Förslag till ny avfallstaxa för Sundbyberg stad 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förslag till ny avfallstaxa för Sundbyberg stad 2016"

Transkript

1 (7) Dnr -1073/2015 Stadsmiljö- och tekniska nämnden Förslag till ny avfallstaxa för Sundbyberg stad 2016 Beslutsunderlag Stadsmiljö- och serviceförvaltingens förslag till ny Avfallstaxa för Sundbybergs stad. Stadsmiljö- och serviceförvaltningens skrivelse den 28 augusti Sammanfattning Avfallshanteringen i Sverige är avgiftsfinansierad. Utgångspunkten är att avgiften ska täcka kommunens hela kostnad för avfallshanteringen i enlighet med självkostnadsprincipen (kommunallagen 8 kap. 3c ). Den fasta avgiften behålls på samma nivå som idag för att gynna dem som är duktiga på att sortera. Abonnemangstaxorna har omarbetats för att ytterligare visa på stadens strävan efter mekaniska system för insamling av hushållsavfall. Kärltvätt en gång per år av matavfallskärlen i en- och tvåbostadshus och flerbostadshus införs och ingår i abonnemangskostnaden. Ytterligare förändringar som gjorts framgår i stadsmiljöoch serviceförvaltningens skrivelse daterad 28 augusti Förslag till beslut 1. Förslag till Avfallstaxa för Sundbybergs stad godkänns. 2. Stadsmiljö- och tekniska nämnden föreslår kommunfullmäktige att anta förslag till Avfallstaxa för Sundbybergs stad och att den ska gälla från och med den 1 januari Sundbybergs stad, Sundbyberg Besöksadress: Östra Madenvägen 4, Hallonbergen Telefon: Organisationsnummer:

2 (7) Dnr -1073/2015 Stadsmiljö- och serviceförvaltningens skrivelse Bakgrund Avfallshanteringen i Sverige är avgiftsfinansierad. Utgångspunkten är att avgiften ska täcka kommunens hela kostnad för avfallshanteringen i enlighet med självkostnadsprincipen (kommunallagen 8 kap. 3c ). Kommunens kostnader består av följande delar: Fasta kostnader: Kommunens fasta kostnader såsom administration, information, ReTuren - den mobila insamlingen, återvinningscentralen, kärlkostnad, påsar och hållare för sortering av matavfall, insamling av farligt avfall med mera. Hämtkostnader: Det entreprenörspris kommunen har för hämtning och transport av avfall. Behandlingskostnader: Motsvarar kommunens ersättning till Sörab för omlastning, transport och behandling av avfall. Förändrade kostnader inför 2016 Avfallsverksamhetens kostnader är beroende av hämtkostnader, behandlingskostnader och det arbete som pågår inom verksamheten och självklart också på hur duktiga kunderna är på att sortera sitt avfall. Entreprenörsindex När det gäller entreprenörskostnader förändras dessa varje år med ett entreprenörsindex. Index inför 2016 beräknas medföra en ökning på 0,5 procent. Behandlingskostnader Vilka behandlingskostnader som ska betalas bestäms av Sörab. Priserna för 2016 kommer att beslutas på ett styrelsemöte i oktober Samtliga kostnaderna antas dock ligga kvar på 2015 års nivå under Nyhet: Kärltvätt en gång per år Många kunder i Sundbyberg men även vår entreprenör efterfrågar kärltvätt av matavfallskärlen. Enligt föreskrifter för avfallshantering ansvarar respektive fastighetsägare för att kärlen hålls rena. För att få en mer hygienisk avfallshantering införs därför en årlig tvätt av matavfallskärlen i en- och tvåbostadshusen samt i flerbostadshusen. Tvätten ingår i abonnemangskostnaden. Matavfallsinsamling Utsortering av matavfall i hushållen är obligatoriskt. Samtliga hushåll ska sortera sitt avfall i två fraktioner, men det finns fortfarande fastigheter som inte påbörjat matavfallsinsamling som har dispens från detta eller som betalar en extra avgift för att de inte är anslutna.

3 (7) Dnr -1073/2015 Kostnaderna för matavfallet tas ut dels genom den fasta avgiften men även via det abonnemang fastighetsinnehavarna har för det brännbara avfallet. I stort sett är samtliga fastigheter i staden som inte är kopplade till stationär sopsug anslutna till matavfallsinsamlingen. Att flerbostadshusen är anslutna innebär dock inte att alla lägenheter sorterar ut sitt matavfall. Kostnaderna för insamlingen är därför svår att uppskatta då den beror på hur många som verkligen sorterar ut matavfall samt hur mycket felsorterat avfall som kommer till eller försvinner. Förvaltningen har som mål att under 2015 och 2016 arbeta med att förbättra kvaliteten på matavfallet och få fler att sortera ut matavfall. Ökar mängderna matavfall kommer det brännbara avfallet att minska med ungefär samma nivå. Detta kan medföra en omfördelning av kostnader som påverkar de totala kostnaderna, då matavfallet är subventionerat av övriga abonnemang. Kontaktcenter Stadsbyggnads- och miljöförvaltningen startar under hösten upp ett kontaktcenter för förvaltningens externa kunder. Detta innebär en ökad administrativ kostnad för avfallsverksamheten då verksamheten köper denna tjänst av förvaltningen. Vinsten för verksamheten är att befintlig personal kan fokusera mer på verksamhetsfrågor och utveckling av verksamheten och de tjänster som erbjuds. Överuttag från kollektivet Verksamheten har sedan tidigare år av olika anledningar fått ett överskott i budgeten. Prognosen för 2015 visar dock att detta överuttag minskar drastiskt under året och att vi vid ingången till 2016 har 1,2 miljoner kronor kvar. Taxan för 2016 har beräknats utifrån att vi ska förbruka av dessa. För att inte behöva göra en större höjning till 2017 har vi valt att inte förbruka hela summan under Förändringar i den fasta avgiften i 2016 års taxa För hushåll tas kommunens fasta kostnader ut dels som en fast avgift per hushåll och dels som en övrig del som fördelas på den volym kärlavfall som genereras i fastigheten. 40 % tas ut som fast avgift per hushåll och 60 % av den fasta avgiften tas ut i abonnemangskostnaden. Att inte de fasta kostnaderna tas ut helt i den separata fasta avgiften per hushåll gör att den fastighet som genererar lite avfall har större möjlighet att påverka sin kostnad för avfallshantering. Minimering av hushållsavfall kan bland annat göras genom utsortering av förpackningar och tidningar exempelvis genom att boende nyttjar Förpacknings- och Tidningsinsamlingens återvinningsstationer eller genom fastighetsnära insamling via valfri entreprenör. Genom att synliggöra en fast avgift kan system som kommunen anser miljömässigt fördelaktiga premieras. I denna taxa gäller detta för systemen stationär sopsug, mobil sopsug, markbehållare, farligt avfall skåp.

4 (7) Dnr -1073/2015 För verksamheter ingår kommunens fasta kostnader helt i genererad avfallsvolym eftersom denna ofta motsvarar verksamhetens storlek. De kostnader som tas ut från verksamheter skiljer sig från dem som tas ut från hushåll. Detta eftersom verksamheter inte har tillgång till samtliga av de tjänster som erbjuds hushåll såsom exempelvis återvinningscentralen och ReTuren. Utifrån tänket att ha en miljöstyrande taxa har vi valt att trots ökade fasta kostnader inte höja den fasta avgiften utan ta dessa kostnader i den fasta delen av den rörliga avgiften istället. På det sättet motiverar vi fastighetsägarna att sortera bättre för att få en lägre taxa. Även subventionerna av den fasta avgiften för de flerbostadsfastigheter där man har sopsug, markbehållare eller farligt avfallsskåp behålls på samma nivåer som Den kompletteras dock med att gälla även enoch tvåbostadshus. Taxa 2014 Taxa 2016 Skillnad i kr Skillnad i % Villa Flerbostadshus Den reducerade fasta avgiften för tre eller fler en- och tvåbostadshus med gemensamt hämtställe tas bort men ersätts av en lägre abonnemangskostnad. Förändringar i abonnemangsavgift i 2016 års taxa För att förenkla och få ett mer lättläst taxedokument har taxorna satts med avrundade siffror och priserna har därmed justerats därefter. Staden förespråkar maskinella system såsom sopsug och markbehållare. I och med det ska det även löna sig att ha dessa system. Några av fördelarna med framför allt stationär sopsug, men även övriga mekaniska system, är bättre boendemiljö på grund av minskade tunga transporter och säkrare trafikmiljö, ökad tillgänglighet och service med större frihet att placera inkasten och bättre arbetsmiljö för sophämtarna. Kostnaderna per hushåll med respektive insamlingssystem har setts över så att det ska vara mest fördelaktigt att ha stationär sopsug, därefter mobil sopsug och markbehållare, och därefter kärlhämtning. För att inte göra alltför kraftiga höjningar närmar sig förslaget denna princip. Ytterligare höjningar bör göras för kärlhämtningar i framtida taxejusteringar. Taxesänkningar: - Tömningspriserna för stationär sopsug sänks med 29 % för att vara det mest fördelaktiga maskinella avfallssystemet. - Avgifterna för mobil sopsug sänks för att för att närma sig kostnaden för tömning av markbehållare. Tömningsavgiften sänks med 26 % och dockningspriset sänks med 33 %. - Matavfallstank hos verksamheter sänks och ändrar struktur för att förenkla taxan. Mängderna mäts inte vid tömning, så enbart tömningspris tas ut.

5 (7) Dnr -1073/2015 Taxehöjningar: - Taxorna för kärlhämtning för villor höjs med 5 %. I dessa abonnemang ingår från och med 2016 en årlig kärltvätt av matavfallskärlen. - Hemkomposteringstaxan höjs med 10 % för att närma sig självkostnadspris samt att följa trenden att matavfall ska bli biogas. - Taxorna för kärlhämtning för flerbostadshus höjs med 10 %. I dessa avgifter ingår från och med 2016 en årlig kärltvätt av matavfallskärlen. - Sommarhämtningar höjs från 161 kronor till 250 kronor. I denna avgift är det pålagt en administrationskostnad för att hantera dessa hämtningar. - Sorteringsavgiften då matavfall inte sorteras ut och dispens saknas höjs. Ett fåtal fastigheter har fortfarande inte anslutit sig och saknar dispens. Detta är en åtgärd för att få de sista att ansluta sig till att sortera matavfall. - Tömningsavgiften för markbehållare höjs för att närma sig kostnaden för tömning av mobil sopsug. Nya taxor och förändrade taxor: - Kärltvätt av matavfallskärl ingår i abonnemangskostnaderna för kärlhämtning från villor och flerbostadshus. Det kommer att ingå en kärltvätt per matavfallskärl och år. - En tomkörningsavgift införs om en livsmedelsverksamhet som saknar dispens eller som inte är undantagen från att sortera matavfall, inte sorterar ut matavfall regelbundet. Med regelbundet menas tomma kärl tre gånger i följd eller mer. - En delningstaxa för delade hämtställen införs. Denna avses för när minst tre en- och tvåbostadshus har gemensamhetslösning såsom exempelvis gemensamt hämtställe. - Taxan för matavfall från verksamheter har förenklats, och det är nu satt ett pris per kärl. - Taxan för tömning av fettavskiljare ändrar struktur. Behandlingspriset bakas in i tömningspriset, eftersom mängden inte mäts vid tömning. Taxa 2014 Taxa 2016 Skillnad i kr Skillnad i % 190 l villa* l flerbostadshus* l verksamhet ,05 * Inklusive matavfall Osäkerheter i taxa och budget Den största osäkerheten i föreslagen taxa är den pågående organisationsutredningen kring avfall- respektive VA-verksamheten. Utredningen gäller möjligheten att bilda ett avfalls- respektive avfalls- och VA-bolag. I detta bolag är tanken att samtliga stationära sopsugar ska samlas. En uppskattning har gjorts över vilka kostnader verksamheten kommer att ha under 2016 kring utredning och införande av ett

6 (7) Dnr -1073/2015 eventuellt bolag. Skulle ett bolag bildas kommer ny taxa och nya föreskrifter att tas fram. En annan osäkerhet i budgeten är förhållandet mellan avfallsverksamheten och Ursviks Sopsug AB. Det pågår en förhandling kring ansvarsfördelning och kostnadsfördelning mellan parterna. Då avtal ännu ej är tecknat har en uppskattning av intäkt från Ursviks Sopsug AB till avfallsverksamheten gjorts. Räkneexempel Siffror i parantes är 2014 års taxa om den förändrats. Står ingen siffra vid 2016 års siffra har taxan ej ändrats. En och tvåbostadshus (ett 190 l brännbart samt ett 140 l matavfall) Fast avgift Abonnemang Totalt 2016 Totalt 2014 Skillnad i kr (1962) Flerbostadshus (47 lägenheter och 4 st 660 l kärl) Fast avgift Abonnemang Totalt 2016 Totalt 2014 Skillnad i kr (28 956) Stationär sopsug (beräknat på ett befintligt abonnemang med 2729 lägenheter) Fast avgift Abonnemang Total 2016 Total 2014 Skillnad kr * ** ( ) ( ) Mobil sopsug (beräknat på ett befintligt abonnemang med 166 lägenheter) Fast avgift Tömning Dockning Total 2016 Total * (168480) (15600) ** (168480) (15600) Skillnad kr Markbehållare (beräknat på ett befintligt abonnemang med 49 lägenheter) Fast avgift Tömning Behandling Totalt 2016 Totalt 2014 Skillnad kr * ** (14 560) (14 560)

7 (7) Dnr -1073/2015 Kostnad per hushåll Jämförelse mellan olika system (kostnad per lägenhet beräknat på exemplen ovan) Stationär sopsug Mobil sopsug Mark-behållare Kärlhämtning 749 (787)* 729 (767)** (1 438)* (1 418)** (1019)* (999)** (965)

Justering av Avfallstaxa för Sundbybergs stad

Justering av Avfallstaxa för Sundbybergs stad 2013-09-04 1 (7) Stadsbyggnads- och miljönämnden Justering av Avfallstaxa för Sundbybergs stad Beslutsunderlag Förslag till Avfallstaxa för Sundbybergs stad. s skrivelse den 4 september 2013. Sammanfattning

Läs mer

Avfallstaxa för Sundbybergs stad

Avfallstaxa för Sundbybergs stad Avfallstaxa för Sundbybergs stad Antagen av kommunfullmäktige 21 november 2016 VATTEN- OCH AVFALLSENHETEN STADSMIL JÖ- OCH SERVICEFÖRVALTNINGEN Avfallstaxa Antagen av kommunfullmäktige den 21 november

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA. flerfamiljshus och verksamheter gislaved och gnosjö kommuner

RENHÅLLNINGSTAXA. flerfamiljshus och verksamheter gislaved och gnosjö kommuner RENHÅLLNINGSTAXA flerfamiljshus och verksamheter gislaved och gnosjö kommuner 2018 introduktion Detta är en enklare version av Gislaved och Gnosjö kommuners taxa för renhållning. Detta dokument är inte

Läs mer

AVFALLSTAXA. För Sundbybergs stad. Antagen av kommunfullmäktige den 27 november Gäller från och med den 1 januari 2018.

AVFALLSTAXA. För Sundbybergs stad. Antagen av kommunfullmäktige den 27 november Gäller från och med den 1 januari 2018. AVFALLSTAXA För Sundbybergs stad Antagen av kommunfullmäktige den 27 november 2017. Gäller från och med den 1 januari 2018. Innehåll Avfallstaxa... 3 Kommunens ansvar... 3 Fastighetsinnehavarens ansvar...

Läs mer

PM Ny avfallstaxa. Järfälla Kommun. 20 sep 2018

PM Ny avfallstaxa. Järfälla Kommun. 20 sep 2018 PM Ny avfallstaxa Järfälla Kommun Miljö- och avfallsbyrån i Mälardalen AB Kopparbergsvägen 8 722 13 Västerås Telefon: 073-980 37 20 E-post: info@milav.se Org.nr: 556864-6870 Bankgiro: 803-3128 www.milav.se

Läs mer

Avfallstaxa Rev TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/ KFKS 2014/ Tekniska nämnden

Avfallstaxa Rev TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/ KFKS 2014/ Tekniska nämnden 2014-08-08 Rev 2014-08-21 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/209-459 KFKS 2014/387-459 Tekniska nämnden Avfallstaxa 2015 Förslag till beslut Tekniska nämnden noterar informationen om arbetet med utformningen

Läs mer

1. Tekniska nämnden föreslår kommunfullmäktige att anta AVFALLSTAXA 2015, med ikraftträdande

1. Tekniska nämnden föreslår kommunfullmäktige att anta AVFALLSTAXA 2015, med ikraftträdande 2014-09-08_rev 2014-09-17 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE TN 2014/209-459 KFKS 2014/387-459 Tekniska nämnden Avfallstaxa 2015 Förslag till beslut 1. Tekniska nämnden föreslår kommunfullmäktige att anta AVFALLSTAXA

Läs mer

Budget 2019 med plan Avfall

Budget 2019 med plan Avfall Budget 2019 med plan 2020-2021 Avfall Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Mål...3 2.1 Danderyds kommun genomför en väl utförd och trafiksäker hämtning av avfall samt erbjuder ett tillfredställande avfallstjänsteutbud...3

Läs mer

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2016

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2016 Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2016 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

Förslag till ny avfallstaxa för Danderyds kommun

Förslag till ny avfallstaxa för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (9) Tekniska nämnden Förslag till ny avfallstaxa för Danderyds kommun Ärende Tekniska nämnden gav 2017-01-25, i uppdrag åt tekniska kontoret att utarbeta förslag till

Läs mer

Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall 2017 Förslag från avfallsnämnden

Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall 2017 Förslag från avfallsnämnden Utlåtande 2016:196 RV (Dnr 133-1500/2016) Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall 2017 Förslag från avfallsnämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Taxa

Läs mer

sophämtning & vatten och avlopp

sophämtning & vatten och avlopp Layout: Johanna Westling Kessai, Sundbybergs stad Information till småhusägare om sophämtning & vatten och avlopp från Sundbybergs stad avfall Sophämtningsavgifter 2014 Villaägare betalar en fast avgift

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige den 26 november Gäller från och med den 1 januari 2019.

Antagen av kommunfullmäktige den 26 november Gäller från och med den 1 januari 2019. AVFALLSTAXA För Sundbybergs stad Antagen av kommunfullmäktige den 26 november 2018. Gäller från och med den 1 januari 2019. POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST WEBB ORG.NUMMER SUNDBYBERG AVFALL OCH

Läs mer

AVFALLSTAXA Avfallstaxa för Håbo kommun från och med

AVFALLSTAXA Avfallstaxa för Håbo kommun från och med AVFALLSTAXA Avfallstaxa för Håbo kommun från och med 2016-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2013-11-11, KF 87 Indexreglerad from 2016-01-01, beslut 2015-12-14, Dnr 2015/00284 AVFALLSTAXA 2 Innehåll AVFALLSTAXA...

Läs mer

Avfallstaxa. from Antagna av Kommunfullmäktige

Avfallstaxa. from Antagna av Kommunfullmäktige Avfallstaxa from 2017-05-01 Antagna av Kommunfullmäktige 2017-04-03 47 AVFALLSTAXA 2 Innehåll 1 Allmänt... 3 1.1 Principer... 3 1.2 Definitioner... 3 1.3 Ansvar... 3 1.4 Avgiftsskyldighet... 4 1.5 Betalning

Läs mer

PM Förslag till ny Avfallstaxa 2011

PM Förslag till ny Avfallstaxa 2011 PM 1 (7) 2010-09-14 TN 2010/209-379 Tekniska nämnden Bilaga 2 till Tjänsteskrivelse TN 2010/209-379 PM Förslag till ny Avfallstaxa 2011 Bakgrund Teknik VA & Avfall har tagit fram ett förslag till ny Avfallstaxa

Läs mer

Förslag till Avfallstaxa 2018 för Lindesbergs kommun

Förslag till Avfallstaxa 2018 för Lindesbergs kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Dnr SBB2017-319 Britt-Inger Fallström 2017-09-13 Förslag till Avfallstaxa 2018 för Lindesbergs kommun Förslag till beslut Direktionen föreslås besluta att godkänna föreslagen Avfallstaxa

Läs mer

Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Lindesbergs kommun 2017

Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Lindesbergs kommun 2017 Tjänsteskrivelse 2016-08-03 Dnr: BKT2016-364-2 1 (2) Handläggare Britt-Inger Fallström Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Lindesbergs kommun 2017 Förslag till beslut Direktionen föreslås besluta att

Läs mer

Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Ljusnarsbergs kommun 2017

Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Ljusnarsbergs kommun 2017 Tjänsteskrivelse 2016-08-03 Dnr: BKT2016-364-3 1 (2) Handläggare Britt-Inger Fallström Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Ljusnarsbergs kommun 2017 Förslag till beslut Direktionen föreslås besluta

Läs mer

Avfallstaxa Hällefors kommun 2015

Avfallstaxa Hällefors kommun 2015 Avfallstaxa Hällefors kommun 2015 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler. 3 Grundavgift och Rörlig avgift.. 3 Val av abonnemang... 4 Renhållningsavgifter 4 Grundavgifter 4 Helårsabonnemang

Läs mer

TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER

TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER Trollhättan 2017-09-15 Bilaga 3:1 TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER För Trollhättans kommun Från och med 1 januari 2018 Antagen av Kommunfullmäktige den 2017-xx-xx, xx, med stöd av Miljöbalken (SFS 1998:808) 27

Läs mer

Avfallstaxa 2015. Avfallstaxa 2013. för avfallshantering i Falu kommun. för avfallshantering i Falu kommun. gäller fr. o. m.

Avfallstaxa 2015. Avfallstaxa 2013. för avfallshantering i Falu kommun. för avfallshantering i Falu kommun. gäller fr. o. m. Avfallstaxa 2013 Avfallstaxa 2015 för avfallshantering i Falu kommun för avfallshantering i Falu kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-11 gäller fr. o. m. 2013-01-01 gäller fr. o. m. 2015-01-01 1.

Läs mer

TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER

TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER Trollhättan 2017-09-05 Bilaga 1 TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER För Trollhättans kommun Från och med 1 januari 2019 Antagen av Kommunfullmäktige den 2018-11-26, 159, med stöd av Miljöbalken (SFS 1998:808) 27

Läs mer

Förslag till Avfallstaxa 2018 för Nora kommun

Förslag till Avfallstaxa 2018 för Nora kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Dnr SBB2017-319 Britt-Inger Fallström 2017-09-13 Förslag till Avfallstaxa 2018 för Nora kommun Förslag till beslut Direktionen föreslås besluta att godkänna föreslagen Avfallstaxa

Läs mer

TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER

TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER TAXA FÖR AVFALLSAVGIFTER För Trollhättans kommun Från och med 1 januari 2017 Antagen av kommunfullmäktige den 2016-11-07, 130, med stöd av Miljöbalken (SFS 1998:808) 27 kap. 4, att gälla fr.o.m. 1 januari

Läs mer

Grundavgifter och rörliga avgifter

Grundavgifter och rörliga avgifter Förslag till avfallstaxa för Danderyds kommun Följande dokument presenterar förslag till ny avfallstaxa för Danderyds kommun. Tekniska kontorets förslag är att den nya taxan skall träda i kraft 1 april

Läs mer

Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Nora kommun 2017

Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Nora kommun 2017 Tjänsteskrivelse 2016-08-03 Dnr: BKT2016-364-4 1 (2) Handläggare Britt-Inger Fallström Förslag till Avfalls- och slamtaxa för Nora kommun 2017 Förslag till beslut Direktionen föreslås besluta att godkänna

Läs mer

Avfallstaxa Hällefors kommun 2017

Avfallstaxa Hällefors kommun 2017 Avfallstaxa Hällefors kommun 2017 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

Avfallstaxa Nora kommun 2016

Avfallstaxa Nora kommun 2016 Avfallstaxa Nora kommun 2016 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning vecka

Läs mer

Avfallstaxa för Upplands Väsby år 2016 Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall.

Avfallstaxa för Upplands Väsby år 2016 Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall. Styrdokument 2015-09-21 Dnr KS/2015:388 Avfallstaxa för Upplands Väsby år 2016 Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall. Nivå: Kommungemensamt styrdokument Antagen: Nämndens namn den dag månad

Läs mer

Avfallstaxa 2019 för avfallshantering i Falu kommun. Beslutad av Falu Energi & Vattens styrelse Gäller från och med

Avfallstaxa 2019 för avfallshantering i Falu kommun. Beslutad av Falu Energi & Vattens styrelse Gäller från och med Avfallstaxa 2019 för avfallshantering i Falu kommun Beslutad av Falu Energi & Vattens styrelse 2018-10-23 Gäller från och med 2019-01-01 1 1. Hushållsavfall Hushållsavfallet sorteras i brännbart och komposterbart

Läs mer

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2018

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2018 Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2018 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

." ~ i.'\ "~.l.. BERGSLAGENS 7;..--) KOMMUNALTEKNIK. Förslag till Avfallstaxa. Nora kommun ..!:'...

. ~ i.'\ ~.l.. BERGSLAGENS 7;..--) KOMMUNALTEKNIK. Förslag till Avfallstaxa. Nora kommun ..!:'... ." ~ i.'\ "~.l.. BERGSLAGENS 7;..--) KOMMUNALTEKNK Förslag till Avfallstaxa Nora kommun 2016..!:'... nnehål lsförtecknin g Allmänt,,'..,... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift......

Läs mer

Avfallstaxa. För Vänersborgs kommun Från och med

Avfallstaxa. För Vänersborgs kommun Från och med Avfallstaxa För Vänersborgs kommun Från och med 2018-01-01 2 Antagen av kommunfullmäktige den 2017-06-21, 92, med stöd av Miljöbalken (SFS 1998:808) 27 kap. 4, att gälla fr.o.m. beslut. För renhållningen

Läs mer

Sammanträdesdatum Ank Di<>rienr cjol 5,' AO-chef Avfall presenterar "Avfallstaxa Gagnefs kommun 2016", se bilaga 5.

Sammanträdesdatum Ank Di<>rienr cjol 5,' AO-chef Avfall presenterar Avfallstaxa Gagnefs kommun 2016, se bilaga 5. . Gagnefs TeknikAB SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-10-01 GAGNEFS KOMMUN Dnr 2015/2 Sida 9(14) 51 Avfallstaxa 2016 Ank. 2015-10- 2 6 Dirienr cjol 5,' AO-chef Avfall presenterar "Avfallstaxa

Läs mer

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2019

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2019 Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2019 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

Avfallstaxa. Vänersborgs kommun Gäller från

Avfallstaxa. Vänersborgs kommun Gäller från Avfallstaxa Vänersborgs kommun Gäller från 2019-01-01 2 Antagen av kommunfullmäktige den 2018-11-21, 92, med stöd av Miljöbalken (SFS 1998:808) 27 kap. 4, att gälla fr.o.m. beslut. För renhållningen inom

Läs mer

Renhållningstaxa 2016. KS 2015-323

Renhållningstaxa 2016. KS 2015-323 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-10-27 294 Renhållningstaxa 2016. KS 2015-323 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka

Läs mer

Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall inkl. taxa för skrymmande hushållsavfall m.m. samt slam och latrin

Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall inkl. taxa för skrymmande hushållsavfall m.m. samt slam och latrin Utlåtande 2007:157 RII (Dnr 303-4274/2007) Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall inkl. taxa för skrymmande hushållsavfall m.m. samt slam och latrin Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Förslag till Avfallstaxa 2019 för Lindesbergs kommun

Förslag till Avfallstaxa 2019 för Lindesbergs kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Dnr SBB2018-671 Britt-Inger Fallström 2018-08-28 Förslag till Avfallstaxa 2019 för Lindesbergs kommun Förslag till beslut Direktionen föreslås besluta att godkänna föreslagen Avfallstaxa

Läs mer

Avfallstaxa 2017 för avfallshantering i Falu kommun. Beslutad av Falu Energi & Vattens styrelse Gäller från och med

Avfallstaxa 2017 för avfallshantering i Falu kommun. Beslutad av Falu Energi & Vattens styrelse Gäller från och med Avfallstaxa 2017 för avfallshantering i Falu kommun Beslutad av Falu Energi & Vattens styrelse 2016-10-28 Gäller från och med 2017-01-01 1 1. Hushållsavfall Hushållsavfallet sorteras i brännbart och komposterbart

Läs mer

Tjänsteskrivelse avseende antagande av avfallstaxa för Haparanda kommun

Tjänsteskrivelse avseende antagande av avfallstaxa för Haparanda kommun ^ ' Irn TJÄNSTESKRIVELSE ^ipi4r/^n14torn1o Kommunstyrelsen Datum Diarienummer Tjänsteskrivelse avseende antagande av avfallstaxa för Haparanda kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar föreslå

Läs mer

Frågor och svar om avfallstaxan 2018

Frågor och svar om avfallstaxan 2018 Frågor och svar om avfallstaxan 2018 Detta PM med frågor och svar är ett komplement till beslutsunderlaget om avfallstaxan, som ska beslutas i medlemskommunerna under hösten 2017. Hör gärna av er med ytterligare

Läs mer

Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Bollnäs kommun

Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Bollnäs kommun Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Bollnäs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-12-17 224. Gäller from 2019-01-01. Avgifter är angivna inklusive och exklusive moms för privatpersoner och exklusive

Läs mer

Avfallstaxa Ljusnarsbergs kommun 2018

Avfallstaxa Ljusnarsbergs kommun 2018 Avfallstaxa Ljusnarsbergs kommun 2018 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Renhållningstaxa för Sollentuna kommun Antagen av kommunfullmäktige 2008-10-22, 90 att gälla från och med 2008-11-01. Reviderad av fullmäktige 2013-10-16, 126, Dnr 2013/0506 KS.116 Innehållsförteckning

Läs mer

Budget 2016 med plan 2017-2018. Avfall

Budget 2016 med plan 2017-2018. Avfall Budget 2016 med plan 2017-2018 Avfall Innehållsförteckning 1 Avfall... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Mål... 3 1.3 Ekonomi (budget)... 6 1.4 Förslag till budget 2016... 7 1.5 Utmaningar inför framtiden... 7

Läs mer

Avfallstaxa. Sektor Samhällsbyggnad Avfallsenheten Avfallstaxa Kommunfullmäktige. Avfallstaxa. Avfallsenheten.

Avfallstaxa. Sektor Samhällsbyggnad Avfallsenheten Avfallstaxa Kommunfullmäktige. Avfallstaxa. Avfallsenheten. Dokumenttyp och beslutsinstans Avfallstaxa Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Avfallsenheten Dokumentnamn Avfallstaxa Dokumentet gäller för Avfallstaxa Fastställd/Upprättad 2015-10-15 Giltig till och med

Läs mer

Förslag till Avfallstaxa 2019 för Nora kommun

Förslag till Avfallstaxa 2019 för Nora kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Dnr SBB2018-671 Britt-Inger Fallström 2018-08-28 Förslag till Avfallstaxa 2019 för Nora kommun Förslag till beslut Direktionen föreslås besluta att godkänna föreslagen Avfallstaxa

Läs mer

Avfallstaxa 2017 SOLNA STAD GRUNDLÄGGANDE PRINCIPER FÖR TAXAN

Avfallstaxa 2017 SOLNA STAD GRUNDLÄGGANDE PRINCIPER FÖR TAXAN Avfallstaxa 2017 SOLNA STAD GRUNDLÄGGANDE PRINCIPER FÖR TAXAN 2017 års taxa börjar att gälla från och med 2017-01-01 En sänkning av taxan i förhållande till 2016 års taxa har gjorts med cirka 3 procent.

Läs mer

Avfallstaxa Hällefors kommun 2019

Avfallstaxa Hällefors kommun 2019 Avfallstaxa Hällefors kommun 2019 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

Revidering av avfallstaxa

Revidering av avfallstaxa SIDAN: 1 (8) Tjänsteskrivelse Revidering av avfallstaxa FÖRSLAG TILL BESLUT att att Österåkersvatten föreslår att kommunfullmäktige beslutar fastställa förslaget till nya avgifter för avfallshantering

Läs mer

Informationsärende Remiss gällande förslag till Avfallstaxa 2020 för VafabMiljö Kommunalförbund

Informationsärende Remiss gällande förslag till Avfallstaxa 2020 för VafabMiljö Kommunalförbund 2018-12-20 Linda Gårdstam/Per Omnell Kommunstyrelsen Surahammar Informationsärende Remiss gällande förslag till Avfallstaxa 2020 för VafabMiljö Kommunalförbund Bakgrund Enligt förbundsordning för Kommunalförbundet

Läs mer

Förslag till Avfallstaxa 2019 för Ljusnarsbergs kommun

Förslag till Avfallstaxa 2019 för Ljusnarsbergs kommun TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Dnr SBB2018-671 Britt-Inger Fallström 2018-08-28 Förslag till Avfallstaxa 2019 för Ljusnarsbergs kommun Förslag till beslut Direktionen föreslås besluta att godkänna föreslagen Avfallstaxa

Läs mer

Avfallstaxa Bollnäs kommun 2018

Avfallstaxa Bollnäs kommun 2018 Avfallstaxa Bollnäs kommun 2018 1 Vi är våra kommuners främsta miljöambassadörer, som driver frågor rörande återvinning och miljö. BORAB är ett kommunalt bolag som sköter avfallshanteringen i Bollnäs och

Läs mer

Avfallsstaxa 2018 för avfallshantering i Bollnäs kommun

Avfallsstaxa 2018 för avfallshantering i Bollnäs kommun Avfallsstaxa 2018 för avfallshantering i Bollnäs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-27, 198. Gäller from 2018-01-01. Avgifter är angivna inklusive och exklusive moms för privatpersoner och exklusive

Läs mer

Avfallstaxa Ovanåkers kommun 2018

Avfallstaxa Ovanåkers kommun 2018 Avfallstaxa Ovanåkers kommun 2018 1 Vi är våra kommuners främsta miljöambassadörer, som driver frågor rörande återvinning och miljö. BORAB är ett kommunalt bolag som sköter avfallshanteringen i Bollnäs

Läs mer

Kommunstyrelsen, Teknik - och fritidsnämnden

Kommunstyrelsen, Teknik - och fritidsnämnden KS/2014:149-450 Bilaga 2 Avfallsplan, 2014-02-11 Åtgärdsprogram Mätbara mål Åtgärd Ansvar Årtal 1.1 Mängden hushållsavfall (kärl- och säckavfall) per invånare ska år 2018 ha minskat med 5 % jämfört med

Läs mer

Förslag om insamling av matavfall och minskning av matsvinn Motion den 16 november 2015 av Rolf Wasteson med flera (V)

Förslag om insamling av matavfall och minskning av matsvinn Motion den 16 november 2015 av Rolf Wasteson med flera (V) 2016-01-08 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/751-456 Kommunstyrelsen Förslag om insamling av matavfall och minskning av matsvinn Motion den 16 november 2015 av Rolf Wasteson med flera (V) Förslag till beslut

Läs mer

Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Ovanåkers kommun

Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Ovanåkers kommun Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Ovanåkers kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-11-26, 76. Gäller from 2019-01-01. Avgifter är angivna inklusive och exklusive moms för privatpersoner och exklusive

Läs mer

Avfallstaxa. Vansbro kommun. Gäller from Avgifter är inklusive moms. Antagen av Kommunfullmäktige i Vansbro , 83

Avfallstaxa. Vansbro kommun. Gäller from Avgifter är inklusive moms. Antagen av Kommunfullmäktige i Vansbro , 83 Gäller from 2017-01-01 Avgifter är inklusive moms Antagen av Kommunfullmäktige i Vansbro 2016-11-14, 83 1 Kärlavfall och grovavfall Taxan för kärlavfall och grovavfall är uppdelad enligt följande: Fast

Läs mer

STORFORS TAXA 0 (10) KOMMUN

STORFORS TAXA 0 (10) KOMMUN Bilaga 2 Kommunfullmäktige 2018-12-05 35 STORFORS KOMMUN TAXA Sida 0 (10) Datum Diarienummer 2018-12-05 KS 2018-0013 Fastställt av Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Enhetschef teknisk drift Avfallstaxa

Läs mer

Hämtning varje vecka föreslås endast erbjudas vid flerbostadshus och verksamheter, inte för en- och tvåbostadshus.

Hämtning varje vecka föreslås endast erbjudas vid flerbostadshus och verksamheter, inte för en- och tvåbostadshus. 2016-08-15 Tomas Öhman Avfallsingenjör Tomas.ohman@ekero.se Avfallstaxa Ekerö kommun Dnr TN16/48-450 Sammanfattning I avfallsplanen 2016-2023 (KS 14/314) beslutades om mål för att minska mängden förpackningar

Läs mer

AVFALLSTAXA FÖR VERKSAMHETER

AVFALLSTAXA FÖR VERKSAMHETER AVFALLSTAXA FÖR VERKSAMHETER Gäller från 1 januari 2014 Hushållsavfall Grundpris Priset omfattar tömning, kärlhyra och moms. Utöver detta tillkommer avgifter för olika tillägg (se tabell Tillägg) beroende

Läs mer

AVFALLSTAXA 2014 MALMÖ STAD OCH BURLÖVS KOMMUN

AVFALLSTAXA 2014 MALMÖ STAD OCH BURLÖVS KOMMUN AVFALLSTAXA 2014 MALMÖ STAD OCH BURLÖVS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige i Malmö stad 2013-12-17 Antagen av kommunfullmäktige i Burlövs kommun 2013-12-16 Gäller fr.o.m. 2014-01-01 Avfallstaxa 2014 1

Läs mer

Avfallstaxa. Sektor Samhällsbyggnad Avfallsenheten Avfallstaxa Kommunfullmäktige. Avfallstaxa. Avfallsenheten.

Avfallstaxa. Sektor Samhällsbyggnad Avfallsenheten Avfallstaxa Kommunfullmäktige. Avfallstaxa. Avfallsenheten. Dokumenttyp och beslutsinstans Avfallstaxa Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Avfallsenheten Dokumentnamn Avfallstaxa Dokumentet gäller för Avfallstaxa Fastställd/Upprättad 2015-10-15 Giltig till och med

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA. villor och fritidshus gislaved och gnosjö kommuner

RENHÅLLNINGSTAXA. villor och fritidshus gislaved och gnosjö kommuner RENHÅLLNINGSTAXA villor och fritidshus gislaved och gnosjö kommuner 2018 introduktion Detta är en enklare version av Gislaved och Gnosjö kommuners taxa för renhållning. Detta dokument är inte fullständigt

Läs mer

Beslutsunderlag Förslag till renhållningstaxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall 2016

Beslutsunderlag Förslag till renhållningstaxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall 2016 Beslutsunderlag Förslag till renhållningstaxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall 2016 För 2016 prognostiseras förutom normala årliga kostnadsökningar även ökade kostnader med anledning av

Läs mer

Avfallstaxa 2019 SOLNA STAD GRUNDLÄGGANDE PRINCIPER FÖR TAXAN

Avfallstaxa 2019 SOLNA STAD GRUNDLÄGGANDE PRINCIPER FÖR TAXAN Avfallstaxa 2019 SOLNA STAD GRUNDLÄGGANDE PRINCIPER FÖR TAXAN 2019 års taxa börjar att gälla från och med 2019-01-01 En ökning av taxan i förhållande till 2018 års taxa har gjorts med cirka 10 procent.

Läs mer

Renhållningsavgift. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande avgifter för sophantering

Renhållningsavgift. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande avgifter för sophantering Renhållningsavgift för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun 2013 Renhållningsavgiften varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa

Läs mer

Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter. Till dig som är ägare till en flerfamiljsfastighet i Varbergs och Falkenbergs kommun

Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter. Till dig som är ägare till en flerfamiljsfastighet i Varbergs och Falkenbergs kommun Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter Till dig som är ägare till en flerfamiljsfastighet i Varbergs och Falkenbergs kommun 1 Varför samla in matavfall? Mycket av det vi slänger i soppåsen

Läs mer

Avfallstaxa. Vansbro kommun. Gäller from Avgifter är inklusive moms. Antagen av Kommunfullmäktige i Vansbro , 127

Avfallstaxa. Vansbro kommun. Gäller from Avgifter är inklusive moms. Antagen av Kommunfullmäktige i Vansbro , 127 Gäller from 2018-01-01 Avgifter är inklusive moms Antagen av Kommunfullmäktige i Vansbro 2017-12-11, 127 1 Kärlavfall och grovavfall Taxan för kärlavfall och grovavfall är uppdelad enligt följande: Fast

Läs mer

Ny kommunal avfallstaxa. för flerfamiljshus och verksamheter

Ny kommunal avfallstaxa. för flerfamiljshus och verksamheter Ny kommunal avfallstaxa för flerfamiljshus och verksamheter 1 Varsågod Ny avfallstaxa gäller från 1 april 2012. Här kommer information till dig som fastighetsägare om den nya avfallstaxan som gäller för

Läs mer

Avfallstaxa 2018 SOLNA STAD GRUNDLÄGGANDE PRINCIPER FÖR TAXAN

Avfallstaxa 2018 SOLNA STAD GRUNDLÄGGANDE PRINCIPER FÖR TAXAN Avfallstaxa 2018 SOLNA STAD GRUNDLÄGGANDE PRINCIPER FÖR TAXAN 2018 års taxa börjar att gälla från och med 2018-01-01 En ökning av taxan i förhållande till 2017 års taxa har gjorts med cirka 3 procent.

Läs mer

AVFALLSTAXA 2015 i Rättviks kommun

AVFALLSTAXA 2015 i Rättviks kommun 1 AVFALLSTAXA 2015 i Rättviks kommun Antagen av Kommunfullmäktige i Rättviks kommun den 4 december 2014, 86, dnr 2014/486 36 2 AVFALLSTAXA 2015 För Rättviks kommuns avfallshantering att gälla fr o m 2015-01-01.

Läs mer

Renhållningstaxa för Älvdalens kommun

Renhållningstaxa för Älvdalens kommun Renhållningstaxa för Älvdalens kommun gällande från 2007-07-01 Antagen av Tekniska nämnden 2007-05-02, 53 Antagen av kommunfullmäktige 2007-05-21, 29 Sidan 1 av 6 Renhållningstaxa för Älvdalens kommun

Läs mer

Införande av obligatorisk matavfallsinsamling i Stockholm. Motion (2011:38). Svar på remiss

Införande av obligatorisk matavfallsinsamling i Stockholm. Motion (2011:38). Svar på remiss Lovisa Wassbäck Avfall 08-508 465 61 lovisa.wassback@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2011-10-19 Införande av obligatorisk matavfallsinsamling i Stockholm. Motion (2011:38). Svar på remiss

Läs mer

Renhållningstaxa för Älvdalens kommun

Renhållningstaxa för Älvdalens kommun Renhållningstaxa för Älvdalens kommun gällande från 2007-07-01 Antagen av Tekniska nämnden 2007-05-02, 53 Antagen av kommunfullmäktige 2007-05-21, 29 Sidan 1 av 6 Renhållningstaxa för Älvdalens kommun

Läs mer

Hämtning och bortforsling av slam från hushåll sker genom Heby kommun eller av entreprenör anlitad av Heby kommun.

Hämtning och bortforsling av slam från hushåll sker genom Heby kommun eller av entreprenör anlitad av Heby kommun. RENHÅLLNINGSTAXA FÖR HEBY KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige. ALLMÄNT Denna taxa träder i kraft 2017-01-01. Taxan avser de avgifter som enligt 27 kap. 4-6 Miljöbalken får uttagas av kommun för täckande

Läs mer

Förslag till taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall 2016

Förslag till taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall 2016 2015-10-01 Dnr: 15NM3 1 (7) Mats Cronqvist Avfallsnämnden Förslag till taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall 2016 FÖRSLAG TILL BESLUT Avfallsnämnden föreslås besluta att att godkänna förslag

Läs mer

Avfallstaxa Sigtuna kommun. Småhus.

Avfallstaxa Sigtuna kommun. Småhus. Avfallstaxa Sigtuna kommun Småhus www.sigtunavatten.se/avfall Avfallstaxa för småhus i Sigtuna kommun Utdrag ur avfallstaxan som gäller från och med den 1 januari 2017. Antagen av Sigtuna kommunfullmäktige

Läs mer

Avfallstaxa. Leksands kommun. Gäller from Avgifter är inklusive moms. Antagen av Kommunfullmäktige i Leksand , 115

Avfallstaxa. Leksands kommun. Gäller from Avgifter är inklusive moms. Antagen av Kommunfullmäktige i Leksand , 115 Gäller from 2017-01-01 Avgifter är inklusive moms Antagen av Kommunfullmäktige i Leksand 2016-11-28, 115 1 Kärlavfall och grovavfall Taxan för kärlavfall och grovavfall är uppdelad enligt följande: Fast

Läs mer

Renhållningstaxa för Sigtuna kommun

Renhållningstaxa för Sigtuna kommun SIG300, v2.0, 2010-02-26 1 (14) Renhållning 08-591 261 97 Renhållningstaxa för Sigtuna kommun Populärversion STADSBYGGNADSKONTORET RENHÅLLNING 2 (14) Innehållsförteckning 1 Allmänna bestämmelser... 3 1.1

Läs mer

AVFALLSTAXA 2015 i Gagnefs kommun

AVFALLSTAXA 2015 i Gagnefs kommun AVFALLSTAXA 2015 i Gagnefs kommun Antagen av Kommunfullmäktige i Gagnef den 8 december 2014 224 dnr 2014:934/04 2 AVFALLSTAXA 2015 I GAGNEFS KOMMUN För Gagnefs kommuns avfallshantering att gälla fr om

Läs mer

Avfall - Förslag till driftbudget 2017 med inriktning Dnr TN16/6-041

Avfall - Förslag till driftbudget 2017 med inriktning Dnr TN16/6-041 2016-09-08 Frida Palander Avfallsingenjör 08-124 577 87 frida.mattila@ekero.se Avfall - Förslag till driftbudget 2017 med inriktning 2018-2019 Dnr TN16/6-041 Sammanfattning Nollresultat budgeteras för

Läs mer

PM AVFALL TN Driftbudget för Dnr TN18/ Sammanfattning. Tomas Öhman

PM AVFALL TN Driftbudget för Dnr TN18/ Sammanfattning. Tomas Öhman 2018-09-20 Tomas Öhman asa.westerberg@ekero.se AVFALL TN Driftbudget för 2019-20211 Dnr TN18/6-0216 Sammanfattning Nollresultat budgeteras för samtliga år. Miljöstyrande taxa kommer fortsätta att implementeras.

Läs mer

Villahämtning Årsavgift för hämtning en gång per vecka eller varannan vecka

Villahämtning Årsavgift för hämtning en gång per vecka eller varannan vecka Avfallstaxa 2016 Avgifterna har sänkts generellt med 2 procent jämfört med tidigare taxa från år 2012. För säck och kärl är taxan volymbaserad. Säck och kärl ingår i abonnemanget. För säck- och kärlsopor

Läs mer

Avfallstaxa Sigtuna kommun. Verksamheter.

Avfallstaxa Sigtuna kommun. Verksamheter. Avfallstaxa Sigtuna kommun Verksamheter www.sigtuna.se/avfall www.sigtunavatten.se/avfall Avfallstaxa för verksamheter i Sigtuna kommun Utdrag ur avfallstaxan som gäller från och med den 1 januari 2018.

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 2019 för Ulricehamns kommun. Taxan gäller för Ulricehamns kommun och tillämpas from

RENHÅLLNINGSTAXA 2019 för Ulricehamns kommun. Taxan gäller för Ulricehamns kommun och tillämpas from 1 (7) RENHÅLLNINGSTAXA 2019 för Ulricehamns kommun. Taxan gäller för Ulricehamns kommun och tillämpas from 2019-01-01. Taxan avser de avgifter som enligt 27 kap, 4 6 Miljöbalken kan utgå för bortforsling

Läs mer

Taxa för hushållsavfall Hudiksvalls kommun

Taxa för hushållsavfall Hudiksvalls kommun Taxa för hushållsavfall Hudiksvalls kommun Antaget av kommunfullmäktige 27 februari, 2017. Indexreglerad taxa som gäller från 1 januari, 2019. Innehåll Taxa för hushållsavfall Hudiksvalls kommun Innehåll

Läs mer

dags att välja Viktig information till fastighetsägare och bostadsrättföreningar inför valet av nytt avfallsabonnemang.

dags att välja Viktig information till fastighetsägare och bostadsrättföreningar inför valet av nytt avfallsabonnemang. dags att välja Viktig information till fastighetsägare och bostadsrättföreningar inför valet av nytt avfallsabonnemang. Snart inför Sigtuna kommun utsortering av matavfall. Det medför att du måste välja

Läs mer

Information om underjords-/markbehållare

Information om underjords-/markbehållare Version 2 2014-10-27 Teknisk Handbok bilaga 7 Information om underjords-/markbehållare Underjords-/markbehållare ger en långsiktigt hållbar avfallshantering med god arbetsmiljö för avfallshämtaren. Bottentömmande

Läs mer

AVFALLSTAXA STENUNGSUNDS KOMMUN

AVFALLSTAXA STENUNGSUNDS KOMMUN AVFALLSTAXA STENUNGSUNDS KOMMUN Gäller från och med 1 januari 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2013-10-21 Antagen av: KF 169 2013-10-21 KS 199 2013-09-30 SBU 148 2013-08-28 1. INLEDNING... 3 2. AVGIFTER...

Läs mer

Begäran att upphäva tidigare beslut om nytt insamlingssystem av hushållsavfall i Robertsfors kommun

Begäran att upphäva tidigare beslut om nytt insamlingssystem av hushållsavfall i Robertsfors kommun Ks 122 Dnr 9017/229.109 Begäran att upphäva tidigare beslut om nytt insamlingssystem av hushållsavfall i Robertsfors kommun Ärendebeskrivning Med anledning av de förändrade förutsättningarna i producentansvarsförordningarna

Läs mer

Avfallstaxa för Karlskoga kommun. Gäller från och med Fastställd av: KF Diarienummer: KS.

Avfallstaxa för Karlskoga kommun. Gäller från och med Fastställd av: KF Diarienummer: KS. Avfallstaxa 2019 för Karlskoga kommun Gäller från och med 2019-01-01 Fastställd av: KF 153 2018-11-13 Diarienummer: KS. 2017-00402 Framtagen av: SBN 114 2018-10-09 Diarienummer: SBN. 2018.18 Karlskoga

Läs mer

Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter. Till dig som är fastighetsägare till flerfamiljfastigheter i Falkenbergs kommun

Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter. Till dig som är fastighetsägare till flerfamiljfastigheter i Falkenbergs kommun Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter Till dig som är fastighetsägare till flerfamiljfastigheter i Falkenbergs kommun 1 Varför samla in matavfall? Mycket av det vi slänger i soppåsen består

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Surahammars kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Surahammars kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Surahammars kommun Avfallstaxa Surahammar kommun Antagen av Surahammars kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2018-05-01. Allmänt Taxan avser de avgifter som enligt 27

Läs mer

Renhållningstaxa för Norrköpings kommun 2013-02-26. Renhållningstaxa för Norrköpings kommun

Renhållningstaxa för Norrköpings kommun 2013-02-26. Renhållningstaxa för Norrköpings kommun Renhållningstaxa för Norrköpings kommun 2013-02-26 Renhållningstaxa för Norrköpings kommun Fastställd av kommunfullmäktige den 25 mars 2013 50 Gäller från den 1 april 2013 Innehållsförteckning A. Fast

Läs mer

AVFALLSTAXA 2015 i Vansbro kommun

AVFALLSTAXA 2015 i Vansbro kommun 1 AVFALLSTAXA 2015 i Vansbro kommun Antagen av Kommunfullmäktige i Vansbro den 22 december 2014 134, dnr: KS 2014/617 2 AVFALLSTAXA 2015 För Vansbro kommuns avfallshantering att gälla fr o m 2015-01-01.

Läs mer

271 Renhållningstaxa 2016 för Eskilstuna kommun (KSKF/2015:512)

271 Renhållningstaxa 2016 för Eskilstuna kommun (KSKF/2015:512) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2015-11-24 Sida 1(3) 271 Renhållningstaxa 2016 för Eskilstuna kommun (KSKF/2015:512) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Förslag till renhållningstaxa

Läs mer