Hej alla goa entusiaster!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hej alla goa entusiaster!"

Transkript

1 Hej alla goa entusiaster! Lördag den 23:e Juli. Lägg in detta datum i kalendern! Vi har bokat denna dag till Goodguys medlemsträff. Vi försöker att samla alla medlemmar och motorcyklar på klubben för fotografering och samkväm. Vi fikar och trivs tillsammans. Eventuellt kör vi en liten slinga. Samling på klubben kl 14. Vi är några i klubben som har anmält oss till SMC s Knixkurs i Kristinehamn. Vi är 3pers som har bokat första tillfället som är 8 maj. Gå in på: för att läsa mer. Och för anmälan. KNIXKURS - Fortbildning i broms och kurvteknik Dessa kurser vänder sig till alla som åker mc och vill fortbilda sig för att bli en säkrare mc-förare. Syftet är att öka kunskapen i körningen och medvetenheten om förmågan att hantera sin motorcykel på vägen i trafiken. Detta gör att du får bättre marginaler inför risksituationer som vi alla vet uppstår. Utbildningen, som består av en kortare obligatorisk introduktionsdel och därefter körteknikspass på banan, bedrivs av SMC godkända instruktörer och deltagarna delas upp gruppvis efter erfarenhet och körvana. Du kör i ditt eget tempo efter din förmåga! Du är välkommen att delta, oavsett erfarenhet. Nybörjare eller rutinerade/erfarna mc åkare, alla är välkomna. Att köra mc på gokartbana och träna körteknik är ett tillgängligt alternativ till körning på de större motorbanorna och är roligare, mer givande och inte minst mer tekniskt krävande än man kanske kan tro. Hastigheten är låg och skaderisken liten. Grunden och principen i kurv- & bromstekniken är densamma som vid körning i högre hastigheter. Krav för deltagande i kurserna: Din mc måste vara registrerad och godkänd (dvs besiktigad och skattad) för körning i trafik och vara minst trafikförsäkrad. Du måste ha körkort för mc och fullgod skyddsutrustning för mc: skinn eller textil jacka + byxor, hjälm, stövlar och handskar. Vi rekommenderar starkt även ryggskydd. Din mc kommer att säkerhetskontrolleras/besiktigas innan körning likväl som din utrustning. Tänk på skicket på hojens däck, drivpaket, bromsar och ev. oljeläckage. Vid undermånligt skick på hojen eller din skyddsutrustning, får du av säkerhetsskäl inte delta i körövningarna. Du måste själv kontrollera att din försäkring gäller vid SMC s fortbildningar. (vilket de flesta försäkringar gör idag, dock kan undantag finnas! VARMT VÄLKOMMEN! Till en seriös och riktigt rolig utbildning. Vi hoppas att du ska känna att du har kul samtidigt som du utvecklar din körteknik och lär känna dina egna och din hojs resurser och begränsningar. Vi vill att vi alla skall trivas under utbildningen och njuta av det vi alla älskar att göra. KÖRA HOJ!

2 Passar även på att påminna AVROSTNING När: Måndag, den 25 apr 2011 Var: Goodguys klubblokal Beskrivning: Avrostning i samarbete med SMC-Värmland Anmälan på plats mellan Efteråt kör vi ev. en mindre tipspromenad. Välkomna alla bikers!!!

3 Börja våren med avrostning Så blir du snabbt en bättre förare igen Att köra motorcykel är underbart. Däremot går det inte blunda för att det även är förenat med vissa faror. Här följer några tips som kommer göra din motorcykelkörning avsevärt trevligare och säkrare. Jag brukar säga att man har en säck med tur, och en annan med erfarenhet. Konsten är att fylla säcken med erfarenhet innan säcken med tur har tagit slut Givetvis är det inte hela sanningen. Under mina år som motorcyklist har jag varit med om en massa spännande situationer och ibland har bara turen räddat mig, medan jag genom en god körteknik har klarat upp andra incidenter. Här ska jag försöka dela med mig av mina erfarenheter som jag samlat på mig under mina över 20 år som aktiv motorcyklist. Hastighet vanlig orsak Singelolyckan är den vanligaste olycksformen för motorcyklister. Ofta sker det på grund av en kombination av för hög hastighet och brister i körtekniken. En annan olycksform beror på att andra fordon kör ut precis framför motorcyklisten i en korsning eller genom att ett annat fordon svänger eller gör en U-sväng framför motorcyklisten. Ofta säger den andra föraren att han inte såg motorcyklisten eller trodde att det var en moped. Dessutom sker allt för många olyckor på grund av att motorcyklister kör om i korsningar samtidig som ett annat fordon gör en vänstersväng. För att minska risken för olyckor måste du givetvis undvika situationerna som jag nämnt ovan. Dessutom bör öva på din körteknik med jämna mellanrum. Använd fantasin Tänk flexibelt och använd din fantasi. Räkna med att vad som helst kan hända, när som helst och ta inte saker för givet. Sitt inte bara och slöåk utan kör aktivt och håll ständigt uppsikt efter alternativa flyktvägar. Tänk på att brunnslock, målade vägmarkeringar och tjärlagningar ofta är hala. I synnerhet vid regn. I cirkulationsplatser ökar risken för att dieselspill och vätskor från andra fordon spills ut på vägbanan. Lyft blicken! Håll god koll på trafiksituationen långt framför dig. Genom att aktivt söka efter faror så väl i din närhet som lång framför, och hålla uppsikt i backspeglarna minskar risken för obehagliga överraskningar. Knip tag i tanken Körställningen har mycket stor betydelse vid motorcykelkörning. Placera fötterna på fotpinnarna. Kläm knäna som stöd mot tanksidan när du önskar öka kontrollen över hojen, men spänn dig inte i onödan utan försök ha en avslappnad hållning. Släpp det krampaktiga taget kring styret, sänk axlarna och låt armbågarna vara lätt böjda. Håll kroppen lätt framåtlutad. Kör du med passagerare så bör denne sitta tätt bakom dig, med sina händer kramandes kring din midja.

