Samtal - inte bara ord - Lästips från sjukhusbiblioteket

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samtal - inte bara ord - Lästips från sjukhusbiblioteket"

Transkript

1 Samtal - inte bara ord - Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2012

2 Abrahamsen, Pål Samarbete, samverkan, samvaro Författaren har undersökt olika aspekter på vad som händer när människor ska arbeta tillsammans. Insikt och kunskap om människors beteende och drivkrafter är av avgörande betydelse. Den arbetsform som används kallas systemisk terapi. Den kan också kallas optimistisk terapi, eftersom den utgår ifrån att det alltid finns nya lösningar och nya möjligheter. Andersen, Tom Reflekterande processer : samtal och samtal om samtalen. 5. uppl Denna intervjuteknik är helt inriktad på att få patienten eller familjen man möter att ta maximalt ansvar för sin egen livssituation, samtidigt som man som behandlare tar ansvar för sina egna handlingar och det terapeutiska samtalet. Backlund, Britt Inte bara ord : en bok om talad kommunikation Författaren förmedlar en helhetssyn på kommunikation. Fokus ligger på de ickeverbala signaler vi utbyter när vi kommunicerar tex. röstens, blickens och gesternas betydelse för hur ett budskap uppfattas. De sju heliga orden: Det ligger något i det du säger. Ambres Barth, Tom Motiverande samtal MI : att hjälpa en människa till förändring på hennes egna villkor Samtalen innebär att noggrant, med respekt för individens autonomi, använda lyssnandeteknik, samtalsverktyg och sammansatta strategier så att de på ett ändamålsenligt sätt hjälper personen att ta ställning till och sätta igång, genomföra och upprätthålla förändring.

3 Bergqvist, Elaine Härskarteknik Sju huvudtyper av härskartekniker definieras och exemplifieras med människors egna berättelser. Boken ger konkreta tips på vad du kan göra i en härskarsituation och hur du förhindrar att samma sak händer igen. Betydelsefulla möten i vården : en samling berättelser om glädje och sorg. 2.uppl Patienter, anhöriga och vårdpersonal från hela Sverige berättar om möten inom vården som blivit betydelsefulla. De har mött människor som lyft dem, sett dem, blivit förebilder och satt spår i deras liv. Birnik, Hans Handledande samtal Förutom att ha djupgående kunskaper om handledningens teori och praktik så måste man även kunna skapa en bärande relation till klienten, oavsett om det är en student på praktik eller en yrkesverksam person som ska handledas. Den goda relationen är en förutsättning för ett framåtskridande samarbete. Carlander, Jakob Att lämna svåra besked Att lämna svåra besked är en del av arbetet för många yrkesgrupper. Den här boken ger insikt i såväl mottagarens som avsändarens reaktioner och behov i samband med svåra besked. Här finns strategier och råd kring hur man på bästa sätt överlämnar besked så att mottagaren kan acceptera och gå vidare. Carlander, Jakob Samtal & möten i frivilligt socialt arbete : en handbok för stödpersoner En handbok som ger kunskap och konkreta verktyg för stödpersoner. Den ger tips på hur man skapar goda samtal och möten. Den tar också upp hur viktigt det är att sätta gränser för stöduppdraget och hur man kan utvecklas som stödperson. Boken har tillkommit på initiativ av Brottsofferjourens riksförbund.

4 Crafoord, Clarence Människan är en berättelse : tankar om samtalskonst Boken har genom sitt perspektiv på samtalskonsten blivit en klassiker. Särskild tonvikt har lagts på en fördjupning av begreppet närvaro i samtalet. Den är skriven för att ge impulser till alla människor som använder samtalet som instrument i sitt arbete. Själen får hjälp och upplysning genom det goda samtalet. Sokrates Croona, Gill Etik och utmaning : om lärande av bemötande i professionsutbildning Med solidaritet som förtecken skissas formerna för en pedagogik som baseras på kvalificerade samtal. Här är bemötandefrågorna centrala. Delaktighetens praktik : det professionella samtalets villkor och möjligheter. Red. Pia Bülow m.fl I ett tvärvetenskapligt perspektiv på kommunikation presenteras exempel från nya studier på vad delaktighet innebär inom en rad områden. Med utgångspunkt i svensk och internationell forskning ges här en djupare inblick i villkor och möjligheter för professionella samtal. Dimbleby, Richard Kommunikation är mer än ord En introduktion till kommunikation i teori och praktik. Det beskrivs bl a hur samspelet fungerar mellan individer i grupper, organisationer och företag. Massmediernas påverkan och funktion i samhället ägnas ett eget kapitel.

5 Dimbleby, Richard Oss emellan : mellanmänsklig kommunikation Hur och varför uppstår kommunikation mellan människor? Boken redogör för huvudlinjerna i kommunikationsvetenskapen och beskriver också själva kommunikationsprocessen. Stor vikt läggs vid praktiska frågor med fallstudier och exempel. Eide, Tom Kommunikation i praktiken : relationer, samspel och etik inom socialt arbete, vård och omsorg En lärobok som betonar att god kommunikation är en förutsättning för en kvalitativ verksamhet inom socialt arbete, vård och omsorg. Förmågan att kommunicera kan tränas upp och utvecklas. Eide, Hilde Omvårdnadsorienterad kommunikation : relationsetik, samarbete och konfliktlösning. 2.uppl God kommunikation i relationer till såväl patienter, anhöriga som kollegor förenklar arbetet och är det bästa medlet för kvalitet i vårdarbetet. Med hjälp av en rad exempel från den praktiska verksamheten belyses olika sidor av kommunikationsprocessen. Ekenberg, Johan Kroppsläsning : lär dig förstå dig själv och andra Våra kroppar står för mer än 90 procent av allt vi kommunicerar med varandra. Vad händer om vi inte förstår dessa signaler? Om kroppen säger en sak och munnen en annan? Med ökad självkännedom blir det lättare att ta itu med gamla, uttjänta beteenden och i stället lägga energi på att utvecklas. Ekman, Gunnar Från prat till resultat : om vardagens ledarskap Småpratet mellan medarbetarna godkänner eller underkänner ledningens direktiv. Det är också chefens deltagande i småpratet som gör honom till en ledare. En chef måste ha relationer till sina medarbetare och vara förtrogen med deras arbetssituation om han ska vara en ledare.

6 Eksvärd, Elaine Härskarteknik : den fula vägen till makt Det handlar inte bara om män som förtrycker kvinnor eller chefer som missbrukar sin makt. Det är något som vi alla, oavsett kön, ålder och position, använder mot varandra. Problemet är att de flesta inte vet om det. Här får vi hjälp att sätta fingret på när och hur det sker med exempel från människors egna berättelser. Ellneby, Ylva Att samtala med barn : genom att lyssna med fyra öron Detta är den första boken i sitt slag för alla som dagligen pratar med barn. Här ges vägledning i hur ett samtal kan startas, utvecklas och fördjupas samt hur viktigt det är med småpratet i vardagen. Engquist, Anders Att tänka om : från färdiga föreställningar till nya perspektiv Oavsett om du arbetar professionellt med andra människor eller om du för din egen personliga del vill få nya perspektiv, får du här idéer om nya sätt att förhålla dig till dig själv och andra. Författaren har lång erfarenhet av livsfrågor och kommunikation mellan människor. Engquist, Anders Att växa som vuxen : nya perspektiv på dig själv och andra. 4. uppl En klassiker som utgavs första gången Här får läsaren, på ett bitvis humoristiskt men samtidigt seriöst sätt, hjälp att känna igen svårigheter i livet, men framför allt med att hitta nya perspektiv. Om det svåra på ett enkelt och självklart språk. Ett liv utan konfrontationer är utan riktning, mållöst och passivt.

7 Engquist, Anders Förstånd och missförstånd : samtalsmetodik för arbetslivet. 2.uppl Hur skulle ett samtal mellan chef och medarbetare, där båda visar respekt för den andre, kunna låta? Varför tycks vissa samtal gå i baklås och finns det någon väg ur dem? Det här är författarens mest konkreta och kortfattade bok i kommunikation. Den vänder sig till alla som inser att livet är för kort för att de ska hinna göra alla misstag själva. Engquist, Anders Kommunikation och förändring Kompetensutveckling ur ett kommunikationsteoretiskt perspektiv. Boken ger teori för teoretikern och praktiska infallsvinklar för den som arbetar med kvalificerat förändringsarbete i arbetslivet. Framställningen bygger på bl a Watzlawicks systemteoretiska syn på kommunikation. Engquist, Anders Kommunikation på arbetsplatsen : chefen, medarbetaren, gruppen. 2.uppl Här får vi kunskaper i kommunikationens teori och praktik för den som vill lära sig att kommunicera bättre. Boken vänder sig främst till dem som leder andra människor i en verksamhet, det må vara inom privat företagsamhet eller offentlig förvaltning. Engquist, Anders Om konsten att samtala : en bok för människor i kontaktyrken. 3.uppl Författaren beskriver här några teorier som han själv funnit fungera i samtal med människor. Budskapet är att det är ett eget, personligt förhållningssätt, grundat på kunskaper och erfarenheter, som samtalsledare bör försöka komma fram till. Värdefull information för människor som arbetar med människor.

8 Enqvist, Björn & Karin Bengtsson Orden som läker : kommunikation och möten i vård och terapi Författarna vill sprida kunskap om hur den första minuten av ett möte kan användas. Nyckelord är mötet, språket, kroppen, patientens tillstånd och vårdgivarens egna tillstånd. Det gäller att skapa ett känslomässigt tryggt möte. Eriksson, Kerstin Trygga och otrygga möten : vardagsetik och bemötande i arbete med människor Boken är en handbok som ger praktiska och tydliga råd att användas i trängda situationer. Den belyser också otrygga möten ur olika perspektiv: psykologiska, etiska, juridiska, existentiella och livsåskådningsmässiga. Faulkner, Ann Det professionella samtalet : om samspel och kommunikation i omvårdnadsprocessen En handledning i hur man lägger upp och genomför patientsamtal med konkreta exempel på hur kommunikationsteorier kan omsättas i praktisk verksamhet. Boken ger också tips på hur man som vårdpersonal undviker emotionell utmattning och håller engagemanget vid liv. Guilmartin, Nance Vad ska man säga? : det lyssnande samtalet Författaren som är journalist har samlat egna och andras erfarenheter från svåra samtal i olika krissituationer. Boken kan läsas i sin helhet eller användas som uppslagsbok. Ett kapitel heter Goda samtal på jobbet. Verkligheten är vad den är för iakttagaren, även om andra kan ha annorlunda åsikter och förklaringar till de fenomen som iakttas.

9 Haarakangas, Kauko Läkande dialogiska samtal i terapi och psykiatrisk vård Att tala så att det hos andra uppstår en lust att lyssna. Att lyssna så att det hos andra uppstår en lust att tala är kärnan i dialogiska samtal. I boken beskrivs dialogens läkande kraft i hjälpande samtal, både i vardagen, inre dialoger och professionella samtal vid krissituationer. Herset, Ingeborg Tystnad i professionella samtal Boken bygger på intervjuer med erfarna yrkesutövare inom sjukvård och socialt arbete. Deras erfarenheter av tystnad har tjänat som grund för en modell för förståelse och handling i mötet mellan den professionelle och den hjälpsökande, den så kallade faktormodellen och i anslutning till den tolv strategier att användas i mötet med tystnad. Hilmarsson, Hilmar TH Samtalet : med känslomässig intelligens : en handledning i konsten att samtala. 3. uppl Samtalet är grunden för all mänsklig kommunikation. Rätt använt kan det skapa samförstånd, utveckla relationer, leda till positiva förändringar och förbättrat samarbete i både privat- och arbetsliv. Boken lär ut enkla och praktiska tips på hur man kan kommunicera effektivare genom samtal. Holm Ivarsson, Barbro MI motiverande samtal : praktisk handbok för hälso- och sjukvården : fysisk aktivitet, kost & övervikt, riskbruk av alkohol, tobaksbruk MI passar i alla sammanhang när man vill stimulera en annan person att förändra ett beteende. Metoden engagerar patienten i lösningen av problem i sitt eget liv. MI-metoden är evidensbaserad och rekommenderas i dag på hela livsstilsområdet.

10 Ihlen, Bente-Marie Genom sig själv känner man inte andra : om kommunikation och teambyggande Ibland får det vi säger en effekt vi inte avsåg eller förväntade oss. Missförstånd kan leda till konflikter som stjäl energi, skapar spänningar och dålig stämning, som i sin tur leder till ineffektivitet i arbetsgruppen. Kommunikation : samtal och bemötande i vården All vård innebär kommunikation. Här ges både generell och specifik kunskap som på olika sätt kan bidra till att förbättra relationen mellan vårdgivare, vårdtagare och deras anhöriga. Ett avsnitt handlar om hur liten och sårbar patienten kan bli i vårdmötet, om hur lätt det är att tappa bort vuxenrollen. Lindholm, Camilla När orden fattas oss : om demens, språk och kommunikation Vad händer med de kognitiva och språkliga färdigheterna hos en individ med demens? Hur påverkas kommunikationen? Vad kan vårdpersonal och närstående göra för att bemöta och stödja vacklande samtal? Boken består av både en teoretisk och en praktisk del. Ljungström, Kerstin Samtal på jobbet : om utvecklingssamtal, medarbetarsamtal och andra viktiga samtal. 3.uppl Nya konkreta idéer kan födas i ett gott samtal kollegor emellan. I fokus står utvecklingssamtalet. Hur man planerar, genomför och följer upp. Boken tar också upp känsliga samtal och hur man kan bemöta krisers olika faser. Mehrens, Suzanne Samtal som arbetsmetod. Nytryck 2004 Information och nya kunskaper, stöd och utveckling av såväl enskilda medarbetare som själva företaget är en fråga om överlevnad. Arbetsmetoden är olika typer av samtal, mentorskap, nätverk och handledning. Boken är lämplig för alla som är intresserade av samtal på ett professionellt sätt.

11 Miller, William R. Motiverande samtal : att hjälpa människor till förändring. 3.utg Motivational Interviewing (MI) kallas på svenska motiverande samtal. En metod som har som mål att öka klientens motivation att komma vidare och förändras. Det handlar om att samarbeta och hjälpa till att ta fram personens egna resurser och förmågor att välja och fatta egna beslut. Nelson-Jones, Richard Grundläggande samtalsmetodik : en handbok för hjälpare Författaren vill öka läsarens medvetenhet om hur man handskas med klienter med skiftande bakgrund, om etiska frågor och vikten av handledning samt om hur man kan utvecklas och bli skickligare som hjälpare. Nilsson, Björn Kommunikation : samspel mellan människor. 3.uppl Med praktiska och teoretiska exempel tar man upp grundläggande kommunikationsteori, social varseblivning, icke-verbal kommunikation, mäns och kvinnors kommunikationsmönster m.m. Nilsson, Björn Kommunikation för ledare. 2.uppl Boken behandlar mellanmänskligt samspel och samarbete i arbetslivet. Här tas upp grundläggande kommunikationsteori, kroppsspråk, ledare/grupp, genus, kultur m.m. Lämplig för lärare, ledare, vårdpersonal och andra som har yrkesmässig kontakt med människor. Kom ihåg att den som blir inbjuden till ett möte ofta uppfattar det som ett förtroende, medan den som blir utestängd uppfattar det som brist på förtroende.

12 Ohnstad, Anbjörg Det goda samtalet. Nytryck 2003 En bok om kommunikation och om samtal som professionellt redskap för problemlösning. Författaren visar hur vi kan hantera kommunikationssvårigheter och styra samtalet i en fruktbar riktning. Boken innehåller också kapitel om hur man samtalar om tabubelagda ämnen och om skillnader i mäns och kvinnors kommunikation. Quilliam, Susan Kroppsspråket : lär dig kroppens hemliga språk Författaren vill lära ut hur man tolkar kroppssignaler korrekt, hur man kan uttrycka sig själv bättre och värdera och utnyttja kroppsspråket. Ett enkelt bildlexikon avslutar boken. Rollnick, Stephen Motiverande samtal i hälso- och sjukvård : att hjälpa människor att ändra beteende Boken innehåller handfasta råd och verktyg som möjliggör en både effektiv och respektfull kommunikation om beteendeförändring. Här ges exempel på hur personal kan vägleda patienter i att fatta beslut för att förbättra sin hälsa. Många konkreta beskrivningar och exempel på dialoger visar hur MI kan implementeras i olika vårdkontexter. Ronthy-Östberg, Marika Samtal som utvecklar : en handbok för chefer och medarbetare : om viljan att förstå och göra sig förstådd. 3.uppl En praktisk handbok om samtalets unika möjlighet att förändra, skapa samförstånd och växtkraft hos såväl individer som organisationer. Rudenstam, Alexander & Charlotte Bättre relationer på jobbet Genom att se din egen roll, dina egna mönster och vad du själv kan göra för att stärka relationerna på jobbet kan du bidra till att skapa en positiv spiral som leder till att du och dina arbetskamrater mår bättre.

13 Rökenes, Odd Harald Bära eller brista : kommunikation och relationer i arbetet med människor En introduktion till komunikations- och relationsteori med centrala begrepp och problem kopplade till samarbete i olika situationer i arbetslivet. I boken behandlas också nyare forskning om hjärnan. Sharp, Lena Effektiv kommunikation för säkrare vård En praktisk handbok där metoden för effektiv kommunikation beskrivs och diskuteras. Flera konkreta tips och övningar visar hur dessa metoder kan implementeras i olika vårdmiljöer. Innehållet är baserat på publicerad forskning, vårdutvecklingsprojekt samt klinisk erfarenhet. Stone, Douglas Svåra samtal : hur man pratar om det som betyder mest Hur pratar man om det som betyder mest? Alla måste vi ibland genomföra besvärliga eller svåra samtal med kollegor på jobbet eller våra närmaste. Den här boken visar på ett konstruktivt sätt hur du kan agera när du måste diskutera något av känslig eller besvärlig natur. Den pekar på olika metoder och ger konkreta råd. Tannen, Deborah Prat från 9 till 5 : om kvinnors och mäns samtalsstilar på jobbet Det är inte alltid vad du säger på jobbet som betyder något utan i lika hög grad hur du säger det. På ett både roande och intelligent sätt belyses följderna av kvinnors och mäns olika uttryckssätt. Det är viktigt att bli medveten om detta då arbetslivet idag ställer stora krav på kompetens, flexibilitet och jämställdhet mellan män och kvinnor. Ett professionellt samtal har ett mål till skillnad från vänskapliga samtal, men att vara professionell är att kunna vara personlig utan att bli privat.

14 Thomson, Heléne 11 nyanser av tystnad : om maktspel och konflikter på arbetsplatser Boken tar upp olika slags härskare och deras tekniker. Härskartekniker handlar om att på olika sätt tvinga till sig bekräftelse från omgivningen och om att ta plats på andra människors bekostnad. Olika motstrategier synliggörs genom elva berättelser. Thornquist, Eline Kommunikation i kliniken : möte mellan professionella och patienter. Nytryck 2008 Kravet på mer och bättre information och kommunikation ökar inom hälso- och sjukvårdssektorn. Här konkretiseras olika frågeställningar i praktiska situationer som diskuteras ur olika teoretiska perspektiv. Tufvesson, Anna Kommunikation som verktyg för ledare och medarbetare Boken fokuserar på ledarskap, kommunikation och genus. Egna erfarenheter, exempel och fallstudier gör innehållet konkret, enkelt och lättillgängligt. Wahlberg, Anneli M. Konflikters liv och död Som en röd tråd går genom boken en kurs i konflikthantering som författaren varit ledare för. Kursdeltagarnas reflektioner bidrar till den närvarokänsla som genomsyrar innehållet och drar in läsaren i problemställningen. Wall Berséus, Ann-Britt Samtal på arbetsplatsen : att styra och leda med samtal En övergripande och samlad beskrivning av de olika yrkesmässiga samtal som kan förekomma på våra arbetsplatser. Här ges en definition av de olika samtalen, förslag på uppläggning och frågor som kan knytas till respektive samtalsområde.

15 Weiner Thordarson, Katarina Svåra samtal : goda råd från erfarna samtalsledare Författaren har intervjuat 14 personer som dagligen leder svåra samtal och ger svåra besked. De delar med sig av sina erfarenheter och ger tillgång till värdefulla verktyg och goda råd. Vårdens språk : en antologi Vårdens själ finns i mötet mellan patienten och vårdaren, och i detta möte har språket en stor betydelse. I antologin presenteras en rad texter med vårdens språk som det gemensamma temat. En bok om hur språk och kommunikation fungerar inom sjukvården. Vårdkommunikation i teori och praktik. Red. Rolf Stål 2008 Till ett möte kommer personer med olika bakgrund, erfarenheter och resurser tex. socialt, ekonomiskt och mentalt. Inom ämnet vårdkommunikation diskuteras dessa olikheter och hur de inverkar på mötet och dialogen. Övreeide, Haldor Samtal med barn : metodiska samtal med barn i svåra livssituationer. 3.uppl Förutom att författaren bygger upp en teori som generellt kan vara användbar i arbetet med barn utlöser denna teori konkreta anvisningar om hur vi kan bygga upp kontakt och dialog med barnet utifrån våra egna roller och uppdrag. Boken innehåller rikligt med exempel från olika samtalssituationer med barn. Man vill bli älskad I brist därpå beundrad I brist därpå fruktad I brist därpå avskydd och föraktad Man vill ingiva människorna någon slags känsla Själen ryser inför tomrummet och vill ha kontakt till vad pris som helst Hjalmar Söderberg i Doktor Glas

16 Välkommen till Sjukhusbiblioteken i Värmland om du vill låna dessa böcker eller få ytterligare lästips: Arvika: sjukhusbiblioteket.arvika@liv.se Karlstad: sjukhusbiblioteket.karlstad@liv.se Torsby: sjukhusbiblioteket.torsby@liv.se Internet: Intranät: livlinan.liv.se/sjukhusbibliotek

Kommunikation. Matts Dahlkwist. Format: Häftad (Visa alla format) Förlag: Liber (2007) Språk: Svenska Artikelid: 9789147080151

Kommunikation. Matts Dahlkwist. Format: Häftad (Visa alla format) Förlag: Liber (2007) Språk: Svenska Artikelid: 9789147080151 Kommunikation Matts Dahlkwist Förlag: Liber (2007) Artikelid: 9789147080151 Överallt där människor möts uppstår kommunikation öppna och dolda budskap, medvetet eller omedvetet. Kommunikation är en grundbok

Läs mer

Vad är det som gör ett svårt samtal svårt?

Vad är det som gör ett svårt samtal svårt? Vad är det som gör ett svårt samtal svårt? Budskapets innehåll Var mottagaren befinner sig kunskapsmässigt, känslor, acceptans Konsekvens av det svåra samtal, vad det ger för resultat Relationen Ämnet

Läs mer

Patientdelaktighet & kommunikation. Lästips från sjukhusbiblioteket

Patientdelaktighet & kommunikation. Lästips från sjukhusbiblioteket Patientdelaktighet & kommunikation Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2015 Att mötas i hälso- och sjukvård : ett utbildningsmaterial för reflektion om bemötande och jämlika villkor.

Läs mer

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLA Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLAS Ledord och pedagogiska plattform Tallkrogens skola Innehåll Tallkrogens skolas långsiktiga mål 3 Våra utgångspunkter

Läs mer

Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat

Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat 2014-04-03 Information om ledarskapskursen Ledarskap för ökat resultat VÄLKOMMEN! Varmt välkommen till kursen Ledarskap för ökat resultat! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och

Läs mer

Att möta patienten. - delaktighet, kommunikation & lärande. Lästips från sjukhusbiblioteket

Att möta patienten. - delaktighet, kommunikation & lärande. Lästips från sjukhusbiblioteket Att möta patienten - delaktighet, kommunikation & lärande Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2017 The secret of success in conversation is to be able to disagree without being

Läs mer

Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår

Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår F A M I L J E Familjeklubbar är självhjälpsgrupper för familjer där målsättningen är högre livskvalitet utan missbruk.

Läs mer

Ingen strävar mot att göra fel, vi behöver arbeta mer för att göra lika

Ingen strävar mot att göra fel, vi behöver arbeta mer för att göra lika Vattna på det goda Vi Vi är är inte inte unika, vi vi kopierar snor med med stolthet Ingen strävar mot att göra fel, vi behöver arbeta mer för att göra lika Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad,

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Scouternas gemensamma program

Scouternas gemensamma program Scouternas mål Ledarskap Aktiv i gruppen Relationer Förståelse för omvärlden Känsla för naturen Aktiv i samhället Existens Självinsikt och självkänsla Egna värderingar Fysiska utmaningar Ta hand om sin

Läs mer

ETIKPOLICY för omsorgs- och socialförvaltning och omsorgs- och socialnämnd i Mjölby kommun

ETIKPOLICY för omsorgs- och socialförvaltning och omsorgs- och socialnämnd i Mjölby kommun ETIKPOLICY för omsorgs- och socialförvaltning och omsorgs- och socialnämnd i Mjölby kommun Beslutad av omsorgs- och socialnämnden 2007-12-17 Varför en etikpolicy? Etik handlar om vilka handlingar och förhållningssätt

Läs mer

YH Stödpedagog, 200 poäng Utbildningsnummer: Utbildningsomgång 1 & 2 Ht 2016 tom. Vt 2019

YH Stödpedagog, 200 poäng Utbildningsnummer: Utbildningsomgång 1 & 2 Ht 2016 tom. Vt 2019 Kursplaner YH Stödpedagog, 200 poäng Utbildningsnummer: 201500540 Utbildningsomgång 1 & 2 Ht 2016 tom. Vt 2019 Utbildningen består av sju kurser om totalt 200 YH-poäng och genomförs som en distansutbildning

Läs mer

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling

Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling Myndigheten för yrkeshögskolans författningssamling ISSN 2000-6802 Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om utbildningar inom yrkeshögskolan med inriktning stödpedagog inom funktionshinderområdet;

Läs mer

Gott bemötande i svåra situationer. Gill Croona

Gott bemötande i svåra situationer. Gill Croona Gott bemötande i svåra situationer Gill Croona Etik & Utmaning Om lärande av bemötande i professionsutbildning Växjö University Press, 2003 Artikel i tidskriften VÅRDFOCUS, nr 9, 2011 Bemötandeproblematiken

Läs mer

Delaktighet i hemvården

Delaktighet i hemvården Delaktighet i hemvården Kort överblick Delaktighet och inflytande i vården är en grundläggande förutsättning för hälsa och god vård. Enskilda individer behöver känna att de har möjlighet att påverka sin

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

Retorik & framförandeteknik

Retorik & framförandeteknik Introduktion Vi har läst Lärarhandledning: Våga tala - vilja lyssna, som är skriven av Karin Beronius, adjunkt i språk och retorikutbildare, tillsammans med Monica Ekenvall, universitetsadjunkt, på uppdrag

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy Sahlgrenska Universitets sjukhuset chefspolicy Reviderad 2002 Denna chefspolicy är ett av flera policydokument som finns som ett stöd för att leda arbetet inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den anger

Läs mer

MI - Motiverande samtal

MI - Motiverande samtal MI - Motiverande samtal eng. Motivational Interviewing, William R. Miller & Stephen Rollnick Ett material av Leg. psykolog Barbro Holm Ivarsson till boken MI Motiverande samtal Praktisk handbok för hälso-

Läs mer

PEDAGOGIK I VÅRD OCH OMSORG

PEDAGOGIK I VÅRD OCH OMSORG PEDAGOGIK I VÅRD OCH OMSORG Ämnet pedagogik i vård och omsorg har sin vetenskapliga grund i pedagogik, vårdvetenskap, psykologi och sociologi. Ämnet behandlar socialpedagogiska och pedagogiska frågor inom

Läs mer

Mot en gemensam definition av systemiskt tänkande - i dag och inför framtiden.

Mot en gemensam definition av systemiskt tänkande - i dag och inför framtiden. Mot en gemensam definition av systemiskt tänkande - i dag och inför framtiden. Det har nu gått ungefär 25 år sedan det blev möjligt att bli legitimerad psykoterapeut på familjeterapeutisk grund och då

Läs mer

Interaktion Kommunikation Samtal

Interaktion Kommunikation Samtal Interaktion Kommunikation Samtal Ickeverbal kommunikation Klädsel Kroppshållning Gester Närhet / distans Ansiktsuttryck Ögonrörelser Attityd / bemötande Kultur Kroppskontakt Statusföremål Röst och tonläge

Läs mer

Normerande utbildningsområden för BALSAMS medlemsskolor. Tvåårig eftergymnasial socialpedagogisk/behandlingspedagogisk yrkesutbildning.

Normerande utbildningsområden för BALSAMS medlemsskolor. Tvåårig eftergymnasial socialpedagogisk/behandlingspedagogisk yrkesutbildning. Normerande utbildningsområden för BALSAMS medlemsskolor Tvåårig eftergymnasial socialpedagogisk/behandlingspedagogisk yrkesutbildning. 2014-10- 03 Innehållsförteckning Inledning Utbildningsområde 1: Socialt

Läs mer

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap Mentorprogram Real diversity mentorskap Real diversity är ett projekt som fokuserar på ungdomar i föreningsliv och arbetsliv ur ett mångfaldsperspektiv. Syftet med Real diversity är att utveckla nya metoder

Läs mer

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling

Bilaga 1. Förskoleenheternas resultatredovisning i sammandrag. a. Normer och värden Utvärdering av likabehandlingsplan/plan kränkande behandling ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 1. FÖRSKOLEENHETERNAS RESULTATREDOVISNING I SAMMANDRAG 1 1. NÄMNDMÅL:... 1 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Manual för Resultat- och utvecklingssamtal

Manual för Resultat- och utvecklingssamtal Manual för Resultat- och utvecklingssamtal CHEFER Namn Datum Resultat- och utvecklingssamtal I resultat- och utvecklingssamtalet formulerar närmaste chef och medarbetaren de krav och förväntningar som

Läs mer

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Min Ledarskapsresa Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Dina första förebilder De första ledare du mötte i ditt liv var dina föräldrar. De ledde dig genom din barndom tills det var dags

Läs mer

MI med ungdomar. Barbro Holm Ivarsson Leg psykolog www.barbroivarsson.se

MI med ungdomar. Barbro Holm Ivarsson Leg psykolog www.barbroivarsson.se MI med ungdomar William R Miller & Stephen Rollnick, Motivational Interviewing Barbro Holm Ivarsson Leg psykolog www.barbroivarsson.se Hemsidor om MI www.fhi.se/mi www.somra.se www.somt.se www.motivationalinterview.net

Läs mer

Ledarskapsutbildning Steg 2 Kommunikation 3 dagar

Ledarskapsutbildning Steg 2 Kommunikation 3 dagar Ledarskapsutbildning Steg 2 Kommunikation 3 dagar Nercia - en värld av relationer, kompetens och massor med inspiration! Nercia har utbildat människor, och bidragit till kompetensutveckling i en mängd

Läs mer

Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller?

Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller? Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller? Handen på hjärtat Kan metoden reflekterande samtal medverka till en högre grad av brukarnas upplevelse av självbestämmande,

Läs mer

Kurs: Handledning 100p. Handledarkurs. Studiehandledning. Namn:

Kurs: Handledning 100p. Handledarkurs. Studiehandledning. Namn: Kurs: Handledning 100p Handledarkurs Studiehandledning Namn: Uppläggning av studierna i samband med distans och flex. Träff 1. Presentation av kursen och uppläggning Träff 2. Introduktion av studieområdet

Läs mer

BEMÖTANDEGUIDE RESPEKT FÖR MÄNNISKAN. Primärvårds- och rehabcentrum Region Kronoberg

BEMÖTANDEGUIDE RESPEKT FÖR MÄNNISKAN. Primärvårds- och rehabcentrum Region Kronoberg BEMÖTANDEGUIDE RESPEKT FÖR MÄNNISKAN Primärvårds- och rehabcentrum Region Kronoberg HÄLSA KUNSKAP OMTANKE FÖRORD BEMÖTANDEGUIDE FÖR PRIMÄRVÅRDS- OCH REHABCENTRUM I REGION KRONOBERG I alla undersökningar

Läs mer

Kommunikation. Tieto PPS AH086, 3.2.1, Sida 1

Kommunikation. Tieto PPS AH086, 3.2.1, Sida 1 Kommunikation Sida 1 Kommunikation uppstår i alla relationer och möten människor emellan. Kommunikation betyder överföring av budskap. En fungerande kommunikation är en viktig förutsättning för framgång

Läs mer

Värdegrund - att göra gott för den enskilde

Värdegrund - att göra gott för den enskilde Värdegrundsdokumentet är framarbetat av och för socialförvaltningen i Degerfors kommun, samt antaget av socialnämnden 2012-10-10. Text: Jeanette Karlsson och Sture Gustafsson. Illustrationer: Bo Qvist

Läs mer

Etikdokument för personligt ombud

Etikdokument för personligt ombud Etikdokument för personligt ombud Etikdokument för personligt ombud En god vän gjorde en gång liknelsen mellan människor och skåp med väldigt många dörrar och fack. En del människor får aldrig chansen

Läs mer

Jag och min kropp I samspel med våra sinnen och känslor

Jag och min kropp I samspel med våra sinnen och känslor Jag och min kropp I samspel med våra sinnen och känslor För ett litet barn är det otroligt viktigt att lära känna sin kropp. Att förstå hur man med hjälp av sin kropp utforskar omvärlden genom lukt, smak,

Läs mer

Att skapa trygghet i mötet med brukaren

Att skapa trygghet i mötet med brukaren NATIONELL VÄRDEGRUND Utbildning med Egon Rommedahl Att skapa trygghet i mötet med brukaren November 2014 Instruktioner till träff 2, Hösten 2014, Värdighetsgarantierna i Mölndal stad. Del 1 Att skapa trygghet

Läs mer

Humanistisk socialpedagog Väddö Folkhögskola. Start augusti 2017

Humanistisk socialpedagog Väddö Folkhögskola. Start augusti 2017 Humanistisk socialpedagog Väddö Folkhögskola Start augusti 2017 Förhållningssätt Vårt förhållningssätt är hämtat ifrån den humanistiska psykologins tro på varje människas förmåga och inneboende kraft till

Läs mer

Resultat- och. utvecklingssamtal

Resultat- och. utvecklingssamtal Resultat- och tjänstemän 1999 utvecklingssamtal MEDARBETARE Namn: Datum: 2 Resultat- och utvecklingssamtal Varför? Resultat- och utvecklingssamtalet är en viktig länk mellan förvaltningens/enhetens mål

Läs mer

Fem tips för att HANTERA en oförstående omgivning!

Fem tips för att HANTERA en oförstående omgivning! K Ä N N E R D U D I G D Ö M D? Fem tips för att HANTERA en oförstående omgivning! Du är inte ensam Inspiration för en väl fungerande vardag med barn med adhd. Metoder för att minska kaos och konflikter.

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Karlskoga lasarett. Etik i praktik vid Karlskoga lasarett. målformuleringar och värdegrund

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Karlskoga lasarett. Etik i praktik vid Karlskoga lasarett. målformuleringar och värdegrund ÖREBRO LÄNS LANDSTING Karlskoga lasarett Etik i praktik vid Karlskoga lasarett målformuleringar och värdegrund 2 Karlskoga lasarett Inledning För att skapa legitimitet åt etiska frågeställningar och öka

Läs mer

KOMMUNIKATION ATT SKAPA ETT BRA SAMTAL

KOMMUNIKATION ATT SKAPA ETT BRA SAMTAL KOMMUNIKATION Detta dokument tar upp kommunikation, feeback och SMART:a mål, som ska verka som ett stöd under utvecklingssamtalet. Kommunikation är konsten att förmedla tankegångar, information och känslor

Läs mer

Själavårdsutbildningen Kyrka Öppenvård Kursplan

Själavårdsutbildningen Kyrka Öppenvård Kursplan Själavårdsutbildningen Kyrka Öppenvård Kursplan Utbildningen är öppen för i församling anställda pastorer, präster och diakoner samt personer med annan lämplig bakgrund som på volontärbasis arbetar i församling

Läs mer

Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om utbildningar inom yrkeshögskolan med inriktning stödpedagog inom funktionshinderområdet;

Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om utbildningar inom yrkeshögskolan med inriktning stödpedagog inom funktionshinderområdet; 1 (8) Datum: xxxx-xx-xx MYHFS 20xx:xx Dnr: MYH 2017/1098 Myndigheten för yrkeshögskolans föreskrifter om utbildningar inom yrkeshögskolan med inriktning stödpedagog inom funktionshinderområdet; beslutade

Läs mer

HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET

HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET Utvecklingssamtalet är en årlig strukturerad dialog mellan chef och medarbetare med fokus på medarbetarens arbetsuppgifter, uppdrag, arbetsmiljö och kompetensutveckling.

Läs mer

Värdegrund. för Socialnämndens verksamheter i Kungsörs kommun. Fastställd av Socialnämnden 2006-03-27. Reviderad 2011-05-11

Värdegrund. för Socialnämndens verksamheter i Kungsörs kommun. Fastställd av Socialnämnden 2006-03-27. Reviderad 2011-05-11 Värdegrund för Socialnämndens verksamheter i Kungsörs kommun Fastställd av Socialnämnden 2006-03-27 Reviderad 2011-05-11 Värdegrund Värdegrunden anger de värderingar som ska vara vägledande för ett gott

Läs mer

Välkommen till Sjukhusbiblioteken i Värmland om du vill låna dessa böcker eller få ytterligare lästips!

Välkommen till Sjukhusbiblioteken i Värmland om du vill låna dessa böcker eller få ytterligare lästips! Välkommen till Sjukhusbiblioteken i Värmland om du vill låna dessa böcker eller få ytterligare lästips! Arvika: 0570-71 20 76 sjukhusbiblioteket.arvika@liv.se Karlstad: 054-61 51 44 sjukhusbiblioteket.karlstad@liv.se

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Gunnel Östlund Socionomprogrammet Personlig och professionell utveckling PPU

Gunnel Östlund Socionomprogrammet Personlig och professionell utveckling PPU Gunnel Östlund Socionomprogrammet Personlig och professionell utveckling PPU Avdelningen för socialt arbete Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier Linköpings universitet Värderingsförmåga och

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET

UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET UTVECKLINGSGUIDE FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET För studenter antagna fr.o.m. H 11 Version augusti 2015 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens huvudsyfte är att erbjuda

Läs mer

Professionell utveckling i läkares grundutbildning. Erfarenheter från ett förändringsprojekt vid läkarprogrammet i Göteborg.

Professionell utveckling i läkares grundutbildning. Erfarenheter från ett förändringsprojekt vid läkarprogrammet i Göteborg. Professionell utveckling i läkares grundutbildning. Erfarenheter från ett förändringsprojekt vid läkarprogrammet i Göteborg. Oktober 2013 Mats Wahlqvist, Liisa Carlzon, Anders Ågård, Elisabet Lönnermark,

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN 2014

LIKABEHANDLINGSPLAN 2014 LIKABEHANDLINGSPLAN 2014 mot diskriminering och alla former av kränkande behandling Varje förskola ska årligen utarbeta plan för sitt arbete mot alla former av diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Vår medarbetaridé Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012

Vår medarbetaridé Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012 Vår medarbetaridé Värdegrund för oss medarbetare i Skövde kommun Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012 Vision Skövde 2025 Vår vision! Skövderegionen är känd i landet som en välkomnande och växande

Läs mer

Mer om utbildningen Behandlingspedagog

Mer om utbildningen Behandlingspedagog Mer om utbildningen Behandlingspedagog Från kollektivledare till behandlingspedagog 1977 startade Kollektivledarlinjen här på Forsa Folkhögskola. Den vände sig till personal inom ungdomskollektiven och

Läs mer

Arbeta vidare. Har ni frågor får ni gärna kontakta oss på stadskontoret.

Arbeta vidare. Har ni frågor får ni gärna kontakta oss på stadskontoret. Arbeta vidare Utställningen HON, HEN & HAN visar hur normer kring kön påverkar våra handlingar och våra val. Den belyser också hur vi kan tänka annorlunda och arbeta för att förbättra situationen för både

Läs mer

Utvecklingsprofil för studenten under VFT

Utvecklingsprofil för studenten under VFT Utvecklingsprofil för studenten under VFT Utvecklingsprofilen är organiserad efter examensordningens mål. Rubrikerna svarar mot fokus i På väg mot läraryrket Syftet med Utvecklingsprofilen är att: vara

Läs mer

Själ & kropp. - levnadsvanor och psykisk hälsa

Själ & kropp. - levnadsvanor och psykisk hälsa Själ & kropp - levnadsvanor och psykisk hälsa Lästips från Sjukhusbiblioteken i Värmland 2014 Effekter av fysisk träning vid olika sjukdomstillstånd (2007) Av Ulla Svantesson m fl Motion är medicin! Så

Läs mer

Kontakt. LSS Funktionsstöd Klostergatan 5B Linköping. leanlink.se/lss-funktionsstod

Kontakt. LSS Funktionsstöd Klostergatan 5B Linköping. leanlink.se/lss-funktionsstod Kontakt LSS Funktionsstöd Klostergatan 5B 581 81 Linköping lss@linkoping.se leanlink.se/lss-funktionsstod Linköpings kommun Leanlink LSS Funktionsstöd leanlink.se LSS Funktionsstöd Vår värdegrund Linköpings

Läs mer

Resultat- och utvecklingssamtal MEDARBETARE

Resultat- och utvecklingssamtal MEDARBETARE Resultat- och utvecklingssamtal MEDARBETARE Namn: Datum: 2 Resultat- och utvecklingssamtal Syfte Resultat- och utvecklingssamtalet är en viktig länk mellan organisationens/enhetens mål och medarbetarens

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

Helena Hammerström 1

Helena Hammerström 1 Helena Hammerström 1 Behov 52 kort för att bli medveten om mänskliga behov Text: Helena Hammerström Design: Ewa Milunska Helena Hammerström Sociala Nycklar AB Vitkålsgatan 109 754 49 Uppsala www.socialanycklar.se

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 7-9 & Gy. För studenter antagna fr.o.m. H 11

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 7-9 & Gy. För studenter antagna fr.o.m. H 11 UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 7-9 & Gy För studenter antagna fr.o.m. H 11 1 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens huvudsyfte är att erbjuda

Läs mer

Vår värdegrund. Linköpings kommunala utförare Ao LSS/LASS

Vår värdegrund. Linköpings kommunala utförare Ao LSS/LASS Vår värdegrund Linköpings kommunala utförare Ao LSS/LASS Goda levnadsvillkor och god etik! Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag som ska garantera funktionshindrade

Läs mer

Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan

Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan Utdrag 1 Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan Nackdelen med det konventionella utvecklingssamtalet är att det lägger all tonvikt på relationen chef medarbetare. Det är inte ovanligt att

Läs mer

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 2. MÅL - INDIKATORER - ARBETSSÄTT - AKTIVITETER... 2 1. NÄMNDMÅL:... 2 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Vad är kommunikation? HTF i Borås 23 mars 2007. Kommunikationsnivåer. Information. Kommunikation. Kommunikation. Kommunikation

Vad är kommunikation? HTF i Borås 23 mars 2007. Kommunikationsnivåer. Information. Kommunikation. Kommunikation. Kommunikation Firma Margareta ivarsson Vad är kommunikation? HTF i Borås 23 mars 2007 Kommunikation Kommunikation handlar inte i första hand om teknik, utan om modet att vara sig själv! Kommunikationsnivåer Information

Läs mer

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för att motivera grupper

Information om ledarskapskursen. Ledarskap för att motivera grupper 2014-05-13 Information om ledarskapskursen Ledarskap för att motivera grupper VÄLKOMMEN Varmt välkommen till kursen Ledarskap för motivera grupper! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer

Läs mer

Om jag vill lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål, måste jag först finna henne där hon är och börja just där Sören Kirkegaard

Om jag vill lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål, måste jag först finna henne där hon är och börja just där Sören Kirkegaard Om jag vill lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål, måste jag först finna henne där hon är och börja just där Sören Kirkegaard Hur handleder man? Handledandet måste bygga på en uppfattning

Läs mer

Motiverande samtal (MI)

Motiverande samtal (MI) Ola Tostrup 2012-04-26 Motiverande samtal (MI) När klienten är tveksam, omotiverad eller ambivalent Metod att hjälpa människor ta beslut om förändring Inom MI kan man se samtalsledaren som en danspartner

Läs mer

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter

Diversa kompetensutveckling för lika möjligheter Utvärdering - sammanställning Språk, flerspråkighet och språkinlärning, Kjell Kampe 26 mars 2012 1. Vilka förväntningar hade du på den här dagen? - Jag förväntade mig nya kunskaper kring språk och språkinlärning

Läs mer

Vård- och omsorgsprogrammet (VO)

Vård- och omsorgsprogrammet (VO) Vård- och omsorgsprogrammet (VO) Vård- och omsorgsprogrammet (VO) ska utveckla elevernas kunskaper om och färdigheter i vård och omsorg samt ge kunskaper om hälsa, ohälsa och funktionsnedsättning. Efter

Läs mer

ENGELSKA FÖR DÖVA OCH HÖRSELSKADADE

ENGELSKA FÖR DÖVA OCH HÖRSELSKADADE ENGELSKA FÖR DÖVA OCH HÖRSELSKADADE Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter

Läs mer

Självskattningsfrågor till kunskapsvalidering

Självskattningsfrågor till kunskapsvalidering Självskattningsfrågor till kunskapsvalidering Namn: Utbildningsort: Adress: Tel: P.nr e-post: Arbetsplats: Du skall utifrån din erfarenhet och kunskap besvara frågorna nedan. Självskattningssvaren lämnar

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Utvecklingsprofil för studenten under VFT

Utvecklingsprofil för studenten under VFT 1 Utvecklingsprofil för studenten under VFT Utvecklingsprofilen är organiserad efter examensordningens mål. Rubrikerna svarar mot fokus i På väg mot läraryrket Mentorer avgör, i samverkan med studenter

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Ämne - Pedagogik i vård och omsorg. Ämnets syfte. Studiehandledning till. Vårdpedagogik och handledning, Sanoma Utbildning 2012

Ämne - Pedagogik i vård och omsorg. Ämnets syfte. Studiehandledning till. Vårdpedagogik och handledning, Sanoma Utbildning 2012 S T U D I E H A N D L E D N I N G Studiehandledning till Vårdpedagogik och handledning, Sanoma Utbildning 2012 Författare: Agneta Blohm och Hannu Sparre Studiehandledningen utgår från kapitlen i boken

Läs mer

Motiverande Samtal MI introduktion

Motiverande Samtal MI introduktion Motiverande Samtal MI introduktion NPF barn och ungdomar Göteborg 31 oktober 2012 Yvonne Bergmark Bröske leg. sjuksköterska, utbildnings & projektkonsult MI-pedagog (MINT), utb. av Diplom. Tobaksavvänj.

Läs mer

Akutpsykiatrisk vård. 8 9 februari 2012, Stockholm

Akutpsykiatrisk vård. 8 9 februari 2012, Stockholm Akutpsykiatrisk vård Akutpsykiatriska bedömningar och diagnossättning Missbrukets fysiologi behandling och risker med abstinens! Suicidriskbedömning hur kan du bedöma hur allvarligt det är? Samtalsteknik

Läs mer

Bedömning av studentens yrkeskompetens vid verksamhetsförlagd utbildning i kursen Omvårdnad, Barns och ungdomars hälsa och ohälsa, O7055H

Bedömning av studentens yrkeskompetens vid verksamhetsförlagd utbildning i kursen Omvårdnad, Barns och ungdomars hälsa och ohälsa, O7055H Institutionen för hälsovetenskap Avdelning för omvårdnad Bedömning av studentens yrkeskompetens vid verksamhetsförlagd utbildning i kursen Omvårdnad, Barns och ungdomars hälsa och ohälsa, O7055H Kurs:.

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET F-3 och 4-6 För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

Kursplan för den Kvalificerade Yrkesutbildningen i Psykiatri, 80 KY-p

Kursplan för den Kvalificerade Yrkesutbildningen i Psykiatri, 80 KY-p Kursplan för den Kvalificerade Yrkesutbildningen i Psykiatri, 80 KY-p 1. Introduktion, (2 poäng) - redogöra för utbildningens uppläggning, innehåll, genomförande, - kunna tillämpa problembaserat lärande

Läs mer

LIVSKUNSKAP i Rudboda skola

LIVSKUNSKAP i Rudboda skola LIVSKUNSKAP i Rudboda skola 1 Rudboda skolas vision Alla elever ska ha de kunskaper och färdigheter som fordras för en positiv självbild och framtidstro På Rudboda skola: har vi ett gemensamt, positivt

Läs mer

ARBETSGLÄDJE OCH EFFEKTIVITET

ARBETSGLÄDJE OCH EFFEKTIVITET ARBETSGLÄDJE OCH EFFEKTIVITET Nova Futura - Bosse Angelöw Föreläsningar och utbildningar Individ-, grupp- och arbetsplatsutveckling Handledning och rådgivning Böcker, cd och webbaserade program www.novafutura.se

Läs mer

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål.

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål. 2012-12-21 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1 Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2 Definitioner..2 Mål.2 Syfte...2 Åtgärder...3 Till dig som förälder!...4...4

Läs mer

Bli ledare! Fyra dagar 12, 13 och 26 november samt 19 december 2018 kl på Arvika Näringslivscentrum.

Bli ledare! Fyra dagar 12, 13 och 26 november samt 19 december 2018 kl på Arvika Näringslivscentrum. Bli ledare! Fyra dagar 12, 13 och 26 november samt 19 december 2018 kl. 08.30-16.30 på Arvika Näringslivscentrum. Om att inspirera, skapa engagemang och få medarbetare att göra ett bra jobb Välkommen till

Läs mer

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Herkules Förskola personalkooperativ är beläget på södra Lidingö i Käppalaområdet. Vi har nära till skogen och om vintern har vi pulkabacke och mojlighet

Läs mer

Etikarbete i vårdens vardag

Etikarbete i vårdens vardag Etikarbete i vårdens vardag Seminariet B5 på Utvecklingskraft 2017 Medverkande Malin Skreding Hallgren, ledamot i etikrådet Utvecklingsledare, Qulturum Margaretha Stenmarker, ordförande i etikrådet Barnonkolog,

Läs mer

Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap

Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap 2014-04-03 Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap VÄLKOMMEN Varmt välkommen till kursen Personligt ledarskap! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och annan praktisk

Läs mer

Relationell pedagogik Angelica Stäring & Linda Almqvist

Relationell pedagogik Angelica Stäring & Linda Almqvist Relationell pedagogik Angelica Stäring & Linda Almqvist Här får ni ta del av hur relationell pedagogik skapar möjligheter för att arbeta med förskola i förändring. Vi kommer dela med oss av praktiska exempel,

Läs mer

52 kort för ett levande värdegrundsarbete. Helena Hammerström. 1 Helena Hammerström, www.alltomart.se

52 kort för ett levande värdegrundsarbete. Helena Hammerström. 1 Helena Hammerström, www.alltomart.se 52 kort för ett levande värdegrundsarbete. Helena Hammerström 1 Helena Hammerström, www.alltomart.se Värdegrunden 52 kort för ett levande värdegrundarbete. Text: Helena Hammerström Design: Ewa Milunska

Läs mer

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev

Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev Lokal arbetsplan för Karlshögs förskola rev.080530 Karlshögs förskola består av fyra avdelningar: Grodan, Hajen, Delfinen och Pingvinen. Förskolan är belägen i ett lugnt villaområde på Håkanstorp. Avdelningarna

Läs mer

MI med ungdomar. Barbro Holm Ivarsson Leg psykolog www.barbroivarsson.se

MI med ungdomar. Barbro Holm Ivarsson Leg psykolog www.barbroivarsson.se MI med ungdomar William R Miller & Stephen Rollnick, Motivational Interviewing Barbro Holm Ivarsson Leg psykolog www.barbroivarsson.se Hemsidor om MI www.fhi.se/mi www.somra.se www.somt.se www.motivationalinterview.net

Läs mer

Arvika kommun medarbetarundersökning. Resultatrapport - 2012

Arvika kommun medarbetarundersökning. Resultatrapport - 2012 1 Arvika kommun medarbetarundersökning rapport - 2012 Antal svar på Kommunen (kommunförvaltning o bolag) 2012: 1739 av 2385 (73%) Skala 1-5: (1=instämmer inte alls... 5=instämmer helt) 4-5 grön stapel

Läs mer

Välkommen! 14-05-21. leif@leifandersson.se 1. Det är beteenden som skapar resultat 21 maj 2014. Ledarskapets utmaning

Välkommen! 14-05-21. leif@leifandersson.se 1. Det är beteenden som skapar resultat 21 maj 2014. Ledarskapets utmaning Välkommen! Det är beteenden som skapar resultat 21 maj 2014 Ledarskapets utmaning Omorganisationer Utbildning Arbetsbeskrivningar Kommunikationskontrakt Policydokument Fokusprocesser Värderingsarbete Teambuilding

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SW2267 Handledning i familjeterapi samt utbildningsterapi, 20 högskolepoäng Supervision in family therapy, Fastställande Kursplanen är fastställd, fastställd av Institutionen

Läs mer

UTBILDNINGAR & ÖPPNA SEMINARIER

UTBILDNINGAR & ÖPPNA SEMINARIER UTBILDNINGAR & ÖPPNA SEMINARIER Magelungen Utveckling AB Bondegatan 35 116 33 Stockholm 08-556 93 190 Samtal med barn - en processorienterad utbildning i genomförande av samtal med barn och ungdomar i

Läs mer

P E R S O N A L P O L I T I S K T P R O G R A M 2 0 0 6-2 0 1 4

P E R S O N A L P O L I T I S K T P R O G R A M 2 0 0 6-2 0 1 4 1 Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 21 november 2005 Reviderad: P E R S O N A L P O L I T I S K T P R O G R A M 2 0 0 6-2 0 1 4 I din hand håller du Sävsjö kommuns personalpolitiska program.

Läs mer

Utbildning Katalog Hösten 2015

Utbildning Katalog Hösten 2015 Utbildning Katalog Hösten 2015 Trivs bättre prestera mera - med klar och dialogisk kommunikation i kulturmöten och i konflikter! - Det är lönsamt att investera i medarbetarnas utbildning! På våra kurser

Läs mer