Barn- och ungdomsnämndens verksamhetsplan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Barn- och ungdomsnämndens verksamhetsplan"

Transkript

1 Barn- och ungdomsnämnden VERKSAMHETSPLAN Barn- och ungdomsnämndens verksamhetsplan (16)

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VISION VALLENTUNA BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDENS UPPGIFT ÄR ATT MED BARNET OCH ELEVEN I CENTRUM 4 3 INRIKTNINGSMÅL OCH ÅTAGANDEN FÖR BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Delaktighet Service och kvalitetsgarantier Barn och ungdom Äldre Boende och infrastruktur Näringsliv Livsmiljö Ekonomi 9 4 UPPDRAG Uppdrag från KF till nämnden Uppdrag från nämnden till förvaltningen 9 5 EKONOMI Driftbudget på blocknivå (enligt VASARU) Investeringsplan och investeringsbeskrivningar 12 6 PERSONAL Personalsammansättning/omsättning Kompetensutveckling Närvaro/frånvaro Organisationsutveckling Lönebildning Arbetsmiljömål Jämställdhets- och mångfaldsfrågor 13 7 FÖRÄNDRINGAR Uppgifter Åtaganden Uppdrag Ekonomi Personal 16 2(16)

3 1 Vision Vallentuna I Vallentuna ges förutsättningar för alla invånare att ta ansvar för sitt liv. Här möts omsorg och möjligheter i dialog och delaktighet. Vallentuna är en av landets mest attraktiva kommuner att bo, leva och verka i. Invånarna upplever en närhet till det mesta. Vallentuna centrum har utvecklats till ett blomstrande närcentrum. Bostäder och arbetstillfällen i kommunen har ökat. Vi har behållit den småskalighet och de rika natur- och kulturvärden som gör Vallentuna så speciellt. Lindholmen, Frösunda, Ekskogen, Brottby, Kårsta och Gillinge har byggts ut, vilket gett bättre service i dessa områden. Alla invånare möts av en bra kommunal service och är delaktiga i beslut som rör deras egen vardag. Invånarna har en stor valfrihet till service och omsorg med en höggradig kvalitetsgaranti. Samtliga nämnder och förvaltningar arbetar utifrån ett helhetsperspektiv där individens behov alltid sätts i centrum. På grund av detta har livskvaliteten ökat och kostnaden sänkts. Vallentuna är känt för elevernas goda kunskaper. Betygen ligger nu bland landets högsta. Väl fungerande informationscentra gör det lätt för invånarna att få information och hjälp. Aktiva informationsmedia bidrar till att vallentunaborna informeras om det politiska arbetet och därigenom skapas intresse och engagemang. Spår- och vägbunden kollektivtrafik har utökats för att underlätta resor såväl inom kommun som region. Färdigställandet av Bomkorset och den nya förbindelsen mot E4 och Arlanda har underlättat framkomligheten och tvärförbindelserna i kommunen. Vallentuna är känt för den höga trafiksäkerheten. Fler människor har möjlighet att arbeta i Vallentuna tack vare en intensiv marknadsföring. Det unika kulturarvet, vår natur och det rika fritidsutbudet har varit viktiga ingredienser i denna. Antalet företag har ökat och vi har ett aktivt näringsliv. Tack vare en stark politisk styrning, satsning på kvalitet samt effektivt nyttjande av medel för verksamhet är ekonomin mycket god. 3(16)

4 2 Barn- och ungdomsnämndens uppgift är att med barnet och eleven i centrum ansvara för förskoleverksamhet ansvara för utbildning av barn i förskoleklass, grundskola och särskola ansvara för fritidshem integrerat med grundskolan bedriva kulturskola bedriva öppen förskola. Detta genomförs genom att Verksamheten i Vallentuna förskolor och grundskolor bygger på tron att alla människor har lust till lärande och att förutsättningen för lärande är att individen aktivt deltar i och tar ansvar för planering och genomförande av lärandet. Personalen handleder och organiserar skolarbetet så att barnet/eleven kan växa och utvecklas. Det pedagogiska arbetet inriktas på att alla ska bli sedda och bekräftade under hela förskole- och grundskoletiden. 3 Inriktningsmål och åtaganden för barn- och ungdomsnämnden Medborgaren i centrum prioriterade områden Det övergripande målet är att erbjuda en så god och kostnadseffektiv kommunal service som möjligt inom beslutade ekonomiska ramar. Målen ska styra verksamheten mot kommunens vision och utgår från kunden eller brukaren. Kommunfullmäktiges mål anger vad verksamheten ska inriktas på: Att skapa valfrihet, trygghet, lärande, tillgänglighet o.s.v. Inriktningsmålen är allmänt formulerade och gäller för kommunens samtliga nämnder och verksamheter. Syftet med att formulera gemensamma mål för alla verksamheter är att stimulera till ökad samverkan mellan olika verksamhetsområden och därmed till bättre resultat och resursutnyttjande. Inriktningsmålen återkommer under åtta gemensamma ansvarsområden; Delaktighet, service och kvalitetsgarantier, barn- och ungdom, äldre, boende och infrastruktur, näringsliv, livsmiljö och ekonomi. Under inriktningsmålen anges de åtaganden som en eller flera nämnder sagt sig klara inom de av kommunstyrelsen föreslagna budgetramarna. Vid genomförandet av nedanstående inriktningsmål och åtaganden ska samverkan ske över nämndernas ansvarsgränser. Kommunplanens inriktningsmål och åtaganden ersätter skolplan och kommunens Agenda 21 från (16)

5 3.1 Delaktighet Utvecklad demokrati Värna om yttrandefriheten och skapa praktiska förutsättningar för alla att använda den. Kommunens hemsida utvecklas för att underlätta för invånarna att föra fram sina synpunkter. Öka tillgängligheten till de förtroendevalda genom kommunal e-post. Delaktighet och inflytande Dialogen med medborgarna ska präglas av öppenhet, lyhördhet och tydlig information. Respektera människors rätt till självbestämmande och integritet. Valfrihet Integration Livslångt lärande Tillgänglighet Skriva enkelt och begripligt. Uppdatera kommunens information på hemsida och i trycksaker. 3.2 Service och kvalitetsgarantier Tillgänglighet och snabba beslut Kommunen ska kunna besökas och kontaktas alla vardagar via telefon, hemsida och e-post. Interaktiva blanketter ska finnas på hemsidan. Förbättra kundbemötandet och utveckla klagomålshanteringen Kommunens service ska förbättras genom snabb och obyråkratisk handläggning av myndighetsärenden. Kostnadseffektivitet Främja kostnadseffektiviteten i den kommunala organisationen bl a genom väl utarbetade uppföljningssystem. Kvalitet Utarbeta kvalitetsgarantier för verksamheten. Kundenkäter genomförs i nära samverkan mellan nämnderna. Valfrihet 5(16)

