MOBILA PAVILJONGER. Flyttbara paviljonger till förskola. Sektor kommunstyrelse

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MOBILA PAVILJONGER. Flyttbara paviljonger till förskola. Sektor kommunstyrelse"

Transkript

1 MOBILA PAVILJONGER Flyttbara paviljonger till förskola Sektor kommunstyrelsen har på uppdrag av utbildningsnämnden utrett förutsättningar för att ha flyttbara paviljonger för 2-5 förskoleavdelningar. Paviljongerna ska flyttas runt i kommunen och placeras där behov finns av fler förskoleplatser. Sektor kommunstyrelse

2 Mobila paviljonger Flyttbara paviljonger till förskola Kommunstyrelsen har fått ett uppdrag av utbildningsnämnden att utreda förutsättningen för flyttbara paviljonger för framför allt förskoleverksamhet. Bakgrund Utbildningsnämnden vill undersöka möjlighet att använda flyttbara paviljonger för att lösa akuta behov av förskoleplatser. Tanken är att kommunen äger paviljongerna och att dessa sedan kan flyttas runt beroende på hur behovet av platser ser ut i kommunens olika orter. Paviljongerna ska inrymma 2-5 avdelningar. Mål och strategier Kommunfullmäktige antog , Mål och strategier för lokalförsörjning, med målsättning att ha en överkapacitet i förskolan motsvarande fyra avdelningar. Kommunens förskole- och skoltomter ska i möjligaste mån förberedas så att paviljonger upp till fyra klassrum kan ställas upp på en lämplig yta. Bifogat yrkande behandlades av UBN , 81 och följande utredning svarar på uppdraget.

3 Nuläge Ale kommun har de senaste åren haft en befolkningstillväxt på mellan 2,3 2,4 %. Det är framförallt unga familjer med små barn som flyttar till kommunen vilket gör att efterfrågan på förskoleplatser ökar. I maj 2018 var barn placerad i förskoleverksamhet enligt följande Placering Antal barn Kommunal förskola 1679 Fristående förskolor 149 Familjehem 58 Summa Tabell 1. Antal barn placerade i förskolan maj Kommunen äger m²lokalyta för förskola till en årlig kostnad på 17,4 mkr och inklusive kapitalkostnaden är den genomsnittliga internhyran kr per m²och år. Yta m² Tkr/år Kr/ m²/år Förskola, egna lokaler Tabell 2.Ytor och kostnader för egna förskolelokaler Kommunen hyr in m² paviljongytor till förskolan med en samlad hyreskostnad på 8,8 mkr. Under del av 2018 kommer Nolhagens förskola att rivas och ersättas av paviljonger. Dessa ytor och kostnader kommer att öka budgeten för Förutom hyreskostnad, tillkommer interna kostnader på 1,4 mkr för anläggning och hantering av paviljongerna. Genomsnittlig hyreskostnad för paviljonger är kr per m²och år Yta m² Kr/ Tkr/år m²/år Nygårdens förskola Byvägens förskola Glasblåsarens förskola Storgårdens förskola Summa Tabell 3. Ytor och kostnader för förskolepaviljonger budget 2018.

4 Antal barn 1-5 år Hyreskostnaden för paviljonger är beroende av marknadspriset och resultat av upphandlingen. Kostnaden är högst i början av hyresperioden och sänks sedan succesivt. Tabellen nedan ger en bild av hur hyreskostnaden förändras över tid Tkr Tkr Tkr Tkr Tkr Tkr Nygårdens förskola Byvägens förskola Glasblåsarens förskola Storgårdens förskola Paviljong Nolhagens förskola* Summa Tabell 4. Hyreskostnader för förskolepaviljonger *Paviljonger som ersättning för Nolhagens förskola kommer att tas i bruk under del av år Behov och befolkningsprognos Kommunens befolkningsprognos utgår från det politiska målet med en befolkningstillväxt på 2-3 % per år. Det innebär att antal förskolebarn kommer att öka från 2074 till alltså 828 barn fram till och med år Antal barn 1-5 år År Figur 5. Befolkningsprognos för barn 1-5 år,

5 Lokalplanering I gällande lokalresursplan har behovet av nya förskolor uppmärksammast och följande planering finns för ny- och ombyggnad av förskolor: Ort Slutfört år Kommentar Surte 2025 Permanent förskola med 8 avd. och samtidig avveckling av paviljonger. Bohus 2025 Permanent förskola med 8 avd. och samtidig avveckling av tidsbegränsad förskola. Nödinge 2021 Ny förskola med 10 avdelningar Norra Kilandavägen Nödinge 2023 Ny förskola 10 avd. Nödinge 2025 Ny förskola 10 avd. Nol/Alafors 2018 Renovering av Nolhagens förskola. Nol/Alafors 2021 Ny förskola 8 avd. Folketshusvägen Nol/Alafors 2022 Utbyggnad av Nolängens förskola till 10 avd. Nol/Alafors 2027 Ny förskola norra Nol Älvängen 2019/20 Ny förskola 10 avd. Svenstorp Älvängen 2022 Om- och utbyggnad av Hövägens förskola, 10 avd. Älvängen 2025 Ny förskola 10 avd. Tabell 6. Planering av förskolor i lokalresursplanen.

6 Storlek och ytor Enligt Plan och Bygglagen, PBL, ska det finnas tillräckligt stor friyta som är lämplig för lek och utevistelse. Nedanstående nyckeltal gäller som övergripande planeringsnorm vid nybyggnad och om möjligt även tillämpas vid om- och tillbyggnader. Nyckeltalen ska ses som vägledande för förskolor Nyckeltal Förskola Yta per barn, inomhus 10 m² Yta per barn utomhus 35 m² Tabell 7. Nyckeltal för ytor i förskolan. Exempel Den yta som används är lokal area (LOA) och det anger den totala summan av de rum och utrymmen som krävs i en förskola för att bedriva verksamhet. I ytan ingår personalrum, arbetsrum, pedagogiska rum, hemvister, hygien- och städutrymmen, toaletter, matsal, kök, förråd, korridorer, mm. Det som inte ingår är tekniska utrymmen som fläktrum. Målsättningen är att bygga större förskolor med sex till tio avdelningar. Detta bedöms vara mest kostnadseffektivt för kommunen både vad det gäller byggkostnader och för att ge bra förutsättningar till den pedagogiska verksamheten. Det skapar grundförutsättningar till rationell drift och utnyttjande av gemensamma resurser som exempelvis personalutrymmen och utemiljö. Fler kommuninvånare och ökad befolkningstillväxt ger ett ökat behov av nya förskoleplatser. För att möta behovet är nybyggnation av större förskolor att föredra eftersom det går snabbare att producera ett antal små förskolor. Det kan finnas svårigheter att hitta tillräckligt stora tomter och då får en bedömning göras av helhetslösningen och om utemiljön kan kompenseras på något annat sätt. I tabellen ges exempel på behov av tomtytor för förskola: Exempel: Förskola med 5 avdelningar, 90 barn Lekgård m² Byggnad 900 m² Tomt m² beroende på tomtens förutsättningar Tabell 8. Behov av tomtyta.

