teknik+och+livsmedelsteknik+( ).pdf

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "http://www.vr.se/download/18.29e3249012d590bc34b80003040/1340207542097/kemisk+process teknik+och+livsmedelsteknik+(2011-01-19).pdf"

Transkript

1 1 teknik+och+livsmedelsteknik+( ).pdf 1. Kemisk processteknik och livsmedelsteknik Kemisk processteknik utgör den teknologiska basen för processindustrin i vid bemärkelse innefattande branscher som kemi, bioteknik, läkemedel, livsmedel, massa och papper samt mineralanrikning. Sveriges ställning inom processteknisk forskning, i ett internationellt perspektiv, är medelstark till stark. Till de starkare områdena hör transportprocesser/modellering, kristallisation, torkning, membranprocesser, tillämpad elektrokemi, och katalys. Livsmedelsteknik är ett delområde inom kemitekniken och livsmedelsteknisk forskning har en lång tradition i Sverige och en erkänd position internationellt. Forskningen i Sverige innefattar värmebehandlings- och torkprocesser baserade på traditionella och nya tekniker, strömningsrelaterade fenomen i processutrustning, blandningsprocesser, separation och emulgeringsprocesser. För att framställa livsmedelsprodukter i framtiden krävs en förståelse för samspelet mellan råvaran, processen och produkten. Utmärkande för kemisk processteknik är kopplingen mellan kemisk reaktion, strömning, mass- och värmetransport. Kemitekniska processer är ofta flerfasprocesser med samtidig reaktion och transport över fasgränsytor. Viktiga tillämpningar utgörs av reaktions-, separations- och blandningsprocesser. Kemisk processteknik är branschöverskridande och utgör en teknologisk bas för processindustrin i vid bemärkelse inkluderande kemi, läkemedel, livsmedel, bioteknik, massa och papper, samt mineral. Mer än hälften av Sveriges nettoexport kommer från denna industri. Behovet av processteknisk forskning ökar nu kraftigt på grund av kravet på processindustrin att minska energiförbrukningen och ställa om produktionen mot mer förnyelsebara råvaror. Sverige har redan idag fördelen av att ha en stark processindustri baserad på förnyelsebara råvaror. Både den skogsbaserade industrin och livsmedelsindustrin är stark. Även den mekaniska industrin som bygger utrustning för processindustrin är trots en nedgång sedan 1990-talet fortfarande stark och företag som Tetra Pak, Alfa Laval och Metso är världsledande inom sina segment Effektiv tillverkningsprocess Produktionen pågår dygnet runt året om. Maskiner, teknisk utrustning och arbetssätt trimmas kontinuerligt för att möta ökade krav på såväl produktkvalitet som miljö. Att tillverka massa och papper är komplicerat. Det är samspelet mellan råvara, processer och kunniga medarbetare som avgör resultatet.

2 2 1. Solen som drivande kraft Med hjälp av solens strålar omvandlar träden koldioxid och vatten till syre och kolhydrater. Kolhydraterna behövs för att bygga upp träden. Den struktur av fibrer som träden sedan bildar utgör basen i pappers- och massatillverkningen. 2.Ved blir flis När veden kommer till bruket tas stockarna in i renseriet. Där barkas de i en roterande barktrumma. Därefter huggs stockarna till flis i flishuggaren. Flisen lagras i stora silor eller på stack. Barken blir bränsle. Från silorna transporteras flisen i rör till kokerierna. 3. Kokning ger massa Cellulosafibrerna i flisen måste frigöras från varandra på ett skonsamt sätt. Det sker genom kokning under tryck tillsammans med kemikalier. Kokvätskan, som kallas vitlut, färgas svart i processen och därefter benämns den svartlut. Cirka hälften av veden blir till pappersmassa. Resten av veden finns löst i svartluten och kommer till nytta som biobränsle i sodapannan. 4. Massan tvättas och silas För att avlägsna resterna av svartluten och flis som inte sönderdelats, så tvättas och silas massan i flera steg för att rena den och ta bort fasta föroreningar. Därefter går den till blekeriet eller till direkt till pappersmaskinen om det är oblekt papper som tillverkas. 5. Blekning ger vithet Blekning är en process som ger en renare, vitare och mer åldersbeständig massa. Processen sker i flera steg och de kemikalier som används är syrgas, klordioxid, väteperoxid och natronlut. Den blekta cellulosafibern är nu klar att bli vit papper.

3 3 6. Kemikalier i kretslopp Den använda kokvätskan, svartluten, torkas för att sedan förbrännas i en sodapanna. Förbränningen ger energi till ång- och elproduktion medan kemikalierna bildar en smälta i botten av pannan. Smältan löses i vatten till något som kallas grönlut. Grönluten behandlas med kalk och omvandlas till ny kokvätska (vitlut) som återförs till kokeriet. Denna cirkulation av kemikalier i olika kretslopp är en viktig förutsättning för både miljö och ekonomi i en massafabrik. 7. Papperstillverkning Cellulosafibrerna späds med vatten, mals och tillförs kemikalier. Blandningen, en så kallad mäld, sprutas ut på pappersmaskinens vira, där det formas till en pappersbana. Papperbanan förs fram genom pappersmaskinen med ett sinnrikt system av filtar och valsar där pappret avvattnas, pressas och torkas. I slutet av pappersmaskinen samlas det färdiga pappret upp på stora rullar. 8. Bestrykning förbättrar tryckbarhet En del papper bestryks i särskilda bestrykningsmaskiner. Genom bestrykningen, som innebär att papperet beläggs med ett tunt skikt av en vit färg, blir papperet slätare, tätare och bättre att trycka på. 9. Färdiga produkter förpackas De stora pappersrullarna skärs ner i mindre storlekar och transporteras till packstationen, där de packas för att skydda dem under lagring och transporten till kunderna. 10. Avloppvattenrening Interna åtgärder i fabriken, för minskade utsläpp från olika avdelningar, kompletteras med en så kallad extern rening av det samlade avloppsvattnet. Vattnet renas först med hjälp av sedimenteringsbassänger där partiklar (mest fibrer) i vattnet avskiljs. Därefter renas vattnet med någon typ av biologisk rening som bygger på principen att mikroorganismer bryter ner föroreningar i avloppsvattnet TILLVERKNING AV MALTWHISKY Mältning Huvuduppgiften i processen att göra whisky är att omvandla stärkelsen i kornet till alkohol. Jästen som ska göra grundjobbet kan bara hantera enklare sockerarter och därför måste vi först bryta ner stärkelsen till socker. Detta påbörjas i mältningsprocessen där man först blöter kornet i vatten, låter det börja gro för att sedan avbryta processen genom att torka kornet. Vi har nu fått det som kallas malt. Det är även här man bestämmer om whiskyn ska vara orökt eller rökig. Eldar man med lätt fuktig torv i början på torkningen så tar malten upp röksmaken och slutresultatet blir en rökig whisky.

4 4 På Box gör vi inte vår egen malt. I likhet med de flesta andra destillerier köper vi i stället in den. Vi har valt att samarbeta med några olika mälterier som är riktigt duktiga på malt av den typ vi vill använda. Malning Det mältade kornet transporteras till Box med lastbil och lagras i en maltsilo innan det ska användas i vår tillverkningsprocess. Vi har fyra maltsilor på destilleriet. Var och en av dem rymmer 13 ton malt. När malten har fått vila i några veckor ska den malas till ett grovt mjöl som vi kallar gröpe. Maltkvarnen är en över 100 år gammal fyrvalsad Boby som tidigare bland annat har tjänstgjort på ett sedan länge nedlagt bryggeri. Att mala de kilo malt vi behöver till en batch tar ungefär en timme. Det är viktigt att sammansättningen mellan fint mjöl, krossad malt och skaldelar blir rätt för att mäskningen ska fungera. Mäskning Gröpen blandas med varmt vatten i vår mäsktunna. Blandningen ska hålla 64,5 C för att nedbrytningen av stärkelsen ska bli bäst. Efter fyllning får blandningen vila i 45 minuter innan vi försiktigt börjar sila av den söta vörten. Den pumpas sedan, via en värmeväxlare, vidare till ett jäskar. Därefter sprejar vi på en ny omgång vatten på gröpen. Denna gång lite varmare för att få ut mer socker. Efter en stund dräneras även detta vatten och pumpas till jäskaret. Vi har nu tagit hand om nästan allt socker från malten, men för att få ut det sista skickar vi in en tredje omgång med ännu varmare vatten. Det vi nu får ut innehåller inte tillräckligt med socker för att kunna jäsas utan pumpas tillbaka till en bryggvattentank och blir första vattnet till nästa mäskning. Vi har två bryggvattentankar i rostfritt stål som vardera rymmer 6000 liter. Mäsktunnan är en semi lauter och mäter 290 centimeter i diameter och har en kapacitet på ca 1,5 ton. Mäskningen tar allt som allt cirka 6 timmar. Jäsning Jäsningen förbereds genom att vi blöter upp vår jäst i ljummet vatten som får stå en stund för att jästen ska aktiveras. Den blandas sedan med den kylda vörten i jäskaren. Våra tre jäskar är i rostfritt stål. De rymmer ca liter vardera och fylls med liter vört. Temperaturen är viktig för jäsningen. Blir mäsken för varm får man oönskade bismaker som inte går att få bort. Är den för kall tar det för lång tid att få igång jäsningen. Det är mycket viktigt att all utrustning är mycket ren för att kunna kontrollera smakutvecklingen. Efter ungefär två dygn har vi fått en alkoholhalt kring 7,5% och i princip allt socker är förbrukat. Smakutvecklingen fortsätter ett tag till och ger en karaktär till mäsken. Låter man jäsningen gå för långt är det risk att mäsken surnar och blir obrukbar. En jäsning på Box kan pågå mellan tre och fyra dygn. Destillation Destillationen, som sker i stora kopparpannor, går ut på att få alkoholen att lämna mäsken i form av ånga. En maltwhisky destilleras normalt två gånger.

5 5 Den färdigjästa mäsken pumpas in i lågvinspannan och destilleras en gång. En mäsk under uppvärmning kan skumma kraftigt och destillatören får ha ständig uppsikt på synglaset på pannans hals så att inte skummet stiger för högt och följer med genom kylaren. Lågvinet håller, i destillationens början, en alkoholhalt på cirka 46% och går mot 0% vilket ger ungefär 22% på hela destillationen. Lågvinet pumpas sedan vidare till spritpannan som är lite mindre. Här kan man styra och bestämma vilken karaktär spriten ska få. Den första delen av destillatet, som vi kallar huvudet, består av högre alkoholer och leds vidare till lågvinstanken för att sedan följa med i nästa destillation. När destillatet håller hög kvalitet växlar vi flödet och leder spriten som kallas hjärtat till sprittanken. Vill man ha mycket fruktiga estrar gör man denna brytning tidigt. Under destilleringen sjunker alkoholhalten och här gäller det att avbyta hjärtat vid rätt tidpunkt för att inte få med oönskade ämnen och smaker. Är det en rökig malt som används låter man i regel hjärtat gå lite längre för att få med rätt mängd fenoler som ska ge den önskade röksmaken. Den sista delen av destillationen som kallas svansen leds tillbaks till lågvinstanken och följer med lågvinet till nästa spritdestillation. Den färdiga orökta spriten har en alkholhalt runt 71 72% och den rökta runt 68%. En destillering tar mellan 5 och 6 timmar. Båda våra destillationspannor är självklart i koppar och tillverkade i Speyside i Skottland. Tillverkaren är Forsyths, ett anrikt kopparslageri som försett whiskyindustrin med utrustning sedan slutet av 1800-talet. Lågvinspannan har traditionell form och en kapacitet på liter. Spritpannan rymmer liter. Våra lågvin- och feintstankar är i rostfritt stål med en volym på liter vardera. Vi har separata tankar för vårt orökiga respektive rökiga recept. Lagring & Buteljering Alkoholhalten justeras till önskad styrka. Därefter pumpas spriten från destilleriet över till tapphuset där den fylls på ekfat. Faten kan tidigare ha innehållit bourbon eller sherry och vi använder även en del helt nya ekfat. Som en naturlig del av lagringsprocessen dunstar varje år ca 2% av innehållet i faten bort. I Skottland kallas detta för The Angels share. Efter tre år får vi kalla spriten för whisky men den största delen av vår whisky kommer att lagras betydligt längre än så innan den buteljeras och säljs. Före buteljering är det vanligt att destillerier kylfiltrerar sin whisky. För att få bort vissa fettsyror som uppkommer under tillverkningen kyler man ner whiskyn och filtrerar den. Detta gör man för att whiskyn inte ska bli grumlig om man tillsätter lite vatten när man ska dricka den. Nackdelen med kylfiltrering är att en del av whiskyns karaktär och smaker fastnar i filtret. Vi har två mellanlagringstankar i rostfritt stål som rymmer liter sprit. I tapphuset ligger två rostfria tankar på liter vardera varifrån vi fyller våra fat Raffinering av råolja Råolja används egentligen inte som den är. Den raffineras istället för att på det sättet omvandlas till en rad olika oljeprodukter som exempelvis drivmedel, uppvärmningsbränslen, smörjmedel eller olika typer av insatsvaror i annan tillverkning eller petrokemiska produkter.

6 6 Råoljan har olika sammansättning beroende på varifrån den kommer. Det beror på att råolja är en komplex blandning av kemiska föreningar mellan kol och väte, så kallade kolväten, vars struktur bestämmer de specifika egenskaperna hos varje typ av råolja. Valet av råolja har därför stor betydelse beroende på vad som skall framställas. Ofta innehåller råolja icke önskvärda ämnen som svavelföreningar vilka avskiljs och kan användas på andra ställen exempelvis som råvara i den kemiska industrin. Priserna på råoljor varierar beroende på hur mycket av bensin, dieselbränsle, villaolja och tjockolja man kan producera av den i olika typer av raffinaderier. Halten av framför allt svavel, men även av metaller och andra ämnen, har också stor prispåverkan. I Sverige finns det idag fem raffinaderier varav tre tillverkar bensin, diesel och eldningsolja. De har tillsammans en kapacitet att hantera ungefär 30 miljoner ton råolja per år. Raffinering För att få fram olika oljeprodukter ur råoljan behöver den raffineras. Det innebär att råoljan hettas upp så att de olika produkterna kan separeras från varandra. Raffinering är möjlig eftersom varje produkt har en bestämd kokpunkt. Vid den för varje produkt specifika temperaturen övergår det från flytande form till gas eller kondenseras från gas till vätska. På det sättet kan varje produkt särskiljas. Den centrala delen i raffineringsprocessen är det höga och cylinderformade torn som kallas fraktioneringskolonn. Råoljan hettas först upp till mellan 370 och 430 C och förs sedan in i kolonnen. Resultatet blir att de lättare kolvätena stiger som gas mot tornets topp medan de tyngre typerna av tjockoljor blir kvar och utvinns nära botten. Bland de lättare kolväteföreningarna återfinns bland annat bensin och flygbränsle medan de något tyngre varianterna utgörs av exempelvis diesel och eldningsoljor. I och med att de olika typerna av kolväteföreningar separeras från varandra kan de nu var och en pumpas ut ifrån deras specifika nivå i fraktioneringskolonnen. Efter det följer ytterligare behandlingar för att ta fram högklassiga produkter färdiga för användning. Vidareförädling Hur mycket som går att få ut av varje oljeprodukt vid raffinering bestäms av råoljans sammansättning och raffinaderiets konfiguration. Det går därför exempelvis inte att raffinera hela mängden råolja till bensin om så önskades. Istället brukar utbytet av bensin ligga på maximalt 25 procent. Ett problem med det är att marknadsbehovet är betydligt högre. För att kunna hantera den ekvationen har många raffinaderier utvecklat olika typer av processer som kan öka utbyte till mellan 40 och 60 procent. Bland de metoder som används för vidare bearbetning av petroleumprodukterna efter raffinering finns termisk och katalytisk krackning samt hydrokrackning. Ordet krackning kommer från den engelska termen cracking som betyder nedbrytning och beskriver hur tunga kolväten med längre molekyler bryts ner till lättare kolväten med kortare molekyler. Nedbrytningen kan antingen ske genom värme, så kallad termisk krackning, eller med hjälp av katalysatorer, så kallad katalytisk krackning. Termisk krackning Termisk krackning, nedbrytningen under hög temperatur, gör tjockoljan mer lättflytande och ökar utbytet av dieselbränsle, eldningsolja 1 och bensin.

7 7 Katalytisk krackning Genom att använda en katalysator påverkas kolvätemolekylernas omvandling som ger slutprodukterna högre oktantal och bättre kemisk stabilitet jämfört med termisk vid krackning. Framförallt påverkar metoden mängden bensin, dieselbränsle och eldningsolja 1 som kan utvinnas ur råoljan. Bensinutbytet kan stegras ytterligare genom en väteförbehandling (hydrotreating) av utgångsoljan. Hydrokrackning Hydrokrackning innebär att en mindre mängd väte tillförs. Det är en flexibel metod som gör bensinen stabil, gasutbytet litet och produkterna lågsvavliga Tillverkning av etanol Råvaror Etanol kan tillverkas från ett flertal råvaror som innehåller socker eller stärkelse som i sin tur kan brytas ner till socker. I fabriken används vete, rågvete och korn som råvara. Det behövs cirka ton spannmål för att producera m3 etanol. Tillverkningsprocessen - Spannmålen kommer till fabriken med lastbil och töms i en intagsgrop. Via transportörer förs spannmålen vidare för rensning och mellanlagring. - Malning sker till ett fullkornsmjöl. - Inmäskning likvifiering och försockring. Mjölfraktionen blandas med vatten till en "gröt" varefter enzymer tillsätts. Stärkelsen i spannmålen (cirka 60 procent av innehållet) bryts då ned till socker/sockerlösning - mäsk. - Jäsning. Till sockerlösningen tillsätts jäst som omvandlar sockret till etanol och koldioxid. - Destillation. För att avskilja etanolen ur mäsken sker en destillation i två steg. Det sista vattnet avskiljs i en molekylsikt, varvid vattenfri etanol erhålls. - Fodertorkning. Den alkoholfria mäsken kallas drank. Dranken är rik på protein och därmed en högvärdig ingrediens i djurfoder. Huvuddelen av dranken torkas och pelleteras till Agrodrank 90.

8 Tillverkning av FOAMGLAS Sand, återvunnet glas och andra material blandas för framställning av smält glas. Glaset extruderas till ett rör och mals till fint pulver och blandas med kol. Blandningen placeras i formar som förs genom en uppvärmd cellbildningsugn, för att framställa ett glasblock. Därefter passerar FOAMGLAS -blocket genom en kylningsugn för kontrollerad svalning. Därefter kapas blocket till önskat format, testas och packas, med sträng tillämpning av kvalitetskontrollstandarderna enligt ISO 9001:2000. Tillverkningsprocessen bygger på värmeåtervinning, vilket minimerar energiförbrukningen och ger en ekologiskt hållbar isoleringsprodukt. Ekologiskt uppfyller FOAMGLAS cellglas de strängaste kraven på miljömässigt hållbara material. Vid tillverkningen används ofta 60 % skrotglas tillsammans med en tillverkningsprocess med minimal energiåtgång. Resultatet blir ett isoleringsmaterial som har hög prestanda under hela sin livstid, inklusive slutlig avfallshantering som inert material eller återanvändning. VIDEO: FOAMGLAS Thermal Insulation Clip 7. Tillverkning av EPS-cellplast EPS står för expanderad polystyren och är en hård termoplast. Den tillverkas i flera steg via granulat, små plastkulor, som expanderas och skummas ihop till homogena block för att slutligen skäras till skivor i lämplig storlek. Steg 1 Förskumning Granulaten skruvas in i förskummaren där het ånga tillsätts under omrörning i en kontinuerlig process som får pentan att expandera granulaten till kulor ca 3-6 mm stora, beroende på önskad kvalitet och typ av granulat. I detta moment bestäms vilken tryckhållfasthet cellplastskivorna slutligen får. Det styrs till stor del av densiteten. När önskad kulstorlek är uppnådd transporteras kulorna med fläktar över till lagersilos i ett angränsande lager för mellanlagring. Steg 2 Blockgjutning Efter lagring i 1-3 dygn blåses kulorna över till en stående blockform, drygt sex meter hög. Formen fylls ända upp, vilket gör att man inte kan justera mängden/densiteten i detta steg. När formen är fylld trycks ånga in genom tunna spalter runt hela formen och kulorna expanderar ytterligare tills blocket blir helt homogent.

9 9 Kombinationen av värme, tryck och fuktighet får de nu fasetterade kulorna att bindas hårt i varandra. Efter några minuters kylning kan blocket avformas, kontrolleras, märkas upp och med truck ställas i rader för ännu en mellanlagring. Hela proceduren tar ca fem minuter. Steg 3 Skärning Efter att blocken stått några dagar hämtas lämpliga block med truck och ställs på transportbandet för att automatiskt läggas ner och matas in för tillskärning i skärlinan. Skärningen sker med ett antal glödtrådar som ställs in beroende på önskad skivtjocklek, bredd och längd. Över- och underskivan samt sidorna kapas rent samtidigt. I nästa steg kapas skivorna i rätt längdmått. Nettomåttet för ett renskuret block är x x mm. Skivorna förpackas därefter utifrån önskemål och behov i paket, plastas eller endast bandas på pall. Vintertid täcks ofta pallarna helt för att undvika att skivorna fryser samman Tillverkning av plaströr och plastslangar Skapandet av plastprodukter är en process som innefattar flera olika steg. Benämningen som processen går under är extrudering. Principen bygger på att skicka en viss typ av plast ner till en form där den upphettas och sedan får smälta för att kunna anta de mått som formen ger upphov till. Det är själva verktyget som kallas för extruder, varifrån tillverkningsnamnet härstammar. Det går också bra att kalla plasttillverkningsprocessen för strängsprutning. Det som skiljer plastslangar och plaströr från varandra är att slangarna är tillverkade med en mjukare plast som gör att slangen blir böjlig och brukbar enligt denna karaktäristik. Ett plaströr tillverkas normalt sett i en hårdare plasttyp som omöjliggör böjningar i någon riktning. Detta gör produkten ytterst lämplig att lägga längst med golv i samband med byggnation eller andra typer av underhållsarbeten. Plast är ett mycket bra material att använda som skydd. Därför är också plastbeläggning en process kan göra stor nytta som ytbehandling för exempelvis metaller som inte är rostskyddade. Att skapa alla dessa produkter kräver ett så kallat renrum. Mer specifikt är detta ett rum som är frittfrån smuts och andra partiklar som kan leta sig in i plasten och sänka slutproduktionens kvalité.

10 Tillverkningsprocess Blåst film Granulatet blandas (1) och extruderas genom en ringformad mall (2) och formar en tunnväggig rörformad cylinder. Luft tillförs genom öppningen i mitten av mallen där granulater pressas in. Cylindern rör sig uppåt varvid resten blir kyld av luft. Granulatet blandas (1) och pressas genom ett profilgivande ringformat munstycke eller matris (2) så att materialet formar sig till en rörformad cylinder. Luft tillförs genom en öppning i mitten av matrisen. Cylindern rör sig uppåt och kyls ständigt med kall luft. Med hjälp av lufttrycket blåser man ut filmen till rätt storlek. Ett system av ringar (3) som omsluter cylindern avgör cylinderns yttermått. Under tiden mäts cylinderväggarnas tjocklek (4) och om nödvändigt justeras extrudern. När cylindern är tillräckligt avkyld pressas cylindern ihop (5) till en flat plastfilm. Sedan leds filmen nedåt via ett system av luftkylda och drivna upptagningsrullar (6). Den tillplattade filmen är nu (nästan) färdig för användning. Filmen kapas av på bägge sidor, med två plana filmer som resultat. Slutligen lindas dessa plana filmer upp på en rulle (7). Kontrollpanelen (8). 1. Extruder 2. Blåsning av filmmaterial med luftkyld ring 3. Storleksbestämning 4. Bestämning av tjocklek 5. Pressenhet 6. Vändenhet 7. Upplindning 8. Automatisering

Grunderna kring helmäskning

Grunderna kring helmäskning Grunderna kring helmäskning I bryggskolans kapitel extraktbryggning och delmäskning så har vi berättat om hur du kan brygga goda öl med hjälp av dessa metoder. Vad vi också nämner är att i extraktbryggning,

Läs mer

Vatten och avlopp i Uppsala. Av: Adrian, Johan och Lukas

Vatten och avlopp i Uppsala. Av: Adrian, Johan och Lukas Vatten och avlopp i Uppsala Av: Adrian, Johan och Lukas Hela världens kretslopp Alla jordens hav, sjöar eller vattendrag är ett slags vatten förråd som förvarar vattnet om det inte är i någon annan form.

Läs mer

Och vad händer sedan?

Och vad händer sedan? Och vad händer sedan? I STORT SETT ALLA MÄNNISKOR I SVERIGE SOM BOR i en tätort är anslutna till ett vatten- och avloppsledningsnät. Men så har det inte alltid varit. Visserligen fanns vattenledningar

Läs mer

GASOL. Biogas Fordonsgas Gasol Naturgas Vätgas

GASOL. Biogas Fordonsgas Gasol Naturgas Vätgas GASOL Biogas Fordonsgas Gasol Naturgas Vätgas Frågor och svar om gasol Gasolen är en viktig del av energigasutbudet i Sverige. Den används till största delen inom industrin för bland annat värmebehandling

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 12 2005-10-05 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg I samband med årets femte provning hade föreningen för första gången en utländsk föreläsare, Ludovic

Läs mer

OM KONSTEN ATT TILLVERKA PAPPER

OM KONSTEN ATT TILLVERKA PAPPER OM KONSTEN ATT TILLVERKA PAPPER Det unika med skogsindustrin är att den kombinerar en storskalig och tekniskt avancerad produktion med en fullständigt naturlig och förnyelsebar råvara. Det är därför som

Läs mer

FACIT TILL FINALEN GRUNDBOK

FACIT TILL FINALEN GRUNDBOK FACIT TILL FINALEN GRUNDBOK Kommentar: Ett sätt att avgöra om ett påstående bygger på naturvetenskap är att tänka efter om påståendet i första hand säger vad någon enskild person tycker. I så fall bygger

Läs mer

KRAFTVÄRMEVERKET TORSVIK

KRAFTVÄRMEVERKET TORSVIK PRODUKTION INHOUSE TRYCK ARK-TRYCKAREN 20150408 KRAFTVÄRMEVERKET TORSVIK El och värmeproduktion för ett hållbart Jönköping. VÅRT KRAFTVÄRMEVERK Hösten 2014 stod vårt nybyggda biobränsleeldade kraftvärmeverk

Läs mer

Baka med surdeg. I Egypten använde man surdeg för 4000 5000 år sedan.

Baka med surdeg. I Egypten använde man surdeg för 4000 5000 år sedan. Baka med surdeg I Egypten använde man surdeg för 4000 5000 år sedan. I Sverige har vi använt surdeg sedan början av 1000-talet e Kr. Man sparade lite deg från varje bakning och höll degen vid liv. Eller

Läs mer

LUFT, VATTEN, MARK, SYROR OCH BASER

LUFT, VATTEN, MARK, SYROR OCH BASER -: KAPITEL 44 LUFT, VATTEN, MARK, SYROR... OCH BASER Luft, vatten, mark, syror och baser :3)---- =-lnnehå II Luft sid. 46 Vatten sid. 53 Mark sid. 60 Syror och baser 1 sid. 64 FUNDERA PÅ Hur mycket väger

Läs mer

Rening vid Bergs Oljehamn

Rening vid Bergs Oljehamn Rening vid Bergs Oljehamn statoilsreningsfolder2.indd 1 08-10-09 13.24.00 statoilsreningsfolder2.indd 2 08-10-09 13.24.01 Innehåll Vattenrening vid Bergs Oljehamn 4 Gasrening vid Bergs Oljehamn 10 statoilsreningsfolder2.indd

Läs mer

Lågland samt sädeswhisky och essens 16 mars 2003.

Lågland samt sädeswhisky och essens 16 mars 2003. 1 Lågland samt sädeswhisky och essens 16 mars 2003. Den andra provningen 2003 omfattade whiskysorter från whiskyområdet Lågländerna. Provningsledare var Ingemar Giös, (IG) Telge Whisky Sällskap. IG visade

Läs mer

Visste du att På vin & spritcentralen får man vid destillation fram 92-93%-ig sprit. Detta kan vi många gånger slå!

Visste du att På vin & spritcentralen får man vid destillation fram 92-93%-ig sprit. Detta kan vi många gånger slå! Tryckfrihetslagen möjliggör utgivandet av denna PDF. Det som beskrives i denna PDF är olaglig och vad "man" gör i den här PDFen, det är ingen uppmaning till er. Men kunskapen är en lätt börda. Trevlig

Läs mer

Facit till 38 No-försök

Facit till 38 No-försök Facit till 38 No-försök Försök 1 - Mynttestet Svar: Tack vare vattnets stora ytspänning (ytan spricker inte så lätt) kan man fylla ett glas så att vattnet buktar upp i glaset. Varje mynt har liten volym,

Läs mer

NO: KEMI. Årskurs 7 2015-11-20

NO: KEMI. Årskurs 7 2015-11-20 NO: KEMI Årskurs 7 2015-11-20 Diskussionsfråga Diskutera i par (tre om två ej är möjligt) Om inte annat anges av läraren. Lektion 3 Rena ämnen och blandningar Att separera ämnen Ämnen kan förändras Planering

Läs mer

Energibok kraftvärmeverk. Gjord av Elias Andersson

Energibok kraftvärmeverk. Gjord av Elias Andersson Energibok kraftvärmeverk Gjord av Elias Andersson Innehållsförteckning S 2-3 Historia om kraftvärmeverk S 4-5 hur utvinner man energi S 6-7 hur miljövänligt är det S 8-9 användning S 10-11 framtid för

Läs mer

Att baka med råg och surdegskultur

Att baka med råg och surdegskultur Att baka med råg och surdegskultur En folder om rågbrödsbakning med de enklaste recepten och utan onödiga tillsatser. Hur du gör din surdegsgrund, förvarar den, förökar upp den och använder den till att

Läs mer

inom avloppsrening - 2 - Rensskärare Centrifugalpump Roterande sil Rensskärare i pumpstation Excenterskruvpump Lobrotorpump

inom avloppsrening - 2 - Rensskärare Centrifugalpump Roterande sil Rensskärare i pumpstation Excenterskruvpump Lobrotorpump Vi håller dina processer igång Inom avloppsrening inom avloppsrening Till samtliga steg i avloppsreningsprocessen, från filtrering till finfördelning, pumpning och dosering, erbjuder AxFlow bland annat

Läs mer

Bageri. Jesper Levén, Åk3 LL4, Arkitekturskolan KTH, VT2012 Kandidatexamensprojekt, A31KAX

Bageri. Jesper Levén, Åk3 LL4, Arkitekturskolan KTH, VT2012 Kandidatexamensprojekt, A31KAX Bageri Jesper Levén, Åk3 LL4, Arkitekturskolan KTH, VT2012 Kandidatexamensprojekt, A31KAX Ombyggnad av gamla arkitekturskolan, Kv. Domherren, Stockholm. Arkitekturskolan ska inom några år flytta från sin

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 54 2011-06-11 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg samt från Presentationen För andra gången så arrangerade Avesta Whiskysällskap en provning på sommaren

Läs mer

Verksamhets- och miljöbeskrivning 2012 Gruvön

Verksamhets- och miljöbeskrivning 2012 Gruvön Verksamhets- och miljöbeskrivning 2012 Gruvön BillerudKorsnäs AB Gruvöns Bruk Massa- och pappersbruket Gruvöns Bruk i Grums är en av Värmlands största privata arbetsplatser med cirka 850 anställda. Bruket

Läs mer

Hållbar utveckling tema Energi och Miljö. Petra Norman

Hållbar utveckling tema Energi och Miljö. Petra Norman Hållbar utveckling tema Energi och Miljö Petra Norman Energi och Miljö Eftersom vi är många här på jorden och resurserna är begränsade och vissa håller redan på att ta slut idag så måste vi ta vara på

Läs mer

Gå längre och öka kylmediernas livslängd. Alfie 500 för rening av kylmedier

Gå längre och öka kylmediernas livslängd. Alfie 500 för rening av kylmedier Gå längre och öka kylmediernas livslängd Alfie 500 för rening av kylmedier Färre produktionsstopp Bättre produktkvalitet Inga kladdiga verktyg Ingen dålig lukt Minskade allergiska reaktioner Mindre verktygsslitage

Läs mer

Lärarhandledning för arbetet med avlopp, för elever i år 4 6. Avloppsvatten

Lärarhandledning för arbetet med avlopp, för elever i år 4 6. Avloppsvatten Lärarhandledning för arbetet med avlopp, för elever i år 4 6 Avloppsvatten Varför gör vi ett material om vatten? Vatten- och avloppsavdelningen i Enköpings kommun arbetar för att vattnet som vi använder

Läs mer

Låt komposten vara din vän!

Låt komposten vara din vän! Låt komposten vara din vän! Det finns många fördelar med att kompostera! Mängden avfall från ditt hushåll minskar med 30-50%! Näringsämnen och mullbildande ämnen återvinns och du får ett utmärkt jordförbättringsmedel

Läs mer

Elevportfölj 11 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 11 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Konservering. Bärkompott... 5 Fruktkompott... 5 Grönsaker... 5

Konservering. Bärkompott... 5 Fruktkompott... 5 Grönsaker... 5 Utrustning vid konservering....................................................... 2 Steriliseringsapparat............................................................. 2 Hela och rena...................................................................

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Avesta Whiskysällskaps provning nr 14 2006-02-11 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg Årets första provning har nu hållits. Temat för kvällen var Springbank, vilket är ett av få kvarvarande

Läs mer

Efterbehandling och torkning av gräs och klöverfrö

Efterbehandling och torkning av gräs och klöverfrö Efterbehandling och torkning av gräs och klöverfrö Bildkälla Løkkes Maskinfabrik Bildkälla Farm Mac AB Maximal grobarhet i fröet ger god ekonomi Bästa ekonomi i fröodlingen får ni om ni gör vad ni kan

Läs mer

Organisk kemi Kolets kemi

Organisk kemi Kolets kemi Organisk kemi Kolets kemi Vad är ett organiskt ämne? Organiska ämnen kommer från djur- och växtriket. Alla dessa ämnen innehåller kolatomer. T.ex. trä, bomull och ull. Organiska ämnen kan både förändras

Läs mer

2 Tillverkning av metallpulver vid Höganäs anläggningar... 3 2.1 Svampverket... 4 2.2 Pulververket... 4 2.3 Distaloyverket... 5

2 Tillverkning av metallpulver vid Höganäs anläggningar... 3 2.1 Svampverket... 4 2.2 Pulververket... 4 2.3 Distaloyverket... 5 Sammanfattning I detta kapitel ges en inledande orientering av processerna för metallpulvertillverkning. Vidare förklaras verksamheterna inom de stora fabriksanläggningarna Svampverket, Pulververket, Distaloy-

Läs mer

Från råvara till produkt!

Från råvara till produkt! Från råvara till produkt Billerud Korsnäs, Kalix Papper använder vi till mycket olika saker. Inte bara olika sorters papper, utan påsar, förpackningar, säckar av olika slag, toalettpapper, pappersnäsdukar

Läs mer

Potatis, Kött och Desserter

Potatis, Kött och Desserter Potatis, Kött och Desserter Lönkan, 12.11 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 3 Bagarpotatis... 5 Vitlökspotatis... 6 Janzons frestelse... 7 Skinklåda... 8 Lammbog... 9 Yttre filé av nöt... 10 Yttre

Läs mer

Energi- och klimatfrågan. Verksamhetssystem.

Energi- och klimatfrågan. Verksamhetssystem. Miljön i fokus. Energi- och klimatfrågan. Berendsen har arbetat med miljö- och kvalitetsfrågor under många år. Det är numera en integrerad del i vårt dagliga arbete. Tillsammans strävar vi efter ständiga

Läs mer

Vattenrening nr 53400

Vattenrening nr 53400 53400 Experimentlåda Vatten Lärarhandledning Vattenrening nr 53400 Innehåll Lista över komponenter... Bildöversikt förpackningens innehåll... Särskilda inlärningsmål... 2 Experiment... 2.1 Experiment

Läs mer

Undervisningen i de naturorienterande ämnena ska behandla följande centrala innehåll

Undervisningen i de naturorienterande ämnena ska behandla följande centrala innehåll 3.11 Kemi Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och sin omvärld. Kunskaper i kemi har stor betydelse för samhällsutvecklingen inom så skilda

Läs mer

KEMI 1 MÄNNISKANS KEMI OCH KEMIN I LIVSMILJÖ

KEMI 1 MÄNNISKANS KEMI OCH KEMIN I LIVSMILJÖ KEMI 1 MÄNNISKANS KEMI OCH KEMIN I LIVSMILJÖ Vad är KEMI? Ordet kemi kommer från grekiskans chemeia =blandning Allt som finns omkring oss och som påverkar oss handlar om KEMI. Vad du tycker DU att kemi

Läs mer

VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR

VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR Hållbar utveckling i praktiken Hållbar utveckling handlar om hur dagens samhälle bör utvecklas för att inte äventyra framtiden på jorden. Det handlar om miljö, om hur jordens resurser

Läs mer

Pellets. naturlig värme. Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme. www.pellsam.se

Pellets. naturlig värme. Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme. www.pellsam.se Pellets naturlig värme Information från Pellsam om bekväm, kostnadseffektiv och miljövänlig villavärme www.pellsam.se Pellets naturlig värme Pellets är en naturlig uppvärmningsform som kombinerar en mycket

Läs mer

Lamellpumpar från Blackmer. Pålitlig och robust konstruktion

Lamellpumpar från Blackmer. Pålitlig och robust konstruktion från Blackmer Pålitlig och robust konstruktion Marknader Lamellteknologi: Så här fungerar den ENERGI Blackmer är världsledande inom transportprocesser för petroleum, där pumparna och kompressorerna används

Läs mer

TEKNISK BESKRIVNING UCO (Ultra Clean Oil) MODUL FÖR OLJERENING

TEKNISK BESKRIVNING UCO (Ultra Clean Oil) MODUL FÖR OLJERENING TEKNISK BESKRIVNING UCO (Ultra Clean Oil) MODUL FÖR OLJERENING 2007-08-20 Introduktion Nedsmutsning av smörjolja Smörjoljor används i många applikationer i industrin. Gemensamt för dessa processer är att

Läs mer

Remissvar EU:s förslag om ny kemikalielagstiftning REACH M2003/3975/Knb

Remissvar EU:s förslag om ny kemikalielagstiftning REACH M2003/3975/Knb Miljödepartementet 103 33 Stockholm registrator@environment.ministry.se Remissvar EU:s förslag om ny kemikalielagstiftning REACH M2003/3975/Knb Skogsindustrierna, som företräder massa- och pappersbruken

Läs mer

Kemisk processteknik och livsmedelsteknik

Kemisk processteknik och livsmedelsteknik Kemisk processteknik och livsmedelsteknik Sammanfattande bedömning Kemisk processteknik utgör den teknologiska basen för processindustrin i vid bemärkelse innefattande branscher som kemi, bioteknik, läkemedel,

Läs mer

Område: Ekologi. Innehåll: Examinationsform: Livets mångfald (sid. 14-31) I atomernas värld (sid.32-45) Ekologi (sid. 46-77)

Område: Ekologi. Innehåll: Examinationsform: Livets mångfald (sid. 14-31) I atomernas värld (sid.32-45) Ekologi (sid. 46-77) Område: Ekologi Innehåll: Livets mångfald (sid. 14-31) I atomernas värld (sid.32-45) Ekologi (sid. 46-77) Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll: Frågor om hållbar utveckling:

Läs mer

Vitvin. Maceration, maceration pelliculaire

Vitvin. Maceration, maceration pelliculaire Vitvin Vitt vin kan göras på såväl gröna som blå druvor, men det normala är att endast gröna druvor används. Det beror inte minst på att de gröna druvorna brukar hävda sig bättre i kyla än de blå, och

Läs mer

Tillverkningen av papper har gamla anor. Historiska källor säger att papper baserat på cellulosafiber från lin, bomull och andra växter för första

Tillverkningen av papper har gamla anor. Historiska källor säger att papper baserat på cellulosafiber från lin, bomull och andra växter för första 6 Tillverkningen av papper har gamla anor. Historiska källor säger att papper baserat på cellulosafiber från lin, bomull och andra växter för första gången framställdes i Kina redan runt år 105 e. Kr.

Läs mer

Hur gör man världens renaste vatten av avloppsvatten? Helsingforsregionens miljötjänster

Hur gör man världens renaste vatten av avloppsvatten? Helsingforsregionens miljötjänster Hur gör man världens renaste vatten av avloppsvatten? Helsingforsregionens miljötjänster 2 3 Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster renar avloppsvattnet för de 1,2 miljoner invånarna i Helsingforsregionen

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg / Bo Karlsson

Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg / Bo Karlsson Avesta Whiskysällskaps provning nr 68 2013-06-01 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Arne Hellberg / Bo Karlsson Årets sommarprovning var inte som vanligt. De tre senaste somrarna har vi haft en

Läs mer

Helmaltsbryggning med minimalt bryggverk

Helmaltsbryggning med minimalt bryggverk Helmaltsbryggning med minimalt bryggverk Hur besvärligt är det egentligen att brygga öl på helmalt? Behöver man verkligen en massa utrustning för att åstadkomma ett bra öl? Går det inte med vanlig köksutrustning?

Läs mer

Linolja utvinns ur fröna från en ört som heter just Lin och som är en av de äldsta kulturväxterna som vi känner till.

Linolja utvinns ur fröna från en ört som heter just Lin och som är en av de äldsta kulturväxterna som vi känner till. LINOLJA Linolja utvinns ur fröna från en ört som heter just Lin och som är en av de äldsta kulturväxterna som vi känner till. Linblomman tillhör en familj som har 15 släkten och hela 300 olika arter spridda

Läs mer

Översiktlig revision och miljöbedömning av Shark Solutions återvinningsprocess av laminat i Svinninge, Danmark

Översiktlig revision och miljöbedömning av Shark Solutions återvinningsprocess av laminat i Svinninge, Danmark Översiktlig revision och miljöbedömning av Shark Solutions återvinningsprocess av laminat i Svinninge, Danmark Kristianstad 2010-11-22 Upprättad av: Åsa Lindskog Granskad av: Ulf Wiklund 2 (13) Innehållsförteckning

Läs mer

Årlig tillsynsrapport för Oljehamnen

Årlig tillsynsrapport för Oljehamnen MILJÖFÖRVALTNINGEN Årlig tillsynsrapport för Oljehamnen Januari 2010 till november 2010 Oljehamnen vid Loudden. Trafikbild från hamnens södra del 18/6 1948. Bild från Stockholms hamnar AB www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

1Inledning... 2 1.1Så funkar det!... 2 1.1.1Temperatur... 2 1.1.2Jästnäring... 2 1.1.3Finkel... 2 1.2Vad säger lagen?... 3 2Praktik...

1Inledning... 2 1.1Så funkar det!... 2 1.1.1Temperatur... 2 1.1.2Jästnäring... 2 1.1.3Finkel... 2 1.2Vad säger lagen?... 3 2Praktik... 1Inledning... 2 1.1Så funkar det!... 2 1.1.1Temperatur... 2 1.1.2Jästnäring... 2 1.1.3Finkel... 2 1.2Vad säger lagen?... 3 2Praktik... 3 2.1Utrustning...3 2.1.1Jäskärl...3 2.1.2Omtappningskärl...3 2.1.3Jäsrör...

Läs mer

Sockrets funktionella egenskaper

Sockrets funktionella egenskaper Sockrets funktionella egenskaper Socker finns i dag i många olika varianter och kan därför användas i många olika livsmedelsprodukter. Socker har en rad unika egenskaper, som var för sig eller i kombination

Läs mer

Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt och Presentationen

Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt och Presentationen Avesta Whiskysällskaps provning nr 74 2014-04-11 Sammanfattning Text: Arne Hellberg. Foto: Stefan Bratt och Presentationen Denna provning hölls i ett trevligt aprilväder: Vi fick nu återse Frank McHardy

Läs mer

Oceanen - Kraftvärmeverk

Oceanen - Kraftvärmeverk Oceanen - Kraftvärmeverk HEM Halmstads Energi och Miljö AB HEM, Halmstads Energi och Miljö AB, är ett kommunalt bolag, helägt av Halmstads kommun. Vi bildades den 1 november 2006 genom en sammanslagning

Läs mer

30. Undersökning av aminosyror i surkål

30. Undersökning av aminosyror i surkål 30. Undersökning av aminosyror i surkål VAD GÅR LABORATIONEN UT PÅ? Du ska l ära dig tekniken vid tunnskiktskromatografi, TLC undersöka vad som händer med proteinerna och polysackariderna vid mjölksyrajäsning

Läs mer

Miljövänliga husmorstips om rengöring

Miljövänliga husmorstips om rengöring Miljövänliga husmorstips om rengöring Tvätta vit frotté När frottéhanddukarna blivit lite solkiga: Häll 1,5 dl ättika i tvättmedlet. Vit frotté blir som ny! Göra rent grillgallret Häll ättika i en sprayflaska.

Läs mer

Miljövänliga husmorstips om rengöring

Miljövänliga husmorstips om rengöring Miljövänliga husmorstips om rengöring Tvätta vit frotté När frottéhanddukarna blivit lite solkiga: Häll 1,5 dl ättika i tvättmedlet. Vit frotté blir som ny! Göra rent grillgallret Häll ättika i en sprayflaska.

Läs mer

Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek.

Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek. Energispartips Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek. Kyl och frys: Frosta av kyl och frys regelbundet,

Läs mer

ProduktBladet. Fakta och information om våra vedprodukter. Dessutom Vedskolan. Torr prima ved året runt

ProduktBladet. Fakta och information om våra vedprodukter. Dessutom Vedskolan. Torr prima ved året runt ProduktBladet Fakta och information om våra vedprodukter. Dessutom Vedskolan. Torr prima ved året runt Ren ved All ved vi levererar har under produktion passerat genom en så kallad renstrumma, vilket innebär

Läs mer

Johannas Lilla Gröna. En handbok i konsten att kompostera.

Johannas Lilla Gröna. En handbok i konsten att kompostera. Johannas Lilla Gröna En handbok i konsten att kompostera. Innehåll: Det uthålliga kretsloppssamhället...3 Detta är Gröna Johanna...4 Varför kompostera?...6 Källsorteringen börjar under diskbänken...7 Så

Läs mer

Kompostera mera. Komposten. Trädgårdskomposten... 1. Kompostbehållaren... 1. Kompostera så här... 1. Livet i komposten... 2

Kompostera mera. Komposten. Trädgårdskomposten... 1. Kompostbehållaren... 1. Kompostera så här... 1. Livet i komposten... 2 Komposten Innehåll Trädgårdskomposten... 1 Kompostbehållaren... 1 Kompostera så här... 1 Livet i komposten... 2 När det inte fungerar... 2 Hushållskomposten... 2 Problem med hushållskomposten... 4 Varmbänk

Läs mer

LÅT OSS ÅTERVINNA MER!

LÅT OSS ÅTERVINNA MER! LÅT OSS ÅTERVINNA MER! Vi måste bli bättre på att hushålla med jordens resurser. Vi bör också minska energiförbrukningen, utsläppen och mängden sopor. Men hur? Finns det något konkret sätt att göra en

Läs mer

Plastbearbetning. Designprodukter. Formsprutning. Extrudering

Plastbearbetning. Designprodukter. Formsprutning. Extrudering Vi är Lilja Group Lilja Group är specialiserat på att forma plast. Vi arbetar huvudsakligen med extrudering, formsprutning och bearbetning. Med en flexibel produktion och korta beslutsvägar kan vi erbjuda

Läs mer

Ekosystemets kretslopp och energiflöde

Ekosystemets kretslopp och energiflöde Flik 1.4 Sid 1 ( 5 ) Uppdaterad: 1999-01-01 Ekosystemets kretslopp och energiflöde Omsättningen av energi och materia sker på olika sätt i ett ekosystem. Energin kommer från rymden som solstrålning, når

Läs mer

Elevportfölj 10 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 10 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Enkel skötsel av din bubbelpool. SpaTime din produktserie för bubbelpoolsskötsel

Enkel skötsel av din bubbelpool. SpaTime din produktserie för bubbelpoolsskötsel Enkel skötsel av din bubbelpool SpaTime din produktserie för bubbelpoolsskötsel Vattenbalans Din bubbelpool är en plats för avslappning och välbefinnande. Därför är det extra viktigt att vattnet är klart,

Läs mer

Produktion. i samarbete med. MAO Design 2013 Jonas Waxlax, Per-Oskar Joenpelto

Produktion. i samarbete med. MAO Design 2013 Jonas Waxlax, Per-Oskar Joenpelto Prototyp Produktion i samarbete med MAO Design 2013 Jonas Waxlax, Per-Oskar Joenpelto FYSIK SNACKS Kraft och motkraft............... 4 Raketmotorn................... 5 Ett fall för Galileo Galilei............

Läs mer

Okunskap och myter om bröd

Okunskap och myter om bröd Undersökning: Okunskap och myter om bröd Maj 2011 Ingemar Gröön Sakkunnig bröd, kost och hälsa Brödinstitutet AB Box 55680 102 15 Stockholm Tel. 08-762 67 90 info@brodinstitutet.se www.brodinstitutet.se

Läs mer

KRYMP & STRÄCK MASKIN HEAVY-DUTY

KRYMP & STRÄCK MASKIN HEAVY-DUTY KRYMP & STRÄCK MASKIN HEAVY-DUTY Monterings och bruksanvisning Art # 74103 Specifikationer Art # 180-0305 Kapacitet Stål 1.6/16 (mm/gauge) Alluminium 1.8/15 Öppning(mm//in) 120//4-3/4 Nettovikt/Bruttovikt

Läs mer

Bra vallfoder till mjölkkor

Bra vallfoder till mjölkkor Bra vallfoder till mjölkkor Foto: Jordbruksverket Jordbruksinformation 10-2014 Bra vallfoder till mjölkkor Text: Dan-Axel Danielsson, Jordbruksverket Vallen är grundstommen i ekologiska mjölkkors foderstat.

Läs mer

Ved Veden skall vara torr

Ved Veden skall vara torr Sidan B1. 1 B1. Bränslehantering Beroende på i vilket skick man får bränslet fordras sålunda mer eller mindre bearbetning och hantering av den. Man kanske får restvirke efter avverkning, röjning eller

Läs mer

Innehåller recept! Herbamare och Trocomare ekologiska örtsalter

Innehåller recept! Herbamare och Trocomare ekologiska örtsalter Innehåller recept! Herbamare och Trocomare ekologiska örtsalter 1 I harmoni med naturen Alfred Vogel, som föddes 1902, sysselsatte sig redan som barn med växternas helande krafter. Han var övertygad om

Läs mer

2 Materia. 2.1 OH1 Atomer och molekyler. 2.2 10 Kan du gissa rätt vikt?

2 Materia. 2.1 OH1 Atomer och molekyler. 2.2 10 Kan du gissa rätt vikt? 2 Materia 2.1 OH1 Atomer och molekyler 1 Vid vilken temperatur kokar vatten? 2 Att rita diagram 3 Vid vilken temperatur kokar T-sprit? 4 Varför fryser man ofta efter ett bad? 5 Olika ämnen har olika smält-

Läs mer

Allmänt. Götaverkens Sportdykarklubb 2006-11-13

Allmänt. Götaverkens Sportdykarklubb 2006-11-13 Allmänt LW-450E är en kompressor som är tillverkad av Leonard & Wagner. Namnet kan tydas så att 450 är kapaciteten i antalet minutliter och E står för att den går på en trefas elmotor. Den har tre stycken

Läs mer

Henriksdals avloppsreningsverk. För stockholmarnas och miljöns bästa

Henriksdals avloppsreningsverk. För stockholmarnas och miljöns bästa Henriksdals avloppsreningsverk För stockholmarnas och miljöns bästa 1 Ett av Europas största avloppsreningsverk Insprängt i Henriksdalsberget, på gränsen mellan Stockholm och Nacka, ligger ett av Stockholm

Läs mer

Skapa systemarkitektur

Skapa systemarkitektur GRUPP A1 Skapa systemarkitektur Rapport D7.1 Andreas Börjesson, Joakim Andersson, Johan Gustafsson, Marcus Gustafsson, Mikael Ahlstedt 2011-03-30 Denna rapport beskriver arbetet med steg 7.1 i projektkursen

Läs mer

.hyl. Handlingsplan för en giftfri miljö i Piteå Kommuns förskolor. Piteå Kommun

.hyl. Handlingsplan för en giftfri miljö i Piteå Kommuns förskolor. Piteå Kommun .hyl Handlingsplan för en giftfri miljö i Piteå Kommuns förskolor Piteå Kommun 1 Varför ska Piteås förskolor vara giftfira? Utbildningsförvaltningen har av fullmäktige fått i uppdrag att ta fram en åtgärdsplan

Läs mer

Sträckfilm. SWEJA marknadsför ett av de bredaste sortimenten av sträckfilmer från de ledande tillverkarna i Europa. Valet av

Sträckfilm. SWEJA marknadsför ett av de bredaste sortimenten av sträckfilmer från de ledande tillverkarna i Europa. Valet av Plastsortiment Sträckfilm Sträckfilm används för att säkra kartonger och gods på pall genom att en tunn film sträcks ut och viras runt pallen. Filmen Sträckfilm vill efter utsträckning gå tillbaka till

Läs mer

Energikassetten - 20 år Gör ditt livs bästa investering och njut av den ofta.

