FÖRSTUDIE Fönster och balkonger Brf Västgötagatan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FÖRSTUDIE Fönster och balkonger Brf Västgötagatan"

Transkript

1 FÖRSTUDIE Fönster och balkonger Brf Västgötagatan Sustend AB 2017

2 INNEHÅLL INTRODUKTION... 1 BAKGRUND... 1 SYFTE... 1 METOD... 1 OBJEKTBESKRIVNING... 2 RESULTAT... 4 BOSTADSFÖNSTER... 4 TAKFÖNSTER... 5 ENTRÉPARTIER... 6 BALKONGER... 6 FÖRSLAG... 7 BOSTADSFÖNSTER... 7 TAKFÖNSTER ENTRÉPARTIER BALKONGER ÖVRIGA ÅTGÄRDER PROJEKTINDELNING SLUTSATS KALKYLER BOSTADSFÖNSTER ENTRÉPARTIER BALKONGER... 16

3 Sida 1 av 16 INTRODUKTION BAKGRUND Sustend har fått i uppdrag att genomföra en förstudie för Brf Västgötagatan. De huvudsakliga anledningarna till att förstudien genomförs är: Föreningen vill ha en bedömning av skicket på bostadsfönster. Föreningen vill ha en rekommendation för relevanta åtgärder med tillhörande budgetkostnader för fönster och balkonger. n skickas enbart till beställaren om ej annat överenskommits och behandlas under sekretess av Sustend samt eventuella underkonsulter som deltagit i arbetet. SYFTE Denna förstudie syftar till att ge en djupare förståelse för nuvarande situation, varför den har uppkommit samt finna de mest lämpliga åtgärderna att genomföra framöver. METOD I förstudien har följande huvudsakliga metoder och informationskällor använts. Besiktningar, mätningar och analyser på plats : Besiktning av fönster i fyra lägenheter varav två taklägenheter. Okulär besiktning balkonger och övriga fönster ifrån gata och innergård : Besiktning av takfönster utvändigt från tak. Studie av ritningar och dokumentation Sustend Underhållsplan daterad Nybyggnadsritningar daterade Sökning i allmänt tillgängliga källor Sektionsfakta ( Velux AB ( Kontakt med personer i beställarens organisation Henning Karlsson, styrelseledamot. Lägenhetsinnehavare till vindslägenheter. Följande personer på Sustend har deltagit i denna förstudie Petter Frisk, byggkonsult. Helena Johansson, byggkonsult.

4 Sida 2 av 16 OBJEKTBESKRIVNING Fastighetsbeteckning Heden 21:1 Adress Västgötagatan 1,3,5,7,9,11 och Bohusgatan 4, Göteborg Byggår 1888 Antal lägenheter 89 st Total boarea (BOA) m 2 Antal lokaler 2 st Total lokalarea (LOA) 288 m 2

5 Sida 3 av 16 KORT BESKRIVNING Fastigheten består av ett u-format bostadshus i fyra våningsplan samt källare och vindsplaner. Till fastigheten hör även en innergård och ett gårdshus. Grund Stomme Fasader Tak Ventilation Värme Vatten och avlopp El Rustbädd med kohesionspålning Tegel Trä Tegel Puts Bandtäckning av plåt Självdrag (S) Mekanisk frånluft (F) Vattenburen fjärrvärme Direktverkande el Avloppsrör av gjutjärn. Varm- och kallvattenledningar av koppar. Egna elmätare för lägenheter. ARKITEKTUR Järnvägshuset är ett mycket vackert och välbevarat stenstadshus från sent 1880-tal med livfull och rikt utsmyckad taksiluett. Husets utformning och karaktär ger liv åt hela kvarteret. Alla hus är konstverk, oavsett utformning och tidsepok. Med sina tidstypiska detaljer och material är de viktiga kulturhistoriska objekt som bjuder kommande generationer på en lärorik resa bakåt i tiden. Underhållet ska givetvis ta hänsyn till det arkitektoniska uttrycket och ska bevara husets säregna uttryck, något vi lägger stor vikt vid i underhållsplaneringen. Arkitekt Klassificering J A Westerberg Fastigheten Heden 21:1 är sedan 1987 upptagen i bevarandeprogrammet för Göteborg. Heden 21:1 ingår i ett område som klassas som riksintresse med värdefulla kulturmiljöer och skyddas enligt Miljöbalken 3 kap 16.

6 Sida 4 av 16 RESULTAT BOSTADSFÖNSTER Byggnaden är försedd med en mängd olika typer av fönster. Fönster och balkongdörrar till trapphus mot gård har enligt uppgift bytts ut år 2008, skicket är därför gott. Källarfönster samt bostadsfönster till vindslägenheter är också i bra skick bortsett från de pivåhängda takfönstren där läckage förekommer, läs mer om takfönster längre ner i förstudien. Bostadsfönstren på fasader mot gata och innergård är i trä av äldre modell. Fönstren är plåtinklädda, det vill säga utsidan av fönsterna är inklädda i efterhand med plåt. Fönstren är inåtgående i trä med kopplade 2+1 glas. Inplåtningen skedde enligt uppgift år Vid besiktning av bostadsfönstren kan det konstateras att det förekommer rötskador, torrsprickor och flagnande färg på träet, detta främst i sydlig riktning. Troligtvis gjordes ingen renovering eller målning av fönstren i samband med montaget av plåten, detta i kombination med att plåtinklädnaden fortfarande möjliggör viss vatteninträngning till fönstrens träkonstruktion har gjort att torrsprickor på sina håll blivit rötskador. Vatteninträngningen möjliggörs på den känsligaste delen vilket är i anknytning till droppnosen (se bild till vänster ovan). Droppnosen sitter på undersidan av fönsterbågen och har som funktion att få vattnet som rinner längs fönsterglaset att droppa av i en så kallad droppränna. Eftersom droppnosen är av trä innebär detta dessvärre att plåtinklädnaden inte skyddar träkonstruktionen helt där den är som känsligast.

7 Sida 5 av 16 Utöver problem som beskrivits ovan finns två generella problem med inåtgående fönster där det ena innebär att dränering av regnvatten sker längre in i konstruktionen jämfört med ett utåtgående alternativt vridfönster. Detta är ett vanligt problem med inåtgående fönster som är av äldre typ och det leder ofta till att vatten vid hård nederbörd hittar vägar in genom konstruktionen. Ett annat problematiskt förhållande är rent praktiskt då öppning ofta blir svårare eftersom krukor och dylikt placeras på fönsterbrädor. Fördelen med inåtgående fönster är dock enkelheten avseende utvändig putsning samt underhåll. På besiktningen har det även konstaterats att det förekommer kallras genom fönster. Detta beror på att fönstren är otäta i kombination med att de är av typen insticksfönster. Insticksfönster innebär att man vid tidigare byte av fönstren låtit bli att demontera den gamla fönsterkarmen. Istället monterades det nya fönstret i befintlig karm vilket förutom minskad glasyta tillika ljusinsläpp lett till att drevningen (värmeisoleringen) mellan tegelstommen och fönsterkarmen inte är utbytt och därav gammal och med all säkerhet undermålig. Utöver kallras kan det även konstateras att ett flertal fönster har satt sig och är svårmanövrerade. TAKFÖNSTER Samtliga vindslägenheter är försedda med öppningsbara pivåhängda takfönster i fabrikat Velux AB. Vid stickprovsbesiktningen invändigt kan det konstateras att det läcker in vatten genom fönsterkonstruktionen. Enligt uppgift från lägenhetsinnehavare sker läckaget vid kraftiga regn eller snöoväder i kombination med blåst och stillastående snö och is på fönstren. Vid läckaget rinner vatten längs invändig smyg vilket kan ses på bilden ovan till höger.

8 Sida 6 av 16 Efter besiktning av fönstren utvändigt kan det konstateras att läckaget med all säkerhet inte beror på anslutningen mellan bandtäckt plåttaksbeläggning och fönsterkarm. Efter att plåtbleck ovan fönsterbåge och dräneringsränna demonterats kan det konstateras att läckaget istället beror på att fönsterkonstruktionen inte klarar den påfrestningen som blir vid hårdare väderförhållanden som beskrivs ovan. Med största sannolikhet så räcker inte dräneringsrännan till då is och snö står stilla på fönstren i kombination med blåst då vattnet trycks upp och över rännans kant och läckaget är ett faktum. Det kan även finnas en risk för att vatten tar sig in mellan glaslist och fönster, detta kan bli ett faktum då fogningen mellan fönsterglas och glaslist är bristfällig. ENTRÉPARTIER Entrépartierna utsätts dagligen för stora påfrestningar och får stå emot många slag, sparkar samt vädrets makter. Detta har resulterat i att virket längs dörrbladskanter och karm tagit skada samt att torrsprickor och avflagnande färg förekommer. Dörrarna är även otäta samt att de automatiska dörrstängarna inte alltid stänger dörrarna helt. Detta beror på att befintliga dörrstängare, gångjärn samt övriga dörrstängningsbeslag är av äldre typ och i bristfälligt skick. BALKONGER På innergården finns det ett flertal balkonger monterade. Det finns dock plats för fler vilket önskas från fastighetsägaren. Totalt finns det plats för 10 balkonger på innergården.

9 Sida 7 av 16 FÖRSLAG BOSTADSFÖNSTER Virket på fönstren är i varierande skick och det förekommer rötskador. Många fönster sitter skevt och behöver justeras. Färgen har flagat av och det förekommer torrsprickor. Korrekt utförande avseende plåtinklädnad för att undvika problematik med rötskadade båg- och karmstycken hade varit att montera plåten på bågen med en droppkant. Detta i syfte att få vattnet att droppa av istället för att ledas in till icke plåtbeklätt virke. Om plåten hade utförts korrekt i kombination med att virket hade målats samt att befintliga rötskador hade blivit utbytta lokalt i samband med plåtinklädanden hade fönstrens skick med all säkerhet varit bättre idag. Vid val att investera i nya fönster rekommenderas ett underhållsfritt, aluminiumbeklätt utåtgående vridfönster (se bild till vänster ovan) alternativt inåtgående Kipp-Dreh fönster (se bild till höger ovan). Det utåtgående fönstret eliminerar de två generella grundproblemen med inåtgående fönster avseende dränering av regnvatten samt den opraktiska egenskapen vid öppning då fönsterbrädan ofta möbleras. Denna modell erhåller även samma fördelaktiga egenskap avseende putsning då båda sidor på fönstret är åtkomligt inifrån. Det som kan anses som en nackdel med denna typ av fönster är det rent estetiska då tidigare utförandet frångås samt att fönstret av vissa kan anses svårmanövrerat. Avseende inåtgående Kipp-Dreh fönster så kvarstår fortfarande den grundläggande problematiken avseende inåtgående fönster, moderna fönster har dock bättre dränerande egenskaper vilket gör att Kipp-Dreh kan vara ett fördelaktigt alternativ. Kipp-Dreh funktion innebär att fönstret kan öppnas inåt som vanligt samt att det kan tiltas för vädring. Vid tiltat läge kan fönstren vädras utan att fönsterbrädor behöver undanröjas. Om fastighetsägaren önskar att byta till mer tidsenliga fönster med träbeklädd utsida, välvda överfönster, allmogeprofil, originella beslag etc. kan givetvis kan detta utföras. Det innebär dock att fönstren kommer specialtillverkats vilket leder till att kostnaden ökar betydligt. Prisskillnad beror på kravställning avseende originalitet och estetik men en fördubbling av priset per fönster kan ändå förväntas. Det som också bör beaktas är kostnaden över tid vid val av

10 Sida 8 av 16 byte till fönster i trä. Träfönster kräver betydligt mer underhåll än aluminiumklädda fönster, ett målningsintervall vart 8:e år bör budgeteras för i underhållsplan. Fönstren och fönsterdörrarna är i behov en renovering eller byte. Nedan beskrivs två olika alternativ med tillhörande fördelar och nackdelar samt budgetkostnader. ALTERNATIV 1: RENOVERING FÖNSTER Åtgärder plåtinklädda fönster Befintlig plåtbeklädnad i anslutning till rötskador och grova torrsprickor demonteras. Rötskador byts ut och hanteras separat under entreprenaden. Fönstren justeras, smörjs och tätningslister byts ut. Fönstren målas på bågens understycke samt övriga ytor där virket inte är plåtinklätt fram till tätningslist. Torrsprickor spacklas i. Befintliga spaltventiler byts ut. Nya spaltventiler ska möjliggöra fullgod ventilation samt reducering av infiltrerad luft genom otätheter. Nya spaltventiler ska vara av typ med grundflöde som inte kan stängas helt. Fördelar alternativ 1 Budgeterad entreprenadkostnad är mindre kostsam idag jämfört med alternativ 2 nedan. Nackdelar alternativ 1 Fortsatta problem med tillförsel av kalluft mellan gammal karm och tegelstomme. Fortsatta problem med kallras genom fönsteröppningen trots byte av tätningslister samt justering av fönster. Kallraset kan med all säkerhet reduceras vid byte av tätningslister samt justering men dessvärre kommer problemet kvarstå i mer eller mindre utsträckning då resultatet inte går att jämföra med nya energifönster. Fortsatt generella grundproblem med inåtgående fönster avseende risk för inträngning av vatten samt opraktiska förhållanden då möblering av fönsterbrädor ofta försvårar öppningen av fönstren. Osäkerhet kring omfattning då utförandet är mer komplext samt att mängder för exempelvis rötskador är svåra att bestämma vid projektering och framtagande av förfrågningsunderlag. Följder blir att entreprenadens anbud är svåra att jämföra, svårt att planera tider samt stor osäkerhet kring slutlig entreprenadsumma etc. Entreprenaden är mindre attraktiv jämfört med alternativ 2 och konkurrensen kan därför begränsas med följd att kontraktssumman ökar. Kostnad för framtida underhåll beräknat på 50 år (livslängd för nya fönster enligt alternativ 2) bedöms vara avsevärt högre i jämförelse med alternativ 2. Mindre energieffektivt och ljudreducerande jämfört med alternativ 2. Alternativ 1 tar längre tid att utföra jämfört med alternativ 2.

11 Sida 9 av 16 Budgetkostnad alternativ 1 Budgetkostnad: kr Budgetkostnad ovan är inkl. moms (25 %), byggherrekostnader (15 %) och ÄTA (10 %). Se kostnadsberäkningar under rubrik Kalkyler nedan. Under samma rubrik, se även förtydligande för vad som avses med byggherre- och ÄTA-kostnader. ALTERNATIV 2: BYTE FÖNSTER Åtgärder plåtinklädda fönster Fönstren byts ut till nya vrid- alternativt Kipp-Dreh fönster. Fönstren byts med fördel till energifönster (U-värde 1,2 W/m 2 K) med aluminiumklädd utsida. Fönster förses med spaltventiler i syfte att erhålla fullgod ventilation samt eliminera infiltrerad luft genom otätheter. Nya spaltventiler ska vara av typ med grundflöde som inte kan stängas helt. Fördelar alternativ 2 Problem med tillförsel av kalluft mellan gammal karm och tegelstomme elimineras då gammal karm byts ut och ny drevning (värmeisolering) monteras. Större glasyta tillika mer ljusinsläpp då gammal karm demonteras. Problem med kallras genom fönsteröppningen elimineras då nya fönster blir tätare i såväl energi- som ljudsynpunkt. Generella grundproblem med inåtgående fönster elimineras avseende risk för inträngning av vatten samt opraktiska förhållanden då möblering av fönsterbrädor ofta försvårar öppningen av fönstren. Mer säkerhet kring omfattning då utförandet är mindre komplext samt att mängder är enklare att bestämma vid projektering och framtagande av förfrågningsunderlag. Följder blir att entreprenadens anbud är lättare att jämföra, planering med tider blir enklare och skarpare samt att slutlig entreprenadsumma är lättare att budgetera etc. Entreprenaden är mer attraktiv jämfört med alternativ 1 och konkurrensen kan därför effektiviseras med följd att kontraktssumman kan pressas. Kostnad för framtida underhåll beräknat på 50 år (livslängd för nya fönster enligt detta förslag) bedöms vara avsevärt mindre jämfört med alternativ 1. Detta alternativ ökar möjligheten till effektivare och mer ekonomisk fördelaktig samkörning med renovering av balkonger. Alternativ 2 tar kortare tid att utföra jämfört med alternativ 1. Nackdelar alternativ 2 Budgeterad entreprenadkostnad är mer kostsam idag jämfört med alternativ 1 ovan. Budgetkostnad alternativ 2 Budgetkostnad: kr Budgetkostnad ovan är inkl. moms (25 %), byggherrekostnader (15 %) och ÄTA (5 %). Se kostnadsberäkningar under rubrik Kalkyler nedan. Under samma rubrik, se även förtydligande för vad som avses med byggherre- och ÄTA-kostnader.

12 Sida 10 av 16 TAKFÖNSTER För att helt eliminera läckaget genom takfönster finns bara en åtgärd att utföra och de är att byta ut fönstren. Vid val av nya fönster bör modell bestämmas med största möjliga omsorg. Eftersom fönstren är svåråtkomliga till följd av att de sitter högt monterade i taken till vindslägenheter kan valet av fasta fönster (ej öppningsbara) vara ett fördelaktigt alternativ. Vid val av fasta takfönster bedöms risken för läckage vara minimal. Ett annat alternativ är att satsa på ett inåtgående fönster där leverantören garanterar tätheten samt redovisar en modell med bättre dränerande funktion. Gällande garantier så kan det dock inte förväntas mer än 10 år. En funktion som finns att tillgå idag som kan vara intressant är elektronisk öppning av fönstren (se bild ovan). En enkät håller för närvarande på att tas fram där samtliga lägenhetsinnehavare med takfönster har tillfrågats huruvida de har problem med läckage eller ej. Innan val av omfattning avseende eventuellt byte av takfönster bör resultatet av denna enkät utredas av fastighetsägaren. Budgetkostnad byte takfönster Budgetkostnad byte till fast modell (ej öppningsbart): kr/styck. Budgetkostnad byte till öppningsbar modell med elektronisk styrning: kr/styck. Budgetkostnad ovan är inkl. moms (25 %).

