Stadsmiljö- och serviceförvaltningen - STN Markus Ek (8) Dnr STN-0465/2016. Stadsmiljö- och tekniska nämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stadsmiljö- och serviceförvaltningen - STN Markus Ek (8) Dnr STN-0465/2016. Stadsmiljö- och tekniska nämnden"

Transkript

1 (8) Dnr -0465/2016 Stadsmiljö- och tekniska nämnden Remiss - Dialogunderlag - Ansvar för stadens sopsugar och uppdrag om ny sopsug i Hallonbergen/Ör samt lägesrapport om bildande av ett avfallsbolag alternativt ett avfalls- och VAbolag Beslutsunderlag Remiss Dialogunderlag Ansvar för stadens sopsugar och uppdrag om ny sopsug i Hallonbergen/Ör samt lägesrapport om bildande av ett avfallsbolag alternativt ett avfalls- och VA-bolag från stadsledningskontoret den 3 maj Stadsmiljö- och serviceförvaltningens skrivelse den 9 maj Sammanfattning Kommunfullmäktige har i budget 2015 fattat beslut om att all sopsugsverksamhet ska utvecklas och samlas under ett tak samt att verksamheten ska frigöras från Fastighets AB Förvaltaren. Utifrån detta uppdrag fattade kommunstyrelsen ett inriktningsbeslut den 1 juni 2015: Inriktningen för den fortsatta översynen av Sundbybergs stads organisation avseende det kommunala ansvaret för avfall, vatten och avlopp är utredningens alternativ avfallsbolag och alternativ VA- och avfallsbolag med möjligheter till samarbete med andra kommuner. Kommunstyrelsen fattade den 5 oktober 2015 beslut om att den pågående översynen också ska studera förutsättningarna för en ny stationär sopsug i Hallonbergen/Ör, med målsättningen om en ny stationär sopsug i området, samt utvecklingen av sopsugen i Rissne. Dialogunderlaget innehåller dels en beskrivning av befintliga sopsugssystem och förslag till framtida hantering, dels en lägesrapport om bildande av avfallsbolag alternativt ett avfalls- och va-bolag inom koncernen Sundbybergs stadshus AB. Förslag till beslut 1. Stadsmiljö- och serviceförvaltningens yttrande godkänns som svar på kommunstyrelsens remiss Dialogunderlag - Ansvar för stadens sopsugar och uppdrag om ny sopsug i Hallonbergen/Ör samt lägesrapport om bildande av ett avfallsbolag alternativt ett avfalls- och VA-bolag. Sundbybergs stad, Sundbyberg Besöksadress: Östra Madenvägen 4, Hallonbergen Telefon: Organisationsnummer:

2 (8) Dnr -0465/2016 Bakgrund Kommunfullmäktige har i budget 2015 fattat beslut om att all sopsugsverksamhet ska utvecklas och samlas under ett tak samt att verksamheten ska frigöras från Fastighets AB Förvaltaren. Utifrån detta uppdrag fattade kommunstyrelsen ett inriktningsbeslut den 1 juni 2015: Inriktningen för den fortsatta översynen av Sundbybergs stads organisation avseende det kommunala ansvaret för avfall, vatten och avlopp är utredningens alternativ avfallsbolag och alternativ VA- och avfallsbolag med möjligheter till samarbete med andra kommuner. Kommunstyrelsen fattade den 5 oktober 2015 beslut om att den pågående översynen också ska studera förutsättningarna för en ny stationär sopsug i Hallonbergen/Ör, med målsättningen om en ny stationär sopsug i området, samt utvecklingen av sopsugen i Rissne. Anledningen till kompletteringen var att stadsmiljö- och tekniska nämnden den 24 augusti 2015 hade behandlat ett ärende om behovet av ett inriktningsbeslut om ny stationär sopsug i Hallonbergen/Ör och att Fastighets AB Förvaltaren kommit in med en begäran om planändring avseende den stationära sopsugen i Rissne (som idag utgörs av en samfällighet). Dialogunderlaget i korthet Dialogunderlaget innehåller dels en beskrivning av befintliga sopsugssystem och förslag till framtida hantering, dels en lägesrapport om bildande av avfallsbolag alternativt ett avfalls- och va-bolag inom koncernen Sundbybergs stadshus AB. Befintliga sopsugar och behov av ny sopsugsterminal i Hallonbergen/Ör Totalt finns det idag fyra stationära sopsugar i Sundbybergs stad; Hallonbergen/Ör (Fastighets AB Förvaltaren), Storskogen (Fastighets AB Förvaltaren), Ursvik (Ursvik sopsug AB) och Rissne (Rissne samfällighet). Stadsdelen Hallonbergen/Ör är under utveckling. I dag finns en befintlig stationär sopsug som ägs av Fastighets AB Förvaltaren. Merparten av fastigheterna som är anslutna till denna sopsug tillhör Fastighets AB Förvaltaren, men även tre stycken bostadsrättsföreningar är anslutna. Totalt servar terminalen idag cirka lägenheter. Staden räknar med ca 6000 tillkommande lägenheter i Hallonbergen/Ör. Den befintliga stationära sopsugen behöver därför kompletteras för att de nytillkomna fastigheterna i området ska kunna ansluta sig till sopsugen. Sopsugsförslag Befintlig sopsugsterminal i Hallonbergen föreslås renoveras och byggas ut samtidigt som en ny sopsugsterminal byggs. Den nya terminalen byggs på samma fastighet som den nuvarande anläggningen. Den kommer främst att hantera avfall från norra delarna av Hallonbergen och Ör via det nya huvudledningsnätet.

3 (8) Dnr -0465/2016 Ekonomisk analys För förslaget alternativ har ett grovt kalkylunderlag tagits fram utifrån idag kända förutsättningar. Noggrannare kalkyler fås när projektering och upphandling genomförts. Investeringen för åtgärder som kommer att tillhöra bolagets anläggning uppskattas till cirka 100 mnkr exklusive moms. Anläggningen beräknas ta emot avfall från cirka lägenheter, vilket motsvarar en snittkostnad på cirka kronor per lägenhet, plus moms. Kostnaden per kvadratmeter bruttoarea (BTA) uppskattas till 170 kronor, vilket ligger i samma nivå som kostnaden för Ursviks sopsug. Utifrån att avfallskollektivet är en självkostnadsverksamhet ska alla investeringar som görs hanteras inom ramen för avfallsmonopolet. Förutsättningar för anslutning till sopsugsanläggning I befintliga områden måste anslutning till sopsugen ske på frivillig basis om inte staden installerar inkast på allmän platsmark i dessa områden och tar ut kostnaden för detta på annat sätt. För anslutning till sopsugen av nytillkommande fastigheter föreslås att respektive sopsugsanläggning i staden ansvarar för sina egna kostnader då de har olika förutsättningar och behov. Via exploateringsavtalen regleras anslutningen till sopsugen i Hallonbergen/Ör vid nybyggnationerna, där en anslutningsavgift tas ut för att täcka investeringen. Anslutningsavgifter och taxor De fastighetsägare som blir berörda via nya detaljplaner binds via exploateringsavtalen till att ansluta sina fastigheter till den kommande anläggningen. Med befintliga fastighetsägare tecknas i första hand avtal på frivillig basis beträffande anslutningsavtal respektive driftavtal. Nås inte uppgörelser får alternativa möjligheter studeras. Ansvaret för stadens stationära sopsugsanläggningar Projektets slutsats är att bolagsordningen medger att Ursvik sopsug AB förvärvar Fastighets AB Förvaltarens helägda stationära sopsugar samt projekterar, bygger och driver en ny terminal i Hallonbergen/Ör samt projekterar, bygger och driver eventuella framtida stationära sopsugar. Bolaget föreslås dock ändra namn till Sundbybergs sopsug AB. Nuläget inom va- och avfallsverksamheten Avfallsverksamheten och dess uppdrag Avfallsverksamheten ska på ett kostnadseffektivt, säkert och miljömässigt hållbart sätt se till så att stadens resurser i form av avfall från hushåll och därmed jämförligt avfall från verksamheter hanteras i enlighet med EU:s avfallshierarki. Utöver det ansvarar verksamheten för att samla in grovavfall, trädgårdsavfall, elavfall och farligt avfall. En stor del av verksamheten handlar om att genom kommunikation påverka kunderna att sortera avfallet på rätt sätt så att avfallet kan användas som en resurs.

4 (8) Dnr -0465/2016 Utöver insamling är kommunen också skyldig att svara för hantering och behandling av hushållsavfallet i staden. Några av avfallsverksamhetens största utmaningar inför framtiden är: - den höga exploateringstakten - att hitta flexibla insamlingssystem som kan tillgodose flera kundgruppers behov - att minska avfallsmängderna och öka återvinning och återanvändning utifrån att avfall är en resurs VA-verksamheten och dess uppdrag VA-verksamheten ska utifrån gällande lagstiftning, Lagen (2006:412) om allmänna vattentjänster, ordna med vattenförsörjning och avloppshantering för sina invånare. Detta ska ske på ett kostnadseffektivt, säkert och långsiktigt hållbart sätt, i en stad som expanderar kraftigt. Verksamheten ska säkra en högkvalitativ vattendistribution och avleda spillvatten och dagvatten på ett säkert sätt, både för miljön och människors hälsa. Några av VA-verksamhetens största utmaningar inför framtiden är: - att minska det höga trycket på recipienterna för att kunna garantera ett säkert dricksvatten - hantering av dagvattenfrågorna utifrån att antalet hårdgjorda ytor i kommunen ökar - den ökade belastningen på det befintliga ledningsnätet på grund av befolkningsökning och ändrat klimat - tillskottsproblematik och behovet att bygga om stora delar av nätet Samarbete med andra För att kunna uppfylla VA- och avfallsverksamheternas mål och uppdrag är verksamheterna beroende av ett antal stödfunktioner och interna och externa samarbeten. Det handlar bland annat om administrativa resurser såsom servicecenter inom stadsmiljö- och serviceförvaltningen, samarbeten med andra förvaltningar, SÖRAB och Kommunförbundet i Stockholms län. Bemanning och kompetens Både VA-och avfallsverksamheten kräver specialkompetens som idag är svår att få tag på. Till stor del beror det på den exploatering som sker i Stockholmsområdet, som ökar efterfrågan på denna kompetens. Då efterfrågan är stor är det av vikt att arbeta med att vara en aktiv arbetsgivare och försöka behålla den personal som finns. Ekonomi Gemensamt för de båda verksamheterna är att de är avgiftsfinansierade. Intäkterna från taxan ska motsvara verksamhetens kostnader. Avfallsverksamheten har en omsättning på cirka 30 miljoner kronor per år och VA-verksamheten har en omsättning på cirka 50 miljoner kronor per år. Utöver det investerar VAverksamheten varje år cirka 10 miljoner kronor i sin anläggning. VA- och

5 (8) Dnr -0465/2016 avfallsverksamheten köper idag interna stödtjänster i staden för 3,3 miljoner kronor per år. Åtgärder för genomförandet av ett avfallsbolag eller ett VA- och avfallsbolag För att genomföra uppdraget kring att bilda ett avfallsbolag eller ett VA- och avfallsbolag samt möjligheten till samarbete med andra aktörer pågår ett analysarbete avseende: - bolagets struktur och organisation - kommunens myndighetsutövning - samarbete med andra aktörer - genomlysning av relevanta styrande dokument - handlingsplan för själva genomförandet - plan för ekonomisk reglering Ovanstående arbete har stått tillbaka då arbetet med sopsugsanläggningen i Hallonbergen/Ör haft högsta prioritet. När beslut tagits om sopsugsanläggningen i Hallonbergen/Ör kommer arbetet med återstående delar i uppdraget att intensifieras. I det fortsatta arbetet kommer fördjupade konsekvensanalyser att genomföras. Tidplan för det fortsatta arbetet Avsikten är, enligt dialogunderlaget, att arbetet utifrån fullmäktiges uppdrag om att bilda ett avfalls/va-bolag alternativt ett avfallsbolag ska vara avslutat och genomfört innan 2016 års utgång. Stadsmiljö- och serviceförvaltningens yttrande Dialogunderlaget behandlar två huvudfrågor. Dels frågan om etablering av ny sopsug i Hallonbergen/Ör, dels frågan om organisation för VA- och avfallsverksamheten i staden. Stadsmiljö- och serviceförvaltningen anser att det hade varit bättre om dessa ärenden hade hanterats i två separata utredningar för att bättre belysa respektive område bättre. Förvaltningen är positiva till utredningens förslag kring etablering och organisation för en ny sopsug i Hallonbergen/Ör där dessa bildar ett eget bolag enligt förslaget. Förvaltningen anser dock att det krävs en fördjupad utredning om framtida organisation för VA- och avfallsverksamheten i staden. Det bolag som bildas för sopsugen i Hallonbergen/Ör kan i framtiden bli en del av nuvarande förvaltning alternativt i ett framtida avfallsbolag. För att kunna hantera tillväxten i Hallonbergen/Ör och klara de mål som verksamheten har är det viktigt att sopsugen i Hallonbergen/Ör genomförs enligt plan. Behov av att samla alla sopsugar under ett organisationstak Förvaltningen anser att det är lämpligt att samla stationära sopsugar under ett organisationstak. Av dialogunderlaget framgår att Ursviks sopsug AB kan förvärva Fastighets AB Förvaltarens stationära sopsugar samt projektera, bygga och driva en

6 (8) Dnr -0465/2016 ny terminal i Hallonbergen/Ör och eventuella framtida sopsugar. Bolaget föreslås ändra namn från Ursviks sopsug AB till Sundbybergs sopsug AB. Dialogunderlagets förslag om bildande av ett avfallsbolag alternativt ett VAoch avfallsbolag Förvaltningen anser att dialogunderlaget saknar ett tydligt syfte med eller motiv till en bolagisering av stadens avfallsverksamhet alternativt VA- och avfallsverksamhet. Det finns enligt förvaltningen inga indikationer på att vare sig avfalls- eller VAverksamheten är ineffektiv eller att det finns andra problem i verksamheterna som skulle kunna lösas genom en bolagisering. En eventuell bolagisering bör ske ifall det finns ett behov av det. Förvaltningen anser därför att en utredning först ska genomföras för att mer ingående belysa för- och nackdelar med en bolagisering av verksamheterna. Därefter kan ett beslut fattas om avfalls- och VA-verksamheterna ska drivas i förvaltningsform eller i bolagsform. En fördjupad utredning om organisation för VA- och avfallsverksamheten bör belysa följande frågor: - Ekonomiska konsekvenser och eventuella synergier med bolagisering jämfört med nuvarande organisation. - Juridiska frågor och bolagets syfte och verksamhetsidé. - Organisation och bemanning av bolaget inklusive hur en verksamhetsövergång ska hanteras. - Möjlighet att effektivisera verksamheten och lättare uppfylla de politiska mål och uppdrag som beslutats beroende på organisationsform. - Risker med en organisationsförändring, till exempel eventuell påverkan på utbyggnaden av staden, bemanning med mera. - En realistisk tidplan för genomförande av en ny organisation. Ekonomiska konsekvenser och eventuella synergier med bolagisering Dialogunderlaget visar inte tydligt ekonomiska för- eller nackdelar med en eventuell bolagisering av verksamheten. Detta måste belysas ytterligare. Förvaltningen anser att det vore olyckligt ifall bildandet av ett bolag medför ökade kostnader för VArespektive avfallskollektivet, vilket i förlängningen i så fall kommer att medföra taxehöjningar för stadens kunder. Sundbybergs stad har i nuläget en av Sveriges lägsta VA-taxor och detta kan påverkas negativt vid en bolagisering. Juridiska frågor och bolagets syfte och verksamhetsidé Inför en eventuell bolagisering behöver nuvarande styrdokument ses över, till exempel föreskrifter, taxa och reglemente. Ett överlåtelseavtal behöver träffas mellan kommunen och det nya bolaget. Överlåtelseavtalet bör omfatta tillgångar och skulder för respektive taxekollektiv och det bör utredas huruvida kommunen ska bevilja det nya bolaget de lån som behövs för att finansiera övertagandet av verksamheterna eller om det nya bolaget ska ta egna lån för detta ändamål.

7 (8) Dnr -0465/2016 Det kan även finnas fler juridiska frågor som måste belysas ytterligare. Organisation och bemanning av bolaget inklusive hur en verksamhetsövergång ska hanteras En omorganisation/bolagisering innebär påfrestningar på verksamheten. VAenheten har idag fyra, samtliga relativt nyanställda, VA-ingenjörer. VA-enheten har tidigare lidit av resursbrist, vilket har lett till att mycket arbete har blivit åsidosatt då de mest nödvändiga arbetsuppgifterna har fått lov att prioriteras. I dagsläget finns det därför ett behov på enheten att arbeta ikapp. Eftersom Sundbybergs stad är inne i en mycket expansiv fas ser förvaltningen ett behov av att hålla ihop och stabilisera verksamheten. Det finns nu, tydligare än på länge, goda förutsättningar för att bedriva en verksamhet i takt med behovet av den. I dialogunderlaget saknas beskrivning över hur ett nytt bolag ska bemannas med stödtjänster som är nödvändiga för verksamheten samt vilka ekonomiska konsekvenser det medför. Exempel på stödtjänster är IT-service, ekonomisystem, kundtjänst/servicecenter, lönehantering, personalfrågor och upphandling. Frågan om vilka kompetenser och stödtjänster som ska finnas inom bolaget, om de ska upphandlas eller om de ska köpas från moderbolaget/koncernen måste, om ett bolag ska bildas, klargöras. En omorganisation påverkar hela koncernen. Om en bolagisering ska ske är det viktigt att utreda konsekvenserna för det nybildade bolaget och konsekvenserna för moderbolaget/koncernen. Vilka konsekvenserna blir beror på ifall det i så fall ska bildas ett avfallsbolag eller ett VA- och avfallsbolag. VA- och avfallsverksamheterna samarbetar med en rad olika enheter inom den kommunala organisationen, inte minst i samband med exploateringar, detaljplaneprocesser och ledningssamordning. Kunskapsöverföring och samarbete sker ofta spontant och med kort varsel. Vid en bolagisering av VA- och avfallsverksamheterna finns det en risk att avfallsfrågor och VA-ledningsarbete inte beaktas i tillräckligt stor utsträckning i samband med detaljplanearbete och exploatering av nya områden. En annan fråga är risken för kompetensförluster. Vid alla organisationsförändring med verksamhetsövergång finns risk för att kompetenser tappas vilket leder till lägre effektivitet under en period. Det är en risk eftersom staden är inne i en kraftig tillväxtfas med stora infrastrukturprojekt som ska bemannas. Möjlighet att effektivisera verksamheten och lättare uppfylla de politiska mål och uppdrag som beslutats beroende på organisationsform Ett av syftena med en ny organisation bör vara att den nya organisationen blir effektivare och att det blir lättare att uppfylla de politiska mål och uppdrag som finns för verksamheten. Dessa frågor bör belysas ytterligare i en fördjupad utredning.

8 (8) Dnr -0465/2016 Risker med en organisationsförändring Vid en bolagisering av VA och avfallsverksamheterna riskerar samarbetet med stadens övriga organisationer bli lidande. Risken ökar vid en fysisk omplacering av verksamheterna. I förlängningen kan det påverka stadens tillväxttakt och expansion. Detta gäller inte minst utbyggnaden av den nya stadskärnan. Förvaltningen ha nyligen upprättat ett servicecenter för att samla samtliga frågor gällande VA och avfall till en och samma funktion. Servicecenter hanterar dessutom frågor som kommer in till ett flertal övriga enheter på förvaltningen. Inom en snar framtid ska förvaltningens samtliga frågor kanaliseras via servicecenter. I det fall att VA- och avfallsverksamheten bolagiseras finns det en risk att medborgarna upplever en sämre servicegrad eftersom det då kommer vara flera aktörer som stadens medborgare ska vända sig till vid kontakter med staden. Tidplan för den nya organisationen För att hantera samtliga frågor vid ett bildande av ett bolag ska ett flertal frågor belysas. Därför anser inte förvaltningen att det är realistiskt att både skapa ett sopsugsbolag samt ett VA- och avfallsbolag för staden innan årsskiftet. Förvaltningens förslag är att sopsugsbolaget bildas enligt förslaget som presenterats, men att frågan om en framtida organisation för VA- och avfallsfrågorna skjuts på framtiden för att på så sätt hinna utreda ovanstående frågor ytterligare. Om staden trots allt går vidare och fattar beslut om bildande av ett nytt avfallsbolag alternativt ett VA- och avfallsbolag är det viktigt att övergången från förvaltning till bolag sker på ett planerat och organiserat sätt. För att minimera risken för påfrestningar i det nya bolaget anser förvaltningen att en projektorganisation, med en projektledare, bör tillsättas med ansvar för att förbereda övergången från förvaltning till bolag, avseende ekonomi, personal, organisation, juridik mm. Projektledaren bör utses av förvaltningschefen alternativt VA- och avfallschefen, som har bäst kännedom om verksamheterna. En omorganisation kan skapa oro och frustation bland medarbetare. En bra start i det nya bolaget underlättar för bolaget att behålla kompetens och att rekrytera ny personal. Att inte planera en verksamhetsövergång i god tid kan medföra en hårt belastad organisation. Att förbereda en övergång från en organisation till en annan är resurskrävande och kräver samspel mellan olika enheter och funktioner inom kommunen. Förhandlingar behöver inledas med fackliga representanter vad gäller övertagande av personal, eventuella nyrekryteringar påbörjas, övertag av avtal förhandlas med varje enskild avtalspart mm. Förvaltningen bedömer att det är realistiskt med en verksamhetsövergång till ett nytt bolag cirka sex månader efter att nödvändiga beslut är fattade. Med nuvarande tidplan för den fortsatta processen ser inte förvaltningen att det är möjligt att genomföra den nya organisationen under I stället bör en fördjupad utredning genomföras för att belysa de frågor som redovisats ovan.

Den 3 maj Dialogunderlag. Stadens sopsugsanla ggningar och uppdrag om att bilda ett avfallsbolag alternativt ett VAoch avfallsbolag

Den 3 maj Dialogunderlag. Stadens sopsugsanla ggningar och uppdrag om att bilda ett avfallsbolag alternativt ett VAoch avfallsbolag 1 Dialogunderlag Stadens sopsugsanla ggningar och uppdrag om att bilda ett avfallsbolag alternativt ett VAoch avfallsbolag 2 )nneha llsfo rteckning Sid. 1. Sammanfattning och förslag till beslut 3 2. Uppdraget

Läs mer

Organisation för VAoch avfallshanteringen i Sundbybergs stad

Organisation för VAoch avfallshanteringen i Sundbybergs stad Organisation för VAoch avfallshanteringen i Sundbybergs stad 2015-05-13 www.grontmij.se Uppgiften Grontmijs uppdrag Ta fram beslutsordning, ansvarsfördelning, rättsliga och ekonomiska förutsättningar för

Läs mer

Organisation för VAoch avfallshanteringen i Sundbybergs stad

Organisation för VAoch avfallshanteringen i Sundbybergs stad Organisation för VAoch avfallshanteringen i Sundbybergs stad 2015-05-04 www.grontmij.se Uppgiften 2 Grontmijs uppdrag Ta fram beslutsordning, ansvarsfördelning, rättsliga och ekonomiska förutsättningar

Läs mer

Förslag till ny avfallstaxa för Sundbyberg stad 2016

Förslag till ny avfallstaxa för Sundbyberg stad 2016 2015-08-28 1 (7) Dnr -1073/2015 Stadsmiljö- och tekniska nämnden Förslag till ny avfallstaxa för Sundbyberg stad 2016 Beslutsunderlag Stadsmiljö- och serviceförvaltingens förslag till ny Avfallstaxa för

Läs mer

Frågor och svar gällande att delar av socialnämndens verksamhet kan komma att bli helägt kommunalt bolag

Frågor och svar gällande att delar av socialnämndens verksamhet kan komma att bli helägt kommunalt bolag Datum 1 (8) Frågor och svar gällande att delar av socialnämndens verksamhet kan komma att bli helägt kommunalt bolag Du som har en fråga som du inte hittar svar på här kan höra av dig till bolagisering@hoganas.se.

Läs mer

Sundbybergs stads vatten- och avloppspolicy

Sundbybergs stads vatten- och avloppspolicy 2016-03-08 1 (5) Stadsmiljö- och tekniska nämnden Sundbybergs stads vatten- och avloppspolicy Beslutsunderlag Förslag till Sundbybergs stads vatten- och avloppspolicy den 29:e april 2016. Stadsmiljö- och

Läs mer

FRÅGOR FRÅN KOMMUNAL I HÖGANÄS ANGÅENDE BOLAGISERING AV KOMMUNAL VERKSAMHET INOM SOCIALNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE

FRÅGOR FRÅN KOMMUNAL I HÖGANÄS ANGÅENDE BOLAGISERING AV KOMMUNAL VERKSAMHET INOM SOCIALNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE Datum 1 (5) FRÅGOR FRÅN KOMMUNAL I HÖGANÄS ANGÅENDE BOLAGISERING AV KOMMUNAL VERKSAMHET INOM SOCIALNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE Vad kostar det att starta ett bolag? Att starta själva bolaget kostar cirka

Läs mer

Justering av Avfallstaxa för Sundbybergs stad

Justering av Avfallstaxa för Sundbybergs stad 2013-09-04 1 (7) Stadsbyggnads- och miljönämnden Justering av Avfallstaxa för Sundbybergs stad Beslutsunderlag Förslag till Avfallstaxa för Sundbybergs stad. s skrivelse den 4 september 2013. Sammanfattning

Läs mer

Överföring av dagvattenanläggningar och VAhuvudmannaskap (vatten och avlopp) till Stockholm Vatten VA AB

Överföring av dagvattenanläggningar och VAhuvudmannaskap (vatten och avlopp) till Stockholm Vatten VA AB Utlåtande 2014:80 RI (Dnr 302-421/2014) Överföring av dagvattenanläggningar och VAhuvudmannaskap (vatten och avlopp) till Stockholm Vatten VA AB Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Taxa för vatten och avlopp 2019

Taxa för vatten och avlopp 2019 Utlåtande Rotel V (Dnr KS 2018/935) Taxa för vatten och avlopp 2019 Hemställan från Stockholm Vatten AB Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Taxa för vatten och avlopp 2019,

Läs mer

Taxa för vatten och avlopp 2019

Taxa för vatten och avlopp 2019 Utlåtande Rotel IX (Dnr KS 2018/935) Taxa för vatten och avlopp 2019 Hemställan från Stockholm Vatten AB Återremiss från kommunfullmäktige den 1 oktober 2018 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Samordning av VA-verksamheten med Roslagsvatten Dnr KS12/

Samordning av VA-verksamheten med Roslagsvatten Dnr KS12/ 2013-01-14 Mats Falås VA- och Renhållningschef 08 560 39 336 Mats.Falas@ekero.se Kommunstyrelsen Samordning av VA-verksamheten med Roslagsvatten Dnr KS12/181-303 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal Gävle kommun

Riktlinjer för exploateringsavtal Gävle kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Riktlinjer för exploateringsavtal Gävle kommun Revidering 2018. 17KS465. Antagandehandling Riktlinjer för exploateringsavtal Revidering 2018. Antagandehandling 17KS465 Övergripande

Läs mer

Dnr Ten 2010/85 Stationär sopsug i Barkarbystaden

Dnr Ten 2010/85 Stationär sopsug i Barkarbystaden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (7) 2010-02-01 Tekniska nämnden Dnr Ten 2010/85 Stationär sopsug i Barkarbystaden Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag 1 Tekniska nämnden ger Bygg- och miljöförvaltningen

Läs mer

Patrik Sundin (S), ordförande Mia Bergkvist (S) Tord Birgersson (V) Johan Thomasson (M) Maarit Hessling (M), ersättare för Mikael Karlsson (KL)

Patrik Sundin (S), ordförande Mia Bergkvist (S) Tord Birgersson (V) Johan Thomasson (M) Maarit Hessling (M), ersättare för Mikael Karlsson (KL) Plats och tid Modellvägen 2, kl 13:15-16:00 Beslutande Patrik Sundin (S), ordförande Mia Bergkvist (S) Tord Birgersson (V) Johan Thomasson (M) Maarit Hessling (M), ersättare för Mikael Karlsson (KL) Övriga

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2018-05-22 219 Taxa för vatten- och avloppstjänster 2019 KS/2018:302 1.2.1 Beslut förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar att taxan

Läs mer

Sundbybergs stads budget 2016 med plan för

Sundbybergs stads budget 2016 med plan för 2015-10-16 1 (5) Kommunstyrelsen Sundbybergs stads budget 2016 med plan för 2017-2018 Beslutsunderlag Grundskole- och gymnasienämndens protokoll den 6 oktober 2015 74 samt förvaltningens skrivelse den

Läs mer

Kommunfullmäktige kallas till sammanträde tisdagen den 21 juni 2016, klockan 18:00

Kommunfullmäktige kallas till sammanträde tisdagen den 21 juni 2016, klockan 18:00 Kommunfullmäktige Kallelse/föredragningslista 1 (5) Kommunfullmäktige kallas till sammanträde tisdagen den 21 juni 2016, klockan 18:00 Plats: Stadshusets ljusgård, Östra Madenvägen 4, Hallonbergen Förhinder

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 14:7

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 14:7 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 14:7 Kf 103/2014 Dnr Ks/K 2001.10441 REGLEMENTE FÖR TOMELILLA KOMMUN OCH DESS HELÄGDA FÖRETAG Antagen av kommunfullmäktige den 18 juni 2014, Kf 103. 1.

Läs mer

Budget 2019 med plan Avfall

Budget 2019 med plan Avfall Budget 2019 med plan 2020-2021 Avfall Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Mål...3 2.1 Danderyds kommun genomför en väl utförd och trafiksäker hämtning av avfall samt erbjuder ett tillfredställande avfallstjänsteutbud...3

Läs mer

Kommunalt ansvar för sopsugsanläggningar

Kommunalt ansvar för sopsugsanläggningar Stockholms Stadshus AB Stadsledningskontoret Handläggare Stockholms Stadshus AB Krister Stralström Telefon: 08-508 297 58 Till Stockholms Stadshus AB Kommunstyrelsen Tjänsteutlåtande Ärende 8 Sida 1 (11)

Läs mer

Hyra av lokaler för ny fritidsgård i Rissne centrum

Hyra av lokaler för ny fritidsgård i Rissne centrum 2014-10-22 1 (5) Kultur- och fritidsnämnden Hyra av lokaler för ny fritidsgård i Rissne centrum Beslutsunderlag Kultur- och fritidsförvaltningens skrivelse, daterad den 22 oktober 2014 Bilaga hyreskontraktet

Läs mer

Planläggning och VA-utredning inom fritidshusområden

Planläggning och VA-utredning inom fritidshusområden Kommunledningsförvaltningen Kalle Alexandersson,0550-88002 kalle.alexandersson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2015-10-07 Ks/2012:210 011 Planfrågor Sida 1(4) Planläggning och VA-utredning inom

Läs mer

Årsredovisning Västra Mälardalens Kommunalförbund år 2013. Från Västra Mälardalens Kommunalförbund har inkommit årsredovisning för år 2013.

Årsredovisning Västra Mälardalens Kommunalförbund år 2013. Från Västra Mälardalens Kommunalförbund har inkommit årsredovisning för år 2013. ARBOGA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-04-08 Blad 11 4.W- j.. 3!..... renr VA S. $p Ks 65 Dnr 93/2014-042 Årsredovisning Västra Mälardalens Kommunalförbund år 2013 Från

Läs mer

Informationsunderlag Översyn av Danderyds VA-taxa

Informationsunderlag Översyn av Danderyds VA-taxa Informationsunderlag Översyn av Danderyds VA-taxa Under hösten 2018 påbörjade på uppdrag av Tekniska nämnden ett arbete för att se över taxan för vatten- och avloppstjänster i Danderyds kommun. Taxan reviderades

Läs mer

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun FAVRAB respektive Varberg Vatten AB är huvudmän för den allmänna vaanläggningen i respektive kommun i egenskap av anläggningens ägare. Kommunfullmäktige fattar

Läs mer

Utökat verksamhetsområde för kommunalt VA, Åkers styckebruk, återremitterat ärende

Utökat verksamhetsområde för kommunalt VA, Åkers styckebruk, återremitterat ärende PROTOKOLLSUTDRAG Teknik- och servicenämnden Sammanträdesdatum 2018-01-30 1/2 TSN 5 Dnr TSN/2017:394-303 Utökat verksamhetsområde för kommunalt VA, Åkers styckebruk, återremitterat ärende Beslut Teknik-

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Diarienr 2015/000864-FN nternati Riktlinjer för 2016-10-10 Beslutade av kommunfullmäktige den 2 februari 2017 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder

Läs mer

Treårsplan för kommunens bolag,

Treårsplan för kommunens bolag, 1 (5) Kommunledningskontoret 2014-10-30 Dnr Ks 2014-65 Ekonomiavdelningen Marcus Wahlström Kommunfullmäktige för kommunens bolag, 2015-2017 FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN 1. Kommunledningskontorets förslag

Läs mer

Ägardirektiv för Norrköping Vatten och Avfall AB

Ägardirektiv för Norrköping Vatten och Avfall AB Ägardirektiv 2016-12-05 Ägardirektiv för Norrköping Vatten och Avfall AB Utfärdat av kommunfullmäktige senast den 26 september 2016 och fastställt av bolagsstämman den 26 oktober 2016. Genom detta specifika

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträde tisdagen den 30 maj 2017 kl i Sundbybergs stadshus AB:s lokaler, Mötesrum nr 1

Protokoll fört vid styrelsesammanträde tisdagen den 30 maj 2017 kl i Sundbybergs stadshus AB:s lokaler, Mötesrum nr 1 Protokoll fört vid styrelsesammanträde tisdagen den 30 maj 2017 kl. 13. 00 14. 10 i Sundbybergs stadshus AB:s lokaler, Mötesrum nr 1 Närvarande: Mikael T Eriksson Ordförande Siyamak Sajadian Sasanpour

Läs mer

POLICY VATTEN OCH AVLOPP

POLICY VATTEN OCH AVLOPP POLICY VATTEN OCH AVLOPP Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Uppdaterad Info om Sjölanda omvandlingsområde

Uppdaterad Info om Sjölanda omvandlingsområde Uppdaterad 20170531 Info om Sjölanda omvandlingsområde Sjölanda omvandlingsområde Vad och varför? Sjölanda är klassat som ett av de högst prioriterade områdena för en VAutbyggnad i Trollhättans kommun.

Läs mer

Utökat verksamhetsområde för kommunalt VA och särtaxeutredning Djupvik

Utökat verksamhetsområde för kommunalt VA och särtaxeutredning Djupvik PROTOKOLLSUTDRAG Teknik- och servicekontoret Sammanträdesdatum 2017-04-25 1/2 TSN 44 Dnr TSN/2017:185-406 Utökat verksamhetsområde för kommunalt VA och särtaxeutredning Djupvik Beslut Teknik- och servicenämnden

Läs mer

Ny nämndstruktur med tillhörande förvaltningsorganisation från och med 1 januari 2015

Ny nämndstruktur med tillhörande förvaltningsorganisation från och med 1 januari 2015 2014-11-19 1 (6) Kommunstyrelsen Ny nämndstruktur med tillhörande förvaltningsorganisation från och med 1 januari 2015 Beslutsunderlag Kommunstyrelsens protokoll den 27 oktober 2014, 231 med tillhörande

Läs mer

Budget 2016 med plan 2017-2018. Avfall

Budget 2016 med plan 2017-2018. Avfall Budget 2016 med plan 2017-2018 Avfall Innehållsförteckning 1 Avfall... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Mål... 3 1.3 Ekonomi (budget)... 6 1.4 Förslag till budget 2016... 7 1.5 Utmaningar inför framtiden... 7

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument Program Strategi Policy Riktlinje Riktlinjer för politiska styrdokument Dokumentnamn: Riktlinjer för politiska styrdokument Berörd verksamhet: Alla nämnder och förvaltningar Fastställd av: 2017-12-19 242

Läs mer

Handlingsplan Bredband

Handlingsplan Bredband Handlingsplan Bredband för Trosa kommun Antagen av kommunstyrelsen 2014-04-09, 47 Dnr KS 2014/61 Dokumentkategori: Styrdokument Dokumenttyp: Handlingsplan Bakgrund Sverige har som mål att 90 % av samtliga

Läs mer

Särskilt ägardirektiv för Tekniska verken i Linköping AB med dotterbolag

Särskilt ägardirektiv för Tekniska verken i Linköping AB med dotterbolag 2015-04-29 Särskilt ägardirektiv för Tekniska verken i Linköping AB med dotterbolag För den verksamhet som bedrivs i Tekniska verken i Linköping AB, nedan kallat bolaget, gäller förutom gemensamma ägardirektiv

Läs mer

Ockelbo Välkommen! Lena Blad, tf VD Magnus Jonsson, ordförande Ockelbo Vatten AB

Ockelbo Välkommen! Lena Blad, tf VD Magnus Jonsson, ordförande Ockelbo Vatten AB Ockelbo 2016-12-08 Välkommen! Lena Blad, tf VD Magnus Jonsson, ordförande Ockelbo Vatten AB Informationsmöte 8 december 2016 Kort presentation av Gästrike Vatten Varför föreslås en höjning av brukningstaxan?

Läs mer

VA-policy för Bengtsfors kommun

VA-policy för Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret Sara Larsson, 0531-526014 sara.larsson@bengtsfors.se POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 2011.726 340 155/15 1(6) VA-policy för Bengtsfors kommun s:\va-plan bengtsfors\steg 3, va-policy\va-policy

Läs mer

Ansvaret för alkoholtillståndet och tillhörande budget för verksamheten flyttas från Socialnämnden till Miljö- och byggnämnden

Ansvaret för alkoholtillståndet och tillhörande budget för verksamheten flyttas från Socialnämnden till Miljö- och byggnämnden Politisk organisation 2013-01-01 2014-12-31 Förslag till beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige: Kommunfullmäktige fastställer ärendebeskrivningens alternativ 1, vilket innebär att endast

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om

Riktlinjer för styrdokument Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om Riktlinjer för styrdokument Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 2015-10-14 Riktlinjer för styrdokument Kommunstyrelsen 2015-10-14 1 (4) Riktlinjer för styrdokument Inledning Styrdokument

Läs mer

Bolag för kommunens VA- och avfallsverksamhet

Bolag för kommunens VA- och avfallsverksamhet 2016-03-07 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/586-001 Kommunstyrelsen Bolag för kommunens VA- och avfallsverksamhet Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige fatta följande beslut. 1.

Läs mer

Förslag till höjning av VA-taxan 2017

Förslag till höjning av VA-taxan 2017 SIDAN: 1 (9) Förslag till höjning av VA-taxan 2017 FÖRSLAG TILL BESLUT att att att Österåkersvatten föreslår till kommunfullmäktige att besluta om höjning av anläggningstaxan med 10 % från och med 1 januari

Läs mer

Ändring och tillägg till exploateringsavtal Biskopskvarn

Ändring och tillägg till exploateringsavtal Biskopskvarn TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr KS/2016:690-251 Mark- och exploateringsenheten 2017-04-03 1/2 Ämdr Handläggare Jörgen Altin 0152-293 03 Ändring och tillägg till exploateringsavtal Biskopskvarn Förslag till beslut

Läs mer

Remissynpunkter RUFS 2050"

Remissynpunkter RUFS 2050 Stockholms läns landsting Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Remissynpunkter RUFS 2050" Dnr: TRN 2016-0047 SÖRAB är ett regionalt avfallsbolag i norra Stockholms län som ägs av kommunerna Danderyd,

Läs mer

Nyköpings kommuns VA-policy

Nyköpings kommuns VA-policy POLICY Dnr Nyköpings kommuns VA-policy Antagen av Dnr 2/7 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3 Utgångspunkter och principer... 3 3.1 Politiska utgångspunkter... 3 3.2

Läs mer

Policy för intraprenad i Bollebygds kommun

Policy för intraprenad i Bollebygds kommun Styrdokument 1 (6) 2017-07-27 Fastställd: Kommunfullmäktige 2017-10-26, 166 Gäller för: Bollebygds kommun Dokumentansvarig: Bildnings- och omsorgschef Dnr: BON2017/141 Policy för intraprenad i Bollebygds

Läs mer

Bolagsordning och ägardirektiv för Smedjebacken Energi AB

Bolagsordning och ägardirektiv för Smedjebacken Energi AB Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 8 Den 2018-02-19 8 Dnr 2018/00028 Bolagsordning och ägardirektiv för Smedjebacken Energi AB Kommunfullmäktiges beslut 1. Smedjebacken

Läs mer

Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB

Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB Styrdokument Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.20) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 142 Beslutshistorik 2 (7) Utfärdade och fastställda

Läs mer

Svedala Kommuns 1:46 Författningssamling 1(6)

Svedala Kommuns 1:46 Författningssamling 1(6) Författningssamling 1(6) Riktlinjer för kommunala markanvisningar och exploateringsavtal antagen av kommunfullmäktige 2017-04-19, 55 Gäller från 2017-05-01 Den långsiktiga utvecklingen av Svedala kommun

Läs mer

Granskning av ändamålsenlighet

Granskning av ändamålsenlighet Granskning av ändamålsenlighet Östersjöterminalen AB December 2010 Carl-Gustaf Folkeson Alf Wahlgren Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund, syfte och avgränsning... 3 1.2 Revisionsfrågor och

Läs mer

KOMMUNKONTORET Henrik Ludvigsson DNR 249/2010

KOMMUNKONTORET Henrik Ludvigsson DNR 249/2010 KOMMUNKONTORET 2011-11-10 Henrik Ludvigsson DNR 249/2010 KOMMUNSTYRELSEN Införande av valfrihetssystem och tillämpning av lag (2008:962) om valfrihetssystem, LOV, inom äldrenämnden för hemtjänst från och

Läs mer

Yttrande Nya regler för upphandling (Ds 2014:25 och SOU 2014:51)

Yttrande Nya regler för upphandling (Ds 2014:25 och SOU 2014:51) Socialdepartementet Enheten för Upphandlingsrätt 103 33 STOCKHOLM Yttrande Nya regler för upphandling (Ds 2014:25 och SOU 2014:51) Er referens: S2014/5303/RU Återvinningsindustrierna, ÅI, är en branschförening

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i Magelungen Strand, Farsta

Inriktningsbeslut gällande AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i Magelungen Strand, Farsta Handläggare Pia Ninche 08 737 22 09 Styrelseärende 2014-05-27 Ärende nr 17 Dnr 2014/1043-3.2.3 DATUM 2014-05-07 Inriktningsbeslut gällande AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i Magelungen Strand,

Läs mer

Vatten och avlopp på landsbygden

Vatten och avlopp på landsbygden Vatten och avlopp på landsbygden Innehåll Kontakta oss 2 Vatten- och avloppspolicy 3 Inledning 4 Om allmänt vatten och avlopp 4 Utbyggnad av allmänt VA på landsbygden 5 Områden som inte omfattas av utbyggnadsplanen

Läs mer

Kommittédirektiv. Förhandlare med uppgift att åstadkomma samarbetslösningar på avfallsområdet. Dir. 2008:97

Kommittédirektiv. Förhandlare med uppgift att åstadkomma samarbetslösningar på avfallsområdet. Dir. 2008:97 Kommittédirektiv Förhandlare med uppgift att åstadkomma samarbetslösningar på avfallsområdet Dir. 2008:97 Beslut vid regeringssammanträde den 14 augusti 2008 Sammanfattning av uppdraget En förhandlare

Läs mer

Markanvisning för tillfälliga bostäder inom fastigheten Grimsta 1:5 i Norra Ängby till AB Svenska bostäder.

Markanvisning för tillfälliga bostäder inom fastigheten Grimsta 1:5 i Norra Ängby till AB Svenska bostäder. Dnr Sida 1 (7) 2014-03-07 Handläggare Sofia Iderheim 08-508 264 90 Till Exploateringsnämnden 2014-04-03 Markanvisning för tillfälliga bostäder inom fastigheten Grimsta 1:5 i Norra Ängby till AB Svenska

Läs mer

Företagspolicy för Hällefors kommun

Företagspolicy för Hällefors kommun Företagspolicy för Hällefors kommun 2(4) I enlighet med bestämmelserna i 3 kapitlet 16-18 Kommunallagen (1991:900), (KL) har Hällefors kommun valt att bedriva viss kommunal verksamhet i aktiebolagsform.

Läs mer

MARKANVISNINGSAVTAL. Avsikten är att Exploatören, när Staden antar blivande detaljplan, av Staden förvärvar Fastigheten.

MARKANVISNINGSAVTAL. Avsikten är att Exploatören, när Staden antar blivande detaljplan, av Staden förvärvar Fastigheten. 1(5) Mellan Sundbybergs kommun, nedan kallad Staden, org nr 212000-0175, och JM AB, nedan kallad Exploatören, org nr 556045-2103 har denna dag träffats följande MARKANVISNINGSAVTAL Bakgrund I januari 2015

Läs mer

Kallelse/föredragningslista

Kallelse/föredragningslista Datum 2018-04-05 Sida 1 Avesta Vatten och Avfall AB:s styrelse VD Kallelse/föredragningslista Styrelse: Avesta Vatten och Avfall AB Plats: Modellvägen 2 Tid: Onsdag 18 april, kl 13:15 Val av justerare

Läs mer

Eftersom den nya depån på Ringön behöver börja byggas inom kort är det viktigt att hela ärendet hanteras skyndsamt.

Eftersom den nya depån på Ringön behöver börja byggas inom kort är det viktigt att hela ärendet hanteras skyndsamt. Yrkande Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande Kommunstyrelsen 2017-12-13 Ärende x Yrkande angående organisering av spårvägstrafiken Det pågår sedan en tid tillbaka en dialog mellan Göteborgs

Läs mer

Ägardirektiv för bolagen inom Armadakoncernen, Österåkers kommun

Ägardirektiv för bolagen inom Armadakoncernen, Österåkers kommun Kommunkansliet Till Kommunstyrelsen Datum 2016-12-19 Dnr KS 2016/0087 Ägardirektiv för bolagen inom Armadakoncernen, Österåkers kommun Sammanfattning Kommunfullmäktige föreslås att vid sitt sammanträde

Läs mer

KYRKSLÄTTS KOMMUN ALLMÄNNA PRINCIPER FÖR UTVECKLINGEN AV VATTENTJÄNSTERNA PÅ GLESBYGDEN

KYRKSLÄTTS KOMMUN ALLMÄNNA PRINCIPER FÖR UTVECKLINGEN AV VATTENTJÄNSTERNA PÅ GLESBYGDEN Allmänna principer för utvecklingen av vattenförsörjningen på glesbygden 1 (7) KYRKSLÄTTS KOMMUN ALLMÄNNA PRINCIPER FÖR UTVECKLINGEN AV VATTENTJÄNSTERNA PÅ GLESBYGDEN Godkända av kommunfullmäktige 19.12.2013

Läs mer

1. Tekniska nämnden föreslår kommunfullmäktige att anta AVFALLSTAXA 2015, med ikraftträdande

1. Tekniska nämnden föreslår kommunfullmäktige att anta AVFALLSTAXA 2015, med ikraftträdande 2014-09-08_rev 2014-09-17 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/209-459 KFKS 2014/387-459 Tekniska nämnden Avfallstaxa 2015 Förslag till beslut 1. Tekniska nämnden föreslår kommunfullmäktige att anta AVFALLSTAXA

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal i Ängelholms kommun

Riktlinjer för exploateringsavtal i Ängelholms kommun RIKTLINJER Riktlinjer för exploateringsavtal i Ängelholms kommun Dnr 2015/925. Antagna av kommunfullmäktige 2015-01-25. INNEHÅLL 1. Inledning Lagtext sid 2 2. Riktlinjerna Vad är ett exploateringsavtal?

Läs mer

Pelles väg Näsby 4:1057 m fl, område för villabebyggelse

Pelles väg Näsby 4:1057 m fl, område för villabebyggelse November 2007 Stadsbyggnadskontoret Camilla Klarin, Exploateringsingenjör GENOMFÖRANDEBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Pelles väg Näsby 4:1057 m fl, område för villabebyggelse Inom Tyresö kommun,

Läs mer

Ekonomisk plan 2016-2018

Ekonomisk plan 2016-2018 Ekonomisk plan 2016-2018 2015-11-12 Maria Norling Box 722, 801 28 Gävle Utmarksvägen 16 gastrikeatervinnare.se Telefonnummer Epost 1 (10) Sammanfattning Den löpande verksamheten i förbundet och koncernen

Läs mer

Sammanträdesdatum Obesvarad motion om att minska koldioxidutsläppen

Sammanträdesdatum Obesvarad motion om att minska koldioxidutsläppen Gagnefs TeknikAB SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2017-04-05 GAGNEFS KOMMUN Styrelsen för Gagnefs Teknik AB Dnr 2017 /2 Ank. 2017-04- 1 ~ Sida 7(12) 21 Oiarient Obesvarad motion om att minska koldioxidutsläppen

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Datum Diarienummer Sida 2006-05-03 (F701/99) 1/5 Charlotte Olsson, fastighetskontoret Tfn 031-61 15 18 UTSTÄLLNINGSSHANDLING Detaljplan för BOSTÄDER VID ELINSBERGSSTIGEN inom stadsdelen Torslanda i Göteborg

Läs mer

Slutrapport. Slutrapport Solberga, etapp

Slutrapport. Slutrapport Solberga, etapp Slutrapport Slutrapport Solberga, etapp 7 2018-04-27 SLUTRAPPORT 2 (7) SLUTRAPPORT 3 (7) Innehåll 1 Sammanfattning...4 2 Inledning...4 3 Projektets resultat...4 4 Utvärdering av arbetet i projektet...5

Läs mer

1(8) Företagspolicy. Styrdokument

1(8) Företagspolicy. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Policy Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-10-28 140 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Policy & ägardirektiv

Läs mer

Bakgrund Föreslagna förändringar är beslutade av Eskilstuna Energi och Miljös samt Eskilstuna kommunföretags styrelser under våren 2017.

Bakgrund Föreslagna förändringar är beslutade av Eskilstuna Energi och Miljös samt Eskilstuna kommunföretags styrelser under våren 2017. Kommunstyrelsen 2017-09-07 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF 2017:410 Eva Lehto 016-710 54 51 1 (2) Kommunstyrelsen Förslag till Förändring av verksamhetsområde för allmänna vattentjänster,

Läs mer

Sundbybergs stadshus AB:s konkretisering av fullmäktiges ägardirektiv den 1 juli 2016 till Fastighets AB Förvaltaren (publ)

Sundbybergs stadshus AB:s konkretisering av fullmäktiges ägardirektiv den 1 juli 2016 till Fastighets AB Förvaltaren (publ) Sundbybergs stadshus AB:s konkretisering av fullmäktiges ägardirektiv den 1 juli 2016 till Fastighets AB Förvaltaren (publ) FULLMÄKTIGES ÄGARDIREKTIV Ägardirektiven till koncernen Sundbybergs stadshus

Läs mer

Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan. Varsågod att hämta fika innan du sätter dig!

Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan. Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Varför träffas vi idag? Förslag till vatten- och avloppsplan (VAplan) för Sandvikens

Läs mer

Hedgårdarna. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Hedgårdarna. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Hedgårdarna Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

Mellan klockan 17:00 och 18:00 besvaras interpellationer

Mellan klockan 17:00 och 18:00 besvaras interpellationer Kommunfullmäktige Kallelse/föredragningslista 1 (7) Mellan klockan 17:00 och 18:00 besvaras interpellationer Kommunfullmäktige kallas till sammanträde måndagen den 29 maj 2017, klockan 18:00 Plats: Ljusgården,

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal i Uppsala kommun

Riktlinjer för exploateringsavtal i Uppsala kommun Riktlinjer för exploateringsavtal i Uppsala kommun Beslutade av Kommunfullmäktige 17 september 2018 Dokumentnamn Riktlinjer för exploateringsavtal i Uppsala kommun Diarienummer Berörd verksamhet KSN-2018-1131

Läs mer

SUNDBYBERGS STADSHUS AB. Styrelsesammanträde torsdagen den 16 juni 2016, kl i Fastighets AB Förvaltarens lokaler, styrelserummet

SUNDBYBERGS STADSHUS AB. Styrelsesammanträde torsdagen den 16 juni 2016, kl i Fastighets AB Förvaltarens lokaler, styrelserummet SUNDBYBERGS STADSHUS AB Styrelsesammanträde torsdagen den 16 juni 2016, kl. 16. 00-17. 45 i Fastighets AB Förvaltarens lokaler, styrelserummet Närvarande: Mikael T. Eriksson Ordförande Siyamak Sajadian

Läs mer

Riktlinjer för hantering av intraprenad inom Växjö kommun

Riktlinjer för hantering av intraprenad inom Växjö kommun Styrande dokument Senast ändrad 2015-04-02 Riktlinjer för hantering av intraprenad inom Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Kommunstyrelsen Dokumentnamn Riktlinjer för hantering

Läs mer

Synpunkter från Hässleholm Miljö AB (HMAB) inför författandet av remissyttrande för KLK 2018/269-1, Promemoria om Mer fastighetsnära insamling av förp

Synpunkter från Hässleholm Miljö AB (HMAB) inför författandet av remissyttrande för KLK 2018/269-1, Promemoria om Mer fastighetsnära insamling av förp Synpunkter från Hässleholm Miljö AB (HMAB) inför författandet av remissyttrande för KLK 2018/269-1, Promemoria om Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper utveckling av producentansvaren

Läs mer

Ägardirektiv för bolagen inom Armadakoncernen, Österåkers kommun

Ägardirektiv för bolagen inom Armadakoncernen, Österåkers kommun Österåker Kommunkansliet Datum 2017-01-31 Dnr KS 2016/0087 Till Kommunstyrelsen Ägardirektiv för bolagen inom Armadakoncernen, Österåkers kommun Sammanfattning Kommunfullmäktige föreslås att vid sitt sammanträde

Läs mer

Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag

Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag 2017-04-19 5(6) Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag Antagen av kommunfullmäktige 2017 Antagen av: Kommunfullmäktige Dokumentägare: Tillväxtchef Ersätter

Läs mer

Detta dokument behandlar förändringarna i VA-taxan för 2014 som är Kommunal författningssamling (KFS) 13:2.

Detta dokument behandlar förändringarna i VA-taxan för 2014 som är Kommunal författningssamling (KFS) 13:2. 2013-09-03 Rev 2013-10-15 Mats Falås VA- och renhållningschef 08 560 39 336 Mats.falas@ekero.se PM VA-taxa 2014 (KFS 13:2) Dnr KS13/228-346 Detta dokument behandlar förändringarna i VA-taxan för 2014 som

Läs mer

ST1 SOLLENTUNA KOMMUN

ST1 SOLLENTUNA KOMMUN ST1 SOLLENTUNA KOMMUN N»\ Kommunledningskontoret Lars Keski-Seppälä Tjänsteutlåtande Sidan 1 av 1 Dnr 2012/0510 KS-1 Diariekod: 473 Kommunstyrelsen Utredning om möjligheterna till fastighetsnära sortering

Läs mer

Policy för dagvattenhanteringen i Lidingö stad

Policy för dagvattenhanteringen i Lidingö stad 2013-03-12 Policy för dagvattenhanteringen i Lidingö stad Policy för dagvattenhanteringen i Lidingö stad består av två delar, Dagvattenpolicy och Ansvarsfördelning för dagvattenhanteringen. Kommunfullmäktige

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att låta de framtagna riktlinjerna för exploateringsavtal gå ut på samråd.

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att låta de framtagna riktlinjerna för exploateringsavtal gå ut på samråd. TJÄNSTESKRIVELSE 2016-01-12 Kommunstyrelsen Oscar Olsson Samhällsplanerare 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se exploateringsavtal KS/2015:450 Riktlinjer för Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

VA Aröd E1. Informationsmöte

VA Aröd E1. Informationsmöte VA Aröd E1 Informationsmöte 2017-09-27 DAGORDNING 1. PRESENTATION AV PROJEKTORGANISATIONEN 2. ETAPP 1 3. VARFÖR VA-UTBYGGNAD? 4. VAD INNEFATTAS I PROJEKTERINGEN? 5. LEDNINGSRÄTT 6. LEDNINGSSTRÅK & FÖRBINDELSEPUNKT

Läs mer

Budget- och verksamhetsuppföljning per april Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden

Budget- och verksamhetsuppföljning per april Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden T J Ä N S T E S K R I V E L S E 1 (5) 2016-05-199 Tekniska nämnden Dnr Ten 2016/277 Budget- och verksamhetsuppföljning per april 2016 Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Dnr TN/2015-0277 0277 Strömstads kommuns Styrdokument Riktlinjer för exploateringsavtal Dokumenttyp Riktlinjer Beslutande organ Kommunfullmäktige Förvaltningsdel Tekniska förvaltningen Mark- och exploateringsavdelningen

Läs mer

Att bygga 2000 modulbostäder till stockholmarna Motion (2016:112) av Martin Westmont (SD)

Att bygga 2000 modulbostäder till stockholmarna Motion (2016:112) av Martin Westmont (SD) Utlåtande 2017:204 RII (Dnr 106-1599/2016) Att bygga 2000 modulbostäder till stockholmarna Motion (2016:112) av Martin Westmont (SD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motionen

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument i Marks kommun

Riktlinjer för styrdokument i Marks kommun Sida 1(6) KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Riktlinjer för styrdokument i Marks kommun Inledning Den verksamhet som bedrivs i kommunen styrs i grunden av de lagar som stiftas av Sveriges riksdag men också i

Läs mer

ABCD. Förstudie av servicecentrets uppdrag och funktion. Kumla kommuns revisorer. Antal sidor:7

ABCD. Förstudie av servicecentrets uppdrag och funktion. Kumla kommuns revisorer. Antal sidor:7 s revisorer och funktion Antal sidor:7 Innehåll 1. Bakgrund 2 2. Syfte 2 3. Avgränsning 2 4. Revisionskriterier 2 5. Metod 2 6. Inrättande av servicecenter 3 6.1 Motiv, uppdrag 3 6.2 Riskanalys 4 7. Sammanfattande

Läs mer

TAXEFÖRESKRIFTER FÖR LINKÖPINGS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING

TAXEFÖRESKRIFTER FÖR LINKÖPINGS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING TAXEFÖRESKRIFTER FÖR LINKÖPINGS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING Antagen av Linköpings Kommunfullmäktige 2008-12-09 1 Innehållsförteckning 1. Allmänt om taxeföreskrifter samt taxa/prislista...3

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Riktlinjer för exploateringsavtal 1 Bakgrund 3 1.1 Syfte 3 1.2 Kommunens organisation 3 1.3 Kommunala avtal 3 2 Tillvägagångssätt 4 2.1 Detaljplaneläggning 4 2.2 Exploateringsavtal 4 3 Exploatering 4 3.1

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA 1(1) Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 10:00 Plats KS-salen, stadshuset Enligt uppdrag Anette Mellström Föredragningslista Val av protokollsjusterare

Läs mer

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde måndag den 13 mars 2017, kl 16:00

Kommunstyrelsen kallas till sammanträde måndag den 13 mars 2017, kl 16:00 Kommunstyrelsen Kallelse/föredragningslista 1 (5) Kommunstyrelsen kallas till sammanträde måndag den 13 mars 2017, kl 16:00 Plats: Lövsalen, Stadshuset, Östra Madenvägen 4, Hallonbergen Förhinder anmäls

Läs mer

Genomförandebeskrivning. Detaljplan för skola, kontor och bostad, Stenung 106:7, 3:84 och 105:7. Antagandehandling Stenungsunds kommun

Genomförandebeskrivning. Detaljplan för skola, kontor och bostad, Stenung 106:7, 3:84 och 105:7. Antagandehandling Stenungsunds kommun STENUNGSUNDS KOMMUN Dnr: 0324/09 Genomförandebeskrivning Detaljplan för skola, kontor och bostad, Stenung 106:7, 3:84 och 105:7 Tillhör kommunfullmäktiges i Stenungsunds kommun beslut 2012-11-19 200...

Läs mer

Remissyttrande: Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper utveckling av producentansvaren-dnr M2018/00852/R

Remissyttrande: Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper utveckling av producentansvaren-dnr M2018/00852/R 1 (5) Helsingborg, 2018-05-18 Dnr: 18/0214 m.registrator@regeringskansliet.se Remissyttrande: Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper utveckling av producentansvaren-dnr M2018/00852/R

Läs mer