6 Attraktiv arbetsgivare Utarbeta en ledarskapspolicy och ett utvecklingsprogram för ett tydligt och kompetent ledarskap. Ta fram en modell för arbetet med kompetensutveckling. Medarbetarenkäter samordnas mellan nämnderna som underlag för verksamheternas utveckling. Genomföra lönekartläggning, analys och åtgärder som underlag för en väl genomtänkt lönepolicy. Öka frisknärvaron genom tidig rehabilitering och förebyggande insatser. Ge ökade möjligheter för medarbetarna att påverka arbete och arbetstider. Förbättra resultatet i kommande psykosociala arbetsmiljökartläggningar. 3.3 Barn och ungdom Barn- och ungdomsnämnden har beslutat om en prioritering för år 2004 där samtliga verksamheter inom barn- och ungdomsförvaltningen ska arbeta utifrån sju åtaganden. Dessa åtaganden markeras bland punkterna nedan med fet stil. Prioriteringen av de sju åtagandena har tagits fram i dialog mellan nämnden och rektorerna. Någon motsvarande prioritering för år 2005 och 2006 är ännu inte beslutad. Barn- och ungdomsnämnden har utifrån de ekonomiska förutsättningarna beslutat att fyra punkter inte bör vara kvar som åtaganden för och dessa redovisas i avsnitt 7.2. Utveckling och lärande Arbeta för en tidig språkutveckling. 1. Varje enhet arbetar med hur detta åtagande skall genomföras. Genomförandet skall ske i samverkan med barn/elever, föräldrar, andra förvaltningar och landstinget. 2. Uppföljningen redovisas i varje enhets kvalitetsredovisning samt i förvaltningens gemensamma VASARU-rapport. Behöriga och erfarna lärare i läs- och skrivinlärning samt matematik finns i alla arbetslag för de yngre eleverna. 1. Varje enhet arbetar med hur detta åtagande skall genomföras. 2. Uppföljningen redovisas i varje enhets kvalitetsredovisning samt i förvaltningens gemensamma VASARU-rapport. Nationella prov och betyg under perioden når minst upp till rikssnittet. Skydd och trygghet Alla barn och ungdomar som riskerar att utvecklas ogynnsamt, får den hjälp de behöver, bl.a. genom råd och stöd till hemmen. Trafikplanens aktualitet prövas och revideras årligen. Fortsätta arbeta för ett tryggare Vallentuna genom ett förebyggande ungdomsarbete. Aktivt förebygga tobaks-, alkohol- och drogmissbruk samt dopning bland barn och ungdom. 6(16)

7 Alla skolor ska ha återkommande etiska samtal tillsammans med andra aktiviteter för att motverka mobbning och kränkande ord och handlingar. 1. Varje enhet arbetar med hur detta åtagande skall genomföras. Genomförandet skall ske i samverkan med barn/elever, föräldrar och andra förvaltningar. 2. Uppföljningen redovisas i varje enhets kvalitetsredovisning samt i förvaltningens gemensamma VASARU-rapport. God hälsa och miljö Verka för god hälsa bland barn och ungdom. Förbättra ventilationen i skolor och förskolor. Alla skolor arbetar med att skapa ökad kunskap om betydelsen av kombinationen kost, hälsa och motion. 1. Varje enhet arbetar med hur detta åtagande skall genomföras. Genomförandet skall ske i samverkan med barn/elever, föräldrar, andra förvaltningar och landstinget. 2. Uppföljningen redovisas i varje enhets kvalitetsredovisning samt i förvaltningens gemensamma VASARU-rapport. Grundskolans arbete organiseras så att alla elever deltar i fysiska aktiviteter varje dag. Delaktighet, inflytande och ansvar Efter ålder och mognad ska barn och ungdomar beredas möjlighet till inflytande i beslut som direkt rör dem. 1. Varje enhet arbetar med hur detta åtagande skall genomföras. Genomförandet skall ske i samverkan med barn/elever, föräldrar, andra förvaltningar och landstinget. 2. Uppföljningen redovisas i varje enhets kvalitetsredovisning samt i förvaltningens gemensamma VASARU-rapport. I alla skolans verksamheter skapas en gemensam syn gällande elevers och föräldrars delaktighet, inflytande och ansvar. God fritid och kultur Fritidshemmen bidrar med stimulerande kultur- och fritidsaktiviteter. I samverkan med Kulturskolan göra kultur till ett naturligt inslag i skolverksamheten. 1. Varje enhet arbetar med hur detta åtagande skall genomföras. Genomförandet skall ske i samverkan med barn/elever, föräldrar och andra förvaltningar. 2. Uppföljningen redovisas i varje enhets kvalitetsredovisning samt i förvaltningens gemensamma VASARU-rapport. Valfrihet Stimulera framväxten av valbara alternativ i förskola och grundskola. Lika villkor 7(16)

8 Skapa förutsättningar för och möjliggöra lika villkor för barn och ungdomar som behöver särskilt stöd eller är föremål för åtgärder. 1. Varje enhet arbetar med hur detta åtagande skall genomföras. Genomförandet skall ske i samverkan med barn/elever, föräldrar, andra förvaltningar och landstinget. 2. Uppföljningen redovisas i varje enhets kvalitetsredovisning samt i förvaltningens gemensamma VASARU-rapport. Integration 3.4 Äldre Tillgänglighet och service God hälsa och miljö Delaktighet och inflytande Valfrihet Integritet och självbestämmande Lika villkor 3.5 Boende och infrastruktur God boendemiljö med låg bebyggelse Beakta att utsatta gruppers behov av tillgänglighet blir tillgodosett i planeringen. Varierade boendeformer Goda kommunikationer Långsiktigt hållbar infrastruktur Trygghet i offentliga miljöer. 3.6 Näringsliv Hållbar tillväxt Tillgänglighet till arbetstillfällen Tillgänglighet till service Goda kommunikationer 3.7 Livsmiljö Ekologiskt, socialt, kulturellt och ekonomiskt hållbar utveckling Varierade kultur- och fritidsaktiviteter 8(16)

9 Genomföra kulturarrangemang med professionell medverkan i Ungdomens hus och på Vallentuna teater i samarbete med Kulturskolan. Trygghet, ekonomisk och social Förebygga och motverka missbruk av alkohol och andra beroendeframkallande medel. Lika villkor Arbeta för en god miljö för allergiker och personer med funktionshinder. 3.8 Ekonomi Stabil ekonomi i balans Ta fram underlag för lokalresursplan för perioden Effektiv ekonomistyrning Samordna kommunstyrelsens och facknämndernas ekonomiska planering och uppföljning. Produktivitetsförbättring Förbättra uppföljningen av verksamheternas effektivitet och produktivitet. Låga skatter och taxor 4 Uppdrag 4.1 Uppdrag från KF till nämnden Barn- och ungdomsnämnden skall årligen ta fram förslag på nivå på skolpengen. Skolpengen fastställs årligen av kommunfullmäktige. 4.2 Uppdrag från nämnden till förvaltningen 9(16)

