Klicka på menyknapp Flexa till rätt läge. I exemplet ovan kan nyckelhöjder ändras i både kanal 2 och kanal 7.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Klicka på menyknapp Flexa till rätt läge. I exemplet ovan kan nyckelhöjder ändras i både kanal 2 och kanal 7."

Transkript

1 Sidan 1 av 11 CW KeyDesign Administration av flexade nycklar Metod att visa nyckelflexstatus i KeyDesign Flexning av en nyckel görs via funktion nyckeldelning (CTRL_F10 i schemat eller F10 i nyckellistan) Klicka på menyknapp Flexa till rätt läge. I exemplet ovan kan nyckelhöjder ändras i både kanal 2 och kanal 7. Nyckels stämpling efter flexning betecknas t ex X3 /F2. Ändra inte beteckning (stämplingen) i meny Nyckelegenskaper. Om man direkt i låsschema och nyckellista vill kunna se aktuell flexstatus ska man aktivera detta en gång för alla via meny Arkiv / Inställningar. Visa nyckelflexstatus i rapporter och schema. Detta gäller då för alla låssystem med flex.

2 Sidan 2 av 11 Obs! Denna inställning sparas i den s.k. inifilen, och om ni är flera användare och har flera inifiler är det lämpligt att alla har samma inställning. När du gjort denna inställning måste du starta om KeyDesign. Om du är osäker på hur detta fungerar, se vidare i installationsdokumentationen. Normalt är det endast systemadministratören som ska göra denna inställning. Det förekommer att användare i KeyDesigns föregångare Generalen gjort motsvarande notering manuellt genom att skriva in /F2 eller /F3 direkt efter stämpling. Detta krävdes i Generalen för att man direkt i schemat skulle se att nyckeln var flexad, vilket många användare tyckte var viktigt. Detta krävde två separata operationer i Generalen (dels flexa delningen och dels ändra stämpling) med risk för att man inte alltid genomförde båda. Längre ner i texten i detta dokument finns en instruktion om vad som måste beaktas när man aktiverat automatisk redovisning av flex och det sedan tidigare finns manuella noteringar - som man rimligen bör ta bort. I praktiken fungerar det inte så bra att fortsätta med den manuella metoden i KeyDesign. Då måste man för varje mindre ändring (t ex ersättning av förlorad nyckel) alltid göra en export till Leverantören, som dessutom då får ett merarbete med att rensa bort omflexade nycklar. KeyDesign utan visning av flexstatus Det går självfallet att låta bli att redovisa flexstatus om man absolut inte vill. Om man inte bockar i nyckelflexadministration i Inställningar Övrigt så visas aldrig /F2 /F3. Dock ändras delningshöjd i flexkanalerna vid flexning. Skulle man tidigare ha använt manuella noteringar så är det orimligt att sluta med detta och bara låta dem ligga kvar utan att då också aktivera automatiken. Då kommer felaktig statusinformation att visas efter omflexning, dvs nyckelhöjd stämmer inte med redovisad flexstatus. För fabrikat Alfa/Gege är manuell redovisning av flex inte tillåtet i KeyDesign 2.0 Hur man plockar bort manuell flexstatus beskriv separat längre fram. Antal lika nycklar Utöver det som huvudsakligen beskrivs i detta dokument, dvs redovisning av flexstatus, tänk på att: Vid varje flexning kvarstår det antal nycklar som är registrerade på den oflexade nyckeln, eller på /F2 om vi flexar från /F2 till /F3. Vid behov måste du ändra detta antal manuellt. Det är alltid låssmeden som ansvarar för att hålla reda på antal nycklar och eventuell flexning. Detta gäller oavsett om det gäller flexade eller andra nycklar.

3 Sidan 3 av 11 När flexningsmöjligheten är uttömd Om en nyckel L8 /F3 (t ex) har förlorats måste du beställa ny nyckeldelning L8A (oflexad) från din leverantör (gäller ej låssmedsberäknade system). Om du gör det genom att stämpla om L8 tilll8a själv kommer det inte att skapas några bevakade nycklar efter importen. Kontrollera då också att flex-statusen är korrekt (oflexat) för den nya nyckeln. Om du inte gör omstämplingen utan bara importerar nya delningar från leverantören kommer din gamla nyckel L8 /F3 att läggas under bevakade och nya L8A tar då den tidigare platsen i låsschemat. I båda fallen måste du också själv kontrollera nyckelantal och flexstatus. Hur du ska hantera detta - om du gör omstämplingen eller om detta görs av din leverantör är en fråga mellan er. KeyDesign tillåter båda alternativen. Visning i menyer och rapporter i automatvarianten Alla rapporter och menyvisningar kommer nu att redovisa Flexsstatus /F2 /F3 med undantag av menyerna nyckelegenskaper och nyckeldelning Där redovisas endast grundstämplingen. I nyckellistan (flik Nycklar) visas stämpel+flex (1L2 /F2) i menyn visas endast flexhöjd I Låsschemat visas stämpel+flex i Nyckelegenskaper endast stämpel

4 Sidan 4 av 11 Och i rapporten för nyckeldelningar (t ex) visas Export av nycklar till fil för tillverkning (Silca eller motsvarande) Flexnotationen (/F2) ingår normalt inte i stämpelinformationen till Silca. Beteckningen /F2 brukar stämplas manuellt på baksidan. Export / Import mellan låssmed och systemleverantör Det finns i princip inga problem i samband med att ett låssystem skickas till leverantör för att revideras. Vid uppdaterad import av ett låssystem, när systemet kommer tillbaka reviderat, är eventuell flexning (ändrad delning) som gjorts på nyckel under tiden systemet legat hos låssmeden skyddad. Det innebär självklart också att du alltid när du flexar en nyckel måste göra det i din egen installation av KeyDesign. Det räcker inte att kontakta fabrikanten och beställa flexning per telefon utan låssmeden måste själv göra flexregistreringen i KeyDesign, även om fabrikanten ska tillverka nyckeln. Det är (återigen) alltid låssmeden som ansvarar för att hålla reda på antal nycklar och eventuell flexning av dessa. Dock, om du har manuell registrering av flexstatus sedan tidigare finns risk för en del problem. Se vidare på nästa sida.

5 Sidan 5 av 11 Instruktion för den som tidigare använt manuell flexnotering och nu ska byta Vad är problemet? När du skickar in ett låssystem till din leverantör, eller tar emot ett sådant förutsätts att nyckel- och cylinderstämplingar stämmer överens. Nycklar vars stämpling (inkl manuell flexnotering) som du har men som inte finns i inkommande importfil kommer att hamna under Bevakade. Bilden nedan visar ett exempel där bara manuell notering används och uppdaterad import har gjorts med Importfil från leverantören. Låssmeden har i detta fall ändrat flexning efter att låsschemat senast har skickats till leverantören: Leverantörens flexstatus läggs in på normal plats i schemat och låssmedens (den korrekta) hamnar under bevakade. Oftast kan man radera alla bevakade nycklar, i detta fall skulle det vara helt fel. Felet måste justeras, vilket kräver Alt 1 - Slå sönder sammandrag (i detta fall när sammandrag används) - Radera 1L2/F2 och 1L4 - Flytta in 1L2/F3 och 1L4/F2 på rätt plats i schemat - Återskapa sammandraget för nycklarna. Detta krävs om cylindrar är sammandrag. Alt 2 är oftast lite enklare - Kontrollera alla bevakade nycklar. Vilka är bevakade på grund av flexning? - Flexa om motsvarande nycklar på originalplatsen, dvs delningar ändras - Kontrollera att antal är korrekt - Och skriv in manuell flexnotering. - Radera bevakade. Ett liknande fel kan inträffa hos din leverantör när du skickar ett låssystem till denne och flexning med manuell hantering har gjorts mellan exporttillfällena.

