Vad du måste veta för att sätta betyg inom kommunal vuxenutbildning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vad du måste veta för att sätta betyg inom kommunal vuxenutbildning"

Transkript

1 Vad du måste veta för att sätta betyg inom kommunal vuxenutbildning föreskrifter om betygskatalog

2 Information om föreskrifterna om betygskatalog för kommunal vuxenutbildning Enligt 4 kap. 7 förordningen (2002:1012) om kommunal vuxenutbildning (i det följande kallad komvuxförordningen) ska betygen för samtliga studerande föras i en betygskatalog. Betygskatalogen är den officiella dokumentationen över de betyg och de intyg som satts på en viss skola. Det är rektorn som ansvarar för att betygskatalogen förs. Skolverket har enligt 4 kap. 20 komvuxförordningen bemyndigande att meddela föreskrifter om utformningen av betygskatalog, samlat betygsdokument, slutbetyg samt intyg. Dessa föreskrifter (skolfs 2008:80) återfinns i denna folder. Betyg är av stor vikt för den enskilde studeranden. Det är därför viktigt för den studerande och skolan att dokumentationen sker på ett rättssäkert sätt. Betyget ska sättas när kursen är genomförd. Därför är det viktigt att det är helt klart för den studerande när en kurs är genomförd. Ett satt betyg kan inte överklagas, men en studerande kan göra en prövning och därmed få en förnyad bedömning av sina kunskaper i kursen. Begreppet betygskatalog Skolverkets definition av betygskatalog är det pappersdokument som utformats, förts och signerats i enlighet med föreskrifterna. Med signering menas namnunderskrift. Vilka administrativa eller tekniska lösningar skolan ska ha för att få fram betygskatalogen beslutas av den enskilda skolan. Vanligen finns underlaget till betygskatalogen i form av en databas där många uppgifter om deltagarna finns till exempel individuell studieplan och betygsuppgifter. Vem ansvarar för vad? Huvudmannens och rektors ansvar Enligt 2 kap. 7a skollagen (1985:1100) är det kommunens ansvar att lärare har nödvändiga insikter i de föreskrifter som gäller. Enligt skollagen och läroplanen för de frivilliga skolformerna (Lpf 94) har rektor det övergripande ansvaret för verksamheten som helhet. Notera att rektors myndighetsutövning, till exempel utfärdande av slutbetyg, inte får läggas ut på entreprenad. Det är också den kommunala rektorn som har ansvar för betygskatalogen vid utbildning på entreprenad. Det är kommunens och rektors skyldighet att se till att lärare har erforderliga kunskaper om kursplaner och övriga författningar och föreskrifter för att tillgodose kraven på rättsäkerhet och likvärdighet vid t.ex. betygsättning.

3 Lärarens ansvar för betygsättning Betygsättning och utfärdande av slutbetyg utgör med hänsyn till sina rättsverkningar en form av myndighetsutövning. Beslut som innefattar myndighetsutövning kräver stöd av lag eller annan författning. Det är läraren som ansvarar för betygsättningen och som ska sätta betyget. Betygsättning innebär att läraren gör en värdering av en studerandes studieresultat utifrån kursplaner och betygskriterier. Betyget ska grundas på en allsidig bedömning av kunskaper och färdigheter hos den som betyget avser. Hur detta ska ske preciseras närmare i läroplanen för de frivilliga skolformerna (Lpf 94) avsnitt 2.5 Bedömning och betyg. Vanliga frågor kring betyg och betygskatalog När ska en kurs anses vara genomförd? Skolverket har gjort bedömningen att en kurs ska anses genomförd när undervisningstiden upphör och att betyg ska sättas i anslutning till denna tidpunkt. Hur ska ett satt betyg dokumenteras? Rutinerna för hur betyg dokumenteras i betygskatalogen varierar på olika skolor och med det skoldatabassystem skolan har. Uppgifter om betyg finns oftast i digital form men det finns skolor där uppgifterna om betyg förs in manuellt. Betygskatalogen är dock ett signerat pappersdokument. När ska ett betyg anses vara satt? Ett betyg är satt när läraren signerar och daterar betyget på det pappersdokument som utgör skolans betygskatalog. Vad innebär signering av betyg? Eftersom betyg är en handling med stor rättsverkan för den studerande är det viktigt att det är helt klart när ett betyg är satt. Läraren ska efter varje kurs signera studerandens betyg i betygskatalogen, d.v.s. genom sin namnunderskrift och sitt namnförtydligande på ett pappersdokument bekräfta att ett betyg satts. Signeringen behöver däremot inte finnas på ett särskilt pappersdokument för varje enskild studerande. Vad är rektors ansvar vid betygsättning? Om flera lärare har undervisat i kursen och dessa lärare inte kan enas ska rektor träda i lärarnas ställe och sätta betyg. Det är rektor som utfärdar slutbetyg och intyg. Anteckning om att slutbetyg utfärdats ska göras i betygskatalogen.

4 Vem kan ändra ett betyg? Utgångspunkten är att betyg inte kan ändras. Däremot får rektor besluta om att rätta ett betyg enligt 26 (1986:223) förvaltningslagen. Detta innebär att rektor kan rätta ett beslut som innehåller en uppenbar oriktighet till följd av skrivfel, räknefel eller liknande förbiseende. Bestämmelsen kan dock inte tillämpas för sådana fel som beror på lärarens bristande utredning, felaktig bedömning av fakta eller liknande inför betygssättningen. Däremot kan betyget ändras om det av en utredning tydligt framgår att en elev genom fusk vilselett den lärare som satt betyget. Skolverket gör bedömningen att rektor har en möjlighet att ändra identitetsuppgifter i slutbetyg efter könsbyte och när en person fått fingerad identitet men däremot inte när en person bytt namn men inte personnummer. Avser rättelsen en betygshandling som har lämnats ut till den studerande ska en ny sådan handling utfärdas och en anteckning om detta göras i betygskatalogen. Vem ska få intyg? Intyg utfärdas av rektor till den som vill få sina kunskaper och färdigheter dokumenterade på annat sätt än genom betyg. Detsamma gäller den som har genomgått en individuell kurs eller en orienteringskurs. Betygskatalogens utformning Vilka krav ställs på en betygskatalog? Det är viktigt att det finns tydliga rutiner för hur betygskatalogen förs. Det ska finnas rutiner för kontroll av behörighet och rättelser. Samtliga noteringar och rättelser i betygskatalogen ska signeras och dateras. Det ska finnas en notering om att det är rektor som fört in en eventuell rättelse. Enligt Riksarkivet allmänna råd om bevarande och gallring av handlingar rörande kommunernas och landstingens utbildningsväsende (ra-fs 2002:2) bör kommunerna bevara betygskataloger och kopior av intyg från komvux och sfi. Därför behöver uppgifterna i betygskatalogen skyddas mot förlust och otillbörlig förändring, både under och efter utbildningstiden. Läs vidare: Anteckning om prövning inom kommunal vuxenutbildning Prövning får göras i alla kurser som får förekomma inom kommunal vuxenutbildning, utom i orienteringskurser och i individuella kurser. Betyget efter prövning ska antecknas i betygskatalogen.

5 Varför två SCB-koder? Skolor har två koder från scb. Den niosiffriga skolkoden kan förändras beroende på kommunens skolorganisation och är inte unik för varje skola. Den andra koden, skolidentiteten, är unik för varje skola. Bägge koderna används i många statistiska sammanhang. För att betygskatalogen ska vara användbar i olika sammanhang ska därför bägge koderna anges i betygskatalogen. Den enskilda skolans skolkod och skolidentitet finns i databasen Kursinfo på Skolverkets webbplats Utdrag ur skolfs: SKOLFS (2008:80) Utkom från trycket den 24 oktober Skolverkets föreskrifter om betygskatalog för kommunal vuxenutbildning; beslutade den 15 september Skolverket föreskriver följande med stöd av 4 kap. 20 förordningen (2002:1012) om kommunal vuxenutbildning. 1 I dessa föreskrifter anges vilka uppgifter som ska finnas i en betygskatalog i den kommunala vuxenutbildningen och hur en betygskatalog ska utformas och föras. Bestämmelser om betygskatalog finns i 4 kap. 7 förordningen om kommunal vuxenutbildning. Definitioner 2 I denna föreskrift avses med betygskatalog: det pappersdokument som utformats, förts och signerats i enlighet med föreskrifterna signering: att betygsättande lärare bekräftar genom sin namnunderskrift och sitt namnförtydligande att ett betyg har satts eller att rektor bekräftar genom sin namnunderskrift och sitt namnförtydligande när rektor satt eller rättat ett betyg eller utfärdat ett intyg. Innehåll 3 En betygskatalog ska innehålla följande uppgifter: Identifieringsuppgifter 1. kod enligt scb:s skolregister (kod bestående av kod för län, kommun, rektorsområde och löpnummer för skola),

6 2. skolidentitet: scb:s skolid, 3. om den studerande deltar i grundläggande kommunal vuxenutbildning, gymnasial vuxenutbildning eller påbyggnadsutbildning, 4. den studerandes namn och personnummer eller andra identitetsuppgifter vid skyddad identitet, 5. namn på betygsättande lärare, 6. uppgifter om kursernas nationella beteckningar, förkortningar och kurskoder, 7. uppgifter om delkursers beteckningar, förkortningar och kurskoder, 8. uppgifter om lokala kursers beteckningar, förkortningar och kurskoder, 9. uppgifter om orienteringskursers beteckningar, förkortningar och kurskoder, och 10. uppgifter om individuella kursers beteckningar, förkortningar och kurskoder. Uppgifter om betyg och intyg 4 En betygskatalog ska innehålla följande uppgifter om betyg och intyg Grundläggande vuxenutbildning 1. betygsbeteckningarna enligt 4 kap. 3 förordningen om kommunal vuxenutbildning, 2. betyg på kurser och delkurser inom kunskapsområden enligt 2 kap förordningen om kommunal vuxenutbildning, 3. betyg på kurser och delkurser inom kunskapsområden efter eventuell prövning enligt 4 kap. 16 förordningen om kommunal vuxenutbildning, och 4. i förekommande fall intyg på orienteringskurser enligt 2 kap. 6 och 4 kap. 19 förordningen om kommunal vuxenutbildning. Gymnasial vuxenutbildning 1. betygsbeteckningarna enligt 4 kap. 4 förordningen om kommunal vuxenutbildning, 2. betyg och verksamhetspoäng i kurs, delkurs och projektarbete enligt 2 kap förordningen om kommunal vuxenutbildning, 3. betyg och verksamhetspoäng i kurs, delkurs och gymnasieskolans projektarbete efter eventuell prövning enligt 4 kap. 16 förordningen om kommunal vuxenutbildning, och 4. i förekommande fall intyg på orienteringskurser och på individuella kurser enligt 2 kap. 6-7 och 4 kap. 19 förordningen om kommunal vuxenutbildning.

7 Påbyggnadsutbildning 1. betygsbeteckningarna enligt 4 kap. 3 förordningen om kommunal vuxenutbildning, 2. betyg och verksamhetspoäng i kurs enligt 2 kap. 2 förordningen om kommunal vuxenutbildning, och 3. betyg och verksamhetspoäng i kurs efter eventuell prövning enligt 4 kap. 16 förordningen om kommunal vuxenutbildning. Förande av betygskatalog 5 Betygskatalogen ska föras löpande. Betyg och intyg ska föras in i betygskatalogen i anslutning till att kursen genomförts eller i anslutning till prövning enligt 4 kap. 16 förordningen om kommunal vuxenutbildning. För grundläggande och gymnasial vuxenutbildning ska betyg och intyg även föras in i betygskatalogen i anslutning till att delkursen genomförts. Signering och datering ska ske när 1. lärare sätter betyg enligt 4 kap. 5 förordningen om kommunal vuxenutbildning, 2. rektor vid oenighet mellan lärare sätter betyg enligt 4 kap. 5 förordning en om kommunal vuxenutbildning, 3. lärare sätter betyg efter prövning enligt 4 kap. 16 förordningen om kommunal vuxenutbildning, 4. rektor beslutar om rättelse av betyg enligt 4 kap. 21 förordningen om kommunal vuxenutbildning, eller 5. rektor utfärdar intyg i grundläggande och gymnasial vuxenutbildning enligt 4 kap. 19 förordningen om kommunal vuxenutbildning. Kontroll av behörighet och rättelser ska ske genom att 1. rutiner finns för att säkerställa att betyg har satts och förts in i betygskatalogen av betygsättande lärare eller av rektor, 2. rättelser av uppgifter i betygskatalogen noteras med angivande av vem som fört in rättelsen, och 3. samtliga noteringar och rättelser i betygskatalogen dateras. Dessa föreskrifter träder i kraft den 1 november Läs mer på Skolverkets webbplats! På Skolverkets webbplats finns mer information om betyg och bedömning. Här hittar du bland annat frågor och svar, bedömningsexempel och betygsbestämmelser. Adressen är:

8 Beställningsadress: Fritzes kundservice Stockholm Telefon: Fax: E-post: Best.nr: 08:1056 lejut.se

Vad du måste veta för att sätta betyg på gymnasiet

Vad du måste veta för att sätta betyg på gymnasiet Vad du måste veta för att sätta betyg på gymnasiet Föreskrifter om betygskatalog för utbildning som påbörjats före den 1 juli 2011 Vad du måste veta för att sätta betyg på gymnasiet Föreskrifter om betygskatalog

Läs mer

Vad du måste veta för att sätta betyg i grundskolan

Vad du måste veta för att sätta betyg i grundskolan Vad du måste veta för att sätta betyg i grundskolan föreskrifter om betygskatalog Information om föreskrifterna om betygskatalog för grundskolan Inledning Bestämmelser om betygsättning och betygskatalog

Läs mer

Utbildningsavdelningen (5)

Utbildningsavdelningen (5) Utbildningsavdelningen 1 (5) Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2012:8) om betygskatalog för vuxenutbildning; beslutade den datum och år. Med stöd av 4 kap. 26 förordningen (2011:1108)

Läs mer

Senaste lydelse av SKOLFS 2012:8. (Senaste ändring SKOLFS 2018:7.)

Senaste lydelse av SKOLFS 2012:8. (Senaste ändring SKOLFS 2018:7.) Senaste lydelse av SKOLFS 2012:8 Utkom från trycket den 21 mars 2012 (Senaste ändring SKOLFS 2018:7.) Skolverkets föreskrifter om betygskatalog för vuxenutbildning; beslutade den 22 februari 2012. Skolverket

Läs mer

SKOLFS Dnr :469 1 (7)

SKOLFS Dnr :469 1 (7) Dnr 62-2012:469 1 (7) Skolverkets föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (2012:8) om betygskatalog för vuxenutbildning; beslutade den datum och år. Med stöd av 4 kap. 26 förordning om vuxenutbildning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om betygsrätt för vuxenutbildning; SFS 2010:253 Utkom från trycket den 13 april 2010 utfärdad den 31 mars 2010. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1992:403) om kommunal vuxenutbildning; SFS 2001:159 Utkom från trycket den 19 april 2001 utfärdad den 1 mars 2001. Regeringen föreskriver

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning; SFS 2013:360 Utkom från trycket den 31 maj 2013 utfärdad den 23 maj 2013. Regeringen föreskriver i fråga

Läs mer

1. skolan även i övrigt svarar mot de allmänna mål och den värdegrund som gäller för utbildning inom det offentliga skolväsendet,

1. skolan även i övrigt svarar mot de allmänna mål och den värdegrund som gäller för utbildning inom det offentliga skolväsendet, 1 (7) Författningsbilaga Skollagen Fristående skolor Nedanstående paragraf har ny lydelse från och med den 1 mars 2010. Denna nya lydelse ska tillämpas på utbildning som påbörjas efter den 1 juli 2011,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om kommunal vuxenutbildning; SFS 2002:1012 Utkom från trycket den 13 december 2002 utfärdad den 21 november 2002. Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Allmänna

Läs mer

1. kursens namn, poäng och kurskod samt elevens betyg efter genomgången kurs, 2. elevens betyg på gymnasiearbetet,

1. kursens namn, poäng och kurskod samt elevens betyg efter genomgången kurs, 2. elevens betyg på gymnasiearbetet, 1 (8) Dnr 62-2012:469 Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (2011:123) om betygskatalog; beslutade den datum och år. Med stöd av 8 kap. 28 gymnasieförordningen (2010:2039) föreskriver Skolverket,

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Skolverkets föreskrifter om utformningen av intyg i kommunal vuxenutbildning, särskild utbildning för vuxna och utbildning i svenska för invandrare;

Läs mer

Dokumenthuvudet på utdragets första sida ska innehålla följande uppgifter och utformas enligt följande:

Dokumenthuvudet på utdragets första sida ska innehålla följande uppgifter och utformas enligt följande: SKOLFS Dnr 62-2012:470 1 (7) Skolverkets föreskrifter om utformning av slutbetyg från kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå och särskild utbildning för vuxna på grundläggande nivå; beslutade den

Läs mer

Skollag (2010:800) 20 kap kommunal vuxenutbildning, 21 kap särvux

Skollag (2010:800) 20 kap kommunal vuxenutbildning, 21 kap särvux Utbildningsförvaltningen och Förvaltningen för arbetsmarknad och vuxenutbildning Sid 1 (6) Ansvarsfördelning mellan rektor på förvaltningen för arbetsmarknad och vuxenutbildning () och rektor på utbildningsförvaltningen

Läs mer

Utbildningsavdelningen 2013-08-20 1 (5)

Utbildningsavdelningen 2013-08-20 1 (5) Utbildningsavdelningen 1 (5) Skolverkets föreskrifter om utformningen av gymnasiesärskolebevis från särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå; beslutade den datum och år. Skolverket föreskriver följande

Läs mer

SKOLLAGEN (www. riksdagen.se - tillgänglig )

SKOLLAGEN (www. riksdagen.se - tillgänglig ) Vem beslutar vilket betyg eleven skall ha? 3 kap. Rektorns ansvar 14 Rektorn ska se till att betyg sätts i enlighet med denna lag och andra författningar. Information om grunderna för betygssättningen

Läs mer

Regeringen styr myndigheternas arbete genom årliga regleringsbrev.

Regeringen styr myndigheternas arbete genom årliga regleringsbrev. Styrkedjan Regleringsbrev Regeringen styr myndigheternas arbete genom årliga regleringsbrev. Regeringen anger vilka mål Skolverket ska arbeta mot och hur verksamheten ska finansieras och återrapporteras.

Läs mer

3. namn på huvudman, skolenhet och den kommun där skolenheten är belägen, 5. namn och titel på den eller de som har beslutat om betyg,

3. namn på huvudman, skolenhet och den kommun där skolenheten är belägen, 5. namn och titel på den eller de som har beslutat om betyg, Dnr 6.1.2-2014:296 1 (6) Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:123) om betygskatalog; beslutade den datum och år. Med stöd av 8 kap. 28 gymnasieförordningen (2010:2039) och 6

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om vuxenutbildning; SFS 2011:1108 Utkom från trycket den 15 november 2011 utfärdad den 3 november 2011. Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Inledande bestämmelser

Läs mer

Skolverket föreskriver följande med stöd av 6 kap. 19 skolförordningen (2011:185) och 8 kap. 28 och 13 kap. 29 gymnasieförordningen (2010:2039).

Skolverket föreskriver följande med stöd av 6 kap. 19 skolförordningen (2011:185) och 8 kap. 28 och 13 kap. 29 gymnasieförordningen (2010:2039). Senaste lydelse av SKOLFS 2011:123 Utkom från trycket den 15 augusti 2011 Skolverkets föreskrifter om betygskatalog; beslutade den 1 juli 2011. (Senaste ändring SKOLFS 2014:21.) Skolverket föreskriver

Läs mer

Vuxenutbildning 46 skolor

Vuxenutbildning 46 skolor Vuxenutbildning 46 skolor Bedömningspunkt Brist Förbättringso mråde Brist och förbättringsområde Ej bedömt Antal Antal Antal Andel (%) Antal Kunskaper 1.1.1. De studerande känner till målen för den egna

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i gymnasieförordningen (1992:394); SFS 2006:1090 Utkom från trycket den 12 september 2006 utfärdad den 31 augusti 2006. Regeringen föreskriver 1 i fråga

Läs mer

BLI ÄNNU BÄTTRE PÅ ATT SÄTTA LIKVÄRDIGA BETYG

BLI ÄNNU BÄTTRE PÅ ATT SÄTTA LIKVÄRDIGA BETYG BLI ÄNNU BÄTTRE PÅ ATT SÄTTA LIKVÄRDIGA BETYG SOM LÄRARE BLIR MAN ALDRIG FULLÄRD I BEDÖMNING OCH BETYGSÄTTNING UTAN DET ÄR FRÅGOR SOM STÄNDIGT MÅSTE VÄNDAS OCH VRIDAS PÅ. VAD ÄR EN RÄTTVIS OCH LIKVÄRDIG

Läs mer

Sammanställning av frekventa frågeställningar om kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå

Sammanställning av frekventa frågeställningar om kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå VUX 2012 September 2014 Sammanställning av frekventa frågeställningar om kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå Områden Studie- och yrkesvägledning Individuell studieplan Validering Prövning enligt

Läs mer

Entreprenad och samverkan

Entreprenad och samverkan Juridisk vägledning Reviderad mars 2017 Mer om Entreprenad och samverkan Entreprenad enligt skollagen är när en kommun, ett landsting eller en enskild huvudman, med bibehållet huvudmannaskap, sluter avtal

Läs mer

Sida 1 av 28. Betygssättning. Lathund Version 4

Sida 1 av 28. Betygssättning. Lathund Version 4 2014-12-17 Sida 1 av 28 Betygssättning Lathund Version 4 2014-12-17 Sida 2 av 28 Betygssättning Vad säger lagen? Bakgrund Den här lathunden är inte heltäckande utifrån styrdokumenten. Det som dock tas

Läs mer

SKOLVERKETS ALLMÄNNA RÅD med kommentarer. Bedömning och betygssättning inom vuxenutbildningen

SKOLVERKETS ALLMÄNNA RÅD med kommentarer. Bedömning och betygssättning inom vuxenutbildningen SKOLVERKETS ALLMÄNNA RÅD med kommentarer Bedömning och betygssättning inom vuxenutbildningen Bedömning och betygssättning inom vuxenutbildningen Beställningsadress: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm

Läs mer

Individperspektivet i styrdokumenten

Individperspektivet i styrdokumenten Att utvecklas så långt som möjligt om hur den individuella studieplanen kan användas som ett verktyg för att i högre grad individualisera utbildningen och öka individens möjlighet till andraspråksutveckling

Läs mer

Är behovet av god administration undervärderat? VISa Stockholm 2013-05-06 Dan Fagerlund 0722/269622 dan.fagerlund@telia.com

Är behovet av god administration undervärderat? VISa Stockholm 2013-05-06 Dan Fagerlund 0722/269622 dan.fagerlund@telia.com Är behovet av god administration undervärderat? VISa Stockholm 2013-05-06 Dan Fagerlund 0722/269622 dan.fagerlund@telia.com Vart är vi på väg? Skollagen Nya ämnesplaner och kursplaner Ny terminologi Sfi

Läs mer

Om betygssättning i grundskolan och motsvarande skolformer

Om betygssättning i grundskolan och motsvarande skolformer Om betygssättning i grundskolan och motsvarande skolformer Från och med läsåret 2011/2012 ska, med något undantag, de nya skolförfattningarna tillämpas på utbildningen i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan

Läs mer

Komvux: Elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, första halvåret 2015.

Komvux: Elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, första halvåret 2015. 1 (7) Instruktion Komvux: Elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, första halvåret 2015. Uppgifterna ska vara SCB tillhanda senast 15 september 2015 och kan endast lämnas via Internet på webbplatsen

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till ändring av

Konsekvensutredning avseende förslag till ändring av 1 (6) Dnr 6.1.2-2014:296 6.1.2-2014:297 6.1.2-2014:298 Konsekvensutredning avseende förslag till ändring av Bakgrund 1. Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:123) om betygskatalog, 2. Skolverkets föreskrifter

Läs mer

SÄRSKOLAN HUR FUNGERAR DEN? Särskolan. hur fungerar den?

SÄRSKOLAN HUR FUNGERAR DEN? Särskolan. hur fungerar den? Särskolan hur fungerar den? 1 SÄRSKOLAN EN SKOLFORM FÖR MITT BARN? SÄRSKOLAN HUR FUNGERAR DEN? Förskola I förskoleåldern deltar barnen i ordinarie förskoleverksamhet. Förskoleklass För barn i förskoleklass

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Individuella gymnasiet

Regelbunden tillsyn i Individuella gymnasiet Regelbunden tillsyn i Ekerö kommun Individuella gymnasiet Dnr 43-2009:675 Regelbunden tillsyn i Individuella gymnasiet Gymnasieskola Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten i Ekerö kommun

Läs mer

Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Borås Praktiska Gymnasium i Borås kommun

Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Borås Praktiska Gymnasium i Borås kommun Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Borås Praktiska Gymnasium i Borås kommun Beslut och rapport Rapport regelbunden tillsyn Dnr 44-2009:2833 Beslut Baggium AB Ängbackevägen 15 428 34 Kållered

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Futurum

Regelbunden tillsyn i Futurum Regelbunden tillsyn i Bjuvs kommun Futurum Dnr 53-2008:2706 Regelbunden tillsyn i Futurum Gymnasieskolans individuella program Vuxenutbildning Svenska för invandrare Inledning Skolinspektionen har granskat

Läs mer

Det svenska skolsystemet: Vuxenutbildning Publicerad 15.12.2009. Vuxenutbildning

Det svenska skolsystemet: Vuxenutbildning Publicerad 15.12.2009. Vuxenutbildning Det svenska skolsystemet: Vuxenutbildning Publicerad 15.12.2009 Vuxenutbildning Vuxenutbildningen ska utgå från behovet hos den som studerar. Det innebär att utbildningen ska vara flexibel och att alla

Läs mer

Riktlinjer och rutiner gällande auktorisationsavtal inom den kommunala vuxenutbildningen i Växjö kommun

Riktlinjer och rutiner gällande auktorisationsavtal inom den kommunala vuxenutbildningen i Växjö kommun Riktlinjer och rutiner gällande auktorisationsavtal inom den kommunala vuxenutbildningen i Växjö kommun Antagning, mottagning samt information till elever Huvudmannen beslutar om en sökande ska tas emot

Läs mer

Datum Bilaga Sid 1 Dnr 0774/05

Datum Bilaga Sid 1 Dnr 0774/05 2005-10-04 Sid 1 Utbildningsnämnden har beretts tillfälle till yttrande gällande förslag till ny vuxenutbildningslag och önskar lämna följande yttrande. SAMMANFATTNING Utbildningsförvaltningen tillstyrker

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Skolverkets föreskrifter om utformningen av examensbevis efter nationella program i gymnasieskolan; Utkom från trycket den 15 november 2011 beslutade

Läs mer

Det svenska skolsystemet: Vuxenutbildning Publicerad 01.11.2007. Vuxenutbildning

Det svenska skolsystemet: Vuxenutbildning Publicerad 01.11.2007. Vuxenutbildning Det svenska skolsystemet: Vuxenutbildning Publicerad 01.11.2007 Vuxenutbildning Vuxenutbildningen ska utgå från behovet hos den som studerar. Det innebär att utbildningen ska vara flexibel och att alla

Läs mer

Regelbunden tillsyn i de fristående gymnasieskolorna Kitas Gymnasium Samhäll/Affär, Frisör och Natur/Teknik i Göteborgs kommun

Regelbunden tillsyn i de fristående gymnasieskolorna Kitas Gymnasium Samhäll/Affär, Frisör och Natur/Teknik i Göteborgs kommun Regelbunden tillsyn i de fristående gymnasieskolorna Kitas Gymnasium Samhäll/Affär, Frisör och Natur/Teknik i Göteborgs kommun Beslut och rapport Rapport regelbunden tillsyn Dnr 44-2009:2290 Beslut Active

Läs mer

Webinarium den 11 mars 2014 för studie- och yrkesvägledare i gymnasieskolan och vuxenutbildningen

Webinarium den 11 mars 2014 för studie- och yrkesvägledare i gymnasieskolan och vuxenutbildningen Webinarium den 11 mars 2014 för studie- och yrkesvägledare i gymnasieskolan och vuxenutbildningen Skolans styrdokument Riksdagen Regeringen - nationella program - programmens struktur - programmens omfattning

Läs mer

Kommunal vuxenutbildning: elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, första halvåret 2016.

Kommunal vuxenutbildning: elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, första halvåret 2016. Maj 2016 1 (7) Kommunal vuxenutbildning: elever, kursdeltagare och utbildningsresultat, första halvåret 2016. Uppgifterna ska vara SCB tillhanda senast 15 september 2016 och kan endast lämnas via Internet

Läs mer

STÖDMATERIAL. Den individuella studieplanen i gymnasieskolan

STÖDMATERIAL. Den individuella studieplanen i gymnasieskolan STÖDMATERIAL Den individuella studieplanen i gymnasieskolan Den individuella studieplanen i gymnasieskolan Inledning Det här stödmaterialet riktar sig till dig som arbetar med individuella studieplaner

Läs mer

Aktuellt från Skolverket

Aktuellt från Skolverket Aktuellt från Skolverket ViSa - administratörer inom vuxenutbildning 180928 Maria Skoglöf, Simon Husberg, Karin Darin, Yasin Kisa Styrkedjan Innehåll Inledning Skolverket.se Uppdaterade styrdokument Yrkespaket

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statsbidrag för lärlingsutbildning för vuxna; SFS 2010:2016 Utkom från trycket den 30 december 2010 utfärdad den 22 december 2010. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Utbildningsavdelningen (13)

Utbildningsavdelningen (13) Utbildningsavdelningen 2013-08-20 1 (13) Skolverkets föreskrifter om utformningen av gymnasiesärskolebevis efter nationella och individuella program i gymnasiesärskolan; beslutade den datum och år. Skolverket

Läs mer

Vanliga frågor och svar om bedömning och betygsättning

Vanliga frågor och svar om bedömning och betygsättning 1 (80) Vanliga frågor och svar om bedömning och betygsättning Senast uppdaterad: 2007-01-29 2 (80) UNDERLAG FÖR BEDÖMNING OCH BETYGSÄTTNING...4 FRÅNVARO...11 LIKVÄRDIGHET OCH RÄTTVISA...12 ELEVERS RÄTT

Läs mer

Kommunal vuxenutbildning VUXENUTBILDNINGEN

Kommunal vuxenutbildning VUXENUTBILDNINGEN Kommunal vuxenutbildning VUXENUTBILDNINGEN Kommunal vuxenutbildning Beställningsadress: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm telefon: 08-690 95 76 telefax: 08-690 95 50 E-post: skolverket@fritzes.se www.skolverket.se

Läs mer

Det svenska utbildningssystemet. Skollagen och betyg. Mål- och kriterierelaterade betyg. Mål- och kriterierelaterade betyg

Det svenska utbildningssystemet. Skollagen och betyg. Mål- och kriterierelaterade betyg. Mål- och kriterierelaterade betyg Skollagen och betyg Det svenska utbildningssystemet Styrdokument med mål, centralt innehåll och kunskapskrav Gunilla Näsström Pedagogiska institutionen, Umeå universitet 2011-09-08 Gunilla.nasstrom@pedag.umu.se

Läs mer

Beslut. %gr Skolinspektionen. efter riktad tillsyn i Strömbackaskolan, enhet Magne i Piteå kommun. Piteå kommun. Strömbackaskolan. Enhet Magne.

Beslut. %gr Skolinspektionen. efter riktad tillsyn i Strömbackaskolan, enhet Magne i Piteå kommun. Piteå kommun. Strömbackaskolan. Enhet Magne. en B %gr Skolinspektionen Beslut Dnr 41-2018: 9579 Piteå kommun Strömbackaskolan Enhet Magne Beslut efter riktad tillsyn i Strömbackaskolan, enhet Magne i Piteå kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Beslut 2012-09-25 Dnr 43-2011:1859 Linköpings kommun bildningsnamnden@linkoping.se Rektorerna för vuxenutbildning Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn av vuxenutbildningen i Linköpings kommun 2 (12)

Läs mer

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6 och 7 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Innehållet i konsekvensutredningen utgår från 6 och 7 i förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. 1 (5) Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om betygshandlingar och intyg för utbildning motsvarande kommunal vuxenutbildning, särskild utbildning för vuxna och utbildning i svenska för

Läs mer

Författningskommentarer för likvärdig bedömning och betygsättning

Författningskommentarer för likvärdig bedömning och betygsättning Författningskommentarer för likvärdig bedömning och betygsättning 2009-05-05 1 (34) Bestämmelser för likvärdig bedömning och betygsättning...2 Betygsättning en myndighetsutövning...2 Grundskolan...2 Läroplan

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Täby Enskilda Gymnasium i Täby kommun Täby Enskilda Gymnasium AB e-post: erik.drakenberg@tabyenskilda.se Rektorn vid Täby Enskilda

Läs mer

Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Helixgymnasiet i Borlänge

Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Helixgymnasiet i Borlänge Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Helixgymnasiet i Borlänge Beslut och rapport Rapport regelbunden tillsyn Dnr 44-SV2009:84 Beslut Helixutbildningar AB Hindriksväg 3 795 70 Vikarbyn 2009-02-06

Läs mer

Beslut. No, Skolinspektionen. efter riktad tillsyn i Strömbackaskolan, enhet Frigg i Piteå kommun. Piteå kommun. Strömbackaskolan. Enhet Frigg.

Beslut. No, Skolinspektionen. efter riktad tillsyn i Strömbackaskolan, enhet Frigg i Piteå kommun. Piteå kommun. Strömbackaskolan. Enhet Frigg. en jp No, Skolinspektionen Beslut Dnr 41-2018: 9577 Piteå kommun Strömbackaskolan Enhet Frigg Beslut efter riktad tillsyn i Strömbackaskolan, enhet Frigg i Piteå kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04

Läs mer

Betyg i gymnasieskolan

Betyg i gymnasieskolan Sammanfattning Rapport 2011:4 Betyg i gymnasieskolan 2011 En kvalitetsgranskning av betygssättning i historia A, kemi A och svenska B 1 Sammanfattning Betygssättningen i kurserna historia A, kemi A och

Läs mer

Obligatoriska nationella kursprov i kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå:

Obligatoriska nationella kursprov i kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå: Bakgrund Obligatoriska nationella kursprov i kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå: svenska och svenska som andraspråk kurserna 1 och 3, engelska kurserna 5 och 6, matematik kurserna 1-4 Obligatoriskt

Läs mer

Beslut. Beslut efter tillsyn hos utbildningsanordnaren Didaktus AB av betygsrätt i utbildning motsvarande kommunal vuxenutbildning.

Beslut. Beslut efter tillsyn hos utbildningsanordnaren Didaktus AB av betygsrätt i utbildning motsvarande kommunal vuxenutbildning. 2012-11-22 1 (5) Didaktus utbildningar AB 403 17 Göteborg susanne.christenson@eductus.se lena.asplund@didaktus.se efter tillsyn hos utbildningsanordnaren Didaktus AB av betygsrätt i utbildning motsvarande

Läs mer

efter tillsyn av C3L i Tyresö kommun

efter tillsyn av C3L i Tyresö kommun Beslut Skolinspektionen 2014-04-04 Tyresö kommun utvecklmgsforvaltningen@tyreso.se Britt-Marie.Lundberg-Bjork@tvreso.se Rektorn för vuxenutbildningen Erik.Hamiier@tyreso.se Beslut vuxenutbild efter tillsyn

Läs mer

Likvärdig bedömning och betygsättning 1 (40)

Likvärdig bedömning och betygsättning 1 (40) Likvärdig bedömning och betygsättning 1 (40) 2 (40) Del 2 Bestämmelser för likvärdig bedömning och betygsättning 3 (40) Betygsättning och utfärdande av betyg utgör, i vart fall när det gäller slutbetyg,

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5782 Motala kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Motala kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (5) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING, 2015. Särskild utbildning för vuxna, Hagfors kommun. Sammanfattning Mål för verksamheten, 2015

KVALITETSREDOVISNING, 2015. Särskild utbildning för vuxna, Hagfors kommun. Sammanfattning Mål för verksamheten, 2015 KVALITETSREDOVISNING, 2015 Särskild utbildning för vuxna, Hagfors kommun Sammanfattning Mål för verksamheten, 2015 Lisa Svensson lisa.svensson@skolor.hagfors.se Kvalitetsredovisning, 2015 Riktlinjer Målen

Läs mer

Skolbeslut för fristående förskoleklass och grundskola

Skolbeslut för fristående förskoleklass och grundskola Skolbeslut Fristående grundskolan Runstycket Husie Kyrkoväg 96 2010-05-24 Dnr 44-2010:114 212 38 Malmö Skolbeslut för fristående förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Runstyckets skola i Husie stadsdel,

Läs mer

Ur En utökad betygsrätt för enskilda utbildningsanordnare, kommunal överlåtelse av myndighetsuppgifter, sfi i folkhögskola, m.m.

Ur En utökad betygsrätt för enskilda utbildningsanordnare, kommunal överlåtelse av myndighetsuppgifter, sfi i folkhögskola, m.m. Bilaga BUN au 2008-11-26 Ur En utökad betygsrätt för enskilda utbildningsanordnare, kommunal överlåtelse av myndighetsuppgifter, sfi i folkhögskola, m.m. Promemoria En utökad betygsrätt för enskilda utbildningsanordnare,

Läs mer

Hur är läget på din skola?

Hur är läget på din skola? Hur är läget på din skola? Vad kan du göra för att din skola ska vara trygg och nå goda resultat? Du som är rektor har en avgörande roll för att motivera hela skolan att arbeta för att nå goda resultat

Läs mer

Ny kursplan i svenska som andraspråk och nationella delkurser i engelska, matematik, svenska och svenska som andraspråk inom kommunal vuxenutbildning

Ny kursplan i svenska som andraspråk och nationella delkurser i engelska, matematik, svenska och svenska som andraspråk inom kommunal vuxenutbildning Ny kursplan i svenska som andraspråk och nationella delkurser i engelska, matematik, svenska och svenska som andraspråk inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå Uppdraget Utgångspunkter Komvux

Läs mer

Elever, kursdeltagare och studieresultat i grundläggande och gymnasial vuxenutbildning år 2017

Elever, kursdeltagare och studieresultat i grundläggande och gymnasial vuxenutbildning år 2017 Enheten för gymnasie- och vuxenutbildningsstatistik 1 (10) Elever, kursdeltagare och studieresultat i grundläggande och gymnasial vuxenutbildning år 2017 I denna promemoria beskrivs den officiella statistiken

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna Linköping 15 maj 2018

Särskild utbildning för vuxna Linköping 15 maj 2018 Särskild utbildning för vuxna Linköping 15 maj 2018 Eva Forsell och Lotta Hedén Innehåll Vad säger författningarna om särskild utbildning för vuxna: rättigheter, målgrupp etc. Särskild utbildning i kombination

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1996:1206) om fristående skolor; SFS 2002:395 Utkom från trycket den 7 juni 2002 Omtryck utfärdad den 23 maj 2002. Regeringen föreskriver

Läs mer

Kort om särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå

Kort om särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå Kort om särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå Tryck: Wikströms tryckeri Upplaga: 5 000 Grafisk produktion: Typisk Form designbyrå Foto, omslag: Dan Lepp/Johnér, Michael McLain, s. 5 Juliana Wiklund/Johnér

Läs mer

Regeringsuppdrag. Översyn av kursplaner och kunskapskrav. Nya betygsskalan: A, C och E. Verksamhetspoäng

Regeringsuppdrag. Översyn av kursplaner och kunskapskrav. Nya betygsskalan: A, C och E. Verksamhetspoäng OH-mallen Regeringsuppdrag Översyn av kursplaner och kunskapskrav Nya betygsskalan: A, C och E Verksamhetspoäng Kommunal vuxenutbildning, grundläggande nivå Kurser Engelska Biologi Fysik Kemi Samhällskunskap

Läs mer

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande.

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Utbildningsinspektion i Kristianstads kommun Centrum för vuxnas lärande Dnr 53-2006:3213 Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Vuxenutbildning Inledning Skolverket har

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om befattningsutbildning för rektorer och annan personal med motsvarande ledningsfunktion i skola, förskola och fritidshem samt fortbildning för rektorer; SFS 2011:183

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2014:8221 Nordmalings kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Nordmalings kommun Tillsyn i Nordmalings kommun Beslut 2(15) Dnr 43-2014:8221 har genomfört tillsyn av Nordmalings kommun

Läs mer

Utbildningsinspektion i kommunal vuxenutbildning, svenskundervisning för invandrare (sfi) Inledning

Utbildningsinspektion i kommunal vuxenutbildning, svenskundervisning för invandrare (sfi) Inledning Utbildningsinspektion i Östhammars kommun Vuxenutbildningen Dnr 53-2007:3316 Utbildningsinspektion i kommunal vuxenutbildning, svenskundervisning för invandrare (sfi) Inledning Skolverket har granskat

Läs mer

tror. påverka mer än du Du kan Till dig som går i gymnasieskolan eller på komvux.

tror. påverka mer än du Du kan Till dig som går i gymnasieskolan eller på komvux. Du kan påverka mer än du tror. 106 20 Stockholm tel: 08 723 32 00, fax: 08 24 44 20 www.skolverket.se Till dig som går i gymnasieskolan eller på komvux. Vad vill du ha ut av skolan? Hur vill du arbeta?

Läs mer

SKOLVERKETS ALLMÄNNA RÅD. Bedömning och betygssättning i gymnasieskolan

SKOLVERKETS ALLMÄNNA RÅD. Bedömning och betygssättning i gymnasieskolan SKOLVERKETS ALLMÄNNA RÅD Bedömning och betygssättning i gymnasieskolan 1 Beställningsadress: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm Telefon: 08-690 95 76 Telefax: 08-690 95 50 E-post: skolverket@fritzes.se

Läs mer

Uppföljning av tillsyn i den fristående gymnasieskolan John Bauergymnasiet i Sundsvall

Uppföljning av tillsyn i den fristående gymnasieskolan John Bauergymnasiet i Sundsvall Novum Kompetens och Datautveckling AB Box 3147 550 03 Jönköping linda.rudelius@jbeducation.se Dnr 44-2010:5054/U 1 (7) Rektor Bosse Carlsson bosse.carlsson@johnbauer.nu Uppföljning av tillsyn i den fristående

Läs mer

Skolbeslut för Vuxenutbildning

Skolbeslut för Vuxenutbildning Beslut 2011-06-22 Dnr 43-2010:5071 Skolbeslut för Vuxenutbildning efter tillsyn av Vuxenutbildningen i Halmstads kommun Beslut 2011-06-21 1 (3) Dnr 43-2010:5071 Halmstads kommun Rektorerna vid Vuxenutbildningen

Läs mer

Riktiga betyg är bättre än höga betyg förslag till omprövning av betyg

Riktiga betyg är bättre än höga betyg förslag till omprövning av betyg UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-02-24 Handläggare: Christina Lenander Telefon: 08-508 33 001 Till Utbildningsnämnden 2011-03-17 Riktiga betyg är bättre än höga betyg förslag till

