Rapport Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård del 4. Samverkan vid utskrivning från slutenvård

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård del 4. Samverkan vid utskrivning från slutenvård"

Transkript

1 Rapport Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård del 4 Samverkan vid utskrivning från slutenvård

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMMANFATTNING 4 INLEDNING 5 Bakgrund 5 Projektdirektiv hösten PROJEKTORGANISATION 6 Styrgrupp för projekt, ansvar 6 Projektledare, ansvar 6 Projektgrupp, ansvar 6 PROJEKTMÅL FÖR HÖSTEN RESULTAT 7 GAP-UL (länsgemensam Analysgrupp samverkansprocesser i Uppsala län) 7 Uppföljning av upplevd trygghet och delaktighet 8 Indikatorer i utskrivningsprocessen 9 Dagar i genomsnitt från utskrivningsklar till faktisk utskrivning (Ledtider) 9 Fast vårdkontakt 9 SIP (Samordnad individuell plan) 10 Betalningsansvar vid utskrivning från sjukhus 2017 och Uppföljning av återinskrivningar inom 30 dagar 11 Uppföljning av avvikelser utifrån utskrivnings processen 11 Implementering 11 PROJEKTGRUPPENS DELTAGARE 12 REFERENSGRUPP/SAKKUNNIGA 12 GAP-UL DELTAGARE 12 2 (12)

3 3 (12)

4 Sammanfattning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) beviljade 12 miljoner kronor från regeringen för hösten 2018 som stöd för det fortsatta utvecklingsarbetet kring samverkan vid utskrivning från slutenvård. 9,6 miljoner kronor fördelades till regionala stödstrukturer. Uppsala län beviljades av dessa medel. Medlen till de regionala stödstrukturerna avsågs användas till central samordning/utvecklingsledare inom äldreområdet för att införa nya arbetssätt kopplade till nya lagen om samverkan vid utskrivning från sjukhus. Fokusområden som SKL lyfte fram var bland annat - SIP, samordnad individuell planering och plan - Förebyggande metoder med stöd av Senior alert SKLs identifierade utvecklingsområden sammanföll väl med de fokusområden som projektet Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård identifierat för fortsatt arbete. Bland annat råder det begreppsförvirring när det gäller SIP (Samordnad individuell plan) och egenvård. För ett fortsatt arbete, som möjliggör kontinuerlig uppföljning och analys av processmått och effektmål över tid, behövs en tydlig struktur för regional ledning i nära samarbete med de olika verksamheterna (närvårdssamverkan) En analysgrupp med tydligt mandat, representation från berörda aktörer och, inte minst, resurs (processledare) för att förvalta, stödja och utveckla processen långsiktigt har setts som ett nödvändigt alternativ och har därför permanentats. För psykiatri har särskilda övergångsbestämmelser gällt under (12)

5 Inledning Bakgrund Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård trädde ikraft 1 januari Region Uppsala och länets kommuner har genomfört ett stort förberedelsearbete för att kunna genomföra de förändringar av arbetssätt som krävs för att utskrivningsprocessen ska vara smidig. En arbetsgrupp med representation från Region Uppsala och länets kommuner har sedan början av 2016 arbetat med gemensamma förberedelser för att förbättra vårdprocessen i enlighet med den nya lagen. Tjänstemannaledningen HSVOs styrgrupp för projekt tog i oktober 2017 beslut om att uppdra till projektets länsövergripande arbetsgrupp att analysera resultat och arbeta fram en modell som möjliggör kontinuerlig uppföljning av processmått och effektmål över tid. Uppföljningen syftade till att följa processmått, fastställda effektmål och kostnadsfördelning avseende utskrivningsklara under första halvåret Detta finns beskrivet i projektrapport Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård del 3. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) beviljade 12 miljoner kronor från regeringen för hösten 2018 som stöd för det fortsatta utvecklingsarbetet. 9,6 miljoner kronor fördelades till regionala stödstrukturer. Uppsala län beviljades av dessa medel. Medlen till de regionala stödstrukturerna avsågs användas till central samordning/utvecklingsledare inom äldreområdet för att införa nya arbetssätt kopplade till nya lagen om samverkan vid utskrivning från sjukhus. Fokusområden som SKL lyfte fram var bland annat - SIP, samordnad individuell planering och plan - Förebyggande metoder med stöd av Senior alert Genom samarbete med Socialstyrelsen, nationella kvalitetsregister och seniororganisationer skulle SKL på olika sätt stödja medlemmarna i att införa nya arbetssätt som kan kopplas till den nya lagstiftningen. Målet är att bidra till en omställning av vård och omsorg till äldre så att brukare kan vara så trygga och självständiga hemma som möjligt. SKLs identifierade utvecklingsområden sammanföll väl med de fokusområden som projektet Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård identifierat för fortsatt arbete Fokusområden kvalitet processer/flöde verksamhet ekonomi 5 (12)

6 Projektdirektiv hösten 2018 Medlen från SKL avsågs användas till utvecklingsledare inom äldreområdet för att införa nya arbetssätt kopplade till nya lagen om samverkan vid utskrivning från sjukhus. Projektets länsövergripande arbetsgrupp gavs i uppdrag att under första halvåret 2018 analysera resultat och att arbeta fram en modell som möjliggör kontinuerlig uppföljning av processmått och effektmål över tid. Målgrupp för projektet var patienter över 17 år som var inskrivna i slutenvården och som hade eller förväntas få behov av insatser från kommunal hemsjukvård och/eller socialtjänst samt primärvård/öppenvård efter utskrivning, oavsett boendeform. Utvärdering av kostnader skulle ske efter 6 månader för att analysera möjlighet om annan ersättningsmodell för betalningsansvar än vad lagen förespråkar. Projektplan för hösten 2018 utgick ifrån uppdragen från SKL samt utifrån delprojektet RUVAs (länsövergripande analysgrupp) identifierade utvecklingsområden. Kommentar: Barn under 17 år med behov av insatser efter utskrivning från slutenvården har inte omfattats av projektet. Denna målgrupp skulle gagnas av att utskrivningsprocessen och SIP hanterades i Prator. Projektorganisation Styrgrupp för projekt, ansvar Den regionala styrgruppen för projekt är utsedd av länets tjänstemannaledning hälsa, stöd, vård och omsorg (TML HSVO). Under projektets gång har styrgruppen ansvarat för att följa, leda och ta beslut om fortsatt inriktning/aktivitet samt återrapporterat till HSVO. Projektledare, ansvar Driva projektet enligt fastställd plan tillsammans med länets arbetsgrupp Samordna aktiviteter inom projektet Revidera projektplanen om så är nödvändigt Rapportera resultat och avvikelser till styrgruppen Skriva slutrapport vid avslut av projekt Projektgrupp, ansvar Projektledaren, som fått uppdraget att arbeta utifrån SKL:s fokusområden, bildade ny projektgrupp tillsammans med två närvårdsstrateger och Nära vård och hälsas samordningsstrateg. Närvårdsstrategerna var viktiga för projektets implementeringsarbete i närvårdssamverkan genom deras träffar med övriga närvårdsstrateger varje månad. Samordningsstrategen är huvudansvarig för riktlinjearbete mm och finns med i olika sammanhang bl.a. i Patientsäkerhetsgruppen där flera andra 6 (12)

