Att tänka på vid val av appar

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att tänka på vid val av appar"

Transkript

1 Vad är det för APP?

2 Hur många appar finns det egentligen? Hur många som helst! I den här foldern har vi sammanställt ett antal som vi tycker är bra så att du slipper leta och prova dig fram. I en pedagogisk verksamhet är det bra att alltid ha ett syfte med de appar man använder, för att undvika att surfplattan används som leksak och tidsfördriv. Apparna i den här foldern är lätta att använda, väl genomtänkta och har en tydlig pedagogisk tanke. Vi har delat in dem i olika kategorier och gjort en kort presentation av varje. Du kan också läsa om vad som kan vara bra att tänka på när man använder appen. Förhoppningsvis har vi gjort det lite lättare att hitta i app-djungeln! Att tänka på vid val av appar Syfte Förutsättningar och behov Motivation Motorik Syn Erfarenheter Det ska vara roligt Håll koll på olika forum. Där kommer det hela tiden tips och recensioner på nya appar och hur man kan arbeta med dem. Bra forum

3 Läs- och skrivinlärning Happi stavar består av korsord att lösa. Förutom att träna stavningen tror jag att korsorden i appen är ett avslappnat sätt att lära sig nya ord. Korsorden är fördelade efter svårighetsnivå men man behöver inte spela sig igenom dem för att komma till svårare nivåer. Det går att låsa upp alla nivåer via inställningar > program. Tänk på att: Hjälpa barnen med olika förslag på orden och att uppmuntra dem att försöka. Happi läser passar bra för de barn som är i början av sin läsinlärning. Barn som precis är på väg att knäcka läskoden eller som precis har gjort det, behöver massor av ord att träna på. Här får de ord och tre bilder att gissa på. Barnet får ett ord att försöka avkoda, man kan ställa in om det ska vara ord med versaler eller gemener. Under ordet finns tre bilder, varav en föreställer det ord som skrivits ovan. Tänk på att: Stötta barnet i hur de olika bokstäverna låter och uppmuntra dem att ljuda dem. Lyssna och läs är en pedagogisk app som lär ut mer än 350 substantiv på 10 olika språk! Du lär dig på ett roligt och lekfullt sätt, svårighetsgraden är anpassningsbar i alla delar Barnen kan träna begrepp (ordkunskap), alfabetet och att hitta rätt ord. Tänk på att: Använd gärna saker i barnets närhet för att tydligöra de olika orden som finns i appen. Stavningslek är en svenskproducerad pedagogisk app som lär ut stavning av mer än 300 substantiv, på nio olika språk, här tränar barnen att skriva ord på ett lekfullt och roligt sätt. Appen använder ljudande bokstäver samt både långa och korta vokaler vilket är mycket viktigt när barn skall lära sig ljuda ihop bokstäver till ord på rätt sätt. Appen främjar språklig medvetenhet genom kunskap om bokstäverna, hur de låter och hur man använder dem för att stava till ord. Tänk på att: Använd gärna den här tillsammans med två barn för att öka deras samarbete och att uppmuntra till att de hjälper varandra.

4 Bokstavslek är en app där stavning och ljudning tränas som även ger en god grund för läsinlärning. Den passa allra bäst för barn som lärt sig bokstäverna och håller på att börja ljuda och lära sig läsa/skriva. Det finns tre olika delar Begynnelsebokstäver, Stava till ordet samt Vilken bokstav fattas i ordet. Appen använder ljudande bokstäver samt både långa och korta vokaler, vilket är mycket viktigt när barn skall lära sig ljuda ihop bokstäver till ord på rätt sätt. Tänk på att: Som vuxen är det viktigt att veta vilken nivå barnet befinner sig för att kunna utmana dem rätt, barnen kan gärna göra den här appen tillsammans för att hjälpa och lära varandra. I inställningar kan man välja svårighetsgrad Stora pekboken är en lättanvänd lek och lär-app I huvudmenyn finns åtta saker att göra/välja. De sex första är pekböcker inom olika kategorier. Nästa del i appen heter Hitta!. Här får man upp fyra fotografier. En röst säger vad en av fotografierna föreställer och det skrivs ut på skärmen. Här gäller det att välja rätt foto. Väljer man fel så får man en liten ljudindikation på detta. Väljer man rätt så kommer istället ett glatt pling. Sista delen i appen är memory. Tänk på att: Som vuxen prata om de olika bilderna och vad man t.ex. kan hitta dem i verkliga livet. Bokstavspussel är en väldigt genomtänkt app ur läsinlärnings synpunkt. Genom att man börjar med enkla ljudenliga ord kan barn knäcka koden. Det betyder väldigt förenklat att barnet blir medvetet om bokstavsljuden i orden och lär sig bemästra dessa. Ett annat sätt barn lär sig läsa på, kan vara att ordet är något som verkligen intresserar barnet. Även det har tillverkaren tänkt på, man kan skapa egna ord. Tänk på att: Man som vuxen ska vara med och stötta barnet i sin läsutveckling och stötta dem så att de kan lyckas. Ordspelet är en svensk app med 36 bilder i 3 kategorier. Lär känna igen safaridjur, musikinstrument och leksaker. Klicka på ett djur och hör djurets namn på svenska, samt djurets läte - Hör lejonet vråla! Appen har ett stort utbud av tydliga illustrerade bilder. De här bilderna används i alla spel, fast givetvis på olika sätt. Varje gång man använder en bild får man höra dess namn och se hur ordet ser ut. Tänk på att: Genom repetition lär man sig både nya bilder och ljud.

5 Tal- och antalsuppfattning Happi 123 kan användas när man ska öva sin taluppfattning, talordning och sedan börja räkna lite addition och subtraktion så smått. Talområdet är Det finns tre typer av övningar; fingerräkning, dominospel och talmönster. Tänk på att: Om barnet tycker det är svårt ta hjälp av t.ex. klossor eller fingrar för att göra det mer lättbegripligt. SifferMix 1 är en svenskproducerad pedagogisk app som lär ut siffror och antal inom talområdet 1-till 9. Appen innehåller tre olika övningstyper som på ett grundligt sätt lär ut sifferföljd och mängdträning samt att följa instruktion. Man får även lära sig singular och plural på nära 120 ord när man räknar föremålen som benämns samt lära sig när det skall vara en eller ett. Tänk på att: Sätt ord på de olika föremålen som visas samt förstärk de olika talen med t.ex. dina fingrar. Räkna djur är en app där man får öva på att räkna från noll till nio. I appen finns två olika typer av övningar som varieras på olika sätt- I den ena övningen ska man flytta det antal djur som sägs. Om man gör rätt får man höra hur djuret låter. I den andra delen ska man trycka på den siffra som stämmer överens med de antal djur som man ser. Tänk på att: det är en app som är bra för samarbete mellan barn, Det är viktigt att man vuxen ska vara där och förtydliga vad som sägs och locka barnen till att lära sig räkna tillsammans. Play123 app som introducerar former, färger och siffror, appen är färgglad och lockar med animationer och ljud till utforskande. Man kan bland annat rita former, blanda färger, dela former, arbeta med magneter, arbeta med siffror. Totalt finns det tio olika delar, eller mini-spel om man vill. Som alla känns kreativa. Appen är med engelskt tal men det upplevs inte störande. Tänk på att: Motivera barnen att själva utforska hur varje spel fungerar i sin egen takt och efter sin egen förmåga, men se till att finnas nära om stöd behövs.

6 Orsak/verkan Vem där är en animerad pekbok/bilderbok som syftar att underhålla och överraska! Den vänder sig till personer som befinner sig på en tidig kognitiv nivå och innehåller 38 olika händelser. Det är en trycka -hända app med bilder gjorda av en känd barnboksillustratör. Den fungerar att man genom ett tryck var som helst på skärmen startar en animation. Tänk på att: Motivera barnet att trycka och sätt sedan ord på vad som händer på skärmen. My Picture Book är en välgjord och lättanvänd pekboksapp som enkelt kan anpassas efter behov. Det följer med en hel del fina bilder inklusive ljud inom fyra olika kategorier (bondgårds- och zoo djur, fåglar samt frukt och grönsaker). Men den stora fördelen är att man också lägga till egna bilder på valfria motiv, antingen från kameran eller från bildbiblioteket. Det går även att gruppera sina egna bilder och spela in eget ljud. Tänk på att: Gör en bok tillsammans med barnet om t.ex. barnets familj och låt barnen prata in ljudet. Soundtouch lite är enkel att använda. Det finns inte någon meny eller annat som kan förvirra. Det enda man som kan göra är att trycka på skärmen. Enklare än så kan det knappast bli. När man trycker på en bild så öppnas ett foto som ackompanjeras av en svensk röst som berättar vad man ser, samt föremålets läte. När man trycker på fotot så försvinner det. Tänk på att: Uppmuntra barnen att själv trycka på bilden och som vuxen att man ibland ber barnet att de ska trycka på den bilden man säger. Pocket pond är en avkopplande app där man får stimulera orsak verkan, syn och samspel. Tänk på att: Uppmärksamma och sätt ord på barnets rörelser och vad som händer. Det är en bra app att koppla till projektorn så alla kan vara med och uppleva eller påverka vad som sker. Cause and effect sensory light box innehåller en stor mängd effekter som aktiveras när man trycker på valfri plats på skärmen. Varje effekt har unikt ljud av hög kvalité samt en abstrakt visuell effekt. Effekterna beter sig lite olika beroende på om man trycker en eller flera gånger, eller om man drar med fingret. En del effekter stödjer även multitouch. Tänk på att: Eftersom den här appen stödjer multitouch är den bra att två barn samarbetar för att öka sitt samspel, den vuxne ska vara med i bakgrunden och stötta och uppmuntra barnen att samspela. Det är en bra app att koppla till projektorn så alla kan vara delaktiga i vad som händer.

7 Cause and effect sensory sound box är en lättanvänd app som innehåller flera olika ljudeffekter. Man skapar och spelar ljuden genom att röra och dra med fingret på skärmen. Musik och ljud i kombination med att det händer något när man rör skärmen är bra och motiverar barnet till att använda sina händer. Tänk på att: Visa barnet hur det går till och uppmuntra de sedan att göra själva. Sätt ord på ljuden för att utveckla barnens förståelse. Det är en bra app att koppla till projektorn så alla kan vara med Hippi 1 består av sex olika sorters trycka hända övningar. Appen avser att skapa ett intresse av vad som händer på skärmen, träna uppmärksamhet, förstå orsak och verkan samt öva användandet av surfplatta. Bilderna är tydliga och appen vänder sig till såväl personer som står på tidig nivå, såväl yngre som äldre användare. Tänk på att: Förstärk bilderna genom att du som vuxen förklarar och sätter ord på vad som händer. Logiskt tänkande Pettson och Pettson 2 är en uppfinnings-app, där man skall hjälpa Pettson att bygga uppfinningar. Det är ett klurigt spel där man drar delar som finns utanför uppfinningen till rätt plats. Delarna är kugghjul, duschmunstycken, slangar, rep m.m. som verkade vara hämtade från böckerna om Pettson. Man får uppdraget att lösa ett problem och som spelare skall man klura ut hur. Man kan säga att man är styrd i hur uppfinningens delar skall monteras ihop. Det är dock inte helt självklart hur delarna monteras och om det krävs någon särskild ordning. För att lyckas krävs det en del experimenterande. Tänk på att: Uppmuntra barnen att undersöka olika lösningar och hjälp dem med ledtrådar vid behov. Appen är väldigt bra att samspela kring både mellan barn och vuxna. Den kan även uppmuntra barnen att bygga egna uppfinningar. Monster Hunt är en app som tränar det visuella arbetsminnet. Det gäller att minnas var monstren gömmer sig bland ett antal kort i ett rutmönster. Den här appen kan användas om man även vill utveckla finmotoriken. Tänk på att: Den går lika bra att använda uppe på väggen med t.ex. peklampor för att fler barn ska kunna vara med.

8 Sortera och begrepp NalleMix 1 Sortera och Kategorisera är en app som är utvecklad enligt grundläggande förskolepedagogik. Att sortera och kategorisera stärker barnets förmåga att iaktta bilder och se detaljer. De här bidrar till utveckling av ordförråd, korttidsminne samt visuell uppmärksamhet. Barnet får förståelse genom egen erfarenhet i aktiviteter där de får sortera, kategorisera, jämföra samt se likhet och olikheter. Tänk på att: Här kan barnen både lära sig finmotorik samt att sortera, förstärk bilderna med att du som vuxen benämner vad man ser. NalleMix 2 Bygga och möblera är en app där barnen kan sysselsätta sig i timmar med att bygga upp sina egna bilder i fyra olika miljöer. Man kan dekorera hus och trädgård, bygga sin stad, möblera vardagsrum och möblera kök. Tänk på att: Här lär sig barnen att iaktta färger, storlekar, riktningar, positioner och lär sig begrepp som t.ex. framför - bakom, över under. Prata även om hur barnen har det i sina rum. Beck and Bo här följer man med barnen Beck och Bo i olika fina miljöer som den som spelar får bygga upp själv. Allt eftersom ramlar nya objekt in i scenen ner från himlen och de ska placeras ut på lämplig plats. Vissa objekt har en bestämd plats, andra får man sätta lite var man vill. Solen och månen uppe i himlen, delfinen ute i havet någonstans, palmbladet på palmens stam osv. Tänk på att: Upprepa gärna vad som sägs i appen eftersom barnen behöver öka sitt ordförråd och hur man gör i de olika situationerna, den passar bra att använda tillsammans med projektorn. Fantastiska memory har totalt mer än 170 objekt/ord att lära sig namnet. Dessa är uppdelade i 11 kategorier; leksaker, fordon, djur, mat, köket, vardagsrummet, flaggor, havsdjur, former, bokstäver och siffror. När man gör memory med bokstäver visas dessa som versaler och ljudas inte. Tänk på att: i den här appen får man alltså delvis memory och delvis möjligheten att lära sig namnet på de saker som syns på bilderna på memorybrickorna. Kidsgames har sex pedagogiska spel med tre olika svårighetsgrader. I Gissa ordet ska man välja den bild som hör ihop med det ord som sägs. Vem ska bort går ut på att lista ut vilka bilder som inte passar in med resten. I Sortera ska man sätta rätt bild på rätt plats. Paraden går ut på att se vilken bild som saknas i ett mönster. Det finns också Memory och Pussel. Samma tydliga illustrerade bilder används i alla spel, fast på olika sätt. Varje gång man använder en bild får man höra dess namn och se hur ordet ser ut. Tänk på att: Repetition är ett bra sätt att lära sig, uppmuntra gärna det som vuxen, det finns barnknapplås i inställningar, aktivera det, här kan man även ändra inställningar så det passar det enskilda individen.

9 Färgmonstret är som det hungriga kakmonstret i Mupparna. Men istället för kakor vill Färgmonstret endast äta frukt i vissa färger. Genom att mata monstret med rätt frukter så blir han glad. Matar man med fel frukt så spottar han bara ut den igen. Tanken är att barn skall kunna lära sig känna igen olika färger. Man behöver därför inte känna till vilka färger som är vilka, och vad de heter, när man börjar använda appen. Färgen på Färgmonstrets kropp ändras så att man hela tiden kan se vilken frukt som han vill ha. Tänk på att: Som vuxen benämna färgerna och även frukternas namn och förklara vad monstret vill ha. Guess the dress är en app där man kan leka och lära om vilka kläder som passar för olika årstider. Appen börjar med att man får välja mellan en pojke eller en flicka att leka med. Därefter väljer man en av de fyra årstiderna., Det intressanta med appen, är inte bara att lära sig om kläder, pojken/flickan gör nämligen olika ansiktsuttryck för att visa hur han/hon känner sig inför de olika plaggen. Dessutom finns det ansiktsuttryck som visar om det är för varmt eller för kallt. Det gör att barn kan ha roligt med själva experimenterandet med olika klädesplagg. Tänk på att: Man som vuxen pratar med barnen om både årstider, känslor (dock finns det endast en begränsad mängd av dessa) och varför man svettas och fryser. Hippi 2 består av sex olika sorters övningar. Appen avser att öva på att se detaljer, höra ett ord och koppla det till en bild, minnesträning och uppmärksamhet. Bilderna är tydliga och appen vänder sig till såväl personer som står på tidig kognitiv nivå, såväl yngre som äldre användare. Här finns bl.a. vanligt memospel, finna alla av en sort, hitta andra halvan, höra ett ord och finna rätt bild. Det finns 3 olika svårighetsgrader. Tänk på att: Upprepa vad det är som visas för att göra det tydligare för användaren.

10 Fantasi och språk Puppet Pals uppmuntrar till kreativitet, skapande och berättande. Barn som ännu inte lärt sig skriva, kan skapa egna berättelser genom animation och ljud., man kan även lägga till egna skådespelare/bilder och bakgrunder. Då kan barnet själv och kända miljöer för barnet få vara med i handlingen. Tänk på att: Appen är bra för barn som har eller behöver utveckla sin fantasi och sitt språk, antingen med hjälp av sin kommunikationskarta eller sitt tal, kan även öka samarbetet barnen. Sock Puppets är en dockteater med strumpdjur, de förvränger rösten när man spelat in vilket kan hjälpa de barn som inte gillar att höra sig själva. Man kan göra 30 sekunder långa inspelningar. Tänk på att: I den här appen utvecklar barnen sin kreativitet och sitt intresse för att skapa samt att utveckla språket för att tänka, kommunicera och lära. Ritprata är en app där man kan kombinera ord och teckningar till en gemensam förståelse av händelser, ord eller sammanhang. Syftet med appen är att vara en hjälp i kommunikationen mellan människor samt att locka barn till att uttrycka sig i både tal och skrift., t.ex. reda ut ett händelseförlopp eller förbereda för en aktivitet. Att man sedan kan maila saga hem är väldigt motiverande för barnet. Tänk på att: Appen kan hjälpa barn att på ett annorlunda sätt återberätta vad som hänt och att barnet får utlopp för sin fantasi. Babbapp är en app vars pedagogiska tanke är att lek med Babblarna ska locka till tal- och språkutveckling. Spelet går ut på att barnet trycker på Babblarnas mun och så låter figurerna. (Figuren Baba säger babababa och Bibi säger bibibi osv.) När figurerna tystnar är det dags för barnet att härma figuren. På så sätt interagerar barnet och figuren, vilket leder till språkträning. Den är rekommenderad barn som precis börjat ljuda och behöver uppmuntras att öva språkljud. Tänk på att: Uppmuntra barnen att härma hur babblarna låter. Story Kit är en app där man kan skapa egna böcker genom att skriva, rita, infogaen bild, fotografera och spela in ljud. Man kan tyvärr bara spela in ljud i en minut. Efter att barnet har gjort en bok, kan man maila en länk till föräldrarna, då de får en privat länk som går till en webbsajt som enbart de som har länken har tillgång till, På webbsajten öppnas resultatet inte som en bok istället blir det en seriestrip. Tänk på att: Uppmuntra barnen att själva skriva i boken samt att de talar in själva och förklara att de kan visa den hemma sedan.

11 Story Creator är en app som du kan använda för att göra en bok, antingen med stillbild, rörlig bild, ritade bilder, text och ljud och det är lätt att göra Egentligen är det bara barnens egen fantasi som sätter gränsen för vad vi kan göra för slags bok. Boken går tyvärr bara att delas via Facebook. Tänk på att: appen kan användas till barn på olika kognitiva nivåer, den går att anpassa till alla om man som vuxen förbereder med bilder och eventuellt text innan. Uppmuntra barnen att våga uttrycka sig och tro på sig själv. Book Creator är en bra app där man kan skapa enkla, kreativa böcker där du kombinerar bild, film, text och ljud. Spela in din egen röst eller lägg på musik till en sida i boken. Eller varför inte både inläst text och musik? Det går nämligen att lägga till flera ljud på en och samma sida. Du kan även lägga till filmer från ditt eget bildarkiv. Du kan välja att dela via: , Itunes eller Open in another app Tänk på att: Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Använd barnens olika kommunikationshjälpmedel för att anpassa boken efter varje individ. Genom att sedan dela den med föräldrarna stärks deras självkänsla. Talking Tom Cat är en app som härmar allt vad man säger. Den är bra att motivera barn med om de behöver uppmuntras att använda sin röst och eller behöver få igång sitt ljudande. Tänk på att: Visa för barnet hur man gör och uppmuntra barnen att prata tillsammans och härma varandra i appen. Lek och lär Toca Tailor är en app där man designar kläder och väljer tillhörande accessoarer till fyra olika figurer (pojke, flicka, lodjur och sengångare). Vill man inte använda de inbyggda tygerna så går det även att använda kameran för att ta kort på det tyg/mönster/annat som man vill ha på plagget. Det går också att välja bilder från kamerarullen, det gör att det finns fantastiska möjligheter att vara kreativ med appen. Varför inte göra likadana kläder som du själv har på dig? Tänk på: Appen är även användbar för att stimulera barns skapande förmåga och för att uppmuntra samarbete.

12 Toca Tailor Fairy Tales är gratisversionen av Toca Tailor, med färre karaktärer, tyger och accessoarer. Appen har sagotema vilket innebär att accessoarerna skiljer sig åt från vanliga Toca Tailor. Funktionerna är dock desamma, man ska designa kläder och klä på figurerna. Tänk på att: Den här appen stimulerar barns fantasi, uppmuntra barnen att vara kreativa. Toca Band har musiken i fokus genom att man kan med hjälp av de 16 karaktärerna komponera ihop olika ljud till en melodi. Spelplanen består av en scen med åtta platser i tre nivåer. Beroende på vilken nivå man sätter karaktären så spelar den i olika tempo, från långsammast längst ner till snabbast längst upp. Det blir aldrig falskt eftersom alla spelar i samma tonart. Oavsett vilket tempo man sätter karaktärerna på så låter allt totalt sett bra. Tänk på att: Här kan man tillsammans med barnen utforska och samtala om musik och vad det kan vara. Vad har barnet för favoritmusik? Toca Kitchen här lagar man mat till fyra karaktärer. Man väljer ingredienser från en kyl och kan laga till maten på olika sätt. Karaktärerna gillar inte samma typ av mat så en del av utmaningen och det roliga går ut på att testa olika rätter för att lista ut vem som gillar vad. Många ingredienser måste dock tillagas för att karaktären skall gilla att äta dem. Jag tror att barn kan få en större förståelse kring olika typer av mat och varför man gillar olika saker. Tänk på att: Prata om vilken favoritmat barnen har och vilken de inte gillar, Sätt ord på vad som händer i de olika tillagningsprocesserna. Toca Kitchen Monsters går ut på som i Toca Kitchen att laga mat åt olika karaktärer. Denna gång är det två (snälla) monster som är hungriga. Man väljer ingredienser från en kyl och kan laga till maten på olika sätt. Det roliga är att testa olika rätter för att lista ut vem som gillar vad. Tänk på att: Prata med barnen om vad deras favoriträtter är och fråga om de själva skulle vilja äta dem mat som de ger monstren. I Toca Doctor kan barnen leka doktor och undersöka patienter, vilka barn älskar inte det? En liten robot, som antagligen ska vara doktorns assistent hjälper till med att undersöka patienten. Vid varje undersökning visar roboten upp fem punkter på kroppen. Genom att välja en punkt har man möjlighet att se vilken åkomma patienten har, sedan får barnet se om den kan hjälpa patienten om han/hon har brutit benet, fått en flisa osv. Tänk på att: I den här appen kan man som vuxen vara aktiv och benämna och fråga om kroppsdelar och försöka få barnet att få en ökad förståelse för kroppen.

13 Tocca Store är en app som ger barnen möjlighet att leka affär, att köpa någonting i en affär är egentligen ganska komplicerat. Det är många moment, där momenten skall ske i en viss ordning. Det underlättar att få in alla dessa moment på en så liten yta som en Ipad och samtidigt få allting att vara så enkelt och intuitivt så att ett litet barn kan förstå vad som händer och vad man skall göra. Tänk på att: Ur en pedagogisk synvinkel är det viktigt att man uppmuntrar barnen i spelet så att de lär sig att ta olika roller, att lösa konflikter, att kommunicera, att förhandla och att turas om. När man leker affär får man dessutom naturligt in matematiken, även om det är på en väldigt grundläggande nivå Toca House är en app med olika minispel där man hjälper fem personer med hushållsarbetet, tanken med appen är att etablera städning som någonting roligt och nödvändigt redan tidigt i livet vilket kan vara stor nytta när man växer upp. Det är en bra app att ha som utgångspunkt när man pratar om de olika rummen i som finns i hemmen och vilka funktioner som finns där. Tänk på att: Ställ frågor som Varför skall man städa? Hur kan man göra städning till någonting roligt? Finns det aktiviteter som endast vuxna kan göra? Varför? Vad händer om man slutar dammsuga eller diska? Toca Teaparty går ut på att man bjuder sina vänner, mjukisdjur eller mamma och pappa på en fika runt sin Ipad. Som mest kan man vara tre runt fikabordet. Tillsammans väljer man duk, fat, drycker och kakor. Man kan sedan dricka och äta gott och ha en trevlig stund tillsammans. Tar någonting slut kan man fylla på från kakfaten och kannorna. Ibland råkar man spilla ut saft eller chokladdryck på bordet. Då kan man torka upp med servetter. Det här är även något så ovanligt som en social app. Med social menar jag att flera barn kan använda den samtidigt på samma Ipad. Tänk på att: Som vuxen ska man lyfta fram och förklara olika begrepp i spelet som t.ex. matematiska, turtagning, hjälpas åt. Toca Birthday Party Playtime är en uppföljning till appen Toca Tea Party fast här väljer man en av tre tårtor; en pandatårta, en draktårta och en gräddig regnbågstårta. Därefter kan man placera ut tre tallrikar på bordet, till sist får man välja en present, det finns tre inslagna paket att välja mellan. Ur en pedagogisk synvinkel kan appen stimulera barns fantasi. Spelar man med andra övar man dessutom upp sin sociala förmåga. Eftersom det endast finns en present måste barnen lära sig att lösa konflikter, att kommunicera och att turas om. Tänk på att: I det här spelet är det viktigt att man som vuxen hjälper barnen att samarbeta och att öva turtagning. Kan även prata med barnen om sina egna födelsedagar och sina kalas.

14 Villa Villekulla här får man träffa Pippi Långstrump och alla hennes vänner. Innan man börjar spela själva spelet kan man välja att lyssna till en berättelse med tillhörande bilder om vem Pippi är. Därefter går man runt och upptäcker Pippis hus genom att trycka på pilar, dörrar och olika saker. Pippi följer hela tiden med runt i huset och är den som berättar om rummen och ger instruktioner kring vad som ska görasspelet även passar bra i förskolan då barnen med fördel kan spela tillsammans med varandra. Tänk på att: Det här är en app som bidrar till samarbete mellan barn och vuxna, använd gärna projektorn och ha de på väggen när man spelar om barnen t.ex. har peklampa. Kreativiteten sätts på prov när kakor bakas, minnet tränas när det är dags för Pippi att dansa och det gäller att vara lite logisk för att komma runt till alla rum för att hitta Pippi och de andra när de gömt sig. Kommunikation Verbal Victor är en app som är gjord främst för människor med kommunikativa svårigheter. Här kan man med enkelhet lägga in egna bilder och tala in eget ljud för att anpassa appen efter individen som använder den. Man kan välja att visa mellan 1 8 bilder. Pratkort är en app för barn som av olika anledningar har svårt att kommunicera, att kunna välja kläder, vid matbordet, leksaker eller kamrat att leka med är självklart för de flesta. Barn som inte kommunicerar verbalt behöver hjälp för att båda lära sig detta och för att kunna, genom val, påverka sin omgivning och vardag. Man kan välja att visa 2, 6 eller 12 bilder per sida. Det är dessutom möjligt att lägga till egna bilder, mappar, ljud och foton direkt från Ipaden kamera och på så sätt anpassa innehållet till det aktuella barnets behov. Appen innehåller både svenska och engelska. Det finns även en liten version som är gratis, så att man kan prova appen före köp. Ritade tecken är en fullmatad teckenordbok för de flesta vardagssituationerna! Appen ger dig tillgång till fler än 1700 tecken och bilderna visar tydligt hur de ska utföras. Du kan enkelt söka, bladdra, markera favoriter och spara tecken i egna grupper.

15 Teckna.se är en användarvänlig app där du lär dig teckna ca vardagsord på svenska (teckenspråk är alltså inte ett internationellt språk utan alla länder har sitt eget teckenspråk). Du väljer ett ord och ser sedan en kort filmsekvens där personen tecknar ordet samtidigt som det uttalas. När du lär dig teckenspråk är det viktigt att både teckna och säga/mima ordet eftersom en person med hörselnedsättning läser dina läppar och mimik. Svenskt teckenspråkslexikon är en enkel men användarvänlig app där du hittar st. tecken på Du väljer ett ord och ser sedan en kort filmsekvens där personen tecknar samtidigt som ordet mimas. När du lär dig teckenspråk är det viktigt att både teckna och säga/mima ordet eftersom en person med hörselnedsättning läser dina läppar och mimik. Orden/tecknen är uppdelade i olika ämnen, t ex data/teknik, ekonomi, familj, föreningsliv, geografi etc. eller så söker du fritt på ett ord du vill lära dig i sökfunktionen. Varje ord är också är beskrivet i text under filmsekvensen. Övrigt IMovie kan man skapa filmer och bildberättelser direkt i ipaden. Inga kameror, sladdar eller annan utrustning behövs. Alla klipp i filmen lägger sig längs en tidslinje och det är bara att flytta runt dem med fingret där man vill ha dem. Man kan lägga till ljud och text och utforma filmen utifrån flera teman. Tänk på att: Öka föräldrars och barnens delaktighet genom att använda den app och visa vad som sker på dagarna. Böcker Det finns många förlag som ger ut bra böcker för läsplatta. Här är några av förlagen.

16 Kontakt Har du frågor eller bara vill veta mer är du välkommen att höra av dig till: Johanna Björnhage Förskollärare, Förskolan Stegen Tel E-post

Tips på appar med känslor Någonting

Tips på appar med känslor Någonting StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd Tips på appar med känslor Någonting En blandning av appar att Plats för bild i textruta använda när man vill prata om känslor Juli 2015 Känslor

Läs mer

StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd. Tips på appar för träning av tidig läs- och skrivförmåga

StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd. Tips på appar för träning av tidig läs- och skrivförmåga StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd Tips på appar för träning av tidig läs- och skrivförmåga Oktober 2015 Appar för träning av tidig läs- och skrivförmåga Flertalet appar som nämns

Läs mer

Det finns två ipad:s på barnavdelningen där ni kan prova apparna.

Det finns två ipad:s på barnavdelningen där ni kan prova apparna. NYFIKEN PÅ BRA SPELAPPAR FÖR BARN? På Leksands bibliotek kan du gratis prova roliga och pedagogiska appar för barn testade, utvalda och rekommenderade av PappasAppar.se. Det finns två ipad:s på barnavdelningen

Läs mer

TIPS PÅ APPAR för ipad med pedagogiskt fokus

TIPS PÅ APPAR för ipad med pedagogiskt fokus IdéTorget TIPS PÅ APPAR för ipad med pedagogiskt fokus (Inriktning mot yngre åldrar eller särskola) Maj 2012 uppdaterad oktober 2012 Sammanställt av Louise Plyme 1 Lek och Lär Förskolepedagogik Kids Games

Läs mer

NALLELEK LäraMera / www.laramera.se Swedish Media Art / www.swedishmediaart.se

NALLELEK LäraMera / www.laramera.se Swedish Media Art / www.swedishmediaart.se Programmet Nallelek är ett program med många roliga övningar och tydliga bilder. I programmet ingår övningar av typen trycka-hända, sortera, kategorisera, finn lika, möblera, klä på, domino mm. Nallelek

Läs mer

StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd. Tips på appar för lek och lär

StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd. Tips på appar för lek och lär StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd Tips på appar för lek och lär Juni 2017 Innehåll Orsak och verkan... 3 Färg och form... 5 Sortera och kategorisera... 7 Pussel och memory...

Läs mer

Appar för lek, stimulans och samspel. Fördel - nackdel. Att underlätta. Möjlighet att begränsa. Datateket

Appar för lek, stimulans och samspel. Fördel - nackdel. Att underlätta. Möjlighet att begränsa. Datateket Datateket Appar för lek, stimulans och samspel Förfrågan kring surfplatta kom från föräldrar innan den fanns i Sverige. Arbetat med surfplatta i 8 månader. Möter barn och ungdomar som ännu inte läser och

Läs mer

Appar för lek, stimulans och samspel 121205

Appar för lek, stimulans och samspel 121205 Appar för lek, stimulans och samspel 121205 Annika Pilups, specialpedagog, Datateket Datateket Förfrågan kring surfplatta kom från föräldrar innan den fanns i Sverige. Arbetat med surfplatta ett och ett

Läs mer

Tips på appar med känslor

Tips på appar med känslor StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd Tips på appar med känslor En blandning av appar att använda när man vill prata om känslor Oktober 2017 Känslor Förslag på appar att använda

Läs mer

Appar för lek, stimulans och samspel. Kommunikationskarnevalen 2012

Appar för lek, stimulans och samspel. Kommunikationskarnevalen 2012 Appar för lek, stimulans och samspel Kommunikationskarnevalen 2012 Annika Pilups, Specialpedagog Datateket Göteborg, Datateket Möter barn och ungdomar som ännu inte läser och skriver eller är i början

Läs mer

Tidshjälpmedel och kalender

Tidshjälpmedel och kalender Tidshjälpmedel och kalender Niki Agenda - En del elever behöver förbereda sig på hur (skol)dagen som ligger framför dem ser ut. I appen Niki Agenda kan man skapa ett visuellt stöd med bilder och färgkodning.

Läs mer

TIPS PÅ APPAR med pedagogisktfokus

TIPS PÅ APPAR med pedagogisktfokus IdéTorget TIPS PÅ APPAR med pedagogisktfokus Maj 2012 Sammanställt av Louise Plyme 1 Lek och Lär Förskolepedagogik Kids Games Innehåller 6 stolika spel; Gissa ordet, vem ska bort, sortera, Memoryoch paraden

Läs mer

Appar från förskolan i Lindesberg

Appar från förskolan i Lindesberg Appar från förskolan i Lindesberg ABC Lolas party: Tallbacken/Lilian N Uppmuntrar intresse för bokstäver, rolig och bra. 15 ABC Tiger: Skogsdungen/ Åsa och Maria Dra och släpp övning. Se första bokstaven

Läs mer

Appar vi arbetat med. ipad projekt 2013 appar vi jobbat med. Nina Lundell Sida "1

Appar vi arbetat med. ipad projekt 2013 appar vi jobbat med. Nina Lundell Sida 1 Appar vi arbetat med ipad projekt 2013 appar vi jobbat med. Nina Lundell Sida "1 Vårterminen 2013 Rönnbäcksskolan 2013 ipad projekt 2013 appar vi jobbat med. Nina Lundell Sida "2 Choiceboard Creator Vi

Läs mer

Appar vi arbetat med

Appar vi arbetat med Appar vi arbetat med Vårterminen 2013 Rönnbäcksskolan 5 juni 2013 ipad projekt Vt-2013 appar vi jobbat med, Sida 1 Choiceboard Creator Vi har använt denna app för att välja sång. Man kan ställa in så det

Läs mer

TIPS PÅ APPAR med pedagogiskt fokus

TIPS PÅ APPAR med pedagogiskt fokus TIPS PÅ APPAR med pedagogiskt fokus Maj 2016 1 Baby s musical hand Trycka Hända Skärmen är indelad i ett rutmönster där varje färg har ett eget ljud. Tryck eller svep med handen och lyssna till olika instrument.

Läs mer

Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att

Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att Instruktioner Lösenordet för Säkert Läge är edit. Välkommen till Prata! Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att locka till kommunikation genom färg, form och lekfullhet.

Läs mer

Läs och förstå pedagogisk handledning

Läs och förstå pedagogisk handledning Läs och förstå pedagogisk handledning Denna app innehåller 4 olika övningar på två olika nivåer samt verktygsdelar för varje övningstyp. Den är förberedd för 4 ytterligare språk som kan användas både i

Läs mer

www.hattenforlag.se u (nedtill på sidan) - Bobbo bo booooobbo! Bi bibbi bibb! - - Di di di diddi di di didd! - Dooo...

www.hattenforlag.se u (nedtill på sidan) - Bobbo bo booooobbo! Bi bibbi bibb! - - Di di di diddi di di didd! - Dooo... Babblarna är ett härligt gäng färgglada figurer som gör språkträningen till ett spännande och lekfullt äventyr. Alla älskar dem och varken barn eller vuxna tänker på att det är just språkträning det handlar

Läs mer

IPAD I FÖRSKOLAN. Christina Danielsson

IPAD I FÖRSKOLAN. Christina Danielsson IPAD I FÖRSKOLAN Arvika kommun, 671 81 Arvika Besöksadress: Ö Esplanaden 5, Arvika Hemsida: www.arvika.se Telefon: 0570-816 00 E-post: arvika.kommun@arvika.se Org.nr: 212000-1892 Christina Danielsson Användarhandbok

Läs mer

Sammanfattning - Grundkurs 2.0

Sammanfattning - Grundkurs 2.0 Sammanfattning - Grundkurs 0 Vi började kvällen med att diskutera vad är egentligen Pedagogisk dokumentation? När blir vår dokumentation pedagogisk? Vi diskuterade utifrån dessa punkter, ta gärna med er

Läs mer

TIPS PÅ APPAR med pedagogisktfokus

TIPS PÅ APPAR med pedagogisktfokus TIPS PÅ APPAR med pedagogisktfokus Mars 2015 1 Baby s musical hand Trycka Hända Skärmen är indelad i ett rutmönster där varje färg har ett eget ljud. Tryck eller svep med handen och lyssna till olika instrument.

Läs mer

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan 2014/2015 Dokumentation Mål: Vårt mål med dokumentationen är att utveckla verksamheten och ge barnen bästa möjliga förutsättningar i sitt

Läs mer

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola och Wasa förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan läsåret 2015/2016 Innehåll: Dokumentation sid. 1 Användning av Lärplatta/ Padda sid. 2 Prioriterade utvecklingsområden sid.

Läs mer

Integrera surfplatta i språkförskola. SPSM, Uppsala 150916 Lena Mattsson, leg. logoped

Integrera surfplatta i språkförskola. SPSM, Uppsala 150916 Lena Mattsson, leg. logoped Integrera surfplatta i språkförskola SPSM, Uppsala 150916 Lena Mattsson, leg. logoped Integrera surfplatta i språkförskola Bakgrund Skoldatatekets projekt 2012/2013 för förskola Hur, på vilket sätt och

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2012-2013

Arbetsplan läsåret 2012-2013 Arbetsplan läsåret 2012-2013 1 ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN BULLERBYN Förskolans mål Vi ger barnen förutsättningar att utveckla ett bra språk, både när det gäller det svenska språket men även andra modersmål.

Läs mer

LÄSLANDET - BOKSTÄVER OCH ORD

LÄSLANDET - BOKSTÄVER OCH ORD LÄSLANDET - BOKSTÄVER OCH ORD Programmet består av 21 övningar som övar förmågan att känna igen bokstäver och ord. Här tränas såväl läsning som stavning och bokstavsordning. Du får hela tiden stöd av inspelat

Läs mer

Vägledning till Från bild till ord (Dimodimage)

Vägledning till Från bild till ord (Dimodimage) Vägledning till Från bild till ord 1 Vägledning till Från bild till ord (Dimodimage) Från bild till ord har som syfte att skapa situationer där barnen får möjlighet att bygga sitt språk i samspel med andra.

Läs mer

Lyssna Ljuda Läs 1(6) Lyssna Ljuda Läs ISLORMUA Lyssna Ljuda Läs ÅNBEKÄVWTPY Lyssna Ljuda Läs GÖJFDHXCZQ

Lyssna Ljuda Läs 1(6) Lyssna Ljuda Läs ISLORMUA Lyssna Ljuda Läs ÅNBEKÄVWTPY Lyssna Ljuda Läs GÖJFDHXCZQ 1(6) C LÄROMEDEL Lyssna Ljuda Läs Lyssna Ljuda Läs ISLORMUA 7762-512-4 Lyssna Ljuda Läs ÅNBEKÄVWTPY 7762-513-1 Lyssna Ljuda Läs GÖJFDHXCZQ 7762-514-8 Serien Lyssna Ljuda Läs är tre på varandra följande

Läs mer

Lärplattan som stöd för språkutveckling. (Digital berättarglädje)

Lärplattan som stöd för språkutveckling. (Digital berättarglädje) Lärplattan som stöd för språkutveckling. (Digital berättarglädje) Kan appar på olika språk vara en lösning? Kan lärplatta vara ett hjälpmedel för vårt arbete med språkutveckling och modersmålsstöd? Kanske

Läs mer

man kan lyssna på vad de betyder man kan lyssna efter hur de låter utan att bry sig om vad de betyder.

man kan lyssna på vad de betyder man kan lyssna efter hur de låter utan att bry sig om vad de betyder. LJUDLEK Vad är språklig medvetenhet? Små barn använder språket för kommunikation HÄR och NU, och det viktiga är vad orden betyder. Man kan säga att orden är genomskinliga, man ser igenom dem på den bakomliggande

Läs mer

Grovplanering för Strålsnäs förskola. Hösten 2011

Grovplanering för Strålsnäs förskola. Hösten 2011 Grovplanering för Strålsnäs förskola Utifrån Läroplan för förskolan Lpfö 98 (reviderad 2010) Hösten 2011 Oktober 2011; Anna Bratz, Britt Thudén, Helené Svanström, Maria Lööke, Anita Andersson, Åsa Holm,

Läs mer

Kom i gång med ipad - Tips på Appar

Kom i gång med ipad - Tips på Appar Kom i gång med ipad - Tips på Appar Skoldatateket i Stockholm har arbetat fram ett förslag på hur du kan sortera dina appar utifrån funktion, samt exempel på appar som kan utgöra en grund på en ipad som

Läs mer

Rektorernas roll i förskolans förändrade uppdrag

Rektorernas roll i förskolans förändrade uppdrag Rektorernas roll i förskolans förändrade uppdrag Naturvetenskap och teknik i förskolan Susanne Thulin & Ann Zetterqvist 2010 01-18 Innehåll Skolverkets förslag till förtydliganden i Lpfö när det gäller

Läs mer

Inskolning. Lämning. Hämtning. Barnens egna lekar

Inskolning. Lämning. Hämtning. Barnens egna lekar Inskolning Mål: Barnet skall introduceras på avdelningen för att lära känna lokaler, barn och personal. Barnet visas runt på avdelningen. Barnet får bekanta sig med de andra barnen och personal. De gamla

Läs mer

PENpal - den magiska pennan som låter dig både lyssna och spela in själv.

PENpal - den magiska pennan som låter dig både lyssna och spela in själv. PENpal - den magiska pennan som låter dig både lyssna och spela in själv. Mantra Lingua har fått stor uppmärksamhet och flera utmärkelser för sina böcker och PENpal verktyget som gör det roligt att lära

Läs mer

Inspiration till Bamses må bra tidning

Inspiration till Bamses må bra tidning Inspiration till Bamses må bra tidning Inspirationen är sammanställd av personal vid Förskolorna i Dals-Eds kommun. Förslag till arbetsgång Informera föräldrar om projektet och Bamses må bra tidning och

Läs mer

Surfplatta i förskolan

Surfplatta i förskolan Bakgrund I vår förskola så arbetar vi utifrån läroplanen som är vår lag. All personal som jobbar inom förskola i Sverige har skyldighet att följa dessa när man arbetar. Därför så utformar vi även vårt

Läs mer

StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd. Tips på appar för språkträning

StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd. Tips på appar för språkträning StoCKK Stockholm Center för Kommunikativt och Kognitivt stöd Tips på appar för språkträning Augusti 2015 Innehåll Ordförråd, ordkunskap och benämning... 3 Pussel, lotto, memory, begrepp... 5 Begrepp färg,

Läs mer

Med filmen som språk Metodhandledning

Med filmen som språk Metodhandledning Med filmen som språk Metodhandledning Grav språkstörning Vad innebär det att ha grav språkstörning? Grav språkstörning är en språklig funktionsnedsättning där den språkliga förmågan är nedsatt på olika

Läs mer

Kompetensutveckling 151008 kl 15-17 i Ugglan

Kompetensutveckling 151008 kl 15-17 i Ugglan Kompetensutveckling 151008 kl 15-17 i Ugglan Lärplattan i förskolan, pärlplattor, programmering, QR-koder och bilder i förskolan Programmering - appar och film: Kodable A.L.E.X Scratch JR Daisy the dinosaur

Läs mer

PENpal - den magiska pennan som låter dig både lyssna och spela in själv.

PENpal - den magiska pennan som låter dig både lyssna och spela in själv. PENpal - den magiska pennan som låter dig både lyssna och spela in själv. Mantra Lingua har fått stor uppmärksamhet och flera utmärkelser för sina böcker och PENpal verktyget som gör det roligt att lära

Läs mer

Barnfilmskolan presenterar

Barnfilmskolan presenterar Barnfilmskolan presenterar ABCEN SERIE ÖVNINGAR KAMERANS 1 A FÖRSTA ÖVNINGEN: KOM IGÅNG 2 Kom igång! Första övningen handlar om vad som krävs för att komma igång med att arbeta pedagogiskt med kameran.

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS

GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS GROVPLANERING - APRIKOS AVDELNING VT 2013 Vi är fyra pedagoger som arbetar på avdelning Aprikos på Lill-Myran. Vår barngrupp består av ca: 23 barn. Majoriteten

Läs mer

En kort vägledning för vuxna. 2015 ConnectSafely.org

En kort vägledning för vuxna. 2015 ConnectSafely.org En kort vägledning för vuxna Ta del av mer råd och tips kring ungas användning av nätet på www.surfalugnt.se 2015 ConnectSafely.org Fem vanliga frågor från vuxna om Instagram 1. Varför gillar tonåringar

Läs mer

Läslandet 2 Ord och meningar

Läslandet 2 Ord och meningar Läslandet 2 Ord och meningar Av LäraMera Program AB och Leripa AB Grafik Musik Röst Kristina Grundström Erik truedsson Gerda Nilsson 1 Innehållsförteckning LÄSLANDET 2 ORD OCH MENINGAR 3 Styrsätt 4 Menyn

Läs mer

Kvalitetsdokument för Sagoborgen 2013/2014, Pedagogisk omsorg

Kvalitetsdokument för Sagoborgen 2013/2014, Pedagogisk omsorg Kvalitetsdokument för Sagoborgen 2013/2014, Pedagogisk omsorg Beskrivning av verksamheten Sagoborgen drivs som enskild firma av Siw Minnema. Jag har sex barn mellan tre och sex år. Ibland har jag hjälp

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Art. nr. 7763-074-6 Maxilotto Hemma

LÄRARHANDLEDNING. Art. nr. 7763-074-6 Maxilotto Hemma LÄRARHANDLEDNING Art. nr. 7763-074-6 Maxilotto Hemma Maxilotto - Hemma är framtaget för att på ett roligt och stimulerande sätt hjälpa barn och ungdomar utveckla basordförrådet. Det lämpar sig givetvis

Läs mer

Appar med symboler, text och talsyntes och/eller ljud som kan användas som stöd för personer som inte kan uttrycka sig via tal.

Appar med symboler, text och talsyntes och/eller ljud som kan användas som stöd för personer som inte kan uttrycka sig via tal. TIPS PÅ AKK-APPAR för ipad, iphone och ipod Touch Appar med symboler, text och talsyntes och/eller ljud som kan användas som stöd för personer som inte kan uttrycka sig via tal. Dec 2014 Sammanställt av

Läs mer

Verksamhetsportfolio. Kinnarps förskola. Läsår 2011/2012. Klicka på pilen i verktygsfältet för att fortsätta bildspelet

Verksamhetsportfolio. Kinnarps förskola. Läsår 2011/2012. Klicka på pilen i verktygsfältet för att fortsätta bildspelet Verksamhetsportfolio Kinnarps förskola Läsår 2011/2012 Klicka på pilen i verktygsfältet för att fortsätta bildspelet Matematik Dessa prioriterade mål från läroplanen arbetar Kinnarps förskola med under

Läs mer

Följande program utvecklades av BITTECH. De flesta såldes via Elevdata, Frölunda Data och VetaMer. De finns inte längre till försäljning.

Följande program utvecklades av BITTECH. De flesta såldes via Elevdata, Frölunda Data och VetaMer. De finns inte längre till försäljning. Programvaror utvecklade av BITTECH under åren 1990 till 2004 Följande program utvecklades av BITTECH. De flesta såldes via Elevdata, Frölunda Data och VetaMer. De finns inte längre till försäljning. Meteor

Läs mer

Förskoleklass. (Skolverket )

Förskoleklass. (Skolverket ) Förskoleklass Förskoleklassen ska stimulera elevens utveckling och lärande och förbereda för fortsatt utbildning. I undervisningen ska förskolans, förskoleklassens och skolans kultur och arbetssätt mötas

Läs mer

Minnestöd, kognition, larm, ekonomi, kalender, läsa, skriva, räkna, skapa, prata, peka, spela, kommunikation,

Minnestöd, kognition, larm, ekonomi, kalender, läsa, skriva, räkna, skapa, prata, peka, spela, kommunikation, FRÅN TORGHANDEL 26 JAN 2012 Appar för särskolan 26 jan. 2012 Minnestöd, kognition, larm, ekonomi, kalender, läsa, skriva, räkna, skapa, prata, peka, spela, kommunikation, För nybörjare: Bra instruktionsfilmer

Läs mer

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Herkules Förskola personalkooperativ är beläget på södra Lidingö i Käppalaområdet. Vi har nära till skogen och om vintern har vi pulkabacke och mojlighet

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Dokumentera med ipad i förskolan

Dokumentera med ipad i förskolan Dokumentera med ipad i förskolan "Via pedagogisk dokumentation har vi möjlighet att se barnet på nytt - om och om igen - och vi gör oss synliga för oss själva." Monica Niemi Dokumentera med text och bild

Läs mer

Lärplatta/iPad/Surfplatta

Lärplatta/iPad/Surfplatta 130129 ipad träff Sofiero fsk Eva Nordin Laholm Skoldatatek Lärplatta/iPad/Surfplatta Kalendern är bra till planering, du kan lägga in påminnelser mm. Kamera/bilder till alla dina bilder/filmer du tar

Läs mer

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa:

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa: RESAN År 6 I år 6 är målet att du ska kunna kommunicera på mycket enkel franska. För att nå målet lär du dig ord och uttryck inom många olika områden, t.ex. familjen, djur, frukter, klockan, sporter och

Läs mer

Årsplan Förskolan Kastanjen 2015/16

Årsplan Förskolan Kastanjen 2015/16 Reviderad 150824 Årsplan Förskolan Kastanjen 2015/16 Förskolan har 5 avdelningar med stegrande åldersgrupper och roterande personal. Åldersindelningen på avdelningarna är 1 åringar, 1-2 åringar 2-3 åringar,

Läs mer

Trollbergets förskola, Älvans (3-4år, 19st) projektberättelse 2014/2015 Camilla, Carolina och Dior. I Språkets värld Vår resa tillsammans med Findus

Trollbergets förskola, Älvans (3-4år, 19st) projektberättelse 2014/2015 Camilla, Carolina och Dior. I Språkets värld Vår resa tillsammans med Findus Trollbergets förskola, Älvans (3-4år, 19st) projektberättelse 2014/2015 Camilla, Carolina och Dior I Språkets värld Vår resa tillsammans med Findus Projektberättelse Trollbergets förskola Älvan 19 barn

Läs mer

Vad får språkstörning för konsekvenser för utveckling och lärande? Ida Eriksson, leg. psykolog och Mia Walther, specialpedagog

Vad får språkstörning för konsekvenser för utveckling och lärande? Ida Eriksson, leg. psykolog och Mia Walther, specialpedagog Vad får språkstörning för konsekvenser för utveckling och lärande? Ida Eriksson, leg. psykolog och Mia Walther, specialpedagog Resurscenter Stockholm Uppdraget för Resurscenter tal och språk Instruktion

Läs mer

Opalens måldokument 2010/2011

Opalens måldokument 2010/2011 Opalen har en hösttermin som är förlagd utomhus till den allra största delen av tiden. Vi pedagoger är medvetna om att vi måste arbeta på ett annorlunda sätt än vi är vana vid och att det kräver en annan

Läs mer

FRÅN PAR TILL PAR LÄRA MERA PROGRAM AB. Från Par till Par. Lärarvägledning

FRÅN PAR TILL PAR LÄRA MERA PROGRAM AB. Från Par till Par. Lärarvägledning Från Par till Par Lärarvägledning... 1 FRÅN PAR TILL PAR... 2 1.1 Programmet... 2 1.2 Kategorier och övningar... 2 Pedagogiska tips... 3 Visuellt minne... 3 Auditivt minne... 3 1.3 Resultatuppföljning...

Läs mer

Photo Story 3. Manual till Photo Story 3 1

Photo Story 3. Manual till Photo Story 3 1 Photo Story 3 Manual till Photo Story 3 1 1. Programförklaring...3 Tips på användning... 4 2. 1 - Starta nytt projekt...4 3. 2 - Importera bilder...5 Leta efter bilder... 5 Tidslinjen... 6 4. 3 - Lägga

Läs mer

Barn med behov av särskilt stöd... 16

Barn med behov av särskilt stöd... 16 Målsättning Innehållsförteckning Verksamhetens innehåll och pedagogiska mål... 3 Normer och värden... 3 Barns utveckling och lärande... 5 Barnens inflytande... 7 Förskola och hem... 9... 15 Barn med behov

Läs mer

Om AKK och modersmål. Kommunikation och språk

Om AKK och modersmål. Kommunikation och språk Om AKK och modersmål Kommunikation och språk Ordet kommunikation kommer från latinets communicare och betyder att göra gemensam. Kommunikation betyder att föra över ett budskap. För att kommunikation ska

Läs mer

Handledning för pedagoger

Handledning för pedagoger AV-nummer: 100723tv 1 8 Handledning för pedagoger Åtta program om språket á 10 minuter för skolår 0-3 Selma, 8 år, får en konstig semla av sin pappa. Semlan ger henne en magisk kraft som gör att hon kan

Läs mer

Nallelek Lärarvägledning

Nallelek Lärarvägledning NALLELEK - LÄRA MERA PROGRAM AB Nallelek Lärarvägledning NALLELEK... 2 1.1 Programmet... 2 1.2 Övningar som stärker förmågan att iaktta bilder och se detaljer... 3 1.2.1 Pedagogiska tips... 3 1.3 Kategorisering

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Kåge förskola vårtermin Vår grundverksamhet: Vad barnen får ut av läsning/boksamtal

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Kåge förskola vårtermin Vår grundverksamhet: Vad barnen får ut av läsning/boksamtal Kvalitetsberättelse Verksamhet och datum: Kåge förskola vårtermin 2017 Vår grundverksamhet: Vad barnen får ut av läsning/boksamtal En av våra rutiner efter lunch är att vi läser för/tillsammans med barnen.

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Boken handlar om: Olle är åtta år. Han är kär i Isa. Amir och Olle går i samma klass. Amir är också kär i Isa. Båda två tror, att Isa är kär i just honom. En dag kommer de båda, samtidigt, till

Läs mer

Kvalitetsdokument för Djur & Skur 2014/2015, Pedagogisk omsorg

Kvalitetsdokument för Djur & Skur 2014/2015, Pedagogisk omsorg Kvalitetsdokument för Djur & Skur 2014/2015, Pedagogisk omsorg Beskrivning av verksamheten Djur och Skur drivs som AB av Lena Borg som har pedagogisk utbildning i form av idrottslärarexamen. Jag har nästan

Läs mer

Erik står i mål Lärarmaterial

Erik står i mål Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik som är fotbollsmålvakt. Idag ska de spela match. Hans pappa är tränare och vill gärna att laget ska vinna. I bilen dit

Läs mer

Kvalitetsrapport läsåret 2014/2014. Familjedaghemmen i Skäggetorp

Kvalitetsrapport läsåret 2014/2014. Familjedaghemmen i Skäggetorp Kvalitetsrapport läsåret 2014/2014 Familjedaghemmen i Skäggetorp 2 Innehåll NORMER OCH VÄRDEN... 3 SAMMANFATTNING... 3 Mål... 3 Resultat... 3 Analys... 4 Åtgärder... 4 UTVECKLING OCH LÄRANDE... 5 SAMMANFATTNING...

Läs mer

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 Dagens program Om projektet Erfarenheter Ytterbyns förskola Pedagogiska aspekter av ipads Introduktion på ipaden (teknisk utbildning) Testa några pedagogiska appar Metoden

Läs mer

MASKPROJEKT PÅ PINGVINEN

MASKPROJEKT PÅ PINGVINEN MASKPROJEKT PÅ PINGVINEN Förra våren 2012 arbetade vi med Myran som tema och lärplattan var ett helt nytt verktyg för oss. Vi upptäckte då många fördelar med den. Vi har nu utvecklat arbetet med lärplattan

Läs mer

Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3

Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3 Storyline Hjulius Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3 Eleverna får träffa Hjulius som är en hasselmus. Han bor i området och har helt plötsligt

Läs mer

Beslutet. Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till. Skriven av: Hans Peterson

Beslutet. Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till. Skriven av: Hans Peterson Arbetsmaterial till Beslutet Skriven av: Hans Peterson Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Beslutet. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det

Läs mer

Appar ipad, skolår 1-6

Appar ipad, skolår 1-6 Appar ipad, skolår 1-6 Alternativa lärverktyg Läsa Bluefire Reader-Läs e-böcker på din ipad. Böckerna kan laddas ner direkt från biblioteket via enheten. Legimus-Daisyläsare för dem med nedladdningstillstånd.

Läs mer

Systematiskt Kvalitetsarbete

Systematiskt Kvalitetsarbete Systematiskt Kvalitetsarbete Pedagogiska året 2015-2016 Projektprocess-reflektion Måttsunds förskola IKT, Mediepedagogik Bakgrund och Syfte till projekt Projekt Vilka lärprocesser ser vi under observationsperioden

Läs mer

Idéhäfte VocaFlexibel Bärbar och tålig samtalsapparat med bra ljud

Idéhäfte VocaFlexibel Bärbar och tålig samtalsapparat med bra ljud Idéhäfte VocaFlexibel Bärbar och tålig samtalsapparat med bra ljud Version januari 2011 Innehåll Att tala med en talapparat... 3 Kom ihåg... 3 VocaFlexibel är en samtalsapparat!... 3 Varför är VocaFlexibel

Läs mer

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Senast uppdaterad mars 2010 1. Verksamhetsplan för Vasa Neon Förskola 1.1 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Kvalitetsredovisning förskoleklassen

Kvalitetsredovisning förskoleklassen Kvalitetsredovisning förskoleklassen 2009-2010 Förskoleklassen består av: 30 elever varav 2 flyttade under läsåret. Från maj var det 28 elever i klassen. Huvudansvar för den pedagogiska planeringen har

Läs mer

Kvalitetsanalys. Björnens förskola

Kvalitetsanalys. Björnens förskola Kvalitetsanalys Björnens förskola Innehållsförteckning et av årets verksamhet... 3 Normer och värden... 3 Verksamhetens resultat... 4 Inflytande/delaktighet... 7 Arbete i verksamheten... 7 Övriga mål enligt

Läs mer

Arbetsplan Violen Ht 2013

Arbetsplan Violen Ht 2013 Arbetsplan Violen Ht 2013 Normer och värden: MÅL VAD GÖRA HUR UTVÄRDERA HUR GICK DET Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar: - öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar - förmåga att ta

Läs mer

Abby Dolls ABC Song Almo memory Angry Birds Autodance Avatar A laddin CostumeCam Cut the Rope Diamond Dash Dictation Djurpar

Abby Dolls ABC Song Almo memory Angry Birds Autodance Avatar A laddin CostumeCam Cut the Rope Diamond Dash Dictation Djurpar Appar för förskolan Namn: Kostnad: Betyg: Synpunkter: Abby Dolls Gratis/15 kr + Du skapar en egen Avatar med huvud, kläder, skor och bakgrund men sedan kan man inte göra så mycket mer med Avataren än att

Läs mer

Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet

Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet 130422 Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet Varje gång du gör något som barnet kan göra själv tar du bort möjligheten för barnet att lära sig lära Det är utvecklande för barnet att

Läs mer

Nallemajas månadsbrev oktober 2015

Nallemajas månadsbrev oktober 2015 Nallemajas månadsbrev oktober 2015 Månaden startades upp med ett välbesökt föräldramöte, tack för det! Första timmen hade vi besök av Familjecentrum som berättade om sin verksamhet och utbildningar som

Läs mer

Se mig Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11. Eleverna tränar på följande förmågor. Författare: Bente Bratlund

Se mig Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11. Eleverna tränar på följande förmågor. Författare: Bente Bratlund sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Jonna och Sanna var bästa kompisar och gjorde allt tillsammans. De pratade om killar, viskade och skrattade tillsammans, och hade ett hemligt språk

Läs mer

DOKUMENTERA OCH SKAPA MED LÄRPLATTA

DOKUMENTERA OCH SKAPA MED LÄRPLATTA DOKUMENTERA OCH SKAPA MED LÄRPLATTA Lärplatta i förskola och skola? Kan den underlätta och hjälpa till med dokumentation och skapande? Om du använder dig av rätt appar och funktioner kan lärplattan bli

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN BERGSNÄS AVD BLÅBÄRSSKOGEN

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN BERGSNÄS AVD BLÅBÄRSSKOGEN VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN BERGSNÄS AVD BLÅBÄRSSKOGEN Blåbärsskogen är en avdelning med 20 barn i åldern 3-6 år. På Blåbärsskogen arbetar Anna Riseby, förskollärare 100%. Carina Gladh, förskollärare 100

Läs mer

Välkommen till Grodan, våren 2009

Välkommen till Grodan, våren 2009 Välkommen till Grodan, våren 2009 Ett nytt år och en ny termin står framför oss med massor av nya utmaningar och spännande lärande. Vi planerar för fullt vad våren ska innehålla men vi tänker också ta

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Barnantal Gubbo Förskola Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo Förskola Födda -08 Födda -09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 7 st 5 st 5 st 2 st 3 st Personal

Läs mer

Lpfö-98 Reviderad 2010 Gubbabackens Förskola

Lpfö-98 Reviderad 2010 Gubbabackens Förskola Lpfö-98 Reviderad 2010 Gubbabackens Förskola Teknik Utveckla o uppmuntra barns intresse för teknik Samarbete samspel Elektronik Konstruktion och bygglek Utveckla sin kreativitet, tänkande, nyfikenhet och

Läs mer

Lingonets kvalitetssäkring 2012-2013.

Lingonets kvalitetssäkring 2012-2013. Lingonets kvalitetssäkring 2012-2013. 1 Normer och värden. 1. Vi vill att vi tillsammans, både barn och vuxna ska ta ansvar för att alla trivs i gruppen och att vi är rädda om våra leksaker och vår närmiljö.

Läs mer

STRÄVANSMÅL VISÄTTRASKOLAN - FÖRSKOLEKLASS

STRÄVANSMÅL VISÄTTRASKOLAN - FÖRSKOLEKLASS STRÄVANSMÅL VISÄTTRASKOLAN - FÖRSKOLEKLASS Svenska - Språkutvecklande Vi arbetar med slingerpedagogik och Bornholms modellen vägen till läsning. Detta med utgångspunkt från rim, meningar, ord, stavelser

Läs mer

Tränarguide del 2. Mattelek. www.flexprogram.se

Tränarguide del 2. Mattelek. www.flexprogram.se Tränarguide del 2 Mattelek www.flexprogram.se 1 ANTALSUPPFATTNING - MINST/STÖRST ANTAL Övningarna inom detta område tränar elevernas uppfattning av antal. Ett antal objekt presenteras i två separata rutor.

Läs mer

Tro på dig själv Lärarmaterial

Tro på dig själv Lärarmaterial sidan 1 Författare: Eva Robild och Mette Bohlin Vad handlar boken om? Den här boken handlar om hur du kan få bättre självkänsla. Om du har bra självkänsla så blir du mindre stressad. I boken får du tips

Läs mer

Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner

Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner Avdelningen Rosa avdelning har barn i åldern 1-3 år och ca:18-20 barn. Arbetslaget består av Eivor som är avdelningsansvarig, Melek,

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer