UNDERVISNINGSPLAN INTRODUKTIONSUTBILDNING B BEHÖRIGHET NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UNDERVISNINGSPLAN INTRODUKTIONSUTBILDNING B BEHÖRIGHET NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA"

Transkript

1 UNDERVISNINGSPLAN INTRODUKTIONSUTBILDNING B BEHÖRIGHET NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA Denna undervisningsplan har som mål att vägleda blivande handledare och körkortsaspiranter i förarutbildningen. Både handledare och elev skall sträva efter att göra övningskörningen så säker som möjligt och därmed få bästa tänkbara resultat under och efter utbildningen. Både under övningskörningen och efter utbildningen skall blivande förare sikta mot nollvisionen som viktigaste mål. Målet är att få trafiksäkra förare, som bidrar till att minska trafikolyckor och värna om miljön. 1.- Vägledning Både handledare och elev skall förstå på vilket sätt man kan övningsköra trafiksäkert och utan att hindra trafiken i onödan. De får lära sig att förstå innebörden i trafikens grundregel och hur man tillämpar den. 2.- Körkortsutbildningens mål och regler för övningskörning Både elev och blivande handledare skall få information om vikten av att lära sig att köra bil på ett trafiksäkert sätt. Målet skall inte bara att ta körkort utan även att bli en bra förare. Både elev och blivande handledare skall få kunskap om de regler som styr övningskörningen. 3.- Hur man planerar utbildningen. Både elev och blivande handledare skall vara införstådda med att övningskörningen skall ha som mål att bli en bra förare som behärskar och manövrerar fordonet säkert och miljövänligt. Detta innebär att eleven måste lära sig att kontrollera bilens säkerhet och se till att fordonets skyddssystem fungerar på ett tillfredställande sätt. Både handledare och elev skall förstå att det är viktigt att följa en undervisningsplan på ett metodiskt sätt under hela utbildningen. MÅL OCH INNEHÅLL I KURSPLAN FÖR BEHÖRIGHET B Både handledare och elev skall få kännedom om kursplanen för Behörighet B och därmed trafikskolas undervisningsplan för behörighet B enligt transportsstyrelsen föreskrifter om kursplan, behörighet B TSFS 2011:20

2 HANDLEDARENS ANSVAR I SAMBAND MED ÖVNINGSKÖRNING. 1.- Det juridiska ansvaret Både elev och blivande handledare skall vara införstådda om vilka ansvar man har i samband med övningskörning. Handledaren skall förstå att det är han/hon som har det juridiska ansvaret och att han eller hon måste tillämpa trafikens grundregel. Eleven skall förstå att han/hon har ett moraliskt ansvar även om det juridiska ansvaret vilar på handledaren. Både elev och blivande handledare skall förstå att man inte skall välja olämpliga övningsområden, som att inte öva grunderna i trafikerade områden. 2.- Handledarens moraliska ansvar och föredöme. Handledaren skall vara införstådd i att han/hon skall vara ett föredöme för eleven och därför måste uppträda korrekt i alla sammanhang och särskilt i samband med övningskörning. Handledaren måste vara medveten om att han/hon själv ska köra lagligt och trafiksäkert för att på så vis överföra bra vanor och kunskaper till eleven. 3.- Planering och strukturering av övningskörning Både elev och blivande handledare skall få kännedom om vikten av att planera och strukturera övningskörningen enligt följande: Handledare och elev skall följa en undervisningsplan, uppdelad i olika etapper. Handledaren skall tydligt demonstrera olika delmoment och förklara för eleven vilka teoretiska grunder han eller hon baserar sig på för att utföra varje delmoment. Efter demonstrationen skall handledaren instruera eleven om samma delmoment som han/hon har demonstrerat utan att kräva mer än vad det aktuella övningsmomentet syftar till. Efter instruktionen skall handledaren låta eleven öva självständigt för att därefter gå igenom eventuella brister. Till sist skall handledaren göra en utvärdering av det övade delmoment och ge råd och tips om hur eleven kan förbättra sin körning så att han/hon blir godkänd.

3 RISKER I TRAFIKEN OCH VILKA FAKTORER SOM FRÄMJAR TRAFIKSÄKERHETEN. Både elev och blivande handledare skall bli medvetna om de risker som kan uppstå i samband med övningskörning och i samband med bilkörning i allmänhet och hur man undviker dessa risker. Både elev och blivande handledare skall få information om vilka faktorer som kan bidra till att trafiksäkerheten kan garanteras. Den privata övningskörningens roll skall uppmuntras. Man skall ändå förstå att det är viktigt att kombinera den privata övningskörningen med undervisning hos auktoriserade utbildare om man vill uppnå en effektivare och säkrare körkortsutbildning. Blivande handledare och elev skall få kännedom om vilka regler som gäller för övningskörning i trafikskola och vikten av att få vägledning i både teori och praktik, vilket kan göra den privata övningskörningen både säkrare och roligare. BEDÖMNINGSKRITERIER I SAMBAND MED FÖRARPROVET. Både elev och blivande handledare skall vara införstådda med de krav som ställs i samband med ett förarprov. De skall få information om vilka brister eller felaktiga handlingar som kan vara grund till underkännande vid ett prov och därmed vilka färdigheter som måste uppnås under förarutbildningen. En viktig del av detta avsnitt är att avdramatisera körprovet, att övertyga eleven att provet är ett sätt att testa kunskaper och erfarenhet för att se om eleven kan fortsätta att öva på egen hand. Eleven skall förstå att han/hon måste fortsätta att förbättra sin körning även om han/hon blir godkänd, och att ett godkännande inte betyder att man är expert på att köra bil utan att det är först då som den riktiga träningen börjar. PLANERING AV ÖVNINGSKÖRNING. 1.- Trafiksäkerheten och körerfarenhetens betydelse. Både handledare och elev skall bli medvetna om att körerfarenheten har stor betydelse för trafiksäkerheten, att man inte kan vara upptagen med att lära sig att manövrera bilen samtidigt som man lär sig att upptäcka vägmärkena eller lösa en svår trafiksituation. Eleven måste ha visat bra färdigheter i bilens manövrering innan man börjar öva i hårdare trafikmiljöer. Man kan göra olika jämförelser med andra aktiviteter i livet som kräver förkunskaper och färdigheter innan man tar avancerade lektioner.

4 Man skall få kännedom om vilka krav som ställs på ett fordon som skall användas för övningskörning och vilken utrustning som krävs föra att garantera trafiksäkerheten. 2.- Kombinera teori och praktik i förarutbildningen. Elev och blivande handledare skall vara medvetna om att övningskörningen måste gå hand i hand med teoriläsning. Handledaren skall förstå att eleven skall motiveras genom att tydligt förklara vilka regler som gäller när man övar olika delmoment enligt undervisningsplanen. Handledaren skall kunna förklara för eleven hur och varför man tillämpar reglerna på olika sätt, beroende på i vilken miljö man kör, vägens beskaffenhet, väglaget, trafikförhållanden o.s.v. Exempel: a) Övar man grunderna skall handledaren hänvisa till undervisningsplanen och kursmaterialet så att eleven koncentrerar sig på kunskaperna om bilen. b) Övar man i lugn miljö skall handledaren hänvisa till trafikreglerna och vägmärkena. c) Övar man i hårdare trafikmiljö skall handledaren hänvisa till de avsnitt som handlar om riskerna i trafiken och hur man lyckas lösa olika trafiksituationer och samtidigt kunna följa ett mål i körningen. I slutet av varje delmoment skall eleven kunna förstå och redogöra för handledaren hur man tillämpar reglerna och hur man tolkar vägmärken och vägmarkeringar. 3.- Vilka områden lämpar sig bäst till olika övningsmoment. Elev och blivande handledare skall komma överens om vilka områden som lämpar sig bäst till de olika delmoment man planerar att öva. Handledaren måste förstå att han/hon bär största ansvar när det gäller att välja rätt område och miljö så att man får bästa tänkbara resultat med eleven. Eleven skall kunna öva i lugn miljö i början av utbildningen och först när eleven känner sig säker med bilen skall man öva i andra miljöer. Handledaren skall vara införstådd med att om man ställer för höga krav på eleven och blandar in olika avsnitt från undervisningsplanen kommer man att få sämre resultat och eleven kan tappa sitt självförtroende. Man skall nöja sig med små framsteg och få bra resultat i stället för att sträva efter att öva alltför många moment utan att få några resultat, för att övningen inte ska bli tråkig och tjatig.

5 HUR KAN MAN FÅ SAMFÖRSTÅND I SÄTTET ATT TOLKA OLIKA SITUATIONER. ELEVENS UPPFATTNING AV DEN EGNA FÖRMÅGAN, BEGRÄNSNINGAR OCH TÄNKBARA FELHANDLINGAR. 1.- Samförstånd. Elev och blivande handledare skall vara införstådda med att de kan tolka trafiksituationer på olika sätt. Det är inte alltid självklart att eleven förstår vad handledaren menar. Handledaren, som har flera års erfarenhet, tolkar trafiksituationer och miljöer på ett sätt som kan verka enkelt. Men eleven måste först experimentera och vara med i liknande situationer flera gånger innan han/hon förstår vad handledaren vill säga. Det är oerhört viktigt att handledaren förstår vilken kunskapsnivå eleven har och därefter planera framtida lektioner. 2.- Tolkning och uppfattning av den egna förmågan. Elev och blivande handledare skall vara införstådda med att eleven inte alltid uppfattar den egna förmågan på rätt sätt. Detta kan hända när eleven klarar av vissa uppgifter och får känslan att han/hon kan mycket mer än vad han/hon verkligen gör. Enkla uppgifter kan uppfattas som mycket avancerade. Då har eleven en tendens att överskatta sin egen förmåga. Samtidigt blir eleven omedveten om sina egna begränsningar och kan lätt göra fel. Eleven kan börja slarva och sluta bry sig om saker som han/hon har lärt sig. Då är det viktigt att handledaren påpekar detta och är beredd på att eleven gör fel som han/hon inte har gjort tidigare. En erfaren handledare upptäcker i tid elevens tendens att överskatta sin förmåga och vet vilka felaktiga handlingar eleven kan göra. UNGA BILFÖRARE OCH TRAFIKOLYCKOR. OLIKA TRAFIKANTERS KUNSKAPSNIVÅER OCH ATTITYDER. 1.- Ålder och erfarenhet. Elev och blivande handledare skall bli medvetna om att en ung förare med kunskapsbrist och otillräcklig erfarenhet lätt kan hamna i svåra situationer och därmed råka ut för trafikolyckor. Därför måste både elev och handledare förstå att det är viktigt att uppnå bra kunskapsnivå och tillräckligt med rutin i trafiken innan han/hon får körkort. Handledaren skall hänvisa till olika studier som visar att unga förare är mest inblandade i trafikolyckor. Han skall även på ett tydligt sätt förklara orsakerna till dessa olyckor och hur man kan undvika att hamna i dem. Det är viktigt att drog och alkohol problem och dess påverkan i trafiksäkerheten tas upp i detta avsnitt.

6 2.- Trafikanternas olikheter. Elev och blivande handledare skall förstå att trafikanterna har olika kunskapsnivåer och därför måste eleven vara medveten om att många andra trafikanter kan göra fel i trafiken. Alla har inte fått samma utbildning och det finns många förare, cyklister och gående som nonchalerar trafiksystemet och försöker tillämpa egna regler. För det första skall man klargöra att gående och cyklister kan ha dåliga trafikkunskaper och att man inte kräver särskilt mycket av dem för att de ska få vistas i trafiken. Man skall även förstå att dessa trafikanter är oskyddade och att bilister måste visas hänsyn, enligt trafikens grundregel. Angående andra förare skall man förstå att många förare tog körkort för flera år sedan och inte har uppdaterat sina teoretiska kunskaper. En del av dessa förare har bytt ett körkort som de tagit i ett annat land utan att behöva göra förarprovet i Sverige. Det finns fortfarande förare som kommer från andra länder inom ESS och EU som inte behöver avlägga förarprov i Sverige. Man måste även förstå att en del förare avlägger sitt prov i orter som inte har så mycket trafik och inga stora svårigheter under förarprovet. Med tanke på det som beskrivs ovan måste man visa förståelse gentemot andra förare som kanske inte har lärt sig viktiga regler eller inte har fått den nödvändiga rutin som krävs i stora städer. VAR HITTAR MAN MER INFORMATION OM TRAFIKSÄKERHET. Elev och blivande handledare skall få kännedom om olika informationskällor såsom Transporstylesens och Trafikverkets hemsidor, olika trafik läromedel som ges ut av olika förlag och fackböcker som ges ut bland andra av NTF. Exempel: Trafikförfattningar 2014/15, Norstedts Juridik Trafikkommentarer, andra upplagan, Norstedts Juridik. Körkortsportalen: Statens Väg och Trafik Instituts hemsida: Läromedel: Handledning för privat utbildning. Körkortsutbildning. Åke Åhsblom och Liber AB samt Handledning för privat utbildning från STR. Kursens uppläggning: Introduktionskursen består av tre st. lektioner a 60 minuter med två raster mellan dem. Metodiken och pedagogiken skall vara i form av föreläsning och diskussion. Vi använder presentationer med PowerPoint. Priset: 350 kronor

SAMMANFATTNING Undervisningsplan för Introduktionskursen Behörighet B UNDERVISNINGSPLAN. Jessica Mazuran Utbildningsledare. My Driving Academy

SAMMANFATTNING Undervisningsplan för Introduktionskursen Behörighet B UNDERVISNINGSPLAN. Jessica Mazuran Utbildningsledare. My Driving Academy UNDERVISNINGSPLAN SAMMANFATTNING Undervisningsplan för Introduktionskursen Behörighet B Jessica Mazuran Utbildningsledare My Driving Academy ~ 1 ~ Innehåll Innehåll... 1 Introduktionsutbildning behörighet

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om introduktionsutbildning för privat övningskörning, behörighet B; (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter om introduktionsutbildning för privat övningskörning, behörighet B; (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter om introduktionsutbildning för privat övningskörning, behörighet B; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 26 augusti 2010. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2016:14.

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet B;

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet B; Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet B; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 7 och 12 förordningen (1998:978) om trafikskolor. TSFS 2011:20

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om introduktionsutbildning för privat övningskörning,

Transportstyrelsens föreskrifter om introduktionsutbildning för privat övningskörning, Transportstyrelsens föreskrifter om introduktionsutbildning för privat övningskörning, behörighet B; beslutade den 26 augusti 2010. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 8 kap. 3 a körkortsförordningen

Läs mer

Forsbergs Trafikskola

Forsbergs Trafikskola 1 (5) Undervisningsplan behörighet B För dig som ska ta ett B-körkort Här följer en kort sammanfattning av utbildningen på vår trafikskola. Först visar vi en översikt av de olika delarna. I kolumnen till

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet BE;

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet BE; Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet BE; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 7 och 12 förordningen (1998:978) om trafikskolor. TSFS 2011:21

Läs mer

Vägverkets författningssamling

Vägverkets författningssamling Vägverkets författningssamling Vägverkets föreskrifter om kursplan, behörighet B; VVFS 2007:227 Utkom från trycket den 29 juni 2007 beslutade den 11 juni 2007. Vägverket föreskriver 1 med stöd av 7 och

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, traktorkort;

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, traktorkort; Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, traktorkort; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 7 och 12 förordningen (1998:978) om trafikskolor. TSFS 2011:26

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet A1 och A;

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet A1 och A; Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet A1 och A; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 7 och 12 förordningen (1998:978) om trafikskolor.

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B; (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B; (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 24 maj 2012. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2015:16. TSFS 2012:43 Konsoliderad elektronisk utgåva

Läs mer

PUBLIKATION 2005:111. Introduktionsutbildning vid privat övningskörning Vägledning för utbildare

PUBLIKATION 2005:111. Introduktionsutbildning vid privat övningskörning Vägledning för utbildare PUBLIKATION 2005:111 Introduktionsutbildning vid privat övningskörning Vägledning för utbildare Titel: Introduktionsutbildning vid privat övningskörning - Vägledning för utbildare Publikation: 2005:111

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL NC NUTIDENS TRAFIKSKOLAS UNDERVISNINGSMATERIAL

VÄLKOMMEN TILL NC NUTIDENS TRAFIKSKOLAS UNDERVISNINGSMATERIAL VÄLKOMMEN TILL NC NUTIDENS TRAFIKSKOLAS UNDERVISNINGSMATERIAL Förbered dig väl inför en teorilektion och inför en körlektion. På bild nr 2 kan du se en sammanfattning av de körövningarna som finns upplagda

Läs mer

Läroplan för handledarutbildning

Läroplan för handledarutbildning Diarienummer: Träder i kraft: ÅLR 2016/187 01.03.2016 Rättsgrund: 7 landskapsförordning (2015:95) om förarutbildning Giltighetstid: Tillsvidare Läroplan för handledarutbildning Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Körkort för personbil. Behörighet B

Körkort för personbil. Behörighet B Körkort för personbil Behörighet B Med den här broschyren vill Trafikverket ge dig information om vad som krävs för att få ett körkort, hur du ska utbilda dig, vad förarprovet kan innehålla och vad du

Läs mer

Läroplan för säkerhetsutbildning

Läroplan för säkerhetsutbildning Diarienummer: Träder i kraft: ÅLR 2016/188 01.03.2016 Rättsgrund: 15 1 mom. körkortslag (2015:88) för Åland 12 landskapsförordning (2015:95) om förarutbildning Giltighetstid: Tillsvidare Läroplan för säkerhetsutbildning

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och 7 kap. 2

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, utökad behörighet B;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, utökad behörighet B; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, utökad behörighet B; beslutade den 24 maj 2012. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och 7 kap.

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om utbildning av förare för behörighet AM; (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter om utbildning av förare för behörighet AM; (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter om utbildning av förare för behörighet AM; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 19 mars 2009. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2016:11. TSFS 2009:12 Konsoliderad

Läs mer

Tillsynsmyndigheten Datum 2014-07-23. Kursplan Bil. Inledning (kvalitetsbeskrivning) Syfte

Tillsynsmyndigheten Datum 2014-07-23. Kursplan Bil. Inledning (kvalitetsbeskrivning) Syfte Transportstyrelsen Sörens Trafikskola Tillsynsmyndigheten Datum 2014-07-23 Kursplan Bil Inledning (kvalitetsbeskrivning) Det är viktigt att eleven kan reglerna i trafiken och även kan samverka med andra

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om utbildning av förare för behörighet AM;

Transportstyrelsens föreskrifter om utbildning av förare för behörighet AM; Transportstyrelsens föreskrifter om utbildning av förare för behörighet AM; beslutade den 19 mars 2009. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 13 förordningen (2009:186) om utbildning till

Läs mer

Kursplan Bil. Inledning (kvalitetsbeskrivning)

Kursplan Bil. Inledning (kvalitetsbeskrivning) Transportstyrelsen Sörens Trafikskola Tillsynsmyndigheten Datum 2014-07-23 Kursplan Bil Inledning (kvalitetsbeskrivning) Det är viktigt att eleven kan reglerna i trafiken och även kan samverka med andra

Läs mer

Läroplaner för förarutbildning

Läroplaner för förarutbildning Diarienummer: Träder i kraft: ÅLR 2016/190 01.03.2016 Rättsgrund: 15 och 16 Körkortslag (2015:88) för Åland Giltighetstid: Tillsvidare Läroplaner för förarutbildning Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

2009-06-05 Handbok - kursplan B

2009-06-05 Handbok - kursplan B 2009-06-05 Handbok - kursplan B Förarutbildningens uppgift Sverige är ett land där möjligheten att använda kollektivtrafik varierar. Att ha ett körkort är därför för många grunden till god livskvalitet

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet C1 och C (konsoliderad elektronisk utgåva);

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet C1 och C (konsoliderad elektronisk utgåva); Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet C1 och C (konsoliderad elektronisk utgåva); beslutade den 24 maj 2012. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2016:38. TSFS 2012:46 Konsoliderad elektronisk

Läs mer

Undervisningsplan trafikundervisning behörighet B NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA Gäller från och med 2015-08-01

Undervisningsplan trafikundervisning behörighet B NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA Gäller från och med 2015-08-01 Undervisningsplan trafikundervisning behörighet B NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA Gäller från och med 2015-08-01 Undervisningsplanen: utgår från gällande kursplan för behörighet B enligt TSFS 2011:20 visar hur

Läs mer

2. Undervisningsplan, gemensam del

2. Undervisningsplan, gemensam del 2. Undervisningsplan, gemensam del Undervisningsplanen beskriver generellt hur undervisningen är tänkt att genomföras så att målen i utbildningsplanen nås. 2.1 Personlig körförmåga Den som ska genomgå

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet D1 och D;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet D1 och D; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet D1 och D; beslutade den 24 maj 2012. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och 7 kap.

Läs mer

Sveriges Trafikskolors Riksförbund STR:s pedagogiska grundsyn

Sveriges Trafikskolors Riksförbund STR:s pedagogiska grundsyn Sveriges Trafikskolors Riksförbund STR:s pedagogiska grundsyn STR:s pedagogiska grundsyn STR strävar efter att såväl förbundet centralt som medlemsföretagen arbetar utifrån en pedagogisk grundsyn som hjälper

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet D;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet D; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet D; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och 7 kap. 2

Läs mer

NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA TRAFIKLÄRARE: NESTOR CHAVEZ

NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA TRAFIKLÄRARE: NESTOR CHAVEZ SAMMANFATTAD UNDERVISNINGSPLAN - NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA. Från övningsmoment 10A till 10H Övning 10.- Körning på mer trafikerade gator, stadstrafik eller liknande stadstrafik Övning 10a.- Avsökningsteknik

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet C1 och C;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet C1 och C; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet C1 och C; beslutade den xx 2012. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och 7 kap. 2 militärtrafikförordningen

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om trafikskolor;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om trafikskolor; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om trafikskolor; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 12 förordningen (1998:978) om trafikskolor och beslutar

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet BE;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet BE; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet BE; beslutade den 18 december 2017. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och 7 kap. 2

Läs mer

Undervisningsplan Kungsbacka Övningskörning

Undervisningsplan Kungsbacka Övningskörning Undervisningsplan - Kungsbacka Övningskörning AB Sida 1 av 8 Undervisningsplan Kungsbacka Övningskörning Sammanfattning Målgrupp och affärsidé Vi vänder oss till elever som vill ha hjälp med professionell

Läs mer

Presentation av körprov B (personbil)

Presentation av körprov B (personbil) Presentation av körprov B (personbil) Förarprovet för behörighet B består av ett kunskapsprov (teoriprov) och ett körprov. De båda proven ska genomföras nära varandra i tid. Genom den här broschyren vill

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet A1, A2 och A;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet A1, A2 och A; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet A1, A2 och A; beslutade den 25 mars 2015. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och 7

Läs mer

Kunskapsprov och körprov för personbil Behörighet B

Kunskapsprov och körprov för personbil Behörighet B Kunskapsprov och körprov för personbil Behörighet B Förarprovet för behörighet B består av ett kunskapsprov (teoriprov) och ett körprov. Genom den här broschyren vill Trafikverket ge dig information om

Läs mer

Yrkeshögskoleutbildning med nationell kursplan Trafiklärare. Plan över yrkeshögskolepoäng för utbildning till trafiklärare

Yrkeshögskoleutbildning med nationell kursplan Trafiklärare. Plan över yrkeshögskolepoäng för utbildning till trafiklärare Yrkeshögskoleutbildning med nationell kursplan Trafiklärare Plan över yrkeshögskolepoäng för utbildning till trafiklärare Kunskapsområde Trafiklärare Kurs Yrkeshögskolepoäng Arbetsmiljö och ansvar 12 Fordonssäkerhet

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om körprov för taxiförarlegitimation; (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om körprov för taxiförarlegitimation; (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om körprov för taxiförarlegitimation; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 3 mars 2010. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2017:91. TSFS 2010:32

Läs mer

Den fremtidige førerprøven

Den fremtidige førerprøven Sal C Den fremtidige førerprøven Hans - Yngve Berg, Vägverket, Sverige Forum for trafikkpedagogikk Framtidens förarprov Några reflektioner och idéer Hans-Yngve Berg, Vägverket, Sverige En säker förare

Läs mer

Inrättad: 2012-09-05 Giltig fr.o.m.: Vårterminen 2013 Beslutad av: Ledningsgruppen för Trafiklärarutbildningen, Örebro Senast ändrad:2012-08-22

Inrättad: 2012-09-05 Giltig fr.o.m.: Vårterminen 2013 Beslutad av: Ledningsgruppen för Trafiklärarutbildningen, Örebro Senast ändrad:2012-08-22 Giltig fr.o.m.: Vårterminen 2013 Beslutad av: Ledningsgruppen för Trafiklärarutbildningen, Örebro Senast ändrad:2012-08-22 Yrkeshögskoleutbildning Trafiklärare Plan över yrkeshögskolepoäng för utbildning

Läs mer

GDE matrisen et hierarkisk perspektiv på føreropplæring Konkretisering og operasjonalisering. Hans Yngve Berg, Vägverket, Sverige

GDE matrisen et hierarkisk perspektiv på føreropplæring Konkretisering og operasjonalisering. Hans Yngve Berg, Vägverket, Sverige Ny føreropplæring ny retning eller gammelt arvegods i ny innpakning? GDE matrisen et hierarkisk perspektiv på føreropplæring Konkretisering og operasjonalisering Hans Yngve Berg, Vägverket, Sverige Forum

Läs mer

INNEHÅLL AV TEORETISK KURSPLAN: TEORIMOMENT 1 16 (mars 2006),

INNEHÅLL AV TEORETISK KURSPLAN: TEORIMOMENT 1 16 (mars 2006), INNEHÅLL AV TEORETISK KURSPLAN: TEORIMOMENT 1 16 (mars 2006), 1. KÖRSTÄLLNING 2. INLEDANDE MANÖVRERING 3. VÄXLING 4. LUTNING 5. MANÖVRERING: BACKNING, VÄNDNING OCH PARKERING 6. VÅRD OCH KONTROLL 7. SAMORDNING/BROMSNING

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet C;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet C; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet C; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och 7 kap. 2

Läs mer

KAPITEL 9 KOMPETENS OCH UTBILDNING

KAPITEL 9 KOMPETENS OCH UTBILDNING Utgåva 1 Datum 2017-10-16 Sida 1 (12) KAPITEL 9 KOMPETENS OCH UTBILDNING INTRODUKTION... 1 KURSPLAN... 1 UTBILDNING... 5 EXAMINATION... 5 URVALSKRITERIER... 6 KURSER... 6 GRUNDUTBILDNING I SÄKERHETSTJÄNST...

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarbevis för moped klass II, snöskoter och terränghjuling;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarbevis för moped klass II, snöskoter och terränghjuling; Transportstyrelsens föreskrifter om förarbevis för moped klass II, snöskoter och terränghjuling; beslutade den 19 mars 2009. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 13 förordningen (2009:186)

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om riskutbildning för behörighet B;

Transportstyrelsens föreskrifter om riskutbildning för behörighet B; Transportstyrelsens föreskrifter om riskutbildning för behörighet B; beslutade den X xxxx 2012. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 8 kap. 3 b körkortsförordningen (1998:980). TSFS 2012:XXX

Läs mer

framtid där människor inte

framtid där människor inte Erfarenhetens betydelse för trafiksäkerheten Nollvisionen är bilden av en Skolforum 2014 framtid där människor inte Nils Petter Gregersen dödas eller skadas för livet i vägtrafiken Dödade/miljon invånare

Läs mer

NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA TRAFIKLÄRARE: NESTOR CHAVEZ

NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA TRAFIKLÄRARE: NESTOR CHAVEZ SAMMANFATTAD UNDERVISNINGSPLAN NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA. Övningsmoment 0 Övning 0.- Körning på mer trafikerade gator, stadstrafik eller liknande stadstrafik Övning 0a.- Avsökningsteknik och riskbedömning

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet D1E och DE; (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet D1E och DE; (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet D1E och DE; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 18 december 2017. Ändringar införda t.o.m 2018:1. Rättelseblad har iakttagits. Konsoliderad

Läs mer

Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter

Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Maria Åkerlund Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens

Läs mer

NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA TRAFIKLÄRARE: NESTOR CHAVEZ

NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA TRAFIKLÄRARE: NESTOR CHAVEZ SAMMANFATTAD UNDERVISNINGSPLAN NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA. Från övningsmoment 10a till 10 h Övning 10.- Körning på mer trafikerade gator, stadstrafik eller liknande stadstrafik Övning 10a.- Avsökningsteknik

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2009:14) om förarbevis för moped klass II, snöskoter och terränghjuling;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2009:14) om förarbevis för moped klass II, snöskoter och terränghjuling; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2009:14) om förarbevis för moped klass II, snöskoter och terränghjuling; beslutade den 14 april 2010. TSFS 2010:80 Utkom från trycket den

Läs mer

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling ISSN 2000-6802 Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrift om kursplan för trafiklärarutbildning i yrkeshögskolan; beslutad den 21 september 2010. MYHFS

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarbevis för moped klass II, snöskoter och terränghjuling; (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter om förarbevis för moped klass II, snöskoter och terränghjuling; (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter om förarbevis för moped klass II, snöskoter och terränghjuling; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 22 mars 2016. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2016:12. TSFS

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet A1 och A;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet A1 och A; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet 1 och ; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och 7 kap.

Läs mer

Välkommen till Alvesta Trafikskola AB

Välkommen till Alvesta Trafikskola AB Välkommen till Alvesta Trafikskola AB Tack för att du valt just vår trafikskola till att hjälpa till med det efterlängtade körkortet. Vi kommer att göra vårt bästa för att göra din utbildning både rolig,

Läs mer

Hållbar utveckling Undervisningsmomentet syftar till att eleverna ska få kunskap om Eco-driving (Spara bränsle genom planerad körning)

Hållbar utveckling Undervisningsmomentet syftar till att eleverna ska få kunskap om Eco-driving (Spara bränsle genom planerad körning) Hållbar utveckling Undervisningsmomentet syftar till att eleverna ska få kunskap om Eco-driving (Spara bränsle genom planerad körning) Kurs: Yrkestrafik 1a *Ämne: transportteknik *200 poäng *Vi är alla

Läs mer

Trafiksäkra skolan. Lärarhandledning. Tema. Samsas i trafiken. Malmö stad, Gatukontoret

Trafiksäkra skolan. Lärarhandledning. Tema. Samsas i trafiken. Malmö stad, Gatukontoret Trafiksäkra skolan Lärarhandledning Tema Samsas i trafiken Malmö stad, Gatukontoret Samsas i trafiken Lärarhandledning Trafiksäkra Skolan ska ses som både en uppmaning och ett påstående. Övergripande mål

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet BE, C1E, CE, D1E och DE

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet BE, C1E, CE, D1E och DE Remissammanställning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet BE, C1E, CE, D1E och DE Remissinstans Försvarsmakten Kapitel Paragraf Synpunkt Försvarsmakten anser

Läs mer

ANVISNING FÖR TEORIPROV

ANVISNING FÖR TEORIPROV 1 (6) TRAFI/217025/03.04.03.01/2018 Utfärdad: 4.6.2018 Träder i kraft: 1.7.2018 Giltighetstid: Tills vidare Anvisningen grundar sig på följande lagstiftning: Lag om Trafiksäkerhetsverket (863/2009) 2 1

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet BE;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet BE; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet BE; beslutade den 24 maj 2012. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och 7 kap. 2 militärtrafikförordningen

Läs mer

Simklubben Elfsborgs policy gällande TRAFIKSÄKERHET

Simklubben Elfsborgs policy gällande TRAFIKSÄKERHET Simklubben Elfsborgs policy gällande TRAFIKSÄKERHET samt riktlinjer för att säkra miljövänliga transporter i samband med träning, tävling och läger (Reviderad 2012-11-14) 1 Denna trafiksäkerhetspolicy

Läs mer

Info: ... Med halka året runt ... Resan - Riskutbildning för livet -

Info: ... Med halka året runt ... Resan - Riskutbildning för livet - www.kristinehedsbanan.com Info:...... Med halka året runt Resan - Riskutbildning för livet - Utbildningen Innan du gör dina förarprov på Trafikverket måste din riskutbildning del 2 vara godkänd. En giltig

Läs mer

År 2020 Fler rör sig i staden

År 2020 Fler rör sig i staden År 2020 Fler rör sig i staden Men färre skadas i trafiken Trafiksäkerhetsprogrammet 2010 2020 antogs av Trafiknämnden i december 2009. Programmet ger inriktningen för det gemensamma trafiksäkerhetsarbetet

Läs mer

INFORMATIONSBLAD MOPED (KLASS 1)

INFORMATIONSBLAD MOPED (KLASS 1) INFORMATIONSBLAD MOPED (KLASS 1) 1 ÄR KÖRKORTSASPIRANTEN UNDER 18 ÅR KRÄVER VI PÅ KÖRKORT1 ATT MINST EN VÅRDNADSHAVARE TILLSAMMANS MED KÖRKORTSASPIRANTEN HAR LÄST IGENOM SAMT UNDERTECKNAT ATT NI HAR TAGIT

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE ÖVNINGAR

GRUNDLÄGGANDE ÖVNINGAR GRUNDLÄGGANDE ÖVNINGAR Del 1B, från till att planera en sväng Övningsmoment 3, enligt trafikskolans undervisningsplan I denna presentation kan du läsa om hur man kan lära sig grunderna på bästa möjliga

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om trafikskolor;

Transportstyrelsens föreskrifter om trafikskolor; Transportstyrelsens föreskrifter om trafikskolor; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 12 förordningen (1998:978) om trafikskolor. TSFS 20[YY]:[XX] Utkom från trycket

Läs mer

Oskyddade Trafikanter

Oskyddade Trafikanter Oskyddade Trafikanter Inledning I vårt arbete om gruppen oskyddade trafikanter det vill säga alla de som befinner sid vid eller på en väg som inte färdas eller tar sig fram i ett fordon som är stängt och

Läs mer

Kursplan Trafiklärare

Kursplan Trafiklärare Kursplan Trafiklärare Plan över yrkeshögskolepoäng för utbildning till trafiklärare TRAFIKLÄRARUTBILDNINGEN, Liljaskolan Vännäs Kunskapsområde Trafiklärare Kurs Yrkeshögskolepoäng Arbetsmiljö och ansvar

Läs mer

Trafiksäkerhet för tonårsföräldrar

Trafiksäkerhet för tonårsföräldrar Trafiksäkerhet för tonårsföräldrar Prata om trafiksäkerhet med din tonåring www.ntf.se Världsmästare och odödliga? Förmågan att hantera trafiken beror på många olika faktorer. Som ung har man inte utvecklat

Läs mer

Är det mänskligt att fela medvetet?

Är det mänskligt att fela medvetet? Är det mänskligt att fela medvetet? Hur får man förståelse för en trafikantutbildning som utgår från den framtida trafikens förutsättningar och som är förenlig med den nya kursplanen (Vägverket 2006 03)?

Läs mer

Vägverkets författningssamling

Vägverkets författningssamling Vägverkets författningssamling Vägverkets föreskrifter om trafikskolor; beslutade den 20 juni 2006. VVFS 2006:65 Utkom från trycket den 29 juni 2006 Allmänna råd markeras med indragen text Vägverket föreskriver

Läs mer

Personer med neurospsykiatriska diagnoser skall bifoga läkarintyg vid ansökan om körkortstillstånd.

Personer med neurospsykiatriska diagnoser skall bifoga läkarintyg vid ansökan om körkortstillstånd. Personer med neurospsykiatriska diagnoser skall bifoga läkarintyg vid ansökan om körkortstillstånd. Enligt transportstyrelsens föreskrifter skall en utredningen pröva om diagnosen ger sådana symptom att

Läs mer

LEVERANS, TILL VILKET PRIS?

LEVERANS, TILL VILKET PRIS? TRAFIKSÄKERHET Trafiksäkerhet handlar i grunden om kunskap, attityder och beteende. Syftet med att ställa krav och följa upp dem är att skapa ett aktivt trafiksäkerhetsarbete som bidrar till att nollvisionen

Läs mer

Undervisningsplan. Förarutbildning för klass B. Fordonsförvaltningscentralen MELLANSKEDET...14

Undervisningsplan. Förarutbildning för klass B. Fordonsförvaltningscentralen MELLANSKEDET...14 Undervisningsplan Förarutbildning för klass B Fordonsförvaltningscentralen 1.1.2009 INLEDNING...2 FÖRARUTBILDNINGENS MÅL...2 PRINCIPERNA FÖR UNDERVISNINGEN...3 ALLMÄN BESKRIVNING...4 UTBILDNINGENS FÖRSTA

Läs mer

SAMMANFATTNING Undervisningsplan för Riskutbildning Behörighet B UNDERVISNINGSPLAN. Jessica Mazuran Utbildningsledare. My Driving Academy

SAMMANFATTNING Undervisningsplan för Riskutbildning Behörighet B UNDERVISNINGSPLAN. Jessica Mazuran Utbildningsledare. My Driving Academy UNDERVISNINGSPLAN SAMMANFATTNING Undervisningsplan för Riskutbildning Behörighet B Jessica Mazuran Utbildningsledare My Driving Academy ~ 1 ~ Innehåll Innehåll... 1 Plats:... Fel! Bokmärket är inte definierat.

Läs mer

TRANSPORTTEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

TRANSPORTTEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet TRANSPORTTEKNIK Ämnet transportteknik behandlar yrkesmässiga vägtransporter. Det omfattar dels yrkesförarutbildning för de fordon som används i transportverksamheter, dels säker hantering av det som transporteras.

Läs mer

Fastställande av läroplaner avseende förarutbildning för körkortsklasserna C1 och C

Fastställande av läroplaner avseende förarutbildning för körkortsklasserna C1 och C Fordonsförvaltningscentralen Fabiansgatan 32 PB 120 00101 Helsingfors Telefon: 0100 7800 Fax: (09) 6185 3600 www.ake.fi Finlands Bilskoleförbund Banmästargatan 11 00520 HELSINGFORS Datum 14.5.2009 Dnr

Läs mer

Trafiksäkerhet och vintertrafik. Svevias trafikbarometer, januari 2011

Trafiksäkerhet och vintertrafik. Svevias trafikbarometer, januari 2011 Trafiksäkerhet och vintertrafik Svevias trafikbarometer, januari 2011 Innehållsförteckning Inledning... 3 Sammanfattning av huvudresultat... 4 1. Vintertrafik... 6 2. Köra för fort...10 3. Farliga trafiksituationer...14

Läs mer

Riskutbildningar som gör skillnad

Riskutbildningar som gör skillnad Riskutbildningar som gör skillnad Ett trafiksäkerhetscenter med resurser På vårt trafiksäkerhetscenter erbjuder vi en modern inlärningsmiljö med väl dokumenterad pedagogik. Vårt huvuduppdrag är att ta

Läs mer

Vägen till körkort i Sverige - trender och utvecklingslinjer

Vägen till körkort i Sverige - trender och utvecklingslinjer Vägen till körkort i Sverige - trender och utvecklinglinjer Nationell förarutbildningkonferen i Trondheim, 19-20 november 2015 Han Ma'on +46 70 877 81 19 han.ma0on@vannet.e Exempel ur det venk körkorthitoria

Läs mer

CENTRALA BEGREPP I VÅRDPEDAGOGIK

CENTRALA BEGREPP I VÅRDPEDAGOGIK CENTRALA BEGREPP I VÅRDPEDAGOGIK UNIVERSITY OF SKÖVDE HANIFE.REXHEPI@HIS.SE Bild 1 AGENDA Vad är kunskap? De fyra F:n Förståelse och lärande i relation till kunskap Vad är kompetens och vad finns det för

Läs mer

Carlos tar körkort CARITA ANDERSSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Carlos tar körkort CARITA ANDERSSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN CARITA ANDERSSON ORDLISTA Kapitel 1 inte säkert (sida 5, rad 9) här: han vet inte risker i trafiken (sida 7, rad 11) farliga saker i trafiken Kapitel 2 campa (sida 12, rad 5)

Läs mer

De 16 stegen till körkortet En guide av Ringens Bilskola

De 16 stegen till körkortet En guide av Ringens Bilskola De 16 stegen till körkortet En guide av Ringens Bilskola 1. Körställning A Stol/bälte B Reglage 2. Inledande manövrering A Start/stannande B Krypkörning/styrning 3. Växling A Uppväxling B Bromsning C Nedväxling

Läs mer

Skolmaterial för dialog och reflektion om alkohol och droger i trafiken. Högstadiet. Pratmanus till föräldramöte

Skolmaterial för dialog och reflektion om alkohol och droger i trafiken. Högstadiet. Pratmanus till föräldramöte Skolmaterial för dialog och reflektion om alkohol och droger i trafiken Högstadiet. Pratmanus till föräldramöte 1. Don t drink & drive startades av Vägverket år 2003 och syftar till att göra ungdomar uppmärksamma

Läs mer

GODSTRANSPORTER. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

GODSTRANSPORTER. Ämnets syfte. Kurser i ämnet GODSTRANSPORTER Ämnet godstransporter behandlar yrkesmässig vägtransport av gods. Det behandlar dels förarutbildning på de olika fordon som används för godstransporter på väg, dels säker hantering av det

Läs mer

SAKL UNDERVISNINGPLAN Körkortskategorierna A1, A2 och A - grundutbildning

SAKL UNDERVISNINGPLAN Körkortskategorierna A1, A2 och A - grundutbildning SAKL UNDERVISNINGPLAN Körkortskategorierna A1, A2 och A - grundutbildning Inledning Undervisningsplanen har uppgjorts så att den lämpar sig för användning i grundutbildningarna för kategorierna A1, A2

Läs mer

1. Cykeln som motion och fordon

1. Cykeln som motion och fordon Äldre i trafiken Sveriges befolkning blir allt äldre. Trafiken är inte alltid anpassad till allas förutsättningar/behov. NTF i samarbete med SPF, PRO och SKPF. Studiematerial till studiecirklar eller information

Läs mer

Att ha en mobil är bra. Allt handlar om hur du använder den.

Att ha en mobil är bra. Allt handlar om hur du använder den. Mobilen i bilen 1 2 Att ha en mobil är bra. Allt handlar om hur du använder den. 3 4 Kan man köra och prata i mobilen samtidigt? Det är som att försöka läsa en bok samtidigt som man ser på tv. Alla som

Läs mer

Vägen till körkort VÄGVERKET. BEST.NR 88430. UTGÅVA: 4. JUNI 2005. PRODUKTION: BANGALORE AB. TRYCK: COLORPRINT. FOTO: HENRIK HANSSON.

Vägen till körkort VÄGVERKET. BEST.NR 88430. UTGÅVA: 4. JUNI 2005. PRODUKTION: BANGALORE AB. TRYCK: COLORPRINT. FOTO: HENRIK HANSSON. Vägen till körkort VÄGVERKET. BEST.NR 88430. UTGÅVA: 4. JUNI 2005. PRODUKTION: BANGALORE AB. TRYCK: COLORPRINT. FOTO: HENRIK HANSSON. VTK_05_24.indd 5 06-06-16 08.04.13 Att ta körkort spännande, ansvarsfullt

Läs mer

Inledning. Utbildning till AM-körkort ska ske på moped. Under vissa förutsättningar kan Transortstyrelsen. fordonstyp, t.ex. mopedbil.

Inledning. Utbildning till AM-körkort ska ske på moped. Under vissa förutsättningar kan Transortstyrelsen. fordonstyp, t.ex. mopedbil. Inledning För att kunna köra fordon i trafiken måste du vara riskmedveten. Vid en olycka är det stor risk att du kan få allvarliga skador. Det är därför viktigt att du kan de regler som gäller i trafiken

Läs mer

policy Riksidrottsförbundets policy FÖR TRAFIKSÄKRA OCH MILJÖANPASSADE TR ANSPORTER INOM IDROTTEN

policy Riksidrottsförbundets policy FÖR TRAFIKSÄKRA OCH MILJÖANPASSADE TR ANSPORTER INOM IDROTTEN policy Riksidrottsförbundets policy FÖR TRAFIKSÄKRA OCH MILJÖANPASSADE TR ANSPORTER INOM IDROTTEN Mellan fyra och fem procent av varje årskull av svenska befolkningen dör eller invalidiseras till följd

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i körkortslagen (1998:488); SFS 2010:1914 Utkom från trycket den 27 december 2010 utfärdad den 16 december 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet D1E och DE;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet D1E och DE; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet D1E och DE; beslutade den 24 maj 2012. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och 7 kap.

Läs mer

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling ISSN 2000-6802 Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om att utbildningar med inriktning trafiklärare ha nationellt likvärdigt innehåll; MYHFS

Läs mer

B-TEORI. Lektion 3 Människan i trafiken. bengt hedlund

B-TEORI. Lektion 3 Människan i trafiken. bengt hedlund B-TEORI Lektion 3 Människan i trafiken bengt hedlund Grundläggande regler Uppträd mot andra trafikanter så som Du vill att de ska uppträda mot Dig! B-TEORI - bengt hedlund 2(33) Grundläggande regler En

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet C1E och CE;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet C1E och CE; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet C1E och CE; beslutade den 18 december 2017. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och

Läs mer

Presentation av körprov B (personbil)

Presentation av körprov B (personbil) Presentation av körprov B (personbil) Genom den här broschyren vill Trafikverket ge dig information om vad ett körprov för behörigheten B kan innehålla. Körprovet betraktas som ett stickprov, som kontrollerar

Läs mer

Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:32) om körprov för taxiförarlegitimation

Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:32) om körprov för taxiförarlegitimation Remissammanställning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:32) om körprov för taxiförarlegitimation Remissinstans Arbetsförmedlingen

Läs mer