8 : 1 UPPTÄCKA TRYGGHETSPÄRMEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "8 : 1 UPPTÄCKA TRYGGHETSPÄRMEN"

Transkript

1 8 : 1 Förskolan och skolan har en viktig roll beträffande att upptäcka barn och elever som på olika sätt far illa. Det är av vikt att på ett systematiskt sätt skaffa sig kunskap om den aktuella situationen i verksamheten. Det finns idag en mångfald av kartläggningsmetoder och det är en fördel om olika metoder kombineras då de fyller olika funktioner och behov. Några exempel på metoder är intervjuer, enkäter, observationer, trygghetsvandringar, materialgranskningar, gruppdiskussioner samt granskningar av verksamhetens incidentrapporter. Medan enkäter har fördelen att de ger möjlighet att svara anonymt, så ger intervjuer och gruppdiskussioner utrymme för att ställa följdfrågor eller att reda ut missförstånd direkt. Barns och elevers mognad och förutsättningar bör ligga till grund för beslutet om vilka metoder som används.

2 8 : 2 Trygghetsarbetet Det bredare värdegrundsarbetet Att upptäcka barn och elever som på olika sätt far illa Beskriv: Hur ni gör för att upptäcka de barn eller elever som lever med missbrukande vårdnadshavare eller förälder. Hur ni gör för att upptäcka drogrelaterade problem bland eleverna. Hur ni gör för att upptäcka de barn eller elever som kan vara suicidbenägna. Hur ni gör för att upptäcka de barn eller elever som på andra sätt inte har det bra och som mår dåligt. Hur kost- och städpersonalens kunskaper om hur olika barn eller elever har det tillvaratas. Hur skolsköterskans kompetens tillvaratas i trygghetsarbetet. Hur skolkuratorns kompetens tillvaratas i trygghetsarbetet. Hur hela elevhälsans kompetens tillvaratas i trygghetsarbetet. Hur ni gör för att all personal skall ta ansvar för att upptäcka barn och elever som på olika sätt far illa.

3 8 : 3 Likabehandlingsarbetet och arbetet mot kränkande behandling Att upptäcka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Verksamheten bör organiseras så att personalen tidigt kan upptäcka trakasserier och kränkande behandling, se även kapitlet Förebyggande arbete kartläggning. Beskriv: Hur ni gör för att upptäcka diskriminerande behandling i verksamheten. - Utgå från diskrimineringsgrunderna. Det kan gälla strukturer, organisation, beslut med mera. Granska på skolnivå, gruppnivå samt individnivå. Era strategier för att fånga upp barn och elever som upplever sig kränkta av någon personal i verksamheten. Era strategier för att upptäcka trakasserier i verksamheten. - Utgå från diskrimineringsgrunderna. Granska på skolnivå, gruppnivå samt individnivå. Era strategier för att upptäcka kränkningar i verksamheten. Vilka strategier ni har för att upptäcka de barn eller elever som mobbas. Alltså de som upprepade gånger utsätts för kränkningar eller trakasserier. Hur ni gör för att bedöma det psykosociala klimatet i skolans informella miljöer, korridorer, matsal, uppehållsrum och så vidare. Hur ni gör för att inventera den fysiska miljön. Hur ni gör för att bedöma klimatet i respektive grupp eller klass. Hur ni gör för att fånga upp barns eller elevers kränkningar av vuxna. Hur ni låter barnen och eleverna utvärdera de vuxnas förhållningssätt på skolan. Hur ni involverar barnen och eleverna för att upptäcka olika former av kränkningar.

4 8 : 4 Hur ni involverar vårdnadshavarna i att upptäcka olika former av kränkningar. Hur ni informerar barn och elever samt deras vårdnadshavare om hur de bör rapportera diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Den vuxentillsyn som finns vid raster, lunch, vid busshållplatsen, i omklädningsrum och så vidare. Hur ni gör för att de yngre barnen skall känna igen personalen. - Kan de bära västar, speciella jackor, namnbrickor eller något annat som är utmärkande? Era rutiner för personalens skyldighet att anmäla till förskolechef eller rektor att ett barn eller en elev anser sig blivit utsatt för trakasserier eller kränkande behandling. Era rutiner för förskolechefs eller rektors skyldighet att anmäla till huvudmannen att ett barn eller en elev anser sig blivit utsatt för trakasserier eller kränkande behandling. Era rutiner för hur informationen mellan huvudman, personal, barn, elev och vårdnadshavare ska ske, då någon i verksamheten får kännedom om att ett barn eller en elev upplever sig ha blivit utsatt för trakasserier eller kränkande behandling. - Berörda vårdnadshavare ska informeras så fort som möjligt. Ansvarsfördelningen i ovan uppräknade insatser.

5 8 : 5 Tecken på att någon kränks Det finns en mängd, mer eller mindre tydliga, tecken på att någon behandlas illa. Ett och ett kanske de inte betyder något. Är det dock någon i gruppen som uppvisar flera tecken behöver man fundera på vad det står för. Äter dåligt. - Dålig aptit kan vara ett tecken på att något inte är okej. Utnyttjad med pengar. - Är det någon i klassen/skolan som alltid måste låna ut pengar till övriga? Håglös. - Är det någon som börjar uppträda håglöst? - Vad står det för? Utbrott av ilska. - Plötsliga vredesutbrott kan vara ett tecken på att något är fel. Nära vuxen. - Är det någon i gruppen som alltid håller sig nära vuxna? - Vad kan det stå för? Oroligt/nervöst intryck. - Vad står det för? Gråter lätt. - Vad står det för? Frånvaro. - Är det någon som börjar utebli från lektioner? - Vad kan anledningen vara?

6 8 : 6 Retad på obehagligt sätt. - Händer det? - Är det alltid samma person som blir utsatt? Tyst. - Är det någon i gruppen som aldrig får/vill komma till tals? - Vad kan det bero på? Öknamn. - Är det någon skillnad mellan öknamn och smeknamn? - Har någon på skolan fått öknamn? Trasiga kläder. - Får någon sina kläder förstörda i till exempel omklädningsrummet/kapprummet? Slå ner blicken. - Är det någon som ofta slår ner blicken när han/hon blir tilltalad. - Varför? Ont i magen. - Är det någon som ofta klagar på magont? - Vad står det för? Vaksam mot vissa kamrater. - Vad kan det betyda? Utanför klungan. - Är det någon som ofta är utanför? - Varför? Tydligt underläge. - Är det någon som är i tydligt underläge när bråk uppstår? - Kan ni stötta?

7 8 : 7 Efter som en svans. - Är det någon som ofta går som en svans efter andra elever? Ingen tar i försvar. - Är det någon som aldrig blir försvarad vid bråk? - Kan ni stötta? Prylarna spridda omkring sig. - Är det någon/några andra som sprider prylarna? Hånskrattad åt. - Blir någon ofta utsatt för hånskratt? Ryktesspridning. - Är det någon som blir utsatt för negativ ryktesspridning? Undviker köer. - Finns det någon som undviker köer eller som alltid ställer sig längst bak. - Varför? Blåmärken. - Är det någon som ofta får tjuvnyp? Förändrat beteende. - Vad kan orsakerna vara till att man förändrar sitt beteende?

8 8 : 8 Förekommer kränkningar i klassen? Hur är trivseln i gruppen? Är det bra eller dålig sammanhållning? Frånvaron stor/liten? - Någon speciell som är borta mycket? Koncentrationen, oroligt och stökigt eller är det lugnt? Vad händer om eleverna lämnas ensamma. - Ligger något i luften? Vem är klassens ledare? +/- Hur är kroppsspråket mot vissa elever? Hur förhåller man sig fysiskt till varandra? Vad händer om någon svarar fel på en fråga? Vad händer när man delar in eleverna i olika grupper? Finns det någon som verkar tillbakadragen? Dröjer sig någon kvar i klassrummet? Finns det elever som vill vara nära vuxna? Hur är stämningen i gruppen efter en rast? Är det någon elev som ofta klagar på ont i huvudet eller ont i magen? Hur fungerar eleverna på idrotten och i omklädningsrummet?

9 8 : 9 Platser där kränkningar förekommer I kön till matsalen - Det är trångt. - Hur är det med vuxentillsynen? Utanför klassrummet i väntan på nästa lektion - Det är trångt. - Hur är det med vuxentillsynen? Vid elevskåpen - Det är trångt. - Hur är det med vuxentillsynen? I korridoren - Många personer i rörelse. - Det är trångt. - Hur är det med vuxentillsynen? Gymnastiksalens omklädningsrum - Många personer på liten yta. - Eleverna är nakna. - Hur sker vuxentillsynen? Toaletterna - Fungerar låsen? - Finns det tvål och handdukar? - Är det fräscht?

10 8 : 10 Lektionstid - Vad händer i gruppen när klassen har fritt arbetssätt och kan röra sig i rummet? - Vad händer när vissa elever svarar på en fråga? Skolgården - Får alla vara med i olika aktiviteter. - Vilken vuxentillsyn finns det? Lunchrasten - Vad kan eleverna sysselsätta sig med under längre lektionsuppehåll? - Vilken vuxentillsyn finns det? Studiebesök - Hur sker elevtillsynen vid till exempel transporter till studiebesök? Vuxna som kränker elever. - I vilka miljöer sker det? Beskriv: Hur ni arbetar för att eleverna på er skola skall lära känna varandra utanför de formella undervisningssituationerna. Hur ni tar reda på vilken stämning som råder i skolans offentliga miljö. - Vilka normer och värderingar är styrande och hur förhåller ni er till dessa normer och värderingar? Hur ni följer upp och åtgärdar kränkningar och trakasserier som uppkommer utanför skolan.

11 8 : 11 Trygghetsvandring i skolan Genom att anpassa trygghetsvandringen kan den även genomföras i förskolan. Olika elevundersökningar visar att elever känner sig otrygga i skolan. Att känna sig otrygg kan påverka både självkänslan och möjligheten att lära. Skolan har ett tydligt uppdrag att skapa trygga och goda lärandemiljöer. Enligt diskrimineringslagen ska huvudmannen bedriva ett målinriktat arbete för att aktivt främja lika rättigheter och möjligheter för barn eller elever oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder eller sexuell läggning. Enligt skollagen skall det bedrivas ett målinriktat arbete för att motverka kränkande behandling av barn och elever. Det främjande arbetet bör utgå från det övergripande uppdraget att verka för demokratiska värderingar, mänskliga rättigheter, likabehandling och trygghet. Det syftar till att förankra respekten för alla människors lika värde samt utveckla en skolmiljö där alla barn och elever känner sig trygga och utvecklas. Det förebyggande arbetet tar sikte på att minimera risken för kränkningar och utgår från identifierade riskfaktorer. Skolan skall kartlägga situationen i verksamheten på individ-, grupp-, och verksamhetsnivå. Skolan skall kartlägga elevernas trygghet och trivsel samt förekomsten av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Att kunna påverka sin situation och sin omgivning ger ofta en ökad känsla av sammanhang och ökat välmående. Det man själv kan påverka bryr man sig också om. Ett sätt att ta tillvara elevernas kreativitet för lösningar och idéer är att genomföra trygghetsvandringar på skolan tillsammans med skolpersonal. Eleverna har också ofta god kännedom om hur det är på skolan. Målet med trygghetsvandringar är att skapa engagemang och delaktighet som i sin tur leder till förslag som förbättrar skolmiljön och ökar tryggheten i skolan. Trygghetsvandringen omfattar tre övergripande områden: 1. Innemiljön klassrum, korridorer, matsal, elevutrymmen, toaletter med mera 2. Skolgården sittgrupper, lek- och spelmöjligheter, undanskymda platser med mera 3. Skolvägen vägen till och från skolan, busshållplatser med mera

12 8 : 12 Begrepp Kränkande behandling är handlingar som kränker barns eller elevers värdighet. Kränkande behandling kan utföras av en eller flera personer och riktas mot en eller flera. Kränkningarna kan vara synliga och handfasta likväl som dolda och subtila. De kan utföras inte bara direkt i verksamheten utan även via exempelvis telefon och internet. Kränkande behandling kan till exempel uttryckas genom nedsättande tilltal, ryktesspridning, förlöjligande eller fysiskt våld. Kränkningarna kan även handla om att frysa ut eller hota någon. Kränkande behandling kan äga rum vid enstaka tillfällen eller vara systematiska och återkommande. Trakasserier är kränkande behandling som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna. Diskrimineringsgrunderna är: - Kön - Könsöverskridande identitet eller uttryck - Etnisk tillhörighet - Religion eller annan trosuppfattning - Sexuell läggning - Funktionshinder - Ålder Gör trygghetsvandringen utifrån diskrimineringsgrunderna (trakasserier) och utifrån risken att bli utsatt för kränkande behandling (kränkningar som ej har samband med diskrimineringsgrunderna).

