Beslutande Johan Persson (S) ordförande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beslutande Johan Persson (S) ordförande"

Transkript

1 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag Tid Kl. 08:00-12:10 Ajournering: 10:15-11:15 Plats Sammanträdeslokalen Magistern Omfattning ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) 1:e vice ordförande Bertil Dahl (V) 2:e vice ordförande Anette Lingmerth (S) Steve Sjögren (S) Roger Holmberg (S) Mona Jeansson (S) Mattias Adolfson (S) Elisabeth Gustavsson (S) Anna Thore (MP) Jonas Löhnn (MP) Per-Olof Jonsson (M) Kajsa Hedin (M) Anders Andersson (C) Inger Hilmansson (FP) Monica Bengtsson (KD) Ersättare Sekreterare Marianne Dahlberg (S) Dzenita Abaza (S) Jonas Löhnn (MP) Birgitta Axelsson Edström (V) Jonas Lövgren (M) Ingemar Einarsson (C) Björn Brändewall (FP) Jonas Sverkén Justerat Johan Persson ordförande Mona Jeansson Anslaget på kommunens anslagstavla den 23 november 2011.

2 Kommunstyrelsen Information om Ambition och Ansvar (dnr KS 2008/ ) Kommunstyrelsen och landstingsstyrelsen beslutade i april 2008 att anta dokumentet Ambition och Ansvar som uppdragsbeskrivning som stöd och vård till personer med psykisk funktionsnedsättning i Kalmar kommun. Kommunstyrelsen beslutade den 5 april 2011 att en återrapportering/ uppföljning av projektet ska ske till kommunstyrelsen två gånger per år. Elisabet Åberg från socialförvaltningen och samordnare i gruppen Från ungdom till vuxen samt Monica Gustafsson, samordnare för arbetsgruppen Utvecklingsstörning, lämnar en lägesrapport för det arbete som pågår. Kommunstyrelsen fattar inget beslut med anledning av informationen. 195 Genomgång av beslutsärenden Samtliga beslutsärenden gås igenom och kommunstyrelsens ledamöter har möjlighet att ställa frågor till ansvariga tjänstemän. Kommunstyrelsen fattar inget beslut med anledning av informationen. 196 Granskning av den interna kontrollen (dnr KS 2011/ ) Handlingar Granskningsrapport den 1 juli Skrivelse från kommunens revisorer den 23 augusti Kommunledningskontorets skrivelse inklusive förslag till yttrande den 25 oktober Kommunens revisorer har granskat den interna kontrollen i kommunstyrelsen och nämnderna. Kommunledningskontoret har upprättat ett förslag till svar med anledning av granskningsrapporten. Caroline Liljebjörn informerar om revisorernas granskningsrapport. Kommunstyrelsen antar kommunledningskontorets skrivelse som sin och överlämnar den till kommunens revisorer som kommunstyrelsens svar på granskningsrapporten om den interna kontrollen.

3 Kommunstyrelsen Svar till kommunens revisorer om vidtagna åtgärder med anledning av fyra revisionsrapporter (dnr KS 2011/ ) Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 27 oktober Kommunens revisorer har i sin utvärderingsberättelse för år 2009 och årsrapport för år 2010 lämnat en redovisning för de svar som revisorerna har fått med anledning av revisionsrapporter 2009 och Kommunfullmäktige har överlämnat rapporten till kommunstyrelsen och berörda nämnder med begäran om svar senast 15 november 2011 till kommunens revisorer av hittills vidtagna åtgärder med anledning av dessa revisionsrapporter. Fyra av revisionsrapporterna hör till kommunstyrelsens verksamhetsområde: 1) Granskning av kommunstyrelsens utvecklingsenhet. 2) Granskning av fullmäktiges och kommunstyrelsens styrande dokument. 3) Granskning av kommunstyrelsens rutiner för att bereda svar på motioner och medborgarförslag. 4) Granskning av kommunstyrelsens arbete med näringslivsfrågor. Kommunledningskontoret har redovisat vilka åtgärder som vidtagits med anledning av de fyra revisionsrapporterna. Kommunchef Roland Karlsson och kanslichef Ann-Sofie Dejke informerar om revisionsrapporterna och kommunledningskontorets förslag till svar. Kommunstyrelsen antar kommunledningskontorets skrivelse som sin och överlämnar den till kommunens revisorer som uppföljning av de fyra granskningsrapporterna. 198 Utvärdering av fysisk planeringsprocess och organisation (dnr KS 2009/ ) Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 22 augusti Rapport Utvärdering av fysisk planeringsprocess och organisation den 5 september Processen för prioritering och samordning av fysisk planering den 24 augusti Utdrag ur kultur- och fritidsnämndens protokoll den 15 september 2011, 90. Utdrag ur samhällsbyggnadsnämndens protokoll den 22 september 2011, 207. Utdrag ur servicenämndens protokoll den 28 september 2011, 125.

4 Kommunstyrelsen Utdrag ur arbetsutskottets protokoll den 25 oktober 2011, 175. Kommunstyrelsen beslutade den 2 februari 2009 om en ny process för fysisk planering. Målet var att effektivisera den fysiska planeringen och därmed skapa förutsättningar för ett effektivt och hållbart byggande i kommunen. Samtidigt beslutades om en utvärdering av processen och att en rapport ska överlämnas till kommunstyrelsen senast oktober Vidare beslutade kommunfullmäktige den 28 september 2009 om en ny organisation som berörde kultur- och fritidsnämnden, samhällsbyggnadsnämnden med tillhörande förvaltningar samt bildande av servicenämnden. Kommunstyrelsen fick samtidigt i uppdrag att under 2011 göra en utvärdering av organisationsförändringen. Vid samma tillfälle uttalade kommunfullmäktige att det under första halvåret 2011 skulle göras en analys om var ansvaret för översiktsplaneringen skulle ligga. Arbetsutskottet har beslutat i enlighet med kommunledningskontorets förslag med följande tillägg. I samband med organisationsöversynen inför nästa mandatperiod ska en ny utvärdering av den fysiska planeringsprocessen göras och var ansvaret för översiktsplaneringen ska ligga. Anders Saur, kommunledningskontoret redogör för ärendet. Kommunstyrelsen godkänner rapporten Utvärdering av fysisk planeringsprocess och organisation samt antar den uppdaterade processen för prioritering och samordning av fysisk planering. Kommunfullmäktige beslutar att ansvaret för att ta fram översiktsplanering ska ligga kvar på kommunledningskontoret. Kommunfullmäktige beslutar att i samband med organisationsöversynen inför nästa mandatperiod göra en ny utvärdering av den fysiska planeringsprocessen och var ansvaret för översiktsplaneringen ska ligga. Protokollsanteckning Inger Hilmansson (FP) lämnar följande protokollsanteckning: Sammantaget är det en väl strukturerad och välformulerad utvärdering och trots den korta tiden finns redan goda resultat att uppmärksamma, men också förbättringar att tydliggöra inför det fortsatta arbetet. - De som berörs av enkäten är till stor del anställda. Det bör ställas höga krav att alla lämnar svar när det gäller förbättringsarbeten på den egna arbetsplatsen, kommunen. Att så många inte heller har en egen uppfattning bör analyseras. Synpunkten om extern neutral part som deltar vid utvärdering är viktig att ha med i det fortsatta arbetet. - Det saknas ibland ett tydligt engagemang för trafikfrågor och grönstrukturfrågor. Oklart om det kan förklaras med vakanser.

5 Kommunstyrelsen Dokumentation från trafiksimuleringar och konsekvensanalyser bör följa med i processen. - Att kunskap försvinner med nyckelpersoner kan åtgärdas med god dokumentation och överrapportering. Viktig kvalitetssäkring. - Brandkåren är en operativ verksamhet. Beredskapssamordnare/säkerhetsansvarig bör enligt Folkpartiet liberalerna vara placerad centralt, eftersom den verksamheten är betydligt mera övergripande. Uppdrag att utreda detta. - Tydliggöra ansvarsfördelning i befattningsbeskrivningar och styrdokument, samt informera övriga som kan beröras av förändringarna och varför. - När en plan är beslutad ska ingen ändra den utan nya politiska beslut. Godtyckliga beslut eller olika budskap skapar osäkerhet hos alla berörda. Alla som har hand om ett ärende ska tala med en röst. Politiskt beslutade riktlinjer ska följas eller ändras. - Det efterfrågas en tidig samordning och goda relationer (lyfta luren) med andra som kan beröras t.ex. länsstyrelse för att tidigt kunna ge en markintressent svar om vad som är möjligt. Tydligt medborgarfokus i bemötande. - Redovisa tydligare och tidigare ekonomiska bedömningar. Bättre koppling mellan fysiska planer och investeringsplaner. - Plangruppens dagordning och protokoll ska vara tillgängligt på kommunens interna nät. 199 Förslag till verksamhetsområde för vatten och spillvatten utmed sträckan Kåremo, Slakmöre, Nyttorp och Fågelsudd samt särtaxa för samma område (dnr KS 2011/ ) Handlingar Skrivelse från kommunchefen och Kalmar Vatten AB:s VD den 27 oktober 2011 inklusive bilagor. Utdrag ur arbetsutskottets protokoll den 1 november 2011, 186. Kalmar Vatten AB har föreslagit att ett verksamhetsområde för vatten och spillvatten bildas för ett område utmed sträckan Kåremo, Slakmöre, Nyttorp och Fågelsudd. En utbyggnad av vatten och avlopp (VA) för området är kostnadskrävande i och med att det är långa avstånd. Enligt lagen om allmänna vattentjänster kan VA-huvudmannen ta ut en särtaxa (särskild taxenivå) om kostnaderna för utbyggnaden skiljer sig beaktansvärt jämfört med en normalanslutning. Anläggningsavgiften per fastighet i området beräknas till kronor, jämfört med en normalanslutningsavgift på kronor. Kalmar Vatten AB har med anledning av detta föreslagit en särtaxa för området och en rimligt sådan har bedömts till kronor per fastighet. Särtaxan innebär ett underskott för Kalmar Vatten AB som inte kan belasta VAkollektivet. Därför föreslås att kommunstyrelsen får teckna ett avtal med Kalmar Vatten AB om att finansiera mellanskillnaden som uppstår och som beräknas till 13,8 miljoner kronor.

6 Kommunstyrelsen Arbetsutskottet har beslutat i enlighet med förslaget. Jörgen Madebrink, VD för Kalmar Vatten AB redogör för förslaget. Under överläggningen föreslår Anna Thore (MP) att kommunstyrelsen ska tillstyrka arbetsutskottets förslag. Sedan överläggningen avslutats beslutar kommunstyrelsen i enlighet med Anna Thores förslag. Kommunfullmäktige beslutar: 1. Verksamhetsområde för vatten och spillvatten ska bildas för område utmed sträckan Kåremo, Slakmöre, Nyttorp och Fågelsudd enligt skrivelsen från kommunchefen och Kalmar Vatten AB:s VD den 27 oktober Särskild taxenivå (särtaxa)ska fastställas för området. 2. Följande särtaxa ska tas ut för verksamhetsområdet och därmed föras in i VA-taxan under 5. Anläggningsavgift (inkl moms) ska uttas med a) servisavgift :- b) grundavgift :- c) tomtyteavgift 800 x 20: :- d) lägenhetsavgift 1 x : :- För bostadsfastighet med tomtyta större än 800 m 2 med högst två lägenheter tillkommer avgift (inkl moms) med: För delen m 2 12:00 kronor per m m 2 7:00 kronor per m 2 För fastighet med mer än ett enbostadshus (lägenhet) tillkommer lägenhetsavgift på kronor (inkl moms) per lägenhet. För fastighet med mer än två enbostadshus tillkommer tomtyteavgift (inkl moms) : För delen 3001 m2 och större 4:00 per m2 Anläggningsavgift för endast spillvatten utgör 80 % av full avgift. För vatten utgör avgiften 20 % av full avgift. 3. Kommunfullmäktige uppdrar åt kommunstyrelsen att teckna ett avtal med Kalmar Vatten AB om att kommunen ska åta sig att finansiera skillnaden

7 Kommunstyrelsen mellan 90 % av den beräknade kostnaden för VA-utbyggnaden ( kronor per fastighet) och det Kalmar Vatten AB får in genom anläggningsavgifter från respektive fastighetsägare ( kronor per fastighet). Det beräknade antalet fastigheter som ska anslutas är 314. Grunden för avtalet ska vara att kommunen ska utge stöd till Kalmar Vatten AB:s verksamhet för det underskott som uppstår på grund av den föreslagna särtaxan för verksamhetsområdet. När nya fastigheter ansluter sig inom verksamhetsområdet minskar underskottet och följaktligen kommunens stöd i motsvarande mån. 200 Ändring i budget 2012 och ekonomisk planering (dnr KS 2011/ ) Handlingar Ändringar i budget 2012 och ekonomisk planering Skrivelse från kommunledningskontoret den 2 november Enligt kommunfullmäktiges beslut ska kommunledningskontoret senast under december lämna en ekonomisk avstämning. Denna ska omfatta beräknade skatteintäkter, kommunal utjämning, utfall av löneavtal och liknande poster jämfört med den i juni fastställda budgeten. Vid betydande avvikelser ska finansieringsförslag diskuteras och eventuella förslag till budgetjusteringar beslutas i kommunfullmäktige. Ekonomichef Urban Sparre redovisar förslag till ändring i budget 2012 och ekonomisk planering Under överläggningen redovisas följande förslag: 1. Johan Persson (S), med instämmande av Malin Petersson (M), föreslår att kommunstyrelsen ska besluta i enlighet med kommunledningskontorets förslag med följande tillägg under punkt sju. Nämndernas begäran om disponering av resultatutjämningsfond för 2012 kommer åter att behandlas i samband en extra budgetavstämning i mars Inger Hilmansson (FP) föreslår följande skrivning under uppdrag Barnahus på sidan 7: Att utredningen slutförs och att samverkan med Barnahus verkställs snarast, om så är nödvändigt, utan landstingets medverkan till finansiering. Sedan överläggningen avslutats beslutar kommunstyrelsen i enlighet med Johan Perssons m.fl. förslag. Härefter frågar ordföranden om kommunstyrelsen vill bifalla eller avslå Inger Hilmanssons tilläggsförslag under uppdrag Barnahus. Han finner att kommunstyrelsen avslår tilläggsförslaget. Kommunfullmäktige ändrar sitt tidigare beslut den 23 juni om Budget för 2012 och ekonomisk planering för :

8 Kommunstyrelsen I budgeten för 2012 ska de budgeterade beloppen för skatteintäkter, kommunalekonomisk utjämning, LSS-utjämning, mellankommunal utjämning och skatteväxling för kollektivtrafiken sammantaget minskas med 88,6 mnkr. Vidare ska motsvarande intäktsbelopp för 2013 minskas med 118,0 mnkr och för 2014 minskas med 122,8 mnkr. 2. Budgetramen för kommunstyrelsen ska från och med 2012 minskas med 65,7 mnkr för landstingets övertagande av kollektivtrafiken. 3. Budgetramen för barn- och ungdomsnämnden utökas med 2,1 mnkr 2012, med 2,6 mnkr 2013 och med 2,5 mnkr 2014 till följd av ny prognos över antalet barn/elever i grundskola och förskola jämfört med tidigare prognos. 4. Budgetramen för servicenämnden utökas med 0,2 mnkr från och med 2012 till ökade driftkostnader för väg- och parkområden. 5. Kommunfullmäktige beslutar att budgetera om de anslag som redovisas i avsnittet Ombudgetering mellan nämnder. 6. Under Finansiering ska potten för löneökningar minskas med 8,9 mnkr för 2013 och med 11,6 mnkr för Med hänvisning till det osäkra ekonomiska läget behandlas inte nämndernas eventuella begäran om disponering av resultatutjämningsfond för 2012 i denna avstämning. Nämndernas begäran om disponering av resultatutjämningsfond för 2012 kommer åter att behandlas i samband en extra budgetavstämning i mars Budgetramen för kommunstyrelsen utökas med 1,1 mnkr för 2012 och med 0,3 mnkr för 2013 för planeringskostnader för mötesspår Trekanten. 9. Kalmarsunds Gymnasieförbunds framställan om medel för satsning Digital kompetens avslås. Gymnasieförbundet får återkomma med ny framställan inför arbetet med Budget 2013 och ekonomisk planering Kommunfullmäktige godkänner i övrigt de ändringar i mål, uppdrag och uttalanden som redovisas under Prioriterade områden med mål, uppdrag och uttalanden. 11. Kommunfullmäktige beslutade den 20 juni 2011 att genomföra skatteväxling mellan kommunen och landstinget med 41 öre för övertagande av kostnader och ansvar för allmän kollektivtrafik, färdtjänst och riksfärdtjänst. Som en följd av detta beslutar kommunfullmäktige att fastställa skattesatsen 2012 till 21:81 kr per skattekrona, dvs. 41 öre lägre än enligt tidigare beslut i kommunfullmäktige den 20 juni Reservation Inger Hilmansson (FP) reserverar sig skriftligen mot beslutat att avslå tilläggsförslaget gällande uppdrag Barnahus och anför: Det är inte acceptabelt att denna utredning försenas gång på gång. Att

9 Kommunstyrelsen handläggningen inte samordnas innebär att övergrepp inte klaras upp. Det kan innebära för den enskilda pojken eller flickan att de får fortsätta att leva med sina förövare. Uppdraget Barnahus startade redan 2006 och återuppväcktes inför valet Då påbörjades ett arbete för att möjliggöra ett Barnahus i Kalmar. Samarbetet kräver medverkan från polis, åklagare, socialtjänst och psykiatri med rutiner för snabb handläggning. Kalmar kommun har samordnat arbetet, men tyvärr har landstingets politiska majoritet visat svalt intresse för dessa barn. Barnens situation kräver ett engagemang från landstinget men exempel finns där parterna startat utan att landstinget är med i organisationen. Jag upplevde vid den senaste uppföljningen att det för barnens skull fanns en vilja att gå vidare utan Kalmar Läns Landsting. De barn som inte får upprättelse och behandling efter övergrepp kan senare, efter onödigt lidande, bli samhällets ansvar i ökad grad. Vi vill därför att utredningen slutförs och att samverkan med Barnahus verkställs snarast! Protokollsanteckningar Björn Brändewall (FP) instämmer via protokollsanteckning i Inger Hilmanssons förslag. Anders Andersson (C) redovisar en protokollsanteckning enligt följande: Principiellt är det mycket tveksamt att säga nej till nämndernas begäran att få använda pengar som är avsatta i en resultatutjämningsfond. Som framgår av namnet är fonderna till för att utjämna resultaten mellan åren. Pengar avsätts under goda år för att användas under år då det behövas mera resurser. Speciellt drabbas nu servicenämnden, som inte kan göra de insatser som så väl behövs för de enskilda vägarna. Vi accepterar dock detta avsteg på grund av det ekonomiskt osäkra läget och under förutsättning att en ny avstämning sker i februari för att då bedöma om det finns bättre förutsättningar att tillmötesgå nämndernas begäran att få använda pengar avsatta i resultatutjämningsfonderna. 201 om synnerliga skäl enlig God ekonomisk hushållning beträffande avsättning 2011 för sluttäckning Moskogens deponi (dnr KS 2011/ ) Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 18 oktober Utdrag ur arbetsutskottets protokoll den 25 oktober 2011, 180. Sluttäckningsplanen för Moskogens deponi har uppdaterats utifrån nu gällande lag- och myndighetskrav. Den nu reviderade kostnadsberäkningen uppskattar kostnaden för sluttäckningen till 130 miljoner kronor. Tidigare avsättning med ca 30 miljoner kronor behöver därför ökas med 100 miljoner kronor. Enligt gällande redovisningsrekommendation avseende avsättningar och ansvarsförbindelse ska En avsättning göras med det belopp som är den bästa upp-

10 Kommunstyrelsen skattningen av det som krävs för att reglera den befintliga förpliktelsen på balansdagen. Detta innebär att den ökade avsättningen ska resultatföras under det år då kostnaden blivit känd. I regelverket för God ekonomisk hushållning inom ramen för kommunallagen kan en kommun besluta att justera resultatet i balanskravsavstämningen om det finns synnerliga skäl. Detta avser fall då ett frångående är väl motiverat och där åtgärden rent allmänt måste vara förenlig med god ekonomisk hushållning. Kommunen har tidigare avsatt medel för sluttäckning men inte till det belopp som nu krävs i aktuell kostnadsberäkning. Ett underskott till följd av ökad avsättning för Moskogens deponi har därför uppkommit. Ekonomichefen bedömer att det föreligger synnerliga skäl för att underskottet inte behöver återställas i kommunens kommande budgetar eftersom kommunen inte borde haft beredskap för denna ökade kostnad. Arbetsutskottet har beslutat i enlighet med kommunledningskontorets förslag. Kommunfullmäktige beslutar att synnerliga skäl föreligger enligt God ekonomisk hushållning beträffande avsättning 2011 för sluttäckning av Moskogens deponi. 202 Avtal om Kalmar läns kollektivtrafik samt upphävande av reglemente för färdtjänst och riksfärdtjänst (dnr KS 2011/ ) Handlingar Skrivelse från regionförbundet den 28 oktober Avtal om ansvar för den regionala kollektivtrafiken i Kalmar län den 29 oktober Skrivelse från kommunchefen den 2 november Kommunfullmäktige beslutade den 20 juni 2011, 140, att ställa sig bakom principöverenskommelsen Organisation och samverkansformer för kollektivtrafiken i Kalmar län. Överenskommelsen innebär att landstinget som kollektivtrafikmyndighet tar över ansvaret för kollektivtrafik, färdtjänst och riksfärdtjänst från och med den 1 januari Nu har ett avtal utarbetats mellan landstinget och kommunerna med principöverenskommelsen som grund. Kommunfullmäktige föreslås godkänna avtalet och samtidigt upphäva reglementet för färdtjänst och riksfärdtjänst då landstinget kommer att ha ansvaret för detta från och med 1 januari 2012.

11 Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige godkänner avtal om ansvar för den regionala kollektivtrafiken i Kalmar län. Kommunstyrelsens ordförande Johan Persson får i uppdrag att underteckna avtalet. Till följd av detta upphör reglementet för färdtjänst och riksfärdtjänst, som kommunfullmäktige antagit den 26 januari 2004, 7, att gälla den 31 december Yttrande över landstingets förslag till framtida regionbildning (dnr KS 2011/ ) Handlingar Skrivelse från kommunstyrelsens presidium den 7 oktober Remiss från Landstinget i Kalmar län den 4 oktober Utdrag ur arbetsutskottets protokoll den 25 oktober 2011, 182. En utredning om en ny statlig länsindelning pågår och förslag ska lämnas till regeringen senast den 15 december Utredningen ska genomföra en översyn och ge förslag på hur den statliga regionala förvaltningens utformning kan bli tydligare, mer samordnad och ändamålsenlig. Om en framtida regionbildning ska växa fram ur ställningstagande på lokal och regional nivå krävs beslut i respektive landstingsfullmäktige senast i januari Landstinget i Kalmar län och Regionförbundet i Kalmar län har gemensamt arbetat fram ett underlag avseende framtida regionbildning. Förslaget har nu skickats ut på remiss till länets kommuner för synpunkter angående förslag om att Kalmar län ska träffa en avsiktsförklaring om att ingå i en sydsvensk regionbildning om möjligt redan Efter förhandlingar om innehållet i och utformningen av en kommande regionbildning ska ansökan skickas från landstinget till Kammarkollegiet. Arbetsutskottet har beslutat i enlighet med skrivelsen från kommunstyrelsens presidium med följande ändringar. I sista stycket ska andra meningen Kalmar län har inget att förlora utgå. Vidare ska Det är viktigt att länet utvecklar och har bra relationer och kommunikationer även med de områden som den nya storregionen kommer att gränsa till läggas till. Under överläggningen redovisas följande förslag: 1. Johan Persson (S) med instämmande av Inger Hilmansson (FP) och Anders Andersson (C) föreslår att kommunstyrelsen tillstyrker arbetsutskottets förslag. 2. Monica Bengtsson (KD) föreslår följande skrivning i Förslag till beslut :

12 Kommunstyrelsen Kalmar kommun stödjer förslaget om att utifrån rådande förutsättningar bilda en sydsvensk region tillsammans med Blekinge, Kronoberg och Skåne. - En öppenhet måste dock kunna råda eftersom vi är beroende av vad som sker i såväl Skåne som övriga län som funnits med i vår regionbild. - Kalmar kommun anse att allt bör göras för att en regionbildning ska kunna ske 2014/ Kalmar kommun kommer att bidrag till att Kalmar län hålls samman. - Det är av största vikt att alla delar av en framtida region ges möjligheter till påverkan och inflytande. - Vi förutsätter att bildandet av en region innebär att man fördelar regionala funktioner i hela regionen. Kalmar kommun vill tillsammans med övriga aktörer vara en delaktig part i denna process. Sedan överläggningen avslutats beslutar kommunstyrelsen först att tillstyrka arbetsutskottets förslag med undantag av de delar där det presenterats motförslag. Härefter frågar ordföranden om kommunstyrelsen vill bifalla arbetsutskottets förslag eller Monica Bengtssons ändringsförslag när det gäller Förslag till beslut. Han finner att kommunstyrelsen bifaller arbetsutskottets förslag. Kommunfullmäktige antar skrivelsen från kommunstyrelsens presidium som sitt yttrande över landstingets förslag till framtida regionbildning, med följande ändringar: 1. I sista stycket ska andra meningen Kalmar län har inget att förlora utgå. 2. Det är viktigt att länet utvecklar och har bra relationer och kommunikationer även med de områden som den nya storregionen kommer att gränsa till ska läggas till. Detta innebär att: - Kalmar kommun stödjer förslaget om att bilda en sydsvensk region tillsammans med Blekinge, Kronoberg och Skåne. - Vi stödjer också förslaget om att denna region bör bildas 2014/ Det är av största vikt att alla delar av en framtida region ges möjligheter till påverkan och inflytande. - Vi förutsätter att bildandet av en region innebär att man fördelar regionala funktioner i hela regionen. Kalmar kommun vill tillsammans med övriga aktörer vara en delaktig part i denna process. Reservation Protokollsanteckning Monica Bengtsson (KD) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget ändringsförslag. Anna Thore (MP) redovisar en protokollsanteckning enligt följande: Miljöpartiet ser positivt på regionförstoring och välkomnar ett samarbete med Kronoberg och Blekinge. I processen huruvida Kalmar kommer samarbeta norr

13 Kommunstyrelsen eller söderut har förutsättningarna varierat beroende på olika partners agerande. MP vill fortsatt avvakta Östergötland och Jönköpings förhandlingar innan ett vidare samarbete med dessa områden avfärdas. 204 Upphävande av Forum för Livskraftigt Vatten (dnr KS 2011/ ) Handlingar Samhällsbyggnadskontorets skrivelse den 14 juli Utdrag ur samhällsbyggnadsnämndens protokoll den 22 september 2011, 243. Arbetsutskottets protokoll den 11 oktober 2011, 171. I mars 2004 bildades Forum för Livskraftigt Vatten där bl.a. Kalmar kommun, länsstyrelsen, regionförbundet, LRF, Linnéuniversitetet, SNF, Skogsstyrelsen och fiskarnas organisationer medverkat. Efterhand har synpunkter framförts att forumet spelat ut sin roll och att det bör upphöra och ersättas av en kommunal vattengrupp. De intressegrupper som inte direkt kan ingå under Kalmar kommun föreslås representeras genom Kalmarsundskommissionen eller genom de tre bildade vattenråden i kommunen. Den kommunala vattengruppen är tänkt att arbeta i samma anda som forumet, att minska tillförseln av närsalter till Kalmarsund och därmed minska övergödningen. Den kommer också att arbeta mer övergripande med vattenfrågor i hela Kalmar kommun, bidra till en mellankommunal samverkan med grannkommuner, öka miljötänkandet, främja vattendirektivets god vattenstatus samt säkerställa en god hushållning. Arbetsutskottet föreslår att kommunstyrelsen ska upphäva Forum för Livskraftigt Vatten och ersätta densamma med en kommunal vattengrupp. Kerstin Ahlberg, samhällsbyggnadskontoret, redogör för förslaget. Kommunstyrelsen upphäver Forum för Livskraftigt Vatten och ersätter densamma med en kommunal vattengrupp. 205 om lägsta sysselsättningsgrad (dnr KS 2011/ ) Handlingar Skrivelse från ordföranden i personaldelegationen den 1 september Redan 1999 beslutade kommunfullmäktige att införa begreppet önskad sysselsättningsgrad i Kalmar kommun, detta skulle innebära att kommunen i så stor utsträckning som möjligt skulle tillgodose varje anställds önskemål om omfattningen på sin tjänst innan utgången av år Arbetet med önskad sysselsättningsgrad har sedan 1999 haft fortsatt hög prioritet.

14 Kommunstyrelsen Det har bland annat årligen stått i budgetarna att möjligheten att erbjuda anställda önskad sysselsättning har varit ett prioriterat område, där har också stått att Kalmar kommun ska vara ett föredöme bland arbetsgivare. Även årets budget innehåller samma skrivning. Personaldelegationen menar att de under de senaste åren inte sett tillräckligt tillfredställande resultat på att deltidsanställningarna minskar och att genomsnittlig sysselsättningsgrad ökar generellt i Kalmar kommun. Med anledning av detta föreslår därför personaldelegationen att kommunfullmäktige beslutar att Kalmar kommun inte ska erbjuda tillsvidareanställningar på lägre sysselsättningsgrader än Under överläggningen föreslår Bertil Dahl (V) att kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar enligt följande: Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med skrivelsen från personaldelegationens ordförande den 1 september 2011, att Kalmar kommun vid nyanställningar inte ska erbjuda tillsvidareanställningar på lägre sysselsättningsgrader än Eventuella undantag från detta ska godkännas av kommunledningskontorets personalchef. Alla verksamheter har skyldighet att i möjligaste mån erbjuda ledigt underlag till redan anställda som har deltid och som önskar högre sysselsättningsgrad. Före den 31 december 2013 ska alla förvaltningar tillämpa önskade sysselsättningsgrader fullt ut. Införandet av önskade sysselsättningsgrader sker inom befintliga budgetramar. Sedan överläggningen avslutats frågar ordföranden om kommunstyrelsen vill bifalla eller avslå Bertil Dahls förslag. Han finner att kommunstyrelsen bifaller Bertil Dahls förslag. Kommunstyrelsens föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med skrivelsen från personaldelegationens ordförande den 1 september 2011, att Kalmar kommun vid nyanställningar inte ska erbjuda tillsvidareanställningar på lägre sysselsättningsgrader än Eventuella undantag från detta ska godkännas av kommunledningskontorets personalchef. Alla verksamheter har skyldighet att i möjligaste mån erbjuda ledigt underlag till redan anställda som har deltid och som önskar högre sysselsättningsgrad. Före den 31 december 2013 ska alla förvaltningar tillämpa önskade sysselsättningsgrader fullt ut. Införandet av önskade sysselsättningsgrader sker inom befintliga budgetramar.

15 Kommunstyrelsen Yttrande över ny kommunal studie- och yrkesvägledningsorganisation (dnr KS 2009/ ) Handlingar Barn- och ungdomsförvaltningens skrivelse den 18 juli Barn- och ungdomsförvaltningens och Kalmarsunds gymnasieförbunds överenskommelse den 18 juli Utdrag ur barn- och ungdomsnämndens protokoll den 21 september 2011, 62. Arbetsutskottets protokoll den 11 oktober 2011, 167. Kompletterande skrivelse från barn- och ungdomsförvaltningen den 17 oktober Kommunfullmäktige beslutade i december 2007 att uppdra åt barn- och ungdomsnämnden att i samverkan med Södermöre kommundelsnämnd, Kalmarsunds gymnasieförbund samt kommunens övriga utbildningsanordnare och andra lokala intressenter utreda och föreslå en ny kommunal studie- och vägledningsorganisation. Barn- och ungdomsförvaltningen redovisade i december 2008 en utredning som för grundskola och gymnasieskola föreslår ett gemensamt vägledningscentrum för studie- och yrkesvägledning. Arbetsutskottet återremitterade den 25 augusti 2009 ärendet till barn- och ungdomsnämnden för att tillsammans med Södermöre kommundelsnämnd och Kalmarsunds gymnasieförbund ytterligare överväga förslag och redovisa ekonomiska och andra konsekvenser. Barn- och ungdomsnämnden och Södermöre kommundelsnämnd har behandlat ärendet på nytt hösten 2010 och vill att det skapas en gemensam studie- och yrkesvägledningsorganisation tillsammans med Kalmarsunds gymnasieförbund. Kalmarsunds gymnasieförbund vill dock inte ha denna lösning varför det saknas underlag för fortsatt arbete enligt utredningens förslag. Detta innebär att grundskoleförvaltningarna var för sig eller tillsammans får utveckla organisationen för studie- och yrkesvägledning. Enligt den nya skollagen som träder i kraft under 2011 ska eleverna ha tillgång till studie- och yrkesvägledare. Arbetsutskottet föreslog den 16 november 2010 att kommunfullmäktige skulle ge barn- och ungdomsnämnden och Södermöre kommundelsnämnd i uppdrag att tillsammans utveckla en gemensam studie- och yrkesvägledningsorganisation. Den gemensamma organisationen ska vara genomförd under 2011 och ska finansieras inom befintliga ramar. Kommunstyrelsen beslutade den 30 november 2010 att återremittera ärendet till barn- och ungdomsnämnden för vidare diskussion med Gymnasieförbundet om en gemensam studie- och yrkesvägledningsorganisation.

16 Kommunstyrelsen Barn-och ungdomsförvaltningen har nu återrapporterat att de gjort en överenskommelse med Kalmarsunds Gymnasieförbund om samordning av studie- och yrkesvägledare och prioritering av samverkansområden. Barn- och ungdomsnämnden har överlämnat återrapporteringen till kommunstyrelsen. Arbetsutskottet har nu föreslagit att barn- och ungdomsnämnden och Södermöre kommundelsnämnd får i uppdrag att tillsammans utveckla en gemensam studie- och yrkesvägledningsorganisation. Samverkan ska ske med Kalmarsunds Gymnasieförbund i enlighet med barn- och ungdomsnämndens återrapport. Den gemensamma organisationen ska vara genomförd under 2011 och ska finansieras inom befintliga ramar. Under överläggningen redovisas följande förslag: 1. Jonas Löhnn (MP) föreslår att kommunstyrelsens tillstyrker arbetsutskottets förslag. 2. Inger Hilmansson (FP) föreslår följande tillägg. Kostnaden för en ny organisation var i det tidigare förslaget kr. Vi yrkar att kostnaden för den nya organisationen för studie-och yrkesvägledning istället används för att anställa fler utbildade studie- och yrkesvägledare. Sedan överläggningen avslutats beslutar kommunstyrelsen först att tillstyrka arbetsutskottets förslag. Härefter frågar ordföranden om kommunstyrelsen vill bifalla eller avslå Inger Hilmanssons förslag. Han finner att kommunstyrelsen avslår förslaget. Barn- och ungdomsnämnden och Södermöre kommundelsnämnd får i uppdrag att tillsammans utveckla en gemensam studie- och yrkesvägledningsorganisation. Samverkan ska ske med Kalmarsunds Gymnasieförbund i enlighet med barnoch ungdomsnämndens återrapport. Den gemensamma organisationen ska vara genomförd under 2011 och ska finansieras inom befintliga ramar. Reservation Inger Hilmansson (FP) reserverar sig skriftligen mot beslutet till förmån för eget förslag att kostnaden för den nya organisationen istället används för att anställa fler utbildade studie- och yrkesvägledare och anför: I en motion år 2007 föreslog Folkpartiet liberalerna en inriktning mot att varje rektorsområde i Kalmar kommuns grundskolor skulle ha en utbildad studie- och yrkesvägledare eftersom det för alla Kalmars grundskolor endast fanns en utbildad studie- och yrkesvägledare. Förslaget till beslut är en ny organisation tillsammans med Gymnasieförbundet. Gymnasieförbundet har dock redan utbildade studie och yrkesvägledare för sina behov. Kostnad för kommunen var i det tidigare förslaget kr per år för att täcka kostnaderna för själva organisationen. Vi uppfattar att det nya förslaget åter innebär en ny organisation och att den denna gång ska finansieras inom befintliga ramar. Pengarna ska alltså tas från

17 Kommunstyrelsen verksamheten och undervisningen för att läggas på en ny organisation. Inga nya resurser tillförs för utbildade studie- och yrkesvägledare. Ungdomar ropar efter att bli delaktiga i arbetslivet och arbetsgivare ropar efter rätt kompetens. Studie- och yrkesvägledarens roll är att förena dessa viljor. Alliansregeringen har nu också förtydligat behovet av utbildade studie-och yrkesvägledare i den nya skollagen. Många ungdomar är inte tillräckligt förberedda och hoppar av gymnasieutbildningen. Folkpartiet liberalernas motion syftade till att förbättra elevernas möjligheter att förbereda sig och att välja rätt, och Folkpartiet liberalerna har i sin alternativa budget s bl. a. satsat på rekrytering av fler studieoch yrkesvägledare. Protokollsanteckning Monica Bengtsson (KD) redovisar en protokollsanteckning enligt följande: En bakgrundsfaktor till denna översyn har varit att tillförsäkra att alla rektorsområden i grundskolan ska ha behöriga studie- och yrkesvägledare. Detta förslag till organisation tar inte ställning till detta. Vi vill understryka att behovet av fler behöriga studie- och yrkesvägledare till Kalmars grundskolor är fortsatt angeläget och inte får glömmas bort i diskussionen. 207 Försäljning av fastigheten Oljeväxten 1 på Sandås (dnr KS 2011/ ) Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 3 oktober Arbetsutskottets protokoll den 11 oktober 2011, 168. Värderingsutlåtanden oktober 2010 respektive 14 januari Kalmar kommun bjöd i november 2010 in till en markanvisningstävling för kvarteret Oljeväxten vid Södra vägen. Syftet var att skapa fler centrala lägenheter och ge Södra vägen ett lyft genom spännande och bra arkitektur. Totalt inkom fem tävlingsbidrag och det segrande bidraget kom från HSB Sydost, Hansa Bygg AB och Tengbom arkitekter. Byggstart beräknas till februari 2012 med inflyttning under sommaren Fastigheten har en tomtareal på m 2. Detaljplanen medger en markanvändning för bostäder, handel och kontor i högst tre våningar. Byggprojektet omfattar totalt m 2 bruttoarea. Mark- och planeringsenheten föreslår att fastigheten säljs för kronor exklusive anläggningsavgift för vatten och avlopp. Arbetsutskottet har föreslagit att kommunfullmäktige beslutar att kommunstyrelsen får sälja fastigheten Oljeväxten 1 för kronor till Hansa Bygg AB exklusive anläggningsavgift för vatten och avlopp.

18 Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen får sälja fastigheten Oljeväxten 1 för kronor till Hansa Bygg AB exklusive anläggningsavgift för vatten och avlopp. 208 Försäljning av fastigheten Harby 1:183 i Trekanten (dnr KS 2011/ ) Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 13 oktober HMH Fastigheter AB har genom sin arkitekt Mats Dahlström tagit fram skisser på hur fastigheten Harby 1:183 i östra delen av Trekanten kan bebyggas. Området finns i gällande detaljplan från 1992 och utgör kvartersmark för bostadsändamål i två våningar. Fastigheten har en areal av m2. Den framtagna idéskissen visar på bygge av totalt 28 seniorlägenheter. Bebyggelsen består av enplans bostadshus byggda runt tre gemensamma bilfria gårdar med närhet till komplementbyggnader (förråd och miljöhus), gemensamhetslokal och parkering. Lägenheterna kommer att vara på 56 m2 samt 74 m2 och upplåtas med hyresrätt. Bygget kommer att etappindelas. En första etapp om sex lägenheter samt gemensamhetslokal pågår. Inflyttning planeras under våren Byggprojektet omfattar totalt m2 bruttoarea. Kommunledningskontorets mark- och planeringsenheten föreslår att försäljningspriset blir kronor, vilket motsvarar ett pris om 400 kronor per kvadratmeter bruttoarea. Det föreslagna priset har diskuterats med utomstående värderingsman. Kommunstyrelsen får sälja fastigheten Harby 1:183 till HMH Fastigheter AB för kronor exkl anläggningsavgift för vatten- och avlopp. 209 Försäljning av fastigheten Läckeby 2:14 vid Mosekrog (dnr KS 2011/ ) Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 3 oktober Arbetsutskottets protokoll den 11 oktober 2011, 169. Fastigheten Läckeby 2:14 har nyligen avstyckats från en jord- och skogsbruksfastighet, vilken kommunen förvärvade under Motivet för förvärvet var då att få ett sammanhängande markinnehav i sydöstra delen av Läckeby.

19 Kommunstyrelsen Arbetsutskottet har föreslagit att kommunfullmäktige beslutar att kommunstyrelsen får sälja fastigheten Läckeby 2:14 till Michael Axelsson för kronor. Kommunstyrelsen får sälja fastigheten Läckeby 2:14 till Michael Axelsson för kronor. 210 Markreservation för del av Västerslät 9:17 (Fjölebro) (dnr KS 2011/ ) Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 21 oktober En ansökan om markreservation för del av Västerslät 9:17 i Fjölebro, södra Lindsdal har inkommit från Willa Nordic AB. Företaget vill på tomten uppföra sex friliggande villor. Bostäderna kommer att säljas med äganderätt. Willa Nordic bygger arkitektritade hus. Kommunen har tidigare anvisat mark för företaget i Östra Vimpeltorpet, där de bygger sammanbyggda villor. Deras huvudkontor och husfabrik ligger i Stockaryd medan ett försäljningskontor finns här i Kalmar. Området som reserveras har ännu inte fastighetsbildats och är cirka 3000 kvadratmeter stort. Enligt gällande plan får det uppföras bostäder. Kommunstyrelsen reserverar del av Västerslät 9:17 enligt kommunledningskontorets förslag för Willa Nordic AB (organisationsnummer ). Markreservationen ska gälla till och med sex månader från det att beslutet tas. 211 Dagvattenpolicy för Kalmar kommun (dnr KS 2011/ ) Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 18 oktober Förslag till dagvattenpolicy den 18 april Utdrag ur arbetsutskottets protokoll den 25 oktober 2011, 177. I Kalmar kommun har det under flera år funnits ett starkt behov av en dagvattenpolicy, vilket tydligt har poängterats i Kalmarsundskommissionens slutrapport från juni EU:s ramdirektiv för vatten fördes in i svensk lagstiftning 2004 och innebär att vi inte får försämra vattenkvaliteten i våra vatten. Det betyder att vi måste ändra på dagens hantering av dagvattnet. Syftet med att upprätta en dagvattenpolicy är att skapa en grund för genomtänkta, miljöanpassade och kostnadseffektiva metoder för att hantera dagvatten och dessutom kunna fungera som grund till framtida arbete med frågan.

20 Kommunstyrelsen I dagvattenpolicyn formuleras principerna och de övergripande riktlinjerna för dagvattenhanteringen i sammanhållen bebyggelse och inom planlagt område. Policyn ska ligga till grund och vara ett stöd för den fysiska planeringen i kommunen både på kommunal mark och privat mark. Arbetsutskottet beslutade den 26 april 2011 att sända dagvattenpolicyn på remiss. Synpunkter har härefter inkommit från serviceförvaltningen, samhällsbyggnadskontoret och Kalmar Vatten AB. Synpunkterna har inte föranlett något behov av ändringar i förslaget. Pär Hansson, mark- och planeringsenheten, redovisar de synpunkter som inkommit. Kommunfullmäktige godkänner förslag till dagvattenpolicy. Policyn ska ligga till grund och vara ett stöd för den fysiska planeringen i kommunen. Kommunfullmäktige beslutar att dagvattenpolicyn är ett underlagsmaterial åt översiktsplanen samt VA-plan och ska gälla fram tills den ersätts av översiktsplanen och VA-planen. 212 Taxa för tillsyn inom miljöbalksområdet (dnr KS 2011/ ) Handlingar Skrivelse från samhällsbyggnadskontoret den 27 september Utdrag ur samhällsbyggnadsnämndens protokoll den 27 oktober 2011, 252. Kommunernas rätt att ta ut avgift allmänt sett framgår av 8 kap. 3b kommunallagen. Särskilda föreskrifter om avgifter för kommunernas verksamhet finns i miljöbalken 27 kap. 1 första stycket där det framgår att kommunfullmäktige får meddela föreskrifter om sådana avgifter när det gäller en kommunal myndighets verksamhet. Avgifterna ska anpassas till kontrollbehovet och får inte vara högre än samhällsbyggnadsnämndens kostnader, den så kallade självkostnadsprincipen. Av betydelse för avgiftsuttaget i enskilda fall i kommunal verksamhet är den s.k. likställighetsprincipen, kommunerna ska behandla sina medlemmar lika. Kontrollbehovet på respektive verksamheter styrs av en riskklassifiering, såsom typ av verksamhet, risker, storlek och lokalisering och kan påverkas av verksamhetsutövarens hantering av risker, egenkontroll m.m. samt erfarenheter från tidigare inspektioner.

21 Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige beslutar att den nya timavgiften avseende taxa för tillsyn inom miljöbalksområdet ska vara 815 kr. Den nya timavgiften ska gälla från den 1 januari Basmånaden för indexuppräkning ska vara oktober Protokollsanteckning Anders Andersson (C) redovisar en protokollsanteckning enligt följande: I all verksamhet måste vi sträva efter ständiga förbättringar, detta gäller såväl kvalitet som effektivitet. Det gäller speciellt i verksamheter som tillsynsverksamhet, där tillsynen är obligatorisk och kostnaderna överförs på de tillståndspliktiga. Vi föreslår att berörda förvaltningar ser över hur större samordning och effektivisering av tillsynsverksamheten kan ske. 213 Taxa för tillsyn inom livsmedelsområdet (dnr KS 2011/ ) Handlingar Skrivelse från samhällsbyggnadskontoret den 17 oktober Utdrag ur samhällsbyggnadsnämndens protokoll den 27 oktober 2011, 253. Enligt EG-förordning 882/2004 om offentlig kontroll av livsmedel framgår att kostnaderna för kontrollen får täckas av avgifter. Denna förordning har kompletterats av en svensk avgiftsförordning där det framgår att kontrollen ska vara avgiftsfinansierad. Avgifterna ska anpassas till kontrollbehovet och får inre vara högre än samhällsbyggnadsnämndens kostnader, den så kallade självkostnadsprincipen. Kontrollbehovet på respektive verksamheter styrs av en riskklassificering, såsom typ av livsmedelshantering och verksamhetens storlek samt erfarenheter från tidigare inspektioner. Kommunfullmäktige beslutar att den nya timavgiften avseende taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsområdet ska vara 837 kr. Den nya timavgiften ska gälla från och med 1 januari Basmånaden för indexuppräkning vara oktober Tabell 1 under 11 utgår.

22 Kommunstyrelsen Protokollsanteckning Anders Andersson (C) redovisar en protokollsanteckning enligt följande: I all verksamhet måste vi sträva efter ständiga förbättringar, detta gäller såväl kvalitet som effektivitet. Det gäller speciellt i verksamheter som tillsynsverksamhet, där tillsynen är obligatorisk och kostnaderna överförs på de tillståndspliktiga. Vi föreslår att berörda förvaltningar ser över hur större samordning och effektivisering av tillsynsverksamheten kan ske. 214 Program inför detaljplan för del av Berga 10:2 (dnr KS 2011/ ) Handlingar Samrådsredogörelse den 27 oktober Program den 27 oktober Utdrag ur samhällsbyggnadsnämndens protokoll den 27 oktober 2011, 261. en till programmet är att Bovieran AB önskar bygga seniorlägenheter i bostadsrättsform i Kalmar. Kommunstyrelsen beslutade den 7 september 2010 att bevilja Bovieran en markreservation för området som avgränsas av Jägarevägen i söder, Banérgatan i väster, Funkabovägen i norr och Hjortvägen i öster. I programskedet ska en lämplig placering av seniorboendet inom området utredas, samt hur den återstående marken kan användas. Här föreslås en förtätning med ytterligare bostäder. Hela området, cirka m2, ägs av Kalmar kommun. I gällande detaljplan har området bestämmelsen Naturpark. Om området ska bebyggas och få en ny användning måste kommunen göra en ny detaljplan. Planeringens syfte är att pröva byggnation i området på ett sätt som skapar en god övergång mellan större och mindre byggnadsvolymer i stadsdelen. Kommunfullmäktige godkänner program inför detaljplan för del av Berga 10:2, daterat , som underlag för fortsatt detaljplanering. Protokollsanteckning Monica Bengtsson (KD) redovisar en protokollsanteckning enligt följande: Barnperspektivet lyfts fram i olika styrdokument för Kalmar kommun. Det är då viktigt att barns röst(er) tas på allvar inom våra förvaltningar vid olika frågeställningar. Barn som tar sig tid att skriva till kommunen ska bli besvarade efter deras förståendenivå.

23 Kommunstyrelsen Det kan inte vara nödvändigt med strikt myndighetssvenska i alla lägen. Vi får inte bli så byråkratiska att vi inte har förmåga att svara barn på barns språk. Det handlar om respekt. Björn Brändewall (FP) med instämmande av Kajsa Hedin (M), Jonas Löhnn (MP) och Inger Hilmansson (FP) redovisar en protokollsanteckning enligt följande: Byggplanerna är intressanta, men vi anser att det är viktigt att slå vakt om närheten till grönområden. Om planområdet skulle bebyggas, skulle de närmaste större grönområdena för boende i området vara de längs Ölandsleden och Tallhagsvägen, som enligt detaljprogrammet är "mindre användbara för rekreation pga buller". Dessutom planeras exploatering i den östra delen av de områdena (längs Tallhagsvägen) vilket ytterligare kan minska tillgängligheten till grönområden för de boende. Planområdet är just nu kanske inte det vackraste grönområdet man kan tänka sig, men dess centrala läge gör det värdefullt som rekreationsområde. Vi anser att området skulle gynnas mer av en mindre försköning, än av en större exploatering. 215 Program inför detaljplan för del av Lindeberga 1:57 m.fl. Majavallen i Lindsdal (dnr KS 2011/ ) Handlingar Samrådsredogörelse den 13 oktober Program den 25 augusti Utdrag ur samhällsbyggnadsnämndens protokoll den 27 oktober 2011, 264 Efter att Lindsdals IF flyttat sin verksamhet till den nybyggda idrottsplatsen i Fjölebro öppnas möjlighet för ny användning av den gamla fotbollsplanen Majavallen. Syftet med detaljplanen är att ändra markanvändningen så att tillgängliga bostäder i tätare bebyggelse (rad-, kedje- eller grupphus) kan byggas. Kommunfullmäktige godkänner program inför detaljplan för del av Lindeberga 1:57 m.fl. Majavallen i Lindsdal, daterat , som underlag för fortsatt detaljplanering.

24 Kommunstyrelsen Yttrande över Trafikverkets markbehovsplan för transportsystemet i Kalmar kommun (dnr KS 2011/ ) Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 11 oktober Trafikverkets remiss den 21 september Utdrag ur arbetsutskottets protokoll den 25 oktober 2011, 178. Trafikverket avser att arbeta alltmer strategiskt och strukturerat med den mark som transportsektorn efterfrågar och behöver. Som ett led i det arbetet håller Trafikverket på att utveckla markbehovsplaner. Planerna ska ha ett tidsperspektiv på ca 30 år och vara dokument som kontinuerligt uppdateras. Trafikverket har hittills tagit fram förslag på markbehovsplaner för arton pilotkommuner, varav tre i Region Syd (Kalmar, Karlskrona och Lund). Trafikverket har nu skickat ut förslaget på remiss. I förslaget har följande strategiska markbehov identifierats i Kalmar kommun; E22 Förbifart Rinkabyholm, stationsområdet i Kalmar, Kalmar C och Kalmar S, Kust till kustbanan samt mötesstation Trekanten. Kommunledningskontoret har tagit fram ett förslag till yttrande över Trafikverkets markbehovsplan. Arbetsutskottet har beslutat i enlighet med kommunledningskontorets förslag. Kommunstyrelsen beslutar att anta kommunledningskontorets skrivelse som kommunens yttrande till Trafikverket över remissen Trafikverkets markbehovsplan för transportsystemet i Kalmar kommun. 217 Avtal om digitala infartstavlor (dnr KS 2011/ ) Handlingar Kommunledningskontorets skrivelse den 5 oktober Utdrag ur arbetsutskottets protokoll den 25 oktober 2011, 181. Kommunens skyltar är en del av stadsmiljön och ska förutom att ge information även stärka stadens identitet. Ett arbete pågår nu med att ta fram riktlinjer för kommunens alla informationsskyltar. En grupp bestående av representanter från kommunledningskontoret, serviceförvaltningen, samhällsbyggnadskontoret, kultur- och fritidsförvaltningen samt Destination Kalmar har gjort en inventering av befintliga skyltar samt vilken typ av skyltar som Kalmar kommun ska utveckla. Riktlinjerna ska visa vilka skyltar som ska användas och hur de ska vara utformade samt klargöra vems ansvar det är att producera och sköta skyltarna. Skyltarna ska i möjligaste mån anpassas till Kalmar kommuns grafiska profil. I ett första skede koncentreras nu arbetet på nya infartstavlor innan man går vidare med riktlinjer för samtliga skyltar. I dag finns ett antal företag på

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-08-28 168 Tid 8.30-10.20 Plats Stadshuset Omfattning 164-172 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl. Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl. Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-08-05 152 Tid 8.30 9.30 Plats Stadshuset Omfattning 161-167 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Inger Hilmansson (FP)

Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Inger Hilmansson (FP) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2011-01-25 Tid Kl. 08.30 10.15 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 11-20 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) vice

Läs mer

Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till kommunledningskontoret (tfn 45 00 40)

Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till kommunledningskontoret (tfn 45 00 40) 1(11) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 24 november 2014 kl. 13:00 Plats Kalmarsalen, Glasverandan, Skeppsbrogatan Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till

Läs mer

Servicenämnden. Motion Jonas Lövgren (M) - Ang uppsamling av avrinnande regnvatten UTDRAG. Dnr SFN 2013/0021

Servicenämnden. Motion Jonas Lövgren (M) - Ang uppsamling av avrinnande regnvatten UTDRAG. Dnr SFN 2013/0021 UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2013-01-30 Servicenämnden 10 Motion Jonas Lövgren (M) - Ang uppsamling av avrinnande regnvatten Dnr SFN 2013/0021 Handlingar Serviceförvaltningens skrivelse 2013-01-15 inkl

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL 2009-08-17. Tid 10.00 12.00. Sammanträdeslokalen Magistern. Omfattning 102-117

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL 2009-08-17. Tid 10.00 12.00. Sammanträdeslokalen Magistern. Omfattning 102-117 108 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2009-08-17 Tid 10.00 12.00 Plats Sammanträdeslokalen Magistern Omfattning 102-117 ande Malin Petersson (M) ordförande Birgitta Elfström (S) Mona

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Övriga när- Inger Hilmansson (FP) ersättare

Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Övriga när- Inger Hilmansson (FP) ersättare KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-04-13 Tid 8.30 9.10 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 71-76 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 27 januari 2015 kl. 10:00-11:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 1-6 ande Jonas Lövgren (M) Dzenita Abaza (S) Johan Persson (S) Anders Andersson (C) Bertil

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström (s) Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-02-27 39 Tid 8.30-10.30 Plats Stadshuset Omfattning 43-52 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-04-18 80 Tid 8.30-9.30 Plats Stadshuset Omfattning 87-93 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Plats Stora konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens

Plats Stora konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens 1(7) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 16 december 2013 kl. 13:00 Plats Stora konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand

Läs mer

Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens. Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Malin Petersson

Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens. Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Malin Petersson KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2010-11-01 Tid 15:45-15:47 Plats Sal Kalmarflundran, Brofästet Hotell och konferens Omfattning 171-172 Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (14) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 22 maj 2012 kl. 8:30-9:20 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 64-66 Beslutande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(32) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-04-08

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(32) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-04-08 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(32) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 13.30-17.00 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl 78-83 samt 85-99 FP Rolf Halberg

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-05-05 1 (26) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-9.35. ande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson (S) Hanna Stymne

Läs mer

BEVIS/ANSLAG Justeringen har tillkännagivits genom anslag på kommunkontorets anslagstavla

BEVIS/ANSLAG Justeringen har tillkännagivits genom anslag på kommunkontorets anslagstavla Kommunfullmäktige 2010-10-18 1 (16) Plats och tid Folkets hus aula, kl. 13.00 14.31 Ajournering kl.13.13-13-15 Beslutande 25 ordinarie ledamöter och 4 ersättare Övriga Torkel Arkmo, ekonom 43, 45-46, 48

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta Elfström (S) Bertil Dahl (V) Anders Andersson (C)

Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta Elfström (S) Bertil Dahl (V) Anders Andersson (C) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2009-03-10 34 Tid 8.30-12.10 Plats Stadshuset Omfattning 35-40 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta Elfström

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Bengt Sundström (fp) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-08-15 160 Tid 8.30-8.45 Plats Stadshuset Omfattning 164-168 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag PROTOKOLL 2009-06-10 1(14) Plats och tid Gemaket, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 14.00 17.40 Beslutande Ledamöter Yvonne Stein (FP), ordförande Håkan Heglert (S) Berit Svensson (S) Stina Svennberg (S),

Läs mer

Övriga när- Jonas Löhnn (mp) ersättare , varande 131

Övriga när- Jonas Löhnn (mp) ersättare , varande 131 KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2008-05-13 117 Tid 8.30-11.20 Plats Stadshuset Omfattning 124-131 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Bertil Dahl

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL Tid Omfattning 75-86

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL Tid Omfattning 75-86 78 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2009-05-26 Tid 10.00-11.50 Plats Stadshuset Omfattning 75-86 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Ingvar Nilsson (S) Mona Jeansson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats Stadshuset, KS-salen PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 21 augusti 2012 kl. 8:30-9:40. Omfattning

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats Stadshuset, KS-salen PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 21 augusti 2012 kl. 8:30-9:40. Omfattning Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 21 augusti 2012 kl. 8:30-9:40 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 89-93 ande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP)

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-01-28 1-18

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-01-28 1-18 2009-01-28 1-18 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.30 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Tf kommunchef Jeanette Lämmel Kommunsekr Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Utses att

Läs mer

Plats Stora konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens

Plats Stora konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens 1(8) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 16 juni 2014 kl. 13:00 Plats Stora konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand

Läs mer

1. Information om Boverkets stöd till inventering av mark för byggande av studentbostäder Föredragande: Anette Karlsson, kommunledningskontoret

1. Information om Boverkets stöd till inventering av mark för byggande av studentbostäder Föredragande: Anette Karlsson, kommunledningskontoret 1(6) Kommunstyrelsen Tid Tisdagen den 4 mars 2014 kl. 8:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Jonas Sverkén Föredragningslista Val av protokollsjusterare 1. Information om Boverkets stöd till

Läs mer

Mattias Joelsson (KD) Kommunstyrelsens kontor. Margareta Persson. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Mattias Joelsson (KD) Kommunstyrelsens kontor. Margareta Persson. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsen 2016-05-02 1(5) Plats och tid Nämndrummet, Kommunhuset, Skoghall, kl. 13:30 14:50 Beslutande Siw Gidlöf (S), ordförande Sara Asp (S), v ordförande Alexander Johansson-Pettersson (S) Lillemor

Läs mer

Utlåtande 2003:59 RIII (Dnr 302-1165/2003)

Utlåtande 2003:59 RIII (Dnr 302-1165/2003) Utlåtande 2003:59 RIII (Dnr 302-1165/2003) Köp av fastigheterna Sjövik 7 och 8 i Liljeholmen Hemställan från gatu- och fastighetsnämnden Villkorat av kommunfullmäktiges godkännande senast den 1 juli 2003

Läs mer

Anslaget på kommunens anslagstavla 17 mars 2010. intygar

Anslaget på kommunens anslagstavla 17 mars 2010. intygar KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2010-03-08 Tid 10.00 12.10 Plats Sammanträdeslokalen Magistern Omfattning 22-44 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta Elfström

Läs mer

Martin Edberg (S), vice ordf. skol- och barnomsorgsnämnden 400

Martin Edberg (S), vice ordf. skol- och barnomsorgsnämnden 400 Plats A-salen, kommunhuset Tid Kl. 9:00 11:15 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Övriga Justering Justerare Plats och tid Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C)

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21 2009-06-17 1-21 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.35 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Kommunsekreterare Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Utses att justera Justeringens

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 februari 2015 kl 08:30-15:15 Ajournering kl 11:30-11:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 8-14 Beslutande Lasse Johansson (S),

Läs mer

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c)

Beslutande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström. Bertil Dahl (v) Anders Andersson (c) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2007-10-30 211 Tid 8.30-10.00 Plats Stadshuset Omfattning 210-215 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Kommunstyrelsens planutskott

Kommunstyrelsens planutskott Kommunstyrelsens planutskott Tid Tisdagen den 27 maj 2014 kl. 10:00-11:20 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 38-44 ande Mattias Adolfson (S) Per-Olof Jonsson (M) Anders Andersson (C) Johan Persson (S)

Läs mer

Johan Larsson VD Kristinehamns Energi AB Morgan Persson ekonomichef Planeringschef Kalle Alexandersson Linn Erlandsson kommunsekreterare

Johan Larsson VD Kristinehamns Energi AB Morgan Persson ekonomichef Planeringschef Kalle Alexandersson Linn Erlandsson kommunsekreterare Sida PROTOKOLL 1(19) Plats och tid Hörsalen, Folkets Hus, kl 18:30-20:40 ande Se sida 2 Övriga närvarande Johan Larsson VD Kristinehamns Energi AB Morgan Persson ekonomichef Planeringschef Kalle Alexandersson

Läs mer

Kalmar kommun. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2008-02-20 GATU- OCH PARKNÄMNDEN

Kalmar kommun. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2008-02-20 GATU- OCH PARKNÄMNDEN Sidan 1 av 8 Plats och tid Sammanträdesrummet Magistern kl.08.15 - kl.10.15 Beslutande Ingvar Nilsson (s) ordförande Per-Olof Jonsson (m) vice ordförande Inger Kornelius (s) Peter Olofsson (s) Anders Gustafsson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag. sid 1 (26) BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Protokoll 2012-03-21

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag. sid 1 (26) BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Protokoll 2012-03-21 sid 1 (26) Tid och plats Onsdag den 21 mars 2012 kl 15.00-16.25 Bildsalen Frödingskolan, Kronoparken Posthornsgatan 6 Ajournering kl 15.50-15.55 Ledamöter Niklas Wikström (FP) ordförande Anna Dahlén Gauffin

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2008-10-20

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2008-10-20 1 Plats och tid Kommunalhuset, Sävsjö, måndagen den 20 oktober 2008 klockan 19.00 20.25 ande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Anna-Karin Yngvesson (kd), Jan-Ove Fransson (m), Hans Svensson

Läs mer

ORUST KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1. Beslutande Ledamöter Ersättare. Övriga deltagande, se sidan 2. Sekreterare... Paragrafer 144-156 Mona Olsson

ORUST KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1. Beslutande Ledamöter Ersättare. Övriga deltagande, se sidan 2. Sekreterare... Paragrafer 144-156 Mona Olsson ORUST KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Centrumhuset Henån kl 08.15 11-00 Beslutande Ledamöter Ersättare Bo Andersson Henry Gustafsson Roger Hansson Birger Lagerström Gunilla Josefsson Bengt

Läs mer

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande

Beslutande Malin Petersson (M) ordförande KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2009-08-18 129 Tid 8.30-9.25 Plats Stadshuset Omfattning 144-149 ande Malin Petersson (M) ordförande Birgitta Elfström (S) Bertil

Läs mer

2. Information om kommunstyrelsens företagsbesök den 6 oktober Föredragande: Thomas Davidsson. Ajournering för gruppmöten (ca 09.

2. Information om kommunstyrelsens företagsbesök den 6 oktober Föredragande: Thomas Davidsson. Ajournering för gruppmöten (ca 09. 1(9) Rev 2015-08-31 Kommunstyrelsen Tid Tisdagen den 1 september 2015 kl. 8:00 Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Jonas Sverkén Föredragningslista 1. Information från Kalmar FF Föredragande:

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 168-181

Sammanträdesprotokoll 168-181 Sammanträdesprotokoll 168-181 Sammanträde med Fastighetsnämnden Sammanträdesdatum Torsdagen den 13 november 2008 Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl. 14:00 Närvarande ledamöter Ordförande

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne, kl. 10:00-11:10. Beslutande Pierre Månsson (FP) Kalle Heise (MP) Anders Svensson (S) Fredrik Axelsson (M) Heléne Fritzon (S) Niclas Nilsson (SD)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-05-29 0 Innehållsförteckning Ärende 72 Projektdirektiv för revidering av miljöprogrammet och energi- och klimatstrategin... 88 73 Upphandling av entreprenad för tillbyggnad av Alléskolan... 89 74

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 2006-08-29 124 Plats och tid s sessionssal kl. 17.00-18.30 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

kl 18.30-20.45, Sjödalsrummet, Tekniska nämndhuset, Sjödalsvägen 29

kl 18.30-20.45, Sjödalsrummet, Tekniska nämndhuset, Sjödalsvägen 29 Nämnd Miljönämnden Sid 1-30 Offentligt sammanträde Delvis Sammanträdesdag Onsdagen den 12 juni 2013 Tid och plats kl 18.30-20.45, Sjödalsrummet, Tekniska nämndhuset, Sjödalsvägen 29 Beslutande Ledamöter

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. Måndag 3 oktober 2005 kl. 19:00-21:40. Eva Engström Sekreterare. Monica Olsson (s) Hans-Åke Bergman (c)

Fullmäktigesalen Harmånger. Måndag 3 oktober 2005 kl. 19:00-21:40. Eva Engström Sekreterare. Monica Olsson (s) Hans-Åke Bergman (c) NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (20) Sida Plats och tid Beslutande Fullmäktigesalen Harmånger. Måndag 3 oktober 2005 kl. 19:00-21:40. Se närvarolista. Övriga deltagande Eva

Läs mer

Servicenämnden 2014-12-10 1(11)

Servicenämnden 2014-12-10 1(11) Servicenämnden 2014-12-10 1(11) Plats och tid Beslutande Kilenegården kl. 13.00-15.00 med ajournering kl. 13.20-13.25 och kl. 13.30-13.35 Lennart Lämgren (FP), ordförande Bertil Jonasson (C) Hans-Inge

Läs mer

Överföring av dagvattenanläggningar och VAhuvudmannaskap (vatten och avlopp) till Stockholm Vatten VA AB

Överföring av dagvattenanläggningar och VAhuvudmannaskap (vatten och avlopp) till Stockholm Vatten VA AB Utlåtande 2014:80 RI (Dnr 302-421/2014) Överföring av dagvattenanläggningar och VAhuvudmannaskap (vatten och avlopp) till Stockholm Vatten VA AB Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2011-05-17 HABO KOMMUN. Barn- och utbildningsnämnden

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2011-05-17 HABO KOMMUN. Barn- och utbildningsnämnden INNEHÅLLSFÖRTECKNING 42 Besök från Hagaboda rektorsområde... 53 43 Ekonomisk rapport tertial 1 2011... 54 44 Aktuell barnomsorgskö... 55 45 Gåvoläromedel... 56 46 Studieresa till Auschwitz...57 47 Regionalt

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 246 263 Inger Bergfors. Justerande. Kommunstyrelsens arbetsutskott, Hörby kommun

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 246 263 Inger Bergfors. Justerande. Kommunstyrelsens arbetsutskott, Hörby kommun 2012-09-05 1(22) Plats och tid Kommunhuset, Ringsjövägen 4, kl. 08.30 11.40 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Lars Ahlkvist (M) ordförande Pelle Skerup (M) Kjell-Åke

Läs mer

Vallentuna teater, Vallentuna måndagen den 16 juni 2003 kl 14:00 Kommundirektör Kjell Johansson Sekreterare Louise Steengrafe Chefsekonom Ove Olsson

Vallentuna teater, Vallentuna måndagen den 16 juni 2003 kl 14:00 Kommundirektör Kjell Johansson Sekreterare Louise Steengrafe Chefsekonom Ove Olsson Kommunstyrelsen 16 juni 2003 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Vallentuna teater, Vallentuna måndagen den 16 juni 2003 kl 14:00 Kommundirektör Kjell Johansson Sekreterare Louise Steengrafe

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-06-04

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-06-04 1(20) Plats och tid Nämndhuset, Nynäshamn, lokal: Örngrund kl 8.30-9.00 Beslutande Daniel Adborn (FP), ordförande Harry Bouveng (M) Övriga närvarande Utses att justera Birgitta Elvås, kommunchef Bertil

Läs mer

Sammanträdestid 8.30-11.45. Dan Roskvist (m) Kerstin Rosell (s) Elisabet Karlsson (fp) Ester Lindstedt-Staaf (kd)

Sammanträdestid 8.30-11.45. Dan Roskvist (m) Kerstin Rosell (s) Elisabet Karlsson (fp) Ester Lindstedt-Staaf (kd) Protokoll Nr 8 Sammanträdesdatum 2008-09-10 Sammanträdestid 8.30-11.45 Socialnämndens arbetsutskott Närvarande Ledamöter Rie Boulund (m), ordförande Britt-Marie Jonsson (s), 2:e vice ordförande Monica

Läs mer

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan)

Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) 1 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2007-01-15 Tid 10.00-12.30 Plats Sammanträdeslokalen Magistern (f.d. Handelsskolan) Omfattning 1-24 ande Göran Häggfors (m) ordförande Birgitta

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2015-09-02 Kommunstyrelsen

Sammanträdesprotokoll 2015-09-02 Kommunstyrelsen 1(13) Tid och plats 2015-09-02 - Kommunhuset klockan 13.30-15.25. Beslutande Carina Zachau (M) - ordförande Clas Engström (KD) - tjänstgörande ersättare Jane Holmström Björkman (S) - tjänstgörande ersättare

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 26 april 2012 kl. 08:15-12:15.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 26 april 2012 kl. 08:15-12:15. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (23) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 26 april 2012 kl. 08:15-12:15. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng (C)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-03-24. Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum 5 2010-03-24 8:15-12:15

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-03-24. Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum 5 2010-03-24 8:15-12:15 1 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-03-24 Plats och tid Kommunhuset, Henån s-rum 5 2010-03-24 8:15-12:15 Beslutande Lars-Åke Gustavsson Bengt Johansson Claes Nordevik Roger Hansson Gunilla Josefsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2008-06-04

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2008-06-04 Plats och tid Stadshuset, Kumlarummet, onsdagen den 4 juni 2008, klockan 17.00-17.40 Beslutande Dan-Åke Moberg (s) Torbjörn Ahlin (c) Annica Eriksson (s) Per Holm (kd) Lennart Eriksson (s) Linda Axäng

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL 2008-08-22. Tid 11.00-12.20. Omfattning 147

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL 2008-08-22. Tid 11.00-12.20. Omfattning 147 167 KALMAR KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2008-08-22 Tid 11.00-12.20 Plats Stadshuset Omfattning 147 Beslutande Johan Persson (s) ordförande Birgitta Elfström (s) Mona Jeansson (s) Steve

Läs mer

Gun Christensson (GPKS) ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S) vice ordförande Lars-Erik Svensson (M) Ingmar Bernthsson (S) Jimmy Ekborg (C)

Gun Christensson (GPKS) ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S) vice ordförande Lars-Erik Svensson (M) Ingmar Bernthsson (S) Jimmy Ekborg (C) 1(14) Plats och tid sammanträdesrum 1, kommunhuset klockan 08.30-12.00 ande ledamöter Gun Christensson (GPKS) ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S) vice ordförande Lars-Erik Svensson (M) Ingmar Bernthsson

Läs mer

Programnämnd Barn och utbildning

Programnämnd Barn och utbildning Protokoll Bou 14/2011 Programnämnd Barn och utbildning Datum: 2011-11-02 Klockan: 13:15-16:15 Plats: Dialogen, Rådhuset Närvarande ledamöter Thomas Esbjörnsson (S) Anders Hagsten (KD) Karolina Wallström

Läs mer

Magistern, f.d. Handelsskolan, Kalmar. Beslutande Birgitta Elfström (S) ordf (kommunstyrelsen) Ersättare Linnea Kroon DHR

Magistern, f.d. Handelsskolan, Kalmar. Beslutande Birgitta Elfström (S) ordf (kommunstyrelsen) Ersättare Linnea Kroon DHR KALMAR KOMMUN Handikapprådet PROTOKOLL Sammanträdesdag 2010-12-09 Tid Kl 18.00 20.00 Plats Magistern, f.d. Handelsskolan, Kalmar Omfattning 35-50 ande Birgitta Elfström (S) ordf (kommunstyrelsen) Steve

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Samhällsbyggnadsnämnden. Sammanträdesdatum 2013-09-10. Lars Wingerup (S) Berth Karlsson (S) Hans Glawing (M)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Samhällsbyggnadsnämnden. Sammanträdesdatum 2013-09-10. Lars Wingerup (S) Berth Karlsson (S) Hans Glawing (M) Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 9:00-12:15 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Beslutande Mathias R Karlsson (S) Ordförande Gunilla C Johansson (M) 1:e vice ordförande Matti Wahlström (V) 2:e vice ordförande

Läs mer

Protokoll KS 3, 5 16 2015 01 22

Protokoll KS 3, 5 16 2015 01 22 3, 5 16 Innehåll 3 Fastställande av föredragningslista och val av justerare... 4 4 Upphandling av entreprenör för drift av linfärja mellan Vaxön och Vaxholms kastell... 5 5 Utökat bebyggelseavstånd från

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 20. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-09-25 1(23)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 20. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-09-25 1(23) Nr 20 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-09-25 1(23) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen den 25 september 2007, klockan 08.30-12.00, 13.00 16.00 Beslutande Robert Svensson, ordf. (c) Johnny

Läs mer

PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN

PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN 2014-11-27 1 (8) NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Övriga Sekreterare Péter Kovács (M) Anders Ståhl (M) Göran Bengtsson (M) Margareta Ölwe (M) Anita Söderlind

Läs mer

Protokoll 1 (16) Se nästa sida. Jennie Luthander. Bengt Andersson (S) Hasse Månsson (C) Anslag/bevis

Protokoll 1 (16) Se nästa sida. Jennie Luthander. Bengt Andersson (S) Hasse Månsson (C) Anslag/bevis Protokoll 1 (16) Plats och tid Selma, 2016-02-16, kl. 17.00 18.40 Beslutande Se nästa sida. Övriga närvarande Malin Klasson, Utvecklingsingenjör gata/trafik, 13-16 Håkan Svensson, Driftchef, 13-16 Julia

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 14 december 2006 kl. 13:00-17:00.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 14 december 2006 kl. 13:00-17:00. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (1717) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 14 december 2006 kl. 13:00-17:00. Beslutande Stig Eng (c) Ordförande Monica Olsson

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Ronneby

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Ronneby 1(20) Sammanträdesdatum Plats och tid Beslutande Listerbysalen, kl.10:30-11:55 Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Malin

Läs mer

Beslutande Birgitta Elfström (s) ordf (kommunstyrelsen) Marianne Brandén SPF Evald Olsson Birgitta Jannesson SPF Erland Ström Birgitta Johansson SKPF

Beslutande Birgitta Elfström (s) ordf (kommunstyrelsen) Marianne Brandén SPF Evald Olsson Birgitta Jannesson SPF Erland Ström Birgitta Johansson SKPF KALMAR KOMMUN Pensionärsrådet PROTOKOLL Sammanträdesdag 2008-01-16 Tid Kl 09.00 12.00 Plats KS-salen, stadshuset, Kalmar Omfattning 1-13 ande Birgitta Elfström (s) ordf (kommunstyrelsen) Hans Johansson

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-01-07 Sida 1 (11)

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-01-07 Sida 1 (11) Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-01-07 Sida 1 (11) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Lilla sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18.00 19.00 Katja Larsson (S), ordförande Carl-Olof Landgren

Läs mer

Tandvårdsnämndens begäran om klargörande ägardirektiv

Tandvårdsnämndens begäran om klargörande ägardirektiv BESLUTSUNDERLAG Landstingstyrelsen Central förvaltning Datum 2013-01-28 Sida 1 (4) Ledningsenhet Dnr LD12/01415 Uppdnr 351 2013-01-14 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2013-01-28 Landstingsstyrelsen 2013-02-18

Läs mer

Uppföljning - Ägarstyrning av kommunens företag

Uppföljning - Ägarstyrning av kommunens företag Revisionsrapport Uppföljning - Ägarstyrning av kommunens företag Nyköpings kommun Februari 2009 Lars Wigström Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 1.2 Revisionsfrågan...3

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Plats och tid Sammanträdesrum Yxningen, Nya kommunhuset, kl 13.30 14.40 Beslutande Ledamöter Lennart Haraldsson (S), ordförande Magnus Hesse (M), vice ordförande Mira Wedenberg (M) Sören Söderström (C)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2007-05-28 1 (26) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2007-05-28 kl. 19.00-20.40. Beslutande Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Siv Ahlstrand (s) Per Eriksson

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 16 Plats och tid Björnekullasalen kl. 18.00 20.30 Beslutande Ronny Sandberg (s) ordförande Hans-Ingvar Jönsson (c) Gösta Hellman (m) Gull-Britt Svensson (s) Jan Nilsson (s) Per-Arne Håkansson

Läs mer

STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa 60 2015-06-01 Va 169/13 Stockholm

STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa 60 2015-06-01 Va 169/13 Stockholm Bilagor uteslutna STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa 60 2015-06-01 Va 169/13 Stockholm SÖKANDE M och S H MOTPART Jönköpings kommun Ombud: Jur.kand. A H SAKEN Anläggningsavgift och förbindelsepunktens läge VA-NÄMNDENS

Läs mer

Ajournering mellan 40 och 41 kl. 09.40 10.00, under 46 kl. 12.00 13.00 38 53, 55 57

Ajournering mellan 40 och 41 kl. 09.40 10.00, under 46 kl. 12.00 13.00 38 53, 55 57 Kommunstyrelsen 2014-04-08 1(24) Plats och tid Salen, Centralplan1, Alvesta 8 april 2014 kl. 08.00 14.30 Ajournering mellan 40 och 41 kl. 09.40 10.00, under 46 kl. 12.00 13.00 Justerade paragrafer 38 53,

Läs mer

PROTOKOLL Omsorgsnämnden 2016-04-20

PROTOKOLL Omsorgsnämnden 2016-04-20 sid 1 av 22 Plats och tid: Rådhussalen, klockan 13:30 16:00 Beslutande: Leif Håkansson Ordförande (S) Iréne Ahlstrand-Mårlind Ledamot (M) Berith Gustavsson (jäv 64) Vice ordförande (S) Tommy Alm (tom 66)

Läs mer

REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN

REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN Gällande från den 28 september 2015 Fastställt av kommunfullmäktige den 21 september 2015, 124 REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN Utöver vad som föreskrivs om kommunstyrelse

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (16) Paragrafer 63-74 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 13.30-15.55 Beslutande Kenneth Dådring (M), ordförande Carl-Axel Wilhelmsson (C), 1:e vice ordförande Bodil Andersson (KD)

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 23 april 2015 kl. 13:00 Plats Omsorgsförvaltningen. Omfattning 29-38

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 23 april 2015 kl. 13:00 Plats Omsorgsförvaltningen. Omfattning 29-38 Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 23 april 2015 kl. 13:00 Plats Omsorgsförvaltningen Omfattning 29-38 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2010-08-10 Sid: 1 Instans Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 18.00-19.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera LarsÅke Magnusson (KD), ordförande Arne Ottosson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2010-05-18 Sid: 1 Instans Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-15.20 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera LarsÅke Magnusson (KD), ordförande

Läs mer

Protokoll 2011-11-02

Protokoll 2011-11-02 2011-11-02 Kommunstyrelsen Plats och tid Sammanträdesrum, Kumla, 2011-11-02, klockan 17:00 Beslutande Lennart Eriksson (S) Mats Hellgren (M) Christer Thörner (S) Margareta Engman (M) Stefan Svensson (S)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2007-01-23 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-15.30 Beslutande Övriga närvarande LarsÅke Magnusson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m), 1:e vice ordförande

Läs mer

Servicenämnden 2014-10-15 1(8)

Servicenämnden 2014-10-15 1(8) Servicenämnden 2014-10-15 1(8) Plats och tid Kommunhuset, nämndrummet kl. 13.00-14.30 Beslutande Lennart Lämgren (FP) ordförande Torsten Bill (M) Bertil Jonasson (C) Birgitta Kahn (MP) Sara Asp (S) Hans-Inge

Läs mer

Kanslichef. Ärende Beteckning Sida

Kanslichef. Ärende Beteckning Sida Kommunstyrelsen 2012-02-28 Plats: Lilla sessionssalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2012-03-05 kl. 18:30 Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare. Denna kallelse utgår även till ersättarna för

Läs mer

Öronmärkning av invandrarelevers pengar Motion av Fahri Ölcer (fp) (2003:31)

Öronmärkning av invandrarelevers pengar Motion av Fahri Ölcer (fp) (2003:31) Utlåtande 2005: RIV (Dnr 322-3820/2003) Öronmärkning av invandrarelevers pengar Motion av Fahri Ölcer (fp) (2003:31) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion (2003:31) av Fahri

Läs mer

Motion Jonas Lövgren (M) - Ang uppsamling av avrinnande regnvatten

Motion Jonas Lövgren (M) - Ang uppsamling av avrinnande regnvatten TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Gunilla Svensson 2013-01-15 SFN 2013/0021 0480-450 513 Servicenämnden Motion Jonas Lövgren (M) - Ang uppsamling av avrinnande regnvatten Förslag till

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-01-21 1(19)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-01-21 1(19) Kommunstyrelsen 2014-01-21 1(19) Plats och tid Kommunhuset 2014-01-21 kl 13.30-16.15 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M) Margareta Ivarsson (C) Kent Hakefelt (FP)

Läs mer

PROTOKOLL 2016-02-01. att fastställa upprättat förslag till ny VA-taxa enligt bilaga 2, vilket innebär en höjning av anläggningsavgiften på 20 %,

PROTOKOLL 2016-02-01. att fastställa upprättat förslag till ny VA-taxa enligt bilaga 2, vilket innebär en höjning av anläggningsavgiften på 20 %, Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2016-02-01 15 Ändring av VA-taxan KS-2015/44 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att fastställa upprättat förslag till ny VA-taxa enligt bilaga

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(18) Sammanträdesprotokoll 2012-10-09.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(18) Sammanträdesprotokoll 2012-10-09. Sammanträdesprotokoll 1(18) 2012-10-09 Kommunfullmäktige Plats och tid: Ronnebysalen, Stadshuset, Ronneby 18.30-20:55 ande: Enligt sammanträdeslista, bilaga A Kungörelse om sammanträdet, bilaga B, har

Läs mer

Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Malin Adell Kind (C) Nils Fransson (FP)

Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Malin Adell Kind (C) Nils Fransson (FP) Plats A-salen Tid Kl. 10:00 11:00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Bo Frank (M) Charlotta Svanberg (S) Per Schöldberg (C) Gunnar Storbjörk (S) Carin Högstedt (V) Malin Adell

Läs mer

Tommy Berger (S) Ulf Nyrén (S) Lena Andreasson (S) Hannah-Karin Linck (C) Alf Norberg (V) Stig Zettlin (SVP) Ingemar Kalén (KD) Maria Aspers (MP)

Tommy Berger (S) Ulf Nyrén (S) Lena Andreasson (S) Hannah-Karin Linck (C) Alf Norberg (V) Stig Zettlin (SVP) Ingemar Kalén (KD) Maria Aspers (MP) Landstingsstyrelsen Datum Tid Kl 09.15-15.45 Plats Kl 09.15 Länsmuseet Gävle tillsammans med Styrelsen för Region Gävleborg Kl 12.30 Ledningskontoret lokal Lodjuret, informations- och beslutsärenden Närvarande

Läs mer

Ordförande... Pierre Månsson 421-431, 433-436 Fredrik Axelsson 432. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag.

Ordförande... Pierre Månsson 421-431, 433-436 Fredrik Axelsson 432. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag. KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-11-23 1 (20) Plats och tid Björkhemsvägen 13, Kristianstad kl 10.00 11.30 Beslutande Fredrik Axelsson (M)

Läs mer

Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning UTDRAG 1 (1) Sammanträdesdatum 2013-10-22 Socialnämnden 195 Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning Dnr SN 2012/0684 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 22. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2006-11-21 1(24)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 22. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2006-11-21 1(24) Nr 22 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2006-11-21 1(24) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen den 21 november 2006, klockan 08.30-12.10, 12.50-18.00 Beslutande Robert Svensson (c) Johnny Stücken

Läs mer