Hej alla goa entusiaster!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hej alla goa entusiaster!"

Transkript

1 Hej alla goa entusiaster! Lördag den 23:e Juli. Lägg in detta datum i kalendern! Vi har bokat denna dag till Goodguys medlemsträff. Vi försöker att samla alla medlemmar och motorcyklar på klubben för fotografering och samkväm. Vi fikar och trivs tillsammans. Eventuellt kör vi en liten slinga. Samling på klubben kl 14. Vi är några i klubben som har anmält oss till SMC s Knixkurs i Kristinehamn. Vi är 3pers som har bokat första tillfället som är 8 maj. Gå in på: för att läsa mer. Och för anmälan. KNIXKURS - Fortbildning i broms och kurvteknik Dessa kurser vänder sig till alla som åker mc och vill fortbilda sig för att bli en säkrare mc-förare. Syftet är att öka kunskapen i körningen och medvetenheten om förmågan att hantera sin motorcykel på vägen i trafiken. Detta gör att du får bättre marginaler inför risksituationer som vi alla vet uppstår. Utbildningen, som består av en kortare obligatorisk introduktionsdel och därefter körteknikspass på banan, bedrivs av SMC godkända instruktörer och deltagarna delas upp gruppvis efter erfarenhet och körvana. Du kör i ditt eget tempo efter din förmåga! Du är välkommen att delta, oavsett erfarenhet. Nybörjare eller rutinerade/erfarna mc åkare, alla är välkomna. Att köra mc på gokartbana och träna körteknik är ett tillgängligt alternativ till körning på de större motorbanorna och är roligare, mer givande och inte minst mer tekniskt krävande än man kanske kan tro. Hastigheten är låg och skaderisken liten. Grunden och principen i kurv- & bromstekniken är densamma som vid körning i högre hastigheter. Krav för deltagande i kurserna: Din mc måste vara registrerad och godkänd (dvs besiktigad och skattad) för körning i trafik och vara minst trafikförsäkrad. Du måste ha körkort för mc och fullgod skyddsutrustning för mc: skinn eller textil jacka + byxor, hjälm, stövlar och handskar. Vi rekommenderar starkt även ryggskydd. Din mc kommer att säkerhetskontrolleras/besiktigas innan körning likväl som din utrustning. Tänk på skicket på hojens däck, drivpaket, bromsar och ev. oljeläckage. Vid undermånligt skick på hojen eller din skyddsutrustning, får du av säkerhetsskäl inte delta i körövningarna. Du måste själv kontrollera att din försäkring gäller vid SMC s fortbildningar. (vilket de flesta försäkringar gör idag, dock kan undantag finnas! VARMT VÄLKOMMEN! Till en seriös och riktigt rolig utbildning. Vi hoppas att du ska känna att du har kul samtidigt som du utvecklar din körteknik och lär känna dina egna och din hojs resurser och begränsningar. Vi vill att vi alla skall trivas under utbildningen och njuta av det vi alla älskar att göra. KÖRA HOJ!

2 Passar även på att påminna AVROSTNING När: Måndag, den 25 apr 2011 Var: Goodguys klubblokal Beskrivning: Avrostning i samarbete med SMC-Värmland Anmälan på plats mellan Efteråt kör vi ev. en mindre tipspromenad. Välkomna alla bikers!!!

3 Börja våren med avrostning Så blir du snabbt en bättre förare igen Att köra motorcykel är underbart. Däremot går det inte blunda för att det även är förenat med vissa faror. Här följer några tips som kommer göra din motorcykelkörning avsevärt trevligare och säkrare. Jag brukar säga att man har en säck med tur, och en annan med erfarenhet. Konsten är att fylla säcken med erfarenhet innan säcken med tur har tagit slut Givetvis är det inte hela sanningen. Under mina år som motorcyklist har jag varit med om en massa spännande situationer och ibland har bara turen räddat mig, medan jag genom en god körteknik har klarat upp andra incidenter. Här ska jag försöka dela med mig av mina erfarenheter som jag samlat på mig under mina över 20 år som aktiv motorcyklist. Hastighet vanlig orsak Singelolyckan är den vanligaste olycksformen för motorcyklister. Ofta sker det på grund av en kombination av för hög hastighet och brister i körtekniken. En annan olycksform beror på att andra fordon kör ut precis framför motorcyklisten i en korsning eller genom att ett annat fordon svänger eller gör en U-sväng framför motorcyklisten. Ofta säger den andra föraren att han inte såg motorcyklisten eller trodde att det var en moped. Dessutom sker allt för många olyckor på grund av att motorcyklister kör om i korsningar samtidig som ett annat fordon gör en vänstersväng. För att minska risken för olyckor måste du givetvis undvika situationerna som jag nämnt ovan. Dessutom bör öva på din körteknik med jämna mellanrum. Använd fantasin Tänk flexibelt och använd din fantasi. Räkna med att vad som helst kan hända, när som helst och ta inte saker för givet. Sitt inte bara och slöåk utan kör aktivt och håll ständigt uppsikt efter alternativa flyktvägar. Tänk på att brunnslock, målade vägmarkeringar och tjärlagningar ofta är hala. I synnerhet vid regn. I cirkulationsplatser ökar risken för att dieselspill och vätskor från andra fordon spills ut på vägbanan. Lyft blicken! Håll god koll på trafiksituationen långt framför dig. Genom att aktivt söka efter faror så väl i din närhet som lång framför, och hålla uppsikt i backspeglarna minskar risken för obehagliga överraskningar. Knip tag i tanken Körställningen har mycket stor betydelse vid motorcykelkörning. Placera fötterna på fotpinnarna. Kläm knäna som stöd mot tanksidan när du önskar öka kontrollen över hojen, men spänn dig inte i onödan utan försök ha en avslappnad hållning. Släpp det krampaktiga taget kring styret, sänk axlarna och låt armbågarna vara lätt böjda. Håll kroppen lätt framåtlutad. Kör du med passagerare så bör denne sitta tätt bakom dig, med sina händer kramandes kring din midja.

4 Luta rätt i kurvan Så får du mer ut av din körstil För att motorcykelkörningen ska vara njutningsfull även på kurvig väg gäller det att du behärskar den ädla konsten att kurva. Få saker är enligt mig så härliga som när körningen flyter perfekt på en välkurvad väg. Grundläggande för all form av körning med motorcykel är det måste finnas balans mellan tyngdkraft, centrifugalkraft och friktionskrafter samt andra sidokrafter (som exempelvis vind) för att motorcykeln inte ska välta i backen, sladda omkull, eller fortsätta rakt fram när vägen svänger. Att luta motorcykeln i en kurva brukar kallas för nedlägg. För att enkelt och effektivt få motorcykeln att svänga åt det håll du vill kan du använda din kroppsvikt för att få motorcykeln att svänga. Att hjälpa till med kroppsvikten är bra, men det absolut snabbaste och mest effektiva sättet att få motorcykeln att svänga kallas för motstyrning. Motstyrning går enkelt till så att framhjulet pekar ut från svängen. Det leder till att motorcykelns tyngdpunkt förändras och att motorcykeln i stort sett automatiskt lutar inåt i svängen. Genom att aktivt hjälpa motorcykeln med motstyrningen kommer kurvandet gå mycket lättare. Testa på raksträcka För att lära dig hur motstyrningen fungerar rekommenderar jag att du testar på en raksträcka till att börja med. Börja med att försiktigt försöka skjuta vänster styrhalva från dig. Spjärna inte mot med höger arm. Ju kraftigare du trycker med vänsterarmen desto kraftigare utslag kommer du få. Testa åt båda hållen flera gånger innan du testar i en lämplig kurva. Först och främst är det viktigt att du har anpassat hastigheten i god tid före kurvan. Att bromsa med nedlägg är som att be om att få krascha. Vid inbromsning i en kurva vill motorcykeln räta upp sig, vilket i sin tur betyder att den då vill fortsätta rakt fram i stället för att svänga. Glöm inte att du och din motorcykel per automatik blir bredare i kurvorna, och på grund av detta riskerar att kollidera med mötande trafik om du kör för nära vägbanans mitt i vänsterkurvor. Flytta kroppsvikten Inled kurvan med att försiktigt skjuta den inre styrhalvan från dig. Det vill säga, att du trycker lite försiktigt med högerhanden i ingången på en högerkurva och vice versa. Hjälp till med att flytta kroppsvikten inåt. Ju högre hastighet, desto kraftigare styrkommando och nedlägg krävs. Behåll ett jämnt gasflöde tills det i regel mitt i kurvan eller strax därefter är dags att ge på lite gas för att på så vis hjälpa motorcykeln att räta upp sig igen. Du kan även hjälpa till genom bakvänd motstyrning. Det vill säga att du trycker i från lite extra på styrets vänsterdel i utgången av en högerkurva eller omvänt om vänsterkurva. Glöm inte att hålla blicken högt så att du hela tiden har god koll på vägsträckningen och trafiksituationen lång framför dig. Det ger dessutom automatiskt ett betydligt bättre flyt i körningen.

5 Före en högerkurva bör du placera motorcykeln närmare vägbanans mitt. Det ger bättre sikt och bidrar till att kurvradien minskas. Två kurvor åt samma håll som infinner sig i direkt anslutning till varandra kan oftast tas som en enda kurva. Runt om i landet arrangeras mängder av så kallade avrostningar och förarkurser för motorcyklister. Ett tips är att surfa in till Sveriges Motorcyklister på där du finner mer information om detta. Kör försiktig. Vi ses på vägarna! Bromsa lätt och bromsa rätt! Så kan du undvika en olycka För att få till en optimal bromsning bör du sträva efter att alltid bromsa kraftigt från början. Försök att få upp bromstrycket maximalt under inledningen av inbromsningen. Givetvis är god fingertoppskänsla viktigt. Bromsar du för lite (klent) i början av bromsningen kommer det straffa sig genom onödigt lång bromssträcka. Tänk dig att du kramar bromshandtaget med handen på samma vis som man bör göra då man hälsar på någon, mjukt men samtidigt bestämt. Då hinner fjädringen med, vilket minskar risken för hjullåsning. Det värsta du kan göra om ett hinder dyker upp och du snabbt måste stanna, är att gripas av panik och utan känsla klämma åt bromsarna för glatta livet. Då risken mycket stor att fjädringen bottnar och hjulet eller i värsta fall hjulen låser sig. För kung och fosterland Har du en motorcykel med låsningsfria bromsar (ABS)? Då är det läge att testa att klämma i för kung och fosterland en gång för alla, så kommer du se att det inte behöver vara så farligt att bromsa hårt... Skulle du råka låsa något av hjulen är det ytterst viktigt att du omedelbart lättar på bromstrycket. Annars kan det få allvarliga konsekvenser. Men sluta inte att bromsa, utan ta ett nytt tag och bromsa på nytt. Ett låst hjul är aldrig bra. Förutom att det bidrar till längre bromssträcka påverkar det motorcykelns stabilitet extremt negativt.

6 Försiktigt i kurvor Försök i största möjliga mån alltid att utföra bromsning då motorcykeln är upprätt. Om du behöver bromsa i en kurva bör du vara ytterst försiktig. Bromsar du med bakbromsen i en kurva är risken stor för att du får sladd. Och om du använder frambromsen kommer motorcykeln per automatik att räta på sig och vilja gå rakt fram. Hjälp till genom aktiv motstyrning. Checklista för säkrare körning Kör mjukt. Accelerera och bromsa med fingertoppskänsla, eftersträva harmoni. Gör vägen så rak som möjligt, men skär inte över till mötande körbana i onödan, i synnerhet inte genom dolda kurvor eller över krön. Glöm inte att du och din motorcykel per automatik blir bredare i kurvorna, och på grund av detta riskerar att kollidera med mötande trafik om du kör för nära vägbanans mitt i vänsterkurvor. Kör inte bara, utan tänk på hur du kör och varför du kör på ett visst sätt. Kör aktivt och du kommer att upptäcka att körningen blir mjukare, roligare och samtidigt säkrare. Var tydlig! Placera dig så att du ser och syns bra. Använd blinkers i god tid och placera dig så att övriga trafikanter har lättare att förstå dina avsikter. Genom att använda motorcykelns helljus istället för halvljus dagtid syns du bättre (men var medveten om att det inte är lagligt). Räkna med att långt från alla ser dig, är nyktra eller har koll på läget. Kör alltid med stora marginaler. Räkna med att det ligger grus eller diesel på vägen där minst vill att det ska ligga. Cirkulationsplatser och skarpa lågfartskurvor är vanliga tillhåll för diesel- och grusspill. Vägmarkeringar, brunnslock och tjärlagningar erbjuder i regel extremt dåligt fäste för dina däck, i synnerhet vid regn. Anpassa hastigheten och avståndet till framförvarande fordon efter den rådande trafiksituationen. Tänk flexibelt och använd din vildaste fantasi. Räkna med att vad som helst kan hända, när som helst. Ta inte saker för givet. Kör aktivt och håll ständigt uppsikt efter alternativa flyktvägar. Om det dyker upp ett hinder framför dig så bör du avsluta inbromsningen innan du väjer för det. Vilket håll är bäst att väja åt? Undvik att bromsa och väja samtidigt, eftersom det sannolikt bara förvärrar situationen.

BRA TÄNKT. En körstrategisk vägledning

BRA TÄNKT. En körstrategisk vägledning BRA TÄNKT En körstrategisk vägledning Käre motorcyklist! Det räcker inte med att vi motorcyklister måste hantera ett krävande fordon utan en skyddande kaross runt oss är vi så sårbara att vi i stor utsträckning

Läs mer

Foto: Ingvar Andersson. Mopedboken Förarbevis Klass II

Foto: Ingvar Andersson. Mopedboken Förarbevis Klass II Foto: Ingvar Andersson Mopedboken Förarbevis Klass II Mopedboken Den här kursen är för dig som vill ha körkort/förarbevis moped för EUmoped klass II. klass Du ska I och få lära klass dig II. viktiga Du

Läs mer

2006 Åke Åhsblom och Liber AB

2006 Åke Åhsblom och Liber AB 2006 Åke Åhsblom och Liber AB redaktör: Björn Magnusson omslag: Staffan Johansson och Anna Hild formgivning och layout: Anna Hild och Björn Magnusson omslagsfoto Överst; Göran Gustavsson/Pressens Bild

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen Hästen ska alltid arbeta i en form, där det är fysiskt möjligt för den att utföra det vi ber om. Hästen ska alltså inte på något sätt känna sig

Läs mer

Klickerövningar för förare utan hund! Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Agilitybladet 2003, här något omstrukturerad.

Klickerövningar för förare utan hund! Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Agilitybladet 2003, här något omstrukturerad. Klickerövningar för förare utan hund! Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Agilitybladet 2003, här något omstrukturerad. När du tränar din hund är det som bekant viktigt att du delar

Läs mer

Running contacts Trendigt, lockande - men svårare än det ser ut

Running contacts Trendigt, lockande - men svårare än det ser ut Running contacts Trendigt, lockande - men svårare än det ser ut Av Marie Hansson Just nu talas det mycket i agilityvärlden om running contacts. Man ser framför sig de hundar som i absolut högsta fart rusar

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

En skrift om vad som engagerar och motiverar oss. Drivkrafter. Att stimulera och stödja ideellt engagemang

En skrift om vad som engagerar och motiverar oss. Drivkrafter. Att stimulera och stödja ideellt engagemang En skrift om vad som engagerar och motiverar oss Drivkrafter 2 Inledning Vad driver volontärer att engagera sig ideellt? Och hur kan vi som volontärsamordnare skapa förutsättningar för volontären att upptäcka

Läs mer

Grundläggande simning

Grundläggande simning Grundläggande simning En del av charmen med simning är den variation den erbjuder. I alla fyra simsätten gäller det att driva sig själv genom vattnet så effektivt som möjligt. Då är det inte överraskande

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

NY OMARBETAD UTGÅVA! Del 1: Grundträning. Maria Brandel

NY OMARBETAD UTGÅVA! Del 1: Grundträning. Maria Brandel NY OMARBETAD UTGÅVA! Del 1: Grundträning Maria Brandel FRÅN VALP TILL STJÄRNA Del 1: Grundträning Maria Brandel Redaktörer: Lena Gunnarsson och Jenny Nyberg Från valp till stjärna Andra utgåvan Maria Brandel

Läs mer

Talängslan något vi inte kan blunda för

Talängslan något vi inte kan blunda för Hjälp dina elever och studenter att behärska sin ängslan för att tala inför publik. av Ulrika Axelsson Talängslan något vi inte kan blunda för JAG FÅR PANIK och börjar svettas, blir röd i ansiktet och

Läs mer

EN GUIDE FRÅN LIVSHANDBOKEN.SE

EN GUIDE FRÅN LIVSHANDBOKEN.SE EN GUIDE FRÅN LIVSHANDBOKEN.SE Stärk din motivation 34 coachande sidor: Väck drivkraften som tar dig i mål 2 Innehållsförteckning Om författaren...3 Inledning... 4 1. Välj en kristallklar målbild...5 2.

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 3 Produkter som förverkligar visioner?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 3 Produkter som förverkligar visioner? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 3 Produkter som förverkligar visioner? Av: Jesper Lindén Många företagare startar upp verksamheter utan att egentligen fundera över

Läs mer

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar!

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! 5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! En del av projektet Sveriges Smartaste Marknadsförare av Jesper Lindén - Bli inte en SEO terrorist, bygg ett långsiktigt och hållbart system

Läs mer

Sensitiv - Du är unik! Sensittiv Du är unik!

Sensitiv - Du är unik! Sensittiv Du är unik! Sen nsitiv - Du är unik! Den här eboken är skriven med en intention att få fler människor att erkänna och kunna leva gott med sin sensitivitet. Den är en guldgruva för den som söker guld och en liten påminnelse

Läs mer

Verktyg som gör dig bäst när det gäller

Verktyg som gör dig bäst när det gäller Verktyg som gör dig bäst när det gäller LEDAR- TRÄNAR- OCH FUNKTIONÄRSSKAP 4 BARNS OCH UNGDOMARS FYSISKA, MOTORISKA OCH SOCIALA UTVECKLING 6 ATT SKAPA FÖRTROENDE 8 INLÄRNING 9 LEKENS BETYDELSE VID INLÄRNING

Läs mer

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7 Innehållsförteckning Introduktion 2 Varför inflytande för barn och unga? 3 Barnkonventionen 5 Definition av begrepp 7 Deltagande/delaktighet 7 Inflytande 8 Normer 8 Makt 9 Åldersmaktsordning 10 Olika nivåer

Läs mer

Elevkårens 1) verksamhet 2) organisation 3) aktiva 4) medlemmar

Elevkårens 1) verksamhet 2) organisation 3) aktiva 4) medlemmar Elevkårens 1) verksamhet 2) organisation 3) aktiva 4) medlemmar Inledning. I elevkåren finns evenemangen och aktiviteterna, förmånerna och erbjudandena, föreställningarna och uppträdandena, frågorna och

Läs mer

KÖRKORTS. Körkort. Körskolor. Emma, 29 år, utbildningen. som anpassar. Lars Englund. Frågor & svar. tog körkort på körskoleinternat

KÖRKORTS. Körkort. Körskolor. Emma, 29 år, utbildningen. som anpassar. Lars Englund. Frågor & svar. tog körkort på körskoleinternat KÖRKORTS koll Körskolor som anpassar utbildningen Emma, 29 år, tog körkort på körskoleinternat Vad säger doktorn? Frågor & svar med chefsläkare Lars Englund Körkort med ADHD, Asperger eller Tourette? 1

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

100 sätt att börja Älska sig själv

100 sätt att börja Älska sig själv 100 sätt att börja Älska sig själv Ta inte dig själv på för stort allvar! Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg. Bli kär i dig själv. Tänk på vad som gör

Läs mer

P R O D U K T E R S O M DU T J Ä N A R P E N G A R P Å D Y G N E T R U N T, Ä V E N N Ä R D U S O V E R...

P R O D U K T E R S O M DU T J Ä N A R P E N G A R P Å D Y G N E T R U N T, Ä V E N N Ä R D U S O V E R... P R O D U K T E R S O M DU T J Ä N A R P E N G A R P Å D Y G N E T R U N T, Ä V E N N Ä R D U S O V E R... JAG KOMMER HÄR ATT VISA DIG HUR DU TAR FRAM PRODUKTER ELLER TJÄNSTER SOM GENERERAR PENGAR UTAN

Läs mer

Studieverkstaden om. Muntlig presentation. Tips om att förbereda och framföra Råd om nervositet och rampfeber. Studieverkstaden

Studieverkstaden om. Muntlig presentation. Tips om att förbereda och framföra Råd om nervositet och rampfeber. Studieverkstaden om Muntlig presentation Tips om att förbereda och framföra Råd om nervositet och rampfeber Studieverkstaden Inledning I din utbildning ingår troligen muntliga redovisningar och presentationer. Här har

Läs mer

BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE

BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE KONSTEN ATT FÅ MÅNGA OCH NÖJDA KUNDER Jens Collskog Fortnox 2009 Text: Jens Collskog Illustrationer: www.illustrationsbolaget.se Tryck: Åtta.45 Tryckeri AB BLI VÄRLDENS BÄSTA

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? Av: Jesper Lindén Den här delen i kursen Core Power är egentligen en påbyggnad och fördjupning av det som du tagit

Läs mer

Du borde! Av Alice Christensson www.barfotachefen.se

Du borde! Av Alice Christensson www.barfotachefen.se Om du var Rik och Lycklig... Vem bryr sig? Du borde! Av Alice Christensson www.barfotachefen.se Friskrivningsklausul Författaren ger i denna text enbart sin egen syn på vad materialet innehåller och du

Läs mer

Tänk på papper! en actionbok som får saker att hända

Tänk på papper! en actionbok som får saker att hända Tänk på papper! en actionbok som får saker att hända PERSONLIGT ENTREPRENÖRSKAP ATT FÅ SAKER ATT HÄNDA Stefan Olsson Marcus Frödin www.universeimagine.com Denna e-bok är fri att sprida och använda. Vid

Läs mer

Motiverande samtal och tobaksavvänjning med ungdomar

Motiverande samtal och tobaksavvänjning med ungdomar Motiverande samtal och tobaksavvänjning med ungdomar Handledning till tidningen Fimpa Nu! bli rök och snusfri Mathias Jansson, Matz Larsson & Margareta Pantzar Förord Den här skriften är en vägledning

Läs mer

första hjälpen vid spelproblem

första hjälpen vid spelproblem första hjälpen vid spelproblem för dig som har problem med spel om pengar för dig som vill hjälpa någon som har det för dig som vill veta mer om spelproblem Författare: Henrik Josephson Om.författaren.och.

Läs mer