1(8) Företagspolicy. Styrdokument

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1(8) Företagspolicy. Styrdokument"

Transkript

1 1(8) Styrdokument

2 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Policy Beslutad av Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av

3 3(8) Innehållsförteckning 1 Inledning Policy & ägardirektiv för s företag Styrning och ledning av kommunens bolag...5 Övergripande ledning...5 Ledningsfunktioner Avkastningskrav Koncernnyttan Samordningsfrågor Bolagsordning Ägardirektiv Insyn Informationsskyldighet Policydokument Personalfrågor...8

4 4(8) 1 Inledning Kommunen kan välja att bedriva verksamhet både i kommunala förvaltningar och i egna hel- eller delägda bolag eller andra s k associationsformer. I juridiskt avseende är företagen fristående rättssubjekt från kommunen, men de har det gemensamt med förvaltningarna, att de ägs av kommunen och att de bedriver kommunal verksamhet, som syftar till att gagna kommuninnevånarna på olika sätt. Det kommunala syftet med verksamheterna framgår av aktiebolagens bolagsordningar och utvecklas av kommunen i ägardirektiv till bolagen. Bolagsstyrelsen skall utveckla och genomföra det kommunala syftet i praktiken. Eftersom kommunen gentemot sina invånare bär det fulla ansvaret för all kommunal verksamhet, oavsett organisatorisk driftsform, har den också rätt och skyldighet att styra även den verksamhet som bedrivs i t ex bolagsform. Det är därför naturligt och logiskt att i princip betrakta kommunen, med dess förvaltningar och företag, som en ekonomisk beslutsenhet och sammanhållen organisation, trots att de formellt är skilda juridiska personer. För den ordinära kommunala förvaltningsformen finns ett väl utvecklat regelsystem, som tillhandahåller de nödvändiga instrumenten för insyn, kontroll och styrning. Detta regelsystem kan dock inte utan vidare appliceras på en verksamhet som bedrivs i bolagsform. Bolagssfären har sina egna regler, som skiljer sig på ett avgörande sätt från det förvaltningsrättsliga systemet. Effekterna av de juridiska skillnaderna kan dock utjämnas då t ex kommunen som ägare till bolagen inom ramen för vad Aktiebolagslagen (2005:551) medger skapa egna regler som kopplar ihop båda regelsystemen och ger möjlighet till en mer likartad ställning exempelvis insyns- och styrningssynpunkt. Denna företagspolicy med ägardirektiv har tagits fram för att tillgodose bl a detta syfte samt att åstadkomma att företag och kommun närmare samverkar. Den har antagits av Kommunfullmäktige och skall behandlas på bolagsstämmorna. Dokumentet anger främst ägarens/kommunens intentioner avseende mål, samordning, insyn, uppföljning och kontroll samt innehåller de generella ägardirektiv som ska gälla för s bolag. Utöver detta utfärdar kommunfullmäktige särskilda ägardirektiv för respektive bolag, utformade för dess specifika verksamhet och förutsättningar. I den mån är delägare i företag tillsammans med annan, skall policyn utgöra basen för hur anser att företagsfrågorna bör regleras även avseende sådana delägda företag. Den slutliga tillämpligheten och omfattningen av policyn i delägda företag måste dock överenskommas särskilt mellan delägarna innan den kan fastställas vid årsstämma för sådant företag.

5 5(8) 2 Policy & ägardirektiv för s företag Dessa föreskrifter skall gälla för s helägda företag, vilka för närvarande är: Eda Bostads AB Eda Energi AB Valfjället Skicenter AB Utveckling i Noresund AB och i tillämpliga delar, som fastställs närmare med övriga ägare, för delägda företag. 2.1 Styrning och ledning av kommunens bolag Övergripande ledning Ett viktigt inslag i ägarstyrningen är öppenhet och förtroende mellan ägaren och den av denne utsedda styrelsen. Denna policy förutsätter en positiv organisationskultur både inom den politiska och på den administrativa nivån i kommunkoncernen samt ett aktivt styrelsearbete med en ömsesidig dialog. Ägandet av kommunens bolag utgår från Kommunfullmäktige. Fullmäktige har dock delegerat en del uppgifter till kommunstyrelsen. Kommunen eftersträvar en effektiv styrning och väl avgränsade uppdrag till olika organ, varför det är viktigt hur de olika organen bemannas. För att tydliggöra de olika organens roller följer här en beskrivning av kommunkoncernens ledningsfunktioner. Ledningsfunktioner Kommunstyrelsen ska i syfte att hålla nere kostnaderna och främja effektiviteten i kommunkoncernen fästa stor vikt vid samordningen av verksamheterna i bolagen och kommunen. Kommunstyrelsen ansvarar för, med undantag för punkterna nedan, kommunens ägarfunktion i bolagen. Kommunstyrelsen utser representanter till bolagsstämma i bolagen. Kommunstyrelsen har att fullgöra sin uppsiktsplikt över bolagen enligt 6 kap. 1 KL. Enligt denna bestämmelse svarar också kommunstyrelsen för samordningen av kommunens angelägenheter. I sin uppsikt över bolagen använder kommunstyrelsen bl a rapportering från bolagens VD och styrelseordförande. Bolagens styrelser ska fatta nödvändiga beslut för att tillvarata kommunens intressen i sådana frågor som rör ändamål, samordning, ekonomi och efterlevnad av uppsatta mål. De ska också bidra till kommunens vision inom sitt verksamhetsområde och arbeta i enlighet med fastlagda övergripande målsättningar som bryts ned i respektive bolags verksamhetsplanering. Ledamöter i bolagens styrelser ska arbeta för bolagets bästa i enlighet med bolagsordning och ägardirektiv.

6 6(8) Följande frågor ska vara förbehållna Kommunfullmäktige. 1. Ärenden enligt 3 kap KL av innebörd att Besluta om viss verksamhet ska bedrivas i företagsform Fastställa det kommunala ändamålet med verksamheten Välja styrelse och minst en lekmannarevisor samt suppleanter. Även externa ledamöter (ej politiskt valda) kan utses för särskild branschkompetens. Ta ställning till principiellt viktiga frågor eller annat som är av större vikt innan bolagen fattar beslut. Sådana frågor kan vara kapitaltillskott till företag förvärv och bildande av dotterföretag eller annat väsentligt företagsengagemang frivillig likvidation av bolag försäljning av företag, del av företag eller rörelse strategiskt betydelsefulla eller i förhållande till omslutningen större investeringar överlåtelse eller förvärv av fastigheter eller tomträtter med betydande värde 2. Kommunkoncernens vision och övergripande målsättningar som gäller kommunkoncernen i sin helhet. 3. Fastställande av de ekonomiska kraven på bolagen. 4. Grunderna för ekonomiska förmåner för styrelseledamöter, lekmannarevisor och suppleanter i företagen. 5. Ansvarsfrihet för styrelseledamot och verkställande direktör om revisor ej tillstyrkt sådan. 2.2 Avkastningskrav Kommunfullmäktige fastställer avkastningskrav för bolagen. Kraven ska vara långsiktiga och uttryckas för en period om 3-5 år och ta hänsyn till respektive bolags ändamål och utvecklings- och investeringsbehov. Syftet med företagen ska inte vara att bereda vinst åt ägaren om inte annat anges. Närmare bestämmelser om de ekonomiska eller andra målen för respektive företag framgår av de särskilda ägardirektiven. 2.3 Koncernnyttan Målsättningen för verksamheten inom kommunens totala organisation ska vara att tillgodose intressen som gagnar kommunen i sin helhet, samhällsnytta. Alla former av suboptimeringar ska undvikas. Kommunstyrelsens uppdrag att samordna kommunkoncernens verksamhet ska respekteras. Bolagen utgör kommunens egendom och förvaltar stora värden. Förtroendet för kommunal verksamhet är beroende av att kommunen och de kommunala bolagen framstår och fungerar som en sammanhållen och demokratisk organisation.

7 7(8) Samordningsfrågor Samordning ska gälla enligt följande: upphandling av varor och tjänster ska, så långt som möjligt, samordnas mellan företagen och kommunen. företagen ska ingå i kommunens koncernkontosystem hos den bank kommunen har sin huvudsakliga affärsrelation kommunen, som ägare till bolaget, ska synliggöras på lämpligt sätt i bolagets profilprogram och marknadsföring, i syfte att stärka kommunens identitet. verkställande direktören och/eller styrelsen i bolaget ska delta i de chefskonferenser m.m. som kommunledningen kallar till. 2.4 Bolagsordning Bolagsordningen lägger grunden för bolagets existens. I den anges vad bolaget ska ägna sig åt, det vill säga föremålet för bolagets verksamhet, det kommunala ändamålet och ett antal grundläggande regler för aktiekapital, styrelsesammansättning, räkenskapsår och vilka ärenden som ska förekomma på ordinarie stämma. 2.5 Ägardirektiv Kommunen kan genom beslut i kommunfullmäktige enligt ovan ge direktiv för bolagens verksamhet. Ett likatydande beslut ska, för att bolaget ska omfattas av direktivet, också fattas av bolagsstämman. Denna företagspolicy är ett sådant ägardirektiv. Kommunstyrelsen kan, inom ramen för denna företagspolicy, utfärda direktiv i förhållande till bolagen. Denna företagspolicy kompletteras med ägardirektiv för respektive bolag. Ägardirektiven ska ha följande struktur: Ändamålet med bolagets verksamhet, precisering av bolagets samhällsnytta Ägarens krav Mål med verksamheten Ekonomiska mål Rapportering 2.6 Insyn Företagens verksamhet står under tillsyn och uppsikt av kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen har rätt att själv eller genom annan utsedd person ta del av företagens räkenskaper och övriga handlingar samt även i övrigt inspektera företagen och deras verksamhet Informationsskyldighet På begäran ska kommunstyrelsen informeras om och tillställas handlingar rörande företagens verksamheter.

8 8(8) Företagen ska i övrigt fortlöpande hålla kommunstyrelsen väl informerad om deras respektive verksamhet, ekonomiska ställning, viktiga händelser m.m. Protokoll från styrelsemöten och bolagsstämmor ska löpande översändas till kommunstyrelsen. Delårsrapporter och andra redovisningar ska löpande lämnas till kommunstyrelsen enligt kommunens fastställda anvisningar. Avrapportering från företagets styrelseordförande och verkställande direktör ska ske minst en gång per år vid sammanträde med kommunstyrelsen. Beslutad arbetsordning för styrelsen och utfärdad instruktion för verkställande direktören ska översändas till kommunstyrelsen. Uppgifter som omfattas av sekretess behöver inte lämnas till kommunstyrelsen i annat fall än då detta uttryckligen begärs. 2.7 Policydokument Av ägaren kommunfullmäktige fattade policybeslut syftar till att lägga fast koncerngemensamma värderingar och uppnå ett gemensamt agerande. Dessa beslut ska därför följas av bolagen och vara utgångspunkten för interna riktlinjer i de olika bolagen. Ovanstående policydokument ska behandlas som ägardirektiv och därmed fastställas på bolagsstämma. 2.8 Personalfrågor Bolagsstyrelsen ska ha ett samråd med kommunstyrelsens ordförande samt kommunchefen innan VD för bolaget tillsätts eller avsätts. Bolagsstyrelsen har dock ytterst att fatta beslut om att utse ny VD eller att avsätta VD.

Bolagspolicy för Oskarshamns kommun

Bolagspolicy för Oskarshamns kommun Fastställd av Kommunfullmäktige 2014-02-10 21 Gäller från och med 2014-02-10 Inledning - ägaridé Kommunen äger bolag och driver bolagsverksamhet för att förverkliga kommunala ändamål. Verksamheten som

Läs mer

Ägardirektiv för AB Ekerö Bostäder

Ägardirektiv för AB Ekerö Bostäder 2013-05-15 Rev. 2013-05-27 Regler och ansvar Inledning Ägardirektiv för AB Ekerö Bostäder Kommunen äger AB Ekerö Bostäder för att förverkliga kommunala ändamål. Verksamheten syftar ytterst till att skapa

Läs mer

Bolagspolicy för Säffle kommun. Antagen av kommunfullmäktige 28 maj 2012, 69

Bolagspolicy för Säffle kommun. Antagen av kommunfullmäktige 28 maj 2012, 69 Bolagspolicy för Säffle kommun Antagen av kommunfullmäktige 28 maj 2012, 69 Inledning - ägaridé Kommunen äger bolag och driver bolagsverksamhet för att förverkliga kommunala ändamål. Verksamheten syftar

Läs mer

Företagspolicy för Gislaveds kommun

Företagspolicy för Gislaveds kommun Företagspolicy för Gislaveds kommun 2016-11-02 1. Bakgrund De hel- och delägda kommunala företagen är en del av den samlade kommunala organisationen. Gislaveds kommuns framtidsvision och kommunövergripande

Läs mer

Gemensamma ägardirektiv för bolag ägda av Lysekils kommun Dnr: LKS 2014-477, antagen av kommunfullmäktige 2014-11-27, 24

Gemensamma ägardirektiv för bolag ägda av Lysekils kommun Dnr: LKS 2014-477, antagen av kommunfullmäktige 2014-11-27, 24 Gemensamma ägardirektiv för bolag ägda av Lysekils kommun Dnr: LKS 2014-477, antagen av kommunfullmäktige 2014-11-27, 24 1. Inledning - ägaridé Kommunen äger bolag och driver bolagsverksamhet för att förverkliga

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Ägardirektiv för Sollentuna Energi AB Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2010-06-09, 44 Fastställda av bolagsstämman 2010-06-22 att gälla från och med 2011-01-01 Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige

Läs mer

Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag

Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1 Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform.

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för AB Sollentunahem Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2003-02-17, 15 Reviderade av kommunfullmäktige 2004-03-29, 42 Fastställda av bolagsstämman 2004-05-06 Reviderade av kommunfullmäktige

Läs mer

Ägarpolicy för de kommunala bolagen

Ägarpolicy för de kommunala bolagen Ägarpolicy för de kommunala bolagen 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform. De kommunalt ägda

Läs mer

Storumans kommun. Ägarpolicy för. Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94

Storumans kommun. Ägarpolicy för. Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94 Storumans kommun Ägarpolicy för Storumans kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-24 94 Ägarpolicy för Storumans kommun Allmänt 1. Inledning Delar av Storuman kommuns verksamhet bedrivs i aktiebolagsform.

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 14:7

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 14:7 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr A 14:7 Kf 103/2014 Dnr Ks/K 2001.10441 REGLEMENTE FÖR TOMELILLA KOMMUN OCH DESS HELÄGDA FÖRETAG Antagen av kommunfullmäktige den 18 juni 2014, Kf 103. 1.

Läs mer

Policy för kommunala bolag

Policy för kommunala bolag Policy för kommunala bolag Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS 2018:157 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 27 september 2018 Dokumentet

Läs mer

Företagspolicy för Hällefors kommun

Företagspolicy för Hällefors kommun Företagspolicy för Hällefors kommun 2(4) I enlighet med bestämmelserna i 3 kapitlet 16-18 Kommunallagen (1991:900), (KL) har Hällefors kommun valt att bedriva viss kommunal verksamhet i aktiebolagsform.

Läs mer

BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD

BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD SID 1(6) BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD 1. Bakgrund En stor del av stadens verksamhet drivs i aktiebolagsform. En grundförutsättning för stadens bolagsverksamhet är att den liksom stadens övriga verksamhet

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR MORAPARKEN AB

ÄGARDIREKTIV FÖR MORAPARKEN AB ÄGARDIREKTIV FÖR MORAPARKEN AB Innehållsförteckning 1. Bolaget som organ för kommunal verksamhet... 3 2. Kommunens direktivrätt... 3 5. Grundläggande principer för bolagets verksamhet... 3 6. Likställighetsprinciperna...

Läs mer

Bolagsstyrning i Trelleborgs kommun

Bolagsstyrning i Trelleborgs kommun 1 (7) Datum 2018-07-27 Bolagsstyrning i Trelleborgs kommun Trelleborg1000, v 1.0, 2008-09-16 1. Bakgrund En stor del av kommunens verksamhet drivs i aktiebolagsform. En grundförutsättning för kommunens

Läs mer

REGION GOTLANDS AKTIEÄGARPOLICY

REGION GOTLANDS AKTIEÄGARPOLICY Antagen av regionfullmäktige 2014-06-16, 99. Bakgrund 1. Kommunallagen ställer krav på Region Gotlands inflytande och kontroll över all regionens verksamhet, även den som ägs och bedrivs i privaträttslig

Läs mer

Policy och direktiv för Ronneby kommun och dess helägda aktiebolag

Policy och direktiv för Ronneby kommun och dess helägda aktiebolag Policy och direktiv för Ronneby kommun och dess helägda bolag Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Gäller från: 2017-12-14 Antagen KF: 404/2017 Policy och direktiv för Ronneby kommun och dess helägda

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2016/165 Fastställd: 2016-05-30 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2018/11 Fastställd: 2018-03-26 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB 2/8 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

Generellt ägardirektiv för Gislaveds kommun

Generellt ägardirektiv för Gislaveds kommun Generellt ägardirektiv för Gislaveds kommun 2018-04-10 1. Bakgrund och syfte De hel- och delägda kommunala bolagen är en del av den samlade kommunala organisationen. Gislaveds kommun organiserar de helägda

Läs mer

Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag

Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner 1 Fastställt av: KF Datum: 2017-03-01 För revidering ansvarar: Kommunledningskontoret För eventuell

Läs mer

Bolagspolicy. Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan

Bolagspolicy. Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan Bolagspolicy Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll 1. Inledning... 3 2. Ägarroll...

Läs mer

Kommunallagen ställer tre krav för att kommunen ska få överlämna ansvaret för en kommunal verksamhet till ett bolag.

Kommunallagen ställer tre krav för att kommunen ska få överlämna ansvaret för en kommunal verksamhet till ett bolag. FÖRETAGSPOLICY B:2 1 Bakgrund Kommunallagen ger kommunerna möjlighet att överlämna vården av en kommunal angelägenhet till aktiebolag, ekonomisk förening, ideell förening eller stiftelse. (Kl 3 kap 16)

Läs mer

Ägarpolicy för de kommunala bolagen

Ägarpolicy för de kommunala bolagen Ägarpolicy för de kommunala bolagen Värmdö kommun har valt att bedriva delar av sin verksamhet i bolagsform. Denna verksamhet ska, liksom verksamheten i förvaltningsform, generera nytta för kommunen och

Läs mer

Ägarpolicy och generella ägardirektiv för de kommunala bolagen

Ägarpolicy och generella ägardirektiv för de kommunala bolagen Ägarpolicy och generella ägardirektiv för de kommunala bolagen Beslutsnivå- och datum Kommunfullmäktige 2011-10-26 Diarienummer 2017KS/0490 Reviderat 2015-04-29, 2017-03-29, 2017-12-13 Ersätter styrdokument

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Elnät AB

Ägardirektiv för Tidaholms Elnät AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2018/11 Fastställd: 2018-03-26 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Elnät AB 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB

Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB Styrdokument Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.20) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 142 Beslutshistorik 2 (7) Utfärdade och fastställda

Läs mer

Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg

Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg Beslutsunderlag Diarienr: 14LTK1256 Handläggare: Åsa Lupton, Datum: 2015-01-26.. Riktlinje för bolagsstyrning i Region Kronoberg Fastställd av Landstingsfullmäktige 2014-04-29 Reviderad av Regionfullmäktige

Läs mer

Svedala Kommuns 6:06 Författningssamling 1(7)

Svedala Kommuns 6:06 Författningssamling 1(7) Författningssamling 1(7) Företagspolicy för Svedala kommun antaget av kommunfullmäktige 2018-06-13, 61 Gäller från 2018-07-01 1. Inledning De kommunala företagen är instrument för kommunal verksamhet och

Läs mer

Dnr KK12/111. Företagspolicy & generella ägardirektiv för Nyköpings kommuns företag. Kommunfullmäktige 2012-04-10

Dnr KK12/111. Företagspolicy & generella ägardirektiv för Nyköpings kommuns företag. Kommunfullmäktige 2012-04-10 Dnr KK12/111 Företagspolicy & generella ägardirektiv för Nyköpings kommuns företag Kommunfullmäktige 2012-04-10 Dnr KK12/111 2/8 INLEDNING I. FÖRETAGEN SOM INSTRUMENT FÖR KOMMUNAL VERKSAMHET II. III. IV.

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 284.1

FÖRFATTNINGSSAMLING 284.1 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 284.1 VÄSTERVIKS KOMMUNS ÄGARPOLICY FÖR HEL- OCH DELÄGDA KOMMUNALA BOLAG FASTSTÄLLDA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-12-20, 78 Västerviks Kommuns Förvaltnings AB är moderbolag

Läs mer

Ägarpolicy och generella ägardirektiv för de kommunala bolagen

Ägarpolicy och generella ägardirektiv för de kommunala bolagen Ägarpolicy och generella ägardirektiv för de kommunala bolagen Värmdö kommun har valt att bedriva delar av sin verksamhet i bolagsform. Denna verksamhet ska, liksom verksamheten i förvaltningsform, generera

Läs mer

I BENGTSFORS KOMMUN. Agardirektiv Majberget Utvecklings AB ÄGARDIREKTIV. Kommunledningskontoret Petra Nordwall

I BENGTSFORS KOMMUN. Agardirektiv Majberget Utvecklings AB ÄGARDIREKTIV. Kommunledningskontoret Petra Nordwall I BENGTSFORS KOMMUN Kommunledningskontoret Petra Nordwall petra.nordwall@bengtsfors.se ÄGARDIREKTIV Antagen av Kommunfullmäktige 2014.017 003 12/14 1(5) Agardirektiv '''rh,.'...,.

Läs mer

för verksamheten i Valbohem AB, nedan kallat bolaget, antagna av kommunfullmäktige i Färgelanda kommun, nedan kallat kommunen, den 15 maj 2013, KF 67.

för verksamheten i Valbohem AB, nedan kallat bolaget, antagna av kommunfullmäktige i Färgelanda kommun, nedan kallat kommunen, den 15 maj 2013, KF 67. ÄGARDIREKTIV för verksamheten i Valbohem AB, nedan kallat bolaget, antagna av kommunfullmäktige i Färgelanda kommun, nedan kallat kommunen, den 15 maj 2013, KF 67. 1. Bolaget som organ för kommunal bostadsförsörjning

Läs mer

Ägardirektiv för Lekebergs Kommunala Holding AB. Antagen av kommunfullmäktige 2014-02-27 Dnr: 13KS46

Ägardirektiv för Lekebergs Kommunala Holding AB. Antagen av kommunfullmäktige 2014-02-27 Dnr: 13KS46 Ägardirektiv för Lekebergs Kommunala Holding AB Antagen av kommunfullmäktige 2014-02-27 Dnr: 13KS46 LEKEBERGS KOMMUN Riktlinje 2 (10) Dnr:13KS46 2014-03-04 Innehållsförteckning 1. Bolaget som organ för

Läs mer

Bolagsordning för Piteå Näringsfastigheter AB

Bolagsordning för Piteå Näringsfastigheter AB Bolagsordning för Piteå Näringsfastigheter AB Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bolagsordning för Piteå Näringsfastigheter AB Bolagsordning 2015-02-16, 21 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Ägardirektiv för Katrineholms Fastighets AB

Ägardirektiv för Katrineholms Fastighets AB Giltighetstid 2008-04-03 2011-12-31 Styrdokument Ägardirektiv för Katrineholms Fastighets AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.07) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 91 Antagen av

Läs mer

p.2014.1210 2014-04-10 Dnr. 2014/149 Bolagsordning för Näringsfastigheter i Linde AB

p.2014.1210 2014-04-10 Dnr. 2014/149 Bolagsordning för Näringsfastigheter i Linde AB p.2014.1210 2014-04-10 Dnr. 2014/149 Bolagsordning för Näringsfastigheter i Linde AB 1 Fastställt av: KF Datum: 2014-05-13 88 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben För eventuell uppföljning och

Läs mer

Företagspolicy för Vetlanda kommun

Företagspolicy för Vetlanda kommun Dokumenttyp Policy Beslutad av (datum och ) Kommunfullmäktige (2007-04-25 32) Giltig fr.o.m. 2007-04-25 Dokumentansvarig VD, Vetlanda Stadshus AB Gäller för Alla kommunala bolag Senast reviderad 2007-04-25

Läs mer

ÄGARPOLICY FÖR NORRKÖPINGS KOMMUN. Fastställd av kommunfullmäktige 1999-06-17, 116

ÄGARPOLICY FÖR NORRKÖPINGS KOMMUN. Fastställd av kommunfullmäktige 1999-06-17, 116 ÄGARPOLICY FÖR NORRKÖPINGS KOMMUN Fastställd av kommunfullmäktige 1999-06-17, 116 Bakgrund och syfte Kommunen bedriver verksamhet i såväl nämnd- som bolagsform. Inom kommunen skall en helhets- och samsyn

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB

Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2018/11 Fastställd: 2018-03-26 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

UaFS Blad 1 BOLAGSPOLICY FÖR KOMMUNALA BOLAG I UDDEVALLA KOMMUN. Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober 2015 248

UaFS Blad 1 BOLAGSPOLICY FÖR KOMMUNALA BOLAG I UDDEVALLA KOMMUN. Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober 2015 248 Blad 1 BOLAGSPOLICY FÖR KOMMUNALA BOLAG I UDDEVALLA KOMMUN Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober 2015 248 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 2 1.1 Syftet med Bolagspolicyn... 2 1.2 Allmänt om

Läs mer

Ägardirektiv för AB Enköpings Hyresbostäder

Ägardirektiv för AB Enköpings Hyresbostäder ENKÖPINGS NÄMNDHUS AB 2005-03-17 Ägardirektiv för AB Enköpings Hyresbostäder Ägardirektiv för verksamheten i AB Enköpings Hyresbostäder (nedan kallat bolaget) antagna av kommunfullmäktige i Enköpings kommun

Läs mer

5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107

5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 9 (30) 2014-02-10 Ks 5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107 Västerviks kommun heläger Västervik Resort AB. Tillsammans

Läs mer

ARBOGA KOMMUN. Blad 3. Ksau 204 Dnr 418/

ARBOGA KOMMUN. Blad 3. Ksau 204 Dnr 418/ ARBOGA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2015-12-08 Blad 3 Ksau 204 Dnr 418/2015-107 Bolagspolicy för Arboga kommuns bolag Kommunstyrelseförvaltningen har i

Läs mer

Ägardirektiv för Elmen AB

Ägardirektiv för Elmen AB Kommunfullmäktige 2013-08-27 1 (5) Beslutsreferens KF 2013-09-30, 86, Dnr 2013/157 003 Elmens bolagsstämma 2013-11-05, 7 Ägardirektiv för Elmen AB 1 Styrande dokument Bolagets verksamhet regleras av kommunallagen

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB

Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2016/165 Fastställd: 2016-05-30 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB

Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB FÖRFATTNING 2.5.1 Antagen av kf 90/11 och av bolagsstämman 2011-05-04 Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB Ägardirektiv för Staffanstorps Centrum AB Ägardirektiv för verksamheten i Staffanstorps Centrum

Läs mer

Ägardirektiv för Älvkarleby Kommunhus AB, org.nr 556611-1794

Ägardirektiv för Älvkarleby Kommunhus AB, org.nr 556611-1794 1 Beslutad av kommunfullmäktige 2006-05-17 417. Dnr 27/05.107 och 2003-05-14 93. Dnr 30/03.002. (punkt 23) Ägardirektiv för Älvkarleby Kommunhus AB, org.nr 556611-1794 1. Bolaget som organ för kommunal

Läs mer

Ägardirektiv för Lekebergs Bostäder AB

Ägardirektiv för Lekebergs Bostäder AB Ägardirektiv för Lekebergs Bostäder AB Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-02-27 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Diarienummer: 13KS46 Policy Program Plan >Riktlinje Regler Riktlinje 2

Läs mer

Kommunal Författningssamling

Kommunal Författningssamling Kommunal Författningssamling Koncernpolicy för Kävlinge kommun Dokumenttyp Beslutande organ Förvaltningsdel Policy Kommunstyrelsen Kommunkansliet Antagen 2002-03-14, Kf 12/02:1 Ansvar Kanslichef Koncernpolicy

Läs mer

p.2014.1208 2014-04-11 Dnr.2014/149 Bolagsordning för Fastigheter i Linde AB

p.2014.1208 2014-04-11 Dnr.2014/149 Bolagsordning för Fastigheter i Linde AB p.2014.1208 2014-04-11 Dnr.2014/149 Bolagsordning för Fastigheter i Linde AB 1 Fastställt av: KF Datum: 2014-05-13 88 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben För eventuell uppföljning och tidplan

Läs mer

Ägarpolicy för kommunägda bolag

Ägarpolicy för kommunägda bolag Datum 2014-09-18 Ägarpolicy för kommunägda bolag Kommunfullmäktige 2014 Antagen av: Kommunfullmäktige 2014-11-24, 196 Dokumentnamn: Ägarpolicy för kommunägda bolag Ärendebeteckning: Kst/2014:452, Ägarpolicy

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR SÖLVESBORGS FJÄRRVÄRME AKTIEBOLAG

ÄGARDIREKTIV FÖR SÖLVESBORGS FJÄRRVÄRME AKTIEBOLAG U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 3.7.2 Sid 1 (6) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 481/2006/107 2006-12-28 Kf 2006-12-18 182 2016/49 2016-03-21 Kf 2016-03-21 ÄGARDIREKTIV FÖR SÖLVESBORGS FJÄRRVÄRME

Läs mer

Katrineholms kommuns författningssamling

Katrineholms kommuns författningssamling Kommunstyrelsens handling nr 22/2007 Katrineholms kommuns författningssamling Ägardirektiv för Katrineholms Fastighets AB Nr 5.07 Ägardirektiv för verksamheten i Katrineholms Fastighets AB nedan kallat

Läs mer

Ägardirektiv för AB Trelleborgshem

Ägardirektiv för AB Trelleborgshem Ägardirektiv för AB Trelleborgshem Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i AB Trelleborgshem som ägs av Trelleborgs kommun. Ägardirektiven ska vara föremål för översyn en gång per mandatperiod. Ägardirektiven

Läs mer

Bolagsordning för Sjöstaden Motala Mark Aktiebolag (eller annat namn som godkänns av Bolagsverket) org.nr.

Bolagsordning för Sjöstaden Motala Mark Aktiebolag (eller annat namn som godkänns av Bolagsverket) org.nr. Bolagsordning för Sjöstaden Motala Mark Aktiebolag (eller annat namn som godkänns av Bolagsverket) org.nr. 1 Firma Bolagets firma är Sjöstaden Motala Mark Aktiebolag (eller annat namn som godkänns av Bolagsverket).

Läs mer

Ägardirektiv - AB Storfors Mark och industrifastigheter

Ägardirektiv - AB Storfors Mark och industrifastigheter Antagen i kommunstyrelsen 2019-04-29 Ägardirektiv - AB Storfors Mark och industrifastigheter 1. Bolaget som kommunalt organ Bolaget ingår som organ i den kommunala organisationen. Bolaget ska därför utföra

Läs mer

2013-12-10 Ks 213/2013. Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag

2013-12-10 Ks 213/2013. Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag 2013-12-10 Ks 213/2013 Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag Innehållsförteckning 1. Syfte... 3 2. Tillämpningsområde... 3 3. Ägarroll... 3 3.1 Kommunfullmäktige...3 3.2 Kommunstyrelsen...4

Läs mer

Bolagsordning för Piteå Renhållning och Vatten AB

Bolagsordning för Piteå Renhållning och Vatten AB Bolagsordning för Piteå Renhållning och Vatten AB Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bolagsordning för Piteå Renhållning och Vatten AB Bolagsordning 2015-02-16, 22 Kommunfullmäktige

Läs mer

Bolagsordning för Linde Stadshus AB

Bolagsordning för Linde Stadshus AB Bolagsordning för Linde Stadshus AB 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-03-01 För revidering ansvarar: Kommunledningskontoret För eventuell uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Kommunledningskontoret

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR TIMRÅ VATTEN AB Organisationsnummer

ÄGARDIREKTIV FÖR TIMRÅ VATTEN AB Organisationsnummer FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 16 a 1 (5) ÄGARDIREKTIV FÖR TIMRÅ VATTEN AB Organisationsnummer 556280-9656 Fastställda av kommunfullmäktige 2009-06-15, 59 Reviderad av kommunfullmäktige 2015-06-15, 86 1. Bolaget

Läs mer

Bolagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag

Bolagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag Antagen av kommunfullmäktige 2018-03-22 37 Bolagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1. Allmänt Delar av kommunens verksamhet drivs i aktiebolagsform. Det är därför naturligt att kommunens bolagsverksamhet

Läs mer

p.2014.1207 2014-04-11 Dnr.2014/149 Bolagsordning Linde Energi Försäljning AB

p.2014.1207 2014-04-11 Dnr.2014/149 Bolagsordning Linde Energi Försäljning AB p.2014.1207 2014-04-11 Dnr.2014/149 Bolagsordning Linde Energi Försäljning AB 1 Fastställt av: KF Datum: 2014-05-13 88 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben För eventuell uppföljning och tidplan

Läs mer

Kommunstyrelsens granskningsrätt och bolagets informationsskyldighet omfattar ej handling eller förhållande, för vilket gäller sekretess enligt lag.

Kommunstyrelsens granskningsrätt och bolagets informationsskyldighet omfattar ej handling eller förhållande, för vilket gäller sekretess enligt lag. Sida 1 av 5 Ägardirektiv För verksamheten i Invest in Landskrona AB nedan kallad bolaget, antaget av kommunfullmäktige i Landskrona stad 2014-03-31 50 fastställda av bolagsstämma den 2014-04-24. Bolaget

Läs mer

1. Ägardirektiv för Mullsjö Energi & Miljö AB

1. Ägardirektiv för Mullsjö Energi & Miljö AB 1. Ägardirektiv för Mullsjö Energi & Miljö AB Godkända av kommunfullmäktige 2009-04-21, 33, Dnr 2008/1062 Reviderade 2012-09-25, 80, Dnr 2012/1255 Reviderade av kommunfullmäktige 2015-06-26, 66, Dnr 2015/1100

Läs mer

Bolagspolicy 1/ , Vid behov

Bolagspolicy 1/ , Vid behov 2017-04-12 1/8 Beslutad när: 2017-05-29 116 Beslutad av Kommunfullmäktige Diarienummer: KS/2017:249-003 Ersätter: Bolagspolicy, beslutad av kommunfullmäktige 2015-12- 14 207, Gäller fr o m: 2017-07-01

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR AB VÄNERSBORGS- BOSTÄDER

ÄGARDIREKTIV FÖR AB VÄNERSBORGS- BOSTÄDER 1(5) ÄGARDIREKTIV FÖR AB VÄNERSBORGS- BOSTÄDER Ägardirektiven för verksamheten i AB Vänersborgsbostäder, nedan kallat bolaget, är antagna av kommunfullmäktige i Vänersborgs kommun 1994-10-25, 116 och fastställda

Läs mer

Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB

Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB Styrdokument Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.12) Godkänd av kommunfullmäktige, 229 Beslutshistorik Godkänd av kommunfullmäktige 2008-12-15,

Läs mer

Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB

Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bolagsordning för Norrfab i Piteå AB Bolagsordning 2008-06-23, 154 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Företagspolicy för Växjö kommuns bolag

Företagspolicy för Växjö kommuns bolag Styrande dokument Senast ändrad 2012-02-03 Företagspolicy för Växjö kommuns bolag Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Kommunkansliet Dokumentnamn Företagspolicy för Växjö kommuns bolag Fastställd/Upprättad

Läs mer

Riktlinjer för styrning av Kristinehamns kommuns majoritetsägda bolag

Riktlinjer för styrning av Kristinehamns kommuns majoritetsägda bolag Riktlinjer för styrning av Kristinehamns kommuns Antagna kommunfullmäktige 10 2014-02-20 Antal sidor: 9 Innehåll 1. Inledning 1 1.1 Syftet med riktlinjerna 1 2. Lagliga förutsättningar 1 3. Förutsättningar

Läs mer

Ägardirektiv för Kumla Bostäder AB Antagen av kommunfullmäktige den 17 december 2001, 84 Antagen av kommunfullmäktige den 11 april 2011, 43

Ägardirektiv för Kumla Bostäder AB Antagen av kommunfullmäktige den 17 december 2001, 84 Antagen av kommunfullmäktige den 11 april 2011, 43 Ägardirektiv för Kumla Bostäder AB Antagen av kommunfullmäktige den 17 december 2001, 84 Antagen av kommunfullmäktige den 11 april 2011, 43 Ägardirektiv för verksamheten i Kumla Bostäder AB, nedan kallat

Läs mer

ÄGARD1REKTIV FÖR HAGFORSHEM AB

ÄGARD1REKTIV FÖR HAGFORSHEM AB Agardirektivfiir llagorshein AB organisationsnulnrner 55 65 35 604 ÄGARD1REKTIV FÖR HAGFORSHEM AB Antagna av kommunfullmäktige i Hagfors kommun 2009-06-23, 58. Fastställda av bolagsstämman 2010-06-07,

Läs mer

p.2014.1209 2014-04-11 Dnr. 2014/149 Bolagsordning för Lindesbergsbostäder AB

p.2014.1209 2014-04-11 Dnr. 2014/149 Bolagsordning för Lindesbergsbostäder AB p.2014.1209 2014-04-11 Dnr. 2014/149 Bolagsordning för Lindesbergsbostäder AB 1 Fastställt av: KF Datum: 2014-05-13 88 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben För eventuell uppföljning och tidplan

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Styrande - Krav

Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Styrande - Krav Ägardirektiv AB SL Finans Gäller för AB SL Finans, org nr 556402 7166 Antagen av landstingsfullmäktige 2017-06-13 Dokumenttyp Fastställd Giltig till och med Styrande - Krav 2018-08-22 Dokumentnummer Fastställd

Läs mer

1. Bolaget som en del av den kommunala organisationen

1. Bolaget som en del av den kommunala organisationen Ägardirektiv Antaget av Kommunfullmäktige 2014-05-05, 38 Detta ägardirektiv avser Ånge Energi AB (nedan kallat bolaget) och har fastställts på bolagsstämma xxxx-xx-xx 1. Bolaget som en del av den kommunala

Läs mer

Bolagsordning Ludvika Kommunfastigheter AB

Bolagsordning Ludvika Kommunfastigheter AB Kanslienheten BOLAGSORDNING 1(5) Ludvika Kommunfastigheter AB Org. nr 556049-7140 Dokumentnamn Ludvika Kommunfastigheter AB Dokumentägare Dokumentansvarig Kommunchef Ekonomichef Författningsstöd Kommunallag

Läs mer

Vad ska Nybros bolagskoncern ha ett moderbolag till?

Vad ska Nybros bolagskoncern ha ett moderbolag till? Vad ska Nybros bolagskoncern ha ett moderbolag till? Kommunen äger bolag och bedriver företagsverksamhet för att förverkliga kommunala ändamål. Verksamheten syftar ytterst till att skapa långsiktig nytta

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Bolagsordning för Armada Centrumfastigheter AB Antagen av Kommunfullmäktige: 2014-04-22, KF 3:11 Dnr: KS 2014/0104-107 Bolagsordning för Armada Centrumfastigheter AB, org.

Läs mer

1. Bolaget som en del av den kommunala organisationen

1. Bolaget som en del av den kommunala organisationen Ägardirektiv Antaget av Kommunfullmäktige 2014-05-05, 37 Detta ägardirektiv avser Ånge Fastighets & Industri AB (nedan kallat bolaget) och har fastställts på bolagsstämma xxxx-xx-xx 1. Bolaget som en del

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR EMMABODA KOMMUNS BOLAG

ÄGARDIREKTIV FÖR EMMABODA KOMMUNS BOLAG ÄGARDIREKTIV FÖR EMMABODA KOMMUNS BOLAG INNEHÅLLSFÖRTECKNING Dokumentinformation... 1 Ägardirektiv för Emmaboda kommuns bolag... 2 Bakgrund... 2 Ägardirektiv för Emmaboda kommuns aktiebolag.... 2 1 Kommunikation

Läs mer

Ägarpolicy för kommunägda bolag

Ägarpolicy för kommunägda bolag Datum Ägarpolicy för kommunägda bolag Kommunfullmäktige 2016-12-19 Antagen av: Kommunfullmäktige 258 Dokumentägare: Kommundirektör Ersätter dokument: 24 november 2014 196 Relaterade dokument Ägardirektiv

Läs mer

FÖRETAGSPOLICY FÖR SJÖBO KOMMUN

FÖRETAGSPOLICY FÖR SJÖBO KOMMUN 1(8) Beslutad av kommunfullmäktige den 25 mars 2015 12 FÖRETAGSPOLICY FÖR SJÖBO KOMMUN 1. Inledning I kommunallagen markeras kommunfullmäktiges överordnade roll i förhållande till de kommunala bolagen.

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR SÖLVESBORGS ENERGI OCH VATTEN AKTIEBOLAG

ÄGARDIREKTIV FÖR SÖLVESBORGS ENERGI OCH VATTEN AKTIEBOLAG U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 3.7 Sid 1 (7) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 306/2006/107 2007-01-01 Kf 2006-10-30 127 2016/49 2016-03-21 Kf 2016-03-21 26 ÄGARDIREKTIV FÖR SÖLVESBORGS ENERGI

Läs mer

1(9) Ägardirektiv. Styrdokument

1(9) Ägardirektiv. Styrdokument 1(9) Styrdokument 2(9) Styrdokument Dokumenttyp Beslutad av Kommunfullmäktige 2008-08-26, 84 Dokumentansvarig - Reviderad av 3(9) Innehållsförteckning för Eda Bostads AB...4 Roller...4 1. Bolaget sona

Läs mer

Företagspolicy och generella ägardirektiv för Nyköpings kommuns företag

Företagspolicy och generella ägardirektiv för Nyköpings kommuns företag Dnr KK16/615 POLICY Företagspolicy och generella ägardirektiv för Nyköpings kommuns företag Antagen av Kommunfullmäktige 2016-12-13 Dnr KK16/615 2/11 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning...

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR GULLSPÅNGSBOSTÄDER AB

ÄGARDIREKTIV FÖR GULLSPÅNGSBOSTÄDER AB ÄGARDIREKTIV FÖR GULLSPÅNGSBOSTÄDER AB Antagen av kommunfullmäktige 2016-11-28, 184 Dnr: KS 2016/656 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se Innehåll 1.

Läs mer

Ägardirektiv för Ystad Energi AB D 17:04

Ägardirektiv för Ystad Energi AB D 17:04 Ägardirektiv för Ystad Energi AB D 17:04 Dokumentet gäller för: Ystad Energi AB Gäller fr.o.m. - t.o.m. 2017-08-01--tillsvidare Fastställd av: Kommunfullmäktige 2017-06-14 106 Ersätter: För revidering

Läs mer

Ägardirektiv AB Vänersborgsbostäder

Ägardirektiv AB Vänersborgsbostäder Ägardirektiv AB Vänersborgsbostäder kommun nantagen av kommunfullmäktige 2013-12-11, 165 Innehållsförteckning 1. BOLAGET SOM ORGAN FÖR KOMMUNAL VERKSAMHET...1 2. SYFTE MED BOLAGETS VERKSAMHET...1 3. KOMMUNENS

Läs mer

Bolagsordning för Växjö Kommunföretag AB

Bolagsordning för Växjö Kommunföretag AB Styrande dokument Senast ändrad 2015-04-29 Bolagsordning för Växjö Kommunföretag AB Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Växjö Kommunföretag AB Dokumentinformation Dokumentnamn Bolagsordning

Läs mer

Bolagspolicy för Piteå kommuns bolag

Bolagspolicy för Piteå kommuns bolag Bolagspolicy för Piteå kommuns bolag Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bolagspolicy Policy 2011-11-21, 233 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad

Läs mer

Bolagsordning för Växjö Fastighetsförvaltning AB (VÖFAB)

Bolagsordning för Växjö Fastighetsförvaltning AB (VÖFAB) Styrande dokument Senast ändrad 2015-04-29 Bolagsordning för Växjö Fastighetsförvaltning AB Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Växjö Fastighetsförvaltning AB Dokumentinformation Dokumentnamn

Läs mer

1(6) Bolagsordning. Styrdokument

1(6) Bolagsordning. Styrdokument 1(6) Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Beslutad av Kommunfullmäktige 2008-08-26, 84 Dokumentansvarig VD Reviderad av 3(6) Innehållsförteckning...4 1 Bolagets firma...4 2 Föremålet för bolagets

Läs mer

Generella ägardirektiv

Generella ägardirektiv Direktiv Generella ägardirektiv Gäller för Region Stockholms bolag. Fastställda i landstingsfullmäktige 2010-12-14, LS 1011 0949, reviderade i landstingsfullmäktige 2015-02-17, LS 1411-1289, 2017-06-13,

Läs mer

Region Värmland - kommunalförbund 2011-11-28

Region Värmland - kommunalförbund 2011-11-28 Region Värmland - kommunalförbund 2011-11-28 Ägardirektiv för Värmlandstrafik AB Ägardirektiv för verksamheten i Värmlandstrafik AB (nedan bolaget) antagna av Region Värmlands (nedan regionen) fullmäktige

Läs mer

a. bolagsordning b. ägardirektiv c. förekommande avtal mellan kommunen och Bolaget.

a. bolagsordning b. ägardirektiv c. förekommande avtal mellan kommunen och Bolaget. 1(5) ÄGARDIREKTIV FÖR PARTILLEBO AB Ägardirektiv för verksamheten i Partillebo AB, nedan kallat Bolaget, antagna av kommunfullmäktige i Partille kommun den 27 mars 2003, rev. 19 juni 2007, rev. 1 mars

Läs mer

KS 2018/22-6. Bolagsordning för Besök Linde AB

KS 2018/22-6. Bolagsordning för Besök Linde AB KS 2018/22-6 Bolagsordning för Besök Linde AB 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2018-02-26 KF 4/2018 För revidering ansvarar: Kommunledningskontoret För eventuell uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR MORASTRAND AB

ÄGARDIREKTIV FÖR MORASTRAND AB ÄGARDIREKTIV FÖR MORASTRAND AB Innehållsförteckning 1. Bolaget som organ för kommunal verksamhet... 3 2. Kommunens direktivrätt... 3 3. Kommunens insyn och ägarfunktion... 3 5. Grundläggande principer

Läs mer