6 Sidan 6 av 11 Även om man inte har kommunicerat med leverantören kan redovisningen bli underlig. Antag att man tidigare använt manuell notering och nu kompletterat med automatisk, utan att rensa den manuella notationen. Till en början kan det se ut så här: Nu visas både manuell och automatisk notation, dvs /F2 visas dubbelt. Det är kanske inte så snyggt, men det fungerar ganska bra ändå, inga felrisker. Nu flexar vi till /F3 och litar på automatiken: Detta är ganska förvillande, men det kan möjligen fungera ändå.

7 Sidan 7 av 11 Skulle man ha registrerat fel och backar bort flexen helt blir det så här: Den manuella noteringen finns kvar fast nyckeln är oflexad. Rimligen tror man att det är en flexad nyckel (om man inte kontrollerar delningen) fast det inte är så. I detta fall är det stor risk för felhantering. Dessa detaljer gör att man lämpligen ska rensa sina manuella noteringar, och då gärna även för låssystem som man har egen beräkningsrätt på, dvs även då någon kommunikation med leverantör är inte aktuell. Ersätt manuell flexnotering med automatisk Av de skäl som beskrivs i förra stycket bör manuell flexnotering avvecklas vid lämpligt tillfälle. Detta kan göras för ett låssystem i taget. För låssystem av fabrikat Alfa/GeGe Flex/Zemiflex/Reflex är detta ett absolut krav från och med KeyDesign v 2.0. Detta bör göras löpande vid första servicetillfälle. KeyDesign kommer att påminna om att detta behöver göras. 1 Aktivera automatisk flexnotation via Arkiv/Inställningar i KeyDesign Aktivera automatiken via Arkiv/Inställningar/Övrigt (bild på sid 1 i detta dokument). När du aktiverat automatiken kan du göra så här om du inte har möjlighet att gå igenom alla låssystem med flexnoteringar direkt. Låt tillsvidare dina manuella noteringar ligga kvar. Du får då dubbel redovisning, t ex L3 /F2 /F2, men du kan detta bero tills du verkligen måste ändra. När du första gången (per låssystem) flexar vidare, från /F2 till /F3 är det lämpligt att agera. Om du inget gör kommer din redovisning att vara L3 /F2 /F3 vilket ju är förvillande, även om en invigd person bör förstå vad det betyder.

8 Sidan 8 av 11 Om du av någon skulle ångra flex och gå tillbaka från /F2 till oflexat, är det självklart olämpligt att stämplingen finns manuellt redovisad som /F2. Om inte förr så då måste du nu rimligen ta i problemet för just detta låssystem. Detsamma gäller när flexningen är slut och du måste lägga om till L3A. 2 Ta bort de manuella noteringarna för ett låssystem Det verkligt stora problemet uppstår när du ska skicka in låssystemet till din leverantör (leverantören kommer att drabbas) eller om du tar emot ett reviderat låsschema utan att du just dessförinnan skickat låssystemet till leverantören (du kommer att drabbas). Se exempel vad som kan hända på sid 5 ovan. Alla poster där de manuella noteringarna inte stämmer överens mellan låssmed och leverantör kommer att ställa till det. Det är du som låssmed som måste kontakta din leverantör för att även han ska kunna agera korrekt. Skulle du missa något i hanteringen är det viktigt att du har någon form av säkerhetskopia på låssystemet. Helst ska det vara en säkerhetsskopia, men en korrekt KeyDesign-exportfil är bättre än ingenting. För fabrikat Alfa/Gege ställs från och med KeyDesign 2.0 krav på att du rensar dina manuella noteringar för att kunna skicka in låssystemet för service. Du måste då ta kontakt med dormakaba systemavdelning och informera om detta, eftersom dormakaba måste göra samma operation på sin sida, vare sig låssmeden ska skicka in systemet eller dormakaba av någon anledning behöver skicka ut detta som en första åtgärd. Så här gör du: A Ta en säkerhetskopia på låssystemet, så att du kan backa utifall det blir problem. Skriv också ut en nyckeldelningsrapport för att ha den tillgänglig. I denna rapport visas stämpling (inkl flexstatus manuellt och/eller automatiskt), delningshöjder (som man vid behov kan kontrollera mot flexstatus) och antal nycklar. B Kontrollera dina redovisade nyckelstämplingar med automatiken aktiverad. Alla nycklar skall idealt visa endera ingen flexning, t ex L8, eller aktuell flexning dubbelt (visas både manuellt och automatiskt), t ex L8 /F2 /F2. Allt annat indikerar att den manuella noteringen inte stämmer överens med flexat läge, t ex /F2 /F3 betyder /F2 manuellt noterat och /F3 enligt automatiken. Bara /F2 eller bara /F3 betyder att flexning endera är manuellt noterat utan ändring av flexhöjd eller att flexning gjorts utan notering manuellt. Du måste rimligen kolla dessa nycklar genom att även titta på delningen. Notera därefter vilket som är korrekt, så att du vid behov kan åtgärda eventuella fel senare.

9 Sidan 9 av 11 En nyckel med flexning i två kanaler (huvudnyckel+lägenhetsflex) för samma nyckel måste kontrolleras speciellt. C Ta bort alla manuella registreringar i hela systemet genom att köra specialkommandot Rensa manuella flexnoteringar. Detta val visas endast för låssystem med flex: KeyDesign kommer nu att ta bort alla manuella /F2 /F3-registreringar, och allt annat som följer efter ett /-tecken. Diverse problematik med denna funktion: En förutsättning för att du ska kunna använda detta kommando är att du inte någonstans använder tecknet / i stämplingar utöver vad avser flexnotering. Alla / och efter / följande tecken kommer att plockas bort. Skulle du ha några andra, felaktiga flexnotering, t ex F2 utan tecknet / före F2 måste du ta bort dessa en och en genom att stämpla om dessa nycklar och även informera leverantören om exakt vad du ändrat, så denne kan göra samma sak. Delningarna kommer då att raderas för dessa nycklar, men de fås tillbaka efter nästa import från leverantören. Däremot måste du registrera om flexstatus (/F2 eller /F3) för dessa i delningsmenyn (CTRL_F10) efter att ha återimporterat låssystemet med delningar från leverantören. Nu får du användning för nyckeldelningarna du skrev ut under punkt A ovan. Anm I Om det är ett låssystem som du har egen beräkningsrätt på raderas inte delningarna vid omstämpling.

10 Sidan 10 av 11 Anm II Observera att om du bara har avvikande flexnoteringar, dvs ingen /F2 eller /F3 i hela låssystemet kommer du inte att få någon blockering eller varning vid service på ett Alfa/GeGe-system och denna avvikande registrering kan då redan vara registrerad i Dormakabas nya databas. Upptäcker du ett sådant förhållande, tag kontakt med dormakaba. Anm III I undantagsfall går det inte att stämpla om (för det är ju det man gör i detta fall) nycklar som ingår i ett sammandrag, t ex om vi tar bort sista 2:an ur F2 utan / Detta gäller låssystem som är importerade från Generalen och som aldrig har kommunicerats med export/import i KeyDesign. Lös detta genom att exportera ut låssystemet och sedan importera in det igen direkt med valet uppdaterad import. Därefter kan man plocka bort suffixet F2 från stämplen. D Tag kontakt med leverantören, t ex via mail och rapportera att du har plockat bort de manuella flexnoteringarna med funktionen Rensa manuella flexnoteringar. Be leverantören att köra motsvarande procedur på samma låssystem hos sig innan han importerar det ni skickat. Detta gäller självklart inte låssystem som du själv har beräkningsrätt på. Informera också om eventuella manuella ändringar du behövt göra. Beroende på när kommunikation senast skedde kan dessa avvikelser också finnas hos leverantören eller inte. Leverantören kan välja att ta hand om dessa genom att göra samma manuella operationer som låssmeden gjort eller hantera dessa nycklar via bevakade efter import. I leverantörens fall kastas inte delningarna vid omstämpling eftersom han har beräkningsrätt på detta låssystem.

11 Sidan 11 av 11 Om du använt någon annan princip för redovisning av flexning, det har t ex förekommit exempel som A (motsvarande /F2) eller B (motsvarande /F3) som första tecken i nyckelstämplingen bör du ta kontakt med leverantören och att ni tillsammans kommer överens om hur detta ska hanteras i fortsättningen. Lämpligen behålls dessa beteckningar även om du senare flexar vidare med automatiskt /F2 /F3. E Efter dessa åtgärder kan låssystemet kommuniceras med export/import båda vägarna utan problem. Vem som exporterar låssystemet denna första gång, låssmeden eller leverantören beror på aktuell situation. Den som gör första importen måste dock kontrollera att alla nycklar blir korrekta.

Nyheter i KeyDesign & DoorDesign version 1.12

Nyheter i KeyDesign & DoorDesign version 1.12 Sidan 1 av 7 2013-12-01 Nyheter i KeyDesign & DoorDesign version 1.12 Nu finns nya versioner av KeyDesign och DoorDesign tillgängliga på www.doordesign.se Detta dokument kommenterar - nya och ändrade programfunktioner

Läs mer

Version 1.7 finns nu att hämta ner från nätet från vår hemsida www.doordesign.se

Version 1.7 finns nu att hämta ner från nätet från vår hemsida www.doordesign.se Ny version av CW KeyDesign / CW DoorDesign 2008-04 från C/W CadWare AB INFORMATION TILL LÅSSMEDER OM CW KEYDESIGN / CW DOORDESIGN UPPGRADERING till version 1.7 1 Ny programversion 1.7 Version 1.7 finns

Läs mer

Nyheter i KeyDesign & DoorDesign version 1.9

Nyheter i KeyDesign & DoorDesign version 1.9 Sidan av 7 0-0-5 Nyheter i KeyDesign & DoorDesign version.9 Nu finns nya versioner av KeyDesign och DoorDesign tillgängliga på www.doordesign.se Detta dokument kommenterar - nya och ändrade programfunktioner

Läs mer

C/W CadWare AB Nyheter i KeyDesign & DoorDesign version 1.13

C/W CadWare AB Nyheter i KeyDesign & DoorDesign version 1.13 Sidan 1 av 9 2015-03-31 Nyheter i KeyDesign & DoorDesign version 1.13 Nu finns nya versioner av KeyDesign och DoorDesign tillgängliga på www.doordesign.se Detta dokument kommenterar nya och ändrade programfunktioner

Läs mer

8 Importera/Exportera låssystem och personregister

8 Importera/Exportera låssystem och personregister 8 Importera/Exportera låssystem och personregister Import av låssystem till KeyControl kan göras från dessa låssmedsprogram: KeyDesign/DoorDesign (kdzip) Assa Security Master (prosjekt.zip) Generalen (Prosjekt.zip)

Läs mer

Sidan 1 av Kvittens/Efterbeställning av nycklar/cylindrar i KeyDesign

Sidan 1 av Kvittens/Efterbeställning av nycklar/cylindrar i KeyDesign Sidan 1 av 5 2012-03-05 Kvittens/Efterbeställning av nycklar/cylindrar i KeyDesign Funktionen är avsedd för att hantera slutkundsorder i KeyDesign, inte för låssmeders kommunikation med fabrikanterna.

Läs mer

8 Importera/Exportera låssystem och personregister

8 Importera/Exportera låssystem och personregister 8 Importera/Exportera låssystem och personregister Import/Export av låssystem kan i KeyControl göras från dessa låssmedsprogram: KeyDesign/DoorDesign Assa Security Master Generalen Vilken person som nycklarna

Läs mer

CW KeyDesign Rita låssystem, Nydesign X. LåsSystemkonstruktion

CW KeyDesign Rita låssystem, Nydesign X. LåsSystemkonstruktion CW KeyDesign Rita låssystem, Nydesign X. LåsSystemkonstruktion X.1 Skapa ett nytt låssystem Skapa nytt tomt låssystem med Redigera/Lägg till nytt låssystem : Om valet inte finns visas, aktivera först Systemhanteraren

Läs mer

Bilaga: Import- och Exportfunktioner

Bilaga: Import- och Exportfunktioner Bilaga: Import- och Exportfunktioner 1. Allmänt Import och Export av data beskrivs generellt i Kapitel 8. Import av låssystem görs regelbundet vartefter låssystemen revideras eller nya kommer till. Import

Läs mer

Sidan 1 av KeyDesign kort information om tilläggsfunktionen QuickDoor

Sidan 1 av KeyDesign kort information om tilläggsfunktionen QuickDoor Sidan 1 av 6 150507 KeyDesign kort information om tilläggsfunktionen QuickDoor Varför använda QuickDoor? I KeyDesign är möjligheten att registrera dörr- och rumsinformation utöver låsning begränsad. Det

Läs mer

Bilaga: KeyControl Satellit

Bilaga: KeyControl Satellit Bilaga: KeyControl Satellit 1. KeyControl Satellit Beskrivning av KeyControl Client-Server med tilläggsprogrammet. Förutsättningen är att centraladministrationen håller reda på alla låssystem och lämnar

Läs mer

KeyDesign kort information om tilläggsfunktion QuickDoor

KeyDesign kort information om tilläggsfunktion QuickDoor Sidan 1 av 6 KeyDesign kort information om tilläggsfunktion QuickDoor Varför ska man använda QuickDoor? I KeyDesign är möjligheten att registrera dörr- och rumsinformation utöver låsning begränsad. Det

Läs mer

Bilaga KeyControl Felsökning

Bilaga KeyControl Felsökning Bilaga: Felsökning 1. Allmänt Genom att ge så detaljerad information som möjligt om problemet och de operationer som föregick problemet underlättas supporten. Du viktigaste komponenterna är - Operativsystemet

Läs mer

Användarmanual CW KeyDesign

Användarmanual CW KeyDesign Användarmanual CW KeyDesign CW KeyDesign är avsett för att administrera befintliga låssystem (även konstruerade i andra program) samt för att projektera nya låssystem och göra nya cylindrar och nycklar.

Läs mer

När programmet är nyinstallerat finns endast en användare, SA (Systemadmininstratör), upplagd och denne har inte något lösenord.

När programmet är nyinstallerat finns endast en användare, SA (Systemadmininstratör), upplagd och denne har inte något lösenord. Inställningar i CW Door-applikationer 1. Lägga upp ny användare 1.1 Användar-ID När programmet är nyinstallerat finns endast en användare, SA (Systemadmininstratör), upplagd och denne har inte något lösenord.

Läs mer

Bilaga: Hantera Objekt

Bilaga: Hantera Objekt Bilaga: Hantera Objekt Objekt i KeyControl används för att kunna koppla nycklar till hyresobjekt alltså uthyrda lägenheter eller lokaler För varje hyresobjekt registreras de nycklar som skall lämnas ut

Läs mer

Schemala tt Export till HOGIA lo n plus

Schemala tt Export till HOGIA lo n plus Schemala tt 6.0 - Export till HOGIA lo n plus Inledning Denna lathund beskriver hur man utför export av grundschema och lönetransaktioner från Schemalätt 6.0 till HOGIA Lön plus. Lathunden visar också

Läs mer

Startdokument! Novaschem. Koppling Novaschem - Extens

Startdokument! Novaschem. Koppling Novaschem - Extens 1. Förberedande arbete Innan någon överföring startas mellan Extens och Novaschem bör Extensadministratören och schemaläggaren vara överens om benämning av klasser och grupper samt lärarsignaturer. Det

Läs mer

Från vilka klasser hämtas eleverna till undervisningsgrupperna? Vilka undervisningsgrupper kan schemaläggas samtidigt?

Från vilka klasser hämtas eleverna till undervisningsgrupperna? Vilka undervisningsgrupper kan schemaläggas samtidigt? Elevhantering Öppna elevtabellen Välj Tabell - Elev. Konstatera att elevtabellen är tom! I brist på elevinformation måste schemat få reda på följande: Från vilka klasser hämtas eleverna till undervisningsgrupperna?

Läs mer

Novaschem - Bosko IMPORT NOVASCHEM - BOSKO STOCKHOLM SKOLWEBB NOVASCHEM

Novaschem - Bosko IMPORT NOVASCHEM - BOSKO STOCKHOLM SKOLWEBB NOVASCHEM STOCKHOLM SKOLWEBB UTBILDNING SFÖRVALTNI NGEN SID 1 (6) 2010-08-19 Novaschem - Bosko Denna lathund visar ett rekommenderat arbetssätt i Novaschem och Bosko vid import av schema och elev- och läraruppgifter

Läs mer

Aktiviteter markeras som borttagna i databasen istället för att raderas

Aktiviteter markeras som borttagna i databasen istället för att raderas Vad är nytt i Easy Planning 6.61 Detta är en större uppdatering som innehåller ett antal förbättringar samt en del nya funktioner. Vi rekommenderar alla våra kunder att uppdatera till denna version. 1.

Läs mer

Bilaga Systemsäkerhet Tillgänglighet till låssystem

Bilaga Systemsäkerhet Tillgänglighet till låssystem Bilaga Systemsäkerhet Tillgänglighet till låssystem En användare har normalt tillgång till alla låssystem i sin KeyControl. Denna bilaga handlar om hur man begränsar denna tillgänglighet till vissa låssystem.

Läs mer

Elevhantering. Välj Tabell - Elev. Konstatera att elevtabellen är tom! I brist på elevinformation måste schemafilen få reda på följande:

Elevhantering. Välj Tabell - Elev. Konstatera att elevtabellen är tom! I brist på elevinformation måste schemafilen få reda på följande: Öppna elevtabellen Välj Tabell - Elev. Konstatera att elevtabellen är tom! I brist på elevinformation måste schemafilen få reda på följande: Från vilka klasser hämtas eleverna till undervisningsgrupperna?

Läs mer

KeyControl Lägga upp ett nytt låssystem och låsschema

KeyControl Lägga upp ett nytt låssystem och låsschema 9 Lägga upp ett nytt låssystem och låsschema Normalt läggs ett nytt låssystem upp genom import från låssmeden eller fabrikant, se 8.1 Importera låssystem. Det går även att lägga upp ett låssystem direkt

Läs mer

Användarmeddelande (maj 2015) Ny programversion. Version 15.2a

Användarmeddelande (maj 2015) Ny programversion. Version 15.2a Användarmeddelande (maj 2015) Ny programversion FLEX Reseräkning Bäste kund! Version 15.2a På följande sidor kan du läsa om de nyheter som har tillkommit i FLEX Reseräkning i version 15.2a. Bland nyheterna

Läs mer

Novaschem Integration. Procapita Education Grundskola

Novaschem Integration. Procapita Education Grundskola Novaschem Integration Procapita Education Grundskola Augusti 2013 Education Sida 2/15 Innehåll FÖRBEREDELSER... 3 Nytt läsår... 3 Pågående läsår... 3 Förberedelser övrigt... 3 Procapita... 4 Export från

Läs mer

Här följer en sammanställning av programförändringar i Hogia Lön version 2014.2

Här följer en sammanställning av programförändringar i Hogia Lön version 2014.2 Hogia Lön Här följer en sammanställning av programförändringar i Hogia Lön version 2014.2 Innehåll Nyheter 2014.2... 1 Bilförmånsberäkning... 1 Anställningsnummer i anställdaregistret... 2 Uppdaterat filformat

Läs mer

E-följesedel Elektronisk följesedel

E-följesedel Elektronisk följesedel E-följesedel Elektronisk följesedel När du handlar hos grossist kan du elektroniskt överföra allt material från följesedeln till ordern i Scrollan. Prissatt och klart för fakturering. E-följesedel är en

Läs mer

Bilaga: Nyckelmottagning

Bilaga: Nyckelmottagning Bilaga: Nyckelmottagning Med tillägget Nyckelmottagning till KeyControl kan man registrera nycklar som lämnas in och vem som lämnat in dessa samt sedan lämna ut nycklarna till egen personal. Detta är avsett

Läs mer

Nycklar kan i princip delas in i tre huvudgrupper

Nycklar kan i princip delas in i tre huvudgrupper Nycklar kan i princip delas in i tre huvudgrupper Nycklar utan kopieringsspärr - Nycklar som fritt kan kopieras eller tillverkas utan krav på legitimation, rekvisition eller några som helst säkerhetsrutiner.

Läs mer

Kom igång med Digilärserien

Kom igång med Digilärserien Kom igång med Digilärserien Administrera dina digitala läromedel Kom igång med Mina sidor 1 Välkommen till Digilär! Här går vi igenom alla administrativa steg för att komma igång med dina läromedel från

Läs mer

MeOS på KM Handledning 1.0

MeOS på KM Handledning 1.0 1 MeOS på KM Handledning 1.0 Denna handledning är till hjälp för dig som skall arrangera KM. Du behöver inte ha någon erfarenhet utav MeOS eller tidtagning med hjälp utav Sportident. En viss datorvana

Läs mer

ViktoriaBoule Manual. Manual. ViktoriaBoule Programmets startsida

ViktoriaBoule Manual. Manual. ViktoriaBoule Programmets startsida Manual ViktoriaBoule 4.0 www.viktoriaboule.se Programmets startsida 1 1 Inledning ViktoriaBoule är ett lättanvänt dataprogram för administration av bouletävlingar. Programmet följer Bouleregler för veteraner

Läs mer

Skapa Aktiviteter, Möten, Affärsmöjligheter, Offert-/Orderrader samt Leveranser (utöver Företag och Kontaktpersonsdata).

Skapa Aktiviteter, Möten, Affärsmöjligheter, Offert-/Orderrader samt Leveranser (utöver Företag och Kontaktpersonsdata). Dataimport Introduktion Funktionen Dataimport i webcrm är anpassad för att: Importera data från en befintlig databas eller ny datafil. Uppdatera/skriva över befintlig data med ny data. Skapa Aktiviteter,

Läs mer

Årsskiftesrutiner för Kontek Travel 1 (8) Kontek Travel

Årsskiftesrutiner för Kontek Travel 1 (8) Kontek Travel 1 (8) Kontek Travel Årsskiftesrutiner 2017 2 (8) Det börjar närma sig årsbyte i Kontek Travel. Här finner du instruktioner om hur du förbereder programmet för det nya året och hur du genomför årsbytet.

Läs mer

Manual. ViktoriaBoule Programmets startsida

Manual. ViktoriaBoule Programmets startsida Manual ViktoriaBoule 4.0 www.viktoriaboule.se Programmets startsida Från och med 2018-01-01 är ViktoriaBoule en Fri programvara. Detta betyder att vem som helst får använda ViktoriaBoule utan kostnad.

Läs mer

ICAP Karl Johansgatan 42 www.icap.nu. Individual Computer Applications AB 414 59 Göteborg 031-704 30 99 Sida 1

ICAP Karl Johansgatan 42 www.icap.nu. Individual Computer Applications AB 414 59 Göteborg 031-704 30 99 Sida 1 Snabbguide Duxbury Braille Translator Individual Computer Applications AB 414 59 Göteborg 031-704 30 99 Sida 1 Innehåll Installation... 3 Installera SWIFT mall för Word... 7 Anpassa DBT... 8 Registrera

Läs mer

Beskrivningen stödjer funktion ver. 1.9.0.0

Beskrivningen stödjer funktion ver. 1.9.0.0 Beskrivningen stödjer funktion ver. 1.9.0.0 2 Viktigt att tänka på! RF Import version stödjer både registrering av fulla personnummer hos Idrott Online och personer som enbart har födelsesummer (inte fyra

Läs mer

Manual för Readsoft Online Admin användare

Manual för Readsoft Online Admin användare Hogia Performance Management AB Manual för Readsoft Online Admin användare Användarinstruktion för administratörer i Readsoft Online 0 Innehåll Administratör i Readsoft Online... 2 Välkommen till Readsoft

Läs mer

MBX Mobilapp. Inloggning. Mobilapplikationens huvudmeny. MBX Mobilapp - 2016

MBX Mobilapp. Inloggning. Mobilapplikationens huvudmeny. MBX Mobilapp - 2016 MBX Mobilapp MBX mobilapplikation finns både för Android och iphone, och gränssnittet är i princip detsamma på de båda plattformarna. I detta dokument används skärmbilder från Android. Inloggning För att

Läs mer

Vid problem med programmet kontakta alltid C/W Cadware AB på telefon 08-522 04 640

Vid problem med programmet kontakta alltid C/W Cadware AB på telefon 08-522 04 640 Installation av CW KeyDesign/DoorDesign Detta program görs och underhålls av C/W CadWare AB. CW KeyDesign/Doordesign säljs alltid med underhållsavtal med telefonsupport samt programuppdateringar på websidan:

Läs mer

Uppdateringsguide 200X.X => 2010.1

Uppdateringsguide 200X.X => 2010.1 Uppdateringsguide 200X.X => 2010.1 Inledning Från och med version 2010.1 finns möjlighet att installera Tidbok på en server och sedan låta alla användare jobba mot denna installation I detta dokument finns

Läs mer

LB-rutin i ADJob 5.0. ADJob 5.0 ADJob Nordic AB Alla rättigheter förbehålls.

LB-rutin i ADJob 5.0. ADJob 5.0 ADJob Nordic AB Alla rättigheter förbehålls. LB-rutin i ADJob 5.0 ADJob 5.0 ADJob Nordic AB 1985-2018. Alla rättigheter förbehålls. Programmet ADJob med dokumentation levereras under licens och får enbart användas och kopieras i enlighet med de villkor

Läs mer

LB-rutin i ADJob 4.5. ADJob 4.5 ADJob Nordic AB 1985-2013. Alla rättigheter förbehålls.

LB-rutin i ADJob 4.5. ADJob 4.5 ADJob Nordic AB 1985-2013. Alla rättigheter förbehålls. LB-rutin i ADJob 4.5 ADJob 4.5 ADJob Nordic AB 1985-2013. Alla rättigheter förbehålls. Programmet ADJob med dokumentation levereras under licens och får enbart användas och kopieras i enlighet med de villkor

Läs mer

CSN-rapportering, gymnasiet

CSN-rapportering, gymnasiet CSN-rapportering, gymnasiet Förutsättning, modul CSN. Förberedelser Göra inställningar i enhetsregistret 1. Välj Organisation Enhet 2. Sök efter rätt enhet, dvs den enhet eleverna som ska rapporteras tillhör.

Läs mer

Bilaga Personsäkerhet Tillgänglighet till olika grupper av personer

Bilaga Personsäkerhet Tillgänglighet till olika grupper av personer Bilaga Personsäkerhet Tillgänglighet till olika grupper av personer Denna text beskriver hur man begränsar en användares tillgång till olika grupper i personregistret och gäller endast version KeyControl

Läs mer

GPDR personuppgifter i Artologik EZbooking

GPDR personuppgifter i Artologik EZbooking GPDR personuppgifter i Artologik EZbooking Läs mer www.artologik.com/se/ezbooking.aspx Kontakta oss www.artologik.com/se/kontakt.aspx Table of content GDPR personuppgifter I Artologik EZbooking... 3 Vilken

Läs mer

Smartair System. TS1000 Version 4.23

Smartair System. TS1000 Version 4.23 Smartair System TS1000 Version 4.23 Denna manual är ett komplement till: 2069-1001 Smartair System Installations och driftsättningsmanual version 4.20A Denna manual beskriver nyheter i Smartair TS1000

Läs mer

Inläsning av bokföringsorder via Excelerator

Inläsning av bokföringsorder via Excelerator Inläsning av bokföringsorder via Excelerator EA mailar ut mallar till redovisningsansvariga. Spara mallen lokalt på er dator eller på ert lokala nätverk. Öppna Appcenter via https://appcenter.user.ki.se/rdweb/pages/en-

Läs mer

Användarmanual för Pagero Kryptering

Användarmanual för Pagero Kryptering för Pagero Kryptering Version 1.1-1 - Allmänt... 3 Kryptering av filer... 3 Dekryptering av filer... 3 Installation... 4 Inställningar... 5 Skapa nycklar... 6 Lägg till kataloger för övervakning... 6 Lägg

Läs mer

Användarmeddelande (januari 2014) Ny programversion. Version 14.1a

Användarmeddelande (januari 2014) Ny programversion. Version 14.1a Användarmeddelande (januari 2014) Ny programversion FLEX Tidredovisning Version 14.1a Bäste kund! På följande sidor kan du läsa om de nyheter som har tillkommit i FLEX Tidredovisning under 2013. Bland

Läs mer

Funktionsbeskrivning

Funktionsbeskrivning 1(20) Funktionsbeskrivning Import från RF - Aktivitetsstöd Beskrivningen stödjer funktion per 20120916 2(20) Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Viktigt att tänka på!...3 1. Syfte...4 2. Funktionsbeskrivning

Läs mer

Fortnox. För att aktivera bokföring genom Fortnox för er förening finns dessa krav:

Fortnox. För att aktivera bokföring genom Fortnox för er förening finns dessa krav: Krav Fortnox För att aktivera bokföring genom Fortnox för er förening finns dessa krav: Föreningen ska ha en ordförande och en kassör registrerad i IdrottOnline, båda två personerna måste ha en e-postadress

Läs mer

Bilaga: KeyControl CAD

Bilaga: KeyControl CAD Bilaga: KeyControl CAD KeyControl Cad är en variant av KeyControl som körs tillsammans med ett fastighetsprogram med ritningsstöd, så att dörrar kan redovisas på cad-ritning med länkar till KeyControl.

Läs mer

Med CW DoorDesign registreras all beslagning på dörren. För att hantera låsning och låsning mot dörr se manualen för CW KeyDesign.

Med CW DoorDesign registreras all beslagning på dörren. För att hantera låsning och låsning mot dörr se manualen för CW KeyDesign. CW Door Design Med CW DoorDesign registreras all beslagning på dörren. För att hantera låsning och låsning mot dörr se manualen för CW KeyDesign. Programdelar CW DoorDesign innehåller två delar: Låssystem

Läs mer

Användarmeddelande (maj 2013) Ny programversion. Version 13.2a

Användarmeddelande (maj 2013) Ny programversion. Version 13.2a Användarmeddelande (maj 2013) Ny programversion FLEX Tidredovisning Version 13.2a Bäste Kund! På följande sidor kan du läsa om de nyheter som har tillkommit i FLEX Tidredovisning i version 13.2a. Bland

Läs mer

Bilaga: Användarrättigheter

Bilaga: Användarrättigheter Bilaga: Användarrättigheter Denna bilaga kommenterar vilken rättigheter som systemadministratören lämpligen delar ut till olika typer av användare. Till programversionen KeyControl CS finns också tilläggsfunktionen

Läs mer

MM2 Låntagarimport. Manual för hantering av låntagarimport. Bibliotekscentrum Sverige AB - www.bibliotekscentrum.se Sid 1 av 29

MM2 Låntagarimport. Manual för hantering av låntagarimport. Bibliotekscentrum Sverige AB - www.bibliotekscentrum.se Sid 1 av 29 MM2 Låntagarimport Manual för hantering av låntagarimport Bibliotekscentrum Sverige AB - www.bibliotekscentrum.se Sid 1 av 29 Innehållsförteckning INLEDNING... 3 IMPORTERA LÅNTAGARE: ÖVERSIKT... 4 FÖRBEREDELSER...

Läs mer

Aktivitetsstöd Importfunktion

Aktivitetsstöd Importfunktion Utbildningsmaterial Aktivitetsstöd Importfunktion Sidan 1 (20) Datum: 2011-10-05 Version 1.2 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Importera en fil med medlemmar i Aktivitetsstöd... 4 3. Lägga till

Läs mer

Händelseförlopp felrapportering

Händelseförlopp felrapportering Händelseförlopp felrapportering Ett typiskt händelseförlopp vid felrapportering. Fordonsförare Zenit administratör Verkstad Ett problem med fordonet uppstår Rapporterar felet Beslut om åtgärd ska tas Begär

Läs mer

Nyheter i dricks. Funktionen Trunk försvinner och ersätts av två nya funktioner:

Nyheter i dricks. Funktionen Trunk försvinner och ersätts av två nya funktioner: Nyheter i dricks Tisdagen den 17/10 släpps en ny version av dricks med en hel del förbättringar men också nya funktioner. NYHETER NYTT UTSEENDE Vi har förbättrat vyerna vid fördelning. Nu syns varje dag

Läs mer

KeyControl Utskrifter och historik

KeyControl Utskrifter och historik 4 Utskrifter och historik 4.1 Utskrifter Det har stor betydelse var i programmet man står när man gör sina utskrifter. En markerad nyckel eller person kommer att visas i utskriftsmenyn och då finns det

Läs mer

UochM Kundsupport 1. Du har fått ett e-mail från UochM med följande information (har du inte fått det så kontaktar du UochM):

UochM Kundsupport 1. Du har fått ett e-mail från UochM med följande information (har du inte fått det så kontaktar du UochM): UochM Kundsupport 1 Lägg till ett nytt e-postkonto Du har fått ett e-mail från UochM med följande information (har du inte fått det så kontaktar du UochM): E-postkonto (t.ex. demo@uochm.com) Användarnamn

Läs mer

Innehållsförteckning. Att skapa elevkön Att arbeta med elevkön Ändra ködatum Vanliga frågor från vårdnadshavare...

Innehållsförteckning. Att skapa elevkön Att arbeta med elevkön Ändra ködatum Vanliga frågor från vårdnadshavare... Elevkö 2014-02-05 Innehållsförteckning Att skapa elevkön... 3 Att arbeta med elevkön... 5 Ändra ködatum... 9 Vanliga frågor från vårdnadshavare... 10 2 Att skapa elevkön 1. Innan arbetet med elevkön påbörjas

Läs mer

Inga uppgifter om förgröning överförs från Näsgård till SAM Internet eftersom Jordbruksverket inte öppnat för denna möjlighet.

Inga uppgifter om förgröning överförs från Näsgård till SAM Internet eftersom Jordbruksverket inte öppnat för denna möjlighet. Export till SAM Internet 2015 Förutsättningar Uppgifter från Näsgård Mark/Karta kan överföras till SAM Internet. All överföring sker via en fil som skapas i Näsgård Karta och därefter sparas på din hårddisk,

Läs mer

edwise Uppdateringsinformation vecka 04

edwise Uppdateringsinformation vecka 04 edwise Uppdateringsinformation vecka 04 Uppdateringsinformation beskriver nyheter, rättningar och andra förändringar i edwise vid uppdateringen torsdagen den 24 januari, 2013 Sida 2/13 Innehållsförteckning

Läs mer

Frågor & svar Smartbank

Frågor & svar Smartbank Frågor & svar Smartbank Smartbank få stenkoll på din vardagsekonomi Med Sveriges första Smartbank får du automatiskt koll på alla dina transaktioner varje månad. Och hjälp att förbättra din ekonomi så

Läs mer

Plugboard Guide till WooCommerce. Stöder - WooCommerce 3.x

Plugboard Guide till WooCommerce. Stöder - WooCommerce 3.x Plugboard Guide till WooCommerce Stöder - WooCommerce 3.x Vad är Plugboard? En introduktion till verktyget Plugboard är ett verktyg som hjälper dig hantera digitala flöden och sedan mellanlagra information

Läs mer

Användarmeddelande (maj 2015) Ny programversion. Version 15.2a

Användarmeddelande (maj 2015) Ny programversion. Version 15.2a Användarmeddelande (maj 2015) Ny programversion FLEX Tidredovisning Version 15.2a Bäste kund! På följande sidor kan du läsa om de nyheter som har tillkommit i FLEX Tidredovisning i version 15.2a. Bland

Läs mer

CW Plotdef - Användarbeskrivning

CW Plotdef - Användarbeskrivning C/W CadWare CW Plotdef - Användarbeskrivning NB Exempel på tillgängliga moduler. Kan variera beroende på installation. Allmänt CWPlotdef används dels för att definiera utskriftsförutsättningarna för en

Läs mer

Lathund- Skapa objekt i TimeEdit 3 på Stockholms universitet

Lathund- Skapa objekt i TimeEdit 3 på Stockholms universitet Lathund- Skapa objekt i TimeEdit 3 på Stockholms universitet Revision 4-2012-03-23 Innehållsförteckning Inledning... 3 Skapa delkurser... 5 Skapa moment... 6 Skapa grupper och undergrupper... 7 Skapa grupper...

Läs mer

1. Utlämning och Inlämning av nycklar 1.7 Utökad funktionalitet förbokning av nycklar Tilläggsmodul till KeyControl CS

1. Utlämning och Inlämning av nycklar 1.7 Utökad funktionalitet förbokning av nycklar Tilläggsmodul till KeyControl CS 1. Utlämning och Inlämning av nycklar 1.7 Utökad funktionalitet förbokning av nycklar Tilläggsmodul till KeyControl CS Ut och inlämning av nycklar i två steg. Vid utlämning: Vid inlämning: - Bokning i

Läs mer

Användarmanual Tidvis 2014-03-26

Användarmanual Tidvis 2014-03-26 Användarmanual Tidvis 2014-03-26 1 Innehåll Allmänt... 3 Funktioner i Tidvis... 4 Tidrapportera... 6 Tidrapportering när schemat inte är inlagt eller arbete sker utanför schemat... 6 Tidrapportering när

Läs mer

KeyControl Utlämning och inlämning av nycklar

KeyControl Utlämning och inlämning av nycklar 1 Utlämning och inlämning av nycklar Detta dokument avhandlar utlämning av enskilda nycklar, nycklar kan också lämnas ut som knippor men det förfarandet beskrivs i en bilaga till manualen som heter bilaga-nyckelknippor.

Läs mer

Användarmeddelande (november 2014) Ny programversion. Version 14.3a

Användarmeddelande (november 2014) Ny programversion. Version 14.3a Användarmeddelande (november 2014) Ny programversion FLEX Tidredovisning Version 14.3a Bäste kund! På följande sidor kan du läsa om de nyheter som har tillkommit i FLEX Tidredovisning under i version 14.3a.

Läs mer

3.1 Montera cylindrar i dörr med hjälp av dörrhanteraren

3.1 Montera cylindrar i dörr med hjälp av dörrhanteraren 3 Montering av cylindrar 3.1 Montera cylindrar i dörr med hjälp av dörrhanteraren 1. Välj Visa/Dörrhanteraren CTRL+D 2. Välj Anläggning, hus och våningsplan som du skall arbeta med. 3. Välj att visa omonterade

Läs mer

text iphone Snabbguide

text iphone Snabbguide Installera din mymmx: 1. Starta App Store. 2. Sök efter mymmx. 3. Välj applikationen mymmx. 4. Tryck på Gratis och därefter Installera, applikationen installeras. 5. Tryck Öppna för att starta applikationen.

Läs mer

Export till SAM Internet 2017 Manual senast ändrad Export till SAM Internet Att tänka på för vissa grödor

Export till SAM Internet 2017 Manual senast ändrad Export till SAM Internet Att tänka på för vissa grödor Export till SAM Internet 2017 Förutsättningar Uppgifter från Näsgård Mark/Karta kan överföras till SAM Internet. All överföring sker via en fil som skapas i Näsgård Karta och därefter sparas på din hårddisk,

Läs mer

Medlemsregistret i IdrottOnline

Medlemsregistret i IdrottOnline Medlemsregistret i IdrottOnline Här följer en beskrivning över hur ni lägger in era medlemmar i IdrottOnline. För att få tillgång till medlemsregistret behöver du ha rollen Huvudadministratör eller Klubbadministratör.

Läs mer

Skapa smarttelefon och registrera med Send a Key

Skapa smarttelefon och registrera med Send a Key AirKey Snabbguide Skapa smarttelefon och registrera med Send a Key På startsidan Home väljer du rutan Send a Key. Ange ett personnamn, en kod eller liknande i sökfältet. Om du vet att denna person ännu

Läs mer

Adra Match Accounts Användarmanual Förenklad

Adra Match Accounts Användarmanual Förenklad 2012 Adra Match Accounts Användarmanual Förenklad Adra Match 2012-03-30 CONTENTS Om detta dokumen... 4 Förberedelser... 5 Skapa kontoutdrag från ERP... 5 Exportera / Hämta kontoutdrag från din bank....

Läs mer

Detta är en viktig uppdatering som innehåller förbättringar och åtgärdar fel. Vi rekommenderar alla kunder att göra denna uppdatering.

Detta är en viktig uppdatering som innehåller förbättringar och åtgärdar fel. Vi rekommenderar alla kunder att göra denna uppdatering. Vad är nytt i Easy Planning 7.34 Detta är en viktig uppdatering som innehåller förbättringar och åtgärdar fel. Vi rekommenderar alla kunder att göra denna uppdatering. Nyheter 1. Automatisk import införs.

Läs mer

Implementering av GDPR i astra WEB

Implementering av GDPR i astra WEB Implementering av GDPR i astra WEB Det förekommer mycket personuppgifter och information i astra WEB. I huvudsak är det personal och elever som är målgruppen. Med GDPR har en person (kund/elev/personal)

Läs mer

Motionsorientering med Purple Pen, MeOS och Eventor på träning

Motionsorientering med Purple Pen, MeOS och Eventor på träning Sida 1 av 21 Motionsorientering med Purple Pen, MeOS och Eventor på träning Innehållsförteckning Sportident för träning... 1 Utrustning... 1 Användning... 2 Lägg banorna i Purple Pen... 2 Rekommenderade

Läs mer

Månadsmätning och timmesmätning Hantering av dubbellagring samt planerade övergångar mellan avläsningsintervallen

Månadsmätning och timmesmätning Hantering av dubbellagring samt planerade övergångar mellan avläsningsintervallen LATHUND VITEC Månadsmätning och timmesmätning Hantering av dubbellagring samt planerade övergångar mellan avläsningsintervallen VITEC Affärsområde Fastighet www.vitec.se infofastighet@vitec.se Växel 090-15

Läs mer

Användarmeddelande (september 2014) Ny programversion. Flex HRM Travel. Version 14.2a

Användarmeddelande (september 2014) Ny programversion. Flex HRM Travel. Version 14.2a Användarmeddelande (september 2014) Ny programversion Flex HRM Travel Bäste kund! Version 14.2a På följande sidor kan du läsa om de nyheter som har tillkommit i FLEX HRM Travel i version 14.2a. Bland nyheterna

Läs mer

Sida 1 av 12. WSB Biodling. Manual V.1.1. http://www.wermdobiodlare.se

Sida 1 av 12. WSB Biodling. Manual V.1.1. http://www.wermdobiodlare.se Sida 1 av 12 WSB Biodling Manual V.1.1 Sida 2 av 12 Översikt: WSB Biodling är en app som hjälper dig med olika saker inom biodlingen. Nyheter i denna version är möjlighet att skapa skötselkort och dokumentera

Läs mer

Användarmanual Pagero Connect 2.0

Användarmanual Pagero Connect 2.0 Användarmanual Pagero Connect 2.0 Innehåll 1. Grundläggande information... 3 1.1 Aktivera ditt Pagero Onlinekonto... 3 1.2 Ladda ner Pagero Connect 2.0... 3 1.3 Startsida... 4 1.4 Minimerad vy... 5 1.5

Läs mer

Tidtagning med Eresults Lite programmet

Tidtagning med Eresults Lite programmet Tidtagning med Eresults Lite programmet Till en början: Börja med att anlsuta i EMIT läsaren till datorn genom att plugga in den gråa USB kabeln till USBporten där det står EMIT -> Starta sedan EResults

Läs mer

GDPR personuppgifter i Artologik Survey&Report

GDPR personuppgifter i Artologik Survey&Report Läs mer https://www.artologik.com/se/surveyandreport.aspx Kontakta oss https://www.artologik.com/se/kontakt.aspx Innehållsförteckning GDPR personuppgifter i Artologik Survey&Report... 3 Personuppgifter

Läs mer

e-följesedel Innehåll

e-följesedel Innehåll e-följesedel När du handlar hos grossist kan du elektroniskt överföra allt material från följesedeln till ordern i Scrollan. Prissatt och klart för fakturering. E-följesedel är en tilläggstjänst. Finns

Läs mer

Användarmeddelande (Maj 2012) Ny programversion. Version 12.2a

Användarmeddelande (Maj 2012) Ny programversion. Version 12.2a Användarmeddelande (Maj 2012) Ny programversion Version 12.2a Bäste Kund! Vi har nu släppt FLEX Tidredovisning version 12.2a. Bland nyheterna i denna version kan nämnas utökade möjligheter att kombinera

Läs mer

Varför blir det fel vid semesterberäkning?

Varför blir det fel vid semesterberäkning? Varför blir det fel vid semesterberäkning? 1. För några anställda stämmer inte semesterberäkningen. Hur felsöker jag? 2. En anställd kommer inte med i semesterberäkning, varför? 3. Varför blir semesterlönen

Läs mer

Nyheter i. Solen Administration 6.6

Nyheter i. Solen Administration 6.6 Nyheter i Solen Administration 6.6 Solen Administration Nyheter och förbättringar Office oberoende. Vi använder SolenReportGenerator (SRG) för alla rapporter. Om Office finns installerat kan den fortfarande

Läs mer

Inlä sning äv bokfo ringsorder viä Excelerätor

Inlä sning äv bokfo ringsorder viä Excelerätor Inlä sning äv bokfo ringsorder viä Excelerätor Innan bokföring Redovisningsansvariga kommer att få ett mail med en mall utskickad från EA. Spara mallen lokalt på er dator eller på ert lokala nätverk. Öppna

Läs mer

Rapport Version 1.0 Johan Aldén Sida 1 av 12 2011-04-25. Rapport Förstudie Elevadministration och schemaläggning Sambruk

Rapport Version 1.0 Johan Aldén Sida 1 av 12 2011-04-25. Rapport Förstudie Elevadministration och schemaläggning Sambruk Johan Aldén Sida 1 av 12 Rapport Förstudie Elevadministration och schemaläggning Sambruk Johan Aldén Sida 2 av 12 Innehållsförteckning Inledning... 4 Deltagande kommuner... 4 Sammanfattning... 5 Förstudiens

Läs mer

Uppdatera Mobilus Professional till version * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering.

Uppdatera Mobilus Professional till version * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Uppdatera Mobilus Professional till version 3.3.1 Dokument: MobProUpd331 Rev. A Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. * Filen MP.exe (Mobilus programmet) får inte

Läs mer

FirstClass Hur du använder FirstClass.

FirstClass Hur du använder FirstClass. OPEN TEXT FirstClass Hur du använder FirstClass. Mars 2008 Peter Gustafsson, Skf Logga in på FirstClass För att starta FirstClass, dubbelklicka på FirstClass ikonen på skrivbordet eller på start-menyn.

Läs mer

Bilaga: Nyckelknippor

Bilaga: Nyckelknippor Bilaga: Nyckelknippor Genom att gruppera nycklar kan man hålla reda på: - Fasta nyckelknippor (nycklar som alltid lämnas in och ut tillsammans) - Lägenhetsnycklar och andra nycklar som hör till en lägenhet.

Läs mer

Logga in på din hemsideadministration genom dina inloggningsuppgifter du fått.

Logga in på din hemsideadministration genom dina inloggningsuppgifter du fått. Joomla Guide 2.5.11 MENYER Sida 1 av 41 MENYER En meny är centerpunkten på en hemsida. Det är ifrån denna man utgår om man vill navigera på hemsidan. Menyer kan vara vertikala eller horisontella och är

Läs mer