Processgrupp skogsproduktion

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Processgrupp skogsproduktion"

Transkript

1 Minnesanteckningar Datum /06 Processgrupp skogsproduktion Tid: Klockan 10:00-17:30 den 5/3 Klockan 8:00-15:00 den 6/3 Plats: Deltagare: Förhinder: Anteckningar: Hotel C, Vasaplan 4 Stockholm Linda Eriksson Skogsindustrierna, Karin Vestlund Ekerby LRF skogsägarna, Mattias Magnusson Svenska kyrkan, Tommy Nilsson Sveaskog, Eva Stattin Stora Enso, Erik Petré Häradsallmänningarnas förbund, Göran Örlander Södra, Malin Sahlin Naturskyddsföreningen, Johan Sonesson Skogforsk, Clas Fries, Erik Normark, Erik Sollander och Carl Appelqvist, Skogsstyrelsen Christian Rimpi Sveriges allmänningars förbund, Dan Rydberg Skogsstyrelsen Carl Appelqvist och Clas Fries 1. Välkomna! Inledning Praktiska frågor Erik Sollander hälsade välkommen Mål för dagen: Att vi fastlagt hanteringen av inkomna förslag och synpunkter. Att vi har klargjort det som behövs för att vi vid mötet den 18 mars (eller reviderat datum) kan enas om slutlig utformning av rapporten. 2. Minnesanteckningar från 18 februari Kort genomgång av anteckningarna och de viktigaste slutsatserna. Inga ytterligare synpunkter. 3. Återkoppling från styrgruppsmötet Carl och Erik gjorde en kort redogörelse från Skogsstyrelsens styrgruppsmöte. Viktigaste medskicken till Skogsstyrelsen: Det är viktigt att vi hanterar synpunkterna på ett bra sätt, så att vi får acceptans för förslagen Många av synpunkterna är på de övergripande resonemangen. Vi kan inte lösa alla frågor här (t.ex. förtydligandet av hållbart skogsbruk), men våra förslag kan starta nya processer och diskussioner.

2 Om vi inte landar i ett siffermål för produktionen behöver vi tydligt tala om varför. Vi bör skriva att detta varit ett mål för Skogsstyrelsen, men att vi inte nått dit. Bra med en begreppslista i rapporten. Vi har inte mandat att ta fram nya definitioner (för t.ex. hållbart skogsbruk), men vi kan tydliggöra de som finns. Skogsstyrelsen bör efter samverkansprocessen följa upp vad övriga aktörer gör och följa utvecklingen Angående vetenskaplig evidens kan vi skriva att fortsatt forskning kan behövas inom vissa områden. Vi bör även skriva att processgruppen har utgjort kunskapsbank i vissa frågor. Om vi skriver en framtidsvision är det viktigt att skriva den så att processgruppen står bakom Gödsling, dikesrensning och främmande trädslag bör vara kvar i rapporten Testbädd skulle kunna vara en bättre benämning på adaptiva försök Future Forests kommer att göra en studie på inkomna remissvar 4. Vad som gjorts sedan förra mötet och övergripande frågeställningar Vi har lagt till en underrubrik till rapporten klimatmålet 2045 nås genom aktivt skogsbruk Synpunkter: Fler saker behövs Dagens skogsbruk är en klimatförlust Rubriken stämmer inte med rapporten, vi har ett mycket längre tidsperspektiv Åtgärder i föryngringarna tar längre tid Bättre med en mjukare skrivning. -ett bidrag till att nå klimatmålet. Förslag. Ett aktivt skogsbruk bidrar till att klimatmålet nås eller Aktiv skogsvård eller En ökad tillväxt Kort sikt, binda i skog. Lång sikt, binda i produkter Vi jobbar med skogsvård och skogsskötsel. Andra får bestämma hur vi använder tillväxten. En ökad tillväxt ger handlingsfrihet. Jämförelse med Minnesota. Samma förutsättningar, men mkt sämre tillväxt. Incitamenten saknas. Ingen återbeskogningsplikt. Hur vi sköter skogen har stor betydelse!

3 Ska vi ha underrubriken? Den kommer att ta mycket fokus och ökar risken för att man fastnar i klimatfrågan! Många av synpunkterna från övriga samhället var negativa. Vi vill ha acceptans. Kapitel Uttrycka att vi vill bevara/säkra/bibehålla och öka tillväxten Slutsats: Vi tar bort underrubriken, vi fokuserar på tillväxten och vi överväger att ta med Görans bild i kapitlet om klimat. Örlander KSLA 25 febr 2019.pptx Begreppslistan: Synpunkter: Den får inte bli för lång. Viktigast är att förklara de begrepp som vi har som förslag. OK om det blir något fler begrepp i ordlistan. Vi kan även beskriva att när vi föreslår en åtgärd, så menar vi att göra den enligt beskrivningen i ordlistan. Skrivningar kring konsekvensbedömningarna: Diskussion och synpunkter Konsekvensanalyserna håller inte! Skalan behövs! Vill ha en särskild figur för miljömålen. Analysen är bra! Till 90% stämmer den. Forskarseminariet blev inte så lyckat. Otydlig uppgift. Borde nog gjorts i två steg, eller haft med forskarna från början. Detta är inte fullkomligt, men ett bra steg. Tidsaspekten behöver belysas, det tar tid att förändra skogen och vi kommer att ha möjlighet att agera under tiden. Allt är relativt och beror på vad man jämför med. Konsekvensanalysen är seriös och vilar på vetenskapliga grund. Tabellen visar att vi har försökt. Vi skulle även behöva undersöka drivkrafterna hos skogsägarna. När vi undersöker detta skulle vi även kunna få en bild av trolig skala för en del av förslagen Vi öppnar upp för/föreslår att andra bidrar med konsekvensanalyser framöver. Möjlig kvantifiering genom att ackumulera årsareal för en åtgärd eller att jämföra med årsytan.

4 Försiktighetsprincipen bör beskrivas och hur vi i rapporten tolkar den. Kopplas till de föreslagna skogsskötselåtgärderna. Läggs förslagsvis i början av avsnitt 5. Framfördes: Det man ska förbjuda är sådant som man på goda grunder kan befara är farligt. Sammanfattning: Det finns en kritik och en oro för hur det kommer att bli. Vi har svårt att förutsäga hur det kommer att bli, vilket gör det svårt att konsekvensbeskriva. Vi har ändå förväntningar på oss att göra konsekvensbeskrivningar. Vi gör vad vi kan nu och kompletterar med en bedömning av skalan. Vi behöver även beskriva osäkerheten och att vi kommer att följa hur de olika åtgärderna tillämpas. Vi ligger kvar med konsekvenstabellerna, men kompletterar med skrivningar enligt ovan. Landskapsperspektiv och grön infrastruktur Svårt att veta vad som avses med ekosystemtjänstperspektiv (något som efterfrågas). De flesta skogsbruksåtgärder är inriktade på bestånd och det finns inget regelverk för större areal än fastighet. Grön infrastruktur o/e landskapsperspektiv får hanteras på annat sätt. Det här rör åtgärder på beståndsnivå Inte på något ställe finns en beskrivning av måluppfyllelsen i Levande skogar. Kanske ska det införas. Å andra sidan behandlar rapporten inte avsättningar som är centralt i Levande skogar. Finns någon åtgärd som krockar med något miljömål så kan den inte göras. Uppföljningar och utvärderingar av exempelvis gödsling får visa om åtgärden är skadlig för Levande skogar. Åtgärderna i insatsområdena faller in under Agenda 2030 och de svenska miljömålen. Klövviltförvaltningen Rovdjur minskad älgstam ökad predation på ren. Kronhjortsskadorna för framtiden uppfattas av en del som mer allvarliga än älgskador. Mera tall-projektet: Handfasta anvisningar. Beskriv kort och hänvisa till hemsida. Invändning fån norra Sverige är hanterat i projektet.

