Samordnad informationsarkitektur. Slutrapport

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samordnad informationsarkitektur. Slutrapport"

Transkript

1 Sida: 1 (16) Slutrapport Bilaga 1: Metodbeskrivning

2 Sida: 2 (16) Innehåll 1 Inledning Samordna processer och information <Processmodell> Fastställt kartläggningsområde <Värdeobjekt> Kartlägga processer i respektive organisation <Process> Processmodeller från respektive organisation <Värdeobjekt> Kartlägga begrepp i respektive organisation <Process> Begreppsmodeller från respektive organisation <Värdeobjekt> Ta fram förslag till samordnade process- och informationsmodeller <Process> Förslag på samordnade process- och informationsmodeller <Värdeobjekt> Gemensam genomgång och justering av process- och informationsmodeller <Process> Samordnade process- och informationsmodeller <Värdeobjekt> Webbpublicera samordnade process- och informationsmodeller <Process> Webbpublicerade process- och informationsmodeller <Värdeobjekt> Beskriva process- och informationsmodeller med metadata <Process> Beskriva process- och informationsmodeller med metadata <Processmodell> Fastställa och kvalitetssäkra termer och begrepp för metadatabeskrivning <Process> Kvalitetssäkrade termer och begrepp <Värdeobjekt> Strukturera upp termer och begrepp i en ontologi <Process> Ontologi <Värdeobjekt> Beskriva informationsresurser med metadata <Process> Process- och informationsmodeller maskinprocessbara, länkade och sökbara <Värdeobjekt> Metabegrepp modellering <Begreppsmodell> Processmodell <Begrepp> Preliminär processmodell <Begrepp> Samordnad processmodell <Begrepp> Process <Begrepp> Preliminär process <Begrepp> Samordnad process <Begrepp> Värdeobjekt <Begrepp> Preliminärt värdeobjekt <Begrepp> Samordnat värdeobjekt <Begrepp> Begreppsmodell <Begrepp> Informationsmodell <Begrepp> Term <Begrepp> Begrepp <Begrepp> Informationsobjekt <Begrepp>... 16

3 Sida: 3 (16) 1 Inledning På återfinns under rubriken Metodbeskrivning en processmodell med de olika delprocesserna för att kartlägga, samordna och tillgängliggöra samordnade process- och informationsmodeller. Dessutom återfinns där en konceptuell begreppsmodell som beskriver förhållandet mellan några av de viktigaste begreppen som används i modelleringsarbetet. Till varje modell, process och objekt i dessa modeller återfinns där också en beskrivning i text. Huvuddelen av texten i denna bilaga är hämtad från dessa modeller och innehållet i denna version av Metodbeskrivningen har därför också fått en likartad form som webbversionen. Detta innebär bland annat att innehållet nedan beskrivs modulärt och följer de flöden som visas i den inledande processmodellen. Rubrikerna har olika tillägg inom <taggar> som talar om vilken typ av objekt som beskrivs. <Processmodell> talar om att texten beskriver ett processflöde med flera ingående processer och värdeobjekt. <Process> talar om att texten beskriver en tydligt avgränsad process. Det vill säga en process med som har ett behov av, och som förväntas leverera, ett eller flera tydliga värdeobjekt. <Värdeobjekt> talar om att texten beskriver något av värde, som en process behöver för att fungera eller som en process förväntas leverera. Den konceptuella begreppsmodell som återfinns sist i denna metodbeskrivning beskriver de viktigaste av de begrepp vi använt i arbetet. Förutom att beskriva varje begrepp med text, försöker modellen även visa hur dessa begrepp relaterar till varandra.

4 Sida: 4 (16) APM Samordna processer och information Kartlägga Fastställt kartläggningsområde Kartlägga processer i respektive organisation Processmodeller från respektiv e organisation Kartlägga begrepp i respektive organisation Begreppsmodeller från respektiv e organisation Samordna Ta fram förslag till samordnade process- och informationsmodeller Förslag till samordnade process- och informationsmodeller. Gemensam genomgång och justering av process- och informationsmodeller Samordnade processoch informationsmodeller Webbpublicera samordnade process- och informationsmodeller Webbpublicerade process- och informationsmodeller Tillgängliggöra Beskriva process- och informationsmodeller med metadata Process- och informationsmodeller maskinprocessbara, länkade och sökbara 2 Samordna processer och information <Processmodell> Med utgångspunkt från ett fastställt ett gemensamt kartläggningsområde genomförs parallella kartläggningar i de medverkande organisationerna. Efter att ha kartlagt motsvarande processområden i två eller flera organisationer utarbetar facilitatorn (den person som leder samordningsarbetet) ett "Förslag till samordnade process- och informationsmodeller". Modelleringsdeltagarna från de medverkande organisationerna sammanstrålar till sist i en samordningskonferens och arbetar igenom de föreslagna modellerna. Vid konferensen görs ändringar och justeringar i modellerna samtidigt som likheter verifieras och olikheter belyses och diskuteras. Modellerna publiceras därefter på en persistent URL och görs sök- och länkbara så som "Öppen länkad data". 2.1 Fastställt kartläggningsområde <Värdeobjekt> För att kunna genomföra en arkitektursamordning krävs att det verksamhetsområde som skall kartläggas är fastställt och att det finns ett uppdrag samt mandat från de medverkande organisationerna att genomföra kartläggningen. Praktiska förutsättningar som bör säkras är tillgången till en kontaktperson i varje medverkande organisation. Denne kontaktperson måste ha mandatet att samla en grupp av medarbetare som besitter nyckelkompetenser inom det område som skall kartläggas.

5 Sida: 5 (16) 2.2 Kartlägga processer i respektive organisation <Process> Samma processområde kartläggs i var och en av de medverkande organisationerna. Den kartläggningsmetodik som används utgår ifrån att ett processflöde är uppbyggt av ett växelspel mellan processer och värdeobjekt. En process definieras som det som utförs mellan det att processens behov av värdeobjekt börjar tillgodoses, tills dess att processen levererat det/de värdeobjekt som förväntas. 2.3 Processmodeller från respektive organisation <Värdeobjekt> Preliminära processmodeller av motsvarande processområden inom var och en av de medverkande organisationerna. Dessa modeller skall betraktas som skisser som sedan skall ligga till grund för processamordningen. 2.4 Kartlägga begrepp i respektive organisation <Process> Med utgångspunkt från de värdeobjekt som identifierats i "Processmodeller från respektive organisation" försöker begreppskartläggningen fånga de begrepp som används i och i samband med, det informationsutbyte som värdeobjektet representerar. 2.5 Begreppsmodeller från respektive organisation <Värdeobjekt> Preliminära begreppsmodeller som beskriver begrepp- och begreppssamband inom var och en av de medverkande organisationerna. Dessa modeller skall betraktas som skisser som sedan skall ligga till grund för de samordnade informationsmodellerna. 2.6 Ta fram förslag till samordnade process- och informationsmodeller <Process> Med utgångspunkt från de preliminära process- och begreppsmodeller som tagits fram i de medverkande organisationerna, sammanställer facilitatorn förslag på samordnade modeller. I denna process kommunicerar facilitatorn i huvudsak med deltagarna en och en i deras egenskap av specialister, beroende på vilka eventuella oklarheter som kvarstår efter kartläggningen. Webbpubliceringar och regelbundna uppdateringar gör det möjligt för deltagarna att följa och kommentera det framväxande materialet.

6 Sida: 6 (16) 2.7 Förslag på samordnade process- och informationsmodeller <Värdeobjekt> Ett av facilitatorn framtaget förslag till samordnade process- och informationsmodeller. 2.8 Gemensam genomgång och justering av process- och informationsmodeller <Process> Modelleringsdeltagarna från de medverkande organisationerna träffas och går igenom de av facilitatorn framtagna förslagen till modeller. Fel i modellerna justeras, likheter mellan de medverkande organisationerna verifieras och eventuella olikheter diskuteras och samordnas. Denna typ av samordningsaktivitet kommer förmodligen att krävas i någon form även efter det att det initiala samordningsarbetet avslutas. I takt med att modellerna utökas och fler kommuner ansluter sig kommer modellerna att behöva omarbetas löpande. Detta kan ske i ett nätverk av intressenter. Förutom de organisationer som medverkat i det ursprungliga arbetet så kan dessa intressenter även vara organisationer som ansluter sig till den framtagna referensarkitekturen. Antingen genom att bara använda den eller genom att komplettera eller på annat sätt bidra till referensarkitekturen. 2.9 Samordnade process- och informationsmodeller <Värdeobjekt> Samordnade process- och informationsmodeller som vunnit acceptans hos samtliga deltagare från de medverkande organisationerna Webbpublicera samordnade process- och informationsmodeller <Process> De samordnade process- och informationsmodellerna publiceras i HTML-format på en persistent URL. De flesta modelleringsverktyg erbjuder någon form av HTML-generering som möjliggör webbpublicering. Formatet på de publicerade modellerna måste tillåta att enskilda modeller och enskilda objekt kan adresseras individuellt. Modeller som skall ingå i en kommungemensam referensarkitektur måste publiceras på en URL som är garanterat persistent. Det vill säga en URL som kommer att finnas kvar under överskådlig tid. Detta för att göra det möjligt att länka till modellen utan att riskera länkhaveri Något som är en förutsättning för länkad data.

7 Sida: 7 (16) Då det kan vara svårt för en enskild tjänsteman att garantera persistens på en kommunal URL erbjuder "Samarkitektur" en garanterat persistent URL till de kommuner som önskar bidra till den kommungemensamma referensarkitekturen. Publiceringen sker då på "samarkitektur.skl.se/egnakommunensnamn/". För mer information om denna möjlighet kontakta Mats Gahnström, e-post : mats.gahnstrom@vasteras.se, telefon : Webbpublicerade process- och informationsmodeller <Värdeobjekt> Process- och informationsmodeller publicerade som HTML på en garanterat persistent URL. Formatet på de publicerade modellerna måste tillåta att enskilda modeller och enskilda objekt kan adresseras individuellt Beskriva process- och informationsmodeller med metadata <Process> Varje process- och informationsmodell består av mindre beståndsdelar, där varje beståndsdel har en egen persistent URL, som utgör en unik identifierare för respektive resurs. Resurserna ska märkas med metadata för att bli sök- och länkbara som öppen länkad data Beskriva process- och informationsmodeller med metadata <Processmodell> Nedbruten processmodell av processen Länka och indexera process- och informationsmodeller Fastställa och kvalitetssäkra termer och begrepp för metadatabeskrivning <Process> Innan man märker upp resurserna är det viktigt att fastställa och kvalitetssäkra de termer och begrepp man valt att använda när man benämner dem. Ett lämpligt sätt är att man kontrollerar och hänvisa till källor där begreppen definieras eller fastställs, exempelvis Skollagen eller Läroplanen om det gäller ett skolrelaterat område Kvalitetssäkrade termer och begrepp <Värdeobjekt> Termer och begrepp överensstämmer med lagstiftning, styrdokument och andra officiella dokument.

8 Sida: 8 (16) Strukturera upp termer och begrepp i en ontologi <Process> När man fastställt termer och begrepp ska de struktureras upp i en begreppsmodell, som man sedan använder vid metadatabeskrivningen. Begreppsmodellen bör vara uppbyggd så att den kan byggas ut med fler termer och begrepp från andra kommunala verksamhetsgrenar Ontologi <Värdeobjekt> Strukturerade termer och begrepp för metadatamärkning, länkning och återsökning Beskriva informationsresurser med metadata <Process> Avser indexering av resurserna med metadata såsom URL, titel, beskrivningstext, ämnesord osv, i ett metadataformulär som finns i katalogens uppmärkningsverktyg. När en resurs är uppmärkt och sparad blir dess metadata automatiskt tillgänglig som öppen länkad data för allmänheten via ett öppet API. Man kan även prenumerera på nya resurser via RSS och söka fram dem via katalogens söktjänst. Det finns en sökwidget tillgänglig för allmänheten att placera var som helst genom ett enkelt javascript Process- och informationsmodeller maskinprocessbara, länkade och sökbara <Värdeobjekt> Innebär att samtliga modeller och objekt är tillgängliggjorda som "Öppen länkad data". Öppna data Öppna data är digital information som är fritt tillgänglig för vem som helst att använda och distribuera. Öppna data ska kunna nås utan krav på betalning och man bör slippa registrera sig för åtkomst. I datats upphovsrättslicens anges om motkrav krävs och i så fall vilka. Det skulle exempelvis kunna vara att man måste ange upphovsmannen, eller att man inte får göra ändringar i data. Öppna data från myndigheter bör vara ständigt aktuell information. För att inte förlora sitt värde bör eventuella uppdateringar tillgängliggöras till allmänheten så fort som möjligt. Öppna data ska alltid tillhandahållas i öppna format.

9 Sida: 9 (16) Det är mycket fördelaktigt om informationen struktureras, genom att märkas upp med metadata och publiceras i ett maskinprocessbart filformat som följer en öppen standard (exempelvis XML). På så sätt kan informationen enkelt behandlas och utbytas med andra databaser, register, kataloger och söktjänster. Länkad data Länkad data är ett sätt att publicera strukturerad information, så att man kan följa kopplingar mellan informationsobjekt över flera källor. Ett vanligt sätt att skapa länkad data är genom att följa en standard som kallas RDF (Resource Description Framework). När öppen data publiceras som länkad data kallas den "öppen länkad data". I RDF-beskrivningen av respektive resurs kopplar man samman sin data med annan länkad data, som den kan tänkas passa ihop med. I detta fall har vi exempelvis valt att koppla samman data via ämnesord ifrån begreppsmodellen, med ord som förklaras i Wikipedia (se projektet DBpedia.org).

10 Sida: 10 (16) ACM Metabegrepp - modellering Legend Processmodell Beskrivs i kartläggningsfasen Beskrivs i samordningsfasen Preliminär processmodell samordnas i Samordnad processmodell Beskrivs i både kartläggnings- och samordningsfasen Process identifieras i Preliminär process samordnas i ingår i Samordnad process är beroende av levereras av identifieras i Preliminärt v ärdeobjekt Värdeobjekt samordnas i ingår i Samordnat v ärdeobjekt beskrivs i beskrivs i Begreppsmodell samordnas i Informationsmodell Term samordnas för identifieras i Begrepp omnämns med samordnas i representerar ingår i Informationsobjekt 3 Metabegrepp modellering <Begreppsmodell> En begreppsmodell med de mest centrala begreppen som används i kartläggnings- och samordningsarbetet, samt de grundläggande relationerna mellan dessa.

11 Sida: 11 (16) 3.1 Processmodell <Begrepp> Supertyp för: Preliminär processmodell, Samordnad processmodell Processmodellen är en grafisk representation som försöker fånga en verksamhets flöden och växelspelet mellan processer och värdeobjekt. Processmodeller publiceras i vyer. En vy kan vara specialiserad och endast täcka ett begränsat processområde. Men en vy kan också vara mer omfattande och beskriva samspelet mellan flera processområden. En mer omfattande vy kallas ibland processkarta. 3.2 Preliminär processmodell <Begrepp> Subtyp av: Processmodell Association till: (samordnas i) Samordnad processmodell Association från: Preliminär process (identifieras i) Association från: Preliminärt värdeobjekt (identifieras i) Avser de processmodeller vi tar fram i "Kartlägga processer i respektive kommun". De preliminära processmodellerna är inte tänkta att kommuniceras som en del av slutleveransen utan skall betraktas som preliminära skisser som utgör underlag för samordningsarbetet. 3.3 Samordnad processmodell <Begrepp> Subtyp av: Processmodell Association från: Preliminär processmodell (samordnas i) Association från: Samordnad process (ingår i) Association från: Samordnat värdeobjekt (ingår i) En "Samordnad processmodell" är resultatet av det samordningsarbete som inleds med den framtagandet av "Preliminära processmodeller. En "Samordnad processmodell" representerar en bild av processflödena som de medverkande organisationerna kunnat enas om.

12 Sida: 12 (16) 3.4 Process <Begrepp> Supertyp för: Preliminär process, Samordnad process Association till: (är beroende av) Värdeobjekt Association från: Värdeobjekt (levereras av) Med process avser vi något som utförs i verksamheten. Namnet på processen bör innehålla ett verb. En bra minnesregel är att det skall gå att sätta ett "att" framför det namn vi ger processen (t.ex. att "Anta elev"). En process börjar när processens beroenden börjar tillgodoses och den upphör när den avlämnat förväntad leverans. För att en process skall vara motiverad måste den leverera någon form av mervärde. Detta mervärde representerar vi här med ett "Värdeobjekt". En process kan därför inte leverera en annan process utan processer och värdeobjekt måste alltid alternera. En bra minnesregel är "OPOPOPO" eller "objekt, process, objekt, process, objekt...". En process kan ofta brytas ned i mindre processer men med vår definition av "process" så krävs det att tydliga värdeobjekt levereras för att vi skall kunna avgränsa en process. De aktiviteter som föregår inne i processen utelämnar vi dock i detta samordningsarbete. Ur ett samordningsperspektiv är det betydligt viktigare att beskriva vad det är som kommuniceras mellan processerna än att beskriva hur det mer detaljerade arbetet i varje process går till. Hur ett arbete utförs kan divergera mycket beroende på person och verksamhetskultur. Vad en process behöver och vad den skall leverera är dock oftast det samma i alla kommuner, stora som små. 3.5 Preliminär process <Begrepp> Subtyp av: Process Association till: (identifieras i) Preliminär processmodell Association till: (samordnas i) Samordnad process Representerar en "Process" som identifierats i en av de medverkande organisationerna.

13 Sida: 13 (16) 3.6 Samordnad process <Begrepp> Subtyp av: Process Association till: (ingår i) Samordnad processmodell Association från: Preliminär process (samordnas i) Representerar en samordnad beskrivning av en "Process" som de medverkande organisationerna kan verifiera i den egna verksamheten. 3.7 Värdeobjekt <Begrepp> Supertyp för: Preliminärt värdeobjekt, Samordnat värdeobjekt Association till: (levereras av) Process Association från: Process (är beroende av) Ett "Värdeobjekt" representerar det mervärde en process levererar, alternativt något processen behöver för att kunna leverera. Ett värdeobjekt kan representera såväl saker som tjänster och informationsmängder. Ett värdeobjekt kan vara mer eller mindre sammansatt och komplext beroende på de krav värdeobjektet skall tillgodose. Värdeobjekten har en central betydelse i denna metodik. Värdeobjekten avgränsar processerna och drar därför upp ramarna för ett mer modulariserat systemstöd. Till värdeobjekten bör vi i framtiden också koppla beskrivningar av juridiska förutsättningar, ansvar och roller samt även tekniska standarder. I första skedet nöjer vi oss dock med att fokusera på de semantiska aspekterna av de värdeobjekt vi bedömer vara värdefulla för att verksamhetsprocesserna skall kunna leverera önskat resultat. 3.8 Preliminärt värdeobjekt <Begrepp> Subtyp av: Värdeobjekt Associeras till: (identifieras i) Preliminär processmodell Associeras till: (samordnas i) Samordnat värdeobjekt Associeras till: (beskrivs i) Begreppsmodell Representerar ett "Värdeobjekt" som kunnat identifieras i en av de medverkande organisationerna.

14 Sida: 14 (16) 3.9 Samordnat värdeobjekt <Begrepp> Subtyp av: Värdeobjekt Associeras till: (ingår i) Processmodell Associeras till: (beskrivs i) Informationsmodell Associeras från: Preliminärt värdeobjekt (samordnas i) Representerar en samordnad beskrivning av ett "Värdeobjekt" som de medverkande organisationerna kan verifiera i den egna verksamheten Begreppsmodell <Begrepp> Associeras till: (samordnas i) Informationsmodell Associeras från: Preliminärt värdeobjekt (beskrivs i) Associeras från: Begrepp (identifieras i) Begreppsmodellerna, som de tillämpas här, är framför allt att betrakta som skisser av nuläget i de medverkande kommunerna. Formen för denna preliminära begreppskartläggning kan vara mycket konceptuell. Det vill säga, den kan genomföras med en mycket fri modelleringsform. I detta skede är det framför allt viktigt att alla relevanta begrepp identifieras tillsammans med sina viktigaste relationer. Notera därför frikostigt även sådana begrepps som eventuellt kan vara irrelevanta. Bättre att få med ett begrepp för mycket än ett för lite. De begrepp som visar sig vara irrelevanta gallras senare i framtagandet av informationsmodellen. Begreppsmodellerna som sådana är inte tänkta att kommuniceras. De är enbart tänkta att ge underlag för framtagandet av de samordnade informationsmodellerna Informationsmodell <Begrepp> Associeras från: Samordnat värdeobjekt (ingår i) Associeras från: Begreppsmodell (samordnas i) Associeras från: Informationsobjekt (ingår i) I informationsmodellerna redovisar vi de informationsobjekt och relationer vi lyckas samordna. I informationsmodellerna försöker vi vara mer stringenta än i de preliminära begreppskartorna. Detta innebär att vi försöker koncentrera oss på de informationsobjekt som kan existera självständigt. Undantag från denna regel kan förekomma om den informationsmängd som tillförs anses viktig för att ge en korrekt bild av ett förhållande.

15 Sida: 15 (16) Informationsmodellerna innehåller förutom informationsobjekten även relationerna mellan informationsobjekten. Dessa anges med dubbel kardinalitet som anges i båda ändorna av relationen. Om relationen ansluter till ett informationsobjekt med tre streck ("gaffel") betyder det "många", om relationen har ett streck betyder det "1" (en/ett) och en cirkel betyder "0" (ingen). En gaffel som följs av ett streck utläses "en eller många, alltid minst en", en gaffel som följs av en cirkel utläses "noll, en eller många". Ett streck som följs av ett streck utläses "en och alltid en", ett streck som följs av en cirkel utläses "noll eller en". Utsagan, det vill säga det ord eller den fras som benämner relationen läses alltid från "gaffeln" (änden med många). Vi tillåter inte "många till många" det vill säga relationer där många objekt kan kopplas till många andra objekt. Istället försöker vi lösa upp sådana relationer genom att skapa ett relationsobjekt mellan de båda informationsobjekten. Namn på relationsobjekt skrivs med VERSALER Term <Begrepp> Associeras till: (samordnas för) Informationsobjekt Associeras från: Begrepp (omnämns med) Avser det ord eller flerordsuttryck vi använder för att kommunicera ett begrepp. Olika organisationer använder ofta olika termer för att benämna samma begrepp - synonymproblematik. Ett som regel svårare problem är dock när samma term används för att kommunicera olika begrepp - homonymproblematik. Fenomen som kräver speciell uppmärksamhet i sammanhanget är när begreppet bakom en term avgränsas olika. Ett annat fenomen som är vanligt är att subtypspecifika egenskaper kopplas till supertypen (felaktiga generaliseringar). I samordningsarbetet försöker vi finna en gemensam term för varje informationsobjekt vi lyckas ta fram gemensamma beskrivningar för. Termen måste vara unik i sin kontext. Detta kräver speciell uppmärksamhet då kommunal verksamhet, förutom att de tillhör den kommunala kontexten, även styrs av verksamhetsspecifik lagstiftning och olika statliga myndigheter.

16 Sida: 16 (16) 3.13 Begrepp <Begrepp> Associeras till: (identifieras i) Begreppsmodell Associeras till: (omnämns med) Term Associeras till: (samordnas i) Informationsobjekt Associeras från: Informationsobjekt (representerar) Begrepp är alltid privata. Olika människor och därmed olika organisationer definierar begrepp olika. Då begrepp kan vara mycket komplexa är det också ett misstag att tro att vi mer än undantagsvis kan nå fullständiga samordnade begreppsdefinitioner. Vi kan helt enkelt inte vara säkra på att vi förmått att se och beskriva alla dimensioner av ett begrepp. Det vi trots detta kan göra är att beskriva de aspekter av begreppet som vi bedömer är mest relevanta och sedan försöka samordna dessa. Dessa samordnade beskrivningarna har vi valt att koppla till "Informationsobjekt" Informationsobjekt <Begrepp> Associeras till: (ingår i) Informationsmodell Associeras till: (representerar) Begrepp Associeras från: Term (samordnas för) Associeras från: Begrepp (samordnas i) Det är till informationsobjekten vi kopplar de begreppsbeskrivningar som vi kan komma överens om. Observera att ett "Informationsobjekt", till skillnad från ett "Begrepp", i denna kartläggning, aldrig avser mer än det som är beskrivet och dokumenterat. Ett "Begrepp" har ofta konotationer som varierar från verksamhetskultur till verksamhetskultur och som är mycket svåra att fånga i en kartläggning. "Informationsobjekt" utger sig dock inte för att vara begreppet utan endast att beskriva valda aspekter av begreppet.

Samordnad informationsarkitektur

Samordnad informationsarkitektur 2013-08-01 Sida: 1 (14) Slutrapport 2013-08-01 Sida: 2 (14) 1 Inledning... 3 1.1 Projektets delar... 3 1.2 Arvet från Öppen elevplattform (ÖEP) PoC... 4 1.3 Grundplatta eller kärna?... 4 2 Projektets deltagare...

Läs mer

Samordnad informationsarkitektur

Samordnad informationsarkitektur Samordnad informationsarkitektur Ett projekt inom CeSam - Sveriges Kommuner och Landsting Finansierat av Vinnova Mats Gahnström,Verksamhetsarkitekt, Västerås stad 2013-02-07 IT styr verksamhetsutveckling

Läs mer

Samordnad informationsarkitektur. Slutrapport

Samordnad informationsarkitektur. Slutrapport Mats Gahnström Sida: 1 (8) Slutrapport Mats Gahnström Sida: 2 (8) Beställare/Projektägare: Projektledare: 1 Bakgrund & Syfte Leverantörsberoendet Marknaden för kommunala stödsystem

Läs mer

Nationell informationsstruktur 2016:1. Bilaga 5: Metod för att skapa vyer av dokumentation i patientjournal eller personakt

Nationell informationsstruktur 2016:1. Bilaga 5: Metod för att skapa vyer av dokumentation i patientjournal eller personakt Nationell informationsstruktur 2016:1 Bilaga 5: Metod för att skapa vyer av dokumentation i patientjournal eller personakt Innehåll Inledning... 4 Förutsättningar... 5 Steg 1 Relatera dokumentationsbehov

Läs mer

Nationell Informationsstruktur 2015:1. Bilaga 7: Arkitektur och metodbeskrivning

Nationell Informationsstruktur 2015:1. Bilaga 7: Arkitektur och metodbeskrivning Nationell Informationsstruktur 2015:1 Bilaga 7: Arkitektur och metodbeskrivning Innehåll Nationell informationsstruktur arkitektur och metod... 3 Standarder inom informatik... 3 NI relaterat till ISO 42010...

Läs mer

Avtal/överenskommelse för leverans till K- samsök

Avtal/överenskommelse för leverans till K- samsök Avtal/överenskommelse Datum 2012-10-** Dnr 159-1562-2012 Avdelning Informationsavdelningen Enhet Enheten för informationsutveckling Författare Johan Carlström Avtal/överenskommelse för leverans till K-

Läs mer

Arkitektur och metodbeskrivning. Nationell informationsstruktur

Arkitektur och metodbeskrivning. Nationell informationsstruktur Arkitektur och metodbeskrivning Nationell informationsstruktur Nationell informationsstruktur arkitektur och metodbeskrivning Nationell informationsstruktur (NI) ska bestå av sammanhängande modeller, vilket

Läs mer

Nationell informationsstruktur 2016:1. Bilaga 7: Arkitektur och metodbeskrivning

Nationell informationsstruktur 2016:1. Bilaga 7: Arkitektur och metodbeskrivning Nationell informationsstruktur 2016:1 Bilaga 7: Arkitektur och metodbeskrivning Nationell informationsstruktur arkitektur och metodbeskrivning Nationell informationsstruktur (NI) ska bestå av sammanhängande

Läs mer

RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN Del av fokusområde 3 gällande standardisering av grunddata i geodatarådets

RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN Del av fokusområde 3 gällande standardisering av grunddata i geodatarådets 2019-04-16 Dnr: LM 2019/001170 RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN 2018 Aktivitet 3A Riktlinjer och stöd för specifikationsarbete Aktivitetsledare - Magnus Konnskog, Lantmäteriet Del av fokusområde 3 gällande

Läs mer

Nationell informationsstruktur 2015:1 Bilaga 1: Läsanvisning till modellerna

Nationell informationsstruktur 2015:1 Bilaga 1: Läsanvisning till modellerna Nationell informationsstruktur 2015:1 Bilaga 1: Läsanvisning till modellerna Innehåll Inledning... 3 Ord och uttryck... 4 Processmodeller... 5 Vad är en processmodell?... 5 Hur används processmodeller

Läs mer

Metadata i e-pliktleveranser

Metadata i e-pliktleveranser ANTAL SIDOR 1(10) Metadata i e-pliktleveranser Referens till det här dokumentet: http://www.kb.se/namespace/digark/metadataintro/v1/ ANTAL SIDOR 2(10) 1. Inledning Detta dokument vänder sig till leverantörer

Läs mer

Tillämpningsanvisningar

Tillämpningsanvisningar Tillämpningsanvisningar Inledning Denna anvisning syftar till att ge ett stöd i tillämpningen av den nationella informationsstrukturen (NI). NI används dels för att skapa eller återanvända strukturerad

Läs mer

Bilaga 6 - Analys av GetMedicationHistory. Stöd till säker läkemedelsprocess

Bilaga 6 - Analys av GetMedicationHistory. Stöd till säker läkemedelsprocess Bilaga 6 - Analys av GetMedicationHistory Stöd till säker läkemedelsprocess 1. Tjänstekontraktet GetMedicationHistory (GMH)... 4 2. Behovsbilden bakom GMH... 4 3. Innehållet i GMH... 4 4. Brister med dagens

Läs mer

Nationell informationsstruktur 2015:2. Bilaga 5: Tillämpningsanvisning

Nationell informationsstruktur 2015:2. Bilaga 5: Tillämpningsanvisning Nationell informationsstruktur 2015:2 Bilaga 5: Tillämpningsanvisning Inledning Detta användarstöd riktar sig till den gemensamma informations-strukturens intressenter. Syftet med användarstödet är att

Läs mer

FI2Energi. Samordnad informationshantering för energi och media. Informationsseminarium 2007-08-22. Energiprojekt.blogspot.com

FI2Energi. Samordnad informationshantering för energi och media. Informationsseminarium 2007-08-22. Energiprojekt.blogspot.com FI2Energi Samordnad informationshantering för energi och media Informationsseminarium Energiprojekt.blogspot.com Agenda Nuläge, avstämning Resultat Erfarenheter Fortsättning? Övriga frågor Nuläge och resultat

Läs mer

Introduktion till rättsinformationssystemet

Introduktion till rättsinformationssystemet 1(10) Introduktion till rättsinformationssystemet För beslutsfattare och informationsansvariga Detta dokument förklarar vad rättsinformationssystemet är, dess relation till lagrummet.se och myndigheters

Läs mer

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF)

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Slutrapport Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering Deltagare: Hans Danelid, Högskolan Dalarna Jörgen Eriksson, Lunds

Läs mer

KS 10 9 APRIL 2014. Öppna data i Uppsala kommun. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta

KS 10 9 APRIL 2014. Öppna data i Uppsala kommun. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta KS 10 9 APRIL 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Duvner Sara Landström Huss Maria Datum 2014-04-01 Diarienummer KSN-2014-0323 Kommunstyrelsen Öppna data i Uppsala kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Bilaga 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan)

Bilaga 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan) 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan) Område Nr Rekommendation Styrning och ledning: 1 Integrera digitaliseringsarbetet i den ordinarie verksamheten a) integrera

Läs mer

Kompletterande frågor - Regler för informationshantering. och arkivering i IT-system/applikationer, LA 2017

Kompletterande frågor - Regler för informationshantering. och arkivering i IT-system/applikationer, LA 2017 1(5) Landstingsarkivet 2018-05-24 LA 2018 0100 Kompletterande frågor - Regler för informationshantering och arkivering i IT-system/applikationer 1 Inledning och bakgrund Vid upphandling, avrop, utveckling

Läs mer

Process för terminologiarbete

Process för terminologiarbete Ledningssystem Rutin 2014-02-03 1(6) Avdelning R Regler och behörighet Upprättad av Emma Leeb-Lundberg Gäller från och med 2011-11-10 Process för terminologiarbete Typ av process Process för terminologiarbetet

Läs mer

Redovisning av Kalmar kommuns arbete med Öppna data

Redovisning av Kalmar kommuns arbete med Öppna data TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anders Saur 2017-11-13 KS 2016/1235 50010 Kommunstyrelsens arbetsutskott Redovisning av Kalmar kommuns arbete med Öppna data Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Modell fo r ä ndringshäntering äv Sämbis gemensämmä tekniskä infrästruktur Version 1.0

Modell fo r ä ndringshäntering äv Sämbis gemensämmä tekniskä infrästruktur Version 1.0 Modell fo r ä ndringshäntering äv Sämbis gemensämmä tekniskä infrästruktur Version 1.0 Innehåll Revisionshistorik... 2 1. Inledning... 2 1.1. Syfte... 2 1.2. Omfattning och avgränsning... 2 2. Princip

Läs mer

Begreppsmodell över StandIN:s ramverk

Begreppsmodell över StandIN:s ramverk Begreppsmodell över StandIN:s ramverk Bilaga till Slutrapport StandIN fas 1 Version:1.0 Datum: 2016-05-10 Begreppsmodell över StandINs ramverk Begreppsmodell över de grundläggande begreppen för leveransen

Läs mer

Avtal/överenskommelse för leverans till K- samsök

Avtal/överenskommelse för leverans till K- samsök Avtal/överenskommelse Datum 2010-12-22 Dnr 130-2880-2008 Avdelning Informationsavdelningen Enhet Informationsutveckling/Ksamsök Författare Johan Carlström Avtal/överenskommelse för leverans till K- samsök

Läs mer

Informationsspecifikation för kunskapsstöd inom hälsooch sjukvård och socialtjänst

Informationsspecifikation för kunskapsstöd inom hälsooch sjukvård och socialtjänst Informationsspecifikation för kunskapsstöd inom hälsooch sjukvård och socialtjänst Gemensam begrepps- och informationsmodell för Socialstyrelsens kunskapsstöd Revisionshistorik Version Datum Kommentar

Läs mer

Riktlinjer. Riktlinjer för styrdokument Dnr KS Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Regler. Rutiner Strategi Taxa

Riktlinjer. Riktlinjer för styrdokument Dnr KS Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Regler. Rutiner Strategi Taxa Dnr KS16-216 003 Riktlinjer för styrdokument 2016-2018 Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Regler Riktlinjer Rutiner Strategi Taxa Antagen Giltig från och med Dokumentansvarig 2016-08-01 Kommunchef

Läs mer

Kvalitetsprocesser och nya utmaningar i ISO-certifieringar. Jana Johansson Kvalitetsansvarig CityAkuten Praktikertjänst AB

Kvalitetsprocesser och nya utmaningar i ISO-certifieringar. Jana Johansson Kvalitetsansvarig CityAkuten Praktikertjänst AB Kvalitetsprocesser och nya utmaningar i ISO-certifieringar Jana Johansson Kvalitetsansvarig CityAkuten Praktikertjänst AB CityAkuten CityAkuten är ett dotterbolag till Praktikertjänst AB, som är Sveriges

Läs mer

Vad kan man förbereda inför e-arkivering

Vad kan man förbereda inför e-arkivering INFORMATION 1(6) Vad kan man förbereda inför e-arkivering I detta dokument beskriver vi ett antal frågor som en myndighet behöver ta ställning till innan man kan börja leverera information till SSC:s kommande

Läs mer

Stockholms stads projekt Modernisering av sociala system tillämpning av Socialstyrelsens produkter

Stockholms stads projekt Modernisering av sociala system tillämpning av Socialstyrelsens produkter Stockholms stads projekt Modernisering av sociala system tillämpning av Socialstyrelsens produkter Vilka är vi och varför står vi här i dag? Ola Grönnesby ola.gronnesby@socialstyrelsen.se Katja Jensfelt

Läs mer

Gemensam byggprocess, GBP. Presentation: Hitta dokument i GBP-databasen gbp.goteborg.se

Gemensam byggprocess, GBP. Presentation: Hitta dokument i GBP-databasen gbp.goteborg.se Gemensam byggprocess, GBP Presentation: Hitta dokument i GBP-databasen gbp.goteborg.se Gemensam byggprocess, GBP GBP är en gemensam och kvalitetssäkrad byggprocess för Göteborgs Stads byggande förvaltningar

Läs mer

Moment 3: Att kartlägga och klassificera information

Moment 3: Att kartlägga och klassificera information Moment 3: Att kartlägga och klassificera information För att kunna kartlägga och klassificera.. behöver vi veta: Vad vi gör Hur vi gör Vem som är ansvarig Om det finns någon styrande lagstiftning Vilken

Läs mer

Slutrapport Projektet OCR-tolkning för indexering av,

Slutrapport Projektet OCR-tolkning för indexering av, 2011-05-13/PB Slutrapport Projektet OCR-tolkning för indexering av, och sökning i, inskannade dokument Projektorganisation Projektarbetet har bedrivits med lokala arbetsgrupper i både Uppsala och i Umeå.

Läs mer

r.\ 2. Slutrapport projekt Verksamhetsbaserad arkiwedovisning 1. Tjänsteskrivelse: Information om projekt Verksamhetsbaserad arkiwedovisning

r.\ 2. Slutrapport projekt Verksamhetsbaserad arkiwedovisning 1. Tjänsteskrivelse: Information om projekt Verksamhetsbaserad arkiwedovisning Ärendet i korthet Ärendet föredras av Marianne Sarberg. Kommunstyrelsen har 3 6gltzbeslutat infora verksamhetsbaserad arkiwedovisning senast juni zot4, i enlighet med Riksarkivets föreskrifter RA-FS zoos:4.

Läs mer

Processpecifikation för Hantera projekt

Processpecifikation för Hantera projekt Processpecifikation 2016-11-29 Processpecifikation för Hantera projekt Version 1.0 Fastställd den 1 december 2016 av processägare Ronny Kihlander 1 (7) Innehåll 1 Syfte med denna dokumentation... 3 1.1

Läs mer

Integrerade modeller och datastandardisering. Projektplan för projekten inom fokusområdet

Integrerade modeller och datastandardisering. Projektplan för projekten inom fokusområdet Integrerade modeller och datastandardisering Projektplan för projekten inom fokusområdet Programmets mål och nyttan av standardisering Unik identifiering ger spårbarhet för produkter och material 40 %

Läs mer

E-pliktleverans via RSS-feeds

E-pliktleverans via RSS-feeds E-pliktleverans via RSS-feeds Referens till detta dokument: http://www.kb.se/namespace/digark/deliveryspecification/deposit/rssfeeds/ 1 Ändringshistorik a element måste nu först komma i given ordning (anpassning

Läs mer

Kommunstyrelsens kontor. Riktlinjer. För styrdokument i Södertälje kommun

Kommunstyrelsens kontor. Riktlinjer. För styrdokument i Södertälje kommun Kommunstyrelsens kontor Riktlinjer För styrdokument i Södertälje kommun 2016-09-21 2 (7) Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Vem vänder sig riktlinjerna till... 3 Definitioner styrdokument... 3 Dokumentbegrepp...

Läs mer

Nationella resurser för gemensam informationsstruktur och terminologi. Center för ehälsa i samverkan Socialstyrelsen

Nationella resurser för gemensam informationsstruktur och terminologi. Center för ehälsa i samverkan Socialstyrelsen Nationella resurser för gemensam informationsstruktur och terminologi Center för ehälsa i samverkan Socialstyrelsen Nationellt fackspråk Vård och omsorg Snomed CT Klassifikationer och kodverk Termbanken

Läs mer

Använda SYV-spindeln

Använda SYV-spindeln 2015-02-19 Använda SYV-spindeln Instruktioner för att komma igång! 1 av 11 Komma igång! 1. Registrera en användare och logga in För att börja använda SYV-spindeln är det första du måste göra att registrera

Läs mer

Sovra i materialet. Vad är viktigt? Vad kan tas bort? Korta ner långa texter.

Sovra i materialet. Vad är viktigt? Vad kan tas bort? Korta ner långa texter. Sid 1 (6) Skriva för webb Att skriva för webben handlar om att skriva kort och enkelt för att fånga läsaren. Relevant innehåll Fundera över vad läsaren vill veta. Skriv för målgruppen. Sovra i materialet.

Läs mer

Arkivkrav för IT system med elektroniska handlingar vid Lunds universitet

Arkivkrav för IT system med elektroniska handlingar vid Lunds universitet Arkivkrav för IT system med elektroniska handlingar vid Lunds universitet Version Författare Datum V 1.0 Anne Lamér 2014 09 09 V 2.0 Anne Lamér 2016 05 24 V 2.1 Anne Lamér 2016 09 26 1 Arkivkrav för IT

Läs mer

Hantering av samverkansdokument i Uppsala län

Hantering av samverkansdokument i Uppsala län ViS - Vård i samverkan Kommun(er): Länets samtliga kommuner Region Uppsala: Samtliga hälso- och sjukvårdsförvaltningar Fastställt av: Redaktionsrådet Datum:2018-04-05 Innehåll Bakgrund...2 Syfte...2 Termer...2

Läs mer

Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten

Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten Innehållsförteckning Dokumentinformation... 2 Versionshantering... 2 Inledning... 4 Syfte... 4 Målgrupp... 4 IT-strategi... 4 Socialtjänstens målbild för verksamheten...

Läs mer

Instruktion för att kunna använda Säkerhetstjänsternas administrationsgränssnitt

Instruktion för att kunna använda Säkerhetstjänsternas administrationsgränssnitt Instruktion för att kunna använda Säkerhetstjänsternas administrationsgränssnitt Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. SITHS kort... 4 3. Förutsättningar för åtkomst till Säkerhetstjänsten... 4 4.

Läs mer

Vad är MoReq1? Falk Sundsvall 2006

Vad är MoReq1? Falk Sundsvall 2006 Vad är MoReq1? en informationsmodell som specificerar funktionella krav på ett elektroniskt dokumenthanteringssystem (specifika, ERMS) kan tillämpas inom såväl offentlig som enskild sektor omfattar i någon

Läs mer

BILAGA 2 FÖRMÅGEKATALOG

BILAGA 2 FÖRMÅGEKATALOG BILAGA 2 FÖRMÅGEKATALOG KOORDINAT 16 En samverkansövning för utbyte och användning av geografisk vid samhällsstörning Version 2 Efter genomförd övningsserie 2016-11-11 1(25) Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM

POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM Stadsarkivet Dnr 9.0 7389/08 Sida 1 (8) 2016-03-17 POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM Sida 2 (8) Innehåll POLICY... 1 FÖR E-ARKIV STOCKHOLM... 1 1. e-arkiv Stockholm en central resurs i stadens informationshantering...

Läs mer

Del 1: Projektdefinition

Del 1: Projektdefinition Arkiveringsrekommendationer Del 1: Projektdefinition fi2 förvaltningsinformation informationsleveranser Projektet Arkiveringsrekommendationer syftar till en genomlysning av konsekvenser vid dagens vägval

Läs mer

Informationsmodell. Mina meddelanden. Gäller från juni Version 2.0

Informationsmodell. Mina meddelanden. Gäller från juni Version 2.0 Mina meddelanden Gäller från juni 2016 Version 2.0 1 (24) Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 1 Dokumentinformation... 5 1.1 Syfte... 5 1.2 Avgränsningar... 5 1.3 Målgrupp... 5 1.4 Begrepp och definitioner...

Läs mer

NVDB Teknisk Lösning - Teknisk beskrivning av datautbyte

NVDB Teknisk Lösning - Teknisk beskrivning av datautbyte Publikation 2011:127 NVDB Teknisk Lösning - Teknisk beskrivning av datautbyte Titel: Generella insamlingsregler och krav för vägdata som ska levereras till Trafikverkets NVDB/GVT-miljö, version 1.1 Publikation:

Läs mer

Lite om databasdesign och modellering

Lite om databasdesign och modellering Lite om databasdesign och modellering Konceptuell databasdesign Med konceptuell databasdesign avses processen att konstruera en datamodell för en verksamhet, oberoende av fysiska villkor. Modelleringen

Läs mer

Olle Olsson. SICS ( ) W3C ( ) ) BeyondIT Page 1

Olle Olsson. SICS (  ) W3C (  )  ) BeyondIT Page 1 Olle Olsson (olleo@sics.se, olleo@w3.org ) SICS (http://www.sics.se ) W3C (http://www.w3.org ) BeyondIT-061121 Page 1 Var har vi varit? Var är vi? Vart kommer vi att vara på väg? BeyondIT-061121 Page 2

Läs mer

Sammanfattning av lägesrapport 1 mars 2013

Sammanfattning av lägesrapport 1 mars 2013 Sammanfattning av lägesrapport 1 mars 2013 14 myndigheter i samverkan för ett förenklat och minskat uppgiftslämnande N2013/311/ENT Sammanfattning Att förenkla vardagen för företagare skapar förutsättningar

Läs mer

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Sara Duvner 2014-04-23 KSN-2014-0324 Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 - Beslutad av kommunstyrelsen 9 april 2014 Postadress: Uppsala kommun,

Läs mer

POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM

POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM Dnr 9.0 7389/08 Vers. 4.0 Sida 1 (9) 2018-05-24 POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM Sida 2 (9) Innehåll POLICY FÖR E-ARKIV STOCKHOLM... 1 1. e-arkiv Stockholm en central resurs i stadens informationshantering...

Läs mer

NVDB Teknisk Lösning - Teknisk beskrivning av datautbyte

NVDB Teknisk Lösning - Teknisk beskrivning av datautbyte SPECIFIKATION 1 (8) Skapat av (Efternamn Förnamn, org.) Dokumentdatum Version Fastställt av (Efternamn Förnamn, org.) Ärendenummer [Fastställt av person NY] [Ärendenummer NY] Dokumenttitel NVDB Teknisk

Läs mer

SPF - sammanhållen detaljplanerings- och fastighetsbildningsprocess - ett samverkansprogram mellan Lantmäteriet och Boverket

SPF - sammanhållen detaljplanerings- och fastighetsbildningsprocess - ett samverkansprogram mellan Lantmäteriet och Boverket SPF - sammanhållen detaljplanerings- och fastighetsbildningsprocess - ett samverkansprogram mellan Lantmäteriet och Boverket Per Anders Karlgren Lantmäteriet SPF - sammanhållen detaljplanerings- och fastighetsbildningsprocess

Läs mer

Om E-hälsomyndighetens regeringsuppdrag N2016/04455 och bifogat utkast på återrapportering av uppdraget

Om E-hälsomyndighetens regeringsuppdrag N2016/04455 och bifogat utkast på återrapportering av uppdraget ehälsomyndigheten Box 913 391 29 Kalmar www.ehalsomyndigheten.se org.nr: 202100-6552 Den 19 december 2017 Om E-hälsomyndighetens regeringsuppdrag N2016/04455 och bifogat utkast på återrapportering av uppdraget

Läs mer

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025

Samordningsplan. Vision e-hälsa 2025 Samordningsplan 2018 Vision e-hälsa 2025 Innehåll Sammanfattning av förslag... 3 Regelverk... 3 Enhetligare begreppsanvändning och standarder... 3 Övriga insatser... 3 Inledning... 4 Styr- och samverkansorganisationen...

Läs mer

Fördjupningsseminarie om den nationella informationsstrukturen NI 2015:1

Fördjupningsseminarie om den nationella informationsstrukturen NI 2015:1 Fördjupningsseminarie om den nationella informationsstrukturen NI 2015:1 Användarforum 5/2 2015 Ingela Strandh och Susan Sverin Informationsstruktur och e-hälsa, avdelningen Kunskapsstöd Översikt Olika

Läs mer

Introduktion till nationell informationsstruktur

Introduktion till nationell informationsstruktur 2019-05-29 1(6) Introduktion till nationell informationsstruktur Socialstyrelsen förvaltar och vidareutvecklar den nationella informationsstrukturen för information som behöver dokumenteras strukturerat

Läs mer

Målbild för standardbaserad verksamhets- och informationsarkitektur

Målbild för standardbaserad verksamhets- och informationsarkitektur Målbild för standardbaserad verksamhets- och informationsarkitektur Del 1 HSF, Gemis 2019-02-06 2 (17) Innehåll Inledning...3 1. Standardbaserad verksamhets- och informationsarkitektur...3 1.1 Vad är en

Läs mer

INFORMATIONSMODELLERING

INFORMATIONSMODELLERING Uppdaterad 065 Petronella Enström Utbyte av ordet objekt och entitet till informationsobjekt Nivå 6 (sid 5-) En introduktion i Sparx EA INFORMATIONSMODELLERING Välj var diagrammet ska finnas. För att skapa

Läs mer

Projektplan. Digitalisering av Kattresan

Projektplan. Digitalisering av Kattresan Projektplan Digitalisering av Kattresan Innehållsförteckning BAKGRUND 3 SYFTE 3 MÅLSÄTTNINGAR 3 Målgruppsdefinition 3 GENOMFÖRANDE 4 Material 4 Aktiviteter 4 PROJEKTORGANISATION 5 Kommunikation 5 PRELIMINÄR

Läs mer

Webbinarium: Ny version av den nationella informationsstrukturen

Webbinarium: Ny version av den nationella informationsstrukturen Webbinarium: Ny version av den nationella informationsstrukturen 2019-06-13 Agenda Välkomna Nyheter i NI 2019:2 Nationella informationsmängder Avslutning Nyheter i NI 2019:2 Nyheter i Nationell Informationsstruktur

Läs mer

RFI underlag - bilaga 2 Nuvarande Hjälpmedelstjänsten. Version 1.0

RFI underlag - bilaga 2 Nuvarande Hjälpmedelstjänsten. Version 1.0 RFI underlag - bilaga 2 Nuvarande Hjälpmedelstjänsten Version 1.0 Innehåll Övergripande beskrivning... 3 Nuvarande tjänst... 3 Anslutningar... 4 Anslutna organisationer... 4 Anslutna tjänster... 4 Arkitektur...

Läs mer

Processtyrning, riktlinje

Processtyrning, riktlinje Riktlinje Process: 1.2.3.4 RGK Hantera processer och processtyrning Område: Giltig fr.o.m: 2018-09-17 Faktaägare: Carl Mölstad, Ekonomi- och planeringsavdelningen Fastställd av: Martin Myrskog, Regiondirektör

Läs mer

Bilaga 4 c: Processkartläggning

Bilaga 4 c: Processkartläggning Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 4 c: Processkartläggning Hur ska bilagan användas? Bilagan beskriver en metod för att synliggöra och förstå processer, till exempel processen för

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för överlämnande till digital långtidsarkivering

Tillämpningsanvisningar för överlämnande till digital långtidsarkivering 1 (7) Tillämpningsanvisningar E-Lin projektet 2015-06-18 Tillämpningsanvisningar för överlämnande till digital långtidsarkivering Upprättad: 2015-06-12 Reviderad: Fastställt av Styrgrupp för E-Linprojektet

Läs mer

BESKRIVNING AV REGISTRERINGSDATA. Nordiska arkivdagar 25.5.2012 Kenneth Ahlfors

BESKRIVNING AV REGISTRERINGSDATA. Nordiska arkivdagar 25.5.2012 Kenneth Ahlfors BESKRIVNING AV REGISTRERINGSDATA Nordiska arkivdagar 25.5.2012 Kenneth Ahlfors Läget i Finland i dag Beskrivning av analogiskt material Förtecknings- och beskrivningsregler (1994 publicerade 1997) Baserar

Läs mer

Ladok3 Verksamhetsdelprojekt

Ladok3 Verksamhetsdelprojekt Ladok3 Verksamhetsdelprojekt Matz-Ola Cajdert Ladok-Swami KTH 2010-12-07 Agenda Bakgrund till Ladok3 Verksamhetsdelprojektet Mer information Bakgrund» Det har tagit oss 20 år att tillsammans skapa dagens

Läs mer

Vitalis Master class, block III: Nationella initiativ kring grundförutsättningar och stöd för interoperabilitet

Vitalis Master class, block III: Nationella initiativ kring grundförutsättningar och stöd för interoperabilitet Vitalis Master class, block III: Nationella initiativ kring grundförutsättningar och stöd för interoperabilitet Anna Aldehag, Socialstyrelsen, Socialstyrelsen Stefan Gustavsson, Inera Lotti Barlow, Socialstyrelsen

Läs mer

Riktlinjer för informationsutbyte av forskningsinformation

Riktlinjer för informationsutbyte av forskningsinformation 2015 Riktlinjer för informationsutbyte av forskningsinformation MAGNUS ERIKSSON Innehåll Sammanfattning... 2 Något om termer som används i detta dokument... 3 Standards, modeller och beskrivning av informationsutbyte...

Läs mer

Utveckling av ett grafiskt användargränssnitt

Utveckling av ett grafiskt användargränssnitt Datavetenskap Opponenter: Daniel Melani och Therese Axelsson Respondenter: Christoffer Karlsson och Jonas Östlund Utveckling av ett grafiskt användargränssnitt Oppositionsrapport, C-nivå 2010-06-08 1 Sammanfattat

Läs mer

Riktlinjer och mål för digitaliseringsarbete

Riktlinjer och mål för digitaliseringsarbete Riktlinjer och mål för digitaliseringsarbete Inledning I december 2011 beslutade regeringen om en Nationell strategi för arbetet med att digitalisera, digitalt bevara och digitalt tillgängliggöra kulturarvsmaterial

Läs mer

Fördjupning till Vägledning för digital samverkan - Utveckla digital samverkan

Fördjupning till Vägledning för digital samverkan - Utveckla digital samverkan E-delegationen VLDS 4.0 Fördjupning-Utveckla digital samverkan v1.0 Fördjupning till Vägledning för digital samverkan - Utveckla digital samverkan E-delegationen VLDS 4.0 Fördjupning-Utveckla digital samverkan

Läs mer

Riktlinjer för hantering av arkiv i Gävle kommun

Riktlinjer för hantering av arkiv i Gävle kommun Sid 1 (6) Författningssamling Dnr 16KS82 Riktlinjer för hantering av arkiv i Gävle kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2016-10-24 4 Inga ändringar har beslutats. Utöver de bestämmelser om arkiv som finns

Läs mer

Digital arkivering och historiklagring. 2010-12-06 Anastasia Pettersson och Anders Kölevik

Digital arkivering och historiklagring. 2010-12-06 Anastasia Pettersson och Anders Kölevik Digital arkivering och historiklagring 2010-12-06 Anastasia Pettersson och Anders Kölevik Generella principer för arkivering Informationsbärare: Analogt (papper) Digitalt (ettor och nollor på t ex ett

Läs mer

Nationell informationsutbytesmodell avseende ärendeinformation

Nationell informationsutbytesmodell avseende ärendeinformation Dnr131 653830-14/1211 RAPPORT INFORMATIONSUTBYTESMODELL FÖR Nationell informationsutbytesmodell avseende ärendeinformation Ver 1.0 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Ordlista... 4 1 Inledning...

Läs mer

Introduktion till metadata i leveranser av elektroniska dokument till KB

Introduktion till metadata i leveranser av elektroniska dokument till KB Datum 2013-03-18 Version 2.0 Dnr Introduktion till metadata i leveranser av elektroniska dokument till KB Referens till detta dokument: http://www.kb.se/namespace/digark/deliveryspecification/metadataintro/

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Projektkontoret 1 (av 8) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 16-10-17 2.5 Projektkontoret Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 2.5 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Vision e-hälsa 2025 Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Agenda Utmaningar och möjligheter Svensk hälso- och sjukvård Vision e-hälsa 2025 Axplock nationella tjänster 3 4 5 Hur ska vi klara välfärden?

Läs mer

IT-konsekvensanalys dataskyddsförordning

IT-konsekvensanalys dataskyddsförordning , IT-governance Datum 2016-10-23 IT-konsekvensanalys dataskyddsförordning 2017-10-23 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Omfattning och avgränsningar... 3 Konsekvensanalys IT ägare av system... 4 1.1 Riskanalys...

Läs mer

Plan för internkontroll med väsentlighets- och riskanalys 2018 för

Plan för internkontroll med väsentlighets- och riskanalys 2018 för Stadsarkivet Dnr: Sid 1 (12) 2017-12-04 Handläggare Johan Bergkvist Telefon: 0-502322 Till Stadsarkivet Plan för intern med väsentlighets- och riskanalys 201 för Stadsarkivet Sid 2 (12) Innehållsförteckning

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Projektmodell för Vingåkers Kommun

FÖRFATTNINGSSAMLING Flik Projektmodell för Vingåkers Kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Flik 6.45 Projektmodell för Vingåkers Kommun Dokumenttyp Riktlinje Giltighetstid Tills vidare Dokumentnamn Projektmodell för Vingåkers kommun Processägare Kommunchef Fastställd 2019-03-11,

Läs mer

KFF Beskrivning av KFF-handläggningsprocessen 1 (10) Gällande Mikael Andersson REGISTERKARTE-GML

KFF Beskrivning av KFF-handläggningsprocessen 1 (10) Gällande Mikael Andersson REGISTERKARTE-GML Fastighetsbildning Dokumentation Dokumentnamn Sida KFF Beskrivning av KFF-handläggningsprocessen 1 (10) Status Godkänd av Giltig från Version Gällande Mikael Andersson 2017-05-22 1.0 REGISTERKARTE-GML

Läs mer

Instruktion Stöd för processkartläggning i ett processorienterat arbetssätt för Region Skåne. Syfte

Instruktion Stöd för processkartläggning i ett processorienterat arbetssätt för Region Skåne. Syfte Instruktion Stöd för processkartläggning i ett 1 (7) Instruktion Stöd för processkartläggning i ett processorienterat arbetssätt för Region Skåne. Syfte Denna instruktion syftar till att utgöra ett stöd

Läs mer

Att utveckla, förvalta, och införa FGS:er Utvecklingsprocess

Att utveckla, förvalta, och införa FGS:er Utvecklingsprocess Vägledning Utvecklingsprocess Att utveckla, förvalta, och införa FGS:er Utvecklingsprocess Vägledning för arbetet med förvaltningsgemensamma specifikationer RAFGS1D1A20171025 Kontakta oss Information om

Läs mer

Geodataportalen - Metadata -Webbformulär för redigering av metadata

Geodataportalen - Metadata -Webbformulär för redigering av metadata PM 1(17) Geodataportalen - Metadata -Webbformulär för redigering av metadata PM 2(17) 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning... 2 2 Inledning... 3 3 Webbformulär för metadata... 3 3.1 Översikt...

Läs mer

Introduktion till nationell informationsstruktur

Introduktion till nationell informationsstruktur Dokumentbeteckning 2018-11-27 Dnr 1(5) Introduktion till nationell informationsstruktur Socialstyrelsen förvaltar och vidareutvecklar den nationella informationsstrukturen för information som behöver dokumenteras

Läs mer

Övergången till RDA i Sverige Katarina Synnermark (RDA-redaktionen) Fredrik Klingwall (XL-utveckling)

Övergången till RDA i Sverige Katarina Synnermark (RDA-redaktionen) Fredrik Klingwall (XL-utveckling) Övergången till RDA i Sverige Katarina Synnermark (RDA-redaktionen) Fredrik Klingwall (XL-utveckling) Sidnummer 1 Innehåll Kort om RDA Bakgrund till den svenska RDA-övergången Nuvarande status för RDA

Läs mer

Nationell geodatastrategi

Nationell geodatastrategi Nationell geodatastrategi Vetenskapsrådet den 17 januari Ewa Rannestig Lantmäteriet Geodataråd Regeringen har tillsatt Geodatarådet för att bereda frågor som rör Lantmäteriverkets samordnande roll. Rådet

Läs mer

Nyheter QPR version 8.1. Författare Andreas Möllås, Ensolution AB E-post andreas.mollas@ensolution.se Mobil 0709 19 97 73 Version 8.

Nyheter QPR version 8.1. Författare Andreas Möllås, Ensolution AB E-post andreas.mollas@ensolution.se Mobil 0709 19 97 73 Version 8. Nyheter QPR version 8.1 Författare Andreas Möllås, Ensolution AB E-post andreas.mollas@ensolution.se Mobil 0709 19 97 73 Version 8.1 Datum 2010-05-28 Innehållsförteckning QPR ProcessGuide - nyheter...

Läs mer

DP7 FORMELL KONTROLL

DP7 FORMELL KONTROLL DP7 FORMELL KONTROLL Magnus G 2015-01-09 2014-06-03 1.0 2(12) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SAMMANFATTNING...3 2. DOKUMENTINFORMATION...3 2.1 SYFTE...3 2.2 MÅLGRUPP...3 3. ALLMÄNT...3 3.1 AVGRÄNSNING...3 3.2

Läs mer

SAMS Umeå. Projektförslag. Initiativtagare till projektförslaget: Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Umeå kommun: Socialtjänsten

SAMS Umeå. Projektförslag. Initiativtagare till projektförslaget: Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Umeå kommun: Socialtjänsten SAMS Umeå Projektförslag Initiativtagare till projektförslaget: Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Umeå kommun: Socialtjänsten 1. BAKGRUND Gruppen som saknar sjukpenninggrundad inkomst (SG1) har historiskt

Läs mer

Genväg till digitalisering

Genväg till digitalisering Genväg till digitalisering Exempel från projektet Får jag lov? Mot automatiserade bygglov Petronella Enström och Fredrik Olsson 2018-10-18 1 Får jag lov?-projektet stöds finansiellt av Sveriges innovationsmyndighet

Läs mer

Riktlinje BIM-samordning

Riktlinje BIM-samordning Riktlinje BIM-samordning 2014-05-23 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Orientering... 3 1.3 Syfte och mål... 3 1.4 Målgrupp... 3 2 BIM-samordnarens roll... 4 2.1 Förvaltningsmiljön

Läs mer

Laboration 2 RESTful webb-api

Laboration 2 RESTful webb-api Webbteknik II, 1DV449 Laboration 2 RESTful webb-api Author: John Häggerud & Johan Leitet Semester: HT 2011 Course code: 1DV449 Inledning I denna laboration är det tänkt att Du ska skriva ett eget webb-api

Läs mer

Riktlinjer för e-post

Riktlinjer för e-post Riktlinjer för e-post Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:805 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 2017-01-26 Dokumentet gäller för:

Läs mer