Ljusnan och Hälsinglands skogs- och kustvattenråd ÅTGÄRDSPLAN FÖR VATTENSYSTEMET ÖSTERSJÖN-FLORSJÖN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ljusnan och Hälsinglands skogs- och kustvattenråd ÅTGÄRDSPLAN FÖR VATTENSYSTEMET ÖSTERSJÖN-FLORSJÖN"

Transkript

1 Foto: Gunnel Johansson ÅTGÄRDSPLAN FÖR VATTENSYSTEMET ÖSTERSJÖN-FLORSJÖN

2 1(4) Projekt Östersjön-Florsjön Åtgärdsplan Denna åtgärdsplan är en revidering (091119) av den plan som togs fram 2007 i projektet Östersjön-Florsjön. Syftet med projektet är att genom samverkan ta fram ett program med olika åtgärder för att minska näringstillförseln till vattendragen inom Florsjöns tillrinningsområde i linje med det nationella miljömålet nr 7 Ingen övergödning samt EU:s ramdirektiv för vatten. I projektet ingår representanter från Bollnäs och Söderhamns kommuner, Helsinge Vatten AB, Söderhamn Nära AB, länsstyrelsen, LRF, skogsstyrelsen, Mo, Rengsjö och Söderala fiskevårdsområdesföreningar, Moheds Vattenskidklubb samt representanter för de närboende. Projektet administreras av Ljusnan och Hälsinglands skogs- och kustvattenråd. I augusti 2007 hölls ett informationsmöte i Mohed som blev upptakten till projektet. Under hösten 2007 anordnades fyra projektmöten då en första åtgärdsplan togs fram och som sedan legat till grund för det fortsatta arbetet. Därefter har fyra projektmöten hållits under 2008 och tre under Projektet har också anordnat två allmänna informationsmöten. En broschyr som tagits fram beskriver projektet och de åtgärder som föreslagits. All information läggs ut på Ljusnan- Voxnans Vattenvårdsförbunds hemsida dit länkar också finns från kommunernas hemsidor. Under vårvintern 2008 genomförde Umeå universitet en paleolimnologisk undersökning i Östersjön och Florsjön som syftade till att bl a få fram historiska bakgrundsdata och en rimlig bakgrundsnivå på halten fosfor. På initiativ av projektet genomförde SLU en källfördelningsmodellering under Detta är en viktig del i nulägesbeskrivningen och klargör betydelsen av de olika fosfor- och kvävekällor som finns i avrinningsområdet. Modellen visar att bidraget av fosfor från jordbruksmarken i avrinningsområdet är betydande. Genom förfinat indata kan ytterligare modellering ge viktig information om fosforläckaget från de olika delavrinningsområdena. SLU kommer att genomföra en utbildning i modellen. Tillsammans med representanter från fiskevårdsområdesföreningarna genomförde länsstyrelsen provfiske i Östersjön och Florsjön under augusti Resultaten har utvärderats av Fiskeriverket.

3 2(4) En fältvandring längs Glössboån-Färgeriån-Florån genomfördes under september 2008 tillsammans med företrädare för länsstyrelsen, skogsstyrelsen och LRF i syfte att få en samsyn kring nyttjandet av den viktiga biotopen närmast vattendragen. Åtgärder Åtgärder Enskilda avlopp Ansvarig: Berörda fastighetsägare Ett gemensamt utskick togs fram av kommunerna under hösten 2007 som skickades ut till alla fastighetsägare med bristfälliga enskilda avloppsanläggningar. Utskicket innehöll även en enkät som kompletterar avloppsinventeringen. Under våren-sommaren 2008 sammanställdes svaren på enkäten. Informationen om de enskilda avloppen har också använts i SLU:s källfördelningsmodell. Kommunerna har nu tillsatt resurser för att prioritera arbetet med de enskilda avloppen och kommer under hösten 2009 att intensifiera arbetet med uppföljning och handläggning av inkomna ärenden. Den inventering som kommunerna genomfört i avrinningsområdet visar att det finns 48 fastigheter med bristfälliga avlopp belägna i Bollnäs kommun som kommer att inventeras under hösten I Söderhamns kommun har totalt 159 fastigheter med enskilt avlopp inventerats under 2009 och fastighetsägarna kommer under hösten att informeras om hur deras anläggning bedömts. Efter avslutad platsinventering konstateras att 31 anläggningar behöver åtgärdas. Inom sex månader skall förslag på åtgärder ha inkommit. Vidare kommer föreläggande att utskickas till de fastighetsägare som inte inkommit med tillståndsansökan. De fastighetsägare med bristfälliga avloppsanläggningar belägna i närheten av den nydragna VA-ledningen längs Florsjöns östra strand kan efterhöra med Söderhamn Nära om möjligheten att ansluta vilket helt eliminerar utsläpp i sjön. Beräkningar visar att ca 70 enskilda avlopp kan anslutas. Av dessa har hittills 14 avlopp anslutits och ytterligare 8 fastighetsägare har visat intresse att ansluta sitt avlopp. Senast 2014 skall alla bristfälliga avlopp vara åtgärdade. Åtgärder Kommunala avloppssystem Ansvarig Helsinge Vatten AB, Söderhamn Nära AB Avloppsledningen, som sedan mitten av 1970-talet legat i Florsjön och använts för att leda avloppsvatten från Hälsingmo vidare till Mohed och Marmaverkens avloppsreningsverk, provtrycktes av dåvarande Söderhamn Vatten & Renhållning under oktober 2007 och ledningen visade sig vara tät. Under 2008 genomfördes projektering av en markförlagd VA-ledning öster om sjön för att ersätta ledningen i sjön. Anläggningsarbetena utfördes under vårvintern 2009 och den