5 Diagram som visar sambandet foder klövviltpopulation. Begrepp: Hållbart skogsbruk Andra uttryck: Hållbar utveckling i skogen. Hållbar skogsförvaltning. Föreslås att kompletterad gulmarkerad text hanterar begreppet tillräckligt. (Processgruppen har dock valt att ansluta sig till Regeringens och Skogsstyrelsens respektive definition och precisering ovan. Processgruppen anser att föreliggande rapport ingår i utvecklingen av hållbart skogsbruk och anvisar tydliga steg mot ett alltmer hållbart nyttjande av Sveriges skogar.) Malin tillstyrker inte skrivningen. Gödsling, dikningsåtgärder och främmande trädslag Diskuterades om åtgärderna ska tonas ner i framställningen. Åtgärderna ska kvarstå, möjligen ska text omformuleras (ffa språkligt) inom respektive avsnitt och i introducerande text. Höga naturvärden Hur tydliggör vi att vi inte avser att fokusera skogsskötselåtgärder i skogar med höga naturvärden? Clas och Erik försöker formulera detta på ett bra sätt. 5. Rapport från departementet Carl redovisade synpunkter från sitt möte med Näringsdepartementet. Departementet har för avsikt att få med förslagen i rapporten i arbetet med Nationella skogsprogrammet. Ett medskick till oss är att titta i strategin för NSP. Budget för 2020 har precis påbörjats och flera av våra förslag finns med i underlaget, bland annat resurser för rådgivningskampanj och för tillämpad forskning RK Skogsskötsel med ny 6. Diskussionsfrågor vi inte hunnit med Genomgång av de övergripande områden vi inte hann med vid förra mötet: biologisk mångfald, äganderättsfrågan och viktiga frågeställningar för södra Sverige saknas Har vi några svagheter som behöver hanteras? Vad är tillräcklig kvalité på skrivningarna?

6 7. Fortsatt arbete rapporten 1. Genomgång av komplett lista på remissvar 2. Clas och Erik ger förslag till hur synpunkterna kan hanteras i rapporten. Eventuella tillägg och justeringar från processgruppen. 3. Beslut om vad som behöver göras till mötet 18 mars Genomgång av excelfilen: Vidare hantering av respektive yttrande: Återkoppla innebär att vi tar upp föreslagna ändringar på nästa möte. OK innebär att vi stänger punkten 1. KVA. bra synpunkter. Komplettering med Skogsskadecentrum. Återkoppla. 2. KSLA. -återkomma till. Återkoppla 3. Virkesbörsen. ej så relevant. Grönmarkera. OK 4. Anders R. OK hantering enligt Clas & Eriks förslag. Komplettera i 5:11 om kompetensbehov. Återkoppla 5. Dag Lindgren. OK hantering enligt Clas & Eriks förslag. Detta är inte MINT. OK. 6. Dag L 2. Ändra formulering angående rödlistan. OK. 7. Magnus N. OK hantering enligt Clas & Eriks förslag. Komplettera med tyngre åtgärdsförslag för att nå andra samhällsmål t.ex. att utreda incitament. Återkoppla 8. Per P. Ta stöd av SKS-personal för formuleringar. Återkoppla 9. S Rudin. OK hantering enligt Clas & Eriks förslag. OK 10. Sören F. OK hantering enligt Clas & Eriks förslag. OK 11. Ulf N. OK hantering enligt Clas & Eriks förslag. OK 12. Nils B. OK hantering enligt Clas & Eriks förslag. Omformulera sista raden i tabellen. Återkoppla 13. Per A. OK hantering enligt Clas & Eriks förslag. OK 14. Åsa K. OK hantering enligt Clas & Eriks förslag. Komplettera med Sikströms formulering i skogskunskap. Återkoppla 15. Skogforsk. OK hantering enligt Clas & Eriks förslag, men vi behöver återkomma till det som ännu inte är hanterat. Återkoppla 16. Mittuniversitetet. Komplettera med beskrivning av Aichi-målet. Omformulera kap Återkoppla 17. SLU. Lägg till utredning av hemvist för de uppföljningar som SKS gör. Kanske bör göras av Rixtaxen. En punkt till under Ta bort figur 27. OK

7 18. Naturbrukarna (Axdorf). Kolla yttrandet igen och återkoppla. 19. Naturturismföretagarna (L Öster). Kollar yttrandet igen och återkoppla. 20. Svensk Torv. Ingen åtgärd. OK 21. Energiföretagen. Kolla yttrandet igen och återkoppla. 22. SKL. Ingen åtgärd. OK 23. Jägarnas riksförbund. Föreslå avreglering av kronviltjakt. Vad innebär gemensam klövviltförvaltning Återkoppla. 24. Jägareförbundet. OK hantering enligt gårdagens diskussion. 25. Sveriges jordägareförbund. OK enl gårdagens diskussion. 26. Svenska samernas riksförbund. OK enligt gårdagens diskussion. Lägga till att i att utveckla samråden avseende precisionen i hur Contortan används. Återkoppla 27. Häradskog. OK hantering enligt Clas & Eriks förslag. OK. 28. LRF. En kortversion bör göras. Vi får återkomma efter bearbetning av remissvaret. Ex Urea och infrastruktur, -precisera förslagen. Återkoppla 29. Skogsindustrierna. OK hantering enligt Clas & Eriks förslag. 30. Sveriges allmänningsförbund. OK hantering enligt Clas & Eriks förslag. 31. Sveriges häradsallmänningsförbund. Se Häradskog. OK. 32. Länsstyrelserna. Svaren är ganska lika, men skiljer sig en del. Skogsbilvägar, gödsling, kulturmiljöer mm. Skriva något förslag om att använda och utveckla kulturmiljöerna. Även hänvisa till målbilderna. Kolla upp riksdagsbeslut angående kulturmiljöer. Återkoppla 33. Energimyndigheten. OK hantering enligt Clas & Eriks förslag. 34. Formas. OK hantering enligt Clas & Eriks förslag. OK 35. HaV. OK hantering enligt Clas & Eriks förslag. 36. RAÄ. Komplettera med skrivningar om att kunna se kulturminnen i geodatabasen. OK 37. Sametinget. Skriva något om utvecklad kunskap om renskötselns förutsättningar. Återkoppla 38. Göra en sammanfattning och tabell om remissvaren. Övergripande kommentarer. 39. SKS reg syd. OK hantering enligt Clas & Eriks förslag. 40. Vinnova. Ingen åtgärd. OK. 41. Ämnesspec SKS. OK hantering enligt Clas & Eriks förslag. 42. Fastighetsverket. OK hantering enligt Clas & Eriks förslag. Återkoppla

8 43. Birdlife. Clas och Erik kollar en gång till. Återkoppla 44. Jordens vänner. Ingen åtgärd. OK 45. SNF. Clas och Erik kollar en gång till. Återkoppla. 46. SNF Kronoberg. Vissa kompletteringar ang vatten och dikning. Återkoppla. 47. SNF Östergötland. Komplettera med skrivningar om RASE i röjning och gallring. Återkoppla 48. Skydda skogen. Vissa kompletteringar görs, bl.a. Aichimål. Delvis ej seriöst remissvar. Återkoppla 49. SNF Örebro. Vissa kompletteringar görs. Återkoppla 50. WWF. Återkoppla 51. Lövträdsföreningen. Vi borde skriva något om att öka intresset för lövskogsskötsel och lövskogsproduktion. Återkoppla 52. Bergvik. OK hantering enligt Clas & Eriks förslag. 53. Boo. OK hantering enligt Clas & Eriks förslag. 54. Mellanskog. OK hantering enligt Clas & Eriks förslag. Eventuellt göra en visualisering (T Lämås). Återkoppla 55. Norra. Komplettera med målbilder för skogsproduktion. Återkoppla 56. Norrskog. OK hantering enligt Clas & Eriks förslag. 57. SCA. Kompletteringar behöver göras bl.a. om sociala värden. I övrigt ok hantering enligt Clas & Eriks förslag. Återkoppla 58. Skogssällskapet. OK hantering enligt Clas & Eriks förslag. OK 59. Skåneskogens utv AB. Komplettera med härlighetsvärden. OK 60. StoraEnso. OK hantering enligt Clas & Eriks förslag. 61. Sveaskog. Komplettera med åtgärdsförslag och ansvarig för utredning om skogsägarnas drivkrafter och varför man inte nyttjar de möjligheter som redan finns. OK. 62. Svenska kyrkan. OK hantering enligt Clas & Eriks förslag. 63. Såg i syd. OK hantering enligt Clas & Eriks förslag. 64. Södra. OK hantering enligt Clas & Eriks förslag. Saknar vi några remissvar? Naturvårdsverkets remissvar har inkommit, men inte nått oss. Vi tar med det i den fortsatta hanteringen. Vi har inte fått svar från turistföretagen eller fossilfritt Sverige, vilket man skulle kunna tänka sig att vi borde ha fått. 8. Övrigt Inget övrigt hanns med

9 9. Nästa möte Nästa möte är bokat den 18 mars kl 8-12 via Skype. En Doodle skickas ut för bokning av ytterligare ett möte. Fortsatt arbete: Nästa rapportversion skickas ut den 14 mars med markering för det som är justerat

Möte i processgruppen till Samverkansprocess skogsproduktion

Möte i processgruppen till Samverkansprocess skogsproduktion MINNESANTECKNINGAR Datum 2019-02-18 Möte i processgruppen till Samverkansprocess skogsproduktion Tid: Måndag den 18 februari 2019 kl. 08.30-11.40 Plats: Deltagare: Skype Linda Eriksson Skogsindustrierna,

Läs mer

Erik Petré, Häradsallmänningarnas förbund, Christian Rimpi, Jokkmokks allmänning, Malin Sahlin, Naturskyddsföreningen. Erik Sollander, Carl Appelqvist

Erik Petré, Häradsallmänningarnas förbund, Christian Rimpi, Jokkmokks allmänning, Malin Sahlin, Naturskyddsföreningen. Erik Sollander, Carl Appelqvist MINNESANTECKNINGAR 1(5) Datum 2017-03-23 Diarienr 2017/824 Tid: 2017-03-16 Plats: Deltagare: WTC, Stockholm Ordf: Dan Rydberg Skogsstyrelsen, Tommy Nilsson Sveaskog, Linda Eriksson Skogsindustrierna, Karin

Läs mer

Samverkan skogsproduktion, processgrupp

Samverkan skogsproduktion, processgrupp MINNESANTECKNINGAR 1(3) Datum 2017-10-20 Diarienr 2017/824 Samverkan skogsproduktion, processgrupp Tid: 2017-10-19 Plats: Deltagare: Skype Dan Rydberg Skogsstyrelsen, Tommy Nilsson Sveaskog, Johan Sonesson

Läs mer

Samverkansprocess skogsproduktion

Samverkansprocess skogsproduktion PM 1(5) Datum 2017-03-17 Samverkansprocess skogsproduktion Beskrivning av processgrupp, arbetsgrupper, åtgärdsområden, och det fortsatta arbetet i samverkansprocess för skogsproduktion. 1. Beskrivning

Läs mer

Samverkansprocess skogsproduktion, processgrupp

Samverkansprocess skogsproduktion, processgrupp MÖTESANTECKNNGAR 1(6) Datum 2018-05-15 2017/824 Samverkansprocess skogsproduktion, processgrupp Närvarande: Linda Eriksson Skogsindustrierna, Mattias Magnusson Svenska kyrkan, Tommy Nilsson, Sveaskog,

Läs mer

Samverkan skogsproduktion, processgrupp

Samverkan skogsproduktion, processgrupp MINNESANTECKNINGAR 1(6) Datum 2018-01-29 Diarienr 2017/824 Samverkan skogsproduktion, processgrupp Tid: 2018-01-23. kl 09:00-15.00 Plats: Deltagare: Naturvårdsverkets lokaler, Vallhallavägen 195, Stockholm.

Läs mer

Samverkansprocess skogsproduktion, processgrupp

Samverkansprocess skogsproduktion, processgrupp MÖTESANTECKNNGAR 1(8) Datum 2018-04-24 2017/824 Samverkansprocess skogsproduktion, processgrupp Närvarande: Tid och plats: Anteckningar: Johan Sonesson Skogforsk, Christian Rimpi Norrbottens allmänningars

Läs mer

Samverkan skogsproduktion, processgrupp

Samverkan skogsproduktion, processgrupp MINNESANTECKNINGAR 1(7) Datum 2018-03-01 Diarienr 2017/824 Samverkan skogsproduktion, processgrupp Tid: 2018-02-21 kl 09:00 till 2018-02-23 kl 15.00 Plats: Deltagare: Radisson Blu Vasagatan 1, Stockholm.

Läs mer

Samverkansprocess skogsproduktion

Samverkansprocess skogsproduktion MINNESANTECKNINGAR 1(6) Datum 2017-01-23 Diarienr 2016/1277 Samverkansprocess skogsproduktion Datum och tid: 2017-01-20, kl 10.00-15.00 Plats: Anteckning nr: Deltagare: Saknas: Antecknat av: Spårvagnshallarna,

Läs mer

N2015/2214/sk

N2015/2214/sk Remiss 2016-09-12 N2015/2214/sk Näringsdepartementet Skog och klimatenheten Lars Ekberg Telefon 08-405 26 33 Remittering av underlagsrapporter från arbetet med att ta fram Sveriges första nationella skogsprogram

Läs mer

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall PROTOKOLL 12 1(5) Datum -11-05 Diarienr 2016/1145 Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Måndag 5 november klockan 13:00 15:00, Skype. Johanna From Skogsstyrelsen,

Läs mer

Ändringar i skogsvårdslagstiftningen 1 januari 2016

Ändringar i skogsvårdslagstiftningen 1 januari 2016 INFORMATION 1(5) Datum 2015-12-22 Diarienr 2015/1087 Tillsynsenheten Jörgen Ringagård 551 83 Jönköping jorgen.ringagard@skogsstyrelsen.se Tfn 036-359315, fax 036-166170 Ändringar i skogsvårdslagstiftningen

Läs mer

Uppstartsträff för arbetsgrupper för utveckling av målbilder för god miljöhänsyn Stockholm 2015-03-26

Uppstartsträff för arbetsgrupper för utveckling av målbilder för god miljöhänsyn Stockholm 2015-03-26 Uppstartsträff för arbetsgrupper för utveckling av målbilder för god miljöhänsyn Stockholm 2015-03-26 Målbilderna i ett större sammanhang Monika Stridsman, Generaldirektör Skogsstyrelsen Sten Frohm, Skogsdirektör

Läs mer

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall PROTOKOLL 5 1(5) Datum 2017-02-07 Diarienr 2016/1145 Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Tisdag 7 februari klockan 10:00 12:00 via Skype Ronny Löfstrand Sveaskog

Läs mer

Skogsskötsel med nya möjligheter

Skogsskötsel med nya möjligheter Ubmeje 2019-02-12 Till: registrator@skogsstyrelsen.se Skogsskötsel med nya möjligheter Sámiid Riikkasearvi (SSR) har beretts tillfälle att lämna synpunkter på Skogsskötsel med nya möjligheter Dnr 2016/1277,

Läs mer

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall PROTOKOLL 4 1(6) Datum 2016-12-01 Diarienr 2016/1145 Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Torsdag 1 december klockan 10:00 12:00 via Skype Johanna From Skogsstyrelsen,

Läs mer

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall PROTOKOLL 13 1(6) Datum -02-07 Diarienr /569 Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Torsdag 7 februari klockan 13:00 15:00, Skype. Johanna From Skogsstyrelsen,

Läs mer

Möjliga insatser för ökad produktion clas.fries@skogsstyrelsen.se Tall 80-100 år

Möjliga insatser för ökad produktion clas.fries@skogsstyrelsen.se Tall 80-100 år Möjliga insatser för ökad produktion clas.fries@skogsstyrelsen.se Tall 80-100 år Contortatall 15-20 år Tall 10 år Först en trailer SKA 15 (Skogliga konsekvensanalyser 2015) SKA 15 beskriver skogens utveckling

Läs mer

Nationella sektorsrådet

Nationella sektorsrådet MINNESANTECKNINGAR 1(6) Datum Diarienr 2018/673 Nationella sektorsrådet Datum och tid: 2018-12-05, kl 10.00 15.00 Plats: Deltagare: World Trade Center, Klarabergsviadukten 70, Stockholm Herman Sundqvist

Läs mer

Aktuella regeringsuppdrag, översikt

Aktuella regeringsuppdrag, översikt PM 1(11) Datum 2018-02-05 Diarienr Enheten för Policy och analys Svante Claesson 551 83 Jönköping svante.claesson@skogsstyrelsen.se Tfn 036-359 368 Aktuella regeringsuppdrag, översikt Regeringen har gett

Läs mer

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Protokoll 9 1(7) Datum 2018-03-08 Diarienr 2016/1145 Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Torsdag 8 mars klockan 10:00 12:00 via Skype Johanna From Skogsstyrelsen,

Läs mer

PEFC:s standardrevision TD IV Forum 2014-10-27 Anteckningar

PEFC:s standardrevision TD IV Forum 2014-10-27 Anteckningar PEFC:s standardrevision TD IV Forum 2014-10-27 Anteckningar Datum: 2014-10-27 Plats: Svenska PEFC, Franzéngatan 6 Stockholm Deltagare: Bilaga 1 1. Mötets öppnande Sture Karlsson, ordförande i svenska PEFC,

Läs mer

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall PROTOKOLL 7 1(5) Datum 2017-09-26 Diarienr 2016/1145 Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Tisdag 26 september klockan 10:00 12:00 via Skype Johanna From Skogsstyrelsen,

Läs mer

Samverkan skogsproduktion, processgrupp

Samverkan skogsproduktion, processgrupp MINNESANTECKNINGAR 1(8) Datum 2017-06-20 Diarienr Samverkan skogsproduktion, processgrupp Tid: 2017-06-08 Plats: Deltagare: Antecknat av: Ärende Granen, Sveaskogs lokaler, Torsgatan 4, Stockholm. Dan Rydberg

Läs mer

Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43)

Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-06-18 M2013/1659/Nm Regeringskansliet Miljödepartementet 103 33 Stockholm Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43) Miljömålsberedningen har i uppdrag

Läs mer

Styrgrupps- och arbetsgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgrupps- och arbetsgruppsmöte för projektet Mera Tall Protokoll 10 1(6) Datum 2018-06-07 Diarienr 2016/1145 Styrgrupps- och arbetsgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Torsdag 7 juni klockan 09:30 16:00 Virserums konsthall

Läs mer

Nationella sektorsrådet

Nationella sektorsrådet MINNESANTECKNINGAR 1(5) Datum 2017-09-29 Diarienr 2017/625 Nationella sektorsrådet Tid: 2017-09-26, kl 10.00 15.00 Plats: Deltagare: Lokal Sydney, World Trade Center, XX 1, Stockholm Herman Sundqvist Skogsstyrelsen,

Läs mer

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken Att Christina Frimodig Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Stockholm 2011-11-17 Ert dnr: NV-00636-11 Vårt dnr: 214/2011 Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Läs mer

WWFs remissvar. Skogsskötsel med nya möjligheter. Rapport från Samverkansprocess skogsproduktion

WWFs remissvar. Skogsskötsel med nya möjligheter. Rapport från Samverkansprocess skogsproduktion Världsnaturfonden WWF Ulriksdals Slott 170 81 Solna Växel: 08 624 74 00 Fax: 08 85 13 29 Allmänt: info@wwf.se Skogsstyrelsen www.wwf.se Ulriksdal 15 februari 2019 WWFs remissvar Skogsskötsel med nya möjligheter

Läs mer

Forum TD III Svenska PEFC MINNESANTECKNINGAR tisdagen den 3/3 kl 09.30 14.30 LRF Skogsägarna Franzéngatan 6 Stockholm

Forum TD III Svenska PEFC MINNESANTECKNINGAR tisdagen den 3/3 kl 09.30 14.30 LRF Skogsägarna Franzéngatan 6 Stockholm Forum TD III Svenska PEFC MINNESANTECKNINGAR tisdagen den 3/3 kl 09.30 14.30 LRF Skogsägarna Franzéngatan 6 Stockholm Närvarande: Jan Åke Lundén, Johanna Fintling LRF Skogsägarna, Göran Karlsson Sågtjänst

Läs mer

Kommunikationsstrategi för projekt Mera tall

Kommunikationsstrategi för projekt Mera tall Projekt Mera tall 2017-02-07 Sid 1(6) Kommunikationsstrategi för projekt Mera tall 2017-2018 Projektbeställare: Johanna From, Skogsstyrelsen Projektledare:, Skogsstyrelsen Delprojektledare: Ove Arnesson,

Läs mer

Infoträff i Älghult Här ska tallen frodas

Infoträff i Älghult Här ska tallen frodas Här ska tallen frodas Mera tall! Infoträff i Älghult Den 4 april ordnas en träff i Älghult dit alla som är intresserade av projektet är välkomna. Vi hoppas kunna engagera så många jägare och markägare

Läs mer

s. 50 avsnitt Avsnittet kan behöva underrubriker för att tydliggöra indelningen i artgrupper som behandlas.

s. 50 avsnitt Avsnittet kan behöva underrubriker för att tydliggöra indelningen i artgrupper som behandlas. Remissynpunkter Skogsskötsel med nya möjligheter, Dnr 2017/824 Elisabet Andersson, Andreas Drott, Hillevi Eriksson, Anja Lomander och David Ståhlberg, Skogsstyrelsen, 2019-02-12 Övergripande synpunkter

Läs mer

Åtgärdsprogram för levande skogar

Åtgärdsprogram för levande skogar sprogram för levande skogar Hyggesfritt skogsbruk i Spikbodarna Östersunds kommun Skogens och skogsmarkens värde för biologisk produktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras samt

Läs mer

Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen/Sylarna/Helags

Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen/Sylarna/Helags Minnesanteckningar Datum Dnr 2017-06-21 511-489-16 Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen/Sylarna/Helags Plats: Datum/Tid: Närvarande: Ej närvarande: Clarion Hotel, Östersund 2017-06-07,

Läs mer

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor MINNESANTECKNINGAR 1(6) Datum 2010-09-20 Diarienr 2010/962 Nationellt sektorsråd för skogliga frågor Tid: 2010-09-07 Plats: Deltagare: Antecknat av: Skogsstyrelsens lokaler, Vasagatan 52, Stockholm Monika

Läs mer

Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef

Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef Seminarium i riksdagen, 13 jan 2016 Jan Terstad, skogs- och naturvårdschef Hållbart skogsbruk en nyckelfråga Miljödimensionen = riksdagens miljökvalitetsmål, inklusive regeringens preciseringar av dessa

Läs mer

Yttrande över remissen Skogsskötsel med nya möjligheter

Yttrande över remissen Skogsskötsel med nya möjligheter REMISSYTTRANDE Skogsstyrelsen registrator@skogsstyrelsen.se Yttrande över remissen Skogsskötsel med nya möjligheter Skogsägarföreningen Mellanskog representerar 26 000 privata skogsägare i Mellansverige.

Läs mer

SCA Skogs synpunkter på Underlagsrapporter från arbetet med att ta fram Sveriges första nationella skogsprogram - diarienummer: N sk

SCA Skogs synpunkter på Underlagsrapporter från arbetet med att ta fram Sveriges första nationella skogsprogram - diarienummer: N sk Datum 2016-11-12 Vår referens Ola Kårén Direkttelefon 060-19 33 83 E-post ola.karen@sca.com Näringsdepartementet Lars Ekberg Wilhelm Magnusson n.registrator@regeringskansliet.se SCA Skogs synpunkter på

Läs mer

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor MINNESANTECKNINGAR 1(5) Datum 2009-09-04 Diarienr 2009/1880 Nationellt sektorsråd för skogliga frågor Tid: 4 september 2009, kl 10.00-15.00 Plats: Deltagare: Antecknat av: Skogsstyrelsens lokaler, Vasagatan

Läs mer

Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency PROJEKT ARTSKYDD I SKOGEN

Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency PROJEKT ARTSKYDD I SKOGEN Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2015-05-05 1 PROJEKT ARTSKYDD I SKOGEN Hantering av fridlysta arter inom skogsbruket Nyckelbiotop Vattendrag Avverkningsanmält område Spillkråkehäckning

Läs mer

Naturvårdsverket principer: Punkt 1: Naturvårdsverket ska fastställa miniminivåer inom ramen för de nationella målen för varje art.

Naturvårdsverket principer: Punkt 1: Naturvårdsverket ska fastställa miniminivåer inom ramen för de nationella målen för varje art. Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM e-post: registrator@naturvardsverket.se Öster Malma 14 februari 2017 Svenska Jägareförbundets yttrande över förslag till principer och process för fastställande av miniminivåer

Läs mer

Styrgruppsmöte och arbetsgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte och arbetsgruppsmöte för projektet Mera Tall PROTOKOLL 6 1(5) Datum 2017-06-14 Diarienr 2016/1145 Styrgruppsmöte och arbetsgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Onsdag 14 juni, heldagsexkursion i Uppvidinge,

Läs mer

Skogen och klimatet. Vill du skriva ut dokumetet? Välj A4 liggande! komma samhället till del som substitution för fossila och resurskrävande råvaror.

Skogen och klimatet. Vill du skriva ut dokumetet? Välj A4 liggande! komma samhället till del som substitution för fossila och resurskrävande råvaror. LRF Skogsägarnas Agenda för Skogen och klimatet Vill du skriva ut dokumetet? Välj A4 liggande! LRF Skogsägarna anser att skogen som förnybar resurs har en central roll i den pågående klimat om ställningen

Läs mer

Aktuella regeringsuppdrag, översikt

Aktuella regeringsuppdrag, översikt Pkt 7c PM 1(13) Datum 2017-09-18 Diarienr Enheten för Policy och analys Svante Claesson 551 83 Jönköping svante.claesson@skogsstyrelsen.se Tfn 036-359 368 Aktuella regeringsuppdrag, översikt Regeringen

Läs mer

Förslag/uppslag till examensarbeten

Förslag/uppslag till examensarbeten Datum 2016-02-02 1(9) Förslag/uppslag till examensarbeten Förslagen utvecklas vid behov i samråd med det distrikt där examensarbetet kommer att utföras. Gudrunhyggen och vilt Den goda fodertillgången som

Läs mer

SKOGSPRODUKTION. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

SKOGSPRODUKTION. Ämnets syfte. Kurser i ämnet SKOGSPRODUKTION Ämnet skogsproduktion behandlar produktion av olika typer av virkesråvaror med hänsyn till skogens produktionsförmåga och en hållbar utveckling för skogen. Det behandlar också anläggning

Läs mer

Jordbruksdepartementet Skogsindustrierna har lämnats tillfälle att ge synpunkter på rubricerade förslag.

Jordbruksdepartementet Skogsindustrierna har lämnats tillfälle att ge synpunkter på rubricerade förslag. Jordbruksdepartementet 2010-08-11 REMISSYTTRANDE Jo2010/3670 Regler om användning av främmande trädslag Skogsindustrierna har lämnats tillfälle att ge synpunkter på rubricerade förslag. Allmänna synpunkter

Läs mer

LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar

LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar LRF SKOGSÄGARNA YTTRANDE Skogsstyrelsen Naturvårdsverket LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar LRF Skogsägarna vill ge följande synpunkter

Läs mer

Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag. Erik Törnblom

Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag. Erik Törnblom Regeringsuppdrag om skydd av värdefulla sjöar och vattendrag Erik Törnblom erik.tornblom@havochvatten.se Regeringsuppdraget 2017 Havs- och vattenmyndigheten ska i samarbete med Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen

Läs mer

Protokoll Svenska PEFC Årsstämma Den 2 juni 2016 kl. 13:00-15:00 LRF Skogsägarna Franzéngatan 6 Stockholm

Protokoll Svenska PEFC Årsstämma Den 2 juni 2016 kl. 13:00-15:00 LRF Skogsägarna Franzéngatan 6 Stockholm Protokoll Svenska PEFC Årsstämma Den 2 juni 2016 kl. 13:00-15:00 LRF Skogsägarna Franzéngatan 6 Stockholm Deltagare med rösträtt Sture Karlsson Niklas Arvidsson Magnus Bergman Johnas Henrysson Bernt Hermansson

Läs mer

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall PROTOKOLL 14 1(7) Datum -04-10 Diarienr /569 Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Onsdag 10 april klockan 13:00 15:00, Skype. Johanna From Skogsstyrelsen, Pelle

Läs mer

Åtgärdsprogram för Levande skogar i Gävleborgs län

Åtgärdsprogram för Levande skogar i Gävleborgs län Åtgärdsprogram för Levande skogar i Gävleborgs län I arbetsgruppen för att ta fram ett nytt åtgärdsprogram för miljömålet Levande skogar i Gävleborgs län har följande deltagare medverkat. Jonas Geholm

Läs mer

Remiss avseende skogsstyrelsens Förstudie om ett nationellt skogsprogram för Sverige- Förslag och ställningstaganden (Meddelande 5 2013)

Remiss avseende skogsstyrelsens Förstudie om ett nationellt skogsprogram för Sverige- Förslag och ställningstaganden (Meddelande 5 2013) - -- R E G E R l N G S KAN S L l E T 2013-11-25 L2013/2767/LB Remiss Landsbygdsdepartementet Skogs- och lantbruksenheten Remiss avseende skogsstyrelsens Förstudie om ett nationellt skogsprogram för Sverige-

Läs mer

Skogsägares drivkrafter för klimatanpassning

Skogsägares drivkrafter för klimatanpassning Skogsägares drivkrafter för klimatanpassning Karin André, SEI Research Fellow karin.andre@sei-international.org Klimatanpassning Sverige 23 september 2015 Forskning om anpassningsprocesser Projektets syfte

Läs mer

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Protokoll 8 1(6) Datum 2017-11-13 Diarienr 2016/1145 Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Måndag 13 november klockan 10:00 12:00 via Skype Johanna From Skogsstyrelsen,

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 En sammanhållen politik för hållbar utveckling Viktiga vägval för att nå miljömålen Sverige kan påverka den globala utvecklingen Förebild hantera våra nationella

Läs mer

De gröna frågorna i årets forskningsproposition

De gröna frågorna i årets forskningsproposition De gröna frågorna i årets forskningsproposition Kopplingen till det nationella skogsprogrammet (och Skogforsk) Göran Örlander, ordförande, Skogforsk Kort om Skogforsk Skogsbruket och staten i samverkan

Läs mer

Med miljömålen i fokus

Med miljömålen i fokus Bilaga 2 Med miljömålen i fokus - hållbar användning av mark och vatten Delbetänkande av Miljömålsberedningen Stockholm 2014 SOU 2014:50 Begrepp som rör miljömålssystemet Miljömålssystemet Generationsmålet

Läs mer

Projekt. Mera Tall! Ett samverkansprojekt mellan. Välkomna!

Projekt. Mera Tall! Ett samverkansprojekt mellan. Välkomna! Projekt Mera Tall! 2010-07-01 - - 2015-12-31 Ett samverkansprojekt mellan Välkomna! Program 18.00-18.10 Monika Stridsman GD Skogsstyrelsen 18.10-18.40 Ove Arnesson, projekt Mera Tall 18.40-19.00 Göran

Läs mer

Betesskador av älg i Götaland

Betesskador av älg i Götaland Betesskador av älg i Götaland Konsekvenser för virkesproduktion och ekonomi OM SÖDRA Södra grundades 1938 och är Sveriges största skogsägarförening med mer än 50 000 skogsägare som medlemmar. Södra är

Läs mer

ansvaret för friheten?

ansvaret för friheten? Att hitt ätt till V h Att hitta rätt tillsammans Vem har ansvaret för friheten? Ett handslag eller hårdare reglering? Översyn och framtagande av nya nationella skogliga sektorsmål under 2010 och 2011 Regeringsuppdrag

Läs mer

Östergötlands regionala skogsnäringsstrategi Framtagandet av strategin och fortsatt arbete framåt

Östergötlands regionala skogsnäringsstrategi Framtagandet av strategin och fortsatt arbete framåt Östergötlands regionala skogsnäringsstrategi Framtagandet av strategin och fortsatt arbete framåt Madeleine Söderstedt Sjöberg Näringslivs- och tillväxtdirektör Länsstyrelsen Östergötland madeleine.sjoberg@lansstyrelsen.se

Läs mer

Naturvårdsstrategiskt program för biologisk mångfald, Göteborgs stad Remiss från miljö- och klimatnämnden i Göteborgs stad

Naturvårdsstrategiskt program för biologisk mångfald, Göteborgs stad Remiss från miljö- och klimatnämnden i Göteborgs stad PM 2016:173 RV (Dnr 110-1156/2016) Naturvårdsstrategiskt program för biologisk mångfald, Göteborgs stad Remiss från miljö- och klimatnämnden i Göteborgs stad Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Skogsbruk på ren svenska Lektion 2: Sveriges mesta miljöarbetare. Tema: Biologisk mångfald Ämne: Biologi Årskurs: 7-9

Skogsbruk på ren svenska Lektion 2: Sveriges mesta miljöarbetare. Tema: Biologisk mångfald Ämne: Biologi Årskurs: 7-9 Skogsbruk på ren svenska Lektion 2: Sveriges mesta miljöarbetare Tema: Biologisk mångfald Ämne: Biologi Årskurs: 7-9 Förord Sveaskog är landets största skogsägare. Det ger oss både mycket ansvar och många

Läs mer

Styrgrupps- och arbetsgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgrupps- och arbetsgruppsmöte för projektet Mera Tall Protokoll 11 1(6) Datum -09-07 Diarienr 2016/1145 Styrgrupps- och arbetsgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Fredag 7 september klockan 13:00 15:00, Skype Johanna

Läs mer

NYHETER I PEFC & FSC RIU Caroline Rothpfeffer, Miljöchef BillerudKorsnäs Skog

NYHETER I PEFC & FSC RIU Caroline Rothpfeffer, Miljöchef BillerudKorsnäs Skog NYHETER I PEFC & FSC RIU 2017 2019 11 16 Caroline Rothpfeffer, Miljöchef BillerudKorsnäs Skog 1 PEFC & FSC 2 MEDLEMSFÖRENINGAR Skogsägarföreningar Skogsbolag/industri Entreprenörsrepresentanter Svenskt

Läs mer

108 Yttrande över remiss Boverkets förslag till strategi för miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö (KSKF/2015:131)

108 Yttrande över remiss Boverkets förslag till strategi för miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö (KSKF/2015:131) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2015-05-05 Sida 1(2) 108 Yttrande över remiss Boverkets förslag till strategi för miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö (KSKF/2015:131) Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Värden i och skötsel av variationsrika bryn. Linköping den 22 maj 2019

Värden i och skötsel av variationsrika bryn. Linköping den 22 maj 2019 Värden i och skötsel av variationsrika bryn Linköping den 22 maj 2019 Camellia Yordanova Nirell Östergötlands distrikt camellia.yordanova.nirell@skogsstyrelsen.se 1 Jordbruksmark Jordbruksmarkzon Dike

Läs mer

Framtidens skogsskötsel i södra Sverige (FRAS) Johan Sonesson Emma Holmström, SLU Erika Olofsson, Lnu Karin Hjelm, Skogforsk

Framtidens skogsskötsel i södra Sverige (FRAS) Johan Sonesson Emma Holmström, SLU Erika Olofsson, Lnu Karin Hjelm, Skogforsk Framtidens skogsskötsel i södra Sverige (FRAS) Johan Sonesson Emma Holmström, SLU Erika Olofsson, Lnu Karin Hjelm, Skogforsk Syfte med Fras Samla forskningsaktörer och skogsnäring i södra Sverige för ett

Läs mer

Minnesanteckningar från Kommungruppens första möte

Minnesanteckningar från Kommungruppens första möte Minnesanteckningar från Kommungruppens första möte 18 oktober 2017, Stockholm Deltagare; Gunilla Glasare (ordförande) SKL Anders Fredriksson Knivsta kommun Eric Åkerlund Västra Götalandsregionen Ingemar

Läs mer

Remiss om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2009:5 om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken

Remiss om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2009:5 om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken 1(5) Remiss om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter NFS 2009:5 om registrering av beslut enligt 7 kap. miljöbalken Sammanställning av remissvar Totalt inkom 27 svar på remissen. Inga synpunkter Länsstyrelsen

Läs mer

Skogsbruksplan. Borlänge Kommun2011 Stora Tuna Borlänge Dalarnas län. Fastighet Församling Kommun Län. Ägare. Borlänge Kommun

Skogsbruksplan. Borlänge Kommun2011 Stora Tuna Borlänge Dalarnas län. Fastighet Församling Kommun Län. Ägare. Borlänge Kommun Skogsbruksplan Fastighet Församling Kommun Län Borlänge Kommun2011 Stora Tuna Borlänge Dalarnas län Ägare Borlänge Kommun Upprättad år Planen avser tiden Förrättningsman 2008 2011-2020 Rickard Larsson

Läs mer

Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen-Sylarna-Helags

Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen-Sylarna-Helags Minnesanteckningar Datum Dnr 2018-08-30 511-489-16 Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen-Sylarna-Helags Plats: Datum/Tid: Närvarande: Hotell Frösö Park 2018-08-30, kl. 9.30-16.30 Beredningsgruppen

Läs mer

Smålands skogar får värden att växa

Smålands skogar får värden att växa MÅLANDS skogar Smålands skogar får värden att växa Regional skogsstrategi för Småland Foto: Ingela Eriksson, Länsstyrelsen i Kronobergs län FÖRORD INLEDNING Skogen är viktig för Småland och är en del av

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge Remiss 2018-08-08 M2017/02054/Nm Miljö- och energidepartementet Naturmiljöenheten, Gruppchef Landmiljö Magnus Bergström 08-405 28 47 magnus.bergstrom@regeringskansliet.se Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse

Läs mer

I denna folder presenteras kortfattat projektets

I denna folder presenteras kortfattat projektets Det går att minska de omfattande betesskadorna på tall. Det går också att öka andelen tall i skogen. Och det går att göra genom ökad samverkan mellan jägare och skogsägare, något som båda grupperna tjänar

Läs mer

Tydliga signaler om ökad skogsproduktion Varför och hur ska det åstadkommas?

Tydliga signaler om ökad skogsproduktion Varför och hur ska det åstadkommas? Tydliga signaler om ökad skogsproduktion Varför och hur ska det åstadkommas? Bo Karlsson, Skogforsk, Sverige Oljekommissionen 2006 Kommissionen föreslår: att skogens tillväxt ökas långsiktigt med 15-20

Läs mer

Skogsstrategi Arvika kommun

Skogsstrategi Arvika kommun Skogsstrategi Arvika kommun Skogsstrategi för Arvika kommun Arvika kommuns skogsinnehav ska skötas med målsättningen att ha en hög och uthållig avkastning. Skogsbruket ska ta stor hänsyn till skogarnas

Läs mer

REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION

REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION 2018-10-04 1 (5) Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se REMISSVAR: EKOLOGISK KOMPENSATION ÅTGÄRDER FÖR ATT MOTVERKA NETTOFÖRLUSTER AV BIOLOGISK MÅNGFALD OCH EKOSYSTEMTJÄNSTER,

Läs mer

Skogens roll i en växande svensk bioekonomi

Skogens roll i en växande svensk bioekonomi Skogens roll i en växande svensk bioekonomi Gasdagarna 2017 1 juni, Båstad Pål Börjesson Miljö- och energisystem Lunds Universitet Potential för ökad tillförsel och avsättning av inhemsk biomassa i en

Läs mer

Ny djurskyddslag föreslagen hur påverkar den mjölkgården?

Ny djurskyddslag föreslagen hur påverkar den mjölkgården? DJURVÄLFÄRD & UTFODRING SVENSK MJÖLK SAMLAR BRANSCHEN Ny djurskyddslag föreslagen Jonas Carlsson, Avdelningen för Djurvälfärd, Svensk Mjölk jonas.carlsson@svenskmjolk.se År 1988 infördes en ny djurskyddslag

Läs mer

Angående remissen om målbilder för god miljöhänsyn vid skogsbruk

Angående remissen om målbilder för god miljöhänsyn vid skogsbruk Stockholm den 18 maj 2017 Ärendenummer Dnr 2014/2973 Skogsstyrelsen Angående remissen om målbilder för god miljöhänsyn vid skogsbruk Sveaskog anser att det skogliga dialogarbetet runt målbilder är viktigt

Läs mer

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län.

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län. Stockholms läns landsting 1(6) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektörens stab TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Clara Wahren Regionbildning i Stockholms län Ärendebeskrivning Landstingsstyrelsens

Läs mer

Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt. Del av nationellt delegationsmöte. Ledamöter: Stefan Carlsson Ordförande

Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt. Del av nationellt delegationsmöte. Ledamöter: Stefan Carlsson Ordförande Sammanträde: Vattendelegationen för Södra Östersjöns vattendistrikt. Del av nationellt delegationsmöte. Tid: Måndagen den 1 juni 2015 Plats: Piperska muren, Stockholm Ledamöter: Stefan Carlsson Ordförande

Läs mer

Sammanträdesdatum Marie Färm, kanslichef Eva Mårtensson, kommunikationschef

Sammanträdesdatum Marie Färm, kanslichef Eva Mårtensson, kommunikationschef 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne, kl. 10:00-10:45. Beslutande Anders Tell (S) Katarina Honoré (S) Peter Johansson (M) Anders Svensson (S) Lena Holst (C) Niclas Nilsson (SD) Tjänstgörande ersättare Övriga

Läs mer

Policy för hållbart skogsbruk

Policy för hållbart skogsbruk 1(6) 1(6) Policy för hållbart skogsbruk Bergvik Skogs affärsidé bygger på brukande av skog. Långsiktigt hållbara avverkningsnivåer tas av Bergvik Skog fram genom avverkningsberäkningar. Beräkningarna tar

Läs mer

Uppdrag att göra en analys av forskning om biologisk mångfald och ekosystemtjänster

Uppdrag att göra en analys av forskning om biologisk mångfald och ekosystemtjänster Regeringsbeslut I:5 2015-02-12 M2015/772/Nm Miljö- och energidepartementet Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande Box 1206 111 82 STOCKHOLM Uppdrag att göra en analys av forskning

Läs mer

Södraskolans kurser för skogsägare

Södraskolans kurser för skogsägare Södraskolans kurser för skogsägare Kunskap, inspiration och glädje Södraskolan är ett unikt skogsutbildningskoncept för privata skogsägare som ska ge deltagaren kunskap, inspiration och glädje. et med

Läs mer

Styrgruppsmöte - RBP 2016

Styrgruppsmöte - RBP 2016 MINNESANTECKNINGAR 1(5) Datum 2016-06-09 Diarienr 6.2.10-2016-193 Styrgruppsmöte - RBP 2016 Tid: 9 juni 2016 kl. 10-12 Plats: Telefonmöte Deltagare: Lars-Ove Sjajn lars-ove.sjajn@sametinget.se Peter Benson

Läs mer

Regionala handlingsplaner för Grön infrastruktur i prövning

Regionala handlingsplaner för Grön infrastruktur i prövning Regionala handlingsplaner för Grön infrastruktur i prövning Workshop Stockholm 19 Maj 2017 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-05-22 1 Program 10:00 Introduktion till grön infrastruktur

Läs mer

Strategi för formellt skydd av skog i Gotlands län

Strategi för formellt skydd av skog i Gotlands län www.i.lst.se Strategi för formellt skydd av skog i Gotlands län Bilaga 1: Sammanfattning av den nationella strategin Sammanfattning Nationell strategi för formellt skydd av skog Detta dokument redovisar

Läs mer

Politiska initiativ med bäring på bioekonomi KSLA 12 dec

Politiska initiativ med bäring på bioekonomi KSLA 12 dec Politiska initiativ med bäring på bioekonomi KSLA 12 dec Christina Nordin Avdelningschef Fossilfritt Sverige! Samverkansprogrammet cirkulär och biobaserad ekonomi Nationella skogprogrammet Smart industri

Läs mer

SKOGSMÄSTARSKOLAN **********************************************************

SKOGSMÄSTARSKOLAN ********************************************************** Kursansvarig: SMP 16-19 - Skogsskötsel 1, 15hp 34, Kursvecka 1, 21-25 augusti 21 Måndag 22 Tisdag Siljansfors FP 23 Onsdag Orsa be- 24 Torsdag Storaenso 25 Fredag teori Skogsträds- SLU sparingsskog förädling

Läs mer

Protokoll revision av svenska PEFC:s certifieringssystem Forum 6 2016-02-03

Protokoll revision av svenska PEFC:s certifieringssystem Forum 6 2016-02-03 Datum 2016-02-08 Protokoll revision av svenska PEFC:s certifieringssystem Forum 6 2016-02-03 Tid: 3 februari 09:30-17:00 IHM Warfinges väg 39, Stockholm 1 Mötets öppnande Ordförande Jan Fryk öppnade mötet

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med arbetsutskottet för Samordningsförbundet i Kalmar län fredagen den 19/

Protokoll fört vid sammanträde med arbetsutskottet för Samordningsförbundet i Kalmar län fredagen den 19/ Protokoll fört vid sammanträde med arbetsutskottet för Samordningsförbundet i Kalmar län fredagen den 19/5 2017. Plats:, Kalmar Tid 09.00 11.30 Beslutande deltagare: Anders Andersson, 1:e v ordf. Andreas

Läs mer

m.fl. Uppdrag att uppdatera, utveckla och tillhandahålla digitala kunskapsunderlag med skogliga grunddata

m.fl. Uppdrag att uppdatera, utveckla och tillhandahålla digitala kunskapsunderlag med skogliga grunddata Regeringsbeslut II 2 2019-03-28 N2019/01449/SK Näringsdepartementet Lantmäteriet 801 82 Gävle m.fl. Uppdrag att uppdatera, utveckla och tillhandahålla digitala kunskapsunderlag med skogliga grunddata Regeringens

Läs mer

Presidium - Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Presidium - Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet PROTOKOLL UTDRAG Presidium - Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Tid: 2016-08-31 kl. 09:00-11:50 Plats: Regionens hus, sal B 10 Finansiering av regional skogsstrategi Småland Diarienummer:

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REMISSYTTRANDE Er ref N2015/05179/FJR Ert datum 2015-11-09 Regeringen Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remiss om strategi för svensk viltförvaltning Lantbrukarnas Riksförbund

Läs mer

Deltagare: Sven Lundell, LRF Skogsägarna Henrik Asplund, Sågverksföreningen Såg i Syd Eric Lagerwall, Metsäliitto Sverige AB

Deltagare: Sven Lundell, LRF Skogsägarna Henrik Asplund, Sågverksföreningen Såg i Syd Eric Lagerwall, Metsäliitto Sverige AB 2004-08-17 Protokoll nr 35 Svenska PEFC Ek. för Tid: 2004-08-16 Plats: LRF Skogsägarnas kontor, Stockholm Deltagare: Sven Lundell, LRF Skogsägarna Henrik Asplund, Sågverksföreningen Såg i Syd Eric Lagerwall,

Läs mer