10 5 Ekonomi 5.1 Driftbudget på blocknivå (enligt VASARU) Ekonomiskt sammandrag Driftramar, tkr Budget 2003 Budget 2004 Plan 2005 Plan 2006 Barn- och ungdomsnämnden Ej finansierat, återbetalning statsbidrag BUN Skolpeng Skolpeng, pengbelopp i tkr Läsår 2003/2004 Förskola 1-2 år 81,0 Förskola 3-5 år 72,2 Familjedaghem 1-2 år 73,2 Familjedaghem 3-5 år 65,2 6-åringar 44,0 Grundskola ,0 Grundskola ,0 Fritidshem 25,0 Förskola 1-2 år gäller t o m sista juli det år barnet fyller 3 år. Förskola 3-5 år gäller t o m sista juli det år barnet fyller 6 år. Kommunfullmäktige har beslutat att skolpengen under vårterminen 2004 skall vara lika som under Kommunfullmäktige har beslutat att skolpengsramen skall utökas med 6 mkr till 379 mkr för år 2004 för att kunna genomföra en höjning av skolpengen till höstterminen Utifrån befolkningsprgnos 03A beräknas skolpengen kunna höjas med ca 4% till höstterminen. Kommunfullmäktige har beslutat att barnoch ungdomsnämnden får i uppdrag att tillsammans med kommunstyrelsen återkomma med förslag till skolpengsnivåer för läsåret 2004/05 sedan definitivt utfall för 2003 föreligger samt när en uppdatering av prognosen över barnantalet för 2004 har skett. Kommunfullmäktige beräknas ta beslut den 8 mars 2004 om skolpeng läsåret 2004/05. Resultatenheterna Om skolpengen under vårterminen 2004 är på samma nivå som under 2003 och skolpengen höjs med i genomsnitt 4% till höstterminen medför detta att skolpengen i stort sett följer den prognosticerade kostnadsutvecklingen. En höjning med 4% från 1 juli motsvarar en årlig kostnadsökning på 2%. Om kostnadsökningen i form av t ex löneökningar, blir högre än 2% för helåret 2004 måste besparingar genomföras inom resultatenheterna.. 10(16)

11 Fast budgetram, ej skolpeng Verksamhetsblock, tkr Budget 2003 Behov 2004 Budget 2004 Plan Övergripande kommunalt ansvar Barn- och ungdomsnämnd Förvaltningsledning, adm. mm Förvaltningsledning, lokaler mm Skolskjuts, taxe+pengadministration Resurscentrum inkl öppen förskola Kulturskola Tilläggspeng barn i behov av särsk.stöd: Särskola (grundsärskola, träningsskola) Särskilda grupper (Tunaskola, asperger mm) Särskilda lokaler Modersmål, svenska som andra språk Resursinsats till förskolor/grundskolor Köp av platser utanför kommunen Skolskjuts, barn i behov av särsk.stöd Övrigt tilläggspeng Strukturbidrag till grundskolor Särskilda bidrag, bl a glesbygd Intäkter Maxtaxa föräldraavgift + statsbidrag Statsbidrag personalförstärkningar VT Statsbidrag personalförstärkningar HT Prognos återbetalning statsbidrag Skattemedel Behov Underskott enligt behov Ofinansierat, återbetalning statsbidrag Särskilt bidrag avser glesbygdsstöd, bidrag till av nämnden beslutad allergianpassad avdelning vid Granåsa förskola samt bidrag till av nämnden beslutade längre öppettider för Videgårdens förskola. 11(16)

12 5.2 Investeringsplan och investeringsbeskrivningar Investeringsplan Investeringsbelopp, tkr netto 2004 års prisnivå Total budget Budget tom 2003 Budget 2004 Plan Barn- och ungdomsnämnden Summa nettoinvesteringar Klart år 6 Personal Följande personalmål fastställs av barn- och ungdomsnämnden och omfattar all personal inom barn- och ungdomsförvaltningen. 6.1 Personalsammansättning/omsättning Andelen förskollärare inom förskoleverksamheten ska vara minst 50%. Detta innebär att aktiv personalplanering och framförhållning är utgångspunkt för bemanning och rekrytering. 6.2 Kompetensutveckling Utvecklingssamtal ska genomföras med varje medarbetare minst en gång per år. Individuella kompetensutvecklingsplaner ska finns och följas upp vid utvecklingssamtal. Ett ledarskapsprogram ska tas fram i syfte att stödja ledare på olika nivåer i organisationen. Detta innebär att särskilda medel för kompetensutveckling avsätts i budgeten. Organisationsstrukturen med arbetslagsledare på samtliga arbetsställen möjliggör att utvecklingssamtal kan genomföras med medarbetare. 6.3 Närvaro/frånvaro Friskvårdstänkande ska genomsyra hela verksamheten. Både antalet sjukskrivningar och sjukskrivningarnas längd ska minska. Detta innebär att utbildning i friskvård för all personal genomförs i form av kurser och föreläsningar om kost, hälsa och motion. Förebyggande friskvårdarbete uppmuntras och goda exempel lyftas fram. Arbetsgivaren motiverar alla anställda till fysisk aktivitet. Genom aktivt arbete med rehabiliteringsåtgärder påskyndas återgång i arbete. Aktiv uppföljning av långtidssjukskriven personal genomförs i form av såväl individuella som grupporienterade insatser. Särskilda medel för friskvård och rehabilitering avsätts i budgeten. 12(16)

13 6.4 Organisationsutveckling Verksamheten på varje enhet ska organiseras så att den främjar en positiv arbetsmiljö. Alla anställda ska känna till hur barn- och ungdomsförvaltningen är uppbyggd och fungerar. Verksamheten ska organiseras så att kommunens invånare får bästa service i varje enskilt möte. Detta innebär att skolutvecklingsarbetet enligt det lokala läraravtalet fortsätter. Antalet ledare inom varje skolenhet ökas. Information och utbildning om barn- och ungdomsförvaltningen genomförs i syfte att uppnå verksamhetens mål. 6.5 Lönebildning Verksamhetsspecifika lönekriterier ska finnas för alla personalgrupper. Lönesättningen ska vara individuell och kopplad till kompetens och utförande. Detta innebär att arbetet med att ta fram verksamhetsspecifika lönekriterier vidareutvecklas. Kriterierna ska baseras på de i den gemensamma mallen för utvecklingssamtal/lönesamtal som tagits fram i kommunen. Osakliga löneskillnader åtgärdas. 6.6 Arbetsmiljömål Alla ledare inom barn- och ungdomsförvaltningen ska besitta god kunskap om kända arbetsmiljöfaktorer som bidrar till minskad ohälsa. Anställda ska uppleva och bidra till en god arbetskvalitet vad avser fysiska, psykiska och sociala förhållanden på arbetsplatsen. Detta innebär att utbildning inom området friskvård och arbetsmiljö erbjuds såväl ledare som personal. Arbetsmiljödokument hålls levande och berörda chefer upprättar handlingsplaner för sina enheter. För att följa upp personalens upplevelse av arbetsmiljön genomförs regelbundna undersökningar i form av enkäter, intervjuer mm. 6.7 Jämställdhets- och mångfaldsfrågor I möjligaste mån låta dem som önskar få utökad sysselsättningsgrad. Vid rekrytering ska en ökad mångfald och en jämnare könsfördelning eftersträvas inom de olika personalgrupperna. Jämställdhetsfrågorna och mångfaldsfrågorna ska hållas levande i det dagliga arbetet. Detta innebär att jämställdhet och mångfald alltid beaktas i samband med rekrytering, kompetensutveckling och lönesättning. Utifrån kommunens jämställdhets- och mångfaldsplan upprättar varje enhet en handlingsplan. Planen följs upp årligen och utvärderas på minst ett personalmöte inom varje enhet. 13(16)

14 7 Förändringar 7.1 Uppgifter 7.2 Åtaganden De ekonomiska förutsättningarna för innebär att följande punkter inte bör vara kvar som åtaganden. För att kunna genomföra dessa punkter krävs en förstärkning av barn- och ungdomsnämndens driftbudget och en höjning av skolpengen till fritidshem. Dessa punkter kräver även en utökning av budgeten för underhåll inom samhällsbyggnadsnämnden. Inför åren kommer bedömningar av vilka åtaganden som kan genomföras inom budgetramen att revideras. Skydd och trygghet Förbättra trafiksäkerheten runt skolor. Förbättra säkerhet och miljö vid kommunala lekplatser och förskolor. God hälsa och miljö Upprusta slitna skolor. God fritid och kultur Fritidshemmen bidrar med stimulerande kultur- och fritidsaktiviteter. 7.3 Uppdrag 7.4 Ekonomi Barn- och ungdomsnämnden 2003 Barn- och ungdomsnämnden har under år 2003 haft en budgetram som är avsevärt lägre än kostnaderna för verksamheterna. Inom barn- och ungdomsnämndens ansvarsområde har omfattande åtgärder vidtagits under år 2003 för att sänka kostnaderna. Barn- och ungdomsnämnden har bl a tagit beslut om besparingar inom den centrala förvaltningen, resurscentrum, öppen förskola och kulturskola, dvs nedskärningar inom de verksamheter som finansieras av nämndens fasta budgetram. Resultatenheterna skall anpassa verksamheterna till skolpengen och då större delen av de direkta kostnaderna för verksamheterna är personalkostnader har enheterna varit tvungna att genomföra stora personalminskningar till hösten Personalminskningen inom barn- och ungdomsförvaltningen uppgår till totalt 80 personer. Omräknat i heltidstjänster motsvarar personalminskningen en kostnadssänkning på cirka 25 mkr på helårsbasis. Trots omfattande åtgärder kvarstår ett underskott för Enligt prognosen efter tredje kvartalet uppgår underskottet till 5,588 mkr. I kommunfullmäktiges beslut om ramar för 2004 har hänsyn tagits till beräknad ombudgetering av över- och underskott i 2003 års bokslut enligt nämndernas prognoser i BUF 3/03. Om utfallet i bokslut 2003 avviker från prognos enligt BUF 3 kommer nämndramen att justeras med mel- 14(16)

15 lanskillnaden vilket innebär att bättre bokslutsutfall innebär höjd ram 2004 och sämre utfall innebär sänkt budgetram. Kommunala resultatenheter och enskilda förskolor och friskolor Kommunfullmäktige har beslutat om att skolpengen för vårterminen 2004 skall vara densamma som under Skolpengsramen ger utrymme för en höjning av skolpengen till höstterminen 2004 och om skolpengen höjs med i genomsnitt 4% fr o m 1 juli 2004 innebär det att skolpengen i stort sett följer kostnadsutvecklingen. En höjning med 4% från 1 juli motsvarar en årlig kostnadsökning på 2%. Om kostnadsökningen i form av t ex löneökningar, blir högre än 2% för helåret 2004 måste besparingar genomföras inom resultatenheterna.. Barn- och ungdomsnämnden, fast budgetram Budgetramen för barn- och ungdomsnämnden har sänkts från 39,1 mkr till 36,5 mkr, vilket motsvarar en sänkning med 6,8%. Samtidigt beräknas kostnaderna öka, bl a för löner samt för olika tjänster i form av skolskjutsar och köp av platser för barn i behov av särskilt stöd. För att skapa en ekonomi i balans år 2004 krävs att de nedskärningar som genomförts under 2003 fortsätter även under 2004 samt att ytterligare åtgärder vidtas. Barn- och ungdomsnämnden beräknas få ett underskott under 2003 som överförs till Kommunfullmäktiges beslut om budgetramen 2004 anger dock att hänsyn tagits till beräknad ombudgetering. Detta innebär att ramen på 36,5 mkr inte skall täcka underskottet. Besparingar 2004 inom barn- och ungdomsnämndens fasta budgetram tkr Central förvaltning och utredningsresurser minskas Minskade lokalkostnader, uppsagda lokalytor Kulturskolan minskar 304 Öppen förskola begränsas enligt HT Generell besparing inom resurscentrum Besparing inom modersmål svenska som andra språk 908 Totalt gemensamma åtgärder Socialnämnden har föreslagit som en besparingsåtgärd att ta bort sin del av finansieringen av Tunaskolan, 1,2 mkr per år. Om detta genomförs måste omfattande besparingar genomföras inom Tunaskolan och därmed ökar kommunens kostnader för placering av barn med psykosociala stödbehov. Kommunstyrelsen har föreslagit att Socialnämnden skall få kompensation med 1 mkr för Tunaskolan. Statsbidrag för personalförstärkningar, Wärnersson-pengar Skolorna har under höstterminen 2003 anpassat kostnaderna till skolpengsnivån och besparingarna har medfört att personaltätheten minskat på ett sådant sätt att Vallentuna kommun inte kommer att kunna uppfylla kriterierna för statsbidraget till personalförstärkningar. Barn- och ungdomsförvaltningen kommer enligt prognosen att förlora 6,5 mkr för läsåret 03/04 samt hela statsbidraget fr o m höstterminen (16)

16 Uppföljningen av hur kommunen ökat personaltätheten under läsåret lämnas i oktober påföljande läsår för att på så sätt kunna ta hänsyn till personaltäthetsökningar under hela läsåret. Om det då visar sig att kommunen inte uppfyller villkoren för föregående läsår kommer Skolverket att hålla inne motsvarande summa från kommande utbetalningar av statsbidrag. Detta innebär att Vallentuna kommun kommer att lämna en uppföljning av läsåret 03/04 i oktober 2004 och därefter fastställer Skolverket den summa som Vallentuna kommun ej får behålla och drar av denna summa från utbetalningen i februari 2005 för vårterminen 05. Budgetåret 2005 kommer Vallentuna kommun således att få en skuld som avser läsåret 03/04. Enligt nu gällande förordning fördelas statsbidraget för personaltäthet även under 2005 och 2006 för att därefter fr o m 2007 ingå i det generella statsbidragssystemet. Den föreslagna budgetramen för 2005 och 2006 medför att besparingarna kvarstår och Vallentuna kommun kommer därmed att förlora hela statsbidrag för år 2005 och Återbetalningen kommer att ske under enligt prognos nedan. Prognosen för återbetalning måste revideras efter att beslut tagits om skolpengens nivå för läsåret 2004/05 Statsbidrag Ht03 Vt04 Ht04 Vt05 Ht05 Vt06 Ht06 Vt07 Ht07 Vt08 Intäkt -5,3-5,3-7,1-7,1-8,9-8,9-8, Återbetalning 6,5 14,2 17,7 8,9 I redovisningen av åtgärder ovan ingår inte åtgärder för att täcka återbetalning av statsbidrag, utan denna kostnad är ofinansierad. Barn- och ungdomsnämndens budgetram måste därför förstärkas med motsvarande summa. 7.5 Personal Barn- och ungdomsförvaltningen föreslår att följande personalmål stryks då det inte går att uppnå utifrån de ekonomiska förutsättningarna. Den genomsnittliga personaltätheten inom den pedagogiska verksamheten ska bibehållas och helst öka. 16(16)

UNDERLAG FÖR FRITIDSNÄMNDEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING

UNDERLAG FÖR FRITIDSNÄMNDEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2003-10-02 UNDERLAG FÖR FRITIDSNÄMNDEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision Vallentuna 2003-2014. 2. Fritidsnämndens uppgift 3. Inriktningsmål och åtaganden 3.1 Delaktighet (Samordnas av Ledningsgruppen) 3.2

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING DNR BUN PIA KRON SID 1/1 EKONOM

BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING DNR BUN PIA KRON SID 1/1 EKONOM VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING -10-24 DNR BUN.059 PIA KRON SID 1/1 EKONOM 08-58785218 PIA.KRON@VALLENTUNA.SE BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Månadsuppföljning

Läs mer

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Inledning Kommunfullmäktige har beslutat om kommunledningsmål för planeringsperioden 2008-2011 i form av kommunövergripande mål som gäller för all verksamhet

Läs mer

Skolplanen. Uppdrag. kommunalt styrdokument

Skolplanen. Uppdrag. kommunalt styrdokument Skolplan 2009 2 Skolplanen kommunalt styrdokument Enligt skollagen ska det i varje kommun finnas en skolplan som visar hur kommunens skolverksamhet ska formas och utvecklas. Av skolplanen ska framgå hur

Läs mer

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Uppdragsplan 2014 För Barn- och ungdomsnämnden BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Kunskapens Norrköping Kunskapsstaden Norrköping ansvarar för barns, ungdomars och vuxnas skolgång.

Läs mer

Planen är ett politiskt dokument framtagen av Barn- och utbildningsnämnden. Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad

Planen är ett politiskt dokument framtagen av Barn- och utbildningsnämnden. Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad Plan för förskola och skola 2005-2007 Innehåll Kommunala skolplanen 2005-2007 Politisk vilja Vår skola skall kännetecknas av Verksamhetsmål och åtgärder - Normer och värden - Kunskaper och resultat - Elevers

Läs mer

Månadsrapport. Utgåva: Månadsrapport. Rapportperiod: Organisation: Barn och skolnämnd

Månadsrapport. Utgåva: Månadsrapport. Rapportperiod: Organisation: Barn och skolnämnd Månadsrapport Utgåva: Månadsrapport Rapportperiod: 2019-02-28 Organisation: Barn och skolnämnd Könsfördelning År: 2019 2 God ekonomisk hushållning År: 2019 Nyckeltal Kön Målvärde 2019 Prognos Helår 2019

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45

Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45 Inledning Kommunens skolor och förskolor skall erbjuda en bra arbetsmiljö och lärandemiljö för elever och personal. De nationella målen för förskolan och skolan

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret Tjänsteutlåtande 2012-03-30 Anders Nilfjord Sidan 1 av 2 Ekonomichef Dnr 2012/18 BUN. Barn- och ungdomsnämnden Budget 2013 inklusive verksamhetsplan Förslag

Läs mer

Verksamhetsplan 2012 för barn- och ungdomsnämnden till Kommunplan 2012 och utblick

Verksamhetsplan 2012 för barn- och ungdomsnämnden till Kommunplan 2012 och utblick Rev 2011-10-12 Sid 1 (6) Dnr 11BUN108 Handläggare Sinikka Pisilä Verksamhetsplan 2012 för barn- och ungdomsnämnden till Kommunplan 2012 och utblick 2013-2015 Inledning Kommunfullmäktige har fastställt

Läs mer

Kommunen skall kontinuerligt följa upp samt utvärdera skolplanen.

Kommunen skall kontinuerligt följa upp samt utvärdera skolplanen. 2010 Inledning Föreliggande plan ger uttryck för Nybro kommuns mål för verksamheten inom Barn- och utbildningsnämnden. Planen kompletterar de rikspolitiska målen. Verksamheternas kvalitetsredovisningar

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Karin Dahl-Strandin (s)

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2006-01-10 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen

Läs mer

Skolplan för Tierps kommun 2004-2007

Skolplan för Tierps kommun 2004-2007 Skolplan för Tierps kommun 2004-2007 Fastställd av kommunfullmäktige 2004-02-24 I skolplanen innefattas all verksamhet i förskola, förskoleklass, grundskola, särskola, gymnasieskola, vuxenutbildning, fritidshem

Läs mer

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 7.7 Antagen av kommunfullmäktige 106/08 Reviderad av barn- och utbildningsnämnden 5/10 Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun Om barn- och utbildningsplanen Barn- och utbildningsplanen

Läs mer

Våra viktigaste utvecklingsmål (med de övergripande målen för kommunen som rubrik och följt av anknytande rubriker i läroplanerna inom parentes).

Våra viktigaste utvecklingsmål (med de övergripande målen för kommunen som rubrik och följt av anknytande rubriker i läroplanerna inom parentes). 2011-09-06 SKOLPLAN Barn- och utbildningsnämndens uppdrag Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för det offentliga skolväsendet. Till skillnad från andra verksamheter har skolväsendet dubbla huvudmän,

Läs mer

Budget 2020 och plan för ekonomin FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2020 och plan för ekonomin FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2020 och plan för ekonomin 2021-2023 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning 1 VERKSAMHETERNA... 3 1.1 Driftbudget... 3 1.2 Verksamhetsbeskrivning... 3 1.3 Förändringar i verksamheten...

Läs mer

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb!

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska programmet är att tydliggöra

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Delårsrapport 2019 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Delårsrapport 2019 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2019 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning 1 Delårsrapport 2019... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Sammanfattning... 3 1.3 Perioden - Analys ekonomi/verksamhet... 3 1.4 Helårsprognos...

Läs mer

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad Förslag 6 maj 2008 Personalpolicy för Stockholms stad Vårt gemensamma uppdrag ett Stockholm i världsklass Stockholm växer under kommande år. För att staden ska vara fortsatt attraktiv måste de kommunala

Läs mer

STYRDOKUMENT. Personalpolitiskt. styrdokument. för Hudiksvalls kommun

STYRDOKUMENT. Personalpolitiskt. styrdokument. för Hudiksvalls kommun STYRDOKUMENT Personalpolitiskt styrdokument för Hudiksvalls kommun Kommunen Hudiksvalls kommun ska vara en bra kommun att leva och verka i. Därför är det viktigt att vi har en kommunal verksamhet som kännetecknas

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens nämndsplan år 2018

Barn- och utbildningsnämndens nämndsplan år 2018 Barn- och utbildningsnämndens nämndsplan år 2018 Barn- och utbildningsnämndens ansvarsområden Förskolan Grundskolan Fritidshem Grundsärskolan Integrationscentrum Moravägens HVB-hem Planeringsförutsättningar

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

Barn- och utbildningsplan

Barn- och utbildningsplan Barn- och utbildningsplan En skola som ställer krav är en skola som bryr sig All verksamhet i Staffanstorps kommuns förskolor och skolor ska bedrivas i enlighet med Barn- och utbildningsplanen och genomsyras

Läs mer

Vallentuna kommuns värdegrund:

Vallentuna kommuns värdegrund: PERSONALPOLITISKT PROGRAM Fastställt av kommunfullmäktige 1991. Jämställdhet och mångfald reviderat 2000. Avsnitt "Lön - belöning" reviderat 2001 Reviderat av Kommunstyrelsens arbetsutskott i januari 2007

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! FOTO: SCANDINAV/SCANDINAV BILDBYRÅ 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska

Läs mer

Stockholms stads Personalpolicy

Stockholms stads Personalpolicy Stockholms stads Sten Nordin, Finansborgarråd Tydliga gemensamma mål Det arbete vi utför i Stockholms stad ska utgå från dem som bor och verkar i staden. Verksamheten syftar till att ge invånarna en så

Läs mer

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten VÅRD & OMSORG Gäller perioden 2006-01-01 2008-12-31 enligt beslut i kommunfullmäktige 2005-12-18 153 1 Förord I denna plan för Vård & Omsorg redovisas

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd Verksamhetsplan - Utbildningsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Medborgare och kunder har förtroende för verksamheten och våra kunder är delaktiga och har inflytande i verksamheten

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Verksamhetsplan

Barn- och ungdomsnämnden. Verksamhetsplan 2014 Barn- och ungdomsnämnden Verksamhetsplan 2014-2016 Nämndens verksamhetsplan Denna verksamhetsplan bygger på den av kommunfullmäktige beslutade kommunplanen för 2014-2016. Inledning Kommunplanen är

Läs mer

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning efter april 2011

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning efter april 2011 Handläggare Datum Åsa Ottosson -05-02 0480-45 30 32 Ekonomi- och verksamhetsuppföljning efter april Verksamhet Barn- och ungdomsnämnden ansvarar för kommunens verksamhet inom förskola och fritidshem samt

Läs mer

Svenska Skolan i Wien Scheibelreitergasse 15 AT-1190 Wien. Utvecklingsplan för Svenska Skolan i Wien

Svenska Skolan i Wien Scheibelreitergasse 15 AT-1190 Wien. Utvecklingsplan för Svenska Skolan i Wien Svenska Skolan i Wien Scheibelreitergasse 15 AT-1190 Wien Tel... +43-(0)1-320 79 80 E-Mail... svenskaskolan@svenskaskolan.at Website... www.svenskaskolan.at ZVR-Zahl... 972744415 Utvecklingsplan för Svenska

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per den 30 september Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen

Ekonomisk uppföljning per den 30 september Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen Ekonomisk uppföljning per den 30 september Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen 2 (8) Barn- och utbildningsförvaltningen Det sammantagna resultatet till och med september i barn- och

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per den 30 oktober Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen

Ekonomisk uppföljning per den 30 oktober Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen Ekonomisk uppföljning per den 30 oktober Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen 2 (8) Barn- och utbildningsförvaltningen Det sammantagna resultatet till och med oktober i barn- och utbildningsförvaltningen

Läs mer

NÄMNDS- OCH VERKSAMHETSPLAN BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

NÄMNDS- OCH VERKSAMHETSPLAN BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2012-05-22 NÄMNDS- OCH VERKSAMHETSPLAN BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2013 1 1. INLEDNING 3 2. VISIONER OCH STRATEGISKA MÅL 4 3. NÄMNDS- OCH VERKSAMHETSPLAN 2013 4 3.1. Mål för samtliga verksamheter 4 3.2.

Läs mer

Nämndens verksamhetsplan 2014. FOKUS-nämnden

Nämndens verksamhetsplan 2014. FOKUS-nämnden Nämndens verksamhetsplan 2014 FOKUS-nämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Verksamhetsområde... 3 3 Kommunfullmäktiges utvecklingsområden... 3 4 HÅLLBAR UTVECKLING... 3 5 ATTRAKTIV KOMMUN... 4

Läs mer

Internbudget Barn- och utbildningsnämnden

Internbudget Barn- och utbildningsnämnden Internbudget 2019 Barn- och utbildningsnämnden 1 Barn- och utbildningsnämndens internbudget 2019 Nämndens uppdrag Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för att förverkliga nationella och kommunala mål

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2005-08-23, 79 Reviderat av kommunfullmäktige 2006-11-28, 107 Reviderat av kommunfullmäktige 2009-04-21, 31 Reviderat av kommunstyrelsen 2009-08-12,

Läs mer

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställnings taganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksam heten. Personal politiken är ett medel för att uppnå

Läs mer

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007

Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Munkfors kommun Skolplan 2005 2007 Varför ska vi ha en skolplan? Riksdag och regering har fastställt nationella mål och riktlinjer för verksamheten i förskola och skola, samt har gett i uppdrag åt kommunerna

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 13 (62)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 13 (62) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 13 (62) Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2015-11-24 312 Budget barn- och ungdomsnämnden 2016 (BUN 2015.659) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå att:

Läs mer

SKOLPLAN Antagen av kommunfullmäktige 153 2004-09-27

SKOLPLAN Antagen av kommunfullmäktige 153 2004-09-27 SKOLPLAN Antagen av kommunfullmäktige 153 2004-09-27 SKOLPLAN FÖR GÄLLIVARE KOMMUN OCH FÖR BARN- UTBILDNING- OCH KULTURNÄMNDENS ANSVARSOMRÅDE Gällivare kommuns skolplan har som mål att lyfta fram och fokusera

Läs mer

Budget 2018 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2018 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2018 samt plan för ekonomin åren 2019-2020 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid...

Läs mer

Utbildningsnämnden. Verksamhetsplan 2015-2017

Utbildningsnämnden. Verksamhetsplan 2015-2017 2015 Utbildningsnämnden Verksamhetsplan 2015-2017 Nämndens verksamhetsplan Denna verksamhetsplan bygger på den av kommunfullmäktige beslutade kommunplanen för 2015-2017. Inledning Kommunplanen är antagen

Läs mer

Verksamhetsplan Skolna mnden

Verksamhetsplan Skolna mnden Verksamhetsplan 2018-2020 Skolna mnden 3 (10) INNEHÅLL SKOLNÄMNDEN... 4 Verksamhetsansvar... 4 Uppdrag... 4 Organisation... 4 Verksamhet 2018-2020... 5 Ekonomi... 5 Mål och indikatorer... 6 Perspektiv

Läs mer

Barn-och familjenämnden

Barn-och familjenämnden Barn-och familjenämnden Ordförande: David Westlund Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten Uppdrag Barn- och familjenämndens uppdrag är att fullgöra kommunens skyldigheter vad gäller förskola, fritidshem,

Läs mer

Utbildningsnämnden Nämndsbudget 2014-2016

Utbildningsnämnden Nämndsbudget 2014-2016 Nämndsbudget 2014-2016 Innehållsförteckning LÅNGSIKTIG HÅLLBAR UTVECKLING... 3 VÄRDEGRUND... 3 BRUKARE... 4 VISION... 4 VERKSAMHETSIDÉ... 4 ÖVERGRIPANDE BRUKARMÅL... 5 PERSONAL... 5 VISION... 5 VERKSAMHETSIDÉ...

Läs mer

STI SOLLENTUNA KOAAMUN Barn- och utbildningskontoret

STI SOLLENTUNA KOAAMUN Barn- och utbildningskontoret STI SOLLENTUNA KOAAMUN Barn- och utbildningskontoret Halina Jankowska Tjänsteutlåtande 2011-09-05 Sidan 1 av 2 Dnr 2011/52 BUN.104 Barn- och ungdomsnämnden Resultatprognos inkl. delårsrapport 2011 Förslag

Läs mer

Budget 2018 och plan

Budget 2018 och plan 1(8) Budget 2018 och plan 2019-2021 Antagen av: Kommunfullmäktige Antagningsdatum: 2017-06-19 Diarienummer: 2017/51 2(8) Inledning Majoriteten i Älvkarleby kommun, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och

Läs mer

Verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden

Verksamhetsplan Barn- och utbildningsnämnden Verksamhetsplan 2016 Barn- och utbildningsnämnden Köpings kommun Dnr 2015/1087.012 Rapporten skriven av: Kristiina Pousar 2015-10-05, Lars Holmgren 2015-10-05, Sanna Hamrin 2015-10-05 Antagen av: Barn

Läs mer

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2019 samt plan för ekonomin åren 2020-2021 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid...

Läs mer

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksamheten. Personalpolitiken är ett medel för att uppnå Huddinge

Läs mer

VÄRMDÖ KOMMUN KLK/Personalenheten

VÄRMDÖ KOMMUN KLK/Personalenheten VÄRMDÖ KOMMUN KLK/Personalenheten Tjänsteskrivelse 2005-02-16 Dnr 05KS/0139 Handläggare: Jonas Rydberg Tel: 08/570 383 38 Kommunstyrelsen Jämställdhetspolicy respektive jämställdhetsplan 2005 vid Värmdö

Läs mer

Policy Modell för attraktiv skola i Piteå kommun

Policy Modell för attraktiv skola i Piteå kommun Policy Modell för attraktiv skola i Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Modell för attraktiv skola Policy 2013-12-16, 222 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

P E R S O N A L P O L I T I S K T P R O G R A M 2 0 0 6-2 0 1 4

P E R S O N A L P O L I T I S K T P R O G R A M 2 0 0 6-2 0 1 4 1 Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 21 november 2005 Reviderad: P E R S O N A L P O L I T I S K T P R O G R A M 2 0 0 6-2 0 1 4 I din hand håller du Sävsjö kommuns personalpolitiska program.

Läs mer

Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014

Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014 Arbetsförhållande Utveckling och lönefrågor Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014 Föräldraskap Rekrytering Trakasserier Antagen av kommunfullmäktige 80 2012-05-24 Ystads kommun ska tillämpa

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5)

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING BARN- OCH UNGDOMSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-11-18 Handläggare: Göta Sandin Telefon: 08-508 03 294 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Stockholms stads förskoleplan - en

Läs mer

Arbetsplan tillsammans når vi målen -

Arbetsplan tillsammans når vi målen - 1 Arbetsplan 0910 Gribbylunds kommunala F-9 skola - tillsammans når vi målen - Vår gemensamma värdegrund handlar om Jämlikhet, Trygghet, Ansvar och Hänsyn. Dessa ord har mångskiftande betydelse beroende

Läs mer

Månadsrapport oktober Barn- och ungdomsnämnden

Månadsrapport oktober Barn- och ungdomsnämnden Månadsrapport oktober 2018 Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnd Barn- och ungdomsnämnden ansvarar för kommunens verksamhet inom förskola och fritidshem samt det offentliga skolväsendet för barn

Läs mer

PERSONALPOLITIKEN 2011-2014

PERSONALPOLITIKEN 2011-2014 PERSONALPOLITIKEN 2011-2014 Karlshamns Kommun Kommunledningsförvaltningen Personalkontoret Rådhuset 374 81 Karlshamn Tfn 0454-811 30 Fax 0454-810 41 E-post: personal@karlshamn.se Internet: www.karlshamn.se

Läs mer

Styrkort för förskolan Nyborgen, 2011

Styrkort för förskolan Nyborgen, 2011 SIG300, v2.0, 2010-02-26 1 (8) Styrkort för förskolan Nyborgen, 2011 Fastställt av biträdande rektor Ingrid Söderberg 2011-04-29 Perspektivmålen i styrkortet beslutades i kommunfullmäktige 2010-11-25.

Läs mer

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 Sammanfattning För perioden januari till och med augusti visar för- och grundskola sammantaget en positiv budgetavvikelse om 2,0 mnkr

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Styrkort för Sätuna förskolor, 2011

Styrkort för Sätuna förskolor, 2011 SIG300, v2.0, 2010-02-26 1 (7) Anki Lysén 085 912 64 71, 070 608 78 09 anki.lysen@sigtuna.se 2011-04-27 Styrkort för Sätuna förskolor, 2011 Perspektivmålen i styrkortet beslutades i kommunfullmäktige 2010-11-25.

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan 2014-2018. Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2013-11-14 80 Reviderad 2014-12-18 110

Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan 2014-2018. Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2013-11-14 80 Reviderad 2014-12-18 110 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2014-2018 Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2013-11-14 80 Reviderad 2014-12-18 110 Innehåll Inledning... 3 Lagstiftning, mål och riktlinjer... 3

Läs mer

SURAHAMMARS KOMMUNS UTVECKLINGSPLAN FÖR. PEDAGOGISK VERKSAMHET (skolplan)

SURAHAMMARS KOMMUNS UTVECKLINGSPLAN FÖR. PEDAGOGISK VERKSAMHET (skolplan) SURAHAMMARS KOMMUNS UTVECKLINGSPLAN FÖR PEDAGOGISK VERKSAMHET (skolplan) Antagen av Barn- och bildningsnämnden 080218 Fastställd av kommunfullmäktige 080915 GRUNDSYN För förskolan och skolan finns värdegrund,

Läs mer

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem

4 AUGUSTI 2014. Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan. förskoleklass, grundskola, fritidshem 4 AUGUSTI 2014 Verksamhetsplan för Örsundsbroskolan förskoleklass, grundskola, fritidshem 2014/2015 1 Beskrivning och presentation av enheten Presentation av enheten Örsundsbroskolan ligger c:a två mil

Läs mer

Policy för drogförebyggande arbete. Policy för drogförebyggande arbete

Policy för drogförebyggande arbete. Policy för drogförebyggande arbete Policy för drogförebyggande arbete Innehållsförteckning Policy för drogförebyggande arbete 3 Bakgrund 3 Kommunövergripande mål 3 Handlingsplan 4 Ansvar 4 Uppföljning/Utvärdering 4 Strategiska områden 5

Läs mer

Utbildningsnämndens verksamhetsplan Antagen av Utbildningsnämnden

Utbildningsnämndens verksamhetsplan Antagen av Utbildningsnämnden Utbildningsnämndens verksamhetsplan 2019-2021 Antagen av Utbildningsnämnden 2019-01-28 1 Innehåll Utbildningsnämndens verksamhetsplan 1 Inledning 3 Fortsatt process... 3 Uppföljning... 3 Ekonomi 4 Internbudget...

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan

Jämställdhets- och mångfaldsplan BILAGA 5 SERVICEFÖRVALTNINGEN Jämställdhets- och mångfaldsplan 2010-2012 Inledning I enlighet med gällande lagstiftning, kommunfullmäktiges beslut och stadens riktlinjer ska ett aktivt jämställdhets- och

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stockholms stads personalpolicy Produktion: Blomquist Tryck: Edita Bobergs Artikelnummer: 13742 Stadsledningskontoret 2016-11 Antogs av kommunfullmäktige, 5 september 2016 Ett Stockholm för alla Stadens

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSPLAN för Ystads kommun

BARN- OCH UTBILDNINGSPLAN för Ystads kommun arkivbild.se BARN- OCH UTBILDNINGSPLAN för Ystads kommun 2010-2014 Antagen av Kommunfullmäktige 2010-04-15-1 - 123 456 Aa Hej! - 2 - Vi ska uppfattas som regionens bästa alternativ för barns och vuxnas

Läs mer

Svenska Skolan i Wien Scheibelreitergasse 15 AT-1190 Wien. Utvecklingsplan för Svenska Skolan i Wien

Svenska Skolan i Wien Scheibelreitergasse 15 AT-1190 Wien. Utvecklingsplan för Svenska Skolan i Wien Svenska Skolan i Wien Scheibelreitergasse 15 AT-1190 Wien Tel... +43-(0)1-320 79 80 E-Mail... svenskaskolan@svenskaskolan.at Website... www.svenskaskolan.at ZVR-Zahl... 972744415 Utvecklingsplan för Svenska