13 Sida 11 av 16 ENTRÉPARTIER För att säkerställa fullgod funktion i syfte att eliminera värmeförluster och tillträde för obehöriga i trapphus finns två möjliga vägar att gå. Antingen byts entrépartierna i sin helhet eller så renoveras dem av en duktig snickare. Detta bör dock utredas närmare tillsammans med en snickare i samband med upphandling av entreprenör i syfte att bestämma rätt åtgärd till rätt pris. Budgetkostnad nedan baseras på ett byte, vid överenskommelse om renovering kan minst en halvering av kostnaden förväntas. Budgetkostnad byte entrépartier Budgetkostnad: kr Budgetkostnad ovan är inkl. moms (25 %), byggherrekostnader (15 %) och ÄTA (5 %). Se kostnadsberäkningar under rubrik Kalkyler nedan. Under samma rubrik, se även förtydligande för vad som avses med byggherre- och ÄTA-kostnader. BALKONGER Gällande byggnation av balkonger på innergård så anses möjligheten för beviljat bygglov vara god. Någon ny detaljplan för området har ej upprättats utan stadsplanen från när husets byggdes gäller fortfarande. Detta innebär att chansen till beviljat bygglov är betydligt större. En annan aspekt som talar för att bygglovet beviljas är att symmetrin avseende position för balkonger mot innergård förbättras ur en estetisk synpunkt. Rekommendationen är att montera nya balkonger i samma storlek och utförande som de befintliga balkongerna till bostadslägenheter. Alltså i betong med en stålram som fästs in i fasad till bakomliggande bjälklag samt räcken i galvaniserat stål med front i transparent glas. I samband med monteringen av balkonger byts även befintliga fönster till balkongdörr lika befintliga övriga balkongdörrar på innergårdsfasader. Budgetkostnad byggnation balkonger Budgetkostnad: kr Budgetkostnad ovan är inkl. moms (25 %), byggherrekostnader (15 %) och ÄTA (5 %). Se kostnadsberäkningar under rubrik Kalkyler nedan. Under samma rubrik, se även förtydligande för vad som avses med byggherre- och ÄTA-kostnader. ÖVRIGA ÅTGÄRDER Gällande övriga åtgärder som med fördel kan samköras i fönster och balkongentreprenad så listas dessa nedan. Åtgärderna har tagits fram i tidigare underhållsplan. 1. Lagning sprickor i puts gatufasad. 2. Översyn tegelfogar innergårdsfasad och gatufasad. 3. Målning gårdsdörrar. 4. Målning räcken äldre balkonger. 5. Målning ramar äldre balkonger.

14 Sida 12 av 16 Budgetkostnad övriga åtgärder Budgetkostnad: kr Budgetkostnad ovan är inkl. moms (25 %), byggherrekostnader (15 %) och ÄTA (10 %). För kalkyler, se Sustend Underhållsplan daterad OBS! Kostnad i underhållsplan är exkl. ÄTA (10 %). Se förtydligande för vad som avses med byggherre- och ÄTA-kostnader under rubrik Kalkyler nedan. PROJEKTINDELNING Vid val av projektindelning i syfte att utföra rekommenderade åtgärder gällande fönster och balkonger finns några viktiga aspekter att ta hänsyn till. Nedan beskrivs två alternativ för projektindelning med fördelar och nackdelar. ALTERNATIV 1: TVÅ SEPARATA TOTALENTREPRENADER Fördelar Totalentreprenörspåslag reduceras tillika antalet underentreprenörer. Totalentreprenörspåslag är ett påslag från totalentreprenören för arbetsledning, kringkostnader etc. avseende en eller flera underentreprenörer. Påslaget varierar mellan 8-14 % av underentreprenörernas arvode. Nackdelar Möjligheten till samkörningseffekt elimineras avseende nyttjande av byggnadsställning samt andra relevanta etablerings- och kringkostnader för entreprenören. Möjligheten till samkörningseffekt reduceras avseende entreprenörernas beläggning vilket kan leda till längre entreprenadtider vilket innebär mer störningar för boende samt arbete för fastighetsägare. Möjligheten till samkörningseffekt reduceras avseende fastighetsägarens externa byggherrekostnader för projektering, framtagande av förfrågningsunderlag, upphandling av entreprenör, byggledning, kontroller och besiktningar etc. Kostnaden baseras på totalentreprenörens arvode och varierar mellan 8-15 % beroende på entreprenadens storlek och komplexitet samt fastighetsägarens kompetens och beläggning. ALTERNATIV 2: EN TOTALENTREPRENAD Fördelar Möjligheten till samkörningseffekt ökar avseende nyttjande av byggnadsställning samt andra relevanta etablerings- och kringkostnader för entreprenören. Möjligheten till samkörningseffekt ökar avseende entreprenörernas beläggning vilket kan leda till kortare entreprenadtider vilket innebär mindre störningar för boende samt arbete för fastighetsägare.

15 Sida 13 av 16 Möjligheten till samkörningseffekt ökar avseende fastighetsägarens externa byggherrekostnader för projektering, framtagande av förfrågningsunderlag, upphandling av entreprenör, byggledning, kontroller och besiktningar etc. Kostnaden baseras på totalentreprenörens arvode och varierar mellan 8-15 % beroende på entreprenadens storlek och komplexitet samt fastighetsägarens kompetens och beläggning. Nackdelar Totalentreprenörspåslag ökar tillika antalet underentreprenörer. Totalentreprenörspåslag är ett påslag från totalentreprenören för arbetsledning, kringkostnader etc. avseende en eller flera underentreprenörer. Påslaget varierar mellan 8-14 % av underentreprenörernas arvode.

16 Sida 14 av 16 I förstudien har det framkommit att: SLUTSATS Bostadsfönster Rötskador förekommer generellt och detta främst på undersida bågstycken, mittpost etc. i anknytning till droppnos. Torrsprickor och flagnande färg förekommer generellt. Inplåtning av fönster och fönsterdörrar möjliggör viss inträngning av vatten till fönstrets träkonstruktion. Utebliven tilluft till bostadslägenheter möjliggörs då befintliga spaltventiler kan stängas helt. Fönster har satt sig och är otäta vilket leder till kallras samt att de är svårmanövrerade. Takfönster Läckage förekommer och beror på fönsterkonstruktionen och inte anslutningen mellan fönster och tak. Entrépartier Skador förekommer på karm och dörrvirke. Automatisk dörrstängare, gångjärn och övriga dörrstängningsbeslag är i bristfälligt skick. Torrsprickor och flagnande färg förekommer. Dörrarna stänger inte ordentligt och är otäta. Balkonger Goda möjligheter finns att montera tio nya balkonger mot innergård. Baserat på detta rekommenderar vi följande: Bostadsfönster Val av åtgärd är beroende på inställning från styrelse och medlemmar. Alternativ 2 Byte bostadsfönster är att anses som en investering där funktioner avseende värme, ljud, ljus, manövrering förbättras avsevärt jämfört med idag samt vid val av alternativ 1. Även rent tekniskt avseende framtida underhåll och värmekostnader är alternativ 2 mer ekonomiskt fördelaktigt. Alternativ 1 Renovering fönster är mer att anse som en underhållsåtgärd där dagens bristfälligheter kan reduceras, dock ej elimineras. Takfönster Takfönster där frekventa läckage förekommer bör bytas ut.

17 Sida 15 av 16 Entrépartier Entrépartier byts ut alternativt renoveras. Beslut tas i samråd med snickare. Balkonger Byggnation tio nya balkonger mot innergård i lika befintligt utförande och utseende som befintliga bostadsbalkonger. Övriga åtgärder Redovisade åtgärder från tidigare underhållsplan samkörs med fördel i samband med fönster och balkongentreprenad. Projektindelning Alternativ 2 En totalentreprenad rekommenderas för bostadsfönster, balkonger, entrépartier, takfönster samt övriga åtgärder enligt tidigare underhållsplan. Vi tackar för att vi fått förtroendet att genomföra denna förstudie och vi hjälper gärna till med att svara på frågor och hjälpa er vidare i arbetet! SUSTEND AB PROJEKTANSVARIG BYGGKONSULT Den projektansvarige byggkonsulten har haft övergripande ansvar för framtagandet av förstudien och hjälper er gärna om ni har frågor. Petter Frisk BITRÄDANDE BYGGKONSULT Den biträdandebyggkonsulten har deltagit i olika skeden av framtagandet av förstudien. Helena Johansson

18 Sida 16 av 16 KALKYLER BOSTADSFÖNSTER Alternativ 1 Renovering fönster Se Brf Västgötagatan Kalkyl Renovering bostadsfönster. Alternativ 2 Byte fönster Se Brf Västgötagatan Kalkyl Byte bostadsfönster. ENTRÉPARTIER Byte entrépartier Se Brf Västgötagatan Kalkyl Byte entrépartier. BALKONGER Byte balkonger Se Brf Västgötagatan Kalkyl Byggnation balkonger. Förtydliganden Byggnadsställning: Kostnader för byggnadsställning är baserade på två separata totalentreprenader. Kostnaden kan reduceras om båda entreprenaderna utförs som en totalentreprenad. Byggherrekostnader: Fastighetsägarens externa kostnader för projektering, framtagande av förfrågningsunderlag, upphandling av entreprenör, byggledning, kontroller och besiktningar etc. Kostnad varierar beroende på entreprenadens storlek och komplexitet samt fastighetsägarens kompetens och beläggning. Byggherrekostnader är baserade på två separata totalentreprenader. Kostnaden kan reduceras om båda entreprenaderna utförs som en totalentreprenad. ÄTA: Ändring, tillägg och avgående kostnader under utförandet av projektet. Exempelvis dolda skador som inte kunnat upptäckas eller bestämmas vid projektering och framtagande av förfrågningsunderlag, kan även vara ändringar av bestämda åtgärder i förfrågningsunderlag som antingen reducerar eller ökar kontraktssumma. Kostnad varierar beroende på förfrågningsunderlagets kvalité i kombination med i vilken utsträckning involverade byggnadsdelar är synliga vid projektering och framtagande av förfrågningsunderlag.

