SL:s finansiella brant

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SL:s finansiella brant"

Transkript

1 Stockholm SL:s finansiella brant Sammanfattning På seminarier och i debattartiklar upprepas ofta att befolkningen i Stockholm ökar med två SL-bussar per dag. Och visst ökar befolkningen, men fler SL-bussar blir det inte. Framtiden för SL skulle kunna se mycket ljus ut, men det gör den inte. Kostnadsökningstakten har överträffat resandet under flera års tid och efter en misslyckad taxepolitik viker biljettintäkterna. För att få ekonomin att gå ihop och slippa skära i trafiken har kostnader för underhåll skjutits på framtiden och besparingarsprogram genomförts. På kort sikt klarar SL ekonomin men kärnproblemen med snabb kostnadsökning för trafiken och ett okontrollerat beroende av konsulter för miljardbelopp är inte lösta. SL går därför mot ett finansiellt stup där plus och minus inte längre går ihop. Utan åtgärder som vänder SL:s underliggande ekonomiska situation genom att öka biljettintäkterna och höja produktiviteten kommer SL tvingas till nedskärningar eller kraftigt höjda biljettpriser. Ordning och reda är en grundförutsättning, men det räcker inte om intäkterna viker och kostnaderna för trafiken ökar. Stockholm växer men SL:s intäkter uteblir En negativ trend i SL:s ekonomi har präglat Moderaternas andra mandatperiod i Stockholms läns landsting. Socialdemokraterna redogjorde i en rapport 2013 om den ekonomiska utförsbacken med ständigt högre kostnadsökningar än resandeökningar som lett till stora förluster för SL. Resultatet 2010 och 2011 blev förlust med 420 respektive 156 miljonerför SL 1. Endast genom en kraftig prishöjning med 100kr på periodkortet 2011 och ett fördelaktigt utfall i en ekonomisk tvist med Handelsbanken klarade SL ekonomin Bokslutet för 2013 visar att kostnaderna redan kommit ikapp intäkterna efter det ekonomiska andrum som skapades med prishöjningen. Resultatet blev åter förlust, trots kraftiga besparingar Krisen i AB SL, fakta analys och åtgärder, juni Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting

2 2 (11) 2013: åter till ekonomisk förlust En närmare granskning av resultatet år 2013 visar att SL biljettintäkter sjönk med 57 miljoner kronor jämfört med föregående år, trots stark befolkningsökning. Introduktionen av reskassan i kombination med ett krångligt zonsystem resulterade i ett stort tapp i försäljning av reskassa och zonbiljetter. Brister i teknikens tillgänglighet och snabbhet initialt ökade otillgängligheten. Resandet för året ökade visserligen med 2,9 procent men slutsatsen av att intäkterna sjönk är att volymökningen troligen berodde på ökat resande hos periodkortsresenärer, snarare än fler nya resenärer. Biljettintäkterna blev totalt 450 miljoner kronor lägre än budget, nästan en halv miljard. SL blev tvungna att kompensera med besparingar för att uppnå ett resultat närmare balans Budget 2013 förändring Biljettintäkter (mnkr) % 2014:den negativa trenden ligger fast För 2014 lades en defensiv budget på intäktssidan jämfört med 2013 tillsammans med en måttfull prognos för resandeökning. Trots detta spås biljettintäkterna bli lägre än budgeterat även i år. Hittills har SL gått miste om dryga 20 miljoner kronor varje månad de tre första månaderna. I april var tappet drygt 7 miljoner. 2 Trafikförvaltningens ekonomiavdelning har i tabellen nedan visat siffror för 2014 som indikerar vad som ligger bakom förlusterna. Den vänstra kolumnen visar biljettintäkter jämfört mot budget och den högra jämfört mot föregående år. 3 Omvärld innebär befolkningsökningen, vilket i regel ökar biljettintäkterna. Volymen, dvs. antal resande, är lägre än 2013 vilket generar lägre intäkter jämfört med både budget och föregående år. Fler billiga biljetter säljs, till exempel student- eller pensionärsrabatt. Detta innebär lägre biljettintäkter både jämfört med budget och föregående år. 2 Tertialrapport per april 2014 för trafiknämnden, , Trafikförvaltningen, SLL. 3 Tertialrapport per april 2014 för trafiknämnden, , Trafikförvaltningen, SLL, s. 23.

3 3 (11) Effektivitet eller intäktssäkring innebär åtgärder för att begränsa fusk. Som framgår har detta ingen större påverkan på resultatet. Övrigt i tabellen innebär den förändrade redovisningsprincip som genomfördes förra året. Den påverkade resultatet 2013 men inte för 2014 och är därför inskriven som en positiv faktor jämfört med föregående år. Slutsatsen av nedbrytningen av intäktsförluster visar att resandet för 2014 hittills inte har ökat, snarare minskat. Trafikförvaltningens bedömning att resandet kommer att öka med endast 0,18 procent sett över hela året. Det kan jämföras med en befolkningsökning på cirka 2 procent. 4 Resenärerna köper också i större utsträckning rabatterade biljetter vilket minskar SL:s intäkter. Det beror delvis på en ändrad ålderstruktur då 40-talisterna går i pension, men någon närmare analys har Trafikförvaltningen inte gjort. Oroande låg resandeutveckling Att resandeutvecklingen inte är högre mot bakgrund av den snabba befolkningstillväxten i Stockholms län är oroande. Om resandeökningen är lägre än befolkningstillväxten minskar kollektivtrafikens marknadsandel. Diagrammet nedan visar utvecklingen av kollektivtrafikandelen i de mätningar som görs i länet av Trafikanalys. Kollektivtrafikens marknadsandel av de motoriserade resorna ligger fast på 36 procent i Stockholms län, men Stockholms läns landstings mål är att nå en andel på 42 procent till Att höja kollektivtrafikandelen är en viktig åtgärd för att göra stadens transporter hållbara och få en mer miljövänlig stad. Andelen används också som indikator för att mäta om SL når målen i trafikförsörjningsprogrammet. 4 Tertialrapport per april 2014 för trafiknämnden, , Trafikförvaltningen, SLL, s Uppföljning av måltalen i det regionala trafikförsörjningsprogrammet, , Trafikförvaltningen.

4 Indexerat md startpunkt (11) Kostnader för trafiken ökar mer än resandet Kostnader och intäkter rör sig ofta parallellt eftersom fler betalande resenärer också innebär att trafiken behöver utökas. Så är inte fallet för SL. Kostnaderna har i stället stigit mycket kraftigt och betydligt mer än resandet. Se tabellen nedan. SL:s kostnader och resandeutveckling jämfört med befolkningsökning. Källa: SL:s årsredovisningar Kostnader för trafik (inflationsjusterat) Antal påstigande vintervardag Befolkning Stockholms län Den procentuella kostnadsökningen är årligen högre än resandeökningen. Det innebär att intäkterna från resandeökningen inte täcker kostnaderna för trafiken. Ökade kostnader som inte motsvaras av ökat resande måste mötas med ökade intäkter på annat sätt. Då återstår höjning av landstingsbidraget (SL:s skattefinansiering) eller biljettprishöjningar. Detta är skälet till att Moderaterna höjt priset på SL-kortet i flera steg. Prishöjningar som kompensation för lägre produktivitet i trafiken är på sikt inte hållbart. Kostnadsutvecklingstakten måste därför minska och ligga i paritet med resandeutvecklingen. 6 6 Den trafik som där kostnadsökningstakten är som störst är busstrafiken. Från 2000 till 2012 har kostnaden för busstrafiken ökat från 39 procent av SL trafikkostnader till 48 procent. Här finns störst effektiviseringspotential på kort sikt.

5 5 (11) Kostnaderna ökade mer än biljettintäkterna under 2013 Kostnader, resande och biljettintäkter visas i tabellen nedan förändring Trafikkostnader (mnkr) ,5% Resande (antal påstigande) ,9% Biljettintäkter (mnkr) % Kostnadsökningen steg mer än resandet. Att biljettintäkterna minskade samtidigt som resandet ökade indikerar som tidigare nämnts att resandeökningen främst berodde på att periodkortsresenärer reser mer. För den köpta trafiken, dvs. den summa SL betalar till operatörerna ökade kostnaderna med 4,1 procent. Kostnadsökningen beror inte på inflation då inflationen var negativ mellan 2012 och Dyrt beroende av konsulter En inte obetydlig kostnad för SL är inhyrda konsulter. Konsulter används både i den dagliga verksamheten vilket påverkar driftbudgeten, och i de investeringsprojekt som SL genomför. Under 2012 hyrde SL in konsulttjänster för 198 miljoner kronor till den dagliga verksamheten. 7 En kännbar summa mot bakgrund av att SL är en beställarorganisation med cirka 570 anställda som endast upphandlar trafik. Det kan också jämföras med SL:s personalkostnader samma år: 452 miljoner kronor. I samband med revision av Trafikförvaltningens konsultanvändning kunde förvaltningen inte redovisa omfattningen. Granskningen visade att konsulter anlitas för minst 800 miljoner kronor i projekt som rör investeringar. Utöver det finns ett mörkertal som inte är känt. 8 Trafikförvaltningen har anlitat en konsultmäklare för att få kontroll över omfattningen av konsultanvändningen. Konsulter i investeringsprojekt påverkar inte driftbudgeten direkt, däremot indirekt genom att lån och avskrivningar för investeringar blir högre. Gynnsamma omständigheter, SL:s kortsiktiga räddning Trots kostnadsökningarna har SL hittills haft vissa gynnsamma omständigheter som har hållit nere kostnaderna. SL har till exempel haft en rabatt hos operatörerna i vissa bussavtal. Detta beror på att Access-systemet, som ligger till grund för 7 Svar på skrivelse angående oskäligt höga konsultkostnader, Trafikförvaltningen, , s Konsultanvändningen i trafiknämndens projekt, Projektrapport nr 06/2013, Landstingsrevisorerna SLL, , s. 8.

6 6 (11) operatörernas ersättning, inte fungerar tillförlitligt. Beräkningarna av operatörernas ersättning bygger i stället på uppskattningar till fördel för SL. Detta system kommer dock att omprövas och trafikräkningen förändras. Den rabatt SL har idag kommer därmed att försvinna. Trafikförvaltningen beräknar att SL första tertialen 2014 sparat 50 miljoner kronor på rabatten. Även låga indexjusteringar räddar SL från allt för stora kostnadsökningar. 9 En viktig post i SL:s budget är de rörliga incitamentsbonusar och viten till trafikoperatörer som driver trafiken. Om trafiken fungerar väl ökar kostnaderna till operatörerna på grund av att kraven för olika bonusar uppnås. Viten kan bli utfallet av dålig punktlighet eller kundnöjdhet. Under 2013 sparade SL 162 miljoner kronor jämfört mot budget eftersom trafikoperatörerna antingen inte uppfyllde incitamentsmålet eller tvingades betala viten. En stor del av detta berodde på trafikkaoset i Norrort under 2012 när Arriva tog över trafiken. 10 Arriva fick till slut betala viten på 174 miljoner kronor till SL vilket redovisas som ett tillskott Besparingar, eller problem som skjuts på framtiden Situationen är alltså sådan att antalet genomförda resor ökar något över befolkningsandelen. Att resandet ökar betyder dock inte att intäkterna ökar. Eftersom kollektivtrafikandelen i länet inte ökar indikerar det att de som redan reser med kollektivtrafiken reser mer snarare än att nya resenärer tillkommer. Med en kostnadsökningstakt som är högre än både resandeutveckling och biljettintäkter, trots kraftiga prishöjningar, tvingas SL till besparingar. Besparingar i trafik är sällan populärt. För att klara ekonomin 2013 och inte gå med underskott fick SL genomföra besparingsprogram. Redan vid halvårsskiftet 2013 stod det klart att budgeten inte skulle hålla på grund av lägre biljettintäkter. SL initierade därmed ett besparingsarbete genom åtgärder som på kort sikt inte påverkar resenärerna. Planerat underhåll och specialistkonsulter pekades ut som två områden där besparingsprogram skulle genomföras. 11 Planerat underhåll innebär underhåll som inte är akut men som av förebyggande skäl genomförs med visst internvall. Färre inhyrda specialistkonsulter ledde 2013 till besparingar på 20 miljoner kronor. 12 Underhållsbudgeten blev 213 miljoner kronor lägre än budgeterat, men i förvaltningsberättelsen specificeras inte hur stor del av den summan som kan härröras till besparingar på planerat underhåll. Vilka faktiska renoveringsprojekt som skjutits på framtiden specificeras inte i detalj. Planerade underhållsprojekt måste däremot genomföras någon gång, vilket gör att 9 Tertialrapport per april 2014 för trafiknämnden, , Trafikförvaltningen, SLL, s Förvaltningsberättelse 2013, Trafikförvaltningen, , s Delårsrapport för augusti 2013, Trafikförvaltningen, , s Förvaltningsberättelse 2013, Trafikförvaltningen, , s. 49

7 7 (11) kostnaden endast kan skjutas framåt i tiden. Städer som valt att skjuta kostnader för renoveringar på framtiden för att rädda innevarande budget riskerar att falla in i en negativ spiral. När planerat underhåll övergår i akut underhåll, dvs. när infrastrukturen faktiskt går sönder, blir kostnaden betydligt högre. Oplanerade avbrott i trafiken ger också större negativa samhällseffekter. Sannolikt kommer SL därför att behöva belasta driftbudgeten med ökad omfattning på underhållsarbeten under kommande år. Den majoritet som vinner valet kan därför räkna med ytterligare cirka 200 miljoner kronor i utgifter som kommer att belasta SL:s ekonomi under nästa mandatperiod. Detta utöver ordinarie planerat underhåll och årliga kostnadsökningar för trafiken. Summan av kostnaderna leder till ett framtida underskott Uppskjutet underhåll, lägre biljettintäkter, tillfälliga rabatter som upphör och hög kostnadsökningstak för trafiken. Sammantaget uppskattar Trafikförvaltningen att underskottet år 2015 för SL kommer vara i nivån miljoner kronor. Detta är den finansiella brant som SL står inför. Det kommer att krävas nya grepp i politiken som ökar produktiviteten i kollektivtrafiken och lockar fler betalande resenärer. Annars väntar indragen trafik eller kraftiga höjningar av biljettpriserna. Moderaternas experimenterande med kollektivtrafiken På kostnadssidan har Landstingsmoderaterna inte varit särskilt aktiva. Däremot har de under sina två mandatperioder fört en klassisk Moderat politik i hopp om att öka biljettintäkterna. Den första åtgärden efter valvinsten 2006 var att ta bort enhetstaxan och införa ett zonsystem. Enhetstaxan när den först infördes 2005 ökade både resandet och SL:s biljettintäkter men på grund av prissänkningar blev intäktsnivån i linje med föregående år. 13 Moderaterna argumenterar ofta för att zonerna är en fråga om rättvis fördelning av kostnader. Detta är en i grunden ideologisk skiljelinje mellan Moderater och Socialdemokrater om hur kostnaderna ska fördelas. Men argumentationen om enhetstaxa eller zoner måste också bygga på en ekonomisk bedömning av nyttor. Hur intäkterna påverkas av zoner har inte studerats närmare, men i dagsläget ger zonerna endast cirka 1 procent av SL:s biljettintäkter. Trafikförvaltningen har beräknat effekterna av enhetstaxa och konstaterar att intäkterna både kan öka eller minska beroende på biljettprisets nivå. 14 Det som inte har utretts är hur taxans 13 SL:s årsredovisning Enhetstaxa i kollektivtrafiken är en komplex fråga, Trafikförvaltningen,

8 8 (11) utformning i kombination med tekniken påverkar resandet. Forskning visar att enkelhet är en nyckelfaktor för att locka fler resenärer. Som tidigare visats i rapporten har resandet stagnerat och SL tappat biljettintäkter. Vi ser också tydligt att reskassan i kombination zonerna upplevs som krångligt av resenärerna jämfört med förköpsremsan. Moderaternas hantering av de vikande intäkterna har huvudsakligen byggt på åtgärder för intäktssäkring, dvs. att begränsa fuskåkandet. Investeringar i nya spärrar skulle minska fuskåkandet. På grund av de stora antal skador som spärrarna vållade har öppningstiden ökats och spärrarna utgör idag inget hinder för den som vill fuskåka. Falska SMS-biljetter är också vanligt förekommande. Fusket i kollektivtrafiken ligger på cirka 3 procent och är oförändrat mellan 2012 och Det motsvarar cirka 240 miljoner kronor årligen. I dagsläget har SL 50 miljoner kronor i utestående krav som hanteras av inkassobolag. 15 Då fusket är oförändrat och Trafikförvaltningens bedömning för 2014 är att åtgärder för intäktssäkring hittills genererat endast cirka 2 miljoner kronor är det tveksamt om fler åtgärder (som också kostar pengar att genomföra) skulle resultera i ökade intäkter. Som svar på krånglet har Moderaterna infört en ny enkelbiljett. Det fanns redan enkelbiljetter att köpa i automater men till hösten 2013 lanserades samma enkelbiljett i pappersformat hos SL:s ombud. I praktiken är det åtta nya biljetter eftersom zonerna fortfarande dikterar att olika biljetter krävs beroende på resa. Enkelbiljetter står för en ytterst liten del av intäkterna och säljs huvudsakligen som SMS-biljetter. Den nya biljetten har därför haft en högst begränsad effekt på försäljningen. Den Moderata ordföranden i SL och Trafiknämnden, Christer G Wennerholm har också tittat på att öka intäkterna genom prisdifferentiering och avancerade former av avståndsbaserad taxa genom in- och utcheckningssystem. 16 Prisdifferentiering har bland annat införts på flyget och av SJ. Det innebär enkelt uttryckt att priset varierar beroende på när det är attraktivt att resa i kollektivtrafiken. Systemet skulle gynna vissa grupper och missgynna andra. I praktiken blir det en prishöjning för arbetspendlare, särskilt de som saknar möjlighet att arbeta flextid, och en sänkning för resenärer dagtid. Det kan också komma att påverka skolkorten. En sådan förändring skulle kunna öka SL:s intäkter. Men riskerna med prisdifferentiering är att det höjer tröskeln för nya resenärer som upplever resandet som krångligt. SL:s mål är 15 Lägesrapport intäktssärking 2013, Trafikförvaltningen, Förslag på trängselavgift i tunnelbanan, Mikaela Åkerman, Svenska Dagbladet,

9 9 (11) idag att locka fler resenärer från biltrafiken, men krångliga system och prissättning upplevs som ett hinder hos den målgruppen. Erfarenheten visar också att kraftiga prishöjningar leder till minskat resande medan prissänkningar inte lockar nämnvärt fler resenärer. Den andra metoden som Moderaterna låtit utreda bygger på in- och utcheckning. 17 Det innebär att resenären även drar sitt kort på väg ut ur spärren och att priset därefter sätts utifrån hur många stationer resenären åkt. Ur ett intäktsperspektiv skulle ett sådant system möjligen kunna öka intäkterna genom en prishöjning på jämförelsevis längre resor. Trafikförvaltningen har dock i sin utredning avfärdat systemet då det skulle vara praktiskt ogenomförbart i busstrafiken som idag står för en mycket stor del av kollektivtrafiken i hela länet. 18 Ett in- och utcheckningssystem skulle få mycket konstiga effekter om det införs i tunnelbanan som idag endast utgör en zon medan resor från länets yttre delar med buss inte skulle påverkas. I till exempel London där in- och utcheckning används i tunnelbanan medan bussarna har enhetstaxa är förhållandet det omvända. Där står bussarna för korta resor centralt medan tunnelbanan står för längre resor genom fler zoner. Utcheckning kan också påverka trängseln då utpassage genom spärrarna tar längre tid. Moderaternas politik sätter kontrollsystem och ekonomiska incitament i fokus. De ska styra stockholmarnas resande. Argumentationen för prisdifferentiering bygger Moderaterna på samma ideologiska grund som används av för att propagera för zoner. Nyttan med dessa styrmedel har som framgått ovan ifrågasatts från flera håll. Kollektivtrafiken riskerar att bli en verkstad för ekonomiska experiment som skrämmer bort resenärer i en tid då SL:s ekonomi behöver stabila tillskott. Trenden visar inte heller att Moderaternas förda politik leder till att SL når målet i trafikförsörjningsprogrammet, dvs. att öka kollektivtrafikandelen till 42 procent år SL vill ta betalt per station i tunnelbanan, Anders Göransson & Frida Sundkvist, Metro.se, PM - Förenkling och utveckling av biljettsystem, betalsystem och öppen trafikinformationsdata, Trafikförvaltningen, , s. 17.

10 10 (11) Socialdemokraterna vill se annan väg för SL Stockholms kollektivtrafik ska vara en integrerad del av vår växande storstadsregion. Kollektivtrafiken är inte målet, utan medlet för att smörja Sveriges starkast växande arbetsmarknad och möjliggöra livet i storstaden. Vår vision är att Stockholmarna ser kollektivtrafiken både som det lättaste sättet att färdas i staden och en naturlig del av en miljövänlig tillväxtregion. Vi vill sänka trösklarna för nya resenärer och gynna trogna resenärer genom snabbare och effektivare resor. Därför vill vi göra det enklare att resa. Vi vill göra det lättare att resa i kollektivtrafiken genom tre viktiga steg: 1. Införa enhetstaxa. En och samma taxa i hela länet tar bort de krångliga zonerna och gör det lättare att resa med reskassa, enkelbiljett och SMS-biljetter. Internationella jämförbara exempel visar att enhetstaxa är framgångsrikt i städer där kollektivtrafiken utgör en integrerad del av staden Utveckla smartare och lättare teknik. Det ska vara enkelt för alla att köpa biljetter på internet. Därför behövs tydligare och begripligare gränssnitt i SL:s automater och färre knapptryckningar. Ett aktivt samarbete med andra regioner, företag och gemensamma utvecklingsprojekt för att hitta enklare tekniska lösningar är avgörande. 3. Förbättra SL:s information och kommunikation. Det handlar om bättre instruktioner och information på automater, digital skyltning i kollektivtrafiken, tillgängliga busskartor och öppen information för app-utvecklare. Parallellt med ovan ska produktiviteten höjas. Tunnelbanan utgör stommen i kollektivtrafiken och är kostnadseffektiv med stort resande. Utbyggnader är viktiga för att på längre sikt öka resandet i snabb och kostnadseffektiv trafik. All ny trafik måste prövas utifrån samhällsekonomisk nytta. Politiska profilprojekt, t.ex. spårvagn i innerstaden, som driver kostnader till låg samhällsekonomisk nytta kan inte genomföras i närtid. Effektiviseringspotentialen i busstrafiken, där kostnadsökningarna har varit störst, måste tillvaratas mycket bättre. Omställningen till miljövänliga och mer tillgängliga bussar har ökat kostnaderna, men det är framförallt en sjunkande medelhastighet i den täta Stockholmstrafiken som har sänkt produktiviteten. 20 Vi har föreslagit en rad åtgärder för ökad framkomlighet som bygger på att kollektivtrafiken medges en naturlig plats i stadsrummet och på infartsleder. 21 Med ökad framkomlighet sjunker kostnaderna och bussflottan utnyttjas 19 Internationella exempel kan vässa SL, Erika Ullberg (S), SvD Brännpunkt, Internt PM: Kostnadsutvecklingen i SL-trafiken, AB SL, Trafikenheten, (S)läpp fram bussen, S vill färga bussfilerna röda, Anders Göransson,

11 11 (11) bättre under dygnet. Vi ser också möjligheter med ny miljöteknik och vill gärna se fler försök som på sikt kan sänka driftkostnaderna. Linjenäten bör ses över så att de anpassas till dagens arbetsplatser, skolor och bostads-områden. Socialdemokraterna vill arbeta för att kollektivtrafiken blir en naturlig del av Stockholmarnas vardag. Vi ser att fler satsningar på ökad prisdifferentiering gör kollektivtrafiken krångligare och motverkar det syftet. De fakta som presenterats i rapporten pekar också på att den nuvarande taxepolitiken har hämmat utvecklingen. SL står inför tuffa ekonomiska utmaningar men det finns en väg framåt. Vårt alternativ är en enklare kollektivtrafik som utgår från Stockholmarnas vardag. Med fler som reser kollektivt kan vi finansiera både dagens och framtidens kollektivtrafik.

Yttrande över motion 2013:1 om att införa enhetstaxa inom kollektivtrafiken

Yttrande över motion 2013:1 om att införa enhetstaxa inom kollektivtrafiken 1(4) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2013-09-23, punkt 14 Yttrande över motion 2013:1 om att införa enhetstaxa inom kollektivtrafiken Ärendebeskrivning Miljöpartiet

Läs mer

BARN OCH UNGA ska spela en större roll i SLs framtid

BARN OCH UNGA ska spela en större roll i SLs framtid Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm 2010-08-05 BARN OCH UNGA ska spela en större roll i SLs framtid Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm T: 08-737 44 11 www.socialdemokraterna.se/stockholm

Läs mer

Översyn av taxor och biljettsystem och andra aktuella frågor hos kollektivtrafiken i Stockholmsregionen

Översyn av taxor och biljettsystem och andra aktuella frågor hos kollektivtrafiken i Stockholmsregionen Översyn av taxor och biljettsystem och andra aktuella frågor hos kollektivtrafiken i Stockholmsregionen Svensk Kollektivtrafik Årskonferens 17-18 september 2015 Kristoffer Tamsons (M) Trafiklandstingsråd

Läs mer

Justering av priser för biljetter i det gemensamma UL/SLsortimentet 39 LS

Justering av priser för biljetter i det gemensamma UL/SLsortimentet 39 LS Justering av priser för biljetter i det gemensamma UL/SLsortimentet 39 LS 2017-1141 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-08 LS 2017-1141 Landstingsstyrelsen Justering av priser för biljetter

Läs mer

Taxeförändring av Upplands Lokaltrafiks och Storstockholms Lokaltrafiks kombinationshiljetter

Taxeförändring av Upplands Lokaltrafiks och Storstockholms Lokaltrafiks kombinationshiljetter Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-02-19 LS 1402-0196 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen 1 4 *03~ 0 4 00 0 1 1 Taxeförändring av Upplands Lokaltrafiks och Storstockholms

Läs mer

Kalmar LT - PRISPROJEKT 2015/16 PRESENTATION / REV

Kalmar LT - PRISPROJEKT 2015/16 PRESENTATION / REV Kalmar LT - PRISPROJEKT 2015/16 PRESENTATION / REV. 2017-03-03 En ny prisstruktur bidrar till en ekonomi i balans genom att öka intäkterna (utan att tappa resenärer) Fler resor Ökad intäkt Förbättrat ekonomiskt

Läs mer

1 (5) Kollektivtrafikmyndigheten Dokumentnamn Skapat datum Diarienummer Delårsrapport januari-april 2013 Fastställd av Handläggare Gäller fr o m Dok.nr. Version Kollektivtrafiknämnden Stefan Öhlander Delårsrapport

Läs mer

SL Access lägesrapport och förslag till fortsatt utveckling samt projektavslut

SL Access lägesrapport och förslag till fortsatt utveckling samt projektavslut 1 (5) Datum 2011-05-31 Identitet TN 1106-152 Trafiknämnden SL Access lägesrapport och förslag till forts utveckling samt projektavslut Sammanfning SL:s nya biljett- och betalsystem SL Access med biljetter

Läs mer

Genomlysning av SL:s ekonomi Stockholms läns landsting

Genomlysning av SL:s ekonomi Stockholms läns landsting Genomlysning av SL:s ekonomi 2006-2010 Bakgrund till projektet att uppdra åt landstingsstyrelsen att i samråd med AB SL utreda AB SL:s långsiktiga ekonomiska situation bland annat utifrån av SL presenterade

Läs mer

Minskning av antalet biljetter i sortimentet för att underlätta biljettvalet

Minskning av antalet biljetter i sortimentet för att underlätta biljettvalet 1(3) Sara Catoni 08-686 1937 sara.catoni@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2016-11-29, punkt 13 Ärende Infosäkerhetsklass Minskning av antalet biljetter i sortimentet för att underlätta biljettvalet

Läs mer

Information angående utveckling av Access

Information angående utveckling av Access In Handläggare Sara Catoni 08-686 1937 sara.catoni@sll.se INFORMATIONSÄRENDE Trafiknämnden 2016-05-31, punkt 20 1(5) Information angående utveckling av Access Bakgrund I förstudien Förstudie gällande inriktning

Läs mer

Nya modeller för prissättning

Nya modeller för prissättning Nya modeller för prissättning Kommer kollektivtrafikens konkurrenskraft att styras av förmågan att öka den egna intäkten? Kollektivtrafikens utmaningar och möjligheter i Karlstad & Värmland, 20 jan, 2017

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Förslag om ändrad taxa för biljetter som gäller för resor både i Uppsala och i Stockholms län

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Förslag om ändrad taxa för biljetter som gäller för resor både i Uppsala och i Stockholms län FÖRSLAG 2015:16 LS 2015-0158 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Förslag om ändrad taxa för biljetter som gäller för resor både i Uppsala och i Stockholms län Stockholms läns landsting 28 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram

Regionalt trafikförsörjningsprogram Hela resan ska vara smidig för alla. Var får bussarna ta plats? Vi behöver samarbeta för framtidens kollektivtrafik! Vi måste ha hållbarhet i ekonomin också. Hållbarhet ska genomsyra allt! Samarbete på

Läs mer

Taxeförändring UL/SL-biljetter den 1 april 2015

Taxeförändring UL/SL-biljetter den 1 april 2015 1(3) Trafikavdelningen Handläggare Sara Catoni 08-686 1937 sara.catoni@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-01-19 Trafiknämnden 2015-02-03, punkt Diarienummer TN 2014-0842 Infosäk. klass K1 (Öppen) Taxeförändring

Läs mer

Förslag om ändrad taxa för biljetter som gäller för resor både i Uppsala och i Stockholms län

Förslag om ändrad taxa för biljetter som gäller för resor både i Uppsala och i Stockholms län Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-02-18 LS 2015-0158 Landstingsstyrelsen Förslag om ändrad taxa för biljetter som gäller för resor både i Uppsala och i Stockholms

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-04-29, punkt 11 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena Järfälla och Upplands-Bro Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Ekerö

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Ekerö 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-09-27, punkt 13 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Ekerö beskrivning Trafiknämnden föreslås besluta om allmän

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:27 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:32 av Lars Dahlberg m.fl. (s) om SL-taxan och kommande utredning Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm Ärendet Motionärerna

Läs mer

Svar på skrivelse från (S, MP, V) angående motförslag för att stoppa nedskärningarna i busstrafiken

Svar på skrivelse från (S, MP, V) angående motförslag för att stoppa nedskärningarna i busstrafiken 1(3) Trafikavdelningen Handläggare Sara Catoni 08-686 19 37 sara.catoni@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-11-08 Trafiknämnden 2015-12-08, punkt 9 Ärende/Dok. id. TN 2015-1310 Infosäk. klass K1 (Öppen) Svar

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-09-27, punkt 14 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna beskrivning Trafiknämnden föreslås besluta om

Läs mer

Internbudget

Internbudget Internbudget 2018 2017-11-13 INTÄKTER Kkr B 2018 B 2017 Diff Diff i % Biljettintäkter 2 912 790 2 793 200 119 590 +4,3% Övriga Intäkter 125 264 98 813 26 461 +26,8% Serviceresor 196 500 185 340 11 160

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2016 Jokkmokks kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

PROTOKOLL 2003-09-01 LKD 02571. 87 Motion - Taxor på kollektivtrafiken som gynnar resandeutvecklingen. Bakgrund

PROTOKOLL 2003-09-01 LKD 02571. 87 Motion - Taxor på kollektivtrafiken som gynnar resandeutvecklingen. Bakgrund 87 Motion - Taxor på kollektivtrafiken som gynnar resandeutvecklingen i länet (Lf) Bakgrund Sten E Karlsson (mp) lämnade 2002-10-27 in en motion som anmäldes vid landstingsfullmäktiges sammanträde 2002-10-29.

Läs mer

Införande av SL- taxa, zon A, i hamntrafiken

Införande av SL- taxa, zon A, i hamntrafiken 1(5) Sjötrafikenheten Handläggare Göran Malmsten 08-686 1772 nämnden 2014-04-29, punkt 14 0244 Införande av SL- taxa, zon A, i hamntrafiken Ärendebeskrivning I ärendet ges förslag till att införa SL- taxa,

Läs mer

Förslag till nivå på priser och rabatter för Sörmlandstaxa inklusive skolkort

Förslag till nivå på priser och rabatter för Sörmlandstaxa inklusive skolkort Bilaga Förslag till nivå på priser och rabatter för Sörmlandstaxa inklusive skolkort Inom ramen för Sörmlands Kollektivtrafikmyndighets uppdrag att utveckla kollektivtrafiken i länet har översyn genomförts

Läs mer

Svar på skrivelse av (MP) Gör det enkelt för sällanresenärer och företag

Svar på skrivelse av (MP) Gör det enkelt för sällanresenärer och företag 1(3) Handläggare Ragna Forslund 08-686 1959 Trafiknämnden 2014-02-11, punkt 20 Svar på skrivelse av (MP) Gör det enkelt för sällanresenärer och företag Ärendebeskrivning Miljöpartiet de gröna har i skrivelse

Läs mer

SL:s långsiktiga ekonomiska situation

SL:s långsiktiga ekonomiska situation Stockholms läns landsting Avd. för Ekonomi- och verksamhetsstyrning Rapport 25-8-22 SL:s långsiktiga ekonomiska situation Sammanfattning SL redovisade i planåren i budget 25 stora och ökande underskott.

Läs mer

Tjänsteskrivelse - Prismodell - Kollektivtrafiken

Tjänsteskrivelse - Prismodell - Kollektivtrafiken Tjänsteskrivelse - Prismodell - Kollektivtrafiken Förslag till beslut Hållbarhetsnämnden föreslår Regionstyrelsen föreslå Regionfullmäktige besluta följande 1. Anta ny prismodell för kollektivtrafiken

Läs mer

SlösO. Utförsbacken. Oskarshamns ekonomi under 2000-talet. Nima Sanandaji. April 2010. Ombudsmannen mot slöseri med skattepengar

SlösO. Utförsbacken. Oskarshamns ekonomi under 2000-talet. Nima Sanandaji. April 2010. Ombudsmannen mot slöseri med skattepengar Utförsbacken Oskarshamns ekonomi under 2000-talet Nima Sanandaji April 2010 www.timbro.se/innehall/?isbn=9175667560&flik=4 SlösO Ombudsmannen mot slöseri med skattepengar Författaren och Timbro 2010 ISBN

Läs mer

med anledning av skr. 2016/17:20 Riksrevisionens rapport om erfarenheter av OPS-lösningen för Arlandabanan

med anledning av skr. 2016/17:20 Riksrevisionens rapport om erfarenheter av OPS-lösningen för Arlandabanan Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3523 av Emma Wallrup m.fl. (V) med anledning av skr. 2016/17:20 Riksrevisionens rapport om erfarenheter av OPS-lösningen för Arlandabanan 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Taxeförändring UL/SL-biljetter den 1 april 2014

Taxeförändring UL/SL-biljetter den 1 april 2014 1(3) Handläggare Ragna Forslund 08-686 1959 Trafiknämnden 2014-02-11, punkt 13 Taxeförändring UL/SL-biljetter den 1 april 2014 Ärendebeskrivning Förslag till beslut angående förändring av taxan för UL/SL-biljetter.

Läs mer

Socialdemokraterna i Stockholm Uttag 2012-05-02 3 artiklar. Nyhetsklipp

Socialdemokraterna i Stockholm Uttag 2012-05-02 3 artiklar. Nyhetsklipp Socialdemokraterna i Uttag 2012-05-02 3 artiklar Nyhetsklipp SL:s zonsystem straffar Norrtälje Norrtelje Tidning 2012-04-30 07:56 2 Inga bussar på `klämdag` Märsta.nu 2012-05-02 09:55 4 S fortsätter att

Läs mer

Delårsrapport 2014 TN (inkl helårsbedömning) januari augusti. Dnr TN 2014-08

Delårsrapport 2014 TN (inkl helårsbedömning) januari augusti. Dnr TN 2014-08 Delårsrapport 2014 TN (inkl helårsbedömning) januari augusti Dnr TN 2014-08 Innehållsförteckning I korthet 1 Medborgarperspektivet 2 Kollektivtrafiken ett naturligt val vid resor 2 Processperspektivet

Läs mer

Scenarioanalyser för att finansiera kollektivtrafikens framtida underskott

Scenarioanalyser för att finansiera kollektivtrafikens framtida underskott 1 (7) Tjänsteutlåtande Datum 2015-03-10 Västra Götalandsregionen Kollektivtrafiksekretariatet Handläggare: Jan Efraimsson Telefon: 0703 63 92 89 E-post: jan.efraimsson@vgregion.se Till kollektivtrafiknämnden

Läs mer

Månadsrapport Mars 2017

Månadsrapport Mars 2017 Månadsrapport Mars 2017 Hallandstrafiken utvecklar sin verksamhet utifrån mål och strategier enligt det Regionala Trafikförsörjningsprogrammet. Hallandstrafiken mäter kontinuerligt utfall av specifika

Läs mer

Bokslutskommuniké 2016

Bokslutskommuniké 2016 Bokslutskommuniké 2016 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2017.

Läs mer

Månadsrapport Januari 2017

Månadsrapport Januari 2017 Månadsrapport Januari 2017 Hallandstrafiken utvecklar sin verksamhet utifrån mål och strategier enligt det Regionala Trafikförsörjningsprogrammet. Hallandstrafiken mäter kontinuerligt utfall av specifika

Läs mer

Förvaltning för utbyggd tunnelbana

Förvaltning för utbyggd tunnelbana Trafiknämnden Förvaltning för utbyggd tunnelbana MÅNADSRAPPORT februari 2018 2 (9) Innehållsförteckning 1. Ekonomi...3 1.1 Avvikelse utfall i jämförelse med periodiserad budget... 4 1.2 Avvikelse utfall

Läs mer

att AB Storstockholms Lokaltrafiks biljetter med Bålstatillägg utgår ur sortimentet och slutar att säljas den 9 januari 2017

att AB Storstockholms Lokaltrafiks biljetter med Bålstatillägg utgår ur sortimentet och slutar att säljas den 9 januari 2017 Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-11-09 LS 2016-1187 Landstingsstyrelsen Justeringar av AB Storstockholms Lokaltrafiks bilj ettsortiment Föredragande landstingsråd:

Läs mer

170 Yttrande över betänkandet Finansiering av infrastruktur med skatt eller avgift? (SOU 2018:13) LS

170 Yttrande över betänkandet Finansiering av infrastruktur med skatt eller avgift? (SOU 2018:13) LS Landstingsstyrelsen PROTOKOLL [Diarienummer] 170 Yttrande över betänkandet Finansiering av infrastruktur med skatt eller avgift? (SOU 2018:13) LS 2018-0504 Ärendebeskrivning Finansdepartementet har genom

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Patrik Engfors Verksamhetsutvecklare 0451-288 631 Patrik.Engfors@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-11-02 Dnr 1503283 1 (5) Kollektivtrafiknämnden Ändrade biljettpriser och

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden har fått i uppdrag att ta fram ett åtgärdspaket som stärker intäkterna med 100 miljoner kronor 2016.

Kollektivtrafiknämnden har fått i uppdrag att ta fram ett åtgärdspaket som stärker intäkterna med 100 miljoner kronor 2016. Kollektivtrafiknämnden har fått i uppdrag att ta fram ett åtgärdspaket som stärker intäkterna med 100 miljoner kronor 2016. Öresundstaxan + 5% + 17 milj kr (helår) Jojo Period + 3,5% + 25,5 milj kr (helår)

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Stockholms innerstad samt inom Lidingö stad

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Stockholms innerstad samt inom Lidingö stad Stockholms läns landsting t j ä n s t e t j t i ATANDE Trafiknämnden Datum Identitet 1 (5) 2012-11-16 TN 1211-0253 Handläggare: Jens Plambeck 08-686 1651 [STYRELSESAMMANTRÄDE ÄRENDE Nit 2011-12- 11 b Beslut

Läs mer

Proposition Ekonomisk ram för år 2018

Proposition Ekonomisk ram för år 2018 Proposition för år 2018 Inledning och sammanfattning En verksamhet som Vårdförbundets syftar inte till att generera ekonomisk vinst. Det är idéerna som är det bärande och syftet med verksamheten. Pengarna

Läs mer

Ekonomisk information till kommunledningsutskottet 2017

Ekonomisk information till kommunledningsutskottet 2017 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2017-10-18 Kommunstyrelseförvaltningen 1 (7) Torstein Tysklind Ekonomichef 08-578 29730 torstein.tysklind@tyreso.se Diarienummer 2017/KS 0003 001 Kommunledningsutskottet

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Delårsbokslut per den 31 augusti 2006 och prognos för Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Delårsbokslut per den 31 augusti 2006 och prognos för Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz SKRIVELSE 1 (5) 2006-10-11 LS 0605-1066 Landstingsstyrelsen Delårsbokslut per den 31 augusti 2006 och prognos för 2006. Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz ÄRENDET Landstingsdirektören har överlämnat

Läs mer

FÖRSLAG 2016:105 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Justeringar i AB Storstockholms Lokaltrafiks biljettsortiment

FÖRSLAG 2016:105 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Justeringar i AB Storstockholms Lokaltrafiks biljettsortiment FÖRSLAG 2016:105 LS 2016-1187 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Justeringar i AB Storstockholms Lokaltrafiks biljettsortiment Stockholms läns landsting 66 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 9/2016 LS

Läs mer

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING en avstämning från Moderaterna FÖRORD Tack vare att så många röstade på Alliansen i landstingsvalet 2010 har vården och kollektivtrafiken blivit bättre och tryggare.

Läs mer

Finansiering av miljöbussar

Finansiering av miljöbussar 1(5) 2009-08-18 Vår referens Gunnel Forsberg 08 686 1418 Styrelsen Dokumenttyp Finansiering av miljöbussar Bakgrund SLs inriktning har, alltsedan upphandling av busstrafiken inleddes i början på 1990-talet,

Läs mer

Månadsrapport Oktober 2017

Månadsrapport Oktober 2017 Månadsrapport Oktober 2017 Hallandstrafiken utvecklar sin verksamhet utifrån mål och strategier enligt det Regionala Trafikförsörjningsprogrammet. Hallandstrafiken mäter kontinuerligt utfall av specifika

Läs mer

Förslag till beslut om utökat biljettsortiment i tunnelbanans spärrkiosker

Förslag till beslut om utökat biljettsortiment i tunnelbanans spärrkiosker 1(7) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1620 Trafiknämnden 2014-12-02, punkt 14 Förslag till beslut om utökat biljettsortiment i tunnelbanans spärrkiosker Ärendebeskrivning I syfte att göra det enklare för

Läs mer

Foto: Anna Molander, Tymon Hardian Pigon, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen

Foto: Anna Molander, Tymon Hardian Pigon, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen Foto: Anna Molander, Tymon Hardian Pigon, Sune Fridell Månadsrapport Februari För beslut i landstingsstyrelsen -05-05 2 (8) Perioden januari februari i korthet Resultatet för perioden uppgår till 407 miljoner

Läs mer

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN ÄLVDALENS KOMMUN BUDGET 2011 OCH VERKSAMHETSPLAN 2012 2013 En ny politisk ledning, kommer att styra Älvdalens kommun de kommande fyra åren. Runt om i kommunen växer framtidstron och förhoppningen är att

Läs mer

Justering av priser för biljetter i det gemensamma UL/SL-sortimentet

Justering av priser för biljetter i det gemensamma UL/SL-sortimentet 1(2) Trafikavdelningen Fredrik Cavalli-Björkman 08-686 3904 fredrik.cavalli-bjorkman@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-08-24 Trafiknämnden 2017-09-26, punkt 14 Ärende TN 2017-1160 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen)

Läs mer

Beslut: Skärholmens stadsdelsnämnd beslutar att

Beslut: Skärholmens stadsdelsnämnd beslutar att Sida 16 (42) Del 2 Öppna delen 31 Inför trafikförändringar i SL-trafiken 2015/2016 - Svar på remiss. Dnr: 289/2015 Beslut: stadsdelsnämnd beslutar att 1. Godkänna förvaltningens förslag till svar på remissen.

Läs mer

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08)

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) LANDSTINGET KRONOBERG 2005-10-28 2 (7) 1 Finansiella ramar Finansiering av tidigare beslutade driftkostnadsramar föreslås grundat

Läs mer

Yttrande över Landstingsrevisorernas projektrapport 10/2014 Utvecklingen och kontrollen av biljettsystem för trafiken

Yttrande över Landstingsrevisorernas projektrapport 10/2014 Utvecklingen och kontrollen av biljettsystem för trafiken 1(7) Handläggare Henrik Palmér 08-686 4056 henrik.palmer@sll.se Trafiknämnden 2015-03-12, punkt 11 TN 2014-0868 Yttrande över Landstingsrevisorernas projektrapport 10/2014 Utvecklingen och kontrollen av

Läs mer

Information om pågående förstudie: Inriktning för köp och validering av biljett

Information om pågående förstudie: Inriktning för köp och validering av biljett 1(6) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-03-12, info punkt 16 TN 2014-0256 Information om pågående förstudie: Inriktning för köp och validering

Läs mer

Motion gällande: Hur kan Stockholms stad förbättra och utveckla kollektivtrafiken?

Motion gällande: Hur kan Stockholms stad förbättra och utveckla kollektivtrafiken? Trafikutskottet Motion gällande: Hur kan Stockholms stad förbättra och utveckla kollektivtrafiken? Problemformulering Varje dag reser det cirka 700 000 resenärer med SL, 1 vilket innebär att 47 % av Stockholms

Läs mer

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Upplägg Utmaningar i Stockholmstrafiken Varför en strategi? Strategins grundbultar

Läs mer

Foto: Susanne Walström/Johnér, Danish Saroee. Månadsrapport. Mars. Beslutas av landstingsstyrelsen 30 maj 2017

Foto: Susanne Walström/Johnér, Danish Saroee. Månadsrapport. Mars. Beslutas av landstingsstyrelsen 30 maj 2017 2017 Foto: Susanne Walström/Johnér, Danish Saroee Månadsrapport Mars Beslutas av landstingsstyrelsen 30 maj 2017 Stockholms läns landsting Månadsrapport per mars 2017 2 (9) Perioden januari-mars i korthet

Läs mer

BYGG UT TUNNELBANAN TILL NYA KAROLINSKA

BYGG UT TUNNELBANAN TILL NYA KAROLINSKA Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm 2010-09-02 BYGG UT TUNNELBANAN TILL NYA KAROLINSKA Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Stockholm T: 08-737 44 11 www.socialdemokraterna.se/stockholm

Läs mer

Det övergripande målet för Hallandstrafikens verksamhet är att: Resandet med kollektivtrafik ska öka och vara attraktivt

Det övergripande målet för Hallandstrafikens verksamhet är att: Resandet med kollektivtrafik ska öka och vara attraktivt Månadsrapport September 2017 Hallandstrafiken utvecklar sin verksamhet utifrån mål och strategier enligt det Regionala Trafikförsörjningsprogrammet. Hallandstrafiken mäter kontinuerligt utfall av specifika

Läs mer

Förvaltningens förslag och motivering

Förvaltningens förslag och motivering 1(10) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-03-23 Trafiknämnden 2016-04-19, punkt 23 Information avseende utredning om prissättning för SL:s enkel- och periodbiljetter

Läs mer

Kommunstyrelsens kontor Mohammed Khoban Dnr KS 2015/ Utredning av ekonomiskt läge inom hemtjänstverksamhet

Kommunstyrelsens kontor Mohammed Khoban Dnr KS 2015/ Utredning av ekonomiskt läge inom hemtjänstverksamhet 0 Österåker Mohammed Khoban 2015-12-19 Dnr KS 2015/0422-049 Till Kommunstyrelsen Utredning av ekonomiskt läge inom hemtjänstverksamhet i egen regi Sammanfattning 1 Österåkers kommun drivs hemtjänstverksamheten

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2013:1 av Yvonne Blombäck m.fl. (MP) om att införa enhetstaxa inom kollektivtrafiken

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2013:1 av Yvonne Blombäck m.fl. (MP) om att införa enhetstaxa inom kollektivtrafiken FÖRSLAG 2015:5 LS 1302-0271 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2013:1 av Yvonne Blombäck m.fl. (MP) om att införa enhetstaxa inom kollektivtrafiken Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 1/2015 24

Läs mer

Dnr KK13/346 POLICY. Policy för god ekonomisk hushållning. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-10 287

Dnr KK13/346 POLICY. Policy för god ekonomisk hushållning. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-10 287 Dnr KK13/346 POLICY för god ekonomisk hushållning 2013-12-10 287 Dnr KK13/346 2/8 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3 Utgångspunkter och principer... 3 3.1 Avgränsning... 4 3.2 Politiska

Läs mer

Delårsrapport augusti 2015 Västtrafik AB

Delårsrapport augusti 2015 Västtrafik AB Sida 1(14) Delårsrapport augusti 2015 Västtrafik AB 1. Sammanfattning Efter ett ökat resande under 2013 har resorna stabiliserats på en oförändrad nivå under 2014, det vill säga totalt cirka 276 miljoner

Läs mer

Lägesrapport om fusket i SL-trafiken år 2018

Lägesrapport om fusket i SL-trafiken år 2018 1(2) Trafikavdelningen Handläggare Fredrik Cavalli-Björkman 08-686 3904 fredrik.cavalli-bjorkman@sll.se INFORMATIONSÄRENDE 2019-04-15 Trafiknämnden 2019-05-14, punkt 38 Ärende TN 2019-0262 Infosäkerhetsklass

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn Granskning av delårsrapport 2014 Emmaboda kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Årlig rapport om den allmänna trafikplikten för kollektivtrafiken i Stockholms län 2016

Årlig rapport om den allmänna trafikplikten för kollektivtrafiken i Stockholms län 2016 1(2) Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2017-11-21, punkt 8 Infosäkerhetsklass Årlig rapport om den allmänna trafikplikten för kollektivtrafiken i Stockholms

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014

Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2014 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Landstingsfullmäktiges beslut. 1 Landstingsstyrelsens förslag bifalles. Bilaga 1. Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsfullmäktiges beslut. 1 Landstingsstyrelsens förslag bifalles. Bilaga 1. Landstingsstyrelsens beslut 2003-10-28 LKD 02571 58 Motion Taxor på kollektivtrafiken som gynnar resandeutvecklingen i länet Landstingsstyrelsens förslag enligt beslut 2003-09-01 87 (se bilagda handlingar) behandlas. Yrkanden AlF

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Dokumentnamn Dokument typ Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering

Läs mer

Uppföljning av SLs utökade trafik och kunder i samband med försöket med trängselskatt:

Uppföljning av SLs utökade trafik och kunder i samband med försöket med trängselskatt: AB Storstockholms Lokaltrafik 1 () Monica Casemyr Uppföljning av SLs utökade trafik och kunder i samband med försöket med trängselskatt: Juni 2 Sammanfattning i punktform Månadsindikatorerna för juni 2

Läs mer

SL:s strategiska karta

SL:s strategiska karta 1 (8) Datum 2011-05-04 Identitet TN 1105-132 SL 2011-04030 Trafiknämnden SL:s strategiska karta Bakgrund SL:s ansvar för kollektivtrafiken omfattar allt fler resenärer och kraven på fungerande och miljöanpassad

Läs mer

Granskning av delårsrapport (granskningen avser den delårsrapport som beslutades på förbundets styrelsemöte )

Granskning av delårsrapport (granskningen avser den delårsrapport som beslutades på förbundets styrelsemöte ) Samordningsförbundets revisorer Sakkunnigt biträde Malin Eriksson Peter Alexandersson Revisions-PM Internt revisions-pm Granskning av delårsrapport -08 (granskningen avser den delårsrapport som beslutades

Läs mer

Yttrande över motion 2009:16 om att alla ska älska AB Storstockholms Lokaltrafik

Yttrande över motion 2009:16 om att alla ska älska AB Storstockholms Lokaltrafik 1(5) 2009-12-03 Vår referens Ann-Sofie Chudi 08 686 39 57 Styrelsen Dokumenttyp Yttrande över motion 2009:16 om att alla ska älska AB Storstockholms Lokaltrafik Bakgrund I motion från Lars Dahlberg (s),

Läs mer

Yttrande på motion 2011:13 om öppna spärrlinjer i kollektivtrafiken

Yttrande på motion 2011:13 om öppna spärrlinjer i kollektivtrafiken 1 (5) Datum 2011-11-10 Identitet TN 1105-133 Trafiknämnden Yttrande på motion 2011:13 om öppna spärrlinjer i kollektivtrafiken Inledning Miljöpartiet de gröna (Yvonne Blombäck m. fl) har i motion 2011:13

Läs mer

Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se. Månadsrapport. Beslutas i landstingsstyrelsen

Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se. Månadsrapport. Beslutas i landstingsstyrelsen 2016 Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se Månadsrapport 2016 Beslutas i landstingsstyrelsen 2016 Stockholms läns landsting Månadsrapport per juli 2016 2 (10) Perioden januari juli i korthet

Läs mer

Delårsrapport. Dnr TN Jan-Feb 2014 Trafiknämnden

Delårsrapport. Dnr TN Jan-Feb 2014 Trafiknämnden Delårsrapport Dnr TN 2014-00002 Jan-Feb 2014 Trafiknämnden Delårsrapport 02 2014 2 I Trafiknämndens verksamhetsplan 2014 finns två strategiska mål inom ekonomiperspektivet, ekonomi som ger handlingsfrihet

Läs mer

Bokslutskommuniké 2013

Bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommuniké 2013 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Revisionsrapport Rebecca Lindström Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2016 Mönsterås kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning 1 2. Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Resultatet för perioden uppgår till miljoner kronor. Budgeterat resultat uppgår till är 665 miljoner kronor.

Resultatet för perioden uppgår till miljoner kronor. Budgeterat resultat uppgår till är 665 miljoner kronor. Inledning I Stockholmsregionen bor en femtedel av Sveriges befolkning och invånarna i länet antas fortsätta att öka med 35 000-40 000 personer årligen. I denna växande region är det landstingets uppgift

Läs mer

Facit. Makroekonomi NA0133 5 juni 2014. Institutionen för ekonomi

Facit. Makroekonomi NA0133 5 juni 2014. Institutionen för ekonomi Institutionen för ekonomi Rob Hart Facit Makroekonomi NA0133 5 juni 2014. OBS! Här finns svar på räkneuppgifterna, samt skissar på möjliga svar på de övriga uppgifterna. 1. (a) 100 x 70 + 40 x 55 100 x

Läs mer

Uppföljning av fördubblingsmålet 2015 Rapport från Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik

Uppföljning av fördubblingsmålet 2015 Rapport från Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik Uppföljning av fördubblingsmålet 2015 Rapport från Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik memo04.docx 2013-06-14 Uppföljning av fördubblingsmål Bakgrund, syfte och mål Partnersamverkan för

Läs mer

RK 200610-100 Revisionskontoret 2007-03-21 1 (5) Sammanfattning

RK 200610-100 Revisionskontoret 2007-03-21 1 (5) Sammanfattning RK 200610-100 Revisionskontoret 2007-03-21 1 (5) Sammanfattning Revisionen av Landstingsstyrelsens verksamhet under år 2006 har utgått från av de förtroendevalda revisorerna fastställd revisionsplan och

Läs mer

SKRIVELSE 2014-02-19 LS 1312-1593. Handlingsplan för att säkra en positiv utveckling inom landstingets trafikverksamhet

SKRIVELSE 2014-02-19 LS 1312-1593. Handlingsplan för att säkra en positiv utveckling inom landstingets trafikverksamhet Stockholms läns landsti ing 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-02-19 LS 1312-1593 Landstingsstyrelsen LANDSTIG GSSTYRc LSEM 14-03- 0 < C G G G 7 Handlingsplan för att säkra en positiv utveckling

Läs mer

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 hela DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 Det är 30 % fler som arbetar i Malmö/Lund än som bor där - effektiv pendling med kollektivtrafik är nödvändig! kåne är en region med 1,3 miljoner invånare,

Läs mer

Månadsrapport maj 2014

Månadsrapport maj 2014 Månadsrapport maj Ekonomiskt resultat -05-31 51,3 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med maj uppgår till 51,3 mkr. För motsvarande period 2013 var resultatet exklusive

Läs mer

Månadsrapport Juni/juli 2017

Månadsrapport Juni/juli 2017 Månadsrapport Juni/juli 2017 Hallandstrafiken utvecklar sin verksamhet utifrån mål och strategier enligt det Regionala Trafikförsörjningsprogrammet. Hallandstrafiken mäter kontinuerligt utfall av specifika

Läs mer

Hallandstrafiken AB. Innehållsförteckning

Hallandstrafiken AB. Innehållsförteckning Månadsrapport December 2016 Det övergripande styrdokumentet i Halland är den regionala utvecklingsstrategin (RUS) med visionen Halland- bästa livsplatsen. Tillväxtstrategin bygger på RUS:en och har målet

Läs mer

Underlag som använts är årsredovisningar för åren 2003 till 2013 för att få fram nyckeltal för verksamheten.

Underlag som använts är årsredovisningar för åren 2003 till 2013 för att få fram nyckeltal för verksamheten. Ransbergs Herrgård Inledning Ivero Business Development har haft uppdraget från Nykterhetsrörelens Scoutförbund att göra en genomlysning av Ransbergs Herrgård, som drivs i form av en stiftelse. Underlag

Läs mer

Utvärdering av Nynäshamn

Utvärdering av Nynäshamn 1 (2) Datum 2011-05-05 Identitet TN 1105-119 SL 2011-04033 Trafiknämnden Utvärdering av Nynäshamn Bakgrund AB Storstockholms Lokaltrafik ( SL ) har efter genomförd upphandling, (den s.k. E15-upphandlingen),

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Införande av Ungdomsbiljett 6 månader i Waxholmsbolagets biljettsortiment

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Införande av Ungdomsbiljett 6 månader i Waxholmsbolagets biljettsortiment 1 (2) FÖRSLAG 2013:85 LS 1311-1436 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Införande av Ungdomsbiljett 6 månader i Waxholmsbolagets biljettsortiment Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm Ärendebeskrivning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Conny Erkheikki Granskning av delårsrapport 2016 Gällivare kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

FÖRSLAG 2016:47 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Höjning av avgift för resenärer till Arlanda C

FÖRSLAG 2016:47 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Höjning av avgift för resenärer till Arlanda C FÖRSLAG 2016:47 LS 2016-0758 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Höjning av avgift för resenärer till Arlanda C 40 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 6/2016 Tisdagen den 30 augusti 2016 LS 162 Höjning

Läs mer

Yttrande över motion 2011:36 om åtgärdsprogram för en fungerande kollektivtrafik vintertid

Yttrande över motion 2011:36 om åtgärdsprogram för en fungerande kollektivtrafik vintertid Trafiknämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2012-03-22 1 (5) Identitet TN xxxx-xxx Handläggare Ragna Forslund 08-686 1959 Yttrande över motion 2011:36 om åtgärdsprogram för en fungerande kollektivtrafik vintertid

Läs mer

Utveckling & förslag incitament stadsbuss Örebro

Utveckling & förslag incitament stadsbuss Örebro Utveckling & förslag incitament stadsbuss Örebro Förstudie 2016 - Torbjörn Eriksson / Harald Høyem Urbanet Analys 8 sept 2016 Syfte Uppdrag att skissa, diskutera och ta fram ett förslag till incitamentsavtal

Läs mer