7 nyckelpersoner deltar. Representant från slutenvården ingår också i projektgruppen liksom objektspecialist för Prator. Arbetsgruppen för projektet Trygg och effektiv utskrivning kom att utgöra referensgrupp och har kontaktats, enskilt eller som grupp, då gruppens kompetens efterfrågats. Projektmål för hösten 2018 En länsövergripande analysgrupp ansvarar för kontinuerlig uppföljning och analys utifrån utvalda indikatorer. Lokalt ska det inom ramen för närvårdssamverkan i respektive kommun finnas en utsedd grupp som utifrån analys av indikatorer i utskrivningsprocessen arbetar för att utveckla samverkansprocesserna inom och mellan verksamhetsområdena. Arbetssätt och verktyg stöder personcentrerat arbetssätt och teamarbete Resultat GAP-UL (länsgemensam Analysgrupp samverkansprocesser i Uppsala län) Projektet Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård föreslog TML HSVO att RUVA skulle vara kvar som länsövergripande analysgrupp och övergå från projektgrupp till en permanent analysgrupp. Analysgruppen uppdrag skulle vara att beakta aktuell statistik och identifiera förbättringsområden utifrån erhållen statistik, avvikelser i samverkan och identifierade utvecklingsområden. Faktorer som påverkat processerna (exempelvis fördröjd hemgång, återinläggning, etc.) analyseras, erfarenheterna tillvaratas för att utveckla samverkansprocesserna inom och mellan verksamhetsområdena. TML HSVO ställde sig positiva till detta. Den befintliga länsövergripande analysgruppen utökades med representation från socialtjänst och psykiatri. RUVA försvann därmed och ersattes av GAP-UL (länsgemensam Analysgrupp samverkansprocesser i Uppsala län) Det är viktigt att vi rör oss med samma begrepp när vi pratar om analysgrupper. Lokalt finns också arbetsgrupper kopplade till lokala analysgrupper som i sin tur är kopplade till närvårdssamverkan. Vi behöver identifiera hur kommunerna har organiserat sina grupper så vi kan säkerställa flödet mellan lokal samverkan och länsövergripande analysgrupp. För att följa följsamhet och effekter av den nya lagen och de nya arbetssätt i den dagliga vården och omsorgen som lagen förutsätter har projektets arbetsgrupp identifierat ett antal indikatorer. En del indikatorer kan användas för att direkt följa upp mål medan andra indikatorer kan användas för att ge en ökad förståelse för orsakssamband och det som driver utvecklingen. 7 (12)

8 Uppföljning av upplevd trygghet och delaktighet Webbkollen är en metod för kvalitetsförbättring i vården som utvecklats av Sveriges kommuner och landsting (SKL) i samarbete med bl.a. Blekinge Tekniska Högskola (Webbkollen 2018). Med några frågor som identifierats i Webbkollen-Ring upp (2018) samt en tillagd studiespecifik fråga har detta förenklade instrument försökt belysa den enskildes delaktighet i utskrivningsprocessen och upplevelse av trygghet i hemsituationen efter utskrivning. Detta förenklade instrument användes första gången där alla som skrevs ut från slutenvården den 25 juni och var inskrivna i Prator intervjuades. Tyvärr kom endast tre svar in då. Ett nytt försök gjordes den 14 november där sju intervjuer registrerades. Tre personer hade tackat nej till att bli intervjuade. På frågan hur det fungerar när personen kommit hem (givna svarsalternativ) svarar ingen dåligt, en både bra och dåligt, fem bra och en vet inte. På frågan om hur trygg personen känner sig efter hemgång (givna svarsalternativ) svarar ingen mycket otrygg, två ganska otrygg, ingen i viss mån trygg, tre ganska trygg och två mycket trygg. Kommentarer till ganska otrygg : Hon oroar sig för att inte orka gå ner till vårdcentralen med hjälp av sin rollator. behöver ta prover ofta en tid framöver enligt henne. Svårt att klara mig själv, sambo ligger på sjukhus, orolig över sin situation. Tre var med och planerade för sin hemgång. Två uppgav att de inte var det och två visste inte. Fem visste inte vart de skulle vända sig om de hade frågor På frågan om den intervjuade hade något att tillägga lämnades följande kommentarer Patienten bor på säbo sedan tidigare. Hjälp från hemtjänsten fungerar bra. Det är svårare med kontakten med läkare på vårdcentralen. Jag skulle inte klarat av detta om inte min dotter hjälpt mig. Allt känns osäkert. Enligt ssk som intervjuade förekommer viss kognitiv svikt. Han är nöjd och tycker det fungerar bra på kortis Instrumentet har upplevts användbart och ny uppföljning ska göras våren (12)

9 Indikatorer i utskrivningsprocessen Utifrån data som kan hämtas ur Prator har statistik av Ledtider, Fast vårdkontakt och SIP (Samordnad individuell plan) följts upp månadsvis. Dagar i genomsnitt från utskrivningsklar till faktisk utskrivning (Ledtider) Ledtider i genomsnitt från januari 2016 december ,8 3,8 3,1 1,2 0,8 1 JAN-16 DEC-16 DEC-17 OKT-18 NOV-18 DEC-18 (Källa: Prator administration, statistik) Dagar från bedömning om utskrivningsklar till utskrivning under en vecka i november 2018 Under en vecka i november sammanställdes tiden från att utskrivningsklar meddelande skickats till att faktisk utskrivning skett 215 utskrivningsklarmeddelanden skickades under den utvalda veckan i november. 118 personer skrevs ut före eller samma dag som utskrivningsklar meddelandet skickades. 50 personer skrevs ut senare än dagen efter. 6 personer skrevs ut efter fyra dagar eller mer (Källa: Prator administration statistik) Fast vårdkontakt Vid statistikuttag i Prator kan man se att detta har fungerat väl i Uppsala län då det i 97% av alla inskrivningsmeddelande finns en namngiven fast vårdkontakt registrerad 9 (12)

10 SIP (Samordnad individuell plan) Under 2018 skickades totalt 1872 SIP meddelanden i Prator (initiativ, kallelse, information och utvärdering kallelse) Av dessa makulerades sedan 180. Traditioner och vårdkultur och svårigheter att se skillnad på ex vårdplanering/utskrivningsplanering, vad SIP är och vem SIP är till för skapar otydlighet I juni 2018 beviljades SKL statliga medel för att under året stödja användningen av SIP med särskilt fokus på äldre. Under hösten genomförs därför en satsning som bestod i att nyutveckla och anpassa befintligt material samt sprida detta i hela vård- och omsorgskedjan. SKL arbetade parallellt med tre delar: Produktion av material, spridning av material, och ökning av efterfrågan. Projektdeltagarna har deltagit i SKLs arbete och distribuerat framtaget material. En spridningsplan är framtagen i länet. SKL:s film SIP på 3 minuter finns tillgängligt på ViS ihop med riktlinjen! Den är ett lysande generellt verksamhetsstöd som inte dramatiserar eller komplicerar SIP. Olika former med föreläsningar, film etc har förekommit Samarbete har etablerats med Monica Jonsson, MJ InterAction, som fått uppdrag att kartlägga nuläge och ta fram förslag på hur samverkan utifrån SIP kan förbättras. Betalningsansvar vid utskrivning från sjukhus 2017 och 2018 Kommun Betalningsansvar 2017 Betalningsansvar 2018 Heby kommun Uppsala kommun ( vuxna med funktionshinder) Uppsala kommun (äldrekontoret) Älvkarleby kommun Östhammars kommun Tierps kommun Håbo kommun Enköpings kommun Knivsta kommun Summa kr (Källa: Regionkontoret. Röda siffror är krediterade belopp) 10 (12)

11 Uppföljning av återinskrivningar inom 30 dagar Det finns idag inga tecken på att återinskrivningarna ökat. Nedanstående figur visar ALLA återinskrivningar oavsett ålder och diagnos (SAS rapport). Förslag har lämnats till Regionkontoret att om möjligt koppla denna statistik till Prator för att kunna se koppling till utskrivningsprocessen och den målgrupp lagen om samverkan vid utskrivning avser. Kan användandet av kvalitetsregistret Senior Alert förebygga återinskrivningar? Kristina Malmsten, SKL/Senior Alert har varit inbjuden för att prata om kvalitetsmätningar och hur vi kan använda kvalitetsmätningar som vårdprevention/arbeta förebyggande då detta var ett av SKLs prioriterade fokusområden hösten. På en rundfrågning i kommunerna görs kvalitetsmätningar men som en kommun svarar: registrering är inte det svåra. Det svåra är att få till verkstad av det hela och att göra åtgärder för att minimera risker och att följa upp och utvärdera åtgärderna. Ibland har allt för mycket fokus lagts på registret och själva instrumentet och registreringen så att man tappat bort varför och ändamålet Uppföljning av avvikelser utifrån utskrivnings processen Statistik av antalet avvikelser har inte följts under hösten, däremot har inlämnade avvikelser och extrameddelande i Prator analyserats. Av de genomgångna ärendena kan ses att rutinerna inte följs inför utskrivning. Det är otydligt med ansvar och roller framför allt när det gäller bedömning och uppdrag för hemsjukvård. Hur blir man hemsjukvårdspatient och vad är skillnad mellan hälso- och sjukvård och socialtjänst? Oklarheter finns när det gäller egenvård. Oklarheter finns när och om SIP behövs Implementering Riktlinjer har tagits fram i redaktionsråd och beslutats av HSVO. Utifrån riktlinjer skapas lokala rutiner Olika strategier för spridning, införande och användning har tillämpats Formerna för kommunikation har varit nätverksträffar, dialogforum, e-post, inkomna rapporter från verksamhetsföreträdare, workshops, webbsida mm. Arbetsgruppens deltagare har i olika sammanhang arbetat med detta 11 (12)

12 Projektgruppens deltagare Lena Sjöberg, närvårdsstrateg Uppsala kommun/region Uppsala Magdalena Lind Hammar, avd.chef Akademiska sjukhuset Mattias Alsiö, närvårdsstrateg Enköpings kommun Monica Brundin, samordningsstrateg Nära vård och hälsa Pia Lagerström, Handläggare IT/Objektspecialist Prator Ann-Marie Thordeman, projektledare, Nära vård och hälsa Referensgrupp/sakkunniga Agneta Resin, biståndschef Enköpings kommun Eva Smith, bitr. verksamhetschef, samordning, Psykiatri Akademiska sjukhuset Helene Klockare, områdeschef Äldreomsorg, Tierps kommun Kerstin Suber, verksamhetsutvecklare, produktionsavdelningen Akademiska sjukhuset Monika Hansson, MAS Uppsala kommun Robert Sakari Kristiansson, chefsläkare Nära vård och hälsa Ulrika Brugård, områdeschef myndighet, VO Knivsta kommun GAP-UL deltagare Representation i GAP-UL utgår från behov av bred kompetens, representanternas funktioner och koppling till nätverk/samverkansgrupperingar i länet. Nära vård och hälsa Elize Leto utvecklingsledare, Nära vård och hälsa Monica B Pettersson, verksamhetschef Tierps VC Staffan Anderberg, verksamhetschef Capio VC, Sävja Akademiska sjukhuset/lasarettet i Enköping Mikael Köhler chefsläkare AS Eva Smith bitr. verksamhetschef Verksamhetsområde Psykiatri Evelina Pihl utskrivningssjuksköterska, Lasarettet Enköping Carina Jangborg verksamhetschef, geriatriken AS Länets kommuner Carin Thunman, MAS Tierps kommun Agneta Resin biståndschef, Enköpings kommun Marini Adams, MAR och Hjälpmedelsansvarig, Knivsta kommun Resurspersoner Ann-Marie Thordeman, projektledare Samverkan vid utskrivning Pia Lagerström, objektspecialist EPJ Samordnare Robert Sarkadi Kristiansson chefsläkare NVH Lena Sjöberg, närvårdsstrateg UK/RU Monika Brundin samordningsstrateg NVH (sammankallande) 12 (12)

Samverkan vid utskrivning från slutenvård

Samverkan vid utskrivning från slutenvård Samverkan vid utskrivning från slutenvård Projektplan Hösten 2018-2019 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRUNDLÄGGANDE INFORMATION 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte 4 2 MÅL 4 2.1 Effektmål 4 2.2 Projektmål 4 3 AKTIVITETER

Läs mer

Rapport Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård del 3. Uppföljning av process och effektmål

Rapport Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård del 3. Uppföljning av process och effektmål Rapport Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård del 3 Uppföljning av process och effektmål 20180101-20180630 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMMANFATTNING 4 INLEDNING 5 Bakgrund 5 Projektdirektiv 2018 5 PROJEKTORGANISATION

Läs mer

Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård. Projektplan del 3 Uppföljning av process och effektmål

Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård. Projektplan del 3 Uppföljning av process och effektmål Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård Projektplan del 3 Uppföljning av process och effektmål 20180101-20180630 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRUNDLÄGGANDE INFORMATION 3 1.1 Bakgrund 3 1.1.1 Nationellt

Läs mer

Projektrapport Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård, del 2

Projektrapport Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård, del 2 Projektrapport Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård, del 2 Ann-Marie Thordeman 20171231 Sammanfattning... 3 Inledning... 3 Mål... 3 Projektmål... 3 Effektmål... 4 Aktiviteter... 4 Sammanfattning

Läs mer

Lag samverkan vid utskrivning från sluten hälsooch sjukvård (2017:612)

Lag samverkan vid utskrivning från sluten hälsooch sjukvård (2017:612) Lag samverkan vid utskrivning från sluten hälsooch sjukvård (2017:612) Träder i kraft 1 januari 2018 enligt beslut 15 juni 2017 och har bestämmelser om 1. Samverkan vid planering för dem med behov av insatser

Läs mer

SIP= SAMORDNAD INDIVIDUELL PLAN

SIP= SAMORDNAD INDIVIDUELL PLAN SIP OCH LUSEN SIP= SAMORDNAD INDIVIDUELL PLAN Både i Socialtjänstlagen och Hälso- och sjukvårdslagen står att läsa att en samordnad individuell plan ska tas fram när någon är i behov av insatser från både

Läs mer

Minnesanteckningar tjänstemannaledning hälsa, stöd, vård och omsorg 1 september 2017

Minnesanteckningar tjänstemannaledning hälsa, stöd, vård och omsorg 1 september 2017 2017-09-08 Minnesanteckningar tjänstemannaledning hälsa, stöd, vård och omsorg 1 september 2017 Deltagande Åsa Himmelsköld, Lena Dahlman, Torun Hall, Margareta Öhrvall, Eva Telne, Åsa Dahlen, Tomas Brandell,

Läs mer

Lagen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Lagen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Lagen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Bakgrund Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, trädde i kraft den 1 januari 2018 Syftet med den nya lagen

Läs mer

Praktiska anvisningar - Analys och ekonomi, Samordning av den enskildes insatser mellan slutenvård, öppenvård och kommun

Praktiska anvisningar - Analys och ekonomi, Samordning av den enskildes insatser mellan slutenvård, öppenvård och kommun Praktiska anvisningar - Analys och ekonomi, Samordning av den enskildes insatser mellan slutenvård, öppenvård och kommun 2019 Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso-

Läs mer

Riktlinje för samverkan inom Uppsala kommun vid hemgång efter sjukhusvistelse

Riktlinje för samverkan inom Uppsala kommun vid hemgång efter sjukhusvistelse uppätifi ÄLDREFÖRVALTNINGEN 11, Handläggare Datum Diarienummer Lena Sjöberg 2018-11-09 ALN-2018-0660 Äldrenämnden Riktlinje för samverkan inom Uppsala kommun vid hemgång efter sjukhusvistelse Förslag till

Läs mer

Jan Andersson, utvecklingsstrateg

Jan Andersson, utvecklingsstrateg 2018-11-08 Minnesanteckningar samråd HSVO, 8 november 2018 Plats: Kungsängen, plan 5, Regionens hus, Storgatan 27, Uppsala Närvarande: Vivianne Macdisi (S) Anna-Karin Klomp (KD) Göran Nilsson (M) Monica

Läs mer

Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län

Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län Bilaga 1 Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län Denna handlingsplan är en bilaga till R egional ö verenskommels e om utveckling av samverkan

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso-och sjukvård

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Ny lag om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Prop.2016/17:106 Lagförslagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2018 för den somatiska vården och 1 januari 2019 för den psykiatriska

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 Närvård I Uppsala län definieras närvård som det samverkansarbete inom hälso- och sjukvård och social omsorg som bedrivs mellan lanstinget och kommunerna. Syftet är

Läs mer

Projekt Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård

Projekt Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård Projekt Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård Lägesrapport 28 september 2017 Projektledare Ann-Marie Thordeman Bakgrund... 3 Styrgrupp för projekt... 3 Projektstatus september 2017... 3 Kommunikationsplan...

Läs mer

Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Utredning Göran Stiernstedt SOU 2015:20 Nuvarande betalningsansvarslag upphävs och ersätts av den nya lagen 1 januari 2018 Gemensam

Läs mer

Samverkansmöte 27/9. Agenda

Samverkansmöte 27/9. Agenda Agenda Samverkansmöte 27/9 Nya lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård from 1/1-18. Kristina Jungmar, chef avdelningen för myndighetsutövning Information från Maria Kittel, verksamhetschef

Läs mer

Minnesanteckningar tjänstemannaledning hälsa, stöd, vård och omsorg 9 maj 2019, klockan 09: , Regionens hus

Minnesanteckningar tjänstemannaledning hälsa, stöd, vård och omsorg 9 maj 2019, klockan 09: , Regionens hus 2019-05-14 Minnesanteckningar tjänstemannaledning hälsa, stöd, vård och omsorg 9 maj 2019, klockan 09:00-15.00, Regionens hus Deltagande Åsa Himmelsköld, Region Uppsala, Regionkontoret Mikael Köhler, Region