19 Vi tänker längre än vad näsan räcker. Till och med på hus och personer som inte finns ännu. Det här är inget vi skriver för att vara märkvärdiga. Det är en nödvändighet. Vi måste börja tänka lång-siktigt. Tänka hållbarhet. Det spelar ingen roll om du äger en etta i en bostadsrättsförening eller ett helt fastighetsbestånd, långsiktighet är nyckeln till en lyckad investering. Det är här Sustend kommer in i skärmen. Vi är bygg-konsulter som är experter på att bygga, vårda och utveckla fastigheter. Detta arbete har vi förpackat i tre huvudpaket och ett brett utbud av kompletterande tjänster. Stockholm Västberga allé Hägersten info@sustend.se Göteborg von Utfallsgatan Göteborg info@sustend.se Malmö Adelgatan Malmö info@sustend.se

Statusbesiktning. Takfönster. Brf Västgötagatan Göteborg

Statusbesiktning. Takfönster. Brf Västgötagatan Göteborg Takfönster Brf Västgötagatan Göteborg Sustend AB 2018 Innehåll Introduktion... 1 Bakgrund... 1 Syfte... 1 Metod... 1 Information om fastigheten... 2 RESULTAT... 3 TAKFÖNSTER... 3 Besiktning läckage takfönster...

Läs mer

Fönsterbyte med VELFAC

Fönsterbyte med VELFAC Fönsterbyte med VELFAC Förord Har du tröttnat på att lägga tid och pengar på skrapning och målning av fönster? VELFAC fönster har strängpressad aluminium på utsidan, vilket kräver minimalt underhåll samtidigt

Läs mer

Fönsterbyte med VELFAC

Fönsterbyte med VELFAC Fönsterbyte med VELFAC Förord Har du tröttnat på att lägga tid och pengar på skrapning och målning av fönster? VELFAC fönster har strängpressad aluminium på utsidan, vilket kräver minimalt underhåll samtidigt

Läs mer

Rapport nr: RAPPORT INVENTERING FÖNSTER BRF KORSRIDDAREN HÄGERSTENSVÄGEN HÄGERSTEN

Rapport nr: RAPPORT INVENTERING FÖNSTER BRF KORSRIDDAREN HÄGERSTENSVÄGEN HÄGERSTEN Rapport nr: 180326-1 RAPPORT INVENTERING FÖNSTER BRF KORSRIDDAREN HÄGERSTENSVÄGEN 155-173 HÄGERSTEN Handlingar och dokument som kompletterar denna rapport är 1. Fasadritningar hus 1-7 2. Littra- och fönsteruppställning

Läs mer

Brf Valvet. Vasastan, Stockholm. Karlbergsvägen Inventering och åtgärdsförslag

Brf Valvet. Vasastan, Stockholm. Karlbergsvägen Inventering och åtgärdsförslag Bilaga 1 Projekt 18-264 Brf Valvet Vasastan, Stockholm Karlbergsvägen 74 76 Inventering och åtgärdsförslag 2018-08-29 Fönsterkonsultgruppen Nele AB Tel 08 588 856 10 Org. nr. 55 68 15 5484 Vretenvägen

Läs mer

Fö rstudierappört, fö nster

Fö rstudierappört, fö nster Sida 1 av 6 Fö rstudierappört, fö nster Främlingen 1-7 BRF Korsriddaren 2017-12-21/KS Sida 2 av 6 Inledning BRF Korsriddaren äger fastigheterna Främlingen 1-7 Hägersten. Med anledning av renovering av

Läs mer

Montering och bruksanvisning. PVC fönster

Montering och bruksanvisning. PVC fönster Montering och bruksanvisning PVC fönster Detta behövs för att montera ett fönster: Borrmaskin/Skruvdragare Skruv för infästning Vattenpass Tumstock Drevisolering, alternativt fogskum Leverans och lagring

Läs mer

ANBUD NYA BALKONGER MOT GÅRD BJÖRNGÅRDSGATAN 8 STOCKHOLM FÖRETAGET GENOMFÖRANDEPLAN GARANTIER ARBETSMILJÖ

ANBUD NYA BALKONGER MOT GÅRD BJÖRNGÅRDSGATAN 8 STOCKHOLM FÖRETAGET GENOMFÖRANDEPLAN GARANTIER ARBETSMILJÖ 2015-08- 13 Olle Zetterberg ANBUD NYA BALKONGER MOT GÅRD BJÖRNGÅRDSGATAN 8 STOCKHOLM FÖRETAGET WMP Balkong grundades 1985 och är ett sammansvetsat familjeföretag med stort yrkeskunnande. Vi är kända för

Läs mer

FÖNSTERUPPGRADERING. Effektiv fastighetsförvaltning med modern teknik.

FÖNSTERUPPGRADERING. Effektiv fastighetsförvaltning med modern teknik. FÖNSTERUPPGRADERING Effektiv fastighetsförvaltning med modern teknik. SOM NYA FÖNSTER. FAST SNABBARE. OCH BILLIGARE. Som fastighetsförvaltare vet du vilket jobb det är att måla och underhålla träfönster.

Läs mer

Montering och Bruksanvisning PVC fönster

Montering och Bruksanvisning PVC fönster Montering och Bruksanvisning PVC fönster Detta behövs för att montera ett fönster: Rev.nr 130206 Borrmaskin/Skruvdragare Skruv för infästning Vattenpass Tumstock Kilar (boardbitar) Drevisolering Leverans

Läs mer

HOGSTAD Fönster. Den enkla lösningen. HOGSTAD Fönster

HOGSTAD Fönster. Den enkla lösningen. HOGSTAD Fönster HOGSTAD Fönster Den enkla lösningen HOGSTAD Fönster En smartare lösning, enkelt, snabbt och lönsamt När det är dags! Till slut går det inte längre att blunda för slitna fönster, där färg flagnar och trä

Läs mer

BRF GRÄNGEN INFO OM FÖNSTER

BRF GRÄNGEN INFO OM FÖNSTER BRF GRÄNGEN INFO OM FÖNSTER FÖNSTERBYTE I FÖRENINGEN - BAKGRUND Våra fönster är från byggår (1947). Fönstrens kvalitet var bättre på den tiden, men även 70 år är lång tid. Underhållet har även varit varierande

Läs mer

Brf Kungslyckan Underhållsplan Förening Organisationsnummer Fastighetsuppgifter Byggnadstekniska uppgifter Byggnadsår Stomme: Ombyggnadsår

Brf Kungslyckan Underhållsplan Förening Organisationsnummer Fastighetsuppgifter Byggnadstekniska uppgifter Byggnadsår Stomme: Ombyggnadsår Underhållsplan 2017-2036 Förening Kungsgatan 24, Malmö Organisationsnummer Fastighetsuppgifter Byggnadsår Ombyggnadsår Antal Lgh Antal lokaler Tomtyta, kvm Lägenhetsyta, kvm Byggnadstyp Antal huskroppar

Läs mer

UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-06-19

UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-06-19 Fastighet Veken 5 Brf Bondegatan 51 Bondegatan 51, i Stockholm UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-06-19 Brf Bondegatan 51 Kv Veken 5 Bondegatan 51 116 33 Stockholm Fastighetsägarna Stockholm AB Box

Läs mer

BÄSTE ENTREPRENÖR! Maila ditt anbud till: Sista anbudsdag:

BÄSTE ENTREPRENÖR! Maila ditt anbud till: Sista anbudsdag: BÄSTE ENTREPRENÖR! Tack för att du har tagit emot detta förfrågningsunderlag! Vi hoppas att du ska tycka projektet är intressant och vi hoppas få ta emot ett riktigt bra anbud från dig. Gör så här Gå igenom

Läs mer

Av de 130 som svarat är 61 EJ intresserade att byta fönster 69 ÄR intresserade att byta fönster Fördelningen är lika mellan Alt 1 och Alt 2

Av de 130 som svarat är 61 EJ intresserade att byta fönster 69 ÄR intresserade att byta fönster Fördelningen är lika mellan Alt 1 och Alt 2 Förfrågan om intresse att renovera fönster Har skickats ut till alla 176 hus inom Akalladalen 130 hus har svarat Av de 130 som svarat är 61 EJ intresserade att byta fönster 69 ÄR intresserade att byta

Läs mer

VIKDÖRRAR SKJUTDÖRRAR FÖNSTER FÖNSTERDÖRRAR

VIKDÖRRAR SKJUTDÖRRAR FÖNSTER FÖNSTERDÖRRAR VIKDÖRRAR SKJUTDÖRRAR FÖNSTER FÖNSTERDÖRRAR VIKDÖRRAR Stor öppning med vikdörr Våra vikdörrar är mycket efterfrågade vid både om- och ny byggna tion. Du kommer närmare naturen varje dag hela året. Allt

Läs mer

Grund Tradition Kultur

Grund Tradition Kultur Grund Tradition Kultur Rev.nr: 700 Borrmaskin/Skruvdragare Karmskruv eller Montagehylsa Montageverktyg Vattenpass Tumstock Kilar (boardbitar) Drevisolering Nr / 0.0.07 Leverans och lagring Som kund bör

Läs mer

Tidlösa fönster. renoveringssystem

Tidlösa fönster. renoveringssystem Tidlösa fönster renoveringssystem BSAB X2.1 Sfb (31)X Sept 2005 Eländes elände... Nu har färgen börjat flagna på fönstren igen. Det är ju bara några år sedan vi hade målarna här. Kittet har visst lossnat

Läs mer

F Ö N STE R F Ö N STE R

F Ö N STE R F Ö N STE R FÖNSTER FÖNSTER 02 teknova.se BREVKOPIAN FÖNSTERBYTE & FÖNSTERRENOVERING FÖNSTER Fönster i dålig kondition är ett stort bekymmer på många fastigheter men det finns lösningar. Vi kan hjälpa dig med allt

Läs mer

RAMBESKRIVNING UTVÄNDIG MÅLNING

RAMBESKRIVNING UTVÄNDIG MÅLNING sida 1 av 5 HOSPITALGATAN 6 Marstrand RAMBESKRIVNING UTVÄNDIG MÅLNING HOSPITALSGATAN Hospitalgatan 6 sida 2 av 5 sida 3 av 5 BESKRIVNING OMRÅDET Förbos fastighet med adress Hospitalgatan 6 är belägen i

Läs mer

BRF KANTARELLEN 11 INVENTERINGSPROTOKOLL/ ÅTGÄRDSFÖRSLAG

BRF KANTARELLEN 11 INVENTERINGSPROTOKOLL/ ÅTGÄRDSFÖRSLAG BRF KANTARELLEN 11 Besiktning av fönster Projekt nr: 41--- Okulär besiktning INVENTERINGSPROTOKOLL/ ÅTGÄRDSFÖRSLAG Stockholm 2016-02-05 HSB Stockholm Anders Köhler HSB Konsult INVENTERINGSPROTOKOLL/ Datum:

Läs mer

FÖNSTER PRISLISTA

FÖNSTER PRISLISTA FÖNSTER PRISLISTA 1-2010 Välkommen till Allmoge! Allmogefönster är ett företag som förenar den norrländska traditionen med dagens moderna krav på kvalitet. Vi tänker lite annorlunda och strävar hela tiden

Läs mer

Underhållsplan för Brf Månstenen 18/11 2014. Innehåll. 1. Objekt 2. 2. Syfte och omfattning 3. 3. Underlag 3. 4. Tidigare renoveringar 4

Underhållsplan för Brf Månstenen 18/11 2014. Innehåll. 1. Objekt 2. 2. Syfte och omfattning 3. 3. Underlag 3. 4. Tidigare renoveringar 4 Underhållsplan för Brf Månstenen 18/11 2014 Innehåll. 1. Objekt 2 2. Syfte och omfattning 3 3. Underlag 3 4. Tidigare renoveringar 4 5. Kortfattad byggnadsbeskrivning 4 6. Underhållsbehov och avsättning

Läs mer

INFORMATIONSMÖTE FÖNSTERÅTGÄRDER BRF 37

INFORMATIONSMÖTE FÖNSTERÅTGÄRDER BRF 37 INFORMATIONSMÖTE FÖNSTERÅTGÄRDER BRF 37 INLEDNING, PRESENTATION AV STYRELSEN (THOMAS NORBERG) VÅRA FÖNSTER HISTORIK EKONOMI, TÄNKBARA ÅTGÄRDER (THOMAS NORBERG) PRESENTATION AV VÅR KONSULT ( HÅKAN BLOMQVIST)

Läs mer

Fönster och fönsterdörrar. Svensktillverkade med säkerhet som standard. Nu även med aluminiumbeklädnad!

Fönster och fönsterdörrar. Svensktillverkade med säkerhet som standard. Nu även med aluminiumbeklädnad! Fönster och fönsterdörrar Svensktillverkade med säkerhet som standard Nu även med aluminiumbeklädnad! Svensktillverkade fönster och med säkerhet som standard Våra fönster tillverkas av erkänt duktiga hantverkare

Läs mer

UNDERHÅLLSPLAN. Underhållsplanen sträcker sig fram till 2050. Perioden är vald med tanke på att denna period täcker in husens renoveringscykel.

UNDERHÅLLSPLAN. Underhållsplanen sträcker sig fram till 2050. Perioden är vald med tanke på att denna period täcker in husens renoveringscykel. UNDERHÅLLSPLAN för HSB:s Brf Berglandet Underhållsplanen är utarbetad av styrelsen i brf Berglandet. Syftet med underhållsplanen är i första hand att visa när i tiden det är dags för föreningen att påbörja

Läs mer

TERMOGRAFERING AV FÖNSTER

TERMOGRAFERING AV FÖNSTER RAPPORT TERMOGRAFERING AV FÖNSTER - BRF BERGUVEN, MALMÖ SLUTRAPPORT Uppdrag 266215, Brf Berguven - termografering Titel på rapport: Termografering av fönster Status: Slutrapport Datum: Medverkande Beställare:

Läs mer

HSB KONSULT/1969 Projektledning AB Det här är vi. Består av 13 personer, projektledare och tekniska experter med lång erfarenhet

HSB KONSULT/1969 Projektledning AB Det här är vi. Består av 13 personer, projektledare och tekniska experter med lång erfarenhet VÄLKOMNA! HSB KONSULT/1969 Projektledning AB Det här är vi Består av 13 personer, projektledare och tekniska experter med lång erfarenhet Det här kan vi Teknisk rådgivning vid renovering, utredning och

Läs mer

Brf Kvarteret Apelsinen Underhållsplan

Brf Kvarteret Apelsinen Underhållsplan 1/7 1. Uppdragsbeskrivning Framtagande av en tioårig underhållsplan för bostadsrättsföreningen. Underhållsplan utgör grunden till ekonomisk planering för att ha medel för stora kommande underhållsarbeten.

Läs mer

Brf Surbrunn 14 Odengatan 34-Tulegatan 35 & 35A Stockholm

Brf Surbrunn 14 Odengatan 34-Tulegatan 35 & 35A Stockholm 1 (8) Brf Surbrunn 14 Odengatan 34-Tulegatan 35 & 35A Stockholm STATUSBESIKTNING AV YTTERTAK 2011-03-11 Upprättad av: Bob Blomqvist Roslagens Plåtkonsult AB Adress Telefon & Fax Bank- & Plus Giro Org.

Läs mer

VITTINGE ÖSBY 5:36 Spjutvägen 16 Överlåtelsebesiktning 2013-02-12

VITTINGE ÖSBY 5:36 Spjutvägen 16 Överlåtelsebesiktning 2013-02-12 VITTINGE ÖSBY 5:36 Spjutvägen 16 Överlåtelsebesiktning Adress Hyvelgatan 53 74171 Knivsta Telefon 0707-911491 Org nr 556866-0095 E-post E-post info@besiktningsmaninfocus.se info@ INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIOSMÖTE TORSDAGEN DEN 12 MARS 2015 kl. 19.00

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIOSMÖTE TORSDAGEN DEN 12 MARS 2015 kl. 19.00 VÄLKOMMEN TILL INFORMATIOSMÖTE TORSDAGEN DEN 12 MARS 2015 kl. 19.00 Plats: Norrmalmskyrkan, Norrtullsgatan 37. Vi har tidigare lovat att hålla ett informationsmöte om kommande renoveringar av tak, fasader

Läs mer

OASEN - HEMGÅRDEN. Kostnadskalkyl DEN 19 MARS BYGGKONTROLL AB Snickerivägen 7, AX Mariehamn

OASEN - HEMGÅRDEN. Kostnadskalkyl DEN 19 MARS BYGGKONTROLL AB Snickerivägen 7, AX Mariehamn OASEN - HEMGÅRDEN DEN 19 MARS 2018 Snickerivägen 7, AX-22100 Mariehamn Innehåll 1. Uppdraget... 2 2. Underlag för denna kalkyl... 2 3. Förutsättningar för beräkningarna... 2 4. Byggnaden... 2 5. Analys...

Läs mer

Brf Västgötagatan. Göteborg

Brf Västgötagatan. Göteborg Brf Västgötagatan Göteborg 2018-09-21 www.sustend.se Sustend AB 2018 Sustend Uppdaterad Underhållsplan 2018-09-21 Arbeta framgångsrikt med Sustend Underhållsplan! DIREKT NÄR NI FÅTT UNDERHÅLLSPLANEN LÄS

Läs mer

Inifrån sett. Sida 1 Järnstångsvägen 17 SE-433 30 Partille, Sverige Tel / Fax: 031-232772 www.fonsterfixaren.se info@fonsterfixaren.

Inifrån sett. Sida 1 Järnstångsvägen 17 SE-433 30 Partille, Sverige Tel / Fax: 031-232772 www.fonsterfixaren.se info@fonsterfixaren. Inifrån sett Fördelar: Passar perfekt för fönster som ska vara öppningsbara med bredd över 130 cm. Max bredd för den typen av fönster bör inte överstiga 225 cm. Fönster som öppnas inåt brukar man ha på

Läs mer

Detta är Sustend. Ett högre syfte

Detta är Sustend. Ett högre syfte Detta är Sustend Vad gör egentligen en byggkonsult? Den frågan får vi med jämna mellanrum och det är väl ett bevis på att det behöver förklaras. Ett bra sätt att förklara vad en byggkonsult gör är att

Läs mer

Exempel på befintligt fönster på övervåning i utsatt läge med stort behov av renovering.

Exempel på befintligt fönster på övervåning i utsatt läge med stort behov av renovering. Förutsättningar ttningar FönsterF Exempel på befintligt fönster på övervåning i utsatt läge med stort behov av renovering. På yttre bågar kan rötskador, söndervitrat trä samt färgspjälkning Befintligt

Läs mer

Byggnadsdel Skick Anmärkning Bör Uppskattad åtgärdas kostnad exklusive moms

Byggnadsdel Skick Anmärkning Bör Uppskattad åtgärdas kostnad exklusive moms 1 (8) Tak Se separat besiktningsprotokoll på taken avser samtliga tak. 2013 Akuta lagningar 12 000 2014 Bättringsmålning 20 000 gård och gata 63-65 Tak Lilla huset Inga synliga skador Separat syn i samband

Läs mer

Brf Boken i Järfälla. Informationsmöte om fönsterbyte 2015. Tid: 18.00 20.00 Datum: 20 november, 2014 Viksjöskolans Teater

Brf Boken i Järfälla. Informationsmöte om fönsterbyte 2015. Tid: 18.00 20.00 Datum: 20 november, 2014 Viksjöskolans Teater Brf Boken i Järfälla Informationsmöte om fönsterbyte 2015 Tid: 18.00 20.00 Datum: 20 november, 2014 Plats: Viksjöskolans Teater Agenda Introduktion och tidplan Syfte med bytet och ekonomi Varför ingen

Läs mer

Övriga överenskommelser En förutsättning för beställning är att båda beställarna gemensamt accepterar avgivna anbud.

Övriga överenskommelser En förutsättning för beställning är att båda beställarna gemensamt accepterar avgivna anbud. Bilaga 1 till förfrågningsunderlag Utvändig ommålning Fältmarskalksvägen 3 och 5 2015-03-01 1 (1) A Parter 1.1. Beställare Fältmarskalksvägen 3 Namn: Inger Westling Adress: Fältmarskalksvägen 3, 167 32

Läs mer

Era fönster Objekt. Inåtgående kopplad fönsterdörr Kipp-Dreh 2+1. Fakta. Produkttyp Inåtgående fönsterdörr, kopplad. Trädetaljer Svensk furu.

Era fönster Objekt. Inåtgående kopplad fönsterdörr Kipp-Dreh 2+1. Fakta. Produkttyp Inåtgående fönsterdörr, kopplad. Trädetaljer Svensk furu. Era fönster Objekt Inåtgående kopplad fönsterdörr Kipp-Dreh 2+1 Insida Utsida Fakta Produkttyp Inåtgående fönsterdörr, kopplad. Trädetaljer Svensk furu. Modellbeteckning Inåtgående 2+1 fönsterdörr Kd.

Läs mer

Tänk framåt. Tänk frihet. Tänk ny villa med underhållsfria fönster för generationer. H-Fönstret Lysekil

Tänk framåt. Tänk frihet. Tänk ny villa med underhållsfria fönster för generationer. H-Fönstret Lysekil Tänk framåt. Tänk frihet. Tänk ny villa med underhållsfria fönster för generationer. H-Fönstret Lysekil Ett fönster för generationer Fönster tillhör de mest utsatta partierna i ett hus de skall stå emot

Läs mer

Fönsterrenovering gör fönstren lika vackra som förr, fast bättre. refond Fönsterrenovering

Fönsterrenovering gör fönstren lika vackra som förr, fast bättre. refond Fönsterrenovering Fönsterrenovering gör fönstren lika vackra som förr, fast bättre refond Fönsterrenovering Huset läcker energi Av husets tillförda energi försvinner 35 % genom fönstren. 15% ventilation Välkommen till Prefond

Läs mer

Fönster. Produktblad 2015

Fönster. Produktblad 2015 Fönster Produktblad 2015 Välkommen till Hos oss hittar du ett brett sortiment av fönster och dörrar till stall, industrier, stugor, villor, garage m.m. Wester Byggträ AB är beläget i hjärtat av Västra

Läs mer

Underhållsplan. Brf Körsbäret 19-21. Annedal 23:19, 23:20, 23:21. Datum för utskrift: 2015-03-05

Underhållsplan. Brf Körsbäret 19-21. Annedal 23:19, 23:20, 23:21. Datum för utskrift: 2015-03-05 Underhållsplan Brf Körsbäret 19-21 Datum för utskrift: 2015-03-05 Översikt Grundläggande information om underhållsplanen. Adress Nilssonsberg 411 43 GÖTEBORG Boarea (BOA) 30232 m2 Lokalarea (LOA) 2459

Läs mer

Capellavägen 26 Järfälla

Capellavägen 26 Järfälla SKÄLBY 3:1238 Capellavägen 26 Järfälla Överlåtelsebesiktning för säljare 2014-05-21 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRANSKNING AV TILLHANDAHÅLLNA HANDLINGAR SAMT INFORMATION FRÅN UPPDRAGSGIVAREN...2 2 OKULÄR BESIKTNING...3

Läs mer

Underhållsplan Brf. Ulrika

Underhållsplan Brf. Ulrika Underhållsplan Brf. Ulrika Innehållsförteckning 1. Tidigare underhållsplan... 1-3 2. Fastighetsfakta... 6 3. Byggnadstekniska uppgifter... 6 4. Plan 2013 2020... 6-10 1 1. Tidigare underhållsplan Underhållsplan

Läs mer

Laxbrogatan 7, Sternerska huset

Laxbrogatan 7, Sternerska huset Laxbrogatan 7, Sternerska huset Kopparberg 1:9, Ljusnarsbergs socken, Ljusnarsbergs kommun, Västmanland Restaurering av fönster och dörr, år 2006-2007 Charlott Hansen Mia Jungskär Örebro läns museum Rapport

Läs mer

BALKONG OCH INGLASNING

BALKONG OCH INGLASNING BALKONG OCH INGLASNING 02 teknova.se SVETSAREN BALKONGER, RÄCKEN & INGLASNINGAR LIVET UTANFÖR LÄGENHETEN Med de idéer, tankar och tekniska lösningar som finns idag kan balkongen få en både individuell

Läs mer

Inåtgående fönster och altandörrar

Inåtgående fönster och altandörrar Inåtgående fönster och altandörrar projekt Hemmafönster projekt Kvalitet och trygghet är våra ledord. Vi är en division i Inwidokoncernen som är till för dig som proffskund - vi arbetar för dig, men har

Läs mer

Fönster med goda framtidsutsikter

Fönster med goda framtidsutsikter Fönster med goda framtidsutsikter Fönsterteamet vi erbjuder fönster som håller vad de lovar Fönsterteamet ingår i samma koncern som Enomic Fönster. Enomic är ett svenskägt företag som startade sin produktion

Läs mer

FÖNSTERFINAL! OnlineByggvaror.se. Alltid fraktfritt i hela Sverige www.onlinebyggvaror.se Din närmsta bygghandel 0321-35001.

FÖNSTERFINAL! OnlineByggvaror.se. Alltid fraktfritt i hela Sverige www.onlinebyggvaror.se Din närmsta bygghandel 0321-35001. OnlineByggvaror.se FÖNSTERFINAL! Sid 3-4 Kvalitetsdörrar för ett bättre pris! Sid. 5 Portar med kvalitet och stil! Köket-vårt viktigaste rum! Sid. 6 Sid. 7 Smidigare kan det inte bli! När du handlar hos

Läs mer

BRF Grankotten Toppsegelsgatan 1-9, Göteborg Majorna 349:1. Förstudie. Kungälv 2013-01-03 Uppdragsansvarig: Johan Laos Projektnummer: 12069 1(9)

BRF Grankotten Toppsegelsgatan 1-9, Göteborg Majorna 349:1. Förstudie. Kungälv 2013-01-03 Uppdragsansvarig: Johan Laos Projektnummer: 12069 1(9) Majorna 349:1 Förstudie Version 110820 (JB) - r:\01_brf\brf grankotten nr 1\12069 - fönster, fasad, balkong\dokument\förstudie\forstudie_brf_grankotten_121205.doc Kungälv 2013-01-03 Uppdragsansvarig: Johan

Läs mer

Copyright 2013-2015 TOOLBOCKX Alla rättigheter reserverade

Copyright 2013-2015 TOOLBOCKX Alla rättigheter reserverade Prislista Fönster och altandörrar Samtliga priser är rekommenderade ca-priser. Moms ingår med 25%. Priserna gäller fr.o.m 1 januari 2013 och tills vidare. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar

Läs mer

Monteringsanvisning PVC fönster - Fjord & Fjäll Infästning med karmhylsa eller karmskruv

Monteringsanvisning PVC fönster - Fjord & Fjäll Infästning med karmhylsa eller karmskruv Monteringsanvisning PVC fönster - Fjord & Fjäll Infästning med karmhylsa eller karmskruv Viktigt före installation! Se över produkterna före installation. Detta gäller både ytliga skador på karm och båge

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Solstrålen

Bostadsrättsföreningen Solstrålen Underhållsplan 20 Bostadsrättsföreningen Solstrålen Innehållsförteckning. 2. 3. 4.. Allmänna uppgifter Fastighetsfakta Besiktningsutlåtande Grunddata Sammanställning Sida 3 Sida 4 Sida -0 Sida -3 Sida

Läs mer

K ALV S V I K 11:444 Mjölnartäppan 43 Jordbro

K ALV S V I K 11:444 Mjölnartäppan 43 Jordbro K ALV S V I K 11:444 Mjölnartäppan 43 Jordbro Överlåtelsebesiktning för säljare 2015-01-23 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRANSKNING AV TILLHANDAHÅLLNA HANDLINGAR SAMT INFORMATION FRÅN UPPDRAGSGIVAREN...2 2 OKULÄR

Läs mer

Kipp-Dreh fönster 2+1

Kipp-Dreh fönster 2+1 Kipp-Dreh fönster 2+1 EA KFI KD Storlekar anges i moduler. 1 modul (M) = 100 mm. Insida Modulstorleken inkluderar 20 mm drevmån på bredd och höjd (dvs 10 mm runt om). Exempel: Storlek 5/10 M innebär karmytterbredd

Läs mer

Fönsterrenovering gör gör. refond Fönsterrenovering

Fönsterrenovering gör gör. refond Fönsterrenovering Fönsterrenovering gör gör fönstren fönstren lika vackra lika vackra som som förr, fast förr, bättre fast bättre refond Fönsterrenovering Välkommen till Prefond AB Vi har under mer än 30 år tillverkat produkter

Läs mer

Monteringsanvisning och skötselråd

Monteringsanvisning och skötselråd Monteringsanvisning och skötselråd Monteringsanvisning och skötselråd LAGRING OCH HANTERING Under lagring måste produkterna skyddas mot nederbörd och all annan fukt. Skador uppkomna vid felaktig hantering

Läs mer

Antikvarisk kontroll vid fönsterrenovering, Görvälns slott, Järfälla socken, Järfälla kommun, Uppland. Lisa Sundström Rapport 2004:33

Antikvarisk kontroll vid fönsterrenovering, Görvälns slott, Järfälla socken, Järfälla kommun, Uppland. Lisa Sundström Rapport 2004:33 Görvälns slott Antikvarisk kontroll vid fönsterrenovering, Görvälns slott, Järfälla socken, Järfälla kommun, Uppland Lisa Sundström Rapport 2004:33 Görvälns slott Antikvarisk kontroll vid fönsterrenovering,

Läs mer

Komplett prislista över vårt sortiment i PVC

Komplett prislista över vårt sortiment i PVC Sida 1 Komplett prislista över vårt sortiment i PVC Fasta fönster 2 Öppningsbara fönster 4 2-luft fönster 5 3-luft 6 Inåtgående fönsterdörr 7 Utåtgående fönsterdörr 7 Entrédörr/Fönsterytterdörr 7 2-delat

Läs mer

Här är några av frågorna som diskuterades på mötet och svaren på dessa.

Här är några av frågorna som diskuterades på mötet och svaren på dessa. Oktober 2013 Till dig som bor på Mariehemsvägen 7 E Frågor och svar från informationsmötet Tisdag 1 oktober hölls ett informationsmöte för dig som bor på Mariehemsvägen 7 E. På mötet deltog representanter

Läs mer

Balkonger Balkongräcken Balkonginglasning Fönster

Balkonger Balkongräcken Balkonginglasning Fönster Funktion estetik & ett brett utbud! Balkonger Balkongräcken Balkonginglasning Fönster www.hogstadaluminium.se Ditt projekt vårt engagemang! VI TAR ANSVAR HELA VÄGEN Hogstad Aluminium AB är ett av marknadens

Läs mer

VELUX takfönsterkupa, VELUX CABRIO och VELUX takterrass skapar mer rymd och ljus

VELUX takfönsterkupa, VELUX CABRIO och VELUX takterrass skapar mer rymd och ljus VELUX takfönsterkupa, VELUX CARIO och VELUX takterrass skapar mer rymd och ljus April 2017-1 Rekommenderade cirkapriser velux.se 1 Enkel & snabb montering! VELUX takfönsterkupa. Mer ljus, mer luft och

Läs mer

Göksholms slott Stora Mellösa socken, Örebro kommun, Närke Ommålning/renovering fönster 2008-2009 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2009:5

Göksholms slott Stora Mellösa socken, Örebro kommun, Närke Ommålning/renovering fönster 2008-2009 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2009:5 Göksholms slott Stora Mellösa socken, Örebro kommun, Närke Ommålning/renovering fönster 2008-2009 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2009:5 INLEDNING... 3 Administrativa uppgifter... 3 BYGGNADSBESKRIVNING...

Läs mer

Fönster. Prislista 1-2008. prislista 1-2008

Fönster. Prislista 1-2008. prislista 1-2008 Fönster Prislista 1-2008 prislista 1-2008 Välkommen till Allmoge! Allmogefönster i Edsbyn är ett företag som förenar den norrländska traditionen med dagens moderna krav på kvalitet. Vi tänker lite annorlunda

Läs mer

Copyright 2013-2015 TOOLBOCKX Alla rättigheter reserverade

Copyright 2013-2015 TOOLBOCKX Alla rättigheter reserverade Prislista Fönster och altandörrar Samtliga priser är rekommenderade ca-priser. Moms ingår med 25%. Priserna gäller fr.o.m 1 januari 2013 och tills vidare. Vi reserverar oss för eventuella prisändringar

Läs mer

BYGGKONSULTEN I VENDELSÖ AB

BYGGKONSULTEN I VENDELSÖ AB BYGGKONSULTEN I VENDELSÖ AB HANINGE RIBBY 2:221 GRÄNSVÄGEN 27 C, 137 41 VÄSTERHANINGE ÖVERLÅTELSEBESIKTNING Adress Telefon Mobil Org nr E-post/webb Kvistvägen 8 136 68 VENDELSÖ 08-776 20 91 070-468 23

Läs mer

Doktorsvägen 23 Farsta

Doktorsvägen 23 Farsta VIDJA 1:38 Doktorsvägen 23 Farsta Överlåtelsebesiktning för säljare 2014-09-12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRANSKNING AV TILLHANDAHÅLLNA HANDLINGAR SAMT INFORMATION FRÅN UPPDRAGSGIVAREN...2 2 OKULÄR BESIKTNING...3

Läs mer

Brf Stadsträdgården. Skönt modernt boende för ett aktivt liv. Bofakta

Brf Stadsträdgården. Skönt modernt boende för ett aktivt liv. Bofakta Brf Stadsträdgården Skönt modernt boende för ett aktivt liv Bofakta Innehåll Situationsplan... 3 Våningsplan Vindsvåning och våning 2 5... 4 Våning 1 och källarplan... 5 Planritningar 2 rum och kök...

Läs mer

Fönster Produktblad 2013

Fönster Produktblad 2013 Fönster Produktblad 2013 Välkommen till Hos oss hittar du ett brett sortiment av fönster och dörrar till stall, industrier, stugor, villor, garage m.m. Wester Byggträ AB är beläget i hjärtat av Västra

Läs mer

SOLLENTUNA SJÖBRISEN 26 Lomvägen 119

SOLLENTUNA SJÖBRISEN 26 Lomvägen 119 Besiktningsnr:24731101 SOLLENTUNA SJÖBRISEN 26 Lomvägen 119 Överlåtelsebesiktning för säljare 2011-03-28 Postadress Box 543 192 05 SOLLENTUNA Telefon 08-410 096 70 Fax 08-625 22 90 Org. nr. 556590-7531

Läs mer

Svensktillverkat sedan

Svensktillverkat sedan Svensktillverkat sedan -1986- Smartline Nordic Swing Ett system utvecklat för den skandinaviska markaden. Nordic Swing är baserat på ett byggdjup av 120mm, något som ofta är väldigt uppskattat då många

Läs mer

Teknisk Beskrivning. Fönster

Teknisk Beskrivning. Fönster Teknisk Beskrivning Fönster 15-141 Innehållsförteckning 1 ALLMÄNT... 3 2 TEKNISKA KRAV... 3 2.1 sidohängda fönster i trä/aluminium.... 3 2.2 glidhängda fönster i trä/aluminium.... 4 2.3 sidohängda fönster

Läs mer

Uppdraget från planavdelningen var utföra en byggteknisk bedömning och konstatera:

Uppdraget från planavdelningen var utföra en byggteknisk bedömning och konstatera: Strömstads Kommun 2014-10-03 Planavdelningen 452 80 Strömstad Utlåtande över Rosa huset På uppdrag av Planavdelningen genom AB Strömstadbyggen har 2014-10-02 en byggteknisk utredning utförts, deltagande

Läs mer

ÖVERLÅTELSEBESIKTNING

ÖVERLÅTELSEBESIKTNING ÖVERLÅTELSEBESIKTNING Östersund Törnrosen 4 Hårdängegatan 7, 831 47 Östersund Datum 15 05 27 Oktopal AB Samuel Permans gata 2, 831 30 Östersund Tel: 06312 35 30 Organisation Nummer: 5566690144, Fskattesedel

Läs mer

STAMRENOVERING HSB BRF STORKEN

STAMRENOVERING HSB BRF STORKEN STAMRENOVERING HSB BRF STORKEN BAKGRUND Byggnaderna uppförda 1962 (55 år gamla) Stora åldersavdrag vid försäkringsärenden Agera innan fler vattenskador uppkommer Teoretisk livslängd på byggnadsdelar Vattenrör

Läs mer

POLSTAR AB. Konsumentprislista 2014

POLSTAR AB. Konsumentprislista 2014 POLSTAR AB Konsumentprislista 2014 LEVERANSTID 4-6 VECKOR, RUNDA OCH SPECIAL 6-8 VECKOR UNDERHÅLLSFRIA FÖNSTER OCH DÖRRAR. Rätt produkt till rätt pris www.polstar.se 1 Allmän produktinformation om CT 70

Läs mer

Kalla 3. Restaurering av fönster - etapp 1. Antikvarisk medverkan. Kalla 3 Västerås stad Västmanlands län. Ia Manbo

Kalla 3. Restaurering av fönster - etapp 1. Antikvarisk medverkan. Kalla 3 Västerås stad Västmanlands län. Ia Manbo Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2013:B5 Kalla 3 Restaurering av fönster - etapp 1 Antikvarisk medverkan Kalla 3 Västerås stad Västmanlands län Ia Manbo Kalla 3 Restaurering av fönster etapp

Läs mer

KALLELSE TILL EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA

KALLELSE TILL EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA KALLELSE TILL EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA Tid: onsdagen den 25 april 2012 kl. 19.00 Plats: kyrkan vid Brommaplan Bilagor till kallelsen: Dagordning Följebrev Sammanfattande fasadbesiktningsrapport Finansieringsinformation

Läs mer

Inåtgående fönster och dörrar i PVC

Inåtgående fönster och dörrar i PVC Inåtgående fönster och dörrar i PVC Infästning av karm Det är samma princip att montera inåtgående fönsterdörr som inåtgående fönster, nedan står dock endast fönster. Vid montering av karm är det av största

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Windoor fönsterrenovering. Tidlösa fönster

Windoor fönsterrenovering. Tidlösa fönster Windoor fönsterrenovering Tidlösa fönster Vi gör ditt gamla fönster som nytt Windoor har de smarta och lönsamma alternativen till att måla eller byta fönster. Våra olika renoveringssystem gör det enkelt

Läs mer

Underhållsplan 2015 Bostadsrättsföreningen Ankarparken

Underhållsplan 2015 Bostadsrättsföreningen Ankarparken Underhållsplan 2015 Bostadsrättsföreningen Ankarparken 2 Innehållsförteckning Innehåll Innehållsförteckning... 2 1. Allmänna uppgifter... 3 Uppgifter... 3 Allmän information... 3 Beskrivning underhållsplan...

Läs mer

Underhållsplan. År 2016 till Gjuteriet 9 brf. Gjuteriet 9. Datum för utskrift:

Underhållsplan. År 2016 till Gjuteriet 9 brf. Gjuteriet 9. Datum för utskrift: Underhållsplan År 2016 till 2045 brf Datum för utskrift: 2017-11-29 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Översikt... 2 Om fastigheten... 5 Åtgärder per år... 8 Åtgärder per kategori... 19 Åtgärdsbeskrivningar

Läs mer

Takfönster. För en ljusare tillvaro. Använd naturligt ljus J.O. OHLSSONS TRÄINDUSTRI AB

Takfönster. För en ljusare tillvaro. Använd naturligt ljus J.O. OHLSSONS TRÄINDUSTRI AB Takfönster För en ljusare tillvaro Använd naturligt ljus J.O. OHLSSONS TRÄINDUSTRI AB Släpp in ljuset med våra takfönster Ett takfönster är det perfekta alternativet för dig som vill skapa en spännande

Läs mer

Montering och Bruksanvisning Energi fönster & fönsterdörr

Montering och Bruksanvisning Energi fönster & fönsterdörr Montering och Bruksanvisning Energi fönster & fönsterdörr Rev.nr: 15016 Borrmaskin/Skruvdragare Karmskruv eller Montagehylsa Montageverktyg Vattenpass Tumstock Kilar (boardbitar) Drevisolering Nr / 16.0.2015

Läs mer

TAL L E N 9. Vikingavägen 3 Borgholm. Överlåtelsebesiktning för Säljare HMP Karlsson s AB Besiktningsman Rune Karlsson

TAL L E N 9. Vikingavägen 3 Borgholm. Överlåtelsebesiktning för Säljare HMP Karlsson s AB Besiktningsman Rune Karlsson HMP Karlsson s AB Besiktningsman Rune Karlsson TAL L E N 9 Vikingavägen 3 Borgholm Överlåtelsebesiktning för Säljare 2016-09-27 Besiktningsman Rune Karlsson Uppdragsnr 2016-136 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 TILLHANDAHÅLLNA

Läs mer

Underhållsplan Brf Kopparsticket

Underhållsplan Brf Kopparsticket Underhållsplan 217-246 Förening Organisationsnummer 769617-237 Fastighetsuppgifter Byggnadsår Ombyggnadsår Antal Lgh 1946 58 Antal lokaler 4 Tomtyta, kvm 331 Lägenhetsyta, kvm 3293 Lokalyta, kvm 254 Byggnadstyp

Läs mer

BYGGTILLBEHÖR FÖNSTER. 10-års garanti EKONOMIBYGGNAD HYRESHUS BOSTADSHUS INDUSTRI

BYGGTILLBEHÖR FÖNSTER. 10-års garanti EKONOMIBYGGNAD HYRESHUS BOSTADSHUS INDUSTRI BYGGTILLBEHÖR FÖNSTER 10-års garanti ALLTID MÅTTANPASSADE FÖNSTER EKONOMIBYGGNAD HYRESHUS BOSTADSHUS INDUSTRI ALLTID MÅTTANPASSAT OCH EKONOMISKT Det är både smart och prisvärt att köpa fönster från Borga.

Läs mer

Kompletterande information till det som finns i kallelse för Extra stämman 18 February 2015

Kompletterande information till det som finns i kallelse för Extra stämman 18 February 2015 Kompletterande information till det som finns i kallelse för Extra stämman 18 February 2015 Finansiering Föreningen har inte möjlighet att finansiera balkonger utan kostnaden kommer att helt och hållet

Läs mer

När innovativt tänkande och gediget kunnande möts. Aluminiumfönster utöver det vanliga

När innovativt tänkande och gediget kunnande möts. Aluminiumfönster utöver det vanliga När innovativt tänkande och gediget kunnande möts Aluminiumfönster utöver det vanliga Vi öppnar fönstret till vår värld. Vill du ha ett helt underhållsfritt fönster som inte behöver målas om varken på

Läs mer

L E R U M NÄS 7:4 Kvikullavägen 35 448 91 Floda

L E R U M NÄS 7:4 Kvikullavägen 35 448 91 Floda L E R U M NÄS 7:4 Kvikullavägen 35 448 91 Floda Överlåtelsebesiktning för säljare 2012-05-14 Adress Telefon Fax Org nr E-post INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRANSKNING AV TILLHANDAHÅLLNA HANDLINGAR SAMT INFORMATION

Läs mer

Distr: Benny Lantz BL Brf Maskinkajen Anders Kronlöf AK Kronlöf Bygg & Projektanalys De närvarande

Distr: Benny Lantz BL Brf Maskinkajen Anders Kronlöf AK Kronlöf Bygg & Projektanalys De närvarande PROTOKOLL FRÅN BYGGMÖTE 9 Projekt: Brf Maskinkajen Fasadrenovering Tid: 2017-04-04 Plats: Styrelserummet Närvarande: Lennart Ring LR Brf Maskinkajen Lasse Vuorio LV Brf Maskinkajen Mats Olofsson ByggRex

Läs mer

K AR L S K OGA P I G G VA R E N 5 Vikmarkvägen 10, 691 51 Karlskoga.

K AR L S K OGA P I G G VA R E N 5 Vikmarkvägen 10, 691 51 Karlskoga. K AR L S K OGA P I G G VA R E N 5 Vikmarkvägen 10, 691 51 Karlskoga. Överlåtelsebesiktning för säljare 2010 SBR Byggingenjörerna Version 2010:1 Adress Telefon Org nr E-post Hagendalsvägen 28 019-56 94

Läs mer

Montering & underhåll

Montering & underhåll Montering & underhåll Grattis! Du har valt ett kvalitetsfönster från Älvdalen i norra Dalarna. Vi är glada att du valt oss som leverantör och vi hoppas att du ska ha glädje av dina nya fönster i många

Läs mer

Karlskoga Pumpan 9 Landavägen 13. 691 42 Karlskoga

Karlskoga Pumpan 9 Landavägen 13. 691 42 Karlskoga Landavägen 13 691 42 Karlskoga Överlåtelsebesiktning för köpare 2010 SBR Byggingenjörerna Version 2010:1 Adress Telefon Org nr E-post Hagendalsvägen 28 019-569450 556565-7482 ingemar@byggnadskontroll.se

Läs mer

UNDERHÅLLSFRIA PVC FÖNSTER. Monteringsanvisning

UNDERHÅLLSFRIA PVC FÖNSTER. Monteringsanvisning UNDERHÅLLSFRIA PVC FÖNSTER Monteringsanvisning Mått och Väggöppning Fönstermått anges alltid med breddmåttet före höjdmåttet. Om väggöppningen för fönstret är 1010x1310mm (=modulmått 10x13) skall fönstrets

Läs mer