Dokumentation: En dag om hemlöshet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dokumentation: En dag om hemlöshet"

Transkript

1 Dokumentation 1(15) Dokumentation: Länsstyrelsen har fått i uppdrag av Regeringen att under en treårsperiod kartlägga ssituationen i länen. Uppdraget går ut på att hjälpa och stötta kommunerna med det förebyggande arbetet, sprida goda exempel och informera om vilka alternativa arbetsmetoder som finns att tillgå för att motverka. Tillsammans med den nationella ssamordnaren anordnas konferenser på temat på fyra ställen i landet under våren Den 6 mars anordnades den första konferensen i Stockholm, vilken följdes av konferenser i Umeå den 13 mars, Göteborg den 20 mars och Malmö den 10 april. I Stockholm besöktes konferensen av drygt 250 personer som på olika sätt arbetar med att motverka besökte konferensen. I Umeå var det ungefär 160 deltagare, I Göteborg runt 300 och i Malmö 150 deltagare. Under dagen togs frågor som rör och utestängning från bostadsmarknaden upp från olika synvinklar. Förhoppningen var att besökarna skulle få både ökad kunskap och nya tankar krig arbetet med att förhindra och vräkningar. Varje konferens inleddes av respektive landshövding som talade om betydelsen av att arbeta mot på både nationell, regional och lokal nivå. Vikten av nya perspektiv och metoder, speciellt för kommuner som är de som arbetar med dessa frågor på daglig basis, belystes. Hemlöshetssamordnarens uppdrag, roll och arbetsmetoder Michael Anefur, regeringens nationella ssamordnare och Maria Boustedt- Hedvall, ämnessakkunnig vid socialdepartementet, presenterade suppdraget i sin helhet. Deras uppdrag är tvåårigt och målet har varit att stötta kommuner i arbetet med långsiktiga och hållbara strukturer. De har besökt minst en kommun i samtliga län, i storstadsregionerna har ett större antal kommuner besökts. Det har varit prioriterat att skapa en dialog med kommunerna och inventera vilken hjälp och vägledning som behövs. Nedan beskrivs ett par exempel på frågor som ssamordnaren tar upp vid kommunbesöken. Hur definieras i kommunen?socialstyerlsens definition består av fyra situationer, de delas in i: 1. Akut 2. Institutionsvistelse och kategoriboende

2 Dokumentation 2(15) 3. Långsiktiga boende lösningar 4. Eget ordnat kortsiktigt boende Mer om de 4 definitionerna finns på: Något som är viktigt att poängtera är att dessa situationer inte är statiska, det finns ett flöde in och ut samt mellan de olika situationerna. Det är dock ett sätt att definiera och ett sätt att få någon form av koll och att kunna arbeta med frågorna. Vilken information finns om de hemlösa i kommunen? Utförs kartläggningar? Hur registreras antalet hemlösa? Är 100 personer registrerade som hemlösa år 1, 102 personer år 2 och 98 personer år 3 är det då samma personer det rör sig om år för år eller har det tillkommit nya och har situationen löst sig för vissa? Man kan inte ta fram en arbetsmetod för att lösa situationen om man inte har kartlagt detta. Norrköpings kommun har ett bra system för den här typen av kartläggning var det 61 % som hade försvunnit ur statistiken men antalet hemlösa till siffran var detsamma på grund av nytillskott av individer. Här vet man då att arbetsmetoden skall ha fokus på att motarbeta nytillströmningen av hemlösa. Om man styr in flödet till 50 % så minskar situationen avsevärt. Norrköpings kommun jobbar i dagsläget på en ny metod för att få exakt kontroll på flödet. Hur många i kommunen är aktuella för ekonomiskt bistånd? Accepterar hyresvärdarna försörjningsstöd som inkomst? Ett exempel som Michael Anefur tog upp var att cirka personer fastnar i otrygga boenden som behandlingshem eller sociala kontrakt för att inget bostadsbolag vill ta emot dem som hyresgäster. Bostadsbolagen accepterar inte försörjningsstöd som inkomst och ofta handlar det om skuldsatta individer. Dessa institutionsboenden och kategoriboenden kostar samhället uppåt kronor per person och dygn. Lösningen är dålig för individen och dålig för kommunernas ekonomi. De otrygga boendelösningarna får stora administrativa effekter när det visar sig att en och samma person har bott under ett socialt kontrakt i 18 år. Det kan till exempel handla om att personen sedan hen först sattes på ett socialt kontrakt för 18 år sedan har utbildat sig, har egen försörjning, har gift sig och skaffat barn, men ändå bor kvar under samma sociala kontrakt för att den administrativa funktionen inte har fungerat. Familjen är inte avregistrerad på socialkontoret utan har glömts bort för att det hela fungerar utan problem. Det är just den här problematiken som måste lyftas och förbättras menar Anefur.

3 Dokumentation 3(15) Kraven på hyresgästerna är inte lika i dagsläget. Kraven på en registrerad missbrukare är i dagsläget högre än på andra hyresgäster. En missbrukare måste ha dokumenterad drogfri tid och ha fast inkomst för att få en lägenhet. För andra hyresgäster räcker det att hyreslagstiftningen i jordabalken 12 följs, med enda kraven att hyran betalas i tid och att grannarna inte störs. För en hemlös person med missbruksproblematik ställs mycket högre krav. Man ska bevisa att man klarar av att ta olika steg mot ett normalt liv innan man kan godkännas som hyresgäst. Hur ser bostadsmarknaden ut i länen? Hemlöshetssamordnarens budskap är att en egen bostad är en social rättighet. Alla individer skall få plats i samhället och utanförskapet måste brytas. Bostadsmarknaden har blivit tuffare, men det finns kommuner med bostadsöverskott där problematiken ändå finns. Det handlar också om värderingar och vilka grupper av människor man vill ha i sin kommun. Om det finns andra problem (t.ex. missbruk) drar det igång och systemet fungerar. Men det finns mängder av andra problem som inte är så klara och som det inte finns klara och färdiga lösningar. Är återanpassning lösningen på alla problem? Gör vi rätt saker? Tydligen inte eftersom samma mänskor snurrar i systemet. Eftersom orsakerna skiljer sig mellan individer måste också lösningarna vara olika typer av insatser. T.ex. bostad först är ett nytt grepp och ett annat sätt att tackla ett problem, att tänka omvänt. Hemlöshetssamordnaren tydliggör att är en bostadspolitisk fråga som inte hör hemma på Socialförvaltningen. I kommunerna skall det finnas bostäder, det skall finnas jobb och det skall finnas utbildningar som leder till jobb. Dessa frågor ägs inte av Socialförvaltningen, som trots det får ta det största ansvaret för frågorna. I flera kommuner är Socialförvaltningen den största hyresgästen, som i vissa fall har kontrakt att hantera. Frågan måste lyftas upp dit den hör hemma. Socialförvaltningen skall inte hantera bostäder. I dagsläget klassas inte bostadsbristen i form av att sakna bostad som ett problem. Först när ett missbruksproblem finns med i bilden sätts hjälpinsatserna igång. Då men fokus på missbruksproblematiken. Bostadsbristen består. Det system vi har idag med krav på drogfrihet innan en lägenhet, i form av provboende via socialförvaltningen, kan tänkas komma på fråga är inget bra system. Ge individen en bostad först och ta där efter itu med den sociala problematiken menar Anefur. Att sakna bostad är inget socialt problem utan ett bostadsbrist problem, menar Anefur. Problemet skall inte lösas enbart av Socialförvaltningen utan det måste ske via samverkan mellan kommuner/fastighetsägare/externa aktörer till exempel kronofogden/ frivilligorganisationer etc. Problematiken skall hanteras av kommunens bostadsfunktion och inte av Socialförvaltningen.

4 Dokumentation 4(15) Många kommuner uppger att de inte bygger tillräcklig eftersom det är för dyrt att bygga. I snitt i Sverige kostar nyproduktion kronor per kvadratmeter. Detta är inte hela sanningen. Ett exempel är Växjö där ett nyproducerat flerfamiljshus kostar kronor per kvadratmeter. Det är dags att kommunerna förbättrar upphandlingarna och ställer större prismässiga krav på nyproduktion. Hur använder kommunen sig av ägandedirektiven? Det är kommunens uppgift att bestämma vilka direktiv allmännyttan skall jobba efter. Nedan följer ett par kommunexempel på hur kommunstyrelsen har använt sig av sina ägardirektiv: Kommun 1: Direktiven grundades år 1962 och gäller ännu. Kommun 2: 99.5% av lägenheterna är uthyrda men kommunen säger nej till all nybyggnation. Kommun 3: Bostadsbolaget skall drivas affärsmässigt. Kommun 4: Alla lediga lägenheter skall avsättas till hyresgäster med social problematik. Kommunerna måste bli bättre på att styra allmännyttan genom ägandedirektiven. Ägardirektiven ska årligen ses över och vara aktuella. Ett allmännyttigt bostadsbolag skall aldrig tjäna pengar. Kommunerna måste arbeta för att minska bostadsbristen. Ett bostadsbolag som inte jobbar för sociala ändamål skall inte ingå i allmännyttan. Ett vanligt problem är att privata hyresvärdar säger att de skall ta ett lika stort socialt ansvar som allmännyttan, men oftast vet de inte hur de skall hantera störningsärenden relaterade till social problematik. Kommunerna måste bjuda till och informera vart man kan vända sig för att få hjälp med problematiken. Ökat kunskapsunderlag Nedan följer ett antal reflektionsteman och exempel på frågor att ställa sig i varje kommun, tagna från socialstyrelsens webbverktyg för arbete mot (mer information finns på: Frågorna är tänkte att fungera lite som en checklista- vad kan man göra och hur gör man det? 1. Överblick. Det är viktigt att följa upp resultatet av insatser som görs. Är det samma individer som finns kvar? Koppla ihop hur bostadsmarknaden ser ut i stort med sfrågor. 2. Planer, riktlinjer. Kommunerna är skyldiga att ha aktuella riktlinjer om bostadsförsörjning. Inte särskilt många kommuner följer lagen om detta, 30%.

5 Dokumentation 5(15) 3. Samverkan. Både extern (kronofogden, skattemyndighet, frivilligorganisationer etc.). Där det brister är ofta i samverkan med privata fastighetsägare. Det är även viktigt att försöka få den interna samverkan inom kommunen mer formaliserad. 4. Rutiner och metoder. Dokumentation. Uppföljning, utvärdering. Uppsökande arbete. 5. Utformning av insatser. Vilka insatser kan erbjudas? Är det enbart standardiserad utformning eller kan det vara individuellt. 6. Analysera styrkor och svagheter. För att kunna veta på vilka områden man behöver förbättra arbetet och var man kanske kan vara ett gott exempel för andra. Återbesöken från samordnarens sida är en viktig del i arbetet. Att se om det man sagt har förändrats, att visa att det är ett kontinuerligt arbete som behöver fortgå även i kommunerna. Socialstyrelsen Annika Remaeus och Birgitta Hedlund-Kenttä presenterade socialstyrelsens kartläggning, genomförd i maj 2011 och publicerad Under mätveckan fick man följande resultat bland de hemlösa: Totalt personer i Sverige inrapporterats som hemlösa. Av dessa personer har man kunnat göra följande uppdelning: personer befann sig i akut varav 280 sov ute eller i offentliga utrymmen personer vistades på institution eller kategoriboende personer bodde i mer långsiktiga boendelösningar på den sekundära bostadsmarknaden personer bodde i eget ordnat kortsiktigt boende. Resultatet av enkäten och undersökningen presenterades av Socialstyrelsen i januari Hela rapporten går att läsa på följande länk: publikationer2011/ Siffran 2011 var lägre än den registrerade siffran Här togs även några punkter som inte riktigt syns i statistiken upp, bl.a. berörs nya breda grupper av någon form av idag. Dessutom tillhör EU-medborgare som kommer hit en av de mest utsatta grupperna i dagsläget. Hemlöshet är främst en bostadspolitisk fråga. Det vräkningsförebyggande arbetet är viktigast. Kostnaderna för är kända, både på ett personligt och ett samhällsekonomiskt plan, det är därför viktigt att lägga resurser på att bekämpa detta.

6 Dokumentation 6(15) Hemlöshet ser även olika ut, allmänhetens uppfattning gör hemlösa ännu mer utsatta. Även barnfamiljer har blivit uppmärksammade som grupp. I Europa har man länge pratat om att är ett fattigdomsproblem och inte bara ett missbruksproblem eller liknande. Varför ska man prata om? Man kan väl bara bygga? Bostaden har stor betydelse för det dagliga livet. Det är en grundläggande behov och en mänsklig rättighet. Det finns ingen typisk hemlös person, orsakerna är skilda: Strukturell (bostadsmarknad, arbetsmarknad, politik, migration). Institutionell (arbete med sfrågor i kommuner, regeringen. Definitioner, organisation, vilka metoder används? Hur arbetar man? hur kan arbetet utvecklas?) Individuell (Vilka förutsättningar och vilken bakgrund man har). Socialstyrelsens roll Det är viktigt att ses som ett särskilt ämne och att jämförelser kan göras. Därför arbetar socialstyrelsen med öppna jämförelser mellan kommuner. Definitioner kan verka lätt, och det blir lätt att kritisera om det är för brett eller för smalt. Dock sätter detta mer fokus på definitionen istället för de verkliga problemen, och det är synd när det finns mycket att göra. Socialstyrelsens kartläggning finns att ladda ner på: publikationer2011/ Migration inom EU En ny grupp som vuxit mycket är EU-migranter. Därför är det angeläget att komplettera bilden av en då det tillkommer nya inslag. Varför lämnar man sitt land? Mekanismerna liknande som när vi i Sverige inte såg någon framtid och valde att lämna landet. Det finns självklart ingen homogen grupp här heller. Skillnaderna är tvärtom större inom gruppen EU-migranter. Socialstyrelsen har fått ett regeringsuppdrag och ska titta specifikt på gruppen EU-migranter som ett komplement till nationella skartläggningen. Detta kommer att rapporteras till regeringen 31 maj Eu-medborgare har uppehållsrätt genom rörlighetsdirektivet som är införlivat i svenska utlänningslagen. Det finns däremot inget gemensamt system för rätten till bistånd inom EU. Försök till samordning pågår men alla länder bestämmer själv ang. socialförsäkring och på vilka villkor.

7 Dokumentation 7(15) Kyrkor och frivilligorganisationer är de som möter den här gruppen varje dag, här finns en osäkerhet. Hur kan man hjälpa? Vad får man göra? Vad kan man göra? Mer kunskap krävs om den här problematiken. Allra sist tas kopplingen till människohandel upp, en komplex fråga. Rikspolisstyrelsen presenterar en lägesrapport varje år. En person fälldes för människohandel för andra ändamål än sexuella under 2011, vilket är extremt lite. Problematiken består av komplicerade relationer, man kanske inte ser sig som offer och ibland kan det vara svårt att veta vad som är frivilligt/ofrivilligt. Det finns ofta inget förtroende för myndigheter, speciellt inte polisen. Man deltar inte i rättsprocesser p.g.a. rädsla för våld eller hot om våld. För att människohandel ska pågå krävs även kunder, eller någon som inte är beredd att betala normalpris för olika typer av tjänster. Socialstyrelsens representanter avslutade med att poängtera att det inte finns några vi och dom, både när det gäller EU och bostadsfrågan. Bostad först Modellen Bostad först eller Housing first som det heter på engelska har provats i många städer runtom i världen och resultaten har visat sig vara framgångsrika. Metoden bygger på att en hemlös person får ett vanligt förstahandskontrakt på den ordinarie bostadsmarknaden. Precis som för alla andra hyresgäster gäller hyreslagen utan särskilda krav på nykterhet och utan att tvingas förhandla bort besittningsrätten. Tanken är att egen bostad är en förutsättning för att man ska kunna börja arbeta med den sociala problematiken. En bostad först är nödvändig för att man sen kunna ta emot hjälpinsatserna. Insatserna kan vara erbjudanden om behandling, rehabilitering, arbetsträning och skall vara helt frivilliga. Från New York via Helsingborg till Stockholm visas liknande resultat. Ungefär 80 procent av deltagarna lyckas behålla sina lägenheter och väldigt många av dem styr upp sina liv. I Helsingborg har ett Bostad först projekt utförts. De som hade det allra värst, långvarigt hemlösa med kraftig missbruksproblematik, tillfrågades om de var intresserade av att få en lägenhet. Nästan samtliga var intresserad av bostad och kommunen tilldelade 18 personer, efter utlottning, ett förstahandskontrakt. Utöver att följa hyreslagstiftningen som alla andra hade individerna endast ett krav på sig och det var att en gång i veckan kontakta socialförvaltningen. Ett telefonsamtal för att meddela att man hade det bra räckte. För dessa individer finns dygnet runt ett stödteam i form av rådgivning, psykologer, missbruksterapeuter etc. Det är dock upp till individen själv att begära hjälpen. Inget tvång men hjälpen finns när den krävs. Vid utvärderingen som skedde efter två år bodde 80 % kvar i sina lägenheter. Missbruket har fortsatt men inte på ett lika destruktivt sätt. Individerna har fått bättre

8 Dokumentation 8(15) hälsa och har inlett umgänge med barn och övriga familjemedlemmar. Av de 20 % som inte bor kvar har någon misslyckats, någon har stört ut sig och någon klarar inte av att bo i lägenhet, men resultaten visar att metoden fungerar. Tanken är att detta ska bli den metod som fortsättningsvis skall användas i kommunens arbete med att bekämpa en. Hyresgästernas upplevelse av Bostad först är bl.a. att självkänslan ökar, delaktigheten ökar liksom tryggheten och motivationen till förändring. Även om missbruket har minskat är det inte det primära syftet, det är kvarboende. Att missbruket minskar är ett tecken på att man lyckats skapa tillitsfulla relationer och tryggare individer. Vi måste hitta städer där alla kan få plats, men det krävs mycket jobb för att lyckas med det. Vem vill man ha i staden och vem får inte plats? Hur ska man kunna uppnå detta? På vilket sätt hänger detta ihop med välfärdssamhället och politiken som förs på nationell, regional och lokal nivå. Kommunala exempel Bostads AB Posseidon och Störningsjouren (Göteborg) Förutom ssamordnarens och Socialstyrelsens föreläsningar fick vi ta del av några kommunala exempel. Först ut var Carin Lundblad, Gårdstensbostäder, Gunilla Eriksson, Bostad AB Poseidon samt Bo Strandberg, Störningsjouren. Här beskrevs ett mycket framgångsrikt vräkningsförebyggande arbete där tidiga reaktioner från hyresvärdarnas och socialtjänstens sida tillsammans med personliga kontakter med hyresgästerna har lett till en kraftig minskning av vräkningar. Bostads AB Poseidon har minskat antalet vräkningar i bostadsområdet Hjällbo. För tio år sedan hade företaget drygt 90 inkassoärenden per månad. I dagsläget rör det sig om ca 20 hushåll. I samarbete med socialtjänsten började Poseidons uthyrare år 2003 göra oanmälda hembesök hos hyresgäster som inte betalat hyran. Besöken ägde rum på kvällstid en gång i månaden. Tanken var att informera om hyresgästernas krav samt att erbjuda hjälp. De med stort behov av hjälp kallas efter hembesöken till samtal. Målet är att gemensamt hitta en lösning på problemet. I vissa fall blir det många samtal och många besök innan en lösning kan nås. Målet är att helt förhindra att hyresgästen vräks. Poseidons hyresförluster har minskat sedan hembesöken infördes. Tidigt stöd ger folk möjlighet att komma ikapp om man har halkat efter. En månadshyra är möjlig att betala. Två är svårt, tre omöjligt. Samverkan mellan hyresvärd, socialförvaltning, störningsjour och hyresgäst är ledorden. Allt arbete sker utifrån ett barnperspektiv. Inga barn har blivit avhysta mellan 2003 och Under 2012 vräktes en barnfamilj. Den familjen hade samverkansgruppen dock jobbat väldigt länge för utan att kunna komma fram till någon

9 Dokumentation 9(15) fungerande lösning. Här gällde det istället att genom Socialförvaltningen hitta snabba lösningar för annat boende. Störningsjouren som samarbetar med kommuner, fastighetsägare och frivillighetsorganisationer finns på plats dygnet runt. Det är viktigt att komma in i processen och arbeta förebyggande i ett tidigt skede. Trollhättans stad och Bostads AB Eidar (Göteborg) Ann-Catrine Westerbäck från Trollhättans stad och Bengt-Åke Pettersson från Bostad AB Eidar som är kommunens allmännyttiga bostadsföretag berättade om arbetet med att skapa bra livssituationer för personer med missbruksproblematik. Samverkan sker med frivilligorganisationer. Trollhättans kommun har tillsammans med Eidar infört ett ovanligt avbetalningssystem Avbetalningssystemet innebär att en hyresgäst med en skuld till Eidar får en träningslägenhet hos bolaget. Kontraktet skrivs via socialförvaltningen. Hyresgästen erbjuds vid kontraktsskrivningen skuldsanering. Har ärendet gått till inkasso återkallas det, räntan fryses och bolaget och hyresgästen gör tillsammans upp en avbetalningsplan. Under första året skriver Eidar av lika mycket som hyresgästen betalar tillbaka. Ju längre tid som går, desto mer ökar Eidar nivån på avskrivningarna. Summan som hyresgästen betalar varje månad förblir däremot konstant. Det går alltså snabbt för hyresgästen att betala av skulden. Fungerar allting bra får hyresgästen ett förstahandskontrakt på lägenheten. I dagsläget har mellan personer fått ta över kontraktet i förstahand. Nedan visas hur avbetalningsplanen är utformad: År 1: Kunden betalar 300 kr/mån Eidar skriver av 300kr/mån = 7200kr/år. Totalt år 1: kr. År 2: Kunden betalar 300 kr/mån Eidar skriver av 600 kr/mån = kr/år Totalt år 1-2: kr. År 3: Kunden betalar 300 kr/mån Eidar skriver av 900 kr/mån = kr/år Totalt år 1-3: kr. År 4: Kunden betalar 300 kr/mån Eidar skriver av 1200 kr/mån = kr/år

10 Dokumentation 10(15) Total år 1-4: kr. År 5: Kunden betalar 300 kr/ mån Eidar skriver av 1500 kr/mån = kr/år: Totalt år 1-5: kr. När kunden har skött sin avbetalningsplan skriver Eidar av resten av kapitalet och hela räntan. Det innebär i ett faktiskt exempel (3 år) att kunden själv betalar kr och AB Eidar skriver av kr plus eventuellt resterande kapital och ränta. Avbetalningsplan Skuld kr: Skuldsanering med tre års avbetalning Skuld kr: Skuldsanering med fyra års avbetalning Skuld kr: Skuldsanering alternativ med 5 års avbetalning Göteborgs stad Malin Östling, Göteborgs stad, redovisade för stadens pågående projekt. Projektet ligger i startgroparna och har inledningsvis tillgång till lägenheter för tio personer. Dock ges inte personerna möjlighet till ett förstahandskontrakt utan individerna bor på sociala kontrakt under de 18 första månaderna och därefter görs en utvärdering om det finns möjlighet till ett förstahandskontrakt. Kommunen kallar projektet för en variant av Bostad först men Bostad först handlar om att först ge individen ett förstahandskontrakt och därefter arbeta med den sociala problematiken om individen själv har önskemål för detta. Västerås - bostad AB mimer (Stockholm och Malmö). Västerås har stuckit ut när det gäller antalet barn som riskerat att bli eller blivit vräkta. De flesta är barn med umgängesrätt och annat stadigvarande boende. Orsaker till siffrorna kan variera och hur det påverkar barnen är också olika. Problematiken i mellanstor stad skiljer sig från storstad, men det drar mer och mer åt storstadsproblematik och att man får vänta längre och längre på lägenhet. I Bostad AB Mimer arbetar man med en bostadssocial grupp som arbetar med alla typer av sociala frågor (konflikter, obetalda hyror etc.) Det finns en blandning av erfarenheter inom gruppen vilket är bra för att man har lättare till kreativa lösningar på olika

11 Dokumentation 11(15) problem som kan uppstå. Uppsökande verksamhet gjordes även tidigare, men gjordes ofta i ett senare skede. Idag ringer man runt i mitten på månaden, långt fler nås och långt tidigare. Antalet berörda människor och summan det rör sig om har sjunkit genom detta sätt att arbeta. Det behövs ett långsiktigt arbete och kontinuerlig uppföljning för att få en förändring som är hållbar. Man samverkar också med socialtjänsten, där finns det åtta personer som arbetar med dessa frågor. Det är viktigt med flexibilitet när det gäller t.ex. möten, det är den boende som sitter på bollen. Det sker en regelbunden avstämning mellan mimer och socialtjänsten om vilka som inte gått att nå etc. Om barnfamiljer riskerar att bli av med sitt boende kallas det till ett hyresskuldsamråd med många olika aktörer där man försöker hitta en lösning för familjen. Så fort man känner att man inte kommer någonstans på egen hand görs detta. Från bostadsbolagets sida finns det en trygghet i samarbetet med socialtjänsten. Det finns en ömsesidig tillit, vilket gör att man också kan vara mer flexibel med avhysningar/förlängning. Detta har byggts upp genom förtroende och kontinuerligt arbete. Det är inte viktigt för bostadsbolaget att ifrågasätta eller detaljstyra vilka insatser som görs, bara att man vet att socialtjänsten jobbar och att man är ärlig med vad som sker. Då kan också samarbetet fortskrida utan att man behöver bryta sekretess. Norrköpings kommun (Stockholm) Kenneth Edström, bostadssamordnare i Norrköpings kommun berättar om det vräkningsförebyggande arbetet och arbetet mot i kommunen. Hans tjänst kom till när kommunstyrelsen ville uppföra en bostadssocial organisation. Denna har byggts upp från grunden och är en föränderlig verksamhet. Flexibilitet är viktigt, tidigare har kommuner kanske inte riktigt varit säkra på vad man borde göra, vad man kan göra, men det är viktigt att iallafall göra någonting. Informationsinhämtning är en viktig beståndsdel i arbetet, tidigare statistik hade förts på papper. Nu ett informationssystem för att systematiskt inhämta kunskap och kunna utvärdera arbetet och se huruvida man lyckats eller behöver ändra på något. Man gör mätningar med hjälp av personnummer. På så sätt kan man följa individerna och se om det är samma som snurrar runt i systemet. De senaste fem åren har 50% gått från och lika många tillkommit. Det mest intressanta är att hantera de långvarigt hemlösa och vad det finns för övergripande problematik. Att rikta insatserna på ett bättre sätt kan göra att man hanterar överbelastningen i sina boenden bättre. Idag tittar man på mönster från boende till öppet hemlös. Den organisatoriska modellen utgår från att arbetet med och vräkningsförebyggande frågor är en kommunövergripande verksamhet, bostadsfrågor

12 Dokumentation 12(15) omfattar hela den kommunala verksamheten. Det är även viktigt att lyfta upp frågorna till högsta möjliga nivån i kommunen, t.ex. för att kunna skapa en bostadssocial strategi. Kommunen skriver också samverkansavtal med polis, fastighetsföretag etc. för att jobba med dessa frågor. Inga juridiskt bindande avtal, men samverkan betyder mycket när det gäller så övergripande frågor. Förr såg man individen mer i en livssituation där bostaden bara var en del. Nu handlar det mer om ett stuprörstänk. Det behövs hållbara strategier för t.ex. stödboende, där man lyckas bäst är där man ser en helhet (socialt nätverk, sysselsättning etc.). I Norrköping var det mycket missnöje från boende i kontakten med det kommunala fastighetsbolaget. Man skapade därför en ny modell med ett s.k. frontoffice och ett backoffice. Det betyder att det finns ett gemensamt ställe som man kan vända sig till, samordning sker i kulisserna men kommunen har en gemensam front. Hur kan man lösa social problematik om det inte finns några lägenheter? Byggandet är en stor del av problemet. Det finns en gråzonsproblematik i spåren av bostadsbristen. Människor tvingas leva i svåra situationer som annars skulle gått att komma ifrån. Skellefteå kommun och SkeBo (Umeå) Anders Eskilsson, bostadskonsulent, SkeBo, och Maria Hedmar, utvecklingsledare på enheten för försörjningsstöd presenterade arbetet med bostadssociala frågor i Skellefteå. De började med att säga att det är viktigt att poängtera att det inte är en person eller en viss del av kommunen som kan arbeta med detta, det krävs samverkan. Idag är förutsättningarna förändrade, bostadsbyggandet har minskat och trycket på lägenheter ökar, vilket är en ny situation för Skellefteå. I staden finns förhållandevis få bostadslösa, fokus ligger i första hand på att se till att de som har en lägenhet har möjlighet att behålla den. Man har även gjort skartläggning och följt socialstyrelsens definitioner av. I kartläggningen kom man fram till att det fanns 138 bostadslösa personer (41 kvinnor och 97 män). Det verkar som att det löser sig för folk men det är ofta inte ett långsiktigt boende eller ett tryggt boende. Man arbetar med olika verktyg för att se till att folk kan bo kvar. T.ex. används kommunala kontrakt och garantiavtal för att kunna ställa upp en säkerhet gentemot hyresvärden. Man borde ju så klart kunna få ta över lägenheten när man har bevisat att man klarar att sköta hyresinbetalningarna men det kan finnas olika typer av problem som gör att det är svårt att alltid göra så. Man får chansen och målet är alltid att få ett eget kontrakt. Att ha ingången socialt kontrakt till boendet finns som en möjlighet för att kunna hjälpa bostadslösa. Alla de olika formerna man arbetar med ses som

13 Dokumentation 13(15) vräkningsförebyggande arbete, man får större kontroll, men väldigt få vräks från sociala kontrakt. I nuläget finns ca sociala kontrakt i kommunen, det har blivit fler. Kraven har blivit större och innefattar nu inte bara sociala problem utan också rent ekonomiska problem. Både jourlägenheter, stödboenden etc. Boendegrupp med hyrevärd, sociala, psykiatrin, handikappomsorgen. Hur mycket resurser som saknas för att lösa strukturella problem. Vräkning av barnfamiljer sker inte, de får flytta men man hittar nytt boende. Alla med relationer till barn är man väldigt noga med att se till att barnen inte påverkar. Nära samarbete med konofogden, alla hot om vräkning innebär kontakt med socialen. Regelbundna möten mellan psykiatrisamordnare (handikappomsorgen) och boendestödjare och diskuterar de som inte kan hantera sitt boende på ett bra sätt, för sig själv eller för grannarna. Hyresvärden samarbetar mycket med socialtjänsten för att föhindra vräkningar. Man tar snabbt kontakt när något inte fungerar för att kunna arbeta med olika typer av lösningar. Personlig kontakt gör väldigt mycket för att försöka göra nånting åt individens situation. Fokus ligger mycket på unga hyresgäster mellan 18-25, med tidig information och möjlighet att kontakta handläggare. Man är också ute på gymnasieskolor och berättar om vilka krav en hyresvärd kommer att ställa, vad man behöver tänka på och undvika för att inte hamna fel. Det handlar alltså mycket om förebyggande arbete och utbildning. Även konsumentrådgivningen - ute på skolor och pratar ekonomi, nu även försörjningsstöd och vad det innebär, vad som krävs etc. Utvärdering med vilka frågor elever ställer och vilka diskussioner som dyker upp. Det går alltså att göra väldigt mycket, med ett strukturerat arbete och fokus på individuella lösningar. Umeå kommun (Umeå) I umeå finns bostadsbrist, som på många ställen, samtal i veckan till socialtjänsten som handlar om boende. Mycket samarbete med hyresvärdar, kvartersvärdar och t.ex. öppen gemenskap. Ett gott samarbete är nyckeln. Rutiner och riktlinjer är också viktigt, även att det är levande dokument som ständigt förnyasoch uppdateras för att kunna arbeta på bästa sätt med bostadsfrågor. Öppen gemenskap (Umeå) Andreas Rosin arbetar på mobila ture, ett jourboende med tre lägenheter. Detta är en praktisk lösning för de som saknar bostad akut. Det finns ingen speciell tid för hur länge man får bo, men det ska finnas en plan för hur man ska gå vidare. Det blir därför långa tider i boendet och då måste man säga nej till andra som är i behov av hjälp och inte har

14 Dokumentation 14(15) kontakt med socialtjänsten. Här arbetar man också för att få in folk i samhället och hjälpa till med så vardagliga saker som att se till att hyran kommer in, att det städas osv. Att se till att saker och ting fungerar är ett väldigt praktiskt arbete och det tar väldigt mycket resurser i anspråk. Ofta är mobila ture en första kontakt, utifrån detta kan man se till att människor får hjälp med allt möjligt som de behöver hjälp med. Agnetha Bäckman arbetar med kvinnoverksamhet i öppen gemenskap. För denna grupp är oftast rädsla för våld grunden till bostadsproblematiken. Skyddat boende är initialt viktigt, men vad gör man sen? Det hjälper inte för någon att fixa en annan lägenhet i samma stad, man vill komma bort från kommunen, få skyddad identitet, nytt skyddat boende där man kan leva under egna förhållanden. Det är inte rimligt att dessa kvinnor ska bli dubbelt utsatta för att kunna fly. Företrädesvis arbetar öppen gemenskap med kvinnor med missbruk, ROKS tar t.ex. inte emot kvinnor som missbrukar. Våldsutsatthet och missbruk är två primära problem utan inbördes rangordning. Hur löser man det här problemet? Och hur länkar det samman med bostadsbrist i resten av samhället? Vilka krav ställs och vilka krav kan man ställa på psykiskt och fysiskt påfrestade människor som måste ha kontakt med massa olika delar i samhället? Vilket motivation finns och finns intresse/resurser för att lösa dessa frågor? Idagsläget finns det brister i lagstiftning och polisens möjligheter att agera. Öppen gemenskap är inte en renodlad kvinnojour, mer uppsökande arbete och fältarbete. Man har även öppen verksamhet på dagtid och jobbar alltså på bred front med många olika problem, inklusive bostadsproblematiken. AB Kristianstadbyggen (Malmö) var det enkelt att få en bostad i Kristianstad. ABK hade gott om lägenheter och kraven var lägre när det gällde inkomster och skulder. Med minskad tillgång höjdes kraven, vilket också lett till att socialtjänsten blivit mer involverad eftersom det är fler som behövde stöd. Socialtjänsten kunde då inneha förstahandsavtal och teckna andrahandsavtal med hyresgäster började man använda sig av depositionshyror, främst för ungdomar utan skulder men utan godtagbar inkomst. Detta innebar ett mindre åtagande från socialtjänsten samt att klienten fick ett eget kontrakt. Boendehandläggaren är kontakten mellan socialtjänsten och den boende. Finns vanliga andrahandsavtal och avtal med särskild kontaktperson. Ofta finns även kontakt med boendestödjare, god man/förvaltare och samarbete med psykiatrin. Vid depositionskontrakt sker ingen tillsyn alls, dvs. inga boendebesök. Det behövs alltså samverkan med fastighetsägare, gode män/förvaltare etc. Där behovet finns behöver man komma fram till bra lösningar, resurser ska läggas där problemen finns.

15 Dokumentation 15(15) Man har även en boskola för ungdomar som blivit beviljade deposition, denna startade 2009 och är obligatorisk för alla som är under 30. Här diskuterar man bostadssociala frågor och enklare vardagsekonomi, dvs. förutsättningar för att kunna få ett lyckat boende. Efter detta vet man var man ska vända sig, det finns en fysisk person som man kan ringa till med frågor. Allt handlar om ett gott samarbete och att se till att boendet blir bra för alla kommunens invånare. Samarbetet och kontakten bygger på ett ömsesidigt förtroende. Kronofogdemyndigheten Lars Bodin och Tina Häggmark från kronofogdemyndigheten deltog på konferenserna och berättade om kronofogdens arbete relaterat till vräkningar och vräkningsförebyggande arbete.. Kronofogdens samverkan med socialförvaltningar och hyresvärdar ökar för att främja ett vräkningsförebyggande arbete. Kronofogden har fått i uppdrag från regeringen att bättre redovisa statistik för vilka barn som faktiskt drabbats av vräkning. Bor barnet hos sin mamma i Skåne och pappan utan umgänge i Stockholm så berörs ju inte just det barnet om pappan vräks. Dessa barn har dock fram tills nu ingått i statistiken. Kronofogden arbetar utifrån ett barnperspektiv och har som mål att inte avhysa några barnfamiljer. Man lägger även fokus på unga hyresgäster. Många kunde inte behålla sitt första boende, därför insåg man att det behövdes mer resurser till denna grupp. Det fanns inte myckte forskning tidigare och ingen information om vad ungdomar själva säger om sin situation, man har därför arbetat fram ett rekommenderat arbetssätt som testats i Umeå och Skellefteå och som sedan spridits. En viktig beståndsdel här är en tidig kontakt, redan vid kontraktskrivning för att informera vilka rättigheter och skyldigheter man har som hyresgäst. Det allra viktigaste är att ha ett lösningsinriktat förhållningssätt. Det är också viktigt att våga fråga och att använda sig av hyresgästens tankar och lösningar för att samma situation inte ska uppstå igen. Det kan finnas många olika skäl till varför denna problematik uppstår. Men med rätt information i rätt tid sparar man både tid och resurser och det blir även en bättre bostadssituation för hyresgästen. För länsstyrelsen Susanna Nilsson

Samordning för att motverka och förebygga hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden Michael Anefur Maria Boustedt Hedvall

Samordning för att motverka och förebygga hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden Michael Anefur Maria Boustedt Hedvall Samordning för att motverka och förebygga hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden Michael Anefur Maria Boustedt Hedvall Regeringens hemlöshetssamordnare 2012 2013: ska ge kommunerna stöd i deras

Läs mer

Hem, ljuva hem. Om Länsstyrelsens stöd till kommunernas arbete för att motverka hemlöshet och utestängning på bostadsmarknaden.

Hem, ljuva hem. Om Länsstyrelsens stöd till kommunernas arbete för att motverka hemlöshet och utestängning på bostadsmarknaden. Hem, ljuva hem Om Länsstyrelsens stöd till kommunernas arbete för att motverka hemlöshet och utestängning på bostadsmarknaden. Hemlöshet förknippas ofta med personer som inte har tak över huvudet, som

Läs mer

Hem, ljuva hem. Om Länsstyrelsens stöd till kommunernas arbete för att motverka hemlöshet och utestängning på bostadsmarknaden.

Hem, ljuva hem. Om Länsstyrelsens stöd till kommunernas arbete för att motverka hemlöshet och utestängning på bostadsmarknaden. Hem, ljuva hem Om Länsstyrelsens stöd till kommunernas arbete för att motverka hemlöshet och utestängning på bostadsmarknaden. Foto: Anders Wejrot Alla män niskor har rätt till en fungerande bostad. Det

Läs mer

En dag om hemlöshet i Stockholms län

En dag om hemlöshet i Stockholms län En dag om hemlöshet i Stockholms län 09.00 09.30 Länsstyreslens arbete med att motverka hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden Henrik Weston, Länsstyrelsen 09.30 10.15 Gemensamma mål grund för

Läs mer

Revisionsrapport. Arbete kring hemlösa. Halmstads kommun. Christel Eriksson. Januari 2012

Revisionsrapport. Arbete kring hemlösa. Halmstads kommun. Christel Eriksson. Januari 2012 Revisionsrapport Arbete kring hemlösa Halmstads kommun Christel Eriksson Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Bakgrund 2 3 Granskningsresultat 3 3.1 Socialstyrelsens kartläggning av hemlösa 2011 3

Läs mer

Frågor från Liberalerna gällande hemlöshetsrapporten svar från Socialförvaltningen

Frågor från Liberalerna gällande hemlöshetsrapporten svar från Socialförvaltningen 2018-01-30 1 (5) Frågor från Liberalerna gällande hemlöshetsrapporten svar från Socialförvaltningen 1. Fråga: Skillnaderna på Socialstyrelsen och Järfällas rapporter skapar en differens som kan vara intressant

Läs mer

Samordning för att motverka och förebygga hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden. Information och vägledning

Samordning för att motverka och förebygga hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden. Information och vägledning Samordning för att motverka och förebygga hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden Information och vägledning 2Produktion: Samordning Socialdepartementet för att motverka Form: Blomquist och förebygga

Läs mer

HEMLÖSHETEN I SVERIGE

HEMLÖSHETEN I SVERIGE HEMLÖSHETEN I SVERIGE Antalet människor som lever i hemlöshet har ökat kraftigt. Från cirka 8 000 år 1999 till 34 000 år 2011. Socialstyrelsens senaste kartläggning gjordes under en vecka i april 2017.

Läs mer

Samordning av insatser mot hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden

Samordning av insatser mot hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kerstin Björklund 2014-02-19 KS 2014/0095 50034 Kommunstyrelsen Samordning av insatser mot hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden Förslag till

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Program mot hemlöshet i Borås Stad

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Program mot hemlöshet i Borås Stad Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Program mot hemlöshet i Borås Stad Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder

Läs mer

Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden

Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden Motverka hemlöshet och underlätta inträdet på bostadsmarknaden Hemlösheten berör alla Tillgång till en bostad är en mänsklig rättighet och en förutsättning för ett gott liv. Men hemlöshet och utestängning

Läs mer

Handlingsplan för att minska och motverka hemlösheten i Lunds kommun

Handlingsplan för att minska och motverka hemlösheten i Lunds kommun Socialförvaltningen Verksamhetsområde vuxenstöd och socialpsykiatri Tjänsteskrivelse 1(8) Karin Säfström 046 35 57 94 Karin.safstrom@lund.se Socialnämnden Handlingsplan för att minska och motverka hemlösheten

Läs mer

Handlingsplan för att minska och motverka hemlöshet i Lunds kommun Dnr SO 2017/0164

Handlingsplan för att minska och motverka hemlöshet i Lunds kommun Dnr SO 2017/0164 Socialförvaltningen Verksamhetsområde Vuxen Tjänsteskrivelse 1(7) Katharina Olsson 046-359 99 75 Katharina.olsson@lund.se Socialnämnden i Lund Handlingsplan för att minska och motverka hemlöshet i Lunds

Läs mer

Riktlinje för sociala bostäder inom Individ- och familjenämndens ansvarsområde. Beslutad av Individ- och familjenämnden program.

Riktlinje för sociala bostäder inom Individ- och familjenämndens ansvarsområde. Beslutad av Individ- och familjenämnden program. Diarienr 2016/00661-IFN-1.3.2 nternati Riktlinje för sociala bostäder inom Individ- och familjenämndens ansvarsområde Beslutad av Individ- och familjenämnden 2017-01-26 program policy handlingsplan riktlinje

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2014-03-11 SN 2014/0140 0480-450885

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2014-03-11 SN 2014/0140 0480-450885 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2014-03-11 SN 2014/0140 0480-450885 Socialnämnden Hemlöshet 2014 Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut med anledning av

Läs mer

Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde

Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde TJÄNSTESKRIVELSE 1 2016-05-25 2016/358-IFN-004 Sociala nämndernas förvaltning Maria Boman Individ- och familjenämnden Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde

Läs mer

Förslag till Riktlinjer för att förebygga avhysningar av hushåll med barn.

Förslag till Riktlinjer för att förebygga avhysningar av hushåll med barn. 2012-10-10 Förslag till Riktlinjer för att förebygga avhysningar av hushåll med barn. Bakgrund Om stadens ambition att förhindra avhysningar av barnfamiljer Både regeringen och Kommunstyrelsen i Göteborg

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program mot hemlöshet Hemlöshet 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter

Läs mer

Hemlöshetssituationen i Göteborg idag

Hemlöshetssituationen i Göteborg idag Hemlöshetssituationen i Göteborg idag Statistik över hemlösheten i Göteborg samt slutrapporten för stadens hemlöshetsplan 2015-2018 Mikael Chrona, Göteborgs Stad, fastighetskontoret Vuxna 3800 3900 3800

Läs mer

Yttrande till stadsrevisionen över revisionsrapport: Utan fast punkt en granskning av Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer

Yttrande till stadsrevisionen över revisionsrapport: Utan fast punkt en granskning av Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2016-12-12 Diarienummer 7068/15 Boendeavdelningen Mikael Chrona Telefon: 031-368 10 44 E-post: mikael.chrona@fastighet.goteborg.se Yttrande till stadsrevisionen

Läs mer

Utredning hemlöshet 2016

Utredning hemlöshet 2016 2016-03-09 1 (7) Utredning hemlöshet 2016 1 Syfte och innehåll Utredningen om hemlöshet utgör underlag för den handlingsplan mot hemlöshet som har tagits fram i enlighet med social- och arbetsmarknadsnämndens

Läs mer

Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen

Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Anteckningar Sida 0 (6) 2017-11-21 Norrmalms stadsdelsförvaltning Sankt Eriksgatan 117, 113 43 Stockholm Box 450 75 104 30 Stockholm Telefon 076-12 09 290 Växel 08-508 09

Läs mer

Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning Väster

Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning Väster Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2015-11-02 Vår referens Alisa Burek Planeringssekreterare Alisa.Burek@malmo.se Tjänsteskrivelse Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning

Läs mer

Kartläggning av hemlösheten i Lund 1 oktober 2017 Dnr 2017 /0174

Kartläggning av hemlösheten i Lund 1 oktober 2017 Dnr 2017 /0174 Socialförvaltningen Boendeenheten Tjänsteskrivelse 1(7) Katharina Olsson 046-359 99 75 Katharina.olsson@lund.se Socialnämnden i Lund Kartläggning av hemlösheten i Lund 1 oktober 2017 Dnr 2017 /0174 Sammanfattning

Läs mer

Handlingsplan vräkningsförebyggande arbete Skärholmens Stadsdelsförvaltning

Handlingsplan vräkningsförebyggande arbete Skärholmens Stadsdelsförvaltning Handlingsplan vräkningsförebyggande arbete Skärholmens Stadsdelsförvaltning Hyresrådgivare Sofie Jonsson Socialsekreterare Stina Mood Telefon 08-508 24 845 Telefon 08-508 24 272 Vräkningsförebyggande arbete

Läs mer

Sociala boendeteamet Kristina Eriksson, Ulrika Bertilsson, Ulrik Bolin. Sundbyberg växer med dig!

Sociala boendeteamet Kristina Eriksson, Ulrika Bertilsson, Ulrik Bolin. Sundbyberg växer med dig! Sociala boendeteamet 2017-05-09 Kristina Eriksson, Ulrika Bertilsson, Ulrik Bolin Presentation Kommunens boendeansvar Vräkningsförebyggande arbete Tillfälligt boende Frågestund 2 2017-05-09 Social- och

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter - remiss från kommunstyrelsen

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter - remiss från kommunstyrelsen KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-01-26 Matilda Ekström Sundberg Telefon: 508 08 079 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde 2010-02-17 Riktlinjer för

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument HANDLINGSPLAN FÖR ATT MOTVERKA HEMLÖSHET

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument HANDLINGSPLAN FÖR ATT MOTVERKA HEMLÖSHET Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument HANDLINGSPLAN FÖR ATT MOTVERKA HEMLÖSHET ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-11-03, 281 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2016-11-03 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING:

Läs mer

Svar på skrivelse från (s), (mp) och (v) om förebyggande verksamhet och folkhälsan

Svar på skrivelse från (s), (mp) och (v) om förebyggande verksamhet och folkhälsan FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR VUXNA TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-11-16 Handläggare: Bosse Dannert Telefon: 08-508 18 040 Till Farsta stadsdelsnämnd 2009-12-17 Svar på skrivelse från (s),

Läs mer

Rapport boendestöd per april 2013

Rapport boendestöd per april 2013 KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Åström Sinisalo Tobias Datum 2013-05-23 Diarienummer UAN-2013-0312 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Rapport boendestöd per april 2013 Förslag

Läs mer

Vräkningsförebyggande arbete. SDF Norra Hisingen

Vräkningsförebyggande arbete. SDF Norra Hisingen Vräkningsförebyggande arbete SDF Norra Hisingen Innehåll Socialtjänstens ansvar i boendefrågan Vad beror vräkningar på och vad kan socialtjänsten hjälpa till med? Vad händer när det uppkommer en hyresskuld?

Läs mer

Utan fast punkt en granskning av Göteborgs Stads arbete med bostadslösa

Utan fast punkt en granskning av Göteborgs Stads arbete med bostadslösa Rapportsammandrag Stadsrevisionen 15 november 2016 Utan fast punkt en granskning av Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer Inledning I dag råder stark efterfrågan på lediga bostäder i Göteborg.

Läs mer

Helsingborgs stads bostadssociala program

Helsingborgs stads bostadssociala program KÄRNFASTIGHETER 2013-12-13 SID 1(12) Helsingborgs stads bostadssociala program Inledning I den här rapporten följer en översyn av det bostadssociala programmet. Syftet med rapporten är att kartlägga stadens

Läs mer

Kartläggning av hemlösheten i Lund 1 oktober 2014 Dnr SO 2014/0181

Kartläggning av hemlösheten i Lund 1 oktober 2014 Dnr SO 2014/0181 Socialförvaltningen Boendeenheten Tjänsteskrivelse 1(6) Karin Säfström 046-35 57 94 Karin.safstrom@lund.se Socialnämnden i Lund Kartläggning av hemlösheten i Lund 1 oktober 2014 Dnr SO 2014/0181 Sammanfattning

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:369 av Nooshi Dadgostar m.fl. (V) Handlingsplan mot hemlöshet

Motion till riksdagen 2015/16:369 av Nooshi Dadgostar m.fl. (V) Handlingsplan mot hemlöshet Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:369 av Nooshi Dadgostar m.fl. (V) Handlingsplan mot hemlöshet 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning 1 2 Förslag till riksdagsbeslut 1 3 Bostad är en

Läs mer

Rapport om barnfamiljer i Stockholms stad 2010 som saknar stadigvarande bostad

Rapport om barnfamiljer i Stockholms stad 2010 som saknar stadigvarande bostad BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNST OCH FRI TID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-02-24 SDN 2011-03-24 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 508 06 158 Till Bromma stadsdelsnämnd Rapport om barnfamiljer

Läs mer

Uppföljning av strategi och plan mot hemlöshet

Uppföljning av strategi och plan mot hemlöshet Uppföljning av strategi och plan mot hemlöshet 2015 2018 Göteborgs Stad Fastighetsnämnden 2016-09-26 Innehåll Inledning... 4 Sammanfattning måluppfyllelse... 5 Uppföljning av mål... 6 Mål 1 Staden ska

Läs mer

Regeringsuppdrag etableringshinder. Peter Karpestam

Regeringsuppdrag etableringshinder. Peter Karpestam Regeringsuppdrag etableringshinder Peter Karpestam Uppdraget Del 1: Belysa konkreta etableringsproblem med fokus på områden där kunskap saknas. Del 2: Lämna förslag på åtgärder som kan underlätta för svaga

Läs mer

Kartläggning av hemlösheten i Lund 1 oktober 2015 Dnr SO 2015/0206

Kartläggning av hemlösheten i Lund 1 oktober 2015 Dnr SO 2015/0206 Socialförvaltningen Boendeenheten Tjänsteskrivelse 1(6) Christina Schoug 046 359 44 47 Christina.schoug@lund.se Socialnämnden i Lund Kartläggning av hemlösheten i Lund 1 oktober 2015 Dnr SO 2015/0206 Sammanfattning

Läs mer

2015-09-16. Svar på motion Utanförskap i hemlöshet

2015-09-16. Svar på motion Utanförskap i hemlöshet TJÄNSTESKRIVELSE 1 (9) 2015-09-16 Socialnämnden Dnr Son 2015/203, Kst 2015/85 Svar på motion Utanförskap i hemlöshet Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden översänder förvaltningens

Läs mer

Mätning av behov av stöd för personer i akut hemlöshet

Mätning av behov av stöd för personer i akut hemlöshet Mätning av behov av stöd för personer i akut hemlöshet Resultat 2014-03-13 Ett samarbete mellan: Sid 2 (10) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Metod... 4

Läs mer

Handlingsplan för att minska och motverka hemlösheten i Lunds kommun Revidering 2016 Dnr SO 2016/0093

Handlingsplan för att minska och motverka hemlösheten i Lunds kommun Revidering 2016 Dnr SO 2016/0093 Socialförvaltningen Verksamhetsområde Vuxen Tjänsteskrivelse 1(5) Christina Schoug 046 359 44 47 Christina.schoug@lund.se Socialnämnden Handlingsplan för att minska och motverka hemlösheten i Lunds kommun

Läs mer

Nationellt perspektiv

Nationellt perspektiv Nationellt perspektiv Sammandrag ur Socialstyrelsens lägesrapport Individ- och familjeomsorg 2017 Områden Social barn- och ungdomsvård Ekonomiskt bistånd Våld i nära relation Missbruks- och beroendevård

Läs mer

ANVISNINGAR OCH RUTINER FÖR F100

ANVISNINGAR OCH RUTINER FÖR F100 Fastighetskontoret ANVISNINGAR OCH RUTINER FÖR F100 www.goteborg.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING Målgrupp 3 Rutiner 4 Erbjudande om lägenhet 5 Kontraktskrivning 5 Stöd i boendet och uppföljning 5 Hyror 6 Övertagande

Läs mer

Stockholms stads program mot hemlöshet och Bostad Först

Stockholms stads program mot hemlöshet och Bostad Först Stockholms stads program mot hemlöshet och Bostad Först The Capital of Scandinavia Socialtjänstens ansvar gällande boende enligt Socialtjänstlagen Personen ska vara i behov av stöd av stöd i någon form

Läs mer

Handlingsplan för vräkningsförebyggande

Handlingsplan för vräkningsförebyggande Handlingsplan för vräkningsförebyggande arbete Vräkningsförebyggande arbete var ett av fyra mål i Regeringens strategi 2007 2009 för att motverka hemlöshet 1. Merparten av dem som blir vräkta, cirka 85

Läs mer

Motion 32 Motion 33. med utlåtanden

Motion 32 Motion 33. med utlåtanden Motion 32 Motion 33 med utlåtanden 90 Motion 32 Barns utsatthet på bostadsmarknaden På förbundsstämman 2012 beslutades att uppdra till förbundsstyrelsen Rädda Barnens Barnfattigdomsrapport 2013. Enligt

Läs mer

Motion gällande: Hur ska man minska och aktivt bekämpa hemlösheten i Stockholms stad?

Motion gällande: Hur ska man minska och aktivt bekämpa hemlösheten i Stockholms stad? Socialutskottet Motion gällande: Hur ska man minska och aktivt bekämpa hemlösheten i Stockholms stad? Problemformulering Kan vi verkligen kalla vårt samhälle civiliserat och jämställt när vi bryter mot

Läs mer

Bostad sökes! En konferens om hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden. Tisdag 8 april. Socialdepartementet 8-9 april 2014, Västerås

Bostad sökes! En konferens om hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden. Tisdag 8 april. Socialdepartementet 8-9 april 2014, Västerås Socialdepartementet 8-9 april 2014, Västerås Bostad sökes! En konferens om hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden Foto: Xxxxxx Xxxxxxxxxx Tisdag 8 april Moderator: Kennert Loheim Kangevik, Socialdepartementet

Läs mer

Kartläggning av hemlöshet inom socialtjänsten i Nacka Kommun

Kartläggning av hemlöshet inom socialtjänsten i Nacka Kommun Kartläggning av hemlöshet inom socialtjänsten i Nacka Kommun 2015-01-26 Åsa Dyckner Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Bakgrund... 4 3 Genomförande... 4 4 Socialstyrelsens definitioner av hemlöshet...

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Individ och familjeomsorgen vuxna Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2018-03-22 Handläggare Solveig Blid Telefon: 08-508 14 552 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Projektrapport Förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby- Kista

Projektrapport Förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby- Kista Projektrapport Förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby- Kista Januari 2018 stockholm.se Kontaktperson: John Joyce, biträdande enhetschef, telefon: 508 01 398 mejl: john.joyce@stockholm.se 2 (10)

Läs mer

Kartläggning av hemlöshet Helsingborgs stad 2013. Redovisning av akut hemlöshet situation 1

Kartläggning av hemlöshet Helsingborgs stad 2013. Redovisning av akut hemlöshet situation 1 Kartläggning av hemlöshet Helsingborgs stad Redovisning av akut hemlöshet situation Carin Nilsson Mars Innehållsförteckning Sammanfattning... Inledning... Socialstyrelsens definition av hemlöshet... Målgrupp

Läs mer

Samarbetsavtal om kommunala kontrakt Göteborg är en stad för alla

Samarbetsavtal om kommunala kontrakt Göteborg är en stad för alla Bra bostad Samarbetsavtal om kommunala kontrakt Göteborg är en stad för alla Nytt samarbetsavtal för lägenheter som gör skillnad Göteborg ska vara en stad för alla. Det är utgångspunkten för vårt arbete.

Läs mer

Bostad först i Stockholms stad

Bostad först i Stockholms stad Socialförvaltningen Utvecklingsenheten SIDAN 1 Bostad först i Stockholms stad RFMA 2013-04-10 Maria Andersson Socialförvaltningen Stockholms stad Om Bostad först i Stockholms stad 3 år. Avslutas 2013 Partnerskap

Läs mer

Vräkningar och andra påtvingade avflyttningar av barn

Vräkningar och andra påtvingade avflyttningar av barn Vräkningar och andra påtvingade avflyttningar av barn Bild: Hem och skola Pia Kjellbom Institutionen för socialt arbete, Socialhögskolan, Stockholms universitet Påtvingad avflyttning Informellt påtvingad

Läs mer

Strategisk plan för att motverka hemlöshet

Strategisk plan för att motverka hemlöshet Social- och omsorgskontoret Individ- och familjeomsorgen Kvalitets- och utvecklingsledare Carin Erlandh Engman 08-590 975 10 carin.erlandengman@upplandsvasby.se Styrdokument, policy 2019-01-21 Dnr SN/2019:49

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2014-08-11 SN 2014/0140 0480-450885

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2014-08-11 SN 2014/0140 0480-450885 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 4-8- SN 4/4 48-45885 Socialnämnden Hemlöshet 4 Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut med anledning av informationen. Bakgrund

Läs mer

Hur kommuner kan vända utvecklingen med att allt fler barn berörs av vräkning

Hur kommuner kan vända utvecklingen med att allt fler barn berörs av vräkning Hur kommuner kan vända utvecklingen med att allt fler barn berörs av vräkning Rekommendationer från nio kommuner, Barnombudsmannen och Kronofogden i en dialog den 13 oktober 2011. Dnr 9.6:0612/11 1 Innehåll

Läs mer

Riktlinje vid anskaffning av bostäder och sociala kontrakt inom socialnämnden i Strängnäs kommun

Riktlinje vid anskaffning av bostäder och sociala kontrakt inom socialnämnden i Strängnäs kommun TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2017:336-769 Individ- och familjeomsorgen 2017-08-04 1/2 Handläggare Annica Westling 0152-296 80 Socialnämnden Riktlinje vid anskaffning av bostäder och sociala kontrakt

Läs mer

Förändrad inriktning avseende stöd till hemlösa

Förändrad inriktning avseende stöd till hemlösa SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2018-05-09 Diarienummer SCN-2018-0225 Socialnämnden Förändrad inriktning avseende stöd till hemlösa Förslag till beslut Socialnämnden föreslås besluta

Läs mer

KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING. BILAGA 8 Sid 1 (8) SOCIAL OMSORG. Boendecoach

KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING. BILAGA 8 Sid 1 (8) SOCIAL OMSORG. Boendecoach KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG BILAGA 8 Sid 1 (8) Boendecoach Sid 2 (8) Innehållsförteckning 1. Bakgrund och nuläge 3 1.1 Beskrivning av projektet... 3 1.2 Nulägesbeskrivning... 3 2. Nyttan/effekten

Läs mer

Kartläggning av hemlöshet Helsingborg kommun. Redovisning av akut hemlöshet situation 1. Carin Nilsson 2012-03-09

Kartläggning av hemlöshet Helsingborg kommun. Redovisning av akut hemlöshet situation 1. Carin Nilsson 2012-03-09 Kartläggning av hemlöshet Helsingborg kommun Redovisning av akut hemlöshet situation Carin Nilsson -3-9 Sammanfattning I denna rapport redovisas resultatet från kartläggningen av hemlöshet i Helsingborgs

Läs mer

BoInvent1 Kartläggning april 2014

BoInvent1 Kartläggning april 2014 BoInvent1 Kartläggning april 2014 Innehållsförteckning Sid 2 (15) Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Resultat... 5 Antal hushåll och dess sammansättning... 5 Kön och ålder...

Läs mer

Hur gick det sen då? En uppföljning av hur det gått för de hyresgäster som fått överta sitt andrahandsavtal hos MKB Fastighets AB

Hur gick det sen då? En uppföljning av hur det gått för de hyresgäster som fått överta sitt andrahandsavtal hos MKB Fastighets AB Hur gick det sen då? En uppföljning av hur det gått för de hyresgäster som fått överta sitt andrahandsavtal hos MKB Fastighets AB Upprättad 2018 Lägenhetsenheten, Fastighets- & gatukontoret, Malmö stad

Läs mer

Strategi och plan mot hemlöshet Årsrapport 2016 en sammanfattning. Göteborgs Stad

Strategi och plan mot hemlöshet Årsrapport 2016 en sammanfattning. Göteborgs Stad Strategi och plan mot hemlöshet Årsrapport 2016 en sammanfattning Göteborgs Stad Göteborgs Stad strategi och plan mot hemlöshet 2015-2018 Årsrapport 2016 en sammanfattning Fastighetskontoret Mikael Chrona,

Läs mer

Utredning om förvaring av vräktas tillhörigheter samt förutsättningarna för att använda lägenheter ur Bostadssnabben till jourbostäder

Utredning om förvaring av vräktas tillhörigheter samt förutsättningarna för att använda lägenheter ur Bostadssnabben till jourbostäder Socialtjänstförvaltningen STABEN Handläggare: Christina Högblom Tfn: 08-508 25 606 Anette Agenmark Tfn: 08-508 25 008 T JÄNSTEUTLÅTANDE 2005-08-16 S OCIALTJÄNSTNÄMNDEN 2005-09-20 DNR105-464/2005 SID 1

Läs mer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer RAPPORT 1(11) Handläggare, titel, telefon Anna Lind Nordell, sakkunnig 011-15 22 32 Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer Sammanfattning Årets mätning genomfördes

Läs mer

Bostadslösa barnfamiljer i Stockholm skrivelse från (s) till kommunstyrelsen.

Bostadslösa barnfamiljer i Stockholm skrivelse från (s) till kommunstyrelsen. HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI ALTJÄNST Hans Peters Telefon: 508 04 016 TJÄNSTEUTLÅTANDE 21 JANUARI 2010 SID 1 (5) DNR 006 651-2009 SAMMANTRÄDE 11 FEBRUARI 2010 Till Hässelby-Vällingby

Läs mer

Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser Hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden 2014

Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser Hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden 2014 Arbetsrapport 2014:13 Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser Hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden 2014 Tord Fredriksen Länsrapport Gävleborgs län Öppna Jämförelser Hemlöshet och utestängning

Läs mer

Förslag till riktlinjer för det vräkningsförebyggande arbetet i Göteborg

Förslag till riktlinjer för det vräkningsförebyggande arbetet i Göteborg Handling 2012 nr 174 Förslag till riktlinjer för det vräkningsförebyggande arbetet i Göteborg Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Omvandlingar av hyresrätter

Omvandlingar av hyresrätter Sida 1 (7) 2019-04-08 Handläggare Kerstin Henningsson Telefon: 0850823016 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2019-04-25 Omvandlingar av hyresrätter Svar på skrivelse från (V) och (S) Förslag till

Läs mer

Socialförvaltningens plan för att motverka hemlöshet

Socialförvaltningens plan för att motverka hemlöshet Socialförvaltningens plan för att motverka hemlöshet Framtagen januari 2019 inom SOCIALFÖRVALTNINGEN HANINGE KOMMUN Inledning Alla människor ska ha samma möjligheter att leva ett gott liv. Att ha ett hem

Läs mer

BoInvent1 Kartläggning av behov september 2013

BoInvent1 Kartläggning av behov september 2013 BoInvent1 Kartläggning av behov september 2013 Inledning Göteborgs Stads årliga kartläggning av hemlösheten är viktig utgångspunkt för den fortsatta planeringen av hemlöshetsarbetet i staden. I BoInvent1

Läs mer

SKYDDSNÄT ELLER TRASSEL?

SKYDDSNÄT ELLER TRASSEL? SKYDDSNÄT ELLER TRASSEL? HJÄLPPROCESSEN FÖR VÅLDSUTSATTA KVINNOR OCH BARN En hjälpreda för att se sammanhang och göra effektiva insatser Materialet är gjort med utgångspunkt i samverkande verksamheter

Läs mer

Förvaltningsövergripande samarbete i bostadsfrågor. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar

Förvaltningsövergripande samarbete i bostadsfrågor. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar ESLÖVS KOMMUN Sabina Lindell 0413-627 28 Utlåtande 110825 Vård- och omsorgsnämnden st.> INVESTOR D PEOPLE Förvaltningsövergripande samarbete i bostadsfrågor Förslag till beslut Förvaltningen föreslår att

Läs mer

Ekonomiskt bistånd, insatser mot hemlöshet och stöd till våldsoffer

Ekonomiskt bistånd, insatser mot hemlöshet och stöd till våldsoffer Ekonomiskt bistånd, insatser mot hemlöshet och stöd till våldsoffer I detta kapitel redogör Socialstyrelsen för utvecklingen inom några av socialtjänstens verksamheter: ekonomiskt bistånd insatser mot

Läs mer

Göteborgs stads riktlinje för att förbygga avhysningar av hushåll med barn

Göteborgs stads riktlinje för att förbygga avhysningar av hushåll med barn Göteborgs stads riktlinje för att förbygga avhysningar av hushåll med barn Göteborgs Stads styrsystem Utgångspunkterna för styrningen av Göteborgs Stad är lagar och författningar, den politiska viljan

Läs mer

Rätt boende

Rätt boende Rätt boende 2012-2015 Förslag till handlingsplan för deluppdrag 10: Se över hur nuvarande hanteringsordning för kommunala kontrakt och F-100 lägenheter är förenlig med Socialtjänstlagen. 2013-10-25 Innehåll

Läs mer

Svar på medborgarförslag om boende för de som inte är kreditvärdiga

Svar på medborgarförslag om boende för de som inte är kreditvärdiga '?1 ~??'! ;';'~ :-p Bilaga is 2014/186/1 m~~~~ KOMMUNSTYRELSEN Per-Olov Rapp 1(2) 2014~09-22 D!ARIENR: 2014/40 Ink. 2014-09- 2 4 o;oc;e"' ZrA4-/ 40 IAktb;laga -::;. Dpb: l Svar på medborgarförslag om boende

Läs mer

Riktlinjer - Sociala bostäder

Riktlinjer - Sociala bostäder TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-04-15 Dnr: 2015/122-IFN-004 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Riktlinjer

Läs mer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer RAPPORT 1(11) Handläggare, titel, telefon Anna Lind Nordell, programsekreterare 011-15 22 32 Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer Sammanfattning Årets mätning

Läs mer

Strategi och plan mot hemlöshet Uppföljning per juni 2018

Strategi och plan mot hemlöshet Uppföljning per juni 2018 Strategi och plan mot hemlöshet 2015 2018 Uppföljning per juni 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 4 2.1 Mål och strategier... 4 3 Hemlösa och utestängda från bostadsmarknaden

Läs mer

Barnens rättigheter ingens ansvarallas. Samverkan mellan Ekonomiskt bistånd och individ- och familjeomsorgen Eskilstuna kommun

Barnens rättigheter ingens ansvarallas. Samverkan mellan Ekonomiskt bistånd och individ- och familjeomsorgen Eskilstuna kommun Barnens rättigheter ingens ansvarallas ansvar! Samverkan mellan Ekonomiskt bistånd och individ- och familjeomsorgen Eskilstuna kommun Eskilstuna i ett sammanhang En medelstor kommun med 100 000 invånare

Läs mer

Rutiner vid kommunal hyresgaranti

Rutiner vid kommunal hyresgaranti 1 (4) Vår handläggare Jenny Bolander Förvaltningschef Ert datum Er beteckning Rutiner vid kommunal hyresgaranti Bakgrund Inom ramen för socialtjänstlagen ansvarar socialnämnden i s kommun för att hantera

Läs mer

Bostad först och Bostad först 2.0

Bostad först och Bostad först 2.0 Bostad först och Bostad först 2.0 Varför? Bostad först ut på att erbjuda hemlösa personer en permanent bostad med ett eget förstahandskontrakt. Människor ska inte behöva slussas runt mellan olika härbärgen

Läs mer

RAPPORT 4: FÖRDJUPNING Skåne län Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn

RAPPORT 4: FÖRDJUPNING Skåne län Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn RAPPORT 4: FÖRDJUPNING Skåne län Bostadsbristens konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn Innehåll -Övergripande om fullbeläggning på kvinnojourernas skyddade boenden - Exempel Trelleborg, Svedala,

Läs mer

Kan bostadsbyggandet lösa bostadsbristen? Fil.dr. Micael Nilsson, Enheten för Boende och Stadsutveckling Expert på boendesociala frågor

Kan bostadsbyggandet lösa bostadsbristen? Fil.dr. Micael Nilsson, Enheten för Boende och Stadsutveckling Expert på boendesociala frågor Kan bostadsbyggandet lösa bostadsbristen? Fil.dr. Micael Nilsson, Enheten för Boende och Stadsutveckling Expert på boendesociala frågor Lågt bostadsbyggande sedan mitten av 1970 talet, men trenden har

Läs mer

PM: Politik för att minska hemlösheten

PM: Politik för att minska hemlösheten PM: Politik för att minska hemlösheten Bakgrund En fast bostad är ett grundläggande mänskligt behov, likt mat och kläder, och också en rättighet. I Stockholms stad finns närmare 3000 personer som saknar

Läs mer

1. Stadsdelsnämnden godkänner rapporten. Chef Bidrag & Vuxenstöd

1. Stadsdelsnämnden godkänner rapporten. Chef Bidrag & Vuxenstöd Avdelningen Bidrag & Vuxenstöd Maria-Gamla stans stadsdelsförvaltning Handläggare: Kerstin Larsson Tfn: 08-508 12 305 Tjänsteutlåtande sid 1 (7) 2003-12-19 SDN 2004-01-22 Dnr 502-495/2003 ordningsnummer

Läs mer

Bo kvar- Förbättrad samverkan inom socialtjänsten för att hindra vräkningar. NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. Sid 1 (9)

Bo kvar- Förbättrad samverkan inom socialtjänsten för att hindra vräkningar. NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. Sid 1 (9) NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING Sid 1 (9) Handläggare: Mats Fors 08-508 09 395 Bo kvar- Förbättrad samverkan inom socialtjänsten för att hindra vräkningar. Sid 2 (9) Sid 3 (9) Innehållsförteckning 1. Bakgrund

Läs mer

MODULBOENDET VID SIVIK SAMT BOENDESITUATIONEN FÖR PERSONER SOM ÄR UTAN BOSTAD I LYSEKILS KOMMUN Dnr: LKS 2015-156

MODULBOENDET VID SIVIK SAMT BOENDESITUATIONEN FÖR PERSONER SOM ÄR UTAN BOSTAD I LYSEKILS KOMMUN Dnr: LKS 2015-156 1/1 Kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse Datum: 2015-03-25 Förvaltning: Kommunledningskontoret Handläggare: Ola Ingevaldson Telefon: 0523/61 31 19 E-post: ola.ingevaldson@lysekil.se MODULBOENDET VID SIVIK

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Josefsson (M) och Hampus Magnusson (M) om att prioritera bostadslösa ungdomar hos Boplats

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Josefsson (M) och Hampus Magnusson (M) om att prioritera bostadslösa ungdomar hos Boplats Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-03 Diarienummer 3312/18 Handläggare Lukas Jonsson Telefon: 031-368 12 01 E-post: lukas.jonsson@fastighet.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över

Läs mer

Självbosatta nyanländas boende i Åstorp

Självbosatta nyanländas boende i Åstorp Självbosatta nyanländas boende i Åstorp Januari- oktober 2018 Kommunikationsenhetens uppdrag: Stötta verksamheterna att bli framgångsrika med att kommunicera, både internt och externt. Internt för att

Läs mer

Interpellationssvar. Vad kommer du att göra för att uppnå nollvisionen att inga barn vräks från sina hem?

Interpellationssvar. Vad kommer du att göra för att uppnå nollvisionen att inga barn vräks från sina hem? KSKF/2019:129 1 (2) Interpellationssvar Helen Wretling (L) har till Arbetsmarknad- och vuxenutbildningsnämndens ordförande,, ställt en interpellation angående vräkning av barn. Vad kommer du att göra för

Läs mer

Helsingborgs Stads. Mål och strategier i arbetet mot bostadslöshet

Helsingborgs Stads. Mål och strategier i arbetet mot bostadslöshet Helsingborgs Stads Mål och strategier i arbetet mot bostadslöshet Innehåll Sida Inledning och uppdrag 2 Stadens gemensamma ansvar 2 Definition av begreppet hemlöshet 3 Mål och strategier 5 Samverkan 7

Läs mer

Bostad först- uppföljning

Bostad först- uppföljning Bostad först- uppföljning Kristian Brodd Januari 2019 2019-01-28 1 (6) Innehåll SAMMANFATTNING... 2 1. BAKGRUND... 2 2. SYFTE... 2 3. METOD... 2 4. REDOVISNING... 2 4.1. Insatsens organisation... 2 4.2.

Läs mer

Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn

Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn 2009-05-06 dnr 40/09-750 1 Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn I Älvsbyns kommun ska våldsutsatta kvinnor och alla barn som bevittnat eller själva

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Arbetsmarknads- och socialförvaltningen redogör i ärendet för aktuella förhållanden kopplade till yrkandena.

Tjänsteskrivelse. Arbetsmarknads- och socialförvaltningen redogör i ärendet för aktuella förhållanden kopplade till yrkandena. Malmö stad Arbetsmarknads- och socialförvaltningen 1 (5) Datum 2019-05-06 Vår referens Lars G Larsson Utvecklingssekreterare lars.g.larsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Motion från Niels Paarup-Petersen (C)

Läs mer

1(8) Bostadssocialt program/inriktning försöks- och träningslägenhet. Styrdokument

1(8) Bostadssocialt program/inriktning försöks- och träningslägenhet. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2017-03-07, 35 Dokumentansvarig Områdeschef IFO/Myndighetsenheten Reviderad 3(8) Innehållsförteckning 1 Bostadssocialt

Läs mer