Rutiner vid kommunal hyresgaranti

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rutiner vid kommunal hyresgaranti"

Transkript

1 1 (4) Vår handläggare Jenny Bolander Förvaltningschef Ert datum Er beteckning Rutiner vid kommunal hyresgaranti Bakgrund Inom ramen för socialtjänstlagen ansvarar socialnämnden i s kommun för att hantera människors bostadsproblem. Under flera år har det funnits sociala kontrakt i Katrinholm kommun och liksom i många andra kommuner har antalet sociala kontrakt ökat under flera år i kommunen. För utveckla arbetet med bostadssociala frågor har kommunledningsförvaltningen utarbetat ett förslag till system med kommunal hyresgaranti och riktlinjer för hanteringen av kommunal hyresgaranti. Syftet med en kommunal hyresgaranti är att ge stöd till hushåll som har ekonomisk förmåga att klara kostnaderna för ett eget boende men som trots detta har svårighet att etablera sig på bostadsmarknaden och att få en hyresrätt med besittningsskydd. Kommunal hyresgaranti är ett borgensåtagande från kommunens sida som omfattar fastighetsägares hyresgästs skyldighet att betala hyran. Hyresgarantin innebär inte att hyresgästen kan underlåta att betala hyra. Om hyresgarantin måste utnyttjas har kommunen rätt att kräva tillbaka skulden från hyresgästen. Med andra ord kvarstår den enskilde hyresgästens betalningsansvar. Kommunen tecknar enkel borgen innebärandes att kommunen blir betalningsskyldig först sedan fastighetsägare uttömt alla möjligheter att driva in skulden. Villkoren för att kommunen ska lämna hyresgaranti är bl.a. att den enskilde annars vägras förhyrning på grund av att försörjningsstöd inte godtagits som inkomst, att den enskilde får en bostad med besittningsrätt och att den enskilde ska kunna betala hyran. Verksamheten ska förvaltas av socialnämnden. Riktlinjerna innebär att kommunens borgensåtagande omfattar högst hyran under fem månader och under en tid av ett år från det åtagandet börjar gälla. Den enskilde kan beviljas max tre hyresgarantier under sin livstid. Rutiner vid kommunal hyresgaranti Kommunal hyresgaranti omfattar medborgare skrivna i s kommun. Fastighetsägare i s kommun har möjlighet att ansöka om kommunal hyresgaranti. En kommunal hyresgaranti är ett borgensåtagande från kommunen att betala en hyresgästs hyra. Syftet med en kommunal hyresgaranti är att ge stöd till hushåll som har ekonomisk förmåga att klara kostnaderna för ett eget boende men som trots detta har svårighet att etablera sig på bostadsmarknaden och att få en hyresrätt med besittningsskydd.

2 2 (4) Villkor Villkoren för att kommunen ska lämna hyresgaranti är bl.a. att den bostadssökande har försörjningsstöd genom s kommun och har därigenom ekonomi samt inkomst för att klara av att betala hyra. Hyresgarantin är dock en extra säkerhet för hyresvärden och kan därför bidra till att den enskilde som söker bostad får ett eget hyreskontrakt på en bostad. Ansökan ska göras i samarbete med hyresvärden. Den bostadssökande söker lägenhet enligt de villkor som gäller för övriga bostadssökande. Bostadssökande måste bevaka utbudet av lägenheter, göra intresseanmälningar och registrerar sig i eventuella marknadssystem. Kommunen ordnar således inte med bostaden. Krav för beviljande Vid ansökan gör hyresvärden en utvärdering av den bostadssökande som fått erbjudandet och som tackat ja till en specifik lägenhet. Värdegrunden är lika oavsett vem vilka som ska utvärderas. Vid de tillfällen då en bostadssökande kvalificerat sig till ett hyreskontrakt och har försörjningsstöd som del av eller enda inkomstkälla ska följande göras: Hyresvärdens fyller i en blankett Förfrågan om hyresgaranti och skickar den till utsedd utredare på kommun. Hyresvärdens säkerställer att den bostadssökande ger sitt medgivande till att förfrågan görs. Tjänsteman vid kommun återkommer med en respons inom 1-2 arbetsdagar där det framgår om hyresgarantin är beviljad eller inte. Om hyresgarantin beviljas erbjuder hyresvärdens den bostadssökande bostadskontrakt. Den bostadssökande måste således själv ha blivit erbjuden en lägenhet av en hyresvärd, men att hyresvärden kräver en borgensman. Vid Förfrågan om hyresgaranti gör s kommun via socialförvaltningen en bedömning för att se om den bostadssökande har ekonomiska förutsättningar att klara av att betala för bostaden. Kommunen tittar på den bostadssökandes totala ekonomi och eventuella skulder samt betalningsanmärkningar. Bostadssökande som söker om kommunal hyresgaranti får inte ha förfallna hyresskulder. I behovsprövningen kontrolleras även att den bostadssökande inte har ett eget boende idag samt att den bostadssökande inte skulle få tillgång till ett eget boende utan en kommunal hyresgaranti. Hyra och hemförsäkring 1. Kvitto på senast betald hyra ska redovisas i samband med utbetalning/ansökan om försörjningsstöd. 2. Hyresgästen ska ha hemförsäkring tecknad av hyresgästen. Kvitto redovisas i samband med utbetalning/ansökan om försörjningsstöd.

3 3 (4) Hyresgarantins omfattning Hyresgarantin omfattar hyran under fem månader och gäller under ett år från och med kontraktsdag. Den enskilde kan beviljas max tre hyresgarantier under sin livstid. Hyresgarantin innebär inte att hyresgästen kan underlåta att betala hyra. Om hyresgarantin måste utnyttjas har kommunen rätt att kräva tillbaka skulden från hyresgästen. Med andra ord kvarstår den enskilde hyresgästens betalningsansvar. Garantin omfattar kostnader även för de fall där individuell debitering tillämpas, exempelvis för uppvärmning och vatten. I övrigt gäller samma regler vid störningar, sen eller utebliven hyresinbetalning som för övriga hyresgäster. Ansökan I ansökan ska en skriftlig förklaring från hyresvärden bifogas om att den sökande inte får hyra bostaden om inte hyresgaranti ges. Inkomst, tillgångar och skulder skall styrkas med skriftligt underlag vilket ska bifogas ansökan. Lämpligt underlag för bedömning är kreditupplysning, lönespecifikationer, kontoutdrag mm. För fastighetsägaren/hyresvärden Utgångspunkten är de som bostadssökande många gånger klarar av hyresbetalningarna utan några problem men ändå uppfyller den bostadssökande inte riktigt de krav som hyresvärdar ställer på till exempel stabil inkomst. Genom en kommunal hyresgaranti kan hyresvärdar få en extra säkerhet och därigenom möjlighet att erbjuda lägenheter till en större kundkrets. En kommunal hyresgaranti är i första hand ett stöd till den bostadssökande. Om det finns en potentiell hyresgäst där hyresvärden ser ett behov av en hyresgaranti bör hyresvärden meddela den potentiella hyresgästen detta och den personen i sin tur godkänner ansökan om hyresgaranti hos kommunen. Avhysning s kommun ersätter hyresvärden för kostnader i samband med avhysning som till exempel kostnader för tingsrätt och delgivningsmän. Information Hyresvärden ska verka för att s kommun ska få tidiga signaler vid störningar eller hyresskulder. Målet med detta är att kommunen i samråd med hyresvärden ska bedriva ett strukturerat arbete för ett hållbart boende. Vid eventuell misskötsel ska kommunen skyndsamt vidta åtgärder för att ge hushållet stöd. Vid upprepad misskötsel tillämpas hyresvärdens ordinarie riktlinjer och rutiner. Hyresgarantins omfattning Hyresgarantin omfattar hyran under fem månader och gäller under ett år från och med kontraktsdag. Därefter upphör s kommuns åtagande.

4 4 (4) Övergång från sociala kontrakt till hyresgaranti I samband med införandet av systemet med kommunal hyresgaranti ska socialförvaltningen gå igenom befintliga sociala kontrakt och använda hyresgarantin för att omvandla dem som går till förstahandskontrakt. Sociala kontrakt kan i undantagsfall kvarstå vid provboende, tidigare vräkning eller utslussning från institution. Detta är dock undantagsfall och bedömningen görs av socialförvaltningen. Jenny Bolander Förvaltningschef

5 Rutiner sociala kontrakt - beslut fattas av verksamhetschef, försörjningsstöd - träff mellan beslutsfattare, sökande och bostadssamordnare. Genomgång av socialnämndens kontrakt och påskrift medgivande till kontakt med fastighetsägare - bostadssamordnare kontaktar fastighetsägare som nämnden samarbetar med - när bostad kan erbjudas äger möte rum mellan fastighetsägare, sökande och bostadssamordnare. - vid OK från fastighetsägare skriver bostadssamordnare ett förstahandskontrakt med fastighetsägare. - bostadssamordnare tecknar en hemförsäkring, med i första hand, Moderna Försäkringar. Denna försäkring tecknas helårsvis och påförs hyran månad för månad. - bostadssamordnare skriver ett andrahandskontrakt med sökande, gärna tillsammans med aktuell beslutsfattare. Kontraktsskrivningen innehåller följande: Medgivande om hemförsäkring, Kontrakt (2 ex) med eventuella tilläggsvillkor, Besittningsrätten avtalas bort Genomgång av besiktningsprotokoll, Information om fastighetsägare, regler-och villkor, Sökande informeras om att han/hon själv måste teckna sitt eget elabonnemang. Sökande undertecknar medgivande om nyckelkvittens, en av dessa nycklar behåller nämnden som hyresvärd, Sökande uppmanas att noga gå igenom besiktningsprotokoll vid tillträde av lgh. - kopior på kontrakt och besiktningsprotokoll till handläggare. Avståendet från besittningsrätten (original) och kopia på hyreskontrakt skickas till arrende- och hyresnämnden i Västerås. Kontrakt med tillhörande handlingar förvaras hos bostadssamordnare. - boendelista justeras till administration och arkiv. Nyckel hängs in på aktuellt nummer i nyckelskåp (arkiv). - bostadssamordnare har skyldighet att hålla alla listor uppdaterade och förse övriga involverade med dessa. - Handläggare ansvarar och initierar uppföljning av beslut var tredje månad. Uppföljning sker tillsammans med bostadssamordnare/boendestöd (om behov finns) - Vid klagomål och störningar, tätare uppföljningar med fastighetsägare och handläggare/boendestöd - Vid uteblivna hyresinbetalningar kontaktas handläggare alternativ kravbrev (om person är självförsörjande) Administratör är ansvarig

6 - skriva anmodan om rättelse /varningsbrev/uppsägningar. Administratör/ bostadssamordnare ansvarig. - förnya/flytta om hemförsäkringar varje helår. Administratör (kontrakt tecknade efter 1/1 2011), handläggare ansvarig för resterande kontrakt - bostadssamordnare initierar förfrågan om eget kontrakt om rätt förutsättningar föreligger. Normalt sett ett år efter kontraktsskrivning. Handläggaren meddelar bostadssamordnare när det har gått ett år. - vid omflyttningar, uppsägningar och eget kontrakt, besiktningar med fastighetsägare och bostadssamordnare. Utskick till sökande med bl.a. en städlista. Besiktningar vid in flytt och utflytt ska vara skriftliga och påskrivna av bostadssamordnare. Ska läggas i akt - avsluta kontrakt, återlämna nycklar. Bostadssamordnare ansvarig

7 Rutin sociala kontrakt Rutin uppföljningar sociala kontrakt Uppföljning ska ske minst var 6:e månad. Vid behov var 3:e månad eller oftare Uppföljning initieras av är socialsekreterare som avgör vilka som skall vara med tex ev boendestödjare, fastighetsägare, boendesamordnare, verksamhetsledare eller/och verksamhetschef. Uppföljning ska ske i bostaden. Tänk på att inte göra hembesök själv utan ta med en handläggare. Om hembesök måste göras själv ska en riskanalys göras av chef. Vad skall följas upp: - Genomförandeplan - Har förutsättningar förändrats: Familjebild, fysisk/psykisk hälsa, sysselsättning, försörjning - Status på bostaden: förslitningar, skadegörelse ( titta på besiktningsprotokoll) - Skötsel av bostad, kontakt med fastighetsägaren, föreligger misskötsel, störningar etc. - Ekonomi: Gamla skulder, finns avbetalningsplan, har det blivit nya skulder, erbjud om behov finns budget och skuldrådgivning, förmedlingsmedel. Överväg om det finns behov av god man/förvaltare, hjälp till med ansökan. - Har klienten skött inbetalningar av hyra och hemförsäkringen, koll med hyresadministratör - Hur ska sökande kunna få ett eget kontrakt? - Vad gör sökande för att få ett eget kontrakt? Ny genomförandeplan ska upprättas med tid uppföljning Överväg om det är det möjligt att ansöka om eget kontrakt. Handläggare tar kontakt med bostadssamordnare. I de fall där klienten skött sin bostad, har reglerat skulder kan det bli aktuellt med en ansökan om eget kontrakt Nina Överkvist Verksamhetschef

Kommunal hyresgaranti - möjlighet till eget boende

Kommunal hyresgaranti - möjlighet till eget boende Kommunal hyresgaranti - möjlighet till eget boende Allmän information s 3 För dig som hyresgäst s 4 För dig som hyresvärd s 5 För kommuner s 6 Ordlista s 7 2 Kommunala hyresgarantier En kommunal hyresgaranti

Läs mer

Riktlinjer för kommunal hyresgaranti i Håbo kommun

Riktlinjer för kommunal hyresgaranti i Håbo kommun Riktlinjer för kommunal hyresgaranti i Håbo kommun Dokumentansvarig: Socialchef Antaget: KF 2017-04-03 42 RIKTLINJE 2(7) Innehållsförteckning Riktlinjer för kommunal hyresgaranti i Håbo kommun 1 1. Bakgrund

Läs mer

Kommunal hyresgaranti. möjlighet till eget boende

Kommunal hyresgaranti. möjlighet till eget boende Kommunal hyresgaranti möjlighet till eget boende 2 För dig som hyresgäst Du som har ekonomiska förutsättningar att betala hyra men ändå saknar ett eget boende har möjlighet att söka en kommunal hyresgaranti.

Läs mer

Vägledning för Hyresgarantier

Vägledning för Hyresgarantier Vägledning för Hyresgarantier Januari 2012 2(9) INNEHÅLL 1 Versionshantering... 3 2 Syfte... 3 3 Vad är en kommunal hyresgaranti?... 3 4 För vem?... 4 4.1 Behovsprövning... 4 5 Omfattning på hyresgarantin...

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument KOMMUNAL HYRESGARANTI I ULRICEHAMNS KOMMUN

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument KOMMUNAL HYRESGARANTI I ULRICEHAMNS KOMMUN Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument KOMMUNAL HYRESGARANTI I ULRICEHAMNS KOMMUN ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-10-05, 259 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2016-10-05 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING:

Läs mer

1(8) Bostadssocialt program/inriktning försöks- och träningslägenhet. Styrdokument

1(8) Bostadssocialt program/inriktning försöks- och träningslägenhet. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2017-03-07, 35 Dokumentansvarig Områdeschef IFO/Myndighetsenheten Reviderad 3(8) Innehållsförteckning 1 Bostadssocialt

Läs mer

Handlingsplan för att förebygga avhysningar Enskede-Årsta- Vantörs stadsdelsförvaltning

Handlingsplan för att förebygga avhysningar Enskede-Årsta- Vantörs stadsdelsförvaltning Handlingsplan för att förebygga avhysningar Enskede-Årsta- Vantörs stadsdelsförvaltning Handlingsplanen klargör rutiner och ansvarsfördelning inom alla avdelningar inom Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning,

Läs mer

Rapport boendestöd per april 2013

Rapport boendestöd per april 2013 KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Åström Sinisalo Tobias Datum 2013-05-23 Diarienummer UAN-2013-0312 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Rapport boendestöd per april 2013 Förslag

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter - remiss från kommunstyrelsen

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter - remiss från kommunstyrelsen KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-01-26 Matilda Ekström Sundberg Telefon: 508 08 079 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde 2010-02-17 Riktlinjer för

Läs mer

Regeringsuppdrag etableringshinder. Peter Karpestam

Regeringsuppdrag etableringshinder. Peter Karpestam Regeringsuppdrag etableringshinder Peter Karpestam Uppdraget Del 1: Belysa konkreta etableringsproblem med fokus på områden där kunskap saknas. Del 2: Lämna förslag på åtgärder som kan underlätta för svaga

Läs mer

PROCESSBESKRIVNING

PROCESSBESKRIVNING Fastighetskontoret PROCESSBESKRIVNING www.goteborg.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING Processkarta F100 3 Utreda ansökan (SDF+FK) 4 Fastighetsägare matchar lägenhet med persons behov 5 Den enskilde skriver kontrakt

Läs mer

Handlingsplan vräkningsförebyggande arbete Skärholmens Stadsdelsförvaltning

Handlingsplan vräkningsförebyggande arbete Skärholmens Stadsdelsförvaltning Handlingsplan vräkningsförebyggande arbete Skärholmens Stadsdelsförvaltning Hyresrådgivare Sofie Jonsson Socialsekreterare Stina Mood Telefon 08-508 24 845 Telefon 08-508 24 272 Vräkningsförebyggande arbete

Läs mer

Handlingsplan för vräkningsförebyggande

Handlingsplan för vräkningsförebyggande Handlingsplan för vräkningsförebyggande arbete Vräkningsförebyggande arbete var ett av fyra mål i Regeringens strategi 2007 2009 för att motverka hemlöshet 1. Merparten av dem som blir vräkta, cirka 85

Läs mer

Vräkningsförebyggande arbete. SDF Norra Hisingen

Vräkningsförebyggande arbete. SDF Norra Hisingen Vräkningsförebyggande arbete SDF Norra Hisingen Innehåll Socialtjänstens ansvar i boendefrågan Vad beror vräkningar på och vad kan socialtjänsten hjälpa till med? Vad händer när det uppkommer en hyresskuld?

Läs mer

Riktlinjer för försöksboende

Riktlinjer för försöksboende Styrdokument, riktlinjer Väsby Välfärd, individ-och familjeomsorgen 2014-01-28 Kvalitets-och utvecklingsledare Carin Erlandh Engman 08-590 975 10 Dnr Fax 08-590 733 41 SÄN/2014:30 carin.erlandengman@upplandsvasby.se

Läs mer

Hyrespolicy för Ljusnarsbergs kommun

Hyrespolicy för Ljusnarsbergs kommun Dnr KS 0002/2017 Hyrespolicy för Ljusnarsbergs kommun Antagen av kommunstyrelsen 2017-03-29 67 2 (5) Utgångspunkten för denna policy är att alla ska ha samma möjlighet att ansöka om en bostad hos Ljusnarsbergs

Läs mer

KALLELSE. 18 Förlängning av avtal gällande Brains and Bricks KS/2013:551 MSK 198

KALLELSE. 18 Förlängning av avtal gällande Brains and Bricks KS/2013:551 MSK 198 1 KALLELSE Datum KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN 2013-11-21 Sammanträdande organ Kommunstyrelsen Tid Onsdag den 27 november 2013, kl. 8.15 Plats KTS-salen, Vita Huset Nr Information 1 Kommunstyrelsens ansvarsområde

Läs mer

Uthyrning och boendepolicy för Atrium Ljungberg

Uthyrning och boendepolicy för Atrium Ljungberg Uthyrning och boendepolicy för Atrium Ljungberg Uthyrningspolicy Hur får man möjlighet att hyra en lägenhet hos Atrium Ljungberg? Bostadsförmedlingen/Atrium Ljungbergs egen intressebank Interna sökande

Läs mer

Uthyrning och boendepolicy för Atrium Ljungberg

Uthyrning och boendepolicy för Atrium Ljungberg Uthyrning och boendepolicy för Atrium Ljungberg Uthyrningspolicy Hur får man möjlighet att hyra en lägenhet hos Atrium Ljungberg? I första hand förmedlas våra bostäder genom Bostadsförmedlingen. Atrium

Läs mer

Policy hyra lägenhet hos Älmhultsbostäder 2017

Policy hyra lägenhet hos Älmhultsbostäder 2017 Policy hyra lägenhet hos Älmhultsbostäder 2017 Alla ska ha lika rätt och möjlighet att söka bostad hos Älmhultsbostäder AB. ÄBO skall stödja och verka för en positiv utveckling av Älmhults kommun. Vi gör

Läs mer

FRÅN ANSÖKAN TILL KONTRAKT

FRÅN ANSÖKAN TILL KONTRAKT FRÅN ANSÖKAN TILL KONTRAKT 1 Innehåll Söka bostad 3 Poängsystem 4 Grundkrav 5 Visning och tilldelning 6 Kontraktsskrivning 7 Andrahandsuthyrning 7 2 SÖKA BOSTAD HOS OSS För att söka lägenhet måste du registrera

Läs mer

Rutiner/Handlingsplan för att förebygga avhysningar Enskede-Årsta- Vantörs stadsdelsförvaltning

Rutiner/Handlingsplan för att förebygga avhysningar Enskede-Årsta- Vantörs stadsdelsförvaltning Rutiner/Handlingsplan för att förebygga avhysningar Enskede-Årsta- Vantörs stadsdelsförvaltning Handlingsplanen klargör rutiner och ansvarsfördelning inom alla avdelningar inom Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning.

Läs mer

ANVISNINGAR OCH RUTINER FÖR F100

ANVISNINGAR OCH RUTINER FÖR F100 Fastighetskontoret ANVISNINGAR OCH RUTINER FÖR F100 www.goteborg.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING Målgrupp 3 Rutiner 4 Erbjudande om lägenhet 5 Kontraktskrivning 5 Stöd i boendet och uppföljning 5 Hyror 6 Övertagande

Läs mer

Sociala boendeteamet Kristina Eriksson, Ulrika Bertilsson, Ulrik Bolin. Sundbyberg växer med dig!

Sociala boendeteamet Kristina Eriksson, Ulrika Bertilsson, Ulrik Bolin. Sundbyberg växer med dig! Sociala boendeteamet 2017-05-09 Kristina Eriksson, Ulrika Bertilsson, Ulrik Bolin Presentation Kommunens boendeansvar Vräkningsförebyggande arbete Tillfälligt boende Frågestund 2 2017-05-09 Social- och

Läs mer

Promemoria "Bidrag till kommunala hyresgarantier för enskilda hushålls etablering på bostadsmarknaden - remiss från kommunstyrelsen

Promemoria Bidrag till kommunala hyresgarantier för enskilda hushålls etablering på bostadsmarknaden - remiss från kommunstyrelsen Socialtjänstavdelningen Enskede- Årsta stadsdelsförvaltning Handläggare: Sonja Sandberg Tfn: 08-508 14 019 Tjänsteutlåtande Sid 1 (5) 2006-07-19 SDN 2006-08-24 Till Infrastrukturavdelningen Stadshuset

Läs mer

Från ansökan till kontrakt

Från ansökan till kontrakt Från ansökan till kontrakt innehåll Söka bostad...2 Poängsystem...3 Grundkrav...4 Visning & tilldelning...5 Kontraktsskrivning...6 Andrahandsuthyrning...6 Registrering som bostadssökande Intresseanmälan

Läs mer

Förslag till nya gemensamma godkännanderegler vid bostadsuthyrning

Förslag till nya gemensamma godkännanderegler vid bostadsuthyrning Styrelseärende Styrelsen 2014-12-04 Ärende 10 Handläggare: Fredrik Juhnell Telefon: 08-508 370 00 (vx) Till styrelsen Förslag till nya gemensamma godkännanderegler vid bostadsuthyrning VD:s förslag till

Läs mer

Förord uthyrningspolicy

Förord uthyrningspolicy UTHYRNINGSPOLICY F Förord uthyrningspolicy Hos Hoforshus ska alla känna sig välkomna att hyra sin bostad. Uthyrningen ska präglas av transparens, tydlighet och alla människors lika värde. Grunden i vår

Läs mer

Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen

Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Anteckningar Sida 0 (6) 2017-11-21 Norrmalms stadsdelsförvaltning Sankt Eriksgatan 117, 113 43 Stockholm Box 450 75 104 30 Stockholm Telefon 076-12 09 290 Växel 08-508 09

Läs mer

Helsingborgs stads bostadssociala program

Helsingborgs stads bostadssociala program KÄRNFASTIGHETER 2013-12-13 SID 1(12) Helsingborgs stads bostadssociala program Inledning I den här rapporten följer en översyn av det bostadssociala programmet. Syftet med rapporten är att kartlägga stadens

Läs mer

Styrelsen POLICY OCH RIKTLINJER FÖR UTHYRNINGSPROCESSEN HANINGE BOSTÄDER AB

Styrelsen POLICY OCH RIKTLINJER FÖR UTHYRNINGSPROCESSEN HANINGE BOSTÄDER AB 1 POLICY OCH RIKTLINJER FÖR UTHYRNINGSPROCESSEN HANINGE BOSTÄDER AB 1 2 Innehåll UTHYRNINGSPOLICY... 1 HANINGE BOSTÄDER AB... 1 1. POLICY FÖR UTHYRNING AV BOSTÄDER INOM HANINGE BOSTÄDER AB... 3 2. SYFTE...

Läs mer

Frågor från Liberalerna gällande hemlöshetsrapporten svar från Socialförvaltningen

Frågor från Liberalerna gällande hemlöshetsrapporten svar från Socialförvaltningen 2018-01-30 1 (5) Frågor från Liberalerna gällande hemlöshetsrapporten svar från Socialförvaltningen 1. Fråga: Skillnaderna på Socialstyrelsen och Järfällas rapporter skapar en differens som kan vara intressant

Läs mer

Denna uthyrningspolicy avser uthyrning av hyresrätter inom AB Mellerudsbostäder och är fastställd av bolagets styrelse

Denna uthyrningspolicy avser uthyrning av hyresrätter inom AB Mellerudsbostäder och är fastställd av bolagets styrelse 1 AB Melleruds Bostäder Uthyrningspolicy Antagen 2015-10-14 Revidering 2016-10-19 Lägenheter Denna uthyrningspolicy avser uthyrning av hyresrätter inom AB Mellerudsbostäder och är fastställd av bolagets

Läs mer

Att tänka på vid andrahandsuthyrning

Att tänka på vid andrahandsuthyrning Att tänka på vid andrahandsuthyrning Hyresvärdens samtycke krävs För att få hyra ut sin lägenhet i andra hand krävs samtycke från hyresvärden. Förstahandshyresgästen skall göra en skriftlig ansökan till

Läs mer

AB TrelleborgsHem är ett allmännyttigt fastighetsbolag som skapat rum för framtiden sedan 1950. Vi äger och förvaltar idag ca 2 000 lägenheter och 65 000 kvm lokalyta. Våra fastigheter finns i Trelleborg,

Läs mer

Bidrag till kommunala hyresgarantier för enskilda hushålls etablering på bostadsmarknaden

Bidrag till kommunala hyresgarantier för enskilda hushålls etablering på bostadsmarknaden Promemoria 2006-06-07 Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet Enheten för bostad och byggande Bidrag till kommunala hyresgarantier för enskilda hushålls etablering på bostadsmarknaden Promemorians huvudsakliga

Läs mer

Håbohus Policy för uthyrning och kravhantering

Håbohus Policy för uthyrning och kravhantering Håbohus Policy för uthyrning och kravhantering Syfte Syftet med policyn är att ge vägledning och tydlighet för Håbohus uthyrningsverksamhet, både för Håbohus personal och för bostadssökande. Denna policy

Läs mer

Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde

Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde TJÄNSTESKRIVELSE 1 2016-05-25 2016/358-IFN-004 Sociala nämndernas förvaltning Maria Boman Individ- och familjenämnden Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde

Läs mer

Välkommen till kursen

Välkommen till kursen Välkommen till kursen Gör rätt som hyresvärd Vilka är vi? Avsnitt 1 Definitioner Uppsägningstider 1 Hyresavtal Hus eller del av hus lägenhet Upplåtits Till nyttjande Mot ersättning Bostadslägenhet resp.

Läs mer

Guide för bostadssökande

Guide för bostadssökande Guide för bostadssökande 1 Innehåll Sök bostad - steg för steg 3 Frågor & svar registrering 6 Frågor & svar söka bostad 8 Frågor & svar visning 10 Frågor & svar byte och flyttning 11 Frågor & svar övriga

Läs mer

Riktlinje för sociala bostäder inom Individ- och familjenämndens ansvarsområde. Beslutad av Individ- och familjenämnden program.

Riktlinje för sociala bostäder inom Individ- och familjenämndens ansvarsområde. Beslutad av Individ- och familjenämnden program. Diarienr 2016/00661-IFN-1.3.2 nternati Riktlinje för sociala bostäder inom Individ- och familjenämndens ansvarsområde Beslutad av Individ- och familjenämnden 2017-01-26 program policy handlingsplan riktlinje

Läs mer

Avtal. 1. Bakgrund. 2. Avtalstid. avseende verksamhet och bostadssociala merkostnader för genomgångsbostäder

Avtal. 1. Bakgrund. 2. Avtalstid. avseende verksamhet och bostadssociala merkostnader för genomgångsbostäder Sida 1 (6) 2018-06-26 Avtal avseende verksamhet och bostadssociala merkostnader för genomgångsbostäder Mellan Stockholms stads socialnämnd, org.nr. 212000-0142, nedan kallad socialnämnden, och org.nr.

Läs mer

Riktlinje Socialt boende

Riktlinje Socialt boende Ansvarig för rutin Anna Fritzheimer Ut Utfärdat (av vem och datum) Beslutad (av vem och datum) Socialnämnden, 2016-06-29 Uppdaterad och version Giltig till och med Process Diarienr: 2016.0534-1 Tills vidare

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL FÖR STADEN UTAN GRÄNSER

SAMVERKANSAVTAL FÖR STADEN UTAN GRÄNSER SAMVERKANSAVTAL FÖR STADEN UTAN GRÄNSER Bilaga BOSTAD VÄSTERÅS 1 Samverkansavtalet en samförståndslösning Syftet med samverkansavtalet är att skapa bra förutsättningar för tillgång på bostäder till de

Läs mer

Uthyrningspolicy. Grundläggande principer för hantering av bostadskön och uthyrning av lägenheter

Uthyrningspolicy. Grundläggande principer för hantering av bostadskön och uthyrning av lägenheter Uthyrningspolicy Grundläggande principer för hantering av bostadskön och uthyrning av lägenheter Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 1. Inledning... 2 2. Regler för bostadskön... 2 2.1 Registrera

Läs mer

Med stöd av beslutade policies formuleras årligen handlingsplaner och uppdrag i verksamheten

Med stöd av beslutade policies formuleras årligen handlingsplaner och uppdrag i verksamheten I Förbos affärsplan anges bolagets affärsidé, mål och strategier för att nå visionen om att Förbo ska uppfattas som en av Sveriges bästa hyresvärdar. Affärsplanen baseras på en analys av hur Förbo kan

Läs mer

Köpoäng nya kunder Köpoäng trygghetsboende Köpoäng interna kunder Viktig information om köpoäng

Köpoäng nya kunder Köpoäng trygghetsboende Köpoäng interna kunder Viktig information om köpoäng 2018-05-30 Köpoäng nya kunder För att kunna söka lägenhet hos Bostadsbolaget måste du registrera dig som sökande i vår bostadskö. Det gör du enklast via vår hemsida, www.mjolbybostad.se, där du klickar

Läs mer

Riktlinje vid anskaffning av bostäder och sociala kontrakt inom socialnämnden i Strängnäs kommun

Riktlinje vid anskaffning av bostäder och sociala kontrakt inom socialnämnden i Strängnäs kommun TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2017:336-769 Individ- och familjeomsorgen 2017-08-04 1/2 Handläggare Annica Westling 0152-296 80 Socialnämnden Riktlinje vid anskaffning av bostäder och sociala kontrakt

Läs mer

Sockerbiten 3. Trelleborg, Trelleborg tätort, Trelleborg Centrum

Sockerbiten 3. Trelleborg, Trelleborg tätort, Trelleborg Centrum Sockerbiten 3 Trelleborg, Trelleborg tätort, Trelleborg Centrum AB TrelleborgsHem är ett allmännyttigt fastighetsbolag som skapat rum för framtiden sedan 1950. Vi äger och förvaltar idag ca 2 000 lägenheter

Läs mer

Förslag till Riktlinjer för att förebygga avhysningar av hushåll med barn.

Förslag till Riktlinjer för att förebygga avhysningar av hushåll med barn. 2012-10-10 Förslag till Riktlinjer för att förebygga avhysningar av hushåll med barn. Bakgrund Om stadens ambition att förhindra avhysningar av barnfamiljer Både regeringen och Kommunstyrelsen i Göteborg

Läs mer

Kartläggning av det långsiktiga behovet av olika typer av boenden

Kartläggning av det långsiktiga behovet av olika typer av boenden Dnr ASN-2013-349 Dpl 63 sid 1 (7) ARBETSMARKNADS- OCH SOCIALFÖRVALTNINGEN Förvaltningsstaben Tjänsteyttrande 2014-01-29 Mats Fackel, 054-5405238 mats.fackel@karlstad.se Kartläggning av det långsiktiga

Läs mer

Policy hyra lägenhet hos Älmhultsbostäder

Policy hyra lägenhet hos Älmhultsbostäder 2019-09-10 Policy hyra lägenhet hos Älmhultsbostäder Alla ska ha lika rätt och möjlighet att söka bostad hos Älmhultsbostäder AB (nedan kallat ÄBO). ÄBO skall stödja och verka för en positiv utveckling

Läs mer

Datum. Anmälan mot socialförvaltningen i Gävle kommun angående handläggningen av ett ärende om bistånd i form av en s.k.

Datum. Anmälan mot socialförvaltningen i Gävle kommun angående handläggningen av ett ärende om bistånd i form av en s.k. BESLUT Justitieombudsmannen Stefan Holgersson Datum 2017-05-18 Dnr 416-2016 Sid 1 (5) Anmälan mot socialförvaltningen i Gävle kommun angående handläggningen av ett ärende om bistånd i form av en s.k. träningslägenhet

Läs mer

AB TrelleborgsHem är ett allmännyttigt fastighetsbolag som skapat rum för framtiden sedan 1950. Vi äger och förvaltar idag ca 2 000 lägenheter och 65 000 kvm lokalyta. Våra fastigheter finns i Trelleborg,

Läs mer

Uthyrningspolicy för Bärkehus AB

Uthyrningspolicy för Bärkehus AB Uthyrningspolicy för Uthyrningspolicyn gäller för alla som söker bostad hos, både nya och interna sökanden. Uthyrningspolicyns syfte är att samma regler ska gälla för alla bostadssökande och att reglerna

Läs mer

Riktlinjer för försöksboende

Riktlinjer för försöksboende Styrdokument, riktlinjer Kvalitets-och utvecklingsledare 2015-08-28 Carin Erlandh Engman 08-590 975 10 Dnr Fax 08-590 733 41 SÄN/2015:129 carin.erlandengman@upplandsvasby.se Riktlinjer för försöksboende

Läs mer

Hem, ljuva hem. Om Länsstyrelsens stöd till kommunernas arbete för att motverka hemlöshet och utestängning på bostadsmarknaden.

Hem, ljuva hem. Om Länsstyrelsens stöd till kommunernas arbete för att motverka hemlöshet och utestängning på bostadsmarknaden. Hem, ljuva hem Om Länsstyrelsens stöd till kommunernas arbete för att motverka hemlöshet och utestängning på bostadsmarknaden. Foto: Anders Wejrot Alla män niskor har rätt till en fungerande bostad. Det

Läs mer

Vräkningar och andra påtvingade avflyttningar av barn

Vräkningar och andra påtvingade avflyttningar av barn Vräkningar och andra påtvingade avflyttningar av barn Bild: Hem och skola Pia Kjellbom Institutionen för socialt arbete, Socialhögskolan, Stockholms universitet Påtvingad avflyttning Informellt påtvingad

Läs mer

Mantalsvägen 19D, lgh 110. Vellinge, Västra Ingelstad

Mantalsvägen 19D, lgh 110. Vellinge, Västra Ingelstad Mantalsvägen 19D, lgh 110 Vellinge, Västra Ingelstad Vellingebostäder är Vellinges största fastighetsägare. Vellingebostäder skall tillhandahålla lägenheter och lokaler med så bra kvalitet och service

Läs mer

Hur gick det sen då? En uppföljning av hur det gått för de hyresgäster som fått överta sitt andrahandsavtal hos MKB Fastighets AB

Hur gick det sen då? En uppföljning av hur det gått för de hyresgäster som fått överta sitt andrahandsavtal hos MKB Fastighets AB Hur gick det sen då? En uppföljning av hur det gått för de hyresgäster som fått överta sitt andrahandsavtal hos MKB Fastighets AB Upprättad 2018 Lägenhetsenheten, Fastighets- & gatukontoret, Malmö stad

Läs mer

DET HÄR GÄLLER FÖR DIG SOM VILL HYRA AV BOSTADS AB MIMER

DET HÄR GÄLLER FÖR DIG SOM VILL HYRA AV BOSTADS AB MIMER DET HÄR GÄLLER FÖR DIG SOM VILL HYRA AV BOSTADS AB MIMER 1 Innehåll Del I: Sammanfattning av våra regler...5 Hur du söker bostad hos oss...5 Börja med att registrera dig och samla köpoäng... 5 Registrera

Läs mer

Betalningsföreläggande och handräckning

Betalningsföreläggande och handräckning Betalningsföreläggande och handräckning Betalningsföreläggande och handräckning Har du lånat ut pengar som du inte får tillbaka? Får du inte betalt för en faktura? Flyttar inte din uppsagda hyresgäst?

Läs mer

SAMVERKANSAVTAL FÖR STADEN UTAN GRÄNSER

SAMVERKANSAVTAL FÖR STADEN UTAN GRÄNSER SAMVERKANSAVTAL FÖR STADEN UTAN GRÄNSER Bilaga BOSTAD VÄSTERÅS 1 Samverkansavtalet en samförståndslösning Syftet med samverkansavtalet är att skapa bra förutsättningar för tillgång på bostäder till de

Läs mer

Riktlinjer för försöks- och träningslägenheter - remissyttrande

Riktlinjer för försöks- och träningslägenheter - remissyttrande HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 570-2010-1.5.1 SID 1 (6) 2011-01-27 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

1 januari Uthyrningsmanual

1 januari Uthyrningsmanual Uthyrningsmanual För att kunna söka lägenhet hos Tripo Fastigheter måste du registrera dig som bostadssökande via vår hemsida. Du måste ha ett svenskt personnummer för att vi ska kunna behandla din ansökan

Läs mer

Docentgatan 7A. Malmö, Söder, Hermodsdal

Docentgatan 7A. Malmö, Söder, Hermodsdal Docentgatan 7A Malmö, Söder, Hermodsdal 1 Beskrivning Under en 5-årsperiod, med början 2018-10-01 kommer samtliga badrum i området att renoveras. Badkaret ersätts då med dusch. Vid kontraktsskrivning måste

Läs mer

Sivs gränd 12, lgh Malmö, Väster, Hyllievång

Sivs gränd 12, lgh Malmö, Väster, Hyllievång Sivs gränd 12, lgh 1101 Malmö, Väster, Hyllievång Lustgården är en familjeägd koncern, som bygger och förvaltar bostäder och lokaler. Vår affärsidé är att förvalta husen så att våra hyresgäster trivs.

Läs mer

Avtal som regleras av Hyreslagen (12 kap. Jordabalken)

Avtal som regleras av Hyreslagen (12 kap. Jordabalken) 1. Upplysningar Detta avtal regleras av hyreslagen (12 kap JB) och gäller hyresrätt eller rum i hyresrätt. Detta avtal skall även gälla för bostadsrätt, ägarlägenhetsfastighet, lägenhet i ett en- eller

Läs mer

VÄGEN TILL EGEN BOSTAD

VÄGEN TILL EGEN BOSTAD VÄGEN TILL EGEN BOSTAD Information om socialtjänstens arbete med bostadsfrågor Östervåla Harbo Vittinge Huddunge Tärnsjö Runhällen Morgongåva Heby Vem kan ha rätt till bostad via socialtjänsten? I Socialtjänstlagen

Läs mer

1. Skillnad mellan god man och förvaltare

1. Skillnad mellan god man och förvaltare VÄNERSBORGS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND INFORMERAR ANSÖKAN OM GOD MAN ELLER FÖRVALTARE För att godmanskap eller förvaltarskap skall kunna anordnas och en god man eller förvaltare förordnas krävs att de förutsättningar

Läs mer

Gällande lagar och regler

Gällande lagar och regler Gällande lagar och regler för uthyrning i andrahand och uthyrning av rum i bostad För dig som hyr ut Innehållsförteckning - Kortfattad Information Sida 3 - Vad är Andrahandsuthyrning Sida 3 - När får jag

Läs mer

Ansökan om andrahandsuthyrning

Ansökan om andrahandsuthyrning DEL I: SAMTYCKE (SID 1/4) Ansökan om andrahandsuthyrning Den här ansökan är uppdelad i två delar. Den första delen är en ansökan om hyresvärdens samtycke till att du hyr ut i andra hand. Den andra delen

Läs mer

Uthyrningspolicy. Krokomsbostäder AB

Uthyrningspolicy. Krokomsbostäder AB Uthyrningspolicy Krokomsbostäder AB Antogs av: Styrelsen i Krokomsbostäder AB Datum: 10 december 2015 Välkommen till Krokomsbostäder Krokomsbostäder AB tillhandahåller bostäder inom Krokoms kommun. I samverkan

Läs mer

VIMARHEM AB. Boskola 1 (3) Flytta in hos Vimarhem

VIMARHEM AB. Boskola 1 (3) Flytta in hos Vimarhem VIMARHEM AB Boskola 1 (3) Flytta in hos Vimarhem Intresseanmälan Alla våra lägenheter fördelas via vår kommunala bostadsförmedling. Ett första steg till lägenhet hos Vimarhem är därför att fylla i en intresseanmälan.

Läs mer

Samarbetsavtal om kommunala kontrakt Göteborg är en stad för alla

Samarbetsavtal om kommunala kontrakt Göteborg är en stad för alla Bra bostad Samarbetsavtal om kommunala kontrakt Göteborg är en stad för alla Nytt samarbetsavtal för lägenheter som gör skillnad Göteborg ska vara en stad för alla. Det är utgångspunkten för vårt arbete.

Läs mer

OMSORGSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHETSHANDBOK. Uthyrning av vård- och omsorgsboende process

OMSORGSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHETSHANDBOK. Uthyrning av vård- och omsorgsboende process OMSORGSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Förvaltningschef Thomas Tryggvesson Verksamhetschef Lars Axelsson 2013-12-18 1 (8) Uthyrning av vård- och omsorgsboende process

Läs mer

Strandgatan 1, lgh Malmö, Väster, Limhamns hamnområde

Strandgatan 1, lgh Malmö, Väster, Limhamns hamnområde Strandgatan 1, lgh 1304 Malmö, Väster, Limhamns hamnområde 1 Beskrivning Observera! Det går endast att anmäla intresse för max 5 lägenheter i det här nyproduktionsprojektet. Hyresinformation: I hyran ingår

Läs mer

Ge fler möjlighet att hyra- svar på motion väckt av Marie Fors (S)

Ge fler möjlighet att hyra- svar på motion väckt av Marie Fors (S) SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2015-03-10 SN-2015/378.271 1 (3) HANDLÄGGARE Anna-Karin Sandén 08-535 377 04 Anna-Karin.Sanden@huddinge.se Socialnämnden Ge fler möjlighet att hyra- svar på motion

Läs mer

Professorsgatan 9B. Malmö, Söder, Nydala

Professorsgatan 9B. Malmö, Söder, Nydala Professorsgatan 9B Malmö, Söder, Nydala 1 Beskrivning Här finns möjlighet att få flytta in i lägenhet som är helrenoverad till modern standard enligt Stenas Plusstandard koncept! Hyran på 9 538kr/mån avser

Läs mer

För dig som vill veta mer om. Särskilt boende

För dig som vill veta mer om. Särskilt boende För dig som vill veta mer om Särskilt boende Innehåll Särskilt boende - så fungerar det... sidan 3 Så här söker du särskilt boende...sidan 3 Bo tillsammans...sidan 3 Så här fattas beslutet...sidan 4 Beslut...sidan

Läs mer

INFORMATION OM FÖRSÖRJNINGSSTÖD

INFORMATION OM FÖRSÖRJNINGSSTÖD INFORMATION OM FÖRSÖRJNINGSSTÖD Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller få dem tillgodosedda på annat sätt har rätt till bistånd av socialnämnden för sin försörjning (försörjningsstöd) och för

Läs mer

Vägledande dokument för arbetet med. Bostadsärenden. Kunskapsöversikt, rutiner och riktlinjer för Individ- och familjeomsorgen

Vägledande dokument för arbetet med. Bostadsärenden. Kunskapsöversikt, rutiner och riktlinjer för Individ- och familjeomsorgen Vägledande dokument för arbetet med Bostadsärenden Kunskapsöversikt, rutiner och riktlinjer för Individ- och familjeomsorgen 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bostadsproblematik... 3 Socialstyrelsens definition av

Läs mer

1. Bestäm vilken typ av bostad du är ute efter. 2. Lägg ut en "sökes"-annons i relevanta medier. Skriv på sociala medier. Lägg ut en annons på Blocket

1. Bestäm vilken typ av bostad du är ute efter. 2. Lägg ut en sökes-annons i relevanta medier. Skriv på sociala medier. Lägg ut en annons på Blocket 1 / 5 Hyra i Hjälper andra dig hand när du ska köpa, sälja eller byta bostad Att hyra i andra hand är ett bra alternativ om du snabbt måste få tag på en ny bostad, ska flytta till en ny stad eller flytta

Läs mer

Handlingsplan för att minska och motverka hemlösheten i Lunds kommun

Handlingsplan för att minska och motverka hemlösheten i Lunds kommun Socialförvaltningen Verksamhetsområde vuxenstöd och socialpsykiatri Tjänsteskrivelse 1(8) Karin Säfström 046 35 57 94 Karin.safstrom@lund.se Socialnämnden Handlingsplan för att minska och motverka hemlösheten

Läs mer

Mejerigatan 29, lgh Vellinge

Mejerigatan 29, lgh Vellinge Mejerigatan 29, lgh 1601 Vellinge Kronetorp Park är ett företag, med mångårig erfarenhet inom byggbranschen, som bland annat sysslar med förvaltning och projektering. Pågående större projekt är projektering

Läs mer

Stärkt ställning för hyresgäster (SOU 2017:33)

Stärkt ställning för hyresgäster (SOU 2017:33) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 1.7.1-347/2017 Sida 1 (5) 2017-06-21 Handläggare Christina Grönberg Telefon: 08-508 25 904 Till Socialnämnden 2017-08-22

Läs mer

UTHYRNINGSREGLER. Det här gäller för dig som vill hyra eller hyr lägenhet av Malungshem AB

UTHYRNINGSREGLER. Det här gäller för dig som vill hyra eller hyr lägenhet av Malungshem AB UTHYRNINGSREGLER Det här gäller för dig som vill hyra eller hyr lägenhet av Malungshem AB Välkommen att söka och hyra lägenhet hos oss på Malungshem AB! Vi hoppas att du ska hitta rätt boende hos oss.

Läs mer

Tillsyn Mobila teamet norr - Inspektionen för vård och omsorg /2018-6

Tillsyn Mobila teamet norr - Inspektionen för vård och omsorg /2018-6 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Charlotte Hedström 2018-08-08 SN 2018/019301.08 0480-450000 Socialnämnden Tillsyn Mobila teamet norr - Inspektionen för vård och omsorg - 8.4.2-9917/2018-6

Läs mer

Så söker du bostad eller bilplats

Så söker du bostad eller bilplats Så söker du bostad eller bilplats 1 Innehåll Så söker du - steg för steg 3 Frågor & svar ställa sig i kö 6 Frågor & svar söka bostad och bilplats 8 Frågor & svar visning 10 Frågor & svar byte och flyttning

Läs mer

Handläggning av försöks- och träningslägenheter. Riktlinjer. Antagna av Kommunfullmäktige 2011-05-23. Uppdaterade 2014-01-14. Stockholm.

Handläggning av försöks- och träningslägenheter. Riktlinjer. Antagna av Kommunfullmäktige 2011-05-23. Uppdaterade 2014-01-14. Stockholm. Handläggning av försöks- och träningslägenheter Riktlinjer Antagna av Kommunfullmäktige 2011-05-23 Uppdaterade 2014-01-14 Stockholm.se Handläggning av försöks- och träningslägenheter Riktlinjer Antagna

Läs mer

Vägledning för användande av SHIS Bostäder

Vägledning för användande av SHIS Bostäder Socialförvaltningen Sida 1 (8) 2019-03-18 Bakgrund Under 2018 har socialförvaltningen i samverkan med SHIS (i fortsättningen bara kallat SHIS) och representanter från några stadsdelsförvaltningar och Enheten

Läs mer

Davidshallsgatan 10. Malmö, Norr, Davidshall

Davidshallsgatan 10. Malmö, Norr, Davidshall Davidshallsgatan 10 Malmö, Norr, Davidshall Lifra förvaltar fastigheter i Malmö och Staffanstorp. Vi erbjuder bra och trivsamt boende. Att utveckla fastigheterna för att möta kundernas behov är centralt

Läs mer

Svar på medborgarförslag om boende för de som inte är kreditvärdiga

Svar på medborgarförslag om boende för de som inte är kreditvärdiga '?1 ~??'! ;';'~ :-p Bilaga is 2014/186/1 m~~~~ KOMMUNSTYRELSEN Per-Olov Rapp 1(2) 2014~09-22 D!ARIENR: 2014/40 Ink. 2014-09- 2 4 o;oc;e"' ZrA4-/ 40 IAktb;laga -::;. Dpb: l Svar på medborgarförslag om boende

Läs mer

Rapport om barnfamiljer i Stockholms stad 2010 som saknar stadigvarande bostad

Rapport om barnfamiljer i Stockholms stad 2010 som saknar stadigvarande bostad BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNST OCH FRI TID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-02-24 SDN 2011-03-24 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 508 06 158 Till Bromma stadsdelsnämnd Rapport om barnfamiljer

Läs mer

Kommunfastighets kärnvärden, Trygghet, Service och Utveckling ska kännetecknas i allt vi gör i vårt företag.

Kommunfastighets kärnvärden, Trygghet, Service och Utveckling ska kännetecknas i allt vi gör i vårt företag. KFAST2500, v1.1, 2015-10-07 Uthyrningspolicy bostäder Fastställd av styrelsen 2017-04-04 1. Inledning Kommunfastighets kärnvärden, Trygghet, Service och Utveckling ska kännetecknas i allt vi gör i vårt

Läs mer

Riktlinje för socialnämndens handläggning av ärenden rörande bostadssociala insatser enligt socialtjänstlagen (2001:453)

Riktlinje för socialnämndens handläggning av ärenden rörande bostadssociala insatser enligt socialtjänstlagen (2001:453) Riktlinje för socialnämndens handläggning av ärenden rörande bostadssociala insatser enligt socialtjänstlagen (2001:453) Ett normerande dokument som socialnämnden fattade beslut om 2019-02-25 Dokumentnamn

Läs mer

Välkommen till kursen

Välkommen till kursen Välkommen till kursen Hyresfrågor i fokus Vilka är vi? Vad är ett hyresförhållande - när är hyreslagen tillämplig avtal, genom vilka hus eller delar av hus upplåts till nyttjande mot ersättning (12 kap.

Läs mer

FÖRTUR TILL BOSTAD FÖR DIG MED SÄRSKILDA BEHOV

FÖRTUR TILL BOSTAD FÖR DIG MED SÄRSKILDA BEHOV FÖRTUR TILL BOSTAD FÖR DIG MED SÄRSKILDA BEHOV UPPLANDS-BRO SIGTUNA ATT ANSÖKA OM FÖRTUR TILL BOSTAD Du som har starka medicinska behov, sociala behov eller en allvarlig hotbild kan ansöka om förtur till

Läs mer

Rätt boende

Rätt boende Rätt boende 2012-2015 Förslag till handlingsplan för deluppdrag 10: Se över hur nuvarande hanteringsordning för kommunala kontrakt och F-100 lägenheter är förenlig med Socialtjänstlagen. 2013-10-25 Innehåll

Läs mer