Samverkan skogsproduktion, processgrupp

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samverkan skogsproduktion, processgrupp"

Transkript

1 MINNESANTECKNINGAR 1(8) Datum Diarienr Samverkan skogsproduktion, processgrupp Tid: Plats: Deltagare: Antecknat av: Ärende Granen, Sveaskogs lokaler, Torsgatan 4, Stockholm. Dan Rydberg Skogsstyrelsen, Tommy Nilsson Sveaskog, Johan Sonesson Skogforsk, Mattias Magnusson Svenska kyrkan, Erik Petré Häradsallmänningarnas förbund, Göran Örlander Södra, Karin Vestlund-Ekerby LRF, Linda Eriksson Skogsindustrierna, Christian Rimpi Jokkmokks allmänning, Tomas Höijer Sydved, Eva Stattin Stora skog, Carl Appelqvist Skogsstyrelsen, Erik Sollander Skogsstyrelsen. Via skype: Malin Sahlin Naturskyddsföreningen, Andreas Melin Skogssällskapet, Ola Kåren SCA, Nils Broman Norra skogsägarna. Erik Sollander och Carl Appelqvist Innehåll/Resultat 1 Välkommen, inledning 2 Minnesanteckningar från förra mötet Dan R hälsade välkomna. Malin S och Andreas Melin deltar via Skype under hela mötet. Ola Kårén och Nils Broman ansluter till punkt 8. Vi har två mål för dagen: 1. Att ordförandena i arbetsgrupperna har uppdraget klart för sig 2. Att komma en bit till med det gemensamma ställningstagandet. En presentationsrunda hölls. Dan R: Några frågor? Karin V-E: Pkt 3. En sida öppen för alla: Menas för alla i gruppen eller alla? ; Internationell utblick? Carl A: Vi menar en sida öppen för alla, vem som helst ska kunna gå in och titta. Internationella utblicken kommer under punkt 7. Dan R: Tack. Med det lägger vi anteckningarna till handlingarna. 3 Uppdatering av läget Nationella sektorsrådet Erik S: Vi har haft uppe frågan i nationella sektorsrådet den 31 maj och fick bl.a. en diskussion om att det vore värdefullt om vi kan kvantifiera hur mycket skogsråvara samhället lär behöva i strävan att bli fossilfritt. Vi har bett Tomas Lundmark på SLU försöka göra ett enkelt räkneexempel, medvetna om att det är svårt. Tomas räknar med att presentera något efter sommaren. Flera menade att det är bra att få ett räkneexempel. Andra menade att svårigheterna är så stora att det inte blir meningsfullt, inte minst för att man måste göra flera svåra antaganden. Vilken tidshorisont pratar vi om? Underlag finns redan i SKA 15 och från miljömålsberedningen. Minnesanteckningar processgrupp skogsproduktion docx

2 Skogsstyrelsen Minnesanteckningar (8) Ärende Innehåll/Resultat Viktigt att se behovet i ett internationellt perspektiv. Någon ställde frågan om beslutet innebär att processgruppens roll förändras. Även synpunkter på att denna typ av utredningar kanske borde stämmas av i processgruppen innan de görs. Sammanfattning Dan R: Vi har tyckt att det kan vara värt ett försök, även om svårigheterna är stora. Tomas räkneexempel bör ses som ett underlag bland andra och ändrar på inget vis processgruppens uppgift roll eller ansvar. Vi behöver inte invänta denna utredning för att fortsätta vårt arbete. Vi ser det som fritt för olika aktörer att spela in underlag man uppfattar som väsentliga. Processgruppen avgör hur vi värderar olika underlag. Färdigställning av PM om arbetsgruppernas uppdrag. Carl A: Efter senaste mötet har vi efter lite slutbollning gjort en del slutjusteringar och uppfattar nu PMet som färdigt och har skickat ut det till ordförandena. Tyckte ni det blev tillräckligt bra? Några ytterligare justeringar behövs inte. Webbsida / sharepoint Carl A: Vi har lagt upp en öppen hemsida tillgänglig för alla samt en sharepoint för processgruppen och arbetsgrupperna. Den senare kräver inloggning uppgifter för det har skickats ut. Kolla med era IT-enheter om det krånglar och återkom till Carl om det inte fungerar. Referensgrupp mm. Carl A: På mötet den 20 januari sa vi att vi skulle hålla den gruppen informerad framöver. Vi har i kommunikationsplanen kallat den gruppen för referensgrupp, men det kanske blir fel eftersom i stort alla deltar på något sätt i arbetet nu. Behöver vi någon referensgrupp? Det är viktigt att vi får tillräckligt bred acceptens. Med frågan uppe löpande i sektorsrådet samt en öppen hemsida med underlag bör vi skapa goda möjligheter för intresserade att ta del av och kunna spela in synpunkter. Nog nödvändigt att vi remitterar brett på slutet. Lämpligen gör Skogsstyrelsen det. Processgruppens ansvar efter en remiss diskuterades. Några menade att gruppens ansvar bör ta slut i samband med remissen medan andra menade att gruppen måste ta ansvar även efter remissen. Annars faller ansatsen med ett gemensamt ställningstagande.

3 Skogsstyrelsen Minnesanteckningar (8) Ärende Innehåll/Resultat Sammanfattning Dan R: Vi landar inte frågan om referensgrupp vi fortsätter fundera på Skogsstyrelsen. Remitteringen får vi återkomma till. 4 Kommunikationsplan Carl A gjorde en genomgång av kommunikationsplanen. Nulägesbeskrivningen behöver uppdateras. Hur kopplar det här till en genomförandeplan? Sammanfattning Carl A: Tack jag uppdaterar nulägesbeskringen. Genomförandeplan har vi inte tänkt på så mycket än. Tänker oss att när vi vet vad vi vill göra, då kommer frågan om hur. Har ni ytterligare synpunkter så skicka in till mig efter mötet. 5 Frågor från arbetsgrupperna Punkten togs efter lunch i samband med punkt 8. Vad förväntas av arbetsgrupperna efter 2017? Carl A: Vi tror att vissa insatser kommer att behövas även under början av Finslipa förslagen i dialog med processgruppen och eventuellt genomföra regionala konferenser där förslagen presenteras. Hur kommer processgruppens skrivningar kopplade till vetenskaplighet och hållbarhet att göras? Carl A: Vi kommer att göra det, vi vet ännu inte i detalj hur. Att arbetsgrupperna har frihet att tänka brett är viktigt. En möjlighet är att arbetsgrupperna tar stöd av temporära forskarpaneler. Lämpligt att ha fler samlingar mellan processgrupp och ordförandena under hösten, även bra om arbetsgrupperna pratar sinsemellan. Sammanfattning Dan R: Vi behöver tänkta brett, att få till bra skrivningar är en utmaning. Till ordförandena Nyttja de sekretariat ni har i grupperna! 6 Förra mötets övning Carl A: På förra mötet hade vi tre frågeställningar som vi grävde i. De var: 1. Varför är det viktigt att ta fram ett gemensamt tydligt ställningstagande för skogsproduktion? 2. Vad innebär det att ha ett gemensamt ställningstagande från skogssektor och stat 3. Hur ska ställningstagandet användas? Jag har gjort en enkel sammanställning av de synpunkter som kom fram. Saknas något viktigt? Är sammanställningen ok?

4 Skogsstyrelsen Minnesanteckningar (8) Ärende Innehåll/Resultat Syftet med ställningstagandet är att förtydliga produktionsmålet helst så att det får ett brett stöd och att det blir drivande för att åtgärderna ska kunna genomföras. Det är svårt att veta nu hur brett stödet blir, men ansatsen är att det är värdefullt med ett brett stöd i samhället. Vad vi menar med sektorns diskuterades. Några anser att sektorn bör avse skogsnäring och myndighet medan andra gör en bredare tolkning. Oavsett hur vi definierar skogssektorn ser Skogsstyrelsen ett klart behov av ett brett stöd i samhället för utfallet. Kanske ställningstagande som begrepp är svårhanterligt kanske bättre att se det som ett erbjudande till samhället från skogsbruket, som gruppen sen försöker få stöd och acceptens för. Sammanfattning Carl A: Kan man i korthet säga att svaren på de tre frågorna är: 1. Varför: Vi vill få en ökad förståelse i samhället för skogsproduktion 2. Vad innebär ställningstagandet: Det underlättar vidare arbete med att öka skogsproduktionen 3. Hur det kan användas: Bl.a. vid avvägningar mellan olika mål i skogsbruket. Dan R: Är begreppet ställningstagande svårt? Vi verkar fastna där? Är erbjudande till samhället enklare? Carl A får i uppdrag att redigera om resultatet i korta texter med innebörd i linje med ovan. 7 Ställningstagande skogsproduktion, fortsatt arbete Dan R: Vi har bett Göran Ö ge ett exempel hur Södra har gått tillväga. Göran Ö: Det här är en del i Södras koncernövergripande hållbarhetsmål (se bilaga 1). Initialt gjorde vi en intressentanalys. SEI hjälpte oss att välja ut intressenter. Vi har landat i flera viktiga punkter, skogligt måste vi få till tall på tallmark, annars kommer vi inte att lyckas nå målen. Skadorna är en annan viktig fråga. Från skogsprogrammets AG2, tog vi fram ett diagram över olika produktionshöjande åtgärder. Görans presentation bifogas till minnesanteckningarna. Flera fördjupningsfrågor och möjligheter nämndes. Flera av de övriga skogsföretagen har gjort liknande arbeten. Det kan vara värt att skanna av vad som gjorts. Sammanfattning Dan R: Tack för mycket bra inspiration inför kommande arbete. Till nästa möte måste vi landa vilken typ av mål/ställningstagande/erbjudande vi bör ha.

5 Skogsstyrelsen Minnesanteckningar (8) Ärende 8 Avstämning med ordföranden i arbetsgrupperna Innehåll/Resultat Dan R: Välkomna Ola och Nils. Kan vi börja med AG 1 hur ser ni på uppdraget och hur går det? AG 1 Skador: Ola K: (Se bilaga 2). Vi har haft ett första möte per skype och tänker fortsätta varva fysiska och skype möten. Vi har försökt formulera de viktigaste skadorna och vad vi kan göra. Vi tror också vi behöver ha kontakt med olika sak-specialister. Har landat i följande indelning: Storm (Kristina Blennow, Erik Valinger) Granbarkborre (Martin Schroeder) Rotröta (Jan Stenlid) Svamp (Jan Stenlid) Vilt (Märta Wallgren, Annika Felton, Urban Nilsson) Brand (Anders Granström) Snytbagge (Göran Nordlander) Sork (Frauke Ecke) Nya skadegörare (Jan S, Martin S) Tänker be forskarna om bedömning av omfattning för att få hjälp att prioritera. Eventuellt ett forskarmöte i höst. Vi tänker ta kontakt med företagens viltgrupper. Bra om vi kan täcka in både skadornas betydelse för produktionen, men även skötselns betydelse för uppkomsten av skador. Vi kommer att dela in arbetet och rapportskrivning i undergrupper, där sekretariatet håller ihop arbetet med rapporten. Vi skulle behöva lite guidning i upplägget av rapporten, bl.a. struktur, omfattning och innehåll. Gruppens tanke är att gå rakt på sak och inte lägga så mycket energi på faktabakgrund mm. Gruppen anser att viltskadorna är det största hindret för en ökad produktion. Man vill ge en konkret beskrivning av problematiken, utan att vara så politiskt korrekta. Mycket bra. Övriga instämmer i att gå rakt på sak utan att lägga för mycket tid på beskrivning av fakta. Bättre att hänvisa med referenser till forskning och studier som gjorts. Klimatskador som torka och frost mm kanske borde med. En bedömning hur det går för löv och gran på tallmark i södra Sverige vore värdefull. Även blötsnöskador, översvämning, ras och skred och invasiva arter bör finnas med. Carl A: Vi tar fram en rapportmall med en grov struktur. Olas presentation bifogas till minnesanteckningarna.

6 Skogsstyrelsen Minnesanteckningar (8) Ärende Innehåll/Resultat AG2: Infrastruktur: Andreas M: Ordf och sekretariatet har haft ett förberedande möte. Första mötet hålls via skype nu på måndag. Avser göra en plan för vidare arbete i sommar och höst. Tänker ett fysiskt möte i aug följt av några fysiska till, varvat med skype möten. Ännu inga övergripande frågor. Bra med rapportmall. Viktigt hålla bredden. Här är det vägar, IT-uppkopplingsmöjligheter, till möjligheter att få tillgång till information om värdekärnor mm. För det praktiska skogsbruket är detta fördjupningsområde jätteviktigt! Ett medskick om att det på Naturvårdsverket och Länsstyrelser finns en del kunskap om infrastrukturens påverkan på värdekärnor som kan vara bra att ha i åtanke när förslag skrivs. AG 3: Effektiv skogsskötsel Nils B: Första mötet hålls den 20 juni, därefter räknar jag med ett möte i månaden och preliminärt en exkursion den 20 okt. Räknar med att kunna leverera förslag i december. Tre frågeställningar från gruppen: 1. Ska även kommunikationsaktiviteter ingå? 2. Ska arbetet resultera i målbilder? 3. Förväntas gruppen presentera konkreta uppföljningsbara mål? Har ni någon signal om hur omfattande konsekvensanalyserna behöver vara? Carl A: Vi har inte resonerat i detalj ta med det ni kan. Vi tänker rätt mycket pang på rödbetan, inte alltför mycket bakgrundsbeskrivningar. En hel del är gjort och det går ju att referera till befintliga arbeten. Bra att ta med och formulera kommunikationsaktiviteter också. Ta med de åtgärder ni tror behövs. Hur långt bör arbetsgrupperna gå när det gäller målbilder? Tanken är att övergripande mål/målbilder är processgruppens ansvar men hittar ni anslag (t.ex. mätbara mål som är uppföljningsbara) ni tror är bra och drivande lägg med dem i rapporten. Men fokusera i första hand på åtgärder. Lönsamhetsperspektivet är viktigt och bör med. Största utmaningen är att inte bli för detaljerade. Förmedla det viktigaste. Om gruppen genomför en exkursion i höst kan det vara lämpligt att bjuda in övriga gruppers ordförande.

7 Skogsstyrelsen Minnesanteckningar (8) Ärende Innehåll/Resultat AG 4: Produktionshöjande åtgärder Tomas H: Vi hade ett första möte den 7 juni via skype. Att utgå från dagens politik tyckte några var lite för hård styrning, vi landade i att vi tänker börja brett. Vi har börjat sätta lite rubriker (Se bilaga 3). Vi tänker en indelning i stil med: Direkt produktionshöjande; Outnyttjad skogsvård; Myndigheternas agerande. Vi tänker sen jobba vidare i någon form av matris sett utifrån Lag, Implementering; Teknik; Forskning; Information; Stöd/bidrag osv. Försöka hitta underlag för att värdera de olika åtgärderna och sortera ut de med hög potential de lågt hängande frukterna. Gruppen träffas igen den 7 sep och därefter planerar vi två möten till. Bra om gruppen kan redovisa i siffror vilken potential man ser. Viktigt att betänka faktorer som renskötseln i norr men även företagens åtagande via certifiering. Flera delar här kan vara mycket kontroversiella vilket kan ge dåliga möjligheter till samsyn. Tänker gruppen göra någon intressentanalys? Hur ser man på kopplingen till forskningen? Tomas H: Vi tänker koppla in forskning. Javisst, flera frågor här är kontroversiella vilket kan bli en utmaning att hantera. Tänker skapa bilden av produktionspotentialen först och sen hantera begränsningarna. Viktigt att även forskning utanför skogsproduktionen täcks in, t.ex. naturvårdsforskningen för att öka möjligheterna till samsyn när förslagen sedan presenteras. Finns medel för särskilda forskningsbehov? Carl A: Om ni identifierar behov rapportera in så stämmer vi av med Johan S och tar en diskussion om hur vi kan lösa det. Konsekvensanalyser behöver göras för att få en uppfattning om påverkan på andra ekosystemtjänster. Forskningen behöver även vara med på remissen av det färdiga förslaget. Kort diskussion om hur processgruppen stöttar arbetsgrupperna och vad som är viktigt att tänka på i det fortsatta arbetet: Försöka hitta den röda tråden mellan grupperna Fokus på rätt saker för att få ett bra slutresultat Löpande kontakter i specifika frågor Identifiera behov av forskningsprogram Be forskare skriva korta syntesrapporter Fråga forskarna vad som är på gång inom olika områden

8 Skogsstyrelsen Minnesanteckningar (8) Ärende Innehåll/Resultat Dan R: Vi tänker oss rapporter som är rätt rakt på. Inte långa bakgrundsbeskrivningar hänvisa då istället. Kanske landar i spannet sidor. Ordförande bjuds in till processgruppen igen i september/oktober för att redovisa och diskutera förslag som kommit fram. Processgruppens mötesplan läggs ut på arbetsytan, så att ordförande kan spela in frågeställningar inför mötena. Thomas bilder bifogas till minnesanteckningarna (bilaga 3). 9 Kommande möten Nästa möte blir den 17/8 i Stockholm Carl skickar Doodle för Skypemöte i september och fysiska möten i oktober, november och december 10 Avslutning Reflektion över mötet och förslag inför kommande möten: Bra med arbetsgruppernas redovisningar, det blir lite mer konkret. Värdefullt för processgruppen att höra arbetsgruppernas tankar Detta arbete är svårt, det är inte så konstigt att vi är lite trevande Bra för arbetsgruppernas ordförande att få processgruppens syn. Vi behöver ha löpande avstämningar mellan grupperna Det vore bra om vi blir mer konkreta på våra möten framöver för att vara effektiva. Föreslår att Skogsstyrelsen tar fram förslag som gruppen kan diskutera kring. En erfarenhet från arbetet i Nationella skogsprogrammet var att det var för öppet för länge och effektiviteten blev lidande. Viktigt att vi kan följa gruppernas arbete löpande. Görs genom att minnesanteckningar, underlag och framväxande dokument läggs ut på arbetsytan. Dan tackade alla för bra presentationer och stort engagemang under mötet.

9 Bilaga 1 Södras koncernövergripande hållbarhetsmål Fossilfri produktion 2020, fossilfria transporter 2030 Årlig skogstillväxt 20% högre 2050 än 2015 Nollvision arbetsskador, arbetsskadefrekvensen minskar 15% per år till 2020 MÅL MÅL MÅL Fossilfrihet Skogstillväxt Hälsa och arbetsmiljö / hållbarhetsmål med målområden som berör alla delar av Södras verksamhet Klimatpositiv verksamhet Fossilfrihet Skogstillväxt Hållbart skogsbruk Aktivt skogsbruk Hänsyn i skogsbruket Naturvård Hållbar innovation Innovation av nya produkter Effektivt resursnyttjande Energieffektivisering Självförsörjande på el Ansvarstagande arbetsgivare och engagerade medarbetare Hälsa och säkerhet Mångfald och jämställdhet Kompetensförsörjning Ansvarsfulla affärer Implementering av leverantörskod Hållbar värdekedja 2 1

10 Södras väsentlighetsanalys ,0 Mycket hög Relevans för Södras intressenter 3,5 3,0 Hög Viktigt för intressenter Barnarbete och unga anställda Avfallshantering och återvinning Utsläpp till mark och vatten Hälsa och säkerhet Påverkan på miljön i arbetet i värdekedjan Utsläpp till luft Korruptions- och konkurrensfrågor Miljöpåverkan från transporter Samsyn Lag- och regelefterlevnad i värdekedjan Miljöpåverkan från produkter och tjänster Hantering av Påverkan på människor i klimatrisker Materialanvändning Diskrimineringsfrågor leverantörskedjan Utbildning och Dialog med intressenter Märkning av kompetensutveckling i värdekedjan produkter och tjänster Anställningsförhållanden Påverkan på Balans mellan finansiell och villkor lokalsamhällen vinst och hållbar utveckling Mångfald och jämnställdhet Påverkan på lokala ekonomier Viktigt för Södra Biologisk mångfald Hållbart skogsbruk Energianvändning Miljöaspekt Social aspekt Ekonomisk aspekt 2,5 2,5 3,0 3,5 4,0 4,5 Mycket 5,0 Medel Stor stor Relevans för Södra 3 Klimatpositiv verksamhet Mål Befintliga aktiviteter Tillkommande aktiviteter Ansvar Prioritet Den årliga skogstillväxten på Södras medlemsfastigheter är år % högre än Effektiv skogsskötsel (Skoglig rådgivning enligt Södramodellen (markberedning, plantering röjning, gallring, slutavverkningsålder) 2. Skademinskning (Viltförvaltning, projekt, FoU, plantskydd, skogsskydd, rotstop) 3. Produktionshöjande åtgärder (plantskolor, fröplantager, växtförädling FoU, mm). 4. Skogsbruksplaner och annan planering. 1. Utredning om prioriteringsordning på skogvårdssåtgärder. Vilka förbättring ger högst påverkan. Påverkar nedanstående rangordning. (Göran) 2. Effektiv skogskötsel (Förbättrad/ökad rådgivning, ökade arealer skogsvård, dikesrensning). Ansvar för detta och pkt 3,4 sätts senare 3. Skademinskning (viltskador, barkborre, rotröta, mm) 4. Produktionshöjande åtgärder (skogsträdsförädling, SE plantor, främmade trädslag, mm) 5. Effektivare naturvård 6. Askåterföring som tjänst 7. Effektivare planering Prioritering av punkt 2 5 är avhängt på vad som kommer fram i utredning under punkt 1 4 2

11 Klimatpositiv verksamhet Under perioden 1990 till idag har skogstillväxten per hektar ökat med cirka 0,5 procent per år i Götaland. Det föreslagna målet innebär att skogstillväxtens positiva utveckling fortsätter i minst samma takt som under de senaste decennierna. Till åtgärderna som främjar detta mål hör att fortsatt hålla hög kvalitet i skogsskötselrådgivningen, att ha kontroll över skador på skogen samt att satsa på skogsträdsförädling och att förädlade plantor blir tillgängliga för Södras medlemmar Götaland, medeltillväxt (m³sk/ha) Medeltillväxt per ha (m³sk/ha) Linjär (Medeltillväxt per ha (m³sk/ha)) 8 Tillväxt, m3sk/ha,år 7,5 7 6,5 6 5,5 5 y = 0,0277x 48,582 4,

12 Prod.höjande åtgärder och naturens gränser (från nationella skogsprogrammet) Ej tillämpat storskaligt Vårda och utveckla Föryngring Säker Röjning Plantagefrö Begränsa viltskador Naturens Gränser Dikesrensning Grot Vegetativ förökning Rotröta Askåterföring Gödsling Osäker Stubbar Främmande trädslag Behovsanpassad gödsling Effektivitet för virkesproduktion Prod.höjande åtgärder och naturens gränser. Inom parantes redovisas bedömda långsiktiga effekter på virkesproduktionen (procent). Preliminära siffror Säker Naturens Gränser Dikesrensning (2) Grot (5) Bättre föryngring (5 10) Ej tillämpat storskaligt Vårda och utveckla Röjning Plantagefrö (10) Begränsa viltskador (10) Vegetativ förökning (10) Rotröta Osäker Askåterföring (2) Stubbar (5) Effektivitet för virkesproduktion Gödsling (2) Främmande trädslag (2, (10)) Behovsanpassad gödsling (5) 4

13 Hållbart skogsbruk Mål: Södra avverkar inom rekommenderad, hållbar avverkningsnivå. Åtgärder: Återkommande avverkningsberäkningar Samarbete med Riksskogstaxeringen för att säkra data om Södras medlemmar. Effektivare kontraktering och möte skogsägarna Effektivare planering och avverkningstjänster Prioritering av punkt 2 5 är avhängt på vad som kommer fram i utredning under punkt 1 9 Typgårdens lönsamhet Diagramrubrik Skogsnetto kr/ha Vinstutdelning / / Koncernen 5

