Logga in på din hemsideadministration genom dina inloggningsuppgifter du fått.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Logga in på din hemsideadministration genom dina inloggningsuppgifter du fått."

Transkript

1 Joomla Guide MENYER Sida 1 av 41 MENYER En meny är centerpunkten på en hemsida. Det är ifrån denna man utgår om man vill navigera på hemsidan. Menyer kan vara vertikala eller horisontella och är oftast uppbyggda ifrån en design och CSS mallar. När du väljer ett val i en meny kallas det att välja ett menyobjekt. Du kan koppla olika länkar till menyobjekten, t.ex länk som går till en öppningsbar PDF, länk till en en extern hemsida eller länk till ett kontaktformulär. I denna guide får du lära dig att: Skapa ett menyobjekt och koppla en artikel till detta Skapa ett menyobjekt och länka till ett PDF dokument Ändra ett menyobjekt Sortera menyobjekten i en meny Avpublicera / Publicera ett menyobjekt Radera ett menyobjekt Guiden tar enbart upp de allra vanligaste arbetsmomenten i Joomla Och vissa arbetskommandon eller symboler kan vara utelämnade och ingår inte i guiden. Guiden förutsätter att du kan öppna en artikel, ändra en artikel och spara en artikel. Logga in på din hemsideadministration genom dina inloggningsuppgifter du fått.

2 Joomla Guide MENYER Sida 2 av 41 Innehåll MENYER... 1 MENY LISTVYN... 3 VERKLIGHETSBASERAT EXEMPEL... 6 SKAPA DIN ARTIKEL RESA TILL BARCELONA... 7 SKAPA MENYOBJEKTET: RESOR... 8 SKAPA MENYOBJEKTET: RESA TILL BARCELONA LADDA UPP ETT PDF-DOKUMENT (Prislista.pdf) SKAPA MENYOBJEKTET: Prislista (pdf) ÄNDRA ETT MENYALTERNATIV RADERA ETT MENYOBJEKT SORTERA ORDNINGEN PÅ ETT MENYOBJEKT EXEMPEL AVPUBLICERA ETT MENYOBJEKT Avpublicera ett menyobjekt Alternativt sätt är att avpublicera ett menyobjekt PUBLICERA ETT MENYOBJEKT Alternativt sätt är att publicera ett menyobjekt RADERA ETT MENYOBJEKT HÄMTA TILLBAKA ETT BORTTAGET MENYOBJEKT RADERA ETT MENYOBJEKT PERMANENT... 41

3 Joomla Guide MENYER Sida 3 av 41 MENY LISTVYN Här ser du alla dina menyobjekt samt menyer. Du utgår alltid ifrån meny list-vyn när du ska skapa, ändra, ta bort ett menyobjekt. 1. Gå till din Meny I administrationsmenyn så för du muspekaren till Meny och i undermenyn klickar på Main Menu. Du kan också klicka på knappen Menyer direkt på kontrollpanelen. 2. Här visas alla dina menyobjekt du har i menyn Main Menu, på din hemsida. I meny list-vyn. Main Menu heter det interna namnet på menyn i administrationsmodulen och syns inte på hemsidan.

4 Joomla Guide MENYER Sida 4 av 41 Högst upp till höger har du kommandon du kan utföra i vyn: På din hemsida har du oftast en horisontell meny. Detta är då Main menu. Den meny på hemsidan som besökaren utgår ifrån när den ska hitta fler sidor på din hemsida. Exempelvis på hemsidan har du en horisontell meny: I administrationen ser du menyn så här: Tänk på att förbereda artiklar, innan du skapar menyobjekt eftersom du behöver välja en menytyp till ett tillhörande menyobjekt. Du kommer att märka att du inte kan skapa ett menyobjekt till en artikel, om inte artikeln är gjord.

5 Joomla Guide MENYER Sida 5 av 41 Här följer en översikt över Meny list-vyn:

6 Joomla Guide MENYER Sida 6 av 41 VERKLIGHETSBASERAT EXEMPEL För att bäst förklara hur menyobjekt skapas så kommer här ett exempel. Vi skapar 1 artikel som vi döper till Resa till Barcelona. Vi skapar ett PDF dokument som heter Prislista.pdf och laddar upp på servern Vi skapar en meny Rotmeny valet är RESOR och klickar man på RESOR fälls menyn ner och 2 undermenyer visas: Resa till Barcelona och Prislista. Första: Resa till Barcelona, är länkat till en artikel. Prislista är länkad till ett PDF dokument som öppnas direkt när besökaren klickar på menyvalet.

7 Joomla Guide MENYER Sida 7 av 41 SKAPA DIN ARTIKEL RESA TILL BARCELONA Skriv text i artikeln och spara den. I detta exempel har en artikel skapats: Resa till Barcelona Om du är osäker på hur du skapar en artikel så följ guiden för det.

8 Joomla Guide MENYER Sida 8 av 41 SKAPA MENYOBJEKTET: RESOR 1. I meny listvyn klicka på Ny 2. Nu kommer menyvyn: Lägg till nytt menyobjekt 3. Typ av menyobjekt. Här väljer du mellan de vanligaste menytyperna. Nedan listas de vanliga i gult.

9 Joomla Guide MENYER Sida 9 av Välj typ för menyobjekt: URL Eftersom vi inte vill att huvudmenyobjektet ska vara klickbart till någon länk. Detta går att ändra till annan menytyp längre fram ifall man vill. 5. Menyrubrik. Fyll i en genomtänkt menyrubrik. Denna syns på hemsidan. 6. Alias. (Valfritt) Detta fyller systemet i automatiskt för att lokalisera menypunkten i systemet. Vill du ange ett alias går det bra (Valfritt) men tänkt på att endast ha godkända tecken och inga mellanslag. 7. Notering. (Valfritt) Fyll i en Notering (valfritt). Detta syns bara för administratörer som är inloggade i administrationsmodulen. 8. Status. Markera om du vill att menyobjektet ska synas på din hemsida eller om den ska skapas men ligga avpublicerad, tills du själv manuellt väljer att publicera den. Standard är Publicerad. 9. Menyplacering. Om du har flera olika menyer på din hemsida kan du behöva välja vilken meny som detta menyobjekt ska ligga under. Men som standard väljs Main Menu. 10. Överliggande objekt. Här bestämmer du om du vill att menyobjektet ska vara en helt ny menypunkt, eller tillhöra en undermeny. Välj Menyrot. Standard är: Menyrot 11. Vid klick, öppna i Här bestämmer du om meny målet ska öppnas i samma fönster eller som ett helt nytt fönster med navigering. Oftast används Samma fönster. Om du länkar till en PDF direkt ifrån ett menyobjekt se till att öppna i Nytt fönster med navigering Standard är: Samma fönster

10 Joomla Guide MENYER Sida 10 av Så här ser det ut när allt är ifyllt för menyobjektet Resor. 13. Välj Spara. 14. Nu ser du i meny list-vyn att ett ny menyobjekt skapats. 15. Nu ser du på hemsidan att ett menyobjekt dykt upp som heter Resor. Klickar du på Resor, så händer ingenting. Så vill vi ha det.

11 Joomla Guide MENYER Sida 11 av 41 SKAPA MENYOBJEKTET: RESA TILL BARCELONA 1. I meny listvyn klicka på Ny 2. Ny kommer menyvyn: Lägg till nytt menyobjekt 3. Typ av menyobjekt. De vanligaste typerna är markerade i gult (i denna guide) Välj En artikel

12 Joomla Guide MENYER Sida 12 av Välj typ för menyobjekt: En artikel Vi vill att underliggande menyobjektet ska vara klickbart till en artikel. Detta går att ändra till annan menytyp längre fram ifall man vill. 5. Menyrubrik. Fyll i en genomtänkt menyrubrik. Denna syns på hemsidan. OBS! menyobjektet behöver inte ha samma namn som artikeln. 6. Alias. (Valfritt) Detta fyller systemet i automatiskt för att lokalisera menypunkten i systemet. Vill du ange ett alias går det bra (Valfritt) men tänkt på att endast ha godkända tecken och inga mellanslag. 7. Notering. (Valfritt) Fyll i en Notering (valfritt). Detta syns bara för administratörer som är inloggade i administrationsmodulen. 8. Status. Markera om du vill att menyobjektet ska synas på din hemsida eller om den ska skapas men ligga avpublicerad, tills du själv manuellt väljer att publicera den. Standard är Publicerad. 9. Menyplacering. Om du har flera olika menyer på din hemsida kan du behöva välja vilken meny som detta menyobjekt ska ligga under. Men som standard väljs Main Menu. 10. Överliggande objekt. Här bestämmer du om du vill att menyobjektet ska vara en helt ny menypunkt, eller tillhöra en undermeny. Välj Resor. Standard är: Menyrot 11. Vid klick, öppna i Här bestämmer du om meny målet ska öppnas i samma fönster eller som ett helt nytt fönster med navigering. Oftast används Samma fönster. Om du länkar till en PDF direkt ifrån ett menyobjekt se till att öppna i Nytt fönster med navigering Standard är: Samma fönster

13 Joomla Guide MENYER Sida 13 av På höger sida i menyobjektets skapa ny sida, ser du följande parametrar: 13. Vi behöver välja artikel till vårt menyobjekt. Så att det sker något när vi klickar på menyobjektet Resa till Barcelona. 14. Klicka på Välj/Ändra under Grundinställningar. 15. Nu kommer ett fönster upp där vår testartikel Resa till Barcelona väljs. Du kan såklart välja vilken av dina egna skapade artiklar.

14 Joomla Guide MENYER Sida 14 av Så här ser det ut när du fyllt i allting för menyobjektet Resa till Barcelona : 17. Välj Spara & Stäng.

15 Joomla Guide MENYER Sida 15 av I meny list-vyn finns nu ett menyobjekt till: Som du ser är att Resor menyobjektet har fått ett underliggande menyobjekt som heter Resa till Barcelona. Alla underliggande menyobjekt syns ett steg inåt i listan (likt ett mappträd) ifrån huvudobjektet och med ett nytt sorteringsordning (i detta fallet nr 1). Huvudobjektet har ordning 8, dvs ifrån huvudmenygruppens ordning. Här ser du också att Resor går till menyobjektet URL. Och Resa till Barcelona går till en artikel. Båda menyobjekten är publicerade på hemsidan därav den gröna bocken.

16 Joomla Guide MENYER Sida 16 av Kontrollera menyn på din hemsida. Nu ska du kunna välja meny Resor med muspekaren och Resa till Barcelona fälls ner och du kan klicka på Resa till Barcelona. 20. Klicka på menyobjektet: Resa till Barcelona. Så ska artikeln Resa till Barcelona laddas på hemsidan. Slut guide: Skapa menyobjektet: Resa till Barcelona

17 Joomla Guide MENYER Sida 17 av 41 LADDA UPP ETT PDF-DOKUMENT (Prislista.pdf) 1. Gå till Innehåll/Media (i menyn) Eller gå via Webbplats / Kontrollpanelen 2. Nu öppnars Media hanteraren. Se nästa sida

18 Joomla Guide MENYER Sida 18 av 41 Mediahanteraren: Här syns mappstruktur på vänstra sidan(mappar) och Mapp innehåll (Filer) på höger sida. 3. Klicka på mappen pdf på mappinnehållet på höger sida. 4. Nu är i mappen pdf och ser filerna som ligger i denna mapp. För att klicka tillbaka i föregående mapp så tryck på grön uppåt pil.

19 Joomla Guide MENYER Sida 19 av Du kan också nå mappen pdf genom alternativt sätt genom att klicka i mappstrukturen till vänster (Mappar) på själva mappen pdf. Så ser du innehållet till vänster i mappinnehåll. (Filer). 6. För att ladda upp din pdf (i detta exempel heter filen prislista.pdf ) så används denna ruta Ladda upp filer (Max storlek: 36MB) i Media hanteraren. 7. Tryck Välj filer

20 Joomla Guide MENYER Sida 20 av Välj din fil på din egen lokala dator. Klicka en gång på filen och välj Öppna. 9. När filen har fyllts i tryck på Starta uppladdning 10. En informationslist säger att ett PDF-dokument är uppladdat på server.

21 Joomla Guide MENYER Sida 21 av 41 SKAPA MENYOBJEKTET: Prislista (pdf) Nu ska vi skapa nästa menyobjekt och detta ska länka till ett PDF-dokument. I detta exempel har vi laddat upp en PDF i förra övningen. 1. Gå till Main Menu i din administrationsmodul 2. I meny list-vyn tryck Ny

22 Joomla Guide MENYER Sida 22 av Nu kommer menyvyn upp: Lägg till nytt menyobjekt Fyll i enligt nedan: 1. Typ av menyobjekt: Klicka på välj och välj URL 2. Menyrubrik: Prislista (PDF) 3. Notering: Länkad till en PDF 4. Överliggande objekt: Resor 5. Vid klick, öppna i: Nytt fönster med navigering 4. Se nästa sida hur detta ska se ut:

23 Joomla Guide MENYER Sida 23 av Nu ska vi skapa länken till PDF:filen. Då det inte finns ett enkelt sätt att hitta länken på så finns 1 eller 2 sätt som fungerar. 1. Gå till Mediahanteraren. Klicka på mappen pdf eller där du lagt PDFdokumentet. Se vad sökvägen är: / images/pdf / Prislista.pdf

24 Joomla Guide MENYER Sida 24 av 41 Ł Lägg alltså till /images/pdf/ när du vill nå ditt PDF-dokument. Du kan testa detta i din webbläsare genom att skriva in hela länken i din Webbläsaradressfönster: Alternativ lösning att hitta PDF sökvägen är att skapa en ny artikel, länka till PDF dokumentet och se vilken länk som administrationsmodulen skapar.

25 Joomla Guide MENYER Sida 25 av Nu ska en länk kopplas till vårt menyobjekt som saknar länk. 7. Öppna Meny list-vyn. 8. Klicka på Prislista(PDF) menyobjektet. 9. Fyll i länken som saknades innan. /images/pdf/prislista.pdf 10. Spara menyobjektet.

26 Joomla Guide MENYER Sida 26 av Testa menyn på din hemsida. 12. När du klickar på Prislista (PDF) kommer en PDF att öppnas. 13. Nu har vi skapat detta exempel som vi ville!

27 Joomla Guide MENYER Sida 27 av 41 ÄNDRA ETT MENYALTERNATIV 1. Klicka på Main menu 2. Klicka på menyobjektet du vill ändra i meny list-vyn. Alternativ: markera menyobjektet genom kryssa i menyobjektet i boxen till vänster och klicka med vänster musknapp på Ändra högst upp i höger hörn.

28 Joomla Guide MENYER Sida 28 av Nu öppnas ditt menyobjekt och du kan redigera all information inuti detta. Här kan du ändra de fält och kommandon du önskar. Du kan t.ex ändra typ av menyobjekt, men när du gör ett nytt val här som kommer du inte att kunna återgå till det förra valet. Det finns ingen ångra knapp. Du kan alltid välja att inte spara ändringarna, genom att trycka Stäng. Då sparas INTE några ändringar utan menyobjektet återgår till hur det var innan du öppnade och redigerade det. 4. Gör ändringar i ditt menyobjekt och tryck Spara & Stäng

29 Joomla Guide MENYER Sida 29 av 41 RADERA ETT MENYOBJEKT Ibland vill man radera ett menyobjekt eftersom att det kanske inte används. Är man däremot säker på att man kommer att använda det lite då och då, så är det bättre att avpublicera menyobjektet (följ den guiden som handlar om det). Vi har en meny där vi vill ta bort menyobjektet Resa 2. På hemsidan ser vi menyobjektet Resa 2. I hemsideadministrationens meny listvy syns menyobjektet Resa Kryssa i boxen till vänster om menyobjektet Resa Välj Ta bort i kommandoraden högst upp till höger. Nu får du en bekräftelse via en blå informationslist att 1 menyobjekt är borttaget.

30 Joomla Guide MENYER Sida 30 av 41 SORTERA ORDNINGEN PÅ ETT MENYOBJEKT Att sortera en meny har sina fördelar då du kan bestämma ordningen på hur menyn ska visas för besökaren på hemsidan. Har du t.ex menyobjekt som heter Januari, Februari etc, så måste du kunna ordna dessa menyobjekt så det blir i korrekt ordning. Tänk på att i administrationen för din hemsida sorteras raderna enligt upp och ned. På hemsidan innebär detta en sortering av din meny eventuellt från vänster till höger, eller upp och ned i undermenyer. Det är väldigt enkelt att sortera. EXEMPEL Du har din meny och vill sortera ordningen på huvudmenyn. Huvudmenyn består utav: VÄLKOMMEN, NYHETSARKIV, GALLERI, KONTAKT, TESTRUBRIK, TOPPARTIKELN Vi vill ha KONTAKT längst till höger då vi anser att efter besökaren har tittat igenom olika menyalternativ och hittat information så vill oftast kanske besökaren hitta kontaktuppgifter, och de brukar vara längst till höger i en meny.

31 Joomla Guide MENYER Sida 31 av Vi ska nu flytta menyobjektet KONTAKT längst till höger i vår meny. 2. Öppna meny list-vyn 3. Klicka med vänster musknapp på den blå pilen bredvid ditt menyobjekt som du vill flytta. 4. Klicka på tills du vet vart du vill ha ditt menyobjekt. Jämför på hemsidan. När du klickar på en blå pil får du en blå informationslist som berättar att sorteringen är sparad. OBS! märker du att inget händer så klicka en eller två gånger till på tills menyobjektet har flyttat sig nedåt och fått en annan sorteringssiffra. Bilden ovan visar att en sortering pågår dvs vi klickar på sorteringsknappen nedåt. Då ändras även sorteringssiffran. Vi kan även klicka sorteringsknappen uppåt och sortera uppåt.

32 Joomla Guide MENYER Sida 32 av 41 SORTERINGSSIFFRAN Sorteringssiffran visar ordningen på ett menyobjekt. Du kan skriva en egen siffra här. Men tänk på att du kan ange samma siffror för fler menyobjekt. Det finns alltså ingen automatiskt uppdatering av andra menyobjekts ordningstal, om du anger en likadan siffra som ett annat menyobjekt har. Rekommenderat är att använda pilarna upp och ned för sortering. Eftersom det inte finns en automatisk spara-funktion när du anger sorteringssiffror manuellt, så måste du klicka på diskett-ikonen Spara sortering. 5. Nu har vi sorterat färdig vår ordning i menyobjekten och flyttat menyobjektet KONTAKT sist. Denna bilden visar att vårt menyobjekt KONTAKT flyttats ned till position 8. Dvs sorteringssiffra 8. Notera att menyobjektet RESOR har undermenyer som får en inbördes sorteringsordning med start på position 1. Dvs 1,2. Medan menyobjektet RESOR har position 7 i huvudsorteringen. 6. På hemsidan syns nu menyobjektet KONTAKT sist till höger.

33 Joomla Guide MENYER Sida 33 av 41 AVPUBLICERA ETT MENYOBJEKT När du inte vill visa ett menyalternativ så finns det möjlighet att avaktivera detta. Det kallas att avpublicera. Det betyder också att du kan aktivera det senare ifall du behöver detta. Det finns 2 olika sätt att avpublicera ett menyobjekt. Här visas båda fallen. Tänk på att inte avpublicera ett menyobjekt som är viktigt för hemsidan och som håller uppe designen eller är satt som stjärna. Avpublicera ett menyobjekt 1. Klicka Meny och Main Menu. (Man menu kan ibland också heta huvudmeny) 2. Nu visas meny list-vyn, där alla menyobjekten finns.

34 Joomla Guide MENYER Sida 34 av I meny list-vyn: Under status ser du om ett menyobjekt är publicerat eller ej. Avpublicerat Publicerat 4. För att avpublicera ett menyobjekt klicka en gång med vänster musknapp på grön symbol menyobjektet status till symbol då ändras Före: Efter: Alternativt sätt är att avpublicera ett menyobjekt 1. Klicka i kryssrutan bredvid menyobjektet som ska avpubliceras Markera i kommandoraden Avpublicera. Nu har du avmarkerat ett menyobjekt och det har fått symbolen:

35 Joomla Guide MENYER Sida 35 av 41 PUBLICERA ETT MENYOBJEKT När du vill visa ett menyalternativ så finns det möjlighet att aktivera detta. Det kallas att publicera. Du kan välja att avpublicera ett publicerat menyobjekt när som helst. Det finns 2 olika sätt att publicera menyobjekt. Här visas båda fallen. 1. Klicka Meny och Main Menu. (Man menu kan ibland också heta huvudmeny) 2. Nu visas meny list-vyn. Härifrån utgår man alltid när en ändring på ett menyobjekt ska göras.

36 Joomla Guide MENYER Sida 36 av I meny listvyn: Under status ser du om ett menyobjekt är publicerat eller ej. Publicerat Avpublicerat 4. För att publicera ett menyobjekt klicka en gång med vänster musknapp på röd symbol då ändras menyobjektet status till symbol Före: Efter: Alternativt sätt är att publicera ett menyobjekt 4. Klicka i kryssrutan bredvid menyobjektet som ska publiceras Markera i kommandoraden Publicera. Nu har du publicerat ett menyobjekt och det har fått symbolen:

37 Joomla Guide MENYER Sida 37 av 41 RADERA ETT MENYOBJEKT Så här raderas ett menyobjekt. 1. Klicka Meny och Main Menu. (Man menu kan ibland också heta huvudmeny) 2. I meny list-vyn, markera menyobjektet du vill radera, genom att kryssa i kryssrutan till vänster om menyobjektet. 3. Klicka på Ta bort 4. Nu har ett menyobjekt tagits bort.

38 Joomla Guide MENYER Sida 38 av 41 HÄMTA TILLBAKA ETT BORTTAGET MENYOBJEKT Om ett menyobjekt har tagits bort kan man återhämta det. Skulle själva papperskorgen vara tömd så går det inte att återskapa menyobjektet. Då måste ett nytt menyobjekt skapas. Följ stegen nedan för att hämta tillbaka ett borttaget menyobjekt. 1. Klicka Meny och Main Menu. (Man menu kan ibland också heta huvudmeny) 2. Ny visas meny list-vyn

39 Joomla Guide MENYER Sida 39 av I meny list-vyn finns ett antal listmenyer: 4. Välj status: Borttagen 5. Nu visas de menyobjekt som är borttagna, men inte till fullo raderade. 6. Kryssa i menyobjektet som skall återställas (genom kryssrutan till vänster om menyobjektet). 7. Välj Publicera. (här kan du också välja avpublicera om du vill återställa menyobjektet som ett avpublicerat menyobjekt)

40 Joomla Guide MENYER Sida 40 av Nu visas att menyobjektet har återställts som Publicerat. 9. Du står fortfarande kvar i meny list-vyn. Och kanske inte ser menyobjektet du återställde till Publicerat? 10. Du måste först välja status för att se alla menyobjekt. Välj status välj status. Nu ser du alla menyobjekt (Publicerade & Avpublicerade). Eller välj status Publicerad för att se alla menyobjekt som endast är Publicerade osv.

41 Joomla Guide MENYER Sida 41 av 41 RADERA ETT MENYOBJEKT PERMANENT Detta val är mest till för att rensa bland menyobjekt som slängts för att frigöra plats i hemsideadministrationens databas. Detta är inget man behöver göra dagligen utan mer om många menyobjekt tags bort (väljs som borttagna). 1. I meny list-vyn finns ett antal listmenyer: 2. Välj status: Borttagen 3. Välj sedan i meny list-vyn det objekt som du vill radera helt och hållet ifrån Papperskorgen. Kryssa i menyobjektet till vänster i kryssrutan. Detta menyobjekt går ej att återställa efter radering. 4. Klicka på Töm Papperskorgen. OBS detta kommando går ej att ångra. 5. Nu är menyobjektet permanent raderat från uppdateringsmodulen. Slut guide radera ett menyobjekt permanent

PHOCA GALLERY (v 3.2.3)

PHOCA GALLERY (v 3.2.3) Joomla Guide 2.5.11 PHOCA GALLERY Sida 1 av 37 PHOCA GALLERY (v 3.2.3) I denna guide får du veta mer om: Inledningen till PHOCA GALLERY: Vad är ett Phoca Gallery Phoca Gallery Kontrollpanelen Stegen i

Läs mer

SKAPA EN ARTIKEL MED AUTOMATISKA PUBLICERINGSTIDER

SKAPA EN ARTIKEL MED AUTOMATISKA PUBLICERINGSTIDER Joomla Guide 2.5.11 ARTIKLAR SKAPA EN ARTIKEL med publ.tider Sida 1 av 9 SKAPA EN ARTIKEL MED AUTOMATISKA PUBLICERINGSTIDER En artikel kan ha en automatisk publiceringstid, både gällande sätta igång en

Läs mer

LADDA UPP EN PDF-FIL OCH LÄNKA TILL DEN I DIN ARTIKELTEXT

LADDA UPP EN PDF-FIL OCH LÄNKA TILL DEN I DIN ARTIKELTEXT Joomla Guide 2.5.11 LÄNKAR LADDA UPP EN PDF & LÄNKA TILL I ARTIKEL Sida 1 av 11 LADDA UPP EN PDF-FIL OCH LÄNKA TILL DEN I DIN ARTIKELTEXT I denna guide får du lära dig att: Ladda upp ett PDF dokument på

Läs mer

Joomla frontend Den sida dina besökare ser. Joomla backend Administrationsgränssnittet som bara administratörer ser.

Joomla frontend Den sida dina besökare ser. Joomla backend Administrationsgränssnittet som bara administratörer ser. Skapa en webbplats med Joomla Innan vi börjar En webbplats i Joomla har två huvudsakliga delar: En utsida som dina besökare ser och en insida som du som administratör använder när du konfigurerar och fyller

Läs mer

3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare

3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare 3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare 2 Så här skapar du en ny sida. Mycket av informationen nedan kan tillämpas på skapandet av andra typer av innehåll, till exempel nyheter, blogginlägg,

Läs mer

Välkommen till HL Konsult CMS

Välkommen till HL Konsult CMS 1 Inledning Välkommen till HL Konsult CMS Här är det första utskicket av manualen till vårt CMS verktyg. Vi kommer uppdatera det här dokumentet med alla de förbättringar vi gör med CMS-verktyget. 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Dokumentation. Joomla - Administrationsguide 1. Logga in i administrations-gränssnittet 2. Ändra globala inställningar 2.

Dokumentation. Joomla - Administrationsguide 1. Logga in i administrations-gränssnittet 2. Ändra globala inställningar 2. Joomla - Administrationsguide Joomla - Administrationsguide 1 Logga in i administrations-gränssnittet 2 Ändra globala inställningar 2 Ändra titel 3 Artiklar, kategorier och sektioner 4 Skapa sektioner

Läs mer

Manual för din hemsida

Manual för din hemsida Manual för din hemsida Dynamiska hemsidor är en lösning för att man på ett enkelt sätt skall kunna lägga till, ändra och ta bort sidor på sin hemsida. För att detta skall vara möjligt bygger lösningen

Läs mer

CMS Updater 4.0 Användarmanual

CMS Updater 4.0 Användarmanual CMS Updater 4.0 Användarmanual internet avdelningen Sida Updater 4.0 Användarmanual Innehållsförteckning 1. Inledning 3 1.1 Logga in 3 2. Texthantering 4 2.2 Formatera text 7 3 Sök på innehåll i sidan

Läs mer

Mobilus Digital Rehab AB. 3.2 Användarmanual. (Ver. 3.2.1: Rev. A)

Mobilus Digital Rehab AB. 3.2 Användarmanual. (Ver. 3.2.1: Rev. A) Mobilus Digital Rehab AB 3.2 Användarmanual (Ver. 3.2.1: Rev. A) Användarmanual Ver. 3.2.1: Rev. A Innehåll 1. ANVÄNDA PROGRAMMET... 4 1.1 LAYOUT... 4 1.2 NAVIGERA... 5 2. SÖKA BILDER... 7 2.1 SÖK MED

Läs mer

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt APA för nybörjare Den här texten är tänkt som en snabb introduktion hur du kan använda publiceringssystemet APA (Advanced Publication Application) för att redigera webbplatser. Texten kräver inga förkunskaper

Läs mer

Skapa en webbplats med Joomla

Skapa en webbplats med Joomla Nils Eriksson, Jonathan Bourque Olivegren och Sven-Åke E klund Skapa en webbplats med Joomla En guide om hur du bygger en webbplats med publiceringsverktyget Joomla Skapa en webbplats med Joomla.SE:s Internetguide,

Läs mer

1. Uppdateringsmodul (CMS)

1. Uppdateringsmodul (CMS) Innehåll 1. Uppdateringsmodul (CMS)... 2 2. Artiklar... 3 2.1 Upprätta din första artikel... 4 2.2 Skapa innehåll i artikeln... 5 2.2.1 RUBRIK I ARTIKELN:... 5 2.2.3 INFOGA BILDER:... 7 2.2.4 CELLER...

Läs mer

Doxcentral 6. Sveriges största webbaserade projektverktyg för dokumenthantering. Användarmanual v.1.2 2013-02-28

Doxcentral 6. Sveriges största webbaserade projektverktyg för dokumenthantering. Användarmanual v.1.2 2013-02-28 Doxcentral 6 Sveriges största webbaserade projektverktyg för dokumenthantering Användarmanual v.. 0-0-8 Välkommen till Doxcentral! Möt Doxcentral - Sveriges bästa system för samordning av dokument och

Läs mer

Arbeta med bedömningsmatriser i Unikum

Arbeta med bedömningsmatriser i Unikum Januari 2011 Guide för lärare Arbeta med bedömningsmatriser i Unikum Här beskriver vi hur du arbetar med bedömnings-matriser i Unikum. Guiden beskriver dels hur du själv lägger in dina bedömningsmatriser

Läs mer

NORSTEDTS BYRÅ ANVÄNDARMANUAL

NORSTEDTS BYRÅ ANVÄNDARMANUAL NORSTEDTS BYRÅ ANVÄNDARMANUAL Manual för Norstedts Byrå (1.2) Manual för Norstedts Byrå (1.2)... 1 Ord och begrepp i Byrå... 4 Snabbkommandon... 4 Ställa in moment och kontrollpunkter... 5 Anpassa momenten

Läs mer

VÄSTERVIKS KOMMUN. EPiServer - Lathund. Regler och redigering av dina sidor 2014-01-08

VÄSTERVIKS KOMMUN. EPiServer - Lathund. Regler och redigering av dina sidor 2014-01-08 VÄSTERVIKS KOMMUN EPiServer - Lathund Regler och redigering av dina sidor 2014-01-08 Dokumentet informerar och guidar dig i verktyget för EpiServer 7. Utformad av Beatrice Runesson, kommunstyrelsens förvaltning,

Läs mer

INTRODUKTION... 2 GRÄNSSNITTET... 2 REDIGERA INNEHÅLL... 3 SKAPA NYA SIDOR... 4 REDIGERA TEXT MED TEXTEDITORN... 5 MEDIEARKIVET...

INTRODUKTION... 2 GRÄNSSNITTET... 2 REDIGERA INNEHÅLL... 3 SKAPA NYA SIDOR... 4 REDIGERA TEXT MED TEXTEDITORN... 5 MEDIEARKIVET... Camelonta CMS Handledning för redaktörer Innehållsförteckning INTRODUKTION... 2 GRÄNSSNITTET... 2 REDIGERA INNEHÅLL... 3 SKAPA NYA SIDOR... 4 TA BORT EN SIDA... 4 REDIGERA TEXT MED TEXTEDITORN... 5 FORMATERA

Läs mer

Snabbkurs i Wordpress för IOGT-NTO

Snabbkurs i Wordpress för IOGT-NTO Snabbkurs i Wordpress för IOGT-NTO Välkommen till din nya sida! Det här materialet är till för att ge en snabb genomgång av din nya sida och de olika funktionerna så att du snabbt kan komma igång och arbeta

Läs mer

www.grade.com LUVIT Education 3.1 Manual för kursdeltagare

www.grade.com LUVIT Education 3.1 Manual för kursdeltagare www.grade.com LUVIT Education 3.1 Manual för kursdeltagare Innehållsförteckning 1. INLEDNING 5 2. BEGREPP 6 3. GENERELLA FUNKTIONER 7 3.1. RSS 7 3.1.1. RSS i Internet Explorer 7 7 3.1.2. RSS i FireFox

Läs mer

Guide till hur du sköter din förenings hemsida. Kommentarer till Oscar om tillkommande saker: responsiv design nyhetsbrev

Guide till hur du sköter din förenings hemsida. Kommentarer till Oscar om tillkommande saker: responsiv design nyhetsbrev Guide till hur du sköter din förenings hemsida Kommentarer till Oscar om tillkommande saker: responsiv design nyhetsbrev 1 Innehåll Guide till hur du sköter din förenings hemsida Innehåll Bakgrund Ett

Läs mer

FirstClass Hur du använder FirstClass.

FirstClass Hur du använder FirstClass. OPEN TEXT FirstClass Hur du använder FirstClass. Mars 2008 Peter Gustafsson, Skf Logga in på FirstClass För att starta FirstClass, dubbelklicka på FirstClass ikonen på skrivbordet eller på start-menyn.

Läs mer

IdrottOnline Klubb Hemsidan. Arbeta med föreningens hemsida

IdrottOnline Klubb Hemsidan. Arbeta med föreningens hemsida Arbeta med föreningens hemsida Inledning IdrottOnline är idrottens verktyg för kommunikation och administration. IdrottOnline ägs och utvecklas av Riksidrottsförbundet, RF. Webbplatsen baseras på webbpubliceringsverktyget

Läs mer

Snabbt. Användarvänligt. Enkelt. Webbpubliceringsverktyg. nvändarhandbok

Snabbt. Användarvänligt. Enkelt. Webbpubliceringsverktyg. nvändarhandbok Snabbt. Användarvänligt. Enkelt. Webbpubliceringsverktyg nvändarhandbok Copyright Alla eventuella logotyper och varumärken ägs och skyddas av respektive upphovsrättsinnehavare. Manualen är producerad av

Läs mer

DynaMaster 5 Redaktörsmanual EVRY One Halmstad AB

DynaMaster 5 Redaktörsmanual EVRY One Halmstad AB Version: 1.0 2014-01-27: 2014 evry.com DynaMaster 5 Redaktörsmanual EVRY One Halmstad AB Sida 2 / 106 Innehållsförteckning 1 Inledning 4 1.1 Vad gör en redaktör? 4 1.1.1 Vad gör en administratör? 4 1.2

Läs mer

REDAKTÖRSMANUAL. Användarhandbok Redigering av brf-hemsidor

REDAKTÖRSMANUAL. Användarhandbok Redigering av brf-hemsidor REDAKTÖRSMANUAL Användarhandbok Redigering av brf-hemsidor Version 1.0 2015-01-08 2 (37) Innehållsförteckning Redaktörsmanual... 1 1. Inledning... 5 1.1 Begreppsförklaring... 5 1.2 Sidtyper... 6 1.2.1

Läs mer

Dokumentet får spridas fritt i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS.

Dokumentet får spridas fritt i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS. Copyright Detta dokument skyddas av upphovsrättslagen. Förändringar av innehåll eller delvis kopiering av innehåll får ej ske utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Dokumentet får spridas fritt i

Läs mer

Manual. WebPublish Version 4.1. Artologik. Artisan Global Software

Manual. WebPublish Version 4.1. Artologik. Artisan Global Software Projekthantering Tidsredovisning Enkäthantering E-posthantering HelpDesk Publiceringsverktyg Bokningssystem Manual Artologik WebPublish Version 4.1 Artisan Global Software Manual Artologik WebPublish Med

Läs mer

Manual till APA. En instruktionsmanual för användare av APA Advanced Publication Application

Manual till APA. En instruktionsmanual för användare av APA Advanced Publication Application Manual till APA En instruktionsmanual för användare av APA Advanced Publication Application Versionshistoria 2005-10-13 början Anders Nilsson 2007-05-12 slutversion Adam Boman Vid frågor om APA eller denna

Läs mer

Uppdaterad 2013-12-10. Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering

Uppdaterad 2013-12-10. Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering Uppdaterad 2013-12-10 Ansök om LOK-stöd med närvaroregistrering Inledning... 4 Utbildning... 4 Specialidrottsförbundens och distriktens hemsidor... 4 Information... 4 Manualer... 4 Operativsystem och webbläsare...

Läs mer