Protokoll Sammanträdesdatum Sammanträdestid 08:00-11

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll Sammanträdesdatum Sammanträdestid 08:00-11"

Transkript

1 Protokoll Sammanträdesdatum Sammanträdestid 08:00-11 Nr 16 FALKENBERG Kommunstyrelsens arbetsutskott Närvarande Ledamöter Mari-Louise Wernersson (C), ordförande Jan Dickens (S), 2:e vice ordförande Claes-L Ljung (M), 1 :e vice ordförande Ingemar Johansson (C) Björn Jönsson (S) Tjänstgörande ersättare Ersättare Lars Fagerström (FP) Marcelle Farjallah (S) Övriga förtroendevalda Tjänstemän Rolf Landholm, kommunchef Jenny Antonsson, utredningssekreterare Sofia Hedberg Broberg, översiktsplanerare Jörgen Högdin, mark- och exploateringsstrateg Inge Emanuelsson, stadsbyggnadschef 199 Angelica Forsaeus, lokalsamordnare 199 Lina Weetman, upphandlingsjurist 199 Jan Fritz, ekonomichef 200 Katarina Löfberg, controller 200 Ola Götesson, verksamhetschef 202 Tor Jacobsen, enhetschef 202 Heinrich Schöpf, planeringschef 203 Malin Krantz, socialchef 203 Paragrafer Justering Ordföranden samt Jan Dickens Underskrifter Sekreterare Jenny Antonsson

2 Ordförande J.L Justerare... :ari 7 LQuise Wernersson Jan Dickens Protokollet justerat och anslaget Underskrift / / Jenny Antonsson 2(16)

3 195 Begäran om planläggning för Skrea 7:5, KS KS Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Avslå begäran om planändring. sunderlag sförslag från stadsbyggnadskontoret, Kart- och fotobilaga Ansökan från fastighetsägarna Fastighetsägarna till Skrea 7:5 har inkommit med förfrågan om upprättande av ny detaljplan för en camping på fastigheten. Ekonomi Ett eventuellt planarbete förutsätts finansieras helt eller till större delen av sökanden. De kostnader som uppkommer för genomförandet förutsätts även bekostas av annan än Falkenbergs kommun. Bakgrund Vid framtagandet av den fördjupade översiktsplanen för centralorten så diskuterades nya campinglägen utefter kusten i Falkenbergs stads närhet. Bland annat fanns en lokalisering utpekad söder om det tänkta planområdet, se kartbilagan tillhörande yttrandet. Länsstyrelsen motsatte sig nya campinglägen utan hänvisade till möjlig utvidgning av befintliga campingplatser. Närboende var också mycket negativa till en ny tänkt campingetablering. Det tänkta campingläget togs därför bort inför antagandet av den fördjupade översiktsplanen för centralortsområdet. Den fördjupade översiktsplanen antogs juli ansökte fastighetsägarna till Skrea 7:5 om detaljplaneläggning för camping på samma fastighet som idag. Kommunstyrelsen sade då nej, med hänvisning till det resonemang som fördes vid framtagandet av den fördjupade översiktsplanen för centralortsområdet. Fastigheten omfattas i söder av avstyckningsplan från 1939 (S1). Området, som är blåstreckat på regleringskartan i kartbilagan till yttrandet, är utpekat som öppen plats Det tänkta området för detaljplan gränsar i väster till utpekat område 10 i kommunens Naturvårdsprogram. Det gränsar även till utpekade ängs- och betesmarksområden och området utgörs idag av hästbete. 3 (16)

4 Vidare gränsar planområdet till hästgård. Berörd fastighet ligger delvis inom strandskydd för havet samt strandskydd för den bäck som rinner ut söder om planområdet, se rödprickigt område på regleringskartan i kartbilagan till yttrandet. Vid framtagande av ny detaljplan återinträder strandskyddet i det området som idag är detaljplanelagt. Inget av de särskilda skäl som finns angivna i lagen kan appliceras på ett upphävande av strandskyddet i området, varför endast drygt 40% av området skulle kunna nyttjas för camping. Det utpekade området omfattas av hushållningsbestämmelserna i miljöbalkens 4 kapitel där området i sin helhet är utpekat för friluftslivet, främst det rörliga, men även för sina natur- och kulturmiljövärden. Området omfattas även av riksintresse för friluftslivet. Länsstyrelsen hänvisade bland annat till dessa värden när man avslog ytterligare campinglägen i den fördjupade översiktsplanen för centralortsområdet. Området kan anslutas till kommunalt vatten och avlopp men dagvattenfrågan måste lösas lokalt då Ringsegård idag inte omfattas av VIVABs verksamhetsområde för dagvatten. Eftersom havet inte uppfyller god ekologisk status kommer det att krävas extra åtgärder för dagvattnet. Överväganden Camping är ingen verksamhet som i höjd tar mycket av synfältet i anspråk, men då campingplatser tenderar att valla in, alternativt ha högt staket mot sitt område, kommer campingen att få stor landskapsbildspåverkan, se foton i kartbilagan till yttrandet. I jämförelse med den begäran som inkom från fastighetsägarna 2008 så har det inte skett några avgörande förändringar sett till översiktsplanen eller riksintressena. Sammantaget kan konstateras att etablering av en camping i området inte är förenligt med riksintressena, intentionerna i den fördjupade översiktsplanen för centralortsområdet, landskapsbildspåverkan och till stora delar strandskyddet. Stadsbyggnadskontoret föreslår mot bakgrund av ovanstående att ansökan om planläggning ska avslås. 4 (16)

5 196 Start av arbetet med den Fördjupade Översiktsplanen (FÖP) för kusten. KS KS Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Ge stadsbyggnadskontoret i uppdrag att starta arbetet med den fördjupade översiktsplanen (FÖPen) för kusten. sunderlag Stadsbyggnadskontoret förslag till beslut Utkast till projektbeskrivning daterad Översiktplan, ÖP 2.0, för Falkenbergs kommun har antagits i kommunfullmäktige, I översiktsplanen kan man utläsa att den fördjupning som är mest angelägen att ta fram är den fördjupade översiktsplanen för kusten. Stadsbyggnadskontoret har därför för avsikt att starta detta arbete snarast. Arbetet börjar med att formulera en projektbeskrivning och att informera internt på kommunen om att arbetet startas. Ekonomi Arbetet med den fördjupade översiktsplanen påverkar kommunens ekonomi i det att tid måste avsättas internt på samtliga förvaltningar och bolag. Extra kommunikationsinsatser måste avsättas för att en tillfredsställande dialog med invånarna ska kunna ske. Övervägande Det är angeläget att arbetet påbörjas snarast. Yrkande Jan Dickens (S) yrkar bifall på liggande förslag. 5 (16)

6 197 Köp av fastigheten Tröinge 6:22. KS KS Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Godkänna förslag till överenskommelse om fastighetsreglering mellan Tröinge 6:22 och Tröinge 15:1. 2 Godkänna förslag till hyreskontrakt för bostadsbyggnaden inom Tröinge 6:22 sunderlag Förslag till överenskommelse om fastighetsreglering mellan Tröinge 6:22 och Tröinge 15:1 upprättat av SBK Förslag till hyreskontrakt för bostad inom Tröinge 6:22- upprättat av SBK Värdering av fastigheten Tröinge 6:22 utförd av Värderingsinstitutet under mars 2014 Stadsbyggnadskontorets yttrande Stadsbyggnadskontoret har fått in en förfrågan om köp av fastigheten Tröinge 6:22. Fastigheten, om kvm, ligger utanför detaljplanelagt område. Fastigheten är bebyggd med ett enbostadshus runt vilket det finns en hävdad tomt på ca kvm. Resterande mark utgörs av äldre betesmark som korsas av allmän väg och kraftledning. En mindre del av fastigheten är i delöversiktsplan för centralorten utpekad som framtida verksamhetsområde (under ändring till framtida bostadsområde). Stadsbyggnadskontoret har ställt sig positiv till inköp av fastigheter och upprättat förslag till överenskommelse om fastighetsreglering. Hela fastigheten Tröinge 6:22 överförs enligt överenskommelsen till den kommunala exploateringsfastigheten Tröinge 15:1. Kommunen ska utge en ersättning om totalt 1,8 miljoner kronor för fastigheten vilket följer den fastighetsvärdering som är gjord. De nuvarande ägarna till fastigheten ges möjlighet att hyra tillbaka bostaden inom fastigheten under förutsättning av att hyresnämnden godkänner att besittningsskyddet avtalas bort. Hyresavtalet tecknas när Falkenbergs kommun tillträder fastigheten Tröinge 6:22. Tillträdesdag är den dag då kommande fastighetsreglering (lantmäteriförrättning) vunnit laga kraft. I övrigt innehåller överenskommelsen vanliga punkter. Ekonomi Kostnaderna för kommunen är utöver de 1,8 miljonerna i markavgift även en förrättningskostnad på ca kr. Det bokförda värdet på fastigheten Tröinge 15:1 ökas med markavgiften och förrättningskostnaden. Yrkande Ingemar Johansson (C) yrkar bifall på liggande förslag. 6 (16)

7 198 Information om att fastigheterna Tröinge 6:29 och Tröinge 6:36 är till salu. KS Arbetsutskottet beslutar 1 Ge stadsbyggnadskontoret i uppdrag att förhandla om inköp av rubricerade fastigheter. sunderlag Kartor tillhörande ärendet Stadsbyggnadskontorets yttrande Fastigheterna Tröinge 6:29 och Tröinge 6:36 är till försäljning via mäklare. Fastigheterna, om kvm, ligger utanför detaljplanelagt område men helt inom område som utpekas i delöversiktsplan för centralorten utpekad som framtida verksamhetsområde (under ändring till framtida bostadsområde). Fastigheterna är bebyggd med enbostadshus med stall för 6 hästar. Bostadshuset består av 90 kvm boarea och stallet är på 110 kvm. Även uthus inrett för garage och gårdsbutik ingår. Objektet säljes som hästgård med utgångspriset kr. Budgivning pågår. Stadsbyggnadskontoret ställer sig positiv till inköp av fastigheterna och begär uppdrag att förhandla om inköp. Yrkande Ingemar Johansson (C) och Jan Dickens (S) yrkar bifall på liggande förslag. 7 (16)

8 199 Beställning av projektering brandstation Ullared. KS Arbetsutskottet beslutar 1 Ge stadsbyggnadskontoret i uppdrag att genomföra en förstudie på de i underlaget presenterade alternativen A och C3. sunderlag TKN Stadsbyggnadskontorets rapport Ny brandstation Ullared Stadsbyggnadskontorets rapport Ny brandstation Ullared, tillägg Förstudien redovisades i Ksau den 20 maj. Stadsbyggnadskontoret fick till uppdrag att återkomma med totalbudget för brandstationen i Ullared där kostnader för tomter, detaljplan, eventuella kostnader för att lösa trafiksituationer redovisas för alternativ A samt C2 och C3. Arbetsmiljöverket har gjort en genomgång av situationen vid Ullareds brandstation och har påtalat ett antal brister i byggnadens funktion samt placering. I underrättelsen från Arbetsmiljöverket föreslås förbud att använda stationen för sitt ändamål från 1 juli Stadsbyggnadskontoret har gjort en studie av tre alternativa lösningar och tekniska nämnden förordar att ny brandstation byggs i egen regi. I budgetarbetet för 2014 förespråkades alternativet att hyra brandstation istället för nybyggnation varför driftmedel för hyra budgeterades från och med andra halvåret Vid nybyggnation kommer dessa medel frigöras och ger således täckning för utgift för projektering Utgiften för nybyggnation är beräknad till15 mkr, vilket motsvarar en årshyra på 997 tkr/år. Det ligger på samma nivå som budgeterad kostnad för hyra av brandstation. Ekonomi Investeringsutgiften är beräknad till 15 mkr för nybyggnationen. Övriga eventuella utgifter, exempelvis för detaljplan, markinköp eller trafikåtgärder ingår inte. Investeringen ger en beräknad driftkostnad på 997 tkr/år inklusive kapitalkostnader, drift och skötsel. I budget är det avsatt 900 tkr/år för hyra och denna kostnad motsvarar beräknad kostnad per år vid nybyggnation. Investeringsalternativet påverkar kommunens ekonomi likvidmässigt och förändrar kommunens finansieringsmöjligheter av beslutade investeringar. Detta tas i beaktande i samband med kommande budgetprocess. 8 (16)

9 Övervägande Två inhyrningsalternativ har studerats. Det första alternativet är en nybyggd verksamhetslokal, vilken ägs av Bertil Svedberg Gräv AB. Lokalen, cirka 400 m², är förberedd för vatten och avlopp samt ventilation. Stora anpassningar krävs, vilka har kostnadsbedömts till 11 mkr. Med 15 års avskrivning ger det en kostnad på 1411 tkr/år. Det andra inhyrningsalternativet är vägverkets tidigare lokal. Byggnaden är av sämre skick och läget vid Gekås incheckning gör att lokalen inte är lämplig. En inhyrd lokal kan innebära verksamhetsbegränsningar då en del aktiviteter sker utanför lokalen. Det kan dessutom finnas risk att till- och utfartsväg blockeras om området inte är inhägnat. En nybyggnation är fördelaktig utifrån kostnadsbilden samt för att det ger en bra långsiktig lösning för verksamheten. Genom att äga fastigheten finns större möjligheter för framtida anpassningar och verksamhetsförändringar. Yrkande och beslut Claes Ljung (M) yrkar på att ge stadsbyggnadskontoret i uppdrag att genomföra en förstudie på de i underlaget presenterade alternativen A och C3. Mari-Louise Wernersson (C) instämmer i yrkandet. Ordförande ställer proposition på yrkandet och finner det antaget. 9 (16)

10 200 Redovisning av uppdrag Beakta komponentavskrivningar i ekonomistyrningen. KS KS, KF Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta 1 Anteckna att uppdraget har redovisats 2 Hela budgeten för planerat underhåll ska ligga i investeringsplan samt att budget för akut underhåll inklusive skadegörelse skall delas upp så att 2 mkr läggs som driftsbudget och resten i investeringsplan Anta principen att en underhållsåtgärd på en fastighet ska överstiga 20 tkr för att den ska definieras som en investering 4 Anta principen om att utrymmet som frigörs i driftbudgeten, till följd av reglerna för komponentavskrivning, ska nyttjas för avsättning till pensionsförpliktelsen inom linjen samt att en modell för detta ska presenteras i samband med budgetberedningen 5 Avsättningen för pensionsförplikter i balansräkningen ska börja lösas upp fr.o.m samt att en modell för detta ska presenteras i samband med budgetberedningen sunderlag Strategienhetens tjänsteskrivelse Uppdragsredovisning Utredning av hur komponentavskrivning ska hanteras i ekonomistyrningen, Kommunstyrelsen, I samband med budget 2014 lämnades ett uppdrag till kommunstyrelsen att utreda hur effekterna av övergången till komponentavskrivningar ska beaktas i ekonomistyrningen. Uppdraget omfattade 5 punkter: 1. Visa hur komponentavskrivningar, på kort och lång sikt, kan hanteras i ekonomistyrningen på ett ekonomiskt hållbart sätt. et att tillämpa komponentavskrivningar innebär bl.a. att de medel som tidigare år varit budgeterade i tekniska nämndens resultatbudget för underhåll av byggnader, vägar och industrispår har, fr.o.m. 2014, lyfts över till investeringsbudgeten. De frigjorda medlen förstärker i nuläget driftsbudgeten men då avskrivningarna successivt kommer att öka behöver ett regelverk skapas för att en långsiktig ekonomisk hållbarhet i budget kan åstadkommas. Förslaget är att kommunen årligen avsätter medel till kommunens pensionsförpliktelse inom linjen (utbetalningar för pensioner intjänade före 1998) enligt 10 (16)

11 en modell där pensionsavsättningen är hög i början och sjunker i takt med att avskrivningarna för underhållsinvesteringarna ökar. På så vis garanteras det driftutrymme som lyftes ur budget Förslaget har en resultatpåverkan men ingen likviditetspåverkan för kommunen, dvs. utbetalningarna påverkas inte. Den senaste pensionskostnadsprognosen visar enligt KPA Pension att kommunen nått toppen avseende kostnader för pensionsförpliktelser intjänade före Pensionsutbetalningarna kommer enligt prognosen att ligga mellan mkr fram till 2030 och därefter sakta minska. Utifrån detta föreslås att kommunen årligen ska börja lösa upp avsättningen i balansräkningen och alltså minska de årliga kostnaderna för pensionsutbetalningarna. Detta (förslagen enligt punkt 1) föreslås utredas vidare och en modell för detta presenteras i samband med budgetberedningen inför Redovisa en plan för uppföljning av komponentavskrivningar i budget. I samband med budgetarbetet kommer strategienheten varje år att presentera en simulering som visar kapitalkostnadsökningen på lång sikt till följd av underhållsposten som flyttats över till investeringsbudgeten. 3. Redovisa hur komponentavskrivningar ska påverka anläggningsregistret. Det befintliga anläggningsregistret har anpassats till de nya reglerna genom att befintliga byggnader delats upp i komponenter med olika lång avskrivningstid. En simulering visar att kapitalkostnaderna 2014 blir lägre efter omläggning till komponentavskrivning. 4. Visa om medel ska finnas kvar i tekniska nämndens resultatbudget för mindre underhållsåtgärder. Från 2015 och framåt föreslås att hela budgeten för planerat underhåll ska ligga i investeringsplan. Budget för akut underhåll inklusive skadegörelse skall delas upp så att 2 mkr läggs som driftsbudget och resten i investeringsplan. För att en underhållsåtgärd ska definieras som en investering skall utgiften för en enskild åtgärd skall överskrida 20 tkr. 5. Utreda om internhyressystemet behöver förändras med anledning av komponentavskrivningar. Internhyresmodellen behöver inte förändras med anledning av komponentavskrivningar. Ekonomi et i sig har ingen påverkan på kommunens ekonomi. Förslaget att vidare utreda en modell för avsättning till kommunens pensionsskuld syftar till att garantera budgetutrymme för ökade kapitalkostnader. 11 (16)

12 Övervägande Då de förändrade redovisningsreglerna endast innebär en temporär lättnad för kommunens driftbudget är det av stor vikt att garantera driftkostnadsutrymmet för de i framtiden ökande kostnaderna. Förändringen av reglerna påverkar endast kommunens resultat och inte kommunens likviditet, dvs. utbetalningarna för underhållsåtgärderna påverkas inte. Därför är det viktigt att kommunen inte använder driftutrymmet som uppstått till aktiviteter som ökar utbetalningarna. Därmed är förslaget att avsätta driftutrymmet till framtida pensionskostnader att föredra då detta enbart påverkar kommunens resultat och inte innebär någon utbetalning för kommunen. Strategienheten ska till budgetberedningen inför 2015 återkomma med ett förslag på hur detta kan genomföras i kommunens budgetmodell. Strategienheten ska samtidigt lämna förslag på hur kommunen kan börja lösa upp den avsättning som gjorts avseende framtida pensionsutbetalningar. 12 (16)

13 201 Revisionsrapport: översiktlig granskning av ITverksamheten. KS KS Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Anteckna revisionsrapporten Översiktlig granskning av IT-verksamheten till protokollet. 2 Uppdra åt kommunstyrelseförvaltningens IT-avdelning att åtgärda revisionens påtalade och prioriterade svagheter inom IT-driften och att till kommunstyrelsen framlägga förslag till formaliserad inriktning avseende IT, samt att genomföra en ny risk- och sårbarhetsanalys med avbrotts- och kontinuitetsplan. 3 Uppdraget redovisas skriftligen till kommunstyrelsen i november sunderlag Revisionsrapport: Översiktlig granskning av IT-verksamheten På uppdrag av revisorerna i Falkenbergs kommun har PwC genomfört en översiktlig granskning av IT-verksamheten. Revisionens bedömning är att Falkenbergs kommun har en god och effektiv IT-styrning, men granskningen har utmynnat i några områden där man anser att ytterligare förbättringar kan genomföras. Bland annat efterfrågas en formaliserad viljeriktning avseende IT och risk- och sårbarhetsanalys och ett uttalat ansvar för informationssäkerheten. Ekonomi Förslaget påverkar inte kommunens ekonomi. Övervägande Kommunkansliet har tagit del av rapporten som i allt väsentligt konstaterar att Falkenbergs kommun har en bra och effektiv IT-styrning. Kanslienheten noterar dock samtidigt att revisionen lämnar ett antal förslag till åtgärder och förbättringsområden. Kommunstyrelseförvaltningen föreslår därför att uppdrag lämnas till förvaltningen att åtgärda prioriterade förbättringsområden, särskilt vad gäller formaliserad viljeinriktning, risk- och sårbarhetsanalys, förtydligande av ansvar för informationssäkerheten och krav och mätning av IT-leveransen. 13 (16)

14 202 Nytt avtal barn utan vårdnadshavare som söker asyl i Sverige. KS KS Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Teckna avtal med Migrationsverket om anordnande av boende för såväl asylsökande ensamkommande barn som ensamkommande barn med uppehållstillstånd utan legal vårdnadshavare i Sverige, s.k. ensamkommande barn. 2 Att teckna avtal med Migrationsverket om mottagande för såväl asylsökande ensamkommande barn som ensamkommande barn med uppehållstilstånd utan legal vårdnadshavare i Sverige, s.k. ensamkommande barn. 3 Att uppdra åt socialnämnden att ta emot 9 asylsökande ensamkommande barn samt 12 ensamkommande barn med uppehållstillstånd, PUT. 4 Att ge socialnämnden i uppdrag att samordna och genomföra mottagande av ensamkommande flyktingbarn. Sedan 2006 skall boendet för ensamkommande barn tillhandashållas av kommuner. Motivet till detta är att kommunens vana och kompetens vid arbete med barn i behov av samhällets stöd tas bäst tillvara med ett kommunalt huvudmannaskap för boende, utbildning och annan sysselsättning. Falkenbergs kommun har tecknat avtal med Migrationsverket om att tillhandahålla 8 boendeplatser för ensamkommande barn varav 3 platser är asylplatser, barn som är under asylutredning, samt 5 platser är s.k. PUT- platser, barn med permanent uppehållstillstånd. Falkenbergs kommun tar enligt avtal emot asylsökande barn över 16 år. Behovet av kommunala platser för ensamkommande barn är stort. Under 2014, januari april, har ensamkommande barn sökt asyl i Sverige, vilket är en ökning med 63 procent i förhållande till samma period Falkenbergs kommun föreslås medverka i detta arbete och utöka verksamheten för anordnande och mottagande av ensamkommande flykting barn och teckna nytt avtal med Migrationsverket. Ekonomi Kommuner får ersättning av staten för mottagande av ensamkommande barn såväl under tiden de är asylsökande som tiden efteråt för de som beviljats uppehållstillstånd. Den årliga grundersättningen är kronor per kalenderår. Kommuner erhåller dessutom ersättning per dygn per överrenskommen plats. Kommunen kan även söka 14 (16)

15 ersättning för betydande extraordinära kostander vid exempelvis omhändertagande av barn enligt LVU. Övervägande Antalet ensamkommande barn som kommer till Sverige för att söka asyl fortsätter att öka. Av Migrationsverkets prognos från den 24 april framgår bl.a. att prognosen avseende asylsökande ensamkommande barn höjs från till att barn årligen uppskattas söka asyl under 2014 och Den första januari 2014 ändrades lagen om mottagande av asylsökande för att ge Migrationsverket utvidgade möjligheter att anvisa en kommun att ordna boende för ensamkommande barn. Genom lagändringen kan alla kommuner anvisas för att ta emot ensamkommande barn oavsett om kommunen har en överenskommelse om att ta emot ensamkommande barn eller inte. I förberedelsearbetet har verket samarbetat med länsstyrelserna och fört dialog med Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och i delar Barnombudsmannen. Falkenbergs kommun berörs av de utvidgade möjligheterna att anvisa ensamkommande barn utifrån steg 3c. Steg 3c omfattar huvudsakligen kommuner med överenskommelse, men vars antal överenskomna platser är färre än kommunens fördelningstal. Fördelningstal för Falkenbergs kommun är 9 asylsökande. Kungsbacka kommun, 12 asylplatser, och Laholms kommun, 5 asylplatser, har tecknat nytt avtal om asyl platser för ensamkommande barn utifrån det givna fördelningstal enskild kommun har erhållits. Halmstads kommun skall teckna avtal om 10 asyl platser med möjlighet till ytterligare 4 asylplatser. Varbergs kommun skall teckna avtal om 10 asylplatser. Hylte kommun skall teckna avtal om 5 asylplatser. Falkenbergs kommun bör teckna nytt avtal med Migrationsverket för att bemöta den nya lagändring och därmed säkerställa ett professionellt bemötande vid anordnande och mottagandet av ensamkommande barn som av Migrationsverket anvisas till Falkenbergs kommun. 15 (16)

16 203 Information hemsjukvården i Region Halland KS Arbetsutskottet beslutar 1 Anteckna information om hemsjukvården i Region Halland till protokollet. I arbetet med Framtidens hemsjukvård har ett förslag till överenskommelse mellan Region Halland och länets kommuner tagits fram. Huvuddragen i överenskommelsen är: - kommunerna ska ansvara för all hemsjukvård utanför Region Hallands vårdenheter. - Överenskommelsen omfattar en gemensam nämnd som ansvarar för frågor inom hemsjukvården. - Regionen ansvarar för läkarmedverkan och viss kvalificerad rehabilitering. - Kommunerna finansierar hemsjukvården, men Region Halland ersätter kommunerna för den övertagna verksamheten. Överenskommelsen föreslås gälla från och med och till och med Förslaget är för tillfället på remiss i berörda kommunala nämnder. Efter förankringen ska beslut tas av samtliga kommuners fullmäktigeförsamlingar. Tidplan för arbetet med överenskommelsen i Falkenbergs kommun: 17 juni Kommunstyrelsens arbetsutskott 24 september Remiss tas upp av socialnämnden 1 oktober Kommunstyrelsens arbetsutskott 7 oktober Kommunstyrelsen 28 oktober Kommunfullmäktige 16 (16)

Begäran om planläggning för Skrea 7:5, KS

Begäran om planläggning för Skrea 7:5, KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-06-17 195 Begäran om planläggning för Skrea 7:5, KS 2014-227 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Redovisning av uppdrag Beakta komponentavskrivningar i ekonomistyrningen. (AU 200). KS 2014-29

Redovisning av uppdrag Beakta komponentavskrivningar i ekonomistyrningen. (AU 200). KS 2014-29 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-08-12 178 Redovisning av uppdrag Beakta komponentavskrivningar i ekonomistyrningen. (AU 200). KS 2014-29 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

i ekonomistyrningen. KS 2014-29

i ekonomistyrningen. KS 2014-29 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-06-17 200 Redovisning av uppdrag Beakta komponentavskrivningar i ekonomistyrningen. KS 2014-29 KS, KF Beslut

Läs mer

Nytt avtal barn utan vårdnadshavare som söker asyl i Sverige. KS 2014-279

Nytt avtal barn utan vårdnadshavare som söker asyl i Sverige. KS 2014-279 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-06-17 202 Nytt avtal barn utan vårdnadshavare som söker asyl i Sverige. KS 2014-279 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Avtal för barn utan vårdnadshavare som söker asyl i Sverige. KS 2015-66

Avtal för barn utan vårdnadshavare som söker asyl i Sverige. KS 2015-66 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-02-24 56 Avtal för barn utan vårdnadshavare som söker asyl i Sverige. KS 2015-66 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Lokaler för asylsökande ensamkommande barn. KS 2014-479

Lokaler för asylsökande ensamkommande barn. KS 2014-479 34 Lokaler för asylsökande ensamkommande barn. KS 2014-479 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Kommunstyrelsen har möjlighet att köpa in fastigheter för att täcka behov av boende

Läs mer

Henrik Lundahl, kanslichef Rolf Landholm, kommunchef

Henrik Lundahl, kanslichef Rolf Landholm, kommunchef Protokoll Nr 2 Sammanträdesdatum 2014-01-28 Sammanträdestid 15.00-15.10 Kommunstyrelsen Närvarande Ledamöter Mari-Louise Wernersson (C), ordförande Jan Dickens (S), 2:e vice ordförande Claës-L Ljung (M),

Läs mer

Beställning av förskolepaviljonger Stafsinge och Kristineslätt. KS

Beställning av förskolepaviljonger Stafsinge och Kristineslätt. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-10-28 323 Beställning av förskolepaviljonger Stafsinge och Kristineslätt. KS 2014-402 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Uppdrag i budget 2014 - fastställande av uppdragshandlingar.

Uppdrag i budget 2014 - fastställande av uppdragshandlingar. Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2013-12-10 377 Uppdrag i budget 2014 - fastställande av uppdragshandlingar. KS 2013-422 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Ordföranden samt Lars Fagerström

Ordföranden samt Lars Fagerström Protokoll Nr 8 Sammanträdesdatum 2014-08-12 Sammanträdestid 09.00 11.30 Kommunstyrelsen Närvarande Ledamöter Mari-Louise Wernersson (C), ordförande Jan Dickens (S), 2:e vice ordförande Claës-L Ljung (M),

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum Sammanträdestid Lars Fagerström (L) Georgia Ferris (KD) Rebecka Kristensson (S) Jan Berge (MP)

Protokoll Sammanträdesdatum Sammanträdestid Lars Fagerström (L) Georgia Ferris (KD) Rebecka Kristensson (S) Jan Berge (MP) Protokoll Sammanträdesdatum 2016-05-10 Sammanträdestid 08.00-09.45 Nr 10 FALKENBERG Kommunstyrelsens arbetsutskott Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Tjänstemän Mari-Louise Wernersson

Läs mer

Stig Agnåker (C) Per-Gunnar Andersson (S)

Stig Agnåker (C) Per-Gunnar Andersson (S) Protokoll Nr 8 Sammanträdesdatum 2016-06-28 Sammanträdestid 14.30 15.15 Kommunstyrelsen Närvarande Ledamöter Mari-Louise Wernersson (C), ordförande Per Svensson (S), 2:e vice ordförande Claës-L Ljung (M),

Läs mer

Medborgarförslag om alternativvärdering av marken som kommer att utnyttjas för arenabygget på Kristineslätt. (AU 15) KS 2014-381

Medborgarförslag om alternativvärdering av marken som kommer att utnyttjas för arenabygget på Kristineslätt. (AU 15) KS 2014-381 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-02-03 47 Medborgarförslag om alternativvärdering av marken som kommer att utnyttjas för arenabygget på Kristineslätt. (AU 15) KS 2014-381 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Plats och tid Flötsen Verkstadsgatan 1, Bjuv, 2015-06-10 kl 13.30-15.40

Plats och tid Flötsen Verkstadsgatan 1, Bjuv, 2015-06-10 kl 13.30-15.40 1(14) Plats och tid Flötsen Verkstadsgatan 1, Bjuv, kl 13.30-15.40 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Niklas Svalö (S), ordförande Lars Karlsson (S) Alf Nilsson (S)

Läs mer

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 1 (1) KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 2014-11-27 VÄLKOMMEN Kommunstyrelsen i Höganäs kommun kallas till sammanträde. Datum och tid: 2014-11-27, kl 17:30 Plats: Gruvsalen, Stadshuset Ledamot som är förhindrad

Läs mer

Per Svensson (S) Marcelle Farjallah (S) Lars Fagerström (FP) Daniel Bernhardt (KD)

Per Svensson (S) Marcelle Farjallah (S) Lars Fagerström (FP) Daniel Bernhardt (KD) Protokoll Nr 20 Sammanträdesdatum 2013-09-02 Sammanträdestid 08.30 10.30 Kommunstyrelsens arbetsutskott Närvarande Ledamöter Mari-Louise Wernersson (C), ordförande Claës-L Ljung (M), 1:e vice ordförande

Läs mer

Brandstation Ullared. KS 2013-375.

Brandstation Ullared. KS 2013-375. Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-03-03 65 Brandstation Ullared. KS 2013-375. KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka

Läs mer

Protokoll Nr 3 Sammanträdesdatum 2009-02-03 Sammanträdestid 08.00-17.00

Protokoll Nr 3 Sammanträdesdatum 2009-02-03 Sammanträdestid 08.00-17.00 Protokoll Nr 3 Sammanträdesdatum 2009-02-03 Sammanträdestid 08.00-17.00 Kommunstyrelsens arbetsutskott Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Mari-Louise Wernersson (c), ordförande Gerry

Läs mer

Protokoll Nr 22 Sammanträdesdatum 2012-10-02 Sammanträdestid 8.30-11.05

Protokoll Nr 22 Sammanträdesdatum 2012-10-02 Sammanträdestid 8.30-11.05 Protokoll Nr 22 Sammanträdesdatum 2012-10-02 Sammanträdestid 8.30-11.05 Kommunstyrelsens arbetsutskott Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Mari-Louise Wernersson (C), ordförande Claës-L

Läs mer

Renovering av Söderskolans kök. KS 2014-407

Renovering av Söderskolans kök. KS 2014-407 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-01-13 33 Renovering av Söderskolans kök. KS 2014-407 KF Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta 1 Godkänna genomförande av investeringsprojekt renovering

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum 2013-09-24 Sammanträdestid 08:30-11.00. Christer Norrman (M) Lars Fagerström (FP) Per Svensson (S) Marcelle Faijallah (S)

Protokoll Sammanträdesdatum 2013-09-24 Sammanträdestid 08:30-11.00. Christer Norrman (M) Lars Fagerström (FP) Per Svensson (S) Marcelle Faijallah (S) Protokoll Sammanträdesdatum 2013-09-24 Sammanträdestid 08:30-11.00 Nr 22 FALKENBERG Kommunstyrelsens arbetsutskott Närvarande Ledamöter Mari-Louise Wernersson (C), ordförande Jan Dickens (S), 2:e vice

Läs mer

Taxa vid försäljning av kommunalt ägd mark för verksamheter (handels-, kontors- eller industrimark). KS 2015-261

Taxa vid försäljning av kommunalt ägd mark för verksamheter (handels-, kontors- eller industrimark). KS 2015-261 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-09-15 244 Taxa vid försäljning av kommunalt ägd mark för verksamheter (handels-, kontors- eller industrimark).

Läs mer

Utdelning från Falkenberg Energi AB till Falkenbergs Stadshus AB. (AU 306) KS 2015-113

Utdelning från Falkenberg Energi AB till Falkenbergs Stadshus AB. (AU 306) KS 2015-113 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-11-10 264 Utdelning från Falkenberg Energi AB till Falkenbergs Stadshus AB. (AU 306) KS 2015-113 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Uppdrag att teckna avtal om ensamkommande barn

Uppdrag att teckna avtal om ensamkommande barn TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2015-01-07 KS 2014/1003 Kommunfullmäktige Uppdrag att teckna avtal om ensamkommande barn Förslag till beslut Kommunfullmäktige ger socialnämnden i uppdrag

Läs mer

Byte av mark med ägare till Carlsson & Co rörande fastigheterna Reparatören 9 och 10, Skogstorp 3:49 och Tröinge 6:75. KS 2014-396

Byte av mark med ägare till Carlsson & Co rörande fastigheterna Reparatören 9 och 10, Skogstorp 3:49 och Tröinge 6:75. KS 2014-396 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-11-11 328 Byte av mark med ägare till Carlsson & Co rörande fastigheterna Reparatören 9 och 10, Skogstorp 3:49

Läs mer

Reviderade principer för investeringsprocessen med anledning av bildandet av kost- och städservice. KS

Reviderade principer för investeringsprocessen med anledning av bildandet av kost- och städservice. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-06-10 189 Reviderade principer för investeringsprocessen med anledning av bildandet av kost- och städservice.

Läs mer

Falkenbergs Näringsliv AB Förfrågan om investering från Falkenbergs Terminal AB. KS

Falkenbergs Näringsliv AB Förfrågan om investering från Falkenbergs Terminal AB. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-11-01 343 Falkenbergs Näringsliv AB Förfrågan om investering från Falkenbergs Terminal AB. KS 2016-431 Beslut

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl Anders Widesjö (M) ledamot Lena Forsberg (M) ledamot Conny Bäck (S) ledamot

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl Anders Widesjö (M) ledamot Lena Forsberg (M) ledamot Conny Bäck (S) ledamot Sammanträdesdatum s. 1 (25) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 8.30-11.55 Beslutande Sofia Forsgren-Böhmer (M) ordförande 143- del av 158, 159-164 Britt Hjertqvist (FP) vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015 06 24 1 av 7 Plats och tid: Beslutande: Övriga närvarande: Kommunkontoret i Båstad, onsdagen den 24 juni, kl. 17.00 17.35 i Astrakanen. Bo Wendt (BP), Ordförande Gösta Gebauer (C), 1:e vice ordförande

Läs mer

Boberg 3:122 A N T A G A N D E H A N D L I N G. Detaljplan för bostäder. Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G

Boberg 3:122 A N T A G A N D E H A N D L I N G. Detaljplan för bostäder. Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G A N T A G A N D E H A N D L I N G Detaljplan för bostäder Boberg 3:122 Falkenbergs kommun P L A N B E S K R I V N I N G Upprättad 2014-05-14 B74 Laga kraft 2014-12-27 Till detaljplanen hör följande handlingar:

Läs mer

Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. KS 2015-22

Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. KS 2015-22 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-05-12 137 Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. KS 2015-22 KS, KF Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Översyn av fördjupad översiktsplan för Ullared samt utredning kring alternativ för nya bostadsområden i Ullared. KS

Översyn av fördjupad översiktsplan för Ullared samt utredning kring alternativ för nya bostadsområden i Ullared. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-03-07 51 Översyn av fördjupad översiktsplan för Ullared samt utredning kring alternativ för nya bostadsområden

Läs mer

Mari-Louise Wernersson (C) Claës-L Ljung (M) Per Svensson (S) Dahn Persson (S) Tore Holmefalk (C)

Mari-Louise Wernersson (C) Claës-L Ljung (M) Per Svensson (S) Dahn Persson (S) Tore Holmefalk (C) Protokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-03-27 Sammanträdestid 08:30-12.00 Ledamöter Mari-Louise Wernersson (C) Claës-L Ljung (M) Per Svensson (S) Dahn Persson (S) Tore Holmefalk

Läs mer

Ändring och tillägg till exploateringsavtal med Kärnhem rörande Skrea 9:26 och Skrea 14:8 Dnr

Ändring och tillägg till exploateringsavtal med Kärnhem rörande Skrea 9:26 och Skrea 14:8 Dnr Beslutsförslag 2014-05-12 Kommunstyrelseförvaltningen Stadsbyggnadskontoret Marie-Louise Svensson Ändring och tillägg till exploateringsavtal med Kärnhem rörande Skrea 9:26 och Skrea 14:8 Dnr 2011-287

Läs mer

Detaljplan för Skrea 5:51 planavtal KS 2014-214

Detaljplan för Skrea 5:51 planavtal KS 2014-214 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-10-28 309 Detaljplan för Skrea 5:51 planavtal KS 2014-214 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Godkänna planavtal för detaljplanearbete

Läs mer

Detaljplan för Hjortsberg 3:37 planavtal. KS

Detaljplan för Hjortsberg 3:37 planavtal. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-05-26 154 Detaljplan för Hjortsberg 3:37 planavtal. KS 2013-423 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Protokoll Nr 24 Sammanträdesdatum 2008-09-23 Sammanträdestid 08.30-12.10

Protokoll Nr 24 Sammanträdesdatum 2008-09-23 Sammanträdestid 08.30-12.10 Protokoll Nr 24 Sammanträdesdatum 2008-09-23 Sammanträdestid 08.30-12.10 Kommunstyrelsens arbetsutskott Närvarande Ledamöter Mari-Louise Wernersson (c), ordförande Gerry Norberg (s), 2:e vice ordförande

Läs mer

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 1 (1) KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 2014-01-30 VÄLKOMMEN Kommunstyrelsen i Höganäs kommun kallas till sammanträde. Datum och tid: 2014-01-30, kl 17:45 Plats: Stadshuset, Sessionssalen Ledamot som är förhindrad

Läs mer

Godkännande av överenskommelse om mottagande av ensamkommande barn

Godkännande av överenskommelse om mottagande av ensamkommande barn Kommunstyrelsen ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2015:199-723 2015-04-13 1/6 Godkännande av överenskommelse om mottagande av ensamkommande barn Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Falkenbergs Näringsliv AB Förfrågan om investering från Falkenbergs terminal AB. (AU 343) KS

Falkenbergs Näringsliv AB Förfrågan om investering från Falkenbergs terminal AB. (AU 343) KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-11-08 303 Falkenbergs Näringsliv AB Förfrågan om investering från Falkenbergs terminal AB. (AU 343) KS 2016-431 KF Beslut

Läs mer

FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 3. Mari-Louise Wernersson (c), ordförande Gerry Norberg (s), vice ordförande Anders Treschow (m) Ingemar Johansson (c)

FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 3. Mari-Louise Wernersson (c), ordförande Gerry Norberg (s), vice ordförande Anders Treschow (m) Ingemar Johansson (c) FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 3 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2008-01-22 Sammanträdestid 08.30-10.30 NÄRVARANDE Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Mari-Louise Wernersson (c),

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 2014-04-29 Ärendelista Sid nr Justering... 2 23 Antagande av Översiktsplan Sundsvall 2021... 3 24 Motion (M) gällande HBT-plan för Sundsvalls kommun... 5 25

Läs mer

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-02-02 62 Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS 2015-301 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets förslag

Läs mer

Försäljning av mark inom Smedjeholms industriområde. (AU 108) KS 2015-87

Försäljning av mark inom Smedjeholms industriområde. (AU 108) KS 2015-87 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-05-05 122 Försäljning av mark inom Smedjeholms industriområde. (AU 108) KS 2015-87 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt

Läs mer

Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. (AU 137) KS

Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. (AU 137) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-06-02 147 Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. (AU 137) KS 2015-22 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets

Läs mer

Trosa kommunhus, sammanträdesrummet. Kl. 17:00-17:35. Katja Watts (M) Miriam Tinglöf (KD) Britt Larsson Gårdebäck (S) Stig Karlsson (V)

Trosa kommunhus, sammanträdesrummet. Kl. 17:00-17:35. Katja Watts (M) Miriam Tinglöf (KD) Britt Larsson Gårdebäck (S) Stig Karlsson (V) Humanistiska nämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2015-11-10 Plats och tid: ande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Trosa kommunhus, sammanträdesrummet. Kl. 17:00-17:35

Läs mer

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN

KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 1 (1) KALLELSE KOMMUNSTYRELSEN 2014-11-27 VÄLKOMMEN Kommunstyrelsen i Höganäs kommun kallas till sammanträde. Datum och tid: 2014-11-27, kl 17:30 Plats: Gruvsalen, Stadshuset Ledamot som är förhindrad

Läs mer

Sida 1(7) PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Plats och tid Varagårdsskolans aula, Bjuv kl

Sida 1(7) PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Plats och tid Varagårdsskolans aula, Bjuv kl 1(7) Plats och tid Varagårdsskolans aula, Bjuv kl 17.00-17.40 Beslutande Ledamöter Stefan Svalö (S), ordf Anders Månsson (S) Christer Landin (S) Bert Roos (S) Lars Karlsson (S) Ninnie Lindell (M) Sven-Ingvar

Läs mer

Hans Forsberg (M) Kommunstyrelsens förvaltning

Hans Forsberg (M) Kommunstyrelsens förvaltning Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Kungsbackarummet, Stadshuset Klockan 10-12:00 Beslutande Ledamöter Per Ödman (M), ordförande Ulrika Landergren (FP), vice ordförande Hans

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2011-02-10

Sammanträdesprotokoll 2011-02-10 Plats: Kommunkontoret, Mellanfryken Tid: 15:30-17.05 ande Mikael Johansson S Ordförande Angelica Rage S Vice ordförande Kenneth Eriksson S Anders Ljungsten M Övriga Christian Söderblom IT-chef Jan-Olov

Läs mer

Daniel Bernhardt (kd) Ordföranden samt Gerry Norberg. Ordförande... Mari-Louise Wernersson. Justerare... Gerry Norberg

Daniel Bernhardt (kd) Ordföranden samt Gerry Norberg. Ordförande... Mari-Louise Wernersson. Justerare... Gerry Norberg Protokoll Nr 16 Sammanträdesdatum 2010-06-01 Sammanträdestid 08.00 16.00 Kommunstyrelsens arbetsutskott Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga förtroendevalda Tjänstemän Mari-Louise

Läs mer

2011-11-10 2014-12-15 1 (7) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, måndag 15 december, 2014, kl. 15.00 15.30 Beslutande

2011-11-10 2014-12-15 1 (7) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, måndag 15 december, 2014, kl. 15.00 15.30 Beslutande 2011-11-10 2014-12-15 1 (7) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, måndag 15 december, 2014, kl. 15.00 15.30 Beslutande Ledamöter Yoomi Renström (S) Ordförande Håkan Englund (S), 1:e vice ordförande

Läs mer

Anpassning för allsvenskt spel på Falkenbergs IP. (AU 395) KS 2013-438

Anpassning för allsvenskt spel på Falkenbergs IP. (AU 395) KS 2013-438 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-01-14 17 Anpassning för allsvenskt spel på Falkenbergs IP. (AU 395) KS 2013-438 KF Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Brandstation Ullared. (AU 65) KS

Brandstation Ullared. (AU 65) KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-03-10 57 Brandstation Ullared. (AU 65) KS 2013-375. KF Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta 1 Utöka beslutad

Läs mer

Samverkansavtal gällande överförmyndar-verksamheten i Falkenbergs och Varbergs kommuner, samt kostnadsreglering. KS 2014-228

Samverkansavtal gällande överförmyndar-verksamheten i Falkenbergs och Varbergs kommuner, samt kostnadsreglering. KS 2014-228 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-05-13 152 Samverkansavtal gällande överförmyndar-verksamheten i Falkenbergs och Varbergs kommuner, samt kostnadsreglering.

Läs mer

Samverkansavtal gällande överförmyndarverksamheten i Falkenbergs och Varbergs kommuner, samt kostnadsreglering. (AU 152) KS 2014-228

Samverkansavtal gällande överförmyndarverksamheten i Falkenbergs och Varbergs kommuner, samt kostnadsreglering. (AU 152) KS 2014-228 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-06-03 139 Samverkansavtal gällande överförmyndarverksamheten i Falkenbergs och Varbergs kommuner, samt kostnadsreglering.

Läs mer

Datum Anders Einarsson, kommunchef Anders Simonsson, sekreterare Maria Rangefil, kanslichef

Datum Anders Einarsson, kommunchef Anders Simonsson, sekreterare Maria Rangefil, kanslichef 1(7) Plats och tid Peter Rosholms tjänsterum, onsdagen den 14 januari, klockan 8.00-8.25 Ordförande Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Tid och plats för justering Peter Rosholm (S) Peter

Läs mer

Motion om att utveckla integration och demokrati med hjälp av föreningslivet. (AU 54) KS

Motion om att utveckla integration och demokrati med hjälp av föreningslivet. (AU 54) KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-03-08 97 Motion om att utveckla integration och demokrati med hjälp av föreningslivet. (AU 54) KS 2015-105 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. KS 2014-323

Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. KS 2014-323 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-12-16 392 Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. KS 2014-323 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2009-09-14 1(11) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: kl. 13.00 14.25, Sammanträdesrum E-plan, Nämndhuset Birgitta Höijer (C), ordförande Annika Engelbrektsson (S) Bjarne Rasmussen (S) Roland Halvarsson

Läs mer

Motion om möjlighet till avfallssortering på allmänna platser. (AU 192) KS 2014-24

Motion om möjlighet till avfallssortering på allmänna platser. (AU 192) KS 2014-24 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-08-12 172 Motion om möjlighet till avfallssortering på allmänna platser. (AU 192) KS 2014-24 KF Beslut Kommunstyrelsen tillstyrker kommunfullmäktige besluta 1 Uttala sig

Läs mer

Politisk organisation KS 2017/584

Politisk organisation KS 2017/584 91 Politisk organisation 2019-2022. KS 2017/584 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige

Läs mer

Motion om att beslut gällande mottagning av ensamkommande barn/ungdomar mm ska ske i kommunfullmäktige. KS

Motion om att beslut gällande mottagning av ensamkommande barn/ungdomar mm ska ske i kommunfullmäktige. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-08-23 246 Motion om att beslut gällande mottagning av ensamkommande barn/ungdomar mm ska ske i kommunfullmäktige. KS 2015-125. KS, KF Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Sammanträdesdag Sida

Sammanträdesdag Sida 2014-01-29 Innehåll SN AU 1 Tillkommande ärenden... 2 SN AU 2 Revisionsrapport gällande granskning av samverkan mellan kommun och landsting avseende psykisk ohälsa bland barn och unga... 3 SN AU 3 Föregående

Läs mer

KS Ärende 3. Nytt boende för ensamkommande barn

KS Ärende 3. Nytt boende för ensamkommande barn KS Ärende 3 Nytt boende för ensamkommande barn Tjänsteskrivelse 2014-10-20 KS 2014.0303 Handläggare: Sandra A Karlsson Ny överenskommelse avseende kommunens mottagande av ensamkommande barn Sammanfattning

Läs mer

Granskning av Fabos rutiner vid beslut av principiell beskaffenhet eller av större vikt. KS

Granskning av Fabos rutiner vid beslut av principiell beskaffenhet eller av större vikt. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-03-21 66 Granskning av Fabos rutiner vid beslut av principiell beskaffenhet eller av större vikt. KS 2016-266

Läs mer

Planbesked för del av Skrea 8:39. KS

Planbesked för del av Skrea 8:39. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-12-19 381 Planbesked för del av Skrea 8:39. KS 2017-398 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Bortföring av dag- och dräneringsvatten inom Långasandsområdet.

Bortföring av dag- och dräneringsvatten inom Långasandsområdet. Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2012-05-15 131 Bortföring av dag- och dräneringsvatten inom Långasandsområdet. Dnr KS 2011-415 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum 2015-02-24 Sammanträdestid 8.30-11.30

Protokoll Sammanträdesdatum 2015-02-24 Sammanträdestid 8.30-11.30 Protokoll Sammanträdesdatum 2015-02-24 Sammanträdestid 8.30-11.30 Nr 4 FALKENBERG Kommunstyrelsens arbetsutskott Närvarande Ledamöter Mari-Louise Wernersson (C), ordförande Per Svensson (S), 2:e vice ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (5)

Sammanträdesprotokoll 1 (5) Sammanträdesprotokoll 1 (5) Plats och tid stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 11.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Claes Pettersson, Ordförande (S) Aina Wåhlund, Vice

Läs mer

Datum: kl 10:45 Paragrafer: Eric Styffe Sekreterare

Datum: kl 10:45 Paragrafer: Eric Styffe Sekreterare Datum: kl 10:45 Paragrafer: 484-488 Plats: Nya Skagern, Gullspång Underskrifter Per-Arne Brandberg Ordförande Eric Styffe Sekreterare Justeringens plats och tid: Justeras Anders Andersson Beslutande Ersättare

Läs mer

Förändring av investeringsbudget Falkenbergs Näringsliv AB och Destination Falkenberg AB. KS

Förändring av investeringsbudget Falkenbergs Näringsliv AB och Destination Falkenberg AB. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-10-10 305 Förändring av investeringsbudget Falkenbergs Näringsliv AB och Destination Falkenberg AB. KS 2017-466 KS, KF Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Renovering av Söderskolans kök. KS 2014-407

Renovering av Söderskolans kök. KS 2014-407 Beslutsförslag 2014-12-19 Kommunstyrelseförvaltningen Strategienheten Renovering av Söderskolans kök. KS 2014-407 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta 1 Godkänna genomförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-12-03 1 Innehållsförteckning Ärende 118 Godkännande av dagordning... 3 119 Individärende... 4 120 Individärende... 5 121 Uppsökande verksamhet... 6 122 Ekonomi... 7 123 Avdelningschefstjänst inom

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen Harmånger. Tid: Tisdag 7 juni 2005 kl. 19:00. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och

Läs mer

FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 13. 2007-05-22 Sammanträdestid 08.30-10.40

FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 13. 2007-05-22 Sammanträdestid 08.30-10.40 FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 13 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2007-05-22 Sammanträdestid 08.30-10.40 NÄRVARANDE Ledamöter Ersättare Mari-Louise Wernersson (c), ordförande Gerry Norberg

Läs mer

Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande Lisa Andersson (M) Ulrika Landergren (FP) Eva Borg (S)

Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande Lisa Andersson (M) Ulrika Landergren (FP) Eva Borg (S) KUNGSBACKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid sammanträde Kungsbacka rummet Klockan 10-12.30 Beslutande Ledamöter Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande Lisa Andersson

Läs mer

2015-08- 2 4. Sammanträdesprotokoll. Gagnefs kommun. Sn 31. Utökat mottagande av ensamkommande barn/ungdomar

2015-08- 2 4. Sammanträdesprotokoll. Gagnefs kommun. Sn 31. Utökat mottagande av ensamkommande barn/ungdomar Gagnefs kommun Socialnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2015-08-24 Sida 2 Dnr 2015:73/13 ----------, GAGNEFS KOMMUN Sn 31 Utökat mottagande av ensamkommande barn/ungdomar Socialnämnden föreslår

Läs mer

Protokoll Sammantradesdatum 2015-12-22 Sammantradestid 08.30-11.15. Georgia Ferris (KD), 364. Marcelle Farjallah (S) Jan Berge (MP)

Protokoll Sammantradesdatum 2015-12-22 Sammantradestid 08.30-11.15. Georgia Ferris (KD), 364. Marcelle Farjallah (S) Jan Berge (MP) Protokoll Sammantradesdatum 2015-12-22 Sammantradestid 08.30-11.15 Nr 28 FALKENBERG Kommunstyrelsens arbetsutskott Narvarande Ledamoter Tjanstgorande ersattare Ersattare Ovriga fortroendevalda Tjansteman

Läs mer

Christer Norrman (M) Lars Fagerström (FP) Per Svensson (S) Marcelle Farjallah (S)

Christer Norrman (M) Lars Fagerström (FP) Per Svensson (S) Marcelle Farjallah (S) Protokoll Nr 12 Sammanträdesdatum 2013-05-14 Sammanträdestid 8.30-10.40 Kommunstyrelsens arbetsutskott Närvarande Ledamöter Mari-Louise Wernersson (C), ordförande Jan Dickens (S), 2:e vice ordförande Claës-L

Läs mer

Sida 1(9) Kommunstyrelsens allmänna utskott. Enåsenrummet, tisdagen den 16 maj 2017 kl 09:00-9:30

Sida 1(9) Kommunstyrelsens allmänna utskott. Enåsenrummet, tisdagen den 16 maj 2017 kl 09:00-9:30 1(9) Plats och tid Enåsenrummet, tisdagen den 16 maj 2017 kl 09:00-9:30 Beslutande Ledamöter Lars Molin (M), Ordförande Sören Görgård (C), 1:e vice ordförande Harald Noréus (L) Peter Engdahl (S), ersättare

Läs mer

Försäljning av fastigheten Hjulet 5 samt del av Innerstaden 3:1. KS

Försäljning av fastigheten Hjulet 5 samt del av Innerstaden 3:1. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-04-28 121 Försäljning av fastigheten Hjulet 5 samt del av Innerstaden 3:1. KS 2015-150 KS, KF Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Motion om öppen förskola i Ullared. (AU 114) KS 2014-332

Motion om öppen förskola i Ullared. (AU 114) KS 2014-332 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-05-05 125 Motion om öppen förskola i Ullared. (AU 114) KS 2014-332 KF Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta 1 Bifalla motionen och ge barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Medborgarförslag om bilpool. (AU 291) KS 2014-320

Medborgarförslag om bilpool. (AU 291) KS 2014-320 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-11-04 253 Medborgarförslag om bilpool. (AU 291) KS 2014-320 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-08-11 185 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 26 mars 2013 kl. 08:15-11:50.

Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 26 mars 2013 kl. 08:15-11:50. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (10) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Tisdag 26 mars 2013 kl. 08:15-11:50. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson (S)

Läs mer

Begäran om planläggning av Skrea 5:51. KS 2014-214

Begäran om planläggning av Skrea 5:51. KS 2014-214 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-06-24 207 Begäran om planläggning av Skrea 5:51. KS 2014-214 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 23 juni 2015

Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 23 juni 2015 Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 23 juni 2015 Ärenden Sid Justering... 2 33 Information om arbetet med nya landsbygdsprogrammet... 3 34 Marknadsplats

Läs mer

Motion om plan för att minska antalet barn i förskolegrupperna. (AU 35) Dnr KS 2011-363

Motion om plan för att minska antalet barn i förskolegrupperna. (AU 35) Dnr KS 2011-363 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2012-02-07 42 Motion om plan för att minska antalet barn i förskolegrupperna. (AU 35) Dnr KS 2011-363 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT

KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Sammanträdesprotokoll sid 2 (6) Innehållsförteckning (klicka på paragrafen för att komma till den direkt) 153 Tilldelningsbeslut och begäran om anvisning av medel, förskola i Parkvillan. 154 Yttrande över

Läs mer

Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. (AU 54) KS 2014-323

Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. (AU 54) KS 2014-323 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-03-10 80 Motion om krav på kollektivavtal hos företag som utför uppdrag åt kommunen. (AU 54) KS 2014-323 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

Läs mer

Medborgarförslag om att låta pensionärer åka buss gratis mellan klockan 9.30-14.30. KS 2014-130

Medborgarförslag om att låta pensionärer åka buss gratis mellan klockan 9.30-14.30. KS 2014-130 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-11-11 340 Medborgarförslag om att låta pensionärer åka buss gratis mellan klockan 9.30-14.30. KS 2014-130 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen 1(5) Plats och tid Sammanträdesrum Bengtsfors, Utvecklingscentrum+ i Bengtsfors, klockan 14.00 14.30 Beslutande Ledamöter Per Jonsson (c) ordförande Besnik Dautaj (s) Lena Grönlund (s) tjänstgörande ersättare

Läs mer

Uttag av avgift rörande iordningställande av ny cirkulationsplats Peter Åbergs Väg/ Kattegattvägen. (AU 47) KS 2013-391

Uttag av avgift rörande iordningställande av ny cirkulationsplats Peter Åbergs Väg/ Kattegattvägen. (AU 47) KS 2013-391 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-03-04 60 Uttag av avgift rörande iordningställande av ny cirkulationsplats Peter Åbergs Väg/ Kattegattvägen. (AU 47) KS 2013-391 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-01-13 0 Innehållsförteckning Ärende 1 Information från barn- och ungdomssamordnaren... 2 2 Yttrande angående laglighetsprövning enligt kommunallagen angående socialnämndens beslut Överenskommelse

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Dnr KS

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Dnr KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 3 2013-09-24 285 Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Dnr KS 2013-322

Läs mer

Motion om öppen förskola i Ullared. KS

Motion om öppen förskola i Ullared. KS 25 Motion om öppen förskola i Ullared. KS 2014-332 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta 1 Bifalla motionen med tilläggen att i utredningen i första

Läs mer

Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar

Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar 1(5) Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar Ärendet Danderyds kommun har ett övergripande ansvar för de invånare i kommunen som av olika skäl inte klarar sin

Läs mer

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR BIHANG Ansv. utg.: Siv Gyllix 2014 Nr 106 Motion av Magnus Olsson (SD) angående att säga upp avtalen med Migrationsverket och Länsstyrelsen i Skåne län (Dnr STK-2014-200)

Läs mer

Justering av budgetramar för löneökningar m m. KS 2014-206

Justering av budgetramar för löneökningar m m. KS 2014-206 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg FALKENBERG 2014-04-22 128 Justering av budgetramar för löneökningar m m. KS 2014-206 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer