Nationella sektorsrådet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nationella sektorsrådet"

Transkript

1 MINNESANTECKNINGAR 1(6) Datum Diarienr 2018/673 Nationella sektorsrådet Datum och tid: , kl Plats: Deltagare: World Trade Center, Klarabergsviadukten 70, Stockholm Herman Sundqvist Skogsstyrelsen, Linda Berggren WWF, Niclas Samils Bergvik, Jonas Eriksson Norra skogsägarna, Åke Granström Jägareförbundet, Leif Öster Naturturismföretagen, Leif Gren Riksantikvarieämbetet, Linda Eriksson Skogsindustrierna, Sören Pettersson Holmen skog, Per Olsson Havs- och vattenmyndigheten, Karin Ewelönn GS-facket, Göran Andersson Friluftsfrämjandet, Tomas Lundmark SLU, Magnus Kindbom LRF, Liselott Eriksson Naturvårdsverket, Fredrik Klang Sveaskog (efter lunch). Från Skogsstyrelsen: Göran Rune, Erik Sollander, Tomas Mårtensson (från punkt 7), Oskar Forsberg (skype, punkt 4). Frånvarande: Antecknat av: Birdlife Sverige, Hembygdsförbundet, Naturskyddsföreningen, Sametinget, Samernas Riksförbund, Skogsentreprenörerna. Erik Sollander, Skogsstyrelsen Ärende Innehåll/resultat 1 Inledning Herman S hälsade välkomna. En kort presentationsrunda hölls. Herman S: Det politiska läget. För 2018 har vi mycket pengar, så pass att vi inte kommer att kunna upparbeta allt. För 2019 är situationen mer oklar. Riksdagen kommer att fatta ett budgetbeslut och beroende på vilken budget som går igenom så kan det få betydande inverkan på Skogsstyrelsens verksamhet. Om M:s budget går igenom så blir det exempelvis ingen inventering av nyckelbiotoper, inga naturnära jobb och mindre formella skydd. För närvarande är vi inne i en sällan skådad högkonjunktur med starka trender mot stärkt biobaserad ekonomi. Vi börjar nu tangera högsta hållbara avverkningsnivån, även om det fortfarande är en bit kvar till att ligga över under en hel tioårsperiod. Roligt att se all användning av skog som lyfts fram och att skogen är i ropet. Den fördjupade utvärderingen av Levande skogar kommer i början av nästa år. Där har vi tagit fram indikatorer för miljömålet, något som vi också fått mycket synpunkter på. Däremot har vi inte lagt fast några önskade nivåer eller målnivåer för indikatorerna. Under våren behöver vi återkomma om hur vi kan ta fram målnivåer som ska fungera och stimulera till förbättringar.

2 Skogsstyrelsen Minnesanteckningar 2018/673 2(6) 2 Skogsskador, återkoppling Centrala Skogsskydds-kommittén Igår hade vi ett seminarium om skogsproduktion i Skellefteå. Jag var där och observerade men lade märke till att många kom från skogsnäringen, men väldigt få från andra intressenter. Det är mycket viktigt att vi får breda synpunkter från berörda intressenter på den remiss vi nu har ute. Skriv yttranden, håller ni inte med, säg så, och förklara varför. Det skapar förutsättningar för att processgruppen som håller i arbetet kan arbeta in synpunkterna. Remisstiden går ut 12 februari. Tidigare i år har vi beslutat en intern viltpolicy. För vår styrelse håller vi även på att ta fram ett övergripande dokument som ska lägga fast vår grundläggande hållning i principiellt viktiga frågor. Övriga frågor: Linda E: Remiss om Regler och rekommendationer för skogsbränsle och kompensationsåtgärder. Göran R redovisade kort arbetet i Centrala skogsskyddskommittén (CSK), se bilaga 1. Ett bekämpningsområde för granbarkborre i söder och problemen med multiskadad tall i norr är särskilt viktiga. Bekämpningsområde granbarkborre Vi uppfattar situationen som allvarlig i södra Sverige och har under hösten förberett ett bekämpningsområde. För närvarande är förslaget på remiss och vi räknar med att lägga fram ett förslag till Skogsstyrelsens styrelse den 19 februari. Ett bekämpningsområde innebär ändringar i Skogsstyrelsens författningssamling, vilket är hårt regelstyrt och arbetskrävande. Vi tror det blir ett beslut och avser kommunicera det. Hur tänker ni, särskilt i skogsnäringen kommunicera det? Vi ser det som viktigt att även näringen kommunicerar det för att det ska få effekt. Ett bekämpningsområde innebär även att Skogsstyrelsen kan förelägga om Sök och plock. Det kan bli en del bruna kuvert till berörda markägare. Diskussion Flera menade att det är bra att Skogsstyrelsen tagit tag i frågan och man tar frågan på stort allvar. Några konkretare kommunikationsplaner redovisades inte. Att bekämpningsområden även innebär ökad tillsyn mot enskilda är rimligt. Staten måste hantera problemen som kan uppstå i formellt skyddad skog. Att ha tillgång till långa tidsserier över t.ex. granbarkborre är vitalt för att förstå och kunna sätta in åtgärder, men SLU har stora problem med att få loss långsiktiga resurser till inventeringsinsatser mm. Multiskadad tall. Här handlar det om kombinationer av betesskador av älg, törskate, knäckesjuka, granrost, svattramrost med flera. Vi saknar hårda data men uppfattar att vi har betydande arealer multiskadad tall i Norr- och Västerbotten men

3 Skogsstyrelsen Minnesanteckningar 2018/673 3(6) 3 Målmanualerna för målen om klimat och växt- och djurliv. förmodligen även söder därom och att skadorna verka vara accelererande. På kort sikt är förslaget att Skogsstyrelsen tar på sig att bilda ett partssammansatt utskott till CSK och ta fram förslag till praktiska lösningar till nästa möte i CSK. På längre sikt är tanken att stödja en ansökan till Vinnova om att bygga upp ett kompetenscentrum svenskt skogsskydd. Allmänt ser vi att skogsskadebilden håller på att förändras och förvärras. Vilka tankar och medskick har ni? Diskussion Från att ha varit en liten fråga växer skadeproblemen vilket är allvarligt när ökade förhoppningar ställs till skogen och bioekonomin. Många av forskarna som kan frågorna håller på att pensioneras. I LULUCF beräkningarna måste vi nog börja räkna på scenarier där vi även har påtagliga skadenivåer. Det här är frågor vi måste ta på största allvar. Utvecklingen i delar av Europa är oroande. Kan en konferens om frågan vara en bra start? Flera menade det och att vi nog bör få in frågan i skogsprogrammet. Sammanfattning Herman S: Utmaningen är stor men fokuset på skogen är starkt, så det kan gå. Jag ser ett starkt medskick om stöd för en konferens. Värdet av årliga uppföljningar av läget samt kompetens är stort. Sen måste staten hantera skadesituationen i formella skydd. Sen måste vi nå hela vägen till aktiva och effektiva åtgärder. Här har både myndigheter och näring ett stort ansvar. Det lär innebära behov av ökad samverkan rätt långt ner i olika sakfrågor utan att fastna i detaljer. Herman S: Tyvärr är den sakkunnige på Naturvårdsverket sjuk, men ni har fått ut PM:et. Kan vi göra så att vi samlar upp frågor och tankar och tar frågan på nästa möte. Vad har ni för frågor och medskick? Diskussion Miljömålssystemet är svårt. Ska det bli bra måste det koppla till saker som går att påverka och nå. Systemet har mer blivit en eländesbeskrivning, trots att mycket blir bättre. Finns något enkelt sätt att förstå ställningstaganden hur kom man till just siffran X? Digitaliseringen ger ju möjligheter att länka till relevant dokumentation. Miljömålen består av miljökvalitetsmål, preciseringar, indikatorer och kärnindikatorer så det är ett rätt djupt system. Hur själva syntesen görs blir otydligt.

4 Skogsstyrelsen Minnesanteckningar 2018/673 4(6) 4 Målbilder för god miljöhänsyn Mycket viktigt att systemet kan hantera och visa när det tas steg i rätt riktning. Så är det inte riktigt idag. Skogsstyrelsen brukar redovisa hur man ser på Levande skogar, men det är sämre med andra miljömål hur kan vi lämna synpunkter och input? Sammanfattning Herman S: Tack för det. Vi fullföljer punkten på nästa möte. Oskar F (på skype). Från målbildsförvaltningen brukar vi förankra handlingsplanen för kommande här på sektorsrådets sista möte för året. Se bilaga 2. Allmänt ser vi att arbetet att ta fram målbilder nu stannar av och vi går från att utveckla målbilder till att utveckla kommunikationen. Sen har vi några frågor. Allmänt om handlingsplanen Begreppet kalibrera målbilderna togs upp egentligen handlar det väl om konkretisering av dessa? Kommunikationen kan behöva stärkas och en del målbilder behöver konkretiseras. Kopplingen till uppföljning är stark men vi måste vara tydliga på att det är i genomsnitt som målbilden ska nås, inte i varje enskilt fall. Grundtanken med målbilderna har varit att den hänsyn som finns också ska lämnas. Om det blir för mycket, ja då får man prioritera. Det finns ett grundproblem i att följa upp målbilderna. Grundfrågan är om målbilderna används och skapar positiva incitament. Att mäta sig fram i skogen kan knappast vara en väg framåt. Går det att komplettera hänsynsuppföljningen med att mäta beteendeförändringar? Sammanfattning Herman S: Tack. Vi får fundera vidare på det här. Kontrollstationen På övergripande nivå används målbilderna och skapar engagemang och drivkrafter. Att vi ännu inte ser resultat för t.ex. skador på kulturvärden beror troligen på att det är väl tidigt. Sammanfattning Herman S: Tack. Frågan är delikat och vi får återkomma till den. Samverkan med samverkansprocess skogsproduktion hur bör vi samverka. Diskussion Flera menade att tiden nog är mogen för en närmare samverkan och att det finns stora fördelar med det.

5 Skogsstyrelsen Minnesanteckningar 2018/673 5(6) Hur lämpligen tar Skogsstyrelsen upp frågan i respektive processgrupp och försöker hitta bra lösningar som sedan diskuteras vi ett kommande sektorsråd. Göran R: Tack för inspelen. 5 Dialog för naturvård Liselott E: Naturvårdsverket drar igång en satsning Dialog för naturvård en utbildning. Den gick i lite annorlunda tappning även för 10 år sedan och var då mycket uppskattad. I ett första steg tänker vi oss en inriktning mot länsstyrelser och inom Naturvårdsverket. Vi diskuterar även med Skogsstyrelsen och kanske även med andra. Kursen är delad i tre delar om två dagar vardera. Diskussion I stort alla uttryckte positiva omdömen och vittande om att man uppfattar att tidigare satsningar gett positiva avtryck. Sammanfattning Herman S: Tack. 6 Civil Rights Defenders Punkten sköts upp till nästa möte. 7 Skogsprogrammet Tomas M redovisade kort vad som pågår. De regionala processerna tar nu fart och det är mycket aktivitet ute i länen. Diskussion Flera noterade att de regionala processerna är mycket olika och ställde frågan om de är för olika. Det har funnits en ovilja i Skogsstyrelsen att tidigt styra alltför hårt. Det är viktigt att inte kväva de regionala processerna. Flera påpekade också att det finns stora värden i att processerna skiljer sig. Landet är avlångt med olika förhållanden. Det bör kunna gå att ta fram standardunderlag till de olika processerna och på så vis förenkla arbetet? Att använda sektorsrådet som referensgrupp för Skogsstyrelsens arbete menade flera är logiskt det är ett brett existerande forum som bör kunna fylla den rollen. Det är viktigt att till fullo respektera regeringens programråd som har ett bredare mandat. Kan man tänka sig att skapa en informationsportal för skogsprogrammet någonstans- t.ex. på Skogsstyrelsens hemsida? Sammanfattning Herman S: Tack. Då ser jag att vi nyttjar sektorsrådet som en referensgrupp för Skogsstyrelsens arbete. Vi tar upp frågan skarpt första gången nästa möte. 8 Mötesdatum 2019 Följande datum slogs fast. 22 februari, 15 maj, 13 september och 2 december 9 Information Sektorsdialog

6 Skogsstyrelsen Minnesanteckningar 2018/673 6(6) Ett medskick: Ta upp både risker och möjligheter. 10 Övriga frågor Remisser: Linda E: I Skogsstyrelsens remiss om Regler och rekommendationer för skogsbränsle och kompensationsåtgärder är det svårt att se vad som är nytt och vad som är gammalt. Det gör det onödigt svårhanterat. Göran R: Vi brukar ha den typen av markering internt. Tack, vi tar till oss. Det underlättar läsning. Avslutning Herman S tackade för bra möte och hälsade God Jul och Gott nytt år.

7 Bilaga 1 Syfte med punkten: Informera om CSK:s arbete -Granbarkborrar södra Sverige -Skogsskador 1 Verksamhetsområde CSK:s verksamhet omfattar skador på skog och på markens långsiktiga produktionsförmåga 2 1

8 Uppgifter Verka för att skador på skog förebyggs eller begränsas Utbyte av idéer, erfarenheter och kunskap Initiera och följa utredningar, beslutsprocesser, undersökningar etc. samt stimulera till ny forskning inom kommitténs verksamhetsområden förmedla kunskap och information verka för och stödja en fungerande regional samverkan om skogsskyddsfrågor 3 Deltagande organisationer/företag samt antal representanter Skogsindustrierna 3 Sveaskog 1 Skogsägarrörelsen 2 Universiteten 5 Naturvårdsverket 1 Jordbruksverket 2 4 2

9 3 st möten under 2018, varav en 2-dagarsexkursion CSK s ambition är att bli mer operativ Har nära koppling till CFOP 5 På agendan 2018 Diskussion och inspel till samverkansprocess skogsproduktion (arbetsgrupp; skogsskador) initierat studier av tillväxtstörningar på tall i Götaland (ihop med CFOP) Populationsövervakning granbarkborre Diplodia Invasiva arter, regelverk karantänskadegörare mm, mm 6 3

10 På agendan 2018 men framförallt: Förordat att det inrättas ett bekämpningsområde för granbarkborre i södra Sverige Via exkursion i Tornedalen fått insikt i problemet med multiskadad tall och även agerat 7 Bekämpningsområde Granbarkborre, vad händer? Regionalt samverkansprojekt under uppstart 7/11: CSK förordar 19/11: Resultat från inventering 23/11: Avgränsning av bekämpningsområde samt konsekvensutredning 29/11 21/12: remiss 7/1: Remissvar sammanställt 19/2: Föredragning i SKS styrelse för ev beslut 8 4

11 Vad innebär ett bekämpningsområde? 3 och 5 skogskubikmeter! Tidpunkter för borttransport av rått granvirke till terminal eller skogsindustri! Möjlighet att förelägga om den så kallade sök- och plockmetoden! Avverkningen ska utföras så att bekämpningen inte försvåras! 9 Multiskadad tall Exkursion i Torndedalen 2-3 oktober Älgskador Törskate Knäckesjuka Granrost Skvattramrost Betydande arealer i Norr- och Västerbotten Accelererande 10 5

12 Multiskadad tall Kort sikt: Skogsstyrelsen får i uppdrag att bilda ett partsammansatt Utskott samt att föredra förslag till praktiska lösningar för problemen med multiskadad ungskog i norr vid nästa sammanträde. Lång sikt: a) Aktivt stödja/delta i ansökan (VINNOVA) om ett Kompetenscentrum för svenskt skogsskydd b) Möjlig fortsättning med försöksverksamhet på lång sikt om ansökan hos VINNOVA inte vinner gehör. En rad försök och demonstrationsförsök kan bli aktuella. 11 Utskottet som ska formulera förslag till praktiska lösningar på problem med multiskadad ungskog i Norra Sverige: Nils Broman Clas Fries Anna Marntell Stefan Mattsson Erik Normark Anders Ohls Torgny Persson Jan Stenlid Emma Tillberg Norra Skogsägarna Skogsstyrelsen Skogsstyrelsen Sveaskog Skogsstyrelsen Pajala Allmänning Skogforsk SLU Skogsstyrelsen 12 6

13 Reflektion/ medskick till CSK? CSK noterar att skogsskadebilden är på väg att förändras! Tankar kring det? 13 7

14 Bilaga 2 Förankring av 2019 års arbetsplan Samverkansgruppen för förvaltning av målbilder för god miljöhänsyn Oskar Forsberg (ordf.) Skogsstyrelsen Nicklas Samils Bergvik Anna Cabrajic SCA Skog Mats Blomberg Södra Johanna Fintling LRF Skogsägarna Peter Bergman Sveaskog Liselott Eriksson Naturvårdsverket Elin Sunesdotter (föräldraledig) Skogsentreprenörerna Leif Green (paus) Riksantikvarieämbetet Skogsstyrelsens nationella sektorsråd Läget för målbildsarbetet Fortsatt stort engagemang Lugnare målbildsutveckling få nya aktiviteter 2019 I huvudsak fortsättning på pågående aktiviteter Ökat fokus på utvecklad kommunikation Samverkan kring hänsynsuppföljning Samverkan skogsproduktion? Utvecklade arbetssätt kontrollstation för målbildsarbetet 2 1

15 Frågor Synpunkter eller frågor på målbildsförvaltningens arbetsplan för 2019? Vad är viktigast att belysa i den planerade kontrollstationen för arbetet med målbilder för god miljöhänsyn? Samverkansprocessen för skogsproduktion kommer med sin slutrapport under våren. Hur bör skogsproduktionsfrågorna samordnas med arbetet med målbilderna för god miljöhänsyn? 3 2

Uppstartsträff för arbetsgrupper för utveckling av målbilder för god miljöhänsyn Stockholm 2015-03-26

Uppstartsträff för arbetsgrupper för utveckling av målbilder för god miljöhänsyn Stockholm 2015-03-26 Uppstartsträff för arbetsgrupper för utveckling av målbilder för god miljöhänsyn Stockholm 2015-03-26 Målbilderna i ett större sammanhang Monika Stridsman, Generaldirektör Skogsstyrelsen Sten Frohm, Skogsdirektör

Läs mer

Erik Petré, Häradsallmänningarnas förbund, Christian Rimpi, Jokkmokks allmänning, Malin Sahlin, Naturskyddsföreningen. Erik Sollander, Carl Appelqvist

Erik Petré, Häradsallmänningarnas förbund, Christian Rimpi, Jokkmokks allmänning, Malin Sahlin, Naturskyddsföreningen. Erik Sollander, Carl Appelqvist MINNESANTECKNINGAR 1(5) Datum 2017-03-23 Diarienr 2017/824 Tid: 2017-03-16 Plats: Deltagare: WTC, Stockholm Ordf: Dan Rydberg Skogsstyrelsen, Tommy Nilsson Sveaskog, Linda Eriksson Skogsindustrierna, Karin

Läs mer

Samverkansprocess skogsproduktion

Samverkansprocess skogsproduktion PM 1(5) Datum 2017-03-17 Samverkansprocess skogsproduktion Beskrivning av processgrupp, arbetsgrupper, åtgärdsområden, och det fortsatta arbetet i samverkansprocess för skogsproduktion. 1. Beskrivning

Läs mer

Möte i processgruppen till Samverkansprocess skogsproduktion

Möte i processgruppen till Samverkansprocess skogsproduktion MINNESANTECKNINGAR Datum 2019-02-18 Möte i processgruppen till Samverkansprocess skogsproduktion Tid: Måndag den 18 februari 2019 kl. 08.30-11.40 Plats: Deltagare: Skype Linda Eriksson Skogsindustrierna,

Läs mer

Nationella sektorsrådet

Nationella sektorsrådet MINNESANTECKNINGAR 1(8) Datum 2017-12-11 Diarienr 2017/625 Nationella sektorsrådet Tid: 2017-12-06, kl 10.00 15.00 Plats: Deltagare: Lokal Sydney, World Trade Center, Kungsbron 70, Stockholm Herman Sundqvist

Läs mer

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall PROTOKOLL 12 1(5) Datum -11-05 Diarienr 2016/1145 Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Måndag 5 november klockan 13:00 15:00, Skype. Johanna From Skogsstyrelsen,

Läs mer

Samverkan skogsproduktion, processgrupp

Samverkan skogsproduktion, processgrupp MINNESANTECKNINGAR 1(6) Datum 2018-01-29 Diarienr 2017/824 Samverkan skogsproduktion, processgrupp Tid: 2018-01-23. kl 09:00-15.00 Plats: Deltagare: Naturvårdsverkets lokaler, Vallhallavägen 195, Stockholm.

Läs mer

Samverkan skogsproduktion, processgrupp

Samverkan skogsproduktion, processgrupp MINNESANTECKNINGAR 1(3) Datum 2017-10-20 Diarienr 2017/824 Samverkan skogsproduktion, processgrupp Tid: 2017-10-19 Plats: Deltagare: Skype Dan Rydberg Skogsstyrelsen, Tommy Nilsson Sveaskog, Johan Sonesson

Läs mer

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor MINNESANTECKNINGAR 1(6) Datum 2010-09-20 Diarienr 2010/962 Nationellt sektorsråd för skogliga frågor Tid: 2010-09-07 Plats: Deltagare: Antecknat av: Skogsstyrelsens lokaler, Vasagatan 52, Stockholm Monika

Läs mer

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall PROTOKOLL 4 1(6) Datum 2016-12-01 Diarienr 2016/1145 Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Torsdag 1 december klockan 10:00 12:00 via Skype Johanna From Skogsstyrelsen,

Läs mer

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall PROTOKOLL 13 1(6) Datum -02-07 Diarienr /569 Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Torsdag 7 februari klockan 13:00 15:00, Skype. Johanna From Skogsstyrelsen,

Läs mer

Samverkansprocess skogsproduktion

Samverkansprocess skogsproduktion MINNESANTECKNINGAR 1(6) Datum 2017-01-23 Diarienr 2016/1277 Samverkansprocess skogsproduktion Datum och tid: 2017-01-20, kl 10.00-15.00 Plats: Anteckning nr: Deltagare: Saknas: Antecknat av: Spårvagnshallarna,

Läs mer

Nationella sektorsrådet

Nationella sektorsrådet MINNESANTECKNINGAR 1(5) Datum 2017-09-29 Diarienr 2017/625 Nationella sektorsrådet Tid: 2017-09-26, kl 10.00 15.00 Plats: Deltagare: Lokal Sydney, World Trade Center, XX 1, Stockholm Herman Sundqvist Skogsstyrelsen,

Läs mer

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall PROTOKOLL 5 1(5) Datum 2017-02-07 Diarienr 2016/1145 Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Tisdag 7 februari klockan 10:00 12:00 via Skype Ronny Löfstrand Sveaskog

Läs mer

Klimatanpassning Sverige 2017

Klimatanpassning Sverige 2017 Klimatanpassning Sverige 2017 #klimatanpassning2017 Seminarium 2C: Så tar myndigheternas planer arbetet till nästa nivå (och hur vi samarbetar över sektorsgränser) Kerstin Grönman, Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor MINNESANTECKNINGAR 1(5) Datum 2009-09-04 Diarienr 2009/1880 Nationellt sektorsråd för skogliga frågor Tid: 4 september 2009, kl 10.00-15.00 Plats: Deltagare: Antecknat av: Skogsstyrelsens lokaler, Vasagatan

Läs mer

Presidium - Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Presidium - Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet PROTOKOLL UTDRAG Presidium - Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Tid: 2016-08-31 kl. 09:00-11:50 Plats: Regionens hus, sal B 10 Finansiering av regional skogsstrategi Småland Diarienummer:

Läs mer

Våtmarkskonferens i Örebro med omnejd den maj Arrangeras av Stiftelsen Svensk Våtmarksfond i samarbete med

Våtmarkskonferens i Örebro med omnejd den maj Arrangeras av Stiftelsen Svensk Våtmarksfond i samarbete med 1 Inbjudan Våtmarkskonferens i Örebro med omnejd den 14-16 maj 2013 Arrangeras av Stiftelsen Svensk Våtmarksfond i samarbete med Medverkande organisationer Jordbruksverket, Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen,

Läs mer

Processgrupp skogsproduktion

Processgrupp skogsproduktion Minnesanteckningar Datum 2019-03-05/06 Processgrupp skogsproduktion Tid: Klockan 10:00-17:30 den 5/3 Klockan 8:00-15:00 den 6/3 Plats: Deltagare: Förhinder: Anteckningar: Hotel C, Vasaplan 4 Stockholm

Läs mer

N2015/2214/sk

N2015/2214/sk Remiss 2016-09-12 N2015/2214/sk Näringsdepartementet Skog och klimatenheten Lars Ekberg Telefon 08-405 26 33 Remittering av underlagsrapporter från arbetet med att ta fram Sveriges första nationella skogsprogram

Läs mer

Infoträff i Älghult Här ska tallen frodas

Infoträff i Älghult Här ska tallen frodas Här ska tallen frodas Mera tall! Infoträff i Älghult Den 4 april ordnas en träff i Älghult dit alla som är intresserade av projektet är välkomna. Vi hoppas kunna engagera så många jägare och markägare

Läs mer

Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås

Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås 1(8) Datum 2016-02-24 Diarienr 2016/335 Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås De åtgärder som tas upp i denna åtgärdslista svarar mot regeringsuppdraget om att bistå Miljömålsrådet

Läs mer

Innehåll: Vision. Riktlinjer. Mål. Organisation - Medlemmar - Ledningsgrupp - Ordförande - Verksamhetsledare - Kommungrupper. Ekonomi.

Innehåll: Vision. Riktlinjer. Mål. Organisation - Medlemmar - Ledningsgrupp - Ordförande - Verksamhetsledare - Kommungrupper. Ekonomi. Verksamhetsplan 2006-2009 Innehåll: Vision Riktlinjer Mål Organisation - Medlemmar - Ledningsgrupp - Ordförande - Verksamhetsledare - Kommungrupper Ekonomi Övrigt Vision med Mera Skog i Västerbotten Medlemsföretagen/organisationerna

Läs mer

Åtgärdsprogram för Levande skogar i Gävleborgs län

Åtgärdsprogram för Levande skogar i Gävleborgs län Åtgärdsprogram för Levande skogar i Gävleborgs län I arbetsgruppen för att ta fram ett nytt åtgärdsprogram för miljömålet Levande skogar i Gävleborgs län har följande deltagare medverkat. Jonas Geholm

Läs mer

Styrgrupps- och arbetsgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgrupps- och arbetsgruppsmöte för projektet Mera Tall Protokoll 10 1(6) Datum 2018-06-07 Diarienr 2016/1145 Styrgrupps- och arbetsgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Torsdag 7 juni klockan 09:30 16:00 Virserums konsthall

Läs mer

Åtgärder för att minska skador på skog. Arbetsgruppens förslag

Åtgärder för att minska skador på skog. Arbetsgruppens förslag Åtgärder för att minska skador på skog Arbetsgruppens förslag 1 Arbetsgruppen från skogsbruket och Sekretariat från Skogsstyrelsen Arbetsgrupp Ola Kårén, SCA Ulf Eriksson, Vadsbo skog Bo Jansson, Billerud

Läs mer

Protokoll från det 3:e sammanträdet med Svenska FSC:s styrelse 2013

Protokoll från det 3:e sammanträdet med Svenska FSC:s styrelse 2013 Protokoll från det 3:e sammanträdet med :s styrelse 2013 Tid och plats: 11 mars kl 09.30 16.00, s kansli, Uppsala stifts hus, Dragabrunnsgatan 71 i Uppsala, våning 3. Närvarande: Stig Hansson, Folkrörelserådet

Läs mer

REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION

REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION 2018-10-04 1 (5) Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION ÅTGÄRDER FÖR ATT MOTVERKA NETTOFÖRLUSTER AV BIOLOGISK MÅNGFALD OCH EKOSYSTEMTJÄNSTER,

Läs mer

Styrgrupps- och arbetsgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgrupps- och arbetsgruppsmöte för projektet Mera Tall Protokoll 11 1(6) Datum -09-07 Diarienr 2016/1145 Styrgrupps- och arbetsgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Fredag 7 september klockan 13:00 15:00, Skype Johanna

Läs mer

Åtgärdsprogram för levande skogar

Åtgärdsprogram för levande skogar sprogram för levande skogar Hyggesfritt skogsbruk i Spikbodarna Östersunds kommun Skogens och skogsmarkens värde för biologisk produktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras samt

Läs mer

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall PROTOKOLL 14 1(7) Datum -04-10 Diarienr /569 Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Onsdag 10 april klockan 13:00 15:00, Skype. Johanna From Skogsstyrelsen, Pelle

Läs mer

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Protokoll 8 1(6) Datum 2017-11-13 Diarienr 2016/1145 Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Måndag 13 november klockan 10:00 12:00 via Skype Johanna From Skogsstyrelsen,

Läs mer

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor MINNESANTECKNINGAR 1(5) Datum 2010-05-16 Diarienr 2011/896 Nationellt sektorsråd för skogliga frågor Tid: 2011-05-06 Plats: Deltagare: Antecknat av: Ärende Finlandshuset, Snickarbacken 4, Stockholm Monika

Läs mer

Östergötlands regionala skogsnäringsstrategi Framtagandet av strategin och fortsatt arbete framåt

Östergötlands regionala skogsnäringsstrategi Framtagandet av strategin och fortsatt arbete framåt Östergötlands regionala skogsnäringsstrategi Framtagandet av strategin och fortsatt arbete framåt Madeleine Söderstedt Sjöberg Näringslivs- och tillväxtdirektör Länsstyrelsen Östergötland madeleine.sjoberg@lansstyrelsen.se

Läs mer

FÖRSTUDIE - SAMLAD FASTIGHETSSPECIFIK INFORMATION

FÖRSTUDIE - SAMLAD FASTIGHETSSPECIFIK INFORMATION FÖRSTUDIE - SAMLAD FASTIGHETSSPECIFIK INFORMATION Ett samverkansprojekt mellan Länsstyrelsen i Jönköping, Kronoberg och Kalmar län samt Skogsstyrelsen Genomförs i samarbete med Lantmäteriet, Jordbruksverket,

Läs mer

Arbetet med biologisk mångfald måste fortsätta

Arbetet med biologisk mångfald måste fortsätta Pressmeddelande 67/2017 2017-05-18 Miljö- och energidepartementet Hanna Björnfors Pressekreterare hos miljöminister Karolina Skog 072-500 92 11 Arbetet med biologisk mångfald måste fortsätta Regeringen

Läs mer

Samverkansprocess skogsproduktion, processgrupp

Samverkansprocess skogsproduktion, processgrupp MÖTESANTECKNNGAR 1(6) Datum 2018-05-15 2017/824 Samverkansprocess skogsproduktion, processgrupp Närvarande: Linda Eriksson Skogsindustrierna, Mattias Magnusson Svenska kyrkan, Tommy Nilsson, Sveaskog,

Läs mer

Kunskapsseminarium Integrerad landskapskaraktärsanalys (ILKA) En aktivitet inom Miljömålsrådets åtgärdslista. Växjö 6 september 2018

Kunskapsseminarium Integrerad landskapskaraktärsanalys (ILKA) En aktivitet inom Miljömålsrådets åtgärdslista. Växjö 6 september 2018 Kunskapsseminarium Integrerad landskapskaraktärsanalys (ILKA) En aktivitet inom Miljömålsrådets åtgärdslista Växjö 6 september 2018 Kunskapsseminarium Integrerad landskapskaraktärsanalys (ILKA) Program

Läs mer

Betesskador av älg i Götaland

Betesskador av älg i Götaland Betesskador av älg i Götaland Konsekvenser för virkesproduktion och ekonomi OM SÖDRA Södra grundades 1938 och är Sveriges största skogsägarförening med mer än 50 000 skogsägare som medlemmar. Södra är

Läs mer

Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2009

Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2009 Bilaga Datum 2009-01-22 1(6) Informationsplan för delprojekt Information och utbildning inom Insektsbekämpning 2009 Nulägesbeskrivning Denna informationsplan ingår som en leverans i delprojekt Information

Läs mer

Länsstyrelsernas insatser är betydelsefulla för att generationsmålet och miljökvalitetsmålen ska kunna nås.

Länsstyrelsernas insatser är betydelsefulla för att generationsmålet och miljökvalitetsmålen ska kunna nås. Regeringsförklaringen 3 oktober 2014 De nationella miljömålen ska klaras. Budgetproppen 2014/15:1 Miljöpolitiken utgår ifrån de nationella miljökvalitetsmålen och det generationsmål för miljöarbetet som

Läs mer

PEFC:s standardrevision TD IV Forum 2014-10-27 Anteckningar

PEFC:s standardrevision TD IV Forum 2014-10-27 Anteckningar PEFC:s standardrevision TD IV Forum 2014-10-27 Anteckningar Datum: 2014-10-27 Plats: Svenska PEFC, Franzéngatan 6 Stockholm Deltagare: Bilaga 1 1. Mötets öppnande Sture Karlsson, ordförande i svenska PEFC,

Läs mer

Regional årlig uppföljning av miljömålen Källa: Anvisningar från RUS

Regional årlig uppföljning av miljömålen Källa: Anvisningar från RUS Regional årlig uppföljning av miljömålen 2018 Källa: Anvisningar från RUS 2018-06-04 Dagordning 1. Välkomna, inspelning 2. Presentation av deltagare från RUS och Naturvårdsverket 3. Genomgång av anvisningarna

Läs mer

Emån en långsiktigt hållbar resurs för samhälle och miljö

Emån en långsiktigt hållbar resurs för samhälle och miljö Emån en långsiktigt hållbar resurs för samhälle och miljö Emån en långsiktigt hållbar resurs för samhälle och miljö Program 6 april 2016 9.30 Välkomstfika 10.00 Välkomna! Syfte med dagen Vad har hänt inom

Läs mer

Slutrapport. Enhetliga specifikationer. Tema Väg och Järnväg

Slutrapport. Enhetliga specifikationer. Tema Väg och Järnväg i samverkan Sida: 1 (6) Slutrapport Enhetliga specifikationer Tema Väg och Järnväg i samverkan Sida: 2 (6) Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Arbetsform och resultat... 3 2.1 Genomförande... 3 2.1.1 Specifikationsarbetet...

Läs mer

Regionala handlingsplaner för Grön infrastruktur i prövning

Regionala handlingsplaner för Grön infrastruktur i prövning Regionala handlingsplaner för Grön infrastruktur i prövning Workshop Stockholm 19 Maj 2017 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-05-22 1 Program 10:00 Introduktion till grön infrastruktur

Läs mer

Ändringar i skogsvårdslagstiftningen 1 januari 2016

Ändringar i skogsvårdslagstiftningen 1 januari 2016 INFORMATION 1(5) Datum 2015-12-22 Diarienr 2015/1087 Tillsynsenheten Jörgen Ringagård 551 83 Jönköping jorgen.ringagard@skogsstyrelsen.se Tfn 036-359315, fax 036-166170 Ändringar i skogsvårdslagstiftningen

Läs mer

Betänkandet SOU 2015:43 Vägar till ett effektivare miljöarbete

Betänkandet SOU 2015:43 Vägar till ett effektivare miljöarbete EM1003 W-4.2, 2012-02-09 YTTRANDE 1 (5) Datum Ert datum Ert dnr 2015-06-29 M2015/1539/S Analysavdelningen Enheten för miljöanalys Linda Kaneryd linda.kaneryd@energimyndigheten.se Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Framtidens hållbara skogsbruk med fokus på vattenmiljöer och jämställdhet

Framtidens hållbara skogsbruk med fokus på vattenmiljöer och jämställdhet Framtidens hållbara skogsbruk med fokus på vattenmiljöer och jämställdhet Konferensen är ett led i projektet Friskare Skogsvattens arbete att genomföra kompetensutvecklingsinsatser tillsammans med skogsägare

Läs mer

Anvisningar för Regional Årlig Uppföljning av miljömålen

Anvisningar för Regional Årlig Uppföljning av miljömålen 2018-06-04 1(6) Anvisningar för Regional Årlig Uppföljning av miljömålen 1. Övergripande Syfte Den årliga uppföljningen av miljömålen på nationell nivå syftar till att förse regering och riksdag med underlag

Läs mer

Ärende 1 Genomgång av senaste anteckningar och möten

Ärende 1 Genomgång av senaste anteckningar och möten ARIKTEKTLEDNINGSGRUP PEN 10 FEBRUARI 2011 SIDAN 1 AV 5 GÖTEBORG MINNESANTECKNINGAR Närvarande: Ordf. Joakim Svärdström, länssamordnare Västkom Karl Andersson, IT-samordnare Fyrbodal Jonas Blixt, IT-samordnare

Läs mer

Yttrande över Naturvårdsverkets redovisning av förslag till handlingsplan för grön infrastruktur på regional nivå

Yttrande över Naturvårdsverkets redovisning av förslag till handlingsplan för grön infrastruktur på regional nivå Ert dnr: M2013/2500/Nm Vår ref Dnr: 2013/0029/1 Miljödepartementet, registrator Miljödepartementet, att: M. Löfroth Stockholm 12 december 2013 Yttrande över Naturvårdsverkets redovisning av förslag till

Läs mer

Kometprogrammet fas 2, kompletterande metoder vid skydd av skog

Kometprogrammet fas 2, kompletterande metoder vid skydd av skog 1 januari 2012-31 december 2014 Kometprogrammet fas 2, kompletterande metoder vid skydd av skog Version Ändring Ansvarig 1.0 Beslutad 2010-01-22 Projektbeställare 2.0 Beslutad 2010-06-14 Projektbeställare

Läs mer

Nationella sektorsrådet

Nationella sektorsrådet MINNESANTECKNINGAR 1(6) Datum 2019-09-19 Diarienr 2019/2246 Nationella sektorsrådet Datum och tid: 2019-09-13, klockan 10.00 15.00 Plats: Deltagare: Lokal Milano, World Trade Center, Klarabergsviadukten

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Aktuella regeringsuppdrag, översikt

Aktuella regeringsuppdrag, översikt PM 1(11) Datum 2018-02-05 Diarienr Enheten för Policy och analys Svante Claesson 551 83 Jönköping svante.claesson@skogsstyrelsen.se Tfn 036-359 368 Aktuella regeringsuppdrag, översikt Regeringen har gett

Läs mer

Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen/Sylarna/Helags

Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen/Sylarna/Helags Minnesanteckningar Datum Dnr 2017-06-21 511-489-16 Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen/Sylarna/Helags Plats: Datum/Tid: Närvarande: Ej närvarande: Clarion Hotel, Östersund 2017-06-07,

Läs mer

Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås för år 2017

Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås för år 2017 Datum 2017-02-10 Diarienr 2016/1708 1(9) Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås för år 2017 De åtgärder som tas upp i denna åtgärdslista svarar mot regeringsuppdraget om att bistå

Läs mer

Beredningsprocess i länsstyrelsernas arbete inom Miljömålsrådet

Beredningsprocess i länsstyrelsernas arbete inom Miljömålsrådet PROCESSBESKRIVNING 1(7) Beredningsprocess i länsstyrelsernas arbete inom Miljömålsrådet (MMR) 1. Sammanfattning Syftet med detta dokument är att tydliggöra vad som ska gälla för länsstyrelsernas medverkan

Läs mer

Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef

Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef Hållbart skogsbruk en nyckelfråga Miljödimensionen = riksdagens miljökvalitetsmål, inklusive regeringens preciseringar av dessa

Läs mer

Handbok för det interna miljömålsarbetet

Handbok för det interna miljömålsarbetet Handbok för det interna miljömålsarbetet Sida 1 av 7 Gemensamma mål för en gemensam framtid I Sverige har vi beslutat om sexton nationella miljömål. De anger riktningen på arbetet mot ett hållbart samhälle.

Läs mer

Samverkan skogsproduktion, processgrupp

Samverkan skogsproduktion, processgrupp MINNESANTECKNINGAR 1(8) Datum 2017-06-20 Diarienr Samverkan skogsproduktion, processgrupp Tid: 2017-06-08 Plats: Deltagare: Antecknat av: Ärende Granen, Sveaskogs lokaler, Torsgatan 4, Stockholm. Dan Rydberg

Läs mer

Vem får använda din skog? Erik Evestam Äganderättsexpert LRF

Vem får använda din skog? Erik Evestam Äganderättsexpert LRF Vem får använda din skog? Erik Evestam Äganderättsexpert LRF Sid 2 Lantbrukarnas Riksförbund Remissinstanser för Regeringens skrivelse 2012/13:51, framtiden friluftsliv där frågan om Allemansrätten är

Läs mer

PROJEKTiL. Halvtidsrapport. Samlad fastighetsspecifik information

PROJEKTiL. Halvtidsrapport. Samlad fastighetsspecifik information PROJEKTiL 1(7) Halvtidsrapport Samlad fastighetsspecifik information Ett gemensamt projekt mellan Länsstyrelsen i Jönköpings län, Länsstyrelsen i Kronobergs län, Länsstyrelsen i Kalmar län samt Skogsstyrelsen.

Läs mer

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor MINNESANTECKNINGAR 1(6) Datum 2010-01-22 Diarienr 2009/1880 Nationellt sektorsråd för skogliga frågor Tid: 9 december 2009, kl 10.00-15.00 Plats: Deltagare: Antecknat av: Skogsstyrelsens lokaler, Vasagatan

Läs mer

Yttrande på underlagsrapporter från arbetet med att ta fram Sveriges första nationella skogsprogram

Yttrande på underlagsrapporter från arbetet med att ta fram Sveriges första nationella skogsprogram 2016-11-11 1(6) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande på underlagsrapporter från arbetet med att ta fram Sveriges första nationella skogsprogram Bakgrund Regeringen arbetar i bred dialog med organisationer

Läs mer

Slutsatser från gruppdiskussioner vid seminarium om miljömål och kulturmiljöarbete den 3 oktober, Stockholm

Slutsatser från gruppdiskussioner vid seminarium om miljömål och kulturmiljöarbete den 3 oktober, Stockholm Slutsatser från gruppdiskussioner vid seminarium om miljömål och kulturmiljöarbete den 3 oktober, Stockholm Gruppdiskussioner instruktioner En sekreterare är utsedd för varje grupp. Varje grupp utser själv

Läs mer

Landskapsstrategi för Jönköping län ett samverkansprojekt. Vy över Östra Vätterbranterna Foto Anna Lindhagen

Landskapsstrategi för Jönköping län ett samverkansprojekt. Vy över Östra Vätterbranterna Foto Anna Lindhagen Landskapsstrategi för Jönköping län ett samverkansprojekt Vy över Östra Vätterbranterna Foto Anna Lindhagen Syfte tar sin utgångspunkt i naturvärden Syftet har varit att ta fram en strategi för hur biologisk

Läs mer

Remiss avseende skogsstyrelsens Förstudie om ett nationellt skogsprogram för Sverige- Förslag och ställningstaganden (Meddelande 5 2013)

Remiss avseende skogsstyrelsens Förstudie om ett nationellt skogsprogram för Sverige- Förslag och ställningstaganden (Meddelande 5 2013) - -- R E G E R l N G S KAN S L l E T 2013-11-25 L2013/2767/LB Remiss Landsbygdsdepartementet Skogs- och lantbruksenheten Remiss avseende skogsstyrelsens Förstudie om ett nationellt skogsprogram för Sverige-

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är hållbara på lång sikt. Miljökvalitetsmålen

Läs mer

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall PROTOKOLL 7 1(5) Datum 2017-09-26 Diarienr 2016/1145 Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Tisdag 26 september klockan 10:00 12:00 via Skype Johanna From Skogsstyrelsen,

Läs mer

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Protokoll 9 1(7) Datum 2018-03-08 Diarienr 2016/1145 Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Torsdag 8 mars klockan 10:00 12:00 via Skype Johanna From Skogsstyrelsen,

Läs mer

Kommunikationsstrategi för projekt Mera tall

Kommunikationsstrategi för projekt Mera tall Projekt Mera tall 2017-02-07 Sid 1(6) Kommunikationsstrategi för projekt Mera tall 2017-2018 Projektbeställare: Johanna From, Skogsstyrelsen Projektledare:, Skogsstyrelsen Delprojektledare: Ove Arnesson,

Läs mer

Region Östergötlands strategi för stöd till utveckling av skogsnäringen

Region Östergötlands strategi för stöd till utveckling av skogsnäringen Region Östergötlands strategi för stöd till utveckling av skogsnäringen Det finns mycket skog i Östergötland Skogen är en viktig resurs för en grön omställning av samhället Skogsnäringen har stor betydelse

Läs mer

Forum Levande skogar i Jämtlands län

Forum Levande skogar i Jämtlands län MINNESANTECKNINGAR 1(7) Datum Diarienr 2013/12 Forum Levande skogar i ämtlands län Tid: 2013-10-31 Plats: Deltagare: Antecknat av: Dalsvallen/Nyboknätten Bo Karlsson, StoraEnso, Håkan Kristoffersson, Sveaskog,

Läs mer

Ekosystemtjänster i en expansiv region strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv i Stockholms län- Remiss från kommunstyrelsen

Ekosystemtjänster i en expansiv region strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv i Stockholms län- Remiss från kommunstyrelsen Dnr Dnr E E 2014-02890 Sida 1 (5) 2015-01-08 Handläggare Elisabeth Tornberg 08-508 264 07 Till Kommunstyrelsen Ekosystemtjänster i en expansiv region strategi för miljömålet Ett rikt växt- och djurliv

Läs mer

Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag. Erik Törnblom

Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag. Erik Törnblom Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag Erik Törnblom erik.tornblom@havochvatten.se Regeringsuppdraget 2017 Havs- och vattenmyndigheten ska i samarbete med Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen

Läs mer

Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm)

Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm) 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y SKRIVELSE 2015-09-20 Ärendenr: NV-01521-15 Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm) Delredovisning

Läs mer

I denna folder presenteras kortfattat projektets

I denna folder presenteras kortfattat projektets Det går att minska de omfattande betesskadorna på tall. Det går också att öka andelen tall i skogen. Och det går att göra genom ökad samverkan mellan jägare och skogsägare, något som båda grupperna tjänar

Läs mer

Stormen Dagmar fällde 4-5 miljoner skogskubikmeter från Mälardalen i söder till Jämtland och Västernorrland i norr

Stormen Dagmar fällde 4-5 miljoner skogskubikmeter från Mälardalen i söder till Jämtland och Västernorrland i norr PM 1(5) Datum 2012-01-11 Diarienr 2012/121 Clas Fries Box 284, 901 06 Umeå clas.fries@skogsstyrelsen.se Tfn 090-158314 Stormen Dagmar fällde 4-5 miljoner skogskubikmeter från Mälardalen i söder till Jämtland

Läs mer

Naturvärden i nordvästra Sverige

Naturvärden i nordvästra Sverige Naturvärden i nordvästra Sverige Området nordvästra Sverige Fjällnära skog Detaljbild över området Analys Jämförelse av uppgifter mellan nordvästra Sverige och övriga landet Gammal skog 120% Beståndsålder

Läs mer

Forest Stewardship Council Svenska FSC

Forest Stewardship Council Svenska FSC Protokoll från det 2:a sammanträdet med :s styrelse Tid: 18 juni 2010 kl 9.30 16 Plats: :s kansli, Birgittasalen Närvarande: Röstberättigade: Leif Johansson, Klara Helstad, Tomas Ekström, ordf (från punkt

Läs mer

Erfarenheter från Kometområdet Kronobergs län, 2010-2014

Erfarenheter från Kometområdet Kronobergs län, 2010-2014 Erfarenheter från Kometområdet Kronobergs län, 2010-2014 Foto: Mats Blomberg. Kometprogrammet Vad är det? Kronobergs län har under perioden 2010 till 2014 varit ett av fem försöksområden i projektet Kometprogrammet

Läs mer

Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency PROJEKT ARTSKYDD I SKOGEN

Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency PROJEKT ARTSKYDD I SKOGEN Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2015-05-05 1 PROJEKT ARTSKYDD I SKOGEN Hantering av fridlysta arter inom skogsbruket Nyckelbiotop Vattendrag Avverkningsanmält område Spillkråkehäckning

Läs mer

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken Att Christina Frimodig Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Stockholm 2011-11-17 Ert dnr: NV-00636-11 Vårt dnr: 214/2011 Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Läs mer

Vision med Mera Skog i Västerbotten

Vision med Mera Skog i Västerbotten Verksamhetsplan 2010-2012 Innehåll Vision med Mera Skog i Västerbotten... 2 Riktlinjer för Mera Skog i Västerbotten... 3 Utvärdering av tidigare verksamhetsår... 4 Verksamhet 2008, summering av resultat...

Läs mer

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB Vindkraft Öst Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB VKÖ-träff, program 22 maj, Lindesberg 09.00 Samling, kaffe & smörgås 09.30 Inledning, syfte med dagen, deltagarpresentation

Läs mer

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne Länsstyrelsens miljömålsuppdrag Förordning (2007:825) med länsstyrelseinstruktion: 5

Läs mer

1 Långsiktig strategi för Skogsstyrelsens medverkan i det regionala tillväxtarbetet

1 Långsiktig strategi för Skogsstyrelsens medverkan i det regionala tillväxtarbetet PROTOKOLL Nr H- 11/2015 Datum 2015-03-24 1(1) Närvarande: Monika Stridsman Göran Rune Peter Blombäck Göran Lindberg Generaldirektör, beslutande Avdelningschef Enhetschef Handläggare, föredragande Justeras

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland med utblick till samt avstämning av kollektivtrafikens samverkansformer

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland med utblick till samt avstämning av kollektivtrafikens samverkansformer Remiss till kollektivtrafikråden: Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland 2017-2020 med utblick till 2035 - samt avstämning av kollektivtrafikens samverkansformer Hösten 2012 fastställde

Läs mer

VÄLKOMNA! NÄTVERKSKUNSKAP OCH SAMVERKANSPROJEKT WORKSHOP

VÄLKOMNA! NÄTVERKSKUNSKAP OCH SAMVERKANSPROJEKT WORKSHOP VÄLKOMNA! NÄTVERKSKUNSKAP OCH SAMVERKANSPROJEKT WORKSHOP Om Länka Consulting Tider och innehåll 9.00 Start Check in Föreläsning inspiration Workshop Reflektion Check ut 10.45 Avslut Check in Vad hände

Läs mer

LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar

LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar LRF SKOGSÄGARNA YTTRANDE Skogsstyrelsen Naturvårdsverket LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar LRF Skogsägarna vill ge följande synpunkter

Läs mer

Projektplan för Tillsyn för God ekologisk status

Projektplan för Tillsyn för God ekologisk status Projektplan för Tillsyn för God ekologisk status 2009-10-26 Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljövårdsdirektörernas tillsynsgrupp att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det

Läs mer

Uppdrag om översyn av Miljömålssystemet M 2008:02. Utredningen om miljömålssystemet

Uppdrag om översyn av Miljömålssystemet M 2008:02. Utredningen om miljömålssystemet Uppdrag om översyn av Miljömålssystemet M 2008:02 Ur utredningsdirektivet Det är regeringens uppfattning att en tydlig målstruktur kombinerad med ett uppföljningssystem och ett väldefinierat ansvar möjliggör

Läs mer

Minnesanteckningar från Kommungruppens första möte

Minnesanteckningar från Kommungruppens första möte Minnesanteckningar från Kommungruppens första möte 18 oktober 2017, Stockholm Deltagare; Gunilla Glasare (ordförande) SKL Anders Fredriksson Knivsta kommun Eric Åkerlund Västra Götalandsregionen Ingemar

Läs mer

1 (10) REDOVISNING Ärendenr: NV SKS dnr 2014/2313. Er referens: M20l4/2010/Nm

1 (10) REDOVISNING Ärendenr: NV SKS dnr 2014/2313. Er referens: M20l4/2010/Nm 1 (10) REDOVISNING 2017-03-16 Ärendenr: NV-06416-14 SKS dnr 2014/2313 Er referens: M20l4/2010/Nm Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Slutredovisning av regeringsuppdrag att

Läs mer

Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se. Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi

Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se. Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi Ingrid Oikari Beslut: 2005-04-12 Miljömålsrådets kansli Ingrid.Oikari@naturvardsverket.se Miljömålsrådets informations- och kommunikationsstrategi Innehåll: 1 BAKGRUND, SYFTE OCH UPPDRAG... 3 1.1 MILJÖMÅLSRÅDETS

Läs mer

Viltmyndigheten- jakt och viltförvaltning i en ny tid

Viltmyndigheten- jakt och viltförvaltning i en ny tid Viltmyndigheten- jakt och viltförvaltning i en ny tid -ett delbetänkande från (SOU 2013:71) Särskild utredare Håkan Larsson Särskild utredare Håkan Larsson Sekreterare Nina Nordengren (jurist) och Jens

Läs mer

Seminarieledare: Lennart Folkesson, VTI och Martin Ljungström, Sweco Infrastructure AB

Seminarieledare: Lennart Folkesson, VTI och Martin Ljungström, Sweco Infrastructure AB Mångfaldskonferensen 2008 Seminarium: Kumulativa effekter Seminarieledare: Lennart Folkesson, VTI och Martin Ljungström, Sweco Infrastructure AB Inledning Med kumulativa effekter avses den samlade effekten

Läs mer

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Presentation 1. Bakgrund miljömålssystemet 2. Förändringar 3. Vad innebär förändringarna för Västerbottens

Läs mer