SLAN-konferens för länsnykterhetsförbunden.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SLAN-konferens för länsnykterhetsförbunden."

Transkript

1 SLAN-konferens för länsnykterhetsförbunden. Tid: januari SLANs v.ordf. Marie Bergström hälsade välkommen till Länsnykterhetskonferensen som samlat 25 deltagare på IOGT-NTO gården i Klara (deltagarlista se bilaga). Fredagseftermiddagen ägnades åt föreläsningar: Ny bevisning tyder på att de här sambanden i själva verket är felaktiga, det vill säga att de positiva hälsoeffekterna inte finns eller att alkohol enbart har en skadlig effekt. Uppfattningen att alkohol är bra för hälsan är inte längre ett giltigt argument mot att införa effektiva alkoholpolitiska åtgärder, till exempel sådana som höjer priset och begränsar tillgängligheten. Pers presentation bifogas som PDF-fil. Per Leimar, IOGT-NTO, föreläste om IOGT-NTO:s och Läkarsällskapets forskningsrapport 2014 Alkoholen och samhället. I årets rapport har en forskargrupp granskat forskningsunderlaget på lågdoskonsumtion av alkohol. Förra årets rapport handlade om Ungdomars drickande. Båda rapporterna kan laddas ner eller beställas från IOGT- NTOs hemsida. Här finns även den kompletta rapporten med alla referenser på engelska. Rapportens slutsatser De etablerade bevisen för att alkohol i låga doser har en positiv effekt på hjärtkärlsjukdom är svaga. Leena Haraké, KSAN, kanslichef KSAN och ledamot i regeringens ANDT-råd, fortsatte med en föreläsning på det spännande temat: Barbie, Molly, Hillbilly & Spice girls. Lena pratade om Barbiedrogen melanotan II, Molly partydrogen MDMA, Ecstasy och Hillbilly lantisheroin oxycontin(eller oxikodon) -ett smärtstillande preparat. Lena slog fast att mobiliseringen av ett starkt folkligt motstånd mot liberalisering och legalisering av narkotika måste börja nu. En lärorik föreläsning kring tjejers narkotikamissbruk. Lenas presentation bifogas som PDF-fil.

2 Erik Leijonmarck, ECAD (European Cities Against Drugs): Argument mot legalisering av cannabis och en utblick mot UNGASS Erik pratade bl.a. om global kontroll av narkotika och FNs narkotikakonventioner i ett historiskt perspektiv. En annan fråga han tog upp var utmaningar för narkotikakontrollen Hur hanterar vi den svarta marknaden? Är narkotika ett hälsoproblem, ett polisiärt problem eller både och? Hur hanterar vi användarna? Han synade också legaliseringsrörelsens argument och diskuterade narkotikadebatten i 3 dimensioner: Är cannabis (tillräckligt) farligt? Är förbudet moraliskt rätt? Är förbudet framgångsrikt? Eriks presentation bifogas som PDF-fil. Detta har hänt på SLAN i höst och vinter SLANs nya tf. generalsekreterare Sven Persson gjorde tillsammans med Kjell-Ove Oscarsson en återblick. SLAN har fokuserat på narkotikafrågorna, men också den pågående debatten om glidningar i narkotikapolitiken. Ett miniseminarium om cannabis med Fred Nyberg, seniorprofessor i beroendeforskning, vid Uppsala Universitet, har genomförts vilket gav oss en överblick av aktuella narkotikafrågor. Ytterligare ett miniseminarium kring narkotikafrågor genomfördes i riksdagen med Stig-Erik Sörheim, Norge, ansv. för alkohol- och narkotikapolitik på Actis, ordf. i EURAD, ett narkotikapolitiskt nätverk på Europanivå som pratade om mobilisering inför UNGASS i New York 2016 och Drug Policy Futures plattform - en global plattform för en ny narkotikapolitisk debatt baserad på hälsa. Åke Setreus, ECAD (European Cities Against Drugs) och t.f. GS Sven Persson medverkade också. Ljusmanifestation - SLAN deltog tillsammans med 18 andra ideella organisationer i årets ljusmanifestation till minne av narkotikans offer. SLAN har en del på gång 2015: Ny generalsekreterare är på plats från 1 februari SLAN-representantskapsmöte 4 sep- tember Fortsatt fokusering på narkotikafrågorna Sverige mot narkotika 1-2 oktober planerat samarbete mellan Folkrörelser mot droger och ECAD Sverige. Fortsatta miniseminarier i samband med styrelsemöten Fortsatt samarbete med riksdagens nykterhetsgrupp m.fl.

3 Deltagande bl.a. i Soberian Almedalen, Ljusmanifestation m.fl. aktiviteter SLAN-presentationen bifogas som PDF-fil. Under lördagsförmiddagen diskuterades aktuella frågor för länsnykterhetsförbunden och en verkstad på temat: SLAN i framtiden vart går vi? genomfördes. Aktuella frågor för länsnykterhetsförbunden. 10 av Länsnykterhetsförbunden deltog på konferensen. Vi startade med att alla förbunden gjorde en kort presentation av det aktuella läget i länet. Här är några noteringar från presentationerna: Det finns en stor variation mellan länen både när det gäller samhälleliga bidrag, verksamhet och antalet anställda. Behovet av att bredda verksamheten finns och att hitta nya aktiviteter och samarbetspartners. Flera framförde ett behov av att titta över formerna för länsnykterhetsförbunden dvs. kanske bilda bredare länsforum eller ombildas till nätverk typ Folkrörelser mot droger. Andra möjligheter och projekt som framfördes var att samarbete kring specifika arrangemang t.ex uppmärksamhetsveckorna v.7 (Dom glömda barnen) och v.45 (Vuxnas riskkonsumtion). Speciella aktiviteter 30 maj firar Värmlands LNF sitt 100- årsjubileum på Ransbergs herrgård. 2-4 juni arrangerar SLAN sin sommarkurs i samarbete med CAN och Wendelsbergs folkhögskola november arrangerar LNF Västra Götalandarrangerar sin återkommande preventionskonferens Förebygg.nu. Verkstad kring SLAN:s och Länsnykterhetsförbundens framtidsfrågor Verkstaden genomfördes som en Gruppexpo kring 3 teman för olika arbetsgrupper: Vad skall SLAN fokusera på och vilken är huvuduppgiften? Samarbetet mellan Länsnykterhetsförbunden och SLAN? Nya möjligheter och idéer för SLAN Länsnykterhetsförbunden och medlemsorganisationerna. Deltagarna fick chansen att fördjupa sig kring en fråga men även möjlighet att komplettera de andra gruppernas arbete. Slutligen rangordnades de olika förslagen.

4 Här är resultatet av verkstaden (siffrorna inom parentes anger antalet röster vid rangordningen): Samarbetet mellan Länsnykterhetsförbunden och SLAN? Vad skall SLAN fokusera på och vilken är huvuduppgiften? Kunskapsbaserad praktik (6) Populärversioner av forskarrapporter Påverkansarbete (5) riktat mot: SKL:s styrelse Riksdagsledamöter Bevaka kopplingarna till CAN och NBV (3) Viktiga frågor att arbeta med: Familjeklassning av droger Förbjuda alkohol- och spelreklam (lobbying) även på gräsrotsnivå Lätt fotarbete behövs i arbetet för att kunna ta tag i aktuella händelser. Hemsidan behöver uppdateras (4). Se över syftet med hemsidan. Vad skall finnas med? Mera aktuellt material. Använd modern teknik för kontakt (1) Videokonferens (1) är ett bra komplement precis som Skype (1). Träffar oftare och 1 fysisk träff/år (1). Se över tidsplaneringen och lägg till lite kultur/umgänge. Inte bara möten i Stockholm utan även ute i landet (2). Kanske Göteborg (eller Nässjö) och med tema prevention & beroendeforskning. Stödja Länsnykterhetsförbundens arbete med politiker i riksdag/region/landsting och kommun (3) Sprid Överenskommelsearbetet (2) Utred formerna för Länsnykterhetsförbundens arbete, verksamhetsformer och medlemskap

5 Drive i narkotikafrågan ute i länen (1) Andra viktiga frågor: Kartläggning och kunskapsspridning kring samhällsomdaningen (regionfrågan) Adresslista för SLAN-kontakt. Nya möjligheter och idéer för SLAN Länsnykterhetsförbunden och medlemsorganisationerna. Hur jobbar vi vidare med det här resultatet? SLAN skriver rapport från konferensen och tar upp förslag och idéer i arbetet under På förslag från konferensdeltagarna kommer 2016-års Länsnykterhetskonferens att arrangeras i samarbete med LNF Västra Götaland i Göteborg januari. Länsnykterhetskonferensen avslutades med en kort utvärdering och en gemensam avslutningslunch. Resursbank/Nyhetsbrev (5). Kontakter med föreläsare och vad som är på gång inom alkohol- och narkotikaområdet. Aktuellt från Riksdagen (4) Lobbyunderlag. Inte bara prata alkohol i valrörelser. Stärk samarbetet SLAN-CAN-NBV (4). Knyta upp CAN-ombuden lokalt. Byt namn till Folkrörelser mot droger (2). Hur organiserar vi oss lokalt? Mötesplats och idéutbyte mellan medlemsorganisationer (1) Nykterhetsdag där alla medlemsorganisationer visar sig typ Expo Norr med sponsring från företag. Se över SLAN:s stadgar och stadgarna för länsförbunden. Här är resultatet av utvärderingen: På plussidan Bra föreläsare Bra diskussioner med ett bra upplägg Två mycket bra dagar. Känner att SLAN är på gång! Tack! Mycket positivt och glädjande att man fått Sven som tf. GS. Bra med grupparbeten gärna ytterligare tid till detta. Bra dagar i stort. Bra med lite längre pass. Bra grupparbete på lördagen. Trevligt att träffa gamla och nya kamrater. Jag tyckte att båda dagarna och speciellt en sista var mycket intressanta. På minussidan: Behövs mer tid för erfarenhetsutbyte runt gemensamma frågor/aktiviteter (väljer själv vilka frågor man vill diskutera kring). Nästa gång skulle jag vilja veta mer om hur resp. nykterhetsförbund arbetar med olika frågor. Avslutning redan och ingen gemensam kvällsaktivitet.

6 Att det inte gjordes något gemensamt på fredagskvällen viktigt att ta vara på nätverkande och gemenskap. Saknade att inte CAN kunde delta och presentera det nya CAN. Tappa inte bort alkoholen och ha enbart fokus på narkotika.

Johnny Gustavsson Gävle kommun Sven Persson SLAN (Sveriges Landsråd för alkohol- och narkotikafrågor)

Johnny Gustavsson Gävle kommun Sven Persson SLAN (Sveriges Landsråd för alkohol- och narkotikafrågor) Lokal mobilisering i narkotikafrågan verkstad med intresserade kommuner Johnny Gustavsson Gävle kommun Sven Persson SLAN (Sveriges Landsråd för alkohol- och narkotikafrågor) Lokal mobilisering i narkotikafrågan

Läs mer

Kvinnor och anhöriga

Kvinnor och anhöriga 1 oktober 2015 Sverige mot narkotika, Landskrona Kvinnor och anhöriga Leena Haraké, kanslichef KSAN ledamot i regeringens ANDT-råd KSAN - Kvinnoorganisationernas Samarbetsråd i Alkohol- och Narkotikafrågor

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 för Stockholms Länsnykterhetsförbund Inledning Stockholms länsnykterhetsförbund samlar och företräder cirka 60 medlemsorganisationer efter sammanslagningen med Nykterhetsrörelsens

Läs mer

PM utifrån protokoll nr 5 IOGT-NTO Stockholms distrikt

PM utifrån protokoll nr 5 IOGT-NTO Stockholms distrikt PM utifrån protokoll nr 5 IOGT-NTO Stockholms distrikt Tid: 2013-05-05 13.00-16.00 Plats: IOGT-NTO Distriktsexpeditionen, Klara Södra Närvarande: Oskar Jalkevik Ordförande Linda Tjälldén Vice ordförande

Läs mer

IOGT-NTO är en stark folkrörelse

IOGT-NTO är en stark folkrörelse Arbetsplan 2012 IOGT-NTO Kalmar län Utvecklingsplanen utgår från IOGT-NTO:s strategiska inriktning 2010-2015, som antogs vid kongressen 2009. IOGT-NTO Kalmar län har valt att prioritera några av punkterna

Läs mer

IOGT-NTO är en modern, traditionell folkrörelse som erbjuder nykter gemenskap

IOGT-NTO är en modern, traditionell folkrörelse som erbjuder nykter gemenskap Verksamhetsberättelse för 2016 Förord Under verksamhetsåret 2016 har vi fokuserat på uppdraget att göra samhället nyktrare genom att samla alla som vill utmana alkoholnormen och påverka alkohol- och narkotikapolitiken

Läs mer

IOGT-NTO:s Mål och verksamhetsinriktning

IOGT-NTO:s Mål och verksamhetsinriktning IOGT-NTO:s Mål och verksamhetsinriktning 2014 2015 Antagen vid kongressen i Borås 2013 Inledning IOGT-NTO-rörelsens grundsatser utgör en ideologisk kompass för hela vår organisation och vad vi gör. Genom

Läs mer

Våga fråga! Välkommen som värvare! Johnny Mostacero Förbundsordförande

Våga fråga! Välkommen som värvare! Johnny Mostacero Förbundsordförande Värvarmanual Våga fråga! Tillsammans ska vi värva många nya medlemmar tilll IOGT-NTO. En tuff utmaning som är möjlig att nå om vi alla drar vårt strå till stacken. Du och jag kan bidra till målet genom

Läs mer

Våga fråga! Välkommen som värvare! Anna Carlstedt Förbundsordförande

Våga fråga! Välkommen som värvare! Anna Carlstedt Förbundsordförande Värvarmanual 2 Våga fråga! Tillsammans ska vi värva många nya medlemmar tilll IOGT-NTO. En tuff utmaning som är möjlig att nå om vi alla drar vårt strå till stacken. Du och jag kan bidra till målet genom

Läs mer

Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013.

Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013. Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013. IOGT-NTO-rörelsens grundsatser utgör en ideologisk kompass och riktning för hela

Läs mer

Spridningskonferens 2015 Mobilisering mot droger. Tillsammans gör vi skillnad! INBJUDAN

Spridningskonferens 2015 Mobilisering mot droger. Tillsammans gör vi skillnad! INBJUDAN INBJUDAN Spridningskonferens 2015 Mobilisering mot droger tillsammans gör vi skillnad!» Datum: 22 januari 2015» Tid: 08.30 16.00» Plats: OSD Kongress & Event, Östersund För nionde året bjuder styrgruppen

Läs mer

IOGT-NTO:s FOLKHÖGSKOLOR

IOGT-NTO:s FOLKHÖGSKOLOR IOGT-NTO:s FOLKHÖGSKOLOR Om en del av IOGT-NTO:s sociala verksamhet IOGT-NTO erbjuder personer som har eller har haft alkohol- eller andra drogproblem att leva helnyktert och möjligheten att förändra sin

Läs mer

SLAN V E R K S A M H E T

SLAN V E R K S A M H E T SLAN V E R K S A M H E T 2011-2012 VERKSAMHETSBESKRIVNING 2011-2012 SLAN Sveriges Landsråd för Alkohol- och Narkotikafrågor SUMMERING För att göra verksamhetsberättelsen lättillgänglig inleder vi med en

Läs mer

Arbetsplan 2014-2015 för IOGT-NTO Halland. Utvecklingsarbete. Administration och ekonomi. Valvinst 2014. Arbetsplan

Arbetsplan 2014-2015 för IOGT-NTO Halland. Utvecklingsarbete. Administration och ekonomi. Valvinst 2014. Arbetsplan Arbetsplan Arbetsplan 2014-2015 för IOGT-NTO Halland Föreningar, distrikt och förbund utgör tillsammans IOGT-NTO. Ledorden för verksamheten är nykterhet, gemenskap och påverkan. Medlemmarna är grunden

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2015

Verksamhetsplan 2014-2015 Verksamhetsplan 2014-2015 Med arbetsplan och budget för 2013 Vår vision är o Ett Västra Götaland där individen lever ett gott liv i ett hållbart och tryggt samhälle utan alkohol eller andra droger. Vårt

Läs mer

NYHETSBREV 2011 # 2. Convention Bureau

NYHETSBREV 2011 # 2. Convention Bureau NYHETSBREV 2011 # 2 Lite klarare luft, lite starkare färger och en härlig energi efter sommarens ledighet. Hoppas att ni också känner så nu när hösten närmar sig. Efter sommarens många möten med vänner

Läs mer

IOGT-NTO:s SOCIALA VERKSAMHET

IOGT-NTO:s SOCIALA VERKSAMHET IOGT-NTO:s SOCIALA VERKSAMHET Om hur IOGT-NTO:s arbete gör skillnad TEXT: LINA STAAV, JOHNNY FOGLANDER TRYCK: FRIDHOLM & PARTNERS, 2013 GRAFISK FORM: PASADENA STUDIO IOGT-NTO:S SOCIALA VERKSAMHET 3 I din

Läs mer

Internationell jämförelse

Internationell jämförelse Diagram 26. En internationell jämförelse. ESPAD-undersökningen genomförd 2003 Andelen elever motsvarande åk.9 som någon gång provat narkotika Kunskapskällar n PrevU (Preventions- och utvecklingsenheten)

Läs mer

11. Motion om att Västerviks kommun ska bli medlem i ECAD (European Cities Against Drugs) svar Dnr 2016/

11. Motion om att Västerviks kommun ska bli medlem i ECAD (European Cities Against Drugs) svar Dnr 2016/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 18 (25) 2017-05-22 Kf Ks 147 11. Motion om att Västerviks kommun ska bli medlem i ECAD (European Cities Against Drugs) svar Dnr 2016/307-109 Malin Sjölander (M)

Läs mer

Narkotika DOPNINGSMEDEL OCH HÄLSOFARLIGA VAROR 12.1

Narkotika DOPNINGSMEDEL OCH HÄLSOFARLIGA VAROR 12.1 N A L P E I D U T S Narkotika DOPNINGSMEDEL OCH 12.1 HÄLSOFARLIGA VAROR En studieplan av Helena Wannberg Layout Johanna Nyström Grafisk Form Utgiven av NBV copyright NBV 2015 www.nbv.se 2 Studieplan till

Läs mer

Oslo 070913. Christina Pettersson Ordförande KSAN

Oslo 070913. Christina Pettersson Ordförande KSAN Oslo 070913 Christina Pettersson Ordförande KSAN Vad är KSAN Partipolitiskt och religiöst obunden paraplyorganisation 31 riksorganisationer för kvinnor som medlemmar Arbetar förebyggande mot missbruk av

Läs mer

8 steg till ett lokalt ANDT-arbete

8 steg till ett lokalt ANDT-arbete 8 steg till ett lokalt ANDT-arbete Förebyggande arbete mot alkohol, narkotika, dopning och tobak Foldern är framtagen av länsstyrelserna i Värmland och Örebro län samt kommuner. Länsstyrelsen en samlande

Läs mer

SVERIGE MOT NARKOTIKA

SVERIGE MOT NARKOTIKA Landskrona 1-2 oktober, 2015 PROGRAM / INFORMATION Den 1-2 oktober 2015 är det åter dags för konferensen Sverige mot narkotika, ett toppmöte och en manifestation mot narkotika dit alla som är engagerade

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Antagen på LSU:s Representantskap 2017

VERKSAMHETSPLAN Antagen på LSU:s Representantskap 2017 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Antagen på LSU:s Representantskap 2017 Slutversion av verksamhetsplan 2018-2019 Verksamhetsplan 2018-2019 Detta är verksamhetsplanen för 2018-2019 och här beskrivs hur LSU ska

Läs mer

Regeringens internationella narkotikasamarbete

Regeringens internationella narkotikasamarbete Regeringens internationella narkotikasamarbete Lina Pastorek, Narkotikafrågorna samordnas av ANDT-strategin, Gabriel Wikström Missbruks- och behandlingsfrågor, Åsa Regnér Berör hela Regeringskansliet men

Läs mer

Minnesanteckningar SUF Dalarna arbetsgrupp Föräldrar med utvecklingsstörning 2011-02-11

Minnesanteckningar SUF Dalarna arbetsgrupp Föräldrar med utvecklingsstörning 2011-02-11 Minnesanteckningar SUF Dalarna arbetsgrupp Föräldrar med utvecklingsstörning 2011-02-11 Tid och plats: 11/2 2011 kl 9.00 11.00 Falu Habilitering, Falun Närvarande: Erica Karlsson, Carina Jarl och Carl

Läs mer

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning Göteborg

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning Göteborg Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning Göteborg 2017-05-04 Kristofer Odö Samordnare Drugsmart Kristofer.odo@can.se 0723-71 43 18 CAN är ett nationellt kompetenscentrum som arbetar för minskade

Läs mer

Ett starkt folkhälsoperspektiv behövs för att minska de globala narkotikaproblemen

Ett starkt folkhälsoperspektiv behövs för att minska de globala narkotikaproblemen Förebygg.nu Göteborg 11 November 2015 Maria Renström Department of Mental Health and Substance Abuse Ett starkt folkhälsoperspektiv behövs för att minska de globala narkotikaproblemen 1 CND side event

Läs mer

Vindelns folkhögskola Tolerans Jonas Hasselqvist Expo akademien Projektrapport Vt 2012

Vindelns folkhögskola Tolerans Jonas Hasselqvist Expo akademien Projektrapport Vt 2012 Handledare: Åke Häggström 1 Innehållsförteckning 1. Syfte...3 1.1 Målsättningar...3 2. Metod...3 3. Kronologisk översikt...4 4. Analys...4 4.1 Föreläsningar...4 4.2 Studiecirkeln...5 4.3 Bloggen...5 5.

Läs mer

Råd och riktlinjer till medverkande på Transportforum 2016

Råd och riktlinjer till medverkande på Transportforum 2016 1(5) Råd och riktlinjer till medverkande på Transportforum 2016 Hej! Linköping, november 2015 Först och främst vill jag på förhand rikta ett stort tack till dig som ska medverka som föreläsare och/eller

Läs mer

Alkohol- och drogpolitiskt program

Alkohol- och drogpolitiskt program 1 Antaget av kommunfullmäktige 1997-09-17, 258, Dnr: 134/96.709 1997-06-18, 244 Alkohol- och drogpolitiskt program Älvkarleby kommuns alkohol- och drogpolitiska program skall ligga i linje med nationella

Läs mer

Överenskommelsen i Borås Studiematerial

Överenskommelsen i Borås Studiematerial Överenskommelsen i Borås Studiematerial Ett studiematerial som inbjuder till samtal och samverkan Ett studiematerial för De Idéburna och politiker samt offentliganställda/tjänstepersoner som vill skapa

Läs mer

Argument mot legalisering av cannabis. Erik Leijonmarck Direktör ECAD

Argument mot legalisering av cannabis. Erik Leijonmarck Direktör ECAD Argument mot legalisering av cannabis Erik Leijonmarck Direktör ECAD Varför förbjöds narkotika? Kina hade två val Bekämpa eller Beskatta Während sie öffentlich den Freihandel mit Gift predigt, verteidigt

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Koncept Arkitektur och Energi. Göteborg 2015, 17-18/11

Koncept Arkitektur och Energi. Göteborg 2015, 17-18/11 Koncept Arkitektur och Energi Göteborg 2015, 17-18/11 Bakgrund till idén Skapa en integrerad mötesplats, ett öppet forum mellan arkitekter och teknikleverantörer, Arkitektens summit & expo, ett möte i

Läs mer

Månadsblad för Juni. Kära IOGT-NTO-medlem! (Är du ordf. eller föreningskorresponderande önskas att du delar detta innehåll med din förening)

Månadsblad för Juni. Kära IOGT-NTO-medlem! (Är du ordf. eller föreningskorresponderande önskas att du delar detta innehåll med din förening) Månadsblad för Juni 2013-06-04, Göteborg Kära IOGT-NTO-medlem! (Är du ordf. eller föreningskorresponderande önskas att du delar detta innehåll med din förening) Nu hägrar sommaren med lust och fägring

Läs mer

Verksamhetsplan för Mejeritekniskt Forum

Verksamhetsplan för Mejeritekniskt Forum Verksamhetsplan för Mejeritekniskt Forum 2008 Verksamhetsplanen framtagen den 6 februari 2008 vid Arla Foods i Stockholm. Version 4. 1 Rapportering: Vad har hänt och var står vi idag? Måluppfyllnad : 1.

Läs mer

Sverige mot narkotika Landskrona 1-2 Oktober Linda Nilsson, Generalsekreterare World Federation Against Drugs

Sverige mot narkotika Landskrona 1-2 Oktober Linda Nilsson, Generalsekreterare World Federation Against Drugs Sverige mot narkotika Landskrona 1-2 Oktober Linda Nilsson, Generalsekreterare World Federation Against Drugs World Federation Against Drugs World Federation Against Drugs bildades i Stockholm 2009. WFAD

Läs mer

Presskonferens 14 oktober Verksamhetsområde Social utveckling

Presskonferens 14 oktober Verksamhetsområde Social utveckling Presskonferens 14 oktober 213 Kunskapskällar'n Göteborgs Stads informations- och kunskapscentrum för ANDT-frågor - Alkohol, Narkotika, Doping och Tobak Utbildningar, föreläsningar, konferenser och konsultation

Läs mer

Against Drugs 2007 Ansökan från World Forum Against Drugs

Against Drugs 2007 Ansökan från World Forum Against Drugs Bilaga 9:20 till kommunstyrelsens protokoll den 26 april 2006, 26 PM 2006 RVII (Dnr 329-1134/2006) Ansökan om bidrag för genomförandet av projektet World Forum Against Drugs 2007 Ansökan från World Forum

Läs mer

IOGT-NTO:s strategiska inriktning 2010 2015

IOGT-NTO:s strategiska inriktning 2010 2015 IOGT-NTO:s strategiska inriktning 2010 2015 IOGT-NTO:s strategiska inriktning 2010 2015 Producerat av IOGT-NTO:s kommunikationsenhet 2009 Tryck: Sandvikens Tryckeri AB IOGT-NTO:s strategiska inriktning

Läs mer

Tillsammans är vi som starkast och därför har vi tagit fram ett kit som aktivister inom Latinamerikagrupperna kan använda i sitt arbete.

Tillsammans är vi som starkast och därför har vi tagit fram ett kit som aktivister inom Latinamerikagrupperna kan använda i sitt arbete. Medlemsveckan arrangeras två gånger per år och innebär att vi lyfter fram allt det fantastiska en får ut av att vara engagerad i Latinamerikagrupperna med syftet att värva fler medlemmar till föreningen

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2018 Utrikespolitiska föreningen i Göteborg

VERKSAMHETSPLAN 2018 Utrikespolitiska föreningen i Göteborg VERKSAMHETSPLAN 2018 Utrikespolitiska föreningen i Göteborg INNEHÅLL Verksamhetsåret 2018 Utblick Medlemmar Externa relationer Ekonomi Kommunikation Utrikespolitiska förbundet Sverige VERKSAMHETSÅRET 2018

Läs mer

STUDIEPLAN FÖR. Alkohol och äldre ALKOHOLEN OCH

STUDIEPLAN FÖR. Alkohol och äldre ALKOHOLEN OCH STUDIEPLAN FÖR Alkohol och äldre ALKOHOLEN OCH SAMHÄLLET 2019 STUDIECIRKEL SOM ARBETSFORM Studiecirkeln är en demokratisk arbetsform där deltagarna tillsammans lär sig mer om ett ämne de är intresserade

Läs mer

116 svar ANNA-LISA OSVALDER. Avd. Design & Human Factors Inst.för produkt- & produktionsutveckling CHALMERS, Göteborg

116 svar ANNA-LISA OSVALDER. Avd. Design & Human Factors Inst.för produkt- & produktionsutveckling CHALMERS, Göteborg Vilken utbildningsbakgrund har du? RESULTAT AV ESS medlemsundersökning ANNA-LISA OSVALDER Avd. Design & Human Factors Inst.för produkt- & produktionsutveckling CHALMERS, Göteborg 116 svar Utbildningsbakgrund/antal

Läs mer

Förebygg.Nu 2015. Britt Fredenman, Projektledare KSAN, BellaNet

Förebygg.Nu 2015. Britt Fredenman, Projektledare KSAN, BellaNet å å ä Förebygg.Nu 2015 Britt Fredenman, Projektledare KSAN, BellaNet KSAN:s verksamhet Informationsmaterial/Kampanjer Konferenser/Seminarier Projekt Utbildning Följa och stödja forskning Samarbete med

Läs mer

Arbetsplan 2008-2009. IOGT-NTO:s vision. År 2009 ska IOGT-NTO. IOGT-NTO:s uppdrag. År 2009 har IOGT-NTO. IOGT-NTO:s arbetssätt. Folkrörelsen IOGT-NTO

Arbetsplan 2008-2009. IOGT-NTO:s vision. År 2009 ska IOGT-NTO. IOGT-NTO:s uppdrag. År 2009 har IOGT-NTO. IOGT-NTO:s arbetssätt. Folkrörelsen IOGT-NTO Arbetsplan 2008-2009 IOGT-NTO:s vision Vår vision är ett samhälle, en värld, där alkohol och andra dro- ger inte hindrar människor att leva ett fritt och rikt liv. IOGT-NTO:s uppdrag IOGT-NTO är en modern

Läs mer

Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013

Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013 Utvärdering av Länsteatrarnas Höstmöte 2013 Totalt var 58 personer anmälda till Länsteatrarnas vårmöte, då är våra gäster och värdar inräknade i summan, så 53 medlemmar deltog. Vi har fått in totalt 19

Läs mer

Utrikespolitiska Föreningen, Växjö

Utrikespolitiska Föreningen, Växjö Verksamhetsberättelse 2014 Utrikespolitiska Föreningen, Växjö 1 Sammanfattning av 2014 2014 har varit ett intressant och framgångsrikt år för Utrikespolitiska Föreningen, Växjö. Ny styrelse valdes in i

Läs mer

Svensk drogdebatt från 1970 till nu. Daniel Törnqvist, Institutionen för socialt arbete, Umeå universitet

Svensk drogdebatt från 1970 till nu. Daniel Törnqvist, Institutionen för socialt arbete, Umeå universitet Svensk drogdebatt från 1970 till nu Daniel Törnqvist, Institutionen för socialt arbete, Umeå universitet 1 Törnqvist, D (2009). När man talar om knark - Drogdebatt i svensk dagspress 1970-1999. Umeå: Umeå

Läs mer

Material CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning

Material CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning 2011-03-07 Material Rapportserien Nr 8 Narkotikasituationen i Norden... 40,00 Nr 12 Totalkonsumtionsmodellen. En forskningsöversikt... 40,00 Nr 14 Sverige, EG och alkoholpolitiken. En konferensrapport...

Läs mer

Plattform för IOGT-NTO:s sociala verksamhet Antagen av kongressen 2015

Plattform för IOGT-NTO:s sociala verksamhet Antagen av kongressen 2015 Plattform för IOGT-NTO:s sociala verksamhet Antagen av kongressen 2015 Plattform för IOGT-NTO:s sociala verksamhet Bakgrund IOGT-NTO:s vision är ett samhälle, en värld, där alkohol och andra droger inte

Läs mer

Inbjudan. Inspirationsdag Hälsofrämjande skolutveckling. Konferens den 27 mars 2003 kl 09.00-16.00

Inbjudan. Inspirationsdag Hälsofrämjande skolutveckling. Konferens den 27 mars 2003 kl 09.00-16.00 Inbjudan Inspirationsdag Hälsofrämjande skolutveckling Konferens den 27 mars 2003 kl 09.00-16.00 Biograf Draken Olof Palmes plats, Järntorget Folkets Hus, Göteborg Registrering och kaffe från kl 08.30

Läs mer

Länsfolkhälsorådet Gävleborg

Länsfolkhälsorådet Gävleborg Länsfolkhälsorådet Gävleborg Rapport Folkhälsa är politik 17 februari, 2012, Stadshuset Gävle (Deltagarförteckning se bilaga) Introduktion och presentation Roger Persson hälsade alla välkomna till kursen

Läs mer

Rapport Analys av narkotika i avloppsvattnet

Rapport Analys av narkotika i avloppsvattnet SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Monica Söderbaum 2016-06-01 SCN-2016-0216 Socialnämnden Rapport Analys av narkotika i avloppsvattnet Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta

Läs mer

Tidigare publicerad under Kommentaren på fliken Verksamhet. "Män mot hedersförtyck" med fokus mot tvångsäktenskap

Tidigare publicerad under Kommentaren på fliken Verksamhet. Män mot hedersförtyck med fokus mot tvångsäktenskap Tidigare publicerad under Kommentaren på fliken Verksamhet "Män mot hedersförtyck" med fokus mot tvångsäktenskap Många organisationer gör starka insatser mot hedersförtryck. En del har fokuserat på olika

Läs mer

20 år av genderspecifik drogpreventionden interaktiva Bellametodiken.

20 år av genderspecifik drogpreventionden interaktiva Bellametodiken. 20 år av genderspecifik drogpreventionden interaktiva Bellametodiken. Från källarlokal till EU:s Top Ten Story Gävle 7 September 2016 Britt Fredenman, Projektledare KSAN, BellaNet KSAN, Kvinnoorganisationernas

Läs mer

IOGT-NTO:s Mål och verksamhetsinriktning

IOGT-NTO:s Mål och verksamhetsinriktning :s Mål och verksamhetsinriktning 2018 2019 Ideologisk ram :s arbete utgår alltid från -rörelsens grundsatser. Grundsatserna slår fast att -rörelsen är en del av en världsomspännande folk- och bildningsrörelse

Läs mer

Stockholms stads utträde ur den internationella organisationen ECAD

Stockholms stads utträde ur den internationella organisationen ECAD Stadsledningskontoret Kommunikations- och omvärldsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-06-21 Handläggare Marc Zetterblom Telefon: 08-508 29 063 Till Kommunstyrelsen Stockholms stads utträde ur

Läs mer

Unga och droger ett sammandrag 2011-02-22

Unga och droger ett sammandrag 2011-02-22 Unga och droger ett sammandrag 2011-02-22 Det hölls en temadag i stadsdelen Majorna i Göteborg, på Dalheimers Hus, den 22 februari på temat Unga och droger och med underrubriken Om konsekvenser när droger

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Yrkesförbundet Sveriges Socialarbetare. verksamhetsåret 2006

Verksamhetsberättelse för Yrkesförbundet Sveriges Socialarbetare. verksamhetsåret 2006 Verksamhetsberättelse för Yrkesförbundet Sveriges Socialarbetare verksamhetsåret 2006 Styrelsen för YSS har under verksamhetsåret varit: fredag den 24 augusti 2007 Ordföranden fram till årsmötet i Skövde

Läs mer

Folkhälsoplan

Folkhälsoplan Folkhälsoplan 2012-2016 Datum: 2012-06-18 Tjörn Möjligheternas ö Innehållsförteckning Folkhälsoarbete... 3 Tre folkhälsoutmaningar... 3 Kost och fysisk aktivitet... 4 Barn och ungdomars psykiska hälsa...

Läs mer

Utvärdering av Samhällsvägledarnas Yrkeskonferens svar

Utvärdering av Samhällsvägledarnas Yrkeskonferens svar Utvärdering av Samhällsvägledarnas Yrkeskonferens 2015 37 svar 1. Årskonferensen som helhet Hur upplevde du årskonferensen som helhet? Mycket bra Bra Mindre bra "Ev. ytterligare exempel från en kommun

Läs mer

Nykterhet behöver du aldrig ångra!

Nykterhet behöver du aldrig ångra! Nykterhet behöver du aldrig ångra! Blå Bandets bakgrund Blå Bandet i Sverige startade med tidningen 1883, året därpå bildades den första föreningen och ytterligare två år senare riksorganisationen. Idén

Läs mer

RFSL REGNBÅGEN. Verksamhetsberättelse 2018 INLEDNING MEDLEMMAR STADGEÄNDRING

RFSL REGNBÅGEN. Verksamhetsberättelse 2018 INLEDNING MEDLEMMAR STADGEÄNDRING RFSL REGNBÅGEN Verksamhetsberättelse 2018 INLEDNING Organisationen bildades den 8 augusti 1982 som Föreningen Regnbågen Skandinavien, fram till liknande föreningar bildades i Danmark och Norge. År 2000

Läs mer

EN BRA NYKTER MÖTESPLATS

EN BRA NYKTER MÖTESPLATS NAMN PÅ TESTAD ADRESS KONTAKTPERSON PÅ PLATS brons: silver: En tillgänglig verksamhet som erbjuder en attraktiv och välkomnande plats för unga att mötas på. Platsen/lokalen har en stor andel unga besökare.

Läs mer

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö Riksmöte 2010 19-21 november - Nässjö Varför du borde delta: - Du får makt på årets största och viktigaste möte inom spelhobbyn. - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen

Läs mer

Götene Rune Kjernald

Götene Rune Kjernald Götene 2017-11-09 Rune Kjernald DISPOSITION Dagens och morgondagens SPF Seniorer Vad vill SPF Seniorerna uppnå, lokalt centralt Valberedningens uppdrag? Att vara förtroendevald i en seniorförening Valberedningen

Läs mer

Att fråga är att våga Hur gör man när man värvar? Argument till din hjälp när du vill övertyga Material att använda när du värvar Vem är det du vill

Att fråga är att våga Hur gör man när man värvar? Argument till din hjälp när du vill övertyga Material att använda när du värvar Vem är det du vill Värvarmanual 2012 Att fråga är att våga Hur gör man när man värvar? Argument till din hjälp när du vill övertyga Material att använda när du värvar Vem är det du vill värva och vem möter du? Så här får

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stad Drogpolitiskt program Drogpolitiskt program 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

Cirkelledarutbildningar hösten 2011

Cirkelledarutbildningar hösten 2011 ARBETARNAS BILDNINGSFÖRBUND Västra Götaland Cirkelledarutbildningar hösten 2011 Välkommen till Cirkelledarutveckling i höst! Temadagarna Skrattet i studiecirkeln motivation och lust att lära Hur hänger

Läs mer

Hungerprojektets informationsprojekt om FN:s millenniemål

Hungerprojektets informationsprojekt om FN:s millenniemål Hungerprojektets informationsprojekt om FN:s millenniemål Föreläsningar som ger resultat: Med denna skrift vill vi på Hungerprojektet visa vad vi gjorde med de medel fick från Forum Syd, genom Sida, för

Läs mer

Cannabis och unga rapport 2012

Cannabis och unga rapport 2012 Cannabis och unga rapport 12 Kartläggning av cannabisanvändandet bland ungdomar och unga vuxna i Göteborg 11. Data från drogvaneundersökningar, UngDOK, folkhälsoenkäter och kartläggning av tungt narkotikamissbruk

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Drogpolitiskt program. i Borås Stad

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Drogpolitiskt program. i Borås Stad Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Drogpolitiskt program i Borås Stad Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder

Läs mer

förebygg.nu På frammarsch regeringens Strategi mot droger cannabis torsdag 12 november Intresset för rådgivning och hjälp på nätet ökar.

förebygg.nu På frammarsch regeringens Strategi mot droger cannabis torsdag 12 november Intresset för rådgivning och hjälp på nätet ökar. torsdag 12 november förebygg.nu regeringens Strategi mot droger Ministern pekade på flera goda exempel. Sidan 7 cannabis FARLIGARE ÄN SITT RYKTE Internationell forskning i framkant. Sidan 3 På frammarsch

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 och prel Föreningen för folkbildningsforskning

Verksamhetsplan 2017 och prel Föreningen för folkbildningsforskning Förslag till stämman 2017 Verksamhetsplan 2017 och prel. 2018 Föreningen för folkbildningsforskning org.-nr 802016-5315 www.folkbildningsforskning.se Fastställd av styrelsen 2017-03-01 Föreningens uppgift

Läs mer

Månadsblad - Februari

Månadsblad - Februari 2013-01-30, Göteborg Månadsblad - Februari Kära IOGT-NTO-medlem! Ett nytt år har gjort intåg och likaså har ett nytt fantastiskt verksamhetsår, där vi fyller på med roliga aktiviteter som ger förnyad energi

Läs mer

Verksamhetsberättelse för IOGT-NTO är en stark folkrörelse. Förord

Verksamhetsberättelse för IOGT-NTO är en stark folkrörelse. Förord Verksamhetsberättelse för 2015 Förord Det är dags att summera arbetet för 2015. Inriktningen i Mål och verksamhetsinriktningen för 2014 2015 var: Genom att vara en stark folkrörelse och en aktiv samhällsaktör

Läs mer

VERKSAMHETSFORUM 2016 Tollare folkhögskola. Johnny Mostacero Förbundsordförande

VERKSAMHETSFORUM 2016 Tollare folkhögskola. Johnny Mostacero Förbundsordförande VERKSAMHETSFORUM 2016 Tollare folkhögskola Johnny Mostacero Förbundsordförande johnny.mostacero@iogt.se 0733-72 62 14 Vår vision IOGT-NTO:s vision är ett samhälle, en värld, där alkohol och andra droger

Läs mer

UNGA LEDARE. Vill du bli ledare inom idrotten? UNGA LEDARE. OBS! Anmäl Dig innan 22 november!

UNGA LEDARE. Vill du bli ledare inom idrotten? UNGA LEDARE. OBS! Anmäl Dig innan 22 november! Vill du bli ledare inom idrotten? Är du mellan 14-20 år och intresserad av att bli ledare eller organisationsledare* och tycker det är kul att träffa andra ungdomar! I höst kör vi igång med en ny omgång

Läs mer

Erbjudande om deltagande i utbildning av cannabisutbildare, 7.5 p.

Erbjudande om deltagande i utbildning av cannabisutbildare, 7.5 p. INFORMATION Datum 2012-12-03 Beteckning 7003-42105-2012 Enheten för sociala frågor Kaisa Snidare Polismyndighetens polismästardistrikt i länet via länspolismästarens kansli Kommunstyrelsen samt socialnämnden

Läs mer

Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015

Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015 Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015 Utbildningar och träffar 2015 JANUARI 13 14 Rädda Barnen bevakar FN:s barnrättskommittés utfrågning av den svenska regeringen i Genève Regeringen ansvarar

Läs mer

Expedition 50 Vad IOGT-NTO:s förbundsstyrelse ser som utvecklande steg framöver

Expedition 50 Vad IOGT-NTO:s förbundsstyrelse ser som utvecklande steg framöver Expedition 50 Vad IOGT-NTO:s förbundsstyrelse ser som utvecklande steg framöver Stora och viktiga processer är igång Förbundsstyrelsen kommer på kongressen att lägga ett antal konkreta förslag och uppdrag

Läs mer

Hur ser din landsbygd i Kronoberg ut 2018?

Hur ser din landsbygd i Kronoberg ut 2018? Villa Vik, Växjö, Kronoberg Hur ser din landsbygd i Kronoberg ut 2018? Workshop, Open Space, den 8 Mars 2014 Arrangör: Hela Sverige ska leva Kronoberg och Länsstyrelsen Kronoberg Processledning och dokumentation:

Läs mer

Inledning. Syfte. Personalbehov 2019

Inledning. Syfte. Personalbehov 2019 Inledning Västra Götalands Bildningsförbund är en organisation för den samlade folkbildningens aktörer i Västra Götaland. Folkhögskolor och studieförbund utgör basen i Bildningsförbundet. Inför verksamhetsåret

Läs mer

Statistik Utvärdering Workshop, Puzzelprojektet 6/11 på Brigaden i Linköping

Statistik Utvärdering Workshop, Puzzelprojektet 6/11 på Brigaden i Linköping Fråga Respondenter Antal svar Fördelning % 1) Hur upplevde DU dagen i helhet? 38 38. 3 5 5 13,2 4 16 16 42,1 5 17 17 44,7 2a) Hur upplevde du inledning framförd av Jan Cederborg och Ann-Margret Månsson

Läs mer

Ungdomars drogvanor 2016

Ungdomars drogvanor 2016 Ungdomars drogvanor 2016 Undersökning bland årkurs 9 och gymnasiet år 2 i Falköping CAN Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning Ungdomars drogvanor 2016 Undersökning bland årkurs 9 och gymnasiet

Läs mer

Förbundsstyrelsens förslag nr

Förbundsstyrelsens förslag nr Ärende Förbundsstyrelsens förslag nr :s Mål och verksamhetsinriktning 2018 2019 Förslag på Mål och verksamhetsinriktning 2018 2019 avser mellanperioden i strategi 2016 2021. Förslaget innehåller färre

Läs mer

Handslaget en överenskommelse mellan regeringen och SKL om att stärka barnets rättigheter

Handslaget en överenskommelse mellan regeringen och SKL om att stärka barnets rättigheter Handslaget en överenskommelse mellan regeringen och SKL om att stärka barnets rättigheter Elizabeth Englundh 1 Regeringens proposition 1997/98:182 Strategi för att förverkliga FN:s konvention om barnets

Läs mer

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 12 maj 2004

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 12 maj 2004 Birgitta Larsson 2004-06-28 Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 12 maj 2004 Närvarande Agneta Niklasson (mp) ordförande Ingrid Eriksson (kd) Britt-Marie Gustavsson (c) Karim Alnejmi

Läs mer

Mötesplats Arbetsmarknad. Bildminnen från nätverksträffen 18 april 2013

Mötesplats Arbetsmarknad. Bildminnen från nätverksträffen 18 april 2013 Mötesplats Arbetsmarknad Bildminnen från nätverksträffen 18 april 2013 Lärorika samarbeten och regional samverkan Här erbjuds du en arena för erfarenhetsutbyte och inspiration. Erfarna projektledare presenterar

Läs mer

4H:S NATIONELLA KONFERENS

4H:S NATIONELLA KONFERENS Nominera en 4H:are idag 4H:S NATIONELLA KONFERENS I 25-27 JANUARI 2019 I NORRKÖPING I INSPIRATION LÄGERINSPIRATION MED NORGES 4H MEMBERSKY SKATTJAKT NATUR HJÄRT- OCH LUNGRÄDDNING 4H:S NATIONELLA KONFERENS

Läs mer

Västerbottens SF Mikael Forsberg. Jämtland/Härjedalens SF Christer Mäki Ulf Persson. Värmlands SF Tapio Tikkanen Johnny Johansson

Västerbottens SF Mikael Forsberg. Jämtland/Härjedalens SF Christer Mäki Ulf Persson. Värmlands SF Tapio Tikkanen Johnny Johansson Skellefteå 2006-05-06 Rapport från Distriktsledarkonferensen 2 april 2006 Till Distriktsförbunden i Sveriges Schackförbund Konferensen Deltagare på konferensen var: SSF Ingvar Carlsson, SSF ordf. Göran

Läs mer

Kartläggning av narkotikapolitiska handlingsplaner i kommuner och stadsdelar 2006

Kartläggning av narkotikapolitiska handlingsplaner i kommuner och stadsdelar 2006 CAN Rapport 101 Kartläggning av narkotikapolitiska handlingsplaner i kommuner och stadsdelar 2006 Erik Fender CAN en kunskapsbank i drogfrågor CANs främsta uppgift är att tillhandahålla kunskap om alkohol,

Läs mer

Föreningen SydostGIS inbjuder till GIS-dag i Växjö onsdagen den 3 november 2010.

Föreningen SydostGIS inbjuder till GIS-dag i Växjö onsdagen den 3 november 2010. Föreningen SydostGIS inbjuder till GIS-dag i Växjö onsdagen den 3 november 2010. Konferensens målgrupper är: - Arbetsledare och planerare inom skola, samhällsberedskap och räddningstjänst. - Fysiska planerare.

Läs mer

Proposition 1 Stadgarna

Proposition 1 Stadgarna Proposition 1 Stadgarna Förslag till förändringar i stadgarna för PeaceWorks Sweden. PeaceWorks styrelse har under året som gått genomfört en översyn av föreningens stadgar i syfte att förtydliga utveckla

Läs mer

Redo att leda. ett nätverk för kvinnliga ledare inom Scouterna

Redo att leda. ett nätverk för kvinnliga ledare inom Scouterna Redo att leda ett nätverk för kvinnliga ledare inom Scouterna Kvinna, scout & ledare? Missa inte chansen att delta i Scouternas nystartade nätverk för kvinnliga ledare. Nätverket Redo Att Leda erbjuder

Läs mer

Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten

Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten Kultur för seniorer Kultur och hälsa i Västerbotten Uppföljning Inspirationsträff den 24 september 14, kl 9. 15. Medborgarhuset, Lycksele Målgrupp: civila samhället med representanter för pensionärsföreningar,

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2012-01-01 2012-12-31 Styrelsemöten Under verksamhetsåret har styrelsen genomfört tre styrelsemöten, varav ett utökat styrelsemöte, samt ett årsmöte. Dessutom har fyra presidiemöten

Läs mer

FRÅN IOGT-NTO I STOCKHOLM NR 4/2012. God Vit Jul! Borås 2013 ljusmanifestation Möte med: petra Rajala 500 nya innan nyår? gör årsmötet till en fest

FRÅN IOGT-NTO I STOCKHOLM NR 4/2012. God Vit Jul! Borås 2013 ljusmanifestation Möte med: petra Rajala 500 nya innan nyår? gör årsmötet till en fest FRÅN IOGT-NTO I STOCKHOLM NR 4/2012 God Vit Jul! Borås 2013 ljusmanifestation Möte med: petra Rajala 500 nya innan nyår? gör årsmötet till en fest Utgivare: IOGT-NTO Stockholm Adress: Klara Södra Kyrkogata

Läs mer