Nationellt sektorsråd för skogliga frågor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nationellt sektorsråd för skogliga frågor"

Transkript

1 MINNESANTECKNINGAR 1(5) Datum Diarienr 2011/896 Nationellt sektorsråd för skogliga frågor Tid: Plats: Deltagare: Antecknat av: Ärende Finlandshuset, Snickarbacken 4, Stockholm Monika Stridsman Skogsstyrelsen, Mats Sandgren SCA, Leif Gren Riksantikvarieämbetet, Viktoria Hallberg Svenska Hembygdsförbundet, Ulf Sandström SMF Skogsentreprenörerna, Linda Berglund, WWF, Marie Larsson Stern Sveaskog, Stefan Forsmark Sametinget, Ulf Sterler Jägarförbundet, Anna- Helena Lindahl Naturvårdsverket, Jonas Eriksson Norra Skogsägarna, Linda Hedlund LRF, Karin Åström SNF, Jonas Rudberg (del av möte) SNF, Mårten Larsson Skogsindustrierna, Yngve Daoson GS-facket. Övriga från Skogsstyrelsen: Jimmy Lundblad, Bertil Österberg, Erik Sollander Frånvarande: SLU, Friluftsfrämjandet, GS-facket Erik Sollander Innehåll/Resultat 1 inledning Monika S hälsade samtliga välkomna En kort presentationsrunda hölls. Övriga frågor: Norra skogsägarna har lyft 19 SVL. 2 Information Media: Monika S: Informerade om den senaste tidens mediala fokus på skog och främst hänsynen i skogsbruket. Skogsriket: Monika S: Landsbygdsdepartementet hearing om Skogsriket den 4 maj. Hearingen diskuterades. Flera menade att många bra inlägg gjordes.. Även Fora och Fauna konferensen togs upp. Skogsbruket har blivit bättre på att delta, vilket är värdefullt. Regeringsuppdrag: Erik S: Sedan förra mötet har vi fått de två uppdrag om jämställdhet som vi då annonserade. Ett avser Skogen i skolan och ett att förbättra kvinnliga skogsägares situation. Dessutom planeras ett uppdrag om ökad produktion i skogen I diskussionen påpekades att det är viktigt att Skogsstyrelsen i känsliga frågor sköter intressentprocesserna väl. Ställdes även en fråga om utredningen om främmande trädslag som Skogsstyrelsen tidigare redovisat. Hur har den fallit ut? Monika S: Vi kontrollerar med regeringskansliet hur beredningen av främmande trädslag går och återkopplar till er. 3 SNF:s syn på skog och skogspolitik Karin Åström redovisade Naturskyddsföreningens övergripande syn på skog och skogsbruk. Jonas Rudberg gjorde en fylligare presentation (se bilaga 1).

2 Skogsstyrelsen Minnesanteckningar (4) Ärende 4 Återkopplingar sedan förra mötet. Innehåll/Resultat SNFs bild av skog och skogsbruk diskuterades. Monika S: Som en övrig fråga har vi Skogsindustrierna rapport Levande skogar. Kan vi ta den nu? Som referens? Mårten L delade ut och redovisade skogsindustriernas rapport Levande skogar. Rapporten behandlar hur väl såväl de politiskt satta som företagens egna mål har nåtts och vilket arbete som återstår. Rapporten och dess slutsatser diskuterades. Monika S: Jag noterar att det finns stora olikheter mellan hur SNF och Skogsindustrierna redovisar sina bilder av hur läget ser ut i skogen. Det kan vara intressant att gemenamt utforska om det finns områden/frågor där större samsyn/samarbete kan finnas med bibehållen respekt för att SNF och Skogsindustrierna har olika roller. Polytax: Erik S: Sedan förra mötet har vi ändrat i vår polytax instruktion och i princip återinfört den gamla sammanvägningsmodellen till slutomdöme som vi haft före Dock ingår även kulturmiljöfrågorna nu i sammanvägningen, vilket det inte gjorde förr. De resultat som nu presenterats är rensade från effekter av den sammanvägningsmodell som vi använt under 2009 och De sista resultaten pekar på en försämring med lägre andel som klarar LIT nivån respektive bättre än LIT. Det område som oftast inte klarar LIT kraven är Hänsynskrävande biotoper. Polytaxresultaten diskuterades. Skogsbruket framförde kritik mot de senaste resultaten. Återkopplingen av resultaten måste skötas mycket bättre. Nuvarande situation är mycket frustrerande. Avverkningsanmälan 18 SVL, Kvikkjokk: Monika S: På förra mötet reste SNF frågan varför vi inte använt 18 SVL i detta fall. Vi lovade att återkoppla på detta möte. Bertil Ö: Skogsstyrelsen fick in en ansökan om avverkningstillstånd för två området i Änok-deltat. Områdena har mycket höga naturvärden och bedöms hålla nyckelbiotopsklass. Ärendet har tagit lång tid. I grunden är regelverket byggt så att markägaren har rätt att få avverkningstillstånd om det går att få upp ny föryngring, och man tar nödvändig hänsyn enligt 30 SVL. Dessutom finns en specialregel i 18 SVL som kom till 1991 i samband med en omdaning av det fjällnära regelverket. I 18 SVL finns möjlighet att helt vägra avverkning. Regeln är dock kopplad till ett krav att samhället då måste betala för intrånget enligt samma regelverk som gäller för expropriationer, formellt skydd m.m. Att använda 18 innebär dock, trots den kostnaden, inget långsiktigt skydd, utan markägaren kan återkomma med nya ansökningar. I så motto är regeln inte ändamålsenlig och Skogsstyrelsen har hitintills inte tillämpat den. Vidare var området inte prioriterat i den nationella strategin för formellt skydd. Området har tidigare varit uppe två gånger i olika reservatsbildningar, men har plockats bort. Sammantaget innebar detta att Skogsstyrelsen valde att inte tillämpa 18 SVL. I stället har man specificerat hänsyn som ska tas vid avverkningen enligt 30 SVL.

3 Skogsstyrelsen Minnesanteckningar (4) Ärende Innehåll/Resultat Granbarkborre: Erik S: Före jul beslutade Skogsstyrelsen om ett bekämpningsområde för granbarkborre avseende 6 kommuner i Västernorrland och 2 i Jämtland. Vi har sedan fått påstötningar från skogsbruket om att området behöver utvidgas. SCA och Norrskog har genomfört flyginventeringar. På basis av dessa har vi lagt ett förslag om att utvidga området med 7 församlingar i Strömsunds kommun. Förslaget är f.n. på remiss till den 10 maj. Hitintills har inga negativa synpunkter på förslaget inkommit. En GD-dragning är planerad till den 20 maj, och i händelse av att vi går vidare avser vi föra förslaget till styrelsen den 1 juni, i så fall med juridiskt ikraftträdande den 15 juni. Omarbetning 30 SVL: Monika S: På förra mötet landade vi i att förlänga remisstiden. Skogsstyrelsens styrelse har uppdragit åt mig att bedöma hur den vidare tidplanen bör läggas upp. Att gå till beslut i juni som planerat, är kanske för tidigt. Den vidare processen diskuterades. Flertalet menade att man bör ge omarbetningsprocessen mer tid. Möjligen kan man gå till beslut i några frågor där tillräcklig samsyn har kunnat nås. 5 EU:s skogsstrategi Erik S: Skogspolitik inom EU är en angelägenhet för medlemsstaterna, inte för Kommissionen. Dock har medlemsländerna 1998 beslutat om en gemensam skogsstrategi, som man nu avser att omarbeta. Arbetet ska ske i en tillfällig arbetsgrupp (KOM, ca 15 medlemsländer, NGOs) under Standing Forest Committee, Arbetet börjar nu i maj och avses vara klart i feb/mars Några frågor man avser lägga till är: Klimat, bioenergi, olaglig avverkning, innovationsfrågor. 6 EU:s timmerförordning 7 Miljömålen, Fördjupad utvärdering Vilka frågor bör strategin fokusera på? Innebörden av skogsstrategin diskuterades, EU:s Forest action plan är exempelvis baserad på strategin. Några aktörer skickar in synpunkter efter mötet. Frågan tas upp igen i sektorsrådet i höst. Erik S: Skogsstyrelsen har även fått ett regeringsuppdrag att ge förslag till nationella bestämmelser som kompletterar EU:s timmerförordning. Arbetet pågår, Stefan Karlsson är projektledare. Skogsstyrelsen kommer att fortsätta använda den referensgrupp som Landsbygdsdepartementet tidigare samlat. Jimmy Lundblad tar nu över rollen som miljömålsansvarig för Levande skogar efter Ulrika Siira, som kommer att börja på den nya Havs- och vatten myndigheten. Jimmy L: Den fördjupade utvärderingen är en av processerna i miljömålsarbetet och pågår sen i höstas. Naturvårdsverket har huvuduppdraget, Skogsstyrelsens roll är att samverka, bidra med underlag, analyser m.m. Uppdraget har två delar, varav den första, med bl.a. preciseringar av miljömålen, har lämnats till regeringen. Vad vi förstår kommer förslagen att remitteras.

4 Skogsstyrelsen Minnesanteckningar (4) Ärende Innehåll/Resultat Den andra delen pågår. Där ingår bl.a.: Bedöma miljötillstånd och göra en prognos om möjligheterna att nå och generationsmål, miljökvalitetsmål och beslutade etappmål. Utvärdera styrmedel och åtgärder som använts för att nå målen Identifiera synergier och bakomliggande problem Vilka områden behöver ytterligare insatser? Arbetet ska vara klart första kvartalet Tre frågor: Referensgrupp; Frågor att beakta; Komplettera kunskap. Arbetet diskuterades. De flesta menade att sektorsrådet är väl lämpat som referensgrupp, vid behov kompletterat med särskilda arbetsgrupper likt förra FU:n. Inom Future forests finns en hel del ny kunskap som kan visa sig mycket värdefull. Monika S: Vi har flera tyngre processer som pågår. FU, Kunskapsplattform, Polytax m.m. Jag ser ett behov av att skapa en övergripande processbeskrivning så att vi ser hur saker hänger ihop. Jimmy och Erik tar fram ett förslag till den 25 maj. 8 Kunskapsplattformen Monika S: I fredags rapporterade vi formellt till Regeringen. En av de tyngre slutsatserna är att det finns ett stort behov av en fortsatt process. Den 25 maj håller Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen ett seminarium om resultaten, följt av en workshop ledd av regeringskansliet. Den 8 juni avser vi att inleda en rad seminarier för att mer handgripligt gå vidare i analyserna. Rådets ledamöter uppmanades att delta i arbetet. Erik S: Till den här punkten la vi även till frågan om den fortsatta processen för att utveckla nya sektorsmål. Se bifogat underlag. I korthet kommer vi till att vi bör avvakta till arbetet med miljömålen kommit längre. Dels av formella skäl, en myndighet får inte bedriva politisk verksamhet och nu vet vi inte vilka områden regeringen avser utveckla etappmål för, men också eftersom vi ser att det finns vinster i att följa miljömålssystemet i hur mål formuleras. I diskussionen framkom stor samstämmighet i slutsatsen att avvakta med nya sektorsmål. Även om det tar lite tid kan de gamla målen fortsätta dra tills nya finns. 9 Övriga frågor Skogsindustriernas rapport Levande skogar: (se punkt 3) Omarbetning av 29 Skogsvårdslagen Jonas E. Hur ser omarbetningsprocessen ut, tidplan, remiss, m.m.? Monika S: Vi gör ett separatutskick av tidplan mm under nästa vecka. 10 Mötets avslutande Nästa möte äger rum den 16 september.

5 Bilaga 1 Skog till nytta för alla? Nationella sektorsrådet 6 maj 2011 Jonas Rudberg

6

7 1958

8 1973

9 1986

10 2000

11 Efter J.Svensson & P.Sandström, Institutionen för skoglig resursanalys, SLU 2004

12 10 8 mars 2009 Bild: Hans Sundström

13 10 mars

14 1807 skogslevande arter är rödlistade < 4 procent av prod skogsmarken skyddad varav ~ 2 procent nedom fjällskogen Naturvårdshänsyn infördes på 90-talet, minskar nu samtidigt som avverkningen ökat

15 Rödlistade arter finns ju överallt Antal rödlistade arter och åldersklasser (efter A Dahlberg)

16 "...ska planera skogsbruket i syfte att uppnå en landskapsekologiskt balanserad åldersfördelning, med särskilt beaktande av andelen äldre skog i landskap med brist på sådan" (FSC SW 6.1.2)

17 Vi lämnar rejäla hänsynsytor

18

19

20 Reservaten hotar jobben Storskogsbruket Den dramatiska minskningen kan inte förklaras med naturvård och fler reservat som några hävdar. Under perioden avsattes bara några promille av skogen i reservat! Arbetstimmar (tusental)

21 Skogbruket motverkar klimatförändringarna + anger källa anger sänka

22 Vad gör Naturskyddsföreningen? Inventerar skyddsvärd skog, dokumenterar skogsskötsel mm Publicerar rapporter, PM, artiklar (svenska, engelska, tyska) Kartlägger tätortsnära skog, utbildar (Skogen som klassrum) Undersöker alternativa skogsbruksmetoder hyggesfritt Leder artprojekt och arbetar för att bevara/återskapa lövskogar Uppvaktar beslutsfattare om lagfrågor, reservatsanslag, miljömål, klimat/skogsfrågor, EU-politik mm Samarbetar med stort antal organisationer i Syd om bland annat tropisk skog fokus biologisk mångfald och mänskliga rättigheter Med mera

23 Inventerar.

24 Dokumenterar

25 Rapporterar

26 Skogen runt knuten. Skogen som klassrum

27 Lövskogar / vitrygg

28 Hyggesfritt skogsbruk! Påverkan på rödlistade och signalarter, generaliserad tabell (efter A Dahlberg)

29

30 Vad räcker pengarna till?

31 Skogsvårdslagen 30 Naturskyddsföreningen anser att skogsvårdslagen behöver omarbetas Skogsstyrelsen översyn av 30 är därför angelägen och välkommen; Naturskyddsföreningen anser inte att förslaget i nuvarande utformning sammantaget innebär väsentliga förbättringar; Naturskyddsföreningen avstyrker en rad förslag, såsom regler för prioritering av hänsyn, exkludering av rödlistade arter, exkludering ur föreskrifter om skogsbilvägar, skyddsdikning mm; Naturskyddsföreningen tillstyrker andra förslag, t ex om att inkludera vattenmiljöer, hyggesfritt skogsbruk, vissa ändringar och kompletteringar gällande trädslagsblandning, hänsynskrävande biotoper och återskapande av naturvärden; Naturskyddsföreningen anser att skogens sociala värden och hänsyn till dessa behandlats alltför summariskt och ger en rad förslag till förbättringar

32 EU:s handlingsplan för skogen Forest Action Plan Få konkreta åtaganden och åtgärder, mest mjuka formuleringar som "främja, "MS uppmanas att" o.s.v. FAP är ändå ett väsentligt steg mot en mer samordnad skogspolitik inom unionen En sådan utveckling är av godo, under förutsättning att en samordnad EU-politik medför att skogsbruket blir mer ekologiskt och socialt hållbart Sverige är ett av unionens ledande skogsländer, sett till både skogsareal och skogsnäringens ekonomiska omfattning, och skulle kunna vara en viktig röst i EU för att påverka utvecklingen i önskvärd riktning! [ur vårt remissvar 2006 när handlingsplanen antogs]

33 Några avslutande tankar Den svenska skogsindustrin är Starkt centraliserad, ett oligopol + vertikalt integrerad En stark lobbyist med goda kontakter inom regeringskansliet Väl medveten om vikten av naturvård och biologisk mångfald Mindre bra på att ta hänsyn till naturvård och biologisk mångfald, trots ofta goda ambitioner och en relativt hög ambitionsnivå Övertygad om att den svenska modellen är bäst i världen Men också: Mycket lyhörd inför frågor och krav från världsmarknaden

34 Tack för uppmärksamheten!

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor MINNESANTECKNINGAR 1(6) Datum 2010-09-20 Diarienr 2010/962 Nationellt sektorsråd för skogliga frågor Tid: 2010-09-07 Plats: Deltagare: Antecknat av: Skogsstyrelsens lokaler, Vasagatan 52, Stockholm Monika

Läs mer

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor MINNESANTECKNINGAR 1(5) Datum 2009-09-04 Diarienr 2009/1880 Nationellt sektorsråd för skogliga frågor Tid: 4 september 2009, kl 10.00-15.00 Plats: Deltagare: Antecknat av: Skogsstyrelsens lokaler, Vasagatan

Läs mer

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor MINNESANTECKNINGAR 1(6) Datum 2010-01-22 Diarienr 2009/1880 Nationellt sektorsråd för skogliga frågor Tid: 9 december 2009, kl 10.00-15.00 Plats: Deltagare: Antecknat av: Skogsstyrelsens lokaler, Vasagatan

Läs mer

Möte i processgruppen till Samverkansprocess skogsproduktion

Möte i processgruppen till Samverkansprocess skogsproduktion MINNESANTECKNINGAR Datum 2019-02-18 Möte i processgruppen till Samverkansprocess skogsproduktion Tid: Måndag den 18 februari 2019 kl. 08.30-11.40 Plats: Deltagare: Skype Linda Eriksson Skogsindustrierna,

Läs mer

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor MINNESANTECKNINGAR 1(4) Datum 2010-12-07 Diarienr 2010/962 Nationellt sektorsråd för skogliga frågor Tid: 2010-12-02 Plats: Deltagare: Antecknat av: Ärende Norra Latin, Drottninggatan 71B, Stockholm Monika

Läs mer

ansvaret för friheten?

ansvaret för friheten? Att hitt ätt till V h Att hitta rätt tillsammans Vem har ansvaret för friheten? Ett handslag eller hårdare reglering? Översyn och framtagande av nya nationella skogliga sektorsmål under 2010 och 2011 Regeringsuppdrag

Läs mer

Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43)

Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-06-18 M2013/1659/Nm Regeringskansliet Miljödepartementet 103 33 Stockholm Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43) Miljömålsberedningen har i uppdrag

Läs mer

Möjliga insatser för ökad produktion clas.fries@skogsstyrelsen.se Tall 80-100 år

Möjliga insatser för ökad produktion clas.fries@skogsstyrelsen.se Tall 80-100 år Möjliga insatser för ökad produktion clas.fries@skogsstyrelsen.se Tall 80-100 år Contortatall 15-20 år Tall 10 år Först en trailer SKA 15 (Skogliga konsekvensanalyser 2015) SKA 15 beskriver skogens utveckling

Läs mer

LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar

LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar LRF SKOGSÄGARNA YTTRANDE Skogsstyrelsen Naturvårdsverket LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar LRF Skogsägarna vill ge följande synpunkter

Läs mer

Ändringar i skogsvårdslagstiftningen 1 januari 2016

Ändringar i skogsvårdslagstiftningen 1 januari 2016 INFORMATION 1(5) Datum 2015-12-22 Diarienr 2015/1087 Tillsynsenheten Jörgen Ringagård 551 83 Jönköping jorgen.ringagard@skogsstyrelsen.se Tfn 036-359315, fax 036-166170 Ändringar i skogsvårdslagstiftningen

Läs mer

Arbetet med biologisk mångfald måste fortsätta

Arbetet med biologisk mångfald måste fortsätta Pressmeddelande 67/2017 2017-05-18 Miljö- och energidepartementet Hanna Björnfors Pressekreterare hos miljöminister Karolina Skog 072-500 92 11 Arbetet med biologisk mångfald måste fortsätta Regeringen

Läs mer

Skogspolitik. Motion till riksdagen 2016/17:3172. Förslag till riksdagsbeslut. Motivering. av Jonas Jacobsson Gjörtler m.fl. (M) M132 Kommittémotion

Skogspolitik. Motion till riksdagen 2016/17:3172. Förslag till riksdagsbeslut. Motivering. av Jonas Jacobsson Gjörtler m.fl. (M) M132 Kommittémotion Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3172 av Jonas Jacobsson Gjörtler m.fl. (M) Skogspolitik Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av att

Läs mer

Hållbarhet, skog och frihet under ansvar. Linda Berglund, Världsnaturfonden WWF 23 februari 2011

Hållbarhet, skog och frihet under ansvar. Linda Berglund, Världsnaturfonden WWF 23 februari 2011 Hållbarhet, skog och frihet under ansvar Linda Berglund, Världsnaturfonden WWF 23 februari 2011 Slaget om den svenska skogen Biologisk mångfald Vatten Virke Bioenergi Rennäring Topic can go here Presentation

Läs mer

Skogspolitik. (ur Okända djur Text: Beppe Wolgers, Musik: Olle Adolphson)

Skogspolitik. (ur Okända djur Text: Beppe Wolgers, Musik: Olle Adolphson) DET HÄR GÖR VI Vilka är vi? Skogsstyrelsen är en statlig myndighet för frågor som rör skog. Vi är en lokalt förankrad myndighet vilket innebär att vi har kunskap om det område där du bor och de specifika

Läs mer

Remissyttrande över Miljömålsberedningens delbetänkande Hållbar markanvändning, Del 1, SOU 2013:43

Remissyttrande över Miljömålsberedningens delbetänkande Hållbar markanvändning, Del 1, SOU 2013:43 SVEBIO Svenska Bioenergiföreningen /Sofia Backéus 2013-09- 30 REMISSYTTRANDE M2013/1659/Nm Till Miljödepartementet 103 33 Stockholm m.registrator@regeringskansliet.se michael.lofroth@regeringskansliet.se

Läs mer

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen är Sveriges skogliga myndighet. Vår uppgift är att bidra till ett hållbart skogsbruk med god miljöhänsyn. mer information finns på www.skogsstyrelsen.se

Läs mer

Regeringsuppdrag om Värdefulla skogar

Regeringsuppdrag om Värdefulla skogar Regeringsuppdrag om Värdefulla skogar Hearing Stockholm, 2016-10-05 Program 10:15 Inledning Uppdraget Utvärderingen Nuläge värdefulla skogar Vägvalen i korthet 11:40 Lunch 12:30 Diskussioner om några vägval

Läs mer

Uppstartsträff för arbetsgrupper för utveckling av målbilder för god miljöhänsyn Stockholm 2015-03-26

Uppstartsträff för arbetsgrupper för utveckling av målbilder för god miljöhänsyn Stockholm 2015-03-26 Uppstartsträff för arbetsgrupper för utveckling av målbilder för god miljöhänsyn Stockholm 2015-03-26 Målbilderna i ett större sammanhang Monika Stridsman, Generaldirektör Skogsstyrelsen Sten Frohm, Skogsdirektör

Läs mer

Ny skogspolitik! Johanna Sandahl. Regeringsförklaringen och budgetpropositionen. Alla miljömål ska nås! Nytt miljömålsråd inrättas

Ny skogspolitik! Johanna Sandahl. Regeringsförklaringen och budgetpropositionen. Alla miljömål ska nås! Nytt miljömålsråd inrättas Ny skogspolitik! Johanna Sandahl Regeringsförklaringen och budgetpropositionen Alla miljömål ska nås! Nytt miljömålsråd inrättas Fler naturskogar skyddas Naturvårdshänsynen ska öka i brukad skog Ca 1 miljard

Läs mer

Åtgärdsprogram för levande skogar

Åtgärdsprogram för levande skogar sprogram för levande skogar Hyggesfritt skogsbruk i Spikbodarna Östersunds kommun Skogens och skogsmarkens värde för biologisk produktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras samt

Läs mer

Aktuella regeringsuppdrag, översikt

Aktuella regeringsuppdrag, översikt PM 1(11) Datum 2018-02-05 Diarienr Enheten för Policy och analys Svante Claesson 551 83 Jönköping svante.claesson@skogsstyrelsen.se Tfn 036-359 368 Aktuella regeringsuppdrag, översikt Regeringen har gett

Läs mer

Så skyddas värdefull skog den nationella strategin för formellt skydd av skog

Så skyddas värdefull skog den nationella strategin för formellt skydd av skog Så skyddas värdefull skog den nationella strategin för formellt skydd av skog Beställningar Ordertel: 08-505 933 40 Orderfax: 08-505 933 99 E-post: natur@cm.se Postadress: CM-Gruppen, Box 110 93, 161 11

Läs mer

Miljöhänsyn vid föryngringsavverkning resultat från Skogsstyrelsens Polytaxinventering (P1), avverkningssäsong 1998/ /2010

Miljöhänsyn vid föryngringsavverkning resultat från Skogsstyrelsens Polytaxinventering (P1), avverkningssäsong 1998/ /2010 PM 1(8) Datum 2011-04-11 Diarienr 2011/1993 Skogsenheten Skogsavdelningen Malin Andersson, Naturvårdsspecialist malin.andersson@skogsstyrelsen.se Tfn 0451-383 107, 070-345 83 25 Miljöhänsyn vid föryngringsavverkning

Läs mer

Akvatiskt områdesskydd särskilt RU värdefulla sjöar och vattendrag

Akvatiskt områdesskydd särskilt RU värdefulla sjöar och vattendrag Akvatiskt områdesskydd särskilt RU värdefulla sjöar och vattendrag Uppdrag i Havs- och vattenmyndighetens regleringsbrev för 2017 Fredrik Nordwall Enhetschef Biologisk mångfald Skydd av landområden, sötvattensområden

Läs mer

Samverkan skogsproduktion, processgrupp

Samverkan skogsproduktion, processgrupp MINNESANTECKNINGAR 1(3) Datum 2017-10-20 Diarienr 2017/824 Samverkan skogsproduktion, processgrupp Tid: 2017-10-19 Plats: Deltagare: Skype Dan Rydberg Skogsstyrelsen, Tommy Nilsson Sveaskog, Johan Sonesson

Läs mer

Samverkansprocess skogsproduktion

Samverkansprocess skogsproduktion PM 1(5) Datum 2017-03-17 Samverkansprocess skogsproduktion Beskrivning av processgrupp, arbetsgrupper, åtgärdsområden, och det fortsatta arbetet i samverkansprocess för skogsproduktion. 1. Beskrivning

Läs mer

Erik Petré, Häradsallmänningarnas förbund, Christian Rimpi, Jokkmokks allmänning, Malin Sahlin, Naturskyddsföreningen. Erik Sollander, Carl Appelqvist

Erik Petré, Häradsallmänningarnas förbund, Christian Rimpi, Jokkmokks allmänning, Malin Sahlin, Naturskyddsföreningen. Erik Sollander, Carl Appelqvist MINNESANTECKNINGAR 1(5) Datum 2017-03-23 Diarienr 2017/824 Tid: 2017-03-16 Plats: Deltagare: WTC, Stockholm Ordf: Dan Rydberg Skogsstyrelsen, Tommy Nilsson Sveaskog, Linda Eriksson Skogsindustrierna, Karin

Läs mer

Framtidens hållbara skogsbruk med fokus på vattenmiljöer och jämställdhet

Framtidens hållbara skogsbruk med fokus på vattenmiljöer och jämställdhet Framtidens hållbara skogsbruk med fokus på vattenmiljöer och jämställdhet Konferensen är ett led i projektet Friskare Skogsvattens arbete att genomföra kompetensutvecklingsinsatser tillsammans med skogsägare

Läs mer

Yttrande över Indikatorer för miljökvalitetsmålet Levande skogar. Naturskyddsföreningens remissvar

Yttrande över Indikatorer för miljökvalitetsmålet Levande skogar. Naturskyddsföreningens remissvar Stockholm 13 september 2018 Er ref/dnr: 2016/660 Vårt dnr: 2018/0096 Yttrande över Indikatorer för miljökvalitetsmålet Levande skogar. Naturskyddsföreningens remissvar Sammanfattning Naturskyddsföreningen

Läs mer

Miljömålberedningens delbetänkande Långsiktigt Hållbar Markanvändning, del 1, SOU 2013:42

Miljömålberedningens delbetänkande Långsiktigt Hållbar Markanvändning, del 1, SOU 2013:42 Stockholm den 30 september 2013 Regeringskansliet Miljödepartementet Remissyttrande M2013/1659/Nm Miljömålberedningens delbetänkande Långsiktigt Hållbar Markanvändning, del 1, SOU 2013:42 Sveaskog har

Läs mer

Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef

Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef Hållbart skogsbruk en nyckelfråga Miljödimensionen = riksdagens miljökvalitetsmål, inklusive regeringens preciseringar av dessa

Läs mer

VÄLKOMMEN STRATEGI FÖR SKYDD AV VÄRDEFULLA SKOGAR

VÄLKOMMEN STRATEGI FÖR SKYDD AV VÄRDEFULLA SKOGAR VÄLKOMMEN STRATEGI FÖR SKYDD AV VÄRDEFULLA SKOGAR 2017-03-20 Programmet för dagen Inledning Regeringsuppdraget och genomförande Grunderna i strategin Förändringar Bensträckare Arealfördelning och mål Frågor

Läs mer

Uppdrag om översyn av Miljömålssystemet M 2008:02. Utredningen om miljömålssystemet

Uppdrag om översyn av Miljömålssystemet M 2008:02. Utredningen om miljömålssystemet Uppdrag om översyn av Miljömålssystemet M 2008:02 Ur utredningsdirektivet Det är regeringens uppfattning att en tydlig målstruktur kombinerad med ett uppföljningssystem och ett väldefinierat ansvar möjliggör

Läs mer

Ert D.nr. 2010/7959. Synpunkter på Skogsstyrelsens utkast till Fördjupad utvärdering version

Ert D.nr. 2010/7959. Synpunkter på Skogsstyrelsens utkast till Fördjupad utvärdering version Skogsstyrelsen Enheten för Policy och Analys Jimmy Lundblad Vallgatan 8 551 83 Skogsstyrelsen Tomas Thuresson tomas.thuresson@skogsindustrierna.org 08-762 79 63 072-546 79 63 2012-02-09 Ert D.nr. 2010/7959

Läs mer

KORT OM WWF +100 +5000 +5M. WWF finns i över 100 länder, på 5 kontinenter. WWF har över 5,000 anställda i världen. WWF grundades 1961, Sverige 180 000

KORT OM WWF +100 +5000 +5M. WWF finns i över 100 länder, på 5 kontinenter. WWF har över 5,000 anställda i världen. WWF grundades 1961, Sverige 180 000 Skog, ekologisk hållbarhet, och frihet under ansvar Linda Berglund, Världsnaturfonden WWF 7 april 2011 KORT OM WWF +100 WWF finns i över 100 länder, på 5 kontinenter +5000 WWF har över 5,000 anställda

Läs mer

Strategi för formellt skydd av skog i Gotlands län

Strategi för formellt skydd av skog i Gotlands län www.i.lst.se Strategi för formellt skydd av skog i Gotlands län Bilaga 1: Sammanfattning av den nationella strategin Sammanfattning Nationell strategi för formellt skydd av skog Detta dokument redovisar

Läs mer

Förslag till ändringar i Skogsstyrelsens föreskrifter (SKSFS 2011:7) och allmänna råd till skogsvårdslagen och i skogsvårdsförordningen (1993:1096)

Förslag till ändringar i Skogsstyrelsens föreskrifter (SKSFS 2011:7) och allmänna råd till skogsvårdslagen och i skogsvårdsförordningen (1993:1096) Vårt Dnr: 2015/027 Till Skogsstyrelsen Jönköping Stockholm 2015-08-21 Förslag till ändringar i Skogsstyrelsens föreskrifter (SKSFS 2011:7) och allmänna råd till skogsvårdslagen och i skogsvårdsförordningen

Läs mer

SKOGSVISION. Livfulla skogslandskap och ekosystembaserat nyttjande

SKOGSVISION. Livfulla skogslandskap och ekosystembaserat nyttjande SKOGSVISION Livfulla skogslandskap och ekosystembaserat nyttjande LIVFULLA SKOGSLANDSKAP OCH EKOSYSTEMBASERAT NYTTJANDE Världens skogar är en vital resurs som förser oss alla med ekonomiska och miljömässiga

Läs mer

Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag. Erik Törnblom

Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag. Erik Törnblom Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag Erik Törnblom erik.tornblom@havochvatten.se Regeringsuppdraget 2017 Havs- och vattenmyndigheten ska i samarbete med Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen

Läs mer

Utlysning av pengar till informationsinsatser om ökad biologisk mångfald eller klimatpåverkan.

Utlysning av pengar till informationsinsatser om ökad biologisk mångfald eller klimatpåverkan. Datum 2018-04-04 1(6) Utlysning av pengar till informationsinsatser om ökad biologisk mångfald eller klimatpåverkan. Skogsstyrelsen utlyser 5 miljoner kronor för att anordna informationsinsatser och/eller

Läs mer

Med miljömålen i fokus

Med miljömålen i fokus Bilaga 2 Med miljömålen i fokus - hållbar användning av mark och vatten Delbetänkande av Miljömålsberedningen Stockholm 2014 SOU 2014:50 Begrepp som rör miljömålssystemet Miljömålssystemet Generationsmålet

Läs mer

Levande skogar. omgivande förkastningssluttningar och Tylöskogen-Tiveden i söder.

Levande skogar. omgivande förkastningssluttningar och Tylöskogen-Tiveden i söder. Miljömålet Levande skogar Skogens och skogsmar kens värde för biologisk produktion ska skyddas samtidigt som den biolo giska mångfalden bevaras samt kulturmiljövärden och sociala värden vär nas. Sist i

Läs mer

Nationella sektorsrådet

Nationella sektorsrådet MINNESANTECKNINGAR 1(5) Datum 2017-09-29 Diarienr 2017/625 Nationella sektorsrådet Tid: 2017-09-26, kl 10.00 15.00 Plats: Deltagare: Lokal Sydney, World Trade Center, XX 1, Stockholm Herman Sundqvist Skogsstyrelsen,

Läs mer

Naturvård på nya sätt: Vad krävs för att klara biologisk mångfald?

Naturvård på nya sätt: Vad krävs för att klara biologisk mångfald? Naturvård på nya sätt: Vad krävs för att klara biologisk mångfald? Per Angelstam Stockholm 2011-03-22 Arter Biotoper Processer Landskap i region Bestånd i landskap Träd i bestånd Global Krävs = Konventioner

Läs mer

Uppdrag att utarbeta prognoser för flöden av växthusgaser till och från skog och skogsmark för åren

Uppdrag att utarbeta prognoser för flöden av växthusgaser till och från skog och skogsmark för åren Regeringsbeslut IV 1 2018-02-22 N2018/01213/SK Näringsdepartementet Sveriges lantbruksuniversitet Box 7070 750 07 Uppsala Uppdrag att utarbeta prognoser för flöden av växthusgaser till och från skog och

Läs mer

Remiss Fördjupad utvärdering av Levande Skogar

Remiss Fördjupad utvärdering av Levande Skogar LRF SKOGSÄGARNA REMISSYTTRANDE Dnr 2015/7077 Er ref 2013/3340 Skogsstyrelsen Remiss Fördjupad utvärdering av Levande Skogar LRF och Skogsägarföreningarna Södra, Mellanskog, Norrskog och Norra Skogsägarna,

Läs mer

Nationella sektorsrådet

Nationella sektorsrådet MINNESANTECKNINGAR 1(6) Datum Diarienr 2018/673 Nationella sektorsrådet Datum och tid: 2018-12-05, kl 10.00 15.00 Plats: Deltagare: World Trade Center, Klarabergsviadukten 70, Stockholm Herman Sundqvist

Läs mer

Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås för år 2017

Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås för år 2017 Datum 2017-02-10 Diarienr 2016/1708 1(9) Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås för år 2017 De åtgärder som tas upp i denna åtgärdslista svarar mot regeringsuppdraget om att bistå

Läs mer

Remiss fördjupad utvärdering av Levande skogar 2015 (Dnr. 2013/3340)

Remiss fördjupad utvärdering av Levande skogar 2015 (Dnr. 2013/3340) 2015-02-20 1(6) Skogsstyrelsen 551 83 JÖNKÖPING Remiss fördjupad utvärdering av Levande skogar 2015 (Dnr. 2013/3340) Bergvik Skog AB har beretts tillfälle att avge ett yttrande på rubricerad remiss och

Läs mer

ABCD-projektets roll i klimatpolitiken

ABCD-projektets roll i klimatpolitiken ABCD-projektets roll i klimatpolitiken Skogens roll i klimatpolitiken Innehåll: De första klimatpropositionerna avvaktande hållning till skogens som kolsänka Vision 2050 förändrade behov ger nya initiativ

Läs mer

27 november 2018 Forum för tillämpad samhällsekonomisk analys Magnus Nilsson

27 november 2018 Forum för tillämpad samhällsekonomisk analys Magnus Nilsson 27 november 2018 Forum för tillämpad samhällsekonomisk analys Magnus Nilsson Miljökvalitetsmålet Levande skogar Skogens och skogsmarkens värde för biologisk produktion skall skyddas samtidigt som den biologiska

Läs mer

Naturvårdsverket. Vid genomförandet av uppdraget ska även Miljömålsberedningen samt Sveriges Kommuner och Landsting höras. Regeringsbeslut 1 :5

Naturvårdsverket. Vid genomförandet av uppdraget ska även Miljömålsberedningen samt Sveriges Kommuner och Landsting höras. Regeringsbeslut 1 :5 Regeringsbeslut 1 :5 REGERINGEN 2012-03-08 M2012/722/Nm Miljödepartementet Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM Uppdrag till Naturvårdsverket att utarbeta en landskapsanalys och analysera relevanta styrmedel

Läs mer

Formellt skydd av skog införande av en kompletterande arbetsmetod

Formellt skydd av skog införande av en kompletterande arbetsmetod 1 (9) ANVISNINGAR 2015-03-26 Ärendenr: NV-06416-14 SKS 2014/2313 Formellt skydd av skog införande av en kompletterande arbetsmetod 1. Bakgrund 1.1. Övergripande mål 1.1.1. Konventionen om biologisk mångfald

Läs mer

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken Att Christina Frimodig Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Stockholm 2011-11-17 Ert dnr: NV-00636-11 Vårt dnr: 214/2011 Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Läs mer

2 Skogsbruk. Åtgärdsprogram till Dalarnas miljömål Länsstyrelsen i Dalarnas län

2 Skogsbruk. Åtgärdsprogram till Dalarnas miljömål Länsstyrelsen i Dalarnas län 2 Skogsbruk Skogen erbjuder unika livsmiljöer för olika växt- och djurarter, rymmer många kulturmiljöer och fornlämningar samt är värdefull för friluftsliv och rekreation. Skogsbruket är också en basnäring

Läs mer

Yttrande över Naturvårdsverkets redovisning av förslag till handlingsplan för grön infrastruktur på regional nivå

Yttrande över Naturvårdsverkets redovisning av förslag till handlingsplan för grön infrastruktur på regional nivå Ert dnr: M2013/2500/Nm Vår ref Dnr: 2013/0029/1 Miljödepartementet, registrator Miljödepartementet, att: M. Löfroth Stockholm 12 december 2013 Yttrande över Naturvårdsverkets redovisning av förslag till

Läs mer

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall PROTOKOLL 12 1(5) Datum -11-05 Diarienr 2016/1145 Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Måndag 5 november klockan 13:00 15:00, Skype. Johanna From Skogsstyrelsen,

Läs mer

Formellt skydd av skog införande av en kompletterande arbetsmetod

Formellt skydd av skog införande av en kompletterande arbetsmetod 1 (9) PM Förslag 2014-12-12 Ärendenr: NV-06416-14 SKS 2014/2313 Formellt skydd av skog införande av en kompletterande arbetsmetod 1. Bakgrund 1.1. Övergripande mål 1.1.1. Konventionen om biologisk mångfald

Läs mer

Landskapsplanering för skoglig biologisk mångfald och ett varierat skogsbruk

Landskapsplanering för skoglig biologisk mångfald och ett varierat skogsbruk Landskapsplanering för skoglig biologisk mångfald och ett varierat skogsbruk Naturvårdsbiologi Miljörätt, Skogsekonomi Anouschka Hof, Wageningen Maria Forsberg, Uppsala univ. Göran Bostedt, SLU, Umeå Johnny

Läs mer

Gränsskogsutredningens betänkande Skog utan gräns? (SOU 2009:30)

Gränsskogsutredningens betänkande Skog utan gräns? (SOU 2009:30) Gränsskogsutredningens betänkande Skog utan gräns? (SOU 2009:30) Skogsindustrierna har lämnats tillfälle att yttra sig över rubricerat betänkande. Våra synpunkter är följande. Sammanfattning Skogsindustrierna

Läs mer

Levande skogar exkursion

Levande skogar exkursion MINNESANTECKNINGAR 1(8) Datum 2015-11-18 Diarienr Levande skogar exkursion Datum och tid: 21 oktober 2015 09:00-15:30 Plats: Anteckning nr: Deltagare: Saknas: Antecknat av: Östersund med omnejd Bernt Nilsson,

Läs mer

Konsekvensutredning med anledning av föreslagna ändringar i Skogsstyrelsens föreskrifter om en gemensam inlämningsfunktion för skogsägare

Konsekvensutredning med anledning av föreslagna ändringar i Skogsstyrelsens föreskrifter om en gemensam inlämningsfunktion för skogsägare Datum 2015-10-12 Diarienr 2015/2400 1(10) Tillsynsenheten Mats Herling Konsekvensutredning med anledning av föreslagna ändringar i Skogsstyrelsens föreskrifter om en gemensam inlämningsfunktion för skogsägare

Läs mer

Viltmyndigheten- jakt och viltförvaltning i en ny tid

Viltmyndigheten- jakt och viltförvaltning i en ny tid Viltmyndigheten- jakt och viltförvaltning i en ny tid -ett delbetänkande från (SOU 2013:71) Särskild utredare Håkan Larsson Särskild utredare Håkan Larsson Sekreterare Nina Nordengren (jurist) och Jens

Läs mer

Skydda lagom en ESO-rapport om miljömålet Levande skogar

Skydda lagom en ESO-rapport om miljömålet Levande skogar Skydda lagom en ESO-rapport om miljömålet Levande skogar Miljökvalitetsmålet Levande skogar Skogens och skogsmarkens värde för biologisk produktion skall skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden

Läs mer

Jordbruksdepartementet Skogsindustrierna har lämnats tillfälle att ge synpunkter på rubricerade förslag.

Jordbruksdepartementet Skogsindustrierna har lämnats tillfälle att ge synpunkter på rubricerade förslag. Jordbruksdepartementet 2010-08-11 REMISSYTTRANDE Jo2010/3670 Regler om användning av främmande trädslag Skogsindustrierna har lämnats tillfälle att ge synpunkter på rubricerade förslag. Allmänna synpunkter

Läs mer

Översyn av föreskrifter och allmänna råd för 30 skogsvårdslagen

Översyn av föreskrifter och allmänna råd för 30 skogsvårdslagen Översyn av föreskrifter och allmänna råd för 30 skogsvårdslagen Fotograf/Copyright : Michael Ekstrand, Skogsstyrelsen Agenda Bakgrund och förutsättningar Övergripande mål Arbetssätt & Process Kort om förslagen

Läs mer

Skogsindustrierna har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på ovanstående förslag och vill anföra följande.

Skogsindustrierna har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på ovanstående förslag och vill anföra följande. Stockholm den 8 mars 2004 Miljödepartementet Maria Schultz 103 33 Stockholm Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdraget att ta fram förslag till ett sextonde miljökvalitetsmål: Ett rikt växt- och

Läs mer

Förslag till färdplan för utökad dialog om miljöhänsyn

Förslag till färdplan för utökad dialog om miljöhänsyn PM 1(9) Datum 2011-08-11 Diarienr 2011/3281 Enheten för policy och analys Svante Claesson svante.claesson@skogsstyrelsen.se Tfn 036-359368 Förslag till färdplan för utökad dialog om miljöhänsyn Syftet

Läs mer

Remiss av förslag till gemensamma riktlinjer för handläggning av artskyddsärenden i skogsbruket

Remiss av förslag till gemensamma riktlinjer för handläggning av artskyddsärenden i skogsbruket 2016-02-29 NV 08573-15 Linda Eriksson linda.eriksson@skogsindustrierna.org +46 70 6707209 Till Naturvårdsverket registrator@naturvardsverket.se Remiss av förslag till gemensamma riktlinjer för handläggning

Läs mer

Protokoll från det 3:e sammanträdet med Svenska FSC:s styrelse 2013

Protokoll från det 3:e sammanträdet med Svenska FSC:s styrelse 2013 Protokoll från det 3:e sammanträdet med :s styrelse 2013 Tid och plats: 11 mars kl 09.30 16.00, s kansli, Uppsala stifts hus, Dragabrunnsgatan 71 i Uppsala, våning 3. Närvarande: Stig Hansson, Folkrörelserådet

Läs mer

Naturvårdsstrategiskt program för biologisk mångfald, Göteborgs stad Remiss från miljö- och klimatnämnden i Göteborgs stad

Naturvårdsstrategiskt program för biologisk mångfald, Göteborgs stad Remiss från miljö- och klimatnämnden i Göteborgs stad PM 2016:173 RV (Dnr 110-1156/2016) Naturvårdsstrategiskt program för biologisk mångfald, Göteborgs stad Remiss från miljö- och klimatnämnden i Göteborgs stad Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Åtgärdsprogram för Levande skogar i Gävleborgs län

Åtgärdsprogram för Levande skogar i Gävleborgs län Åtgärdsprogram för Levande skogar i Gävleborgs län I arbetsgruppen för att ta fram ett nytt åtgärdsprogram för miljömålet Levande skogar i Gävleborgs län har följande deltagare medverkat. Jonas Geholm

Läs mer

SCA Skog. Utvärdering enligt svenska FSC-standardens kriterie 8.2

SCA Skog. Utvärdering enligt svenska FSC-standardens kriterie 8.2 SCA Skog Utvärdering enligt svenska FSC-standardens kriterie 8.2 I enlighet med kraven i den svenska FSC-standardens kriterie 8:2 övervakar och utvärderar SCA Skog verksamhetens utfall enligt följande:

Läs mer

Remissyttrande om delbetänkande Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43)

Remissyttrande om delbetänkande Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43) 1(10) SLU.dha.2013.5.5 84. ArtDatabanken Håkan Berglund REMISSYTTRANDE 2013-09-30 Miljödepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande om delbetänkande Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43)

Läs mer

SCA Skog. Utvärdering enligt svenska FSC -standardens kriterie

SCA Skog. Utvärdering enligt svenska FSC -standardens kriterie SCA Skog Utvärdering enligt svenska FSC -standardens kriterie 8.2 2018-05-01 FSC kriterie 8:2 I enlighet med kraven i den svenska FSC-standardens kriterie 8:2 övervakar och utvärderar SCA Skog verksamhetens

Läs mer

Adaptive Management. Landskapsplanering för att främja biologisk mångfald i skogen och ett varierat skogsbruk Workshop Naturvårdsverket 12 jan 2017

Adaptive Management. Landskapsplanering för att främja biologisk mångfald i skogen och ett varierat skogsbruk Workshop Naturvårdsverket 12 jan 2017 Adaptive Management Landskapsplanering för att främja biologisk mångfald i skogen och ett varierat skogsbruk Workshop Naturvårdsverket 12 jan 2017 Landskapsplanering för att främja biologisk mångfald i

Läs mer

SCA Skog. Utvärdering enligt svenska FSC -standardens kriterie

SCA Skog. Utvärdering enligt svenska FSC -standardens kriterie SCA Skog Utvärdering enligt svenska FSC -standardens kriterie 8.2 2016-06-01 I enlighet med kraven i den svenska FSC-standardens kriterie 8:2 övervakar och utvärderar SCA Skog verksamhetens utfall enligt

Läs mer

Frihet under ansvar - Den svenska skogsbruksmodellen. Tomas Thuresson, Pöyry Management Consulting

Frihet under ansvar - Den svenska skogsbruksmodellen. Tomas Thuresson, Pöyry Management Consulting Frihet under ansvar - Den svenska skogsbruksmodellen Tomas Thuresson, Pöyry Management Consulting 1993 års skogspolitik byggde på Frihet under ansvar o 1993 års skogspolitik innebar avreglering jämfört

Läs mer

Protokoll från det 9:e sammanträdet med Svenska FSC:s styrelse

Protokoll från det 9:e sammanträdet med Svenska FSC:s styrelse Protokoll från det 9:e sammanträdet med :s styrelse Tid: 4 maj2010 kl 10-11.30 Plats: Telefonmöte. Närvarande: Leif Johansson (LJ) Göran Allard (GA) Tomas Ekström (TE, ordf) Uno Brinnen (UB) Per Larsson

Läs mer

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B Bryssel den 8 juli 2019 (OR. en) 10997/19 LÄGESRAPPORT från: av den: 8 juli 2019 till: Rådets generalsekretariat Delegationerna Föreg. dok. nr: 9233/19 Ärende: DEVGEN 142 SUSTDEV 103 ACP 88 RELEX 683 Främjandet

Läs mer

Aktuella regeringsuppdrag, översikt

Aktuella regeringsuppdrag, översikt Pkt 7c PM 1(13) Datum 2017-09-18 Diarienr Enheten för Policy och analys Svante Claesson 551 83 Jönköping svante.claesson@skogsstyrelsen.se Tfn 036-359 368 Aktuella regeringsuppdrag, översikt Regeringen

Läs mer

Presidium - Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Presidium - Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet PROTOKOLL UTDRAG Presidium - Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Tid: 2016-08-31 kl. 09:00-11:50 Plats: Regionens hus, sal B 10 Finansiering av regional skogsstrategi Småland Diarienummer:

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2604 av Ulf Berg m.fl. (M) Livskraftiga ekosystem och biologisk mångfald

Motion till riksdagen 2015/16:2604 av Ulf Berg m.fl. (M) Livskraftiga ekosystem och biologisk mångfald Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2604 av Ulf Berg m.fl. (M) Livskraftiga ekosystem och biologisk mångfald Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Kan nyckelbiotoperna rädda den biologiska mångfalden? Sture Wijk, Enheten för geografisk information Skogsstyrelsen

Kan nyckelbiotoperna rädda den biologiska mångfalden? Sture Wijk, Enheten för geografisk information Skogsstyrelsen Kan nyckelbiotoperna rädda den biologiska mångfalden? Sture Wijk, Enheten för geografisk information Skogsstyrelsen 1 Vad är en Nyckelbiotop? Nyckelbiotopsinventeringen är en biologisk kartläggning av

Läs mer

OBS! Vi får beskära bilderna. Formellt skyddad skog i Norrbottens län

OBS! Vi får beskära bilderna. Formellt skyddad skog i Norrbottens län OBS! Vi får beskära bilderna. Formellt skyddad skog i Norrbottens län Titel: Formellt skyddad skog i Norrbottens län Länsstyrelsens rapportserie nr 9/2018 Diarienr Länsstyrelsen: 502 5380-2018 Diarienr

Läs mer

Minnesanteckningar Uppstartsseminarium Skogens kulturarv fokus på fossil åker. Länsstyrelsen i Jönköpings län

Minnesanteckningar Uppstartsseminarium Skogens kulturarv fokus på fossil åker. Länsstyrelsen i Jönköpings län 1 (1) Minnesanteckningar Uppstartsseminarium 2012-05-02 Skogens kulturarv fokus på fossil åker Deltagare: Jenny Ameziane Tomas Areslätt Peter Ask Tony Axelsson Hasse Bengtsson Markus Boxe Ann-Cathrine

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 En sammanhållen politik för hållbar utveckling Viktiga vägval för att nå miljömålen Sverige kan påverka den globala utvecklingen Förebild hantera våra nationella

Läs mer

Få straffas för brott mot skogsvårdslagen

Få straffas för brott mot skogsvårdslagen Få straffas för brott mot skogsvårdslagen Förra året anmäldes 47 brott mot skogsvårdslagen men bara 6 fall ledde till åtal, enligt siffror från 36 av Sveriges 43 skogsvårdsdistrikt. En stor del av brotten

Läs mer

Den svenska modellen för brukande av skog - definitioner, motbilder, framtider. Anna Sténs Idé- och samhällsstudier, Umeå Universitet

Den svenska modellen för brukande av skog - definitioner, motbilder, framtider. Anna Sténs Idé- och samhällsstudier, Umeå Universitet Den svenska modellen för brukande av skog - definitioner, motbilder, framtider Anna Sténs Idé- och samhällsstudier, Umeå Universitet 1 Frågeställningar: 1.Hur har olika aktörer definierat den svenska modellen

Läs mer

ARBETSRAPPORT. Uppföljning och effektivisering av naturhänsyn hänsynsytor vid slutavverkning ONOMIAV V ETT FORSKNINGSPROJEKT

ARBETSRAPPORT. Uppföljning och effektivisering av naturhänsyn hänsynsytor vid slutavverkning ONOMIAV V ETT FORSKNINGSPROJEKT ARBETSRAPPORT FRÅN SKOGFORSK NR 545 2003 Så här kan ett hygge med hänsynsytor se ut. Kantzoner är sparade mot myr och vattendrag. Skog har lämnats uppe på den produktiva hällmarken. Fristående trädgrupper

Läs mer

Mark- och miljööverdomstolen avstyrker föreslagen ändring i 30 skogsvårdslagen.

Mark- och miljööverdomstolen avstyrker föreslagen ändring i 30 skogsvårdslagen. SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen YTTRANDE 2013-09-26 Stockholm Dnr 430/13 Miljödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se michael.lofroth@regeringskansliet.se Remiss av betänkandet Långsiktigt

Läs mer

Ny kapitelindelning behövs för ökad transparens

Ny kapitelindelning behövs för ökad transparens 1(7) SLU.dha.2013.5.5 65. ArtDatabanken Lena Tranvik YTTRANDE 2013-05-30 Skogsstyrelsen 551 83 Jönköping Yttrande om Skogsstyrelsens remiss 2011/3281 2011/3281: Kravspecifikation för hänsynsuppföljning

Läs mer

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 Skiss miljömålen Generationsmål GENERATIONSMÅL Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till

Läs mer

m.fl. Uppdrag att uppdatera, utveckla och tillhandahålla digitala kunskapsunderlag med skogliga grunddata

m.fl. Uppdrag att uppdatera, utveckla och tillhandahålla digitala kunskapsunderlag med skogliga grunddata Regeringsbeslut II 2 2019-03-28 N2019/01449/SK Näringsdepartementet Lantmäteriet 801 82 Gävle m.fl. Uppdrag att uppdatera, utveckla och tillhandahålla digitala kunskapsunderlag med skogliga grunddata Regeringens

Läs mer

Vad är skogsstrategin? Dialog

Vad är skogsstrategin? Dialog Vad är skogsstrategin? Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen har tillsammans tagit fram en strategi för bevarande av biologiskt värdefulla skogar i Västmanlands län. Skogsstrategin ska ge Länsstyrelsen och

Läs mer

WWFs yttrande på Förslag på ändringar av föreskrifter och allmänna råd till skogsvårdslagen 30 samt process och bakgrundsrapport

WWFs yttrande på Förslag på ändringar av föreskrifter och allmänna råd till skogsvårdslagen 30 samt process och bakgrundsrapport Världsnaturfonden WWF Ulriksdals Slott 170 81 Solna Tel: 08 624 74 00 Fax: 08-851329 Allmänt: info@wwf.se Hemsida: www.wwf.se Ulriksdals Slott den 31 maj, 2013 Skogsstyrelsen Att: Gunilla Kock Hansson

Läs mer

Skogsägares drivkrafter för klimatanpassning

Skogsägares drivkrafter för klimatanpassning Skogsägares drivkrafter för klimatanpassning Karin André, SEI Research Fellow karin.andre@sei-international.org Klimatanpassning Sverige 23 september 2015 Forskning om anpassningsprocesser Projektets syfte

Läs mer

Remissvar: Norrskogs synpunkter på det Nationell a Skogsprogram mets underlagsrapporter. Generella kommentarer och synpunkter 1 ( 7 )

Remissvar: Norrskogs synpunkter på det Nationell a Skogsprogram mets underlagsrapporter. Generella kommentarer och synpunkter 1 ( 7 ) 1 ( 7 ) n.registrator@regeringskansliet.se Remissvar: Norrskogs synpunkter på det Nationell a Skogsprogram mets underlagsrapporter Norrskog har getts möjlighet att yttra sig över underlagsrapporter för

Läs mer

1 Långsiktig strategi för Skogsstyrelsens medverkan i det regionala tillväxtarbetet

1 Långsiktig strategi för Skogsstyrelsens medverkan i det regionala tillväxtarbetet PROTOKOLL Nr H- 11/2015 Datum 2015-03-24 1(1) Närvarande: Monika Stridsman Göran Rune Peter Blombäck Göran Lindberg Generaldirektör, beslutande Avdelningschef Enhetschef Handläggare, föredragande Justeras

Läs mer

Skogsstyrelsens författningssamling

Skogsstyrelsens författningssamling Skogsstyrelsens författningssamling ISSN 0347-5212 Skogsstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SKSFS 2011:2) om stöd till vissa åtgärder inom skogsbruket; beslutade den 4 juni 2014. SKSFS 2014:3 Utkom

Läs mer