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2011-2012 1 Inneha llsfo rteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5. Läroplansmål Barns inflytande 6. Läroplansmål

Läs mer

KALLELSE. 1. Justerande:... Utbildningsnämnden 21 september 2004

KALLELSE. 1. Justerande:... Utbildningsnämnden 21 september 2004 Utbildningsnämnden 21 september 2004 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna tisdagen den 21 september 2004 kl 19.00 Utbildningschef Roland Beijer

Läs mer

Personalpolicy. för Stockholms stad

Personalpolicy. för Stockholms stad Personalpolicy för Stockholms stad Tydliga gemensamma mål För att värna och utveckla vår allra viktigaste tillgång, stadens anställda och deras arbete för stockholmarnas bästa, är en aktiv personalpolitik

Läs mer

Godkännande av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Godkännande av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Godkännande av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2011-08-17 av Kommunstyrelsen 114 Senast reviderad - Detta dokument gäller för

Läs mer

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2012-03-29, 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program INLEDNING... 3 VISION... 3 INRIKTNINGSMÅL... 3 MEDARBETARSKAP OCH LEDARSKAP...

Läs mer

BUNS STYRKORT

BUNS STYRKORT Barn- och utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen/GCN 2008-10-08 BUNS STYRKORT 2009 2010 FÖRSLAG Vid sammanställningen på Lövsta var det följande områden som fick flest markeringar. Vi har försökt

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna Färgelanda kommun Verksamhetsplan 2015-2017 Förslag från Socialdemokraterna INNEHÅLLSFÖRTECKNING - ÖVERGRIPANDE MÅL SID 3-7 - EKONOMISKA FÖRUTSÄTTNINGAR, MÅL OCH KOMMUNBIDRAG SID 8-10 2 Vision, mål och

Läs mer

Skolplan 2008-2010. Uppföljning och utvärdering

Skolplan 2008-2010. Uppföljning och utvärdering Uppföljning och utvärdering Kvalitetsredovisning Varje kommun är skyldig att upprätta en kvalitetsredovisning på kommunal nivå för all kommunalt bedriven förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg och skolverksamhet.

Läs mer

Verksamhetsplan Skolna mnden

Verksamhetsplan Skolna mnden Verksamhetsplan 2019-2021 Skolna mnden 3 (10) INNEHÅLL SKOLNÄMNDEN... 4 Verksamhetsansvar... 4 Uppdrag... 4 s uppdrag till verksamheten under planperioden... 4 Organisation... 5 Verksamhet 2019-2021...

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken Verksamhet Förskolan Källbacken är Leksands allra senast byggda förskola, vi flyttade in verksamheten från förskolan Mosippan i februari 2013 Förskolan ligger

Läs mer

Verksamhets/skolplan Barn- och utbildningsnämnden

Verksamhets/skolplan Barn- och utbildningsnämnden Verksamhets/skolplan 2009-2011 Barn- och utbildningsnämnden Inledning 3 Verksamhets- och Skolplan 4 Omvärldsanalys 4 Verksamhetsidé 4 Samhällsutveckling 5 Ett växande Boden 5 En bra livs- och boendemiljö

Läs mer

VISION OCH MÅLBILD FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN I ÄLVDALENS KOMMUN

VISION OCH MÅLBILD FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN I ÄLVDALENS KOMMUN VISION OCH MÅLBILD FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN I ÄLVDALENS KOMMUN Planens syfte. Syftet med Barn- och utbildningsnämndens vision i Älvdalen är att denna skall vara vägledande för de utvecklingsinsatser

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN 2009

JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN 2009 ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING Handläggare: Ingrid Töremar Telefon: 0850810045 Till Östermalms stadsdelsnämnd JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN DNR 2008-946-100 BILAGA 2 SID 1 (6) 2008-11-11 2009 Enligt

Läs mer

Remiss: Personalpolicy för Huddinge kommun

Remiss: Personalpolicy för Huddinge kommun NATUR- OCH BYGGNADS FÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2015-06-09 Sida 1(2) Diarienr: TN-2015/210.199 Handläggare Felicia Almerén 08-535 365 47 felicia.almeren@huddinge.se Remiss: Personalpolicy för

Läs mer

Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse

Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 20160823 Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse 2016-2017 I Sandvikens kommun är världen alltid närvarande. Här

Läs mer

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budgetförslag 2014 Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budget 2014 För fler jobb och högre kvalitét i skola och omsorg! Det

Läs mer

FÖRDJUPAD PROGNOS 2017

FÖRDJUPAD PROGNOS 2017 FÖRDJUPAD PROGNOS med ekonomiskt utfall till och med april för Nämnden för arbete och välfärd -04 1 (5) Sammanfattning Efter årets första fyra månader pekar prognosen mot ett underskott på -7,4 mkr för.

Läs mer

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 Lokal arbetsplan Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 1 Arbetet i verksamheten Den lokala arbetsplanen utgår från kvalitetsredovisningen av verksamheten under höstterminen 2010 vårterminen 2011.Här anges

Läs mer

Innehå llsfö rteckning

Innehå llsfö rteckning 1 Innehå llsfö rteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5. Läroplansmål Barns inflytande 6. Läroplansmål Förskola och hem 7. Läroplansmål

Läs mer

Kvalitetsplan

Kvalitetsplan Dnr KS/555/2015 Kvalitetsplan 2016 2018 Förskola, obligatoriska skolformer, gymnasie- och gymnasiesärskola samt fritidshem Kommunstyrelsen 2016-01-12, 20 Inledning Varje huvudman inom skolväsendet ska,

Läs mer

Framtidstro och orosmoln

Framtidstro och orosmoln Majoritetens förslag till: Övergripande planering med budget 2009 och plan 2010-11 för Katrineholms kommun Framtidstro och orosmoln Övergripande planering med budget 2009 och plan 2010-2011 innehåller

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2014:8517 Södertälje Friskola AB Org.nr. 556557-0149 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Södertälje Friskola belägen i Södertälje kommun 2(8) Tillsyn i Södertälje friskola

Läs mer

ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION

ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION Fritids 2014 PROFIL - Framgångsrikt lärande VISION Tillsammans förverkligar vi våra drömmar Enhet Gudhem står för framgångsrikt lärande. Tillsammans arbetar vi i all verksamheterför

Läs mer

Verksamhetsplan förskola 18/19

Verksamhetsplan förskola 18/19 Verksamhetsplan förskola 18/19 IGELBÄCKEN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Solna stads vision och övergripande mål... 3 Nämndmål... 3 Strategi för ökad kvalitet i förskolan... 4 i syfte att uppnå

Läs mer

Personalpolicy. Finströms kommuns arbetsplatser präglas av engagerade och kompetenta medarbetare och ledare samt en god arbetsmiljö.

Personalpolicy. Finströms kommuns arbetsplatser präglas av engagerade och kompetenta medarbetare och ledare samt en god arbetsmiljö. Personalpolicy Finströms kommuns arbetsplatser präglas av engagerade och kompetenta medarbetare och ledare samt en god arbetsmiljö. Kommunens vision Finströms kommuns grundläggande uppgift är att ge finströmarna

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun Antagen: KF 185 2015-12-15 Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun 2016-2018 Inledning Alvesta kommun ska bedriva ett aktivt jämställdhets- och mångfaldsarbete som utgår från den grundläggande

Läs mer