14 Bilaga 2 Skador på skog Lägesrapport Skador på skog Lägesrapport Deltagare Arbetssätt möten Förberedelser Forskarkontakter - skador Rapport Forskarmöte Skadors betydelse för produktion Skötselns betydelse för skador SCA Skog 2 1

15 Deltagare Ola Kårén SCA, Jonas Bergquist Skogsstyrelsen, Anna Marntell Skogsstyrelsen, Bo Jansson BillerudKorsnäs, Anders Petterson Sorsele allmänning, Magnus Petersson Södra och Ulf Eriksson Vadsbo Skog. Arbetssätt möten Förberedelser vilka är de viktiga skadorna? SCA Skog 3 Forskarkontakter - skador Skada Forskare Stormskador Kristina Blennow, Erik Valinger Granbarkborre Martin Schroeder Rotröta Jan Stenlid Svampsjukdomar (Törskate, Jan Stenlid Gremmeniella, Knäckesjuka) Viltskador Märta Wallgren, Annika Felton, Urban Nilsson (Märta utsedd till ansvarig!) Brand Anders Granström Snytbagge Göran Nordlander Sork Frauke Ecke Nya skadegörare Jan S. / Martin S SCA Skog 4 2

16 Rapport Delar upp jobb i undergrupper. Skogsstyrelsen håller ihop. Forskarmöte, kontakt med andra grupperingar Skadors betydelse för produktion Skötselns betydelse för skador SCA Skog 5 3

17 Bilaga 3 1

Erik Petré, Häradsallmänningarnas förbund, Christian Rimpi, Jokkmokks allmänning, Malin Sahlin, Naturskyddsföreningen. Erik Sollander, Carl Appelqvist

Erik Petré, Häradsallmänningarnas förbund, Christian Rimpi, Jokkmokks allmänning, Malin Sahlin, Naturskyddsföreningen. Erik Sollander, Carl Appelqvist MINNESANTECKNINGAR 1(5) Datum 2017-03-23 Diarienr 2017/824 Tid: 2017-03-16 Plats: Deltagare: WTC, Stockholm Ordf: Dan Rydberg Skogsstyrelsen, Tommy Nilsson Sveaskog, Linda Eriksson Skogsindustrierna, Karin

Läs mer

Möte i processgruppen till Samverkansprocess skogsproduktion

Möte i processgruppen till Samverkansprocess skogsproduktion MINNESANTECKNINGAR Datum 2019-02-18 Möte i processgruppen till Samverkansprocess skogsproduktion Tid: Måndag den 18 februari 2019 kl. 08.30-11.40 Plats: Deltagare: Skype Linda Eriksson Skogsindustrierna,

Läs mer

Samverkansprocess skogsproduktion

Samverkansprocess skogsproduktion PM 1(5) Datum 2017-03-17 Samverkansprocess skogsproduktion Beskrivning av processgrupp, arbetsgrupper, åtgärdsområden, och det fortsatta arbetet i samverkansprocess för skogsproduktion. 1. Beskrivning

Läs mer

Samverkan skogsproduktion, processgrupp

Samverkan skogsproduktion, processgrupp MINNESANTECKNINGAR 1(3) Datum 2017-10-20 Diarienr 2017/824 Samverkan skogsproduktion, processgrupp Tid: 2017-10-19 Plats: Deltagare: Skype Dan Rydberg Skogsstyrelsen, Tommy Nilsson Sveaskog, Johan Sonesson

Läs mer

Samverkan skogsproduktion, processgrupp

Samverkan skogsproduktion, processgrupp MINNESANTECKNINGAR 1(6) Datum 2018-01-29 Diarienr 2017/824 Samverkan skogsproduktion, processgrupp Tid: 2018-01-23. kl 09:00-15.00 Plats: Deltagare: Naturvårdsverkets lokaler, Vallhallavägen 195, Stockholm.

Läs mer

Samverkan skogsproduktion, processgrupp

Samverkan skogsproduktion, processgrupp MINNESANTECKNINGAR 1(7) Datum 2018-03-01 Diarienr 2017/824 Samverkan skogsproduktion, processgrupp Tid: 2018-02-21 kl 09:00 till 2018-02-23 kl 15.00 Plats: Deltagare: Radisson Blu Vasagatan 1, Stockholm.

Läs mer

Samverkansprocess skogsproduktion

Samverkansprocess skogsproduktion MINNESANTECKNINGAR 1(6) Datum 2017-01-23 Diarienr 2016/1277 Samverkansprocess skogsproduktion Datum och tid: 2017-01-20, kl 10.00-15.00 Plats: Anteckning nr: Deltagare: Saknas: Antecknat av: Spårvagnshallarna,

Läs mer

Skogens vatten. Lena Ek ordförande i Södra _138

Skogens vatten. Lena Ek ordförande i Södra _138 Skogens vatten Lena Ek ordförande i Södra 2016-09-16 1 2016-09-16_138 Sverige en skogsindustriell stormakt Nettoexportvärde om ca 130 mdr (12% av svensk varuexport) Ca 15-20% av Sveriges samlade industriinvesteringar

Läs mer

Samverkansprocess skogsproduktion, processgrupp

Samverkansprocess skogsproduktion, processgrupp MÖTESANTECKNNGAR 1(6) Datum 2018-05-15 2017/824 Samverkansprocess skogsproduktion, processgrupp Närvarande: Linda Eriksson Skogsindustrierna, Mattias Magnusson Svenska kyrkan, Tommy Nilsson, Sveaskog,

Läs mer

Samverkansprocess skogsproduktion, processgrupp

Samverkansprocess skogsproduktion, processgrupp MÖTESANTECKNNGAR 1(8) Datum 2018-04-24 2017/824 Samverkansprocess skogsproduktion, processgrupp Närvarande: Tid och plats: Anteckningar: Johan Sonesson Skogforsk, Christian Rimpi Norrbottens allmänningars

Läs mer

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall PROTOKOLL 12 1(5) Datum -11-05 Diarienr 2016/1145 Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Måndag 5 november klockan 13:00 15:00, Skype. Johanna From Skogsstyrelsen,

Läs mer

Åtgärder för att minska skador på skog. Arbetsgruppens förslag

Åtgärder för att minska skador på skog. Arbetsgruppens förslag Åtgärder för att minska skador på skog Arbetsgruppens förslag 1 Arbetsgruppen från skogsbruket och Sekretariat från Skogsstyrelsen Arbetsgrupp Ola Kårén, SCA Ulf Eriksson, Vadsbo skog Bo Jansson, Billerud

Läs mer

Tydliga signaler om ökad skogsproduktion Varför och hur ska det åstadkommas?

Tydliga signaler om ökad skogsproduktion Varför och hur ska det åstadkommas? Tydliga signaler om ökad skogsproduktion Varför och hur ska det åstadkommas? Bo Karlsson, Skogforsk, Sverige Oljekommissionen 2006 Kommissionen föreslår: att skogens tillväxt ökas långsiktigt med 15-20

Läs mer

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall PROTOKOLL 5 1(5) Datum 2017-02-07 Diarienr 2016/1145 Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Tisdag 7 februari klockan 10:00 12:00 via Skype Ronny Löfstrand Sveaskog

Läs mer

Processgrupp skogsproduktion

Processgrupp skogsproduktion Minnesanteckningar Datum 2019-03-05/06 Processgrupp skogsproduktion Tid: Klockan 10:00-17:30 den 5/3 Klockan 8:00-15:00 den 6/3 Plats: Deltagare: Förhinder: Anteckningar: Hotel C, Vasaplan 4 Stockholm

Läs mer

Tallföryngring i Sverige: aktuell situation, problem och möjligheter

Tallföryngring i Sverige: aktuell situation, problem och möjligheter Tallföryngring i Sverige: aktuell situation, problem och möjligheter Jonas Bergquist Älg Älg, rådjur, dovhjort, kronhjort Plantering av tall i södra Sverige Naturlig föryngring av tall i södra Sverige

Läs mer

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall PROTOKOLL 4 1(6) Datum 2016-12-01 Diarienr 2016/1145 Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Torsdag 1 december klockan 10:00 12:00 via Skype Johanna From Skogsstyrelsen,