Läs mer

Skolinspektionens tillsyn Bedömning och betygssättning i gymnasieskolan. Fredag 9 september 2011

Skolinspektionens tillsyn Bedömning och betygssättning i gymnasieskolan. Fredag 9 september 2011 Skolinspektionens tillsyn Bedömning och betygssättning i gymnasieskolan Fredag 9 september 2011 Vad granskar Skolinspektionen? Regelbunden tillsyn Måluppfyllelse och resultat Ledning och utveckling av

Läs mer

Redovisning av uppdrag om förslag till insamling av betyg satta under sommaruppehållet efter årskurs 9 Dnr U2014/3115/S

Redovisning av uppdrag om förslag till insamling av betyg satta under sommaruppehållet efter årskurs 9 Dnr U2014/3115/S Enheten för utbildningsstatistik 0 (6) Redovisning av uppdrag om förslag till insamling av betyg satta under sommaruppehållet efter årskurs 9 Dnr U2014/3115/S Härmed redovisas uppdraget om förslag till

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola r% å Skolinspektionen Dnr 43-2016:10344 Haninge kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Ribbybergsskolan i Haninge kommun Skolinspektionen Dnr 43-2016:10344 2 (7) Skolinspektionens beslut

Läs mer

Individuell studieplan inom vuxenutbildningen

Individuell studieplan inom vuxenutbildningen REVIDERAD 2013-06-04 STÖDMATERIAL Individuell studieplan inom vuxenutbildningen stöd för tillämpning inom kommunal vuxenutbildning, särskild utbildning för vuxna samt utbildning i svenska för invandrare

Läs mer

Instruktioner till Excelmallarna för gymnasieskolans betygsuppgifter

Instruktioner till Excelmallarna för gymnasieskolans betygsuppgifter 1 (6) Instruktioner till Excelmallarna för gymnasieskolans betygsuppgifter Dokumentet består av instruktioner till tre olika Excelmallar. De är: 1. Huvudmallen. Här lämnas uppgifter om alla betygstyper

Läs mer

Betyg och bedömning. Lokala kursplaner. Konsten att synliggöra kurskriterier för elever och för oss själva

Betyg och bedömning. Lokala kursplaner. Konsten att synliggöra kurskriterier för elever och för oss själva Betyg och bedömning Lokala kursplaner Konsten att synliggöra kurskriterier för elever och för oss själva Johan Dahlberg 2010 Att arbeta med bedömning och betygssättning så att en rättssäker och likvärdig

Läs mer

Huvudman nya.laroverketaniv.se Dnr :11435 Rektor vid Nya Läroverket catharina.nordstromaniv.se. Beslut

Huvudman nya.laroverketaniv.se Dnr :11435 Rektor vid Nya Läroverket catharina.nordstromaniv.se. Beslut j" Nekor Skolinspektionen Beslut Huvudman 2018-02-21 nya.laroverketaniv.se Dnr 400-2016:11435 Rektor vid Nya Läroverket catharina.nordstromaniv.se Beslut efter kvalitetsgranskning av huvudmäns och rektorers

Läs mer

Ett nytt betygsystem. Kort genomgång utifrån grundskolans styrdokument

Ett nytt betygsystem. Kort genomgång utifrån grundskolans styrdokument Ett nytt betygsystem Kort genomgång utifrån grundskolans styrdokument Ny skollag 1/7-2011 Ny läroplan Lgr 2011 Mål och riktlinjer Kursplaner Syfte och mål för ämnet Centralt innehåll 1-3, 4-6, 7-9 Kunskapskrav

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Blåklintskolan i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652

Regelbunden tillsyn i Blåklintskolan i Mjölby kommun. Delbeslut. Rapport regelbunden tillsyn Dnr :1652 Regelbunden tillsyn i Blåklintskolan i Mjölby kommun Delbeslut Rapport regelbunden tillsyn Dnr 43-2009:1652 Delbeslut Regelbunden tillsyn i Blåklintskolan Mjölby kommun Datum 2009-10-23 Dnr 43-2009:1652

Läs mer

RIKTIGA BETYG ÄR BÄTTRE ÄN HÖGA BETYG FÖRSLAG TILL OMPRÖVNING AV BETYG Betänkande av Betygsprövningsutredningen (SOU 2010:96)

RIKTIGA BETYG ÄR BÄTTRE ÄN HÖGA BETYG FÖRSLAG TILL OMPRÖVNING AV BETYG Betänkande av Betygsprövningsutredningen (SOU 2010:96) Dokument Sida YTTRANDE 1 (5) Datum Referens: Samhällspolitik och analys/kristina Persdotter 2011-05-022011-02-21 11-0009 Direkttel: 08-782 91 93 E-post: kristina.persdotter@tco.se Utbildningsdepartementet

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning rn i %if Skolinspektionen Dnr 43-2016:10613 Partille kommun kundcenter@partille.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Partille kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan

Läs mer

Utbildningsinspektion i kommunal vuxenutbildning och svenskundervisning för invandrare (sfi) Inledning

Utbildningsinspektion i kommunal vuxenutbildning och svenskundervisning för invandrare (sfi) Inledning Utbildningsinspektion i Österåkers kommun Komvux Österåker Dnr 53-2007:3315 Utbildningsinspektion i kommunal vuxenutbildning och svenskundervisning för invandrare (sfi) Inledning Skolinspektionen (tidigare

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete

Systematiskt Kvalitetsarbete Systematiskt Kvalitetsarbete RIKTLINJE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHETER Ska antas av Utbildningsnämnden Innehållsförteckning INLEDNING 3 STYRKEDJAN 4 RUTIN 5 KVALITETSARBETE PÅ HUVUDMANNANIVÅ 5-6 FYRA

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Skolverkets föreskrifter om utformningen av terminsbetyg i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan; SKOLFS 2014:50 Utkom från trycket

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2014:530 Utkom från trycket den 23 juni 2014 utfärdad den 12 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10385 Eskilstuna kommun info@eskilstuna.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Eskilstuna kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2(11) Skolinspektionens

Läs mer

TILL ELEVEN. Kort om Särskild utbildning för vuxna

TILL ELEVEN. Kort om Särskild utbildning för vuxna TILL ELEVEN Kort om Särskild utbildning för vuxna Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-87115-82-0

Läs mer