N TSTT 2011/802 U N D E R V I S N I N G S P L A N B Oktober 2012 Syfte Undervisningsplanen för behörighet B har tagits fram för att fungera som en generell beskrivning av hur eleven utbildas när denne tar

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om utbildning av förare för behörighet AM; (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter om utbildning av förare för behörighet AM; (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter om utbildning av förare för behörighet AM; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 19 mars 2009. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2016:11. TSFS 2009:12 Konsoliderad

Läs mer

Trafiksäkerhetsverket (Trafi) 2/2011 18.8.2011 BREVIDLÄSNINGSMATERIAL FÖR DEN SOM ANSÖKER OM UNDERVISNINGSTILLSTÅND FÖR MOPED ELLER LÄTT FYRHJULING

Trafiksäkerhetsverket (Trafi) 2/2011 18.8.2011 BREVIDLÄSNINGSMATERIAL FÖR DEN SOM ANSÖKER OM UNDERVISNINGSTILLSTÅND FÖR MOPED ELLER LÄTT FYRHJULING Trafiksäkerhetsverket (Trafi) 2/2011 18.8.2011 BREVIDLÄSNINGSMATERIAL FÖR DEN SOM ANSÖKER OM UNDERVISNINGSTILLSTÅND FÖR MOPED ELLER LÄTT FYRHJULING Innehåll Undervisningstillstånd...3 Ansökan...3 Beviljande...4

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet D1 och D;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet D1 och D; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet D1 och D; beslutade den 24 maj 2012. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och 7 kap.

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet D;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet D; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet D; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och 7 kap. 2

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR TRAFIKLÄRARE 2014

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR TRAFIKLÄRARE 2014 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR TRAFIKLÄRARE 2014 Föreskrift 8/011/2014 Föreskrifter och anvisningar 2014:5 Föreskrifter och anvisningar 2014:5 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN

Läs mer

Exempel på innehåll för teoretiska mål i kursplan AM

Exempel på innehåll för teoretiska mål i kursplan AM [dnr] BREV 1(14) Exempel på innehåll för teoretiska mål i kursplan AM Transportstyrelsen inledde våren 2009 arbetet med att ta fram ett nytt kunskapsprov för behörighet AM med ikraftträdande den 1 oktober

Läs mer

Regelverk som påverkar gående

Regelverk som påverkar gående Dainis Ciparsons Transportstyrelsen dainis.ciparsons@transportstyrelsen.se 1 Disposition - Regelverket - generellt - Regler för - Regler för fordon mot - Utformning av trafikmiljöer 2 Trafikförordningen,

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet C1 och C (konsoliderad elektronisk utgåva);

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet C1 och C (konsoliderad elektronisk utgåva); Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet C1 och C (konsoliderad elektronisk utgåva); beslutade den 24 maj 2012. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2016:38. TSFS 2012:46 Konsoliderad elektronisk

Läs mer

1. Cykeln som motion och fordon

1. Cykeln som motion och fordon Musklerna och skelettet stärks och konditionen blir bättre. Cykeln är ett fordon. Cykelbana i första hand. Håll dig långt till höger på vägbanan. Diskussionsfrågor: Fördelar respektive nackdelar med att

Läs mer

Presentation av körprov B (personbil)

Presentation av körprov B (personbil) Presentation av körprov B (personbil) Genom den här broschyren vill Trafikverket ge dig information om vad ett körprov för behörigheten B kan innehålla. Körprovet betraktas som ett stickprov, som kontrollerar

Läs mer

Åtgärder för att öka körförmågan med sidvagn

Åtgärder för att öka körförmågan med sidvagn MOTORHISTORISKA RIKSFÖRBUNDET IDEELL KULTURELL SAMMANSLUTNING AV KLUBBAR FÖR ÄLDRE VÄGFORDON KANSLI: TOMTEBOGATAN 33, 113 38 STOCKHOLM TEL 08-30 28 01 FAX 08-31 27 06 E-POST mhrf@mhrf.se HEMSIDA www.mhrf.se

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 4 januari 2013 Statsrådets förordning om ändring av statsrådets förordning om körkort Utfärdad i Helsingfors den 28 december 2012 I enlighet med statsrådets

Läs mer

Körprov för förarexamen

Körprov för förarexamen 1 (60) TRAFI/41767/03.04.03.06/2018 Utfärdad: Träder i kraft: 1.2.2018 1.4.2018 Rättsgrund: Körkortslagen (386/2011) 45 och 53 Giltighetstid: Tillsvidare Ändringsuppgifter: Version 2.0, har ersatt version

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet C1 och C;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet C1 och C; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet C1 och C; beslutade den xx 2012. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och 7 kap. 2 militärtrafikförordningen

Läs mer

FORDONSTEKNIK. Ämnets syfte

FORDONSTEKNIK. Ämnets syfte FORDONSTEKNIK Ämnet fordonsteknik behandlar fordons konstruktion, funktion och användningsområden. I ämnet ingår materialkunskap, tekniker och metoder samt utrustning som används inom området. Centralt

Läs mer

Till fots och med cykel

Till fots och med cykel Till fots och med cykel Innehåll: Innehåll... 1 Till fots och med cykel... 2 På egna banor... 3 Cykling på cykelbana... 4 Gågata och gårdsgata... 5 Att korsa en väg... 6 Till fots... 6 Med cykel... 7 Var

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om riskutbildning för behörighet A och A1;

Transportstyrelsens föreskrifter om riskutbildning för behörighet A och A1; Transportstyrelsens föreskrifter om riskutbildning för behörighet A och A1; beslutade den 5 maj 2009. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 8 kap. 3 b körkortsförordningen. TSFS 2009:26 Utkom

Läs mer

motorc för åren 2010-2020, version 1.0

motorc för åren 2010-2020, version 1.0 tning t a f n a m m a S å p t e h r e k ä s d a Ök d e p o m h c o l e k y motorc för åren 2010-2020, version 1.0 trategi s Gemensam Samverkan för gemensam strategi Både motorcyklar och mopeder fyller

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet D1E och DE; (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet D1E och DE; (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet D1E och DE; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 18 december 2017. Ändringar införda t.o.m 2018:1. Rättelseblad har iakttagits. Konsoliderad

Läs mer

Generella regler för gruppkörning med motorcykel

Generella regler för gruppkörning med motorcykel Generella regler för gruppkörning med motorcykel Att köra i grupp är för många en trevlig del av MC-gemenskapen. Det spelar ingen roll vilken typ av motorcykel man kör - det går alltid att köra tillsammans

Läs mer

Presentation av körprov B (personbil)

Presentation av körprov B (personbil) Presentation av körprov (personbil) enom den här broschyren vill Trafikverket ge dig information om vad ett körprov för behörigheten kan innehålla. Körprovet betraktas som ett stickprov, som kontrollerar

Läs mer

Lektionsplanering Moped klass II

Lektionsplanering Moped klass II Lektionsplanering Moped klass II Allmänt Kurslängd: Kurslitteratur: Övrigt material: Kursledarmaterial: Kursort: Kurslokal: Kursledare: Pedagogisk utbildning: Genomförande: 5 sammankomster á 3 studietimmar

Läs mer

1. Cykeln som motion och fordon

1. Cykeln som motion och fordon Äldre i trafiken Sveriges befolkning blir allt äldre. Trafiken är inte alltid anpassad till allas förutsättningar/behov. NTF i samarbete med SPF, PRO och SKPF. Studiematerial till studiecirklar eller information

Läs mer

Personer med neurospsykiatriska diagnoser skall bifoga läkarintyg vid ansökan om körkortstillstånd.

Personer med neurospsykiatriska diagnoser skall bifoga läkarintyg vid ansökan om körkortstillstånd. Personer med neurospsykiatriska diagnoser skall bifoga läkarintyg vid ansökan om körkortstillstånd. Enligt transportstyrelsens föreskrifter skall en utredningen pröva om diagnosen ger sådana symptom att

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE ÖVNINGAR

GRUNDLÄGGANDE ÖVNINGAR GRUNDLÄGGANDE ÖVNINGAR Del 1B, från till att planera en sväng Övningsmoment 3, enligt trafikskolans undervisningsplan I denna presentation kan du läsa om hur man kan lära sig grunderna på bästa möjliga

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Övningsfrågor till utbildare av AM-elever ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

Moped klass II Kunskapsprov

Moped klass II Kunskapsprov Moped klass II Kunskapsprov Förnamn Efternamn Adress Postnummer Ort Telefon Mobiltelefon E-postadress Personnummer Provet genomfört den Förrättningsman Lokal Ort Godkänd Ej godkänd Antal rätt Underskrift

Läs mer

Utveckling av omkomna och svårt skadade motorcyklister kontra antal motorcyklar i trafik (källa polisrapporterade trafikolyckor)

Utveckling av omkomna och svårt skadade motorcyklister kontra antal motorcyklar i trafik (källa polisrapporterade trafikolyckor) Potentiella risksituationer i trafiken och på motorbanan Lärandemål Målet är att deltagarna skall få kännedom om vilka de statistiskt vanligaste potentiella risksituationerna som kräver flest liv i trafiken.

Läs mer

Cykelpassager och cykelöverfarter

Cykelpassager och cykelöverfarter Cykelpassager och cykelöverfarter 1 Vem är fordonsförare? Fordonsförare är den som för ett fordon, dvs. en anordning på hjul, band eller medar. Bestämmelser om fordonsförare gäller även för den som rider

Läs mer

BILDKONST. Läroämnets uppdrag

BILDKONST. Läroämnets uppdrag 1 BILDKONST Läroämnets uppdrag Undervisningen i bildkonst har som uppdrag att handleda eleven till att genom konsten utforska och uttrycka en verklighet av kulturell mångfald. Elevens identiteter byggs

Läs mer

LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP

LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP Läroämnets uppdrag Det centrala uppdraget för undervisningen i livsåskådningskunskap är att främja elevernas förmåga att hitta ett gott liv. I livsåskådningskunskapen förstås människorna

Läs mer

GODSTRANSPORTER. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

GODSTRANSPORTER. Ämnets syfte. Kurser i ämnet GODSTRANSPORTER Ämnet godstransporter behandlar yrkesmässig vägtransport av gods. Det behandlar dels förarutbildning på de olika fordon som används för godstransporter på väg, dels säker hantering av det

Läs mer

VTInotat. (Lib I. Statens väg- och trafikinstitut. Institutet. ffl/ begränsad / TF 54-06' Datum:

VTInotat. (Lib I. Statens väg- och trafikinstitut. Institutet. ffl/ begränsad / TF 54-06' Datum: VTInotat Nummer: TF 54-06' Datum: 1988-11-15 Titel: Riskmedvetenhet hos barn och ungdom - kontinuitetsaspekter på trafikundervisningen Författare: Nils Petter Gregersen Avdelning: Projektnummer: Projektnamn:

Läs mer

Undervisningsplan för förarbevis snöskoter

Undervisningsplan för förarbevis snöskoter 2010-12-16 Undervisningsplan för förarbevis snöskoter Mål för utbildningen Utbildningen syftar till att skapa sådan attityd, kunskap och färdighet om snöskotern och dess användning som krävs för att uppfylla

Läs mer

LOGGBOK Instruktörsaspirant

LOGGBOK Instruktörsaspirant LOGGBOK Instruktörsaspirant 1 2 LOGGBOK Instruktörsaspirant Tillhörande... Medlemsnummer... Telefon... Mail... Sveriges MotorCyklister Gamla Tunavägen 30, 784 60 Borlänge 0243-669 70 www.svmc.se 3 Mitt

Läs mer

Lämna spelrum MOPEDISTENS HANDBOK

Lämna spelrum MOPEDISTENS HANDBOK Lämna spelrum MOPEDISTENS HANDBOK INNEHÅLL: FÖRUTSEENDE KÖRSTIL...4 Förutse lämna spelrum...4 Om spelrummet minskar...4 Om spelrum saknas...4 Så här skaffar du dig spelrum...4 MOPED...6 Definition av moped...6

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringen proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av körkortslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås ändringar i bestämmelserna om undervisningstillstånd

Läs mer

GYMNASTIK ÅRSKURS 1 2

GYMNASTIK ÅRSKURS 1 2 GYMNASTIK ÅRSKURS 1 2 Läroämnets uppdrag Uppdraget i gymnastikundervisningen är att påverka elevernas välbefinnande genom att stödja den fysiska, sociala och psykiska funktionsförmågan och en positiv inställning

Läs mer

ca 8 m Gatans bredd är ca 7 m. Om gatan är smalare ökas avståndet mellan lådorna. Om gatan är bredare kan avståndet minskas.

ca 8 m Gatans bredd är ca 7 m. Om gatan är smalare ökas avståndet mellan lådorna. Om gatan är bredare kan avståndet minskas. 2005 Till Er som vill ställa ut blomlådor för en bättre trafiksäkerhet Blomlådor för ökad trafiksäkerhet startade som ett projekt i Luleå 1992. Då det visat sig ha en mycket god effekt har modellen spritt

Läs mer

Undervisningsplan Kungsbacka Övningskörning

Undervisningsplan Kungsbacka Övningskörning Undervisningsplan - Kungsbacka Övningskörning AB Sida 1 av 8 Undervisningsplan Kungsbacka Övningskörning Sammanfattning Målgrupp och affärsidé Vi vänder oss till elever som vill ha hjälp med professionell

Läs mer

Undervisningen i ämnet persontransporter ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet persontransporter ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: PERSONTRANSPORTER Ämnet persontransporter behandlar yrkesmässiga vägtransporter med fordon som används för persontransporter. Det omfattar dels förarutbildning på fordon för persontransporter, dels säkerhet

Läs mer

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR TRAFIKLÄRARE 2010

SPECIALYRKESEXAMEN FÖR TRAFIKLÄRARE 2010 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN FÖR TRAFIKLÄRARE 2010 FÖRESKRIFT 44/011/2010 Föreskrifter och anvisningar 2010:7 Föreskrifter och anvisningar 2010:7 Grunder för fristående examen SPECIALYRKESEXAMEN

Läs mer

Presentation av körprov B (personbil)

Presentation av körprov B (personbil) Presentation av körprov (personbil) örarprovet för behörighet består av ett kunskapsprov (teoriprov) och ett körprov. e båda proven ska genomföras nära varandra i tid. enom den här broschyren vill Trafikverket

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet C1E och CE;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet C1E och CE; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet C1E och CE; beslutade den 18 december 2017. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och

Läs mer

FRÅGOR OM FARTKOLLAREN

FRÅGOR OM FARTKOLLAREN FRÅGOR OM FARTKOLLAREN Din bil förses med en fartkollare som informerar Dig om Du överskrider hastighetsgränsen på vissa sträckor. Besvara nedanstående frågor om hur Du tror att det kommer att fungerar

Läs mer

Inrättad: 2012-09-05 Giltig fr.o.m.: Vårterminen 2013 Beslutad av: Ledningsgruppen för Trafiklärarutbildningen, Örebro Senast ändrad:2012-08-22

Inrättad: 2012-09-05 Giltig fr.o.m.: Vårterminen 2013 Beslutad av: Ledningsgruppen för Trafiklärarutbildningen, Örebro Senast ändrad:2012-08-22 Giltig fr.o.m.: Vårterminen 2013 Beslutad av: Ledningsgruppen för Trafiklärarutbildningen, Örebro Senast ändrad:2012-08-22 Yrkeshögskoleutbildning Trafiklärare Plan över yrkeshögskolepoäng för utbildning

Läs mer