13 8 : 13 Arbetsgång Trygghetsvandring i skolan 1. Genomför trygghetsvandringen genom att dela er i mindre grupper. 2. Gå igenom checklistan. 3. Fotografera och dokumentera era iakttagelser. 4. På vilka platser på skolan är man trygg respektive otrygg? 5. Analysera varför man är trygg respektive otrygg på dessa platser. 6. Dokumentera vad ni kommer fram till. 7. Sammanställ de olika gruppernas resultat. 8. Jämför ert resultat med resultatet från den årliga trygghetsmätningen i åk 5 och Diskutera fram förslag till förbättringar och presentera dem för skolledningen. 10. Bestäm hur och när ni följer upp att förbättringsåtgärderna genomförs.

14 8 : 14 Checklista Trygghetsvandring i skolan Innemiljön: Klassrummen Får eleverna ha sina saker ifred? Hur är språket mellan eleverna? Hur är stämningen i klassrummet? Hur är den fysiska miljön (belysning, blommor, tavlor, klotter, skadegörelse med mera)? Vilken roll har personalen för ordning och trivsel i klassrummet? Korridorerna Hur är stämningen mellan eleverna i korridoren? Finns det elever som bestämmer i korridoren? Hur är det runt elevskåp och kapprum? Finns det trånga passager på skolan? Finns det undanskymda platser på skolan? Finns det ställen eleverna undviker? Hur upplever ni personalens tillsyn i korridorerna? Förekommer det skojbråk? Behövs fler papperskorgar? Hur är den fysiska miljön (belysning, blommor, tavlor, klotter, skadegörelse med mera)? Förekommer det att personer som inte går på skolan finns närvarande? - Vad gör man i så fall? Finns det elever som verkar ensamma? Är det lätt att få tag i vuxna om det behövs? Förekommer det kränkningar via internet eller mobiltelefon?

15 8 : 15 Övrig innemiljö Är toaletterna rena och fräscha? Fungerar belysning och lås på toaletterna? Finns det toaletter som man undviker? Är toaletterna utsatta för klotter eller annan skadegörelse? Hur fungerar det i omklädningsrummen på idrotten? Förekommer det kränkningar av något slag i samband med idrotten? Finns det möjlighet att låsa in värdesaker? Hur är stämningen och är det lugn och ro i matsalen? Förekommer det att elever kränks i samband med matrasten? Hur fungerar vuxentillsynen i matsalen och vid matborden? Äter elever och skolpersonal ihop? Hur är stämningen mellan elever och matsalspersonalen? Hur är stämningen i elevkaféet och elevrummet? Kan elever från alla årskurser känna sig trygga där? Hur fungerar vuxentillsynen i dessa utrymmen? Hur är den fysiska miljön?

16 8 : 16 Skolvägen: Hur ser närmiljön ut? Förekommer det klotter och skadegörelse? Finns det bra belysning? Finns det träd och buskar som behöver beskäras? Hur är säkerheten och miljön runt busshållplatser och parkeringsplatser? Finns det otrygga passager? Hur ser det ut kring cykelställ och mopedparkering? Finns det möjlighet att låsa fast cykeln och mopeden? Skolgården: Är skolan bra skyltad så att besökare lätt kan hitta? Finns det klotter eller annan skadegörelse? Hur är belysningen? Hur är vuxentillsynen på vanliga raster och på lunchrasten? Behövs fler sittplatser? Behövs fler papperskorgar? Hur är konditionen på lekredskapen? Finns det bra utrymmen och utrustning för lek och spel av olika slag? Finns det personal som kan stötta eleverna när det gäller rastaktiviteter? Finns det prång eller undanskymda platser?

17 8 : 17 Enkätunderlag för elever Trygghet i skolan A = Instämmer helt. B = Instämmer nästan. C = Instämmer lite. D = Instämmer inte alls. A B C D 1) Jag trivs i skolan. 2) Jag trivs i min klass/grupp. 3) Jag bryr mig om mitt skolarbete. 4) Jag får den hjälp jag behöver i mitt skolarbete av mina lärare. 5) Jag känner mig rättvist behandlad av skolans personal. 6) Jag kan vända mig till någon elev om jag behöver prata om något viktigt. 7) Jag kan vända mig i förtroende till någon vuxen på min skola om jag behöver prata om något viktigt. 8) Min skola är bra på att förebygga kränkande behandling av elever och vuxna. 9) De vuxna på min skola upptäcker mobbning och kränkande behandling om detta sker. 10) De vuxna på min skola ingriper om någon utsätts för kränkande behandling. 11) Dina egna kommentarer kring tryggheten i skolan.

18 8 : 18 Min skolmiljö A = Varje dag. B = Flera gånger i veckan. C = Någon gång i varje månad. D = Mer sällan. E= Aldrig. A B C D E 12) Hur ofta är det roligt att gå till skolan? 13) Hur ofta känner du dig stressad av skolarbetet? 14) Hur ofta är du borta från skolan utan tillåtelse? A = Ja, i alla ämnen. B = Ja, i de flesta ämnen. C = I ungefär hälften. D = I några ämnen. E= Nej, inte i något ämne. A B C D E 15) Är läroböckerna och andra läromedel bra? 16) Är det sätt ni arbetar med olika skoluppgifter bra? 17) Kan du arbeta i den takt som passar just dig? 18) Är den betygsinformation som du fått bra? A = På alla lektioner. B = På många lektioner. C = På ungefär hälften av lektionerna. D = På några få lektioner. E= På inga lektioner alls. A B C D E 19) Hur ofta har du arbetsro i skolan? A = Ja. B = Nej. A B 20) Om du skulle välja skola idag, skulle du då välja den skola som du nu går i? 21) Vilka påståenden stämmer in på din individuella utvecklingsplan (IUP)? (Här kan du markera ett eller flera alternativ!) Min IUP ger mig möjlighet att ta ansvar för mitt skolarbete. Min IUP ger mig möjlighet att påverka mitt skolarbete. Min IUP ger mig information om vad jag kan och vad jag kan bli bättre på i alla ämnen. Min IUP utgår från vad jag är bra på och mina intressen. Min IUP har ingen betydelse för min utveckling och mitt skolarbete. Vet inte vad en IUP är för något. 22) Dina egna kommentarer kring skolmiljön.