Energikassetten - 20 år Gör ditt livs bästa investering och njut av den ofta. Energikassetten - 20 år Gör ditt livs bästa investering och njut av den ofta. Energikassetten - en insats för framtiden Effekthöjning!! I befintlig Braskamin Med Energikassetten är detta möjligt. Energikassetten

Läs mer

Varför kan kolatomen bilda så många olika föreningar?

Varför kan kolatomen bilda så många olika föreningar? Organisk kemi Kolföreningar finns i allt levande, i alla organismer. Med organiska ämnen menas föreningar som innehåller kol med undantag för koldioxider och vissa enkla salter, t ex karbonater. Organisk

Läs mer

Puhtaiden vesien puolesta - opas jätevesien maailmaan

Puhtaiden vesien puolesta - opas jätevesien maailmaan Page 1 of 5 Bruks- och underhållsanvisningar för markbädd Markbädd Slamavskiljare Fördelningsbrunn Uppsamlingsrör Uppsamlingsbrunn Markbädd I en markbädd grundar sig reningen på en biologisk process som

Läs mer

Tvättmaskinen är svår att klara sig utan, det tar tid och kraft - som kan användas till något bättre - att tvätta för hand men här är några tips.

Tvättmaskinen är svår att klara sig utan, det tar tid och kraft - som kan användas till något bättre - att tvätta för hand men här är några tips. a utan nätanslutning Tvättmaskinen är svår att klara sig utan, det tar tid och kraft - som kan användas till något bättre - att tvätta för hand men här är några tips. Blötläggning är A och O Akta starkt

Läs mer

Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två!

Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två! Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två! Vilda bär för barn Den nordliga naturen är en riktig skattkista: vilda bär som växer i skogar, på myrar och i fjällen innehåller rikligt med

Läs mer

Kemi. Fysik, läran om krafterna, energi, väderfenomen, hur alstras elektrisk ström mm.

Kemi. Fysik, läran om krafterna, energi, väderfenomen, hur alstras elektrisk ström mm. Kemi Inom no ämnena ingår tre ämnen, kemi, fysik och biologi. Kemin, läran om ämnena, vad de innehåller, hur de tillverkas mm. Fysik, läran om krafterna, energi, väderfenomen, hur alstras elektrisk ström

Läs mer

Brandholmens avloppsreningsverk.

Brandholmens avloppsreningsverk. Brandholmens avloppsreningsverk. 1 2 Brandholmens avloppreningsverk. Vattnet i Nyköping. I Nyköpings kommun är ca 55 % av vårt dricksvatten producerat av ytvatten från bland andra sjön Yngaren. Vattnet

Läs mer

Service och underhåll

Service och underhåll Regelbundet underhåll är nödvändigt för att din CLEONE vattenrenare ska fungera tillförlitligt och leverera gott och rent vatten. Du kan välja att sköta underhållet på fyra olika sätt: 1. Har du köpt CLEONE

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL EN RENARE VÄRLD.

VÄLKOMMEN TILL EN RENARE VÄRLD. VÄLKOMMEN TILL EN RENARE VÄRLD. 2 VI TROR PÅ EN RENARE VÄRLD. Med Pure Effect gör du rent på riktigt, på naturens egna villkor. Vi låter nämligen naturens egna mikroorganismer - i form av goda bakterier

Läs mer

Bedömningsuppgifter: Skriftligt prov Vatten och Luft Vattentornet (modell och ritning) Scratch (program)

Bedömningsuppgifter: Skriftligt prov Vatten och Luft Vattentornet (modell och ritning) Scratch (program) Planering Tema Vatten Vatten och luft är en självklarhet för oss i Sverige. När vi vrider på kranen kommer det rent vatten och vi andas relativt ren luft. Men vad är vatten egentligen och vilka former

Läs mer

NATURLIG & MILJÖVÄNLIG CELLULOSAISOLERING

NATURLIG & MILJÖVÄNLIG CELLULOSAISOLERING Insulation Technology TM Made in Sweden Grymt bra isolering, finns inget bättre. Matte Karlsson, snickare NATURLIG & MILJÖVÄNLIG CELLULOSAISOLERING - för varma, tysta och sunda hus med miljövänlig cellulosaisolering

Läs mer

Handledning. Innehållsförteckning

Handledning. Innehållsförteckning 1 Handledning Denna broschyr har tagits fram för att öka förståelsen för metall- och mineralindustrin i dagens samhälle. Innehållet har utformats med utgångspunkt från grundskolans styrdokument för år

Läs mer

Förläng livet på dina skärvätskor. Rening av skärvätskor med Alfie 400

Förläng livet på dina skärvätskor. Rening av skärvätskor med Alfie 400 Förläng livet på dina skärvätskor Rening av skärvätskor med Alfie 400 Fördelar med Alfie Smutsiga skärvätskor ställer till problem på många sätt Skärvätskor representerar en stor kostnad för verkstadsindustrin.

Läs mer

Från mjölk till ost. Av Anne Nilsson, Ost på Grenadine Bokförlag, augusti 2010

Från mjölk till ost. Av Anne Nilsson, Ost på Grenadine Bokförlag, augusti 2010 Av Anne Nilsson, Ost på Grenadine Bokförlag, augusti 2010 Från mjölk till ost Dagens osttillverkning, eller med ett annat ord ystning, utgår fortfarande från samma gamla grundprinciper som fanns när vi

Läs mer

Temperatur. Värme är rörelse

Temperatur. Värme är rörelse Temperatur NÄR DU HAR LÄST AVSNITTET TEMPERATUR SKA DU veta vad som menas med värme veta hur värme påverkar olika material känna till celsius-, fahrenheit- och kelvinskalan känna till begreppet värmeenergi

Läs mer

Ergonomiska lyft Exempel på populära lyftlösningar inom läkemedelsindustrin och övrig tillverkande industri

Ergonomiska lyft Exempel på populära lyftlösningar inom läkemedelsindustrin och övrig tillverkande industri Ergonomiska lyft Exempel på populära lyftlösningar inom läkemedelsindustrin och övrig tillverkande industri VacuMyggan & Protema www.tawi.se Ergonomiska lyft inom läkemedelsindustrin Projekten som presenteras

Läs mer

Kompostering Hushålls- och trädgårdsavfall

Kompostering Hushålls- och trädgårdsavfall Kompostering Hushålls- och trädgårdsavfall Ta chansen och ta hand om ditt avfall samtidigt som du gör något nyttigt av det! Genom att kompostera ditt eget köks- och trädgårdsavfall skapar du själv ett

Läs mer

Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen

Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen Ord och begrepp till arbetsområdet Miljö i Europa. Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen resurser: det som vi kan leva av, Pengar kan vara en resurs. Naturen är också en stor

Läs mer

ANVÄNDNING AV KYLDELEN OCH DESS FUNKTIONER

ANVÄNDNING AV KYLDELEN OCH DESS FUNKTIONER ANVÄNDNING AV KYLDELEN OCH DESS FUNKTIONER För att sätta på produkten Påslagning av apparaten Sätt in stickkontakten i eluttaget. Belysningen, som är placerad under kontrollpanelen eller inuti apparaten

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken; SFS 2001:749 Utkom från trycket den 23 oktober 2001 utfärdad den 11 oktober

Läs mer