DELEGATION FRÅN KOMMUNSTYRELSEN. ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN med senaste ändring , 20

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DELEGATION FRÅN KOMMUNSTYRELSEN. ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2009-12-09 346 med senaste ändring 2016-01-25, 20"

Transkript

1 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING DELEGATION FRÅN KOMMUNSTYRELSEN ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN med senaste ändring , 20 Bestämmelser för delegation Allmänt Delegation innebär rätten att fatta beslut i kommunstyrelsens ställe. Beslut fattat av delegat har samma rättsverkan som styrelsens egna beslut. I kommunallagen 6 kap finns de bestämmelser som reglerar delegering av ärenden. Ett delegationsbeslut kan inte överprövas (ändras) av kommunstyrelsen. Däremot kan styrelsen återkalla ett givet delegationsuppdrag. Detta kan göras generellt för viss grupp av ärenden, för en viss tjänsteman eller för visst ärende. Delegaten kan även lämna över beslutanderätten i ett visst ärende till styrelsen, utskottet resp. kommundirektören om ärendets beskaffenhet kan anses påkalla det. Vid delegats frånvaro eller förhinder har dess vikarie eller närmast överordnad rätt att fatta beslut på delegatens vägnar. Den som erhållit beslutanderätt har även en skyldighet att i förekommande fall ansvara för att förhandling och information sker enligt MBL i förhållande till de fackliga organisationerna. Vid nyrekrytering på tjänst ska särskild prövning göras angående inskränkning i delegationen under introduktionstid. Delegeringsförbud Delegats befogenheter är begränsade till det egna verksamhetsområdet och inom verksamhetsområdets budgetram. I följande slag av ärenden får beslutanderätten inte delegeras: ärenden som avser verksamhetens mål, inriktning, omfattning eller kvalitet, framställningar eller yttrande till fullmäktige, liksom yttranden med anledning av att beslut av styrelsen i dess helhet eller av fullmäktige har överklagats,

2 ärenden som rör myndighetsutövning mot enskild, om de är av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt, ärenden som väckts genom medborgarförslag och som överlåtits till styrelsen, vissa ärenden som anges i särskilda föreskrifter. Vidaredelegation Kommundirektör medges rätt att vidaredelegera egen delegation. Anmälan av delegationsbeslut till kommunstyrelsen Delegationsbeslut ska anmälas till styrelsen månadsvis där det tydligt framgår vilket ärende det gäller. Protokollen ska vara skrivna så att det är möjligt att i efterhand kunna fastslå vilka delegationsbeslut som avrapporterats vid ett visst sammanträde. Ärendemeningar, löpnummer och/eller diarienummer för det fattade delegationsbeslutet ska anges i det protokoll som skrivs efter det att delegationsbesluten anmälts till styrelsen. Beslut som fattas på grund av vidaredelegation ska anmälas till förvaltningschefen som i sin tur ska anmäla besluten vidare till styrelsen. Överklagan av delegationsbeslut Delegationsbeslut kan överklagas antingen med stöd av kommunallagen 10 kap, 1-15 (s.k. laglighetsprövning) eller med stöd av andra bestämmelser i resp. lag eller förordning (s.k. förvaltningsbesvär). Överklagande genom laglighetsprövning sker inom tre veckor från den dag då justering tillkännagetts på kommunens anslagstavla av protokollet från det sammanträde vid vilket delegationsbeslutet anmäldes. Vid förvaltningsbesvär räknas överklagningstidens tre veckor från det att klagande fått ta del av beslutet. A. Till sitt utskott för folkhälsa och samhällsskydd (UFoS) 1. Beslut om principer och omfattning av kommunens försäkringsskydd. 2. Beslut om upphandling inom budgetramen avseende tjänster, materiel och varor i enlighet med gällande upphandlingspolicy. 3. Beslut om budgetredovisning. 4. Beslut om kurser/konferenser för utskottets förtroendevalda. 5. Beslut om att föra talan i förvaltningsrätt om återkrav enligt 9 kap. 1 Socialtjänstlagen (SoL) (SoL 9 kap. 3 SoL). (Får enligt 10 kap. 4 SoL inte delegeras till enskild förtroendevald eller till tjänsteman).

3 6. Beslut om att föra talan hos förvaltningsrätt om återkrav för ekonomisk hjälp enligt 9 kap. 2 SoL (9 kap. 3 Sol, jfr 10 kap. 4 SoL). (Får enligt 10 kap. 4 SoL inte delegeras till enskild förtroende-vald eller till tjänsteman). B. Till sin ordförande 1. Representationer och uppvaktningar upp till kronor. 2. Utövande av kommunstyrelsens beslutanderätt i brådskande fall, då sammanträde med styrelsen ej är möjligt att genomföra i enlighet med kommunallagen 6 kap Lämna förord för anställning av kommundirektör (efter samråd med övriga presidiet). 4. Godkännande av uppsägning från kommundirektören, personalchefen och ekonomichefen samt förvaltningscheferna på deras begäran. 5. Förordnande av vikarie för kommundirektören upp till 6 månader. 6. Ledighetsbeslut för kommundirektören upp till 6 månader. C. Till ordföranden i utskottet för folkhälsa och samhällsskydd 1. Överklagande, yrkande om inhibition samt yttrande till förvaltningsrätt och kammarrätt i SoL-ärenden när ursprungsbeslutet fattats av utskottet. Avser beslut där utskottets beslut inte kan avvaktas. D. Till kommundirektören Till kommundirektören delegeras beslutanderätten inom nedanstående områden i sådana ärenden som ej är av principiell eller särskilt viktig betydelse eller där beslutanderätten ej delegerats till annan. Kommundirektörens vidaredelegering av beslutanderätten redovisas i bilaga. D a. Allmänna ärenden 1. I samband med ärendeberedning; infordrande av yttranden från och verkställande av remisser till kommunens övriga förvaltningschefer samt kommunens nämnder och styrelser. 2. Avskrivande av ärenden som bedöms ej påkalla någon åtgärd. 3. Utövande vid förfall för både ordföranden och vice ordföranden av den till ordföranden delegerade beslutanderätten. 4. Ärenden som avser tillstånd och registrering av lotterier enligt lotterilagen.

4 5. Yttrande enligt lagen om kabelsändningar. 6. Yttrande enligt lagen om kameraövervakning. 7. Yttrande i ärenden om glesbygdsstöd vad avser kommersiell service. 8. Yttrande och beslut i ärenden om hemsändningsbidrag. 9. Beviljande av transportstöd för tyngre transporter i skärgården enligt fastställda regler. 10. Beslut om utlämnande av allmän handling till enskild eller annan myndighet och uppställande av förbehåll i samband med utlämnande till enskild samt beslut om avvisning av överklaganden enligt förvaltningslagen. 11. Kommunens allmänna flaggning. 12. Tillstånd att använda kommunens vapen/logotyp. 13. Befullmäktigande av ombud att föra kommunens talan inför domstol och andra myndigheter samt vid förrättningar av skilda slag. 14. Beslut om att bestämma ändamål med och medlen för behandling av personuppgifter av mindre principiell betydelse ( 3 och 9 Personuppgiftslagen/PuL). 15. Beslut om att särskilda skäl finns för att förlänga tiden för att ge registrerad information upp till fyra månader ( 26 PuL). 16. Beslut om att ej lämna ut information till den registrerade ( 27 PuL). D b. Ekonomi- och finansärenden 1. Beslut rörande medelsplacering, utlåning och upplåning enligt av fullmäktige beslutad finanspolicy för Västerviks kommun och kommunägda företag. 2. Beslut rörande medelsplacering enligt av kommunfullmäktige beslutad policy för donationsfondernas förvaltning. 3. Beslut rörande kravverksamhet inkl inkasso och rättsliga åtgärder avseende kommunens fordringar. 4. Beslut om avskrivning (bokföringsmässig) av kommunens fordringar vid konkurser och där gäldenär saknar utmätningsbara tillgångar.

5 5. Ingå ramavtal med leverantörer avseende varor och tjänster enligt kommunens upphandlingspolicy. 6. Intern och extern försäljning av kommunens överskottsmateriel enligt särskilda regler. 7. Besluta om taxor vid uthyrning av lokaler till enskilda. 8. Utsträckning, nedsättning, dödning och relaxering (avlyftning från en eller flera av de intecknade fastigheterna vid gemensam inteckning, t ex vid avstyckning) av inteckningar samt utbyte av pantbrev och därmed jämförliga åtgärder. 9. Besluta om kommunens förlustansvar i samband med statligt stöd till småhus enligt gällande författningar. 10. Godkänna försäljning genom mäklare i stället för exekutiv auktion vid infriande av kommunens borgen och ansvarsåtagande. D c. Personal- och lönefrågor 1. Förhandla på kommunens vägnar enligt lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL) 10 och 64 samt teckna lokala kollektivavtal i frågor rörande förhållandet mellan kommunen som arbetsgivare och dess arbetstagare. 2. Förhandla på kommunens vägnar vad gäller och 38 (MBL) i frågor av kommunövergripande karaktär. 3. Avgöra frågor om tolkning och tillämpning av lag, avtal och andra bestämmelser rörande förhållandet mellan kommunen som arbetsgivare och dess arbetstagare. 4. Ansvara för lönerevisionsförhandling inom ramen för givna riktlinjer. D d. Personalfrågor inom kommunstyrelsens förvaltning 1. Beslut rörande tillsvidareanställning av personal inom kommunstyrelsens förvaltning. 2. Omplacering, förflyttning samt övriga ändringar av arbetstagares anställningsförhållanden 3. Medbestämmandeförhandlingar (MBL 11-14, 38) inom kommunstyrelsens förvaltning.

6 4. Besluta om uppsägning och avsked av arbetstagare inom kommunstyrelsens förvaltning. 5. Ansvara för arbetsmiljön enligt gällande arbetsmiljölag och Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter. D e. Personalfrågor rörande förvaltningschefer, personalchef och ekonomichef 1. Bereda rekryterings- och avvecklingsfrågor rörande rubricerade befattningshavare enligt lämnade direktiv. 2. Genomföra löneförhandlingar för rubricerade befattningshavare inom ramen för lämnade direktiv. 3. Initiera, planera och genomföra utbildnings- och utvecklingsinsatser för rubricerade. Befattningshavare. 4. Genomföra medbestämmandeförhandlingar (MBL 11-14) i ärenden rörande rubricerade befattningshavares anställningsförhållanden. 5. Förordnande av vikarie upp till 6 månader. 6. Ledighetsbeslut upp till 6 månader. D f. Mark- och fastighetsfrågor 1. Utarrendering av mark för en tid av högst 5 år. Vid värden om kr eller lägre eller områden om 100 kvm eller mindre för en tid av högst 25 år. 2. Inhyrning av mark för en tid av högst 5 år. Vid värden om kr eller lägre eller områden om 100 kvm eller mindre för en tid av högst 25 år. 3. Beslut om överlåtelse eller upplåtelse till enskild av mark för bostadsbebyggelse inom fastställd detaljplan. 4. Godkänna överenskommelser om reglering av tomträttsavgälder på grund av 10- eller 20- årig avgäldsreglering eller på grund av mindre gränsjusteringar enligt fastställda normer. 5. Förvärv och försäljning av mindre markområden i samband med fastighetsbildningsförrättningar. 6. Framställningar, förslag och yttranden till lantmäterimyndigheten beträffande skilda slag av lantmäteriförrättningar. 7. På kommunens vägnar yttra sig över bygglov i egenskap av fastighetsägare.

7 8. Påkalla förrättning enligt fastighetsbildningslagen, anläggningslagen, ledningsrättslagen och lagen om äganderättutredning och legalisering. 9. Företräda kommunstyrelsen vid lantmäteriförrättningar. 10. Godkänna avtal om servitut. 11. Godkänna markavtal. 12. Uthyrning av bostäder och lokaler för en tid av högst 5 år. 11. Ingå avtal om köp av fast egendom vid exekutiv auktion för att bevaka kommunens borgen och ansvarsåtagande. 12. Beslut enligt lagen om lägenhetsregister. 13. Beslut om adressättning i kommunen. 14. Beslut om och tecknande av avtal om mindre förändringar i hyresavtal för kommunens lokaler. Delegationen avser hyresbelopp på upp till 200 tkr/år i utökad hyra för respektive objekt. D g. Fysisk planering 1. Godkännande av upprättat planprogram för detaljplan enligt Plan- och bygglagen (PBL) 5 kap 18, 1 st. 2. Beslut om utställning av detaljplan enligt PBL 5 kap Beslut om och tecknande av plankostnadsavtal. D h. Trafikfrågor m.m. 1. Beslut om lokala trafikföreskrifter och föreskrifter enligt trafikförordningen. 2. Upplåtelse av allmän platsmark enligt fastställd taxa. 3. Beslut om tillfälliga lokala trafikföreskrifter och tillfälliga föreskrifter. 4. Beslut om flyttning av fordon enligt lagen och förordningen om flyttning av fordon. 5. Utfärdande av parkeringstillstånd för rörelsehindrade enligt trafikförordningen. 6. Utfärdande av nyttokort och transporttillstånd för breda och tunga transporter enligt trafikförordningen.

8 7. Avge yttranden till länsstyrelsen i ärenden som rör trafikfrågor av icke principiell art E. Till befattningshavare inom försörjningsstöds- och flyktingverksamheten E a. Till verksamhetschef 1. Beslut om att föra talan i ärenden eller mål vid allmän domstol eller förvaltningsdomstol (10 kap. 2 SoL). 2. Utseende av ombud att föra kommunstyrelsens talan (10 kap. 2 SoL). 3. Beslut om att lämna ut uppgifter ur personregister till statliga myndigheter i forskningssyfte (12 kap. 6 SoL). 4. Försörjningsstöd enligt 4 kap. 1 SoL över ett prisbasbelopp (4 kap. 2 SoL). 5. Hyresskulder för mer än 4 månader (4 kap. 1 alternativt 4 kap. 2 SoL). 6. Beslut om hyresgaranti (4 kap. 2 SoL). 7. Beslut om att återkräva ekonomiskt bistånd enligt 4 kap.2 SoL (9 kap. 2, 2 st. SoL). Återkrav får endast ske om biståndet lämnats under villkor om återbetalning. 8. Beslut om avvisande av ombud (9 Förvaltningslagen (FL). 9. Beslut om att ersätta enskild person för egendomsskada vid myndighetsutövning som förorsakats av personal (3 kap. 2 Skadeståndslagen). 10. Yttrande till tillsynsmyndighet, d.v.s. Socialstyrelsen, läns-styrelsen, JO och JK (13 kap. 2 SoL). 11. Beslut om polisanmälan angående brott mot den egna verksamheten såsom ekonomiskt bistånd, avgifter mm. (12 kap. 10 SoL och 10 kap. 2 Offentlighets- och sekretesslagen/osl/). 12. Tecknande av bostadshyresavtal för andrahandskontrakt, samt tecknande av andrahandskontrakt för placering av mottagna flyktingar (delegation endast till verksamhetschef för integrationsverksamheten)

9 E b. Till samordnarna 1. Försörjningsstöd enligt 4 kap. 1 SoL upp till ett prisbasbelopp (4 kap. 2 SoL). 2. Hyresskulder upp till och med 4 månader (4 kap. 1 alternativt 2 SoL). 3. Beslut om bistånd i form av andrahandskontrakt (4 kap. 1 SoL). 4. Beslut om att föra talan om ersättning hos förvaltningsrätt om återkrav enligt 9 kap. 2 (9 kap. 3 1 st. SoL) SoL). 5. Beslut om anmälan till överförmyndaren om behov av god man eller förvaltare (5 kap. 3 Socialtjänstförordningen (SoF). 6. Beslut om anmälan till överförmyndaren om behov av god man eller förvaltare inte längre föreligger (5 kap. 3 SoF). 7. Beslut om anmälan till överförmyndaren om förhållanden beträffande förvaltningen av underårigs egendom (5 kap. 3 SoF). 8. Överklagande och yrkande om inhibition när förvaltningsrätt och kammarrätt ändrat kommunstyrelsens beslut och detta beslut ursprungligen fattats av delegaten samt avgivande av yttrande i SoLärenden där ursprungsbeslutet fattats av delegat (10 kap. 1-2 SoL, 3 kap. 10, 6 kap. 33 och 34 3.st KL). 9. Beslut om att omprövning ska ske (27 FL). Beslutet fattas av handläggaren i ursprungsbeslutet. 10. Omprövning av beslut (27 FL) Beslutet fattas av handläggaren i ursprungsbeslutet. 11. Prövning av om överklagande har skett i rätt tid (24 1 st. FL) Beslutet fattas av handläggaren i ursprungsbeslutet. 12. Avvisande av överklagande som kommit in för sent (24 1 st. FL). E c. Till handläggarna 1. Beslut i ärenden om försörjningsstöd (4 kap. 1 SoL). A. enligt riksnorm och riktlinjer B. över riksnorm och enligt riktlinjer C. under riksnorm och enligt riktlinjer D. med villkor om praktik eller kompetenshöjande åtgärd (4 kap. 1 och 4 SoL) E. med vägrande av eller nedsättning av fortsatt försörjningsstöd (4 kap. 1 och 5 SoL).

10 2. Försörjningsstöd enligt 4 kap. 1 SoL upp till 20 % ett prisbasbelopp (4 kap. 2 SoL). 3. Beslut om bistånd i enlighet med kommunens yttersta ansvar (2 kap. 2 SoL). Socialförvaltningens personal i social beredskap omfattas av denna delegation. 4. Beslut om bistånd i form av förmedling av egna medel (4 kap. 1 SoL). 5. Beslut om ekonomiskt bistånd till begravningskostnader och utgifter i omedelbar anslutning till dödsfallet (4 kap. 2 SoL) Avslag på bistånd till begravningskostnader ges med hänvisning till 4 kap. 1 SoL. 6. Beslut om att återkräva ekonomiskt bistånd enligt 4 kap. 1 SoL (9 kap. 1 och 2 SoL). 7. Beslut om att underrätta försäkringskassa om att kommunstyrelsen ska uppbära ersättning enligt AFL som ersättning för ekonomiskt bistånd som utgivits som förskott på förmån (17 kap. 1 AFL och 9 kap. 2 SoL). 8. Beslut om eftergift av ersättningsskyldighet enligt 9 kap. 1 och SoL (9 kap 4 SoL). 9. Beslut om bistånd till asylsökande i form av dagersättning och särskilt bidrag (1 3 st., Lagen om mottagande av asylsökande m.fl., SFS 1994:137). Kontakt ska tas med Migrationsverket innan ersättning betalas ut. Försörjningsstöd enligt 4 kap. 1 SoL är inte aktuellt. 10. Beslut om nedsättning av dagersättning till asylsökande (10 Lagen om mottagande av asylsökande m.fl.). 11. Överklagande och yrkande om inhibition när förvaltningsrätt och kammarrätt ändrat kommunstyrelsens beslut och detta beslut ursprungligen fattats av delegaten samt avgivande av yttrande i SoLärenden där ursprungsbeslutet fattats av delegat (10 kap. 1-2 SoL, 3 kap. 10, 6 kap. 33 och 34 3.st KL). 12. Beslut om att omprövning ska ske (27 FL). Beslutet fattas av handläggaren i ursprungsbeslutet. 13. Omprövning av beslut (27 FL) Beslutet fattas av handläggaren i ursprungsbeslutet. 14. Prövning av om överklagande har skett i rätt tid (24 1 st. FL). Beslutet fattas av handläggaren i ursprungsbeslutet.

11 F. Till räddnings- och säkerhetschefen Lagrum LSO (2003:778) 3 kap 4 LSO (2003:778) 3 kap 6 Ärende Medge att en fastighetsägare självutför eller låter annan utföra sotning på den egna fastigheten. Ge den som utför brandskydds-kontroll utan att vara tjänsteman hos kommunen befogenhet att på kommunens vägnar meddela nödvändiga förelägganden och förbud enligt LSO 5 kap 2 andra stycket. Förordning om Skydd mot Beslut om brandskyddskontroll i Olyckor (2003:789) 3 kap särskilda fall. 1 andra stycket LSO (2003:778) 3 kap 16 andra stycket LSO 2003:778) 5 kap 2 första stycket LSO (2003:778) 5 kap 2 stycket Utse räddningsledare. Utse tillsynsförrättare. Utfärda föreläggande och förbud andra samt meddela beslut i tillsynsärenden Förordning om Skydd mot Meddela förelägganden och förbud Olyckor (2003:789) 2 kap helt, eller delvis, mot eldning 7 utomhus samt om liknande förebyggande åtgärder. Lagen om brandfarlig och explosiva varor (1988:868) Lag om brandfarlig och och explosiva varor 18 (1988:868) Förordning om brandfarlig och explosiva varor (1988: 1145) 13, 14, 24, 26, 27 och 30 Förvaltningslagen, 24 Förvaltningslagen, 27 Yttrande i tillståndsärenden. Utse tillsynsförrättare. Utfärda föreläggande och förbud samt meddela beslut i tillsynsärenden. Avvisning av för sent inkommet överklagande. Omprövning av beslut i tillsynsfrågor.

12 Övrigt Övrigt Oljeskydd Övrigt Övrigt Yttrande till berörd kommunal myndighet i planärenden, bygglov- och byggnadsanmälansärende, alkoholärende och miljöärende. Yttrande över remisser till polismyndigheten i ärenden om anordnande av offentlig tillställning och sammankomst samt tillstånd att driva hotell- och pensionatrörelse. Beslut avseende saneringsverksam-het enligt beredskapsplan för oljeskydd till sjöss. Beslut om deltagande i kompetensutbildning och tjänstledigheter i samband med denna utbildning. Verkställa upphandling inom budgetram av tjänster, materiel och varor i enlighet med bestämmelser i gällande upphandlingsreglemente. G. Till räddningschef i beredskap 1. Beslut om att beordra skyddsarbete. H. Till befattningshavare inom enheten för kultur H a. Till chefen för enheten för kultur 1. Beslut om föreningsbidrag i form av aktivitetsbidrag, skötselbidrag, bidrag till förenings- och samlingslokaler, bidrag till studieorganisationer, extra ordinarie bidrag och bidrag till kulturella föreningar enligt fastställda regler. 2. Beslut om taxor vid speciella arrangemang inklusive tolkning och avvikelser vid särskilda skäl. 3. Beslut om avstängning av besökare eller förening vid brott mot ordningsregler el motsvarande. H b. Till bibliotekschefen 1. Beslut om inköp av media inom ramen för mediaanslag.

13 H c. Till rektor för kulturskolan 1. Beslut om intagning av elever i undervisningen. H d. Till sim- och sporthallsföreståndarna 1. Beslut om avtal för uthyrning och arrangemang enligt fastställd policy. H e. Till kultursamordnaren 1. Avge yttranden ur ett kulturhistoriskt perspektiv i planärenden och bygglovsärenden samt i byggnadsvårds- och kulturarvsfrågor. 2. Beslut om inköp av konst inom ramen för anslag i driftbudget samt antagna riktlinjer. 3. Beslut om arbetsstipendier för bokutgivning enligt antagna riktlinjer. 4. Beslut om program- och produktionsstöd för allmänkultur och ungdomskultur inom ramen för särskild budget och enligt antagna riktlinjer.

14 DELEGATION FRÅN KOMMUNSTYRELSEN BILAGA KOMMUNDIREKTÖRENS VIDAREDELEGATION Anmäld till kommunstyrelsen Med stöd av kommunallagen, 6 kap, 33 och av kommunstyrelsen fastställd delegationsordning delegerar kommundirektören sin beslutanderätt till följande befattningshavare. Delegat äger utöva beslutanderätt i andra frågor, som till sin art och betydelse är jämförbara med de ovan angivna. Beslut fattade enligt delegation ska anmälas till kommundirektören i den ordning som överenskoms mellan honom och delegaten. Delegat ska överlämna ärende till kommundirektören för beslut om skäl därtill föreligger. I fråga om jäv gäller vad som är föreskrivet i kommunallagen. Delegationsbeslut undertecknas av delegat och i förekommande fall med kontrasignation av handläggande tjänsteman. Da Allmänna frågor Till chefen för enheten för samhällsbyggnad 1. Bevilja transportstöd för tyngre transporter i skärgården enligt fastställda regler. 2. Yttrande enligt lagen om kameraövervakning Till landsbygdsutvecklaren 1. Yttrande i ärenden om glesbygdsstöd vad avser kommersiell service 2. Yttranden och beslut i ärenden om hemsändningsbidrag Till handläggare på överförmyndarens kansli 1. Ärenden och beslut om tillstånd och registrering av lotterier enligt lotterilagen.

15 Db Ekonomi- och finansärenden Till ekonomichefen 1. Beslut rörande medelsplacering, utlåning och upplåning enligt av fullmäktige beslutad finanspolicy för Västerviks kommun och kommunägda företag. 2. Beslut rörande medelsplacering enligt av kommunfullmäktige beslutad policy för donationsfondernas förvaltning. 3. Beslut om och tecknande av avtal om mindre förändringar i hyresavtal för kommunens lokaler. Delegationen avser hyresbelopp på upp till 200 tkr/år i utökad hyra för respektive objekt. Till upphandlingschefen 1. Ingå ramavtal med leverantörer avseende varor och tjänster enligt kommunens upphandlingspolicy. 2. Beslut om intern och extern försäljning av kommunens överskottsmateriel enligt särskilda regler. Till chefen för enheten för kommunservice 1. Beslut rörande kravverksamhet inkl inkasso och rättsliga åtgärder avseende kommunens fordringar. 2. Beslut om avskrivning (bokföringsmässig) av kommunens fordringar vid konkurser och där gäldenär saknar utmätningsbara tillgångar. Dc Personal- och lönefrågor Till HR-konsulten med förhandlingsansvar 1. Förhandla på kommunens vägnar enligt MBL 10 och 64 samt teckna kollektivavtal i frågor rörande förhållandet mellan kommunen som arbetsgivare och dess arbetstagare. 2. Förhandla på kommunens vägnar vad gäller och 38 (MBL) i frågor av kommunövergripande karaktär. 3. Tolka och tillämpa lag, avtal och andra bestämmelser rörande förhållandet mellan kommunen som arbetsgivare och dess arbetstagare. 4. Ansvara för lönerevisionsförhandling inom ramen för givna riktlinjer.

16 3. Medbestämmandeförhandlingar (MBL 11-14, 38) inom kommunstyrelsens förvaltning. Dd Personalfrågor inom kommunstyrelsens förvaltning med undantag för personalchef och ekonomichef. Till chefen för enheten för samhällsbyggnad, chefen för enheten för arbete och kompetens, chefen för enheten för kommunservice, chefen för kostverksamheten, chefen för enheten för kultur, räddnings- och säkerhetschefen samt ekonomichefen och personalchefen inom ledningskontoret. 1. Beslut om tillsvidareanställning av personal samt omplacering, förflyttning och övriga ändringar av arbetstagares anställningsförhållanden 2. Medbestämmandeförhandlingar (MBL 11-14, 38) inom resp. verksamhet. Till områdescheferna inom enheten för kommunservice 1. Beslut om anställning av vikarier för en period av högst sex månader. Df Mark- och fastighetsfrågor Till mark- och exploateringsstrategen 1. Utarrendering av mark för en tid av högst 5 år. Vid värden om kr eller lägre eller områden om 100 kvm eller mindre för en tid av högst 25 år. 2. Inhyrning av mark för en tid av högst 5 år. Vid värden om kr eller lägre eller områden om 100 kvm eller mindre för en tid av högst 25 år. 3. Beslut om överlåtelse eller upplåtelse till enskild av mark för bostadsbebyggelse inom fastställd detaljplan. 4. Godkänna överenskommelser om reglering av tomträttsavgälder på grund av 10- eller 20- årig avgäldsreglering eller på grund av mindre gränsjusteringar enligt fastställda normer. 5. Förvärv och försäljning av mindre markområden i samband med fastighetsbildningsförrättningar. 6. Framställningar, förslag och yttranden till lantmäterimyndigheten beträffande skilda slag av lantmäteriförrättningar. 7. På kommunens vägnar yttra sig över bygglov i egenskap av fastighetsägare.

17 8. Påkalla förrättning enligt fastighetsbildningslagen, anläggningslagen, ledningsrättslagen och lagen om äganderättutredning och legalisering. 9. Företräda kommunstyrelsen vid lantmäteriförrättningar. 10. Godkänna avtal om servitut. 11. Godkänna markavtal. 12. Uthyrning av bostäder och lokaler för en tid av högst 5 år. Till GIS-ingenjören 1. Påkalla förrättning enligt anläggningslagen Godkänna markavtal. 3. Beslut enligt lagen om lägenhetsregister. 4. Beslut om adressättning i kommunen. Dg Fysisk planering Till chefen för enheten för samhällsbyggnad 1. Beslut om utställning av detaljplan enligt PBL 5 kap Beslut om och tecknande av plankostnadsavtal. Dh Trafikfrågor m.m. Till trafikingenjören 1. Beslut om lokala trafikföreskrifter och föreskrifter enligt trafikförordningen. 2. Upplåtelse av allmän platsmark enligt fastställd taxa. 3. Beslut om tillfälliga lokala trafikföreskrifter och tillfälliga föreskrifter. 4. Beslut om flyttning av fordon enligt lagen och förordningen om flyttning av fordon. 5. Utfärdande av parkeringstillstånd för rörelsehindrade enligt trafikförordningen. 6. Utfärdande av nyttokort och transporttillstånd för breda och tunga transporter enligt trafikförordningen. 7. Avge yttranden till länsstyrelsen i ärenden som rör trafikfrågor av icke principiell art.

Antagen av kommunstyrelsen 2009-11-10 ändring antagen 2010-03-02, 2011-01-12, 2012-01-11 samt 2014-04-09.

Antagen av kommunstyrelsen 2009-11-10 ändring antagen 2010-03-02, 2011-01-12, 2012-01-11 samt 2014-04-09. 2014:10 DELEGATIONSORDNING FÖR KOMMUNSTYRELSEN Antagen av kommunstyrelsen 2009-11-10 ändring antagen 2010-03-02, 2011-01-12, 2012-01-11 samt 2014-04-09. A. Generella bestämmelser för delegation gällande

Läs mer

Delegationsordning för kommunstyrelsen

Delegationsordning för kommunstyrelsen Beslutsdatum Paragraf Dnr Ändring 2012-02-07 19 2011.278 2012-02-29 Förslag till rev 2012-03-02 Förslag till rev 2012-04-03 80 2011.278 2013-06-17 105 2013.57 Punkt A19 2015-02-03 31 2015.04 Revidering

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR KOMMUNSTYRELSEN

DELEGATIONSORDNING FÖR KOMMUNSTYRELSEN Dnr 2015/249/002 Id 48156 DELEGATIONSORDNING FÖR KOMMUNSTYRELSEN Antagen av kommunstyrelsen 2015-06-16, KS 269 Gäller från och med 2015-08-01 2 INNEHÅLL Generella bestämmelser 3 Administration 5 Ekonomifrågor

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS DELEGATIONSORDNING. Delegation av kommunstyrelsens beslutanderätt

KOMMUNSTYRELSENS DELEGATIONSORDNING. Delegation av kommunstyrelsens beslutanderätt LULEÅ KOMMUN Dnr 1 (11) KOMMUNSTYRELSENS DELEGATIONSORDNING Delegation av kommunstyrelsens beslutanderätt Regler om delegering av nämndärenden finns i 6 kap. 33-38 kommunallagen (KL). Delegation innebär

Läs mer

Delegationsordning för kommunstyrelsen

Delegationsordning för kommunstyrelsen Kommunledning Ärendenr: 2015/267 Fastställd: KS 2009-11-10 Reviderad: KS 2016-03-09 FÖRFATTNINGSSAMLING Delegationsordning för kommunstyrelsen 2/16 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Generella

Läs mer

Kommunstyrelsens delegationsförteckning Antagen av Kommunstyrelsen den 18 mars 2015, Ks 34

Kommunstyrelsens delegationsförteckning Antagen av Kommunstyrelsen den 18 mars 2015, Ks 34 1 FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 3.3.1 U30 Ersätter 3.3.1 U29 Gäller fr.o.m. 2015-03-19 Kommunstyrelsens delegationsförteckning Antagen av Kommunstyrelsen den 18 mars 2015, Ks 34 2(10) Innehåll Kommunallagen 6

Läs mer

Delegationsordning. för. Kommunstyrelsen

Delegationsordning. för. Kommunstyrelsen Delegationsordning för Kommunstyrelsen Allmänt om delegation Delegationens innebörd Kommunfullmäktige får, enligt 3 kap 10 kommunallagen, uppdra åt en nämnd att i kommunfullmäktiges ställe besluta i ett

Läs mer

Delegationsordning för kommunstyrelsen

Delegationsordning för kommunstyrelsen Delegationsordning för kommunstyrelsen Beslutade av kommunstyrelsen den 4 mars 1996, 54. Tillägg beslutat av kommunstyrelsen den 7 oktober 1996, 161. Ändringar och tillägg beslutade av kommunstyrelsen

Läs mer

Heby kommuns författningssamling

Heby kommuns författningssamling Heby kommuns författningssamling SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN ISSN 2000-043X Delegationsordning för samhällsbyggnadsnämnden HebyFS 2015:47 Infördes i författningssamlingen den 8 augusti 2015 Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

DELEGATIONSORDNING KOMMUNSTYRELSEN FÖR. Antagen av kommunstyrelsen 2010-04-28, 129

DELEGATIONSORDNING KOMMUNSTYRELSEN FÖR. Antagen av kommunstyrelsen 2010-04-28, 129 DELEGATIONSORDNING FÖR KOMMUNSTYRELSEN Antagen av kommunstyrelsen 2010-04-28, 129 2 Allmänt om delegation Kommunallagen reglerar möjligheten att delegera beslutsfattandet inom kommunens verksamhet. KL

Läs mer

Heby kommuns författningssamling

Heby kommuns författningssamling Heby kommuns författningssamling SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN ISSN 2000-043X HebyFS 2015:04 Infördes i författningssamlingen den 27 januari 2015 Delegationsordning för samhällsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Delegationsordning för kommunstyrelsen i Höörs kommun Antagen av kommunstyrelsen 2011-08-18, 98, ändrad i kommunstyrelsen 2015-01-12 15 och 2015-05-11 134 Delegation av beslutanderätt Enligt kommunallagen

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR KOMMUNSTYRELSEN

DELEGATIONSORDNING FÖR KOMMUNSTYRELSEN 1 DELEGATIONSORDNING FÖR KOMMUNSTYRELSEN A. EKONOMISK FÖRVALTNING. 1. Placering av donationsmedel. 2. Utdelning från donationsfonder. KS ordförande 3. Utdelning av kommunala stipendier. KS ordförande 4.

Läs mer

Delegationsordning för fastighetsnämnden Dnr FA.2015.11

Delegationsordning för fastighetsnämnden Dnr FA.2015.11 Styrdokument Dokumenttyp: Regler Beslutat av: Fastighetsnämnden Fastställelsedatum: 2015-03-11 Ansvarig: Fastighetschef Revideras: Vart 4:e år, 1:a året i mandatperioden el behov Följas upp: Minst vart

Läs mer

Kommunstyrelsens delegationsordning avseende tekniska förvaltningen och tekniska utskottet

Kommunstyrelsens delegationsordning avseende tekniska förvaltningen och tekniska utskottet KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Antagen av kommunstyrelsen 2015-05-04, 211. Kommunstyrelsens delegationsordning avseende tekniska förvaltningen och Gemensamma regler Styrelsen får uppdra åt ett utskott, åt

Läs mer

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS DELEGATIONSORDNING 1 (14) Reviderad av kultur- och fritidsnämnden 2010-04-19, 40, att gälla från och med 2010-05-01

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS DELEGATIONSORDNING 1 (14) Reviderad av kultur- och fritidsnämnden 2010-04-19, 40, att gälla från och med 2010-05-01 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS DELEGATIONSORDNING Reviderad av kultur- och fritidsnämnden 2010-04-19, 40, att gälla från och med 2010-05-01 1 (14) INNEHÅLL INLEDNING...3 Delegationsförteckning...3 Vad kan

Läs mer

Delegationsordning för drift- och servicenämnden, 2015-11-01

Delegationsordning för drift- och servicenämnden, 2015-11-01 Karlskrona kommun 2015-11-24 1 (13 ) Drift- och serviceförvaltningen Dnr 2015.27.002 Delegationsordning för drift- och servicenämnden, 2015-11-01 Fastställt av: Drift- och servicenämnden Fastställt: 2015-10-27

Läs mer

Delegering från kommunstyrelsen

Delegering från kommunstyrelsen Delegering från kommunstyrelsen Antagen av kommunstyrelsen 2018 06 19, 254 att gälla från 1 juli 2018 Bestämmelser för delegering Allmänt Delegering innebär rätten att fatta beslut i kommunstyrelsens ställe.

Läs mer

Allmänna regler vid delegeringsbeslut utifrån bestämmelser i Kommunallagen

Allmänna regler vid delegeringsbeslut utifrån bestämmelser i Kommunallagen Ersätter Utbytt den Sign 1:28 Delegeringsregler för Melleruds kommun Allmänna regler vid delegeringsbeslut utifrån bestämmelser i Kommunallagen 1) Genom delegering flyttas beslutanderätten från kommunstyrelsen

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR KOMMUNSTYRELSEN

DELEGATIONSORDNING FÖR KOMMUNSTYRELSEN Dnr 2015/249/002 Id 50577 DELEGATIONSORDNING FÖR KOMMUNSTYRELSEN Antagen av kommunstyrelsen 2016-03-01, KS 95 Gäller från och med 2016-03-01 2 INNEHÅLL Generella bestämmelser 3 Administration 5 Ekonomifrågor

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Antagen 2010-12-07

DELEGATIONSORDNING FÖR KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Antagen 2010-12-07 1(11) Rev. KFN 2011-12-06 86, KFN 2014-02-04 12 DELEGATIONSORDNING FÖR KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Antagen 2010-12-07 1. Sammanfattning:... 2 2. Regler kring delegering... 3 2.1 Inledning... 3 2.2 Ej delegeringsbara

Läs mer

Delegationsordning för arbetsmarknadsnämnden

Delegationsordning för arbetsmarknadsnämnden Delegationsordning för arbetsmarknadsnämnden Fastställt av: arbetsmarknadsnämnden Fastställt: 2015-01-12, 7 Ansvar för revidering: arbetsmarknadsförvaltningen Gäller för: arbetsmarknadsnämnden/förvaltningen

Läs mer

Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden

Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden 1 Om delegationsordningen 1.1 Reglementen Av 6 kap. 32 kommunallagen framgår att kommunfullmäktige ska utfärda reglementen med närmare föreskrifter om

Läs mer

Delegation medför överlåtande utav en beslutsfunktion vilket således innebär att delegat inträder i kommunstyrelsens ställe.

Delegation medför överlåtande utav en beslutsfunktion vilket således innebär att delegat inträder i kommunstyrelsens ställe. DELEGATIONSORDNING FÖR KOMMUNSTYRELSEN Kommunallagen skiljer mellan beslut som kan delegeras och verkställighetsbeslut. Föreliggande delegationsordning omfattar inte beslut av rent verkställande art då

Läs mer

2016-01-26. Uppdrag till nämnderna att revidera och uppdatera sina delegationsordningar under våren 2016 KS/2015:346

2016-01-26. Uppdrag till nämnderna att revidera och uppdatera sina delegationsordningar under våren 2016 KS/2015:346 TJÄNSTESKRIVELSE 2016-01-26 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Kvalificerad utredare Telefon 08 555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se Uppdrag till nämnderna att revidera och uppdatera sina delegationsordningar

Läs mer

Delegeringsordning. Kultur- och fritidsnämnden Gäller fr.o.m. 2016-01-22. Antagen av Kultur- och fritidsnämnden 2016-01-18, 5

Delegeringsordning. Kultur- och fritidsnämnden Gäller fr.o.m. 2016-01-22. Antagen av Kultur- och fritidsnämnden 2016-01-18, 5 Delegeringsordning Kultur- och fritidsnämnden Gäller fr.o.m. 2016-01-22 Antagen av Kultur- och fritidsnämnden 2016-01-18, 5 Delgeringsordning 2016-01-18 Kultur- och fritidsnämnden Innehållsförteckning

Läs mer

Österåkers kommuns styrdokument

Österåkers kommuns styrdokument Österåkers kommuns styrdokument delegationsordning Antagen av Kommunstyrelsen 2015-12-16, KS 16:5 Dnr: KS 2015/0311 Ersätter Österåkers kommuns författningssamling, ÖFS 2013:34 Kommentar: - delegationsordning,

Läs mer

Delegeringsordning för Kultur- och utbildningsnämnden. Antagen av Kultur- och utbildningsnämnden 2011-10-24 57

Delegeringsordning för Kultur- och utbildningsnämnden. Antagen av Kultur- och utbildningsnämnden 2011-10-24 57 Delegeringsordning för Kultur- och utbildningsnämnden Antagen av Kultur- och utbildningsnämnden 2011-10-24 57 Allmänt om delegering Delegeringsordningen är främst ett formellt instrument som reglerar beslutanderätten

Läs mer

2015-11-04. Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att anta föreslagna ändringar i kommunstyrelsens delegationsordning.

2015-11-04. Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att anta föreslagna ändringar i kommunstyrelsens delegationsordning. TJÄNSTESKRIVELSE 2015-11-04 Kommunstyrelsen Erika Nysäter Kvalificerad utredare Telefon 08 555 010 89 erika.nysater@nykvarn.se kommunstyrelsen 2016 KS/2015:346 Delegationsordning för Förvaltningens förslag

Läs mer

Förslag till förändring av delegationsordningen för färdtjänst

Förslag till förändring av delegationsordningen för färdtjänst 3 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Therese Larsson Datum 2015-02-10 Diarienummer GSN-2015-0027 Gatu- och samhällsmiljönämnden Förslag till förändring av delegationsordningen för färdtjänst Förslag till beslut

Läs mer

Delegationsordning. Antagen av Vård- och omsorgsnämnden 2012-11-29, 94. Diarienummer VON12/112. Reviderad 2013-01-24 VON 7. Diarienummer VON14/79

Delegationsordning. Antagen av Vård- och omsorgsnämnden 2012-11-29, 94. Diarienummer VON12/112. Reviderad 2013-01-24 VON 7. Diarienummer VON14/79 ionsordning, 94 Diarienummer VON12/112 Reviderad 201-01-24 VON 7 Diarienummer VON14/79 Reviderad 2014-09-04 VON 59 2 Använda förkortningar i delegationslistan KL Kommunallagen (1991:900) OoS Offentlighets-

Läs mer

Kommunstyrelsens delegationsordning

Kommunstyrelsens delegationsordning Föreliggande dokument är antaget av kommunstyrelsen 2015-04-28, 69, reviderad 2015-11-03, 128. Förvaltningss vidaredelegation beslutad 2015-11-11, KS-D 2015:84. Dokumentet ska fastställas på nytt, eller

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott 1-12

Regionstyrelsens arbetsutskott 1-12 PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 1-12 Tid: 2016-01-18 kl. 13.00-15:45 Plats: Region Halland 8 RJL2016/ 78 Delegationsordning för regionstyrelsen Beslut Regionstyrelsens arbetsutskott föreslår

Läs mer

Delegationsordning för Servicenämnden. Antagen av Servicenämnden 2012-06-11, att gälla f.r.o.m. 2012-06-25

Delegationsordning för Servicenämnden. Antagen av Servicenämnden 2012-06-11, att gälla f.r.o.m. 2012-06-25 Delegationsordning för Servicenämnden Antagen av Servicenämnden 2012-06-11, att gälla f.r.o.m. 2012-06-25 Delegation av beslutanderätt Med delegering avses att nämnden överför självständig beslutanderätt

Läs mer

Delegationsordning för kommunstyrelsen. Antagen 2015-02-10 2 och Reviderad 2015-09-08 105, 2015-12-08 158 samt 2016-05-17 55

Delegationsordning för kommunstyrelsen. Antagen 2015-02-10 2 och Reviderad 2015-09-08 105, 2015-12-08 158 samt 2016-05-17 55 Delegationsordning för kommunstyrelsen Antagen 2015-02-10 2 och Reviderad 2015-09-08 105, 2015-12-08 158 samt 2016-05-17 55 Innehåll Lagregler om delegering... 4 Delegation och verkställighet... 4 Vem

Läs mer

Kommunstyrelsens delegation av beslutanderätt

Kommunstyrelsens delegation av beslutanderätt 1 (10) Typ: Delegation Giltighetstid: Tills vidare Version: 5.0 Fastställd: 2015-08-18, 177 Uppdateras: 1 år efter fastställande 2015-10-22, 228 Innehållsförteckning 1. Giltighet 2. Ansvar 3. Anmälan av

Läs mer

Delegationsförteckning

Delegationsförteckning Delegationsförteckning Vård- och äldreomsorgsnämnden Dokumenttyp: Riktlinjer Fastställt av: Vård- och äldreomsorgsnämnden Fastställelsedatum: 25 maj 2010 43 Diarienummer: Dokumentansvarig: Pernilla Melin

Läs mer

Delegationsordning för Kommunstyrelsen i Strängnäs kommun

Delegationsordning för Kommunstyrelsen i Strängnäs kommun 1/18 Beslutad: Kommunstyrelsen 131, 2015-05-27 Gäller fr o m: 2015-05-28 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:277-002 Ersätter: beslutad av kommunstyrelsen 44, 2008-02-04 (reviderad 162, 2008-06-02,

Läs mer

Styrdokument Dokumenttyp: Delegeringsförteckning, kommunstyrelsen. Delegeringsförteckning Kommunstyrelsens verksamhetsområde. Delegeringsföreskrifter

Styrdokument Dokumenttyp: Delegeringsförteckning, kommunstyrelsen. Delegeringsförteckning Kommunstyrelsens verksamhetsområde. Delegeringsföreskrifter Beslutat av: Kommunstyrelsen 2011-01-19, 9 Delegeringsförteckning Kommunstyrelsens verksamhetsområde Delegeringsföreskrifter Enligt kommunallagen får styrelsen anta sin egen delegeringsförteckning. Delegering

Läs mer

Förslag till ändring av DELEGATIONSBESTÄMMELSER FÖR KOMMUNSTYRELSEN

Förslag till ändring av DELEGATIONSBESTÄMMELSER FÖR KOMMUNSTYRELSEN Förslag till ändring av DELEGATIONSBESTÄMMELSER FÖR KOMMUNSTYRELSEN Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Delegationsbestämmelser för kommunstyrelsen Riktlinjer 2008-09-29, 226 Kommunstyrelsen

Läs mer

Kultur- och fritidsnämndens delegationsordning med Förvaltningschefens vidaredelegering samt Delar av kommunstyrelsens delegation.

Kultur- och fritidsnämndens delegationsordning med Förvaltningschefens vidaredelegering samt Delar av kommunstyrelsens delegation. Kultur- och fritidsnämndens delegationsordning med schefens vidaredelegering samt Delar av kommunstyrelsens delegation 1 (10) Innehållsförteckning Inledning 3-4 Allmänt om delegation Delegationens innebörd

Läs mer

Reviderad 2016-04-28 Dnr 2015/692-KuN. Delegationsordning. Kulturnämnden

Reviderad 2016-04-28 Dnr 2015/692-KuN. Delegationsordning. Kulturnämnden Reviderad 2016-04-28 Delegationsordning Delegationsordning för INLEDNING s ansvarsområden s ansvarområden framgår av nämndens reglemente. Arbetsgivarrollen Samverkan Samverkan mellan parterna bygger på

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling delegationsordning ÖFS 2013:34 Reviderad av Kommunstyrelsen: 2015-09-28, KS 11:25 Dnr KS 2015/0299 delegationsordning Reviderad av Kommunstyrelsen 2015-09-28, KS 11:25 Dnr:

Läs mer

Delegationsplan. för. Barn- och skolnämnd Lunds stad

Delegationsplan. för. Barn- och skolnämnd Lunds stad LUNDS KOMMUN Barn- och skolförvaltning Lunds stad Delegationsplan för Barn- och skolnämnd Lunds stad Fastställd av Barn- och skolnämnd Lunds stad 2011-06-22. Reviderad 2012-06-20 samt 2013-10-16. Innehållsförteckning

Läs mer

Delegationsordning för överförmyndarnämnden

Delegationsordning för överförmyndarnämnden Delegationsordning för överförmyndarnämnden 1 Om delegationsordningen 1.1 Reglementen Av 6 kap. 32 kommunallagen framgår att kommunfullmäktige ska utfärda reglementen med närmare föreskrifter om nämndernas

Läs mer

DELEGATIONSBESTÄMMELSER FÖR UTFÖRARSTYRELSEN

DELEGATIONSBESTÄMMELSER FÖR UTFÖRARSTYRELSEN Dokumentnamn: Delegationsbestämmelserna för utförarstyrelsen Sida: 1 (5) DELEGATIONSBESTÄMMELSER FÖR UTFÖRARSTYRELSEN Utförarstyrelsen har under de förutsättningar som anges i 6 kap 33-38 kommunallagen

Läs mer

Delegeringsordning för Förbundsstyrelsen för Regionförbundet Västerbottens län

Delegeringsordning för Förbundsstyrelsen för Regionförbundet Västerbottens län DELEGERINGSONING Antagen av Förbundsstyrelsen 2015-05-07 Delegeringsordning för Förbundsstyrelsen för Regionförbundet Västerbottens län Delegering av beslutanderätt inom styrelsen (KL 6 kap 33-38 ) Enligt

Läs mer

DELEGATIONSORDNING OMSORGSNÄMNDEN LILLA EDETS KOMMUN. Socialförvaltningen. Dnr Dpl 2011/ON060 700

DELEGATIONSORDNING OMSORGSNÄMNDEN LILLA EDETS KOMMUN. Socialförvaltningen. Dnr Dpl 2011/ON060 700 Dnr Dpl 2011/ON060 700 LILLA EDETS KOMMUN Socialförvaltningen DELEGATIONSORDNING Antagen 2011-04-18 Dnr: 2011/ON060 Reviderad 2011-05-23 Reviderad 2015-10-26 82 Reviderad 2011-10-03 Reviderad 2016-01-19

Läs mer

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN DELEGERINGSORDNING. Beslutad av Kultur- och fritidsnämnden 2014-03-12

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN DELEGERINGSORDNING. Beslutad av Kultur- och fritidsnämnden 2014-03-12 + KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN DELEGERINGSORDNING Beslutad av Kultur- och fritidsnämnden 2014-03-12 Inledning Delegering inom en nämnd Regler om delegering av ärenden inom en nämnd finns i kommunallagen

Läs mer

Delegationsordning för folkhälsonämnden 2015-2017

Delegationsordning för folkhälsonämnden 2015-2017 Tjänsteskrivelse 2015-01-16 Handläggare: Ulrika Lundgren FHN 2015.0045 Folkhälsonämnden Delegationsordning för folkhälsonämnden 2015-2017 Sammanfattning Delegationsordning för Folkhälsonämnden har upprättats

Läs mer

Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden

Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden antagen i KFN 2010-12-07; 58 Delegationsföreskrifter Enligt kommunallagen får nämnden anta sin egen delegationsförteckning. Delegering får ske till utskott,

Läs mer

Gemensam Räddningsnämnd Delegationsordning

Gemensam Räddningsnämnd Delegationsordning Gemensam Räddningsnämnd Delegationsordning Beslutat av Gemensam räddningsnämnd 2016-05-24 Rn 17 Dnr: 2016-000243 Innehållsförteckning Generella bestämmelser för delegering av beslutsrätt... 2 Delegeringsförbud...

Läs mer

Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Servicenämnden 2015-08-25 Ändring av delegationsordning Delegationsordning Servicenämnden 2015-08-25

Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse Servicenämnden 2015-08-25 Ändring av delegationsordning Delegationsordning Servicenämnden 2015-08-25 Malmö stad Serviceförvaltningen 1 (3) Datum 2015-08-12 Vår referens Josefin Haugthon Planeringssekreterare Josefin.Haugthon@malmo.se Tjänsteskrivelse Ändring av delegationsordningen SN-2015-948 Sammanfattning

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR KYRKORÅDET I LIDINGÖ FÖRSAMLING Fastställd av kyrkorådet den 30 januari 2014 för mandatperiod 2014-2017

DELEGATIONSORDNING FÖR KYRKORÅDET I LIDINGÖ FÖRSAMLING Fastställd av kyrkorådet den 30 januari 2014 för mandatperiod 2014-2017 DELEGATIONSORDNING FÖR KYRKORÅDET I LIDINGÖ FÖRSAMLING Fastställd av kyrkorådet den 30 januari 2014 för mandatperiod 2014-2017 Allmänt om delegering Att delegera innebär att man överför beslutanderätten

Läs mer

Äldrenämndens delegationsordning Dnr 161/2011 Reviderad efter beslut på äldrenämndens sammanträde den 26 januari 2012

Äldrenämndens delegationsordning Dnr 161/2011 Reviderad efter beslut på äldrenämndens sammanträde den 26 januari 2012 Äldrenämndens delegationsordning Dnr 161/2011 Reviderad efter beslut på äldrenämndens sammanträde den 26 januari 2012 Delegationspunkt Ärendetyp Lagrum Delegat Ersättare Anmärkning 1.0 Administrativa ärenden

Läs mer

Kultur- och fritidsnämndens delegationsordning

Kultur- och fritidsnämndens delegationsordning FÖRFATTNING 1.3.3 Antagen av kultur- och fritidsnämnden 10/10 fritidsnämndens delegationsordning Delegation och delegering Beslut i ärenden ska fattas av nämnden. Nämnd har enligt 6 kap 33-38 i Kommunallagen

Läs mer

Delegationsordning Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Delegationsordning Sahlgrenska Universitetssjukhuset Delegationsordning Sahlgrenska Universitetssjukhuset Fastställd av styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2015-03-27, 34 Delegationsordning för Sahlgrenska Universitetssjukhuset Innehållsförteckning

Läs mer

Äldrenämndens delegationsordning Dnr 68/2012 Reviderad efter beslut på äldrenämndens sammanträde den 14 juni 2012

Äldrenämndens delegationsordning Dnr 68/2012 Reviderad efter beslut på äldrenämndens sammanträde den 14 juni 2012 Äldrenämndens delegationsordning Dnr 68/2012 Reviderad efter beslut på äldrenämndens sammanträde den 14 juni 2012 Delegationspunkt Ärendetyp Lagrum Delegat Ersättare Anmärkning 1.0 Administrativa ärenden

Läs mer

Svedala kommuns 4:09 Författningssamling

Svedala kommuns 4:09 Författningssamling Svedala kommuns 4:09 Författningssamling Delegationsförteckning för myndighetsnämnden för socialtjänst och antagen av myndighetsnämnden 2004-06-17, 51, Gäller från med ändring 2005-11-17, 49, 2006-04-26,

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Antagen 2010-xx-xx

DELEGATIONSORDNING FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Antagen 2010-xx-xx DELEGATIONSORDNING FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Antagen 2010-xx-xx 1. Sammanfattning:... 2 2. Regler kring delegering... 2 2.1 Inledning... 2 2.2 Ej delegeringsbara ärenden... 3 2.3 Delegering i brådskande

Läs mer

Delegationsordning SALA. Ink. ;z 23. ':~;i, 1;:;.; r=; frå" 2016-01-20 KOMMUNSTYRELSEN. Reviderad Bilaga KS 2015/226/2 KOMMUN

Delegationsordning SALA. Ink. ;z 23. ':~;i, 1;:;.; r=; frå 2016-01-20 KOMMUNSTYRELSEN. Reviderad Bilaga KS 2015/226/2 KOMMUN Reviderad Bilaga KS 2015/226/2 SALA KOMMUN ':~;i, 1;:;.; r=; frå" Kommunstyrelsens förvaltning Ink. ;z 23 i 6_ J? Aktbilaga 2016-01-20 KOMMUNSTYRELSEN á ionsordnlng INNEHÅLL Vad kan man Delegeringoch ren

Läs mer

1. INLEDNING...2 2. DELEGERING...2

1. INLEDNING...2 2. DELEGERING...2 Styrdokument Dokumenttyp: Regler Beslutat av: Kommunstyrelsen Fastställelsedatum: 2003-01-07 5 Ansvarig: Kanslichef Revideras: Om behov finns, förtydligande av lagtext Följas upp: DELEGATION En redovisning

Läs mer

DELEGATIONSORDNING. Delegationsordning för arbets- och

DELEGATIONSORDNING. Delegationsordning för arbets- och DELEGATIONSORDNING Delegationsordning för arbets- och företagsnämnden Dokumentets syfte En delegationsordning anger vilka frågor en nämnd delegerat och vem som får rätt att besluta på delegation av nämnden

Läs mer

Antagen av Upplevelsenämnden 2007-03-27, 16. Delegeringsförteckning Upplevelsenämndens verksamhetsområde

Antagen av Upplevelsenämnden 2007-03-27, 16. Delegeringsförteckning Upplevelsenämndens verksamhetsområde Antagen av Upplevelsenämnden 2007-03-27, 16 Delegeringsförteckning Upplevelsenämndens verksamhetsområde Delegeringsföreskrifter Enligt kommunallagen får styrelsen anta sin egen delegeringsförteckning.

Läs mer

Ändring av kommunstyrelsens reglemente för delegering av kommunstyrelsens beslutanderätt (HKF 9210)

Ändring av kommunstyrelsens reglemente för delegering av kommunstyrelsens beslutanderätt (HKF 9210) KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR 2013-07-04 KS-2013/893.112 1 (2) HANDLÄGGARE Per-Erik Björkbacka Kommunstyrelsen Per-erik.bjorkbacka@huddinge.se Ändring av kommunstyrelsens

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS DELEGATIONSREGLEMENTE. Till kommunledningsutskottet delegeras att på styrelsens vägnar fatta beslut i följande ärenden

KOMMUNSTYRELSENS DELEGATIONSREGLEMENTE. Till kommunledningsutskottet delegeras att på styrelsens vägnar fatta beslut i följande ärenden FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Ks 41/02 2002-03-01 Ks 5 1 Kf 65 2006-05-29 ändring Ks 22 2007-01-17 ändring Ks 158 2010-09-01 ändring Ks 214 2010-11-03 ändring Ks 123 2013-06-26 ändring

Läs mer

Delegationsordning för Utbildningsnämnden

Delegationsordning för Utbildningsnämnden Antagen av Utbildningsnämnden 2015-01-02 3, reviderad 2015-01-13 12, reviderad 2015-02-10 20, reviderad 2015-03-10 32, reviderad 2015-09-08, 89 Dnr: 1/15-900 Delegationsordning för Utbildningsnämnden Allmänt

Läs mer

Heby kommuns författningssamling

Heby kommuns författningssamling Heby kommuns författningssamling SOCIALA NÄMNDEN ISSN 2000-043X HebyFS 2014:26 Infördes i författningssamlingen den 15 september 2014 Delegationsordning för sociala nämnden beslutade 1 10 september 2014

Läs mer

Delegationsordning Grundskolenämnden 2015. Bilagor Tjänsteskrivelse- Delegationsordning som styrdokument Delegationsordning för grundskolenämnden

Delegationsordning Grundskolenämnden 2015. Bilagor Tjänsteskrivelse- Delegationsordning som styrdokument Delegationsordning för grundskolenämnden Rossana Rothstein - bunrr01 E-post: rossana.rothstein@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2015-03-11 Dnr: 2015/138-GSN-002 Grundskolenämnden Delegationsordning Grundskolenämnden 2015 Förslag

Läs mer

Delegeringsordning för kultur- och fritidsnämnden

Delegeringsordning för kultur- och fritidsnämnden Delegeringsordning för kultur- och fritidsnämnden Antagen av kultur- och fritidsnämnden 2015-01-28, 7 dnr KFN 2015/3 Innehållsförteckning Delegeringsordning för kultur- och fritidsnämnden... 2 Återrapportering...

Läs mer

DELEGATIONSBESTÄMMELSER FÖR UTFÖRARSTYRELSEN

DELEGATIONSBESTÄMMELSER FÖR UTFÖRARSTYRELSEN Dokumentnamn: Delegationsbestämmelser för utförarstyrelsen Sida: 1 (6) 2006-11- DELEGATIONSBESTÄMMELSER FÖR UTFÖRARSTYRELSEN Fastställda av utförarstyrelsen 2007-01-10 1 att gälla från och med den 1 januari

Läs mer

REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN

REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN Gällande från den 28 september 2015 Fastställt av kommunfullmäktige den 21 september 2015, 124 REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN Utöver vad som föreskrivs om kommunstyrelse

Läs mer

Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Dokumentansvarig Diarienummer Senast reviderad Giltig till

Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Dokumentansvarig Diarienummer Senast reviderad Giltig till Vuxen- och omsorgsnämndens reglemente Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Vuxen- och omsorgsnämndens reglemente Reglemente 2015-09-28 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Diarienummer

Läs mer

DELEGERINGSORDNING Barn- och ungdomsnämnden

DELEGERINGSORDNING Barn- och ungdomsnämnden DELEGERINGSORDNING Barn- och ungdomsnämnden Beslutad av Barn- och ungdomsnämnden den 14 april 2016. Ersätter Barn- och ungdomsnämndens tidigare delegeringsordningar Delegeringsordning 2016-03-31 Sida 2

Läs mer

Delegeringsordning. Bildningsnämnden Gäller fr.o.m 2013-08-01

Delegeringsordning. Bildningsnämnden Gäller fr.o.m 2013-08-01 Delegeringsordning Bildningsnämnden Gäller fr.o.m 2013-08-01 Antaget av Bildningsnämnden 2011-08-30 77 Reviderad av Bildningsnämnden 2013-03-05 19 Reviderad av Bildningsnämnden 2014-02-04 6 Reviderad av

Läs mer

Reviderat reglemente för Kommunstyrelsen i Strömstads kommun

Reviderat reglemente för Kommunstyrelsen i Strömstads kommun 1 (8) Reviderat reglemente för Kommunstyrelsen i Strömstads kommun Utöver vad som är föreskrivet om Kommunstyrelsen i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Kommunstyrelsen har att i samverkan

Läs mer

Reglemente för kommunstyrelsen Åre kommun

Reglemente för kommunstyrelsen Åre kommun Reglemente för kommunstyrelsen Åre kommun 1 Antaget av kommunfullmäktige 2003-02-24 6 Reviderat av kommunfullmäktige 2006-02-16 5. Reviderat av kommunfullmäktige 2007-02-22 8 ((Reglemente för handläggning

Läs mer

Revidering av hälso- och sjukvårdsnämndens delegation av beslutsrätt samt arbetsordning

Revidering av hälso- och sjukvårdsnämndens delegation av beslutsrätt samt arbetsordning Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-09-28 1 (4) HSN 1412-1624 Handläggare: Julia Forssmed Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-11-03, p 5 Revidering av hälso- och sjukvårdsnämndens delegation

Läs mer

Reglemente för Kommunstyrelsen

Reglemente för Kommunstyrelsen Nummer: 03:1 Blad: (1) Reglemente för Kommunstyrelsen Utöver det som föreskrivs om kommunstyrelsen i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. A Kommunstyrelsens övergripande uppgifter Ledningsfunktionen

Läs mer

Dokumenttyp Dokumentansvarig Fastställd Senast reviderad Diarienummer

Dokumenttyp Dokumentansvarig Fastställd Senast reviderad Diarienummer Dokumenttyp Kommunal författningssamling Dokumentansvarig Kanslichef Senast reviderad 2016-02-15 Fastställd Kommunstyrelsen 2009-01-16, 5 Diarienummer 2015/201 002 Delegationsordning Kommunstyrelsen i

Läs mer

Landstingsdirektörens delegering av beslutanderätt till verksamhetsföreträdare

Landstingsdirektörens delegering av beslutanderätt till verksamhetsföreträdare Fastställd av landstingsdirektören 2014-05-28 1(9) Landstingsdirektörens delegering av beslutanderätt till verksamhetsföreträdare Denna delegationsordning reglerar delegering av beslutanderätt mellan landstingsdirektören

Läs mer

Allmänt om delegering

Allmänt om delegering Allmänt om delegering Vad menas med delegering Med delegering menas att nämnden överför självständig beslutanderätt till delegation. Detta innebär att nämnden ger delegation i uppdrag att på nämndens vägnar

Läs mer

Delegationsordning för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut om delegering av plan- och byggverksamheten

Delegationsordning för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut om delegering av plan- och byggverksamheten FÖRFATTNING 1.3.4.1 Antagen av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 59/14 Delegationsordning för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens beslut om delegering av plan- och byggverksamheten

Läs mer

Reglemente med gemensamma bestämmelser för nämnder i Vaxholms stad

Reglemente med gemensamma bestämmelser för nämnder i Vaxholms stad 1 av 7 Reglemente med gemensamma bestämmelser för nämnder i Vaxholms stad Det gemensamma reglementet innehåller grundläggande bestämmelser om arbetsformer för Vaxholms stads nämnder. Det gemensamma reglementet

Läs mer

Ärende 25. Revidering av delegationsordning för kommunstyrelsen

Ärende 25. Revidering av delegationsordning för kommunstyrelsen Ärende 25 Revidering av delegationsordning för kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse 1 (1) 2015-10-08 KS 2015.0309 Handläggare Karin Jirénius Kommunstyrelsen Revidering av delegationsordning för kommunstyrelsen

Läs mer

Reglemente för Kultur- och fritidsnämnden

Reglemente för Kultur- och fritidsnämnden Reglemente för Kultur- och fritidsnämnden 1 Antagen av kommunfullmäktige den 20 december 2010 213. Ändringar gjorda under punkt 3.2 beslutade av kommunfullmäktige den 17 december 2012 214. 1 Gemensamma

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS DELEGATIONSORDNING

KOMMUNSTYRELSENS DELEGATIONSORDNING 1 (5) KOMMUNSTYRELSENS DELEGATIONSORDNING Antagen av kommunfullmäktige 2006-03-07, 55. Redaktionella ändringar, kanslichef 2008-09-19. Ändringar antagna av kommunstyrelsen (KS) 2012-08-07, 145. Allmänna

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Kf 2011-03-24, 30 Blad 1(7) REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN Gäller fr o m 2011-05-01 Ändrad av kommunfullmäktige: 2012-06-20, 77 2013-10-31, 145 2014-12-15, 169 2015-05-21, 73 Utöver det som föreskrivs

Läs mer

Delegeringsordning med anvisningar, Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Delegeringsordning med anvisningar, Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Antagen 2016 01 26 Delegeringsordning med anvisningar, Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Enligt 6 kap 33 kommunallagen (KL) får en nämnd uppdra åt ett utskott, en ledamot, ersättare eller åt en anställd

Läs mer

Heby kommuns författningssamling

Heby kommuns författningssamling Heby kommuns författningssamling KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN ISSN 2000-043X HebyFS 2015: 27 Infördes i författningssamlingen den 4 juni 2015 Kultur- och fritidsnämnden beslutade 1 den 20 maj 2015 om följande

Läs mer

DELEGATIONSORDNING. Utbildningsnämnden Växjö kommun

DELEGATIONSORDNING. Utbildningsnämnden Växjö kommun DELEGATIONSORDNING Utbildningsnämnden Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentnamn Delegationsordning för utbildningsnämnden Fastställd/Upprättad Utbildningsnämnden 2015-01-07 11 Senast ändrad

Läs mer

Mölndals stad ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDENS DELEGERINGSORDNING. Allmänt om delegering av beslutanderätt inom nämnd. kommunallagen)

Mölndals stad ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDENS DELEGERINGSORDNING. Allmänt om delegering av beslutanderätt inom nämnd. kommunallagen) 38 :1 Mölndals stad ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDENS DELEGERINGSORDNING Allmänt om delegering av beslutanderätt inom nämnd (6 kap 33 kommunallagen) Vad innebär delegering? 1 kommunallagen regleras vilka politiska

Läs mer

Delegations- och verkställighetsordning

Delegations- och verkställighetsordning 1 (28) Delegations- och verkställighetsordning för Vård- och omsorgsnämnden OXL100 v 1.0 2006-11-13 2 (28) Innehåll Sid Om delegation i allmänhet 3 Delegation och verkställighet 3 Undantag från delegation

Läs mer

Författningssamling i Borlänge kommun. Kommunstyrelsen, reglemente Beslutat av kommunfullmäktige 2014-11-18, 187

Författningssamling i Borlänge kommun. Kommunstyrelsen, reglemente Beslutat av kommunfullmäktige 2014-11-18, 187 Författningssamling i Kommunstyrelsen, reglemente Beslutat av kommunfullmäktige 2014-11-18, 187 Metadata om dokumentet Dokumentnamn Reglemente för kommunstyrelsen Dokumenttyp Reglemente Omfattar Kommunen

Läs mer

REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN

REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN Antaget av kommunfullmäktige 1991-12-16. Ändringar 1995-11-27, 1997-04-28, 1998-02-09, 1998-08-17, 1998-11-02, (kommunstyrelsen) 1998-10-29, 1998-11-02, 1999-12-13, 2000-06-13,

Läs mer

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 2 REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN Antaget av kommunfullmäktige 2013-XX-XX Att gälla från och med 2013-01-01 Utöver det som föreskrivs om kommunstyrelsen i kommunallagen

Läs mer

DALS-EDS KOMMUN Delegationsordning Sidan 1 (13) Författning Ärende Delegat Anteckningar

DALS-EDS KOMMUN Delegationsordning Sidan 1 (13) Författning Ärende Delegat Anteckningar DALS-EDS KOMMUN Delegationsordning Sidan 1 (13) Plan- och byggnadsnämnden Fastställd av PBN 2011-10-04 113 Författning Ärende Delegat Anteckningar PBL 5 kap. PBL 5 kap. 2 och 5 Beslut om planbesked (om

Läs mer

Delegationsordning för kulturoch tekniknämnden

Delegationsordning för kulturoch tekniknämnden Beslutsdatum Paragraf Dnr Ändring 2015-06-25 74 2015.11 (Tillägg: 13.4) 2016-02-11 10 2015.11 (Rev. 13.1 & 13.3) 2017-08-31 91 17KOT65 (Tillägg 1.10 samt rev. 13.2) Delegationsordning för kulturoch tekniknämnden

Läs mer

Utredning ang förslag till rak delegationsordning för BUN

Utredning ang förslag till rak delegationsordning för BUN Tjänsteutlåtande 2012-09-03 Sidan 1 av 4 Dnr BUN 2011/178-4 Barn- och ungdomsnämnden Utredning ang förslag till rak delegationsordning för BUN Förslag till beslut Barn- och utbildningskontoret föreslår

Läs mer

Kommunstyrelsens delegationsordning

Kommunstyrelsens delegationsordning Diarienummer 355/07-003 Kommunstyrelsens delegationsordning Fastställd av kommunstyrelsen 2012-01-25, 18 Kompletterad av kommunstyrelsen 2012-05-21, 80, 2013-08-28, 118 samt 2013-11-20, 152 Med anteckningar

Läs mer