19 8 : 19 Diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Diskriminering är när en vuxen på skolan behandlar en elev sämre än andra elever på grund av vissa orsaker. 23) Har du blivit diskriminerad? (Här kan du välja flera alternativ!) Nej, jag har inte blivit diskriminerad. Ja, på grund av att jag är pojke/flicka. Ja, på grund av min etniska tillhörighet. (det vill säga att jag kommer från ett annat land eller en annan kultur) Ja, på grund av min religion. Ja, på grund av att jag har en funktionsnedsättning. Ja, på grund av min sexuella läggning. Ja, på grund av min ålder. Ja, på grund av att han/hon inte tycker att jag är som en pojke/flicka ska. Om du svarat ja, hur ofta händer detta? Sällan. Mindre ofta. Ofta. Trakasserier är när en elev eller en vuxen på skolan förföljer eller talar illa om en elev på grund av vissa orsaker. 24) Har du blivit trakasserad? (Här kan du välja flera alternativ!) Nej, jag har inte blivit trakasserad. Ja, på grund av att jag är pojke/flicka. Ja, på grund av min etniska tillhörighet. (det vill säga att jag kommer från ett annat land eller en annan kultur) Ja, på grund av min religion. Ja, på grund av att jag har en funktionsnedsättning. Ja, på grund av min sexuella läggning. Ja, på grund av min ålder. Ja, på grund av att han/hon inte tycker att jag är som en pojke/flicka ska. Om du svarat ja, blev du trakasserad av en elev eller en vuxen? (Du kan välja båda) Av en elev. Av en vuxen. Om du svarat ja, hur ofta händer detta? Sällan. Mindre ofta. Ofta.

20 8 : 20 Kränkande behandling är när någon elev eller vuxen behandlar dig på ett sätt som gör dig ledsen. 25) Har du blivit kränkt av någon annan elev? Nej. Ja. Har du blivit kränkt av någon vuxen? Nej. Ja. Om du svarat ja, hur ofta händer detta? Sällan. Mindre ofta. Ofta. Om du blivit kränkt, på vilket sätt skedde det? (Du kan välja flera alternativ) Med ord. Med slag eller knuffar. Genom att jag blev utesluten ur gruppen och inte ficka vara med. Genom meddelanden på internet eller mobil. Annat sätt. Om du blivit kränkt, vad hände och var i skolan skedde det?

Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN

Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Skolan har ett stort ansvar när det gäller att garantera alla barns och elevers trygghet i skolan. Det innebär att diskriminering på grund av kön, etnisk

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering, kränkande behandling och trakasserier, för trygghet och studiero.

Plan för arbetet mot diskriminering, kränkande behandling och trakasserier, för trygghet och studiero. Plan för arbetet mot diskriminering, kränkande behandling och trakasserier, för trygghet och studiero. Reviderad 150427 Nulägesbeskrivning utifrån elevenkät dec 14 samt antalet inrapporterade rapporter

Läs mer

ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem

ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Sidan 1 av 5 ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Lagar och styrdokument Skollagen 1 kap 2 Utbildningen ska

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Jönåkers skola Förskoleklass Grundskola Fritidshem 2013/14 Vi Lyckas tillsammans! Syftet med planen är: Syftet är att skydda elever mot diskriminering och

Läs mer

Södra skolans likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling

Södra skolans likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Södra skolans likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Åmåls kommun Barn- och utbildningsnämnden Reviderad: 2014-12-10 INNEHÅLL 1. JURIDISK GRUND... 2 2. INLEDNING & SYFTE... 2 3. VISION... 2

Läs mer

Erikslundskolan 20130423 Grundskola F-9 Fritidshem F-6. Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling

Erikslundskolan 20130423 Grundskola F-9 Fritidshem F-6. Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling Erikslundskolan 20130423 Grundskola F-9 Fritidshem F-6 Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling 2013 Inledning Till Erikslundskolan ska alla elever gå med glädje varje dag. Alla elever ska känna

Läs mer

SSP Svenska skolan i Paris

SSP Svenska skolan i Paris SSP Svenska skolan i Paris Likabehandlingsplan för att motverka diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Läsåret 2015-16 1 Likabehandlingsplanen på Svenska Skolan i Paris Gäller klass

Läs mer

LIKABEHANDLINGS- PLAN S A N K T T H O M A S F Ö R S K O L A

LIKABEHANDLINGS- PLAN S A N K T T H O M A S F Ö R S K O L A LIKABEHANDLINGS- PLAN S A N K T T H O M A S F Ö R S K O L A L Ä S Å R E T 2 0 1 4 2015 INNEHÅLL Inledning 4 D E L 1 : B A K G R U N D, B E G R E P P O C H R U T I N E R Skollagen och diskrimineringslagen

Läs mer

Söderfjärdsskolans likabehandlingsplan

Söderfjärdsskolans likabehandlingsplan Söderfjärdsskolans likabehandlingsplan Handlingsplan mot alla typer av kränkande behandling VAXHOLM Reviderad mars 2015 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan varför det? Sidan 3 Söderfjärdsskolans ställningstagande

Läs mer

Likabehandlingsplan. Linblommans förskola

Likabehandlingsplan. Linblommans förskola Likabehandlingsplan Linblommans förskola Vision: Ingen i förskolan ska ställas utan säkert, tydligt och aktivt skydd. Det ska därför bedrivas ett aktivt och målinriktat arbete för att förhindra och motverka

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (10) Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302-52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Läsåret 2015/2016 Vision På vår skola ska det inte förekomma någon form av kränkande behandling. Ingen elev ska bli diskriminerad, trakasserad eller

Läs mer

Särlaskolan F-9 med fritidshem Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014 2015

Särlaskolan F-9 med fritidshem Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014 2015 Särlaskolan F-9 med fritidshem Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014 2015 Giltig 140602-150602 Borås stads vision: Lust att lära Möjlighet att lyckas 1 Likabehandlingsplan och plan

Läs mer

Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6.

Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6. 1 Smögenskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller för fritidshemmet, förskoleklassen och grundskolans åk 1-6. Lå 2014/15 En skola, förskoleklass och fritidshem för alla, där alla känner sig

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Enhet Gnarps skola Handläggare Patrik Björk Telefon 0652-203 57, 072-731 92 23 E-post patrik.bjork@nordanstig.se PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING GNARPS SKOLA OCH FRITIDSHEM LÄSÅRET 2015/2016

Läs mer

HAGBYSKOLAN F-6 OCH FRITIDSHEM

HAGBYSKOLAN F-6 OCH FRITIDSHEM Handläggare Datum Ärendebeteckning Henrik Hansson 13 2014-11-19 Likabehandlingsplan 0480-45 20 60 HAGBYSKOLAN F-6 OCH FRITIDSHEM Likabehandlingsplan 2015 Åtgärder för att förebygga och motverka alla former

Läs mer

2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Björbo skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Upprättad september 2014 I samarbete med personal, elever, föräldrar och rektor samt fastställd av rektor. 2014-09

Läs mer

Vår lokala likabehandlingsplan 2015. Järnforsens skola

Vår lokala likabehandlingsplan 2015. Järnforsens skola p Reviderad 2015-08-09 Vår lokala likabehandlingsplan 2015 Järnforsens skola På Järnforsen skola arbetar vi tillsammans för att alla ska kunna gå till förskoleklass, skola och fritidshem med glädje och

Läs mer

Varför har Sandhultskolan en likabehandlingsplan?... sid.2. Vår vision... sid.3. Skolans ryggsäck... sid.3. Delaktighet och förankring... sid.

Varför har Sandhultskolan en likabehandlingsplan?... sid.2. Vår vision... sid.3. Skolans ryggsäck... sid.3. Delaktighet och förankring... sid. Likabehandlingsplan Innehåll... sid.1 Varför har Sandhultskolan en likabehandlingsplan?... sid.2 Vår vision... sid.3 Skolans ryggsäck... sid.3 Delaktighet och förankring... sid.3 Utvärdering och revidering...

Läs mer

Mönsterås Komvux Likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling 2016-2017

Mönsterås Komvux Likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling 2016-2017 Datum: 2015-12-28 Mönsterås Komvux Likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling 2016-2017 Innehåll: 1. Inledning 2. Likabehandlingsplanens syfte 3. Definitioner 4.

Läs mer

Lagaholmsskolan. Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling

Lagaholmsskolan. Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 2015-03-03 Diarienummer: Lagaholmsskolan Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling 1.Uppdrag Kommunen ska bedriva ett målinriktat arbete för att

Läs mer

ÅRLIG PLAN BLÅ HUSET 2015

ÅRLIG PLAN BLÅ HUSET 2015 ÅRLIG PLAN mot kränkande behandling / Likabehandlingsplan BLÅ HUSET 2015 Innehåll 1. Vision 2. Bakgrund 3. Likabehandlingsarbete 4. Definitioner/ begrepp 5. Kartläggning/Mål 6. Åtgärder 7. Uppföljning

Läs mer

Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2015/2016

Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2015/2016 Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2015/2016 Bakgrund Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och

Läs mer

Åshammars. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-16

Åshammars. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-16 Åshammars Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-16 (Reviderad 2014-12-09) Likabehandlingsplan Åshammars förskola I april 2006 trädde lagen mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

Grundsärskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan 2014-2015

Grundsärskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan 2014-2015 Grundsärskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan 2014-2015 Innehållsförteckning Inledning 3 Vision 3 Långsiktiga mål 3 Främjande och förebyggande arbete 4 Kartläggning av trygghet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Lagens innehåll och syfte: Två gällande lagar skyddar barn och elever från diskriminering, trakasserier och kränkningar. Den ena är Diskrimineringslagen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fria Läroverken Karlstad

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fria Läroverken Karlstad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Fria Läroverken Karlstad Läsåret 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Ansvariga för planen Rektorsgruppen Magnus

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Östmarks skola och fritidshem

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Östmarks skola och fritidshem Datum 20150918 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Östmarks skola och fritidshem Fastställd 2015-10-16 Gäller läsåret 2015/2016 Revideras varje läsår, ansvarig är rektor Likabehandlingsarbetet

Läs mer

Likabehandlingsplan. för. Örsjö skola

Likabehandlingsplan. för. Örsjö skola Madesjö Verksamhetsområde Likabehandlingsplan för Örsjö skola Plan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Läsåret 2015-16 Inledning Planen mot diskriminering, trakasserier och

Läs mer

Bjärnums skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Årskurs 7-9 Läsåret 2014-2015

Bjärnums skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Årskurs 7-9 Läsåret 2014-2015 Bjärnums skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Årskurs 7-9 Läsåret 2014-2015 Upprättad 2014-10-03 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Definitioner av centrala begrepp... 3 3. Personalens

Läs mer

STEFANSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN 2013-2014

STEFANSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN 2013-2014 STEFANSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN 2013-2014 1 BAKGRUND Likabehandlingsarbetet regleras av diskrimineringslagen (2008:567) och skollagen (2010:800). Likabehandlingsarbetet behövs för att skapa en skola

Läs mer

Korvettens förskola 2015-2016

Korvettens förskola 2015-2016 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2015-2016 Inget barn ska behöva vara rädd för att gå till förskolan. Alla barn ska kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt. Vår

Läs mer

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll

Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll Kyrkenorumskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Innehåll Kyrkenorumskolans vision sid 3 Diskrimineringslagen sid 3 Definition av begreppen sid 3 Åtgärder vid diskriminering och kränkande

Läs mer

Kungsmarksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kungsmarksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Kungsmarksskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Gäller från augusti 2015 till juni 2016 Reviderad 2015-12-21 Ansvarig för planen: Yvonne Andersson rektor Värdegrundsgruppen:

Läs mer

Likabehandlingsplan vid Tjelvarskolan

Likabehandlingsplan vid Tjelvarskolan Likabehandlingsplan vid Tjelvarskolan Inledning. Den här planen omfattar alla verksamheter, skola såväl som förskoleklass och fritidshem, på Tjelvarskolan. Eftersom våra verksamheter samarbetar tätt kring

Läs mer

Bergshamraskolan 2014-2015. Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bergshamraskolan 2014-2015. Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling Bergshamraskolan 2014-2015 Likabehandlingsplan - Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014-2015 Genomförda aktioner och kartläggningar under året: Vi har under årets gång upprättat

Läs mer

Näsums skola och skolbarnomsorgs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Näsums skola och skolbarnomsorgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Näsums skola Ingrid Andersson, 0456-82 27 30 Ingrid.andersson@bromolla.se TJÄNSTESKRIVELSE 1(11) Näsums skola och skolbarnomsorgs plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkestaskolan 2015-2016 1 Innehåll Diskrimineringslagen och skollagen... 3 Definitioner av nyckelbegrepp... 3 Handlingsplikt och krav på aktiva åtgärder...

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. Boo Gårds skola 2011/12

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. Boo Gårds skola 2011/12 Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Boo Gårds skola 2011/12 Innehållsförteckning Inledning... 3 Policy... 3 Lagar och begrepp... 3 Främjande och förebyggande arbete... 4 Varningssignaler...

Läs mer

Vissefjärda skola och fritidshem LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

Vissefjärda skola och fritidshem LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Bildningsförvaltningen BF 221 1 2015-09-30 Vissefjärda skola och fritidshem LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2015-2016 Vår vision På Vissefjärda skola och

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering Färjestadens skola 2015

Plan mot kränkande behandling och diskriminering Färjestadens skola 2015 1 Plan mot kränkande behandling och diskriminering Färjestadens skola 2015 Gäller för förskoleklasser, grundskola 1-6, grundsärskola, fritids och skoldaghem 2 Innehållsförteckning Vision.3-5 Rektors ansvar

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Bruksskolan och Drakens fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Bruksskolan och Drakens fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Bruksskolan och Drakens fritidshem Bruksskolan Färgelanda kommun Reviderad april 2013 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Inledning

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. för arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling på.

LIKABEHANDLINGSPLAN. för arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling på. LIKABEHANDLINGSPLAN för arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling på Öregrunds skola 2015 2 (6) Avsiktsförklaring Likabehandlingsplanen syftar till att

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Enhet Gnarps skola Handläggare Ulf Carlsson Telefon 0652-203 57, 070-370 26 85 E-post ulf.carlsson@nordanstig.se PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING GNARPS SKOLA OCH FRITIDSHEM LÄSÅRET 2014/2015

Läs mer

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling. Valåsskolan Läsår 13/14

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling. Valåsskolan Läsår 13/14 Barnomsorgs-och utbildningsförvaltningen Valåskolan Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling Valåsskolan Läsår 13/14 Grundskolan, Förskoleklassen

Läs mer

Kvarnbäcksskolans plan mot kränkande behandling och diskriminering

Kvarnbäcksskolans plan mot kränkande behandling och diskriminering Kvarnbäcksskolans plan mot kränkande behandling och diskriminering 2015/2016 PHONE EMAIL WEB Monstensvägen 4, 13768 Jordbro Kvarnbacksskolan@haninge.se www.kvarnbacksskolan.se INNEHÅLL 1 INLEDNING... 3

Läs mer

KOMETSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING

KOMETSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING KOMETSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Det händer att uttryck som jag bara skojade eller tål du inte lite skämt används till personer som precis blivit/känt sig kränkta, diskriminerade

Läs mer

Likabehandlingsplan Broby Grafiska Utbildning

Likabehandlingsplan Broby Grafiska Utbildning Likabehandlingsplan Broby Grafiska Utbildning Sunne 10 maj 2010 37 Sunne kommun, Svetsarevägen 2, SE-686 80 Sunne. Tel +46 565-179 00. Fax +46 565-179 01. info@brobygrafiska.se Bankgiro 113-8445. Postgiro

Läs mer

Mölstadskolans Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Denna plan gäller för Mölstadskolan F-6 samt fritidshemmet 2015-2016

Mölstadskolans Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Denna plan gäller för Mölstadskolan F-6 samt fritidshemmet 2015-2016 Mölstadskolans Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Denna plan gäller för Mölstadskolan F-6 samt fritidshemmet 2015-2016 Upprättad augusti 2015 1 Innehållsförteckning Mölstadskolan,

Läs mer

Oderljunga skolas likabehandlingsplan. Läsåret 15/16

Oderljunga skolas likabehandlingsplan. Läsåret 15/16 Perstorps kommun Revideras Okt 2015 Barn och utbildningsnämnden OD F-6 Oderljunga skolas likabehandlingsplan Läsåret 15/16 att främja barns och elevers rättigheter och att förebygga och förhindra diskriminering,

Läs mer

Ulriksdalsskolans Likabehandlingsplan

Ulriksdalsskolans Likabehandlingsplan Ulriksdalsskolan Barn- och utbildningsförvaltningen 2015-10-26 Ulriksdalsskolans Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2015/16 Ulriksdalsskolans förskoleklass, skola

Läs mer

Hunnebostrands skola och fritidshems årliga plan mot kränkande behandling och diskriminering

Hunnebostrands skola och fritidshems årliga plan mot kränkande behandling och diskriminering Hunnebostrands skola och fritidshems årliga plan mot kränkande behandling och diskriminering Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering,

Läs mer

Likabehandlingsplan för Nobelgymnasiet

Likabehandlingsplan för Nobelgymnasiet Likabehandlingsplan för Nobelgymnasiet Postadress: Nobelgymnasiet, 651 84 Karlstad Besöksadress: Nokiagatan 20. Webb: karlstad.se/nobelgymnasiet Tel: 054-540 15 00 E-post: nobelgymnasiet@karlstad.se 1

Läs mer

Björnekullaskolans likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling

Björnekullaskolans likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling BJÖRNEKULLASKOLAN Sidan 1 av 9 Björnekullaskolans likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling BJÖRNEKULLASKOLAN Sidan 2 av 9 Innehållsförteckning 1. Vision Sida 3 2. Definitioner Sida 3 3. Rutiner,

Läs mer

Mot kränkande behandling, och diskriminering FÖR PÅRYDSSKOLAN 2015-2016

Mot kränkande behandling, och diskriminering FÖR PÅRYDSSKOLAN 2015-2016 LIKABEHANDLINGSPLAN Mot kränkande behandling, och diskriminering FÖR PÅRYDSSKOLAN 2015-2016 Vår vision Pårydsskolan skall vara en plats där elever och personal trivs och känner trygghet. Vårt mål Vårt

Läs mer

Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling på Andersbergsringens förskola

Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling på Andersbergsringens förskola Datum för upprättande av planen: 2012-11-06 Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling på Andersbergsringens förskola Uppdrag Kommunen ska bedriva ett målinriktat arbete för att främja

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Fågelås skola läsåret 2014/2015 Upprättad 2014-12-15 Innehållsförteckning Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling läsåret

Läs mer

Område Centrum Likabehandlingsplan samt plan mot Kränkande behandling

Område Centrum Likabehandlingsplan samt plan mot Kränkande behandling Bildningsförvaltningen Centrum Reviderad 150301 Område Centrum Likabehandlingsplan samt plan mot Kränkande behandling 2(15) Innehållsförteckning Diskrimineringslagen 3 Definitioner och begrepp 3 Personer

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling. Frändeforsförskola 2015/2016

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling. Frändeforsförskola 2015/2016 Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Frändeforsförskola 2015/2016 Utdrag ur FN:s barnkonvention: Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga sämre behandlade.

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkandebehandling för Hagaskolan.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkandebehandling för Hagaskolan. 1(10) 2014-01-07 Likabehandlingsplan och plan mot kränkandebehandling för Hagaskolan. Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post 692 80 KUMLA Stadshuset, Torget 1 019-58 80 00 019-58 81 15 kommun@kumla.se

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling

Likabehandlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling Ålidhemsskolan 2009-08-20 Likabehandlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling INLEDNING Vid Ålidhemsskolan ska det råda nolltolerans mot all diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenehet

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenehet Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenehet Läsåret 2014-2015 Inledning En grundläggande faktor för framgångsrikt lärande

Läs mer

Likabehandlingsplanen

Likabehandlingsplanen Likabehandlingsplanen Handlingsplan vid fall av kränkning Reviderad sept. 2014 Drakbergsskolans mål Varje elev och all personal på Drakbergsskolan skall kunna gå till skolan utan att vara orolig för att

Läs mer

MADESJÖ VERKSAMHETSOMRÅDE ORREFORS SKOLA F-6. Årlig plan mot kränkande behandling och diskriminering

MADESJÖ VERKSAMHETSOMRÅDE ORREFORS SKOLA F-6. Årlig plan mot kränkande behandling och diskriminering MADESJÖ VERKSAMHETSOMRÅDE ORREFORS SKOLA F-6 Årlig plan mot kränkande behandling och diskriminering Likabehandlingsplan för Orrefors Skola år F-6 år 2015-2016 Inledning Planen mot diskriminering, trakasserier

Läs mer

Magnus Alehed (rektor), Jan Ohlsson (bitr rektor), Anders Olsson-Lenz (bitr rektor)

Magnus Alehed (rektor), Jan Ohlsson (bitr rektor), Anders Olsson-Lenz (bitr rektor) Gymnasieskola Magnus Alehed (rektor), Jan Ohlsson (bitr rektor), Anders Olsson-Lenz (bitr rektor) Skolsyster Ingela Bergling, Specialpedagog Agneta Ernstson, Kurator Åsa Berg Alma Lindblom, Elevrådsordförande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Östra Skolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Östra Skolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Östra Skolan Läsåret 2014/2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014/2015 Östra skolan Planen gäller från 2014-09-21 till 2015-09-21

Läs mer

Vi vill veta vad tycker du om skolan

Vi vill veta vad tycker du om skolan Vi vill veta vad tycker du om skolan 1 1 Hur gammal är du? år 2 Är 1 2 du Flicka Pojke 3 Går du i skolår 1 4 2 5 3 6 4 Har du och dina föräldrar valt en annan skola än den som ligger närmast ditt hem?

Läs mer

SJÖMARKENSKOLANS PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2015/2016

SJÖMARKENSKOLANS PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2015/2016 SJÖMARKENSKOLANS PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2015/2016 1 2 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 2. Skolans vision för likabehandlingsarbetet... 4 3. Delaktighet

Läs mer

Likabehandlingsplan. Solhagaskolan Jag Kan. Läsåret 2015-2016

Likabehandlingsplan. Solhagaskolan Jag Kan. Läsåret 2015-2016 Likabehandlingsplan Solhagaskolan Jag Kan Läsåret 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk 1-9 Ansvarig för planen Joakim Börjlind, rektor Diskrimineringslagen 1

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling Lå 2015-2016. Kinnarummaskolan/Falkens fritidshem

Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling Lå 2015-2016. Kinnarummaskolan/Falkens fritidshem Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling Lå 2015-2016 Kinnarummaskolan/Falkens fritidshem 1 Vision Kinnarummaskolan och Falkens fritidshem skall utgöra en trygg arbetsplats

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Sidan 1 av 15 Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Idenors skola och fritidshem Giltighetstid: 2015 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja

Läs mer

Planen mot diskriminering och kränkande behandling

Planen mot diskriminering och kränkande behandling Planen mot diskriminering och kränkande behandling Elias Fries skola Läsår 14/15 Innehållsförteckning 1. Ny Lag Barnkonventionen Definition av kränkande behandling 2.Skolans vision 3. Rättigheter och skyldigheter

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Ekdalaskolans grundskola läsåret 2014-2015. Innehållsförteckning

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Ekdalaskolans grundskola läsåret 2014-2015. Innehållsförteckning Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Ekdalaskolans grundskola läsåret 2014-2015 Innehållsförteckning 1 Rubrik Sida Innehållsförteckning och bilagor 2 Planens syfte och

Läs mer

Detta dokument ska vara levande i den meningen att den ska

Detta dokument ska vara levande i den meningen att den ska Detta dokument ska vara levande i den meningen att den ska användas som ett aktivt verktyg i den dagliga verksamheten. Sida 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår värdegrund... 3 Delaktighet i upprättandet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 150601 Diarienummer: Förkole-/skolenhet: Specialenheten 7-9:an Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska huvudmannen

Läs mer

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga för planen Rektor ansvarar för planen och ser till att all

Läs mer

Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling. Vaxö Skola

Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling. Vaxö Skola BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling Vaxö Skola grundskolan, fritidshemmet Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för grundskolan och fritidshemmet

Läs mer

Enheten Bagarmossen-Brotorps skolors samlade dokument kring vår värdegrund

Enheten Bagarmossen-Brotorps skolors samlade dokument kring vår värdegrund Enheten Bagarmossen-Brotorps skolors samlade dokument kring vår värdegrund VÅR VISION Fokus på Framtiden Kunskap och Kreativitet är våra ledstjärnor Trivsel och Trygghet ger arbetsglädje Detta kompendium

Läs mer

PARADISSKOLANS FRITIDSHEM

PARADISSKOLANS FRITIDSHEM Paradisskolan/Björndalsskolan 2015-01-08 PARADISSKOLANS FRITIDSHEM PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Denna plan gäller till och med 31/12-15 Innehåll Vår plan Mål och vision Bakgrund Definition

Läs mer

RUDOLF STEINERSKOLANS PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH DISKRIMINERING LÄSÅR 2014/15

RUDOLF STEINERSKOLANS PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH DISKRIMINERING LÄSÅR 2014/15 RUDOLF STEINERSKOLANS PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH DISKRIMINERING LÄSÅR 2014/15 1 INNEHÅLL Bakgrund Syfte Definition av diskrimineringsgrunder Definition av målgrupper Förebygga och förhindra trakasserier

Läs mer

Handlingsplan för att motverka diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan för att motverka diskriminering och kränkande behandling Handlingsplan för att motverka diskriminering och kränkande behandling 2012-11-02 Likabehandlingsplan Förskolor och skolor i Laholms kommun har ett krav enligt lag om att upprätta en likabehandlingsplan.

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN F-6 OCH FRITIDSHEM Söderåkra skola 2013/2014

LIKABEHANDLINGSPLAN F-6 OCH FRITIDSHEM Söderåkra skola 2013/2014 Datum 2014-05-14 Barn- och utbildningsförvaltningen LIKABEHANDLINGSPLAN F-6 OCH FRITIDSHEM Söderåkra skola 2013/2014 Postadress Telefon vxl Mobiltelefon E-post Torsås kommun Box 503 385 25 TORSÅS 0486-33

Läs mer

Lokal likabehandlingsplan 2015-2016

Lokal likabehandlingsplan 2015-2016 Lokal likabehandlingsplan SYAB Transportgymnasium Diskrimineringslagen 3 kap 16 En utbildningsanordnare som avses i 14 ska varje år upprätta en plan med en översikt över de åtgärder som behövs för att

Läs mer

Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling för Granbackaskolans förskoleklass, fritidshem och skola

Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling för Granbackaskolans förskoleklass, fritidshem och skola Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling för Granbackaskolans förskoleklass, fritidshem och skola 150901 160831 Innehåll Inledning...3 Granbackaskolans vision...3 Redovisning av föregående års

Läs mer

Västerås Idrottsgymnasium

Västerås Idrottsgymnasium Västerås Idrottsgymnasium Vasagatan 95 722 23 VÄSTERÅS Västerås 2012-01-03 Likabehandlingsplan samt plan mot kränkande behandling för Västerås Idrottsgymnasium Likabehandlingsplan varför det? I april 2006

Läs mer

Likabehandlingsplan 2008/09

Likabehandlingsplan 2008/09 Likabehandlingsplan 2008/09 Antagen 2008-03-06 Senast reviderad 2008-09-11 2. (7) LIKABEHANDLINGSPLAN 2008/09 Våra grundläggande demokratiska rättigheter innebär att barn och ungdomar skall känna sig trygga

Läs mer

2015-2016. Datum: 2015-08-13

2015-2016. Datum: 2015-08-13 Datum: 2015-08-13 Mönsteråsgymnasiets Likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling (gäller både gymnasieskolan och vuxenutbildningen) 2015-2016 Innehåll: 1. Inledning

Läs mer

Ribbybergsskolans Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsåret 2011/2012.

Ribbybergsskolans Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsåret 2011/2012. April 2011 Utbildningsförvaltningen Ribbybergsskolan Ribbybergsskolans Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsåret 2011/2012. Innehållsförteckning Lagens innehåll och syfte... 3 Definitioner

Läs mer

Vår plan utarbetas i samarbete mellan skola, elever och föräldrar.

Vår plan utarbetas i samarbete mellan skola, elever och föräldrar. KVISTBERGSSKOLAN Plan för skolans arbete mot diskriminering, trakasserier, mobbning och annan kränkande behandling (direkt underställd Likabehandlingsplan Torsby kommuns skolor) Läsåret 2013/2014 Fastställd

Läs mer

2015-2016. Upprättad av elever och lärare 2015.08.23

2015-2016. Upprättad av elever och lärare 2015.08.23 2015-2016 Praktiska Nykvarns årliga plan för att förebygga och motverka och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling enligt lagar och förordningar Upprättad av elever och lärare 2015.08.23

Läs mer

Skiljeboskolan. Plan mot kränkande behandling Läsåret 2015/ 2016

Skiljeboskolan. Plan mot kränkande behandling Läsåret 2015/ 2016 1 Skiljeboskolan Plan mot kränkande behandling Läsåret 2015/ 2016 2 Innehållsförteckning Skolans trygghetsvision 3 Elevers rätt till stöd 3 Resultat av kartläggning LÅ 14/15 4 Plan mot kränkande behandling

Läs mer

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 LULEÅ KOMMUN Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola klass 1-3 och fritidshem. a för planen Det juridiska ansvaret för elevskyddslagens

Läs mer

Artediskolan Åk 6-9. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/16

Artediskolan Åk 6-9. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/16 Artediskolan Åk 6-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/16 Vem vänder man sig till? Om en person är utsatt för eller misstanke föreligger om hot och våld, diskriminering, mobbning eller

Läs mer

PITEÅ KOMMUN PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING SOLANDERSKOLAN 4-9 SKOLENHET

PITEÅ KOMMUN PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING SOLANDERSKOLAN 4-9 SKOLENHET PITEÅ KOMMUN PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING SOLANDERSKOLAN 4-9 SKOLENHET Innehåll Grunduppgifter... 2 Vår vision... 2 Utvärdering... 3 Främjande insatser... 3 Kartläggning... 4 Förebyggande

Läs mer

Förskolan Solhyttans årliga plan för främjande av likabehandling och förebyggande mot kränkande behandling 2014-2015 2014-2015

Förskolan Solhyttans årliga plan för främjande av likabehandling och förebyggande mot kränkande behandling 2014-2015 2014-2015 Förskolan Solhyttans årliga plan för främjande av likabehandling och förebyggande mot kränkande behandling 2014-2015 2014-2015 Vision Solhyttans förskola ska ha ett klimat där alla tillåts vara den man

Läs mer

2013/2014 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING HAHRSKA GYMNASIET

2013/2014 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING HAHRSKA GYMNASIET 2013/2014 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING HAHRSKA GYMNASIET ~ 2 ~ Hahrska gymnasiet Innehåll Hahrska gymnasiets Plan mot diskriminering och kränkande behandling... 3 Elevens rätt till

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling /Plan mot kränkande behandling För: Kila skola och Fritidshem Datum: 120924 2 (24) INLEDNING 3 (24) INNEHÅLL INLEDNING... 5 DEFINITIONER... 6 DISKRIMINERINGSGRUNDER... 7 LEDNINGSDEKLARATION... 9 VISION...

Läs mer

Likabehandlingsplan. Handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Reviderad 2012-09-24

Likabehandlingsplan. Handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Reviderad 2012-09-24 Lärande Stenkulans Enhet Likabehandlingsplan Handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling Reviderad 2012-09-24, v 1.0, 2008-07-25 LERUM100 Stenkulans Enhet Stenkulans förskola

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Lika värde Alla barn är lika mycket värda. Ingen annan är som du. Du och alla andra människor har rätt att respekteras för den du är. Det spelar ingen

Läs mer

Handlingsplan mot trakasserier och annan kränkande behandling 2014

Handlingsplan mot trakasserier och annan kränkande behandling 2014 1 (1) Handlingsplan mot trakasserier och annan kränkande behandling 2014 Främjande arbete Syftar till att förstärka respekten för allas lika värde, omfattar alla diskrimineringsgrunderna, riktas mot alla

Läs mer