Förvaltningens förslag och motivering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förvaltningens förslag och motivering"

Transkript

1 1(10) Handläggare Jens Plambeck TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden , punkt 23 Information avseende utredning om prissättning för SL:s enkel- och periodbiljetter Parlamentarisk utredning kring priser, taxesystem och biljett- och betalsystem Ärendebeskrivning Ärendet utgör den andra delutredningen inom den parlamentariska utredningen och behandlar alternativa metoder och principer kring prissättning av biljetter, analys av hur biljettkategorier kan förenklas samt analyserar effekter av olika exempel på prisnivåer. Underlag Förvaltningschefens tjänsteutlåtande 23 mars 2016 Delutredning två Utredning gällande prissättning för SL:s enkel- och periodbiljetter 23 mars 2016 () (Bilaga) Förvaltningschefens tjänsteutlåtande 2 februari 2016 (-5) Delutredning ett Beslutsunderlag gällande SL:s zonsystem 2 februari 2016 samt bilagor delutredning ett (-5) Förvaltningschefens tjänsteutlåtande 19 december 2015 (Informationsärende Parlamentarisk utredning -4) Information från förvaltningschefen 2 juni 2015 Förvaltningschefens tjänsteutlåtande 12 mars 2015 (Beslutsärende om att påbörja den Parlamentariska utredningen kring priser, taxesystem och biljett- och betalsystem (-1) Förvaltningens förslag och motivering Sammanfattning Den parlamentariska utredningens andra delutredning, omfattar analyser och rekommendationer inom området Prissättning. Delutredningen, som ska ses som ett kunskapsunderlag inför årets budgetprocess, behandlar alternativa metoder och principer kring prissättning av biljetter samt analyserar effekter av olika exempel på prisnivåer. Delutredningen omfattar också en analys av biljettkategorier och alternativ för att förenkla dessa.

2 2(10) TJÄNSTEUTLÅTANDE Gällande utredningens tre mål är det i denna delutredning primärt det tredje målet, en ekonomi i balans, som behandlas. Den första delrapporten om SL:s zonsystem behandlar primärt det första och det andra målet. Samtliga mål ska beaktas och de två delutredningarna utgör tillsammans underlag inför budgetbeslutet i landstingsfullmäktige i juni Oaktat ett politiskt beslut i landstingsfullmäktige i juni 2016 om att införa ett nytt förenklat taxesystem, enligt rekommendation i utredningens första delrapport Beslutsunderlag gällande SL:s zonsystem, behöver biljettpriser likt annan finansiering fastställas av fullmäktige utifrån budget 2017 och planåren 2018 och Med hänsyn till trafikens utveckling och utbyggnad behövs ytterligare finansiering till verksamheten. Finansiering av verksamheten kan ske på olika sätt; genom justerat landstingsbidrag, kostnadsreduktioner eller prisjusteringar och beslutas av landstingsfullmäktige inom ramen för budgeten och är inte ett uppdrag för den parlamentariska utredningen. Rekommendationen är därför att den parlamentariska utredningen istället ses som ett kunskapsunderlag inför politiska överväganden och beslut om landstingets budget Delutredningen har, analyserat tre alternativ för hur en prisjustering skulle kunna ske rent metodmässigt och strukturellt i det fall fullmäktige beslutar om prisjustering: 1. Årlig procentuell prisjustering enligt fastslaget index från och med år Årlig prisjustering i budgetprocessen från och med år Prisjustering år 2017 med avsikt för prisjustering vart tredje år. Trafikförvaltningen rekommenderar alternativ 2 eller 3 framför alternativ 1. Som underlag till budgetprocessen har exempel på olika prisnivåer kalkylerats. Beroende på beslut inom budgetprocessen för hur verksamheten skall finansieras kan prisnivå väljas utifrån de exempel som har redovisats i avsnitt 6.4. Antalet möjliga prisnivåer är självfallet stort och dess respektive effekter varierar. De prisnivåer som presenteras ska därför ses som ett kunskapsunderlag kring vilka effekter en viss prisnivå kan antas få. 1 Den första delrapporten, Beslutsunderlag gällande SL:s zonsystem (-5) färdigställdes i februari I rapporten rekommenderar trafikförvaltningen beslut om att ta bort SL:s zonsystem och därmed förenkla taxesystemet för SL:s enkelbiljettsortiment. Vidare rekommenderades att ta bort pristillägget för enkelbiljetter köpta i spärrkiosk så att de får samma pris som enkelbiljetter köpta i övriga försäljningskanaler (förutom hos konduktör där pristillägget behålls).

3 3(10) TJÄNSTEUTLÅTANDE För att uppnå önskade förhållanden mellan biljetter i sortimentet har förslag till riktlinjer att följa vid en prisjustering arbetats fram i delutredningen. Trafikförvaltningen rekommenderar att dessa tillämpas vid prisjusteringar. Utgångspunkten vid en prisjustering bör vara att justera alla biljetter procentuellt sett lika mycket som 30-dagarsbiljetten. Därefter bör biljettpriserna justeras till jämn 1-, 5- eller 10-krona beroende på biljett. Innan de slutgiltiga priserna fastslås bör det slutligen säkerställas att ett antal förhållanden som presenteras i delutredningen fortfarande gäller. Därutöver rekommenderar trafikförvaltningen i delutredningen att byta namn på dagens biljettkategorier med syftet att förenkla biljettköp och öka tydligheten i biljettsortimentet och prissättningen. Istället för Helt pris, Reducerat pris respektive Student rekommenderas namnen Vuxen, Pensionär och ungdom respektive Student. Bakgrund På uppdrag av trafiknämnden bedriver trafikförvaltningen under år 2015 och 2016 en utredning om framtiden för landstingets allmänna kollektivtrafik inom områdena priser, taxesystem och biljett- och betalsystem. Utgångspunkten är ett formulerat uppdrag i landstingets budget år 2015 där syftet var att främst uppnå enkelhet och användarvänlighet för ett ökat resande. Trafiknämnden fattade beslut i mars 2015 () om hur uppdraget skulle genomföras mer specifikt. Utredningens mål är: Resenärerna ska uppleva att det är enkelt att resa kollektivt. Fler ska välja att resa kollektivt. En ekonomi i balans. Den parlamentariska utredningen ska nå en långsiktig och bred politisk förankring genom att bedrivas under översyn av en parlamentarisk styrgrupp. Styrgruppen består av en representant från varje politiskt parti inom landstinget. Arbetet inom utredningen har även en bred förankring inom trafikförvaltningen med flertalet involverade avdelningar och medarbetare. I januari 2016 färdigställdes utredningens första delrapport; Beslutsunderlag gällande SL:s zonsystem. I denna rekommenderar trafikförvaltningen beslut om att ta bort SL:s zonsystem och införa ett förenklat taxesystem utan zoner för SL:s enkelbiljettsortiment. De biljettpriser som presenteras i den första delrapporten utgår från intäktsnivåer i budget Detta för att kunna utvärdera olika alternativ av taxesystem och göra dem jämförbara med dagens taxesystem. Förutsatt ett politiskt beslut i landstingsfullmäktige i juni 2016 beräknas ett införande av ett

4 4(10) TJÄNSTEUTLÅTANDE nytt förenklat taxesystem kunna ske i början av Prisexempel i delutredningen för prisnivåer och effekter har beräknats om utifrån planår 2017 vilket innebär bland annat ett ökat antal resenärer ( ) vilket förändrar intäktsnivåer. Omräkningen har genomförts för att delutredningen skall kunna agera underlag i budgetprocessen. Den parlamentariska styrgruppen beslutade i september 2015 om omfattningen för den parlamentariska utredningen. Nedanstående områden omfattas av den andra delutredningen som är en delmängd av hela den parlamentariska utredningen; Metod för prisjustering Prisnivå mellan enkelbiljett och periodbiljett samt andra kvoter i biljettsortimentet Utvärdering priskategorier (utvärdering av namn) Förenkla/reducera biljettsortiment (t.ex. benämning av enkelbiljett, samarbetsbiljetter och skolbiljetter) Övriga delar har tidigare utretts eller kommer fortsatt att utredas under år 2016 varpå ytterligare underlag och utredningar kan komma att tas fram. Utredningen genomförs med en hög grad av kundanalys, omvärldsanalys och ekonomisk analys. Sedan tidigare har trafikförvaltningen genomfört andra utredningar, studier och projekt som har koppling till den parlamentariska utredningen och det pågår även sådana parallellt med utredningen. Detta skapar bra grundförutsättningar för den parlamentariska utredningen. Några av dessa genomförda arbeten som har beroenden med utredningen är: Tidigare beslutade strategier ( ) (TN , TN samt TN ) Taxeutredning SL och WÅAB (2013) (SL ) Tidigare ärenden kring SL Access och taxesystem ( ) Informationsanalys resandeprocessen (2014) (TN ) Förstudie gällande inriktning för köp och validering av biljett (2015) (SL ) Utvecklingsplan Kundservice (omfattar försäljning, kundservice och trafikinformation ) (SL-S ) Löpande kundundersökningar Löpande omvärldsanalyser och benchmarking t.ex. Ruter (Oslo) samt TfL (Transport for London) (2014 och 2015)

5 5(10) TJÄNSTEUTLÅTANDE Genomförande av trafiknämndens tidigare beslutade studier, exempelvis Köp och validering av biljett och införande av maskinell validering av mobila biljetter för ökad intäktssäkring sker parallellt med den parlamentariska utredningen. Exempel på andra genomföranden som sker parallellt med utredningen är att skapa internetuppkoppling för SL-Accessutrustning i bussar för ökad intäktssäkring och förbättrad biljetthantering. Överväganden I delutredningen återfinns flera överväganden och analyser av olika alternativ inom delutredningens olika områden. Detta utgör en sammanfattning av överväganden som mer detaljerat återfinns i delutredningen. Historik Sedan mitten av 1990-talet har prisjusteringar på SL:s biljetter genomförts med i genomsnitt tre års mellanrum. Beslut har fattats av landstingsfullmäktige och har i huvudsak utgått ifrån en prishöjning av 30-dagarsbiljetten. Prishöjningen för 30-dagarsbiljetten har varierat mellan 3 och 20 % med ett medeltal på 12 %. Från år 1993 till 2015 är den genomsnittliga årliga prishöjningen cirka 4 % för 30-dagarsbiljetten och cirka 5-6 % för enkelbiljetterna (beroende på typ av enkelbiljett). På grund av priselasticitet, det vill säga hur känsliga resenärerna är för prisförändringar, kan resandet förändras vid en prisjustering. Vid de två senaste prishöjningarna går det dock inte att utläsa någon signifikant resandeförändring som går att härleda till prisjusteringen. 2 Resandet inom SLtrafiken påverkas även av andra yttre faktorer som till exempel bebyggelseutveckling, trängselskatter och befolkningsökningen i länet. Överväganden gällande förenkling av biljettsortiment Som nämns ovan är ett av den parlamentariska utredningens tre mål att resenärerna ska uppleva att det är enkelt att resa kollektivt. Därför har det, inom ramen för denna delutredning, utretts hur namnen på de nuvarande biljettkategorierna Helt pris, Reducerat pris och Student skulle kunna förtydligas för att underlätta för resenärerna att välja rätt biljett. I samband med detta har det även identifierats förbättringsmöjligheter inom SL:s biljettsortiment för studenter. 2 Den 1 september 2011 höjdes SL:s enkel- och periodbiljetter med cirka 13 %. Den 1 mars 2008 höjdes SL:s enkel- och periodbiljetter med cirka 12 %.

6 6(10) TJÄNSTEUTLÅTANDE Det särskilda biljettsortiment som SL idag har för studenter 3 bidrar till en otydlighet och komplexitet för de resenärer som använder dessa biljetter. Detta beror framförallt på att det särskilda priset för studenter enbart finns för 30- och 90-dagarsbiljetterna. Biljetterna har en egen rabattnivå vilket innebär att priset är något högre än motsvarande biljetter till reducerat pris. 4 När det gäller SL:s enkelbiljetter finns dock bara helt och reducerat pris att välja mellan. Detta innebär att vid köp av periodbiljett kan studenter köpa 30- eller 90-dagarsbiljett till ett rabatterat pris men vid köp av enkelbiljett ska studenter köpa den till helt pris. Att som student behöva växla mellan en rabatterad och en icke-rabatterad kategori försvårar biljettköpet då det är svårt att förklara och kommunicera. Komplexiteten gör att det förekommer att studenter felaktigt köper biljetter till reducerat pris. 5 För att förenkla biljettköp och öka tydligheten i biljettsortimentet och prissättningen rekommenderar trafikförvaltningen att byta namn på dagens biljettkategorier. Istället för Helt pris, Reducerat pris och Student rekommenderas namnen Vuxen, Pensionär och ungdom, samt Student. Utöver rekommendationen ovan med namnbyte redovisar trafikförvaltningen i delutredningen en ytterligare möjlighet att slå ihop kategorierna Pensionär och ungdom med Student samt jämka priset för att uppnå intäktsneutralitet. De särskilda studentperiodbiljetter (30- och 90-dagarsbiljett) som finns idag tas då bort och studenterna erbjuds istället köpa periodbiljetter till samma rabatterade pris som pensionärer och ungdomar. Vid köp av enkelbiljett ska studenterna även här köpa dem till ett rabatterat pris, till skillnad från idag då studenterna ingår i helt pris för enkelbiljetter. 6 Detta alternativ innebär dock en större 3 Med studenter avses i detta sammanhang personer över 20 år som kan styrka heltidsstudier (till minst 75 %). Personer under 20 år kan istället för studentbiljetter köpa någon av SL:s termins-, skol-, fritids-, sommarlovs- eller läsårsbiljetter. 4 Priset för SL:s 30-dagarsbiljett är i nuläget 790 kr till helt pris, 560 kr för studenter och 490 kr till reducerat pris. 90-dagarsbiljetten kostar kr helt pris, kr studentpris och kr reducerat pris. De som har rätt att resa till reducerat pris inom SL är barn och ungdomar under 20 år, vuxna över 65 år samt personer som antingen innehar Försäkringskassans Intyg för förmånstagare eller Pensionsmyndighetens Pensionärsintyg. 5 Att utformningen av sortimentet bidrar till detta bekräftas av en kundundersökning som har genomförts bland studenter i Stockholms län under februari Resultatet visar bland annat att 20 % av studenterna köper enkelbiljetter till reducerat pris vilket innebär att de skulle få betala tilläggsavgift vid en biljettkontroll. 6 Jämkningen innebär att studenter får ett lägre biljettpris än idag för alla biljetter medan de som ingår i dagens reducerat pris får ett något högre biljettpris för alla biljetter. Studenter får cirka 5 % lägre pris periodbiljett (30- och 90-dagars) och cirka 35 % lägre pris enkelbiljetter. Ungdomar och pensionärer får cirka 8 % högre pris på periodbiljetter och upp till 8 % dyrare enkelbiljetter (beroende på försäljningskanal).

7 7(10) TJÄNSTEUTLÅTANDE förändring med både för- och nackdelar. Det bidrar till en högre grad av enkelhet men har priskonsekvenser. Detta alternativ är inte en rekommendation men redovisas som en alternativ möjlighet. Riktlinjer för prisjustering Vid en prisjustering är det viktigt att beakta önskade förhållanden, kvoter, mellan olika biljetter. I bifogad delutredning beskrivs dessa förhållanden och vilka riktlinjer som rekommenderas gälla strukturellt vid prisjusteringar av SL:s biljetter. Den primära anledningen till att belysa detta är att biljettsortimentet idag har förbättringspotential kring exempelvis en konsekvent rabatt mellan helt och reducerat pris. Detta beror på att vid vissa av de prisjusteringar som har genomförts historiskt har helt och reducerat pris justerats procentuellt sett olika, vilket har gjort att den procentuella rabatten har förändrats genom åren. Genom riktlinjer som bör gälla vid en prisjustering kan en logik uppnås genom hela biljettsortimentet vilket bidrar till enkelhet och tydlighet för resenärerna. Förutom rabatten mellan helt och reducerat pris är det viktigt med en bra kvot mellan priset på enkelbiljett och 30-dagarsbiljett, det vill säga hur många enkelresor som krävs innan det är värt för resenären att köpa en 30- dagarsbiljett. Denna kvot reglerar drivkrafterna för hur period- respektive enkelbiljetter bör prissättas. Trafikförvaltningen rekommenderar att utgångspunkten vid en prisjustering ska vara att justera alla biljetter procentuellt sett lika mycket som 30- dagarsbiljetten. Därefter bör biljettpriserna justeras till jämn 1-, 5- eller 10- krona beroende på biljett. Innan de slutgiltiga priserna fastslås bör det slutligen säkerställas att ett antal förhållanden som presenteras som rekommendation till riktlinjer i delutredningen fortfarande gäller. Metoder för prisjustering Som tidigare nämnts har delutredningen till syfte att vara ett kunskapsunderlag inför budgetprocessen Därför övervägs tre alternativ för hur prisjusteringar strukturellt skulle kunna ske rent metodmässigt och dessa exemplifieras genom olika exempel på prisnivåer. Prisnivåernas påverkan på intäktsökning och resandeeffekter har analyserats och presenteras under vardera alternativ i denna rapport där sådana är möjliga att visa. Därutöver har en jämförelse gjorts av de tre metoderna inom områdena kundperspektiv, omvärldsanalys, resultatpåverkan och plan för genomförande vid politiskt Noteras bör att SL-biljetter idag har en relativt hög rabatt mellan helt och reducerat pris jämfört med omvärlden. Vid jämkningen mellan reducerat och student fås en procentuell rabatt som fortfarande ligger väl i linje med omvärlden.

8 8(10) TJÄNSTEUTLÅTANDE beslut. De tre metoderna skiljer sig åt gällande exempelvis transparens och förutsägbarhet gentemot kunderna men även kring hur en prisjustering hanteras av antingen återkommande politiska beslut eller genom att trafikförvaltningen får mandat att justera priserna enligt ett fastslaget index. De tre alternativa metoderna som utretts är: 1. Årlig procentuell prisjustering enligt fastslaget index från och med år Årlig prisjustering i budgetprocessen från och med år Prisjustering år 2017 med avsikt för prisjustering vart tredje år. Baserat på analyser och jämförelser av de tre alternativen rekommenderar trafikförvaltningen att alternativ 2 eller 3 tillämpas; en årlig prishöjning från och med år 2017 eller enbart en prishöjning år Oaktat ett politiskt beslut i landstingsfullmäktige i juni 2016 om att införa ett nytt förenklat taxesystem, enligt rekommendation i utredningens första delrapport Beslutsunderlag gällande SL:s zonsystem, behöver biljettpriser likt annan finansiering fastställas av fullmäktige utifrån budget 2017 och planåren 2018 och Om beslut fattas av fullmäktige om ett förenklat taxesystem utan zoner för enkelbiljetter inbegriper detta i sig en prisjustering till följd av jämkning av priser för enkelbiljetter. I det fall justering av biljettpriser skall ske utifrån att ge ytterligare intäktsförstärkning inom ramen för beslut om SLL budget 2017 bör förändring ske samtidigt. Vid samma tidpunkt rekommenderas att ändra namnen på biljettkategorierna. Ett införande kan ske tidigast i januari Ekonomiska konsekvenser Trafiknämndens uppdrag innefattar mål om att eventuella förändringar av zonsystem som priser ska ske med utgångspunkten att budgeten är i balans. En sådan justering sker genom särskild ordning inom ramen för SLL fullmäktiges budgetberedning. Beslut om prisjustering av biljettsortiment inom ramen för budget 2017 innehåller de stora ekonomiska konsekvenserna för biljettintäkterna och resandet. 7 Den första delrapporten, Beslutsunderlag gällande SL:s zonsystem (-5) färdigställdes i februari I underlaget rekommenderar trafikförvaltningen beslut om att ta bort SL:s zonsystem och därmed förenkla taxesystemet för SL:s enkelbiljettsortiment. Vidare rekommenderades att ta bort pristillägget för enkelbiljetter köpta i spärrkiosk så att de får samma pris som enkelbiljetter köpta i övriga försäljningskanaler (förutom hos konduktör där pristillägget behålls).

9 9(10) TJÄNSTEUTLÅTANDE Budgetprocessen och politiska beslut avgör hur mycket av det identifierade underskottet i budgeten från 2017 som skall täckas av biljettpriset. Detta är inte ett uppdrag för den parlamentariska utredningen. Däremot kan utredningens underlag agera kunskapsunderlag för vilka prisnivåer som generererar olika effekter på intäkter och resande. En justering av priser medför kostnader bestående av huvudsakligen informationsinsatser till resenärerna. Vid justering av taxesystemet som hanteras i den första delrapporten innebär förslag till beslut även systemförändringar i biljettsystem är till viss del nödvändiga. De totala kostnaderna uppskattas uppgå till ca 7 mnkr vilka huvudsakligen är av engångskaraktär. För ekonomisk effektivitet bör förändringar genomföras vid samma tillfälle. Sociala konsekvenser Utredningen har genomfört och belyser sociala konsekvenser genom bland annat kundanalyser som information till och synpunkter från grupper med särskilda behov. En förenkling av taxesystemet, biljettsortimentet som prissättningen ökar förståelsen och bedöms vara av särskilt stort värde för de resenärsgrupper som idag behöver extra stöd i sitt resande. Med en tydligare beskrivning av sortimentet och en förändring som innebär att en student inte behöver växla mellan en rabatterad och en icke-rabatterad kategori förenklar biljettköpet då det nuvarande sortimentet är svårt att förklara och kommunicera. En harmonisering av biljettpriserna i de olika försäljningskanalerna i enlighet med rekommendationerna i den första delutredningen kommer priset för en enkelbiljett att vara detsamma oaktat var resenären köper sin biljett, undantaget biljett som köps av konduktör. Idag är priset högre för en enkelbiljett vid köp i spärrkiosk, den plats som oftast antas, av resenären, ska vara den eller en av de mest ekonomiskt effektiva platserna att köpa sin biljett. Det är även i spärrkiosken som det kan antas att resenären ska kunna få stöd i sitt resande i form av val av biljett, resvägar, störningsinformation etc. Med den nuvarande prissättningen hänvisas ofta resenären från spärrkiosken till ett försäljningsombud med motivation att biljetten är billigare på annan plats. Prisjusteringar kan påverka det sociala och möjligheterna att resa kollektivt. Analyser visar dock att priskänsligheten, på totalen, för Stockholm är låg. Konsekvenser för miljön En prisjustering innebär beroende på priskänslighet att resandet kan förändras. Resandeförändringar analyseras och redovisas i delutredningen utifrån olika prisnivåer. Priskänsligheten i Stockholm bedöms som relativt låg vilket analyser

10 10(10) TJÄNSTEUTLÅTANDE om resandeförändringar vid tidigare prisjusteringar visar. Detta minskar risken för att oönskade effekter som minskat resande uppnås vid en prisjustering vilket skulle vara negativt för miljön. Riskbedömning En riskanalys har genomförts i syfte att identifiera risker vid förändring av prissättning samt risker kopplade till analyserna i delutredningen. Detta gör att åtgärder kan identifieras för att minimera den negativa påverkan och undvika överraskningar under införandet. De risker som har identifierats redovisas i kapitel 9 i delutredningen (bilaga). Caroline Ottosson Förvaltningschef Jens Plambeck Chef

11 1(54) Utredning gällande prissättning för SL:s enkel- och periodbiljetter Delutredning inom Parlamentarisk utredning kring priser, taxesystem och biljett- och betalsystem Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen Stockholm Leveransadress: Lindhagensgatan 100 Godsmottagningen Stockholm Telefon: Fax: E-post: Säte: Stockholm Org.nr: Besök oss: Lindhagensgatan 100. Kommunikationer: Stadshagen/Thorildsplan

12 2(54) Förord Stockholms läns landsting bedriver under år 2015 och 2016 en utredning kring priser, taxesystem och biljett- och betalsystem inom kollektivtrafiken. Utgångspunkten är ett formulerat uppdrag i landstingets budget år 2015 där syftet var att främst uppnå enkelhet och användarvänlighet för ett ökat resande. Utredningen ska nå en långsiktig och bred politisk förankring genom att bedrivas under översyn av en politisk parlamentarisk styrgrupp. Trafiknämnden fattade beslut i mars 2015 () om hur uppdraget skulle genomföras mer specifikt. Ett Stockholm som hela tiden utvecklas och växer i snabb takt har behov av en attraktiv kollektivtrafik och en ökad marknadsandel för att nå hållbarhet. Detta speglas i visionen för landstingets regionala trafikförsörjningsprogram: Attraktiv kollektivtrafik i ett hållbart transportsystem bidrar till att Stockholm är Europas mest attraktiva storstadsregion. Den kraftiga befolkningstillväxten innebär en potential i att få fler att välja att resa kollektivt. En viktig del för att ta hand om denna potential är att på ett enkelt sätt kunna förstå hur jag för första gången gör en resa och hur jag därefter på ett enkelt och smidigt sätt fortsätter att resa. I februari 2016 presenterades utredningens första delrapport som ger förslag på hur resandet i Stockholms kollektivtrafik kan förenklas via förändring av taxesystemet. Detta underlag utgör den andra delrapporten inom utredningen och behandlar metoder och principer kring prissättning av biljetter samt effekter av alternativa prisnivåer. Underlaget syftar till att landstinget ska nå enkelhet och tydlighet kring prissättning. Med hänsyn till trafikens utveckling och utbyggnad behövs ytterligare finansiering till verksamheten. Finansiering kan ske på olika sätt; genom justerat landstingsbidrag, kostnadsreduktioner eller prisjusteringar och beslutas av landstingsfullmäktige inom ramen för budgeten. Denna delrapport ska ses som ett kunskapsunderlag inför politiska överväganden och beslut om landstingets budget Jag vill rikta ett stort tack till alla involverade i utredningen och ett särskilt tack till den parlamentariska styrgruppen med representanter från samtliga politiska partier inom landstinget som med ett stort engagemang löpande arbetar med utredningen. Stockholm, mars 2016 Henrik Normark Chef,

13 3(54) Sammanfattning På uppdrag av trafiknämnden bedriver trafikförvaltningen under år 2015 och 2016 en parlamentarisk utredning om framtiden för landstingets allmänna kollektivtrafik inom områdena priser, taxesystem och biljett- och betalsystem. 1 Utgångspunkten för uppdraget är att uppnå enkelhet och användarvänlighet för kunderna vilket formulerades som ett uppdrag i landstingets budget år Trafiknämnden fattade därefter beslut i mars 2015 (ärendenr ) om hur uppdraget skulle genomföras. Utredningens mål är: Resenärerna ska uppleva att det är enkelt att resa kollektivt. Fler ska välja att resa kollektivt. En ekonomi i balans. I januari 2016 färdigställdes utredningens första delrapport; Beslutsunderlag gällande SL:s zonsystem (-5). I denna rekommenderar trafikförvaltningen beslut om att ta bort SL:s zonsystem och införa ett förenklat taxesystem utan zoner för SL:s enkelbiljettsortiment. 2 De biljettpriser som presenterades i denna delrapport utgick från intäktsnivåer i budget Förutsatt ett politiskt beslut i landstingsfullmäktige i juni 2016 beräknas ett införande av ett nytt förenklat taxesystem kunna ske i början av Prisexempel i detta underlag för prisnivåer och effekter har beräknats utifrån planår 2017 vilket innebär bland annat ett ökat antal resenärer ( ) vilket förändrar intäktsnivåer. Omräkningen har genomförts för att delutredningen skall kunna utgöra kunskapsunderlag i budgetprocessen. Denna delrapport, den parlamentariska utredningens andra delutredning, omfattar således analyser och rekommendationer inom området Prissättning. Rapporten, som ska ses som ett kunskapsunderlag inför årets budgetprocess, behandlar metoder och principer för prisjusteringar samt utreder olika exempel på prisnivåer och dess effekter. Delutredningen omfattar också en översyn av biljettkategorier och alternativ för att förenkla dessa. Gällande utredningens tre mål är det i denna delutredning primärt det tredje målet, en ekonomi i balans, som behandlas. Den första delrapporten om SL:s zonsystem behandlar primärt det första och det andra målet. Samtliga mål ska beaktas och de två delutredningarna utgör tillsammans underlag inför budgetbeslutet i landstingsfullmäktige i juni Utredningen bedrivs utifrån syftet att nå bred politisk förankring genom en politisk parlamentarisk styrgrupp som löpande följer utredningen. Då styrgruppen består av en representant från varje parti inom landstinget blir utredningen parlamentarisk. 2 Utöver detta rekommenderades att ta bort pristillägget för enkelbiljetter köpta i spärrkiosk. Biljetter köpta i spärrkiosk får samma pris som enkelbiljetter köpta i resterande försäljningskanaler (förutom hos konduktör där pristillägget behålls).

14 4(54) Historik Sedan mitten av 1990-talet har prisjusteringar på SL:s biljetter genomförts med i genomsnitt tre års mellanrum. Beslut har fattats av landstingsfullmäktige och har i huvudsak utgått ifrån en prishöjning av 30-dagarsbiljetten. Prishöjningen för 30-dagarsbiljetten har varierat mellan 3 och 20 % med ett medeltal på 12 %. Från år 1993 till 2015 är den genomsnittliga årliga prishöjningen cirka 4 % för 30-dagarsbiljetten och cirka 5-6 % för enkelbiljetterna (beroende på typ av enkelbiljett). På grund av priselasticitet, det vill säga hur känsliga resenärerna är för prisförändringar, kan resandet förändras vid en prisjustering. Vid de två senaste prishöjningarna går det dock inte att utläsa någon signifikant resandeförändring som går att härleda till prisjusteringen. 3 Resandet inom SLtrafiken påverkas även av andra yttre faktorer som till exempel bebyggelseutveckling, trängselskatter och befolkningsökningen i länet. Rekommendation gällande förenkling av biljettsortiment Som nämns ovan är ett av den parlamentariska utredningens tre mål att resenärerna ska uppleva att det är enkelt att resa kollektivt. Därför har det, inom ramen för denna delrapport, utretts hur namnen på de nuvarande biljettkategorierna Helt pris, Reducerat pris och Student skulle kunna förtydligas för att underlätta för resenärerna att välja rätt biljett. I samband med detta har det även identifierats förbättringsmöjligheter inom SL:s biljettsortiment för studenter. Det särskilda biljettsortiment som SL idag har för studenter 4 bidrar till en otydlighet och komplexitet för de resenärer som använder dessa biljetter. Detta beror framförallt på att det särskilda priset för studenter enbart finns för 30- och 90-dagarsbiljetterna. Biljetterna har en egen rabattnivå vilket innebär att priset är något högre än motsvarande biljetter till reducerat pris. 5 När det gäller SL:s enkelbiljetter finns dock bara helt och reducerat pris att välja mellan. Detta innebär att vid köp av periodbiljett kan studenter köpa 30- eller 90-dagarsbiljett till ett rabatterat pris men vid köp av enkelbiljett ska studenter köpa den till helt pris. Att som student behöva växla mellan en rabatterad och en icke-rabatterad kategori försvårar biljettköpet då det är svårt att förklara och kommunicera. 3 Den 1 september 2011 höjdes SL:s enkel- och periodbiljetter med cirka 13 %. Den 1 mars 2008 höjdes SL:s enkel- och periodbiljetter med cirka 12 %. 4 Med studenter avses i detta sammanhang personer över 20 år som kan styrka heltidsstudier (till minst 75 %). Personer under 20 år kan istället för studentbiljetter köpa någon av SL:s termins-, skol-, fritids-, sommarlovs- eller läsårsbiljetter. 5 Priset för SL:s 30-dagarsbiljett är i nuläget 790 kr till helt pris, 560 kr för studenter och 490 kr till reducerat pris. 90-dagarsbiljetten kostar kr helt pris, kr studentpris och kr reducerat pris. De som har rätt att resa till reducerat pris inom SL är barn och ungdomar under 20 år, vuxna över 65 år samt personer som antingen innehar Försäkringskassans Intyg för förmånstagare eller Pensionsmyndighetens Pensionärsintyg.

15 5(54) Komplexiteten gör att det förekommer att studenter felaktigt köper biljetter till reducerat pris. 6 För att förenkla biljettköp och öka tydligheten i biljettsortimentet och prissättningen rekommenderar trafikförvaltningen att byta namn på dagens biljettkategorier. Istället för Helt pris, Reducerat pris och Student rekommenderas namnen Vuxen, Pensionär och ungdom samt Student. Utöver rekommendationen ovan med namnbyte redovisar trafikförvaltningen i denna delutredning en alternativ ytterligare möjlighet att slå ihop kategorierna Pensionär och ungdom med Student samt jämka priset för att uppnå intäktsneutralitet. De särskilda studentperiodbiljetter (30- och 90-dagarsbiljett) som finns idag tas då bort och studenterna erbjuds istället köpa periodbiljetter till samma rabatterade pris som pensionärer och ungdomar. Vid köp av enkelbiljett ska studenterna även här köpa dem till ett rabatterat pris, till skillnad från idag då studenterna ingår i helt pris för enkelbiljetter. 7 Detta alternativ innebär dock en större förändring med både för- och nackdelar. Det bidrar till en högre grad av enkelhet men har priskonsekvenser. Detta alternativ är inte en rekommendation men redovisas som en alternativ möjlighet. Riktlinjer för prisjustering Vid en prisjustering är det viktigt att beakta önskade förhållanden mellan olika biljetter. I denna rapport beskrivs några av dessa förhållanden och vilka riktlinjer som rekommenderas gälla strukturellt vid prisjusteringar av SL:s biljetter. Den primära anledningen till att belysa detta är att biljettsortimentet idag har förbättringspotential kring exempelvis en konsekvent rabatt mellan helt och reducerat pris. Detta beror på att vid vissa av de prisjusteringar som har genomförts historiskt har helt och reducerat pris justerats procentuellt sett olika mycket vilket har gjort att den procentuella rabatten har förändrats genom åren. Genom riktlinjer som bör gälla vid en prisjustering kan en stringent logik uppnås genom hela biljettsortimentet vilket bidrar till enkelhet och tydlighet. Förutom rabatten mellan helt och reducerat pris är det, för biljettsortimentet i sin helhet, viktigt med en bra kvot mellan priset på enkelbiljett och 30-dagarsbiljett, det vill säga hur många enkelresor som krävs innan det är värt för rese- 6 Att utformningen av sortimentet bidrar till detta bekräftas av en kundundersökning som har genomförts bland studenter i Stockholms län under februari Resultatet visar bland annat att 20 % av studenterna köper enkelbiljetter till reducerat pris vilket innebär att de skulle få betala tilläggsavgift vid en biljettkontroll. 7 Jämkningen innebär att studenter får ett lägre biljettpris än idag för alla biljetter medan de som ingår i dagens reducerat pris får ett något högre biljettpris för alla biljetter. Studenter får cirka 5 % lägre pris periodbiljett (30- och 90-dagars) och cirka 35 % lägre pris enkelbiljetter. Ungdomar och pensionärer får cirka 8 % högre pris på periodbiljetter och upp till 8 % dyrare enkelbiljetter (beroende på försäljningskanal). Noteras bör att SL:s biljetter idag har en relativt hög rabatt mellan helt och reducerat pris jämfört med omvärlden. Vid jämkningen mellan reducerat och student fås en procentuell rabatt som fortfarande ligger väl i linje med omvärlden.

16 6(54) nären att köpa en 30-dagarsbiljett. Denna kvot reglerar drivkrafterna för hur period- respektive enkelbiljetter bör prissättas. Trafikförvaltningen rekommenderar att utgångspunkten vid en prisjustering ska vara att justera alla biljetter procentuellt sett lika mycket som 30-dagarsbiljetten. Därefter bör biljettpriserna justeras till jämn 1-, 5- eller 10-krona beroende på biljett. Innan de slutgiltiga priserna fastslås bör det slutligen säkerställas att ett antal riktlinjer som rekommenderas i denna delutredning följs. Rekommenderade metoder för prisjustering Som tidigare nämnts har denna rapport som syfte att vara ett kunskapsunderlag inför budgetprocessen Därför beskrivs tre alternativ för hur prisjusteringar strukturellt skulle kunna ske rent metodmässigt och dessa exemplifieras genom olika prisnivåer. Prisnivåernas påverkan på intäktsökning och resandeeffekter har analyserats och presenteras under vardera alternativ i denna rapport där sådana är möjliga att visa. Därutöver har en jämförelse gjorts av de tre metoderna inom områdena kundperspektiv, omvärldsanalys, resultatpåverkan och plan för genomförande vid politiskt beslut. De tre metoderna skiljer sig åt gällande exempelvis transparens och förutsägbarhet gentemot kunderna men även kring hur en prisjustering hanteras av antingen återkommande politiska beslut eller genom att trafikförvaltningen får mandat att justera priserna enligt ett fastslaget index. De tre alternativa metoderna som har utretts är: 1. Årlig procentuell prisjustering enligt fastslaget index från och med år Årlig prisjustering i budgetprocessen från och med år Prisjustering år 2017 med avsikt för prisjustering vart tredje år. Baserat på analyser och jämförelser av de tre alternativen rekommenderar trafikförvaltningen att alternativ 2 eller 3 tillämpas; en årlig prishöjning från och med år 2017 eller enbart en prishöjning år Anledningen till att inte rekommendera alternativ 1 är slutsatsen att trafiksystemets utveckling genererar svängningar över åren som ur ett kortare perspektiv kan önskas hanteras över fler budgetposter än enbart biljettpris. Oaktat ett politiskt beslut i landstingsfullmäktige i juni 2016 om att införa ett nytt förenklat taxesystem, enligt rekommendation i utredningens första delrapport Beslutsunderlag gällande SL:s zonsystem 8, behöver biljettpriser likt 8 Den första delrapporten, Beslutsunderlag gällande SL:s zonsystem (-5) färdigställdes i februari I underlaget rekommenderar trafikförvaltningen beslut om att ta bort SL:s zonsystem och därmed förenkla taxesystemet för SL:s enkelbiljettsortiment. Vidare rekommenderades att ta bort pristillägget för enkelbiljetter köpta i spärrkiosk så att de får samma pris som enkelbiljetter köpta i övriga försäljningskanaler (förutom hos konduktör där pristillägget behålls).

17 7(54) annan finansiering fastställas av fullmäktige utifrån budget 2017 och planåren 2018 och Om beslut fattas av fullmäktige att införa ett förenklat taxesystem utan zoner för enkelbiljetter inbegriper detta i sig en prisjustering till följd av jämkning av priser för enkelbiljetter. I det fall justering av biljettpriser skall ske utifrån att ge ytterligare intäktsförstärkning inom ramen för beslut om SLL budget 2017 bör förändring ske samtidigt. Vid samma tidpunkt rekommenderas att ändra namnen på biljettkategorierna. Ett införande kan ske tidigast i januari 2017.

18 8(54) Innehållsförteckning 1 Bakgrund Omfattning och avgränsning Historik Åtgärdsförslag för att förenkla val av rätt biljett samt tydliggöra SL:s biljettsortiment för studenter Riktlinjer för prisjustering Alternativa metoder för prisjustering Jämförelse mellan de alternativa metoderna för prisjustering Rekommendation Riskanalys för införande av någon av de exemplifierade prisnivåerna 41 Bilagor... 44

19 9(54) 1 Bakgrund På uppdrag av trafiknämnden bedriver trafikförvaltningen under år 2015 och 2016 en utredning om framtiden för landstingets allmänna kollektivtrafik inom områdena priser, taxesystem och biljett- och betalsystem. Utgångspunkten är ett formulerat uppdrag i landstingets budget år 2015 där syftet var att främst uppnå enkelhet och användarvänlighet för ett ökat resande. Trafiknämnden fattade beslut i mars 2015 (ärendenr ) om hur uppdraget skulle genomföras mer specifikt. Utredningens mål är: Resenärerna ska uppleva att det är enkelt att resa kollektivt. Fler ska välja att resa kollektivt. En ekonomi i balans. Utredningen ska nå en långsiktig och bred politisk förankring genom att bedrivas under översyn av en politisk parlamentarisk styrgrupp. Styrgruppen består av en representant från varje parti inom landstinget. Arbetet inom den parlamentariska utredningen har även en bred förankring inom trafikförvaltningen med flertalet involverade avdelningar och medarbetare. I januari 2016 färdigställdes utredningens första delrapport; Beslutsunderlag gällande SL:s zonsystem. I denna rekommenderar trafikförvaltningen beslut om att ta bort SL:s zonsystem och införa ett förenklat taxesystem utan zoner för SL:s enkelbiljettsortiment. Vidare rekommenderades att ta bort pristillägget för enkelbiljetter köpta i spärrkiosk. 9 De biljettpriser som presenteras i den första delrapporten utgår från intäktsnivåer i budget Detta för att kunna utvärdera olika alternativ av taxesystem och göra dem jämförbara med dagens taxesystem. Förutsatt ett politiskt beslut i landstingsfullmäktige i juni 2016 beräknas ett införande av ett nytt förenklat taxesystem kunna ske i början av Priserna från den första delrapporten behöver därför uppdateras och de prisnivåer som exemplifieras i detta underlag har beräknats utifrån planår 2017 vilket bland annat innebär ett större antal resenärer ( ) vilket förändrar intäktsnivåerna. Omräkningen har genomförts för att delutredningen skall kunna agera underlag i budgetprocessen. Detta underlag, utredningens andra delrapport, inkluderar analys av tre olika metoder för prisjustering samt tillhörande alternativa prisnivåer för SL:s enkeloch periodbiljetter från och med år 2017, där sådana är möjliga att exemplifiera. Underlaget ska användas som ett kunskapsunderlag inför budgetprocessen och landstingsfullmäktiges beslut om budget 2017 i juni Förutom analys av olika prisnivåer innehåller underlaget också riktlinjer som bör gälla vid en prisjustering samt åtgärdsförslag kring förändring av SL:s biljettsortiment för studenter då detta kan införas i samband med en eventuell prisjustering år Biljetter köpta i spärrkiosk får samma pris som enkelbiljetter köpta i resterande försäljningskanaler (förutom hos konduktör där pristillägget behålls).

20 10(54) 2 Omfattning och avgränsning Den parlamentariska styrgruppen beslutade i september 2015 om omfattningen för den parlamentariska utredningen; se Tabell Detta underlag är en del av den parlamentariska utredningen och omfattar därmed endast en del av utredningens omfattning vilket markeras i tabellen. Övriga delar har tidigare utretts eller kommer fortsatt att utredas under år 2016 varpå ytterligare beslutsunderlag och rapporter kommer att tas fram. Tabell 1 Beslutad omfattning för den parlamentariska utredningen inom respektive delområde Biljett- och betalsystem Utvärdera biljettsystem och biljettbärare Genomförande pågår inom SL Access 2.0 efter tidigare TFbeslut Utvärdering av App-utveckling och mobila tjänster Utvärdering av sms-tjänst Prenumerationstjänst 30- dagarsbiljett Kortbetalning ombord på lokalbana/spårvagnslinje 7 Kortbetalning ombord på buss Prissättning Långsiktig prisutveckling för en budget i balans Metod för prisjustering Prisnivå mellan enkelbiljett och periodbiljett samt andra kvoter i biljettsortimentet Enklare prissättning Samma pris/annan rabattstruktur för enkelbiljetter (reskassa och zonbiljett) Jämn prissättning av zoner Intuitiv prissättning i olika försäljningskanaler Biljettsortiment och taxesystem Utvärdering taxesystem Enhetstaxa Check-in/check-out Öppet system utan spärrlinjer Flexibla zoner Zonindelade periodbiljetter Pristak Tidsdifferentierad taxa Förbättringar WÅAB-taxa och harmonisering med SL (inkluderar prissättning) Förbättra biljettsortiment Biljett för mellansegment (t.ex. resa x av y dagar) Förbättrad information om zonsystemet (förenkla reskassa) Enhetlig kategorisering och benämning i alla kanaler Förenkla biljettnamn: 24-/72- timmars, 90-dagars och olika enkelbiljetter Utvärdering priskategorier (utvärdering av namn) Enkelhet för tillfälliga besökare Mervärden för SL Access-kort & samverkan med andra trafikföretag Förenkla/reducera biljettsortiment (t.ex. benämning av enkelbiljett, samarbetsbiljetter och skolbiljetter) 10 Omfattningen har tagits fram utifrån trafiknämndens beslut, trafikförvaltningens rekommendationer samt specifika önskemål och förväntningar från respektive parti i styrgruppen.

21 11(54) Inledningsvis i denna rapport beskrivs hur priser för SL har justerats historiskt och vad detta har haft för effekt på resandet. Därefter redovisas en rekommendation gällande namnbyte av biljettkategorierna Helt och Reducerat pris samt ett åtgärdsförslag kring förändring av SL:s biljettsortiment för studenter i syfte att förenkla. Efter det följer en analys kring vilka riktlinjer som bör gälla vid en prisjustering för att uppnå önskade förhållanden mellan olika biljettpriser. Detta kan exempelvis vara rabatt mellan helt och reducerat pris samt lämplig kvot mellan antalet enkelbiljetter och 30-dagarsbiljetten. Rapporten omfattar därefter analys av tre olika alternativ för hur en prisjustering skulle kunna ske rent metodmässigt: 1. Årlig procentuell prisjustering enligt fastslaget index från och med år Årlig prisjustering i budgetprocessen från och med år Prisjustering år 2017 med avsikt för en prisjustering vart tredje år. För de alternativ där det är möjligt redovisas flera alternativa prisnivåer för SL:s enkel- och periodbiljetter. Respektive metod för prisjustering ger olika prisnivåer och för varje nivå analyseras intäkts- och resandeeffekter. Därutöver har en jämförelse gjorts av de tre metoderna inom områdena kundperspektiv, omvärldsanalys, resultatpåverkan och plan för genomförande vid politiskt beslut. Denna rapport ska ses som ett kunskapsunderlag inför budgetprocessen och landstingsfullmäktiges beslut om budget Fullmäktige beslutar om hur medel ska fördelas i budgeten och vilken prisnivå som ska gälla. Utredningen har, från budgetprocessen, inhämtat uppgifter om ekonomin från 2017 och har som primärt syfte att beskriva effekter av en förändrad prissättning ur ett intäkts- och resandeperspektiv. Baserat på detta lämnar trafikförvaltningen rekommendationer gällande metod för prisjustering. En viktig avgränsning i rapporten är att de prisnivåer och effekter som tas upp enbart gäller SL:s trafik och biljettsortiment. Inom den parlamentariska utredningen pågår en utredning kring utveckling av WÅAB:s taxesystem med målet att skapa ett så enkelt resande som möjligt inom hela länets kollektivtrafik. Vid en eventuell förändring av taxesystem kan prisjusteringar komma att bli aktuella för både SL:s och WÅAB:s biljettsortiment. 11 Ett av den parlamentariska utredningens mål är en ekonomi i balans vilket innebär att eventuella framtida rekommendationer på förändringar i största möjliga mån kommer att ge ett oförändrat ekonomiskt resultat för trafikförvaltningen som helhet. 11 Ett flertal olika scenarier för harmonisering utreds och beroende på alternativ behöver antingen bara WÅAB:s priser justeras eller både SL:s och WÅAB:s. Detta beror på vilka förändringar som krävs för att uppnå intäktsneutralitet för trafikförvaltningen som helhet.

22 12(54) 3 Historik I detta kapitel beskrivs hur SL:s biljettpriser har utvecklats historiskt samt vilka effekter detta har haft på resandet. 3.1 Prisjusteringar på enkel- och periodbiljetter Sedan mitten av 1990-talet har prisjusteringar på SL:s biljetter genomförts med i genomsnitt tre års mellanrum, se Tabell 2. Beslut har fattats av landstingsfullmäktige och har i huvudsak utgått ifrån en prishöjning av 30-dagarsbiljetten. Resterande biljetter har justerats vid samma tillfälle men ofta med en annan procentsats än höjningen av 30-dagarsbiljetten, se mer detaljer nedan. 12 Tabell 2 Prisutveckling på SL:s 30-dagarsbiljett sedan år 1993 År 13 Pris 30-dagarsbiljett helt pris Pris 30-dagarsbiljett reducerat pris kr 215 kr kr 245 kr kr 270 kr kr 300 kr kr 360 kr kr 360 kr kr 420 kr kr 490 kr Prishöjningen för 30-dagarsbiljetten har varierat mellan 3 och 20 % med ett medeltal på 12 %, se Figur 1. Från år 1993 till 2015 är den genomsnittliga årliga prishöjningen cirka 4 %. 12 Vid något enstaka tillfälle har inte alla biljetter justerats utan enbart vissa. Likaså har enkelbiljetterna vid något tillfälle prisjusterats utan att periodbiljetternas pris har förändrats. 13 De redovisade priserna gäller den 31 december respektive år. När respektive prishöjning har ägt rum under det aktuella året varierar.

23 13(54) Figur 1 Prisutveckling på SL:s 30-dagarsbiljett sedan år 1993 Som tidigare nämnts har det, vid en justering av priset på 30-dagarsbiljetten, ofta samtidigt även skett en justering av övriga biljettpriser. Prisjusteringen har i vissa fall varit procentuellt sett snarlik den för 30-dagarsbiljetten men i vissa fall skiljt sig åt markant, se Figur 2. Den genomsnittliga årliga prishöjningen mellan år 1993 och 2015 har för 30-dagarsbiljetten varit 4 % och för enkelbiljetterna 5-6 % (beroende på typ av enkelbiljett). Figur 2 Procentuella prisjusteringar av 30-dagarsbiljett samt enkelbiljetter (helt pris) sedan år Prisjusteringen år 2006 genomfördes i samband med införandet av enhetstaxa den 1 maj. Prisjusteringen år 2007 genomfördes i samband med att zonsystemet återinfördes den 1 april.

24 14(54) Prishöjningarna för biljetter till reducerat pris har vid några tillfällen varit procentuellt sett i stort sett samma som för helt pris. Den här typen av justeringar gör att den procentuella rabatten mellan helt och reducerat pris bibehålls. Vid vissa prishöjningar har dock helt och reducerat pris justerats procentuellt sett olika mycket vilket har gjort att den procentuella rabatten har förändrats genom åren, se Figur 3. För 30-dagarsbiljetten har biljetterna i större utsträckning justerats ungefär lika mycket vilket gör att här har rabatten förändrats mindre än för enkelbiljetterna. För enkelbiljetterna var det framförallt i samband med införandet av enhetstaxa år 2006 och därefter återinförandet av zonsystemet år 2007 som helt och reducerat pris ändrades procentuellt sett olika mycket och rabatten förändrades därmed kraftigt. Figur 3 Rabattnivå mellan helt och reducerat pris (år 2007 justerades priset både den 1 januari och den 1 april) 3.2 Resandeförändring vid prisjusteringar På grund av priselasticitet, det vill säga hur känsliga resenärerna är för prisförändringar, kan resandet förändras vid en prisjustering. Vid de två senaste prishöjningarna går det dock inte att utläsa någon signifikant resandeförändring som går att härleda till prisjusteringen, vilket nedanstående avsnitt beskriver och illustrerar. Statistiken visar antal påstigande i kollektivtrafiken per vardag månadsvis inom SL. 15 Resandet inom SL-trafiken påverkas även av andra yttre faktorer, som till exempel bebyggelseutveckling, trängselskatter och befolkningsökningen i 15 Antal påstigande mäts inom SL med ATR (Automatic Traffic Recorders). Denna mätning är ett statistiskt urval som sedan används för beräkning av medelvärden för påstigandet per vardag. Det är alltså inte antal unika resenärer som mäts. Enligt tidigare resvaneundersökningar kan dessa faktorer tillämpas för att få en ungefärlig siffra på antal resenärer i kollektivtrafiken: Antal påstigningar per resa = 1,61 samt Antal resor per dag = 2,2.

25 15(54) länet. 16 Befolkningsökningen antas dock inte ha påverkat statistiken kring de prishöjningar som illusteras då resandet framförallt analyseras över en relativt kort tidsperiod i anslutning till prisjusteringen. Ytterligare en faktor som kan påverka resandet efter en prisjustering är den så kallade bunkringseffekten, det vill säga där resenärer väljer att köpa på sig biljetter innan prishöjningen för att använda efter prishöjningen. Bunkringseffekten gör att en eventuell resandeminskning på grund av en prishöjning slätas ut då de som har köpt biljett innan prishöjningen ingår i resandestatistiken oavsett vilket pris de en gång har köpt sin biljett för Prisjustering den 1 september 2011 Den 1 september 2011 höjdes SL:s enkel- och periodbiljetter med cirka 13 %. 17 Vid denna prishöjning märktes ingen tydlig förändring i resandet, se Figur 4. Figuren illustrerar antalet påstigande per vardag för de fem månader som angränsar prishöjningen. För varje månad visas den procentuella förändringen jämfört med föregående månad. Inom parentes visas den genomsnittliga förändringen mellan dessa två kalendermånader åren för att illustrera om förändringen under år 2011 varierade från övriga år. Figur 5 illustrerar ytterligare ett antal månader runt prishöjningen vilket tydliggör att prishöjningen inte verkar ha haft någon negativ effekt på resandet. Förändringen mellan månaderna år 2011 följer väl både föregående år, 2010, och den genomsnittliga förändringen mellan de aktuella kalendermånaderna åren Under alla år minskar kurvans lutning efter september vilket beror på att den ökning som sker i resandet efter semesterperioden då har avtagit. 16 Sett över de senaste åren har resandet ökat i takt med befolkningsökningen. Från december 2007 till december 2014 ökade resandet i kollektivtrafiken med 12,9 % och befolkningen i Stockholms län med 12,8 %. Resandet har dock inte haft samma linjära utveckling som befolkningsökningen. Medan befolkningen har ökat varje år med mellan cirka 1,6 och 1,9 % har resandeförändringen varierat mellan -1,5 och +7,0 % (jämfört med föregående år). Både antalet påstigande per vardag samt befolkningen är hämtade från december månad respektive år. Statistik för antal påstigande finns endast tillgänglig på månadsbasis från år 2007 och framåt, därav redovisas detta tidsspann ovan. Från tidigare år finns statistik på årsbasis vilken visar att totalt antal påstigande per år har ökat med cirka 35 % mellan åren 1995 och Under samma tidsperiod (december 1994 till december 2014) ökade befolkningen i Stockholms län med cirka 29 %. Källor: SL:s ATR-mätningar samt befolkningsstatistik från Statistiska Centralbyrån dagarsbiljetten (helt pris) höjdes från 690 till 790 kr; en höjning med 14,5 %. Även andra biljettpriser justerades vid samma tillfälle, exempelvis förköpsremsan höjdes från 22,50 till 25 kr för resa i en zon (+11,1 %)

26 16(54) Figur 4 Resandeförändring vid prishöjning år 2011 (de fem månader som angränsar prishöjningen) Figur 5 Resandeförändring vid prishöjning år 2011 (de elva månader som angränsar prishöjningen) Prisjustering den 1 mars 2008 Den 1 mars 2008 höjdes SL:s enkel- och periodbiljetter med cirka 12 %. 18 Under mars månad sjönk resandet med 3 % men ökade därefter i april med 7,9 %, se Figur 6. Om resandeminskningen berodde på prishöjningen var alltså effekten kortvarig. Det kan också påpekas att år 2008 var skottår vilket gör att resandestatistiken för februari det här året innehåller en dag mer. Om statistiken justeras för detta ökade istället resandet mellan februari och mars med dagarsbiljetten (helt pris) höjdes från 620 till 690 kr; en höjning med 11,3 %. Även andra biljettpriser justerades vid samma tillfälle, exempelvis förköpsremsan höjdes från 20 till 22,50 kr för resa i en zon (+12,5 %).

27 17(54) 0,5 %. Dessutom låg påsken det här året i slutet av mars vilket kan ha påverkat resandet. 19 År 2008 skiljde sig till viss del från genomsnittet för åren men vid en jämförelse med föregående år, 2007, är utvecklingen väldigt snarlik förutom den kraftiga resandeökningen i april. 20 Figur 7 som illustrerar ytterligare ett antal månader runt prishöjningen visar att prishöjningen inte har påverkar hur resandet ser ut över året. Figur 6 Resandeförändring vid prishöjning år 2008 (de fem månader som angränsar prishöjningen) Figur 7 Resandeförändring vid prishöjning år 2008 (de elva månader som angränsar prishöjningen) År 2007 låg påsken i början av april. 20 Den 1 april 2007 återinfördes zonsystemet efter elva månader med enhetstaxa för SL:s enkelbiljetter vilket kan ha påverkat resandeutvecklingen det året. 21 Statistik på antal påstigande per vardag saknas före januari 2007

28 18(54) 4 Åtgärdsförslag för att förenkla val av rätt biljett samt tydliggöra SL:s biljettsortiment för studenter Ett av den parlamentariska utredningens tre mål är att resenärerna ska uppleva att det är enkelt att resa kollektivt. En av de delar i utredningens omfattning som på ett tydligt sätt kan öka enkelheten är området Utvärdering priskategorier, se Tabell 1 på sidan 10. Inom detta område har det utretts hur namnen på de nuvarande biljettkategorierna Helt och Reducerat pris skulle kunna förtydligas för att underlätta för resenärerna att välja rätt biljett. I samband med detta har det även identifierats förbättringsmöjligheter inom SL:s biljettsortiment för studenter. Detta ingår som en del i utredningens omfattning inom området Förbättra biljettsortiment. I detta kapitel redovisas analysen av en eventuell namnändring på biljettkategorierna samt åtgärdsförslag för SL:s biljettsortiment för studenter. Denna analys ingår i denna delrapport då dess slutsatser påverkar de prisnivåer som redovisas och analyseras senare i detta underlag. 4.1 Bakgrund till SL:s biljettsortiment för studenter I augusti 2007 införde SL ett särskilt biljettsortiment för studenter. 22 Studentorganisationer hade länge framfört önskemål om att kunna resa med SL till rabatterat pris. Syftet med att införa rabatten var att bidra till att göra Stockholm mer attraktivt som studentstad och öka resorna med kollektivtrafiken. År fanns endast terminsbiljetter i sortimentet och biljetterna kunde bara köpas mot uppvisande av studentlegitimation på vissa utvalda försäljningsställen. I augusti 2010 infördes nuvarande biljettsortiment, 30- och 90-dagars studentbiljett; biljetten kan sedan dess även köpas i alla SL Access-automater och hos försäljningsombud. 4.2 Nulägesanalys Det särskilda sortimentet för studenter bidrar till en otydlighet och komplexitet för de resenärer som använder dessa biljetter. Detta beror framförallt på att det särskilda priset för studenter enbart finns för 30- och 90-dagarsbiljetterna. Biljetterna har en egen rabattnivå vilket gör att priset är något högre än motsvarande biljetter till reducerat pris. 23 När det gäller SL:s enkelbiljetter finns dock bara helt och reducerat pris att välja mellan. Detta innebär att vid köp av periodbiljett kan studenter köpa 30- eller 90-dagarsbiljett till ett rabatterat pris men vid köp av enkelbiljett ska studenter köpa den till helt pris, se Figur 8. Att 22 Med studenter avses i detta sammanhang personer över 20 år som kan styrka heltidsstudier (till minst 75 %). Personer under 20 år kan istället för studentbiljetter köpa någon av SL:s termins-, skol-, fritids-, sommarlovs- eller läsårsbiljetter. 23 De som har rätt att resa till reducerat pris inom SL är barn och ungdomar under 20 år, vuxna över 65 år samt personer som antingen innehar Försäkringskassans Intyg för förmånstagare eller Pensionsmyndighetens Pensionärsintyg. Priset för SL:s 30-dagarsbiljett är i nuläget 790 kr till helt pris, 560 kr för studenter och 490 kr till reducerat pris. 90-dagarsbiljetten kostar kr helt pris, kr studentpris och kr reducerat pris.

29 19(54) som student behöva växla mellan en rabatterad och en icke-rabatterad kategori försvårar biljettköpet då det är svårt att förklara och kommunicera. Figur 8 Dagens biljettval för studenter Komplexiteten vid val av rätt biljett gör att det förekommer att studenter felaktigt köper biljetter till reducerat pris och de kommer därmed att få en tilläggsavgift vid en biljettkontroll. Detta bidrar även till intäktsförluster vars storlek dock inte har kunnat estimeras. Att utformningen av sortimentet bidrar till detta bekräftas av en kundundersökning som har genomförts bland studenter i Stockholm. 24 I undersökningen säger 20 % att de skulle köpa enkelbiljetter till reducerat pris. Samma andel för periodbiljetter är 17 %. Alla dessa respondenter skulle få betala tilläggsavgift vid en biljettkontroll trots att de har köpt en biljett, men som är felaktig. I kundundersökningen svarar också 18 % att de inte vet vilken enkelbiljett de ska köpa vid resa med SL. Allt detta anses vara en tydlig indikation på att biljettsortimentet för studenter inte är enkelt att förstå. Gällande namnen på biljettkategorierna Helt och Reducerat pris visar en omvärldsanalys av några andra svenska regionala kollektivtrafikmyndigheter och trafikverksamheter att det enbart är SL (och WÅAB) som använder dessa begrepp. Övriga använder exempelvis begreppen vuxen, ungdom, student, barn, pensionär och senior. 4.3 Åtgärdsförslag För att förenkla biljettsortimentet för studenterna men även för övriga resenärer redovisas nedan två åtgärdsförslag som går att genomföra var och ett för sig eller tillsammans; byta namn på biljettkategorierna och slå samman kategorierna student och reducerat pris Byta namn på biljettkategorierna Namnen på de nuvarande biljettkategorierna Helt och Reducerat pris kräver att resenären har information om vad kategorierna innebär för att kunna välja rätt biljett. Utan någon förklaring kan det vara svårt att välja rätt kategori. Att ändra namn på kategorierna till mer självförklarande namn skulle därmed kunna underlätta valet av biljett. Ett namnbyte skulle dock inte ta bort problemet med 24 Webbenkät utförd av Novus den 2-7 februari Respondenterna (totalt 256 stycken) var personer över 20 år som studerar till minst 75 % på en studiemedelsberättigad utbildning och som är boende i Stockholms län.

30 20(54) att studenter får köpa periodbiljetter till rabatterat pris men måste köpa biljetter till ordinarie pris när de köper enkelbiljetter, se Figur 9. Figur 9 Biljettval för studenter vid ändrade namn på biljettkategorierna Slå samman kategorierna student och reducerat pris Utöver att byta namn på biljettkategorierna kan ytterligare förenkling uppnås genom att slå samman kategorierna student och reducerat pris. Den särskilda studentkategorin skulle då försvinna vilket minskar antalet biljetter i sortimentet. Dessutom skulle studenter alltid kunna köpa biljetter till rabatterat pris oavsett om de köper periodbiljett eller enkelbiljett och de skulle därmed inte behöva växla mellan en rabatterad och icke-rabatterad kategori, se Figur 10. Figur 10 Biljettval för studenter vid sammanslagning av kategorierna student och reducerat pris För att kunna slå samman student och reducerat pris behöver prisnivåerna justeras för att uppnå intäktsneutralitet. Som tidigare nämnts har periodbiljetterna för studenter idag ett högre pris än motsvarande biljetter till reducerat pris. Om kategorierna slås samman kommer studenter kunna köpa alla biljetter till ett rabatterat pris vilket inte är fallet idag. Priset för studenter blir då lägre och för att uppnå intäktsneutralitet behöver priset för de som idag reser till reducerat pris justeras uppåt. Figur 11 visar vilket pris som skulle krävas för intäktsneutralitet (jämfört med utfall år 2015) utifrån rekommenderade prisnivåer för ett förenklat taxesystem utan zoner. 25 Sammanfattningsvis får studenter ett lägre biljettpris än idag för alla biljetter medan de som ingår i 25 Priserna har beräknats utifrån ett antagande om hur stor andel av studenterna som idag reser på helt respektive reducerat pris på enkelbiljetter och de periodbiljetter som inte finns till studentpris (enligt genomförd kundundersökning). Vid en sammanslagning av kategorierna antas alla studenter köpa rätt biljett, det vill säga till samma rabatterade pris som pensionärer och ungdomar.

31 21(54) dagens reducerat pris får ett något högre biljettpris för vissa biljetter. 26 Vid ett införande av ett förenklat taxesystem utan zoner kommer dock alla som idag reser i två eller tre zoner att få billigare enkelbiljetter. Det är alltså enbart enkelbiljetterna för de som idag reser i en zon som kommer att bli något dyrare för de som ingår i dagens reducerat pris. 27 Det kan dock sägas att SL:s biljetter idag har en relativt hög rabatt mellan helt och reducerat pris jämfört med omvärlden. Vid jämkningen mellan reducerat och student fås en procentuell rabatt som fortfarande ligger väl i linje med omvärlden, se Tabell 4 på sidan 25. Figur 11 Jämkat pris mellan student och reducerat för att uppnå intäktsneutralitet mot utfall år Slutsats Ett namnbyte på biljettkategorierna till mer självförklarande namn skulle förenkla biljettvalet för studenter och även för övriga resenärskategorier. En sammanslagning av kategorierna student och reducerat pris skulle minska antalet biljetter i sortimentet och göra valet av biljett ännu enklare. Risken att studenter köper fel biljett och därmed får en tilläggsavgift vid en biljettkontroll skulle minska. Även risken för intäktsförluster för trafikförvaltningen då studenter felaktigt köper en för billig biljett skulle minska. Trafikförvaltningens rekommendation är därför att biljettkategorierna får nya mer självförklarande namn. Huruvida kategorierna student och reducerat pris ska slås ihop och priserna därmed jämkas för att uppnå intäktsneutralitet är föremål för politiskt beslut i landstingsfullmäktige i årets budgetprocess. I denna rapport redovisas därför möjliga prisnivåer både utifrån dagens biljettkategorier och villkor men även utifrån en jämkning mellan student och reducerat pris, se vidare i kapitel 6 och Bilaga Vid jämförelse med ett förenklat taxesystem utan zoner utan jämkning får studenter, vid en jämkning, cirka 5 % billigare periodbiljett (30- och 90-dagars) och cirka 35 % billigare enkelbiljetter. De som reser till reducerat pris idag får cirka 8 % dyrare periodbiljetter och upp till 8 % dyrare enkelbiljetter (vissa enkelbiljetter får dock en lägre prishöjning beroende på försäljningskanal). 27 Vid jämförelse med nuläget får studenter, vid ett förenklat taxesystem utan zoner med jämkning, mellan 25 och 65 % billigare enkelbiljetter. De som reser till reducerat pris idag i en zon får mellan 9 och 35 % dyrare enkelbiljetter (även de som reser till helt pris i en zon får ett högre biljettpris vid införande av ett förenklat taxesystem utan zoner). De som reser i två eller tre zoner till reducerat pris får mellan 10 och 45 % billigare enkelbiljetter.

Informationsärende om den Parlamentariska utredningen kring priser, taxesystem och biljett- och betalsystem

Informationsärende om den Parlamentariska utredningen kring priser, taxesystem och biljett- och betalsystem 1(8) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-01-19, punkt 10 Informationsärende om den Parlamentariska utredningen kring priser, taxesystem och biljett- och betalsystem

Läs mer

Minskning av antalet biljetter i sortimentet för att underlätta biljettvalet

Minskning av antalet biljetter i sortimentet för att underlätta biljettvalet 1(3) Sara Catoni 08-686 1937 sara.catoni@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2016-11-29, punkt 13 Ärende Infosäkerhetsklass Minskning av antalet biljetter i sortimentet för att underlätta biljettvalet

Läs mer

Yttrande över motion 2013:1 om att införa enhetstaxa inom kollektivtrafiken

Yttrande över motion 2013:1 om att införa enhetstaxa inom kollektivtrafiken 1(4) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2013-09-23, punkt 14 Yttrande över motion 2013:1 om att införa enhetstaxa inom kollektivtrafiken Ärendebeskrivning Miljöpartiet

Läs mer

Justering av priser för biljetter i det gemensamma UL/SLsortimentet 39 LS

Justering av priser för biljetter i det gemensamma UL/SLsortimentet 39 LS Justering av priser för biljetter i det gemensamma UL/SLsortimentet 39 LS 2017-1141 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-08 LS 2017-1141 Landstingsstyrelsen Justering av priser för biljetter

Läs mer

Översyn av taxor och biljettsystem och andra aktuella frågor hos kollektivtrafiken i Stockholmsregionen

Översyn av taxor och biljettsystem och andra aktuella frågor hos kollektivtrafiken i Stockholmsregionen Översyn av taxor och biljettsystem och andra aktuella frågor hos kollektivtrafiken i Stockholmsregionen Svensk Kollektivtrafik Årskonferens 17-18 september 2015 Kristoffer Tamsons (M) Trafiklandstingsråd

Läs mer

Justering av priser för biljetter i det gemensamma UL/SL-sortimentet

Justering av priser för biljetter i det gemensamma UL/SL-sortimentet 1(2) Trafikavdelningen Fredrik Cavalli-Björkman 08-686 3904 fredrik.cavalli-bjorkman@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-08-24 Trafiknämnden 2017-09-26, punkt 14 Ärende TN 2017-1160 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen)

Läs mer

Information angående utveckling av Access

Information angående utveckling av Access In Handläggare Sara Catoni 08-686 1937 sara.catoni@sll.se INFORMATIONSÄRENDE Trafiknämnden 2016-05-31, punkt 20 1(5) Information angående utveckling av Access Bakgrund I förstudien Förstudie gällande inriktning

Läs mer

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande 18 maj 2017 samt nedanstående underlag

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande 18 maj 2017 samt nedanstående underlag 1(7) Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2017-06-20, punkt 17 Yttrande över motion 2017:2 av Malin Fijen Pacsay m.fl. (MP) om kombinerad mobilitet behov av anpassningar av biljetter

Läs mer

Taxeförändring UL/SL-biljetter den 1 april 2015

Taxeförändring UL/SL-biljetter den 1 april 2015 1(3) Trafikavdelningen Handläggare Sara Catoni 08-686 1937 sara.catoni@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-01-19 Trafiknämnden 2015-02-03, punkt Diarienummer TN 2014-0842 Infosäk. klass K1 (Öppen) Taxeförändring

Läs mer

att AB Storstockholms Lokaltrafiks biljetter med Bålstatillägg utgår ur sortimentet och slutar att säljas den 9 januari 2017

att AB Storstockholms Lokaltrafiks biljetter med Bålstatillägg utgår ur sortimentet och slutar att säljas den 9 januari 2017 Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-11-09 LS 2016-1187 Landstingsstyrelsen Justeringar av AB Storstockholms Lokaltrafiks bilj ettsortiment Föredragande landstingsråd:

Läs mer

FÖRSLAG 2016:105 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Justeringar i AB Storstockholms Lokaltrafiks biljettsortiment

FÖRSLAG 2016:105 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Justeringar i AB Storstockholms Lokaltrafiks biljettsortiment FÖRSLAG 2016:105 LS 2016-1187 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Justeringar i AB Storstockholms Lokaltrafiks biljettsortiment Stockholms läns landsting 66 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 9/2016 LS

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Förslag om ändrad taxa för biljetter som gäller för resor både i Uppsala och i Stockholms län

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Förslag om ändrad taxa för biljetter som gäller för resor både i Uppsala och i Stockholms län FÖRSLAG 2015:16 LS 2015-0158 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Förslag om ändrad taxa för biljetter som gäller för resor både i Uppsala och i Stockholms län Stockholms läns landsting 28 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-09-27, punkt 14 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna beskrivning Trafiknämnden föreslås besluta om

Läs mer

Förslag om ändrad taxa för biljetter som gäller för resor både i Uppsala och i Stockholms län

Förslag om ändrad taxa för biljetter som gäller för resor både i Uppsala och i Stockholms län Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-02-18 LS 2015-0158 Landstingsstyrelsen Förslag om ändrad taxa för biljetter som gäller för resor både i Uppsala och i Stockholms

Läs mer

Minskning av antalet biljetter i AB Storstockholms Lokaltrafiks sortiment för att underlätta resenärernas biljettval

Minskning av antalet biljetter i AB Storstockholms Lokaltrafiks sortiment för att underlätta resenärernas biljettval 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-02-15 LS 2017-0249 Landstingsstyrelsen Minskning av antalet biljetter i AB Storstockholms Lokaltrafiks sortiment för att underlätta resenärernas biljettval

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Ekerö

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Ekerö 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-09-27, punkt 13 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Ekerö beskrivning Trafiknämnden föreslås besluta om allmän

Läs mer

Svar på skrivelse från (MP) angående tidplan för gemensamt betalsystem

Svar på skrivelse från (MP) angående tidplan för gemensamt betalsystem 1(5) Handläggare Mats Ellman 08-686 15 97 mats.ellman@sll.se Trafiknämnden 2014-05-13, punkt 12 Svar på skrivelse från (MP) angående tidplan för gemensamt betalsystem Ärendebeskrivning Svar på skrivelse

Läs mer

Genomförande av vissa åtgärder som föreslagits i förstudien Inriktning för köp och validering av biljett Maskinell validering av mobila biljetter

Genomförande av vissa åtgärder som föreslagits i förstudien Inriktning för köp och validering av biljett Maskinell validering av mobila biljetter 1(8) Handläggare Sara Catoni 08-686 1937 sara.catoni@sll.se Trafiknämnden 2015-12-08, punkt 5 Genomförande av vissa åtgärder som föreslagits i förstudien Inriktning för köp och validering av biljett Maskinell

Läs mer

Taxeförändring av Upplands Lokaltrafiks och Storstockholms Lokaltrafiks kombinationshiljetter

Taxeförändring av Upplands Lokaltrafiks och Storstockholms Lokaltrafiks kombinationshiljetter Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-02-19 LS 1402-0196 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen 1 4 *03~ 0 4 00 0 1 1 Taxeförändring av Upplands Lokaltrafiks och Storstockholms

Läs mer

Förslag till beslut om utökat biljettsortiment i tunnelbanans spärrkiosker

Förslag till beslut om utökat biljettsortiment i tunnelbanans spärrkiosker 1(7) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1620 Trafiknämnden 2014-12-02, punkt 14 Förslag till beslut om utökat biljettsortiment i tunnelbanans spärrkiosker Ärendebeskrivning I syfte att göra det enklare för

Läs mer

Information om pågående förstudie: Inriktning för köp och validering av biljett

Information om pågående förstudie: Inriktning för köp och validering av biljett 1(6) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-03-12, info punkt 16 TN 2014-0256 Information om pågående förstudie: Inriktning för köp och validering

Läs mer

Trafiknämnden har beslutat att föreslå höjning av avgift för resenärer till och från Arlanda C.

Trafiknämnden har beslutat att föreslå höjning av avgift för resenärer till och från Arlanda C. Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-08-17 LS 2016-0758 Landstingsstyrelsen Höjning av avgift för resenärer till Arlanda C Föredragande landstingsråd: Kristoffer Tamsons

Läs mer

Motion 2018:13 av Susanne Lund (S) och Stefan Johansson (S) om enklare och bättre biljettregler för barn och unga

Motion 2018:13 av Susanne Lund (S) och Stefan Johansson (S) om enklare och bättre biljettregler för barn och unga 1 (2) Regionrådsberedningen SKRIVELSE 2019-08-14 LS 2018-0275 Regionstyrelsen Motion 2018:13 av Susanne Lund (S) och Stefan Johansson (S) om enklare och bättre biljettregler för barn och unga Föredragande

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-06-03, punkt 9 Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

Lägesrapport om fusket i SL-trafiken år 2018

Lägesrapport om fusket i SL-trafiken år 2018 1(2) Trafikavdelningen Handläggare Fredrik Cavalli-Björkman 08-686 3904 fredrik.cavalli-bjorkman@sll.se INFORMATIONSÄRENDE 2019-04-15 Trafiknämnden 2019-05-14, punkt 38 Ärende TN 2019-0262 Infosäkerhetsklass

Läs mer

Information om pågående för- och programstudie inför nya trafikaffärer pendelbåtar (E30)

Information om pågående för- och programstudie inför nya trafikaffärer pendelbåtar (E30) 1(6) Handläggare Jens Plambeck +46 8 686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, info punkt 15 Information om pågående för- och programstudie inför nya trafikaffärer pendelbåtar (E30) Ärendebeskrivning

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten 1(4) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-11-17, punkt 8 Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

Årlig rapport om den allmänna trafikplikten för kollektivtrafiken i Stockholms län 2016

Årlig rapport om den allmänna trafikplikten för kollektivtrafiken i Stockholms län 2016 1(2) Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2017-11-21, punkt 8 Infosäkerhetsklass Årlig rapport om den allmänna trafikplikten för kollektivtrafiken i Stockholms

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Införande av Ungdomsbiljett 6 månader i Waxholmsbolagets biljettsortiment

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Införande av Ungdomsbiljett 6 månader i Waxholmsbolagets biljettsortiment 1 (2) FÖRSLAG 2013:85 LS 1311-1436 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Införande av Ungdomsbiljett 6 månader i Waxholmsbolagets biljettsortiment Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm Ärendebeskrivning

Läs mer

Införande av SL- taxa, zon A, i hamntrafiken

Införande av SL- taxa, zon A, i hamntrafiken 1(5) Sjötrafikenheten Handläggare Göran Malmsten 08-686 1772 nämnden 2014-04-29, punkt 14 0244 Införande av SL- taxa, zon A, i hamntrafiken Ärendebeskrivning I ärendet ges förslag till att införa SL- taxa,

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-04-29, punkt 11 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena Järfälla och Upplands-Bro Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

Yttrande över Landstingsrevisorernas projektrapport 10/2014 Utvecklingen och kontrollen av biljettsystem för trafiken

Yttrande över Landstingsrevisorernas projektrapport 10/2014 Utvecklingen och kontrollen av biljettsystem för trafiken 1(7) Handläggare Henrik Palmér 08-686 4056 henrik.palmer@sll.se Trafiknämnden 2015-03-12, punkt 11 TN 2014-0868 Yttrande över Landstingsrevisorernas projektrapport 10/2014 Utvecklingen och kontrollen av

Läs mer

Information om trafikförvaltningens arbete med trafik och transportsystem i arbetet med kommande RUFS

Information om trafikförvaltningens arbete med trafik och transportsystem i arbetet med kommande RUFS 1(5) Handläggare Jens Plambeck +46 8 686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, info punkt 18 Information om trafikförvaltningens arbete med trafik och transportsystem i arbetet med kommande

Läs mer

Tjänsteskrivelse - Prismodell - Kollektivtrafiken

Tjänsteskrivelse - Prismodell - Kollektivtrafiken Tjänsteskrivelse - Prismodell - Kollektivtrafiken Förslag till beslut Hållbarhetsnämnden föreslår Regionstyrelsen föreslå Regionfullmäktige besluta följande 1. Anta ny prismodell för kollektivtrafiken

Läs mer

Taxeförändring UL/SL-biljetter den 1 april 2014

Taxeförändring UL/SL-biljetter den 1 april 2014 1(3) Handläggare Ragna Forslund 08-686 1959 Trafiknämnden 2014-02-11, punkt 13 Taxeförändring UL/SL-biljetter den 1 april 2014 Ärendebeskrivning Förslag till beslut angående förändring av taxan för UL/SL-biljetter.

Läs mer

Förslag till nivå på priser och rabatter för Sörmlandstaxa inklusive skolkort

Förslag till nivå på priser och rabatter för Sörmlandstaxa inklusive skolkort Bilaga Förslag till nivå på priser och rabatter för Sörmlandstaxa inklusive skolkort Inom ramen för Sörmlands Kollektivtrafikmyndighets uppdrag att utveckla kollektivtrafiken i länet har översyn genomförts

Läs mer

Beslut om Kundservicestrategi

Beslut om Kundservicestrategi 1(3) Handläggare Jens Plambeck 08 686 16 51 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-10-09 Version Trafiknämnden 2014-11-04, punkt 5 Ärende/Dok. id. Beslut om Kundservicestrategi Ärendebeskrivning Kundservicestrategin

Läs mer

Förslag på yttrande över remissversionerna av länsplan för regional transportinfrastruktur i Västmanlands län och Södermanlands län

Förslag på yttrande över remissversionerna av länsplan för regional transportinfrastruktur i Västmanlands län och Södermanlands län 1(4) Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2017-11-21, punkt 9 Ärende Infosäkerhetsklass Förslag på yttrande över remissversionerna av länsplan för regional transportinfrastruktur

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2013:1 av Yvonne Blombäck m.fl. (MP) om att införa enhetstaxa inom kollektivtrafiken

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2013:1 av Yvonne Blombäck m.fl. (MP) om att införa enhetstaxa inom kollektivtrafiken FÖRSLAG 2015:5 LS 1302-0271 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2013:1 av Yvonne Blombäck m.fl. (MP) om att införa enhetstaxa inom kollektivtrafiken Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 1/2015 24

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på. linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand.

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på. linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand. 1(6) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-03-11, punkt 10 Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand

Läs mer

Beslut om Sörmlandstaxan

Beslut om Sörmlandstaxan Kommunstyrelsen 2018-10-29 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF 2018:367 Eva Lehto 016-710 54 51 1 (4) Kommunstyrelsen Beslut om Sörmlandstaxan Förslag till beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Beslut om remissyttrande avseende delbetänkandet Detaljplanekravet (SOU 2017:64)

Beslut om remissyttrande avseende delbetänkandet Detaljplanekravet (SOU 2017:64) 1(3) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-07-27 Trafiknämnden 2017-08-29, punkt 12 Ärende TN 2017-1080 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Beslut om remissyttrande

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga 1(5) Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2018-06-19 punkt 25 Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik på sträckan Nybroplan-Mor Annas brygga beskrivning Trafiknämnden föreslås

Läs mer

Kalmar LT - PRISPROJEKT 2015/16 PRESENTATION / REV

Kalmar LT - PRISPROJEKT 2015/16 PRESENTATION / REV Kalmar LT - PRISPROJEKT 2015/16 PRESENTATION / REV. 2017-03-03 En ny prisstruktur bidrar till en ekonomi i balans genom att öka intäkterna (utan att tappa resenärer) Fler resor Ökad intäkt Förbättrat ekonomiskt

Läs mer

Sydtaxa 2.0 för länsöverskridande resor i Sydlänen

Sydtaxa 2.0 för länsöverskridande resor i Sydlänen Sydtaxa 2.0 för länsöverskridande resor i Sydlänen 2018-06-07 Sydtaxan samarbete Sydtaxa: Kombination av taxor Sydsverige och Öresund på en biljett Gränsavdrag Gemensamma resevillkor Sydtaxa 2.0 Skåne

Läs mer

FÖRSLAG 2016:47 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Höjning av avgift för resenärer till Arlanda C

FÖRSLAG 2016:47 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Höjning av avgift för resenärer till Arlanda C FÖRSLAG 2016:47 LS 2016-0758 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Höjning av avgift för resenärer till Arlanda C 40 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 6/2016 Tisdagen den 30 augusti 2016 LS 162 Höjning

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård

Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-03-11, punkt 11 Beslut om allmän trafikplikt för tvärförbindelse mellan Stockholms norra och södra skärgård Ärendebeskrivning

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena Södertälje och Nykvarn

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena Södertälje och Nykvarn 1(5) Strategisk utveckling Planering Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-03-28 Trafiknämnden 2014-04-29, punkt 10 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Sigtuna och Upplands-Väsby

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Sigtuna och Upplands-Väsby 1(6) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2016-09-27, punkt 12 Ärende Infosäkerhetsklass Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik

Läs mer

Sydtaxa 2.0 för länsöverskridande resor i Sydlänen. Camilla Bunke & Patrik Engfors

Sydtaxa 2.0 för länsöverskridande resor i Sydlänen. Camilla Bunke & Patrik Engfors Sydtaxa 2.0 för länsöverskridande resor i Sydlänen Camilla Bunke & Patrik Engfors 2018-09-27 Sydtaxan samarbete Sydtaxa: Kombination av taxor Sydsverige och Öresund på en biljett Gränsavdrag Gemensamma

Läs mer

Skrivelse från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet angående information om arbetet med Trafikplan 2050.

Skrivelse från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet angående information om arbetet med Trafikplan 2050. 1(2) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-05-08 Trafiknämnden 2018-06-19, punkt 16 Ärende TN 2014-0777 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Skrivelse från

Läs mer

Informationsärende om utredning om framtida inriktning för färdtjänst, närtrafik och anropsstyrd landsbygdstrafik

Informationsärende om utredning om framtida inriktning för färdtjänst, närtrafik och anropsstyrd landsbygdstrafik 1(7) Strategisk Utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-01-19, punkt 9 Informationsärende om utredning om framtida inriktning för färdtjänst, närtrafik

Läs mer

Beslut om förlängning av allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten

Beslut om förlängning av allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten 1(4) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-04-16, punkt 14 Beslut om förlängning av allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Huddinge, Botkyrka och Söderort

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Huddinge, Botkyrka och Söderort 1(7) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2019-02-19, punkt 13 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Huddinge, Botkyrka och beskrivning Trafiknämnden föreslås

Läs mer

Godkännande av affärsvillkor, produkter och priser för pendlare med Gnestapendeln

Godkännande av affärsvillkor, produkter och priser för pendlare med Gnestapendeln Kommunstyrelsen 2017-01-04 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF 2016:656 Eva Lehto 016-710 54 51 Dnr SKTM16-0097 1 (2) Kommunstyrelsen Godkännande av affärsvillkor, produkter och priser

Läs mer

16 Godkännande av affärsvillkor, produkter och priser för pendlare med Gnestapendeln (KSKF/2016:656)

16 Godkännande av affärsvillkor, produkter och priser för pendlare med Gnestapendeln (KSKF/2016:656) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-01-24 Sida 1(3) 16 Godkännande av affärsvillkor, produkter och priser för pendlare med Gnestapendeln (KSKF/2016:656) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Beslut om rabattnivå och kriterier för evenemangsbiljetter

Beslut om rabattnivå och kriterier för evenemangsbiljetter 1(6) Handläggare Sara Catoni 08-686 1937 sara.catoni@sll.se Trafiknämnden 2015-10-13, punkt 6 Beslut om rabattnivå och kriterier för evenemangsbiljetter Ärendebeskrivning Försäljningen av rabatterade evenemangsbiljetter

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för spårtrafik på Roslagsbanan i Stockholms län

Beslut om allmän trafikplikt för spårtrafik på Roslagsbanan i Stockholms län 1(7) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2019-02-19, punkt 9 Beslut om allmän trafikplikt för spårtrafik på Roslagsbanan i Stockholms län beskrivning Trafiknämnden

Läs mer

Information om biljettsystem i kollektivtrafiken i Stockholms län

Information om biljettsystem i kollektivtrafiken i Stockholms län 1(5) Handläggare Krister Dackland 08-6863269 krister.dackland@sll.se Trafikförvaltningen 2019-05-14, punkt 29 Information om biljettsystem i kollektivtrafiken i Stockholms län Ärendebeskrivning Landstingsrevisorerna

Läs mer

Svar på skrivelse Förenkling av sms-biljetter och SL Access

Svar på skrivelse Förenkling av sms-biljetter och SL Access 1(4) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2013-08-27, punkt 10 Svar på skrivelse Förenkling av sms-biljetter och SL Access Ärendebeskrivning Ärendet är ett svar till Trafiknämnden

Läs mer

REGIONALT SKÄRGÅRDSRÅD 29 MAJ Trafikförvaltningen 1

REGIONALT SKÄRGÅRDSRÅD 29 MAJ Trafikförvaltningen 1 7 1 1 REGIONALT SKÄRGÅRDSRÅD 29 MAJ 2019 2 SL kort permanentas i Waxholmsbolaget under lågsäsong från hösten 2019 3 / Strategisk utveckling Bakgrund I landstingsfullmäktiges beslut om Mål och budget 2018

Läs mer

Trafikförvaltningens kundservicestrategi - för den regionala kollektivtrafiken i Stockholms län

Trafikförvaltningens kundservicestrategi - för den regionala kollektivtrafiken i Stockholms län 1(11) Handläggare Charlotte Rosengren Trafikförvaltningens kundservicestrategi - för den regionala kollektivtrafiken i Stockholms län Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen 105 73 Stockholm Leveransadress:

Läs mer

Beslut om justering av priser i Movingo

Beslut om justering av priser i Movingo TJÄNSTEUTLÅTANDE Kansliavdelningen Dnr KS/2017:692-032 2018-04-25 1/2 Handläggare Kristina Welin 0152-292 45 Beslut om justering av priser i Movingo Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Beslut om affärsvillkor, produkter och priser för resande med Gnestapendeln

Beslut om affärsvillkor, produkter och priser för resande med Gnestapendeln TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2016:747-014 2017-02-01 1/2 Handläggare Kristina Welin 0152-292 45 Beslut om affärsvillkor, produkter och priser för resande med Gnestapendeln Förslag till beslut

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram

Regionalt trafikförsörjningsprogram Hela resan ska vara smidig för alla. Var får bussarna ta plats? Vi behöver samarbeta för framtidens kollektivtrafik! Vi måste ha hållbarhet i ekonomin också. Hållbarhet ska genomsyra allt! Samarbete på

Läs mer

35/16 Priser och nivå på rabatter för Sörmlandstaxan

35/16 Priser och nivå på rabatter för Sörmlandstaxan Landstingsstyrelsens finans- och regionalutvecklingsutskott PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A T U M D I A R I E N R 2016-05-10 LS-LED16-0867-2 35/16 Priser och nivå på rabatter för Sörmlandstaxan Diarienummer:

Läs mer

Sydtaxan - Samverkansavtal gällande kollektivtrafiken i södra Sverige. Sydtaxan. Samverkansavtal gällande kollektivtrafiken i södra Sverige

Sydtaxan - Samverkansavtal gällande kollektivtrafiken i södra Sverige. Sydtaxan. Samverkansavtal gällande kollektivtrafiken i södra Sverige Sydtaxan Samverkansavtal gällande kollektivtrafiken i södra Sverige Innehåll 1 Parterna... 3 2 Bakgrund... 3 3 Giltighet... 3 4 Biljettsortiment... 3 5 Tilläggsavgifter... 4 6 Rabatter gällande resenär...

Läs mer

SL:s strategiska karta

SL:s strategiska karta 1 (8) Datum 2011-05-04 Identitet TN 1105-132 SL 2011-04030 Trafiknämnden SL:s strategiska karta Bakgrund SL:s ansvar för kollektivtrafiken omfattar allt fler resenärer och kraven på fungerande och miljöanpassad

Läs mer

Information om rapport Framtidens biljettoch betalsystem

Information om rapport Framtidens biljettoch betalsystem 1(7) Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se INFORMATIONSÄRENDE 2017-12-07 Trafiknämnden 2018-01-30, punkt 20 Ärende Infosäkerhetsklass Information om rapport Framtidens biljettoch betalsystem Ärendebeskrivning

Läs mer

Information om pågående utredning om ett eventuellt regionalt lånecykelsystem

Information om pågående utredning om ett eventuellt regionalt lånecykelsystem 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-10-25, punkt 16 Information om pågående utredning om ett eventuellt regionalt lånecykelsystem beskrivning Trafikförvaltningen

Läs mer

Internkontrollplan 2017 för trafikförvaltningen inklusive AB SL och WÅAB

Internkontrollplan 2017 för trafikförvaltningen inklusive AB SL och WÅAB 1(2) CRO Handläggare Anders Hult 08-686 1456 anders.hult@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-12-23 Trafiknämnden 2017-01-31, punkt 6 Ärende TN 2016-1317 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Internkontrollplan 2017 för

Läs mer

Ärende 16. Nytt avtal om Sydtaxa 2.0

Ärende 16. Nytt avtal om Sydtaxa 2.0 Ärende 16 Nytt avtal om Sydtaxa 2.0 TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (3) Landstinget i Kalmar län Kalmar Länstrafik Datum 2018-11-01 Diarienummer 180933 Regionfullmäktige Nytt avtal om Sydtaxa 2.0 Förslag till

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2018:18 LS 2017-0339 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2017:2 av Malin Fijen Pacsay m.fl. (MP) om kombinerad mobilitet behov av anpassningar av biljetter från fysiskt kort till molnet,

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:21 1 (10) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Kompensation till SL:s resenärer Föredragande landstingsråd: Catharina Elmsäter-Svärd Ärendet AB Storstockholms Lokaltrafik anhåller om kompensation

Läs mer

Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta

Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta 1(3) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-09-15 Trafiknämnden 2017-10-24, punkt 8 Ärende TN 2017-1165 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Överenskommelse

Läs mer

Beslut om att förlänga uppdragsavtal avseende busstrafik i Norrtälje (E19B)

Beslut om att förlänga uppdragsavtal avseende busstrafik i Norrtälje (E19B) 1(4) Handläggare Sara Catoni 08-686 1937 sara.catoni@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2016-09-27, punkt 11 Ärende Infosäkerhetsklass Beslut om att förlänga uppdragsavtal avseende busstrafik i Norrtälje

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Patrik Engfors Verksamhetsutvecklare 0451-288 631 Patrik.Engfors@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-02-06 Dnr 1602931 1 (5) Kollektivtrafiknämnden Biljetter och priser Skånetrafiken

Läs mer

Förslag till beslut om priser och nivå på rabatter för Sörmlandstaxan

Förslag till beslut om priser och nivå på rabatter för Sörmlandstaxan Kommunstyrelsen 2016-05-12 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF2016:339 Eva Lehto 016-710 54 51 1 (4) Kommunstyrelsen Förslag till beslut om priser och nivå på rabatter för Sörmlandstaxan

Läs mer

Beslut om övergripande utredningar till befintligt

Beslut om övergripande utredningar till befintligt 1(5) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2019-04-29 Trafiknämnden 2019-06-18, punkt 7 Ärende TN 2015-0990 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Beslut

Läs mer

Information om trafikförvaltningens kundservicestrategi

Information om trafikförvaltningens kundservicestrategi 1(3) Strategisk utveckling Planering Handläggare Jens Plambeck 08 686 16 51 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-09-25 Version Trafiknämnden 2014-10-07, info punkt 17 Ärende/Dok. id. SL 2014-0869

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:27 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2007:32 av Lars Dahlberg m.fl. (s) om SL-taxan och kommande utredning Föredragande landstingsråd: Christer G Wennerholm Ärendet Motionärerna

Läs mer

PM - Förenkling och utveckling av biljettsystem, betalsystem och öppen trafikinformationsdata

PM - Förenkling och utveckling av biljettsystem, betalsystem och öppen trafikinformationsdata 1(24) Handläggare Jens Plambeck PM - Förenkling och utveckling av biljettsystem, betalsystem och öppen trafikinformationsdata Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen 105 73 Stockholm Leveransadress:

Läs mer

Beslut om att färdtjänstkort ska vara giltigt som biljett i Waxholmsbolagets trafik

Beslut om att färdtjänstkort ska vara giltigt som biljett i Waxholmsbolagets trafik Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2013-11-14 LS 1311-1437 LANDSTINGSSTYRELSEN 1 3-11- 1 9 0 0 0 4 9 * Landstingsstyrelsen Beslut om att färdtjänstkort ska vara giltigt

Läs mer

Presidium - Nämnd för Trafik, infrastruktur och mijö

Presidium - Nämnd för Trafik, infrastruktur och mijö PROTOKOLL UTDRAG Presidium - Nämnd för Trafik, infrastruktur och mijö Tid: 2016-05-18 08:30-10:50 Plats: Regionens hus, sal B 9 Justering av biljett priser Diarienummer: RJL 2016/1452 Beslut Presidet föreslår

Läs mer

Förslag till beslut om inledande av upphandling av betalväxeltjänst till e- handlade biljetter

Förslag till beslut om inledande av upphandling av betalväxeltjänst till e- handlade biljetter 1(5) Handläggare Sara Catoni 08-6861937 sara.catoni@sll.se Trafiknämnden 2017-02-21, punkt 7 Förslag till beslut om inledande av upphandling av betalväxeltjänst till e- handlade biljetter beskrivning Idag

Läs mer

Nytt zonbaserat biljettsystem

Nytt zonbaserat biljettsystem 1(15) 2007-01-02 Styrelsen Nytt zonbaserat biljettsystem Bakgrund Enligt beslut i Landstingsfullmäktige kommer SL att övergå till ett zonbaserat prissystem. Bakgrunden är en önskan att priset ska öka i

Läs mer

Förslag till Trafiksäkerhetspolicy för sjötrafiken inom trafikförvaltningen

Förslag till Trafiksäkerhetspolicy för sjötrafiken inom trafikförvaltningen 1(2) Handläggare 08-686 1885 lars.ericsson@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-10-16 Trafiknämnden 2018-11-06, punkt 9 Ärende Infosäkerhetsklass Förslag till Trafiksäkerhetspolicy för sjötrafiken inom trafikförvaltningen

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för kollektivtrafik på vatten i Stockholms mellanskärgård

Beslut om allmän trafikplikt för kollektivtrafik på vatten i Stockholms mellanskärgård 1(5) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-18 Trafiknämnden 2017-11-21, punkt 7 Ärende TN 2017-1452 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Beslut om allmän

Läs mer

Prisjusteringar Trafik- och samhällsplaneringsnämnden. Riktlinjer

Prisjusteringar Trafik- och samhällsplaneringsnämnden. Riktlinjer Prisjusteringar 2016 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden 2015-12-03 Öka intäkten från tätort Riktlinjer Styr försiktigt från enkelbiljett mot dygnsbiljett Långsiktig styrning av enkelbiljettspriset mot

Läs mer

Yttrande över motion 2017:15 av Malin Fijen Pacsay (MP) om värdet av att miljömärka kollektivtrafiken

Yttrande över motion 2017:15 av Malin Fijen Pacsay (MP) om värdet av att miljömärka kollektivtrafiken 1(3) Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2017-10-24, punkt 10 Yttrande över motion 2017:15 av Malin Fijen Pacsay (MP) om värdet av att miljömärka kollektivtrafiken beskrivning

Läs mer

Information om kollektivtrafiken under Slussens ombyggnad

Information om kollektivtrafiken under Slussens ombyggnad 1(1) Handläggare Malin Ingemarson 08-686 3746 malin.ingemarson@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2014-10-07, info punkt 19 SL 2014-2176 Information om kollektivtrafiken under Slussens ombyggnad Ärendebeskrivning

Läs mer

Beslut om genomförande av upphandling som avser nytt systemstöd för kundtjänst och försäljning

Beslut om genomförande av upphandling som avser nytt systemstöd för kundtjänst och försäljning 1(5) Ragna Forslund 08-686 1959 ragna.forslund@sll.se Trafiknämnden 2016-11-29, punkt 9 Beslut om genomförande av upphandling som avser nytt systemstöd för kundtjänst och försäljning beskrivning Beslut

Läs mer

Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen

Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen 1(6) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, punkt 27 Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen Ärendebeskrivning

Läs mer

Fastighetsförsäljning av befintlig bussdepå samt planprocess för ny bussdepå i Ekerö kommun

Fastighetsförsäljning av befintlig bussdepå samt planprocess för ny bussdepå i Ekerö kommun 1(3) Strategisk Utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-08-19 Version Trafiknämnden 2014-09-23, punkt 10 Diarienummer SL 2014-1889 Infosäk. klass K1

Läs mer

Framtidens kollektivtrafik i Stockholm

Framtidens kollektivtrafik i Stockholm KORTVERSION Framtidens kollektivtrafik i Stockholm REGIONALT TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM FÖR STOCKHOLMSREGIONEN Vad är trafikförsörjningsprogrammet? Trafikförsörjningsprogrammet är det viktigaste styrande

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Norrtälje

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Norrtälje 1(9) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2019-01-24 Trafiknämnden 2019-02-19, punkt 11 Ärende Infosäkerhetsklass Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Norrtälje

Läs mer

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande samt nedanstående underlag;

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande samt nedanstående underlag; 1(3) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-10-23 Trafiknämnden 2018-12-04, punkt 9 Ärende TN 2018-1298 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Överenskommelse

Läs mer

Yttrande över förslag avseende användning av logotyp Region Stockholm

Yttrande över förslag avseende användning av logotyp Region Stockholm 1(2) Handläggare Suss Forssman Thullberg susanne.forssman-thullberg@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2019-01-12 Trafiknämnden 2019-01-29, punkt 10 Ärende TN 2018-1833 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Yttrande över

Läs mer

125 Godkännande av beslut om priser och nivå på rabatter för kommande Sörmlandstaxan (KSKF/2016:339)

125 Godkännande av beslut om priser och nivå på rabatter för kommande Sörmlandstaxan (KSKF/2016:339) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-05-31 Sida 1(2) 125 Godkännande av beslut om priser och nivå på rabatter för kommande Sörmlandstaxan (KSKF/2016:339) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Regionalt Skärgårdsråd 15 feb 2018

Regionalt Skärgårdsråd 15 feb 2018 1 Regionalt Skärgårdsråd 15 feb 2018 Åsa Tivelius Jonathan Pertot Mats Ellman 2 Regionalt skärgårdsråd 15 februari Trafik i vår 2018 Nord / Syd E39, Trafikupphandling i mellersta skärgården SL Taxa i WÅAB

Läs mer