IOGT-NTO är en modern, traditionell folkrörelse som erbjuder nykter gemenskap

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "IOGT-NTO är en modern, traditionell folkrörelse som erbjuder nykter gemenskap"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse för 2016 Förord Under verksamhetsåret 2016 har vi fokuserat på uppdraget att göra samhället nyktrare genom att samla alla som vill utmana alkoholnormen och påverka alkohol- och narkotikapolitiken i Sverige och i världen. Vi erbjuder nykter gemenskap som stärker och utvecklar människor. Arbetet med att förverkliga IOGT-NTO:s strategi är påbörjat och under året har vi exempelvis bildat 22 nya föreningar, utmanat alkoholnormen, bidragit till en fortsatt restriktiv alkoholpolitik och skapat förutsättningar för engagemang och utveckling. Johnny Mostacero Förbundsordförande Peter Moilanen Generalsekreterare IOGT-NTO är en modern, traditionell folkrörelse som erbjuder nykter gemenskap Starta två nya föreningar eller verksamheter inom varje distrikt 45 verksamma kamratstödsgrupper 15 nya verksamheter Ett riktigt roligt verksamhetsresultat var att vi under året bildade 22 nya föreningar vilket är en fortsatt positiv utveckling av det särskilda arbetet riktat mot personer med somalisk bakgrund. Det fantastiska arbete som inleddes i samband med den stora flyktingkrisen under 2015 uppmärksammades vilket bidrog till att vi erhöll två miljoner kronor från regeringen. De ekonomiska medlen genererade 38 projekt på 32 orter i 13 län. Genom detta arbete har vi kunnat starta nya verksamheter med mångfald och integration i fokus, hälsat 600 nya medlemmar välkomna och nått över personer. Vår sociala verksamhet - ett stöd för människor med erfarenhet av eget eller andras beroende Kamratstödsverksamheten växer och under året har tre nya lokala verksamheter startats vilket gör totalt 47 kamratstödsverksamheter runt om i landet. En betydelsefull verksamhet som verkligen gör skillnad för så många människor. Utvecklingsprocessen med Distriktens roll i framtiden Vi har under året startat genomförandet av en testverksamhet med olika modeller för distriktens roll och verksamhet i framtidens IOGT-NTO. Processen kommer att pågå under hela strategiperioden och de fyra distrikten som ingår i projektet har till uppgift att skapa nya strukturer för engagemang. Ett led i processen är att valda delar av ekonomihantering och arbetsledning har förlagts på central nivå för att frigöra tid till engagemang och nya engagemangsformer i distrikten.

2 Demokrati och folkbildning för en bättre värld Under året har ett antal folkbildningsinsatser genomförts tillsammans med våra två folkhögskolor och studieförbundet NBV och vår ideologi genomsyrar all vår utbildningsverksamhet. Årets stora arrangemang har varit Socialt forum, två regionala Kurskurshelger samt Verksamhetsforum och vi kan med glädje se en ökad mångfald på våra centrala arrangemang. Årets statistik hos NBV visar att IOGT-NTO har genomfört studiecirkeltimmar med unika deltagare och studietimmar inom annan folkbildning med unika deltagare. När det gäller antal genomförda kulturarrangemang inom IOGT-NTO blev resultatet arrangemang. I arbetet mot rasism har IOGT-NTO under hösten inlett ett samarbete med stiftelsen Expo och vi blir därmed en så kallad Guldvän. 22 nya föreningar bildades 47 verksamma kamratsstödsgrupper 30 nya verksamheter IOGT-NTO utmanar alkoholnormen Dela ut alkoholfria drinkar ställningstaganden för Vit jul 250 lokala Vit jul aktiviteter Arbetet med att utmana alkoholnormen har pågått aktivt på olika sätt under året och en del i arbetet har varit att ta fram studiematerialet Normalia i samarbete med NBV. Under både Pride och Almedalsveckan har vi utmanat alkoholnormen genom att bjuda på läskande fräscha Almedalsdrinkar. Under hösten tog våra trogna Vit jul-ambassadörer Manne Forssberg och Kitty Jutbring nästa steg i att utmana Sveriges kanske starkaste och minst ifrågasatta norm i podden Askalas. Vit jul för hela tionde gången En helg där vi verkligen utmanar alkoholnormen är julhelgen och i år gjorde vi det för tionde gången. Hela 258 lokala Vit jul aktiviteter arrangerades runt om i landet vilket med all säkerhet bidragit till oförglömliga jullovsminnen för många barn. Antalet ställningstaganden hade ett högt uppsatt mål på ställningstaganden och det nåddes inte men personer valde att ta ställning för Vit jul utdelade drinkar ställningstaganden 258 lokala Vit jul aktiviteter

3 IOGT-NTO driver en politik för ett nyktrare samhälle 10 aktiva alkoholpolitiska grupper utdelade forskarrapporter Träffa 100 politiker och tjänstemän på nationell nivå Vårt politiska arbete sker på lokal, regional, nationell och internationell nivå, vi genomför möten och har förtroliga relationer med politiker och tjänstemän. Det politiska arbetet har handlat mycket om bevakning av relevanta frågor och snabba ageranden och uttalanden när exempelvis Alkoglassen dyker upp i svenska livsmedelsbutiker personer agerade och tog ställning i ett digitalt upprop kring just alkoglassen under sommaren. Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström har nu tillsatt en utredning som ska föreslå hur försäljning och marknadsföring av alkoglass ska regleras. Även reklam för alkohol i sociala medier och via sponsring ingår i uppdraget. En annan glädjande nyhet under året var att alkoholskatten höjdes. En annan viktig fråga som vi har och haft under bevakning även under det här året är spelpolitiken. Årets forskarrapport Alkohol och cancer Den årliga forskningsrapporten som IOGT-NTO och Svenska Läkaresällskapet gav ut under året väckte stor uppmärksamhet i svenska medier. I Expressen skrev man: många cancerdödsfall kan kopplas till alkohol medan TT, Göteborgsposten och Östgöta Correspondenten fokuserade på att de två svenska forskarna i gruppen bakom rapporten, Sven Andreasson och Frida Dangardt, i en debattartikel lyfte ett förbud mot alkoholreklam som en möjlig politisk åtgärd för att få ner alkoholskadorna. Den enskilt viktigaste slutsatsen i den fjärde rapporten är att det finns ett starkare samband mellan alkohol och cancer än man hittills känt till. Internationellt påverkansarbete Under året har utkast till lagstiftning lagts fram i Vietnam, Rwanda samt i Uganda och diskussioner om behov av lagstiftning har förts i Tanzania. Förhoppningen är att lagen i Uganda ska kunna antas 2017 och i Vietnam I båda dessa processer har våra samarbetsorganisationer spelat en betydande roll för att frågan kommit upp på bordet. Även i Kambodja ligger ett utkast till lagstiftning klart, men på grund av starka påtryckningar från ekonomiska intressen har processen fördröjts. Ett intensivt arbete genomfördes även inför FN:s generalförsamlings session om narkotika, UNGASS, i New York. Utfallet av mötet blev positivt och har sedan följts upp under hösten och vintern 2016 och arbete inför nästa UNGASS har påbörjats. Våra insatser kring narkotikafrågan sker främst genom vår närvaro i organisationer och nätverk som Vienna NGO Committee, Civil Society Task Force samt i samarbete med exempelvis SLAN, NBV och World Forum Against Drugs. Genom stöd till och samarbete med vår världsorganisation IOGT International har vi även möjlighet att påverka på global nivå, som för frågan relevanta FN-organ samt världshälsoorganisationen WHO.

4 IOGT-NTO påverkar fler aktörer utanför nykterhetsrörelsen så att de bidrar till en restriktiv politik Under Almedalsveckan bidrog vi återigen tillsammans med ett antal närliggande organisationer till en alkoholfri yta i form av Soberian. I Soberian genomfördes ett antal seminarier och under veckan hade vi totalt 16 politikermöten. IOGT-NTO tog i år kontakt med partierna och bokade in servering av Almedalsdrinken inför talen under några kvällar i Almedalsparken. Ett mycket uppskattat inslag med stor åtgång. I Ideella trädgården var vi med och arrangerade ett välbesökt panelsamtal om framtidens spelpolitik. Politikerna i panelen, från Centerpartiet, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna var rörande eniga om att civilsamhället, som i panelen representerades av IOGT-NTO och Riksidrottsförbundet, måste skyddas när spelmarknaden nu står inför en omreglering och resultatet av utredningen som vi bevakat under året presenteras i mars Under året har vi genomfört ett flertal möten, utbildningar och samarbeten med andra biståndsaktörer för att lyfta alkohol som utvecklingshinder. Dessa har bland annat resulterat i att Svenska Kyrkan integrerat frågan i sin jämställdhetspolicy, att KFUM har börjat att arbeta med alkohol som utvecklingshinder i ett av sina projekt i Afrika samt att Forum Syd och Svenska Missionsrådet lagt in en fråga om alkohol i de mallar som deras medlemsorganisationer använder för att söka bidrag. 14 alkoholpolitiska grupper utdelade forskarrapporter Träffat 112 politiker och tjänstemän på nationell nivå IOGT-NTO:s förutsättningar för att förverkliga Mål och verksamhetsinriktningen nya medlemmar Kännedomen om IOGT-NTO är hög IOGT-NTO har under de senaste 10 åren använt sig av olika mätningsinstitut för att göra varumärkesuppföljningar. Sedan 2015 använder vi Ipsos för att varje år kunna följa varumärkets utveckling under strategiperioden Resultatet från 2016 års uppföljning tyder på att kännedomen om IOGT- NTO är hög men att vi behöver bli bättre på att visa att vår verksamhet är betydelsefull och gör skillnad. IOGT-NTO har en omfattande medlemsvärvning IOGT-NTO kunde hälsa nya medlemmar välkomna vilket resulterade i att endast fyra distrikt nettoökade. Med det kan vi konstatera att vi inte nådde det uppsatta målet på nya medlemmar och vi minskade därmed det totala medlemstalet från medlemmar till medlemmar. En minskning med medlemmar. Målet att minska antalet utträden nåddes inte.

5 Insamlingsverksamhet under etablering IOGT-NTO-rörelsen har under 2016 genomfört tre kampanjer med syfte att påverka alkoholfrågan och samla in pengar till rörelsens verksamhet: ABC-utmaningen, 2-31 maj, sommarkampanjen, 10 juni-31 augusti, samt Vit jul, 18 november-8 januari. Drygt 580 personer valde att stödja vårt arbete med en gåva under ABC-utmaningen och sommarkampanjen. Majoriteten var nya givare. Ytterligare drygt personer visade intresse för vår verksamhet genom att antingen lämna ifrån sig sin mejladress i ABCutmaningen eller skriva under på sommarkampanjens budskap. När det gäller resultaten för insamlingskampanjen i anslutning till Vit jul visar det på att totala antalet givare landade på drygt och målet var Testet med egna insamlingar fungerade väl och våra åtta insamlare drog sammanlagt in nästan kr. Insamlingen från privatpersoner landade på ca kr, en ökning med 50 procent från 2015 års Vit jul kampanj. Utbildningar i insamling har genomförts för de fyra förbundens styrelser, för IOGT-NTOrörelsens styrelse, för ledande tjänstemän samt medarbetare från alla förbund. Syftet är att kontinuerligt stärka kunskapen om hur insamling kan bidra till rörelsens övergripande mål och att skapa en känsla av gemensamt ansvar för insamlingen. Miljonlotteriet förverkligar människors drömmar Miljonlotteriet ger många möjlighet att stödja det arbete som IOGT-NTO-rörelsen bedriver och utgör genom sin lotteriverksamhet en stabil finansieringsform. Miljonlotteriet har under året jobbat fram budskap för att visa på att överskottet går till ett fantastiskt ändamål. Det är en otrolig känsla att vinna riktigt stort. Men även de gånger du inte vinner så bidrar du till att förverkliga någon annans dröm nya medlemmar Hög kännedom om IOGT-NTO

Verksamhetsberättelse för IOGT-NTO är en stark folkrörelse. Förord

Verksamhetsberättelse för IOGT-NTO är en stark folkrörelse. Förord Verksamhetsberättelse för 2015 Förord Det är dags att summera arbetet för 2015. Inriktningen i Mål och verksamhetsinriktningen för 2014 2015 var: Genom att vara en stark folkrörelse och en aktiv samhällsaktör

Läs mer

IOGT-NTO:s Mål och verksamhetsinriktning

IOGT-NTO:s Mål och verksamhetsinriktning :s Mål och verksamhetsinriktning 2018 2019 Ideologisk ram :s arbete utgår alltid från -rörelsens grundsatser. Grundsatserna slår fast att -rörelsen är en del av en världsomspännande folk- och bildningsrörelse

Läs mer

Förbundsstyrelsens förslag nr

Förbundsstyrelsens förslag nr Ärende Förbundsstyrelsens förslag nr :s Mål och verksamhetsinriktning 2018 2019 Förslag på Mål och verksamhetsinriktning 2018 2019 avser mellanperioden i strategi 2016 2021. Förslaget innehåller färre

Läs mer

Mål och verksamhetsinriktning Antagen av kongressen 2015

Mål och verksamhetsinriktning Antagen av kongressen 2015 Mål och verksamhetsinriktning 2016 2017 Antagen av kongressen 2015 1 IOGT-NTO:s mål och verksamhetsinriktning 2016 2017 Ideologisk ram IOGT-NTO:s arbete utgår alltid från IOGT-NTO-rörelsens grundsatser.

Läs mer

Uppföljning av 2015 års kongressbeslut IOGT-NTO:s Ungdomsstiftelse 2015 &

Uppföljning av 2015 års kongressbeslut IOGT-NTO:s Ungdomsstiftelse 2015 & Innehållsförteckning Ärende 8 Ärende 9 10 Behandling av Föredragning av förbundsstyrelsens verksamhetsberättelse avseende åren 2015 och 2016 Verksamheten 2015... 3 Verksamheten 2016... 8 Bilaga till verksamhetsberättelserna...

Läs mer

VERKSAMHETSFORUM 2016 Tollare folkhögskola. Johnny Mostacero Förbundsordförande

VERKSAMHETSFORUM 2016 Tollare folkhögskola. Johnny Mostacero Förbundsordförande VERKSAMHETSFORUM 2016 Tollare folkhögskola Johnny Mostacero Förbundsordförande johnny.mostacero@iogt.se 0733-72 62 14 Vår vision IOGT-NTO:s vision är ett samhälle, en värld, där alkohol och andra droger

Läs mer

Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013.

Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013. Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013. IOGT-NTO-rörelsens grundsatser utgör en ideologisk kompass och riktning för hela

Läs mer

IOGT-NTO:s strategi Antagen av kongressen 2015

IOGT-NTO:s strategi Antagen av kongressen 2015 IOGT-NTO:s strategi 2016 2021 Antagen av kongressen 2015 1 IOGT-NTO:s strategi 2016 2021 Inledning Ideologisk ram IOGT-NTO:s arbete utgår alltid från IOGT-NTO-rörelsens grundsatser. Grundsatserna slår

Läs mer

Remissrunda: Välkommen att berika IOGT-NTO:s framtida strategi!

Remissrunda: Välkommen att berika IOGT-NTO:s framtida strategi! Remissrunda: Välkommen att berika IOGT-NTO:s framtida strategi! I juni är det kongress i Lund. Då träffas hundra ombud från IOGT-NTO:s alla distrikt för att tillsammans visa vägen för framtidens IOGT-NTO.

Läs mer

IOGT-NTO:s Mål och verksamhetsinriktning

IOGT-NTO:s Mål och verksamhetsinriktning IOGT-NTO:s Mål och verksamhetsinriktning 2014 2015 Antagen vid kongressen i Borås 2013 Inledning IOGT-NTO-rörelsens grundsatser utgör en ideologisk kompass för hela vår organisation och vad vi gör. Genom

Läs mer

Effektrapport IOGT-NTO-rörelsen ideell förening 2017 (org. nr )

Effektrapport IOGT-NTO-rörelsen ideell förening 2017 (org. nr ) Effektrapport IOGT-NTO-rörelsen ideell förening 2017 (org. nr. 802497-7434) Vad vill er organisation uppnå? IOGT-NTO-rörelsens långsiktiga och övergripande mål är att människor inte ska fara illa av alkohol

Läs mer

Effektrapport IOGT-NTO-rörelsen ideell förening 2018 (org. nr )

Effektrapport IOGT-NTO-rörelsen ideell förening 2018 (org. nr ) Effektrapport IOGT-NTO-rörelsen ideell förening 2018 (org. nr. 802497-7434) Vad vill er organisation uppnå? IOGT-NTO-rörelsens långsiktiga och övergripande mål är att människor inte ska fara illa av alkohol

Läs mer

Arbetsplan för IOGT-NTOs Juniorförbund

Arbetsplan för IOGT-NTOs Juniorförbund Arbetsplan för IOGT-NTOs Juniorförbund 2018 2019 d a n l l i k a s g r n å ö m G bbelt så u d r fö Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld Junis finns till för alla barn! Grunden är

Läs mer

UNF:s arbetsplan 2014 2015

UNF:s arbetsplan 2014 2015 UNF:s arbetsplan 2014 2015 Vision En demokratisk och solidarisk värld fri från droger Övergripande mål UNF är erkänt bäst i Sverige på att påverka ungas attityder kring alkohol och andra droger För att

Läs mer

Expedition 50 Vad IOGT-NTO:s förbundsstyrelse ser som utvecklande steg framöver

Expedition 50 Vad IOGT-NTO:s förbundsstyrelse ser som utvecklande steg framöver Expedition 50 Vad IOGT-NTO:s förbundsstyrelse ser som utvecklande steg framöver Stora och viktiga processer är igång Förbundsstyrelsen kommer på kongressen att lägga ett antal konkreta förslag och uppdrag

Läs mer

Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015

Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015 Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015 Vision En demokratisk och solidarisk värld fri från droger Övergripande mål UNF är bäst i Sverige på att påverka ungas attityder kring alkohol och andra droger UNF

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 för Stockholms Länsnykterhetsförbund Inledning Stockholms länsnykterhetsförbund samlar och företräder cirka 60 medlemsorganisationer efter sammanslagningen med Nykterhetsrörelsens

Läs mer

IOGT-NTO är en stark folkrörelse

IOGT-NTO är en stark folkrörelse Arbetsplan 2012 IOGT-NTO Kalmar län Utvecklingsplanen utgår från IOGT-NTO:s strategiska inriktning 2010-2015, som antogs vid kongressen 2009. IOGT-NTO Kalmar län har valt att prioritera några av punkterna

Läs mer

Riktlinjer UNF:s bildningssystem

Riktlinjer UNF:s bildningssystem Riktlinjer UNF:s bildningssystem Riktlinjer UNF:aren Att utbilda deltagarna i grunderna inom UNF, vår historia, organisation och det egna ställningstagandet. Alla nya medlemmar i UNF och andra medlemmar

Läs mer

Junis ledarplattform

Junis ledarplattform Junis ledarplattform Junis ledarplattform Junis barnplattform är en av tre plattformar som redogör för de värderingar och ambitioner som styr Junis arbete. Utöver Junis ledarplattform finns också Junis

Läs mer

PM utifrån protokoll nr 5 IOGT-NTO Stockholms distrikt

PM utifrån protokoll nr 5 IOGT-NTO Stockholms distrikt PM utifrån protokoll nr 5 IOGT-NTO Stockholms distrikt Tid: 2013-05-05 13.00-16.00 Plats: IOGT-NTO Distriktsexpeditionen, Klara Södra Närvarande: Oskar Jalkevik Ordförande Linda Tjälldén Vice ordförande

Läs mer

Arbetsplan Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld

Arbetsplan Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld Arbetsplan 2020-2021 Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld Junis strävan är att alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld. Vårt mål är att göra positiv skillnad

Läs mer

Arbetsplan 2014-2015 för IOGT-NTO Halland. Utvecklingsarbete. Administration och ekonomi. Valvinst 2014. Arbetsplan

Arbetsplan 2014-2015 för IOGT-NTO Halland. Utvecklingsarbete. Administration och ekonomi. Valvinst 2014. Arbetsplan Arbetsplan Arbetsplan 2014-2015 för IOGT-NTO Halland Föreningar, distrikt och förbund utgör tillsammans IOGT-NTO. Ledorden för verksamheten är nykterhet, gemenskap och påverkan. Medlemmarna är grunden

Läs mer

IOGT-NTO:s mål och verksamhetsinriktning

IOGT-NTO:s mål och verksamhetsinriktning IOGT-NTO:s mål och verksamhetsinriktning 2012 2013 Utgångspunkter för vårt arbete Mål och verksamhetsinriktningen för 2012 2013 tar sin utgångspunkt i IOGT-NTO-rörelsens grundsatser och program, IOGT-NTO:s

Läs mer

Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015

Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015 Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015 Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism är Sveriges största antirasistiska ungdomsorganisation. Ungdom Mot Rasism är ett nätverk av antirasister

Läs mer

Arbetsplan IOGT-NTO Östergötland 2015-2016

Arbetsplan IOGT-NTO Östergötland 2015-2016 Arbetsplan 2015-2016 Vår vision är ett samhälle, en värld, där droger inte hindrar människor att leva ett fritt och rikt liv. Vi menar att alkohol och andra droger är ett hinder för individens utveckling

Läs mer

nykterhet och som delar viljan att tillsammans verka för bättre levnadsvillkor för alla människor på demokratisk grund.

nykterhet och som delar viljan att tillsammans verka för bättre levnadsvillkor för alla människor på demokratisk grund. Å CH VHG 2016-2017 nnehåll deologisk ram 4 Vision 4 Uppdrag 4 Dokumentets ställning 5 Dokumentets uppbyggnad 5 trategiområden 5 Brinner för nykter gemenskap 6-7 Utmanar alkoholnormen 8-9 Politik för ett

Läs mer

IOGT-NTO:s SOCIALA VERKSAMHET

IOGT-NTO:s SOCIALA VERKSAMHET IOGT-NTO:s SOCIALA VERKSAMHET Om hur IOGT-NTO:s arbete gör skillnad TEXT: LINA STAAV, JOHNNY FOGLANDER TRYCK: FRIDHOLM & PARTNERS, 2013 GRAFISK FORM: PASADENA STUDIO IOGT-NTO:S SOCIALA VERKSAMHET 3 I din

Läs mer

Bilaga 6 en utvecklingsresa för Sveriges fräschaste 50-åring

Bilaga 6 en utvecklingsresa för Sveriges fräschaste 50-åring Bilaga 6 ingsr l k c e v t u en e g n i r å 0 5 aste h c s ä r f s rige e v S r ö f sa Innehåll Bakgrund 4 Detta har hänt 4 Det här är Expedition 50 5 Tidslinje 6 Processer och beslut 6 Vad tycker du?

Läs mer

Innehåll Bakgrund 4. Här finns den viktigaste informationen om Expedition 50 och frågeställningar ni gärna får diskutera.

Innehåll Bakgrund 4. Här finns den viktigaste informationen om Expedition 50 och frågeställningar ni gärna får diskutera. ingsr l k c e v t u en e g n i r å 0 5 aste h c s ä r f s rige e v S r ö f sa År 2020 fyller IOGT-NTO 50 år. Vi har tre år på oss att göra oss till världens fräschaste 50-åring. Vi ska vara lika relevanta

Läs mer

IOGT-NTO:s strategiska inriktning 2010 2015

IOGT-NTO:s strategiska inriktning 2010 2015 IOGT-NTO:s strategiska inriktning 2010 2015 IOGT-NTO:s strategiska inriktning 2010 2015 Producerat av IOGT-NTO:s kommunikationsenhet 2009 Tryck: Sandvikens Tryckeri AB IOGT-NTO:s strategiska inriktning

Läs mer

Distriktens roll i framtidens IOGT-NTO Antagen av kongressen 2015

Distriktens roll i framtidens IOGT-NTO Antagen av kongressen 2015 Distriktens roll i framtidens IOGT-NTO Antagen av kongressen 2015 1 Angående distriktens roll i framtidens IOGT-NTO Förbundsstyrelsen föreslår kongressen besluta om genomförande av testverksamhet med tre

Läs mer

Nykterhet behöver du aldrig ångra!

Nykterhet behöver du aldrig ångra! Nykterhet behöver du aldrig ångra! Blå Bandets bakgrund Blå Bandet i Sverige startade med tidningen 1883, året därpå bildades den första föreningen och ytterligare två år senare riksorganisationen. Idén

Läs mer

Regeringens internationella narkotikasamarbete

Regeringens internationella narkotikasamarbete Regeringens internationella narkotikasamarbete Lina Pastorek, Narkotikafrågorna samordnas av ANDT-strategin, Gabriel Wikström Missbruks- och behandlingsfrågor, Åsa Regnér Berör hela Regeringskansliet men

Läs mer

SLAN-konferens för länsnykterhetsförbunden.

SLAN-konferens för länsnykterhetsförbunden. SLAN-konferens för länsnykterhetsförbunden. Tid: 30-31 januari 2015. SLANs v.ordf. Marie Bergström hälsade välkommen till Länsnykterhetskonferensen som samlat 25 deltagare på IOGT-NTO gården i Klara (deltagarlista

Läs mer

Effektrapport Stiftelsen IOGT-NTO-rörelsens Internationella Institut

Effektrapport Stiftelsen IOGT-NTO-rörelsens Internationella Institut Effektrapport Stiftelsen IOGT-NTO-rörelsens Internationella Institut Vad vill er organisation uppnå? Oavsett land och utvecklingsnivå utgör alkohol och andra droger ett utvecklingshinder. Människors möjligheter

Läs mer

IOGT NTO:s sociala företagande

IOGT NTO:s sociala företagande IOGT NTO:s sociala företagande Presenterat av Peer Olof Moberg IVK Ideell Växtkraft Arbetskooperativet Drivbänken IOGT NTO Vårblomman, Örnsköldsvik Örnsköldsviks krets av IOGT NTO IOGT NTO Sveriges största

Läs mer

Plattform för IOGT-NTO:s sociala verksamhet Antagen av kongressen 2015

Plattform för IOGT-NTO:s sociala verksamhet Antagen av kongressen 2015 Plattform för IOGT-NTO:s sociala verksamhet Antagen av kongressen 2015 Plattform för IOGT-NTO:s sociala verksamhet Bakgrund IOGT-NTO:s vision är ett samhälle, en värld, där alkohol och andra droger inte

Läs mer

Föredragning av förbundsstyrelsens verksamhetsberättelse avseende åren 2017 och Bilaga till verksamhetsberättelserna... 23

Föredragning av förbundsstyrelsens verksamhetsberättelse avseende åren 2017 och Bilaga till verksamhetsberättelserna... 23 Innehållsförteckning Ärende 8 Ärende 9 10 Behandling av Föredragning av förbundsstyrelsens verksamhetsberättelse avseende åren 2017 och 2018 Verksamheten 2017... 3 Verksamheten 2018... 13 Bilaga till verksamhetsberättelserna...

Läs mer

Detta bildningssystem är till för att sätta ramarna för detta arbete.

Detta bildningssystem är till för att sätta ramarna för detta arbete. Bildningssystem Antaget vid UNF:s kongress i Göteborg 2009 Reviderat vid UNF:s kongress i Åre 2011 Reviderat vid UNF:s kongress i Borås 2013 Reviderat vid UNF:s kongress i Lund 2015 Inledning UNF är en

Läs mer

Checklista medlemsvård

Checklista medlemsvård Checklista medlemsvård Medlemskapet i fokus Det är en styrka för Moderaterna om många väljer att bli medlemmar det visar att vi är ett parti på frammarsch. Många medlemmar är viktigt både för att det ger

Läs mer

Strategisk inriktning 2014-19

Strategisk inriktning 2014-19 STRATEGISK INRIKTNING OCH VERKSAMHETSPLAN 2014-19 Strategisk inriktning 2014-19 Traditionen inom Blå Bandet är att inför varje konferensperiod ta fram en tvåårig verksamhetsplan. För att kunna fokusera

Läs mer

ENGAGEMANGSGUIDE. IOGT-NTO:s. Version Fler frågar. Flera gånger. Frågar fler

ENGAGEMANGSGUIDE. IOGT-NTO:s. Version Fler frågar. Flera gånger. Frågar fler Version 0.9.1 161031 IOGT-NTO:s ENGAGEMANGSGUIDE Vi vill göra världen bättre. För att lyckas behöver vi bli fler som engagerar sig i våra frågor. Vi behöver bli fler medlemmar som skapar verksamhet och

Läs mer

Policy för alkohol som utvecklingshinder

Policy för alkohol som utvecklingshinder Policy för alkohol som utvecklingshinder Beslutad av: Forum Syds styrelse Beslutsdatum: 2013-03-18 Giltighetstid: tillsvidare Ansvarig: generalsekreterare Policyns tillämpning i Forum Syd Forum Syds idéprogram

Läs mer

Version IOGT-NTO:s GRUNDER

Version IOGT-NTO:s GRUNDER Version 1.0.0 170216 IOGT-NTO:s ENGAGEMANGSGUIDE GRUNDER IOGT-NTO:s ENGAGEMANGSGUIDE Vi vill göra världen bättre. Därför behöver vi bli fler som engagerar sig i våra frågor. Vi behöver bli fler medlemmar

Läs mer

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden Värdegrund för HRF Vårt ändamål Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation, vars ändamål är att tillvarata hörselskadades intressen samt värna våra

Läs mer

Ärende 8 Föredragning av förbundsstyrelsens verksamhetsberättelse avseende åren 2013 och 2014 Verksamheten 2013... 3

Ärende 8 Föredragning av förbundsstyrelsens verksamhetsberättelse avseende åren 2013 och 2014 Verksamheten 2013... 3 Innehållsförteckning Ärende 8 Föredragning av förbundsstyrelsens verksamhetsberättelse avseende åren 2013 och 2014 Verksamheten 2013... 3 Ärende 9 11 Behandling av Ärende 12 Ärende 13 Ärende 14 Verksamheten

Läs mer

Policy för värdegrundsarbete i NSF

Policy för värdegrundsarbete i NSF Policy för värdegrundsarbete i NSF NSF:s vision är ett solidariskt och drogfritt samhälle med kreativa och modiga världsmedborgare. Grunden till detta är NSF:s värdegrund som omfattar scoutlag och -löfte

Läs mer

DÄR MÄNNISKOR OCH IDÉER VÄXER

DÄR MÄNNISKOR OCH IDÉER VÄXER Mål och inriktning 2012-2017 DÄR MÄNNISKOR OCH IDÉER VÄXER Värdegrund Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet arbetar på helnykter och demokratisk grund, samt är i partipolitiska och religiösa frågor obunden.

Läs mer

EN BRA NYKTER MÖTESPLATS

EN BRA NYKTER MÖTESPLATS NAMN PÅ TESTAD ADRESS KONTAKTPERSON PÅ PLATS brons: silver: En tillgänglig verksamhet som erbjuder en attraktiv och välkomnande plats för unga att mötas på. Platsen/lokalen har en stor andel unga besökare.

Läs mer

Sammanfattning av grupparbeten

Sammanfattning av grupparbeten Sammanfattning av grupparbeten Här följer en sammanfattning av anteckningarna från Januarikonferensens grupparbete med totalt 130 deltagare, fördelade på 12 grupper och sex områden som fördelats ner i

Läs mer

Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten.

Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten. Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten. Bakgrund till projektet Den ekologiska krisen, klimatkrisen, energikrisen och den ekonomiska Vi ser att dessa kriser hänger ihop och att lösningarna på dem

Läs mer

vid IOGT-NTO:s kongress 24 27 juni 2015 på Akademiska föreningens hus, AF-borgen, Sandgatan 2, Lund.

vid IOGT-NTO:s kongress 24 27 juni 2015 på Akademiska föreningens hus, AF-borgen, Sandgatan 2, Lund. Ärende 2 Föredragningslista vid IOGT-NTO:s kongress 24 27 juni 2015 på Akademiska föreningens hus, AF-borgen, Sandgatan 2, Lund. Föredragande presenteras enligt principen: Huvudföredragande Second (Kansliresurs)

Läs mer

När vår verksamhet och våra medlemmar syns då stärks vårt varumärke. Vår blå färg, vår logga och att vi utmanar alkoholnormen ger uppmärksamhet.

När vår verksamhet och våra medlemmar syns då stärks vårt varumärke. Vår blå färg, vår logga och att vi utmanar alkoholnormen ger uppmärksamhet. Version 0.9. 170130 IOGT-NTO:s ENGAGEMANGSGUIDE Vi vill göra världen bättre. Därför behöver vi bli fler som engagerar sig i våra frågor. Vi behöver bli fler medlemmar och fler som stöttar oss. Fler som

Läs mer

Effektrapport IOGT-NTO-rörelsens Internationella Institut

Effektrapport IOGT-NTO-rörelsens Internationella Institut Effektrapport IOGT-NTO-rörelsens Internationella Institut Vad vill er organisation uppnå? Oavsett land och utvecklingsnivå utgör alkohol och andra droger ett utvecklingshinder. Människors möjligheter till

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2015

Verksamhetsplan 2014-2015 Verksamhetsplan 2014-2015 Med arbetsplan och budget för 2013 Vår vision är o Ett Västra Götaland där individen lever ett gott liv i ett hållbart och tryggt samhälle utan alkohol eller andra droger. Vårt

Läs mer

Ny ledning, ny strategi och mer kultur

Ny ledning, ny strategi och mer kultur Kongressen 2015 Ny ledning, ny strategi och mer kultur I slutet av juni samlades närmare 100 ombud i Lund för att besluta om IOGT-NTO:s framtid. Accent guidar dig bland de viktigaste kongressbesluten.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1 Innehållsförteckning 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA... 3 1.1 VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.2 LEDORD... 3 1.3 FYRISGÅRDENS ÖVERGRIPANDE MÅL ENLIGT STADGARNA

Läs mer

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN

LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN LÖK:en VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2018-2024 Reviderad våren 2018 och fastställd av Kommunstyrelsen 2018-08-22. studieförbund gymnastik teater orientering

Läs mer

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE LSU:s uppdrag och syfte LSU är samarbetsorganet för svenska ungdomsorganisationer. LSU arbetar utifrån demokratisk grund för att

Läs mer

Arbetsplan 2008-2009. IOGT-NTO:s vision. År 2009 ska IOGT-NTO. IOGT-NTO:s uppdrag. År 2009 har IOGT-NTO. IOGT-NTO:s arbetssätt. Folkrörelsen IOGT-NTO

Arbetsplan 2008-2009. IOGT-NTO:s vision. År 2009 ska IOGT-NTO. IOGT-NTO:s uppdrag. År 2009 har IOGT-NTO. IOGT-NTO:s arbetssätt. Folkrörelsen IOGT-NTO Arbetsplan 2008-2009 IOGT-NTO:s vision Vår vision är ett samhälle, en värld, där alkohol och andra dro- ger inte hindrar människor att leva ett fritt och rikt liv. IOGT-NTO:s uppdrag IOGT-NTO är en modern

Läs mer

STUDIEPLAN FÖR ALKOHOLEN OCH SAMHÄLLET ALKOHOL OCH CANCER

STUDIEPLAN FÖR ALKOHOLEN OCH SAMHÄLLET ALKOHOL OCH CANCER STUDIEPLAN FÖR ALKOHOLEN OCH SAMHÄLLET ALKOHOL OCH CANCER Studiecirkel som arbetsform Studiecirkeln är en demokratisk arbetsform där deltagarna tillsammans lär sig mer om ett ämne de är intresserade av.

Läs mer

VARFÖR VIT JUL? Diskutera

VARFÖR VIT JUL? Diskutera ARRANGERA VIT JUL VARFÖR VIT JUL? När samhället stänger ned, när lamporna på fritidsgården släcks och när vaktmästaren låser porten till skolan och går på julledighet då finns vi där och gör julen till

Läs mer

Verksamhet, kurser och engagemang

Verksamhet, kurser och engagemang STOCKHOLM 2018-01-24 Till alla IOGT-NTO-föreningar Välkommen till 2018! Tillsammans kan vi göra världen, Sverige och vår hemort nyktrare. IOGT-NTO kan påverka samhället och vi kan tillsammans skapa en

Läs mer

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2015-2017 UTKAST studieförbund gymnastik teater orientering bridge socialt arbete klättring rollspel körsång film

Läs mer

Marie Eriksson, Möjligheternas Trädgård, Verdandi Kumla. Verksamhetsplan KONGRESS 2017 EN JÄMLIK OCH RÄTTVIS FRAMTID

Marie Eriksson, Möjligheternas Trädgård, Verdandi Kumla. Verksamhetsplan KONGRESS 2017 EN JÄMLIK OCH RÄTTVIS FRAMTID Marie Eriksson, Möjligheternas Trädgård, Verdandi Kumla. Verksamhetsplan 2017 2019 KONGRESS 2017 EN JÄMLIK OCH RÄTTVIS FRAMTID Vi är Verdandi! för social rättvisa och ett drog- och alkoholskadefritt samhälle

Läs mer

Ändringar Tillägg Förflyttning av stycke Strykningar

Ändringar Tillägg Förflyttning av stycke Strykningar Antagen version 2011 Förslag på ny version Ändringar Tillägg Förflyttning av stycke Strykningar DROGPOLITISKT PROGRAM VÄGEN MOT EN SOLIDARISK OCH DEMOKRATISK VÄRLD FRI FRÅN DROGER Drogpolitiskt program

Läs mer

Årsredovisning. IOGT-NTO-rörelsen Ideell förening Organisationsnummer: Förvaltningsberättelse Sid 2. Resultaträkning Sid 8

Årsredovisning. IOGT-NTO-rörelsen Ideell förening Organisationsnummer: Förvaltningsberättelse Sid 2. Resultaträkning Sid 8 1 Årsredovisning IOGT-NTO-rörelsen Ideell förening Organisationsnummer: 802497-7434 2017 Förvaltningsberättelse Sid 2 Resultaträkning Sid 8 Balansräkning Sid 9 Förändring av Eget kapital Sid 10 Redovisningsprinciper

Läs mer

Utmana alkoholnormen viktigast för yngre

Utmana alkoholnormen viktigast för yngre Aktuellt. Utmana alkoholnormen viktigast för yngre Att jobba politiskt för ett nyktrare samhälle är IOGT-NTO:s viktigaste fråga enligt medlemmarna. De som är under 50 år tycker att det är allra viktigast

Läs mer

Lokala Brottsförebyggande Rådet

Lokala Brottsförebyggande Rådet 1 av 12 Plats och tid Skurup, 18.00 21.00 Beslutande Ordförande Maritha Johansson ( S ) Kristina Andersson ( M ) Göran Larsson ( MP ) 18.00-20.00 Roland Hansson ( S ) 20.00-21.00 Inger Steinbichler (KV)

Läs mer

Den här uppsatsen är en multimedia-produktion som kan nås via länk

Den här uppsatsen är en multimedia-produktion som kan nås via länk Case file:///d /Knark_ar_bajs_Case_2007_02_28/www/introduktion1.htm (1 av 5)2007-03-06 10:43:49 Det här caset ger en inblick i utvecklingen av en reklamkampanj. Caset ger samma förutsättningar som Futurniture

Läs mer

Folkbildningsförbundets. verksamhetsplan 2013

Folkbildningsförbundets. verksamhetsplan 2013 Folkbildningsförbundets verksamhetsplan 2013 1. Inledning Tio studieförbund med 374 medlems- eller samverkansorganisationer, ca. 280 000 studiecirklar och drygt 330 000 kulturprogram per år, samlas i

Läs mer

9B01, KONGRESS Målområden för verksamhetsplanering Långsiktigt visionsarbete och Konkret målstyrningsverktyg

9B01, KONGRESS Målområden för verksamhetsplanering Långsiktigt visionsarbete och Konkret målstyrningsverktyg 9B01, KONGRESS 2019 Målområden för verksamhetsplanering 2019-2031 Långsiktigt visionsarbete och Konkret målstyrningsverktyg POLITIK Vår politik syftar till att bygga ett solidariskt samhälle, i Sverige

Läs mer

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd Detta innehåller strategin I din hand håller du Vi Ungas strategi. Vår strategi utgår ifrån våra grundidéer som vi tillsammans tagit fram och som beskriver vad Vi Unga är och gör. I det här dokumentet

Läs mer

Förbundsstyrelsens förslag nr 5 Junis barnplattform

Förbundsstyrelsens förslag nr 5 Junis barnplattform Junis plattformar F Föredragningslistan punkt 21 Förbundsstyrelsens förslag nr 5 Junis barnplattform Förbundsstyrelsen har tagit fram förslag på tre plattformar för Junis: Junis barnplattform, Junis ledarplattform

Läs mer

Tema Alkohol och våld 2018

Tema Alkohol och våld 2018 Tema Alkohol och våld 2018 Agenda alkohol och våld Varför alkohol och våld? Tematisk ram och koncept för valåret 2018 På gång Vi spelar roll! IOGT-NTO och syskonförbund är de enda som tar ansvar för hela

Läs mer

Våga fråga! Välkommen som värvare! Johnny Mostacero Förbundsordförande

Våga fråga! Välkommen som värvare! Johnny Mostacero Förbundsordförande Värvarmanual Våga fråga! Tillsammans ska vi värva många nya medlemmar tilll IOGT-NTO. En tuff utmaning som är möjlig att nå om vi alla drar vårt strå till stacken. Du och jag kan bidra till målet genom

Läs mer

PROPOSITION 2015:1 VERKSAMHETSINRIKTNING

PROPOSITION 2015:1 VERKSAMHETSINRIKTNING PROPOSITIONER 2015 PROPOSITION 2015:1 VERKSAMHETSINRIKTNING 2016-2017 Svenska Kyrkans Unga vill bygga kyrka Svenska Kyrkans Unga är en rörelse inom Svenska kyrkan och vill bidra till bygga en kyrka där

Läs mer

HRFs värdegrund Förbundsstyrelsens förslag till Hörselskadades Riksförbunds kongress 2016

HRFs värdegrund Förbundsstyrelsens förslag till Hörselskadades Riksförbunds kongress 2016 Förbundsstyrelsens förslag till Hörselskadades Riksförbunds kongress 2016 Om Hörselskadades Riksförbund (HRF) har i nästan ett århundrade bedrivit verksamhet för att stärka hörselskadade och tillvarata

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Vara kommun Det händer något när människor möts!

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Vara kommun Det händer något när människor möts! Studieförbundens aktivitetsberättelse i Vara kommun 2015 Det händer något när människor möts! Sammanställt av studieförbunden i Vara och Västra Götalands Bildningsförbund april 2016 Inledning Studieförbunden

Läs mer

Handlingar till möte med styrelsen för Ungdomens Nykterhetsförbund den 3 april 2019

Handlingar till möte med styrelsen för Ungdomens Nykterhetsförbund den 3 april 2019 Handlingar till möte med styrelsen för Ungdomens Nykterhetsförbund den 3 april 2019 Föredragningslista (punkt 2, bilaga 19:1)...14 1 (7) Föredragningslista (punkt 2, bilaga 18:1) Ärende Vem Tidsåtgång

Läs mer

INSAMLINGSGUIDE. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

INSAMLINGSGUIDE. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen INSAMLINGSGUIDE Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen 13 Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi - en framtid där diabetes kan botas och

Läs mer

IOGT-NTO:s ALKOHOL- RÅDGIVNING

IOGT-NTO:s ALKOHOL- RÅDGIVNING IOGT-NTO:s ALKOHOL- RÅDGIVNING Om en del av IOGT-NTO:s sociala verksamhet IOGT-NTO erbjuder personer som har eller har haft alkohol- eller andra drogproblem att leva helnyktert och möjligheten att förändra

Läs mer

Samverkan i Laxå kommun

Samverkan i Laxå kommun Överenskommelse om Samverkan i Laxå kommun MELLAN FÖRENINGSLIVET OCH KOMMUNEN Laxå kommun och föreningarna presenterar i denna broschyr, som grund för sin samverkan, en överenskommelse om värdegrund, principer

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2019 Sveriges Ekumeniska Kvinnoråd

VERKSAMHETSPLAN 2019 Sveriges Ekumeniska Kvinnoråd VERKSAMHETSPLAN 2019 Sveriges Ekumeniska Kvinnoråd SEKs vision är en värld präglad av fred, rättvisa och respekt för skapelsen där alla människor har möjlighet att bidra till och bruka sina gåvor i samhälle

Läs mer

U N I T E D N A T I O N S A S S O C I A T I O N O F S W E D E N

U N I T E D N A T I O N S A S S O C I A T I O N O F S W E D E N EFFEKTRAPPORT 2014 Vi gör skillnad. Vi skapar en bättre värld genom att varje dag arbeta för fred, utveckling och mänskliga rättigheter. Som medlem och bidragsgivare skapar du hopp och räddar liv. Nu och

Läs mer

Arbetarekommunen ska 131231 ha minst 1050 medlemmar.

Arbetarekommunen ska 131231 ha minst 1050 medlemmar. 2 Verksamhetsplanen är det dokument som pekar ut arbetarekommunens prioriterade verksamhet under 2013. Verksamhetsplanen föreslå inte till skillnad från föregående års verksamhetsplaner, att gälla över

Läs mer

STUDIEPLAN FÖR. Alkohol och äldre ALKOHOLEN OCH

STUDIEPLAN FÖR. Alkohol och äldre ALKOHOLEN OCH STUDIEPLAN FÖR Alkohol och äldre ALKOHOLEN OCH SAMHÄLLET 2019 STUDIECIRKEL SOM ARBETSFORM Studiecirkeln är en demokratisk arbetsform där deltagarna tillsammans lär sig mer om ett ämne de är intresserade

Läs mer

Föredragningslista. Årsmöteshandlingar Vildvuxen 2016

Föredragningslista. Årsmöteshandlingar Vildvuxen 2016 Föredragningslista 1. Årsmötets öppnande 2. Fastställande av föredragningslista 3. Fastställande av antalet närvarande medlemmar 4. Ställningstagande om årsmötet är kallat enligt stadgarna 5. Ställningstagande

Läs mer

Foto: Tomas Ohlsson. Vi väntar på dig.

Foto: Tomas Ohlsson. Vi väntar på dig. Foto: Tomas Ohlsson Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2016 Utbildningar och träffar 2016 JANUARI 29 30 Planeringsdagar för Distriktet i Västerbotten, Västerbotten Alla som är medlemmar i en lokalföreningsstyrelse

Läs mer

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen

Insamlingsguide. Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen Insamlingsguide Tips för dig som vill samla in pengar till förmån för diabetesforskningen TÄNK OM DIABETES KUNDE BOTAS Du som läser denna insamlingsguide hoppas troligen på samma sak som vi en framtid

Läs mer

Mars Det digitala valet. Följ valåret 2018 i de sociala kanalerna med Notified och Springtime.

Mars Det digitala valet. Följ valåret 2018 i de sociala kanalerna med Notified och Springtime. Mars 2018 Det digitala valet Följ valåret 2018 i de sociala kanalerna med Notified och Springtime. Sammanfattning Sverigedemokraterna fortsätter vinna flest nya följare/gillare i de sociala kanalerna.

Läs mer

Riktlinjer för. Landstinget Dalarnas stöd till Studieförbundens distriktsorganisationer. Gäller fr o m

Riktlinjer för. Landstinget Dalarnas stöd till Studieförbundens distriktsorganisationer. Gäller fr o m Riktlinjer för Landstinget Dalarnas stöd till Studieförbundens distriktsorganisationer Gäller fr o m 2014-01-01 Beslutad av Landstinget Dalarnas Kultur- och bildningsnämnd 2013-05-28, 38 Kontaktuppgifter

Läs mer

Sammanfattning och urval av kongressbeslut från Karlstad 2017

Sammanfattning och urval av kongressbeslut från Karlstad 2017 Sammanfning och urval av kongressbeslut från Karlstad 2017 Kongressen i Karlstad tog flera stora och viktiga beslut för IOGT-NTO:s framtid och många av dem finns redovisade nedan. Alla beslut i sin helhet

Läs mer

Spädbarnsfondens effektrapport 2013

Spädbarnsfondens effektrapport 2013 Spädbarnsfondens effektrapport 2013 Om Spädbarnsfonden Spädbarnsfondens är en ideell organisation som startades 1986 av familjer som förlorat ett litet barn. Idag har vi drygt 3000 medlemmar samt aktivitet

Läs mer

Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015

Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015 Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015 Utbildningar och träffar 2015 JANUARI 13 14 Rädda Barnen bevakar FN:s barnrättskommittés utfrågning av den svenska regeringen i Genève Regeringen ansvarar

Läs mer

Verksamhetsberättelse Realstars Ideell förening RÄKENSKAPSÅR 1: 2010-03-01-2011-12-31. Göteborg 2011-05-01

Verksamhetsberättelse Realstars Ideell förening RÄKENSKAPSÅR 1: 2010-03-01-2011-12-31. Göteborg 2011-05-01 RealStars IF 1(5) Verksamhetsberättelse Realstars Ideell förening RÄKENSKAPSÅR 1: 2010-03-01-2011-12-31. Göteborg 2011-05-01 Innehållsförteckning 1. Om RealStars, vision, syfte 2. Verksamhet 2010 Resultatuppfyllelse

Läs mer

Strategiskt program. för ett Sandviken fritt från. främlingsfientliga och rasistiska krafter KOMMUNFULLMÄKTIGE 2005 BIHANG NR 5

Strategiskt program. för ett Sandviken fritt från. främlingsfientliga och rasistiska krafter KOMMUNFULLMÄKTIGE 2005 BIHANG NR 5 Strategiskt program för ett Sandviken fritt från främlingsfientliga och rasistiska krafter KOMMUNFULLMÄKTIGE 2005 BIHANG NR 5 Innehållsförteckning Sid BAKGRUND...3 PLATTFORM...4 SYFTE...4 ORGANISATION...4

Läs mer

Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019

Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019 Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019 0 1. Inledning Statens fyra syften 2 ABF Bäst i länet på folkbildning 2 2. Våra medlemsorganisationer Vårt uppdrag 3 Kvalitetsarbete 3 Vårt pedagogiska folkbildningsarbete

Läs mer

Innehållsförteckning Ärende Förbundsstyrelsens förslag nr Expedition 50 en utvecklingsresa för att rusta IOGT-NTO för de kommande 50

Innehållsförteckning Ärende Förbundsstyrelsens förslag nr Expedition 50 en utvecklingsresa för att rusta IOGT-NTO för de kommande 50 Innehållsförteckning Ärende 15... 3 Förbundsstyrelsens förslag nr 1... 3 Expedition 50 en utvecklingsresa för rusta IOGT-NTO för de kommande 50 åren.. 3 Ärende 47... 16 Förbundsstyrelsens förslag nr 2...

Läs mer