7 Förutsättningar för att flytta paviljonger Det behov som beskrivs för flyttbara paviljonger är ytor för 2-5 avdelningar vilket innebär m²loa-yta och till det tillkommer behov av att anpassa utemiljö som lekplats, parkering, mm. Finns det behov av kök så kommer det till en paviljong även för det. När en ny förskola byggs kan det vara en fördel att förbereda för framtida placering av paviljonger. Det uppstår extra kostnader för att göra iordning i förväg vilket kommer att höja internhyran i den nya eller befintliga fastigheten. I nuläget bygger kommunen stora förskolor vilket kan begränsa möjligheten att dessutom utöka med paviljonger. Vid etablering av en paviljong ska bygglov sökas. Dokumentation ska göras och tillstånd ska i vissa fall ges av olika myndigheter med uppgifter om brandskydd, ljud, miljö, obligatorisk ventilationskontroll, mm. Innan paviljonger kan placeras på platsen ska markarbeten som schakt, fyllning serviser och inkoppling av vatten och avlopp, elskåp och el ska utföras. Även utemiljön kan påverkas och behöver anpassas med lekplats, grönytor, asfaltering, parkering mm. Hyreskostnader Hyreskostnad/m²/år Paviljonger Egna lokaler Tabell 9. Genomsnittskostnad kr per m²och år. Hyreskostnaden för paviljonger styrs av marknadspriset och kan därför variera övertid. En generell riktlinje är att det är minst 2,5-3 gånger dyrare med paviljonger jämfört med egna permanenta lokaler. Den senast genomförda upphandlingen av förskolepaviljonger är Nolhagens förskola som består av 4 avdelningar och tillagningskök. Hyreskostnaden för Nolhagen år 2019 är 3 mkr och dessutom tillkommer kostnader för etablering.

8 Hyra eller köpa paviljonger? Paviljonger är en dyr lokallösning som främst är motiverad vid tillfälliga toppar med stora barnkullar eller vid behov av evakuering. Om kommunen äger ett antal paviljonger för att flytta runt kommer det att innebära kostnader även när paviljonger står tomma. Det ställer också höga krav på planering då man måste göra en realistisk bedömning när ett behov försvinner och ett annat behov uppstår och när och var paviljonger ska flyttas. Risken är stor att paviljongerna blir permanent placerade på ett ställe. Om kommunen får ännu fler paviljonger kommer det att vara kostnadsdrivande och öka lokalkostnaden väsentligt vilket också påverka verksamhetens driftbudget så att den minskar. Den mest realistiska lösningen är att kommunen gör en upphandling med avrop för ett antal paviljonger. Det innebär att leverantören lagrar ett antal paviljonger som sedan kan levereras efter kommunens behov och önskemål. Köpa paviljonger Det går även att köpa in paviljonger och priset är då mellan kr/m² BTAyta för lokalen och 1,2-1,4 mkr för ett tillagningskök, enligt uppgift från Cramo år Därutöver tillkommer kostnader för mark och anläggning samt flyttnings- och monteringskostnader. Dessa paviljonger uppfyller inte passivhusstandard eller miljöbyggnad silver och driftkostnaden kommer att bli högre än i permanenta byggnader. Byggkostnaden för förskolan på Kronanaskolan är ca kr/m² BTAyta. I den kostnaden ingår alla byggkostnader även för mark och anläggning. Skolan är ett passivhus och certifierad med miljöbyggnad silver och driftkostnaden kommer att bli lägre än för motsvarande yta i paviljonger.

9 Bussförskola Förskoleverksamhet kan också bedrivas på hjul i form av en buss. På flera platser i landet har den ordinarie verksamheten kompletterats med en buss. I bussen finns vanligtvis toalett, skötbord, kyl, frys, Micro, torkskåp och plats för stövlar, ryggsäckar och lekutrustning. Det är vanligtvis de äldre barnen som är ute med bussen någon dag i veckan. Man besöker platser i närområdet som är pedagogiskt intressanta och det kan vara allt från en skogsutflykt till museum. Lunch och mellanmål kan varmhållas eller värmas och serveras under utflykten. Bussförskolor har fått ett positivt mottagande och finns på flera platser i landet bland annat i Göteborg, Karlstad, Stockholm, Malmö, Lerum och Linköping. Bussförskolor används av både friskolor och kommuner. Genom att utöva en del av verksamheten i en buss ökar förskolans kapacitet vilket är en lösning när orter växer snabbt och efterfrågan på förskoleplatser är stor. Generellt är kostnaden lägre för att driva verksamhet i en buss jämfört med paviljonger eller tillbyggnader. Långsiktig planering Det är viktigt med långsiktig planering av lokalbehov för att få rätt lokaler i rätt tid för verksamheten. Det är behoven som styr och det är betydelsefullt att lägga tid på att få fram bra befolkningsprognoser och analyser av behov för framtida lokaler. Om kommunen har många paviljonger istället för permanenta byggnader kan det bli mycket kostnadsdrivande och öka lokalkostnaden väsentligt vilket kommer att påverka driftsbudgeten så att det blir mindre pengar till verksamhet. Även om paviljonger flyttas runt i kommunen ställer det krav på god planering och framförhållning för att kunna flytta dessa i rätt tid och till rätt plats. Risken är överhängande att paviljongen blir stationär under en lång period. Kommunen planerar för en tillväxt på 2-3 % vilket innebär att det inte är tillfälliga toppar av många förskolebarn utan att kommunens befolkning växer och det behövs fler permaneta platser i förskolan under kommande år. Nyckel till framgång är att få fram så bra prognoser och behovsbeskrivningar som möjligt för de framtida behoven av lokaler. Det sparar både tid och resurser som istället kan läggas på verksamhet. Lokalresursplanen är ett verktyg för att få fram när nya permaneta förskolor ska vara färdiga att tas i drift. Viktigt är också att analysera behov av utökade lokaler. Det kan ske genom att beskriva nuläget och besvara frågor som hur används lokalerna idag? Går det att förändra användningen med annan inredning/organisation/samutnyttjande/ schemaläggning? Hur ser den framtiden verksamheten ut? I början av år 1 görs en första bedömning av behov av lokaler under år 2. Dessa bedömningar bör sedan kontinuerligt följas upp under året med utfall och prognos för att få så bra behovsbeskrivning som möjligt och

10 undvika akuta och ofta kostsamma lösningar med paviljonger. Tid I bilagan finns en schablonmässig uppställning av leveranstid för paviljonger. Tiderna är schabloner som kan variera stort vid olika tillfällen. Om kommunen har upphandlat ett antal paviljonger som kan avropas och det finns förbereda placeringar för paviljonger vid befintliga förskolor kan leveranstiden kortas ner väsentligt till några månader. Beslutsgång Lokalresursplanen är det dokument som beskriver kommunens tillkommande lokalbehov och här ska också behov av paviljonger finnas med. Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige godkänner och beslutar om lokalresursplanen och kommunens lokaler. Paviljonger ska i första hand vara en tillfällig lösning vid stora toppar av barnkullar eller evakuering av lokaler. Mål och strategier för lokaler och lokalplanering beslutas av kommunstyrelse och kommunfullmäktige. Det nu gällande och antagna övergripande målet ser ut enligt följande: Lokalplaneringen ska arbeta för en ändamålsenlig, attraktiv, sund, tillgänglig och säker verksamhetsmiljö som bidrar till hög produktivitet och god arbetsmiljö. Kommunens lokaler ska användas effektivt och den negativa miljöpåverkan ska vara låg. För att uppfylla målen är det viktigt att ha en långsiktig planering och följa upp behoven kontinuerligt och på längre sikt.

11 Förvaltningens rekommendation Paviljonger kan vara en lösning vid tillfälliga toppar och tidsbegränsade behov av flera platser. Det är en lösning som kostar minst 2,5 3 gånger mer än permanenta byggnader och ökar därför lokalkostnaden betydligt vilket får konsekvens så att mindre resurser kan användas till verksamhet. Paviljonger har en tendens att bli kvar under lång tid och några exempel i kommunen är Madenskolan, Storgården och Byvägens förskola. Paviljonger är dyra lokallösningar som också påverkar budgeten och är kostnadsdrivande. Den bästa lösningen för mobila paviljonger är att göra en upphandling med möjlighet att avropa paviljonger från en leverantör när behov uppstår. Om det finns förbereda platser vid befintliga förskolor kan paviljonger ställas upp relativt snabbt. Kommunen undviker då kostnader för tomma paviljonger som står på vänt. Om kommunen skulle äga ett antal paviljonger, som ska flyttas runt bedöms risken vara överhängande att dessa blir mer eller mindre permanenta och att det blir svårigheter att planera när och var paviljongerna ska flyttas runt. Tomma paviljonger som står förvarade på någon plats kostar också pengar och påverkar driftsbudgeten. lokaler flera gånger billigare än paviljonger. En förskola kan spela en viktig roll för att ge ett samhälle karaktär och skapa en mötesplats. Det kan vara ett blickfång och en samlingspunkt. Under kvällar, helger och lov kan föreningslivet använda lokalerna för olika aktiviteter. En sådan verksamhet utvecklar orten och skapar kontakter vilket ökar trivsel och trygghet för de boende. Byggnadens utformning och placering ger en värdefull profil till orten och kan bidra på ett positivt sätt till samhällsutvecklingen i lokalsamhället. Paviljonger upplevs ofta som en temporär lösning. Kommuninvånare kan få en bild av att det inte finns något intresse för att utveckla och satsa på orten. I sämsta fall kan det, i sin tur, leda till stort slitage på lokaler, vandalisering och otrygghet i lokalsamhället. Med hänsyn tagen till social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet är bedömningen att den mest fördelaktiga lösningen för nya och utökade lokaler är permanenta byggnader som också kan bidra till att ge orter karaktär och stödja en positiv samhällsutveckling för kommunen. Den bästa metoden för att ha bra lokaler i rätt tid, är att utveckla planering- och behovsanalyser så att de akuta lösningarna minimeras och helst uteblir. För hantering av flyttbara paviljonger krävs planering och framförhållning även om tidshorisonten är kortare än för permanenta byggnader. Den tid som läggs på planering och behovsanalyser är väl använda resurser som ger möjlighet att hitta bra, hållbara och långsiktiga lösningar. Kommunen kan få funktionella och permanent

12 Bilaga 1. Tid- och arbetsplan för leverans av paviljonger

13 Bilaga 2. Total kostnad för paviljonger under 15 år.

Utbildningsnämnden Behovsanalys för lokaler och framåt

Utbildningsnämnden Behovsanalys för lokaler och framåt Utbildningsnämnden Behovsanalys för lokaler 2017-2020 och framåt 2016-11-02 Lokalplanering skola/förskola Surte Förskola I Surte ökar antalet barn i åldern 1-5 år med 66 barn under perioden 2015-2020.

Läs mer

Behovsanalys för lokaler Utbildningsnämnden och framåt

Behovsanalys för lokaler Utbildningsnämnden och framåt Behovsanalys för lokaler Utbildningsnämnden 2017 2020 och framåt Datum 2016-10-25 1 Innehållsförteckning Innehåll Innehållsförteckning 2 1 Allmänna utgångspunkter 3 1.1 Mål och inriktning... 3 2 Befolkningsutveckling

Läs mer

Behovsanalys för lokaler Utbildningsnämnden

Behovsanalys för lokaler Utbildningsnämnden Behovsanalys för lokaler Utbildningsnämnden 2019 2028 Datum 2017-10-25 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 1 Allmänna utgångspunkter 3 1.1 Mål och inriktning... 3 2 Befolkningsutveckling 4 3

Läs mer

Ny förskola Älvängen - genomförande och byggnation

Ny förskola Älvängen - genomförande och byggnation TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2018.156 Datum: 2018-05-08 Utvecklingsledare Lokalplanering Maria Palm E-post: maria.palm@ale.se Kommunstyrelsen Ny förskola Älvängen - genomförande

Läs mer

Beställning av förskolepaviljonger Stafsinge och Kristineslätt. KS

Beställning av förskolepaviljonger Stafsinge och Kristineslätt. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-10-28 323 Beställning av förskolepaviljonger Stafsinge och Kristineslätt. KS 2014-402 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

LOKALRESURSPLAN. Förslag FÖR ALE KOMMUN. År

LOKALRESURSPLAN. Förslag FÖR ALE KOMMUN. År LOKALRESURSPLAN FÖR ALE KOMMUN Förslag 2018-02-12 År 2019-2028 1 Innehållsförteckning Lokalresursplan för Ale kommun... 1 1 Lokalresursplan för Ale kommun... 4 1.1 Vision... 4 Social hållbarhet... 4 Ekologisk

Läs mer

Ny förskola i kv. Rosteriet, Liljeholmen

Ny förskola i kv. Rosteriet, Liljeholmen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-01-13 Handläggare Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2014-01-30

Läs mer

Provisorisk förskola i Bollebygds centralort

Provisorisk förskola i Bollebygds centralort 2018-05-31 1 (5) Bildnings- och omsorgsförvaltningen Annelie Fischer Utbildningschef 033-430 56 10 Kommunstyrelsen Provisorisk förskola i Bollebygds centralort Förslag till beslut Kommunfullmäktige ger

Läs mer

Utredningsuppdrag: Kapacitet i förskola och skola

Utredningsuppdrag: Kapacitet i förskola och skola DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (8) Utbildningsnämnden 2018-12-12 Utredningsuppdrag: Kapacitet i förskola och skola Ärende Utbildningsnämnden gav bildnings- och omsorgsförvaltningen i mars 2018 i uppdrag

Läs mer

Information Ombyggnation av Tillbergaskolan

Information Ombyggnation av Tillbergaskolan Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) 2013-09-17 Dnr: 2013/2540-BaUN- 285 Barn- och ungdomsnämnden Information Ombyggnation av Tillbergaskolan Förslag

Läs mer

Utökning av förskolan Årstaberg

Utökning av förskolan Årstaberg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 264-2011-2.6 SID 1 (8) 2011-12-15 Handläggare: Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Bilaga Uppföljning av lokalbehovsplan

Bilaga Uppföljning av lokalbehovsplan Barn- och utbildningsnämndens lokalbehovsplan Södra kommundelen Vinstorp Avveckling av Vinstorpskolan, när utbyggnaden av skollokaler i södra kommundelen är klar. Bilaga Uppföljning av lokalbehovsplan

Läs mer

INVESTERINGSBILAGA, Bilaga 1

INVESTERINGSBILAGA, Bilaga 1 2015-04-23 1(7) INVESTERINGSBILAGA, Bilaga 1 Till tjänsteutlåtande avseende Projekt: Nya Hallsta förskola Om- och tillbyggnad av fastighet på Magistervägen i Hallstavik till en förskola med 6 avdelningar.