4 Luta rätt i kurvan Så får du mer ut av din körstil För att motorcykelkörningen ska vara njutningsfull även på kurvig väg gäller det att du behärskar den ädla konsten att kurva. Få saker är enligt mig så härliga som när körningen flyter perfekt på en välkurvad väg. Grundläggande för all form av körning med motorcykel är det måste finnas balans mellan tyngdkraft, centrifugalkraft och friktionskrafter samt andra sidokrafter (som exempelvis vind) för att motorcykeln inte ska välta i backen, sladda omkull, eller fortsätta rakt fram när vägen svänger. Att luta motorcykeln i en kurva brukar kallas för nedlägg. För att enkelt och effektivt få motorcykeln att svänga åt det håll du vill kan du använda din kroppsvikt för att få motorcykeln att svänga. Att hjälpa till med kroppsvikten är bra, men det absolut snabbaste och mest effektiva sättet att få motorcykeln att svänga kallas för motstyrning. Motstyrning går enkelt till så att framhjulet pekar ut från svängen. Det leder till att motorcykelns tyngdpunkt förändras och att motorcykeln i stort sett automatiskt lutar inåt i svängen. Genom att aktivt hjälpa motorcykeln med motstyrningen kommer kurvandet gå mycket lättare. Testa på raksträcka För att lära dig hur motstyrningen fungerar rekommenderar jag att du testar på en raksträcka till att börja med. Börja med att försiktigt försöka skjuta vänster styrhalva från dig. Spjärna inte mot med höger arm. Ju kraftigare du trycker med vänsterarmen desto kraftigare utslag kommer du få. Testa åt båda hållen flera gånger innan du testar i en lämplig kurva. Först och främst är det viktigt att du har anpassat hastigheten i god tid före kurvan. Att bromsa med nedlägg är som att be om att få krascha. Vid inbromsning i en kurva vill motorcykeln räta upp sig, vilket i sin tur betyder att den då vill fortsätta rakt fram i stället för att svänga. Glöm inte att du och din motorcykel per automatik blir bredare i kurvorna, och på grund av detta riskerar att kollidera med mötande trafik om du kör för nära vägbanans mitt i vänsterkurvor. Flytta kroppsvikten Inled kurvan med att försiktigt skjuta den inre styrhalvan från dig. Det vill säga, att du trycker lite försiktigt med högerhanden i ingången på en högerkurva och vice versa. Hjälp till med att flytta kroppsvikten inåt. Ju högre hastighet, desto kraftigare styrkommando och nedlägg krävs. Behåll ett jämnt gasflöde tills det i regel mitt i kurvan eller strax därefter är dags att ge på lite gas för att på så vis hjälpa motorcykeln att räta upp sig igen. Du kan även hjälpa till genom bakvänd motstyrning. Det vill säga att du trycker i från lite extra på styrets vänsterdel i utgången av en högerkurva eller omvänt om vänsterkurva. Glöm inte att hålla blicken högt så att du hela tiden har god koll på vägsträckningen och trafiksituationen lång framför dig. Det ger dessutom automatiskt ett betydligt bättre flyt i körningen.

5 Före en högerkurva bör du placera motorcykeln närmare vägbanans mitt. Det ger bättre sikt och bidrar till att kurvradien minskas. Två kurvor åt samma håll som infinner sig i direkt anslutning till varandra kan oftast tas som en enda kurva. Runt om i landet arrangeras mängder av så kallade avrostningar och förarkurser för motorcyklister. Ett tips är att surfa in till Sveriges Motorcyklister på där du finner mer information om detta. Kör försiktig. Vi ses på vägarna! Bromsa lätt och bromsa rätt! Så kan du undvika en olycka För att få till en optimal bromsning bör du sträva efter att alltid bromsa kraftigt från början. Försök att få upp bromstrycket maximalt under inledningen av inbromsningen. Givetvis är god fingertoppskänsla viktigt. Bromsar du för lite (klent) i början av bromsningen kommer det straffa sig genom onödigt lång bromssträcka. Tänk dig att du kramar bromshandtaget med handen på samma vis som man bör göra då man hälsar på någon, mjukt men samtidigt bestämt. Då hinner fjädringen med, vilket minskar risken för hjullåsning. Det värsta du kan göra om ett hinder dyker upp och du snabbt måste stanna, är att gripas av panik och utan känsla klämma åt bromsarna för glatta livet. Då risken mycket stor att fjädringen bottnar och hjulet eller i värsta fall hjulen låser sig. För kung och fosterland Har du en motorcykel med låsningsfria bromsar (ABS)? Då är det läge att testa att klämma i för kung och fosterland en gång för alla, så kommer du se att det inte behöver vara så farligt att bromsa hårt... Skulle du råka låsa något av hjulen är det ytterst viktigt att du omedelbart lättar på bromstrycket. Annars kan det få allvarliga konsekvenser. Men sluta inte att bromsa, utan ta ett nytt tag och bromsa på nytt. Ett låst hjul är aldrig bra. Förutom att det bidrar till längre bromssträcka påverkar det motorcykelns stabilitet extremt negativt.

6 Försiktigt i kurvor Försök i största möjliga mån alltid att utföra bromsning då motorcykeln är upprätt. Om du behöver bromsa i en kurva bör du vara ytterst försiktig. Bromsar du med bakbromsen i en kurva är risken stor för att du får sladd. Och om du använder frambromsen kommer motorcykeln per automatik att räta på sig och vilja gå rakt fram. Hjälp till genom aktiv motstyrning. Checklista för säkrare körning Kör mjukt. Accelerera och bromsa med fingertoppskänsla, eftersträva harmoni. Gör vägen så rak som möjligt, men skär inte över till mötande körbana i onödan, i synnerhet inte genom dolda kurvor eller över krön. Glöm inte att du och din motorcykel per automatik blir bredare i kurvorna, och på grund av detta riskerar att kollidera med mötande trafik om du kör för nära vägbanans mitt i vänsterkurvor. Kör inte bara, utan tänk på hur du kör och varför du kör på ett visst sätt. Kör aktivt och du kommer att upptäcka att körningen blir mjukare, roligare och samtidigt säkrare. Var tydlig! Placera dig så att du ser och syns bra. Använd blinkers i god tid och placera dig så att övriga trafikanter har lättare att förstå dina avsikter. Genom att använda motorcykelns helljus istället för halvljus dagtid syns du bättre (men var medveten om att det inte är lagligt). Räkna med att långt från alla ser dig, är nyktra eller har koll på läget. Kör alltid med stora marginaler. Räkna med att det ligger grus eller diesel på vägen där minst vill att det ska ligga. Cirkulationsplatser och skarpa lågfartskurvor är vanliga tillhåll för diesel- och grusspill. Vägmarkeringar, brunnslock och tjärlagningar erbjuder i regel extremt dåligt fäste för dina däck, i synnerhet vid regn. Anpassa hastigheten och avståndet till framförvarande fordon efter den rådande trafiksituationen. Tänk flexibelt och använd din vildaste fantasi. Räkna med att vad som helst kan hända, när som helst. Ta inte saker för givet. Kör aktivt och håll ständigt uppsikt efter alternativa flyktvägar. Om det dyker upp ett hinder framför dig så bör du avsluta inbromsningen innan du väjer för det. Vilket håll är bäst att väja åt? Undvik att bromsa och väja samtidigt, eftersom det sannolikt bara förvärrar situationen.

CHCS Classic Honda Club Sweden 1(5) Att köra i grupp.

CHCS Classic Honda Club Sweden 1(5) Att köra i grupp. CHCS Classic Honda Club Sweden 1(5) Att köra i grupp...1 Kortfattat...1 Innan vi åker iväg, bensin, karta och så...2 Körning på större vägar...2 Använd din blinkers...2 Omkörningar...3 Körning på småvägar...3

Läs mer

Moped klass II Kunskapsprov

Moped klass II Kunskapsprov Moped klass II Kunskapsprov Förnamn Efternamn Adress Postnummer Ort Telefon Mobiltelefon E-postadress Personnummer Provet genomfört den Förrättningsman Lokal Ort Godkänd Ej godkänd Antal rätt Underskrift

Läs mer

Utveckling av omkomna och svårt skadade motorcyklister kontra antal motorcyklar i trafik (källa polisrapporterade trafikolyckor)

Utveckling av omkomna och svårt skadade motorcyklister kontra antal motorcyklar i trafik (källa polisrapporterade trafikolyckor) Potentiella risksituationer i trafiken och på motorbanan Lärandemål Målet är att deltagarna skall få kännedom om vilka de statistiskt vanligaste potentiella risksituationerna som kräver flest liv i trafiken.

Läs mer

Viktiga fakta om de vanligaste MC-olyckorna

Viktiga fakta om de vanligaste MC-olyckorna Viktiga fakta om de vanligaste MC-olyckorna Statistiken på dessa sidor är hämtade från Trafikverkets djupstudier av dödsolyckor på tvåhjulig MC och från STRADA dit polis och sjukvård rapporterar trafikolyckor.

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Övningsfrågor till utbildare av AM-elever ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

FÖR KÄNSLIGA MÄNNISKOR

FÖR KÄNSLIGA MÄNNISKOR Med känsla för MC FÖR KÄNSLIGA MÄNNISKOR Att åka motorcykel är en livsstil eller rent av en passion, den används både till nytta och nöje. Det är förenat med en skön känsla som kan vara svår att förstå

Läs mer

Generella regler för gruppkörning med motorcykel

Generella regler för gruppkörning med motorcykel Generella regler för gruppkörning med motorcykel Att köra i grupp är för många en trevlig del av MC-gemenskapen. Det spelar ingen roll vilken typ av motorcykel man kör - det går alltid att köra tillsammans

Läs mer

LOGGBOK Instruktörsaspirant

LOGGBOK Instruktörsaspirant LOGGBOK Instruktörsaspirant 1 2 LOGGBOK Instruktörsaspirant Tillhörande... Medlemsnummer... Telefon... Mail... Sveriges MotorCyklister Gamla Tunavägen 30, 784 60 Borlänge 0243-669 70 www.svmc.se 3 Mitt

Läs mer

Utveckling av omkomna och svårt skadade motorcyklister kontra antal motorcyklar i trafik (källa polisrapporterade trafikolyckor)

Utveckling av omkomna och svårt skadade motorcyklister kontra antal motorcyklar i trafik (källa polisrapporterade trafikolyckor) Potentiella risksituationer i trafiken och på motorbanan Lärandemål Målet är att deltagarna skall få kännedom om vilka de statistiskt vanligaste potentiella risksituationerna som kräver flest liv i trafiken.

Läs mer

Åtgärder för att öka körförmågan med sidvagn

Åtgärder för att öka körförmågan med sidvagn MOTORHISTORISKA RIKSFÖRBUNDET IDEELL KULTURELL SAMMANSLUTNING AV KLUBBAR FÖR ÄLDRE VÄGFORDON KANSLI: TOMTEBOGATAN 33, 113 38 STOCKHOLM TEL 08-30 28 01 FAX 08-31 27 06 E-POST mhrf@mhrf.se HEMSIDA www.mhrf.se

Läs mer

Gruppcykling. Cykla i klunga vs gruppcykling Två i bredd när väg och trafik tillåter

Gruppcykling. Cykla i klunga vs gruppcykling Två i bredd när väg och trafik tillåter Cykla i grupp med Gruppcykling Cykla i klunga vs gruppcykling Två i bredd när väg och trafik tillåter Kommunikation & regler Tydliga tecken och rop ger förutsägbarhet Vanliga trafikregler gäller Koll på

Läs mer

1. Grunder. 2. Framvagn. Teknik Kurs Karting. UAK Karting

1. Grunder. 2. Framvagn. Teknik Kurs Karting. UAK Karting Teknik Kurs Karting 1. Grunder Även om det finns en del likheter mellan en kart och en bil är de ändå väldigt olika. De två största skillnaderna är att en kart inte har några diffar (differentialer eller

Läs mer

De 16 stegen till körkortet En guide av Ringens Bilskola

De 16 stegen till körkortet En guide av Ringens Bilskola De 16 stegen till körkortet En guide av Ringens Bilskola 1. Körställning A Stol/bälte B Reglage 2. Inledande manövrering A Start/stannande B Krypkörning/styrning 3. Växling A Uppväxling B Bromsning C Nedväxling

Läs mer

Gelleråsen. Trösen. rejsa.nu - allt om trackdays och hobbyracing

Gelleråsen. Trösen. rejsa.nu - allt om trackdays och hobbyracing Trösen I slutet på den långa rakan är det ganska ojämn asfalt där man bromsar hårt från hög fart. Så ligg inte dikt an mot vänsterkanten utan se till att ha lite marginal till kanten om bilen lever om

Läs mer

KNIX på Gröndal. Jag har provat på något rikgt kul: KNIX-kurs på Gröndal som SMC arrangerade.

KNIX på Gröndal. Jag har provat på något rikgt kul: KNIX-kurs på Gröndal som SMC arrangerade. KNIX på Gröndal Av Tomas Eriksson Jag har provat på något rikgt kul: KNIX-kurs på Gröndal som SMC arrangerade. En KNIX-kurs är!ll för a" man ska lära känna sin mc bä"re, a" få in i skallen hur man ska

Läs mer

Kinnekulle Ring Under bron

Kinnekulle Ring Under bron REJSA.NU Sida 1 Kinnekulle Ring Under bron Den svaga men snabba svängen under bron är blind, dvs du ser inte utgången och var du vill hamna när du redan en bra bit innan bron måste bestämma din fart in

Läs mer

Grundläggande simning

Grundläggande simning Grundläggande simning En del av charmen med simning är den variation den erbjuder. I alla fyra simsätten gäller det att driva sig själv genom vattnet så effektivt som möjligt. Då är det inte överraskande

Läs mer

En liten. Trafikskola för cykel

En liten. Trafikskola för cykel En liten Trafikskola för cykel Cykeln är ett fordon, precis som bilar och mopeder. I grunden gäller samma regler för cyklister som bilister. du får till exempel cykla på de flesta vanliga vägar. Dessutom

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet A1, A2 och A;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet A1, A2 och A; Körkort 02-02 Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet 1, 2 och ; beslutade den 24 maj 2012. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980)

Läs mer

Säkerhetskontroll. - Checklistan med instruktioner

Säkerhetskontroll. - Checklistan med instruktioner Säkerhetskontroll - Checklistan med instruktioner Nedan följer en komplett säkerhetskontroll men oroa dig inte. Det är mycket sällan en hel säkerhetskontroll behöver göras på uppkörning. Vanligast är att

Läs mer

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE Av Marie Hansson När man är nybörjare i agility, eller ser sporten utifrån, är det lätt att tro att just den runda tunneln är det allra lättaste hindret! Och det

Läs mer

Odödlig. Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla?

Odödlig. Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla? Odödlig Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla? Ovan Med moped kan du förflytta dig enkelt, fritt och smidigt. Se till att det också blir säkert! Är du runt 15 år och tänker skaffa moped eller redan

Läs mer

Sommarträning utomhus Tips på träningspass

Sommarträning utomhus Tips på träningspass Sommarträning utomhus Tips på träningspass Träna tufft utomhus utan redskap Att träna utomhus sommartid är ett härligt sätt att njuta av naturen medan man får dagens träning gjord. Man behöver inte träna

Läs mer

TEORI TILL FÖRARBEVIS FÖR EU-MOPED KLASS 1

TEORI TILL FÖRARBEVIS FÖR EU-MOPED KLASS 1 TEORI TILL FÖRARBEVIS FÖR EU-MOPED KLASS 1 av Björn Jakobsson, av vägverket godkänd utbildare och provförrättare 1. EU-mopeden Mopederna i Sverige är indelade i olika klasser, EU-moped klass 1 och klass

Läs mer

Full Kontroll. Din guide till säkrare MC-körning

Full Kontroll. Din guide till säkrare MC-körning Full Kontroll Din guide till säkrare MC-körning dem har precis körteknik inte fått mycket plats. NMCU har därför tagit fram denna bok för att du skall kunna träna på egen hand och öva in ett riktigt beteendemönster.

Läs mer

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Gör övningarna i den takt som känns bäst för dig. Skippa övningar som inte känns bra eller som du får mer ont av. Du ska känna dig pigg efter programmet! 1. Övningar

Läs mer

Remissvar KS-2016/2472 Huddinge kommuns trafiksäkerhetsplan

Remissvar KS-2016/2472 Huddinge kommuns trafiksäkerhetsplan Remissvar KS-2016/2472 Huddinge kommuns trafiksäkerhetsplan, SMC, och SMC Stockholm svarar på mängder av remisser. Då det gäller trafiksäkerhetsplanen för Huddinge kommun vill vi påtala att kommunen helt

Läs mer

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Introduktion Detta pass innehåller ett antal styrkeövningar som du kan göra hemma utan någon särskild utrustning. De flesta övningarna är för ben och bålstabilitet,

Läs mer

Cyklar Viktor, Viktoria Vik och Viki

Cyklar Viktor, Viktoria Vik och Viki Cyklar Viktor, Viktoria Vik och Viki Bruksanvisning Cykeln är vid leverans monterad och klar att användas. Sadel och styre kan justeras. Använd cykeln med omtanke, det är inte en tvåhjulig cykel. Låna

Läs mer

Säkrare vägar och gator för motorcyklister. En beskrivning av motorcykeltrafikens särskilda behov

Säkrare vägar och gator för motorcyklister. En beskrivning av motorcykeltrafikens särskilda behov Säkrare vägar och gator för motorcyklister En beskrivning av motorcykeltrafikens särskilda behov 1 2 Motorcyklister har andra behov än bilister Syfte Dokumentet beskriver motorcyklisternas särskilda behov

Läs mer

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Många studier visar idag att långvarigt stillasittande innebär en ökad

Läs mer

Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband.

Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband. Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband. Enkelt att ta med på semestern! Övningarna framtagna av: Karin Jönsson, leg. Kiropraktor och Emilie Svedberg, lic Personlig

Läs mer

MonoWheelTM 2.0 och Light INSTRUKTIONSMANUAL 2014

MonoWheelTM 2.0 och Light INSTRUKTIONSMANUAL 2014 MonoWheelTM 2.0 och Light INSTRUKTIONSMANUAL 2014 Denna manual är upphovskyddad av MonoWheel Sweden AB och får ej i sin helhet eller delar kopieras eller användas i andra samanhang utan tillåtelse. GRATULERAR

Läs mer

Odödlig. Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla?

Odödlig. Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla? Odödlig Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla? Ovan Med moped kan du förflytta dig enkelt, fritt och smidigt. Se till att det också blir säkert! Är du runt 15 år och tänker skaffa moped eller redan

Läs mer

SMC:S UNDERSÖKNING OM MC-FÖRARE OCH DERAS SYN PÅ FORTBILDNING

SMC:S UNDERSÖKNING OM MC-FÖRARE OCH DERAS SYN PÅ FORTBILDNING SMC:S UNDERSÖKNING OM MC-FÖRARE OCH DERAS SYN PÅ FORTBILDNING Undersökningen gjord av Elaine Hardy, fil.dr. I samarbete med: Jesper Christensen Maria Nordqvist Agneta Lindahl Nevell Svensk översättning:

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet A1, A2 och A;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet A1, A2 och A; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet A1, A2 och A; beslutade den 25 mars 2015. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och 7

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013-2014 SMC Örebro Län

Verksamhetsberättelse 2013-2014 SMC Örebro Län Verksamhetsberättelse 2013-2014 SMC Örebro Län Ordförande har ordet Då har ytterligare ett verksamhetsår gått till handlingarna och inom distriktet har vi haft mycket verksamhet som riktat sig till samtliga

Läs mer

GRATTIS till ditt Bodyweight Training System - ett redkap med vilket du kan träna när och var du vill!

GRATTIS till ditt Bodyweight Training System - ett redkap med vilket du kan träna när och var du vill! MAGE GRATTIS till ditt Bodyweight Training System - ett redkap med vilket du kan träna när och var du vill! Vi har vidareutvecklat tekniken och funktionen av de äldre bandträningsredskapen och därefter

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Övnings frågor till utbildare av AM-elever ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

ditt Träningsprogram: Uppvärmning

ditt Träningsprogram: Uppvärmning ditt Träningsprogram: Uppvärmning SÅ SKA DU TRÄNA: Träna 3 gånger i veckan, t ex måndag, onsdag och fredag, och låt kroppen återhämta sig en dag innan nästa pass. Varje träningspass består av uppvärmning

Läs mer

Idrott och hälsa. Emma Holström Borås

Idrott och hälsa. Emma Holström Borås Idrott och hälsa Emma Holström Borås Dylan Williams fem nyckelsstrategier 1. Tydliggör mål och kunskapskrav 2. Skapa aktiviteter som synliggör lärandet 3. Återkoppling som för lärandet framåt 4. Aktivera

Läs mer

Inbjudan till Mitsubishi Owner s Day

Inbjudan till Mitsubishi Owner s Day Inbjudan till Mitsubishi Owner s Day Mantorp Park, 13maj 2007 Välkommen! Mitsubishi Motors tillsammans med Evoclub Sweden och Mitsubishi Club Sweden hälsar dig välkommen till banträff på Mantorp Park söndagen

Läs mer

Exempel på innehåll för teoretiska mål i kursplan AM

Exempel på innehåll för teoretiska mål i kursplan AM [dnr] BREV 1(14) Exempel på innehåll för teoretiska mål i kursplan AM Transportstyrelsen inledde våren 2009 arbetet med att ta fram ett nytt kunskapsprov för behörighet AM med ikraftträdande den 1 oktober

Läs mer

www.kristinehedsbanan.com Med halka året runt Info: ... ... ... ... ... ...

www.kristinehedsbanan.com Med halka året runt Info: ... ... ... ... ... ... www.kristinehedsbanan.com Info: Med halka året runt.................. Utbildningsintyg Vid körkortsprovet måste Din riskutbildning på Kristinehedsbanan vara klar. För att Du ska kunna tillgodogöra Dig

Läs mer

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23)

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23) UPPVÄRMNINGSSTRETCH Stretchövningarna i det här kapitlet värmer upp dina leder och muskler på minsta möjliga tid. Om du arbetar dig igenom programmet tillför du energi till kroppen och kommer igång på

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet A1 och A;

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet A1 och A; Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet 1 och ; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 kap. 5 körkortsförordningen (1998:980) och 7 kap.

Läs mer

Gummibandsträning med ett dörrhandtag.

Gummibandsträning med ett dörrhandtag. Perfekt om du skall på semester då gummibandet är lätt att ta med sig. Använde själv programmet när jag var på semester i Sardinien i somras. Kan ju även göras hemma, på jobbet eller ute i skogen (då får

Läs mer

Bulgarian Bag. Här är ett träningsprogram. med hjälp av en bulgarian bag, sätter fart på både muskler, puls och endorfiner.

Bulgarian Bag. Här är ett träningsprogram. med hjälp av en bulgarian bag, sätter fart på både muskler, puls och endorfiner. Bulgarian Bag Här är ett träningsprogram som, med hjälp av en bulgarian bag, sätter fart på både muskler, puls och endorfiner. Bulgarian Bag Så kör du övningarna:» Gör så många repetitioner som möjligt

Läs mer

Kroppen och hälsan efter graviditet - Hur kan jag hålla mig fysiskt aktiv och må bra? Anna Orwallius leg.sjukgymnast

Kroppen och hälsan efter graviditet - Hur kan jag hålla mig fysiskt aktiv och må bra? Anna Orwallius leg.sjukgymnast Kroppen och hälsan efter graviditet - Hur kan jag hålla mig fysiskt aktiv och må bra? Anna Orwallius leg.sjukgymnast BEBISLYCKA!! Men även lite besvär Smärta i underliv Amningsbekymmer Inkontinens Rygg/bäckensmärta

Läs mer

AMSBERG, BORÅS, GUSTAVSVIK, GUTE KARTING RING, HÄLLA, LOCKARP, RÖRBERG, RÖRKEN, TUVÄNGEN, TÄBY MOTARDBANA, TÖRNERYD, VARGGROPEN

AMSBERG, BORÅS, GUSTAVSVIK, GUTE KARTING RING, HÄLLA, LOCKARP, RÖRBERG, RÖRKEN, TUVÄNGEN, TÄBY MOTARDBANA, TÖRNERYD, VARGGROPEN Välkommen till utbildning i Broms- och kurvteknik på AMSBERG, BORÅS, GUSTAVSVIK, GUTE KARTING RING, HÄLLA, LOCKARP, RÖRBERG, RÖRKEN, TUVÄNGEN, TÄBY MOTARDBANA, TÖRNERYD, VARGGROPEN 2009 Anvisningar, tips

Läs mer

Bäste ESHO el-scooterägare, FörSiktigHEtSåtgärdEr För SäkEr åkning Kläder Körning När du kör med last/passagerare Kontroller före körning

Bäste ESHO el-scooterägare, FörSiktigHEtSåtgärdEr För SäkEr åkning Kläder Körning När du kör med last/passagerare Kontroller före körning Bäste ESHO el-scooterägare, Vi gratulerar dig till ditt köp av en ESHO el-scooter. För att du ska kunna åka säkert och trivsamt, rekommenderar vi dig att läsa denna manual grundligt och lära känna din

Läs mer

SAKL UNDERVISNINGPLAN Körkortskategorierna A1, A2 och A - grundutbildning

SAKL UNDERVISNINGPLAN Körkortskategorierna A1, A2 och A - grundutbildning SAKL UNDERVISNINGPLAN Körkortskategorierna A1, A2 och A - grundutbildning Inledning Undervisningsplanen har uppgjorts så att den lämpar sig för användning i grundutbildningarna för kategorierna A1, A2

Läs mer

Årgång: 3 Blad nr.1 Ansvarig utgivare: Styrelsen för VMCK Redaktör ordförande Inga-Britt Ohlsson. Våren 2011

Årgång: 3 Blad nr.1 Ansvarig utgivare: Styrelsen för VMCK Redaktör ordförande Inga-Britt Ohlsson. Våren 2011 Årgång: 3 Blad nr.1 Ansvarig utgivare: Styrelsen för VMCK Redaktör ordförande Inga-Britt Ohlsson Våren 2011 1 TANKAR FRÅN ORDISAN Ja då är det dags för ett nytt klubblad. När jag skriver så skiner solen

Läs mer

Regelverk som påverkar gående

Regelverk som påverkar gående Dainis Ciparsons Transportstyrelsen dainis.ciparsons@transportstyrelsen.se 1 Disposition - Regelverket - generellt - Regler för - Regler för fordon mot - Utformning av trafikmiljöer 2 Trafikförordningen,

Läs mer

Odödlig. O Mopeden, ett smart fordon eller en dödsfälla.

Odödlig. O Mopeden, ett smart fordon eller en dödsfälla. Odödlig O Mopeden, ett smart fordon eller en dödsfälla. Ovan Det är svårt att själv uppskatta riskerna Tycker du som många tonåringar att mopeden ger dig frihet, rörlighet och kanske till och med status

Läs mer

1. Cykeln som motion och fordon

1. Cykeln som motion och fordon Musklerna och skelettet stärks och konditionen blir bättre. Cykeln är ett fordon. Cykelbana i första hand. Håll dig långt till höger på vägbanan. Diskussionsfrågor: Fördelar respektive nackdelar med att

Läs mer

Moped klass II Kunskapsprov 2

Moped klass II Kunskapsprov 2 Moped klass II Kunskapsprov 2 Förnamn Efternamn Adress Postnummer Ort Telefon Mobiltelefon E-postadress Personnummer Provet genomfört den Förrättningsman Lokal Ort Godkänd Ej godkänd Antal rätt Underskrift

Läs mer

Gör så många positioner du har tid eller lust med. I slutet finns några förslag på sekvenser.

Gör så många positioner du har tid eller lust med. I slutet finns några förslag på sekvenser. Yinyoga hemma I yinyogan sträcker och stimulerar du kroppens djupa vävnader, bindväv, ligament, fascia och leder. Det måste göras på yinvis, försiktigt och under lång tid. Så du håller positionerna länge,

Läs mer

Träningssplan: vecka 7-12

Träningssplan: vecka 7-12 Träningssplan: vecka 7-12 Här följer ett mer avancerat träningspass för när du har byggt din styrka med introduktionspasset. Som tidigare kan du träna när och var du vill, och denna gång fokuserar vi på

Läs mer

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen.

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen. Uppvärmning Innan träning påbörjas bör någon form av uppvärmning ske. Det finns många sätt att värma upp. Att gå en snabb promenad eller att småjogga är två vanliga sätt. Det bästa är att göra ett genomtänkt

Läs mer

Trygg mopedkörning Trafikskyddet, Kommunikationsministeriet, Trafiksäkerhetsverket Trafi, Trafikverket, Polisen och Trafikförsäkringscentralen 2011

Trygg mopedkörning Trafikskyddet, Kommunikationsministeriet, Trafiksäkerhetsverket Trafi, Trafikverket, Polisen och Trafikförsäkringscentralen 2011 Trygg mopedkörning Trafikskyddet, Kommunikationsministeriet, Trafiksäkerhetsverket Trafi, Trafikverket, Polisen och Trafikförsäkringscentralen 2011 Mopedkörningens popularitet ökar Antalet skadade mopedister

Läs mer

Odödlig Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla?

Odödlig Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla? Odödlig Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla? Ovan Det är svårt att själv uppskatta riskerna Tycker du som många tonåringar att mopeden ger dig frihet, rörlighet och kanske till och med status hos

Läs mer

Upp på tå. » Teknik så gör du» Smarta hjälpövningar» Så klarar du 3 armhävningar på tå

Upp på tå. » Teknik så gör du» Smarta hjälpövningar» Så klarar du 3 armhävningar på tå Upp på tå Dagsatt ta armhävningarna till en högre nivå? Välkommen upp på tå!» Teknik så gör du» Smarta hjälpövningar» Så klarar du 3 armhävningar på tå Upp på tå 1a Så här gör du en armhävning på tå Lägg

Läs mer

Vi presenterar... Krockkudde för Honda motorcykel

Vi presenterar... Krockkudde för Honda motorcykel Vi presenterar... Krockkudde för Honda motorcykel AVANCERAD SÄKERHET FÖR MOTORCYKELFÖRAREN Airbag_SE_Cover1_2_4 3 Denna broschyr har tagits fram för att hjälpa motorcykelägare, och de som värnar om dem,

Läs mer

UNDERVISNINGSPLAN STOCKHOLMS TRAFIKSÄKERHETSCENTER GILLINGE AB 186 91 VALLENTUNA

UNDERVISNINGSPLAN STOCKHOLMS TRAFIKSÄKERHETSCENTER GILLINGE AB 186 91 VALLENTUNA UNDERVISNINGSPLAN STOCKHOLMS TRAFIKSÄKERHETSCENTER GILLINGE AB 186 91 VALLENTUNA Tel växel: 08 514 40 300 Fax: 08 514 40 315 Företrädare: Jan Ledin jan.ledin@gillinge.se Tel. dir: 08 514 40 306 Tillståndshavare:

Läs mer

NR 2 MAJ 2012 ÅRETS FÖRSTA KLUBBDAG PÅ RÖRKEN

NR 2 MAJ 2012 ÅRETS FÖRSTA KLUBBDAG PÅ RÖRKEN DIGITALA NYHETER FÖR UPPSALAS HOJFOLK JER.NET NR 2 MAJ 2012 ÅRETS FÖRSTA KLUBBDAG PÅ RÖRKEN På söndag 20 maj kl 10-14 är det dags för årets första klubbdag på Rörken. Du har möjlighet att träna körteknik

Läs mer

Ut och gå. 30 60 minuter per dag!

Ut och gå. 30 60 minuter per dag! Ut och gå! Ut och gå Vi mår bra av dagliga raska promenader. Det är inte bara konditionen som blir bättre, också benstommen förstärks, lederna mjukas upp, muskelstyrkan i benen förbättras och balansen

Läs mer

Yogaövningar. för mer. Energi

Yogaövningar. för mer. Energi Yogaövningar för mer Energi Livet är som att cykla. För att hålla balansen, måste du fortsätta röra dig. Albert Einstein Stå upprätt med armarna utsträckta, horisontellt med axlarna. Snurra medsols, precis

Läs mer

TRX TRIATHLON träningsprogram

TRX TRIATHLON träningsprogram TRX TRIATHLON träningsprogram Övningarna är funktionella på så sätt att de är grenspecifika för triathlon och eller aktiverar flera muskelgrupper. Programmet fungerar i alla träningsperioder men i synnerhet

Läs mer

2010 17 20 juni i Säfsen

2010 17 20 juni i Säfsen PROGRAM 200 20 juni i Säfsen Mot Vansbro >> 26 Mot Ludvika >> 2 Tyfors

Läs mer

Trafikskadestöd 020-49 48 00 Måndag-tisdag och torsdag-fredag kl. 9.00-11.30

Trafikskadestöd 020-49 48 00 Måndag-tisdag och torsdag-fredag kl. 9.00-11.30 En trafikolycka medför många gånger problem för de inblandade och deras anhöriga. Vissa problem kanske kan lösas med ett enkelt telefonsamtal. Detta gäller även för Dig som är anhörig eller vittne. Trafikskadestöd

Läs mer

ROCKJET GRUPP A (GY) FRITT FALL

ROCKJET GRUPP A (GY) FRITT FALL GRUPP A (GY) FRITT FALL a) Hur långt är det till horisonten om man är 80 m.ö.h.? Titta på en karta i förväg och försök räkna ut hur långt man borde kunna se åt olika håll när man sitter högst upp. b) Titta

Läs mer

Utfallssteg. K. Ekelöf, H. Östlund

Utfallssteg. K. Ekelöf, H. Östlund Cirkelträning Utfallssteg Tag ett steg framåt med främre knät i 90 graders vinkel, stanna strax ovanför marken med det bakre knät. Tag därefter ett nytt steg med andra benet. Det främre benets knä ska

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Om stress och hämtningsstrategier

Om stress och hämtningsstrategier Om stress och åter erhämtningsstrat hämtningsstrategier Av Christina Halfor ord Specialistläkare vid CEOS Att tala inför en grupp personer man inte känner är något som kan kännas obehagligt för de allra

Läs mer

Utmana din balans. Testa din balans

Utmana din balans. Testa din balans 1 Utmana din balans Testa din balans 1. Stå upp utan stöd. Ha fötterna ihop. Hur länge klarar du att stå så utan att flytta fötterna? Det är bra om du klarar att stå mer än 30 sekunder. 2. För lätt? Gör

Läs mer

INNEHÅLL AV TEORETISK KURSPLAN: TEORIMOMENT 1 16 (mars 2006),

INNEHÅLL AV TEORETISK KURSPLAN: TEORIMOMENT 1 16 (mars 2006), INNEHÅLL AV TEORETISK KURSPLAN: TEORIMOMENT 1 16 (mars 2006), 1. KÖRSTÄLLNING 2. INLEDANDE MANÖVRERING 3. VÄXLING 4. LUTNING 5. MANÖVRERING: BACKNING, VÄNDNING OCH PARKERING 6. VÅRD OCH KONTROLL 7. SAMORDNING/BROMSNING

Läs mer

Innehåll. Program. Expressträning träningskonceptet för dig. Träningsprogram. Övningsbank. 4 Jaris förord 7 Jennies förord

Innehåll. Program. Expressträning träningskonceptet för dig. Träningsprogram. Övningsbank. 4 Jaris förord 7 Jennies förord Innehåll 4 Jaris förord 7 Jennies förord Expressträning träningskonceptet för dig 10 Expressmetoden 13 Expresstyrketräning 14 Expresskonditionsträning 15 Inför expressträningen Övningsbank 18 Ben: 20 lår

Läs mer

Temakväll - pausgympa

Temakväll - pausgympa Temakväll - pausgympa Pausgympa Ökad cirkulation/skakningar Spänn och andas in samtidigt som du spänner hela armen, andas ut och slappna av/skaka lätt på armen. Upprepa med andra armen och benen. Studsa

Läs mer

Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag.

Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag. Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag. Tid att lägga ner: Max 1 timme per dag Om programmet: Jag

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet A1 och A;

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet A1 och A; Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet A1 och A; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 7 och 12 förordningen (1998:978) om trafikskolor.

Läs mer

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Har du koll på fördelarna med rätt fart? I detta häfte finns bra argument för varför vi som kör lastbil ska hålla hastighetsgränserna och

Läs mer

Teori Gruppcykling Comactivity AB Org.

Teori Gruppcykling Comactivity AB Org. Teori Gruppcykling TEORI GRUPPCYKLING SID 1 (6) 1 Om det här dokumentet Dokumentet syftar till att sammanställa erfarenheter och kunskap av gruppcykling. Avsikten är att kunna använda dokumentet i utbildningssyfte.

Läs mer

TILL FOTS OCH MED CYKEL TRAFIKSKYDDET

TILL FOTS OCH MED CYKEL TRAFIKSKYDDET Lämna spelrum TILL FOTS OCH MED CYKEL TRAFIKSKYDDET Innehåll 3 Till fots och med cykel 4 På egna vägar 5 Körning i cykelfält 6 Var vaksam i korsningar 6 Lär dig väjningsreglerna 7 Enligt vägmärke 8 Den

Läs mer

11 övningar som gör dig mindre stel. Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet.

11 övningar som gör dig mindre stel. Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet. 11 övningar som gör dig mindre stel Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet. 1 1. Steg framåt och korsa» Sätt ner vänster fot snett framför den högra.» Håll

Läs mer

Ska på kroppshållningen? Här blir det lite repetition av det i alla fall, nu kör vi!

Ska på kroppshållningen? Här blir det lite repetition av det i alla fall, nu kör vi! Kroppshållning Hållningen är viktig, inte bara när vi dansar utan att vi alltid ska tänka på hur vi står och går så att vi får bra balans. Öva på att med jämna mellanrum sträcka på kroppen, dra bak axlarna,

Läs mer

SMC:s enkät om motorcyklar med kopplingsanordning, 16 juni- 8 augusti 2010

SMC:s enkät om motorcyklar med kopplingsanordning, 16 juni- 8 augusti 2010 SMC:s enkät om motorcyklar med kopplingsanordning, 16 juni- 8 augusti 2010 Bakgrund Sedan 29 april 2009 är det i stort sett omöjligt att få en motorcykel godkänd med kopplingsanordning vid registreringsbesiktning.

Läs mer

New Summary Report - 02 November 2015

New Summary Report - 02 November 2015 New Summary Report - 02 November 2015 1. Har du barn? Nej 32.6% Ja 67.4% Ja 67.4% 1,022 Nej 32.6% 495 Total 1,517 2. När köpte du ny bilbarnsstol senast? (ett svarsalternativ) Inom fyra år 0.2% Det senaste

Läs mer

Startprogram version 3

Startprogram version 3 Startprogram version 3 Så här kan du börja din träning i gymet. Du kan skriva ut sidorna och ha som stöd när du börjar träna. OBS!!: Börja med lägsta antalet rörelser och låg belastning. Ta det lätt de

Läs mer

FMCK Malmö Boris Magnusson. Markering av Endurobana

FMCK Malmö Boris Magnusson. Markering av Endurobana FMCK Malmö Boris Magnusson Markering av Endurobana Markering av en Endurobana finns beskrivet i tävlingsreglementet, paragrafer 4.16-17-18 (se nedan) men dessa är ganska kortfattade. Detta PM är ett försöka

Läs mer

Info: ... Med halka året runt ... Resan - Riskutbildning för livet -

Info: ... Med halka året runt ... Resan - Riskutbildning för livet - www.kristinehedsbanan.com Info:...... Med halka året runt Resan - Riskutbildning för livet - Utbildningen Innan du gör dina förarprov på Trafikverket måste din riskutbildning del 2 vara godkänd. En giltig

Läs mer

SVENSKA MOTORCYKEL- OCH 1 SNÖSKOTERFÖRBUNDET

SVENSKA MOTORCYKEL- OCH 1 SNÖSKOTERFÖRBUNDET SVENSKA MOTORCYKEL- OCH 1 SNÖSKOTERFÖRBUNDET Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet, 2005, rev. 2012-03-26 Teckningar: ÖILERT Sammanställning och bearbetning: Lena Bleckman, Thomas Avelin 2 SVEMO:s

Läs mer

Se instruktionsfilm om montering och inställningar på Svenska

Se instruktionsfilm om montering och inställningar på  Svenska Se instruktionsfilm om montering och inställningar på www.skike.se Svenska Se instruktionsfilm om montering och inställningar på www.skike.se Detta är en begränsad översättning av den i medföljande manualen.

Läs mer

Program José Nunez Foto Mikael Gustavsen Smink Susanne Persson Modell Pernilla Blomquist. Fitness Magazine 08 08 29

Program José Nunez Foto Mikael Gustavsen Smink Susanne Persson Modell Pernilla Blomquist. Fitness Magazine 08 08 29 TESTA MULTI- TRÄNING! Att styrketräna behöver inte betyda maskiner och tunga vikter. I månadens program testas kroppens funktionalitet. Och vi lovar du blir svettig! Program José Nunez Foto Mikael Gustavsen

Läs mer

LEK MED BOLLEN. Svenska Fotbollförbundet

LEK MED BOLLEN. Svenska Fotbollförbundet LEK MED BOLLEN Svenska Fotbollförbundet Syfte Genom bollek vill vi i tidig ålder ge barn en möjlighet att uppleva glädje och kamratskap inom idrotten. Bollek uppmuntrar barn att använda sin kreativitet

Läs mer

TRIAL TRÄNINGS- HANDBOK

TRIAL TRÄNINGS- HANDBOK TRIAL TRÄNINGS- HANDBOK The Observed Trials Coaching Manual is adapted from a manual originally compiled by Peter Mathieson (downundr@accesswa.com.au) for the 1994 Western Australia Trials Training Course.

Läs mer

1 Grundvärden för trafikmiljön

1 Grundvärden för trafikmiljön 1 Grundvärden för trafikmiljön Trafikmiljöns egenskaper beskrivs i VGU med: friktion hos beläggningsytan siktobjekt i vägrummet. 1.1 Friktion Friktion är ett grundvärde i VGU för att bestämma: största

Läs mer

SMC Kur vkurs. Råd & Riktlinjer v 3

SMC Kur vkurs. Råd & Riktlinjer v 3 SMC Kur vkurs Råd & Riktlinjer v 3 Revideringar: Datum Av vem Vad är ändrat/uppdaterat version 2018-02-10 Niklas Lundin Nytt dokument, Kurvboken 0,9 2018-04-03 Niklas Lundin Dok genomgått och godkänt av

Läs mer

Justera bara en sak i taget!

Justera bara en sak i taget! Stötdämpare Justeringsrattarna/skruvarna påverkar inte dämpningskaraktären Justeringen höjer eller sänker bara kurvorna Justeringen påverkar bara den lågfrekventa dämpningen Justera bara en sak i taget!

Läs mer