4 3(4) nya VA-ledningen innebär att ca 70 enskilda avlopp kan anslutas. Fastigheterna vid Näcktjärn kommer att kunna anslutas till den nya avloppsledningen om intresse finns. Under utreds vilka åtgärder som krävs för att ytterligare reducera fosforutsläppen från avloppssystemen. Åtgärder på ledningsnätet i Hälsingmo planeras att vara färdigställda under Under 2011 planeras även ombyggnation av avloppspumpstationen i Hälsingmo där befintlig slamavskiljare kommer att ersättas med en infiltrationsanläggning för eventuella nödbräddningar. Åtgärder Lantbruket Ansvarig: Länsstyrelsens enhet för lantbruk & fiske, lantbrukare i avrinningsområdet Under 2007 avsattes medel för information och rådgivning till lantbruket i avrinningsområdet. Under oktober 2007 inventerades markanvändningen. I slutet av november genomfördes ett riktat utskick till de 53 brukare som finns i området med information om Greppa näringen. En informationsträff för brukarna anordnades i början av december 2007 där 10 lantbrukare erbjöds att gå vidare. Under sommaren 2008 har startbesök genomförts vid dessa 10 lantbruk där växtnäringsbalans och rådgivningsplan har upprättats med hjälp av Hushållningssällskapet (Henrik Bergman). Under oktober-november 2009 sker rådgivningsbesök enligt planen. Ny ansökan för fortsatt rådgivning under 2010 har inlämnats. Samtidigt har ytterligare tre lantbrukare anmält intresse att ingå, vilket innebär att projektet nu omfattar 1300 av totalt 1700 ha brukad mark i avrinningsområdet. Under oktober-november 2010 sker uppföljning av rådgivningen med bl.a växtnäringsbalans. Gruppaktivitet för alla 53 brukare med information om uppföljningen och resultat och hur vi arbetar vidare. En enkät skall tas fram under hösten 2009 och skickas ut till de lantbrukare som finns i avrinningsområdet för att härigenom få fram ytterligare uppgifter om markanvändning och djurhållning. Kunskap om fosforläckaget från de olika uppodlade markområdena i avrinningsområdet kan ge viktig information om var de mest kostnadseffektiva åtgärderna kan sättas in. Data från de markkarteringar som gjorts i avrinningsområdet skall sammanställas och varefter behovet av ytterligare karteringar kan bedömas. Information om befintliga täckdiken skall sammanställas. Möjligheterna att påbörja lokala projekt med syfte att testa olika alternativa metoder för att minska fosforläckaget från jordbruksmark skall utredas. Verka för stort hänsynstagande vid åtgärder/verksamhet i anslutning vattendrag i avrinningsområdet.

5 4(4) Åtgärder Skogsbruket Ansvarig Skogsstyrelsen, skogsägare, entreprenörer Under oktober 2007 togs uppgifter fram om markanvändning i avrinningsområdet. I november 2007 anordnades ett informationsmöte för köpare och ombud. Speciell rådgivning har införts vid planerade avverkningar i området. Verka för stort hänsynstagande vid skogsbruksåtgärder i anslutning till vattendrag i avrinningsområdet. Åtgärder Djurhållning Ansvarig Bollnäs och Söderhamns kommun, lantbrukare och övriga djurägare Under 2008 har tillsyn enligt miljöbalken skett vid de 50 djurhållande verksamheter som finns i avrinningsområdet. I samband med inspektionerna har även offentlig kontroll enligt djurskyddslagen samt tvärvillkorskontroll utförts. All djurhållning skall bedrivas med minsta möjliga negativa påverkan på angränsande vattendrag. Åtgärder Recipientkontroll Ansvarig Ljusnan-Voxnans Vattenvårdsförbund Under september 2007 upprättades ett förslag till utökat kontrollprogram som fastställts av länsstyrelsen med en provtagningsstation i Färgeriån vid Östra Flor och i Florån vid utloppet ur Florsjön. Programmet i ån omfattar provtagningar 8 ggr årligen och inkluderar flödesberäkningar som utförs av SMHI. Programmet började gälla från januari 2008 och flera provtagningar har nu utförts. Såväl nya som gamla analysresultat finns på Uppgifter om flödet i Färgeriån/Florån är av stor betydelse för att bland annat följa transporten av näringsämnen i ån. Vattenföringen i ån varierar kraftigt över tiden. För att få mer exakta vattenföringsuppgifter skall möjligheten att införa registrerande flödesmätning i ån undersökas. Åtgärder Övrigt Ansvarig Ljusnan-Voxnans Vattenvårdsförbund Vattenmyndigheten skall kontaktas för att efterhöra möjligheten till ekonomiskt bidrag till projektet. En utbildning i SLU:s modell för näringsläckage kommer att genomföras. Ett samarbete har inletts med IVL (Tony Persson) om att påbörja ett lokalt projekt med syfte att testa fosforavskiljning i kalkfilterbrunnar i dräneringsvatten från jordbruksmark i avrinningsområdet. Vattenvårdsförbundet tillfrågas om medfinansiering. Söderhamns kommun kontaktas angående att toaletter saknas vid badet vid Florsjön. Behov av eventuella åtgärder som en följd av de genomförda provfiskena i Östersjön och Florsjön skall undersökas.

Projekt Östersjön-Florsjön

Projekt Östersjön-Florsjön LJUSNAN OCH HÄLSINGLANDS SKOGS- OCH KUSTVATTENRÅD VÄLKOMNA TILL Projektmöte i Rengsjö 2008-09-04 Projektmöte i Rengsjö 2008-09-04 Inledning Var står vi nu vad är gjort? Claes Ånell mfl Vattenblomningar

Läs mer

Åtgärdsplan för vattensystemet Östersjön-Florsjön

Åtgärdsplan för vattensystemet Östersjön-Florsjön Åtgärdsplan för vattensystemet Östersjön-Florsjön Denna åtgärdsplan har tagits fram i projektet Östersjön-Florsjön. Syftet med projektet är att genom samverkan ta fram ett program med olika åtgärder för

Läs mer

Projekt Östersjön-Florsjön

Projekt Östersjön-Florsjön VÄLKOMNA TILL Projektmöte i Mohed 2007-11-29 Projektmöte i Mohed 2007-11-29 Inledning Vägsaltning, Björn Eklund Vägverket Åtgärdsplan - Lantbruk, ÅT Åtgärdsplan - Skogsbruk, EN Åtgärdsplan - Djurhållning,

Läs mer

Projekt Östersjön-Florsjön

Projekt Östersjön-Florsjön VÄLKOMNA TILL Projektmöte i Rengsjö 2007-10-25 Projektmöte i Rengsjö 2007-10-25 Inledning Nulägesbeskrivning - Aktivitetsöversikt Information från Vattenmyndighetens beredningssekretariat (Joakim Dahl)

Läs mer

Ljusnan och Hälsinglands skogs- och kustvattenråd. Minnesanteckningar från projektgruppmöte 2007-09-27

Ljusnan och Hälsinglands skogs- och kustvattenråd. Minnesanteckningar från projektgruppmöte 2007-09-27 1 (5) Projekt Östersjön-Florsjön Minnesanteckningar från projektgruppmöte 2007-09-27 Närvarande: se bifogad deltagarförteckning. Välkomna Magnus Svensson ordförande i kultur- och samhällsutvecklingsnämnden

Läs mer

Projekt Östersjön-Florsjön

Projekt Östersjön-Florsjön LJUSNAN OCH HÄLSINGLANDS SKOGS- OCH KUSTVATTENRÅD VÄLKOMNA TILL Projektmöte i Rengsjö 2009-03-31 LJUSNAN OCH HÄLSINGLANDS SKOGS- OCH KUSTVATTENRÅD Projektmöte i Rengsjö 2009-03-31 Inledning Var står vi

Läs mer

Handlingsplan för underkända enskilda avlopp i Ovanåkers kommun

Handlingsplan för underkända enskilda avlopp i Ovanåkers kommun Handlingsplan för underkända enskilda avlopp i Ovanåkers kommun Antagen av miljö- och byggnämnden i Ovanåkers kommun den 12 mars 2014. Det här dokumentet ska fungera som en vägledning över arbetet med

Läs mer

Avloppsinventering i Haninge kommun

Avloppsinventering i Haninge kommun Avloppsinventering i Haninge kommun - Resultat inventeringen 2013 - Slutrapportering inventeringen 2010-2013 2014-11-24 Stefan Engblom 1 Inledning 1:1. Bakgrund Alla kommuner har ett ansvar att genomföra

Läs mer

Samverkan inom vattenförvaltningen i Sverige - delaktighet och engagemang

Samverkan inom vattenförvaltningen i Sverige - delaktighet och engagemang Samverkan inom vattenförvaltningen i Sverige - delaktighet och engagemang Vattenförvaltningen i Sverige ska utvecklas i samverkan med dem som berörs. Att sprida information och att involvera berörda organisationer

Läs mer

Hittills har 2 av 7 fastighetsägare med direktutsläpp åtgärdat sitt avlopp på eget initiativ, vilket ses som positivt.

Hittills har 2 av 7 fastighetsägare med direktutsläpp åtgärdat sitt avlopp på eget initiativ, vilket ses som positivt. Jeanette Nilsson 0477-441 70 jeanette.nilsson@tingsryd.se 2009-02-23 1(6) INFORMATION Kommunstyrelsens arbetsutskott Avloppsinventering delredovisning för 2008 RESULTAT Inventeringen omfattar enskilda

Läs mer

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv

Svenska kustvatten har God ekologisk status enligt definitionen i EG:s ramdirektiv 7 Ingen övergödning Miljökvalitetsmålet Halterna av gödande ämnen i mark och vatten ska inte ha någon negativ inverkan på människors hälsa, förutsättningarna för biologisk mångfald eller möjligheterna

Läs mer

INVENTERING AV ENSKILDA AVLOPP I MÄRSTAÅNS AVRINNINGSOMRÅDE MED OMNEJD, 2010

INVENTERING AV ENSKILDA AVLOPP I MÄRSTAÅNS AVRINNINGSOMRÅDE MED OMNEJD, 2010 INVENTERING AV ENSKILDA AVLOPP I MÄRSTAÅNS AVRINNINGSOMRÅDE MED OMNEJD, 2010 RAPPORT Sigtuna kommun 2010-10-25 2010-10-01 Handläggare Veronica Widenmo och Åsa Persson Miljö- och hälsoskyddskontoret 2 Inventering

Läs mer

Minnesanteckningar - Metodutveckling för åtgärdande av övergödningsproblem inom vattenförekomster med sämre än god status

Minnesanteckningar - Metodutveckling för åtgärdande av övergödningsproblem inom vattenförekomster med sämre än god status 1(11) - Metodutveckling för inom vattenförekomster med sämre än Projektgruppen : 2013-02-07 Tid: 9.00-15.00 Plats: Helheten, Utvecklingscentrum, Region Halland Deltagare: Katarina Barone, Varberg Johanna

Läs mer

Avloppsinventering i Haninge kommun 2011

Avloppsinventering i Haninge kommun 2011 Avloppsinventering i Haninge kommun 2011 Farida Khudur Sammanfattning Enskilda avlopp med dålig reningskapacitet kan vara en risk för människors hälsa om bakterier når grundvattnet. De avlopp som har en

Läs mer

Avloppsinventering i Haninge kommun 2010 LINA WESTMAN

Avloppsinventering i Haninge kommun 2010 LINA WESTMAN Avloppsinventering i Haninge kommun 2010 LINA WESTMAN Sammanfattning Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund har under sommaren 2010 genomfört en inventering av enskilda avlopp i Haninge kommun. Syftet

Läs mer

Avloppsinventering i Haninge kommun 2012

Avloppsinventering i Haninge kommun 2012 Avloppsinventering i Haninge kommun 2012 Farida Khudur Sammanfattning Enskilda avlopp med dålig reningskapacitet kan vara en risk för människors hälsa om bakterier når grundvattnet. De avlopp som har en

Läs mer

Information om enskilda avlopp

Information om enskilda avlopp Information om enskilda avlopp I den här broschyren har viktig information sammanfattats om enskilda avlopp, till exempel om varför avloppsvatten måste renas, vilka reningskrav som ställs, hur det går

Läs mer

Inventering av enskilda avloppsanläggningar inom områden i östra delen av Sävsjö kommun

Inventering av enskilda avloppsanläggningar inom områden i östra delen av Sävsjö kommun Diarienummer: 676/2014-424 Inventering av enskilda avloppsanläggningar inom områden i östra delen av Sävsjö kommun -Sara Berglund18 november 2014 Besöksadress Postadress Telefon Telefax E-post (E-mail)

Läs mer

Ljusnan och Hälsinglands skogs- och kustvattenråd. Minnesanteckningar från projektgruppmöte 2009-09-24

Ljusnan och Hälsinglands skogs- och kustvattenråd. Minnesanteckningar från projektgruppmöte 2009-09-24 1 (4) Projekt Östersjön-Florsjön Minnesanteckningar från projektgruppmöte 2009-09-24 Närvarande: se bifogad deltagarförteckning. Claes Ånell öppnade projektgruppsmötet med att hälsa alla mötesdeltagare

Läs mer

Tillsyn av enskilda avlopp 2014. Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport februari 2015

Tillsyn av enskilda avlopp 2014. Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport februari 2015 Tillsyn av enskilda avlopp 2014 Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport februari 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Utförande och metod... 3 Resultat... 6 Diskussion...

Läs mer

Dammar och filter - Åtgärder för minskning av fosforläckage från jordbruksmark. Tony Persson Östersjöseminarium 2 oktober 2014

Dammar och filter - Åtgärder för minskning av fosforläckage från jordbruksmark. Tony Persson Östersjöseminarium 2 oktober 2014 Dammar och filter - Åtgärder för minskning av fosforläckage från jordbruksmark Tony Persson Östersjöseminarium 2 oktober 2014 Åtgärder mot fosforförluster vid källan De viktigaste åtgärderna utförs innan

Läs mer

Inventering av enskilda avloppsanläggningar i Sävsjö kommun 2016

Inventering av enskilda avloppsanläggningar i Sävsjö kommun 2016 Inventering av enskilda avloppsanläggningar i Sävsjö kommun 2016 området mellan Stigåsa och Rörvik Foto: Illustration från avloppsguiden.se Licens: Copyright 2016-08-19 Sammanfattning Under juni månad

Läs mer

Har du fått krav på utökad fosforrening (Hög skyddsnivå)? Ska du göra ny avloppsanläggning? Har du toalett till sluten tank?

Har du fått krav på utökad fosforrening (Hög skyddsnivå)? Ska du göra ny avloppsanläggning? Har du toalett till sluten tank? Har du fått krav på utökad fosforrening (Hög skyddsnivå)? Ska du göra ny avloppsanläggning? Har du toalett till sluten tank? Om du svarat ja på någon av dessa frågor kan ett kretsloppsanpassat avlopp vara

Läs mer

Inventering av enskilda VA-anläggningar 2012

Inventering av enskilda VA-anläggningar 2012 Inventering av enskilda VA-anläggningar 2012 Områden kring delar av Ljungaån, Hägnaån, Sävsjöån, Vämmesån och Bodaån samt bäckar runt Ärnanäsasjön och Allsarpasjön Miljö- och byggförvaltningen Stina Pernholm,

Läs mer

Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet

Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet FRÅGEFORMULÄR 1 (7) Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas åtgärdsprogram.

Läs mer

STOPP Små avlopp. STOPP Lantbruk

STOPP Små avlopp. STOPP Lantbruk MILJÖ- FOKUS STOPP Små avlopp Rebecca Enroth miljöinspektör STOPP Lantbruk SANT Översvämningskartering STOPP Små avlopp www.viss.lansstyrelsen.se Större avlopp Lantbruk Vattenkvaliteten ska klara gränserna

Läs mer

Tillsyn enskilda avlopp i Nynäshamns kommun

Tillsyn enskilda avlopp i Nynäshamns kommun Tillsyn enskilda avlopp i Nynäshamns kommun Resultat av tillsyn 2016 2017-02-20 Lina Westman 1 Inledning 1:1 Bakgrund Alla kommuner har ett ansvar att genomföra åtgärder för att klara de miljökvalitetsnormer

Läs mer

Så här fortsätter Greppa Näringen

Så här fortsätter Greppa Näringen Så här fortsätter Greppa Näringen Växjö 2016-12-07 Stina Olofsson, Jordbruksverket -kostnadsfri rådgivning och information som både lantbrukaren och miljön tjänar på Vad är Greppa Näringen? -arbetet sker

Läs mer

Tillsyn enskilda avlopp i Tyresö kommun

Tillsyn enskilda avlopp i Tyresö kommun Tillsyn enskilda avlopp i Tyresö kommun Resultat av tillsyn 2017 2018-05-28 Maria Högqvist 1 Inledning 1:1 Bakgrund Alla kommuner har ett ansvar att genomföra åtgärder för att klara de miljökvalitetsnormer

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen Södermanlands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen Södermanlands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (5) Återrapportering från Länsstyrelsen Södermanlands län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid

Läs mer

Var rädd om vårt vatten! Kostnadsfri rådgivning för dig med eget avlopp

Var rädd om vårt vatten! Kostnadsfri rådgivning för dig med eget avlopp Var rädd om vårt vatten! Kostnadsfri rådgivning för dig med eget avlopp Miljösamverkan östra Skaraborg Vänern Mariestad Töreboda Lidköping Götene Karlsborg Skara Tibro Skövde Falköping Tidaholm Hjo Vättern

Läs mer

Ulvstorps fritidshusområde Utbyggnad vatten och avlopp Informationsmöte Välkomna!

Ulvstorps fritidshusområde Utbyggnad vatten och avlopp Informationsmöte Välkomna! Ulvstorps fritidshusområde Utbyggnad vatten och avlopp Informationsmöte 2017-12-12 Välkomna! Närvarande Roger Rohdin, VA-chef Jeanette le Mahieu, enhetschef VA-nät utveckling Christer Kåhre, projektingenjör

Läs mer

Återrapportering från Stockholms stad av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Stockholms stad av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (5) Återrapportering från av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Ulvstorps fritidshusområde Utbyggnad vatten och avlopp Informationsmöte. Välkomna!

Ulvstorps fritidshusområde Utbyggnad vatten och avlopp Informationsmöte. Välkomna! Ulvstorps fritidshusområde Utbyggnad vatten och avlopp Informationsmöte Välkomna! Närvarande Astrid Löfdahl, 1:a vice ordf. Tekniska nämnden Roger Rohdin, Verksamhetschef Vatten och avlopp Kerstin Nyström,

Läs mer

Återrapportering från Stockholms stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Stockholms stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Stockholms stad återrapportering 2013 1 (5) Återrapportering från Stockholms stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella

Läs mer

Projekt inom Hushållningssällskapen Miljö

Projekt inom Hushållningssällskapen Miljö Projekt inom Hushållningssällskapen Miljö :: Fosforprojekt Förluster av fosfor från jordbruksmark i Stockholms- och Mälarregionen, sammanställning av rådgivningsanpassad information samt möjligheterna

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Huddinge kommun / huddinge@huddinge.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-02 07:59:38 Avslutade: 2016-02-22 14:30:59

Läs mer

RAPPORT. Inventering av enskilda avloppsanläggningar Killinge / Granby. Miljö- och hälsoskyddskontoret

RAPPORT. Inventering av enskilda avloppsanläggningar Killinge / Granby. Miljö- och hälsoskyddskontoret RAPPORT Inventering av enskilda avloppsanläggningar Killinge / Granby Miljö- och hälsoskyddskontoret 2006-09-07 2 Innehållsförteckning Bakgrund 5 Beskrivning av området 5 Tillvägagångssätt 6 Inventeringsresultat

Läs mer

Vattenmyndighetens förslag på åtgärdsprogram för Södra Östersjön 2015-2021 -ett kommunalt perspektiv. 2015-02-25 www.torsas.se

Vattenmyndighetens förslag på åtgärdsprogram för Södra Östersjön 2015-2021 -ett kommunalt perspektiv. 2015-02-25 www.torsas.se Vattenmyndighetens förslag på åtgärdsprogram för Södra Östersjön 2015-2021 -ett kommunalt perspektiv Förslag åtgärdsprogram för södra östersjön Just nu pågår samråd inom EU Ramdirektivet för vatten -2021-2027

Läs mer

Påverkan övergödning Storsjön

Påverkan övergödning Storsjön Påverkan övergödning Storsjön Fosfor styrande för biomassaproduktionen i Storsjön Bakgrundsdata från: Modellering av näringsämnen i Storsjön och dess tillrinningsområde, Jan-Åke Johansson och Hans Kvarnäs,

Läs mer

5 Stora. försök att minska övergödningen

5 Stora. försök att minska övergödningen 5 Stora försök att minska övergödningen Svärtaån Svärtaån är ett vattendrag i Norra Östersjöns vattendistrikt som har stor belastning av fosfor och kväve på havet. En betydande andel kommer från odlingslandskapet.

Läs mer

Tillsyn enskilda avlopp i Nynäshamns kommun

Tillsyn enskilda avlopp i Nynäshamns kommun Tillsyn enskilda avlopp i Nynäshamns kommun Resultat av tillsyn 2015 2016-06-07 Maria Högqvist 1 Inledning 1:1 Bakgrund Alla kommuner har ett ansvar att genomföra åtgärder för att klara de miljökvalitetsnormer

Läs mer

Salems kommun 2014-01-31

Salems kommun 2014-01-31 Undersökningar som utförs i Uttran, Flaten och Flatenån Salems kommun 2014-01-31 Innehåll Uttran och Flaten... 2 Provtagningar har utförts sen 1997... 2 UTTRAN... 3 FLATEN... 3 FLATENÅN... 3 EU:s ramdirektiv...

Läs mer

Bildades 1959. Består av Nyköpingsåns, Svärtaåns och Kilaåns avrinningsområde. Medlemmar är Kommuner, företag och lantbrukare, regleringsföretag

Bildades 1959. Består av Nyköpingsåns, Svärtaåns och Kilaåns avrinningsområde. Medlemmar är Kommuner, företag och lantbrukare, regleringsföretag Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund Bildades 1959 Består av Nyköpingsåns, Svärtaåns och Kilaåns avrinningsområde Medlemmar är Kommuner, företag och lantbrukare, regleringsföretag De tre avrinningsområdena

Läs mer

Information om enskilda avlopp

Information om enskilda avlopp Information om enskilda avlopp I den här broschyren har vi sammanfattat viktig information om enskilda avlopp. Här hittar du information om varför vi måste rena avloppsvatten, vilka reningskrav som ställs,

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp 2015-10-05 Riktlinjer för enskilda avlopp Dnr Valdemarsvik: MA.2015.39 Antagna av: Miljö- och byggnämnden i Valdemarsvik, 2015-11-10 MBN 207/15 1 (4) Riktlinjer för enskilda avlopp Inledning För att få

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE 1 www.ystad.se VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE Carina Barthel, Miljöchef, Ystad-Österlenregionens miljöförbund Rasmus Ahlm, Miljöinspektör, Ystad-Österlenregionens miljöförbund Christina Molin, VA-chef,Ystads

Läs mer

-kostnadsfri rådgivning och information som både lantbrukaren och miljön tjänar på. Inledning Linköping Vad är Greppa Näringen?

-kostnadsfri rådgivning och information som både lantbrukaren och miljön tjänar på. Inledning Linköping Vad är Greppa Näringen? Inledning Linköping 2017-11-07 Stina Olofsson, Jordbruksverket -kostnadsfri rådgivning och information som både lantbrukaren och miljön tjänar på Vad är Greppa Näringen? -arbetet sker i samverkan mellan

Läs mer

Västersjöns östra fritidshusområde Utbyggnad vatten och avlopp Informationsmöte Välkomna!

Västersjöns östra fritidshusområde Utbyggnad vatten och avlopp Informationsmöte Välkomna! Västersjöns östra fritidshusområde Utbyggnad vatten och avlopp Informationsmöte 20140423 Välkomna! Närvarande Rolf Landin, Enhetschef VA Nät drift Kerstin Nyström, Projektledare Vatten och Avlopp Torbjörn

Läs mer

Samverkan och samråd

Samverkan och samråd Samverkan och samråd Länsstyrelsens beredningssekretariat samverkat med ett stort antal aktörer under hela förvaltningscykeln Vattenmyndighetens FP ÅP MKN MKB dokument för samråd i 6 månader Samverkan

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp 2015-11-10 Riktlinjer för enskilda avlopp Dnr Valdemarsvik: MA.2015.39 Dnr Söderköping: SBF 2015-162 Antagna av: Miljö- och byggnämnden i Valdemarsvik datum, Samhällsbyggnadsnämnden i Söderköping datum,

Läs mer

Projektbeskrivning Vattendirektivet lantbrukstillsyn

Projektbeskrivning Vattendirektivet lantbrukstillsyn 1(5) Vattendirektivet lantbrukstillsyn 1. Projektgrupp Annika Olsson, Kungsbacka Lisa Carlsson, Kungsbacka Louise Adolphsson, Varberg Karl-Inge Johansson, Varberg Kristina Lindfeldt, Falkenberg Rune Liljenberg,

Läs mer

Knivsta där framtiden bor

Knivsta där framtiden bor Knivsta ingen kustkommun men mycket vatten x x VA-plan Inledning Nuläge Plan för allmänt VA Faktorer som styr Plan VA-planeringen för utbyggnad av allmänt VA Planer Plan i väntan på allmänt VA Genomförande,

Läs mer

Minnesanteckningar - Metodutveckling för åtgärdande av övergödningsproblem inom vattenförekomster med sämre än god status

Minnesanteckningar - Metodutveckling för åtgärdande av övergödningsproblem inom vattenförekomster med sämre än god status 01054 1(10) - Metodutveckling för inom vattenförekomster med sämre än Projektgruppen : 2013-04-30 Tid: 9.00-15.00 Plats: Utvecklingen, Utvecklingscentrum, Region Halland Deltagare: Anders Gustafsson, Kungsbacka

Läs mer

PROJEKT. Inventering av enskilda avloppsanläggningar. Karleby och Vartofta i Falköpings kommun

PROJEKT. Inventering av enskilda avloppsanläggningar. Karleby och Vartofta i Falköpings kommun PROJEKT Inventering av enskilda avloppsanläggningar i Karleby och Vartofta i Falköpings kommun 2014-10-22 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se

Läs mer

Inventering av enskilda avlopp i Storån del 2, Gnosjö kommun 2012

Inventering av enskilda avlopp i Storån del 2, Gnosjö kommun 2012 Dnr : 2011-1300-446 akt 10 Inventering av enskilda avlopp i Storån del 2, Gnosjö kommun 2012 Figur 1. Karta över det område som inventerats i projektet Storån del 2 Postadress Besöksadress Telefon Telefax

Läs mer

Information om enskilda avlopp

Information om enskilda avlopp Information om enskilda avlopp Dagens program Varför ska vi rena avloppsvatten? Lagstiftning vilka krav och regler gäller? Teknik vad finns det att välja på? Hur gör man från ansökan till färdig anläggning

Läs mer

Jordbruk och växtnäringsöverskott. Umeå 24 februari 2014 Annsofi Collin Lantbrukarnas Riksförbund

Jordbruk och växtnäringsöverskott. Umeå 24 februari 2014 Annsofi Collin Lantbrukarnas Riksförbund Jordbruk och växtnäringsöverskott Umeå 24 februari 2014 Annsofi Collin Lantbrukarnas Riksförbund EU-direktiv styr en hel del 1. Nitratdirektivet (övergödning) 2. Vattendirektivet ( övergödning) 3. Havsmiljödirektivet

Läs mer

Dags för tillsyn i ditt område!

Dags för tillsyn i ditt område! Är ditt avlopp miljösäkert? Dags för tillsyn i ditt område! Innehåller guide och checklista! Linköpings kommun linkoping.se/avlopp Därför är det viktigt att avloppet är säkert För att förhindra att bakterier

Läs mer

RAPPORT. Inventering av enskilda avloppsanläggningar Skoby Sigtuna kommun Miljö- och hälsoskyddskontoret

RAPPORT. Inventering av enskilda avloppsanläggningar Skoby Sigtuna kommun Miljö- och hälsoskyddskontoret RAPPORT Inventering av enskilda avloppsanläggningar Skoby 2008 Sigtuna kommun Miljö- och hälsoskyddskontoret 2008-10-06 2 Innehållsförteckning Bakgrund 4 Beskrivning av området 4 Tillvägagångssätt 5 Inventeringsresultat

Läs mer

Tillsyn enskilda avlopp i Nynäshamns kommun

Tillsyn enskilda avlopp i Nynäshamns kommun Tillsyn enskilda avlopp i Nynäshamns kommun Resultat av tillsyn 2017 2018-05-28 Maria Högqvist 1 Inledning 1:1 Bakgrund Alla kommuner har ett ansvar att genomföra åtgärder för att klara de miljökvalitetsnormer

Läs mer

Vattenförvaltningen, åtgärdsprogrammen och vattenplanering vad gör vattenmyndigheten?

Vattenförvaltningen, åtgärdsprogrammen och vattenplanering vad gör vattenmyndigheten? Vattenförvaltningen, åtgärdsprogrammen och vattenplanering vad gör vattenmyndigheten? Mats Wallin Vattenmyndigheten för Norra Östersjöns vattendistrikt Vattenförvaltningscykeln 1 Tidplan 2013 Långsiktig

Läs mer

Miljöövervakningsprogram. för Åkerströmmens avrinningsområde

Miljöövervakningsprogram. för Åkerströmmens avrinningsområde Miljöövervakningsprogram för Åkerströmmens avrinningsområde Miljöövervakningsprogram Bakgrund Åkerströmmens avrinningsområde i södra Roslagen utgör cirka 400km² och delas till största delen av kommunerna

Läs mer

MÄLAREN EN SJÖ FÖR MILJONER. Mälarens vattenvårdsförbund. Arbogaån. Kolbäcksån. Hedströmmen. Eskilstunaån. Köpingsån. Svartån. Sagån.

MÄLAREN EN SJÖ FÖR MILJONER. Mälarens vattenvårdsförbund. Arbogaån. Kolbäcksån. Hedströmmen. Eskilstunaån. Köpingsån. Svartån. Sagån. Hedströmmen MÄLAREN Kolbäcksån Arbogaån Svartån Örsundaån Råckstaån Sagån Oxundaån Märstaån Fyrisån EN SJÖ FÖR MILJONER Köpingsån Eskilstunaån SMHI & Länsstyrelsen i Västmanlands län 2004 Bakgrundskartor

Läs mer

Åtgärdsplan för minskad övergödning i Alsen

Åtgärdsplan för minskad övergödning i Alsen Åtgärdsplan för minskad övergödning i Alsen Framtagen inom Projekt Värna Alsen www.lansstyrelsen.se/orebro Publ. nr 2010:36 Åtgärdsplan för minskad övergödning i Alsen. Framtagen inom Projekt Värna Alsen.

Läs mer

NYA RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING

NYA RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING NYA RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING INFORMATION TILL FASTIGHETSÄGARE Översvämning Västerlånggatan 1962 foto Linderoth (bearbetad) RIKTLINJER FÖR BÄTTRE MILJÖ INNE O UTE Nu gäller nya riktlinjer

Läs mer

Åtgärdsprogram och samverkan enligt Eu:s ramdirektiv för vatten inom den Svenska vattenförvaltningen. Mats Ivarsson, Vattenmyndigheten Västerhavet

Åtgärdsprogram och samverkan enligt Eu:s ramdirektiv för vatten inom den Svenska vattenförvaltningen. Mats Ivarsson, Vattenmyndigheten Västerhavet Åtgärdsprogram och samverkan enligt Eu:s ramdirektiv för vatten inom den Svenska vattenförvaltningen Mats Ivarsson, Vattenmyndigheten Västerhavet Vattenförvaltningens organisation Samverkan på olika nivåer

Läs mer

Återrapportering från Helsingborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Helsingborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 (9) Återrapportering från Helsingborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Syfte- att bidra till miljömålen

Syfte- att bidra till miljömålen Greppa Näringen -ett redskap för åtgärder Stina Olofsson, Jordbruksverket Kristianstad 2010-12-02 Syfte- att bidra till miljömålen Begränsad klimatpåverkan Ingen övergödning Giftfri miljö Foto: Stina Olofsson

Läs mer

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Dnr: 2014/0229-12 HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Förslag till beslut Samhällsbyggnadschef föreslår Allmänna utskottet att enligt delegationspunkt M. 10.4

Läs mer

Bilaga 4 Mall för årsredovisning

Bilaga 4 Mall för årsredovisning Bilaga 4 Mall för årsredovisning Rapportering och ansökan av verksamhets bidrag för vattenråd Alla vattenråd som har en överenskommelse med Vattenmyndigheten för Västerhavet får ett årligt ekonomiskt bidrag

Läs mer

ALSTERSÄLVENS VATTENRÅD. Minnesanteckningar från temakväll om övergödning i Alstersälvens avrinningsområde

ALSTERSÄLVENS VATTENRÅD. Minnesanteckningar från temakväll om övergödning i Alstersälvens avrinningsområde ALSTERSÄLVENS VATTENRÅD Minnesanteckningar från temakväll om övergödning i Alstersälvens avrinningsområde den 26 oktober 2016, församlingshemmet i Alster Inledning Alstersälvens vattenråd hade bjudit in

Läs mer

Återrapportering från Kungälv kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Kungälv kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Kungälv kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Att inrätta ett vattenskyddsområde information till sakägare

Att inrätta ett vattenskyddsområde information till sakägare Att inrätta ett vattenskyddsområde information till sakägare Flödesschema över processen 1 2 Sökande kontaktar Länsstyrelsen för inrättande av vattenskyddsområde. Samråd äger rum mellan Länsstyrelsen,

Läs mer

Yttrande angående förslag till nya bestämmelser om små avlopp

Yttrande angående förslag till nya bestämmelser om små avlopp YTTRANDE 1(12) Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Miljö- och energidepartementets diarienummer: M2016/02191/Nm Yttrande angående förslag till nya bestämmelser om små avlopp

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen Dalarna av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen Dalarna av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (6) Återrapportering från Länsstyrelsen Dalarna av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid behov verka

Läs mer

din guide till enskilt avlopp

din guide till enskilt avlopp din guide till enskilt avlopp www.avloppsplatsen.se I Sveriges avlånga land finns många fastigheter utanför gränsen för kommunala avlopp. Dessa behöver någon form av enskilt avlopp och det är till dig

Läs mer

Protokoll NÄRVARANDE. Styrelsemöte 17 oktober 2012 Katrineholm, Drottninggatan 19 Hörnsalen i Safiren (Folkets hus) kl 13:00-15 00.

Protokoll NÄRVARANDE. Styrelsemöte 17 oktober 2012 Katrineholm, Drottninggatan 19 Hörnsalen i Safiren (Folkets hus) kl 13:00-15 00. Protokoll NÄRVARANDE Ingegerd Oberg Lennart Palm Bert Elisson Bengt Dalme Fredrik Persson Anders Larsson (vattensamordnare) Marianne Björklund Örebro kommun LRF Arboga kommun Hjälmarens och Kvismarens

Läs mer

Återrapportering från Falkenbergs kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Falkenbergs kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Falkenbergs kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Enskilda avlopps inverkan på algblomning och övergödning i Kyrkviken Utfört av Jörgen Karlsson, utredare Arvika 2010-12-30

Enskilda avlopps inverkan på algblomning och övergödning i Kyrkviken Utfört av Jörgen Karlsson, utredare Arvika 2010-12-30 Enskilda avlopps inverkan på algblomning och övergödning i Kyrkviken Utfört av Jörgen Karlsson, utredare Arvika 21-12-3 Arvika kommun, 671 81 Arvika Besöksadress: Ö Esplanaden 5, Arvika Hemsida: www.arvika.se

Läs mer

Inventering av enskilda avlopp i Havridaån, Gnosjö kommun 2010-2011

Inventering av enskilda avlopp i Havridaån, Gnosjö kommun 2010-2011 Dnr : 2010-0368-446 akt 4 Inventering av enskilda avlopp i Havridaån, Gnosjö kommun 2010-2011 Figur 1. Karta över det område som inventerats i projektet Havridaån Postadress Besöksadress Telefon Telefax

Läs mer

Miljödepartementet Stockholm

Miljödepartementet Stockholm Diarienummer: M2016/02191/Nm Miljödepartementet 103 33 Stockholm m.registrator@regeringskansliet.se Remiss av Havs- och vattenmyndighetens rapport Tydligare regler för små avloppsanläggningar med tillhörande

Läs mer

Bildades 1959. Består av Nyköpingsåns, Svärtaåns och Kilaåns avrinningsområde. Medlemmar är Kommuner, företag och lantbrukare, regleringsföretag

Bildades 1959. Består av Nyköpingsåns, Svärtaåns och Kilaåns avrinningsområde. Medlemmar är Kommuner, företag och lantbrukare, regleringsföretag Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund Bildades 1959 Består av Nyköpingsåns, Svärtaåns och Kilaåns avrinningsområde Medlemmar är Kommuner, företag och lantbrukare, regleringsföretag De tre avrinningsområdena

Läs mer

Återrapportering från Helsingborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Helsingborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Helsingborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

1. Allmänt. 1 a) Hur många ansökningar om tillstånd till avloppsanläggningar hanteras per år?

1. Allmänt. 1 a) Hur många ansökningar om tillstånd till avloppsanläggningar hanteras per år? 1. Allmänt 1 a) Hur många ansökningar om tillstånd till avloppsanläggningar hanteras per år? 10-20 st (23%) 20-30 st (31%) 30-40 st (0%) 40-50 st (15%) 50-60 st (8%) 60-70 st (8%) 70-80 st (0%) 80-90 st

Läs mer

Välkomna. Presentationen finns på

Välkomna. Presentationen finns på Välkomna Dagens program 18:30 Presentation Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund 19:15 Frågestund 19:30 Presentation VA-rådgivningen 20:00 Frågestund 20:30 Avslutning Presentationen finns på www.smohf.se

Läs mer

Förslag på yttrande över Havs- och vattenmyndighetens rapport Tydligare regler för små avloppsanläggningar med tillhörande konsekvensanalys

Förslag på yttrande över Havs- och vattenmyndighetens rapport Tydligare regler för små avloppsanläggningar med tillhörande konsekvensanalys Maja Englund 019-21 15 46 Miljönämnden Förslag på yttrande över Havs- och vattenmyndighetens rapport Tydligare regler för små avloppsanläggningar med tillhörande konsekvensanalys Ärende Miljödepartementet

Läs mer

Samråd inom delområde Motala ström. Onsdag 17 april 2013

Samråd inom delområde Motala ström. Onsdag 17 april 2013 Samråd inom delområde Motala ström Onsdag 17 april 2013 Dagens program 10.00 10.10 Inledning 10.10 11.00 Vattenmyndigheten presenterar samrådets genomförande och samrådshandlingarna 11.00 11.30 Länsstyrelsen

Läs mer

Från vattendragsgrupp till åtgärdsplan mot övergödning

Från vattendragsgrupp till åtgärdsplan mot övergödning Från vattendragsgrupp till åtgärdsplan mot övergödning Västerås 30 Januari 2008 Rune Hallgren, LRF Johanna Alkan Olsson, Lunds Universitet DEMO Deltagande Modellering Upplägg Del 1. Presentation av projektet

Läs mer

Västerås. 130 000 invånare Industristad Mälaren

Västerås. 130 000 invånare Industristad Mälaren Västerås 10 000 invånare Industristad Mälaren Västerås forts Miljö- och hälsoskyddsförvaltning 6 tjänster Myndighet Nationella, regionala och lokala mål Halterna av gödande ämnen i mark och vatten ska

Läs mer

Tydligare regler för små avloppsanläggningar

Tydligare regler för små avloppsanläggningar Dnr 2017-1928 Bilaga 1 Tydligare regler för små avloppsanläggningar Författningsförslag för avloppsanläggningar upp tom 200 pe Havs- och vattenmyndighetens rapportering 2016-09-09 Havs- och vattenmyndigheten

Läs mer

MÄLAREN EN SJÖ FÖR MILJONER

MÄLAREN EN SJÖ FÖR MILJONER MÄLAREN EN SJÖ FÖR MILJONER Kolbäcksån Hedströmmen Köpingsån Svartån Örsundaån Sagån Fyrisån Märstaån Arbogaån Oxundaån Råckstaån Eskilstunaån SMHI & Länsstyrelsen i Västmanlands län 2004 Bakgrundskartor

Läs mer

Vattenvårdsarbete i Kävlingeån - 20 år av lokal samverkan. Anna Olsson Biolog Höje å- och Kävlingeåns vattenråd Tekniska förvaltningen Lunds kommun

Vattenvårdsarbete i Kävlingeån - 20 år av lokal samverkan. Anna Olsson Biolog Höje å- och Kävlingeåns vattenråd Tekniska förvaltningen Lunds kommun Vattenvårdsarbete i Kävlingeån - 20 år av lokal samverkan Anna Olsson Biolog Höje å- och Kävlingeåns vattenråd Tekniska förvaltningen Lunds kommun Kävlingeåns avrinningsområde Fakta Kävlingeån 1200 km

Läs mer

VA-policy för landsbygden

VA-policy för landsbygden VA-policy för landsbygden Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige 2017-06-13 Status: Antagen Giltighetstid: Gäller tillsvidare Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: KS 2017-252 Dokumentansvarig:

Läs mer

GRISBÄCKEN steg 2. Fokus på vattenåtgärder i Grisbäckens avrinningsområde För att nå god ekologis status.. och lite till!

GRISBÄCKEN steg 2. Fokus på vattenåtgärder i Grisbäckens avrinningsområde För att nå god ekologis status.. och lite till! GRISBÄCKEN steg 2 Fokus på vattenåtgärder i Grisbäckens avrinningsområde För att nå god ekologis status.. och lite till! Inspirations källor under en längre tid Engagemang via ideella föreningar, gröna

Läs mer

Nya riktlinjer för dagoch dränvattenhantering

Nya riktlinjer för dagoch dränvattenhantering Nya riktlinjer för dagoch dränvattenhantering Information till fastighetsägare Översvämning Västerlånggatan 1962 foto Linderoth (bearbetad) Riktlinjer för bättre miljö inne och ute Nu gäller nya riktlinjer

Läs mer

Minnesanteckningar Projekt Minireningsverk

Minnesanteckningar Projekt Minireningsverk 01054 1(7) Projekt Minireningsverk : 2013-11-12 Tid: 9.00-15.00 Plats: Utvecklingen, Utvecklingscentrum, Region Halland Deltagare: Marie Karlsson, Kungsbacka Frans Karlsson, Falkenberg Johan Cederbrink,

Läs mer

g Orust kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 5

g Orust kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 5 g Orust kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 5 Kommunstyrelsen 5/4/2015 Exp: Vattenmyndigheten Västra Götaland - Länsstyrelsen Miljöstrateg Miljö och byggnadsnämnden 146 KS/2015:567 Yttrande över förslag till

Läs mer

Projektbeskrivning för Genomförande av Lokal Åtgärdsplan för Blysjön och Tångån

Projektbeskrivning för Genomförande av Lokal Åtgärdsplan för Blysjön och Tångån Bilaga 1. Projektbeskrivning för Genomförande av Lokal Åtgärdsplan för Blysjön och Tångån Värmlands Läns Kalkningsförbund ansöker om 400 000 kronor för genomförande av en Lokal åtgärdsplan för vattenförekomsterna

Läs mer

Bilaga 1:31 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021

Bilaga 1:31 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Bilaga 1:31 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag för åtgärdsområdet Södra Hälsinglands utsjövatten Detta är en sammanställning av de som föreslås för

Läs mer