Det finns två ipad:s på barnavdelningen där ni kan prova apparna.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Det finns två ipad:s på barnavdelningen där ni kan prova apparna."

Transkript

1 NYFIKEN PÅ BRA SPELAPPAR FÖR BARN? På Leksands bibliotek kan du gratis prova roliga och pedagogiska appar för barn testade, utvalda och rekommenderade av PappasAppar.se. Det finns två ipad:s på barnavdelningen där ni kan prova apparna.

2 Dessa appar finns just nu på våra ipad:s Anns flashcards Anns Flashcards är en pedagogisk app för att träna arbetsminnet genom att se (och lyssna till) kort med siffror, bokstäver, bilder och ord och sedan försöka minnas var de olika korten ligger. Bokstavslek Bokstavslek är den senaste appen från Lära Mera som tidigare bland annat gjort apparna Stavningslek, Hippi 1 & 2 samt Nallemix 1 & 2. I denna app är det stavning och ljudning som tränas, och den ger en god grund för läsinlärning. Det finns tre olika delar Begynnelsebokstäver, Stava till ordet samt Vilken bokstav fattas i ordet. Bokstäver med Mera Ålder: 5-6 år Bokstäver med Mera lär barn bokstäver och stavning med hjälp av bilder och ljudande bokstäver. Färger och fordon Färger och fordon är en app där man tränar på färger och ord med temat fordon. Appen innehåller tre enkla men unika spel som gör det roligt att lära. Gro Book Gro Book Tröjan Tula blir nåt nytt är en rolig och väldigt bra bokapp på svenska om miljö och återvinning där läsaren själv bestämmer vad som skall hända. Gro Flowers Spela och lär om bin, pollinering och biologisk mångfald Gro Garden I Gro Garden handlar det om att odla grönsaker. Spelaren får lära sig hur odling går till i flera olika steg, från kompostjorden till den färdiga grönsaken på bordet. Gro Memo Ålder: 4-6 år Spela memory och ta hand om naturen Gro Recycling Mata glada återvinningskärl och se hur soporna förvandlas till nya saker

3 Happi Läser Ålder: 4+ år Har ditt barn redan lärt sig bokstäverna? Denna app passar bra för barn som är i början av sin läsinlärning. Happi Stavar Ålder: 5-9 år Happi Stavar är en korsordsapp för barn i ökad svårighetsnivå. Med ljudning av bokstäver på svenska. Happi & the Pirates Ålder: 7-9 år Happi & the Pirates är ett pedagogiskt spel som övar språk och logisk förmåga, och samtidigt lyckas ha spelkänsla så att det är lockande att spela vidare. Happi 123 Lär dig räkna med hjälp av fingrarna Inventioneers Ålder: 8 + Inventioneers är en riktigt rolig och klurig app där man ska skapa uppfinningar för att lösa olika uppdrag. Till sin hjälp har man diverse föremål och medhjälpare med olika egenskaper. Genom att klara av de olika uppfinningarna låser man upp fler föremål och medhjälpare i en separat skapasektion. Där kan man bygga egna uppfinningar och dela dessa med sina vänner. King of Math Junior Ålder: 7+ år King of Math Junior är en app som går ut på att man ska bli mattekung genom att svara på ett varierat utbud av matematikrelaterade frågor. Kors & Tvärs Ålder: 6-10 år Med Kors & Tvärs kan barn träna stavning i 270 korsord uppdelade i tre svårighetsnivåer. Varje korsord finns i fyra olika varianter. Man får höra både de eftersökta orden och hur bokstäverna man trycker på ljudas. Känner du Pippi Långstrump? Interaktiv bilderbok med spel och berättarröst Lyssna och läs I appen Lyssna och läs lär man sig läsa på svenska genom helordsmetoden.

4 Läs och förstå Ålder: 5-7 år I Läs och Förstå övar man enkel läsning och läsförståelse. Appen har fyra olika delar Frågor, Rätt mening, Dra rätt bild och Välj rätt slut. Läslandet 2 Ålder: 5-8 år Läslandet 2 är en pedagogisk app som stimulerar och tränar läsförståelse och grammatik. Appen innehåller över 1100 meningar och har svenskt tal. Mattemix Ålder: 5-8 år MatteMix är en app för barn som vill lära sig och öva på addition och subtraktion. Det finns fyra olika anpassningsbara övningsområden. Moji Klockis Ålder: 4-9 år Moji klockis är en pedagogisk app där man kan öva på klockan NalleMix 1 I denna pedagogiska app kan man lära sig att sortera och kategorisera. NalleMix 2 I den här appen kan man sätta stickers i olika färdiga miljöer. Parama Matte 1 Ålder: 5-7 år I denna app tränas taluppfattning och matematiska begrepp på många olika sätt. Genom att lösa de olika matteuppgifterna hjälper man till att få det nedlagda nöjesfältet att åter komma till liv. Parama Matte 2 Ålder: 8-10 år Den onda trollkarlen har förhäxat skogen och spärrat in alla djur. Nu är det upp till dig att rädda dem med matematik. Lös talen och samla irrbloss för att ta dig förbi hinder och befria djur. Genom spelifierat lärande ger denna app träning i matematik för årskurs två.

5 Peppy Pals I spelet Peppy Pals träffar man fyra djurvänner hästen, hunden, kaninen och ugglan. Det finns olika typer av minispel/uppdrag dels får man hälsa på hemma hos var och en av djuren, dels hjälper man vännerna att hjälpa varandra när de ställs inför olika problem. Appen lämpar sig väl att användas som utgångspunkt i diskussioner om relationer, känslor och empati. Peppy Pals Beach Peppy Pals Beach är ett charmigt spel med varierande aktiviteter. Lär känna de fem djurvännerna, lek med dem och hjälp dem samarbeta. Appen lämpar sig väl att användas som utgångspunkt i diskussioner om relationer, samarbete, känslor och empati. Pettsons Memo Pettsons Memo har sex roliga varianter på memory i flera svårighetsgrader och för en eller två spelare Pettsons Pussel Pettsons Pussel innehåller sex kluriga pussel med olika antal bitar och två svårighetsnivåer. Pettsons Uppfinningar Deluxe Ålder: 4-6 år Pussla ihop delar i kluriga uppfinningar. Filimundus har i denna app slagit samman uppfinningarna från de tidigare succéerna Pettsons Uppfinningar och Pettsons Uppfinningar 2, samt lagt till ytterligare sex nya uppfinningar. Pippi Långstrumps Memo Pippi Långstrumps Memo innehåller sex memoryvarianter i olika svårighetsgrader för en eller två spelare. Pippi Långstrumps Pussel Ålder: 3-5 år Pippi Långstrumps Pussel innehåller sex pussel med varierande svårighetsgrad och kluriga överraskningar QuizFlick Jr Ålder: 9+ år QuizFlick Jr är en rolig frågesportsapp på svenska. I appen kan barn och vuxna tävla mot varandra på lika villkor och det är inte självklart att den som kan flest svar vinner.

6 SifferMix 1 I SifferMix 1 kan man lära och öva sig på siffrorna 1 9 på fyra olika sätt Stavningslek Ålder: 4-8 år Stavningslek lär ut stavning av mer än 300 substantiv i varierande svårighetsgrader Stavningslek 2 Ålder: 7-9 år Stavningslek 2 är en pedagogisk app där man övar stavning och lär sig språkets ljudmässiga uppbyggnad genom tre olika spel med varierade svårighetsnivåer. Spökbus Ålder: 2-3 år Spökbus innehåller tre spel för övning av prepositioner/lägesord; gömma nyckeln, kurragömma och labyrinter. Villa Villekulla Ålder: 4-6 år I denna app får man på ett lekfullt och mångfacetterat sätt leka med Pippi och upptäcka saker i hennes hus. Zcooly Affären Åk1 & Förskola Ålder: 6-8 år Zcooly Affären är en pedagogisk app som är uppbyggd för att träna matematiska förmågor som ingår i läroplanen för årskurs ett. Det gäller framförallt antal, siffergrannar, talkamrater, jämna/udda tal, addition, subtraktion och sekvenser. Zcooly Affären Åk2 Ålder: 6-8 år Zcooly Affären Åk2 är en pedagogisk app som är uppbyggd för att träna matematiska förmågor som ingår i läroplanen för årskurs två. Det gäller exempelvis addition, subtraktion, sekvenser, taluppfattning och begrepp som dubbelt/hälften. Zcooly Affären Åk3 Ålder: 7-9 år Zcooly Affären Åk3 är en pedagogisk app som är uppbyggd för att träna matematiska förmågor som ingår i läroplanen för årskurs tre. Det gäller exempelvis addition, subtraktion, sekvenser, taluppfattning och begrepp som dubbelt/hälften. Zcooly Klockgården Ålder: 5-9 år Zcooly Klockgården är ett omfattande spel för att lära sig analog och digital klocka. Den täcker in alla klockslag från heltimmar ner till 5 minuters intervall.

7 Om PappasAppar Jag som startat och driver PappasAppar.se heter Daniel Wieselberg och har tre barn födda 2007, 2009 och Pappas Appar lanserades i juli 2011 men mitt intresse för appar för barn har funnits sedan Jag startade denna tjänst med syftet att vägleda andra vuxna till de bästa apparna för barn. Dessa är nämligen väldigt svåra att hitta i appbutikerna. Det är inte bara det att utbudet av appar är enormt utan man vet ofta inte vad en app innehåller utan att ladda ner den och testa. Detta kostar både i pengar och tid. En app som på ytan ser ut att vara bra kan exempelvis innehålla reklam och köpuppmaningar. Eller så är beskrivningen av appen på svenska men när man testar så visar det sig att språket är engelska, vilket kan göra den svår att använda. Eller så är appen för lätt/svår så att den inte passar för ens eget barn. Eller så kanske den är för rätt ålder men så tråkig att barnen inte vill använda den. För att kunna ge så bra rekommendationer som möjligt får jag sedan 2012 hjälp av andra föräldrar (många är utbildade pedagoger) och deras barn. Tillsammans hjälps vi åt att testa och rekommendera de bästa apparna. Du kan läsa mer om redaktionen här. Vårt fokus är framförallt på appar som är roliga och lärorika och som finns för iphone, ipad, Android, Windows 8 eller Windows Phone. Läs mer på PappasAppar.se

Tidshjälpmedel och kalender

Tidshjälpmedel och kalender Tidshjälpmedel och kalender Niki Agenda - En del elever behöver förbereda sig på hur (skol)dagen som ligger framför dem ser ut. I appen Niki Agenda kan man skapa ett visuellt stöd med bilder och färgkodning.

Läs mer

StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd. Tips på appar för träning av tidig läs- och skrivförmåga

StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd. Tips på appar för träning av tidig läs- och skrivförmåga StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd Tips på appar för träning av tidig läs- och skrivförmåga Oktober 2015 Appar för träning av tidig läs- och skrivförmåga Flertalet appar som nämns

Läs mer

StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd. Tips på appar för träning av tidig läs- och skrivförmåga

StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd. Tips på appar för träning av tidig läs- och skrivförmåga StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd Tips på appar för träning av tidig läs- och skrivförmåga April 2018 Innehåll Spåra och forma bokstäver... 3 Öva ljud och bokstavskoppling...

Läs mer

Appar från förskolan i Lindesberg

Appar från förskolan i Lindesberg Appar från förskolan i Lindesberg ABC Lolas party: Tallbacken/Lilian N Uppmuntrar intresse för bokstäver, rolig och bra. 15 ABC Tiger: Skogsdungen/ Åsa och Maria Dra och släpp övning. Se första bokstaven

Läs mer

Tips på appar med känslor Någonting

Tips på appar med känslor Någonting StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd Tips på appar med känslor Någonting En blandning av appar att Plats för bild i textruta använda när man vill prata om känslor Juli 2015 Känslor

Läs mer

TIPS PÅ APPAR för ipad med pedagogiskt fokus

TIPS PÅ APPAR för ipad med pedagogiskt fokus IdéTorget TIPS PÅ APPAR för ipad med pedagogiskt fokus (Inriktning mot yngre åldrar eller särskola) Maj 2012 uppdaterad oktober 2012 Sammanställt av Louise Plyme 1 Lek och Lär Förskolepedagogik Kids Games

Läs mer

Tips på appar med känslor

Tips på appar med känslor StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd Tips på appar med känslor En blandning av appar att använda när man vill prata om känslor Oktober 2017 Känslor Förslag på appar att använda

Läs mer

Tips på webbsidor med övningar för skolelever

Tips på webbsidor med övningar för skolelever Tips på webbsidor med övningar för skolelever September 2019 Innehåll Skolplus... 3 Elevspel... 3 Webdags... 4 Lexin Bildteman... 4 Minisebran... 5 Sebran... 5 Spel-Ett... 6 NOMP... 7 Penningborg... 8

Läs mer

Sammanställning av appar Skapande

Sammanställning av appar Skapande Uppdateras kontinuerligt, denna från februari -14. Skoldatateket i Eskilstuna Priser från feb -14* Sidan 1 Sammanställning av appar Skapande SketchBook Epress for ipad En skissapp G Videolicious 2 Skapa

Läs mer

Digitalt lärande på Arnljotskolan. En modern och attraktiv skola där alla elever lyckas i sitt lärande

Digitalt lärande på Arnljotskolan. En modern och attraktiv skola där alla elever lyckas i sitt lärande Digitalt lärande på Arnljotskolan En modern och attraktiv skola där alla elever lyckas i sitt lärande Vad behöver ditt barn kunna år 2050? Vi behöver rusta för Elevernas framtida yrkesliv verksamma till

Läs mer

Kom i gång med ipad - Tips på Appar

Kom i gång med ipad - Tips på Appar Kom i gång med ipad - Tips på Appar Skoldatateket i Stockholm har arbetat fram ett förslag på hur du kan sortera dina appar utifrån funktion, samt exempel på appar som kan utgöra en grund på en ipad som

Läs mer

TIPS PÅ APPAR med pedagogisktfokus

TIPS PÅ APPAR med pedagogisktfokus IdéTorget TIPS PÅ APPAR med pedagogisktfokus Maj 2012 Sammanställt av Louise Plyme 1 Lek och Lär Förskolepedagogik Kids Games Innehåller 6 stolika spel; Gissa ordet, vem ska bort, sortera, Memoryoch paraden

Läs mer

Appar ipad, skolår 1-6

Appar ipad, skolår 1-6 Appar ipad, skolår 1-6 Alternativa lärverktyg Läsa Bluefire Reader-Läs e-böcker på din ipad. Böckerna kan laddas ner direkt från biblioteket via enheten. Legimus-Daisyläsare för dem med nedladdningstillstånd.

Läs mer

TIPS PÅ APPAR med pedagogiskt fokus

TIPS PÅ APPAR med pedagogiskt fokus TIPS PÅ APPAR med pedagogiskt fokus Maj 2016 1 Baby s musical hand Trycka Hända Skärmen är indelad i ett rutmönster där varje färg har ett eget ljud. Tryck eller svep med handen och lyssna till olika instrument.

Läs mer

TIPS PÅ APPAR med pedagogisktfokus

TIPS PÅ APPAR med pedagogisktfokus TIPS PÅ APPAR med pedagogisktfokus Mars 2015 1 Baby s musical hand Trycka Hända Skärmen är indelad i ett rutmönster där varje färg har ett eget ljud. Tryck eller svep med handen och lyssna till olika instrument.

Läs mer

Seminarieuppgift 2 appar Utvärderings modell

Seminarieuppgift 2 appar Utvärderings modell Seminarieuppgift 2 appar Utvärderings modell 1. Är appen lättbegriplig för barn? Kan barnen använda appen självständigt utan en närvarande pedagog? Är appen lättnavigerad för en vuxen med lägre kompetens

Läs mer

Appar för lek, stimulans och samspel. Fördel - nackdel. Att underlätta. Möjlighet att begränsa. Datateket

Appar för lek, stimulans och samspel. Fördel - nackdel. Att underlätta. Möjlighet att begränsa. Datateket Datateket Appar för lek, stimulans och samspel Förfrågan kring surfplatta kom från föräldrar innan den fanns i Sverige. Arbetat med surfplatta i 8 månader. Möter barn och ungdomar som ännu inte läser och

Läs mer

Tips på skolappar till IPad/Iphone

Tips på skolappar till IPad/Iphone Tips på skolappar till IPad/Iphone Talsyntes Innehåll Voice Reader Web Läser text från Webben 15 kr Speak Text for Office Free Läser text och översätter från office dokument och websidor Into Words Skriv-app,

Läs mer

Att tänka på vid val av appar

Att tänka på vid val av appar Vad är det för APP? Hur många appar finns det egentligen? Hur många som helst! I den här foldern har vi sammanställt ett antal som vi tycker är bra så att du slipper leta och prova dig fram. I en pedagogisk

Läs mer

Gratisprogram med pedagogiskt fokus

Gratisprogram med pedagogiskt fokus Gratisprogram med pedagogiskt fokus Senast uppdaterad 2013-08-15 Center för kommunikativt och kognitivt stöd Papunet En finsk leksida med olika övningar och där man kan välja olika nivåer. Vissa av övningarna

Läs mer

Papunet. Helpkidzlearn. Playkidsgames öva minnet.

Papunet. Helpkidzlearn. Playkidsgames öva minnet. Papunet En finsk leksida med olika övningar och där man kan välja olika nivåer. Vissa av övningarna går att styra med en eller två kontakter. Det går även att använda egna bilder i pusseldelen. http://papunet.net/spel

Läs mer

Förskoleklass en trygg skolvärld. Förskoleklassens arbetssätt. Språk

Förskoleklass en trygg skolvärld. Förskoleklassens arbetssätt. Språk Förskoleklass en trygg skolvärld Det år ditt barn fyller sex är det dags att välja plats i förskoleklass. De flesta föräldrar låter sitt barn gå i förskoleklass eftersom det ger en mjuk och trygg övergång

Läs mer

Tema: varje barns rätt att leka, lära och utvecklas JAG KAN!

Tema: varje barns rätt att leka, lära och utvecklas JAG KAN! Tema: varje barns rätt att leka, lära och utvecklas JAG KAN! Jag kan Alla barn har rätt att lära, leka och utvecklas. I den här övningen får barnen prata om saker som de kan, när de lärde sig det och vem

Läs mer

StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd. Tips på appar för lek och lär

StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd. Tips på appar för lek och lär StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd Tips på appar för lek och lär Juni 2017 Innehåll Orsak och verkan... 3 Färg och form... 5 Sortera och kategorisera... 7 Pussel och memory...

Läs mer

Tips på appar med känslor

Tips på appar med känslor Tips på appar med känslor En blandning av appar att använda när man vill prata om känslor Juni 2019 Känslor Förslag på appar att använda som utgångspunkt eller verktyg när man vill prata om känslor. Exempelvis

Läs mer

2014 Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved

2014 Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved 2014 Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved INNEHALL Introduktion 3 Att använda Trunky-spelen i klassrummet 3 Att introducera spelet för eleverna 3 Målgrupp 3 UNDERVISNINGSMOMENT 4 Kognitiva

Läs mer

Kompetensutveckling 151008 kl 15-17 i Ugglan

Kompetensutveckling 151008 kl 15-17 i Ugglan Kompetensutveckling 151008 kl 15-17 i Ugglan Lärplattan i förskolan, pärlplattor, programmering, QR-koder och bilder i förskolan Programmering - appar och film: Kodable A.L.E.X Scratch JR Daisy the dinosaur

Läs mer

Kvalitetsdokument för Djur & Skur 2014/2015, Pedagogisk omsorg

Kvalitetsdokument för Djur & Skur 2014/2015, Pedagogisk omsorg Kvalitetsdokument för Djur & Skur 2014/2015, Pedagogisk omsorg Beskrivning av verksamheten Djur och Skur drivs som AB av Lena Borg som har pedagogisk utbildning i form av idrottslärarexamen. Jag har nästan

Läs mer

Följande program utvecklades av BITTECH. De flesta såldes via Elevdata, Frölunda Data och VetaMer. De finns inte längre till försäljning.

Följande program utvecklades av BITTECH. De flesta såldes via Elevdata, Frölunda Data och VetaMer. De finns inte längre till försäljning. Programvaror utvecklade av BITTECH under åren 1990 till 2004 Följande program utvecklades av BITTECH. De flesta såldes via Elevdata, Frölunda Data och VetaMer. De finns inte längre till försäljning. Meteor

Läs mer

Pedagogisk planering för ämnet: Svenska

Pedagogisk planering för ämnet: Svenska 1(5) Pedagogisk planering för ämnet: Svenska Tidsperiod: årskurs 4 Syfte & övergripande mål: Vi kommer att läsa, skriva, lyssna och tala. Syftet är att du ska utveckla förmågan att: - formulera dig och

Läs mer

EXTRA ANPASSNINGAR OCH FÄRDIGHETSTRÄNING

EXTRA ANPASSNINGAR OCH FÄRDIGHETSTRÄNING EXTRA ANPASSNINGAR OCH FÄRDIGHETSTRÄNING ALLA WEBBPROGRAM SOM FINNS PÅ PORTALEN (https://www.mvnordic.com/se/portal), KAN ELEVERNA ANVÄNDA HEMMA VID LÄXLÄSNING, HEMUPPGIFTER OCH EXTRA TRÄNING! WEBBPROGRAM

Läs mer

Softogram Learning Center - SLC

Softogram Learning Center - SLC Fungerar på PC/Mac/Linux Chromebook ipad/iphone Android Softogram Learning Center - SLC Sveriges B R E D A S T E webbtjänst för pedagogiska dataprogram Sida 1 Softogram Learning Center - en webbtjänst

Läs mer

tisdag 5 mars 13 IKT I GRUNDSÄRSKOLAN

tisdag 5 mars 13 IKT I GRUNDSÄRSKOLAN IKT I GRUNDSÄRSKOLAN Dagens program Inledning med pedagogisk grundsyn: Samspel, dialog, språkutveckling 1-1 datorer Smartboard i praktiken ipads för att öva och skapa Filmtajm!!! tisdag 5 mars 13 SAMSPEL

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Pappa läser en saga för Erik. När sagan är slut ska Erik sova. Pappa öppnar fönstret för att Erik är varm. Erik hör ett jamande utanför men

Läs mer

Fakta om hundar som jobbar

Fakta om hundar som jobbar MARIANNE RANDEL SØNDERGAARD SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om hundar och vad vi människor kan få hjälpa med tack vare hunden. Visste du att det finns hundar som är experter på

Läs mer

Minnestöd, kognition, larm, ekonomi, kalender, läsa, skriva, räkna, skapa, prata, peka, spela, kommunikation,

Minnestöd, kognition, larm, ekonomi, kalender, läsa, skriva, räkna, skapa, prata, peka, spela, kommunikation, FRÅN TORGHANDEL 26 JAN 2012 Appar för särskolan 26 jan. 2012 Minnestöd, kognition, larm, ekonomi, kalender, läsa, skriva, räkna, skapa, prata, peka, spela, kommunikation, För nybörjare: Bra instruktionsfilmer

Läs mer

Djurdoktorn: Linus och Tim

Djurdoktorn: Linus och Tim SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Linus älskar djur. Varje dag går han till mammas jobb efter skolan. Linus mamma är veterinär och arbetar på ett

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL CVL/SÄRVUX

VÄLKOMMEN TILL CVL/SÄRVUX VÄLKOMMEN TILL CVL/SÄRVUX (Centrum för Vuxnas Lärande, f.d. Komvux) vänder sig till Dig som är över 20 år och som saknar, behöver förbättra eller komplettera Din utbildning. Särvux är en del av CVL som

Läs mer

Fakta om Sarah Sjöström

Fakta om Sarah Sjöström SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken presenteras Sarah Sjöström. Sarah Sjöström är en riktig talang på simning. Hon säger dock själv att när hon var barn var hon lat och hon tyckte inte

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Thomas Halling

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Thomas Halling SIDAN 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Boken handlar om Emil, som går i femman. Alla hans klasskamrater har ett husdjur. Men inte Emil. Hans mamma är allergisk och hans pappa förstår

Läs mer

Lärplattan, Förskolan & Jag

Lärplattan, Förskolan & Jag Lärplattan, Förskolan & Jag Från omtänk Till nytänk En rapport om arbete med lärplatta i förskolan Erika Olsson September 2012 www.erikaolsson.se Inledning Mitt arbete med lärplatta under våren har varit

Läs mer

Matematik i barnets värld

Matematik i barnets värld Matematik i barnets värld Välkomna! Anette Skytt Elisabeth Hector Matematikutvecklare i Botkyrka kommun Banslätt 18 november 2010 Matematiken runt omkring oss och barnens matematik. Vuxna använder matematik

Läs mer

Lingonets pedagogiska planering 2013/2014.

Lingonets pedagogiska planering 2013/2014. Lingonets pedagogiska planering 2013/2014. Normer och värden. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö. Vi vill i vårt tema införliva empati

Läs mer

Kurskatalog 2016-2017

Kurskatalog 2016-2017 Kurskatalog 2016-2017 Är du nyfiken på att studera är du välkommen till oss för att diskutera dina önskemål. Vi finns i Komvux lokaler (hus C) på Korsängsgatan 12 i Enköping. Lärvux är en del av den kommunala

Läs mer

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015 Kvalitetsarbete Teman - vårterminen 2015 Förskolan Utsiktens kvalitetsredovisning våren 2015 Blåbär Blåbärens kvalitetsredovisning om tema skräp våren 2015 Under några veckor har blåbärsbarnen fått arbeta

Läs mer

Appar vi arbetat med

Appar vi arbetat med Appar vi arbetat med Vårterminen 2013 Rönnbäcksskolan 5 juni 2013 ipad projekt Vt-2013 appar vi jobbat med, Sida 1 Choiceboard Creator Vi har använt denna app för att välja sång. Man kan ställa in så det

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Turbo och hans vänner som åker till Turbos familjs sommarstuga för att fiska. Första dagen får Olle en orm på kroken istället för en fisk och

Läs mer

Minifakta om kattungar

Minifakta om kattungar SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken får vi lära oss om katter och speciellt om kattungar. Visste du till exempel att en kattunge varken kan se eller höra när den föds och att den bara sover

Läs mer

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil.

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil. Arbetsplan 2010/2011 Under läsåret arbetar vi med ett tema som i år är sagan Bockarna Bruse. Den följer med som en röd tråd genom de flesta av våra mål. Vår arbetsplan innefattar mål inom våra prioriterade

Läs mer

The English Nursery School Creating Passion for Learning and Development since 1983

The English Nursery School Creating Passion for Learning and Development since 1983 Inventering av språkmiljö Bakgrund I Förslag till handlingsprogram för det svenska språket (SOU 2002:27) så betonas vikten av att stimulera barns språk i tidig ålder (dvs. förskola och förskoleklass) för

Läs mer

Kom igång med Flexibelt digitalt verktyg som motiverar eleverna och förenklar för läraren

Kom igång med Flexibelt digitalt verktyg som motiverar eleverna och förenklar för läraren Kom igång med Flexibelt digitalt verktyg som motiverar eleverna och förenklar för läraren Kom igång med Glosboken.se Lär dig grunderna om Glosboken.se så att du och dina eleverna kommer igång med ert nya

Läs mer

Appar vi arbetat med. ipad projekt 2013 appar vi jobbat med. Nina Lundell Sida "1

Appar vi arbetat med. ipad projekt 2013 appar vi jobbat med. Nina Lundell Sida 1 Appar vi arbetat med ipad projekt 2013 appar vi jobbat med. Nina Lundell Sida "1 Vårterminen 2013 Rönnbäcksskolan 2013 ipad projekt 2013 appar vi jobbat med. Nina Lundell Sida "2 Choiceboard Creator Vi

Läs mer

Välkommen till avd Bävern

Välkommen till avd Bävern Välkommen till avd Bävern Bävern är en äldrebarnsavdelning med barn i åldrarna 3-5 år. Vi strävar efter att ge varje barn möjligheter till ett lustfyllt lärande. Förskolan ska sträva efter att varje barn

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) THOMAS HALLING SIDAN 1 Leka tre (Olle 8) Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Amir ska följa med Olle hem efter fritids. De bestämmer att de ska leka med lego och spela tevespel. Olles pappa kommer till

Läs mer

Jessica Vesterlund Ulrika Hultberg Åsa Dahbo Eva Samelius

Jessica Vesterlund Ulrika Hultberg Åsa Dahbo Eva Samelius Jessica Vesterlund Ulrika Hultberg Åsa Dahbo Eva Samelius Matteljéns uppdrag är att stödja utvecklingen av matematikutbildning i förskola och skola. Genom att sprida goda undervisningsidéer och forskningsresultat

Läs mer

Självhjälpsprogram för ADHD. Del 1 Att hitta din väg

Självhjälpsprogram för ADHD. Del 1 Att hitta din väg Självhjälpsprogram för ADHD Del 1 Att hitta din väg Välkommen till vårt självhjälpsprogram för ADHD. Detta program ger dig verktygen att använda din ADHD som en superkraft för att hitta till ett bra liv..

Läs mer

Grovplanering för Strålsnäs förskola. Hösten 2011

Grovplanering för Strålsnäs förskola. Hösten 2011 Grovplanering för Strålsnäs förskola Utifrån Läroplan för förskolan Lpfö 98 (reviderad 2010) Hösten 2011 Oktober 2011; Anna Bratz, Britt Thudén, Helené Svanström, Maria Lööke, Anita Andersson, Åsa Holm,

Läs mer

Leo och olyckan Lärarmaterial

Leo och olyckan Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Per Østergaard Vad handlar boken om? Boken handlar om Leo. Leos pappa har en gård där han har kor. En kväll hör Leo hur det brakar utanför. Hela taket på ladan har rasat in, för att

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Bakgrund. Om boken. Om författaren. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSAREN Darias stigar. Författare: Emma- Ida Johansson

Bakgrund. Om boken. Om författaren. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSAREN Darias stigar. Författare: Emma- Ida Johansson Arbetsmaterial LÄSAREN Darias stigar Författare: Emma- Ida Johansson Bakgrund Det här materialet hör till boken Darias stigar som är skriven av Emma- Ida Johansson. Materialet är tänkt som ett stöd för

Läs mer

BOKHATAREN Lärarmaterial

BOKHATAREN Lärarmaterial Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Olle som går i en klass där ingen gillar att läsa och skriva. En dag får de en ny lärare i svenska som svär, vilket

Läs mer

Vår verksamhet under läsåret

Vår verksamhet under läsåret Avdelningsdeklaration 2015/2016 Skåre skolområde Förskola: Skåre Herrgårds Förskola Vision: Genom leken vill vi ge barnen aptit på livet Avdelning: ASPEN Personal: Lotta Linder 100 % förskollärare Cathrina

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 314 Pärlan

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 314 Pärlan Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 314 Pärlan Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 324 Kornvägen

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 324 Kornvägen Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 324 Kornvägen Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan

Läs mer

RÖDA TRÅDEN ENGELSKA ÅK 2 ÅK

RÖDA TRÅDEN ENGELSKA ÅK 2 ÅK RÖDA TRÅDEN ENGELSKA ÅK 2 ÅK 5 ÅK 2 ÅK 3 Ämnesområden som är bekanta för eleverna Intressen, personer och platser Vardagsliv och levnadssätt i olika sammanhang och områden där engelska används Enkla instruktioner

Läs mer

TÄBY LÄRVUX Utbildningskatalog 2015 2016

TÄBY LÄRVUX Utbildningskatalog 2015 2016 TÄBY LÄRVUX Utbildningskatalog 2015 2016 Det här är Lärvux Att studera tillsamans med andra ger dig möjlighet att träffa nya vänner. På rasten får du tillfälle att fika och prata med andra. Vi erbjuder

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2017-2018 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 833 41 Hammerdal 0644-320

Läs mer

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)!

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger

Läs mer

SKOLDATATEKET STOCKHOLM APPLISTA

SKOLDATATEKET STOCKHOLM APPLISTA SKOLDATATEKET STOCKHOLM APPLISTA APRIL 2016_ Skoldatateket Stockholm har testat och arbetat fram förslag till appar som kan vara användbara i arbetet med elever i behov av stöd. Vi har testat apparna utifrån

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Kåre Bluitgen Vad handlar boken om? Boken handlar om Axel, som inte har råd att ha de dyra märkeskläderna som många i klassen har. Han blir retad för hur hans kläder ser ut. Axel fyller

Läs mer

Abdi och bokhunden VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Abdi och bokhunden VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ÅSA ÖHNELL Sidan 1 Abdi och bokhunden Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Abdi som inte gillar hundar. Varje vecka kommer en bokhund till klassen för att läsa med eleverna men Abdi vill

Läs mer

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra!

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra! Barn mår bra av att veta Den här berättelsen handlar om habiliteringen. Ditt barn får veta vad habilitering är och höra om barn med olika funktionsnedsättningar. Igenkänning kan ge ditt barn trygghet och

Läs mer

Undra besöker habiliteringen

Undra besöker habiliteringen Barn mår bra av att veta Den här berättelsen handlar om habiliteringen. Ditt barn får veta vad habilitering är och höra om barn med olika funktionsnedsättningar. Igenkänning kan ge ditt barn trygghet och

Läs mer

Hur man använder ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse. (SV åk 4 6)

Hur man använder ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse. (SV åk 4 6) SOFIE BERTHET SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Mateo ska byta skola. Fast han vill inte. Mateo har dyslexi och tycker det är svårt med ord, både att läsa dem och att stava till dem. I den nya

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: på läger Lärarmaterial. Författare: Kirsten Ahlburg

Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: på läger Lärarmaterial. Författare: Kirsten Ahlburg sidan 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som ska på läger med scouterna. När de kommer fram till stugan går alla ut i skogen för att samla ved. Noa kommer ifrån de

Läs mer

Förskoleklass. (Skolverket )

Förskoleklass. (Skolverket ) Förskoleklass Förskoleklassen ska stimulera elevens utveckling och lärande och förbereda för fortsatt utbildning. I undervisningen ska förskolans, förskoleklassens och skolans kultur och arbetssätt mötas

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

För ditt barn 1 6 år Förskolan och förskoleklassen. Den svenska skolan för nyanlända

För ditt barn 1 6 år Förskolan och förskoleklassen. Den svenska skolan för nyanlända För ditt barn 1 6 år Förskolan och förskoleklassen Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Grundsär-

Läs mer

Vad jag ska kunna! Åk 2

Vad jag ska kunna! Åk 2 Matematik Taluppfattning HT Taluppfattning Jag kan skriva talens grannar upp till 50. Jag kan läsa av tal som visas på olika sätt upp till 50, t.ex. pengar. Jag kan markera ut rätt tal på tallinjen upp

Läs mer

Lingonets kvalitetssäkring 2012-2013.

Lingonets kvalitetssäkring 2012-2013. Lingonets kvalitetssäkring 2012-2013. 1 Normer och värden. 1. Vi vill att vi tillsammans, både barn och vuxna ska ta ansvar för att alla trivs i gruppen och att vi är rädda om våra leksaker och vår närmiljö.

Läs mer

NALLELEK LäraMera / www.laramera.se Swedish Media Art / www.swedishmediaart.se

NALLELEK LäraMera / www.laramera.se Swedish Media Art / www.swedishmediaart.se Programmet Nallelek är ett program med många roliga övningar och tydliga bilder. I programmet ingår övningar av typen trycka-hända, sortera, kategorisera, finn lika, möblera, klä på, domino mm. Nallelek

Läs mer

Boken Arg är en kort bok. Det är som en bilderbok för vuxna. Berättelsen handlar om en känsla. Känslan är ilska.

Boken Arg är en kort bok. Det är som en bilderbok för vuxna. Berättelsen handlar om en känsla. Känslan är ilska. Arbetsmaterial till Arg Skriven av: Anna Fiske Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Arg. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det att övningen

Läs mer

Verksamhetsportfolio. Kinnarps förskola. Läsår 2011/2012. Klicka på pilen i verktygsfältet för att fortsätta bildspelet

Verksamhetsportfolio. Kinnarps förskola. Läsår 2011/2012. Klicka på pilen i verktygsfältet för att fortsätta bildspelet Verksamhetsportfolio Kinnarps förskola Läsår 2011/2012 Klicka på pilen i verktygsfältet för att fortsätta bildspelet Matematik Dessa prioriterade mål från läroplanen arbetar Kinnarps förskola med under

Läs mer

Årsberättelse Ht -13 Vt -14. Sörby förskoleområde Förskolan Orion

Årsberättelse Ht -13 Vt -14. Sörby förskoleområde Förskolan Orion Årsberättelse Ht -13 Vt -14 Sörby förskoleområde Förskolan Orion Året som gått HT -13/VT -14 Under läsåret som gått har en till avdelning skapats på förskolan, avdelningen Stjärnan. Denna avdelning ligger

Läs mer

Algebraskogen. Tema: Taluppfattning och tals användning, algebra och problemlösning

Algebraskogen. Tema: Taluppfattning och tals användning, algebra och problemlösning Hagabackens rektorsområde Ramshyttans rektorsområde Algebraskogen. Tema: Taluppfattning och tals användning, algebra och problemlösning Planering för perioden: v. 34-51 Ämne: Matematik År: 1 Lärare: Jessica

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Mateo och Bim har en hemlighet. De kan prata med djur. Mateo är så glad för han och hans mamma har köpt en katt från Djurens vänner, Charlie. Charlie måste gå

Läs mer

Bornholmsmodellen ett metodiskt sätt att göra elever läsberedda. Utbildningsförvaltningen

Bornholmsmodellen ett metodiskt sätt att göra elever läsberedda. Utbildningsförvaltningen Bornholmsmodellen ett metodiskt sätt att göra elever läsberedda Bornholmsprojektet 1985-1989 Kan man: Specifikt stimulera språklig medvetenhet? Bekräfta ett positivt samband mellan fonologisk medvetenhet

Läs mer

Förebyggande handlingsplan. Läs- och skrivsvårigheter 2013/2014. Utvärderas och revideras mars 2014

Förebyggande handlingsplan. Läs- och skrivsvårigheter 2013/2014. Utvärderas och revideras mars 2014 Förebyggande handlingsplan Läs- och skrivsvårigheter 2013/2014 Utvärderas och revideras mars 2014 Gefle Montessoriskola AB www.geflemontessori.se telefon: 026-661555 kontor Sofiagatan 6 rektor: Elisabet

Läs mer

Kvalitetsdokument 2014, Pärlans förskola (i kommunal regi)

Kvalitetsdokument 2014, Pärlans förskola (i kommunal regi) Kvalitetsdokument 2014, Pärlans förskola (i kommunal regi) Det var en gång för länge sedan, mer än 40 år. Då tog herrarna på slottet ett stort beslut. På ängen bakom allén av björkar, där skulle ett hus

Läs mer

EN TJUV UTANFÖR DÖRREN Lärarmaterial

EN TJUV UTANFÖR DÖRREN Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Ellen Holmboe Vad handlar boken om? Boken handlar om Filip som är en hemlig agent. Varje morgon läser han tidningen. Men plötsligt kommer inte tidningen längre. Mamma ringer och klagar.

Läs mer

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola

Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor. Grindstugans Förskola Kvalitetsdokument 2012/2013, Förskolor Grindstugans Förskola 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande I den dagliga verksamheten används kameror och

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

BLOMMAN. Mål & syfte med övningen. Övningen passar för ålder. Gör så här. Att tänka på. Följ upp. Kommentar. Detta behövs

BLOMMAN. Mål & syfte med övningen. Övningen passar för ålder. Gör så här. Att tänka på. Följ upp. Kommentar. Detta behövs BLOMMAN Denna övning syftar till att träna självkännedom och social kompetens. Utgå från en blomma med fem kronblad. Deltagarna ska i varje kronblad skriva något om följande: - något jag ångrar - det bästa

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Mimmi. Hennes hund, Bonita, rymmer efter att ha blivit rädd när en polisbil kör förbi, med sirenerna på. Polisbilen jagar en motorcykel. Mimmis mamma berättar,

Läs mer

Moderna Språk. LGR 11 och verkligheten. Cajsa Uddefors 2011-10-17

Moderna Språk. LGR 11 och verkligheten. Cajsa Uddefors 2011-10-17 Moderna Språk LGR 11 och verkligheten Cajsa Uddefors 2011-10-17 Mitt uppdrag idag! Visa och beskriva hur jag gör för att stimulera elevernas livslånga språkutveckling.! Hur gör jag för att utveckla de

Läs mer

Råbyskolan. Fredag 29/ Veckobrev v.5. Hej alla föräldrar och elever!

Råbyskolan. Fredag 29/ Veckobrev v.5. Hej alla föräldrar och elever! Fredag 29/1 2016 - Veckobrev v.5 Hej alla föräldrar och elever! Tisdag den 9/2 kommer en fotograf till Råbyskolan för att ta bilder till en bok om skolutveckling och en artikelserie om skolan i sociala

Läs mer

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Boken handlar om: Det börjar en ny kille i Antons klass. Han heter Said. Said kommer från Irak. I Irak är det krig. Därför har Said, och hans familj, flytt till Sverige. Anton och Olle tar hand

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

Engelskaläxa glosor samt fraser till berättelsen En sommar i Storbritannien

Engelskaläxa glosor samt fraser till berättelsen En sommar i Storbritannien Instruktioner Part 1: Glosor - träna på att uttala, stava samt veta vad den svenska motsvarigeten till ordet är. Glosorna får du i pappersform varannan måndag (jämna veckor), för att sätta i din läxpärm.

Läs mer

MINI STARTER. Lärarhandledning Elevuppdrag Utvärdering

MINI STARTER. Lärarhandledning Elevuppdrag Utvärdering Inledning MINI STARTER Vi börjar med programmering i skolan Skolan ska skapa förutsättningar för att alla elever ska utvecklas så långt som möjligt enligt de nationella målen. Undervisningen i grundskolan

Läs mer