Läs mer

Datum för upprättande: Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018

Datum för upprättande: Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018 Datum för upprättande: 2017-10-31 Datum för uppföljning: Psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan 2018 0 TML HSVO Tjänstemannaledning för hälsa, stöd, vård och omsorg. (Länsgemensam). HSO Handikappförbundens

Läs mer

Regional överenskommelse om utveckling av samverkan vid utskrivning från sl uten hälso - och sjukvård

Regional överenskommelse om utveckling av samverkan vid utskrivning från sl uten hälso - och sjukvård Regional överenskommelse om utveckling av samverkan vid utskrivning från sl uten hälso - och sjukvård 1 Inledning Den 1 januari 2018 träder en ny lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och

Läs mer

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-08-17 Handläggare Christina Malmqvist Telefon: 08-508 36 222 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remiss av KSL:s rekommendation

Läs mer

Samråd hälsa, stöd, vård och omsorg HSVO Minnesanteckningar från mötet

Samråd hälsa, stöd, vård och omsorg HSVO Minnesanteckningar från mötet 2017-11-20 Samråd hälsa, stöd, vård och omsorg HSVO Minnesanteckningar från mötet 2017-11-17 Närvarande: Vivanne Macdisi, ordförande (S) Malena Ranch (MP) Håkan Collin (S) Viktoria Söderling (S) Monica

Läs mer

Riktlinje för samordnad utskrivningsplanering och Prator

Riktlinje för samordnad utskrivningsplanering och Prator Diarienummer ALN-2015-0123.37 OSN-2015-0239.37 SCN-2015-0187.37 Riktlinje för samordnad utskrivningsplanering och Prator Utgår från övergripande styrdokument för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun omfattande

Läs mer

Presentation av Västra Götalands Överenskommelse och riktlinje Samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Presentation av Västra Götalands Överenskommelse och riktlinje Samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Presentation av Västra Götalands Överenskommelse och riktlinje Samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Lena Arvidsson och Maria Grip 2018-04-24 Bakgrund Lagen om samverkan vid

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre Handlingsplan för regional utveckling 2013-2014

Bättre liv för sjuka äldre Handlingsplan för regional utveckling 2013-2014 Struktur Aktivitet Tidplan Roller och ansvar Uppföljning Styrning och ledning Utvecklingsarbetet om Bättre liv för sjuka äldre ska förankras i de strukturer för styrning, ledning och samverkan som finns

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre

Bättre liv för sjuka äldre Bättre liv för sjuka äldre Handlingsplan 2014 Uppsala län Bättre liv för sjuka äldre 2014 Övergripande mål och resultat Det här vill vi uppnå Bilaga Så här mäter vi förbättringar Sammanhållen vård och

Läs mer

Trygg och effektiv utskrivning i Halland GNHH

Trygg och effektiv utskrivning i Halland GNHH Trygg och effektiv utskrivning i Halland GNHH 170310 Lagförslag Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Ska ersätta dagens betalningsansvarslag. Tidplan Lagrådsremiss 20 december 2016

Läs mer

Samverkan i kommunen vid hemgång efter sjukhusvistelse

Samverkan i kommunen vid hemgång efter sjukhusvistelse RUTIN FÖR Samverkan i kommunen vid hemgång efter sjukhusvistelse Antaget av Medicinskt ansvarig sjuksköterska Antaget 2018-06-01 Giltighetstid 2020-06-01 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska

Läs mer

PM Bakgrunden till satsningen på SIP för äldre var att användningen inte motsvarade behoven

PM Bakgrunden till satsningen på SIP för äldre var att användningen inte motsvarade behoven PM 2019-03-20 Vårt dnr: 1 (6) Vård och Omsorg Åsa Furén-Thulin Återrapportering till Socialdepartementet avseende medel för Samordnad individuell plan (SIP) och förebyggande insatser (regeringsbeslut 2018-07-19

Läs mer

Ersättning för vård av utskrivningsklar patient under år 2018

Ersättning för vård av utskrivningsklar patient under år 2018 Uppsala OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Jesper Kyrk 2018-04-04 ÄLN-2018-0075 Äldrenämnden Ersättning för vård av utskrivningsklar patient under år 2018 Förslag till beslut Äldrenämnden

Läs mer

Avtal om samverkan vid in- och utskrivning från slutenvården

Avtal om samverkan vid in- och utskrivning från slutenvården 1(5) Avtal om samverkan vid in- och utskrivning från slutenvården Avtalets parter är Region Jämtland Härjedalen och kommunerna i Jämtlands län. Till detta avtal hör Riktlinjer för samarbete vid in- och

Läs mer

Branschråd. Jesper Kyrk, avdelningschef äldreförvaltningen 9 november 2018

Branschråd. Jesper Kyrk, avdelningschef äldreförvaltningen 9 november 2018 Branschråd Jesper Kyrk, avdelningschef äldreförvaltningen 9 november 2018 Dagens agenda Presentationsrunda Äldreombudsman Nationella brukarundersökningen 2018 Äldrevänlig stad Nuläge utifrån lagen om samverkan

Läs mer

SIP Hur svårt kan det vara?! Rapport från projekt Uppföljning av samverkan och processer när (bl.a.) SIP tillämpas 26 april 2019

SIP Hur svårt kan det vara?! Rapport från projekt Uppföljning av samverkan och processer när (bl.a.) SIP tillämpas 26 april 2019 SIP Hur svårt kan det vara?! Rapport från projekt Uppföljning av samverkan och processer när (bl.a.) SIP tillämpas 26 april 2019 Uppdraget Region Uppsala och kommunerna i länet önskar generellt förbättra

Läs mer

På väg. Delrapport om genomförandet av lagen om samverkan vid utskrivning från slutenvården. Seminarium om Nära vård, Kfsk och Region Skåne

På väg. Delrapport om genomförandet av lagen om samverkan vid utskrivning från slutenvården. Seminarium om Nära vård, Kfsk och Region Skåne På väg Delrapport om genomförandet av lagen om samverkan vid utskrivning från slutenvården Seminarium om Nära vård, Kfsk och Region Skåne 2019-01-25 Agenda Kort om Vårdanalys Presentation av På väg Delrapport

Läs mer

Ersättning för vård av utskrivningsklar patient under år 2018

Ersättning för vård av utskrivningsklar patient under år 2018 OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Evelyn Widenfalk Ehlin 2018-03-29 OSN-2018-0244 Omsorgsnämnden Ersättning för vård av utskrivningsklar patient under år 2018 Förslag till beslut Omsorgsnämnden

Läs mer

Ett nationellt perspektiv på samverkan vid utskrivning från sjukhus

Ett nationellt perspektiv på samverkan vid utskrivning från sjukhus Ett nationellt perspektiv på samverkan vid utskrivning från sjukhus 28 september 2018 Maj Rom och Greger Bengtsson Avdelningen för vård och omsorg 1 Trygga och självständiga hemma 2 Samverkan vid utskrivning

Läs mer

Planering: Samverkan vid in- och utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård i Skaraborg

Planering: Samverkan vid in- och utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård i Skaraborg Jeanette Andersson Skaraborgs kommunalförbund/vårdsamverkan 2017-11-10 Planering: Samverkan vid in- och utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård i Skaraborg Organisationskarta Implementering - Vårdsamverkan

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Mål Genom ett tillitsfullt samarbete med den enskildes bästa i fokus bedriva en god och effektiv

Läs mer

Sunne kommun. Bilaga till Samgranskning äldreomsorg och läkemedel. Advisory Offentlig sektor KPMG AB 2015-02-02 Antal sidor: 5

Sunne kommun. Bilaga till Samgranskning äldreomsorg och läkemedel. Advisory Offentlig sektor KPMG AB 2015-02-02 Antal sidor: 5 Bilaga till Samgranskning äldreomsorg och läkemedel Advisory Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 5 2015 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the Organisation Folkmängden

Läs mer

28 Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om arbetet med implementering av lagen samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (prop

28 Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om arbetet med implementering av lagen samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (prop 28 Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om arbetet med implementering av lagen samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (prop 2016/17: 106) HSN 2018-0687 Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

405 (24) 254 (15) 2519 (193) 664 (44) 175 (23)

405 (24) 254 (15) 2519 (193) 664 (44) 175 (23) VI SOM ÄR HÄR IDAG Anhörigrepresentant Anhörigrådgivare/-konsulent Arbetsterapeut Avdelningschef Biståndschef Biståndshandläggare Demenssköterska Demensvårdsutvecklare/-konsulent Distriktssköterska Enhetschef/bitr

Läs mer

Sammanfattning av planeringsprocess, åtagande och centrala begrepp enligt lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård

Sammanfattning av planeringsprocess, åtagande och centrala begrepp enligt lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård Bilaga 2 Sammanfattning av planeringsprocess, åtagande och centrala begrepp enligt lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård Detta dokument är en bilaga till regionala Överenskommelsen

Läs mer

Samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården, lokal rutin Håbo kommun

Samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården, lokal rutin Håbo kommun ViS - Vård i samverkan Kommun(er): Håbo kommun Region Uppsala: Primärvården i Håbo, Psykiatrimottagningen i Håbo och Enköpings lasarett Fastställt av: Tjänstemannastyrgruppen för närvårdsamverkan Datum:

Läs mer

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet Monica Jonsson 2016-02-09 076-724 99 00 monica.jonsson@lul.se Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2016-02-05 Närvarande: Elisabet Kantor Marie Palmgren Åsa Johansson

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län. Kalmar läns modellen

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län. Kalmar läns modellen Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Kalmar läns modellen Bakgrund Kalmar läns modellen 12 kommuner och landstinget ( 242000 invånare)

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Presentation av det gemensamma arbetet

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Presentation av det gemensamma arbetet Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Presentation av det gemensamma arbetet 2017 Ny lag som reglerar övergången mellan vårdgivare Den 1 januari 2018 träder en ny lag om samverkan vid

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet

Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet Monica Jonsson Regionförbundet Uppsala län 018 18 21 09 monica.jonsson@regionuppsala.se Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet Representanter från landstinget och länets kommuner på ledningsnivå

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning PROJEKTPLAN 2013 2015 Reviderad okt 2014 Stöd till personer med funktionsnedsättning ett regionalt utvecklingsarbete inom området förstärkt brukarmedverkan i Västerbotten 1 1. Bakgrund och uppdrag I regeringens

Läs mer

Projekt in- och utskrivningsklar patient. - vårdkedjan för de mest sjuka äldre

Projekt in- och utskrivningsklar patient. - vårdkedjan för de mest sjuka äldre Projekt in- och utskrivningsklar patient - vårdkedjan för de mest sjuka äldre Bakgrund LGS beslutar 2009 att införa en gemensam modell för in- och utskrivningsklara patienter Regeringen anslår medel till

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre

Bättre liv för sjuka äldre Bättre liv för sjuka äldre Handlingsplan för regional utveckling 2013-2014 i Uppsala län Vård-och omsorgsförvaltningen i Enköpings kommun. Foto: IBL Bildbyrå. Formgivning: Ida Ingemarsson Sedan 2010 har

Läs mer

Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län

Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Vård i samverkan kommuner och landsting i Uppsala län Utarbetad av Utvecklingsgruppen Vårdkedjan somatik Ersätter Riktlinjer till överenskommelse om vårdkedjan i Uppsala län somatik, 2008-11-14 Version

Läs mer

Ett nationellt perspektiv på samverkan vid utskrivning från sjukhus

Ett nationellt perspektiv på samverkan vid utskrivning från sjukhus Ett nationellt perspektiv på samverkan vid utskrivning från sjukhus Borlänge 6 november 2018 Maj Rom och Greger Bengtsson Mikael Malm och Zophia Mellgren Antal invånare 80 år och äldre i Sverige 2018-11-06

Läs mer

Nya arbetssätt utifrån lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Nya arbetssätt utifrån lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Nya arbetssätt utifrån lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Talmanus Övergripande information Oktober 2018 Sida 1: Den nya lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso-

Läs mer

utskrivning från slutenvårdspsykiatrin Nära vård och hälsa Seminarium

utskrivning från slutenvårdspsykiatrin Nära vård och hälsa Seminarium utskrivning från slutenvårdspsykiatrin hur fungerar det? Nära vård och hälsa Seminarium 2019-04-26 09.00 Inledning Lena Sjöberg Frågor som inkommit och svar Ann-Marie Thordeman Nuläge och analys av statistik

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Uppstartsmöte Ny lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Kalmar läns-

Läs mer

Hur kan vi kvalitetssäkra in- och utskrivningsprocessen

Hur kan vi kvalitetssäkra in- och utskrivningsprocessen Hur kan vi kvalitetssäkra in- och utskrivningsprocessen Kommunikation Ansvar och roller Personcentrerat Evidens-/kunskapsbaserat Landstinget Kommunen Primärvård Socialtjänst Specialistvård Hemsjukvård

Läs mer

Överenskommelse och riktlinje för Västra Götaland Utifrån lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (2017:612)

Överenskommelse och riktlinje för Västra Götaland Utifrån lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (2017:612) Överenskommelse och riktlinje för Västra Götaland Utifrån lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (2017:612) Datum: 2018-01-29 Skapat av: Lena Arvidsson Bakgrund Lagen om samverkan

Läs mer

Praktiska anvisningar Uppföljning och ekonomi, lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, för chefer

Praktiska anvisningar Uppföljning och ekonomi, lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, för chefer Praktiska anvisningar Uppföljning och ekonomi, lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, för chefer 2017 Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område

Läs mer

Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård

Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Förberedelser för nytt arbetssätt gällande samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Den gemensamma checklistan är övergripande och vänder sig till alla parters chefer. Syftet är

Läs mer

Ingång 21 Västmanlands sjukhus Västerås

Ingång 21 Västmanlands sjukhus Västerås MINNESANTECKNINGAR 1 (1) Mötesrubrik Plats Samordningsmöte med projektledningsgrupp/utvecklingsledare/teamsamordnare Ingång 21 Västmanlands sjukhus Västerås Tidpunkt 2013-08-27 Närvarande Projektgruppen:

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Handlingsplan Ledningskraft 2014 i Osby kommun Mål ur den enskildes perspektiv Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till

Läs mer

Planering: Samverkan vid in- och utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård i Skaraborg

Planering: Samverkan vid in- och utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård i Skaraborg Jeanette Andersson Skaraborgs kommunalförbund/vårdsamverkan 2018-01-14 Planering: Samverkan vid in- och utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård i Skaraborg Organisationskarta Implementering - Vårdsamverkan

Läs mer

Projektrapport: Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård

Projektrapport: Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård Projektrapport: Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård Ett välfungerande system för in och utskrivningsprocessen kan leda till bättre planering för den enskilde Ann-Marie Thordeman 2016-12-27 Besöksadress

Läs mer

Ny lag och överenskommelsen. Styrgruppen, projektgruppen, Tina Manson-Söderlund

Ny lag och överenskommelsen. Styrgruppen, projektgruppen, Tina Manson-Söderlund Ny lag och överenskommelsen Styrgruppen, projektgruppen, Tina Manson-Söderlund Hur har processen sett ut i Gävleborg? Bred förankring och delaktighet Regelbunden återkoppling och styrning Nationell omvärldspaning

Läs mer

Sammanfattning av Samverkansdialogen

Sammanfattning av Samverkansdialogen Sammanfattning av Samverkansdialogen In- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård 2019-04-10 Lena Arvidsson, processledare SAMLA Målsättning med samverkan vid in och utskrivning från sluten hälso-

Läs mer

Temagrupp Barn och unga

Temagrupp Barn och unga Temagrupp Barn och unga Lena Ekeroth Barn och unga ska lyckas i skolan Samverkansplattform Temagrupp Barn och Unga Temagrupp Barn och unga Utmaningar 2018 Förankring och mandat Familjecentrerat arbetssätt

Läs mer

1 Överenskommelsens parter

1 Överenskommelsens parter 1 OÖ verenskommelse mellan Region Va stmanland och kommunerna i Va stmanland om samverkan fo r trygg och effektiv utskrivning fra n sluten ha lso- och sjukva rd 1 Överenskommelsens parter Arboga kommun

Läs mer

Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Utredning Göran Stiernstedt SOU 2015:20 Nuvarande betalningsansvarslag upphävs och ersätts av den nya lagen 1 januari 2018 Gemensam

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län 2017-06-04 Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Missiv Förslag till beslut Förslag till beslut är att anta Överenskommelse mellan Landstinget

Läs mer

Minnesanteckningar: Temagrupp/NOSAM: Datum:

Minnesanteckningar: Temagrupp/NOSAM: Datum: Minnesanteckningar: Temagrupp/NOSAM: Datum: 2018-03-15 Kallade: Marie Berg, Närhälsan Vc Torslanda Ordförande Daniel Pus, Västra Hisingen, Göteborgs Stad Gunhild Unger Snygg Västra Hisingen, Göteborgs

Läs mer

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-06-15

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-06-15 Monica Jonsson Vård- och omsorgstrateg Regionförbundet 018-182109, 0703-402109 monica.jonsson@regionuppsala.se Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2012-06-15 Närvarande:

Läs mer

Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna

Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna Närvårdsutveckling som utgår från medborgarna Nätverkskonferens Göteborg 8 februari 2012 Tinna Cars-Björling, Närvårdsstrateg Landstinget i Uppsala län Uppsala län i Sverige Åtta kommuner i tre länsdelar

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för trygg och säker utskrivning från sluten hälso och sjukvård i Jönköpings län

Överenskommelse om samverkan för trygg och säker utskrivning från sluten hälso och sjukvård i Jönköpings län RJL 2017/3091 RJL 2017/2982 Överenskommelse om samverkan för trygg och säker utskrivning från sluten hälso och sjukvård i Jönköpings län 1 Giltig från 2018-01-01 Innehåll Överenskommelsens omfattning...

Läs mer

Handlingsplan - norra länet i samverkan år Rapporterings nivå - delar som LDG inte "äger" utan följer löpande för kännedom.

Handlingsplan - norra länet i samverkan år Rapporterings nivå - delar som LDG inte äger utan följer löpande för kännedom. MÅL & SYFTE : Skapa förutsättningar för att individer som är i behov av vård och omsorg, blir omhändertagna i ett helhetsperspektiv med individen i fokus, oberoende av ansvarig vård eller omsorgsgivare

Läs mer

Tillgängliga Samordnade Individuella Planer Sofi Nordmark Karin Sundström

Tillgängliga Samordnade Individuella Planer Sofi Nordmark Karin Sundström Tillgängliga Samordnade Individuella Planer Sofi Nordmark Karin Sundström Varför? 2018 Ny lagstiftning Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Dålig följsamhet i dagens processer för

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre Ett nationellt perspektiv Jan Olov Strandell Mål för hälso- och sjukvården 2 Hälso- och sjukvårdslagen Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Psykiatri 7 juni 2017

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Psykiatri 7 juni 2017 Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Psykiatri 7 juni 2017 Program 13:00 Inledning Jan Sundelius Nya lagen syfte, ViSam, Rutiner psykiatrin 13:45 Patientfall Örjan Andersson 14:15

Läs mer

FAQ Samverkan vid utskrivning

FAQ Samverkan vid utskrivning 1 FAQ Samverkan vid utskrivning 2017-12-22 Generella frågor Behövs en säker uppkoppling för Skype? Skype for business räknas som säker uppkoppling Gäller tilläggsrutinerna framöver? Tilläggsrutiner som

Läs mer

Tryggt mottagande i hemmet Lena Carling Projektledare

Tryggt mottagande i hemmet Lena Carling Projektledare Tryggt mottagande i hemmet 17 03 24 Lena Carling Projektledare Lena.carling@stockholm.se Syftet med Tryggt mottagande är ökad trygghet för den äldre och närstående samt minska behovet av vård- och omsorgsinsatser

Läs mer

Reviderad projektplan för Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Reviderad projektplan för Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård 1 (10) Regional utveckling, Margit Gehrke-Flyckt Reviderad projektplan för från sluten hälso- och sjukvård C:\Users\agu105\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Outlook\78623ZRZ\Projektplan

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-04-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-05-16 1 (3) HSN 2017-0027 Yttrande över motion 2016:43 av Tuva Lund (S)

Läs mer

Elize Leto och Mattias Taflin.

Elize Leto och Mattias Taflin. Elize Leto och Mattias Taflin. Mobilt Närvårdsteam Bidrar till rätt vårdnivå genom tidiga bedömningar bedömningarna om sjukhusbehov har stämt i 87%. Hembesök ca 120 och telefonrådgivning ca 100 på totalt

Läs mer

Parter: Region Östergötland, Östergötlands kommuner Datum: Diarienummer: HSN

Parter: Region Östergötland, Östergötlands kommuner Datum: Diarienummer: HSN Överenskommelse mellan Region Östergötland och kommunerna i Östergötland om samverkan för trygg, säker och effektiv utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Parter: Region Östergötland, Östergötlands

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Psykiatri 14 juni 2017

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Psykiatri 14 juni 2017 Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Psykiatri 14 juni 2017 Program 13:00 Inledning Jan Sundelius Nya lagen syfte, ViSam, Rutiner psykiatrin 13:45 Patientfall Örjan Andersson 14:15

Läs mer

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2014-09-12

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2014-09-12 Monica Jonsson Vård- och omsorgstrateg 2014-09-17 Regionförbundet 018-182109, 0703-402109 monica.jonsson@regionuppsala.se Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2014-09-12

Läs mer

I samarbete mellan Region Östergötland och länets 13 kommuner

I samarbete mellan Region Östergötland och länets 13 kommuner I samarbete mellan Region Östergötland och länets 13 kommuner Camilla Salomonsson och Anette Grahn, oktober 2017 1 Bakgrund Vård och omsorg behöver samordnas bättre Resurser används ineffektivt, t ex genom

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen

Överenskommelse mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen Överenskommelse mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen Samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Datum: 2018-10-26 Jeanette Andersson, processledare Västkom Lena Arvidsson,

Läs mer

Avvikelsehantering avseende vård i samverkan

Avvikelsehantering avseende vård i samverkan ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2016-12-13 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Alla förvaltningar Fastställt av: TKL 2016-11-01

Läs mer

Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Överenskommelse mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Innehållsförteckning 1. Allmänt om överenskommelse om

Läs mer

Trygg och säker utskrivning i Skaraborg. Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Trygg och säker utskrivning i Skaraborg. Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Trygg och säker utskrivning i Skaraborg Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Rapport till styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg 13 september 2017 Malin Swärd, medicinskt

Läs mer

Samverkan vid utskrivning - Blekingerutiner

Samverkan vid utskrivning - Blekingerutiner Samverkan vid utskrivning - Blekingerutiner Slutenvården planerar i samråd med patienten den slutenvård som ska ges, samt informerar fortlöpande kommun och öppenvård om hur planen och den enskildes status

Läs mer

Former för samverkan kring äldre i Stockholms län

Former för samverkan kring äldre i Stockholms län 2017-09-18 Närsjukvård Former för samverkan kring äldre i Stockholms län Primärvårdskonferens 2017 Gunilla Benner-Forsberg Hälso- och sjukvårdsförvaltningen /SLL 2017-09-18 Närsjukvård Innehåll i dagens

Läs mer

Betänkande av utredningen om betalningsansvarslagen SOU 2015: Sektionen för vård och socialtjänst 1

Betänkande av utredningen om betalningsansvarslagen SOU 2015: Sektionen för vård och socialtjänst 1 Betänkande av utredningen om betalningsansvarslagen SOU 2015:20 2015-03-05 Sektionen för vård och socialtjänst 1 En vattendelare och.. lite av ett getingbo? 2015-03-05 Sektionen för vård och socialtjänst

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2018-01-31 Närvarande: Ann Lindgren, Cecilia Lundberg, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund,

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre- i Sjuhärad, Södra Älvsborg

Bättre liv för sjuka äldre- i Sjuhärad, Södra Älvsborg Bättre liv för sjuka äldre- i Sjuhärad, Södra Älvsborg AKTIVITETSPLAN för hösten 2012, Sjuhärad, Södra Älvsborg Allmänt: Nedan följer de mål och aktiviteter som är planerade under höstterminen 2012, inom

Läs mer

Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Fyrbodal Lilla Edet

Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Fyrbodal Lilla Edet Följs upp av ledningsgrupp Vårdsamverkan 2ggr/år Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Lilla Edet Handlingsplanen utgår från regionala länsgemensamma handlingsplaner och Vårdsamverkan s Verksamhetsplan.

Läs mer

Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård. start respektive

Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård. start respektive Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård start 2018-01-01 respektive 2018-01-02 1 Agenda Uppdraget och arbetsgruppen Lagens innehåll Processteg Olika processer Skillnader

Läs mer

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2013-04-12

Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2013-04-12 Monica Jonsson Vård- och omsorgstrateg Regionförbundet 018-182109, 0703-402109 monica.jonsson@regionuppsala.se Tjänstemannaberedning Kommun och Landsting i Uppsala län Protokoll från mötet 2013-04-12 Närvarande:

Läs mer