Uppföljning av närsjukvårdsgrupper

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning av närsjukvårdsgrupper"

Transkript

1 Uppföljning av närsjukvårdsgrupper Sammanställning av enkätsvar hösten 2018 Strategidag

2 n = 45 Vilken närsjukvårdsgrupp deltar du i? (Flera alternativ kan kryssas i)

3 Min roll i närsjukvårdsgruppen är

4 Hur länge har du deltagit i NSV-gruppen?

5 Jag jobbar inom

6 Hur väl tycker du att sammansättningen av ledamöter i närsjukvårdsgruppen motsvarar behovet av samverkan på strategisk ledningsnivå och operativ verksamhetsnivå?

7 Kommentarer (1/2): Hur väl tycker du att sammansättningen av ledamöter i Närsjukvårdsgruppen motsvarar behovet av samverkan på strategisk ledningsnivå och operativ verksamhetsnivå? Jättebra Konstig ordning på alternativsvaren, jag skulle svara snäppet bättre än inte alls vilket borde vara ganska bra ibland kan jag som primärvård känna mig i underläge då kommunen är representerad av fler deltagare. Vill också framföra att psykiatrins deltagande fungerar väldigt väl. Hör ibland från andra att det strular, men det tycker jag inte att det gör hos oss Sammansättningen är bra, men deltagandet varierar. Önskar ökad samsyn från regionen Jag deltar i fyra grupper, sammansättningen är olika. Generellt tycker jag att det är bättre med få deltagare som möjligt från varje enhet, men att de som deltar kan fatta beslut i så hög grad som möjligt. Öppen psykiatri har varit mycket lite representerade på mötena uteblir oftast. representant för psykiatrin saknas i fler kommuner Saknar representant från NU-sjukvården. Saknar representant från NU-sjukvården. Dålig uppslutning på möten. Det är bara ett bekymmer och det är att vårdcentralerna har nästan aldrig med någon representant. BUP medverkat vid 1 tillfälle tror jag. Vi har ett brett deltagande från alla vårdgivare och adjungerar resurspersoner när vi behöver det

8 Kommentarer (2/2): Hur väl tycker du att sammansättningen av ledamöter i närsjukvårdsgruppen motsvarar behovet av samverkan på strategisk ledningsnivå och operativ verksamhetsnivå? Det spretar för mycket med deltagare från både skola, VC, psykiatri och socialtjänst. Det blir för stor grupp Vi har svårt att få ʺverkstadʺ, ofta flera som avbokar sig till mötena. Primärvården saknas och då se utgör en viktig del av samverkan gör det mötet ofullständigt. Det är bra bara deltagarna kommer till mötet. Det blir bättre och bättre... Om alla deltog vid möten.

9 Den specialiserade sjukvården "sjukhus" kan kallas till närsjukvårdsgruppen utifrån aktuella arbetsområden och behov. Har ni haft behov av att kalla den specialiserade sjukvården till era närsjukvårdsmöten?

10 Hur många gånger har ni kallat den specialiserade somatiska vården till närsjukvårdsgruppens möten (från 2016)?

11 Två gånger Kommentarer (1/1) Hur många gånger har ni kallat den specialiserade somatiska vården till närsjukvårdsgruppens möten (från 2016)? Vet ej varför obligatoriskt att markera ett alternativ? Frågor som rör dessa områden har litet utrymme närsjukvårdsgruppen. Är osäker på denna fråga då jag själv inte kunnat närvara på alla möten Palliativa teamet kan ev ha kallats in Ej varit medveten om att det är möjligt. Svårt att kalla när de är få deltagare och agendan sätts ofta 1 till 2 veckor innan möte. Vad jag vet kallar vi bara chef på akutpsykiatriska avdelningen, inte somatisk vård. har ej deltagit hela den tiden minns inte att någon från sjukhus varit kallad NU-sjukvårdens representant avbokade. Vi har med BUP och Barn och ungdomshabilitering som ordinarie i våra möten Vi kan bli bättre på att bjuda in då behov finns. Vet inte eftersom jag inte varit med i gruppen sedan Vet ej. Den här frågan är ju lite dum att ha gjort obligatorisk, när alla som svarar inte har varit med sedan Jag kryssade ingen, fast jag inte vet. De har varit med spontant, ej behövt kallas in Har varit med drygt ett år och ingen har kallats under den tiden.

12 Den specialiserade somatiska vården (NU-sjukvården) ingår inte som ordinarie representant men kan kallas utifrån aktuella arbetsområden. I vilken utsträckning anser du att arbetet i närsjukvårdsgruppen begränsats av att den specialiserade somatiska vården inom NU-sjukvården inte deltar i närsjukvårdsgruppens arbete?

13 Kommentarer (1/1) I vilken utsträckning anser du att arbetet i närsjukvårdsgruppen begränsats av att den specialiserade somatiska vården inom NU-sjukvården inte deltar i närsjukvårdsgruppens arbete? Ganska lite faktiskt Se tidigare kommentar. VEt ej Behov finns att kalla in och då bör de hörsamma Har inte varit medveten om att de kan kallas. Vi arbetar ju med se som har missbruk och psykiatrisk problematik. För min del är det viktigare att den nära vården fungerar, för samarbetet med sjukhus har vi andra grupper SAMSA mm för att få ett samarbete vid utskrivning Vi har med BUP och Barn och ungdomshabiliteringen i våra möten I samband med samverkans överenskommelsen skulle det varit bra om de var med De har saknats framför allt när man diskuterat samverkan kring nya lagstiftning avseende in- och utskrivning från slutenvården. Det är svårt med representativt deltagande, ingen tar ansvar för något den inte ʺägerʺ. Antar att det är svårt att få in rätt representant varje gång man behöver det. Vet ej, inte alls ur mitt perspektiv. se ovan, har deltagit

14 Enligt uppdragshandlingen ska varje lokal närsjukvårdsgrupp årligen ta fram en aktivitets-/handlingsplan utifrån en gemensamt framtagen mall som följs upp internt och av Vårdsamverkan Fyrbodals ledningsgrupp. Hur väl tycker du att närsjukvårdsgruppen har följt uppdraget att ta fram en årlig aktivitets- och handlingsplan?

15 Hur väl tycker du att närsjukvårdsgruppen har följt uppdraget att ta fram en årlig aktivitets- och handlingsplan? (1/1) Det har vi glömt Handlingsplan borde göras utifrån behov, när det behövs, inte för att det är tesagt, blir en pappersprodukt utan engagemang. Markerar mycket bra eftersom jag tänker att det gjorts fullt tillräckligt och jag tydligen måste markera ett alternativ Vi har gjort den, men vi har svårt att hålla en levande. Egentligen lite bra Ser olika ut i de olika kommunerna. Har reviderats Både och eftersom de olika grupperna arbetar olika med frågan. Svårt när inte alla kommer på mötena vi brukar gå igenom olika punkter på möten och jobba oss framåt, (de mest sjuka äldre) Närhälsan centralt har blockerat arbetet med aktiviteter och organisation Från mitt perspektiv i primärvården är det mkt ʺordʺ planer och projekt, ogreppbart och diffust. Jag är van med mer konkret verksamhet. Har personligen svårt att prioritera det men tycker att vi försöker använda mötestiden på ett bra sätt, identifiera sådant som vi behöver samverka kring. Viktigare att vi möts än att vi gör planer av olika slag. Vet dock att det är olika verksamheter och att vi har olika uppdrag.

16 Uppdraghandlingen säger att närsjukvårdsgrupperna ska skapa forum för ökad brukarmedverkan Hur väl tycker du att arbetet i närsjukvårdsgruppen har bidragit till att skapa ett forum för ökad brukarmedverkan?

17 Kommentar (1/1) Hur väl tycker du att arbetet i Närsjukvårdsgruppen har bidragit till att skapa ett forum för ökad brukarmedverkan? Det har vi inte heller kommit ihåg Ingen har deltagit utifrån brukarnivå. Representant för Verdandi och Attention bjuds in och deltar ganska ofta. kan inte komma på ngt exempel på det. Brukarfrågan har aldrig varit uppe på dagordningen Vet inte riktigt. Vad betyder ordet i det här sammanhanget?

18 Lokal samverkan syftar enligt uppdragshandlingen till att förbättra och utveckla närsjukvården i området för att härigenom skapa ökad trygghet, tillgänglighet och kontinuitet för brukaren/patienten samt resurshushållning med bibehållen och förbättrad vårdkvalitet Hur väl anser du att mötesstrukturen i er närsjukvårdsgrupp främjar en god resurshushållning och bidrar till ökad trygghet, tillgänglighet och kontinuitet?

19 Kommentarer (1/1) Hur väl anser du att mötesstrukturen i er närsjukvårdsgrupp främjar en god resurshushållning och bidrar till ökad trygghet, tillgänglighet och kontinuitet? Bra för det mesta För en liten verksamhet blir mötestid för bl a närsjukvårdssamverkan en oproportionerligt stor andel av vår sammanlagda arbetstid och många frågor berör inte egna verksamheten. Skulle önska mer av verkstad att vi samlas då vi ser ett problem som vi behöver lösa tillsammans och kallar de som berörs av just detta. I flera av grupperna letar vi till viss del efter mötesstruktur. Men det finns en stark vilja att samarbeta och att utnyttja tiden effektivt. Dålig uppslutning Svårt att ingå i flera kommuners närsjukvårdsgrupper då de inte är samsynkade. Flera tillfällen infaller möten samtidigt. Jag ingår i västra Fyrbodals närsjukvårdsgrupper, vilket är en stor utmaning att hinna med... vi arbetar aktivt för att lansera arbetet med SIP vilket är positivt för våra brukare. Bra att samla alla representanter även psykiatrin, förståelse för varandra och närheten har blivit stärkt, vi har hjälp varandra över gränser med tex utbildning i SAMSA men fortfarande blir inte Närhälsan rehab inbjuden på SAMSA vid vårdplaneringar frågan ställs inte vilken vårdval rehab patienten valt och då tar Vct med automatik hand om det, vi i kommun ser brister när de inte arbetar alla dagar i kommunen. Detta arbete har försämrats väsentligt sedan närsjukvårdsgrupperna infördes. Det har blivit alltför formaliserat vilket hämmar det lokala arbetet. Vet inte, bra att vi möts, men återigen, det blir väldigt diffust med de här formuleringarna, samma svar se ovan

20 Enligt uppdraghandlingen kan Vårdsamverkan Fyrbodals kansli delta som processtöd på lokala närsjukvårdsmöten beroende av aktuella frågor. Kansliet har under 2018 utsett en representant som regelbundet medverkar på närsjukvårdsgruppens möten. Hur anser du att stödet till närsjukvårdsgruppen från kansliet på Vårdsamverkan Fyrbodal fungerar?

21 Kommentar (1/1) Hur anser du att stödet till närsjukvårdsgruppen från kansliet på Vårdsamverkan Fyrbodal fungerar? Det är verkligen superbra! Trevlig snubbe Inte något som jag saknat, tillräckligt bra Tycker ibland att en ökad medverkan hade varit bra Har bara varit med en gång, så svårt att säga något om detta ännu. Bra att hon är med och förklarar hur organisationen ser ut. Hon tar också ansvar för att föra tillbaks frågor in i regionen via Vårdsamverkan Fyrbodal. representanter har kommit på flera möten, men då jag inte är ordförande så har jag ingen uppfattning om det stödet räcker eller ej. Stundtals har man varit med på möten men stöd har vi alltid haft Har varit för kort tid för att säga ngt om detta. Vi har inte frågat efter det så ingen anledning att värdera Vet ej, men fick välja lite eftersom det inte finns vet ej. Vet inte, är det Georg Fischer? Eller annan namngiven person?

22 Anser du att det är tydligt hur arbetet i närsjukvårdsgruppen går till och vilka frågor som kan tas upp?

23 Kommentar (1/2) Anser du att det är tydligt hur arbetet i närsjukvårdsgruppen går till och vilka frågor som kan tas upp? Inte viktigt, innehållet är viktigt inte formen. Om någon verksamhet ser något som kan bli bättre av att vi jobbar ihop oss så är det viktigt att man kan lyfta det och tillsammans lösa problemet Återigen, ser lite olika ut, men i stort så är vilja god att samarbeta och att viktiga frågor tas upp och behandlas. Ibland tveksamt om hur formerna för arbetet skall bedrivas. alla lämnar in frågor, och närvarar efter dagordningen vad som berör ens verksamheter Vår plan hur man ska arbeta har blockerats av Närhälsan centralt trots att alla i vår vårdsamverkansgrupp var överens om hur arbetet skulle bedrivas. mycket märkligt att en central part kan ha veto på det lokala samarbetet Vi arbetar på detta. Det är inte lätt, man behöver jobba igenom, gör rätt å fel för att få grepp om på vilken systemnivå man ska förhålla sig. Det har varit svårt att få vissa representanter att prioritera dessa möten. Då blir det i sig ett hinder för god och effektiv samverkan. Vi formar väl gruppen själva mkt, som sagt har jag svårt att förhålla mig till formuleringarna kring vad som menas med dem. Vi tar upp aktuella frågeställningar och försöker se om det finns utvecklingsområden och samverkar kring olika projekt.

24 Kommentar (2/2) Anser du att det är tydligt hur arbetet i närsjukvårdsgruppen går till och vilka frågor som kan tas upp? Bra för det mesta För en liten verksamhet blir mötestid för bl a närsjukvårdssamverkan en oproportionerligt stor andel av vår sammanlagda arbetstid och många frågor berör inte egna verksamheten. Skulle önska mer av verkstad att vi samlas då vi ser ett problem som vi behöver lösa tillsammans och kallar de som berörs av just detta. I flera av grupperna letar vi till viss del efter mötesstruktur. Men det finns en stark vilja att samarbeta och att utnyttja tiden effektivt. Dålig uppslutning Svårt att ingå i flera kommuners närsjukvårdsgrupper då de inte är samsynkade. Flera tillfällen infaller möten samtidigt. Jag ingår i västra Fyrbodals närsjukvårdsgrupper, vilket är en stor utmaning att hinna med... vi arbetar aktivt för att lansera arbetet med SIP vilket är positivt för våra brukare. Bra att samla alla representanter även psykiatrin, förståelse för varandra och närheten har blivit stärkt, vi har hjälp varandra över gränser med tex utbildning i SAMSA men fortfarande blir inte Närhälsan rehab inbjuden på SAMSA vid vårdplaneringar frågan ställs inte vilken vårdval rehab patienten valt och då tar Vct med automatik hand om det, vi i kommun ser brister när de inte arbetar alla dagar i kommunen. Detta arbete har försämrats väsentligt sedan närsjukvårdsgrupperna infördes. Det har blivit alltför formaliserat vilket hämmar det lokala arbetet. Vet inte, bra att vi möts, men återigen, det blir väldigt diffust med de här formuleringarna, samma svar se ovan

25 Vad anser du fungerar bra med arbetet i den lokala närsjukvårdsgruppen? (1/3) Mycket bra samarbete Regelbundna möten de flesta hörsammar kallelsen och kommer. Bra att strukturen finns, personer som man kan ta kontakt med vid gemensamma problem bra att vi försöker samla frågor till dessa möten, så att antalet möten har minskat. Har ökat den lokala samverkan. Bra deltagare med engagemang. Bra att samarbeta och träffas. Gemensamt forum bra dialog. Att man får träffas, känner till vika vi är och en delproblem löses på det lokala planet Vi har från början bra samarbete, bra egna verksamheter och vi har en acceptans och respekt för varandras verksamheter. Viktigt att aktuella aktörer i kommunen träffas regelbundet. Tycker att det är bra att de sammankallande viker en heldag där de träffar de olika grupperna. Bra med nätverkande och möjlighet att lyfta frågor som riskerar falla mellan stolarna, identifiera skav mellan verksamheterna och givetvis förbättra samverkan. Representationen av yrkesgrupper

26 Vad anser du fungerar bra med arbetet i den lokala närsjukvårdsgruppen? (2/3) Bra forum att diskutera gemensamma områden, uppföljning av dessa och förbättringar. Vi träffas hela gruppen samtidigt vilket jag tycker är bra! Lär av varandra och inspirerande. Lätt att göra avstämningar och att ta upp frågeställningar. Ger en gemensamhetskänsla. Att lära känna chefer inom de olika områdena är mycket bra. Det underlättar inför gemensamma utmaningar. Vi driver sedan några år gemensamma utbildningar 1 gång/år för alla personal som i tvärgrupper jobbat med införande av SIP. Bra att vi har ett forum att träffas och hitta samarbetsvägar, men tyvärr inte så många framsteg...kanske beroende på att medlemmarna växlar lite för mycket och för att kommunens organisation/ledning är lite omständig och ineffektiv. Vi har skapat lite närmare samarbete, vi vet mer kontaktvägar Bra med en närsjukvårdsgrupp på lokalnivå. Uppdragen måste lösas lokalt och samverkan på denna nivå innebär att det kan bli ʺmer verkstadʺ. Samverkan med alla parter som arbetar med barn och unga. Arbete kring fokusområden och planering av aktiviteter inom ramen för dessa områden. Samarbetet över verksamhetsgränsernauppföljning av arbetet Framförhållning Vår samverkan fungerar bra, mycket utifrån kontinuitet bland medverkande huvudmän. Att parterna möts och samtalar kring den gemensamma målgruppen. Närheten till de personer. Som kan på verka arbetet och resultatetdet blir verkstad och inte pratmöten baravi lär känna varandra och samarbetar bättre på grund av der Bra att träffas och därigenom få till ett nätverk Samarbete, förtroende och gemensam plan och fokus Bra med lokal samverkan, att man blir bekant med varandra och får en kontakt att vända sig till.

27 Vad anser du fungerar bra med arbetet i den lokala närsjukvårdsgruppen? (3/3) Frågorna är intressanta och adekvata, det känns som om det blir mycket verkstad! Det är bra att vi som träffas blir mer och mer införstådda med varandras möjligheter och begränsningar, det skapar ett gott samarbetsklimat. Att vi möts

28 Vad anser du kan göras bättre i den lokala närsjukvårdsgruppen? (1/3) Förbättra samarbetet Primärvården har svårt att ta sitt ansvar. Svårt att få alla delaktiga i att driva förbättring/förändring. De flesta "håller på sitt". Mindre information och allmänna diskussioner, mer konkret arbete kring hur vi skapar de bästa gemensamma flödena/ processerna utifrån patientperspektiv. Tydlighet i dagordningen vad som ska beslutas/ jobbas med för att kunna prioritera när det är viktigt att delta. vi har haft svårt att få igång barndelen, men vi prövar oss framåt Utveckla arbetet med att motverka äldres psykiska ohälsa, öka antalet SIP:ar samt brukardialogen Mer tydloighet kring mötesdatum samt att vi som kommer från special sjukvård kan kallas in vb (alt en stund.tar mycket tid i anspråk att sitta med i tre närsjukvårdsgrupper. Mer fokus på närsjukvård. Förtydliga uppdraget. som representant för kommunen önskar jag mkt mer engagerat deltagande från regionen. Obs inget illa om individerna - arbetssituationen gör det svpårt för oss alla Jag tror att det är viktigt att låta de olika närsjukvårdsgrupperna utvecklas självständigt och av sin egen kraft och efter de lokala behoven. Jag tycker inte att det skall vara någon ʺstyrningʺ i detta. Min uppfattning är att alla de grupper jag är med i fungerar bra och att de fyller sitt syfte. Närvaron från samtliga aktörer måste bli bättre. Skola bla och öppen psykiatrin. BUP måste komma och närvara annars kan aldrig arbetet bli viktigt.

29 Vad anser du kan göras bättre i den lokala närsjukvårdsgruppen? (2/3) Tydliggöra att den lokala närsjukvårdsgruppen är en styrgrupp. Att det ska finnas arbetsgrupper som arbetar operativt och samverkande inom de olika områdena. Mycket tid läggs på dessa möten och mycket har inte med min verksamhet alls att göra. Flera möten krockar, vore bra med schemaplanering för att undvika det Att alla parter deltar på mötet. Att vårdcentralerna har representant. Mer fokus på uppdrag, beslut och plan för genomförandet.mycket ovidkommande info och kallprat Samma frågor kommer upp gång efter gång utan att vi när ett definitivt beslu och kan gå vidare. Skulle finnas tid för arbetsmöten/diskussion om vi har gemensamma frågor/rutiner som vi behöver jobba med över gränserna.vi kan ju bestämma nu tid för detta och det har skett vid ett tillfälle tror jag. Sällan eller aldrig är alla VC närvarande. Dålig samverkan mellan VC inom kommunen. Organisationsförändringar, förtydligande kring styrning. Synkning med andra grupper/behov Ingen åsikt Mer närvaro önskvärt från representanterna från regionen. Vi behöver jobba mer på strukturen för barn och ungadelen som vi har på emdet går framåt men den delen har inte varit med så länge ännu Dela upp den stora gruppen i tre arbetsgrupper som redovisar tydliga uppdrag till en styrgrupp Primärvårdens närvarande skulle komplettera regionens uppdrag

30 Vad anser du kan göras bättre i den lokala närsjukvårdsgruppen? (3/3) Jag önskade att det var obligatoriskt. Det är oerhört slitsamt att behöva ʺförmåʺ andra vårdgivare att komma på möten. En vårdcentralsrepr kommer alltid, en ytterst sällan, öppenpsyk kommer, sällan BUP... Protokollen ligger på hemsidan. Följ upp! Bättre medverkan på möten, trots lång framförhållning med mötesbokning (för lång?) har många förhinder. Frågan kring ordförandeskapet, bör inte ligga på primärvården varannat år! Blir för stort åtagande för oss, så många individer från kommunen deltar i sina egna roller som chef mellanchef/ företrädare på annat sätt att ordförandeskapet borde kunna rotera på flera. I primärvården arbetar vi inte med projekt/planer på samma vis, bättre därför om vi deltar i vår roll som representant, ej för att leda närsjukvårdsarbetet.

31 Vad anser du fungerar bra med arbetet av kansliet för Vårdsamverkan Fyrbodal? (1/2) Mycket kompetenta Vet ej känns väldigt bra att kunna få stöttning nu när vi står inför vår nya utskrivningsrutin. Bra väg in till kansliet VEt ej Närheten, att ni kommer ut till våra lokala möten och deltar. Vi får på detta sätt bra och aktuell information. pass För tidigt att säga. Stöd kan begäras vb. Informationsutbyte Framtagande och förankring av dokument som får bra genomslagskraft då samtliga vårdgivare varit med och tagit fram dem. Konsensus. Att vi fått en kanal in i den organisationen. Sätter bra grundplan för vad NSV-gruppens uppdrag. Vad som sker i gruppen kan dock inte vårdsamverkan styra helt över. ni skickar ut info, uppmanar till utbildningar eller föreläsningar

32 Vad anser du fungerar bra med arbetet av kansliet för Vårdsamverkan Fyrbodal? (2/2) Bra att representant finns utsedd för att delta vid mötena. Detta möjliggör bl a att gruppen även får del av det sammanhang på delregional/regional nivå som man ingår i. Stöd när det behövs Ingen åsikt Bra att det finne en kontaktperson som deltar med regelbundenhetlätt att få hjälp när man behöverspridning g av hur man jobbar i andra närsjukvårdsgrupper Bra stöd när vi önskar det, positiva personer, lätt att få kontakt Bra med Amiras närvaro vid några tillfällen per år. Det kommer mail och info, finns en hemsida, annars ingen kontakt med dem.

33 Vad anser du kan göras bättre av kansliet för Vårdsamverkan Fyrbodal? (1/2) Det kan jag inte komma på något Bättre övergripande samordning samt att man behöver stödja resp Närsjukvårdsgrupp i deras arbete. Vårdsamverkan Fyrbodal har översikt och kan därför förmedla olika tips och idéer mellan Närsjukvårdsgrupper. Vet ej inget Mer kontakt och stöd med närsjukvårdsgruppen. Uppföljning av närsjukvårdsgruppens arbete. Vet ej Vet ej Anette Forsberg är kompetent och informativ men också lyhörd och följsam. Den nya hemsidan är riktigt bra. Har inget förslag på förbättringar just nu. Diskutera struktur och lämna över frågor som är av översiktlig struktur för alla Närsjukvård grupper. Beskriva hur informationen skall vidarebefordras. Tror att det är hög frånvaro i de olika grupperna, på grund av att jag ser när folk lämnar återbud via mailen. Lokala närsjukvårdsgruppens uppgift tas ej på allvar, kanske på grund av okunskap. Informationsdelen är viktig, samt förankringsarbete hos berörda parter. Se till att vårdcentralerna blir representerade. Fungerar bra, men lite låg effektivitet i själva NSV-gruppen

34 Vad anser du kan göras bättre av kansliet för Vårdsamverkan Fyrbodal? (2/2) vet ej Vet ej vad de kan göra ytterligare. Ingen åsikt Sluta detaljstyra på lokal nivå. Hjälp att bjuda in sluten vården. Följ upp statistik, siffror talar också:) Följ upp, följ upp och följ upp. Vet ej, se nedan

35 Något annat som du vill kommentera kring arbetet med närsjukvårdsgruppen? (1/2) Nej inget särskilt. Bra enkät och tack för att ni frågar! Har tagit enorm lång tid att börja få till ett gott arbete. Västbusarbetet har tappat fart i och med att det flyttades över till Närsjukvårdsgrupperna. Har varit enormt svårt att få primärvården att förstå sitt ansvar (är delvis fortfarande ett problem). Alla tycks tro att det är socialtjänsten som äger hela ansvaret för att det blir möten samt att det finns ett bra innehåll på dessa. det känns som att det blir verkstad av våra möten Vi har möte där flertalet redan lämnat återbud. Närsjukvård träffarna prioriteras inte. Varför? Önskar att samverkansfrågan togs mer på allvar. Viktigt forum för att arbeta och lösa gemensamma utmaningar Gruppen är bra. Kanske bra att alla grupper träffas någon gång och att man då lyfter till en högre nivå och upprepar uppdraget för alla i samma rum. Det bör organiseras av högre nivå. Vi fortsätter kommunicera och hoppas hitta en vinnande väg...och hoppas att kontinuiteten i gruppen skall stabiliseras. Vi ger inte upp. känns som man är mer informerad nu än innan när bara en representant åkte på möten. Jag tycker dessvärre att samverkan samt strukturen för samverkan har försämrats avsevärt sedan tillskapandet av de lokala närsjukvårdsgrupperna. Vi hade innan en mycket väl fungerande Lokal Västbusgrupp. Jag tycker att arbetet idag är alltför formaliserat och toppstyrt. Detta får konsekvenser på den lokala nivån. Jag ser att engagemanget och deltagandet från de olika huvudmännen har minskat radikalt.

36 Något annat som du vill kommentera kring arbetet med närsjukvårdsgruppen? (2/2). Det förvånar mig att VG-regionen inte har bättre styrning i vad som ska gälla då man driver på utvecklingen att fler och fler svårt sjuka ska vårdas i sitt hem. Gör deltagandet i närsjukvårdsgruppen obligatoriskt, eftersom det inte fungerar fullt ut idag. Se ovan. Upplever det betungande att vi ska ta så stor del i att leda arbetet från primärvården, när vi har en mkt pressad situation för övrigt, jag arbetar endast 20% administrativt som chef för en arbetsplats på nästan 30 pers. Kan då inte prioritera ordförandeskap i denna grupp. Får inget stöd av er för det, gillas inte av gruppen för övrigt. Det känns jobbigt!

37 Sammantaget Mycket som är positivt, både vad gäller sammansättning av grupper, lokal samverkan och det stöd som ges men kan förbättras! Många synpunkter kring bristande uppslutning vem ansvarar för detta? Fokus på det lokala arbetet sjukhuset saknas inte i NSV Oklart behov av årlig aktivitetsplan Brukarperspektiv? Barndelen haltar

38 Värsta scenariot Känna sig i underläge Uteblir från möten, blir sårbart och hämmar samverkan Brukarfrågan har aldrig varit uppe på dagordningen Västbus har tappat fart Möten krockar Nuläge Bra forum för att diskutera gemensamma områden Skapat närmare samarbete Uppslutning på möten kan förbättras Ideala scenariot Skapa ökad trygghet, tillgänglighet och kontinuitet för brukaren/patienten samt resurshushållning med bibehållen och förbättrad vårdkvalitet

Uppdragsbeskrivning för lokal samverkan i närsjukvårdsgrupper

Uppdragsbeskrivning för lokal samverkan i närsjukvårdsgrupper Författare: Amira Donlagic Godkänd av: Ledningsgrupp Vårdsamverkan Datum: 19 02 22 Dokumentet gäller för: Lokala Närsjukvårdsgrupper Bakgrund Vårdsamverkan Fyrbodal är en samverkansorganisering som funnits

Läs mer

Förslag till strukturering på lokal nivå

Förslag till strukturering på lokal nivå Förslag till strukturering på lokal nivå Bakgrund Svensk hälso- och sjukvård står inför stora utmaningar. Den demografiska och medicinska utvecklingen gör att efterfrågan på vård ökar i snabb takt. De

Läs mer

Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Fyrbodal. Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag

Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Fyrbodal. Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag Vårdsamverkan i Västra Götaland Kommunerna i Västra Götaland: - Boråsregionen - Göteborgsregionen

Läs mer

Partnerskapssatsning i Fyrbodal inom ramen för sociala investeringsmedel 1 mars 2017 i Vänersborg

Partnerskapssatsning i Fyrbodal inom ramen för sociala investeringsmedel 1 mars 2017 i Vänersborg Partnerskapssatsning i Fyrbodal inom ramen för sociala investeringsmedel 1 mars 2017 i Vänersborg Syftet med dagen var att förankra vad partnerskapet kan komma att innebära för Fyrbodal. Var det tydligt?

Läs mer

Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa. Rapport från ett projekt genomfört 2015

Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa. Rapport från ett projekt genomfört 2015 Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa Rapport från ett projekt genomfört 2015 Bakgrund, vem ansvarar för att barn och unga får hjälp Föräldrar Social tjänst Hälso och sjukvård Skola Skolan Lärande

Läs mer

Lokal närsjukvårdsgrupp psykiatri

Lokal närsjukvårdsgrupp psykiatri Uppdrag lokal närsjukvårdsgrupp psykiatri version 1.0 Beslutad av styrgrupp 2018-12-06 1 (7) Dnr: nr 2018-12-07 Lokal närsjukvårdsgrupp psykiatri Bakgrund Vårdsamverkan Fyrbodal som geografiskt omfattar

Läs mer

Uppstartsdag för Vårdsamverkan Skaraborg. Dokumentation. Ambulansens konferenscentrum, Skövde 4 oktober 2013

Uppstartsdag för Vårdsamverkan Skaraborg. Dokumentation. Ambulansens konferenscentrum, Skövde 4 oktober 2013 Uppstartsdag för Vårdsamverkan Skaraborg Dokumentation Ambulansens konferenscentrum, Skövde 4 oktober 2013 Inledning Ny organisation skapar förutsättningar för operativt arbetssätt i samverkan kring patienten.

Läs mer

Verksamhetsplan för 2010

Verksamhetsplan för 2010 Verksamhetsplan för 2010 Verksamhetsplanen baseras på samverkansavtal samt politiskt antaget Inriktningsdokument för framtidens närsjukvård i Fyrbodal samt Lilla Edet. Antagen 2010-05-21 Övergripande syfte

Läs mer

Ledningsgruppsmöte, minnesanteckningar, Vårdsamverkan Fyrbodals Kansli, Vänerparken, Vänersborg.

Ledningsgruppsmöte, minnesanteckningar, Vårdsamverkan Fyrbodals Kansli, Vänerparken, Vänersborg. /ad Ledningsgruppsmöte, minnesanteckningar, 2015-08-28. Vårdsamverkan Fyrbodals Kansli, Vänerparken, Vänersborg. Närvarande: Lena Johansson (ordf.), Nina Roos, Maj Lätto, Bo Lundgren, Charlotta Wilhelmsson,

Läs mer

Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal. Årsberättelse 2013

Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal. Årsberättelse 2013 Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal Årsberättelse 2013 Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal Uppdrag Den delregionala ledningsgruppens uppdrag är att kontinuerligt och enligt Västbus

Läs mer

Uppföljning och inventering av behov - psykisk hälsa. Hösten Charlotta Wilhelmsson, processledare

Uppföljning och inventering av behov - psykisk hälsa. Hösten Charlotta Wilhelmsson, processledare Uppföljning och inventering av behov - psykisk hälsa Hösten 2016 Enkäten skickades till kontaktpersonerna för kommunerna Västra Götaland den 10 oktober. Den 25 oktober, då underlaget sammanställdes, hade

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014 Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2012-09-05 Avtal 0480 450885 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Minnesanteckningar Ledningsgrupp barn och unga

Minnesanteckningar Ledningsgrupp barn och unga Till Enligt sändlista Minnesanteckningar Ledningsgrupp barn och unga 2016-03-24 DAGORDNING Presentationsrunda. 1. Godkännande av dagordning, övriga frågor. Dagordningen godkändes, inga övriga frågor anmäldes.

Läs mer

Rapport Samverkansdialog Utvecklingsgrupp SAMSA

Rapport Samverkansdialog Utvecklingsgrupp SAMSA 2017-08-31 Rapport Samverkansdialog Utvecklingsgrupp SAMSA Våren 2017 www.samverkanstorget.se I Göteborgsområdet samverkar Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, Härryda kommun, Mölndal stad, Partille

Läs mer

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Västbus Skaraborg Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Bakgrund Vårdsamverkan Skaraborg är en samverkansgrupp mellan Skaraborgs Sjukhus, Primärvården Skaraborg och kommunerna i Skaraborg.

Läs mer

Anteckningar vid Närsjukvårdsgrupp

Anteckningar vid Närsjukvårdsgrupp Anteckningar vid Närsjukvårdsgrupp Fredagen den 18 mars 2016, kl. 09.00-15.00 Närhälsan Lysekils vårdcentral: Kallade: Vård och omsorg samt psykiatri 9-13 Barn och Unga samt missbruk 11-15 Elin Hansson

Läs mer

Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet

Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet Delregional styrgrupp Västbus Reviderad 2016-03-17 Temagrupp Barn och Unga I Göteborgsområdet samverkar Västra Götalandsregionen,

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Ärendebeteckning 2013-05-02 SN 2012/0684 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2013-2014 Kalmar kommun

Läs mer

Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, , Kasen, Stadshuset, Uddevalla

Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, , Kasen, Stadshuset, Uddevalla Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, 2017-12-07, Kasen, Stadshuset, Uddevalla Närvarande/ Förhindrade: Se bilaga 1. Godkännande av dagordning/ anmälan övriga frågor Dagordningen godkändes.

Läs mer

Delregional handlingsplan för Västbus samverkan, i Fyrbodal

Delregional handlingsplan för Västbus samverkan, i Fyrbodal Delregional handlingsplan för Västbus samverkan, i Fyrbodal 2016-2017 Handlingsplanen utgår från regionala handlingsplaner och Vårdsamverkan Fyrbodals Verksamhetsplan och är framtagen för att säkra genomförandet

Läs mer

Utgångspunkt för den lokala överenskommelsen

Utgångspunkt för den lokala överenskommelsen Lokal överenskommelse om samarbete mellan X kommun och xx närhälsa och yy privat vårdgivare samt Specialistsjukvården i Västra Götalandsregionen, kring Barn och unga för psykisk hälsa Utgångspunkt för

Läs mer

Temagrupp Barn och unga

Temagrupp Barn och unga Temagrupp Barn och unga Lena Ekeroth Barn och unga ska lyckas i skolan Samverkansplattform Temagrupp Barn och Unga Temagrupp Barn och unga Utmaningar 2018 Förankring och mandat Familjecentrerat arbetssätt

Läs mer

Minnesanteckningar närsjukvårdsmöte :

Minnesanteckningar närsjukvårdsmöte : 181108 Datum 2018-11-13 Minnesanteckningar närsjukvårdsmöte 2018-11-08: Närvarande arbetsgrupp psykisk ohälsa 8-10: Åse Vikingsson, Agnetha Wingstedt, Cecilia Emanuelsson, Fredrik Karlsson, Lena Olsson,

Läs mer

Samverkansgrupp Geriatrik, demens och palliativ vård

Samverkansgrupp Geriatrik, demens och palliativ vård Samverkansgrupp Geriatrik, demens och palliativ vård Uppdragshandling för Samverkansgrupp Geriatrik, demens och palliativ vård Tidsram: 2019 2021 Bakgrund Geriatrik Demens, Palliativ vård och Stroke är

Läs mer

Handlingsplan i syfte att uppnå överenskomna strategiska mål och delmål för framtidens närsjukvård i Munkedal-Lysekil-Sotenäs

Handlingsplan i syfte att uppnå överenskomna strategiska mål och delmål för framtidens närsjukvård i Munkedal-Lysekil-Sotenäs Handlingsplan i syfte att uppnå överenskomna strategiska mål och delmål för framtidens närsjukvård i Munkedal-Lysekil-Sotenäs HSN 1,2,3, Privata VC Fastställd: 2006-11-09 Uppdaterad: 2008-11-10 Strategiska

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Lokal överenskommelse för Trepartssamverkan

Lokal överenskommelse för Trepartssamverkan Lokal överenskommelse för Trepartssamverkan mellan X kommun, Skaraborgs Sjukhus, Närhälsan, privata vårdgivare om samarbete och samordning av insatser för personer med psykisk funktionsnedsättning och/eller

Läs mer

Handlingsplan i syfte att uppnå överenskomna strategiska mål och delmål för framtidens närsjukvård i Dalsland

Handlingsplan i syfte att uppnå överenskomna strategiska mål och delmål för framtidens närsjukvård i Dalsland Handlingsplan i syfte att uppnå överenskomna strategiska mål och delmål för framtidens närsjukvård i Dalsland HSN 1,2,3, Privata VC Fastställd: 2006-11-09 Reviderad: 2008-03-06 Strategiska mål i närsjukvårdsarbetet

Läs mer

Västbus hur funkar det?

Västbus hur funkar det? Västbus hur funkar det? Anna Melke FoU i Väst/GR Psynk/SKL Vad är Västbus? Överenskommelse VGR + 49 kommuner 2005, 2012 Riktlinjer om samverkan kring vissa barn och unga Värderingar om barnfokus Gäller

Läs mer

Sammanställning 1. Bakgrund

Sammanställning 1. Bakgrund Sammanställning 1 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 27 september 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna I 2014 års PRIO-överenskommelse vill Regeringen och SKL att patienters, brukares och anhörigas delaktighet ökar individuellt och på organisationsnivå. Det

Läs mer

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen Framtidens hemsjukvård i Halland Slutrapport till Kommunberedningen 130313 Syfte Skapa en enhetlig och för patienten optimal och sammanhållen hemsjukvård. Modellen ska skapa förutsättningar för en resurseffektiv

Läs mer

Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, , Kasen, Stadshuset, Uddevalla

Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, , Kasen, Stadshuset, Uddevalla Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, 2017-09-07, Kasen, Stadshuset, Uddevalla Närvarande/ Förhindrade: Se bilaga 1. Godkännande av dagordning/ anmälan övriga frågor Dagordningen godkändes.

Läs mer

Minnesanteckning Ledningsgruppens AU möte

Minnesanteckning Ledningsgruppens AU möte Närvarande: Charlotta Wilhelmsson, Ulrika Holmqvist, Maria Fredriksson, Brita Lindahl, Maria Bruhn (ordf.) Förhindrade: Marianne Laiberg, Magnus Kronvall och Anette Forsberg Minnesanteckning Ledningsgruppens

Läs mer

SAMLA Vårdsamverkan Lerum och Alingsås

SAMLA Vårdsamverkan Lerum och Alingsås SAMLA Vårdsamverkan Lerum och Alingsås Lena Arvidsson Processledare http://www.vardsamverkan.se/samla Närvårdssamverkan kännetecknas av helhetssyn, kontinuitet och samverkan med ett hälsofrämjande förhållningssätt.

Läs mer

Minnesanteckning Färgelanda, , Närhälsan, konferensrum, Färgelanda Barn och unga Styrgruppsmöte Familjecentralen

Minnesanteckning Färgelanda, , Närhälsan, konferensrum, Färgelanda Barn och unga Styrgruppsmöte Familjecentralen Minnesanteckning Färgelanda, 2016-12-07, 8.00-16.30 Närhälsan, konferensrum, Färgelanda Mötesdagar 2017: Fredag 3 mars Fredag 2 juni Fredag 29 september Fredag 1 december 8.00-9.00 Barn och unga Styrgruppsmöte

Läs mer

Temagrupp Psykiatri. Årsrapport 2016 Datum: Sammanfattning och analys. Sammanfattning av temagruppens arbete under 2016

Temagrupp Psykiatri. Årsrapport 2016 Datum: Sammanfattning och analys. Sammanfattning av temagruppens arbete under 2016 Temagrupp Psykiatri Årsrapport 2016 Datum: 2016-12-28 Sammanfattning och analys Temagrupp Psykiatri med representanter från Göteborgs stad, SU/Psykiatri, Närhälsan, Öckerö kommun, Mölndals stad, Partille

Läs mer

Synpunkt/fråga Förslag på åtgärd Ansvarig. Sprida kunskap om vikten av att lägga till rätt part

Synpunkt/fråga Förslag på åtgärd Ansvarig. Sprida kunskap om vikten av att lägga till rätt part 28 MARS 2019 HANDLINGSPLANER FÖR SAMVERKAN VID IN- OCH UTSKRIVNING FRÅN SLUTEN HÄLSO-OCH SJUKVÅRD Förslag på åtgärder utifrån av workshop 31 januari 2019 Bakgrund Lagen om samverkan vid utskrivning från

Läs mer

Samverkan kring äldre personer i behov av särskilt stöd. Region Gotland

Samverkan kring äldre personer i behov av särskilt stöd. Region Gotland Samverkan kring äldre personer i behov av särskilt stöd Region Gotland Samverkan kring (äldre?) personer i behov av samordnat stöd Enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) ska

Läs mer

Kansli Vårdsamverkan Fyrbodal Sandra Sundblad, samordnare Barn och Unga Amira Donlagic, kanslichef Vårdsamverkan Fyrbodal

Kansli Vårdsamverkan Fyrbodal Sandra Sundblad, samordnare Barn och Unga Amira Donlagic, kanslichef Vårdsamverkan Fyrbodal Vänersborg 2016-01-20 Närvarande Region NU-sjukvården Majvor Martinsson, områdeschef område 3, Barnmedicin och Barn och ungdomspsykiatri, Trollhättan. Per Lundgren, chefläkare Trollhättan. VG PV (primärvård)

Läs mer

Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Fyrbodal Lilla Edet

Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Fyrbodal Lilla Edet Följs upp av ledningsgrupp Vårdsamverkan 2ggr/år Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Lilla Edet Handlingsplanen utgår från regionala länsgemensamma handlingsplaner och Vårdsamverkan s Verksamhetsplan.

Läs mer

Workshop 11 oktober Sammanställning av reflektioner och enkätsvar

Workshop 11 oktober Sammanställning av reflektioner och enkätsvar Workshop 11 oktober 2013 Sammanställning av reflektioner och enkätsvar 99 deltagare i workshopen Socialtjänsten i Nässjö, Eksjö, Tranås, Vetlanda, Aneby, Sävsjö Skolor från Nässjö, Eksjö, Aneby, Vetlanda,

Läs mer

Minnesanteckningar Ledningsgrupp Vårdsamverkan

Minnesanteckningar Ledningsgrupp Vårdsamverkan Gemensamma spelregler för ledningsgruppen antagna 2018-02-02 Prioritera deltagande i möten. Vara förberedd. Mandat/tydlighet för vad man svarar för. Helhetsperspektiv, gemensamma nyttan. Respekt (roller,

Läs mer

Minnesanteckningar från styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg

Minnesanteckningar från styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg 1 Minnesanteckningar från styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg 2017-11-08 Tid: 13.30-16.30 Plats: Gothia Science Park, Vänern och Vättern, Skövde Närvarande Agneta Nilsson Hörnlund Koncernkontoret, ordförande

Läs mer

Individuell plan enligt SoL och HSL Till nytta för brukarna?

Individuell plan enligt SoL och HSL Till nytta för brukarna? Individuell plan enligt SoL och HSL Till nytta för brukarna? Sara Esbjörnson, Högskolan i Borås Borås Stad, Stadsdelsförvaltning Väster Anders Hagqvist Vårdsamverkan Fyrbodal, Vänersborg Vad är en individuell

Läs mer

Årsrapport

Årsrapport Kommun och sjukvård Samverkan i Göteborgsområdet Årsrapport 2015 www.samverkanstorget.se I Göteborgsområdet samverkar Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, Härryda kommun, Mölndal stad, Partille kommun

Läs mer

Jag lever mitt liv mellan stuprören. Brukarrevision av Samordnad Individuell Plan (SIP) i Västra Götaland 2018

Jag lever mitt liv mellan stuprören. Brukarrevision av Samordnad Individuell Plan (SIP) i Västra Götaland 2018 Jag lever mitt liv mellan stuprören Brukarrevision av Samordnad Individuell Plan (SIP) i Västra Götaland 2018 BAKGRUND Statlig satsning Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa Regional handlingsplan

Läs mer

VÄLKOMMEN! 7 MARS 2018 ARENASAMVERKAN I GGVV

VÄLKOMMEN! 7 MARS 2018 ARENASAMVERKAN I GGVV VÄLKOMMEN! 7 MARS 2018 ARENASAMVERKAN I GGVV Dagens program KORT OM 2017 ENKÄTSVAREN FRÅN ER GODA EXEMPEL NY ÖVERENSKOMMELSE 2018 STYRGRUPPEN PROJEKT SAMVERKAN I GGVV ETABLERINGSPROGRAMMET RÄTT STÖD RÄTT

Läs mer

Närvårdssamverkan namn

Närvårdssamverkan namn Datum: 2016-03-23 Beteckning: Bilaga 1 Dnr 2015.236.002 Närvårdssamverkan namn Bakgrund Alingsås kommun, Lerum kommun och Alingsås lasarett har sedan 2010 ingått i närvårdssamverkansområde Södra Älvsborg.

Läs mer

Samverkansöverenskommelse med landstinget. med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse med landstinget. med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Tryggvesson 2013-07-04 ON 2012/0087 0480-45 35 05 Omsorgsnämnden Samverkansöverenskommelse med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

RUTIN SAMORDNAD INDIVIDUELL PLAN

RUTIN SAMORDNAD INDIVIDUELL PLAN 2018-11-09 RUTIN SAMORDNAD INDIVIDUELL PLAN Ej fastställd av Chefsforum 2018-11-09 Innehållsförteckning Inledning... 1 Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård... 1 Den

Läs mer

Sammanfattning av Samverkansdialogen

Sammanfattning av Samverkansdialogen Sammanfattning av Samverkansdialogen In- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård 2019-04-10 Lena Arvidsson, processledare SAMLA Målsättning med samverkan vid in och utskrivning från sluten hälso-

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län -09-10 Kommunikationsplan Införandet av Lagen om trygg och effektiv utskrivning från slutenvård

Läs mer

Så här samverkar vi kring målgruppen i Västra Götaland Malin Camper Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR

Så här samverkar vi kring målgruppen i Västra Götaland Malin Camper Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR Så här samverkar vi kring målgruppen i Västra Götaland 2017-10-12 Malin Camper Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR 5 områden för samverkan på länsnivå Hälso- och sjukvårdsavtal samt Överenskommelse

Läs mer

HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM:

HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM: HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM: 2014-04-11 NÄRVÅRDSSAMVERKAN SÖDRA ÄLVSBORG VERKSAMHETSPLAN 2014 Verksamhetsplan 2014 Närvårdssamverkan Södra

Läs mer

Patientens rätt till fast vårdkontakt verksamhetschefens ansvar för patientens trygghet, kontinuitet och samordning

Patientens rätt till fast vårdkontakt verksamhetschefens ansvar för patientens trygghet, kontinuitet och samordning Meddelandeblad Mottagare: Kommuner: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS, Landsting: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, tandvård

Läs mer

Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal. Årsberättelse 2015

Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal. Årsberättelse 2015 Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal Årsberättelse 2015 Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal Uppdrag Den delregionala ledningsgruppens uppdrag är att kontinuerligt och enligt Västbus

Läs mer

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning MISSIV 2015-08-28 RJL 2015/1138 Kommunalt forum Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och kommun överlämnar bilagd

Läs mer

Lyckas med SIP-mötet. - Samordnad individuell plan. 26/11/2018 Anette Ståhl och Fanny Eklund

Lyckas med SIP-mötet. - Samordnad individuell plan. 26/11/2018 Anette Ståhl och Fanny Eklund Lyckas med SIP-mötet - Samordnad individuell plan Vilka är vi? Anette Ståhl Socionom Kurator Barnsamordnare Handledare Psykiatri Sydväst Stockholms läns landsting Fanny Eklund Socionom SIP-samordnare Kungsholmen

Läs mer

Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg

Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg Malin Camper Kunskapscentrum för psykisk hälsa i VGR 2016-11-25 Överblick kring vad som sker på länsnivå Samverkan i Västra Götaland: från LiSA-gruppen till Vårdsamverkan

Läs mer

Rapport om arbetet för en ny struktur för samverkan i Västra Götaland mellan kommuner och Västra Götalandsregionen.

Rapport om arbetet för en ny struktur för samverkan i Västra Götaland mellan kommuner och Västra Götalandsregionen. Rapport om arbetet för en ny struktur för samverkan i Västra Götaland mellan kommuner och Västra Götalandsregionen. Bakgrund I maj 2014 påbörjades en utvärdering av ledningsstrukturen för samverkan mellan

Läs mer

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Tjänsteställe/handläggare Datum Dnr Sidnr Motala kommun 2017-06-09 1 (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Minnesanteckningar från StyrgruppVäster, SVä Tid: Onsdagen den 7 juni 2017 kl 13.30-16.00

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen

Överenskommelse mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen Överenskommelse mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen Samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Datum: 2018-10-26 Jeanette Andersson, processledare Västkom Lena Arvidsson,

Läs mer

Minnesanteckningar från Operativ LedningsGruppen(OLG) västra Skaraborg Plats: Bokhållarrummet, Lidbeckska huset, Lidköping

Minnesanteckningar från Operativ LedningsGruppen(OLG) västra Skaraborg Plats: Bokhållarrummet, Lidbeckska huset, Lidköping 1 Minnesanteckningar från Operativ LedningsGruppen(OLG) västra Skaraborg 180202 Plats: Bokhållarrummet, Lidbeckska huset, Lidköping Närvarande: Sven-Ove Andersson, Eva Thimfors, Karin Utbo, Pernilla Magnusson,

Läs mer

Västbus regionala styrgrupp. Årsberättelse 2013

Västbus regionala styrgrupp. Årsberättelse 2013 Västbus regionala styrgrupp Årsberättelse 2013 Västbus regionala styrgrupp Uppdrag Den regionala styrgruppens uppdrag är att vara en sammanhållande funktion i Västra Götaland avseende utveckling och implementering

Läs mer

SIP Hur svårt kan det vara?! Rapport från projekt Uppföljning av samverkan och processer när (bl.a.) SIP tillämpas 26 april 2019

SIP Hur svårt kan det vara?! Rapport från projekt Uppföljning av samverkan och processer när (bl.a.) SIP tillämpas 26 april 2019 SIP Hur svårt kan det vara?! Rapport från projekt Uppföljning av samverkan och processer när (bl.a.) SIP tillämpas 26 april 2019 Uppdraget Region Uppsala och kommunerna i länet önskar generellt förbättra

Läs mer

Vårdsamverkan Skaraborg

Vårdsamverkan Skaraborg Vårdsamverkan Skaraborg Organisation Stödstrukturer Lärande nätverk 2017-12-14 Skaraborg Ett delområde i Västra Götaland Invånare: 264 000 Kommuner: 15 Sjukhus: 4 Vårdcentraler: 33 (20 offentliga, 13 privata)

Läs mer

Vuxenpsykiatrin finns de med i de lokala Västbusgrupperna? Svar: Vuxenpsykiatrin finns inte med i lokala Västbusgrupper. Det gäller hela regionen.

Vuxenpsykiatrin finns de med i de lokala Västbusgrupperna? Svar: Vuxenpsykiatrin finns inte med i lokala Västbusgrupper. Det gäller hela regionen. BUP efterfrågar en regional utbildning med uppföljningar som ska vara obligatoriska för våra familjehem. Svar: Socialstyrelsen har under år 2013 anordnat en utbildning för familjehemsutbildare med utgångspunkt

Läs mer

UNGDOMSLOTSAR TILL PSYKIATRI

UNGDOMSLOTSAR TILL PSYKIATRI Förslag om UNGDOMSLOTSAR TILL PSYKIATRI Projekt för utvecklad samverkan kring unga vuxna med allvarlig psykisk ohälsa i Göteborg 2015-02-10 2015-02-06 Styrgruppen för projektet Ordförande Lena Säljö, Göteborgs

Läs mer

Idag. Temagrupp barn och unga, frågor att diskutera. Kommun och sjukvård, Samverkan i Göteborgsområdet organisering, struktur och uppdrag

Idag. Temagrupp barn och unga, frågor att diskutera. Kommun och sjukvård, Samverkan i Göteborgsområdet organisering, struktur och uppdrag Idag Kommun och sjukvård, Samverkan i Göteborgsområdet organisering, struktur och uppdrag Temagrupp barn och unga, frågor att diskutera www.vardsamverkan.se/goteborgsomradet LGS Temagrupper NOSAM Samverkan

Läs mer

Minnesanteckningar

Minnesanteckningar Minnesanteckningar 170208 1. Inledning Vi hälsar Malin Nilsson välkommen. Malin är från 170220 verksamhetschef för psykiatrin i Skaraborg. Mötets punkter får en annan ordningsföljd än i utsänd dagordning.

Läs mer

Västbus riktlinjer organisation och uppdrag inom LGSområdet

Västbus riktlinjer organisation och uppdrag inom LGSområdet Västbus riktlinjer organisation och uppdrag inom LGSområdet Fastställd av delregional styrgrupp för Västbus inom LGS 2013-12-05 Vi samverkar i LGS-området Bakgrund Målgruppen för Västbus är barn och unga

Läs mer

Trygg och säker utskrivning i Skaraborg. Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Trygg och säker utskrivning i Skaraborg. Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Trygg och säker utskrivning i Skaraborg Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Rapport till styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg 13 september 2017 Malin Swärd, medicinskt

Läs mer

Lokal överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa mellan Piteå kommun och Piteå närsjukvårdsområde 2015 2017

Lokal överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa mellan Piteå kommun och Piteå närsjukvårdsområde 2015 2017 Lokal överenskommelse om samarbete inom området psykisk ohälsa mellan Piteå kommun och Piteå närsjukvårdsområde 2015 2017 Norrbottens läns landsting och Norrbottens 14 kommuner har sedan 2013/2014 gemensamma

Läs mer

Vet den ena handen vad den andra gör? Lokalt råd för psykisk ohälsa- ett sätt att bry sig tillsammans.

Vet den ena handen vad den andra gör? Lokalt råd för psykisk ohälsa- ett sätt att bry sig tillsammans. Vet den ena handen vad den andra gör? Lokalt råd för psykisk ohälsa- ett sätt att bry sig tillsammans. SamKom Ett Miltonprojekt i Södra Älvsborg 10 kommuner Primärvården i Södra Älvsborg Brukarorganisationer

Läs mer

Minnesanteckningar för Samverkansgrupp Vuxna Psykiatri och missbruk

Minnesanteckningar för Samverkansgrupp Vuxna Psykiatri och missbruk 1 Minnesanteckningar för Samverkansgrupp Vuxna Psykiatri och missbruk 2018-10-15 1. Mötets öppnande 2. Presentationsrunda Vi välkomnar Rose-Marie Sandberg, verksamhetschef för Vuxenpsykiatrin SKAS, sedan

Läs mer

Uppföljning av HS-avtalet

Uppföljning av HS-avtalet Uppföljning av HS-avtalet Anna Häger Glenngård och Mattias Haraldsson KEFU, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet Hotell Öresund, Landskrona, 6 december 2017 Ett uppföljningsuppdrag i tre delar Del A,

Läs mer

Samverkansrutin för landsting och kommun

Samverkansrutin för landsting och kommun Omvårdnadsförvaltningen 2015-09-03 Samverkansrutin för landsting och kommun Samordnad Individuell Plan (SIP) Inledning Sedan 1 januari 2010 finns i 2 kap. 7 Socialtjänstlagen och i 3 f Hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Med start

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Med start Datum: 2016-02-03 Handläggare: Ann-Katrin Schutz Koncernkontoret Elisabeth Jonsson Boråsregionen Närvårdssamverkan Södra Älvsborg 2016-2018 Med start 2016-04-01 Mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna

Läs mer

Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning UTDRAG 1 (1) Sammanträdesdatum 2013-10-22 Socialnämnden 195 Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning Dnr SN 2012/0684 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad

Läs mer

Barn och unga, med psykisk ohälsa och dess vårdnadshavare ska erbjudas tidiga och samordnade insatser samt optimal hantering på rätt nivå.

Barn och unga, med psykisk ohälsa och dess vårdnadshavare ska erbjudas tidiga och samordnade insatser samt optimal hantering på rätt nivå. Upprättat av Utfärdsdatum Sida 1 av 7 SIMBA- teamen inom ramen för SIMBA-modellen för tidiga och samordnade insatser för barn och unga med psykisk ohälsa Inledning För att på bästa sätt ge barn, unga och

Läs mer

Beredningen Psykiatri Minnesanteckningar

Beredningen Psykiatri Minnesanteckningar Beredningen Psykiatri Minnesanteckningar 2009-05-15 Tid: Tisdag den 10 mars 2009, kl. 9.00-12.00 Plats: NÄL, Trollhättan Lars Alverbratt Gunilla Bexelius Pär Levander (sekr.) Lars Helldin (ordf.) Margaretha

Läs mer

Protokoll från lokal ledningsgrupp den 14 december 2017

Protokoll från lokal ledningsgrupp den 14 december 2017 Protokoll från lokal ledningsgrupp den 14 december 2017 Tid: 13.30-16.00 Plats: Solgårdsrummet, Gudarpsgården Tranemo Omfattning: 49-62 2017 Närvarande Sonja Nilsson Närhälsan Tranemo Ulrik Edvinsson Tranehälsan

Läs mer

Det är barns och ungas behov som ska stå i centrum - detta behöver alla hjälpas åt att bevaka.

Det är barns och ungas behov som ska stå i centrum - detta behöver alla hjälpas åt att bevaka. VÄSTBUS PÅ VÄSTRA HISINGEN - SAMVERKAN FÖR BARN OCH UNGAS BÄSTA Sammanfattning om Västbus Vad och för vem? Västbus är en överenskommelse med riktlinjer om samverkan för barn och unga, 0-20 år, med sammansatt

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan Handlingsplan 2012-2013 Närvårdsområde: Mark Datum: 2012-11-01 Utgåva nr: 1.3 Äldre multisjuka multisviktande Ökad kunskap om varandras verksamheter Fax-möten Sammankallande rullande Möten med verksamhetschefer

Läs mer

Arbetsordning för Partsgemensamt forum 2018

Arbetsordning för Partsgemensamt forum 2018 1 (8) FÖRSLAG Datum 2018-01-10 Arbetsordning för Partsgemensamt forum 2018 Partsgemensamt forums uppdrag I propositionen (2009/10:55) om en politik för det civila samhället finns följande direktiv om Partsgemensamt

Läs mer

Malin Camper Kunskapscentrum för psykisk hälsa i VGR

Malin Camper Kunskapscentrum för psykisk hälsa i VGR Överenskommelse om samarbete mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland kring personer med psykisk funktionsnedsättning och personer med missbruk 2016 10 11 Malin Camper Kunskapscentrum

Läs mer

PRIO - analys och handlingsplan

PRIO - analys och handlingsplan Protokoll Sammanträdesdatum 2015-09-03 Sida 13(25) Socialnämndens arbetsutskott Sn/2015:240 SNau 102 PRIO - analys och handlingsplan Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden tackar för informationen

Läs mer

NOSAM Angered. Årsrapport Sammanfattning och analys. Mål, aktivitet och utfall. Hur blev utfallet 2016?

NOSAM Angered. Årsrapport Sammanfattning och analys. Mål, aktivitet och utfall. Hur blev utfallet 2016? NOSAM Angered Årsrapport 2016 Datum: 2017-01-10 Sammanfattning och analys Under året har NOSAM Angered arbetat samlat i samverkan kring frågan om tydligare och enklare ingång i skolan och övriga samhället

Läs mer

Lokal närsjukvårdsgrupp Barn och unga

Lokal närsjukvårdsgrupp Barn och unga Uppdrag lokal närsjukvårdsgrupp barn och unga 1 (9) Dnr: nr Rev 2019-01-30 Lokal närsjukvårdsgrupp Barn och unga Bakgrund Vårdsamverkan Fyrbodal som geografiskt omfattar 15 kommuner hade tidigare fyra

Läs mer

Minnesanteckning Färgelanda, , Närhälsan, konferensrum, Färgelanda. 8:00-11:00 Personer med sammansatta behov av vård och omsorg

Minnesanteckning Färgelanda, , Närhälsan, konferensrum, Färgelanda. 8:00-11:00 Personer med sammansatta behov av vård och omsorg Minnesanteckning Färgelanda, 2016-09-21, 8.00-16.30 Närhälsan, konferensrum, Färgelanda 8:00-11:00 Personer med sammansatta behov av vård och omsorg Irene Svenningsson(chef VC), Anne Lundström(chef rehab

Läs mer

Planeringsdag. Grand hotell Alingsås

Planeringsdag. Grand hotell Alingsås Planeringsdag Grand hotell Alingsås 2018-10-11 Politisk samrådsgrupp Nuläge Samverkansstruktur Samordningsgrupp AU Utvecklingsgrupp Barn och unga Utvecklingsgrupp Psykisk hälsa och missbruk Utvecklingsgrupp

Läs mer

Kommunikationsstrategi. Antagen av Ledningsgruppen Vuxna

Kommunikationsstrategi. Antagen av Ledningsgruppen Vuxna Kommunikationsstrategi Antagen av Ledningsgruppen Vuxna 2016-04-25 Innehållsförteckning Kommunikationsstrategi för Vårdsamverkan Fyrbodal... 2 Mål... 2 Strategi... 2 Målgrupp... 3 Kanaler... 3 1 Kommunikationsstrategi

Läs mer

Ärende 5 - Sammanfattning av genomförda dialoger. Rapport från dialogerna Hälso och sjukvårdsstrategin

Ärende 5 - Sammanfattning av genomförda dialoger. Rapport från dialogerna Hälso och sjukvårdsstrategin Ärende 5 - Sammanfattning av genomförda dialoger Rapport från dialogerna Hälso och sjukvårdsstrategin Uppdrag från regionstyrelsen till lokala nämnder De lokala nämnderna ska under mars och/eller april

Läs mer

GR FH-nätverket. GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

GR FH-nätverket.  GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Förslag till överenskommelse och riktlinje mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård GR 2017-09-08 FH-nätverket Överenskommelsen....ska

Läs mer

Projekt samsjuklighet

Projekt samsjuklighet Projekt samsjuklighet Projektets mål Kommunerna, psykiatrin och primärvården ska i samverkan arbeta för målgruppen personer med psykisk störning/sjukdom och ett samtidigt missbruk tas om hand inom ramen

Läs mer

Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade

Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade Revisionsrapport* Uppföljning avseende granskning av Samverkan mellan kommun och landsting avseende vården av psykiskt funktionshindrade Bollnäs Kommun Februari 2007 Margaretha Larsson *connectedthinking

Läs mer

Uppdrag nytt processråd

Uppdrag nytt processråd Uppdrag nytt processråd Processråd för Samverkan vid utskrivning från sluten Hälso-och sjukvård samt Samordnad Individuell Plan (SIP) Länsledning 180608 Anna Eriksson, Ingrid Åsberg Bakgrund Regionen och

Läs mer

Vi verkar för ökad delaktighet i vård och stöd.

Vi verkar för ökad delaktighet i vård och stöd. Vi verkar för ökad delaktighet i vård och stöd. Brukarinflytande medborgarnas möjlighet att som användare av offentlig service påverka tjänsternas utformning och kvalitet. Brukarinflytande på tre nivåer

Läs mer

Samverkan i Göteborgsområdet LGS Temagrupper NOSAM

Samverkan i Göteborgsområdet LGS Temagrupper NOSAM Samverkan i Göteborgsområdet LGS Temagrupper NOSAM 2018-2019 www.vardsamverkan.se/goteborgsomradet Samverkan mellan kommun och sjukvård för den enskildes bästa Samverkan En skyldighet Krav på samverkan

Läs mer