Avsnitt Kassahantering, kontanta

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Avsnitt 1.4.4 Kassahantering, kontanta"

Transkript

1 Utgåva nr: 1 Sida nr: 1(7) 1 INLEDNING KASSAHANTERING, KONTANTA INBETALNINGAR KONTANTA INBETALNINGAR BOKFÖRING VERIFIKATION SPÅRBARHET STYRANDE REGLER... 5

2 Utgåva nr: 1 Sida nr: 2(7) 1 Inledning kassahantering, kontanta Rutinerna vid respektive polismyndighet m.fl. för hantering av receptionernas dagskassor (t.ex. försäljning av pass och ID-kort, tillståndsärenden, ansökningsavgifter, hittegods, kopior, sjömansavisering) ska utformas så att det finns en spårbarhet och god intern kontroll i redovisningen av affärshändelserna. Detta avsnitt ger en vägledning i hur detta kan utformas. Övriga kontantkassor inom Polisen redovisas månatligen på huvudbokens kassakonto i samband med att påfyllning görs till kassan och utbetalningar enligt kassajournalen bokförs. Enligt Skatteverket 1 omfattas inte den verksamhet som bedrivs direkt av staten, en kommun eller ett landsting av kassaregisterlagens skyldigheter, Lag (2007:592) om kassaregister m.m. Det beror på att stat, kommun och landsting är befriade från inkomstskatt. Enligt Skatteverket ska både de som frivilligt använder kassaregister och de som inte gör det följa de bestämmelser som finns i bokföringslagen för bokföring av kontant försäljning. Det innebär bl.a. att verifikation ska finnas för affärshändelserna och att kontanta in- och utbetalningar ska bokföras senast påföljande arbetsdag. Hänvisning görs till Bokföringsnämnden. Lagar, förordningar, övriga regeringsbeslut samt av Ekonomistyrningsverket (ESV) utfärdade föreskrifter och allmänna råd som berör myndigheternas redovisning ger uttryck för god redovisningssed. I de fall det saknas redovisningsregler eller utfyllande tolkning av reglerna inom staten, kan vägledning hämtas från relevanta rekommendationer och uttalanden etc. från nationella och internationella normeringsorgan inom redovisningsområdet. Bokföringsnämnden är ett nationellt normeringsorgan. ESV reglerar inte närmare på området kassahantering, exempelvis finns det ingen regel som uttryckligen säger hur en kassabok ska utformas. 2 Kontanta 2.1 Bokföring Enligt Förordning (2000:606) om myndigheters bokföring ska de ekonomiska händelserna bokföras så att de kan presenteras i registreringsordning (grundbokföring) och i systematisk ordning (huvudboksföring). Detta ska ske på ett sådant sätt att det är möjligt att kontrollera fullständigheten i bokföringsposterna och att överblicka verksamhetens förlopp och ställning. Kontanta in- och utbetalningar ska bokföras senast påföljande arbetsdag. Begreppet kontanter innefattar även checkar och 1 Se Skatteverkets hemsida:

3 Utgåva nr: 1 Sida nr: 3(7) andra betalningsmedel som direkt kan omvandlas i sedlar och mynt. Andra ekonomiska händelser ska bokföras så snart det kan ske. In- och utbetalningar över Polisens plusgiro- eller bankkonto betraktas som andra ekonomiska händelser. Anteckningar i journaler eller andra specifikationer (exempelvis kontantjournal) är grundnoteringar. Tidpunkt för registrering och bearbetning i redovisningssystemet saknar då betydelse vad beträffar kravet på att in- och utbetalningar ska bokföras senast påföljande arbetsdag. Enligt Riksgäldskontorets (RGK) föreskrifter till Förordning (2006:1097) om statliga myndigheters betalningar och medelsförvaltning ska kontanta medel som flyter in till en myndighet snarast sättas in på myndighetens konto för. Enligt Bokföringsnämndens allmänna råd och vägledning om löpande bokföring (BFNAR 2001:2) ska kontanta in- och utbetalningar bokföras senast påföljande arbetsdag. Om det finns särskilda skäl och om det är förenligt med god redovisningssed får den systematiska bokföringen dröja till nästkommande månad. Affärshändelserna ska dock presenteras i registreringsordning senast påföljande arbetsdag. För att en affärshändelse ska anses bokförd krävs att den kan presenteras både i registreringsordning och i systematisk ordning. I praktiken innebär detta t.ex. att man under månaden kan bokföra kontantbetalningar i en särskild kassajournal och sedan föra över siffrorna till huvudbokens kassakonto månaden därpå. Utgångspunkten är dock att de som har förutsättningar för att bokföra löpande enligt huvudregeln ska göra detta. Kontanta in- och utbetalningar ska inom Polisen bokföras så att affärshändelserna kan presenteras i registreringsordning senast påföljande arbetsdag. I exempelvis Resehandlingssystemet, RES, registreras passansökningar och ansökningar av nationella ID-kort. En kassaavstämning ska göras i slutet av varje arbetsdag av den mottagande handläggaren och en huvudkassaansvarig ansvarar för att redovisa hela passexpeditionens intäkter dag för dag 2. Affärshändelserna kan därmed presenteras i registreringsordning i RES. Inom Polisen sker en insättning av receptionernas dagskassa till plusgiro alternativt bankkonto varvid insättningen bokförs i huvudboken. Behållning enligt kassa/kassajournal bokförs därmed inte löpande i huvudboken (systematisk bokföring). För att uppfylla kravet att kontanta ska bokföras senast påföljande arbetsdag ska dessa presenteras i registreringsordning senast påföljande arbetsdag. Insättning av dagskassa till plusgiro alternativt bankkonto ska ske snarast för att uppfylla kravet om systematisk bokföring och RGK:s föreskrifter samt för att kunna överblicka verksamhetens förlopp. 2 Intrapolis. Handbok för Resehandlingssystemet RES, handläggningsklient respektive sökklient.

4 Utgåva nr: 1 Sida nr: 4(7) I samband med att den löpande bokföringen avslutas vid bokslut ska poster som är nödvändiga för att bestämma räkenskapsårets intäkter och kostnader och den finansiella ställningen på balansdagen bokföras. Detta innebär för Polisen att saldot av kontantkassorna per bokslutsdatum ska ingå i huvudbokssaldot både vid upprättande av delårsrapport och årsbokslut. Behållning enligt huvudbok ska stämmas av mot behållning enligt kassa/kassajournal. Se vidare i bokslutsanvisningarna. 2.2 Verifikation Enligt Förordning (2000:606) om myndigheters bokföring får fler likartade ekonomiska händelser dokumenteras genom en gemensam verifikation. Vid försäljning av varor och tjänster mot kontant betalning får na under en dags försäljning dokumenteras genom en gemensam verifikation, om det skulle vara förenat med svårigheter att upprätta verifikationer för de olika ekonomiska händelserna. Den gemensamma verifikationen får då utgöras av uppgifter från en kassaapparat, kassarapport eller annan uppgift som anger summan av mottagna betalningar. Enligt Bokföringsnämndens allmänna råd och vägledning om löpande bokföring (BFNAR 2001:2) får likartade affärshändelser som dokumenteras genom en gemensam verifikation bokföras och presenteras i sammandrag i en post om det utan svårighet kan klarläggas vilka affärshändelser som ingår i posten. Bokföringsnämndens rekommendationer om gemensam verifikation (BFN R 2) syftar till att klargöra under vilka förutsättningar en gemensam verifikation får användas och vilken form den ska ha. Den gemensamma verifikationen ska bestå av kontrollremsor från kontantkassan jämte tömningskvitton från kassaapparaterna. En förutsättning för att kontrollremsa ska kunna ersättas av kassarapport är att företaget har ett väl fungerande system för intern kontroll av att kassarapporten överensstämmer med kontrollremsorna. Den gemensamma verifikationen får då bestå av kassarapport till vilken ska fogas ett tömningskvitto för varje kassaregister. Kassarapporten ska uppfylla de krav som anges i nästa stycke. I dessa fall utgör kontrollremsa från kassaapparat inte räkenskapsmaterial. För de som inte använder kassaapparat ska, enligt Bokföringsnämndens rekommendation, den gemensamma verifikationen bestå av en kassarapport per kassa. I kassarapporten ska anges vilken dag den avser, på vilken ort eller vilka orter försäljningen skett samt summan av de som influtit under dagen. Rapporten ska undertecknas av den som upprättat den, med angivande av ort och datum för undertecknandet. Redovisningen av kontantkassor inom Polisen ska vara utformad så att affärshändelserna utan svårighet går att härleda utifrån den gemensamma verifikationen. Det ska vid redovisning av kontantkassor finnas spårbarhet mellan redovisat belopp och typ av försäljning samt försäljningsdagar.

5 Utgåva nr: 1 Sida nr: 5(7) 2.3 Spårbarhet Enligt Förordning (2000:606) om myndigheters bokföring ska det i verifikationen ingå sådana övriga uppgifter som är nödvändiga för att sambandet mellan verifikationen och den bokförda ekonomiska händelsen utan svårighet ska kunna fastställas. Av samma förordning framgår det att systemdokumentation och behandlingshistorik ska upprättas. Enligt Bokföringsnämndens allmänna råd och uttalande om systemdokumentation och behandlingshistorik för kassaregister (BFNAR 2004:1) ska det allmänna rådet tillämpas av den som är bokföringsskyldig och använder ett s.k. kassaregister. Med kassaregister avses kassaapparat, kassaterminal, kassasystem, taxameter och liknande. Begreppet kassaregister omfattar alla enheter som ingår i ett system som tar emot och bearbetar inslagna belopp. Systemdokumentation och behandlingshistorik ska finnas för kassaregister. Systemdokumentation innebär att det ska finnas en beskrivning av hur kassaregistret fungerar. Behandlingshistorik gäller för de programmeringar och inställningar som görs i ett kassaregister. Uppgifterna ska göra det möjligt att förstå hur de enskilda posterna hanteras i kassaregistret. Beskrivningen och uppgifterna utgör räkenskapsinformation. Om all registrering sker i ett kassaregister som kan ta ut kontrollremsa från kontantkassa och tömningskvitto och dessa sparas, dagsavslut görs varje dag, verifikationerna/kvittona sparas på ett betryggande sätt, det finns en systembeskrivning och behandlingshistorik för kassaregister och att det vid redovisning av dagskassor finns spårbarhet mellan redovisat belopp, typ av försäljning samt försäljningsdagar så bör detta utgöra en god intern kontroll med spårbarhet (kunna fastställa sambandet mellan den gemensamma verifikationen och de olika bokförda affärshändelserna). Om all registrering inte sker i ett kassaregister ska försäljningarna noteras i en kassabok/kassarapport. Bedömningen av den interna kontrollen för kassahanteringen görs av respektive polismyndighet m.fl. 3 Styrande regler För statliga myndigheter styrs kassahantering och kontanta i första hand av Förordning (2000:606) om myndigheters bokföring Förordning (2006:1097) om statliga myndigheters betalningar och medelsförvaltning Rikspolisstyrelsens författningssamling reglerar hantering av hittegods Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om hantering av hittegods (RPSFS 2010:7, FAP 650-1)

6 Utgåva nr: 1 Sida nr: 6(7) För att stödja myndigheternas tillämpning av förordningarna har Ekonomistyrningsverket (ESV) utfärdat föreskrifter och allmänna råd. Gällande förordningar (med tillämpningsföreskrifter och allmänna råd) framgår i sin helhet av den s.k. EA-boken, som utges årligen av ESV. I de fall det saknas redovisningsregler eller utfyllande tolkning av reglerna inom staten kan vägledning, enligt ESV:s allmänna råd till 6 i Förordning (2000:606) om myndigheters bokföring, hämtas från relevanta rekommendationer och uttalanden etc. från nationella och internationella normeringsorgan inom redovisningsområdet. Enligt 9 i Förordning (2000:606) om myndigheters bokföring ska kontanta in- och utbetalningar bokföras senast påföljande arbetsdag. Enligt ESV:s föreskrifter till 9 i samma förordning innefattar begreppet kontanter även checkar och andra betalningsmedel som direkt kan omvandlas till sedlar och mynt. Anteckningar i journaler eller andra specifikationer (t.ex. kontantjournal) är grundnoteringar. Tidpunkt för registrering och bearbetning i redovisningssystemet saknar då betydelse vad beträffar kravet på att in- och utbetalningar ska bokföras senast påföljande arbetsdag. Vid försäljning av varor och tjänster mot kontant betalning får, enligt ESV:s föreskrifter till 13 i Förordning (2000:606) om myndigheters bokföring, na under en dags försäljning dokumenteras genom en gemensam verifikation. Den gemensamma verifikationen får utgöras av uppgifter från en kassaapparat, kassarapport eller annan uppgift som anger summan av mottagan betalningar. Av 14 framgår att det i verifikationen ska ingå sådana övriga uppgifter som är nödvändiga för att sambandet mellan verifikationen och den bokförda ekonomiska händelsen utan svårighet ska kunna fastställas. Förordning (2006:1097) om statliga myndigheters betalningar och medelsförvaltning gäller för de myndigheter som är inordnade i den statliga redovisningsorganisationen. Enligt Riksgäldskontorets föreskrifter till 11 får kontanta medel som flyter in till en myndighet inte användas för löpande utbetalningar. Kontanta medel som flyter in till en myndighet ska snarast sättas in på något av myndighetens konton för. Utbetalning får i brådskande fall eller om andra särskilda skäl föreligger göras från kontantkassa. Enligt Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om hantering av hittegods, RPSFS 2010:7 FAP 650-1, ska pengar registreras såväl i Polisens hittegodssystem som i kassabok, kassaapparat eller motsvarande.

7 Utgåva nr: 1 Sida nr: 7(7) Dokumentjustering Upprättare av utgåva nr. 1: Maarit Backlund/MAABAC Rubrik: Avsnitt Kassahantering, kontanta Utgår: -- Införes: Dokumentet i sin helhet Datum och signatur: / MAABAC

Riktlinjer för kontanthantering

Riktlinjer för kontanthantering 1(5) Ekonomiavdelningen Riktlinjer för kontanthantering Kommunövergripande riktlinjer för kontanthantering i samband med försäljning inom Härnösands kommun. Postadress Härnösands kommun 871 80 Härnösand

Läs mer

BOKFÖRINGSNÄMNDENS ALLMÄNNA RÅD

BOKFÖRINGSNÄMNDENS ALLMÄNNA RÅD BOKFÖRINGSNÄMNDENS ALLMÄNNA RÅD ISSN 1404-5761 Utgivare: Stefan Pärlhem, Bokföringsnämnden, Box 7849, 103 99 STOCKHOLM Bokföringsnämndens allmänna råd om bokföring; Konsoliderad version senaste ändrad

Läs mer

Yttrande i Högsta domstolens mål nr X XXXX-XX

Yttrande i Högsta domstolens mål nr X XXXX-XX Sida 1(9) 2004-09-08 Högsta domstolen Yttrande i Högsta domstolens mål nr X XXXX-XX YTTRANDE Det är inte förenligt med bokföringslagen (1999:1078) att verifiera konto- eller kreditkortsfordringar som under

Läs mer

Riktlinjer för hantering av kontanta medel

Riktlinjer för hantering av kontanta medel Riktlinjer för hantering av kontanta medel Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för hantering av kontanta medel Riktlinjer 2015-11-30, 245 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Ekonomihandbok. Dokumentjustering Upprättare av utgåva nr. 1: Cecilia Bruhn/CECBRU

Ekonomihandbok. Dokumentjustering Upprättare av utgåva nr. 1: Cecilia Bruhn/CECBRU Utgåva nr: 1 Sida nr: 1(5) 1 INLEDNING KUNDFORDRINGAR... 2 2 BETALNINGSBEVAKNING... 2 2.1 PÅMINNELSER... 2 2.2 INKASSO... 2 2.3 DRÖJSMÅLSRÄNTA... 3 3 VÄRDERING AV KUNDFORDRINGAR... 3 3.1 OSÄKRA FORDRINGAR...

Läs mer

Frågor om dricks särskilt vid betalning med kontokort

Frågor om dricks särskilt vid betalning med kontokort Frågor om dricks särskilt vid betalning med kontokort 2015-06-29 Områden: Bokföring & redovisning, Inkomstskatt (Tjänst, Näringsverksamhet) Datum: 2015-06-29 Dnr: 131 356228-15/111 1 Sammanfattning I främst

Läs mer

42 Löpande bokföring

42 Löpande bokföring Löpande bokföring, Avsnitt 42 407 42 Löpande bokföring Ikraftträdande Utgångspunkter 42.1 BFNAR 2001:2 Löpande bokföring BFNAR 2001:2 trädde i kraft den 1 januari 2002 och ska tillämpas av samtliga företag

Läs mer

Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna. Skurups kommun. Hantering av kontantkassa

Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna. Skurups kommun. Hantering av kontantkassa Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna Skurups kommun Hantering av kontantkassa Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...4 2.1. Bakgrund...4 2.2. Syfte och revisionsfrågor...4 2.3.

Läs mer

Redovisningens normer, regler och praxis

Redovisningens normer, regler och praxis Redovisningens normer, regler och praxis Föreläsare Per Nordström Auktoriserad revisor God redovisningssed Enligt förarbetena till bokföringslagen 1976: Faktiskt förekommande praxis hos en kvalitativ och

Läs mer

Rutin för redovisning av dagskassor för enheter kopplade till TakeCare Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Rutin för redovisning av dagskassor för enheter kopplade till TakeCare Hälso- och sjukvårdsförvaltningen RUTIN 1 (14) Senast uppdaterad -02 Rutin för redovisning av dagskassor för enheter kopplade till TakeCare RUTIN 2 (14) Senast uppdaterad -02 Innehållsförteckning Inledning... Verksamheten... 4 Stängning

Läs mer

Kontant försäljningsverksamhet

Kontant försäljningsverksamhet Revisionsrapport Kommunrevisionens granskning av Kontant försäljningsverksamhet Klippans kommun September 2010 Anna Eriksson Karin Andersson Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 5 1.1

Läs mer

Synpunkter på förslag till nytt allmänt råd med tillhörande vägledning om bokföring

Synpunkter på förslag till nytt allmänt råd med tillhörande vägledning om bokföring 1 Bokföringsnämnden bfn@bfn.se Synpunkter på förslag till nytt allmänt råd med tillhörande vägledning om bokföring Från Sigurd Elofsson Granvägen 69 138 33 Älta sigurd.elofsson@telia.se Stockholm den 28

Läs mer

Anvisningar för hantering av kontanta medel vid Linnéuniversitetet

Anvisningar för hantering av kontanta medel vid Linnéuniversitetet Anvisningar för hantering av kontanta medel vid Linnéuniversitetet Författare: Ekonomiavdelningen År: 2010 Uppdaterad: 2010-11-22, Asn Innehåll 1 Regler för kontanta medel 3 1.1 Gemensamma regler för kontantkassa

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om myndigheters bokföring; SFS 2000:606 Utkom från trycket den 4 juli 2000 utfärdad den 31 maj 2000. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser Förordningens

Läs mer

Granskning av kontant försäljnings- Verksamhet

Granskning av kontant försäljnings- Verksamhet Revisionsrapport Granskning av kontant försäljnings- Verksamhet Eslövs kommun December 2009 Anna Eriksson Karin Andersson Innehållsförteckning Sammanfattning...1 1. Inledning...2 1.1 Bakgrund...2 1.2 Revisionsfråga

Läs mer

BOKFÖRING OCH BOKSLUT I ENSKILD FIRMA

BOKFÖRING OCH BOKSLUT I ENSKILD FIRMA BOKFÖRING OCH BOKSLUT I ENSKILD FIRMA Böcker från Björn Lundén Information AB AKTIEBOLAG ANSTÄLLDA ATT AVSLUTA EN ANSTÄLLNING AVDRAG AVTAL BETALNINGAR BOKFÖRING BOKFÖRING & BOKSLUT I ENSKILD FIRMA BOKSLUT

Läs mer

Instruktioner och generella anvisningar för hantering av privata medel

Instruktioner och generella anvisningar för hantering av privata medel VALLENTUNA KOMMUN 2008-12-18 SID 1/9 er och generella anvisningar för hantering av privata medel När enskildas privata medel hanteras ska det på varje enhet finnas skriftliga lokala rutiner som är grundade

Läs mer

Sammanställning över nya, ändrade och borttagna bestämmelser i förslaget till nytt allmänt råd om bokföring (2013-01-22)

Sammanställning över nya, ändrade och borttagna bestämmelser i förslaget till nytt allmänt råd om bokföring (2013-01-22) Sammanställning över nya, ändrade och borttagna bestämmelser i förslaget till nytt allmänt råd om bokföring (2013-01-22) Kapitel Lagändringar som inte 1 Punkt 1.8 Definition av redovisningsperiod 1 2 5

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347-545X Utgivare: chefsjuristen Eva-Lotta Hedin Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om postbehandling och diarieföring vid polismyndigheterna;

Läs mer

Riktlinje för dagskassor med kontanthantering

Riktlinje för dagskassor med kontanthantering Tjänsteskrivelse 2015-02-16 Handläggare: Madelene Hedström FHN 2013.0051 Folkhälsonämnden Riktlinje för dagskassor med kontanthantering Sammanfattning En kommunövergripande riktlinje för Dagskassor med

Läs mer

Borlänge kommun. Internkontroll 2015 - KS Riktlinjer för kontanthantering- rutin för kontanta inbetalningar. Beslutad av kommunstyrelsen

Borlänge kommun. Internkontroll 2015 - KS Riktlinjer för kontanthantering- rutin för kontanta inbetalningar. Beslutad av kommunstyrelsen Internkontroll 2015 - KS Riktlinjer för kontanthantering- rutin för kontanta inbetalningar Beslutad av kommunstyrelsen Metadata om dokumentet Dokumentnamn Riktlinjer för kontanthantering- rutin för kontanta

Läs mer

Information till legitimerade tandhygienister. Bokföring. STHFs lokalföreningar & TandhygienistFöretagare

Information till legitimerade tandhygienister. Bokföring. STHFs lokalföreningar & TandhygienistFöretagare SVERIGES Information till legitimerade tandhygienister Bokföring STHFs lokalföreningar & TandhygienistFöretagare TANDHYG Innehåll Konstituerande möte... 1 Ekonomisk redovisning till medlemmarna... 1 Bokföring...

Läs mer

Företagets löpande bokföring. Daniel Nordström

Företagets löpande bokföring. Daniel Nordström Företagets löpande bokföring Daniel Nordström Presentationens innehåll Begrepp Vem sköter bokföringen? Bokföringslagen Kontering före registrering Praktiskt bokföringsarbete Verifikationer Kontering vid

Läs mer

Skatteverkets författningssamling

Skatteverkets författningssamling Skatteverkets författningssamling ISSN 1652-1420 * Skatteverkets föreskrifter om krav på kassaregister; beslutade den 12 januari 2009. Kassaregister Utkom från trycket den 16 januari 2009 Skatteverket

Läs mer

RAPPORT Conny Svensson/ Lars Lundh Datum Dnr 010-573 50 01/ 010-574 99 95 2011-01-31 131 95719-11/2011

RAPPORT Conny Svensson/ Lars Lundh Datum Dnr 010-573 50 01/ 010-574 99 95 2011-01-31 131 95719-11/2011 * Skatteverket Dnr 131 95719-11/2011 1(9) Iakttagelser och slutsatser efter genomförd kontroll 2008-2010 av torgoch marknadshandeln Sammanfattning Inom ramen för Riksprojektet Kontanthandel samt den samordnade

Läs mer

RKR 23 Bestämmelser om löpande bokföring etc. Bestämmelser om löpande bokföring etc Oktober 2014

RKR 23 Bestämmelser om löpande bokföring etc. Bestämmelser om löpande bokföring etc Oktober 2014 23 Bestämmelser om löpande bokföring etc Oktober 2014 1 Innehåll Denna rekommendation innehåller bestämmelser om löpande bokföring, verifikationer, arkivering av räkenskapsinformation samt systemdokumentation

Läs mer

Bokföring och arkivering

Bokföring och arkivering REKOMMENDATION R1 Bokföring och arkivering November 2018 1 Innehåll Denna rekommendation ska tillämpas vid bokföring och arkivering. Rekommendationen gäller för bokföringsskyldiga enligt lag (2018:597)

Läs mer

Vid bokslut ska därmed inga gamla differenser finnas kvar, utan enbart eventuella differenser som uppstått i juni eller december ska finnas.

Vid bokslut ska därmed inga gamla differenser finnas kvar, utan enbart eventuella differenser som uppstått i juni eller december ska finnas. Utgåva nr: 1.0 Sida nr: 1(13) 1. MINIBOKSLUT... 2 1.2 TIDPUNKT FÖR AVSTÄMNING... 2 1.3 DOKUMENTATION... 3 1.3.1 Fliksystem för minibokslut... 3 1.3.2 Checklista minibokslut... 3 1.4 AVSTÄMNING... 4 1.4.1

Läs mer

Regler för gallring av räkenskapshandlingar

Regler för gallring av räkenskapshandlingar Regler för gallring av räkenskapshandlingar vid Högskolan Dalarna Beslutad: Rektor 2015-05-18 Reviderad: - Dnr: DUC 2015/862/10 Ersätter: Lokala gallringsbestämmelser vid Högskolan Dalarna, Ö 20/97, avsnittet

Läs mer

Innehåll. Rekommendationens bindande verkan. Lagregler. Definitioner

Innehåll. Rekommendationens bindande verkan. Lagregler. Definitioner Bokföring Innehåll Rekommendationens bindande verkan Lagregler Definitioner Denna rekommendation innehåller bestämmelser om löpande bokföring, verifikationer, arkivering av räkenskapsinformation samt systemdokumentation

Läs mer

Hantering av kontantkassor Kalix kommun

Hantering av kontantkassor Kalix kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anna Carlénius Hantering av kontantkassor Kalix kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Dnr 2005-655 2007-06-18 D 25/07

Dnr 2005-655 2007-06-18 D 25/07 Dnr 2005-655 2007-06-18 D 25/07 D 25/07 1 Inledning Revisorsnämnden (RN) har mottagit en underrättelse från Skatteverket avseende godkände revisorn A-sons revisionsinsats i ett aktiebolag räkenskapsåren

Läs mer

Denna rutin ingår som en del av omsorgsnämndens förfrågningsunderlag.

Denna rutin ingår som en del av omsorgsnämndens förfrågningsunderlag. 1 (8) Omsorgsnämnden 2015-10- 06 Rutin för förvaltning av privata medel mm för brukare i bostäder med särskild service för personer med utvecklingsstörning och/eller psykiska funktionshinder där Förvaltningskonto

Läs mer

Skatteverkets författningssamling

Skatteverkets författningssamling Skatteverkets författningssamling ISSN 1652-1420 Skatteverkets föreskrifter om krav på kassaregister; beslutade den xx månad xxxx. Kassaregister Utkom från trycket den Skatteverket föreskriver 1 med stöd

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1997:614) om kommunal redovisning; SFS 2000:890 Utkom från trycket den 1 december 2000 utfärdad den 23 november 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

REGEL FÖR KONTANTHANTERING

REGEL FÖR KONTANTHANTERING REGEL FÖR KONTANTHANTERING Typ av dokument: Regel Datum: 2018-10-16 Beslutad av: rektor Giltighetstid: Tillsvidare Område: Ekonomi Ansvarig förvaltningsenhet: Ekonomienheten Ersätter dokument: Kontanta

Läs mer

Regler för hantering av privata medel inom Socialnämndens verksamhetsområden

Regler för hantering av privata medel inom Socialnämndens verksamhetsområden Regler för hantering av privata medel inom Socialnämndens verksamhetsområden Antagen i Socialnämnden 2008-10-29 145 Reviderad upplaga antagen i Socialnämnden 2013-02-20 20 2 (12) 2 (12) Innehållsförteckning

Läs mer

Granskning av privata medel/ kontanthantering Kalix kommun

Granskning av privata medel/ kontanthantering Kalix kommun www.pwc.se Revisionsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Granskning av privata medel/ kontanthantering Kalix kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...2

Läs mer

Dnr 2013-401 2013-10-31 D 13

Dnr 2013-401 2013-10-31 D 13 Dnr 2013-401 2013-10-31 D 13 D 13 Disciplinärende godkände revisorn A-son Revisorsnämnden meddelar godkände revisorn A-son varning. 1 Inledning 1.1 Bakgrund A-son har varit föremål för Revisorsnämndens

Läs mer

Euro-50TE Mini. Snabbguide. Origum Distribution AB Rosersbergsvägen 28 195 71 Rosersberg origum@origum.se 08-410 509 50. www.origum.

Euro-50TE Mini. Snabbguide. Origum Distribution AB Rosersbergsvägen 28 195 71 Rosersberg origum@origum.se 08-410 509 50. www.origum. Euro-50TE Mini Snabbguide Origum Distribution AB Rosersbergsvägen 28 195 71 Rosersberg origum@origum.se 08-410 509 50 www.origum.se Z-mode - Z Rapportering. Alla försäljningsrapporter som skrivs ut i Z-mode

Läs mer

Euro-50TE Mini. Snabbguide

Euro-50TE Mini. Snabbguide Euro-50TE Mini Snabbguide Version 1.1. Utgiven i december 2009. Får ej kopieras eller mångfaldigas utan utgivarens tillstånd. Origum Distribution AB. INNEHÅLLSFÖRTECKNING HANDHAVANDE I REGISTRERINGSLÄGET...

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i bokföringslagen (1999:1078); SFS 2010:1514 Utkom från trycket den 10 december 2010 utfärdad den 2 december 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Manual för INFOFLEX Kassaregister IVK 1.0

Manual för INFOFLEX Kassaregister IVK 1.0 Manual för INFOFLEX Kassaregister IVK 1.0 Inställningar och användartips för INFOFLEX Kassaregister med inkopplad kontrollenhet och användning enligt kassalagen. 2 Innehåll... 4 Aktivering kassainloggning...

Läs mer

www.pwc.se Revisionsrapport Privata medel Region Gotland Carin Hultgren Cert. kommunal revisor Sandra Volter Ebba Lind

www.pwc.se Revisionsrapport Privata medel Region Gotland Carin Hultgren Cert. kommunal revisor Sandra Volter Ebba Lind www.pwc.se Revisionsrapport Carin Hultgren Cert. kommunal revisor Privata medel Region Gotland Sandra Volter Ebba Lind 2015-12-16 Sandra Volter Projektledare Carin Hultgren Uppdragsledare Innehållsförteckning

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av kontanthantering Ängelholms kommun. Mars 2009 Sven E. Rosén Karin Andersson

Revisionsrapport. Granskning av kontanthantering Ängelholms kommun. Mars 2009 Sven E. Rosén Karin Andersson Revisionsrapport Granskning av kontanthantering Ängelholms kommun Mars 2009 Sven E. Rosén Karin Andersson Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1 Bakgrund... 2 2.2 Syfte, genomförande

Läs mer

Vägledning Bokföring. Oktober 2014

Vägledning Bokföring. Oktober 2014 Vägledning Bokföring Oktober 2014 1 Vägledning Bokföring Innehållsförteckning Inledning...4 Förkortningslista...4 Lagregler, rekommendation (RKR 23 Bokföring) och kommentarer...5 Avsnitt I Inledande bestämmelser...5

Läs mer

Innehållsförteckning. Kassadagbok. Avstämning Månadsrapport

Innehållsförteckning. Kassadagbok. Avstämning Månadsrapport Opus Dental 2011 Innehållsförteckning Kassadagbok 4 Daglig överföring från omsättning... 6 Registrera... insättning/uttag mm 8 Avstämning... 10 Månadsrapport... 13 3 1 Kassadagbok Kassadagbok är en tilläggsfunktion

Läs mer

REDOVISNING AV GRAVSKÖTSEL

REDOVISNING AV GRAVSKÖTSEL REDOVISNING AV GRAVSKÖTSEL INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning...3 2 Gravskötsel och gravskötselavgift...3 2.1 Gravskötsel och blomstersmyckning...3 2.2 Gravskötselavgift...4 2.3 Tecknandetidpunkt för nya

Läs mer

OXELÖSUNDS KOMMUNS Redovisningsreglemente 1 (9) FÖRFATTNINGSSAMLING Dnr Gäller från 2.O 1994.1127 1995-01-01

OXELÖSUNDS KOMMUNS Redovisningsreglemente 1 (9) FÖRFATTNINGSSAMLING Dnr Gäller från 2.O 1994.1127 1995-01-01 OXELÖSUNDS KOMMUNS Redovisningsreglemente 1 (9) REDOVISNINGSREGLEMENTE FÖR OXELÖSUNDS KOMMUN 1 Kommunens redovisning skall utföras enligt bestämmelserna i detta reglemente. Reglementet gäller för kommunstyrelsen

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. 7 Kontanta medel... 3

Innehållsförteckning. 1. 7 Kontanta medel... 3 Sid 1 (14) Innehållsförteckning. 1 7 Kontanta medel.... 3 7.1 Inledning 3 7.2 Kontanta medel, in- och utbetalning.. 3 7.3 Gemensamma regler för kontantkassa och handkassa. 3 7.3.1 Ansvarsfrågor 3 7.3.2

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: chefsjuristen Lars Sjöström Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tillämpningen av ordningsbot inom Polisen; beslutade den

Läs mer

Ställningstagande avseende utmätning av bankmedel

Ställningstagande avseende utmätning av bankmedel 1(6) Ställningstagande avseende utmätning av bankmedel Banktillgodohavande ska utmätas som en fordran. Av utmätningsbeslutet ska framgå vilken fordran Kronofogdemyndigheten (Kronofogden) har utmätt. Det

Läs mer

Yttrande i mål nr xxxx-xxxx angående inkomsttaxering 1999 för XX AB

Yttrande i mål nr xxxx-xxxx angående inkomsttaxering 1999 för XX AB Sida 1(5) Dnr xx-xx 2003-03-31 Kammarrätten i Göteborg Box 1531 401 50 Göteborg Yttrande i mål nr xxxx-xxxx angående inkomsttaxering 1999 för XX AB YTTRANDE XX AB borde ha redovisat en fordran på Socialstyrelsen

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: chefsjuristen Lotta Gustavson Rikspolisstyrelsens allmänna råd om sjöfynd; beslutade den 10 februari 2003. 1. Författningsbestämmelser FAP

Läs mer

Sida 1(5) xxx xxxxx. Svea hovrätt har hemställt att Bokföringsnämnden ska inkomma med yttrande i målet.

Sida 1(5) xxx xxxxx. Svea hovrätt har hemställt att Bokföringsnämnden ska inkomma med yttrande i målet. Sida 1(5) 2010-01-26 Svea hovrätt Avdelning 10 Box 2290 103 17 Stockholm Yttrande i mål nr X xxxxxxx YTTRANDE De i målet aktuella reverserna är mottagna uppgifter om affärshändelser och ska då enligt 5

Läs mer

Rättvisande resultat- och balansräkning

Rättvisande resultat- och balansräkning Revisionsrapport Rättvisande resultat- och balansräkning Internrevisionen 2011-02-23 TRV 2010/100526A Revisorer Distribution IR, Gunnar Sjölund ce, Caroline Ottosson *) IR, Anders Rainer ct, Björn Östlund

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Krav på certifierade kassaregister

FÖRBUNDSINFO. Krav på certifierade kassaregister Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 34 november 2009 Krav på certifierade kassaregister De församlingar och samfälligheter som säljer varor i skattepliktig näringsverksamhet mot kontant- och/eller

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för förmånsbil inom Polisen

Riktlinjer och rutiner för förmånsbil inom Polisen Riktlinjer och rutiner för förmånsbil inom Polisen PVS Birgitta Hamberg 2009-05-07 Riktlinjer och rutiner 2 (6) Riktlinjer och rutiner för förmånsbil inom Polisen Gäller för följande organisatoriska enheter

Läs mer

Dnr 2012-680 2013-06-13 D 13

Dnr 2012-680 2013-06-13 D 13 Dnr 2012-680 2013-06-13 D 13 D 13 1 Inledning Revisorsnämnden (RN) har underättats om att den revisionsbyrå vid vilken godkände revisorn A-son är verksam i november 2011 genomgick FAR:s kvalitetskontroll

Läs mer

2012-10-09. Rapport från kommunrevisorerna avseende granskning av kommunens kontanthantering.

2012-10-09. Rapport från kommunrevisorerna avseende granskning av kommunens kontanthantering. KARLSKOGA KOMMUN Kommunstyrelsen 2012-10- 10 S~ KARLSKOGA KOMMUN ~ Revisionen Diarienr 2012-10-09 Till: Kommunstyrelsen, gyrnnasienämnden, socialnämnden samt kultur- och fåreningsnämnden För kännedom:

Läs mer

Kontanthantering inom Folkhälsonämndens verksamheter

Kontanthantering inom Folkhälsonämndens verksamheter Tjänsteskrivelse 2013-04-17 FHN 2013.0051 Folkhälsonämnden Kontanthantering inom Folkhälsonämndens verksamheter Sammanfattning Deloitte har på uppdrag av kommunrevisorerna granskat kommunens kontanthantering

Läs mer

Bestämmelser om löpande bokföring etc Oktober 2014

Bestämmelser om löpande bokföring etc Oktober 2014 REKOMMENDATION 23 Bestämmelser om löpande bokföring etc Oktober 2014 1 Innehåll Denna rekommendation innehåller bestämmelser om löpande bokföring, verifikationer, arkivering av räkenskapsinformation samt

Läs mer

INTERN KONTROLL AV Regionstyrelsen (Regionstyrelsen/Regionala Utvecklingsnämnden/Personalnämnden) RAPPORT 2015

INTERN KONTROLL AV Regionstyrelsen (Regionstyrelsen/Regionala Utvecklingsnämnden/Personalnämnden) RAPPORT 2015 Region Skåne 2015 Gemensam Servicefunktion KC Ekonomi INTERN KONTROLL AV Regionstyrelsen (Regionstyrelsen/Regionala Utvecklingsnämnden/Personalnämnden) RAPPORT 2015 http://www.skane.se/ Inledning Inom

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-01-10. Vissa regler om ränta i samband med återkrav

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-01-10. Vissa regler om ränta i samband med återkrav 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-01-10 Närvarande: f.d. justitierådet Lars K Beckman, justitierådet Leif Thorsson och regeringsrådet Lars Wennerström. Vissa regler om ränta i samband

Läs mer

1 Förslag till lag om ändring av bokföringslagen (1999:1078) 6 kap. 12

1 Förslag till lag om ändring av bokföringslagen (1999:1078) 6 kap. 12 1(5) Bilaga 1 Lagförslag 1 Förslag till lag om ändring av bokföringslagen (1999:1078) BFN föreslår - att det skall införas nya paragrafer 12 och13 i 6 kap, samt - att ny rubrik Innebörden av att en årsredovisning

Läs mer

Anvisningar för årsräkning/sluträkning

Anvisningar för årsräkning/sluträkning Sida 1(7) Anvisningar för årsräkning/sluträkning Anvisning faställd: 2014-12-01 Dokumentansvarig: Kerstin Lindén Sida 2(7) Inledning Enligt föräldrabalken är ställföreträdare, d.v.s. gode män, förvaltare

Läs mer

103 99 Stockholm Bokföringsnämndens Allmänna råd och vägledning om årsbokslut, K2 Årsbokslut

103 99 Stockholm Bokföringsnämndens Allmänna råd och vägledning om årsbokslut, K2 Årsbokslut Bokföringsnämnden Box 7849 Vår referens/dnr: 67/2015 Er referens: 103 99 Stockholm Bokföringsnämndens Allmänna råd och vägledning om årsbokslut, K2 Årsbokslut Stockholm 20150611 Remissvar Förslag till

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till Förordningen (2000:606) om myndigheters bokföring ESV beslutade den 10

Läs mer

Dnr 2009-157 2009-06-11 D 26/09

Dnr 2009-157 2009-06-11 D 26/09 Dnr 2009-157 2009-06-11 D 26/09 D 26/09 1 Inledning A-son har varit föremål för Revisorsnämndens (RN:s) systematiska och uppsökande tillsyn (SUT). Vad som därvid har framkommit, och som redovisas nedan,

Läs mer

Leasingavtal, Avsnitt 10 145. 10.1 RR 6:99 Leasingavtal

Leasingavtal, Avsnitt 10 145. 10.1 RR 6:99 Leasingavtal Leasingavtal, Avsnitt 10 145 10 Leasingavtal Rekommendationen behandlar redovisning av samtliga leasingavtal med undantag för avtal avseende exploatering och utnyttjande av naturresurser samt olika licensavtal,

Läs mer

Idrottens Redovisning V 3.1

Idrottens Redovisning V 3.1 1210 Idrottens Redovisning V 3.1 2060 1689 2710 3320 4320 7110 7820 5410 6115 5410 IDROTTENS REDOVISNING Innehållsförteckning INLEDNING... 3 Krav på redovisning... 4 Definitioner (enligt BFL 1 kap 2 )...

Läs mer

Information och råd. Ver. 1, 071217

Information och råd. Ver. 1, 071217 Information och råd till dem som beviljats stöd ur något av de Regionala strukturfondsprogrammen för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013 Ver. 1, 071217 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Information

Läs mer

Revisionsrapport. Banverkets årsredovisning 2003. 1 Sammanfattning 2004-04-02 32-2003-0371. Banverket 781 85 Borlänge. Datum Dnr

Revisionsrapport. Banverkets årsredovisning 2003. 1 Sammanfattning 2004-04-02 32-2003-0371. Banverket 781 85 Borlänge. Datum Dnr Revisionsrapport Banverket 781 85 Borlänge Datum Dnr 2004-04-02 32-2003-0371 Banverkets årsredovisning 2003 Riksrevisionen har granskat Banverkets (BV) årsredovisning, daterad 2004-02-20. Syftet har varit

Läs mer

Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets, SCUF:s medlemsföreningskassörer

Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets, SCUF:s medlemsföreningskassörer Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets, SCUF:s medlemsföreningskassörer Svenska Celiakiungdomsförbundet Norr Mälarstrand 24 112 20 Stockholm tel: 08-562 788 07 info@scuf.se www.scuf.se Inledning

Läs mer

Regler för kontanthantering

Regler för kontanthantering Regler för kontanthantering Antagen av kommunfullmäktige 2009-12-14 204 REGLER FÖR KONTANTHANTERING Syftet med reglerna Syftet med dessa regler är att skapa förutsättningar för en god intern kontroll

Läs mer

En bokföringsguide till att lära sig bokföra

En bokföringsguide till att lära sig bokföra En bokföringsguide till att lära sig bokföra Innehåll Vad har alla framgångsrika företag gemensamt?... 1 Håller din affärsidé?... 1 Kom igång med bokföringens grunder... 2 Dags att börja bokföra... 4 Lär

Läs mer

STADGAR FÖR NÄSKE BÅTSÄLLSKAP Stiftat den 28 januari 1974

STADGAR FÖR NÄSKE BÅTSÄLLSKAP Stiftat den 28 januari 1974 ST ADG AR sid 1(5) STADGAR FÖR NÄSKE BÅTSÄLLSKAP Stiftat den 28 januari 1974 Ändamål: Näske Båtsällskap, stiftat den 28 januari 1974, har till syfte att sammansluta båtägare och för båtsporten intresserade

Läs mer

FI:s redovisningsföreskrifter

FI:s redovisningsföreskrifter FI:s redovisningsföreskrifter 2008-04-14 Preliminär bedömning till följd av IAS 1 (reviderad 2007) INNEHÅLL FÖRORD 1 SAMMANFATTNING 1 BAKGRUND 2 1. NYA BENÄMNINGAR PÅ DE FINANSIELLA RAPPORTERNA 3 2. NYTT

Läs mer

Några funderingar idag!? Redovisningens två huvuduppgifter. T - kontot. Fundera på!? Dubbel bokföring. Grundläggande redovisning

Några funderingar idag!? Redovisningens två huvuduppgifter. T - kontot. Fundera på!? Dubbel bokföring. Grundläggande redovisning Grundläggande redovisning Några funderingar idag!? Kapitel 1 3 (t o m sid 81) Den Nya Affärsredovisningen Vad är en årsredovisning? Vad är skillnaden mellan resultaträkning och balansräkning? Vad är debet

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 041.1

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 041.1 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 041.1 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 1987-11-23 146 1987-11-24 1987/440-015.942 Kf 1996-03-25 26 1996-03-26 1995/525-000 REDOVISNINGSREGLEMENTE

Läs mer

Exempel på tentamensuppgifter (lösningsförslag följer sist i dokumentet)

Exempel på tentamensuppgifter (lösningsförslag följer sist i dokumentet) Exempel på tentamensuppgifter (lösningsförslag följer sist i dokumentet) Förklara innebörden av försiktighetsprincipen. (2p) Vilka tre kriterier ska vara uppfyllda för att kunna ta upp en tillgång i redovisningen?

Läs mer

Redovisningsreglemente

Redovisningsreglemente KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 1989-12-17 Ersätter: Gäller fr o m: Redovisningsreglemente Inledande bestämmelser 1 Kommunens redovisning skall

Läs mer

Flyttning av fordon. Camilla Wågemark Polisintendent Polismyndigheten i Örebro län. www.polisen.se

Flyttning av fordon. Camilla Wågemark Polisintendent Polismyndigheten i Örebro län. www.polisen.se Flyttning av fordon Camilla Wågemark Polisintendent Polismyndigheten i Örebro län www.polisen.se Sidan 2 av 11 Innehållsförteckning 1 Författningshänvisning m.m...3 2 Inledning...3 3 Definitioner...3 3.1

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter om rapportering av likviditetsrisker för kreditinstitut och värdepappersbolag;

Läs mer

Planering av tjänsteresor vid Rikspolisstyrelsen

Planering av tjänsteresor vid Rikspolisstyrelsen 1 (7) Personalbyrån Datum Diarienr (åberopas vid korresp) 2004-02-09 och 2004-06-21 EKB-799-0069/04 Planering av tjänsteresor vid Rikspolisstyrelsen 1 Allmänt I Polisens arbete utgör tjänsteresorna en

Läs mer

Euro-2100TE Snabbguide. origum@origum.se www.origum.se

Euro-2100TE Snabbguide. origum@origum.se www.origum.se Euro-2100TE Snabbguide 20 origum@origum.se www.origum.se Vid problem med kassaregistret kontakta den återförsäljare som du köpt kassan av. Är man inte nöjd med den support återförsäljaren ger, kan man

Läs mer

Sammanträdesdatum 2010-11-02. Revisionsrapport "Granskning av kultur- och fritidsnämndens kontanthantering"

Sammanträdesdatum 2010-11-02. Revisionsrapport Granskning av kultur- och fritidsnämndens kontanthantering SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Sammanträdesdatum 2010-11-02 17 (25) 198 Dnr 2010/186 Revisionsrapport "Granskning av kultur- och fritidsnämndens kontanthantering" INLEDNING

Läs mer

FLIK 1: BALANSRÄKNING: MASKINELL SAMT NOT... 2 FLIK 2: RESULTATRÄKNING: MASKINELL... 2 FLIK 3: ANSLAGSREDOVISNING... 2

FLIK 1: BALANSRÄKNING: MASKINELL SAMT NOT... 2 FLIK 2: RESULTATRÄKNING: MASKINELL... 2 FLIK 3: ANSLAGSREDOVISNING... 2 RIKSPOLISSTYRELSEN 1 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING FLIK 1: BALANSRÄKNING: MASKINELL SAMT NOT... 2 FLIK 2: RESULTATRÄKNING: MASKINELL... 2 FLIK 3: ANSLAGSREDOVISNING... 2 FLIK 4: INKOMSTTITELREDOVISNING... 2

Läs mer

Manual för INFOFLEX Kassaregister IVK 1.1

Manual för INFOFLEX Kassaregister IVK 1.1 Manual för INFOFLEX Kassaregister IVK 1.1 Inställningar och användartips för INFOFLEX Kassaregister med inkopplad kontrollenhet och användning enligt kassalagen. 2 Innehåll... 4 Aktivering kassainloggning...

Läs mer

Svedala kommun Granskning avseende momshantering

Svedala kommun Granskning avseende momshantering Svedala kommun Granskning avseende momshantering Juni 2015 Bo-Arne Olsson Innehåll 1. Sammanfattning 3 2. Inledning 5 3. Momshantering 7 1.Sammanfattning I detta kapitel återfinns en sammanfattning avseende

Läs mer

Årsskifteskörning 2013/2014

Årsskifteskörning 2013/2014 Årsskifteskörning 2013/2014 Sid 1 (26) Innehållsförteckning ÅRSSKIFTESKÖRNING... 3 1. REDOVISNINGSPERIODER... 4 2. PERIODAVSLUT... 5 3. AVSLUTA BOKFÖRINGSÅR... 7 4. PÅBÖRJA BOKFÖRINGSÅR... 8 5. KONTROLLERA

Läs mer

Kassalagen, Lag (2007:592) om kassaregister m.m Lag (2007:592) om kassaregister m.m.

Kassalagen, Lag (2007:592) om kassaregister m.m Lag (2007:592) om kassaregister m.m. Kassalagen, Lag (2007:592) om kassaregister m.m Lag (2007:592) om kassaregister m.m. SFS nr: 2007:592 Departement/myndighet: Finansdepartementet Utfärdad: 2007-06-14 Ändrad: t.o.m. SFS 2009:852 Registeruppgifter

Läs mer

BOKFÖRINGSNÄMNDENS ALLMÄNNA RÅD

BOKFÖRINGSNÄMNDENS ALLMÄNNA RÅD BOKFÖRINGSNÄMNDENS ALLMÄNNA RÅD ISSN 1404-5761 Utgivare: Gunvor Pautsch, Bokföringsnämnden, Box 7849, 103 99 STOCKHOLM Bokföringsnämndens allmänna råd om bokföring; beslutat den 5 december 2013. BFNAR

Läs mer

Granskning av kontanthantering

Granskning av kontanthantering www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av kontanthantering Peter Aschberg Götene kommun Granskning av kontanthantering, Götene kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 1 2. Inledning...

Läs mer

Förord Förkortningslista Inledning Sambandet mellan redovisning och beskattning... 23

Förord Förkortningslista Inledning Sambandet mellan redovisning och beskattning... 23 Innehåll 5 Innehåll Förord... 3 Förkortningslista... 15 1 Inledning... 17 2 Sambandet mellan redovisning och beskattning... 23 2.1 2.1.1 Sambandet mellan redovisning och inkomstbeskattningen...23 Inledning...23

Läs mer

Förslag till ändringar i Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om vapenlagstiftningen (RPSFS 2002:9, FAP 551-3)

Förslag till ändringar i Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om vapenlagstiftningen (RPSFS 2002:9, FAP 551-3) Öster Malma 2006-09-25 Rikspolisstyrelsen Polisavdelningen Box 12256 102 26 STOCKHOLM Förslag till ändringar i Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om vapenlagstiftningen (RPSFS 2002:9, FAP

Läs mer

Inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2012

Inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2012 Inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2012 Förord Den här informationen är tänkt att vara en vägledning för organisationer som företräder nationella minoriteter och som vill ansöka om statsbidrag.

Läs mer

Http://mora.se/overformyndare

Http://mora.se/overformyndare Redovisning av ekonomi Årsräkning, sluträkning, redogörelse och arvode Du ska lämna in din årsräkning och redogörelse till överförmyndaren senast den 1 mars. Sluträkning och redogörelse ska vara inlämnad

Läs mer

Yttrande i mål nr xxxx-xx angående inkomsttaxering 2000 för xxxxx xxxxxxxxxxxxx AB

Yttrande i mål nr xxxx-xx angående inkomsttaxering 2000 för xxxxx xxxxxxxxxxxxx AB Sida 1(5) 2006-04-03 Kammarrätten i Göteborg Avdelning 1 Box 1531 401 50 Göteborg Yttrande i mål nr xxxx-xx angående inkomsttaxering 2000 för xxxxx xxxxxxxxxxxxx AB YTTRANDE Att göra en avsättning för

Läs mer

Författningssamling 042.3

Författningssamling 042.3 Oskarshamns kommun Författningssamling 042.3 REDOVISNINGSREGLEMENTE FÖR OSKARSHAMNS KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige 1987-06-15, 95 Reviderat senast av kommunfullmäktige 2004-02-09, 12 Gäller fr.o.m.

Läs mer