Ordföranden samt Lars Fagerström

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ordföranden samt Lars Fagerström"

Transkript

1 Protokoll Nr 8 Sammanträdesdatum Sammanträdestid Kommunstyrelsen Närvarande Ledamöter Mari-Louise Wernersson (C), ordförande Jan Dickens (S), 2:e vice ordförande Claës-L Ljung (M), 1:e vice ordförande Ingemar Johansson (C) Björn Jönsson (S) Christer Norrman (M) Per Svensson (S) Daniel Bernhardt (KD) Marcelle Farjallah (S) Lars Fagerström (FP) Lennart Torstensson (S) Stig Agnåker (C) Tjänstgörande ersättare Ersättare Åke Jansson (M) istället för Herman Fältström (M) Gustav Skyggeson (C) Johny Kronwall (V) Per-Gunnar Andersson (S) Lena Berglund (MP) Monika Bréti (S) Övriga förtroendevalda - Tjänstemän Henrik Lundahl, kanslichef Rolf Landholm, kommunchef Paulina Claesson, controller, 168 Katarina Löfberg, controller, 168 Tor Jacobsen, enhetschef, 180 Peter Axelsson, personalchef, 192 Paragrafer Justering Ordföranden samt Lars Fagerström

2 Underskrifter Sekreterare... Henrik Lundahl Ordförande... Mari-Louise Wernersson Justerare... Lars Fagerström Protokollet justerat och anslaget Underskrift... Henrik Lundahl 2 (48)

3 167 Ändring och tillägg till exploateringsavtal med Kärnhem rörande Skrea 9:26 och Skrea 14:8. (AU 185) KS KF Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta 1 Godkänna förslag till ändring och tillägg till exploateringsavtal med Kärnhem Bostadsproduktion AB avseende förlängning av option av förvärv av tomter inom detaljplan för del av Skrea 14:8 m fl. sunderlag Stadsbyggnadskontorets yttrande daterat Kartbilaga Förslag till ändring och tillägg till exploateringsavtal (nr 190) upprättat av stadsbyggnadskontoret och undertecknat av Kärnhem Befintligt exploateringsavtal (nr 190) avseende exploatering och markanvisning inom detaljplan för del av Skrea 14:8 m fl tecknat under 2011 Efter beslut i ksau har tilläggsavtalet reviderats i enlighet med beslutet. Det reviderade avtalet som undertecknats av Kärnhem reglerar nu enbart förlängning av optionen och när kvarvarande anläggningsarbeten ska vara färdigställda samt att Kärnhem Bostadsproduktion AB övertar exploateringsavtalets förpliktelser och åtaganden. Sammanfattningen nedan avser således beskrivning av ärendet inför beslut i ksau Mellan kommunen och Kärnhem Halland AB finns ett tecknat exploateringsavtal (nr 190) för ett område inom detaljplan för Skrea 14:8 m fl. Avtalet godkändes av kommunfullmäktige Området är beläget i den nordvästra delen av planområdet i förlängningen av Ängslyckevägen. Genom exploateringsavtalet ges Kärnhem en option av förvärv av kvartersmarken inom området under en period av två år från detaljplanens laga kraftvinnande. Kärnhem har under perioden förvärvat det mittersta kvarteret vilket bebyggts med 15 stycken småhus i bostadsrättsform. I försäljningsbeslutet togs även beslut om förlängning av optionen till och med Därefter har Kärnhem förvärvat tre tomter för styckehus under 2013 varav ett har bebyggts och två återstår till försäljning. 3 (48)

4 Då intresset för kvarvarande tomter för närvarande är något svagt aviserar Kärnhem att de önskar ytterligare förlängningen av optionstiden. De önskar även att byggplikten tas bort för att möjliggöra försäljning till privatpersoner som önskar bygga en annan typ av hus än vad Kärnhem kan erbjuda. Stadsbyggnadskontoret har ställts sig positiv till Kärnhems förfrågan och tagit fram ett förslag på avtal rörande ändring och tillägg till exploateringsavtalet. Tillägget reglerar att optionstiden förlängs till och med samt att kommunen medger att byggplikten tas bort samt att vidareförsäljning får ske. Vid avrop av optionen skall dock samtliga tomter inom ett kvarter försäljas samtidigt. Vad det gäller kvarvarande åtagande vad det gäller utbyggnad av gator, gc-vägar och övriga anläggningar på allmän plats mark så reglerar tillägget att anläggningsarbetena ska vara färdigställda senast men att toppbeläggning på gatan kan avvakta till det att tomterna är bebyggda. Samtliga arbeten skall dock vara färdigställda och slutbesiktigade senast I övrigt så gäller exploateringsavtalet (nr 190) på oförändrad grund. Parterna är dock genom tilläggsavtalet överens om att Kärnhem Bostadsproduktion AB övertar exploateringsavtalets förpliktelser och åtaganden då det bolag som ursprungligen tecknade avtalet, Kärnhem Halland AB, har upphört. Tilläggsavtalet är undertecknat av Kärnhem Bostadsproduktion AB den 15 april Ekonomi Ändringen och tillägget till avtalet medför ingen ändring av det ekonomiska utfallet för kommunen. 4 (48)

5 168 Uppdragsredovisning översyn av kommunens investeringsprocess. (AU 188) KS KF Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta 1 Anteckna att uppdraget översyn av kommunens investeringsprocess är redovisat. 2 Anta principer för prioritering av investeringsprojekt med tillägg att även investeringar som är ekonomiskt lönsamma för kommunen ska ingå i gruppen Hög prioritet 1. sunderlag Strategienhetens tjänsteskrivelse Uppdragsredovisning översyn av kommunens investeringsprocess, , reviderat Kommunstyrelsen beslut , 5 I samband med budget 2014 lämnade kommunfullmäktige i uppdrag till kommunstyrelseförvaltningen att göra en översyn av kommunens investeringsprocess. Syftet är att visa hur en princip för prioritering av investeringsprojekt kan göras, att i budget visa investeringarnas ekonomiska konsekvenser på lång sikt, samt göra en jämförelse med andra kommuners investeringsprocesser och investeringsvolymer. Strategienheten har tagit fram ett förslag på hur man i budgetarbetet kan märka varje investeringsförslag med vad det är för typ av investering, samt vilken prioritet den har på en skala 1-3. Denna kategorisering ska främst användas i budgetarbetet, men även i viss mån då prioriteringar behöver göras under löpande år. Vidare föreslås att man under budgetarbetet gör en avstämning med stadsbyggnadskontoret för att fastställa att föreslagen investeringsplan är realistisk ur genomförandesynpunkt. En jämförelse med andra kommuner har gjorts avseende investeringsprocess, investeringsvolym samt förhållande mellan investeringsutfall och investeringsbudget. Resultatet visar att kommunens investeringsprocess i stort liknar den i jämförda kommuner. Det konstateras även att investeringsbudgeten ligger på en likartad nivå som för andra liknande kommuner, men att Falkenbergs kommun har en högre andel utförda investeringar, än snittet för övriga kommuner i jämförelsen. Ekonomi et i sig påverkar inte kommunens ekonomi. 5 (48)

6 Övervägande Det finns idag inga principer för hur investeringsprojekt skall prioriteras, vare sig under budgetarbete eller under löpande år. Detta försvårar budgetberedningens arbete samt prioritering av projekt inom investeringsplan, då någon förutsättning ändras så att projekt ej kan genomföras i den takt som planen anger. 6 (48)

7 169 Reviderade principer för investeringsprocessen med anledning av bildandet av kost- och städservice. (AU 189) KS Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Anta reviderade principer för investeringsprocessen. sunderlag Reviderade principer för investeringsprocessen, Kommunstyrelsens arbetsutskott, I kommunstyrelsens arbetsutskott behandlades ärendet beställning av investeringsprojektet tillbyggnad kök och matsal Långåsskolan, ksau Då konstaterades att kommunens gällande principer för investeringsprocessen ej är anpassade till kommunens förändrade organisatoriska förutsättningar i samband med bildandet av kost- och städservice. Kommunstyrelseförvaltningen fick då i uppdrag att revidera dessa principer. Förslaget innebär en uppdaterad version av Principer för investeringsprocessen, där dokumentet innehåller ett avsnitt för hur investeringsprocessen vid ny/till/ombyggnad av kök ska gå till. Skillnaden ligger främst i att inte bara facknämnd (dvs kommunstyrelsen i egenskap av facknämnd för kost- och städservice) ska vara delaktig i processen, utan även andra berörda nämnder (barn- och utbildningsnämnden eller socialnämnden). I samband med detta görs även några mindre ändringar och tillägg i dokumentet, bl.a. ett tillägg avseende principer för prioritering av investeringar. Detta grundas på kommunstyrelseförvaltningens förslag som presenterats i Uppdragsredovisning översyn av kommunens investeringsprocess. I beslutsunderlaget Reviderade principer för investeringsprocessen är samtliga ändringar och tillägg gulmarkerade. Ekonomi et i sig påverkar inte kommunens ekonomi. 7 (48)

8 Övervägande Vid behandling av ärendet beställning av investeringsprojektet tillbyggnad kök och matsal Långåsskolan i kommunstyrelsens arbetsutskott , framkom att gällande principer för investeringsprocessen ej är applicerbara då det gäller ny/till/ombyggnad av kök. Även om det är kommunstyrelsen (i egenskap av facknämnd för kost- och städservice) som ansvarar för beställning av investeringsprojekt gällande kök, så är andra nämnder i hög grad berörda av investeringsprojektet, och måste således ges chans att påverka och yttra sig angående projekten i ett tidigt stadie i investeringsprocessen. 8 (48)

9 170 Privat finansiering av delar av Falkenbergs arena. (AU 190) KS Kommunstyrelsen beslutar 1. Uttala att det finns möjlighet för berörda föreningar, Falkenbergs FF och IF Böljan, att i egen regi driva insamling. 2. Rekommendera berörda föreningar att i egen regi sälja byggplåtar för kompletterande insatser på det sätt som förekommer inom t e x ishockeyn. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Uttala att det finns möjlighet för berörda föreningar, Falkenbergs FF och IF Böljan, att i egen regi driva insamling om intresse finns. sunderlag Kommunstyrelsens arbetsutskott På kommunstyrelsens arbetsutskott 29 oktober 2013 väckte Jan Dickens (S) ärendet om att företag och privatpersoner skall ges tillfälle att delta i finansiering av arena på Kristineslätt. Detta efter ett förslag från en privatperson. Vid sammanträdet fick kommunstyrelseförvaltningen i uppdrag att redovisa hur företag och privatpersoner ska ges möjlighet att delta i finansiering av arena på Kristineslätt. Ekonomi Kostnader för att administrera en insamling är svåra att uppskatta utan att ha svar på de ställningstaganden som presenteras under Övervägande. Troligt är att resurser skulle krävas både i form av personal och någon form av verksamhetssystem. Övervägande Erfarenheter från andra Det finns exempel från andra delar av Sverige där kommunerna har gått in och bidragit i byggen av elitarenor. I Östersund har till exempel kommunens arenabolag, som ägs av både Östersunds kommun och föreningen Östersunds Fotbollsklubb, fått in och finansierat LED-skärmar till arenan. Men att involvera invånare i finansiering av nya arenor är en ovanlig metod och kanslienheten har inte stött på något bra exempel där något sådant har genomförts. 9 (48)

10 Däremot finns det exempel på kommuner i vilka privatpersoner och företag har varit med och finansierat andra typer av byggnationer. I Sölvesborg och i Kristianstad har badbryggor finansierats eller delfinansierats på detta sätt. Insamlingen har i båda fall skötts av initiativtagande föreningar i samarbete med kommunerna. Men även här har kanslienheten upplevt det som svårt att hitta bra exempel eftersom den typen av finansiering är ovanlig och eftersom det i flera tillfrågade kommuner inte finns något minne av processen. Detta hänger till viss del ihop med att det har varit föreningar som främst drivit arbetet. Betänkligheter kring privat delfinansiering Kanslienheten har sett över hur privat delfinansiering kan gå till och vilka ställningstaganden som skulle behöva tas. I grunden är idén om privat delfinansiering bra och det finns argument varför det skulle vara en bra metod att använda för Falkenbergs arena, inte minst för att det skulle vara ett sätt att försöka använda annat än enbart skattepengar för finansieringen. Det skulle även vara en god chans för individer att direkt stödja Falkenbergs FF och IF Böljan och den lokala idrotten. Men samtidigt väcks många frågor om hur en sådan privat delfinansiering skulle gå till. Följande ställningstaganden skulle behöva göras för att organisera insamlingen: - Vad ska insamlade bidrag användas till? Ett första ställningstagande bör göras om den privata delfinansieringen endast ska vara ekonomisk eller om det ska gå att bidra även på andra sätt. Alternativ skulle till exempel kunna vara att företag sponsrar genom att bidra med material och arbetsinsats. I Borås sponsrade en målarfirma Borås arena genom att måla omklädningsrummen. Sett till ekonomiska bidrag finns flera sätt att använda dessa bidrag på. Bidrag kan ges för en bestämd sak som redan är planerad att finnas på arenan, men där bidragen blir ett sätt att få lite tillbaka på den investering som är gjord. Alternativet till detta är att samla bidrag till något som helt finansieras genom bidrag. Ett ytterligare sätt skulle kunna vara att ge givaren flera alternativ att välja på, främst inventarier, till exempel mikrofon till högtalarsystemet eller fotbollar. Slutligen skulle det även vara en möjlighet att alla bidrag från privat delfinansiering gick till en pott som kan täcka de behov som finns för stunden. - Vem som ska kunna lämna bidrag Privatpersoner och företag skulle båda kunna bidra, alternativt bara en av kategorierna. Valet beror på hur de insamlade bidragen ska användas och vilka behov av finansiering som det finns behov av. Om båda grupper skulle kunna bidra krävs det ett ställningstagande om de ska kunna bidra på samma sätt eller genom två parallella processer. - Bidragets storlek Ska bidraget vara samma för alla eller ska det gå att lämna bidrag i flera storlekar? Ska olika stora bidrag värderas och visas på olika sätt? 10 (48)

11 - Under vilken tidsperiod ska insamlingen ske? Insamling kan ske under en begränsad tid eller löpande under en längre period beroende på hur bidrag från den privata delfinansieringen ska användas. - Hur ska ett lämnat bidrag visas upp? De två huvudsakliga sätten att visa upp givaren är genom att: Namnmärka det föremål eller del av byggnaden som bidragen gått till. Detta fungerar om bidragen går till, till exempel, stolar eller annan inredning. Det kan även fungera genom att namnge givarna på en vägg eller likande om bidragen inte gått till ett konkret föremål. Alternativet skulle vara att offentliggöra givarna i ett särskilt sammanhang, läsa upp namnen under en invigning, publicera namnen på hemsidor eller i tidningar, nyhetsblad och reklam. Det kan även göras i mer permanent form i form av en bok eller likanden. Skillnaden mot förstnämnda förslag ovan är att givarnas namn inte fysiskt blir en del av arenan och dess utrustning. Det kan konstateras att oavsett vilka ställningstaganden som görs kring hur privat delfinansiering ska gå till så kommer det att krävas administration och resurser för att arbeta med det. Det är viktigt att en insamling görs på ett grundligt och väl genomtänkt sätt eftersom en insamling skulle bli en fråga om förtroende från dem som ger. Förutom diverse frågetecken om hur insamlingen ska gå till så ställer sig kanslienheten frågande till om det är kommunens roll att driva en sådan insamling som lyfts fram i förslaget. Om insamling ska genomföras bör detta göras av föreningarna Falkenbergs FF och IF Böljan. Därför borde förslaget om privat finansiering delar av arenan överlämnas till Falkenbergs FF och IF Böljan att, vid intresse, utarbeta ett förslag på hur detta skulle kunna gå till. Yrkande och beslut Jan Dickens (S) yrkar på följande tillägg: Rekommendera berörda föreningar att i egen regi sälja byggplåtar för kompletterande insatser på det sätt som förekommer inom t e x ishockeyn. Ordföranden ställer proposition på yrkandet och finner det antaget. Ingemar Johansson (C) yrkar att om intresse finns stryks från första beslutssatsen. Ordföranden ställer proposition på yrkandet och finner det antaget. 11 (48)

12 171 Revisionsberättelse och årsredovisning för Stiftelsen Svenstorpsgåvan för räkenskapsåret (AU 191) KS KF Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta 1 Styrelsen för Stiftelsen Svenstorpsgåvan skall lämnas ansvarsfrihet för 2013 års verksamhet. 2 Anteckna redovisningen till protokollet i övrigt. sunderlag Årsredovisning för räkenskapsåret Stiftelsens revisorer har granskat räkenskaper och viktigare beslut samt styrelsens förvaltning i Anders Johanssons, Svenstorp, Stiftelse Svenstorpsgåvan för år Enligt dessa har årsredovisningen upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och ger en rättvisande bild av stiftelsens resultat och ställning i enlighet med god redovisningssed. Styrelsen har enligt revisionen handlat i enlighet med gällande lagstiftning. Enligt stiftelsens stadgar är det kommunfullmäktige som prövar frågan om ansvarsfrihet. Ekonomi Förslaget påverkar inte kommunens ekonomi. Övervägande Styrelsen beviljas ansvarsfrihet. 12 (48)

13 172 Motion om möjlighet till avfallssortering på allmänna platser. (AU 192) KS KF Kommunstyrelsen tillstyrker kommunfullmäktige besluta 1 Uttala sig positivt till kultur- och fritidsnämndens initiativ att genomföra försöksverksamhet och uppmana tekniska nämnden att göra liknande försök på lämpliga platser under Berörda nämnder ska till budgetberedningen återkomma med förslag till mer generellt införande av möjlighet till avfallssortering på allmänna platser med kostnadsberäkning. 3 Motionen ska därmed anses bifallen. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta 1 Uttala sig positivt till kultur- och fritidsnämndens initiativ att genomföra försöksverksamhet och uppmana tekniska nämnden att för egen del göra liknande försök på ett par centralt valda platser, inom budgetram. 2 Berörda nämnder ska i budgetberedningen återkomma med tydligare kostnadsangivelser. 3 Motionen ska därmed anses bifallen. sunderlag Motion av Jan Dickens (S) Yttrande från kultur- och fritidsnämnden , 36 Tekniska nämndens yttrande , 29 Motionären vill att kommunstyrelsen ska få uppdraget att lämna förslag om utplacering av behållare för sortering av avfall på allmänna platser i kommunen. Motionären anser att det även på allmänna platser borde finnas möjlighet för innevånare och besökare att sortera avfall; inte minst vid platser med många besökare, t e x vid stränder (sommartid), vid Vallarna, torgen och de mest frekventerade gatorna. Motionären menar att möjligheten finns på allt fler platser i svenska kommuner. Kanslienheten har begärt in yttrande från kultur- och fritidsnämnden och tekniska nämnden. 13 (48)

14 Kultur- och fritidsnämnden anför i korthet: Nämnden beslutar att under sommaren 2014 placera ut sopkärl med sorteringsmöjlighet vid Vallarna och Skateparken. Blir detta försök lyckat kommer frågan lyftas i budgetarbetet. Tekniska nämnden anför i korthet: Projektet innebär att kommunen kommer att få svara för smärre investeringskostnader i samband med inköp av sorteringskärl och för ökade kostnader av insamling av avfall. I nuläget kan inte de årliga kostnadsökningarna beräknas. Tekniska nämnden tillstyrker motionen under förutsättning att budgetförstärkning för ökade kostnader erhålls. Ekonomi Nämnderna redogör inte för vilka kostnadsökningar en förbättrad sopsortering kan komma att medföra, men kultur- och fritidsnämnden anger att en sådan beräkning kan göras till kommande budgetberedning, om försöksverksamheten faller väl ut. Övervägande Falkenbergs kommun har status som miljökommun, vilket redan anges i visionen om en hållbar framtid och i åtskilliga andra miljösatsningar och beslut. Sortering av avfall är förstås en viktig del i minska människans miljöpåverkan. De nämnder som har ansvar att hantera dessa frågor bör kunna arbeta för att på sikt genomföra motionens intentioner. Innan dess att åtgärden är fullt kostnadsberäknad bör uppdrag kunna lämnas att testa effekterna av denna sortering på väl valda platser, vilket också kultur- och fritidsnämnden tagit initiativ till, vilket kommunstyrelseförvaltningen ser som positivt. Därefter får nämnderna tydligare ange de ekonomiska konsekvenserna för ställningstagande i samband med budgetarbetet. Med detta bör motionen kunna anses behandlad. Yrkande och beslut Jan Dickens (S) yrkar att beslutet förtydligas enligt nedan: 1 Uttala sig positivt till kultur- och fritidsnämndens initiativ att genomföra försöksverksamhet och uppmana tekniska nämnden att göra liknande försök på lämpliga platser under Berörda nämnder ska till budgetberedningen återkomma med förslag till mer generellt införande av möjlighet till avfallssortering på allmänna platser med kostnadsberäkning. 3 Motionen ska därmed anses bifallen. I yrkandet instämmer Mari-Louise Wernersson (C). 14 (48)

15 173 Motion om att MRSA-fritt kött ska införas i kravspecifikationen vid upphandling. (AU 193). KS KF Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta 1 Till motionären överlämna yttranden från kost- och städenheten, samt upphandlingsavdelningen. 2 Som ytterligare information till motionären överlämna kommunstyrelsens beslut från Inköp av MRSA-fritt kött i kommunen. 3 Därmed anse motionen bifallen. sunderlag Monica Hansson (C), Motion om att MRSA-fritt kött sak införas i kravspecifikationen vid upphandling Yttrande från Kost- och städservice Yttrande från Kanslienheten/upphandlingsavdelningen Kommunstyrelsens beslut från Inköp av MRSA-fritt kött i kommunen. I sammanfattning vill motionären att det ska införas krav om MRSA-fritt kött i kravspecifikationen vid upphandling inom Falkenbergs kommun. Antibiotika- och multiresistenta MRSA-bakterier finns i utländsk köttproduktion, framförallt på griskött och fjäderfä. Enligt motionären förekommer som exempel MRSA-bakterier vid mätningar i 10 % i proven av danskt griskött. Motsvarande siffror för importerat kycklingkött var 31 %, importerat griskött 5 % och importerat nötkött 4 %. Kanslienheten har begärt in yttrande från upphandlingsavdelningen och ifrån kost- och städenheten: Kost- och städenheten anför i korthet: MRSA-bakterier (multiresistenta bakterier) är en typ av stafylokocker som är resistenta mot antibiotika. Sverige är, tillsammans med Norge och Island, världsledande på att bara använda antibiotika när det verkligen behövs till våra djur. Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) bedömer att det är mycket ovanligt att MRSA sprids från livsmedel till människor. EFSA menar också att 15 (48)

16 yrkesmässig hantering av kött, till exempel på ett slakteri, till skillnad mot yrkesmässig kontakt med djur på en gård, inte ökar risken att smittas med MRSA. MRSA har i andra länder påvisats i liten mängd i råa livsmedel av animaliskt ursprung. God hygien vid hantering av livsmedel är ett bra sätt att hantera att bakterier inte sprids i livsmedelskedjan. Resistenta bakterier är motståndskraftiga mot antibiotika men de dör vid upphettning precis som andra bakterier. Falkenbergs kommun har ett väl genomarbetat egenkontrollprogram som styrdokument med rutiner för både hygien och upphettningstemperaturer. I kommunens pågående livsmedelsupphandling ställs kravet att antibiotika endast får användas efter ordination av veterinär och när det är veterinärmedicinskt motiverat. Kansliets upphandlingsavdelning anför: Kommunstyrelsens arbetsutskott fattade den 13 maj 2014 beslut om att ett antal kvalitetskrav skall ställas vid kommande livsmedelsupphandlingar. Kraven rör bland annat djurskydd och antibiotikaanvändning och bygger på de kriterier Miljöstyrningsrådet, som är regeringens expertorgan inom miljöanpassad offentlig upphandling, har tagit fram. Exempelvis får antibiotika endast användas efter ordination av veterinär och när det är veterinärmedicinskt motiverat. Något specifikt krav på MRSA-fritt kött ställs inte, vare sig i kommunens kvalitetskrav eller av Miljöstyrningsrådet. Med anledning av den ifrågavarande motionen har upphandlingsavdelningen kontaktat Miljöstyrningsrådet för att se hur man ställer sig till ett dylikt krav. Lisa Sennström, jurist/projektledare på MSR har lämnat följande svar: Miljöstyrningsrådet har inga kriterier på MRSA. Det diskuterades vid förra uppdateringen (2010), men ansågs vara mycket svårt att kontrollera. Vid den uppdatering som precis har genomförts var detta inte uppe för diskussion i expertgruppen. Det vi har fokuserat på vid kriterieutvecklingen har varit miljö- och djurskyddsaspekter. Det som har uppmärksammats i media nu kring MRSA är nära kopplat till just dåliga villkor när det gäller djurskyddsaspekter. Användning av antibiotika, stallförhållanden och djurtäthet är viktiga faktorer som ökar riskerna. Genom att ställa Miljöstyrningsrådets kriterier för djurskydd samt krav på användning av antibiotika minskar riskerna avsevärt. I Sverige t.ex. är detta mycket ovanligt. Vid upphandling får en upphandlande myndighet enbart ställa krav som är möjliga att följa upp och kontrollera. Falkenbergs kommun ställer bland annat krav på att levererade produkter ska vara fria från salmonella. Detta är möjligt eftersom det finns en förordning som säger att alla kött- och äggprodukter ska vara fria från salmonella och att kontroll ska ske i exportlandet. Något liknande finns inte för MRSA. Ställs krav på MRSA-fritt kött är det upp till kommunen att följa upp och kontrollera att kravet efterlevs. Att kontrollera alla levererade produkter skulle bli mycket kostsamt och kräva betydande personella resurser. MRSA är med största sannolikhet en konsekvens av användning av antibiotika, stallförhållanden och djurtäthet. Upphandlingsavdelningens bedömning är att de 16 (48)

17 kvalitetskrav som ställs idag är tillräckliga för att, inom ramen för upphandlingslagstiftningen, förhindra att MRSA-smittat kött köps in till Falkenbergs kommun. Ekonomi Kommunstyrelseförvaltningens beslutsförslag påverkar inte kommunens ekonomi. Övervägande Kommunstyrelseförvaltningen hänvisar till framlagda yttranden och föreslår att dessa överlämnas till motionären. Därmed ska motionen anses behandlad. 17 (48)

18 174 Medborgarförslag om glaskupol över amfiteatern på Stortorget. (AU 194). KS KF Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta 1 Avslå medborgarförslaget om glaskupol över amfiteatern på Stortorget. sunderlag sförslag Tekniska nämndens beslut Kultur- och fritidsnämnden beslut Medborgarförslag Raimo Listenius har inkommit med ett medborgarförslag där han föreslår att det ska byggas en glaskupol över amfiteatern på Stortorget. Detta menar han skulle höja trevnaden betydligt samtidigt som det skulle möjliggöra för fler aktiviteter där. Tekniska nämnden och kultur- och fritidsnämnden har givits möjlighet att yttra sig i frågan och anger i korthet följande: Tekniska nämnden Stortorget är nyligen färdigställt, efter flera års arbete. Användningen är utformad efter ett samarbete mellan såväl intressegrupper, näringsidkare och förvaltningar. Mindre förändringar i utformningen kan ske men detta bör göras först efter att en utvärdering av användandet av torget gjorts. Detaljplanen för Stortorget som vann laga kraft medger ingen bebyggelse över amfiteatern vilket en glasskupol skulle medföra. Kultur- och fritidsnämnden Amfiteatern är inte enbart en sittplats utan ska även betraktas som offentlig konst. Därmed bör hänsyn även tas till konstnärens ursprungliga intentioner vilket en glaskupol skulle kunna påverka negativ. Den jury som valde ut amfiteatern till vinnare av tävling för utsmyckning av Stortorget angav som motivering bl.a. konstverkets öppenhet, som medger en flexibel användning. En glaskupol skulle reducera denna öppenhet både fysiskt och visuellt. Ekonomi Förslaget till beslut påverkar inte kommunens budget. 18 (48)

19 Övervägande Kommunstyrelseförvaltningen delar både tekniska nämnden och kultur- och fritidsnämndens yttrande och anser därmed att medborgarförslaget bör avslås. 19 (48)

20 175 Begäran om planläggning för Skrea 7:5. (AU 195.) KS Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Avslå begäran om planändring. sunderlag sförslag från stadsbyggnadskontoret, Kart- och fotobilaga Ansökan från fastighetsägarna Fastighetsägarna till Skrea 7:5 har inkommit med förfrågan om upprättande av ny detaljplan för en camping på fastigheten. Ekonomi Ett eventuellt planarbete förutsätts finansieras helt eller till större delen av sökanden. De kostnader som uppkommer för genomförandet förutsätts även bekostas av annan än Falkenbergs kommun. Bakgrund Vid framtagandet av den fördjupade översiktsplanen för centralorten så diskuterades nya campinglägen utefter kusten i Falkenbergs stads närhet. Bland annat fanns en lokalisering utpekad söder om det tänkta planområdet, se kartbilagan tillhörande yttrandet. Länsstyrelsen motsatte sig nya campinglägen utan hänvisade till möjlig utvidgning av befintliga campingplatser. Närboende var också mycket negativa till en ny tänkt campingetablering. Det tänkta campingläget togs därför bort inför antagandet av den fördjupade översiktsplanen för centralortsområdet. Den fördjupade översiktsplanen antogs juli ansökte fastighetsägarna till Skrea 7:5 om detaljplaneläggning för camping på samma fastighet som idag. Kommunstyrelsen sade då nej, med hänvisning till det resonemang som fördes vid framtagandet av den fördjupade översiktsplanen för centralortsområdet. Fastigheten omfattas i söder av avstyckningsplan från 1939 (S1). Området, som är blåstreckat på regleringskartan i kartbilagan till yttrandet, är utpekat som öppen plats 20 (48)

21 Det tänkta området för detaljplan gränsar i väster till utpekat område 10 i kommunens Naturvårdsprogram. Det gränsar även till utpekade ängs- och betesmarksområden och området utgörs idag av hästbete. Vidare gränsar planområdet till hästgård. Berörd fastighet ligger delvis inom strandskydd för havet samt strandskydd för den bäck som rinner ut söder om planområdet, se rödprickigt område på regleringskartan i kartbilagan till yttrandet. Vid framtagande av ny detaljplan återinträder strandskyddet i det området som idag är detaljplanelagt. Inget av de särskilda skäl som finns angivna i lagen kan appliceras på ett upphävande av strandskyddet i området, varför endast drygt 40% av området skulle kunna nyttjas för camping. Det utpekade området omfattas av hushållningsbestämmelserna i miljöbalkens 4 kapitel där området i sin helhet är utpekat för friluftslivet, främst det rörliga, men även för sina natur- och kulturmiljövärden. Området omfattas även av riksintresse för friluftslivet. Länsstyrelsen hänvisade bland annat till dessa värden när man avslog ytterligare campinglägen i den fördjupade översiktsplanen för centralortsområdet. Området kan anslutas till kommunalt vatten och avlopp men dagvattenfrågan måste lösas lokalt då Ringsegård idag inte omfattas av VIVABs verksamhetsområde för dagvatten. Eftersom havet inte uppfyller god ekologisk status kommer det att krävas extra åtgärder för dagvattnet. Överväganden Camping är ingen verksamhet som i höjd tar mycket av synfältet i anspråk, men då campingplatser tenderar att valla in, alternativt ha högt staket mot sitt område, kommer campingen att få stor landskapsbildspåverkan, se foton i kartbilagan till yttrandet. I jämförelse med den begäran som inkom från fastighetsägarna 2008 så har det inte skett några avgörande förändringar sett till översiktsplanen eller riksintressena. Sammantaget kan konstateras att etablering av en camping i området inte är förenligt med riksintressena, intentionerna i den fördjupade översiktsplanen för centralortsområdet, landskapsbildspåverkan och till stora delar strandskyddet. Stadsbyggnadskontoret föreslår mot bakgrund av ovanstående att ansökan om planläggning ska avslås. 21 (48)

22 176 Start av arbetet med den Fördjupade Översiktsplanen (FÖP) för kusten. (AU 196). KS Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Ge stadsbyggnadskontoret i uppdrag att starta arbetet med den fördjupade översiktsplanen (FÖPen) för kusten. sunderlag Stadsbyggnadskontoret förslag till beslut Utkast till projektbeskrivning daterad Översiktplan, ÖP 2.0, för Falkenbergs kommun har antagits i kommunfullmäktige, I översiktsplanen kan man utläsa att den fördjupning som är mest angelägen att ta fram är den fördjupade översiktsplanen för kusten. Stadsbyggnadskontoret har därför för avsikt att starta detta arbete snarast. Arbetet börjar med att formulera en projektbeskrivning och att informera internt på kommunen om att arbetet startas. Ekonomi Arbetet med den fördjupade översiktsplanen påverkar kommunens ekonomi i det att tid måste avsättas internt på samtliga förvaltningar och bolag. Extra kommunikationsinsatser måste avsättas för att en tillfredsställande dialog med invånarna ska kunna ske. Övervägande Det är angeläget att arbetet påbörjas snarast. 22 (48)

23 177 Köp av fastigheten Tröinge 6:22. (AU 197) KS Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Godkänna förslag till överenskommelse om köp och fastighetsreglering mellan Tröinge 6:22 och Tröinge 15:1. 2 Godkänna förslag till hyreskontrakt för bostadsbyggnaden inom Tröinge 6:22 sunderlag Förslag till överenskommelse om fastighetsreglering mellan Tröinge 6:22 och Tröinge 15: upprättat av SBK Förslag till hyreskontrakt för bostad inom Tröinge 6:22- upprättat av SBK Värdering av fastigheten Tröinge 6:22 utförd av Värderingsinstitutet under mars 2014 Stadsbyggnadskontorets yttrande Stadsbyggnadskontoret har fått in en förfrågan om köp av fastigheten Tröinge 6:22. Fastigheten, om kvm, ligger utanför detaljplanelagt område. Fastigheten är bebyggd med ett enbostadshus runt vilket det finns en hävdad tomt på ca kvm. Resterande mark utgörs av äldre betesmark som korsas av allmän väg och kraftledning. En mindre del av fastigheten är i delöversiktsplan för centralorten utpekad som framtida verksamhetsområde (under ändring till framtida bostadsområde). Stadsbyggnadskontoret har ställt sig positiv till inköp av fastigheter och upprättat förslag till överenskommelse om fastighetsreglering. Hela fastigheten Tröinge 6:22 överförs enligt överenskommelsen till den kommunala exploateringsfastigheten Tröinge 15:1. Kommunen ska utge en ersättning om totalt 1,8 miljoner kronor för fastigheten vilket följer den fastighetsvärdering som är gjord. De nuvarande ägarna till fastigheten ges möjlighet att hyra tillbaka bostaden inom fastigheten under förutsättning av att hyresnämnden godkänner att besittningsskyddet avtalas bort. Hyresavtalet tecknas när Falkenbergs kommun tillträder fastigheten Tröinge 6:22. Tillträdesdag är den dag då kommande fastighetsreglering (lantmäteriförrättning) vunnit laga kraft. I övrigt innehåller överenskommelsen vanliga punkter. Ekonomi Kostnaderna för kommunen är utöver de 1,8 miljonerna i markavgift även en förrättningskostnad på ca kr. Det bokförda värdet på fastigheten Tröinge 15:1 ökas med markavgiften och förrättningskostnaden. 23 (48)

24 178 Redovisning av uppdrag - Beakta komponentavskrivningar i ekonomistyrningen. (AU 200). KS KF Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta 1 Anteckna att uppdraget har redovisats 2 Hela budgeten för planerat underhåll ska ligga i investeringsplan samt att budget för akut underhåll inklusive skadegörelse skall delas upp så att 2 mkr läggs som driftsbudget och resten i investeringsplan 2015,,,.,, fåäitsc: eåt k&lab prtåb/fiöbrfopp [22 >D ÄON J 3 Anta principen att en underhållsåtgärd på en fastighet ska överstiga 201 kr för att den Q7/L ska definieras som en investering 4 Anta principen om att utrymmet som frigörs i driftbudgeten, till följd av reglerna för komponentavskrivning, ska nyttjas för avsättning till pensionsförpliktelsen inom linjen samt att en modell för detta ska presenteras i samband med budgetberedningen 5 Avsättningen för pensionsförplikter i balansräkningen ska bölja lösas upp fr.o.m samt att en modell för detta ska presenteras i samband med budgetberedningen sunderlag Strategienhetens tjänsteskrivelse Uppdragsredovisning - Utredning av hur komponentavskrivning ska hanteras i ekonomistyrningen, Reviderade Kommunstyrelsens beslut I samband med budget 2014 lämnades ett uppdrag till kommunstyrelsen att utreda hur effekterna av övergången till komponentavskrivningar ska beaktas i ekonomistyrningen. Uppdraget omfattade 5 punkter: 1. Visa hur komponentavskrivningar, på kort och lång sikt, kan hanteras i ekonomistyrningen på ett ekonomiskt hållbart sätt. et att tillämpa komponentavskrivningar innebär bl.a. att de medel som tidigare år varit budgeterade i tekniska nämndens resultatbudget för underhåll av byggnader, vägar och industrispår har, fr.o.m. 2014, lyfts över till investeringsbudgeten. De frigjorda medlen förstärker i nuläget driftsbudgeten men då avskrivningarna successivt kommer att öka behöver ett regelverk skapas för att en långsiktig ekonomisk hållbarhet i budget 24 (48)

25 kan åstadkommas. Förslaget är att kommunen årligen avsätter medel till kommunens pensionsförpliktelse inom linjen (utbetalningar för pensioner intjänade före 1998) enligt en modell där pensionsavsättningen är hög i böljan och sjunker i takt med att avskrivningarna för underhållsinvesteringarna ökar. På så vis garanteras det driftutrymme som lyftes ur budget Förslaget har en resultatpåverkan men ingen likviditetspåverkan för kommunen, dvs. utbetalningarna påverkas inte. Den senaste pensionskostnadsprognosen visar enligt KPA Pension att kommunen nått toppen avseende kostnader för pensionsförpliktelser intjänade före Pensionsutbetalningarna kommer enligt prognosen att ligga mellan mkr fram till 2030 och därefter sakta minska. Utifrån detta föreslås att kommunen årligen ska bölja lösa upp avsättningen i balansräkningen och alltså minska de årliga kostnaderna för pensionsutbetalningarna. Detta (förslagen enligt punkt 1) föreslås utredas vidare och en modell för detta presenteras i samband med budgetberedningen inför Redovisa en plan för uppföljning av komponentavskrivningar i budget. 1 samband med budgetarbetet kommer strategienheten vaije år att presentera en simulering som visar kapitalkostnadsökningen på lång sikt till följd av underhållsposten som flyttats över till investeringsbudgeten. 3. Redovisa hur komponentavskrivningar ska påverka anläggningsregistret. Det befintliga anläggningsregistret har anpassats till de nya reglerna genom att befintliga byggnader delats upp i komponenter med olika lång avskrivningstid. En simulering visar att kapitalkostnaderna 2014 blir lägre efter omläggning till komponentavskrivning. 4. Visa om medel ska finnas kvar i tekniska nämndens resultatbudget för mindre underhållsåtgärder. Från 2015 och framåt föreslås att hela budgeten för planerat underhåll ska ligga i investeringsplan. Budget för akut underhåll inklusive skadegörelse skall delas upp så att 2 mkr läggs som driftsbudget och resten i investeringsplan. För att en underhållsåtgärd ska definieras som en investering skall utgiften för en enskild åtgärd skall överskrida 20- ^ rmdx-ett la/ol/\rbpyiabtäbmopp ( &3obicr <20M) WOSM 5. Utreda om internhyressystemet behöver förändras med anledning av komponentavskrivningar. Internhyresmodellen behöver inte förändras med anledning av komponentavskrivningar. Ekonomi et i sig har ingen påverkan på kommunens ekonomi. Förslaget att vidare utreda en modell för avsättning till kommunens pensionsskuld syftar till att garantera budgetutrymme för ökade kapitalkostnader. Övervägande 25(48)

26 Övervägande Då de förändrade redovisningsreglerna endast innebär en temporär lättnad för kommunens driftbudget är det av stor vikt att garantera driftkostnadsutrymmet för de i framtiden ökande kostnaderna. Förändringen av reglerna påverkar endast kommunens resultat och inte kommunens likviditet, dvs. utbetalningarna för underhållsåtgärderna påverkas inte. Därför är det viktigt att kommunen inte använder driftutrymmet som uppstått till aktiviteter som ökar utbetalningarna. Därmed är förslaget att avsätta driftutrymmet till framtida pensionskostnader att föredra då detta enbart påverkar kommunens resultat och inte innebär någon utbetalning för kommunen. Strategienheten ska till budgetberedningen inför 2015 återkomma med ett förslag på hur detta kan genomföras i kommunens budgetmodell. Strategienheten ska samtidigt lämna förslag på hur kommunen kan börja lösa upp den avsättning som gjorts avseende framtida pensionsutbetalningar. 26 (48)

27 179 Revisionsrapport: översiktlig granskning av IT-verksamheten (AU 201). KS Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Anteckna revisionsrapporten Översiktlig granskning av IT-verksamheten till protokollet. 2 Uppdra åt kommunstyrelseförvaltningens IT-avdelning att åtgärda revisionens påtalade och prioriterade svagheter inom IT-driften och att till kommunstyrelsen framlägga förslag till formaliserad inriktning avseende IT, samt att genomföra en ny risk- och sårbarhetsanalys med avbrotts- och kontinuitetsplan. 3 Uppdraget redovisas skriftligen till kommunstyrelsen i november sunderlag Revisionsrapport: Översiktlig granskning av IT-verksamheten På uppdrag av revisorerna i Falkenbergs kommun har PwC genomfört en översiktlig granskning av IT-verksamheten. Revisionens bedömning är att Falkenbergs kommun har en god och effektiv IT-styrning, men granskningen har utmynnat i några områden där man anser att ytterligare förbättringar kan genomföras. Bland annat efterfrågas en formaliserad viljeriktning avseende IT och risk- och sårbarhetsanalys och ett uttalat ansvar för informationssäkerheten. Ekonomi Förslaget påverkar inte kommunens ekonomi. Övervägande Kommunkansliet har tagit del av rapporten som i allt väsentligt konstaterar att Falkenbergs kommun har en bra och effektiv IT-styrning. Kanslienheten noterar dock samtidigt att revisionen lämnar ett antal förslag till åtgärder och förbättringsområden. Kommunstyrelseförvaltningen föreslår därför att uppdrag lämnas till förvaltningen att åtgärda prioriterade förbättringsområden, särskilt vad gäller formaliserad viljeinriktning, risk- och sårbarhetsanalys, förtydligande av ansvar för informationssäkerheten och krav och mätning av IT-leveransen. 27 (48)

28 180 Nytt avtal barn utan vårdnadshavare som söker asyl i Sverige (AU 202). KS Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Teckna avtal med Migrationsverket om anordnande av boende för såväl asylsökande ensamkommande barn som ensamkommande barn med uppehållstillstånd utan legal vårdnadshavare i Sverige, s.k. ensamkommande barn. 2 Teckna avtal med Migrationsverket om mottagande för såväl asylsökande ensamkommande barn som ensamkommande barn med uppehållstilstånd utan legal vårdnadshavare i Sverige, s.k. ensamkommande barn. 3 Uppdra åt socialnämnden att ta emot 9 asylsökande ensamkommande barn samt 12 ensamkommande barn med uppehållstillstånd, PUT. 4 Ge socialnämnden i uppdrag att samordna och genomföra mottagande av ensamkommande flyktingbarn. Sedan 2006 skall boendet för ensamkommande barn tillhandashållas av kommuner. Motivet till detta är att kommunens vana och kompetens vid arbete med barn i behov av samhällets stöd tas bäst tillvara med ett kommunalt huvudmannaskap för boende, utbildning och annan sysselsättning. Falkenbergs kommun har tecknat avtal med Migrationsverket om att tillhandahålla 8 boendeplatser för ensamkommande barn varav 3 platser är asylplatser, barn som är under asylutredning, samt 5 platser är s.k. PUT- platser, barn med permanent uppehållstillstånd. Falkenbergs kommun tar enligt avtal emot asylsökande barn över 16 år. Behovet av kommunala platser för ensamkommande barn är stort. Under 2014, januari april, har ensamkommande barn sökt asyl i Sverige, vilket är en ökning med 63 procent i förhållande till samma period Falkenbergs kommun föreslås medverka i detta arbete och utöka verksamheten för anordnande och mottagande av ensamkommande flykting barn och teckna nytt avtal med Migrationsverket. Ekonomi Kommuner får ersättning av staten för mottagande av ensamkommande barn såväl under tiden de är asylsökande som tiden efteråt för de som beviljats uppehållstillstånd. 28 (48)

29 Den årliga grundersättningen är kronor per kalenderår. Kommuner erhåller dessutom ersättning per dygn per överrenskommen plats. Kommunen kan även söka ersättning för betydande extraordinära kostander vid exempelvis omhändertagande av barn enligt LVU. Övervägande Antalet ensamkommande barn som kommer till Sverige för att söka asyl fortsätter att öka. Av Migrationsverkets prognos från den 24 april framgår bl.a. att prognosen avseende asylsökande ensamkommande barn höjs från till att barn årligen uppskattas söka asyl under 2014 och Den första januari 2014 ändrades lagen om mottagande av asylsökande för att ge Migrationsverket utvidgade möjligheter att anvisa en kommun att ordna boende för ensamkommande barn. Genom lagändringen kan alla kommuner anvisas för att ta emot ensamkommande barn oavsett om kommunen har en överenskommelse om att ta emot ensamkommande barn eller inte. I förberedelsearbetet har verket samarbetat med länsstyrelserna och fört dialog med Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och i delar Barnombudsmannen. Falkenbergs kommun berörs av de utvidgade möjligheterna att anvisa ensamkommande barn utifrån steg 3c. Steg 3c omfattar huvudsakligen kommuner med överenskommelse, men vars antal överenskomna platser är färre än kommunens fördelningstal. Fördelningstal för Falkenbergs kommun är 9 asylsökande. Kungsbacka kommun, 12 asylplatser, och Laholms kommun, 5 asylplatser, har tecknat nytt avtal om asyl platser för ensamkommande barn utifrån det givna fördelningstal enskild kommun har erhållits. Halmstads kommun skall teckna avtal om 10 asyl platser med möjlighet till ytterligare 4 asylplatser. Varbergs kommun skall teckna avtal om 10 asylplatser. Hylte kommun skall teckna avtal om 5 asylplatser. Falkenbergs kommun bör teckna nytt avtal med Migrationsverket för att bemöta den nya lagändring och därmed säkerställa ett professionellt bemötande vid anordnande och mottagandet av ensamkommande barn som av Migrationsverket anvisas till Falkenbergs kommun. 29 (48)

30 181 Hemsjukvården i Region Halland. KS Kommunstyrelsen beslutar 1 Överlämna ärendet till socialnämnden för yttrande och behandling under nämndens septembersammanträde Anteckna att kommunstyrelsen handlägger ärendet för egen del den 7 oktober och att fullmäktige tar ställning till reglemente och övriga överenskommelser 28 oktober. sunderlag Överenskommelse om hemsjukvården i Halland Reglemente gemensam nämn för hemsjukvård och hjälpmedel. I arbetet med framtidens hemsjukvård har ett förslag till överenskommelse mellan Region Halland och länets kommuner tagits fram. Huvuddragen i överenskommelsen är: - Kommunerna ska ansvara för all hemsjukvård utanför Region Hallands vårdenheter. - Överenskommelsen omfattar en gemensam nämnd som ansvarar för frågor inom hemsjukvården. - Regionen ansvarar för läkarmedverkan och viss kvalificerad rehabilitering. - Kommunerna finansierar hemsjukvården, men Region Halland ersätter kommunerna för den övertagna verksamheten. Ekonomi Ärendet kommer att påverka kommunens ekonomi men omfattningen ska de samverkande parterna först enas om. Övervägande Kommunstyrelseförvaltningen tillstyrker att socialnämnden för egen del yttrar sig i ärendet inför slutlig behandling av kommunfullmäktige. 30 (48)

31 182 Begäran om planläggning av Skrea 5:51. (AU 207) KS Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Ge stadsbyggnadskontoret i uppdrag att utarbeta förslag till detaljplan för Skrea 5:51. 2 Planarbete ska inordnas i planprioriteringslistan vid nästa översyn av densamma samt, i samband med detta, ges en översiktlig tidplan. 3 Planarbete ska föregås av tecknande av avtal rörande plankostnader mm. sunderlag sförslag från stadsbyggnadskontoret Orienteringskartor samt två fotografier från platsen, tagna Ansökan om planläggning Skrea 5:51, daterad Konceptpresentation av Skrea Stugby, inkommen från Kommunstyrelsen ang. hemställan om planläggning av Skrea 5:51, daterad En förfrågan om att planlägga Skrea 5:51 har inkommit från fastighetsägaren, tillika ägare till Skrea camping. Förfrågan gäller att planlägga för uthyrningsstugor; Skrea Stugby bestående av 23 stycken stugor med en stugyta på kvm. Alternativ placering samt föreslagen utfart vid Hansagårdsvägen presenteras i den bifogade konceptpresentationen. I dagsläget finns det en äldre bostadsbyggnad på tomten, byggnaden såldes tillsammans med marken till de nuvarande ägarna Den totala markytan omfattar kvm, området har vid behov använts som reservcampingsyta då tidigare ägare även ägde intilliggande Hansagårds camping. Det aktuella området ingår i delöversiktsplanen för Falkenbergs centralort som antogs 2007 och anges för campingverksamhet. Fastighet Skrea 5:51 är ej detaljplanelagd. Detaljplan har upprättats för intilliggande Hansagårds camping och denna vann laga kraft Den gällande detaljplanen reglerar området för campingverksamhet/korttidsboende och anger områden för husvagnar, tält, servicebyggnader samt stugor på kvm. Skrea 5:51 ingick inledningsvis i detta planarbete. Området reglerades då som öppen mark med campingmöjligheter i form av husvagn och tält, ett mindre område fick bebyggas med max 16 mindre stugor. Under planarbetet framkom det önskemål från fastighetsägaren om 31 (48)

Motion om att MRSA-fritt kött ska införas i kravspecifikationen

Motion om att MRSA-fritt kött ska införas i kravspecifikationen Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-08-12 173 Motion om att MRSA-fritt kött ska införas i kravspecifikationen vid upphandling. (AU 193). KS 2014-222 KF Beslut

Läs mer

Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta

Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-06-10 193 Motion om att MRSA-fritt kött ska införas i kravspecifikationen vid upphandling. KS 2014-222 KS,

Läs mer

Begäran om planläggning för Skrea 7:5, KS

Begäran om planläggning för Skrea 7:5, KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-06-17 195 Begäran om planläggning för Skrea 7:5, KS 2014-227 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Ändring och tillägg till exploateringsavtal med Kärnhem rörande Skrea 9:26 och Skrea 14:8 Dnr

Ändring och tillägg till exploateringsavtal med Kärnhem rörande Skrea 9:26 och Skrea 14:8 Dnr Beslutsförslag 2014-05-12 Kommunstyrelseförvaltningen Stadsbyggnadskontoret Marie-Louise Svensson Ändring och tillägg till exploateringsavtal med Kärnhem rörande Skrea 9:26 och Skrea 14:8 Dnr 2011-287

Läs mer

Ändring och tillägg till exploateringsavtal med Kärnhem rörande Skrea 9:26 och Skrea 14:8. KS

Ändring och tillägg till exploateringsavtal med Kärnhem rörande Skrea 9:26 och Skrea 14:8. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-08-12 167 Ändring och tillägg till exploateringsavtal med Kärnhem rörande Skrea 9:26 och Skrea 14:8. KS 2011-287 KF Beslut

Läs mer

Protokoll Sammantradesdatum Sammantradestid Per Svensson (S) ersatter Jan Dickens (S)

Protokoll Sammantradesdatum Sammantradestid Per Svensson (S) ersatter Jan Dickens (S) Protokoll Sammantradesdatum 2014-06-10 Sammantradestid 08.30-12.00 Nr 15 FALKENBERG Kommunstyrelsens arbetsutskott Narvarande Ledamoter Tjanstgorande ersattare Ersattare Mari-Louise Wernersson (C), ordforande

Läs mer

Motion om möjlighet till avfallssortering på allmänna platser. (AU 192) KS 2014-24

Motion om möjlighet till avfallssortering på allmänna platser. (AU 192) KS 2014-24 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-08-12 172 Motion om möjlighet till avfallssortering på allmänna platser. (AU 192) KS 2014-24 KF Beslut Kommunstyrelsen tillstyrker kommunfullmäktige besluta 1 Uttala sig

Läs mer

Redovisning av uppdrag Beakta komponentavskrivningar i ekonomistyrningen. (AU 200). KS 2014-29

Redovisning av uppdrag Beakta komponentavskrivningar i ekonomistyrningen. (AU 200). KS 2014-29 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-08-12 178 Redovisning av uppdrag Beakta komponentavskrivningar i ekonomistyrningen. (AU 200). KS 2014-29 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum Sammanträdestid 08:00-11

Protokoll Sammanträdesdatum Sammanträdestid 08:00-11 Protokoll Sammanträdesdatum 2014-06-17 Sammanträdestid 08:00-11 Nr 16 FALKENBERG Kommunstyrelsens arbetsutskott Närvarande Ledamöter Mari-Louise Wernersson (C), ordförande Jan Dickens (S), 2:e vice ordförande

Läs mer

i ekonomistyrningen. KS 2014-29

i ekonomistyrningen. KS 2014-29 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-06-17 200 Redovisning av uppdrag Beakta komponentavskrivningar i ekonomistyrningen. KS 2014-29 KS, KF Beslut

Läs mer

Detaljplan för Skrea 5:51 planavtal KS 2014-214

Detaljplan för Skrea 5:51 planavtal KS 2014-214 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-10-28 309 Detaljplan för Skrea 5:51 planavtal KS 2014-214 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Godkänna planavtal för detaljplanearbete

Läs mer

Henrik Lundahl, kanslichef Rolf Landholm, kommunchef

Henrik Lundahl, kanslichef Rolf Landholm, kommunchef Protokoll Nr 2 Sammanträdesdatum 2014-01-28 Sammanträdestid 15.00-15.10 Kommunstyrelsen Närvarande Ledamöter Mari-Louise Wernersson (C), ordförande Jan Dickens (S), 2:e vice ordförande Claës-L Ljung (M),

Läs mer

Begäran om planläggning av Skrea 5:51. KS 2014-214

Begäran om planläggning av Skrea 5:51. KS 2014-214 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-06-24 207 Begäran om planläggning av Skrea 5:51. KS 2014-214 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Uppdrag i budget 2014 - fastställande av uppdragshandlingar.

Uppdrag i budget 2014 - fastställande av uppdragshandlingar. Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2013-12-10 377 Uppdrag i budget 2014 - fastställande av uppdragshandlingar. KS 2013-422 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Nytt avtal barn utan vårdnadshavare som söker asyl i Sverige. KS 2014-279

Nytt avtal barn utan vårdnadshavare som söker asyl i Sverige. KS 2014-279 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-06-17 202 Nytt avtal barn utan vårdnadshavare som söker asyl i Sverige. KS 2014-279 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Reviderade principer för investeringsprocessen med anledning av bildandet av kost- och städservice. KS

Reviderade principer för investeringsprocessen med anledning av bildandet av kost- och städservice. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-06-10 189 Reviderade principer för investeringsprocessen med anledning av bildandet av kost- och städservice.

Läs mer

Medborgarförslag om alternativvärdering av marken som kommer att utnyttjas för arenabygget på Kristineslätt. (AU 15) KS 2014-381

Medborgarförslag om alternativvärdering av marken som kommer att utnyttjas för arenabygget på Kristineslätt. (AU 15) KS 2014-381 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-02-03 47 Medborgarförslag om alternativvärdering av marken som kommer att utnyttjas för arenabygget på Kristineslätt. (AU 15) KS 2014-381 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Anpassning för allsvenskt spel på Falkenbergs IP. (AU 395) KS 2013-438

Anpassning för allsvenskt spel på Falkenbergs IP. (AU 395) KS 2013-438 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-01-14 17 Anpassning för allsvenskt spel på Falkenbergs IP. (AU 395) KS 2013-438 KF Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Avtal för barn utan vårdnadshavare som söker asyl i Sverige. KS 2015-66

Avtal för barn utan vårdnadshavare som söker asyl i Sverige. KS 2015-66 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-02-24 56 Avtal för barn utan vårdnadshavare som söker asyl i Sverige. KS 2015-66 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Stig Agnåker (C) Per-Gunnar Andersson (S)

Stig Agnåker (C) Per-Gunnar Andersson (S) Protokoll Nr 8 Sammanträdesdatum 2016-06-28 Sammanträdestid 14.30 15.15 Kommunstyrelsen Närvarande Ledamöter Mari-Louise Wernersson (C), ordförande Per Svensson (S), 2:e vice ordförande Claës-L Ljung (M),

Läs mer

Beställning av förskolepaviljonger Stafsinge och Kristineslätt. KS

Beställning av förskolepaviljonger Stafsinge och Kristineslätt. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-10-28 323 Beställning av förskolepaviljonger Stafsinge och Kristineslätt. KS 2014-402 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Protokoll Nr 3 Sammanträdesdatum 2009-02-03 Sammanträdestid 08.00-17.00

Protokoll Nr 3 Sammanträdesdatum 2009-02-03 Sammanträdestid 08.00-17.00 Protokoll Nr 3 Sammanträdesdatum 2009-02-03 Sammanträdestid 08.00-17.00 Kommunstyrelsens arbetsutskott Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Mari-Louise Wernersson (c), ordförande Gerry

Läs mer

Motion om möjlighet till avfallssortering på allmänna platser. KS 2014-24

Motion om möjlighet till avfallssortering på allmänna platser. KS 2014-24 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-06-10 192 Motion om möjlighet till avfallssortering på allmänna platser. KS 2014-24 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige

Läs mer

Lokaler för asylsökande ensamkommande barn. KS 2014-479

Lokaler för asylsökande ensamkommande barn. KS 2014-479 34 Lokaler för asylsökande ensamkommande barn. KS 2014-479 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Kommunstyrelsen har möjlighet att köpa in fastigheter för att täcka behov av boende

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum Sammanträdestid Lars Fagerström (L) Georgia Ferris (KD) Rebecka Kristensson (S) Jan Berge (MP)

Protokoll Sammanträdesdatum Sammanträdestid Lars Fagerström (L) Georgia Ferris (KD) Rebecka Kristensson (S) Jan Berge (MP) Protokoll Sammanträdesdatum 2016-05-10 Sammanträdestid 08.00-09.45 Nr 10 FALKENBERG Kommunstyrelsens arbetsutskott Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Tjänstemän Mari-Louise Wernersson

Läs mer

Överlåtelse av exploateringsavtal för fastigheten Ullarp 1:74 som berör detaljplan för Ullarp 1:74 m fl. (AU 311) KS 2014-388

Överlåtelse av exploateringsavtal för fastigheten Ullarp 1:74 som berör detaljplan för Ullarp 1:74 m fl. (AU 311) KS 2014-388 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-11-04 268 Överlåtelse av exploateringsavtal för fastigheten Ullarp 1:74 som berör detaljplan för Ullarp 1:74 m fl. (AU 311) KS 2014-388 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 1 (1) KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 2014-11-27 VÄLKOMMEN Kommunstyrelsen i Höganäs kommun kallas till sammanträde. Datum och tid: 2014-11-27, kl 17:30 Plats: Gruvsalen, Stadshuset Ledamot som är förhindrad

Läs mer

Plats och tid Flötsen Verkstadsgatan 1, Bjuv, 2015-06-10 kl 13.30-15.40

Plats och tid Flötsen Verkstadsgatan 1, Bjuv, 2015-06-10 kl 13.30-15.40 1(14) Plats och tid Flötsen Verkstadsgatan 1, Bjuv, kl 13.30-15.40 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Niklas Svalö (S), ordförande Lars Karlsson (S) Alf Nilsson (S)

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-08-11 185 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

Läs mer

Protokoll Nr 7. Närvarande

Protokoll Nr 7. Närvarande Protokoll Nr 7 Sammanträdesdatum 2014-08-26 Sammanträdestid 17.00-18.30 Kommunfullmäktige Närvarande Ledamöter GunMarie Stenström (M) ordf Stig Agnåker (C) 1:e v ordf Marcelle Farjallah (S) 2:e v ordf

Läs mer

Daniel Bernhardt (kd) Ordföranden samt Gerry Norberg. Ordförande... Mari-Louise Wernersson. Justerare... Gerry Norberg

Daniel Bernhardt (kd) Ordföranden samt Gerry Norberg. Ordförande... Mari-Louise Wernersson. Justerare... Gerry Norberg Protokoll Nr 16 Sammanträdesdatum 2010-06-01 Sammanträdestid 08.00 16.00 Kommunstyrelsens arbetsutskott Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga förtroendevalda Tjänstemän Mari-Louise

Läs mer

Motion om plan för att minska antalet barn i förskolegrupperna. (AU 35) Dnr KS 2011-363

Motion om plan för att minska antalet barn i förskolegrupperna. (AU 35) Dnr KS 2011-363 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2012-02-07 42 Motion om plan för att minska antalet barn i förskolegrupperna. (AU 35) Dnr KS 2011-363 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Per Svensson (S) Marcelle Farjallah (S) Lars Fagerström (FP) Daniel Bernhardt (KD)

Per Svensson (S) Marcelle Farjallah (S) Lars Fagerström (FP) Daniel Bernhardt (KD) Protokoll Nr 20 Sammanträdesdatum 2013-09-02 Sammanträdestid 08.30 10.30 Kommunstyrelsens arbetsutskott Närvarande Ledamöter Mari-Louise Wernersson (C), ordförande Claës-L Ljung (M), 1:e vice ordförande

Läs mer

Politisk organisation KS 2017/584

Politisk organisation KS 2017/584 91 Politisk organisation 2019-2022. KS 2017/584 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige

Läs mer

FALKENBERG. Protokoll Nr 9 Sammantradesdatum Sammantradestid Narvarande

FALKENBERG. Protokoll Nr 9 Sammantradesdatum Sammantradestid Narvarande Protokoll Nr 9 Sammantradesdatum 2014-10-21 Sammantradestid 16.00-16.30 FALKENBERG Kommunfullmaktige Narvarande Ledamdter Stig Agnaker (C) Mari-Louise Wernersson (C) Per Johansson (C) Kerstin Angel (C)

Läs mer

Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. KS 2014-323

Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. KS 2014-323 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-12-16 392 Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. KS 2014-323 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015 06 24 1 av 7 Plats och tid: Beslutande: Övriga närvarande: Kommunkontoret i Båstad, onsdagen den 24 juni, kl. 17.00 17.35 i Astrakanen. Bo Wendt (BP), Ordförande Gösta Gebauer (C), 1:e vice ordförande

Läs mer

Medborgarförslag anbudsskola. (AU 376) KS 2014-409

Medborgarförslag anbudsskola. (AU 376) KS 2014-409 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-01-13 20 Medborgarförslag anbudsskola. (AU 376) KS 2014-409 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet

Läs mer

Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. KS 2014-323

Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. KS 2014-323 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-02-24 54 Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. KS 2014-323 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. KS 2015-22

Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. KS 2015-22 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-05-12 137 Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. KS 2015-22 KS, KF Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Datum Anders Einarsson, kommunchef Anders Simonsson, sekreterare Maria Rangefil, kanslichef

Datum Anders Einarsson, kommunchef Anders Simonsson, sekreterare Maria Rangefil, kanslichef 1(7) Plats och tid Peter Rosholms tjänsterum, onsdagen den 14 januari, klockan 8.00-8.25 Ordförande Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Tid och plats för justering Peter Rosholm (S) Peter

Läs mer

Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. (AU 137) KS

Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. (AU 137) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-06-02 147 Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. (AU 137) KS 2015-22 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets

Läs mer

Uttag av avgift rörande iordningställande av ny cirkulationsplats Peter Åbergs Väg/ Kattegattvägen. (AU 47) KS 2013-391

Uttag av avgift rörande iordningställande av ny cirkulationsplats Peter Åbergs Väg/ Kattegattvägen. (AU 47) KS 2013-391 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-03-04 60 Uttag av avgift rörande iordningställande av ny cirkulationsplats Peter Åbergs Väg/ Kattegattvägen. (AU 47) KS 2013-391 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt

Läs mer

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 1 (1) KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 2014-01-30 VÄLKOMMEN Kommunstyrelsen i Höganäs kommun kallas till sammanträde. Datum och tid: 2014-01-30, kl 17:45 Plats: Stadshuset, Sessionssalen Ledamot som är förhindrad

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl Anders Widesjö (M) ledamot Lena Forsberg (M) ledamot Conny Bäck (S) ledamot

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl Anders Widesjö (M) ledamot Lena Forsberg (M) ledamot Conny Bäck (S) ledamot Sammanträdesdatum s. 1 (25) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 8.30-11.55 Beslutande Sofia Forsgren-Böhmer (M) ordförande 143- del av 158, 159-164 Britt Hjertqvist (FP) vice ordförande

Läs mer

2011-11-10 2014-12-15 1 (7) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, måndag 15 december, 2014, kl. 15.00 15.30 Beslutande

2011-11-10 2014-12-15 1 (7) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, måndag 15 december, 2014, kl. 15.00 15.30 Beslutande 2011-11-10 2014-12-15 1 (7) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, måndag 15 december, 2014, kl. 15.00 15.30 Beslutande Ledamöter Yoomi Renström (S) Ordförande Håkan Englund (S), 1:e vice ordförande

Läs mer

Medborgarförslag om fria bussresor för pensionärer. (AU 349) Dnr KS 2010-242

Medborgarförslag om fria bussresor för pensionärer. (AU 349) Dnr KS 2010-242 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg *kw' 2011-12-06 317 Medborgarförslag om fria bussresor för pensionärer. (AU 349) Dnr KS 2010-242 KF Beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 13. 2007-05-22 Sammanträdestid 08.30-10.40

FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 13. 2007-05-22 Sammanträdestid 08.30-10.40 FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 13 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2007-05-22 Sammanträdestid 08.30-10.40 NÄRVARANDE Ledamöter Ersättare Mari-Louise Wernersson (c), ordförande Gerry Norberg

Läs mer

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-02-02 62 Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS 2015-301 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets förslag

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens budgetutskott 2014-09-02 1

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens budgetutskott 2014-09-02 1 Kommunstyrelsens budgetutskott 2014-09-02 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08.30-12.00. Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Ola Olin (V) Agneta Åhs-Sivertsen (C) Tom Martinsson (M) Christer

Läs mer

Godkännande av investeringsprojektet utbyte av värmepanna i växthuset. KS 2014-55

Godkännande av investeringsprojektet utbyte av värmepanna i växthuset. KS 2014-55 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-02-11 42 Godkännande av investeringsprojektet utbyte av värmepanna i växthuset. KS 2014-55 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka

Läs mer

PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN

PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN 2014-11-27 1 (8) NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Övriga Sekreterare Péter Kovács (M) Anders Ståhl (M) Göran Bengtsson (M) Margareta Ölwe (M) Anita Söderlind

Läs mer

Rybäcken 1, Kordalen 6 m fl Begäran om planbesked KS

Rybäcken 1, Kordalen 6 m fl Begäran om planbesked KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-09-13 272 Rybäcken 1, Kordalen 6 m fl Begäran om planbesked KS 2016-188 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Revisionsrapport Habo kommun

Revisionsrapport Habo kommun Revisionsrapport Översiktlig granskning av vissa delar av hanteringen av ensamkommande flyktingbarn Habo kommun Johan Bokinge 2012-02-2 Johan Bokinge Habo kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 2

Läs mer

Motion om anläggande av hundrastgårdar. KS

Motion om anläggande av hundrastgårdar. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-05-12 136 Motion om anläggande av hundrastgårdar. KS 2015-20 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Renovering av Söderskolans kök. KS 2014-407

Renovering av Söderskolans kök. KS 2014-407 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-01-13 33 Renovering av Söderskolans kök. KS 2014-407 KF Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta 1 Godkänna genomförande av investeringsprojekt renovering

Läs mer

Motion om öppen förskola i Ullared. (AU 114) KS 2014-332

Motion om öppen förskola i Ullared. (AU 114) KS 2014-332 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-05-05 125 Motion om öppen förskola i Ullared. (AU 114) KS 2014-332 KF Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta 1 Bifalla motionen och ge barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. (AU 54) KS 2014-323

Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. (AU 54) KS 2014-323 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-03-10 80 Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. (AU 54) KS 2014-323 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

Läs mer

Detaljplan för Dikaren 8, 11 och 12 m fl Planavtal. KS

Detaljplan för Dikaren 8, 11 och 12 m fl Planavtal. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-08-25 225 Detaljplan för Dikaren 8, 11 och 12 m fl Planavtal. KS 2014-368 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Godkänna planavtal

Läs mer

Politisk organisation efter valet KS

Politisk organisation efter valet KS 22 Politisk organisation efter valet 2014. KS 2013-48 KF Beslut Kommunstyrelsen tillstyrker kommunfullmäktige besluta: 1. Barn- och utbildningsnämnd: Antalet ledamöter i nämnden är oförändrat - 13 ordinarie

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S) 1(10) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 10.15 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S) Övriga närvarande

Läs mer

för markanvisningar och exploateringar

för markanvisningar och exploateringar Riktlinjer för markanvisningar och exploateringar i Vara kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2018-02-26 9 Riktlinjer för markanvisningar och exploateringar i Vara kommun XXXX-XX-XX Sidan 1 Markanvisningar

Läs mer

Plats och tid Stadshus A, sammanträdeslokal A1, klockan

Plats och tid Stadshus A, sammanträdeslokal A1, klockan Kommunstyrelsens arbetsutskott 2019-06-04 1-11 Plats och tid Stadshus A, sammanträdeslokal A1, klockan 10.40-12.35. ande Ann-Charlotte Stenkil (M), ordförande Christofer Bergenblock (C), första vice ordförande

Läs mer

Plats och tid Schaktet, kommunhuset, Bjuv, 2013-02-27 kl 08.00-8.50

Plats och tid Schaktet, kommunhuset, Bjuv, 2013-02-27 kl 08.00-8.50 1(10) Plats och tid Schaktet, kommunhuset, Bjuv, kl 08.00-8.50 Beslutande Ledamöter Stefan Svalö (S), ordf Anders Månsson (S) Christer Landin (S) Ninnie Lindell (M) Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande

Läs mer

Byte av mark med ägare till Carlsson & Co rörande fastigheterna Reparatören 9 och 10, Skogstorp 3:49 och Tröinge 6:75. KS 2014-396

Byte av mark med ägare till Carlsson & Co rörande fastigheterna Reparatören 9 och 10, Skogstorp 3:49 och Tröinge 6:75. KS 2014-396 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-11-11 328 Byte av mark med ägare till Carlsson & Co rörande fastigheterna Reparatören 9 och 10, Skogstorp 3:49

Läs mer

Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande Lisa Andersson (M) Ulrika Landergren (FP) Eva Borg (S)

Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande Lisa Andersson (M) Ulrika Landergren (FP) Eva Borg (S) KUNGSBACKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid sammanträde Kungsbacka rummet Klockan 10-12.30 Beslutande Ledamöter Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande Lisa Andersson

Läs mer

Protokoll Nr 24 Sammanträdesdatum 2008-09-23 Sammanträdestid 08.30-12.10

Protokoll Nr 24 Sammanträdesdatum 2008-09-23 Sammanträdestid 08.30-12.10 Protokoll Nr 24 Sammanträdesdatum 2008-09-23 Sammanträdestid 08.30-12.10 Kommunstyrelsens arbetsutskott Närvarande Ledamöter Mari-Louise Wernersson (c), ordförande Gerry Norberg (s), 2:e vice ordförande

Läs mer

Granskning av Fabos rutiner vid beslut av principiell beskaffenhet eller av större vikt. KS

Granskning av Fabos rutiner vid beslut av principiell beskaffenhet eller av större vikt. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-03-21 66 Granskning av Fabos rutiner vid beslut av principiell beskaffenhet eller av större vikt. KS 2016-266

Läs mer

Samverkansavtal gällande överförmyndarverksamheten i Falkenbergs och Varbergs kommuner, samt kostnadsreglering. (AU 152) KS 2014-228

Samverkansavtal gällande överförmyndarverksamheten i Falkenbergs och Varbergs kommuner, samt kostnadsreglering. (AU 152) KS 2014-228 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-06-03 139 Samverkansavtal gällande överförmyndarverksamheten i Falkenbergs och Varbergs kommuner, samt kostnadsreglering.

Läs mer

Planbesked för del av Skrea 8:39. KS

Planbesked för del av Skrea 8:39. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-12-19 381 Planbesked för del av Skrea 8:39. KS 2017-398 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Ansökan om planläggning för kv. Åkaren 3-8 m.fl. KS

Ansökan om planläggning för kv. Åkaren 3-8 m.fl. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-12-12 364 Ansökan om planläggning för kv. Åkaren 3-8 m.fl. KS 2017-495 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum 2013-09-24 Sammanträdestid 08:30-11.00. Christer Norrman (M) Lars Fagerström (FP) Per Svensson (S) Marcelle Faijallah (S)

Protokoll Sammanträdesdatum 2013-09-24 Sammanträdestid 08:30-11.00. Christer Norrman (M) Lars Fagerström (FP) Per Svensson (S) Marcelle Faijallah (S) Protokoll Sammanträdesdatum 2013-09-24 Sammanträdestid 08:30-11.00 Nr 22 FALKENBERG Kommunstyrelsens arbetsutskott Närvarande Ledamöter Mari-Louise Wernersson (C), ordförande Jan Dickens (S), 2:e vice

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-12-03 1 Innehållsförteckning Ärende 118 Godkännande av dagordning... 3 119 Individärende... 4 120 Individärende... 5 121 Uppsökande verksamhet... 6 122 Ekonomi... 7 123 Avdelningschefstjänst inom

Läs mer

Medborgarförslag om renovering av gamla laxrökeriet vid Hamngatan. KS

Medborgarförslag om renovering av gamla laxrökeriet vid Hamngatan. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-12-06 361 Medborgarförslag om renovering av gamla laxrökeriet vid Hamngatan. KS 2013-228 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Motion om att beslut gällande mottagning av ensamkommande barn/ungdomar mm ska ske i kommunfullmäktige. KS

Motion om att beslut gällande mottagning av ensamkommande barn/ungdomar mm ska ske i kommunfullmäktige. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-08-23 246 Motion om att beslut gällande mottagning av ensamkommande barn/ungdomar mm ska ske i kommunfullmäktige. KS 2015-125. KS, KF Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 1 (1) KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 2014-11-27 VÄLKOMMEN Kommunstyrelsen i Höganäs kommun kallas till sammanträde. Datum och tid: 2014-11-27, kl 17:30 Plats: Gruvsalen, Stadshuset Ledamot som är förhindrad

Läs mer

Bortföring av dag- och dräneringsvatten inom Långasandsområdet.

Bortföring av dag- och dräneringsvatten inom Långasandsområdet. Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2012-05-15 131 Bortföring av dag- och dräneringsvatten inom Långasandsområdet. Dnr KS 2011-415 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Kommunstyrelsen kallar till sammanträde den 9 december 2015

Kommunstyrelsen kallar till sammanträde den 9 december 2015 KALLELSE 1 (6) Kommunstyrelsen Datum 2015-12-04 Reviderad 2015-12-02 Kommunstyrelsen kallar till sammanträde den 9 december 2015 Tid: onsdagen den 9 december 2015, kl 14:00 Plats: Stora scenen Ordförande:

Läs mer

Samverkansavtal gällande överförmyndarverksamheten i Falkenbergs och Varbergs kommuner, samt kostnadsreglering.

Samverkansavtal gällande överförmyndarverksamheten i Falkenbergs och Varbergs kommuner, samt kostnadsreglering. Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-08-12 190 Samverkansavtal gällande överförmyndarverksamheten i Falkenbergs och Varbergs kommuner, samt kostnadsreglering.

Läs mer

Motion om byggklara tomter utanför Falkenbergs tätort. (AU 38) KS 2014-349

Motion om byggklara tomter utanför Falkenbergs tätort. (AU 38) KS 2014-349 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-03-10 66 Motion om byggklara tomter utanför Falkenbergs tätort. (AU 38) KS 2014-349 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-06-17. KilArena, tisdag 17 juni 2014, 18.00 OBS! 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering

Sammanträdesdatum 2014-06-17. KilArena, tisdag 17 juni 2014, 18.00 OBS! 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-06-17 PLATS OCH TID KilArena, tisdag 17 juni 2014, 18.00 OBS! FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Upprop 2 Val av två justerare samt

Läs mer

Taxa vid försäljning av kommunalt ägd mark för verksamheter (handels-, kontors- eller industrimark). KS 2015-261

Taxa vid försäljning av kommunalt ägd mark för verksamheter (handels-, kontors- eller industrimark). KS 2015-261 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-09-15 244 Taxa vid försäljning av kommunalt ägd mark för verksamheter (handels-, kontors- eller industrimark).

Läs mer

Hans Forsberg (M) Kommunstyrelsens förvaltning

Hans Forsberg (M) Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Kungsbackarummet, Stadshuset Klockan 10-12:00 Beslutande Ledamöter Per Ödman (M), ordförande Ulrika Landergren (FP), vice ordförande Hans

Läs mer

Motion om att utveckla integration och demokrati med hjälp av föreningslivet. (AU 54) KS

Motion om att utveckla integration och demokrati med hjälp av föreningslivet. (AU 54) KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-03-08 97 Motion om att utveckla integration och demokrati med hjälp av föreningslivet. (AU 54) KS 2015-105 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-06-09 178 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2007-11-27

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2007-11-27 Kf 144 Ks 208 Dnr 2007-269 269 Medlemskap i Kommuninvest ekonomisk förening Ärendebeskrivning Åtvidabergs kommuns intresseanmälan om medlemskap i Kommuninvest ekonomisk förening har behandlats av föreningens

Läs mer

2013-06-04. Medborgarförslag - Hundbad på Pannaboudden i Glommen. (AU 157) Dnr KS 2013-51

2013-06-04. Medborgarförslag - Hundbad på Pannaboudden i Glommen. (AU 157) Dnr KS 2013-51 kommunstyrelsen i Falkenberg FALKENBERG 2013-06-04 131 Medborgarförslag - Hundbad på Pannaboudden i Glommen. (AU 157) Dnr KS 2013-51 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 2014-04-29 Ärendelista Sid nr Justering... 2 23 Antagande av Översiktsplan Sundsvall 2021... 3 24 Motion (M) gällande HBT-plan för Sundsvalls kommun... 5 25

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Sida 1(7) PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Plats och tid Varagårdsskolans aula, Bjuv kl

Sida 1(7) PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Plats och tid Varagårdsskolans aula, Bjuv kl 1(7) Plats och tid Varagårdsskolans aula, Bjuv kl 17.00-17.40 Beslutande Ledamöter Stefan Svalö (S), ordf Anders Månsson (S) Christer Landin (S) Bert Roos (S) Lars Karlsson (S) Ninnie Lindell (M) Sven-Ingvar

Läs mer

Thim Borg. Kommunkontoret 2011-02-25. Cecilia Håkansson. Ordförande Arnold Andréasson. Justerande Thim Borg

Thim Borg. Kommunkontoret 2011-02-25. Cecilia Håkansson. Ordförande Arnold Andréasson. Justerande Thim Borg Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrummet Karpen, kl 14.00-14.50, 15.05-15.55 1 (16) Beslutande Arnold Andréasson (c), ordförande Bo Dahlqvist (pf), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (s), 2:e vice

Läs mer

Protokoll 2013-04-03

Protokoll 2013-04-03 2013-04-03 Kommunstyrelsen Plats och tid Sammanträdesrum Kumla, 2013-04-03, klockan 17:00 17:10 Beslutande Dan-Åke Moberg (S) Mats Hellgren (M) Christer Thörner (S) Margareta Engman (M) Annica Moberg (S)

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen Harmånger. Tid: Tisdag 7 juni 2005 kl. 19:00. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Sammanträdesrum 2, kl. 08.30-08.50 Beslutande Ledamöter Urban Widmark (M) ordförande Lars-Göran Wiberg (C) vice ordförande Tommy Nilsson (S) Tjänstemän Utses att

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida Plats och tid Vallhamn kl. 09:00 11.50 Utses att justera Mona-Lisa Dahlberg (S) Justeringens plats och datum Vallhamn 2017-03-27 Paragrafer 1-21 Underskrifter Sekreterare Ordförande Justerare Lena

Läs mer

Ökad kostnad för inköp av färskt och fryst kött. KS 2015-203

Ökad kostnad för inköp av färskt och fryst kött. KS 2015-203 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-06-09 173 Ökad kostnad för inköp av färskt och fryst kött. KS 2015-203 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Utdelning från Falkenberg Energi AB till Falkenbergs Stadshus AB. (AU 306) KS 2015-113

Utdelning från Falkenberg Energi AB till Falkenbergs Stadshus AB. (AU 306) KS 2015-113 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-11-10 264 Utdelning från Falkenberg Energi AB till Falkenbergs Stadshus AB. (AU 306) KS 2015-113 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Motion om att utreda möjlighet att förhindra tiggeri på kommunal mark. (AU 14) KS

Motion om att utreda möjlighet att förhindra tiggeri på kommunal mark. (AU 14) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-02-02 61 Motion om att utreda möjlighet att förhindra tiggeri på kommunal mark. (AU 14) KS 2015-199 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 14 december 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningen,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Hässleholms kommun, Kommunfullmäktige Sammanträdesdag Datum då anslaget 2010-10-08 sätts

Läs mer