Läs mer

Genomförande av ombyggnad av Ale kulturrum och Da Vinciskolan

Genomförande av ombyggnad av Ale kulturrum och Da Vinciskolan TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2018.98 Datum: 2018-03-01 Utvecklingsledare Lokalplanering Maria Palm E-post: maria.palm@ale.se Kommunstyrelsen Genomförande av ombyggnad av

Läs mer

Prognos för barnomsorg

Prognos för barnomsorg Tyresö kommun Datum Barn- och utbildningsförvaltningen 1 (7) Ulrica Andersson, verksamhetsstrateg 08 5782 90 59 Prognos för barnomsorg Förslag till beslut Barn- och utbildningsförvaltningen föreslår: -

Läs mer

LOKALRESURSPLAN FÖR ALE KOMMUN. År Antagen av Kommunfullmäktige

LOKALRESURSPLAN FÖR ALE KOMMUN. År Antagen av Kommunfullmäktige LOKALRESURSPLAN FÖR ALE KOMMUN År 2018-2027 Antagen av Kommunfullmäktige 2017-01-30 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Lokalresursplan för Ale kommun... 1 1 Lokalresursplan för Alekommun... 5 1.1 Vision... 5 1.2 Inledning...

Läs mer

Bostads- och markförsörjningsprogram 2013-2026 för Lomma kommun

Bostads- och markförsörjningsprogram 2013-2026 för Lomma kommun Sidan 1 av 7 Södra kommundelen Vinstorp Utbyggnadsprogram/tidplan/kommmentar/förslag Vinstorpskolan kommer inte att behövas för skoländamål när Karstorpskolan är helt utbyggd, och kan därför komma att

Läs mer

Datum Beslut avseende förhyrning av förskola på Södra Källtorp

Datum Beslut avseende förhyrning av förskola på Södra Källtorp TJÄNSTEUTLÅTANDE 2019-05-15 Sida 1 (2) Diarienr FSN 2018/00446-3.6.1 Barn- och utbildningsförvaltningen Marie Nysveen Epost: marie.nysveen@vasteras.se P. 21 Kopia till Kommunstyrelsen Kristina Tykosson

Läs mer

Provisorium för förskola alternativt skola i Olsfors

Provisorium för förskola alternativt skola i Olsfors 2018-05-29 1 (8) Dnr : Bildnings- och omsorgsförvaltningen Annelie Fischer Utbildningschef 033-430 56 10 Kommunstyrelsen Provisorium för förskola alternativt skola i Olsfors Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Lokalförsörjningsprocess

Lokalförsörjningsprocess Lokalförsörjningsprocess Utredning avseende Kyrkskolans lokalbehov Utredningens syfte: Beskriva Kyrkskolans utmaningar idag kopplat till nuvarande lokaler Utreda Kyrkskolans lokalbehov Belysa förslag på

Läs mer

Hyra av paviljong för förskoleverksamhet vid Talldalsvägen/Vindvägen, Flemingsberg

Hyra av paviljong för förskoleverksamhet vid Talldalsvägen/Vindvägen, Flemingsberg KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-09-20 KS-2013/1173.253 1 (2) HANDLÄGGARE Söderquist, Mari 08-535 364 97 Mari.Soderquist@huddinge.se Kommunstyrelsen Hyra av paviljong

Läs mer

Utredning angående Gustav Adolfsskolans framtida användning

Utredning angående Gustav Adolfsskolans framtida användning Datum: 2015-10-12 Barn- och ungdomsnämnden Handläggare: Margareta Arvidsson Direktnr: Beteckning: Dnr 2012.335 BUN Utredning angående Gustav Adolfsskolans framtida användning Uppdrag Barn- och ungdomsnämnden

Läs mer

Provisorium för förskola alternativt skola i Olsfors

Provisorium för förskola alternativt skola i Olsfors 2018-05-29 1 (5) Bildnings- och omsorgsförvaltningen Annelie Fischer Utbildningschef 033-430 56 10 Dnr : Kommunstyrelsen Provisorium för förskola alternativt skola i Olsfors Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN FÖR GRUNDSKOLOR OCH FÖRSKOLOR. Bergsåker/Lidens skolområde 2012-03-27. SWECO Architects AB Sundsvall

LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN FÖR GRUNDSKOLOR OCH FÖRSKOLOR. Bergsåker/Lidens skolområde 2012-03-27. SWECO Architects AB Sundsvall LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN FÖR GRUNDSKOLOR OCH FÖRSKOLOR Bergsåker/Lidens skolområde 2012-03-27 SWECO Architects AB Sundsvall 6291026000 Inledning Arbetet med lokalförsörjningsplanen har baserats på en inventering

Läs mer

Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch. nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real, Genomförandebeslut

Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch. nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real, Genomförandebeslut Utlåtande 2017:56 RI+RIV (Dnr 112-14/2017) Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real Genomförandebeslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Rivning av en förskola med fyra avdelningar och nybyggnation av en sex avdelningars förskola på Vingåkersvägen i Örby

Rivning av en förskola med fyra avdelningar och nybyggnation av en sex avdelningars förskola på Vingåkersvägen i Örby Enskede-Årsta-Vantör Avdelningen för utveckling lokaler och stadsmiljö Sida 1 (5) 2018-06-07 Handläggare Kerstin Hellmark Telefon: 08-508 20 026 Till Enskede-Årsta-Vantörs Stadsdelsnämnd 2018-06-14 Rivning

Läs mer

Tjänsteutlåtande 2011-05-06. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Cecilia von Sydow

Tjänsteutlåtande 2011-05-06. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Cecilia von Sydow 1(5) KS 2009/0115 Programarbete avseende investering gällande Skogsgläntans förskola, Fastigheten Djursholm 2:371 Sammanfattning Fastighetsnämnden har i beslut april 2011 föreslagit kommunstyrelsen att

Läs mer

2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort

2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort 2013-05- 2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort Tekniska förvaltningen har från Kommunstyrelsen fått i uppdrag att utreda vilka ytor som friställs i de olika alternativen,

Läs mer

Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp

Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp Tjänsteskrivelse 1 (5) Datum Diarienummer 2018-10-04 BIN 2018/3222:4 Calle Karlsson Stabschef calle.karlsson@trelleborg.se 0410-73 39 35 Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp Ärendebeskrivning I december

Läs mer

FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID

FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID s. 1 (6) FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID 2018-03-14 Vår referens: Staffan Friberg Direkttel: 040-641 13 07 E-post: Staffan.Friberg@lomma.se Diarienr: BUN/2018:46 Er referens: Lokalbehovsplan

Läs mer

Ny förskola på Förmansvägen i kv. Golvläggaren, Årstadal

Ny förskola på Förmansvägen i kv. Golvläggaren, Årstadal Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Samhällsplanering Sida 1 (7) 2013-11-11 Handläggare Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2013-11-28 Ny förskola på

Läs mer

Förskolan Grågåsen Genomförandebeslut

Förskolan Grågåsen Genomförandebeslut HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 12-2013-2.6 SID 1 (6) 2013-01-20 Handläggare: Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Motivskrivning inför beslut Alléskolan/Humlegårdsskolan

Motivskrivning inför beslut Alléskolan/Humlegårdsskolan Handläggare Bisse Carlsson FoG Telefon +46 (0)498 26 33 96 E-post bisse.carlsson@gotland.se Datum 2011-10-29 Tjänsteskrivning Expediering till:bun Motivskrivning inför beslut Alléskolan/Humlegårdsskolan

Läs mer

Tjänsteskrivelse Framtiden för Alléskolan/Humlegårdsskolan

Tjänsteskrivelse Framtiden för Alléskolan/Humlegårdsskolan Handläggare Bisse Carlsson FoG Telefon +46 (0)498 26 33 96 E-post bisse.carlsson@gotland.se Datum 2011-11-15 Tjänsteskrivelse Framtiden för Alléskolan/Humlegårdsskolan Förslag till beslut BUN Au behandlade

Läs mer

Beslut- Etablering av Rådhusets förskola

Beslut- Etablering av Rådhusets förskola Lars kobsson - PLLJ01 E-post: lars.jakobsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-08-15 Dnr: 2014/1641-BaUN- 030 Beslut- Etablering av Rådhusets förskola Förslag till beslut 1. godkänner

Läs mer

Framtida lokalbehov för skola och barnomsorg i Dals-Ed

Framtida lokalbehov för skola och barnomsorg i Dals-Ed SAMMANFATTNING 2012-11-21 Framtida lokalbehov för skola och barnomsorg i Dals-Ed - en studie över förutsättningar och alternativ för att anpassa och optimera skolans och barnomsorgens lokaler utifrån nuvarande

Läs mer

SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN DIARIENUMMER KS 2014.383 R A PPORT SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN 2015-05-08 Förstudie Kårsta skolans lokaleffektivisering Författare Mikael Albertsson SBF Innehåll 1. Inledning... 3 2. Sammanfattning...

Läs mer

Byleskolan - Ny skolbyggnad

Byleskolan - Ny skolbyggnad 1(5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kommunfastigheter Maria Östholm Byleskolan - Ny skolbyggnad Sammanfattning Täby kyrkby och området Byle har en kraftig befolkningstillväxt bland annat till följd av omfattande

Läs mer

UTREDNING BUN

UTREDNING BUN 2015-11-04 UTREDNING BUN - MALUNG-SÄLENS KOMMUN BAKGRUND Uppdrag stadieindelning Minskning av barn och elever Oförändrad ram (3 år) Arbetet med risk- och konsekvensarbetet Uppdrag KFV fick i uppdrag att

Läs mer

7. Utökade lokaler för förskolan i Västerviks centralort Dnr 2017/

7. Utökade lokaler för förskolan i Västerviks centralort Dnr 2017/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (45) 2017-06-19 Kf Ks 208 7. Utökade lokaler för förskolan i Västerviks centralort Dnr 2017/217-290 Barn- och utbildningsförvaltningen redovisar i skrivelse 24

Läs mer

Lokalplaneringsprocess i Ale kommun

Lokalplaneringsprocess i Ale kommun Lokalplaneringsprocess i Ale kommun Förslag 2016-03-08 1 Innehåll Vision... 3 Roller och ansvar inom lokalplanering... 3 Lokalplaneringsprocess 1 Lokalplaneringsprocess i Ale kommun 3 Vision 3 Roller och

Läs mer

Genomförandeärende: Rivning och uppbyggnad av förskolan Torpgläntan 8 i Vårberg.

Genomförandeärende: Rivning och uppbyggnad av förskolan Torpgläntan 8 i Vårberg. SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SAMHÄLLSSERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-02 Handläggare: Rune Ney Telefon: 08-508 24 060 Till Skärholmen stadsdelsnämnd Sophie Dahlberg Telefon: 08-508 24 016

Läs mer

Barn- och skolnämnd Lunds stad Skolkontoret. Områdeslokalplan för Järnåkra-Klostergården 2015 2019. Enligt BSN Lunds stad beslut 2014-11-19 98

Barn- och skolnämnd Lunds stad Skolkontoret. Områdeslokalplan för Järnåkra-Klostergården 2015 2019. Enligt BSN Lunds stad beslut 2014-11-19 98 Barn- och skolnämnd Lunds stad Skolkontoret Områdeslokalplan för Järnåkra-Klostergården 2015 2019 Enligt BSN Lunds stad beslut 2014-11-19 98 2 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Områdets avgränsning

Läs mer

Lokalförsörjning äldrenämnden

Lokalförsörjning äldrenämnden Lokalsamordnare Jobbar med att utforma, leda och utveckla den sektorsövergripande lokalförsörjningen, det vill säga all verksamhet under omsorgsnämnden och äldrenämnden. Lokalsamordnaren har det övergripande

Läs mer

Hortlaxskolan åk 7-9 Version rev 10 dat 2012-11-05

Hortlaxskolan åk 7-9 Version rev 10 dat 2012-11-05 Hortlaxskolan åk 7-9 Version rev 10 dat 2012-11-05 Kortfakta Verksamhetsyta per elev Totalkostnad per elev 16,4 m²/elev 74 184 kr/elev Beskrivning nuvarande verksamhet I huvudbyggnaden finns verksamhet

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Bildningsförvaltningen Datum Diarienummer PU 2019/0002 Johan Harryson

DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Bildningsförvaltningen Datum Diarienummer PU 2019/0002 Johan Harryson DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Produktionsutskottet 2019-02-19 Nedläggning av Baduhild och Norra Åsgårds förskolor i Djursholm Ärende På uppdrag av utbildningsnämnden har den tidigare bildnings-

Läs mer

5 Nybyggnation av Falkbergsskolan (UF/2017:88)

5 Nybyggnation av Falkbergsskolan (UF/2017:88) ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1 [1] Utbildningsnämnden 2017-03-14 5 Nybyggnation av Falkbergsskolan (UF/2017:88) Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden beslutar om nybyggnation av Falkbergskolan. 2. Utbildningsnämnden

Läs mer

Investeringsbeslut och startbesked byggnation av ny förskola med åtta avdelningar på Lots- Galärvägen och provisorisk gång- och cykelväg, sydöstra Boo

Investeringsbeslut och startbesked byggnation av ny förskola med åtta avdelningar på Lots- Galärvägen och provisorisk gång- och cykelväg, sydöstra Boo 2013-09-12 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/269-224 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Investeringsbeslut och startbesked byggnation av ny förskola med åtta avdelningar på Lots- Galärvägen och provisorisk

Läs mer

Sturebyskolan. Riva Vitan och bygga nytt på kort tid och till låg kostnad.

Sturebyskolan. Riva Vitan och bygga nytt på kort tid och till låg kostnad. Sturebyskolan Riva Vitan och bygga nytt på kort tid och till låg kostnad. Ersätta befintlig tillfällig Paviljong Vitan med permanent byggnad. Att bygga nytt kostar pengar och tar tid det kan vi alla vara

Läs mer

NACKA KOMMUN. Konstprogram Lotsens förskola. Arbetsversion /SL-PO NACKA KULTURCENTRUM

NACKA KOMMUN. Konstprogram Lotsens förskola. Arbetsversion /SL-PO NACKA KULTURCENTRUM NACKA KULTURCENTRUM Konstprogram Lotsens förskola Arbetsversion /SL-PO 2 (8) Inledning/ Sammanfattning En ny kommunal förskola ska byggas vid Boo gård, Lotsen (arbetsnamn). Den är avsedd för 160 barn i

Läs mer

Pitholmsskolan, åk (6)7-9 Version rev 10 dat 2012-11-05

Pitholmsskolan, åk (6)7-9 Version rev 10 dat 2012-11-05 Pitholmsskolan, åk (6)7-9 Version rev 10 dat 2012-11-05 Kortfakta Verksamhetsyta per elev Totalkostnad per elev 0,0 m²/elev 0 kr/elev Beskrivning nuvarande verksamhet Pitholmsskolan har nyligen genomgått

Läs mer

Västertorpsskolan Informationsmöte

Västertorpsskolan Informationsmöte Västertorpsskolan Informationsmöte 2017-04-03 Välkommen Program för kvällen: Bakgrund, planering/behov av skolplatser i staden och i Västertorp (Utbildningsförvaltningen) SISAB:s uppdrag och processer

Läs mer

Ny förskola i kvarteret Kilaberg 1 i Midsommarkransen

Ny förskola i kvarteret Kilaberg 1 i Midsommarkransen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Sida 1 (5) 2017-01-26 Handläggare Anders Gredenborg Telefon: 08-508 230 51 Till Hägersten Liljeholmens stadsdelsnämnd 2017-02-02

Läs mer

Verksamhetsanpassning av förskolan Hamngården

Verksamhetsanpassning av förskolan Hamngården stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Sida 1 (5) 2015-04-02 Handläggare Helén Örtegren Telefon: 08-508 23 051 Till stadsdelsnämnd 2015-04-23 Verksamhetsanpassning av förskolan Hamngården

Läs mer

Handläggare Olar Skinnars 08-550 219 96 ola r.skinna rs@sodertalje.se. Förskolebussar - utvärdering och framtida användning

Handläggare Olar Skinnars 08-550 219 96 ola r.skinna rs@sodertalje.se. Förskolebussar - utvärdering och framtida användning Södertälle U kommun l (2) 2009-04-02 Tjänsteskrivelse Dnr LIN 09/42 Kontor Utbildningskontoret Handläggare Olar Skinnars 08-550 219 96 ola r.skinna rs@sodertalje.se Utbildningsnämnden Förskolebussar -

Läs mer

Inhyrningsmedgivande av lokal för ny skolenhet i Mariehäll

Inhyrningsmedgivande av lokal för ny skolenhet i Mariehäll Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Sida 1 (5) 2017-05-17 Handläggare Josefin Ohlson Telefon: 08-508 33 874 Till Utbildningsnämnden 2017-06-15 Inhyrningsmedgivande av lokal för

Läs mer

Uppföljning av lokalbehovsplan 2014

Uppföljning av lokalbehovsplan 2014 Sidan 1 av 7 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2014-11-11 Er referens: Vår referens: Direkttel: Direktfax: E-postadress: Diarienr: BUN 2014:106.214 Barn- och utbildningsnämnden Uppföljning av lokalbehovsplan

Läs mer

VASA REAL. Informationsmöte

VASA REAL. Informationsmöte VASA REAL Informationsmöte 2017-04-18 Välkommen Program för kvällen: Bakgrund, planering/behov av skolplatser i staden och i Norrmalm (Utbildningsförvaltningen) SISAB:s uppdrag och processer generellt

Läs mer

Svar på medborgarfrågor om planerad förskolan på Lotsoch Galärvägen i Boo och fortsatt byggnation

Svar på medborgarfrågor om planerad förskolan på Lotsoch Galärvägen i Boo och fortsatt byggnation 2014-09-25 1 (10) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/269-224 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Svar på medborgarfrågor om planerad förskolan på Lotsoch Galärvägen i Boo och fortsatt byggnation Förslag till

Läs mer

PM Skolutbyggnad Sanduddens skola Dnr BUN18/ Jacob Holm Utvecklingsledare Barn- och utbildningsförvaltningen

PM Skolutbyggnad Sanduddens skola Dnr BUN18/ Jacob Holm Utvecklingsledare Barn- och utbildningsförvaltningen 2018-11-05 Jacob Holm Utvecklingsledare Barn- och utbildningsförvaltningen jacob.holm@ekero.se Skolutbyggnad Sanduddens skola Dnr BUN18/162-403 Bakgrund Antalet invånare i Ekerö kommun kommer under de

Läs mer

Alterdalens skola f-6 Version rev 10 dat

Alterdalens skola f-6 Version rev 10 dat Alterdalens skola f-6 Version rev 10 dat 2012-11-05 Kortfakta Verksamhetsyta per elev Totalkosnad per elev 10,1 m²/elev 92 527 kr/elev Beskrivning nuvarande verksamhet Skolan består av tre ordinära klassrum

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningens rapport på återremiss av en motion.

Barn- och utbildningsförvaltningens rapport på återremiss av en motion. Barn- och utbildningsförvaltningens rapport på återremiss av en motion. Kommunstyrelsen har beslutat att återemitera ett ärende (Dnr KS/2014:237) till Barn- och utbildningsnämnden för ytterligare utredning

Läs mer

Avveckling av förskolelokaler på Duvholmsgränd 16 i Vårberg

Avveckling av förskolelokaler på Duvholmsgränd 16 i Vårberg Skärholmens stadsdelsförvaltning Avdelning förskola och fritid Tjänsteutlåtande Dnr 2.6 /477-2017 Sida 1 (6) 2017-05-29 Handläggare Katarina Waller Telefon: 08-50824457 Till Skärholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Behovsbeskrivning kommundelen Område Yta År Tillväxt Teknik

Behovsbeskrivning kommundelen Område Yta År Tillväxt Teknik Utredningschef Staffan Friberg Sidan 1 av 6 Område Yta År Tillväxt Teknik Förskola Antalet barn i förskoleåldern i södra, återlämnande av förskolelokaler samt lokalers nyttjandeeffektivitet bedöms generera

Läs mer

Nybyggnad av en enkel idrottshall vid Grimstaskolan Förslag till genomförandebeslut

Nybyggnad av en enkel idrottshall vid Grimstaskolan Förslag till genomförandebeslut Sida 1 (8) 2015-03-24 Handläggare fastighetskontoret Karin Westling Projektavdelningen Telefon: 08-505 26 922 karin.westling@stockholm.se Handläggare idrottsförvaltningen Sophie Dahlberg Utvecklingsavdelningen

Läs mer

Aktiviteter i utredningen

Aktiviteter i utredningen Aktiviteter i utredningen 1. Diskussion kring elevutvecklingen i Infjärden/markbygden. 2. Det totala behovet av skolytori området på lång sikt. 3. Genomgång av nuläge skolstruktur i Infjärden. 4. Diskussion

Läs mer

Olika vägar att lösa gymnasiets lokalbehov.

Olika vägar att lösa gymnasiets lokalbehov. 2002-02-19 UTBILDNINGS- OCH ARBETS- MARKNADSFÖRVALTNINGEN TUNA TORG 1 186 86 VALLENTUNA TELEFON VX 08-587 850 00 FAX 08-587 855 21 kommun@vallentuna.se Kommunstyrelsen Olika vägar att lösa gymnasiets lokalbehov.

Läs mer

Byggnation av ny skola samt förskola i Anebys centralort

Byggnation av ny skola samt förskola i Anebys centralort PM Skolutredning Byggnation av ny skola samt förskola i Anebys centralort Sammanfattning Med anledning av att Svartåskolans lokaler tömts på grund av fukt- och mögelskador behöver kommunen bygga en ny

Läs mer

Preliminär hyresoffert skogvaktartorpets förskola, om- och tillbyggnad

Preliminär hyresoffert skogvaktartorpets förskola, om- och tillbyggnad ~huge 2013-03-20 HF2013-125 l (2) Huddinge kommun Förskalenämnden 141 85 HUDDINGE Preliminär hyresoffert skogvaktartorpets förskola, om- och tillbyggnad Huge Fastigheter AB har efter beställning utfått

Läs mer

Anvisningar för stimulansbidrag till utbyggnad av förskolelokaler

Anvisningar för stimulansbidrag till utbyggnad av förskolelokaler Utlåtande 2006: RIV (Dnr 308-181/2006) Anvisningar för stimulansbidrag till utbyggnad av förskolelokaler Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Beloppet för stimulansbidrag för

Läs mer

Genomförandebeslut för om- och tillbyggnation av Västertorpsskolan

Genomförandebeslut för om- och tillbyggnation av Västertorpsskolan Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-15 Handläggare Josefin Johansson Telefon: 076-1233601 Till Utbildningsnämnden 2017-10-19 Genomförandebeslut

Läs mer

Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda etapp 1

Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda etapp 1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) Samhällsbyggnad Kommunens verksamhetslokaler Jill Linde Kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse om ianspråktagande av investeringsmedel till en om- och tillbyggnad av Berghultsskolan Floda

Läs mer

Motion (S) om inventering av förskolebarns möjligheter till utelek

Motion (S) om inventering av förskolebarns möjligheter till utelek Avdelningen för stadsmiljö Avdelningen för förskola och fritid Sida 1 (5) 2013-08-26 Handläggare: Iris Birath Telefon: 08 508 18 153 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-09-26 Motion (S) om inventering av förskolebarns

Läs mer

Yttrande över Alterdalens Bygdeförenings ansökan om fristående verksamhet i Piteå kommun, dnr :723

Yttrande över Alterdalens Bygdeförenings ansökan om fristående verksamhet i Piteå kommun, dnr :723 Skolinspektionen Registrator Box 23069 104 35 STOCKHOLM Yttrande över Alterdalens Bygdeförenings ansökan om fristående verksamhet i Piteå kommun, dnr 31 2015:723 Yttrandet avser en ansökan från Alterdalens

Läs mer

Fullstor idrotthall vid Rödabergsskolan Inriktningsbeslut

Fullstor idrotthall vid Rödabergsskolan Inriktningsbeslut Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande Dnr 08.01.01/547/2015 Sida 1 (6) 2015-05-28 IDN 2015-06-16 Handläggare Sophie Dahlberg Telefon: 08-508 27 639 Till Idrottsnämnden Fullstor idrotthall vid Rödabergsskolan

Läs mer

Förslag till inriktningsbeslut om ny skola i Årstadal

Förslag till inriktningsbeslut om ny skola i Årstadal Utbildningsförvaltningen Lokalenheten Sida 1 (7) 2013-05-27 Handläggare Lotti Hammar Telefon: 08 5083341 skola i Årstadal Förvaltningens förslag till beslut Förvaltningen föreslår att utbildningsnämnden

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden KALLELSE 2019-02-25 1(1) Samhällsbyggnadsnämnden Tid: 2019-03-05klockan 08:00 Plats: Sammanträdesrum Osby Ärende 1 Upprop och protokollets justering 2 Godkännande av dagordning 3 Tillfälliga lokaler 7-9

Läs mer

Budgetuppföljning efter februari

Budgetuppföljning efter februari TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Yvonne Norman 2015-03-16 SFN 2015/0156 0480-450572 Servicenämnden efter februari Förslag till beslut Servicenämnden fattar inget beslut med anledning

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1 Ärende 1 Dnr KS-2012-372 Dpl62 sid 1 (2) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteskrivelse 2012-07-12 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Ersättningslokaler vid

Läs mer

Nybyggnation av förskolan Skogsgläntan, Enebyberg, Djursholm 2:371 - Slutredovisning

Nybyggnation av förskolan Skogsgläntan, Enebyberg, Djursholm 2:371 - Slutredovisning 1(5) Nybyggnation av förskolan Skogsgläntan, Enebyberg, Djursholm 2:371 - Slutredovisning Ärendet Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 13 juni 2011 73 (KS 2009/0115) tilldelade kommunfullmäktige fastighetsnämnden

Läs mer

Lokalförsörjningsprognos för förskola och grundskola i Danderyds kommun Utbildningsnämnden

Lokalförsörjningsprognos för förskola och grundskola i Danderyds kommun Utbildningsnämnden Lokalförsörjningsprognos för förskola och grundskola i Danderyds kommun 2016 Utbildningsnämnden Innehållsförteckning 1 Sammanfattning av lokalförsörjningsprognosen... 3 2 Uppdraget... 3 3 Befolkningsprognos...

Läs mer

Bokslutsprognos 2013-10-31

Bokslutsprognos 2013-10-31 1(4) Kommunstyrelsens förvaltning Handläggare Chris Tevell/Maria Åhström Tfn 0142-850 22 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2013-10-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt mål och budget för år 2013

Läs mer

Tillkommande lokalbehov vid Alsike skola inför ht 2016 UN-2016/104

Tillkommande lokalbehov vid Alsike skola inför ht 2016 UN-2016/104 Sida av Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Eva Mårtensson Datum UN-0/0 Lokalförsörjningschef 0-0-0 Utbildningsnämnden Tillkommande lokalbehov vid Alsike skola inför ht 0 UN-0/0 Förslag till beslut

Läs mer

Förslag till beslut Förskolenämnden antar lokalstrategi för förskolelokaler, daterad

Förslag till beslut Förskolenämnden antar lokalstrategi för förskolelokaler, daterad TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-03-27 Sida 1 (1) Diarienr FSN 2018/00210-3.6.1 Barn- och utbildningsförvaltningen Stefan Zangelin Epost: stefan.zangelin@vasteras.se Kopia till Förskolenämnden för förskolelokaler

Läs mer

Bilagor Utredning av skollokaler på Vallby

Bilagor Utredning av skollokaler på Vallby Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2016-03-03 Dnr: 2015/2347-GSN-291 Grundskolenämnden Översyn av skollokaler på Vallbyområdet Förslag till beslut

Läs mer

Genomförandebeslut för ny-och ombyggnation vid Enskede skola

Genomförandebeslut för ny-och ombyggnation vid Enskede skola Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-11-14 Handläggare Monica Strandgren Telefon: 08 50833426 Till Utbildningsnämnden 2018-11-22 Genomförandebeslut

Läs mer

Påbyggnad av Högåsskolan med ytterligare en våning UN-2013/341

Påbyggnad av Högåsskolan med ytterligare en våning UN-2013/341 Utbildningsnämnden Ordförandeförslag Diarienummer Göran Nilsson (M) 2014-02-08 UN-2013/341 Utbildningsnämnden Påbyggnad av Högåsskolan med ytterligare en våning UN-2013/341 Förslag till beslut Utbildningsnämnden

Läs mer

T I L L B E H Ö R - F Ö R S K O L A. Förbättra din vardag med hjälp av Indus kompletta tillval

T I L L B E H Ö R - F Ö R S K O L A. Förbättra din vardag med hjälp av Indus kompletta tillval T I L L B E H Ö R - F Ö R S K O L A Förbättra din vardag med hjälp av Indus kompletta tillval F Ö R B E R E D A N D E A R B E T E N Bygglov Indus kan åta sig att sköta bygglovsansökan. Bygglovsritningar

Läs mer

Inriktningsbeslut om kapacitetsökning i kök och matsal samt ventilationsåtgärder på Hökarängsskolan.

Inriktningsbeslut om kapacitetsökning i kök och matsal samt ventilationsåtgärder på Hökarängsskolan. Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2016-04-15 Handläggare Michael Vogtmann Telefon: 08-508 33 650 Till Utbildningsnämnden 2016-05-19 Inriktningsbeslut

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag. 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne, rum 108 08:30-08:50 Beslutande Daniél Tejera (L), ordförande Andreas Nilsson (C) Ulrika Tollgren (S), vice ordförande Christina Silverbern (M) Ersättare Övriga närvarande

Läs mer

Ny förskola på Enskedevägen i Svedmyra

Ny förskola på Enskedevägen i Svedmyra Avdelningen för förskola och fritid Avdelningen för ekonomi, stadsmiljö och strategi Sida 1 (5) 2013-11-25 Handläggare: Iris Birath Telefon: 08 508 18 153 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-12-17 Ny förskola

Läs mer

Planuppdrag för Stocksundsskolan, Skolan 20 m.fl

Planuppdrag för Stocksundsskolan, Skolan 20 m.fl 1(5) Planuppdrag för Stocksundsskolan, Skolan 20 m.fl Ärendet Stocksundsskolan är en kommunal skola för åk F 6. Befolkningsprognosen visar ett ökat elevantal (barn ålder 6-12 år) under åren 2012-2017.

Läs mer

Lokalprogrammet är tänkt att vara en vägvisare i tidiga skeden av verkliga nybyggnadsplaner.

Lokalprogrammet är tänkt att vara en vägvisare i tidiga skeden av verkliga nybyggnadsplaner. 2010-06-30 TILL VERKSAMHETSCHEF SKOLA En arbetsgrupp med representanter från Skola/utbildning, Lokalförsörjningskontoret och Kommunledningskansliet har förnyat och förändrat Borås Stads rekommendationer

Läs mer

Förskolan skall vara inflyttningsklar senast

Förskolan skall vara inflyttningsklar senast 1(3) Micael Holm tel. 040-626 8412 Micael.Holm@svedala.se Tjänsteskrivelse 2018-03-22 Dnr: 2017-000197 Förslag till beslut om tilldelning av projekt, efter upphandling och tecknande av två hyresavtal samt

Läs mer

Utfall 2011-12-31 Budget helår 2011 Budget 2012 INTÄKTER 93 704 94 401 84 009 KOSTNADER -272 904-258 648-250 809 TOTALT -179 199-164 247-166 800

Utfall 2011-12-31 Budget helår 2011 Budget 2012 INTÄKTER 93 704 94 401 84 009 KOSTNADER -272 904-258 648-250 809 TOTALT -179 199-164 247-166 800 BUDGET STF 2012 Drift STF TOTALT, tkr Utfall 2011-12-31 Budget helår 2011 Budget 2012 INTÄKTER 93 704 94 401 84 009 KOSTNADER -272 904-258 648-250 809 TOTALT -179 199-164 247-166 800 Drift ledning, tkr

Läs mer

Ny familjecentral i Karlskoga

Ny familjecentral i Karlskoga Tjänsteskrivelse 1 (6) Handläggare Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Ny familjecentral i Karlskoga Sammanfattning Arbetet med att utforma en ny familjecentral i Karlskoga har pågått under de senaste

Läs mer

Förslag till nya tomter för förskolor och skolor i Katrineholms stad. Handläggare: Sara Eresund och Lisa Ganestam Upprättad:

Förslag till nya tomter för förskolor och skolor i Katrineholms stad. Handläggare: Sara Eresund och Lisa Ganestam Upprättad: Förslag till nya tomter för förskolor och skolor i Katrineholms stad Handläggare: Sara Eresund och Lisa Ganestam Upprättad: 2015-03-11 1 INLEDNING Skolan och förskolan är en av de viktigaste platser som

Läs mer

Snabbaste sättet att få kontoret att växa. Lös tillfälliga lokalbehov med flexibla kontorsmoduler från Indus

Snabbaste sättet att få kontoret att växa. Lös tillfälliga lokalbehov med flexibla kontorsmoduler från Indus K O N T O R Snabbaste sättet att få kontoret att växa Lös tillfälliga lokalbehov med flexibla kontorsmoduler från Indus Enkelt och bekymmersfritt Att hyra moduler är den idealiska lösningen på tillfälliga

Läs mer

2015-01-21. Förslagrätt om etablering av förskola i Bolinder Strand

2015-01-21. Förslagrätt om etablering av förskola i Bolinder Strand TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) 2015-01-21 Barn- och ungdomsnämnden Dnr Bun 2014/154 Förslagrätt om etablering av förskola i Bolinder Strand Förslag till beslut 1 Barn- och ungdomsnämnden överlämnar barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer