Flyttning av fordon. Camilla Wågemark Polisintendent Polismyndigheten i Örebro län.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Flyttning av fordon. Camilla Wågemark Polisintendent Polismyndigheten i Örebro län. www.polisen.se"

Transkript

1 Flyttning av fordon Camilla Wågemark Polisintendent Polismyndigheten i Örebro län

2 Sidan 2 av 11 Innehållsförteckning 1 Författningshänvisning m.m Inledning Definitioner Fordon Registrerat fordon Fordonsvrak Ägare av fordon Markägare Lång flyttning Kort flyttning Vem får besluta att flytta fordon? Under vilka förutsättningar får fordon flyttas? Flyttningen Föremål som tillhör fordonet Utredningsskyldighet Uppställning, förvaring och utlämnande Underrättelseskyldighet Lång flyttning Kort flyttning Fordonsvrak som tillfaller staten Ersättningsskyldighet Register Överklagande...11

3 Sidan 3 av 11 1 Författningshänvisning m.m. Lagen (1982:129) om flyttning av fordon i vissa fall, nedan kallad LFF Förordningen (1982:198) om flyttning av fordon i vissa fall, nedan kallad FFF Trafikförordningen (1988:1276) Fordonsskattelagen (1988:327) Lagen (1984:318) om kontrollavgift vid olovlig parkering Delgivningslagen (1970:428) Proposition 1967:107 lag om flyttning av fordon i vissa fall Proposition 1981/82:65, Lag om flyttning av fordon i vissa fall Proposition 1983/84:104, Lag om kontrollavgift vid olovlig parkering, m.m. Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om flyttning av fordon, RPSFS 2004:5, FAP 640-1, nedan FAP, Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om registrering av efterlysta fordon, registreringsskyltar, personliga skyltar och skyltar för beskickningsfordon, RPSFS 2000:31, FAP Inledning LFF och FFF om flyttning av fordon har till syfte att ge polis och kommunala myndigheter samt, i vissa fall, Vägverket befogenhet att flytta fordon och fordonsvrak som är uppställda på ett uppenbart olämpligt sätt eller som utgör miljörisker. Flyttning som utförs som en ren serviceåtgärd genom att någon frivilligt överlämnar sin bil för flyttning, exempelvis därför att personen blivit misstänkt för rattfylleri, omfattas inte av lagen. I dessa fall gäller allmänna civilrättsliga regler. Rättspraxis om hur lagen närmare skall tillämpas, saknas i princip eftersom beslut om flyttning inte går att överklaga. 3 Definitioner Fordon Varje anordning som är eller har varit försedd med hjul, band, medar eller liknande och som inrättats huvudsakligen för färd på marken på annat sätt än på skenor. 3.2 Registrerat fordon Fordon som är upptaget i vägtrafikregistret, det militära fordonsregistret eller motsvarande utländska register. 1 1 LFF.

4 Sidan 4 av Fordonsvrak Fordon som med hänsyn till sitt skick, den tid under vilken det har stått på samma plats eller andra omständigheter måste anses övergivet och som uppenbarligen har ringa eller inget värde. Av förarbetena 2 framgår att fordon i tveksamma fall inte får behandlas som fordonsvrak. 3.4 Ägare av fordon Vad som sägs i lagen om ägare av fordon gäller, i fråga om fordon som innehas på grund av kreditköp med förbehåll om återtaganderätt eller som innehas med nyttjanderätt för bestämd tid om minst ett år, innehavaren och i fråga om övergivet fordon, den som senast varit ägare. 3.5 Markägare Vad som sägs i lagen om markägare gäller också den som på grund av avtal har rätt att upplåta ett område för parkering eller att förbjuda parkering inom området. 3.6 Lång flyttning Ett fordon har flyttats till en särskild uppställningsplats. 3.7 Kort flyttning Flyttning enligt 7 FFF, dvs. fordonet har ställts upp inom synhåll från den ursprungliga platsen, eller om det inte lämpligen kan ske, inom synhåll från en vägkorsning som är belägen i omedelbar närhet av den ursprungliga uppställningsplatsen. 4 Vem får besluta att flytta fordon? Bl.a. polismyndigheten får besluta om och verkställa beslut att flytta fordon som inte är fordonsvrak. 3 Beslut om att flytta fordonsvrak får meddelas och verkställas av kommunen och Vägverkets region. 4 När någon annan myndighet än polismyndigheten beslutat eller verkställt flyttning, skall den genast underrätta polismyndigheten. 5 Underrättelsen skall lämnas till den polismyndighet inom vars polisdistrikt flyttningen har beslutats eller verkställts. När underrättelsen lämnas skall blanketten Protokoll enligt lagen och förordningen om flyttning av fordon, RPS användas. 6 2 Prop. 1967:107 s. 48f FFF FFF. 5 9 FFF FAP.

5 Sidan 5 av 11 5 Under vilka förutsättningar får fordon flyttas? Fordon får flyttas - när det behövs för ordningen och säkerheten i trafiken eller av naturvårdsskäl 7, eller - på begäran av markägaren om ett fordon under minst sju dygn varit parkerat i strid mot markägares förbud eller villkor som avses i 1 lagen (1984:318) om kontrollavgift vid olovlig parkering och som tydligt tillkännagetts genom skyltning med vägmärken på platsen (i enlighet med 3 samma lag) 8, eller - på begäran av markägaren om ett registrerat fordon varit parkerat på annans mark under minst sju dygn i följd efter det att markägaren underrättat fordonets ägare om att det inte får vara parkerat på platsen. Kan fordonets ägare inte anträffas får fordonet flyttas om det varit uppställt under minst en månad i följd efter det att markägaren påbörjat försök att underrätta fordonsägaren. 9 Innan flyttning sker med stöd av detta stycke skall, enligt FAP kontrolleras att markägaren fullgjort sin skyldighet att underrätta fordonsägaren eller försökt underrätta denne. 10 Markägaren har bevisbördan för att så har skett. 11 Dessutom får, under nedan angivna förutsättningar, fordon flyttas i följande fall: om det är uppställt på en sådan plats eller ett sådant sätt att fara uppstår eller trafiken onödigtvis hindras eller störs. 2. om det är uppställt i strid med föreskrifter om stannande och parkering och a) försvårar snöröjning, renhållning eller annat arbete på väg (beslut om att flytta fordon som inte är fordonsvrak pga. dessa omständigheter får meddelas endast efter begäran av den vars verksamhet hindras eller försvåras), b) det finns stor risk för att fara uppstår, eller c) fordonet varit fortlöpande uppställt på samma plats under minst sju dygn. (Enligt 2 FAP skall polis eller andra uppräknade ha slagit fast att fordonet fortlöpande varit uppställt på samma plats under minst sju dygn. Bevisning bör säkras, se FAP). 3. Om det är uppställt i strid med föreskrifter om stannande eller parkering och a) fordonet enligt uppgift i vägtrafikregistret är belagt med körförbud enligt fordonsförordningen (2002:925), b) det för fordonet enligt uppgift i vägtrafikregistret gäller brukandeförbud enligt lagen (2001:558) om vägtrafikregister eller fordonsskattelagen (1988:327), c) fordonet är trafikförsäkringspliktigt enligt trafikskadelagen (1975:1410) och enligt uppgift i vägtrafikregistret saknar föreskriven trafikförsäkring, 7 2 LFF. 8 2 och 17 LFF. 9 2 och 17 1 LFF FAP FAP och 17 FFF FFF.

6 Sidan 6 av 11 d) fordonet skall vara registrerat men saknar registreringsskylt eller annars inte kan identifieras på platsen, eller e) det till stöd för uppställningen har åberopats ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade som hos polisen har anmälts stulet eller förlorat. 4. Om det är uppställt i strid med föreskrifter om stannande eller parkering a) på en parkeringsplats som är reserverad för personer med parkeringstillstånd för rörelsehindrade, b) i ett körfält för fordon i linjetrafik, c) på en hållplats enligt 3 kap. 54 trafikförordningen (1998:1276), d) på eller inom fem meter före ett övergångsställe, eller e) på en gång- eller cykelbana eller i ett cykelfält. 5. Om det är uppställt utan att på- eller avlastning sker på en plats där det gäller förbud att stanna eller parkera fordon annat än för på- eller avlastning av gods. 6. Om fordonet är uppställt på en offentlig plats som upplåtits för parkering och det huvudsakliga syftet med uppställningen uppenbarligen är något annat än parkering av fordonet. 7. Om det är ett fordonsvrak. 5.1 Flyttningen Innan ett fordon skall flyttas skall eventuella synliga skador på fordonet noggrant dokumenteras. Dokumentation bör om möjligt innefatta fotografier av skadorna. 13 Flyttning av fordon som inte är fordonsvrak skall utföras så att fordonen och föremål som hör till dessa inte tillfogas onödig skada Föremål som tillhör fordonet Föremål som finns på eller i ett fordon anses vid tillämpningen av lagen höra till fordonet. 15 Fordon Vid kort flyttning skall föremålen lämnas kvar i fordonet när myndighetens befattning med fordonet upphör. Vid lång flyttning och fordonet förvaras på särskild uppställningsplats omfattas föremålen av polismyndighetens vårdplikt 16. Fordonsvrak Ett föremål som finns i ett fordonsvrak men som inte har varit avsett att stadigvarande brukas i fordonet behandlas dock enligt bestämmelserna i hittegodslagen (1938:121) 17. Föremål som finns i ett fordonsvrak som tillhör detta tillfaller omedelbart kommunen eller staten FAP LFF LFF. 16 Prop. 1967:107 S. 44f LFF sista stycket och 9 LFF.

7 Sidan 7 av 11 Beslut om flyttning skall verkställas omedelbart, om det behövs med hänsyn till ändamålet med flyttningen. 19 I andra fall skall ett skriftligt meddelande fästas på fordonet med en uppmaning till ägaren att senast viss angiven dag flytta fordonet. Det skall framgå av meddelandet att fordonet kommer att flyttas om uppmaningen inte följs. 20 Är ägaren känd, skall en kopia av meddelandet skickas till honom eller henne så snart det kan ske. 21 Blanketten Uppmaning att flytta fordon enligt lagen och förordningen om flyttning av fordon i vissa fall, RPS 640.3, eller annan blankett med motsvarande innehåll skall användas. Ett exemplar av blanketten skall fästas synligt på fordonet. 22 Dessa bestämmelser skall alltid tillämpas om ett fordon skall flyttas med stöd endast av bestämmelserna i 2 3 a-c förordningen om flyttning av fordon (körförbud, brukandeförbud saknar trafikförsäkring). 23 Vid flyttning enligt 2 2 c förordningen om flyttning av fordon (fordonet varit fortlöpande uppställt på samma plats under minst sju dygn) bör uppmaningen utfärdas innan sjudygnsfristen har löpt ut. 24 Om en ägare eller en brukare kommer till platsen när en flyttning verkställs och erbjuder sig att omedelbart flytta fordonet, bör verkställigheten avbrytas. Ägarens eller brukarens rätt till fordonet bör då kontrolleras t.ex. genom att körkort eller legitimation företes Utredningsskyldighet Vid utredningen skall protokoll föras. Beslutet skall antecknas på protokollet. 26 När ett fordon flyttas skall blanketten Protokoll enligt lagen och förordningen om flyttning av fordon, RPS 640.1, användas, om flyttningen sker genom Polismyndigheten. 27 Innan en utredning färdigställs bör skyltningen med vägmärken kontrolleras, liksom att lokala trafikföreskrifter har handlagts enligt 10 kap. 11 trafikförordningen Uppställning, förvaring och utlämnande Fordon som flyttas skall förvaras på en särskild för ändamålet avsedd uppställningsplats (s.k. lång flyttning) eller ställas så nära den plats där de anträffades att de lätt kan återfinnas (s.k. kort flyttning) FFF FFF FFF FAP FFF FAP. 25 s. 2 i FAP FFF FAP FAP LFF och 7 FFF.

8 Sidan 8 av 11 Ett fordon som inte transporteras till en särskild uppställningsplats skall ställas upp inom synhåll från den ursprungliga uppställningsplatsen. Om det inte lämpligen kan ske, skall fordonet ställas upp inom synhåll från en vägkorsning som är belägen i omedelbar närhet av den ursprungliga uppställningsplatsen. 30 Fordonsvrak skall i stället skrotas eller undanskaffas på annat sätt, så snart det lämpligen kan ske. 31 När fordon förvaras på särskild uppställningsplats, skall nödvändiga åtgärder vidtas för att de inte skall skadas eller brukas obehörigen under förvaringen. 32 Kommunen, polismyndigheten eller Vägverkets region svarar för de särskilda uppställningsplatserna. 33 Sådana platser skall vara inhägnade och tillfredsställande bevakade. 34 Fordon som förvaras på en särskild uppställningsplats behöver inte lämnas ut förrän eventuella kostnader enligt 7 har betalats. 35 Innan ett fordon som förvaras på en särskild uppställningsplats lämnas ut bör kontrolleras att fordonet lämnas ut till rätt person Underrättelseskyldighet Lång flyttning Om ett fordon har flyttats till en särskild uppställningsplats skall den myndighet som meddelat beslutet underrätta ägaren så snart det kan ske. Är det ett registrerat fordon, skall underrättelsen delges ägaren till fordonet. Med ordet delgivning förstås ett förfarande enligt delgivningslagen (1970:428). Av 3 delgivningslagen framgår att ordinär delgivning krävs då det gäller handlingar genom vilka ett förfarande hos myndigheten inleds. När ett beslut om flyttning av ett fordon som inte är registrerat och det genom märkning eller på annat sätt omedelbart framgår vem som är fordonets ägare har meddelats, skall den myndighet som meddelat beslutet underrätta ägaren så snart det kan ske. I fråga om fordon som innehas med nyttjanderätt för bestämd tid om minst ett år skall även den som har upplåtit nyttjanderätten (uthyraren) underrättas FFF LFF LFF FFF FFF LFF. 36 s. 2 i FAP LFF.

9 Sidan 9 av 11 Blanketten Protokoll enligt lagen och förordningen om flyttning av fordon, RPS skall användas. 38 Om ett fordon har flyttats till en särskild uppställningsplats och ägaren inte har kunnat anträffas, skall den myndighet som verkställt flyttningen kungöra flyttningen genom anslag i myndighetens lokal. Kungörelsen skall innehålla uppgift om följden enligt 6 av att ägaren efter där angiven tid fortfarande är okänd. Kungörelsen skall anslås senast veckan efter flyttningen om det flyttade fordonet är registrerat och annars så snart det kan ske. Kungörelsen skall finnas tillgänglig hos polismyndigheten. Beslutet skall kungöras i enlighet med reglerna i 15 och 17 delgivningslagen. Om det flyttade fordonet är registrerat skall myndigheten dessutom vidta de fortsatta undersökningar och åtgärder som kan anses motiverade för att underrätta fordonets ägare om flyttningen. 39 Underrättelsen skall innehålla upplysning om vad som enligt 6 blir följden om fordonet inte avhämtas inom där angiven tid Kort flyttning När ett fordon har flyttats på detta sätt skall ett meddelande om vilken myndighet som verkställt flyttningen genast fästas på fordonet. 41 Polismyndigheten skall använda blanketten Meddelande om fordonsförflyttning enligt lagen och förordningen om flyttning av fordon i vissa fall, RPS 640.2, eller annan blankett med motsvarande innehåll. Ett exemplar av blanketten skall fästas väl synligt på fordonet. Är fordonsägaren känd skall en kopia av blanketten sändas till denne Fordonsvrak som tillfaller staten Ett fordon som förvaras på en särskild uppställningsplats tillfaller staten om beslutet om flyttning har verkställts av staten om - ägaren har delgetts sådan underrättelse som avses i 5 och inte hämtat fordonet inom en månad därefter, - ägaren inte har hämtat fordonet inom tre månader efter det att kungörelse skedde enligt 5, eller - ägaren får anses ha uppgett sin rätt till fordonet. Fordonsvrak som har flyttats tillfaller omedelbart kommunen eller staten 43. Skrotningspremie, återbetald fordonsskatt och försäljningsvinst som tillfaller staten skall i förekommande fall betalas in till ett konto som är kopplat till statsverkets checkräkning FAP LFF LFF FFF FAP LFF FAP.

10 Sidan 10 av 11 När ett fordon har tillfallit staten eller en kommun enligt 6 skall anmälan om ägarbyte enligt 10 kap. 1 förordningen (2001:650) om vägtrafikregister göras till Vägverket. 45 Om annan än polismyndighet lämnar ut fordonet eller om äganderätten övergår till någon annan, skall detta genast anmälas till polismyndigheten i det polisdistrikt där flyttningen skett Ersättningsskyldighet Ägaren av ett fordon som har flyttats är skyldig att ersätta kostnaden för flyttningen och de övriga åtgärder som vidtagits med stöd av lagen om flyttning av fordon. 47 Ersättningsskyldighet föreligger inte, om ägaren gör sannolikt att fordonet frånhänts honom genom brott. 48 Vid beräkning av ersättningen skall fordonets värde dras av från kostnaderna om äganderätten har övergått enligt Kostnader, som inte tas ut av ägaren, skall bäras av staten eller, om flyttningsbeslutet har verkställts av kommunal myndighet, av kommunen. Vid flyttning enligt 2 andra eller tredje stycket skall sådana kostnader i stället bäras av den markägare som begärt flyttningen. 50 Om ett fordon som flyttats pga. att det varit uppställt på en sådan plats eller på ett sådant sätt att fara uppstår, eller trafiken onödigtvis hindras eller störs, är ägaren inte skyldig att ersätta kostnaderna för flytten, om denne gör sannolikt att förhållandena vid uppställningen var sådana att han eller hon inte hade anledning att räkna med att fara eller hinder skulle uppstå. 51 I 13 förordningen om flyttning av fordon anges hur ersättningsskyldigheten skall bestämmas. 5.7 Register Hos polismyndigheten skall det föras ett register över de fordon som har flyttats inom distriktet. Registret skall innehålla uppgifter som gör det möjligt att identifiera fordonet och vart fordonet har flyttats. 52 I Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (FAP 445-1) om registrering av efterlysta fordon, registreringsskyltar, personliga skyltar och skyltar för beskickningsfordon finns bl.a. regler om att fordon som har 45 9 FAP FAP LFF LFF LFF LFF FFF FFF.

11 Sidan 11 av 11 flyttats skall registreras i registret över efterlysta fordon (EF-registret). Detta gäller inte i fråga om fordonsvrak. 53 Om ett fordon som inte är registrerat har flyttats, skall registrering ske i Hittegodssystemet under Huvudgruppen Fordon/Fordonstillbehör/Trafik och där tillämplig undergrupp. Fältet: Flyttat oreg. Fordon måste alltid fyllas i med JA Överklagande Beslut enligt lagen eller förordningen om flyttning av fordon kan inte överklagas och 13 FAP FAP LFF.

informerar Parkeringsproblem motortävlingar, ridning och travtävling på väg

informerar Parkeringsproblem motortävlingar, ridning och travtävling på väg informerar Parkeringsproblem motortävlingar, ridning och travtävling på väg Riksförbundet Enskilda Vägar Riddargatan 35 37 114 57 Stockholm Utgåva juni 2010 Parkeringsproblem, motortävlingar, ridning och

Läs mer

Stanna och parkera 1

Stanna och parkera 1 Stanna och parkera 1 Vad är stannande? Med att stanna menas att stå stilla med ett fordon, utom när man stannar 1. för att undvika fara, 2. för att trafikförhållandena kräver det, eller 3. för att parkera

Läs mer

Till statsrådet Åsa Torstensson

Till statsrådet Åsa Torstensson Till statsrådet Åsa Torstensson Regeringen beslutade den 16 december 2004 att tillkalla en särskild utredare med uppdrag att göra en bred översyn av bestämmelserna inom parkeringsområdet och utarbeta förslag

Läs mer

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Rubrik: Polislag (1984:387) Utfärdad: 1984-06-07 Ändring införd: t.o.m. SFS 1999:329 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Allmänna bestämmelser Polisverksamhetens ändamål 1 Som ett led i

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: chefsjuristen Lars Sjöström Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om tillämpningen av ordningsbot inom Polisen; beslutade den

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2014:1265 Utkom från trycket den 7 oktober 2014 utfärdad den 11 september 2014. Regeringen föreskriver att 2 kap.

Läs mer

Lag (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall LVM. Inledande bestämmelser. 1 De i 1 kap. 1 socialtjänstlagen (2001:453) angivna målen

Lag (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall LVM. Inledande bestämmelser. 1 De i 1 kap. 1 socialtjänstlagen (2001:453) angivna målen Lag (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall LVM Inledande bestämmelser 1 De i 1 kap. 1 socialtjänstlagen (2001:453) angivna målen för samhällets socialtjänst skall vara vägledande för all vård som

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Ärendebeskrivning

Tjänsteskrivelse. Ärendebeskrivning Tjänsteskrivelse 1(2) 2016-05-06 Dnr: TN 2016/131 Tekniska nämnden Förslag till yttrande över Förslag till förordning om ändring i förordningen (1982:198) om flyttning av fordon i vissa fall samt till

Läs mer

Trafikskadelag (1975:1410)

Trafikskadelag (1975:1410) Skatter m.m./trafikförsäkring 1 Inledande bestämmelser 1 [7401] Denna lag gäller trafikförsäkring för motordrivet fordon och ersättning från trafikförsäkring för skada i följd av trafik med motordrivet

Läs mer

Cykelpassager och Cykelöverfarter

Cykelpassager och Cykelöverfarter Cykelpassager och Cykelöverfarter Informationen i denna broschyr baseras på Trafikförordningen (1998:1276) Vägmärkesförordningen (2007:90) Lag om vägtrafikdefinitioner (2001:559) Förordning om vägtrafikdefinitioner

Läs mer

Regeringens proposition 2005/06:108

Regeringens proposition 2005/06:108 Regeringens proposition 2005/06:108 Ändringar i lagen (2001:558) om vägtrafikregister Prop. 2005/06:108 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 23 februari 2006 Göran Persson

Läs mer

Svar på promemoria N2016/03229/MRT

Svar på promemoria N2016/03229/MRT Stadbyggnadsnämnden 2016-05-20 Stadbyggnadsförvaltningen Trafikavdelningen SBN/2016:250 Anna Bergfors Fall 016-710 22 62 1 (2) Stadsbyggnadsnämnden Remissvar gällande förordning om ändring i förordningen

Läs mer

Lag (2000:1225) om straff för smuggling

Lag (2000:1225) om straff för smuggling Smugglingslagen m.m./smuggling m.m. 1 Allm. anm. 1. Översändande av domar i vissa fall till Tullverket, se [201]. Allm. anm. 2. Bestämmelser om belastningsregister, se [3301] o.f. Allm. anm. 3. Vissa bestämmelser

Läs mer

49 kap. Om rätten att överklaga en tingsrätts domar och beslut och om prövningstillstånd

49 kap. Om rätten att överklaga en tingsrätts domar och beslut och om prövningstillstånd Smugglingslagen m.m./rättegångsbalken m.m. 1 Femte avdelningen Om rättegången i hovrätt 49 kap. Om rätten att överklaga en tingsrätts domar och beslut och om prövningstillstånd Anm. Rubriken har fått sin

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347-545X Utgivare: chefsjuristen Eva-Lotta Hedin Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om Polisens skjutvapen m.m.; beslutade den 30 mars 2012.

Läs mer

Regler för fastighetsägare i Kärrdalen

Regler för fastighetsägare i Kärrdalen Regler för fastighetsägare i Kärrdalen Parkera Styrelsen vill meddela följande, att det endast råder P-förbud på Kärrdalsvägen och Myrekärrsvägen enligt beslut från Göteborgs kommun Trafikkontoret och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i jordabalken; SFS 2000:226 Utkom från trycket den 9 maj 2000 utfärdad den 19 april 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om jordabalken 2 dels att

Läs mer

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, 104 22 Stockholm 08-617 98 00 sakint@sakint.se 202100-5703

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, 104 22 Stockholm 08-617 98 00 sakint@sakint.se 202100-5703 Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2015-03-25 Dnr 137-2014 Hanteringen av hemliga tvångsmedel vid Åklagarkammaren i Luleå 1. SAMMANFATTNING Nämnden konstaterar att det har funnits allvarliga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Riksåklagarens föreskrifter om ändring i Riksåklagarens föreskrifter (1999:178) om ordningsbot för vissa brott; SFS 2015:534 Utkom från trycket den 25 augusti 2015 beslutade

Läs mer

Ändring av avgifter för flyttning av fordon Hemställan från gatu- och fastighetsnämnden

Ändring av avgifter för flyttning av fordon Hemställan från gatu- och fastighetsnämnden Utlåtande 2003: RIII (Dnr 314-1413/2003) Ändring av avgifter för flyttning av fordon Hemställan från gatu- och fastighetsnämnden Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Avgifter

Läs mer

Missbruk av parkeringstillstånd för rörelsehindrade Remiss från Näringsdepartementet Remisstid 26 november 2003

Missbruk av parkeringstillstånd för rörelsehindrade Remiss från Näringsdepartementet Remisstid 26 november 2003 PM 2003 RIII (Dnr 329-3086/2003) Missbruk av parkeringstillstånd för rörelsehindrade Remiss från Näringsdepartementet Remisstid 26 november 2003 Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: chefsjuristen Lars Sjöström Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om europeiskt skjutvapenpass m.m.; beslutade den 9 augusti

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i körkortsförordningen (1998:980); SFS 2012:5 Utkom från trycket den 24 januari 2012 utfärdad den 12 januari 2012. Regeringen föreskriver 1 i fråga om körkortsförordningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i vägmärkesförordningen (1978:1001); SFS 1999:720 Utkom från trycket den 3 augusti 1999 utfärdad den 1 juli 1999. Regeringen föreskriver i fråga om vägmärkesförordningen

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om meddelande av parkeringsanmärkning m.m.;

Transportstyrelsens föreskrifter om meddelande av parkeringsanmärkning m.m.; Transportstyrelsens föreskrifter om meddelande av parkeringsanmärkning m.m.; beslutade den 24 oktober 2012. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 12 förordningen (1976:1128) om felparkeringsavgift.

Läs mer

Åklagarmyndighetens användning av s.k. postkontroll

Åklagarmyndighetens användning av s.k. postkontroll SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN Uttalande med beslut 2016-02-17 Dnr 151-2015 Åklagarmyndighetens användning av s.k. postkontroll 1. SAMMANFATTNING Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har granskat

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276); SFS 2006:1208 Utkom från trycket den 1 december 2006 utfärdad den 23 november 2006. Regeringen föreskriver 1 i fråga om

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i vägtrafikkungörelsen (1972:603); SFS 1998:1261 Utkom från trycket den 13 oktober 1998 utfärdad den 17 september 1998. Regeringen föreskriver att 2, 7,

Läs mer

2 SAMFÄLLIGHETER Föreningen förvaltar: anläggningssamfällighet bildad genom anläggningsbeslut 1982-04-20, dnr Tk2 57/76.

2 SAMFÄLLIGHETER Föreningen förvaltar: anläggningssamfällighet bildad genom anläggningsbeslut 1982-04-20, dnr Tk2 57/76. 1 FIRMA Föreningens firma är: Lötgärdets samfällighetsförening. 2 SAMFÄLLIGHETER Föreningen förvaltar: anläggningssamfällighet bildad genom anläggningsbeslut 1982-04-20, dnr Tk2 57/76. 3 GRUNDERNA FÖR

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: chefsjuristen Lotta Gustavson Rikspolisstyrelsens allmänna råd om sjöfynd; beslutade den 10 februari 2003. 1. Författningsbestämmelser FAP

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 19 december Ö 5374-13 KLAGANDE A-CBO Ombud: TK MOTPART Polismyndigheten i Stockholms län, Trafikenheten Box 4060 171 04 Solna SAKEN Felparkeringsavgift

Läs mer

Det här gäller vid ett obevakat övergångsställe

Det här gäller vid ett obevakat övergångsställe Övergångsställen Det här gäller vid ett obevakat övergångsställe Du ska ta hänsyn till fordonens hastighet och hur nära de är när du ska gå ut på ett övergångsställe. Korsa körbana eller cykelbana utan

Läs mer

Ansökan om tillstånd till kameraövervakning

Ansökan om tillstånd till kameraövervakning 1(8) Förvaltning Gith Nilsson Delg. kvitto Länsstyrelsen Värmland Djurskydd & Vilt 651 86 KARLSTAD Ansökan om tillstånd till kameraövervakning Beslut Länsstyrelsen meddelar Länsstyrelsen Värnland, djurskydd

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Patientdatalag; utfärdad den 29 maj 2008. SFS 2008:355 Utkom från trycket den 11 juni 2008 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Lagens tillämpningsområde m.m.

Läs mer

Stadgar. 1 FIRMA Föreningens firma är Olsgårdens samfällighetsförening

Stadgar. 1 FIRMA Föreningens firma är Olsgårdens samfällighetsförening Stadgar 1988-03- 21 Stadgar för samfällighetsförening. bildad enligt lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter. Lagens bestämmelser om förvaltningen skall gälla i den mån inget annat framgår av

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: chefsjuristen Lars Sjöström Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om trafikövervakning på motorväg och motortrafikled m.m.;

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Personuppgiftslag; SFS 1998:204 utfärdad den 29 april 1998. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Allmänna bestämmelser Syftet med lagen 1 Syftet med denna lag är

Läs mer

HFD 2015 ref 76. Lagrum: 5 kap. 3 1, 5, 6 och 10 körkortlagen (1998:488)

HFD 2015 ref 76. Lagrum: 5 kap. 3 1, 5, 6 och 10 körkortlagen (1998:488) HFD 2015 ref 76 Fråga om synnerliga skäl enligt 5 kap. 10 körkortslagen kan anses föreligga för att begränsa giltighetstiden av ett beslut om återkallelse av körkort tills vidare på grund av grovt rattfylleri.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2001:650) om vägtrafikregister; SFS 2014:1269 Utkom från trycket den 7 oktober 2014 utfärdad den 11 september 2014. Regeringen föreskriver

Läs mer

Utöver vad som dels föreskrivs om nämnder i kommunallagen, dels föreskrivs i speciallagstiftning gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Utöver vad som dels föreskrivs om nämnder i kommunallagen, dels föreskrivs i speciallagstiftning gäller bestämmelserna i detta reglemente. FÖRFATTNINGSSAMLING (3.2.1) Antagen av Kommunfullmäktige 2010-12-16 153 (KS/2010:1162) Reviderad av Miljö- och byggnadsnämnden 2011-02-21 37 (MBN/2011:24) Sid 1 (5) REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN

Läs mer

PERSONUPPGIFTSLAG. Den fysiska person som, efter förordnande av den personuppgiftsansvarige,

PERSONUPPGIFTSLAG. Den fysiska person som, efter förordnande av den personuppgiftsansvarige, PERSONUPPGIFTSLAG Syftet med lagen 1 Syftet med denna lag är att skydda människor mot att deras personliga integritet kränks genom behandling av personuppgifter. Avvikande bestämmelse i annan författning

Läs mer

Ändringarna i jordlegolagen trädde i kraft 1.2.2011

Ändringarna i jordlegolagen trädde i kraft 1.2.2011 Promemoria 1 (14) Ändringarna i jordlegolagen trädde i kraft 1.2.2011 Lagen om ändring av jordlegolagen och lagen om upphävande av 25 kap. 1 b 4 mom. i ärvdabalken trädde i kraft 1.2.2011. I det följande

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: chefsjuristen Lotta Gustavson Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd till lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter;

Läs mer

Patientdatalag (2008:355)

Patientdatalag (2008:355) Patientdatalag (2008:355) SFS nr: 2008:355 Departement/myndighet: Socialdepartementet Utfärdad: 2008-05-29 Ändrad: t.o.m. SFS 2013:1024 Tryckt version: pdf, utan ändringar (Lagrummet) Ändringsregister:

Läs mer

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Parkeringstillstånd för rörelsehindrade STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Parkeringstillstånd för rörelsehindrade STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Parkeringstillstånd för rörelsehindrade Parkeringstillstånd för rörelsehindrade STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Innehåll P-tillståndet är till för dig... 3 Var kan jag parkera?... 3 Tid och avgift... 4 Användning

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 10 mars 2015 194/2015 Lag om ändring av utlänningslagen Utfärdad i Helsingfors den 6 mars 2015 I enlighet med riksdagens beslut ändras i utlänningslagen

Läs mer

Om överklagande (Bengt Wilde maj 2011)

Om överklagande (Bengt Wilde maj 2011) Om överklagande (Bengt Wilde maj 2011) 1. Allmänt om överklagande Enligt svensk rättstradition ska alla myndighetsbeslut kunna överprövas. Detta för att säkerställa den enskildes intressen och rättssäkerhet.

Läs mer

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Hjalte

Stadgar för Bostadsrättsföreningen Hjalte Stadgar för Bostadsrättsföreningen Hjalte Undertecknade styrelseledamöter intygar att följande stadgar blivit antagna av föreningens medlemmar på konstituerande sammanträde den 22:a april 2004, samt extra

Läs mer

4 MEDLEM Medlem i föreningen är ägare till fastighet eller därmed jämställd egendom, som har del i samfällighet

4 MEDLEM Medlem i föreningen är ägare till fastighet eller därmed jämställd egendom, som har del i samfällighet Tegefjälls Samfällighetsförening Åre Org nr STADGAR Sammanträdesdatum 716414-9507 1986-03-04 Stadgar för samfällighetsförening, bildad enligt lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter. Lagens

Läs mer

Regeringens proposition 1994/95:23

Regeringens proposition 1994/95:23 Regeringens proposition 1994/95:23 Ett effektivare brottmålsförfarande Prop. 1994/95:23 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 1 september 1994 Carl Bildt Gun Hellsvik (Justitiedepartementet)

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (10) meddelad i Stockholm den 15 mars 2011 KLAGANDE 1. AA Ställföreträdare och offentligt biträde: Advokat Elisabeth Nygren Malmströms Advokatbyrå Box 175 551 13 Jönköping

Läs mer

Kriminalvårdens författningssamling

Kriminalvårdens författningssamling Kriminalvårdens författningssamling ISSN 0347-2612 Utgivare: Elisabeth Lager KVFS FARK Transport Utkom från trycket den 11 juni 2012 Kriminalvårdens föreskrifter och allmänna råd om transportverksamheten

Läs mer

Lag (2005:225) om rättsintyg i anledning av brott Lag (2006:861) om ändring i lagen (2005:225) om rättsintyg i anledning av brott

Lag (2005:225) om rättsintyg i anledning av brott Lag (2006:861) om ändring i lagen (2005:225) om rättsintyg i anledning av brott 12 Författningstext 1. Lag (2005:225) om rättsintyg i anledning av brott. 2. Förordning (2005:1063) om rättsintyg i anledning av brott. 3. Utdrag ur sekretesslagen (1980:100). 4. Utdrag ur rättegångsbalken

Läs mer

Skadestånd 1. Helene Hugohs skadeståndsyrkande ogillas. 2. Annika Påhlssons skadeståndsyrkande ogillas.

Skadestånd 1. Helene Hugohs skadeståndsyrkande ogillas. 2. Annika Påhlssons skadeståndsyrkande ogillas. DOM Mål nr B 815-12 meddelad i Norrköping 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Tf chefsåklagare Mats Ericsson Åklagarmyndigheten Riksenheten för polismål 1. 2. Målsägande Helene Hugoh Idrottsgatan 64

Läs mer

Lag (2006:263) om transport av farligt gods

Lag (2006:263) om transport av farligt gods Särskilda trafikförfattningar m.m./internationell vägtransport m.m. 1 Allm. anm. Om kontroller vid transporter på väg och inre vattenvägar, se [3551] o.f. Inledande bestämmelser 1 [3171] Syftet med denna

Läs mer

Std.1. ARBETSORDNING FÖR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE Godkänd av stadsfullmäktige den 14 juni 1995. Sammanträden och behandling av ärenden

Std.1. ARBETSORDNING FÖR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE Godkänd av stadsfullmäktige den 14 juni 1995. Sammanträden och behandling av ärenden Std.1 ARBETSORDNING FÖR HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE Godkänd av stadsfullmäktige den 14 juni 1995 Sammanträden och behandling av ärenden 1 Reglering av fullmäktiges verksamhet 2 Bildande av fullmäktigegrupper

Läs mer

INTERNATIONELL VÄGTRANSPORT M.M.

INTERNATIONELL VÄGTRANSPORT M.M. INTERNATIONELL VÄGTRANSPORT M.M. Yrkestrafiklag 1 kap. [2901] 1 Internationella vägtransporter Yrkestrafiklag (2012:210) 1 kap. Inledande bestämmelser [2901] Bestämmelser om de villkor som ska uppfyllas

Läs mer

Kameraövervakningslag (2013:460)

Kameraövervakningslag (2013:460) Sida 1 av 8 SFS 2013:460 Källa Utfärdad: Först inlagd: Senast ändrad: Uppdaterad: Regeringskansliets rättsdatabaser 2013-05-30 2013-06-12 2014-03-10 t.o.m. SFS 2014:58 Kameraövervakningslag (2013:460)

Läs mer

1 HAPARANDA TINGSRÄTT 2014-10-22 meddelad i Haparanda

1 HAPARANDA TINGSRÄTT 2014-10-22 meddelad i Haparanda 1 meddelad i Haparanda Mål nr: B 813-11 PARTER (Antal tilltalade: 1) Tilltalad MAGNUS Göran Johansson, 19670819-7055 Smedjevägen 3 952 43 Töre Offentlig försvarare: Advokat Marko Tuhkanen Advokatbyrån

Läs mer

ändamål samtidigt som enskilda skyddas mot otillbörliga intrång i 1 Prop. 2012/13:115, bet. 2012/13:JuU22, rskr. 2012/13:252.

ändamål samtidigt som enskilda skyddas mot otillbörliga intrång i 1 Prop. 2012/13:115, bet. 2012/13:JuU22, rskr. 2012/13:252. Svensk författningssamling Kameraövervakningslag; utfärdad den 30 maj 2013. Enligt riksdagens beslut1 föreskrivs2 följande. Syftet med lagen 1 Syftet med lagen är att tillgodose behovet av kameraövervakning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård; SFS 2009:302 Utkom från trycket den 28 april 2009 utfärdad den 2 april 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande.

Läs mer

Kommun: Värmdö Stockholm. Föreningens firma är Kungsdalens Samfällighetsförening(SKÄRMARÖ GA:3) Föreningen förvaltar Skärmarö GA:3.

Kommun: Värmdö Stockholm. Föreningens firma är Kungsdalens Samfällighetsförening(SKÄRMARÖ GA:3) Föreningen förvaltar Skärmarö GA:3. Sida 1 (10) STADGAR Sammanträdesdatum 2005-06-11 Sammanträdesledare Sven G Nilsson Ärende Kungsdalens Samfällighetsförening Organisationsnummer:716417-2673 2006-01-04 Registrerades i protokoll 2005-06-11

Läs mer

Regeringens proposition 2000/01:95

Regeringens proposition 2000/01:95 Regeringens proposition 2000/01:95 Lag om vägtrafikregister, m.m. Prop. 2000/01:95 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 8 mars 2001 Göran Persson Björn Rosengren (Näringsdepartementet)

Läs mer

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, 104 22 Stockholm 08-617 98 00 sakint@sakint.se 202100-5703

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, 104 22 Stockholm 08-617 98 00 sakint@sakint.se 202100-5703 Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2014-09-11 Dnr 156-2014 Granskning av tre inhämtningsärenden vid Polismyndigheten Dalarna 1. SAMMANFATTNING Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har

Läs mer

Vår Policy Fordonsanvändning Utrycknings körning. Skellefteå Räddningstjänst

Vår Policy Fordonsanvändning Utrycknings körning. Skellefteå Räddningstjänst Vår Policy Fordonsanvändning Utrycknings körning Skellefteå Räddningstjänst Nå målet säkert! 11:7 Särskild försiktighet 2:1 Omsorg varsamhet & hänsyn 11:8 Andras säkerhet Trafiksäkerhetspolicy Räddningstjänsten

Läs mer

Stadgar. Sammanträdesdatum 2011-11-19

Stadgar. Sammanträdesdatum 2011-11-19 Stadgar Sammanträdesdatum 2011-11-19 Stadgar för samfällighetsförening, bildad enligt lagen (1973:1150) om förvaltning af samfälligheter. Lagens bestämmelser om förvaltningen skall gälla i den mån inte

Läs mer

PROTOKOLL. Inspektion den 14 17 november 2011 av Socialnämnd Väster i Örebro kommun. Justitieombudsmannen Lilian Wiklund

PROTOKOLL. Inspektion den 14 17 november 2011 av Socialnämnd Väster i Örebro kommun. Justitieombudsmannen Lilian Wiklund PROTOKOLL Justitieombudsmannen Lilian Wiklund Dnr 5735-2011 Sid 1 (6) Inspektion den 14 17 november 2011 av Socialnämnd Väster i Örebro kommun Närvarande från Riksdagens ombudsmän: justitieombudsmannen

Läs mer

Regeringens proposition 2007/08:126

Regeringens proposition 2007/08:126 Regeringens proposition 2007/08:126 Patientdatalag m.m. Prop. 2007/08:126 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 19 mars 2008 Fredrik Reinfeldt Göran Hägglund (Socialdepartementet)

Läs mer

Regeringens proposition 2011/12:80. Nya lagar för yrkestrafik och taxi

Regeringens proposition 2011/12:80. Nya lagar för yrkestrafik och taxi Regeringens proposition 2011/12:80 Nya lagar för yrkestrafik och taxi Regeringens proposition 2011/12:80 Nya lagar för yrkestrafik och taxi Prop. 2011/12:80 Regeringen överlämnar denna proposition till

Läs mer

Strålskyddslag i sin lydelse 2004-06-01 (SFS 1988:220 med ändringar t.o.m. SFS 2004:456 införda)

Strålskyddslag i sin lydelse 2004-06-01 (SFS 1988:220 med ändringar t.o.m. SFS 2004:456 införda) SFS 1988:220 Strålskyddslag i sin lydelse 2004-06-01 (SFS 1988:220 med ändringar t.o.m. SFS 2004:456 införda) Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Inledande bestämmelser 1 Syftet med denna lag

Läs mer

Protokoll fört vid inspektion av Kriminalvården, frivården Helsingborg, den 16 april 2015

Protokoll fört vid inspektion av Kriminalvården, frivården Helsingborg, den 16 april 2015 PROTOKOLL Chefsjustitieombudsmannen Elisabet Fura Dnr 1997-2015 Sid 1 (6) Protokoll fört vid inspektion av Kriminalvården, frivården Helsingborg, den 16 april 2015 Inspektionens genomförande Den 16 april

Läs mer

Föreningens firma är Täljö vägförening

Föreningens firma är Täljö vägförening 1 Stadgar för Täljö vägförening enligt lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter. Lagens bestämmelser om förvaltningen skall gälla i den mån inte annat framgår av dessa stadgar. Stadgarna godkända

Läs mer

Stenlidens samfällighetsförening stadgar

Stenlidens samfällighetsförening stadgar Stenlidens samfällighetsförening stadgar Sammanträdesdatum: 1981-09-02 Uppdaterad: 2015-12-07 Stadgar för samfällighetsförening, bildad enligt lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter. Lagens

Läs mer

[9201] Trafikförordning (1998:1276)

[9201] Trafikförordning (1998:1276) Skatter m.m./vägtrafikförfattningar m.m. 1 [9201] Ändrad enligt SFS 1999:240, 1999:547, 1999:719, 1999:721, 1999:835, 2000:289, 2000:456, 2000:869, 2001:357, 2001:667, 2001:753, 2002:943, 2003:818, 2004:285,

Läs mer

Förslag till nya stadgar 2012

Förslag till nya stadgar 2012 Förslag till nya stadgar 2012 För beslut om godkännande på extra föreningsmöte tisdagen 18/9 2012 grundat på Lantmäteriets normalstadgar för samfälligheter och av REV rekommenderade justeringar Väsentliga

Läs mer

Yrkestrafiklag (2012:210)

Yrkestrafiklag (2012:210) Särskilda trafikförfattningar m.m./internationell vägtransport m.m. 1 1 kap. Inledande bestämmelser [2901] Bestämmelser om de villkor som ska uppfyllas av den som bedriver eller har för avsikt att bedriva

Läs mer

Inspektion av Polismyndigheten, polisområde Västerbotten, lokalpolisområde Umeå, den 10 12 november 2015

Inspektion av Polismyndigheten, polisområde Västerbotten, lokalpolisområde Umeå, den 10 12 november 2015 PROTOKOLL Justitieombudsmannen Cecilia Renfors Dnr 5474-2015 Sid 1(10) Inspektion av Polismyndigheten, polisområde Västerbotten, lokalpolisområde Umeå, den 10 12 november 2015 Inledning Den 10 12 november

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i körkortslagen (1998:488); SFS 2011:1580 Utkom från trycket den 30 december 2011 utfärdad den 15 december 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga

Läs mer

1. uppförande, innehav eller drift av kärnteknisk anläggning, 2. förvärv, innehav, överlåtelse, hantering, bearbetning, transport

1. uppförande, innehav eller drift av kärnteknisk anläggning, 2. förvärv, innehav, överlåtelse, hantering, bearbetning, transport Inledande bestämmelser 1 Denna lag gäller kärnteknisk verksamhet, m.m. Med sådan verksamhet avses 1. uppförande, innehav eller drift av kärnteknisk anläggning, 2. förvärv, innehav, överlåtelse, hantering,

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: chefsjuristen Lotta Gustavson Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om Polisens åtgärder med misstänkt farligt föremål; beslutade

Läs mer

Tillsyn av behandlingen av personuppgifter i allmänhetens terminal m.m.

Tillsyn av behandlingen av personuppgifter i allmänhetens terminal m.m. Datum Diarienr 2014-09-30 1316-2013 Attunda tingsrätt Box 940 191 29 Sollentuna Tillsyn av behandlingen av personuppgifter i allmänhetens terminal m.m. Datainspektionens beslut 1. Datainspektionen konstaterar

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-10-28. Genomförande av tredje penningtvättsdirektivet

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-10-28. Genomförande av tredje penningtvättsdirektivet LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-10-28 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, f.d. regeringsrådet Leif Lindstam och justitierådet Lars Dahllöf. Genomförande av tredje penningtvättsdirektivet

Läs mer

Inspektion den 27 29 november 2013 av Individ- och familjeomsorgsnämnden i Sandvikens kommun

Inspektion den 27 29 november 2013 av Individ- och familjeomsorgsnämnden i Sandvikens kommun PROTOKOLL Justitieombudsmannen Lilian Wiklund Dnr 6532-2013 Sid 1 (5) Inspektion den 27 29 november 2013 av Individ- och familjeomsorgsnämnden i Sandvikens kommun Närvarande från Riksdagens ombudsmän:

Läs mer

BESLUT OM BEGRÄNSNING AV KONTAKTER (mentalvårdslagen 22 j )

BESLUT OM BEGRÄNSNING AV KONTAKTER (mentalvårdslagen 22 j ) Blankett fastställd av social- och hälsovårdsministeriet 1 (9) (fyll i på blankettens språk) BESLUT OM BEGRÄNSNING AV KONTAKTER (mentalvårdslagen 22 j ) 1. Patientens personuppgifter Efternamn Förnamn

Läs mer

Reglemente för krisledningsnämnden

Reglemente för krisledningsnämnden Sala kommun Kommunal författningssamling Reglemente för krisledningsnämnden KFS 042 revision 02 REGLEMENTE ANTAGEN: 2012-12-17 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2012-12-20 ERSÄTTER: 366/2004 Utöver det som föreskrivs

Läs mer

Kommunal författningssamling

Kommunal författningssamling Kommunal författningssamling Taxa 2008 nr 6 Taxa för felparkeringsavgifter Antagen av kommunfullmäktige den 18 juni 2008 186 Gäller fr o m den 1 augusti 2008 Ersätter KFS 2000 nr 13 ADRESS Nämndhuset 442

Läs mer

Dagliga leveranser. Motion av Björn Tidland (SD) om revidering av regler för flyttning av fordon

Dagliga leveranser. Motion av Björn Tidland (SD) om revidering av regler för flyttning av fordon TN 28/16 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2016-02-11 Diarienummer 3402/15 Dagliga leveranser Anne-Charlotte Fransson Telefon 031-368 25 54 E-post: anne-charlotte.fransson@trafikkontoret.goteborg.se Motion

Läs mer

Föreningens firma är _ ONSALA-SEVEDALENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING

Föreningens firma är _ ONSALA-SEVEDALENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Sida l (8) Aktbilaga ST STADGAR Sammanträdesdatum 2011-06-15 Sammanträdesledare Åke Uthas Ärende Stadgar för ONSALA-SEVEDALENS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING enligt lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter.

Läs mer

förvaltas i enlighet med vad som vid bildandet bestämts

förvaltas i enlighet med vad som vid bildandet bestämts ... ".-.....- STADGAR Sammanträdesdatum 1997 1().14 Stadgar för samfällighetsförening, bildad enligt lagen (1973:1150) om förva~ning av samfälligheter. Lagens bestämmelser om förvaltningen skall gälla

Läs mer

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGLOVSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGLOVSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGLOVSNÄMNDEN Gällande från den 28 september 2015 Fastställt av kommunfullmäktige den 21 september 2015, 120 REGLEMENTE FÖR MILJÖ- OCH BYGGLOVSNÄMNDEN VERKSAMHETSOMRÅDE 1 Huvuduppgifter

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Arbetsordning för kommunfullmäktige i Sollentuna Antagen av fullmäktige 1992-04-27, 38 Reviderad 1994-03-21, 28 Reviderad 2003-05-19, 65 Reviderad 2003-11-17, 142 ( 5 och 22) Reviderad 2006-02-06, 29

Läs mer

för Bostadsrättsföreningen Gärdan i Luleå Undertecknade styrelseledamöter intygar att följande stadgar blivit antagna på

för Bostadsrättsföreningen Gärdan i Luleå Undertecknade styrelseledamöter intygar att följande stadgar blivit antagna på Stadgar för Bostadsrättsföreningen Gärdan i Luleå Undertecknade styrelseledamöter intygar att följande stadgar blivit antagna på föreningsstämma den 22 maj 2007 och föreningsstämma den 6 maj 2008.......

Läs mer

Arbetsordning för kommunalförbundsfullmäktige

Arbetsordning för kommunalförbundsfullmäktige Kommunalförbundet SYDARKIVERA ARBETSORDNING 1(12) Arbetsordning för kommunalförbundsfullmäktige Antagen av kommunalförbundsfullmäktige 2015-. Utöver det som föreskrivs om kommunfullmäktige i lag eller

Läs mer

Arbetsordning för kommunfullmäktige

Arbetsordning för kommunfullmäktige Arbetsordning för kommunfullmäktige Antaget av fullmäktige den 20 januari 1992, 2 Ändrat av fullmäktige den 22 mars 2004, 16 Ändrat av fullmäktige den 26 januari 2010, 9 Arbetsordning för kommunfullmäktige

Läs mer

Protokoll samföllighetsföreni ng

Protokoll samföllighetsföreni ng ~ LANTMÄTERIMYNDIGHETEN STOCKHOLMS LÄN Sida 1 (2) Protokoll samföllighetsföreni ng 2010-05-19 Ärendenummer AB062970 Sammanträdesledare KickiMan Ärende Sammanträde för att bilda RÄTTARBODA samfällighetsförening

Läs mer

2 SAMFÄLLIGHETER Föreningen förvaltar följande samfällighet: Anläggningssamfällighet tillkommen genom anläggningsbeslut 1974-12-17 (dnr AB2 132/73).

2 SAMFÄLLIGHETER Föreningen förvaltar följande samfällighet: Anläggningssamfällighet tillkommen genom anläggningsbeslut 1974-12-17 (dnr AB2 132/73). Söra Södra Samfällighetsförening Stadgar (inkluderande de ändringar som gjorts enligt stämmobeslut 1976, 1977, 1995, 2004 och 2005) för samfällighetsföreningen, bildad enligt lagen (1973:1150) om förvaltning

Läs mer

Namn och ändamål. Medlemskap. Besittningsrätt

Namn och ändamål. Medlemskap. Besittningsrätt Stadgar för Bostadsföreningen Söderbo utan personlig ansvarighet 1994-04-24 2004-05-16: ändring 5 andra stycket 2005-05-26: Nytt stycke tillagt till 5 angående överlåtelseavgift och pantsättningsavgift

Läs mer

Stadgar för Bostadsrättsföreningen. Västra Saltsjön. Undertecknade styrelseledamöter intygar att följande stadgar blivit antagna av föreningens...

Stadgar för Bostadsrättsföreningen. Västra Saltsjön. Undertecknade styrelseledamöter intygar att följande stadgar blivit antagna av föreningens... Stadgar för Bostadsrättsföreningen Västra Saltsjön Undertecknade styrelseledamöter intygar att följande stadgar blivit antagna av föreningens medlemmar på föreningsstämmor den 2013-06-03 och 2014-06-02...........

Läs mer

STADGAR. Höllvikens vägförening nr 4

STADGAR. Höllvikens vägförening nr 4 STADGAR Höllvikens vägförening nr 4 ------------~========================~================-=--------------------ii_ STADGAR Samrnanträdesdatum 1998-06-23 och 1998-09-15 l (3) Stadgar för samfällighetsförening,enligt

Läs mer

Tillsyn av behandlingen av personuppgifter i allmänhetens terminal m.m.

Tillsyn av behandlingen av personuppgifter i allmänhetens terminal m.m. Datum Diarienr 2014-09-30 1319-2013 Västmanlands tingsrätt Box 40 721 04 Västerås Tillsyn av behandlingen av personuppgifter i allmänhetens terminal m.m. Datainspektionens beslut 1. Datainspektionen konstaterar

Läs mer