Läs mer

Sektorsmål och skogsproduktion Södras syn på framtiden och de krav som kommer att ställas på skogsbruket Göran Örlander Skogsskötselchef, Södra Skog

Sektorsmål och skogsproduktion Södras syn på framtiden och de krav som kommer att ställas på skogsbruket Göran Örlander Skogsskötselchef, Södra Skog Sektorsmål och skogsproduktion Södras syn på framtiden och de krav som kommer att ställas på skogsbruket Göran Örlander Skogsskötselchef, Södra Skog Korta fakta om koncernen Omsättning 17 miljarder kronor

Läs mer

Möjliga insatser för ökad produktion clas.fries@skogsstyrelsen.se Tall 80-100 år

Möjliga insatser för ökad produktion clas.fries@skogsstyrelsen.se Tall 80-100 år Möjliga insatser för ökad produktion clas.fries@skogsstyrelsen.se Tall 80-100 år Contortatall 15-20 år Tall 10 år Först en trailer SKA 15 (Skogliga konsekvensanalyser 2015) SKA 15 beskriver skogens utveckling

Läs mer

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall PROTOKOLL 13 1(6) Datum -02-07 Diarienr /569 Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Torsdag 7 februari klockan 13:00 15:00, Skype. Johanna From Skogsstyrelsen,

Läs mer

Kommunikationsstrategi för projekt Mera tall

Kommunikationsstrategi för projekt Mera tall Projekt Mera tall 2017-02-07 Sid 1(6) Kommunikationsstrategi för projekt Mera tall 2017-2018 Projektbeställare: Johanna From, Skogsstyrelsen Projektledare:, Skogsstyrelsen Delprojektledare: Ove Arnesson,

Läs mer

De gröna frågorna i årets forskningsproposition

De gröna frågorna i årets forskningsproposition De gröna frågorna i årets forskningsproposition Kopplingen till det nationella skogsprogrammet (och Skogforsk) Göran Örlander, ordförande, Skogforsk Kort om Skogforsk Skogsbruket och staten i samverkan

Läs mer

Nationella sektorsrådet

Nationella sektorsrådet MINNESANTECKNINGAR 1(6) Datum Diarienr 2018/673 Nationella sektorsrådet Datum och tid: 2018-12-05, kl 10.00 15.00 Plats: Deltagare: World Trade Center, Klarabergsviadukten 70, Stockholm Herman Sundqvist

Läs mer

Styrgrupps- och arbetsgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgrupps- och arbetsgruppsmöte för projektet Mera Tall Protokoll 10 1(6) Datum 2018-06-07 Diarienr 2016/1145 Styrgrupps- och arbetsgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Torsdag 7 juni klockan 09:30 16:00 Virserums konsthall

Läs mer

Styrgrupps- och arbetsgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgrupps- och arbetsgruppsmöte för projektet Mera Tall Protokoll 11 1(6) Datum -09-07 Diarienr 2016/1145 Styrgrupps- och arbetsgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Fredag 7 september klockan 13:00 15:00, Skype Johanna

Läs mer

SCA Skog. Contortatall Umeå 2015-02-10

SCA Skog. Contortatall Umeå 2015-02-10 SCA Skog Contortatall Umeå 2015-02-10 Kort historik 50-talet (40-60 m 3 sk/ha) Avveckling av skräpskogar Björkavverkningar 60-talet Inriktning mot gles äldre skog Öka tillväxten med gödsling 70-talet Lite

Läs mer

Östergötlands regionala skogsnäringsstrategi Framtagandet av strategin och fortsatt arbete framåt

Östergötlands regionala skogsnäringsstrategi Framtagandet av strategin och fortsatt arbete framåt Östergötlands regionala skogsnäringsstrategi Framtagandet av strategin och fortsatt arbete framåt Madeleine Söderstedt Sjöberg Näringslivs- och tillväxtdirektör Länsstyrelsen Östergötland madeleine.sjoberg@lansstyrelsen.se

Läs mer

Skador på skog och jordbruk orsakade av klövvilt Skogsstyrelsen

Skador på skog och jordbruk orsakade av klövvilt Skogsstyrelsen Skador på skog och jordbruk orsakade av klövvilt Skogsstyrelsen Viltförvaltarkonferensen 2018 Christer Kalén 1 Uppdrag och mål för skogen Kärnan i skogspolitiken Åtgärdsområden Koppling till viltförvaltning

Läs mer

Produktionshöjande åtgärder

Produktionshöjande åtgärder Produktionshöjande åtgärder Vad finns i verktygslådan? Undvika skador Föryngring Trädslagsval Förädlat material Konventionell gödsling Dikning/dikesrensning Röjning Gallring Slutavverkningstidpunkt Årlig

Läs mer

Betesskador av älg i Götaland

Betesskador av älg i Götaland Betesskador av älg i Götaland Konsekvenser för virkesproduktion och ekonomi OM SÖDRA Södra grundades 1938 och är Sveriges största skogsägarförening med mer än 50 000 skogsägare som medlemmar. Södra är

Läs mer

Uppstartsträff för arbetsgrupper för utveckling av målbilder för god miljöhänsyn Stockholm 2015-03-26

Uppstartsträff för arbetsgrupper för utveckling av målbilder för god miljöhänsyn Stockholm 2015-03-26 Uppstartsträff för arbetsgrupper för utveckling av målbilder för god miljöhänsyn Stockholm 2015-03-26 Målbilderna i ett större sammanhang Monika Stridsman, Generaldirektör Skogsstyrelsen Sten Frohm, Skogsdirektör

Läs mer

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Protokoll 9 1(7) Datum 2018-03-08 Diarienr 2016/1145 Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Torsdag 8 mars klockan 10:00 12:00 via Skype Johanna From Skogsstyrelsen,

Läs mer

SCA Skogs synpunkter på Underlagsrapporter från arbetet med att ta fram Sveriges första nationella skogsprogram - diarienummer: N sk

SCA Skogs synpunkter på Underlagsrapporter från arbetet med att ta fram Sveriges första nationella skogsprogram - diarienummer: N sk Datum 2016-11-12 Vår referens Ola Kårén Direkttelefon 060-19 33 83 E-post ola.karen@sca.com Näringsdepartementet Lars Ekberg Wilhelm Magnusson n.registrator@regeringskansliet.se SCA Skogs synpunkter på

Läs mer

Yttrande över rapporten Skogsskötsel med nya möjligheter

Yttrande över rapporten Skogsskötsel med nya möjligheter registrator@skogsstyrelsen.se 2019-02-07 Yttrande över rapporten Skogsskötsel med nya möjligheter Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens (KSLA) uppgift är att med stöd av vetenskap och praktisk erfarenhet

Läs mer

Hur sköter vi skogen i ett föränderligt klimat? Göran Örlander Skogsskötselchef, Södra Skog

Hur sköter vi skogen i ett föränderligt klimat? Göran Örlander Skogsskötselchef, Södra Skog Hur sköter vi skogen i ett föränderligt klimat? Göran Örlander Skogsskötselchef, Klimatförändringar och skogsskötsel Klimatforskarna idag är relativt eniga om att vi ska få förändringar i klimatet som

Läs mer

Projekt Insektsbekämpning 2011

Projekt Insektsbekämpning 2011 PROJEKTPLAN 2011-01-01-2011-12-31 Projekt Insektsbekämpning 2011 Versionshantering Versionsnr Datum Ändring och orsak Ansvarig 1 8 mars Ny projektplan LGE 2 9 mars Justering i budget LGE 3 Projektägare

Läs mer

Forest Stewardship Council Svenska FSC

Forest Stewardship Council Svenska FSC Protokoll från det 2:a sammanträdet med :s styrelse Tid: 18 juni 2010 kl 9.30 16 Plats: :s kansli, Birgittasalen Närvarande: Röstberättigade: Leif Johansson, Klara Helstad, Tomas Ekström, ordf (från punkt

Läs mer

I denna folder presenteras kortfattat projektets

I denna folder presenteras kortfattat projektets Det går att minska de omfattande betesskadorna på tall. Det går också att öka andelen tall i skogen. Och det går att göra genom ökad samverkan mellan jägare och skogsägare, något som båda grupperna tjänar

Läs mer

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall PROTOKOLL 7 1(5) Datum 2017-09-26 Diarienr 2016/1145 Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Tisdag 26 september klockan 10:00 12:00 via Skype Johanna From Skogsstyrelsen,

Läs mer

Yttrande över remissen Skogsskötsel med nya möjligheter

Yttrande över remissen Skogsskötsel med nya möjligheter REMISSYTTRANDE Skogsstyrelsen registrator@skogsstyrelsen.se Yttrande över remissen Skogsskötsel med nya möjligheter Skogsägarföreningen Mellanskog representerar 26 000 privata skogsägare i Mellansverige.

Läs mer

Ett lyft för ditt skogsägande. Förvaltningsavtal

Ett lyft för ditt skogsägande. Förvaltningsavtal Ett lyft för ditt skogsägande. Förvaltningsavtal Förvaltningsavtal både tryggt, enkelt och utvecklande En överenskommelse som säkerställer att din skog sköts på bästa sätt, både ekonomiskt och miljömässigt.

Läs mer

Presidium - Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Presidium - Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet PROTOKOLL UTDRAG Presidium - Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Tid: 2016-08-31 kl. 09:00-11:50 Plats: Regionens hus, sal B 10 Finansiering av regional skogsstrategi Småland Diarienummer:

Läs mer

ansvaret för friheten?

ansvaret för friheten? Att hitt ätt till V h Att hitta rätt tillsammans Vem har ansvaret för friheten? Ett handslag eller hårdare reglering? Översyn och framtagande av nya nationella skogliga sektorsmål under 2010 och 2011 Regeringsuppdrag

Läs mer

Ökad lönsamhet genom ökad tillväxt! Foto: Sidney Jämthagen

Ökad lönsamhet genom ökad tillväxt! Foto: Sidney Jämthagen Ökad lönsamhet genom ökad tillväxt! Foto: Sidney Jämthagen Ökad lönsamhet genom ökad skogstillväxt Vad är Kraftsamling Skog? Föryngring i Kraftsamling Skog Effekter av Kraftsamling Skog Fria funderingar

Läs mer

Nationella sektorsrådet

Nationella sektorsrådet MINNESANTECKNINGAR 1(5) Datum 2017-09-29 Diarienr 2017/625 Nationella sektorsrådet Tid: 2017-09-26, kl 10.00 15.00 Plats: Deltagare: Lokal Sydney, World Trade Center, XX 1, Stockholm Herman Sundqvist Skogsstyrelsen,

Läs mer

Framtidens hållbara skogsbruk med fokus på vattenmiljöer och jämställdhet

Framtidens hållbara skogsbruk med fokus på vattenmiljöer och jämställdhet Framtidens hållbara skogsbruk med fokus på vattenmiljöer och jämställdhet Konferensen är ett led i projektet Friskare Skogsvattens arbete att genomföra kompetensutvecklingsinsatser tillsammans med skogsägare

Läs mer

Aktuella regeringsuppdrag, översikt

Aktuella regeringsuppdrag, översikt PM 1(11) Datum 2018-02-05 Diarienr Enheten för Policy och analys Svante Claesson 551 83 Jönköping svante.claesson@skogsstyrelsen.se Tfn 036-359 368 Aktuella regeringsuppdrag, översikt Regeringen har gett

Läs mer

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Protokoll 8 1(6) Datum 2017-11-13 Diarienr 2016/1145 Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Måndag 13 november klockan 10:00 12:00 via Skype Johanna From Skogsstyrelsen,

Läs mer

PLUS Förvaltning. gör det enkelt att vara skogsägare. www.scaskog.com

PLUS Förvaltning. gör det enkelt att vara skogsägare. www.scaskog.com PLUS Förvaltning gör det enkelt att vara skogsägare www.scaskog.com SCAs tjänst PLUS Förvaltning gör det enkelt att vara skogsägare. Utifrån dina mål hjälper SCA till med både planering och skötsel av

Läs mer

m.fl. Uppdrag att uppdatera, utveckla och tillhandahålla digitala kunskapsunderlag med skogliga grunddata

m.fl. Uppdrag att uppdatera, utveckla och tillhandahålla digitala kunskapsunderlag med skogliga grunddata Regeringsbeslut II 2 2019-03-28 N2019/01449/SK Näringsdepartementet Lantmäteriet 801 82 Gävle m.fl. Uppdrag att uppdatera, utveckla och tillhandahålla digitala kunskapsunderlag med skogliga grunddata Regeringens

Läs mer

SKOGSPRODUKTION. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

SKOGSPRODUKTION. Ämnets syfte. Kurser i ämnet SKOGSPRODUKTION Ämnet skogsproduktion behandlar produktion av olika typer av virkesråvaror med hänsyn till skogens produktionsförmåga och en hållbar utveckling för skogen. Det behandlar också anläggning

Läs mer

Prislista Södras Nycklar

Prislista Södras Nycklar 22 Prislista Södras Nycklar Produkter och tjänster för en värdefullare skog 2 Prislista Södras Nycklar Skogsförvaltning och skogsskötselavtal skogsförvaltning Med Södras skogsförvaltning sköts skogsfastigheten

Läs mer

Smålands skogar får värden att växa

Smålands skogar får värden att växa MÅLANDS skogar Smålands skogar får värden att växa Regional skogsstrategi för Småland Foto: Ingela Eriksson, Länsstyrelsen i Kronobergs län FÖRORD INLEDNING Skogen är viktig för Småland och är en del av

Läs mer

Skogsriket Norrbotten. Piteå 2013 11 27

Skogsriket Norrbotten. Piteå 2013 11 27 Skogsriket Norrbotten Piteå 2013 11 27 från prat till resultat övriga världen ser lite annorlunda ut Råvaran skog med potential för tillväxt från prat till resultat Arbetet i styrgruppen 2013 Landshövding

Läs mer

Förslag/uppslag till examensarbeten

Förslag/uppslag till examensarbeten Datum 2016-02-02 1(9) Förslag/uppslag till examensarbeten Förslagen utvecklas vid behov i samråd med det distrikt där examensarbetet kommer att utföras. Gudrunhyggen och vilt Den goda fodertillgången som

Läs mer

LifeELMIAS och klimatet. Ola Runfors, Skogsstyrelsen

LifeELMIAS och klimatet. Ola Runfors, Skogsstyrelsen LifeELMIAS och klimatet Ola Runfors, Skogsstyrelsen Klimatproblematiken Växthuseffekten In: Kortvågig strålning (ljus) Växthusgaser (koldioxid, metan, lustgas, vattenånga) Ut: Långvågig värmestrålning

Läs mer

Jordbruksdepartementet Skogsindustrierna har lämnats tillfälle att ge synpunkter på rubricerade förslag.

Jordbruksdepartementet Skogsindustrierna har lämnats tillfälle att ge synpunkter på rubricerade förslag. Jordbruksdepartementet 2010-08-11 REMISSYTTRANDE Jo2010/3670 Regler om användning av främmande trädslag Skogsindustrierna har lämnats tillfälle att ge synpunkter på rubricerade förslag. Allmänna synpunkter

Läs mer

Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås för år 2017

Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås för år 2017 Datum 2017-02-10 Diarienr 2016/1708 1(9) Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås för år 2017 De åtgärder som tas upp i denna åtgärdslista svarar mot regeringsuppdraget om att bistå

Läs mer

Skötselmetoder för intensivodling av skog

Skötselmetoder för intensivodling av skog Hushållningssällskapet Halland & Partnerskap Alnarp Skogsexkursion, Tönnersjöheden, 2016-04-23 Skötselmetoder för intensivodling av skog Gödsling Förädlade plantor Nya trädslag Skötsel av torvmarker Ulf

Läs mer

SKOGSMÄSTARSKOLAN **********************************************************

SKOGSMÄSTARSKOLAN ********************************************************** Kursansvarig: SMP 16-19 - Skogsskötsel 1, 15hp 34, Kursvecka 1, 21-25 augusti 21 Måndag 22 Tisdag Siljansfors FP 23 Onsdag Orsa be- 24 Torsdag Storaenso 25 Fredag teori Skogsträds- SLU sparingsskog förädling

Läs mer

Framtidens skogsskötsel i södra Sverige (FRAS) Johan Sonesson Emma Holmström, SLU Erika Olofsson, Lnu Karin Hjelm, Skogforsk

Framtidens skogsskötsel i södra Sverige (FRAS) Johan Sonesson Emma Holmström, SLU Erika Olofsson, Lnu Karin Hjelm, Skogforsk Framtidens skogsskötsel i södra Sverige (FRAS) Johan Sonesson Emma Holmström, SLU Erika Olofsson, Lnu Karin Hjelm, Skogforsk Syfte med Fras Samla forskningsaktörer och skogsnäring i södra Sverige för ett

Läs mer

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen är Sveriges skogliga myndighet. Vår uppgift är att bidra till ett hållbart skogsbruk med god miljöhänsyn. mer information finns på www.skogsstyrelsen.se

Läs mer

PM angående 10-årsdagen av stormen Gudrun och hur erfarenheterna av stormen har påverkat skogsbruket

PM angående 10-årsdagen av stormen Gudrun och hur erfarenheterna av stormen har påverkat skogsbruket Datum 2014-12-15 1(5) Skogsenheten Jonas Bergqvist jonas.bergqvist@skogsstyrelsen.se Tfn 036-35 93 25 PM angående 10-årsdagen av stormen Gudrun och hur erfarenheterna av stormen har påverkat skogsbruket

Läs mer

Skogsägares drivkrafter för klimatanpassning

Skogsägares drivkrafter för klimatanpassning Skogsägares drivkrafter för klimatanpassning Karin André, SEI Research Fellow karin.andre@sei-international.org Klimatanpassning Sverige 23 september 2015 Forskning om anpassningsprocesser Projektets syfte

Läs mer

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall PROTOKOLL 14 1(7) Datum -04-10 Diarienr /569 Styrgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Onsdag 10 april klockan 13:00 15:00, Skype. Johanna From Skogsstyrelsen, Pelle

Läs mer

Region Östergötlands strategi för stöd till utveckling av skogsnäringen

Region Östergötlands strategi för stöd till utveckling av skogsnäringen Region Östergötlands strategi för stöd till utveckling av skogsnäringen Det finns mycket skog i Östergötland Skogen är en viktig resurs för en grön omställning av samhället Skogsnäringen har stor betydelse

Läs mer

Storm och barkborrar Hussborg 23-24 september. Välkomna!

Storm och barkborrar Hussborg 23-24 september. Välkomna! Storm och barkborrar Hussborg 23-24 september Välkomna! Varför ett projekt? Bakgrundsbeskrivning Anna Marntell, idékläckare och projektägare Foto: Anna Marntell Innehåll och hållpunkter Tisdag Riskmedvetenhet

Läs mer

Trygga din skogs framtid. Återväxt/plantering

Trygga din skogs framtid. Återväxt/plantering Trygga din skogs framtid. Återväxt/plantering När skogen avverkas ska den ersättas med ny. Vid föryngringen lägger du grunden till det nya beståndet. Du har då stora möjligheter att forma skogen och skapa

Läs mer

ARBETSRAPPORT. Uppföljning och effektivisering av naturhänsyn hänsynsytor vid slutavverkning ONOMIAV V ETT FORSKNINGSPROJEKT

ARBETSRAPPORT. Uppföljning och effektivisering av naturhänsyn hänsynsytor vid slutavverkning ONOMIAV V ETT FORSKNINGSPROJEKT ARBETSRAPPORT FRÅN SKOGFORSK NR 545 2003 Så här kan ett hygge med hänsynsytor se ut. Kantzoner är sparade mot myr och vattendrag. Skog har lämnats uppe på den produktiva hällmarken. Fristående trädgrupper

Läs mer

YTTRANDE Dnr N sk N äringsdepartementet Stockholm

YTTRANDE Dnr N sk N äringsdepartementet Stockholm YTTRANDE 2016-11-02 Dnr N2015-2214-sk N äringsdepartementet 103 33 Stockholm Underlagsrapporter från arbetet med att ta fram Sveriges första nationella skogsprogram Sammanfattning Föreningen Skogen lämnar

Läs mer

Yttrande på underlagsrapporter från arbetet med att ta fram Sveriges första nationella skogsprogram

Yttrande på underlagsrapporter från arbetet med att ta fram Sveriges första nationella skogsprogram 2016-11-11 1(6) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande på underlagsrapporter från arbetet med att ta fram Sveriges första nationella skogsprogram Bakgrund Regeringen arbetar i bred dialog med organisationer

Läs mer

Projekt. Mera Tall! Ett samverkansprojekt mellan. Välkomna!

Projekt. Mera Tall! Ett samverkansprojekt mellan. Välkomna! Projekt Mera Tall! 2010-07-01 - - 2015-12-31 Ett samverkansprojekt mellan Välkomna! Program 18.00-18.10 Monika Stridsman GD Skogsstyrelsen 18.10-18.40 Ove Arnesson, projekt Mera Tall 18.40-19.00 Göran

Läs mer

Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås

Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås 1(8) Datum 2016-02-24 Diarienr 2016/335 Skogsstyrelsens åtgärder för att bidra till att miljömålen nås De åtgärder som tas upp i denna åtgärdslista svarar mot regeringsuppdraget om att bistå Miljömålsrådet

Läs mer

Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm)

Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm) 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y SKRIVELSE 2015-09-20 Ärendenr: NV-01521-15 Uppdrag att koordinera genomförandet av grön infrastruktur i Sverige (M2015/684/Nm) Delredovisning

Läs mer

Skogen och klimatet. Vill du skriva ut dokumetet? Välj A4 liggande! komma samhället till del som substitution för fossila och resurskrävande råvaror.

Skogen och klimatet. Vill du skriva ut dokumetet? Välj A4 liggande! komma samhället till del som substitution för fossila och resurskrävande råvaror. LRF Skogsägarnas Agenda för Skogen och klimatet Vill du skriva ut dokumetet? Välj A4 liggande! LRF Skogsägarna anser att skogen som förnybar resurs har en central roll i den pågående klimat om ställningen

Läs mer

Angående remissen om målbilder för god miljöhänsyn vid skogsbruk

Angående remissen om målbilder för god miljöhänsyn vid skogsbruk Stockholm den 18 maj 2017 Ärendenummer Dnr 2014/2973 Skogsstyrelsen Angående remissen om målbilder för god miljöhänsyn vid skogsbruk Sveaskog anser att det skogliga dialogarbetet runt målbilder är viktigt

Läs mer

Skogsbruksplan. Planens namn Näsbyn 5:18. Planen avser tiden Fältarbetet utfört under Planen upprättad av

Skogsbruksplan. Planens namn Näsbyn 5:18. Planen avser tiden Fältarbetet utfört under Planen upprättad av Skogsbruksplan Planens namn Näsbyn 5:18 Planen avser tiden Fältarbetet utfört under Planen upprättad av 2016-2025 20160530 Niemi Skogskonsult AB Ägarförhållanden Ägare, 100 % Referenskoordinat (WGS84)

Läs mer

Minnesanteckningar Centrala Frö- och Plantrådets möte nr 65

Minnesanteckningar Centrala Frö- och Plantrådets möte nr 65 MINNESANTECKNINGAR 1(5) Datum 2015-11-09 Diarienr 2015/2417 Minnesanteckningar Centrala Frö- och Plantrådets möte nr 65 Datum och tid: 21 oktober 2015 Plats: Naturvårdsverkets lokaler Deltagare: Jonas

Läs mer

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor MINNESANTECKNINGAR 1(5) Datum 2009-09-04 Diarienr 2009/1880 Nationellt sektorsråd för skogliga frågor Tid: 4 september 2009, kl 10.00-15.00 Plats: Deltagare: Antecknat av: Skogsstyrelsens lokaler, Vasagatan

Läs mer

Sammanställning över fastigheten

Sammanställning över fastigheten Skogsbruksplan Planens namn Narken 14:1 Planen avser tiden Fältarbetet utfört under Planen upprättad av Referenskoordinat (WGS84) 2017-2026 20170817 Niemi Skogskonsult AB Lat: 66 55' 20.60" N Long: 22

Läs mer

Styrgruppsmöte och arbetsgruppsmöte för projektet Mera Tall

Styrgruppsmöte och arbetsgruppsmöte för projektet Mera Tall PROTOKOLL 6 1(5) Datum 2017-06-14 Diarienr 2016/1145 Styrgruppsmöte och arbetsgruppsmöte för projektet Mera Tall Tid: Deltagare: Frånvarande: Antecknat av: Onsdag 14 juni, heldagsexkursion i Uppvidinge,

Läs mer

Den lönsamma skogsgården Mats Blomberg, Södra

Den lönsamma skogsgården Mats Blomberg, Södra Den lönsamma skogsgården Mats Blomberg, Södra Skogens framtid inspiration och innovation /Regional dialog kring nationella skogsprogrammet Växjö 2015-09-30 2015-10-05 1 Några nyckelfakta Tre fjärdedelar

Läs mer

Minnesanteckningar från Ringsjöbygdens Framtid - Stormöte 2 Bosjökloster 18 september 2007, 18.00-21.00

Minnesanteckningar från Ringsjöbygdens Framtid - Stormöte 2 Bosjökloster 18 september 2007, 18.00-21.00 Minnesanteckningar från Ringsjöbygdens Framtid - Stormöte 2 Bosjökloster 18 september 2007, 18.00-21.00 1. Mötets inledning Projektledare Richard Nilsson hälsar välkomna och lämnar över till mötesledare

Läs mer

Skogsbruket som praktisk klimatförvaltare

Skogsbruket som praktisk klimatförvaltare Skogsbruket som praktisk klimatförvaltare Bo Karlsson, Skogforsk Till stor del baserat på material från Göran Örlander, Södra Jordbrukets roll som klimatförvaltare Biomassaproduktionsom exempel på samspel

Läs mer

SKOGSMÄSTARSKOLAN **********************************************************

SKOGSMÄSTARSKOLAN ********************************************************** Kursansvarig: Tommy Abrahamsson 35, Kursvecka 1, 26-30 aug Sal A TA 11.30 Sal A 26 27 28 29 Kl 09:59 denna dag slutar sommaren Kursstart Kursinformation Skogsbruk och ren Ute heldag Orsa besparingsskog

Läs mer

Skogsstrategi Arvika kommun

Skogsstrategi Arvika kommun Skogsstrategi Arvika kommun Skogsstrategi för Arvika kommun Arvika kommuns skogsinnehav ska skötas med målsättningen att ha en hög och uthållig avkastning. Skogsbruket ska ta stor hänsyn till skogarnas

Läs mer

Skogens roll i en växande svensk bioekonomi

Skogens roll i en växande svensk bioekonomi Skogens roll i en växande svensk bioekonomi Gasdagarna 2017 1 juni, Båstad Pål Börjesson Miljö- och energisystem Lunds Universitet Potential för ökad tillförsel och avsättning av inhemsk biomassa i en

Läs mer

Jan Lannér Skogsstyrelsen, Skånes distrikt Koordinator Helge å Model Forest

Jan Lannér Skogsstyrelsen, Skånes distrikt Koordinator Helge å Model Forest Jan Lannér Skogsstyrelsen, Skånes distrikt Koordinator Helge å Model Forest Konceptet Model Forest Model Forest sex grundprinciper 1 Partnerskap etablera ett neutralt forum med frivilligt deltagande intressenter

Läs mer

Ta miljöanalysen in i framtidens skog, vilt och klimat!

Ta miljöanalysen in i framtidens skog, vilt och klimat! Fortlöpande miljöanalys Ta miljöanalysen in i framtidens skog, vilt och klimat! workshop där vi tillsammans blickar in i framtiden med syfte att utveckla miljöanalysverksamheten vid SLU Pernilla Christensen

Läs mer

Återväxt med garanti!

Återväxt med garanti! Återväxt med garanti! Återväxtgarantin ger Göran mervärde Det började som en släng av Gröna vågen, när stockholmaren och läkaren Göran Carlsson flyttade till Kramfors. Men med köpet av gården i byn Ås

Läs mer

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor

Nationellt sektorsråd för skogliga frågor MINNESANTECKNINGAR 1(6) Datum 2010-09-20 Diarienr 2010/962 Nationellt sektorsråd för skogliga frågor Tid: 2010-09-07 Plats: Deltagare: Antecknat av: Skogsstyrelsens lokaler, Vasagatan 52, Stockholm Monika

Läs mer

Uppdrag att, inom ramen för det nationella skogsprogrammet, stödja regionala dialoger och strategier

Uppdrag att, inom ramen för det nationella skogsprogrammet, stödja regionala dialoger och strategier Regeringsbeslut IV 11 2018-07-12 N2018/04157/SK Näringsdepartementet Skogsstyrelsen 551 83 Jönköping Uppdrag att, inom ramen för det nationella skogsprogrammet, stödja regionala dialoger och strategier

Läs mer

Den svenska modellen för brukande av skog - definitioner, motbilder, framtider. Anna Sténs Idé- och samhällsstudier, Umeå Universitet

Den svenska modellen för brukande av skog - definitioner, motbilder, framtider. Anna Sténs Idé- och samhällsstudier, Umeå Universitet Den svenska modellen för brukande av skog - definitioner, motbilder, framtider Anna Sténs Idé- och samhällsstudier, Umeå Universitet 1 Frågeställningar: 1.Hur har olika aktörer definierat den svenska modellen

Läs mer

Väsentlighetsanalys för E.ON. Norden

Väsentlighetsanalys för E.ON. Norden Väsentlighetsanalys för E.ON Norden 2014 Väsentlighetsanalys för E.ON Norden 2014 I arbetet med att bidra till ett mer hållbart samhälle har vi tagit hjälp av drygt 250 personer som är viktiga för oss

Läs mer

2. Processen kring vision, framtidsbild och verksamhetsplan

2. Processen kring vision, framtidsbild och verksamhetsplan Programmet för dagen 1 Välkommen till mötet 2 Processen kring framtidsbild, vision och verksamhetsplan. 3 Presentation och diskussion om temat Arbeta och verka 4 Presentation och diskussion om temat Resa

Läs mer

Skogsriket Skogslänet - Skogsprogrammet

Skogsriket Skogslänet - Skogsprogrammet Skogsriket Skogslänet - Skogsprogrammet om samverkan för hållbar utveckling med skogen som bas - i Västerbotten Tack för inbjudan att tala! Staffan Norin Regionchef Ja, hur kan skogen i Västerbotten bidra?

Läs mer

Effektiv skogsskötsel projektgruppen

Effektiv skogsskötsel projektgruppen 1 Effektiv skogsskötsel projektgruppen 2 Nils Broman Norra Skogsägarna, Ordförande Dan Glöde Hargs Bruk Per Hazell Skogsstyrelsen Henrik Holmberg Södra Skogsägarna Lena Leonardsson Älvdalens Besparingsskog

Läs mer

Välkomna till workshop LÄNSPLAN FÖR VÄSTMANLAND

Välkomna till workshop LÄNSPLAN FÖR VÄSTMANLAND Välkomna till workshop LÄNSPLAN FÖR VÄSTMANLAND 2012-02-16 PRESENTATION! Program Inledning och syfte med dagen 9.00-9.15 Lägesrapporter från delprojekt 9.15-10.15 Paus med kaffe och frukt 10.15-10.30 Genomgång

Läs mer

Skogbehandling i Sverige etter store stormer. Skog og Tre 2014 Göran Örlander Skogschef Södra

Skogbehandling i Sverige etter store stormer. Skog og Tre 2014 Göran Örlander Skogschef Södra Skogbehandling i Sverige etter store stormer. Skog og Tre 2014 Göran Örlander Skogschef Södra Skoglig verksamhet Avverkning, skogsvård, rådgivning, transporter med mera 19 verksamhetsområden i 3 regioner

Läs mer

Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43)

Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-06-18 M2013/1659/Nm Regeringskansliet Miljödepartementet 103 33 Stockholm Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43) Miljömålsberedningen har i uppdrag

Läs mer