1. Att nå ut och in. 2. Positiva Gruppen Mitt. 3. Kampanjen Att leva med hiv

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. Att nå ut och in. 2. Positiva Gruppen Mitt. 3. Kampanjen Att leva med hiv"

Transkript

1 Hej. Jag heter Patrik Lindkvist och har tillsammans med min kollega Annika Brännström startat kommunikationsbyrån Magic Circle. Jag ska på följande sidor prata om kommunikation och specifikt kommunikation om hiv och STI-frågor och det tänkte jag göra under tre huvudrubriker.

2 1. Att nå ut och in Först ska jag berätta om hur du gör för att nå ut med dina budskap och ännu viktigare hur du når in och får människor att ta till sig, komma ihåg och förstå vad du vill säga. 2. Positiva Gruppen Mitt Därefter ska jag berätta om vårt samarbete med Positiva Gruppen Mitt, HIV Sveriges lokala förening i Dalarna, och det arbete som till att börja med ledde till att vi tog fram en logotyp, en kommunikationsplattform och en grafisk profil. 3. Kampanjen Att leva med hiv Den tredje delen handlar om arbetet med och resultatet av den uppmärksammade kampanjen Att leva med hiv som vi genomförde tillsammans med Positiva Gruppen Mitt.

3 Under de tretton-fjorton år som jag arbetat med kommunikation har jag jobbat på små och stora byråer och även med små och stora kunder, bland annat de du ser ovan. När jag har gjort det har jag känt att jag har gjort en hel del saker som jag varit riktigt nöjd med, men också en del saker som jag inte varit lika nöjd med. För ungefär ett år sedan satt jag och Annika och funderade på vad det var som gjorde att en del saker blev så bra och att andra inte blev fullt så bra. I samband med det fick vi syn på en bild på Facebook som fick oss att inse exakt vad det handlade om. Den såg ut som bilden på nästa sida.

4 Bilden bestod av en liten cirkel med texten Your comfort zone. Den bestod också av en mycket större cirkel där det stod Where the magic happens. Det är precis vad det handlar om. Om du befinner dig i den lilla cirkeln och gör som alla andra, så kommer det inte hända så mycket. Om du däremot beger dig ut i den mycket större cirkeln, struntar i konventionerna och gör saker på ett nytt sätt, så kommer du få magiska saker att hända. För att skapa riktigt bra kommunikation måste du alltså befinna dig i den stora cirkeln och det är därför vi heter Magic Circle. Det kan fungera någolunda att befinna sig i bekvämlighetszonen ett tag. Men om du tittar tillbaka i tiden så ser du att det förr eller senare alltid kommer någon som struntar i konventionerna, tar sig upp i den stora cirkeln och lyckas bättre än alla andra. Ett exempel på den här typen av kommunikation är en kampanj som jag var med och tog fram åt Beckers för tre år sedan och som du ser på nästa sida.

5 Hela färgbranschen hade under en längre tid pratat om hur länge deras fasadfärger höll. Det ena företaget sa 14 år, det andra 15, det tredje 16 och så vidare. Men problemet var att ingen kom ihåg vem som hade sagt vad. Vi kom då på att vi ville göra någonting helt annat och istället prata om allt som Beckers fasadfärger tillät människor att göra, som att t ex bygga ett hus långt ute på en udde, eftersom färgerna skyddade huset mot vädrets makter. Se filmen här:

6 Tre perspektiv Men det är ju enkelt att säga att du ska göra magiska saker. Frågan är bara hur du ska tänka för att åstadkomma det. Jo, då måste du först och främst sätta dig in i kommunikationens tre perspektiv. Resultatperspektivet Det första är Resultatperspektivet och det handlar om vad du vill uppnå för resultat med din kommunikation. Vill du få människor att få en bättre förståelse för hur det är att leva med hiv eller vill du kanske få dem att köpa en ny sorts fasadfärg?

7 Tre perspektiv Resultatperspektivet Målgruppsperspektivet Det andra är Målgruppsperspektivet som handlar om att lära känna målgruppen så att man förstår hur de reagerar och agerar i olika situationer.

8 Tre perspektiv Resultatperspektivet Kreativitetsperspektivet Målgruppsperspektivet Kreativitetsperspektivet handlar slutligen om vad man säger och hur man säger det för att få människor att reagera och agera på ett sätt som uppfyller resultatperspektivet. Då får man en annan typ av magisk cirkel som du ser på nästa sida.

9 När man gör det här på rätt sätt går cirkeln hela varvet runt så att du uppnår de resultat du vill ha. Jag brukar säga att när du jobbar med kommunikation så är ditt jobb inte att göra annonser. Du kan absolut göra annonser, banners, foldrar hemsidor och annat, men det är inte det som är ditt jobb. Ditt jobb är istället att få människor att reagera och agera på det sätt du vill, oavsett vilken form det tar. Resultat Det öppnar upp en hel värld av möjligheter. Du kan skriva brev till statsministern, göra ett radioprogram, måla om övergångsställ eller vad som helst som får människor att reagera och agera på det sätt du vill. Det kan i sin tur leda till att du gör annonser, banners, hemsidor eller annat som berättar om det, men det är inte enheterna som är lösningen. Det är idéerna. Jag var för en tid sedan med och genomförde en kampanj som är ett exempel på det här. Det hände nämligen någonting som fick stor uppmärksamhet i media och som gav upphov till en helt ny sorts skämt, som t ex det som står på nästa sida. Människor Kreativitet

10 Vet ni hur Livsmedelsverket fick reda på att allt inte stod rätt till med Findus Lasagne? De fick ett stalltips. Det var så att Findus hade upptäckt att deras lasagne innehöll hästkött. De gick direkt ut och drog tillbaka alla produkter, började DNA-testa allt kött och inspektera och rensa bort leverantörer som de inte längre ville arbeta med, allt för att garantera att deras produkter faktiskt skulle innehålla det de sa att de innehöll. Det visade sig att det här var ett stort problem i branschen och att nästan alla upptäckte att deras produkter inte innehöll vad de trodde. Men eftersom Findus var de som först upptäckte och gick ut med det här, var det också de som fick ta skulden och få den här typen av skämt uppkallade efter sig. När Findus gjorde varumärkesundersökningar i samband med det här såg de att värdena var de lägsta de någonsin sett. De bad den arbetsgrupp jag ingick i då att hjälpa dem att lösa detta. Vi satte igång direkt och kom ganska snart fram till att Findus behövde be om ursäkt. Hur det än var så hade deras produkter innehållit något som de sagt att de inte innehöll. Men vi kände också att det är väldigt enkelt att be om ursäkt. Det som egentligen betyder något är ju vad man gör och om man faktiskt visar att man inte har något att dölja. Vi bestämde oss därför för att öppna upp Findus fabrik i Bjuv och bjuda in människor från hela landet för att på plats se att allt gick rätt till. För att be om ursäkt och bjuda in människor gjorde vi sedan annonser, reklamfilmer och en hemsida.

11 Välkommen till oss på Findus i Bjuv! Hej, jag heter Kenneth och har varit kock på Findus i 22 år. Det är jag och mina kollegor som tar fram alla de rätter som vi erbjuder dig. Som du kanske känner till hände nyligen något med vår lasagne som gjorde mig och alla andra på Findus väldigt ledsna. Jag och mina kollegor vill verkligen be er alla om ursäkt för det som inträffat. När man lagar mat vill man ha riktigt bra råvaror. Det är lika viktigt för mig här i vårt kök som för dig hemma i ditt kök. I våra kvalitetskontroller upptäcktes fusket, som senare visade sig ha drabbat fler i branschen både i Sverige och runt om i Europa. Våra kontroller av leverantörerna har inte varit tillräckligt hårda för att avslöja den här typen av bedrägerier i tid. Nu har vi förbättrat kontrollerna rejält för att vara säkra på att det här inte händer igen. Vi ställer nu ännu högre krav på oss själva och på våra leverantörer och vi har valt att arbeta vidare enbart med ett fåtal som lever upp till dessa krav. Vi har också genomfört en lång rad tester och tillsvidare DNA-testar vi också allt nötkött som vi använder i vår mat. Detta gör vi för att du som konsument ska känna dig helt trygg. För att visa dig hur vi lagar vår mat och hur vi väljer och kontrollerar våra råvaror, vill vi gärna bjuda hit dig till Bjuv under en dag. Gå in på findus.se och anmäl dig. Där kan du också läsa mer om vad som händer under den dagen. Du som väljer något från Findus ska vara trygg i ditt val. Alltid. På Findus hemsida kunde människor sedan boka platser på rundturen. Dessutom anordnade vi gratis bussresor från Sundsvall i norr till Malmö i söder så att vem som helst verkligen skulle kunna ta sig till Bjuv. Vi började med att lägga upp platser. Efter tre dagar var alla slut, så vi lade till fler och fler och efter en vecka var platser bokade. Findus var då uppbokade i två månader och de behövde ju göra lite produkter också, så då valde de att inte lägga till fler platser. En vecka efter kampanjen gjorde Findus återigen en varumärkesundersökning och då var värdena uppe på samma höga nivå som innan krisen. För några månader sedan vann Findus dessutom Årets Livsmedelspris där en stor del av motivationen handlade om att de varit så öppna och transparanta och bjudit in människor till sin fabrik. Hade vi endast tänkt att vi skulle göra en annons hade vi aldrig kommit fram till en lika stark lösning eller uppnått samma resultat.

12 Resultatperspektivet Men om vi återigen tittar på Resultatperspektivet, så handlar det som sagt om vad du vill få ut av din kommunikation, vilket resultat du vill ha. Men det handlar också om de saker du ser på nästa sida.

13 För att kunna förstå vad du vill ha för resultat måste du också sätta dig in i organisationens eller företagets värld. Du måste hålla dig uppdaterad om aktuella händelser, utvecklingen, vilka andra som jobbar med samma frågor, budget och mycket annat. Mål Strategi Vision Kanaler Organisation Aktuella händelser Budget Utveckling Vilka andra jobbar med samma frågor Historik Marknad

14 Målgruppsperspektivet Målgruppsperspektivet handlar om att lära känna människor så att du förstår hur de reagerar och agerar i olika situationer. Vad tycker, tänker, känner de? Vad har de för förutfattade meningar, hur mycket känner de till om området? Det finns en legendarisk kommunikationsstrateg som heter Jon Steel som har haft som en av sina viktigaste uppgifter att lära känna de människor olika företag och organisationer ska prata med och han har sagt det som står på nästa sida.

15 Den bästa och mest effektiva reklamen är den som involverar konsumenten, både i kommunikationen och i utformningen av budskapet. Jon Steel Vad han menar med det är att du redan från början i arbetet måste involvera människorna du vill nå. Du måste prata med dem och lära känna dem. Men sedan måste du också utforma kommunikation så att de här människorna också ska känna sig involverade i och engagerade av den. I kommunikationsbranschen idag är vi generellt ganska dåliga på det här. Det finns massor av undersökningsföretag som tar fram massor av resultat som företag sedan jobbar efter. Men vad vi har märkt är att de här resultaten ofta är konstiga och att de väldigt ofta inte stämmer när man jobbar utifrån dem. Det beror i många fall på att undersökningarna ofta är utformade på ett sätt som gör att människorna som deltar inte känner sig avslappnade och därför omedvetet svarar på ett onaturligt sätt. Fokusgrupper är en vanlig undersökningsform för att komma till djupa insikter om människor. Om du deltar i en sådan grupp ser upplevelsen ut ungefär så här. Du kommer till en kontorsbyggnad och får sätta dig ner i ett vanligt och ganska stelt väntrum där det sitter ungefär tio andra helt okända människor. Sedan får du gå in och sätta dig i ett typiskt och ganska stelt konferensrum. Längs med ena väggen ser du en stor spegel som du känner igen från alla polisförhör du sett på tv eller film. Och du vet mycket väl att det sitter människor på andra sidan spegeln och iakttar och lyssnar noggrant på allt du säger och iakttar allt du gör. Det som omedvetet händer med oss i den situationen är att vi sträcker lite extra på ryggen och känner att nu är det dags att prestera. Det gör att vi inte tänker och reagerar på samma sätt som vi gör hemma i tv-soffan eller vid frukostbordet och det leder till felaktiga resultat. Jon Steel har sagt att försöka komma underfund med hur människor beter sig genom att studera människor i fokusgrupper är ungefär som att försöka komma underfund med hur apor beter sig i naturen genom att studera apor i bur det stämmer inte alls. Vi håller istället på att utveckla en undersökningsmetod som vi kallar för Soffgrupp, där vi sitter i naturliga, avslappnade hemmiljöer, som t ex soffor, där människor är sig själva och mycket mer avslappnade. Vi strävar också efter att få en förståelse för hur stort utrymme ämnet man pratar om har i människors liv, för de flesta tänker väldigt lite på exempelvis färg, fryst mat eller smittskyddsfrågor.

16 Anledningen till att det är så viktigt att lära känna människorna du ska prata med är att det finns så otroligt många sådana här: Se hit! Det här är ett kommersiellt budskap, det vill säga ett budskap som någon betalat för att nå ut med. Det kan vara budskap om att köpa en bil, skänka pengar till en välgörenhetsorganisation eller berätta om att Världsaidsdagen är den 1 december. Yankelovich Research i North Carolina har undersökt hur många kommersiella budskap vi utsätts för varje dag. På nästa sida ser du hur många det är.

17 Det är 3000 budskap. Varje dag.

18 Våra hjärnor kan inte ta till sig alla dem utan filtrerar stenhårt. På Harvard har man forskat för att ta reda på hur vi tar till oss de här budskapen och de kom fram till att vi mer eller mindre omedvetet filtrerar bort alla utom 76 stycken. I genomsnitt. Men det är långt ifrån alla av dem som gör något intryck på oss. Det är i genomsnitt bara

19 12 stycken. Frågar man människor dagen efter hur många budskap de minns är det ovanligt att de kan minnas mer än

20 2 budskap.

21 2 budskap av 3000.

22 2 budskap av Det är ett otroligt smalt nålsöga att ta sig igenom. Tittar man på de senaste årens sammantagna forskning kring vad det är som gör att man blir ett av de två budskapen och skapar den största möjliga effekten så visar all forskning att ju mer kreativt utformad kommunikationen är och ju mer känslor den väcker, desto mer effektiv är den. Det nästan mest intressanta är att det inte finns någon forskning som visar på motsatsen. Kreativitetsperspektivet Det leder oss osökt in på kreativitetsperspektivet som alltså handlar om vad vi säger och hur vi säger det.

23 För att vara så kreativ, väcka känslor och bli ett av de två budskapen människor minns dagen efter så har vi identifierat följande fyra egenskaper som din kommunikation måste ha. Den måste vara: Intressant Överraskande Relevant Enkelt

24 Din kommunikation måste vara intressant. Det är nämligen så att de allra flesta tänker eller bryr sig väldigt lite om kommunikation, reklam och de ämnen vi vill berätta om. Därför måste vi ge dem något i utbyte, så att de själva VILL se det vi har att berätta. Howard Gossage var en legendarisk copywriter som var verksam i San Fransisco i mitten på 1900-talet. Han sa följande: Intressant Människor läser det de tycker är intressant och ibland är det reklam Howard Gossage Det är precis vad det handlar om. Människor läser, lyssnar på och ser det de tycker är intressant och ibland är det reklam eller det budskap du vill föra ut.

25 George Lois är en annan reklamlegendar som faktiskt var med och genomdrev den kreativa revolutionen som jag nämnde tidigare. Han har levt hela sitt liv efter följande devis: Överraskande Varje problem har en överraskande lösning. George Lois Jag tycker det är oerhört inspirerande att tänka på det här sättet när jag tar fram kommunikation. För det är precis så, det finns alltid nya överraskande lösningar och det gäller bara att hitta dem. George har levt hela sitt liv efter den devisen och han har berättat om hur det tog sig uttryck när han gick på high school.vid ett tillfälle fick klassen i uppgift att formge rektanglar på ett vitt papper i A3-storlek. De fick en och en halv timme på sig att göra det och alla började rita och skissa direkt. Alla utom George som lade ner papperet på ritbordet och lutade sig tillbaka och tittade på det. Lärarinnan som såg George blev mer och mer frustrerad vartefter tiden gick och påpekade flera gånger att han skulle få underkänt om han inte slutförde uppgiften. Efter en och en halv timme var lärarinnan helt enkelt tvungen att samla in alla papper. Precis när hon kom till George stoppade han henne, lutade sig fram och skrev sitt namn i ena hörnet. Lärarinnan tog papperet och var oerhört frustrerad över den besvärlige eleven. Senare berättade hon för sina kollegor om George och hur han hade betett sig. Hon tog fram det tomma papperet för att visa kollegorna och precis när hon gjorde det insåg hon att hon höll i en stor vit rektangel med en signatur i hörnet. George hade löst uppgiften på ett överraskande sätt och skapat en rektangel som hon aldrig skulle glömma. Det är precis den här typen av aha-upplevelser vi måste söka efter för att människor ska komma ihåg våra budskap.

26 Relevant Många förknippar reklam med att väcka uppmärksamhet. Men egentligen är det ganska enkelt att göra det. Det är bara att ställa en person på huvudet så kommer människor att titta dit. Men frågan är vad det säger om det man vill kommunicera. Är det relevant? Om det inte har med budskapet att göra, så är det inte det. Om du däremot ställer en person på huvudet för att visa att han har byxor på sig med fickor som är utformade på ett sätt som gör att mynt och nycklar inte faller ur dem, då är det helt plötsligt relevant. Då har det med budskapet att göra. Uppmärksamhet utan relevans har inget värde. Det är bara dåligt kommunikation.

27 Den sista egenskapen är att göra det enkelt. Med enkelt menar jag inte simpelt eller banalt, utan fokuserat, förädlat och renodlat. Gudfadern av enkelhet är Steve Jobs och han har sagt så här: Enkelt Med enkelhet kan du flytta berg. Steve Jobs

28 Om Steve Jobs är gudfadern av enkelhet så är kanske Marianne Sterner, språkkonsult på Riksbanken, gudmodern av enkelhet. Hon har sagt så här: Enkelt Våga välja bort stickspår, annars blir allt lika oviktigt. Marianne Sterner Det här är precis vad det handlar om, att våga välja bort och fokusera på en enda sak. För ju mer du lägger till, desto mer oviktigt blir allt du säger. Därför ska du alltid försöka skala bort och förenkla tills du bara pratar om den sak som är allra viktigast. Det finns en anekdot som berättar om en reklamkreatör som satt tillsammans med sin kund i ett konferensrum. Kunden hade gett kreatören i uppgift att ta fram en annons, vilket kreatören hade gjort. Kreatören hade förenklat och skalat ner så att det bara fanns ett budskap i annonsen. Men kunden kände att annonsplats kostade så mycket och då vill man ju passa på att prata om så många saker som möjligt. Kreatören förklarade att varje budskap som lades till skulle göra att alla budskap blev mindre viktiga. De båda satt och argumenterade fram och tillbaka och till sist brast det för kreatören. På bordet intill stod ett fruktfat med massor av apelsiner som kretören plockade upp en hel famn av och sade Nu ska jag visa hur det här fungerar. Sedan kastade kreatören alla apelsinerna mot kunden som blev alldeles förskräckt och inte kunde fånga en enda. Sedan plockade kreatören upp en enda apelsin och kastade mot kunden och sa Ta emot den här. Kunden fångade den utan några problem. Då förstod kunden som direkt gick med på att utforma annonsen som kreatören ville.

29 För att nå ut och in med ditt budskap behöver du alltså: ta reda på vad du vill ha för resultat lära känna de du ska prata med skapa kommunikation som de minns dagen efter och som får dem att reagera och agera på önskat sätt = göra kommunikation som ger resultat.

30 Som ett exempel på kommunikation som gjort precis detta tänkte jag berätta om Dove och deras kampanj The Campaign for Real Beauty. Det är en av världens mest framgångsrika kampanjer (trots att jag inte var med och tog fram den) och lanserades Men först tänkte jag berätta om arbetet bakom som gjorde att Dove faktiskt valde att genomföra kampanjen, för det är nämligen också ett exempel på lyckad kommunikation. Reklamstrategen Olivia Johnson gjorde 2004 en undersökning som ledde fram till rapporten The Real Truth About Beauty. I den visade hon att unga kvinnor mådde väldigt dåligt av att se medias bild av hur unga kvinnor ska se ut. De kände att de inte dög som de var och det fick dem att må dåligt. Det här var också grundtanken och insikten bakom kampanjen. Men vad de insåg var att cheferna som de skulle presentera kampanjen för var mestadels män som hade byggt framgångsrika karriärer på att visa unga kvinnor i media på det sätt som fått andra unga kvinnor att må dåligt. Dessutom hade varumärket Dove byggts framgångrikt på samma sätt. De insåg därför att det skulle krävas någonting extra för att övertyga cheferna om att göra en så stor riktningsförändring i sin kommunikation. De insåg dessutom att de här männen spenderade en stor del av sin arbetstid i möten där de fick mängder av statistik, siffror och diagram presenterade för sig och som de var vana att argumentera emot. Men reklambyrån funderade vidare och kom till sist på vad de skulle göra. De sökte upp männens egna döttrar och intervjuade dem och ställde samma frågor som i undersökningen. De svarade på samma sätt och sa att bilden av kvinnor i media fick dem att må väldigt dåligt. I presentationen för de manliga cheferna visade de sedan inspelningar av intervjuerna. Det gick naturligtvis inte att argumentera emot det för männen. Det fanns inget argument i världen som kunde rättfärdiga för dem själva att göra saker som fick deras egna döttrar att må så dåligt. Så de gick med på att genomföra kampanjen och resten är historia. Det här var alltså kreativt, det väckte känslor, det var intressant, överraskande, relevant och enkelt. Och oerhört effektiv kommunikation. Själva kampanjen då? Jo den hittar du här: En nyare film under samma koncept hittar du här:

31 2. Positiva Gruppen Mitt Del 2 handlar om det samarbete vi har haft med Positiva Gruppen Mitt, HIV Sveriges lokala föreing i Dalarna. De kom till oss och undrade om vi kunde hjälpa dem att ta fram en logotyp. Det kunde vi naturligtvis och vi började direkt med att sätta oss in i deras verksamhet. Vi upptäckte omgående att det fanns mycket okunskap och förutfattade meningar om hiv. För att vara helt ärliga insåg vi också själva att vi inte visste så mycket som vi trodde att vi visste. Jag hade t ex ingen aning om att viruset dör direkt när det kommer i kontakt med luften. Jag visste inte heller hur bra bromsmedicinerna fungerar och jag visste definitivt inte att det finns de som inte tycker att det gör något att få hiv eftersom medicinerna är så bra. Men även om du självklart ska jobba för att motverka okunskapen, så är den ändå något du måste ta hänsyn till när du utformar kommunikationen, annars riskerar du att inte bli förstådd. Oftast vet vi som jobbar inom ett område så mycket mer om det att det kan vara svårt att uttrycka sig på ett sätt som andra förstår. Jag har som sagt jobbat mycket med Beckers och för dem är det fullständigt självklart att om du vill köpa den bästa fasadfärgen hos en färgfackhandlare så är det Perfekt Akrylatfärg som gäller. Går du däremot till ett byggvaruhus som Bauhaus eller K-rauta ska du köpa Akrylatfärg MAX. Det känner väl alla till? Nej, verkligen inte. Så det här är något att tänka på när du utformar din kommunikation.

32 Fyra områden Men om vi återgår till Positiva Gruppen Mitt så märkte vi snart att vi kunde dela in deras verksamhet i fyra olika områden: Kunskap Gemenskap Rättigheter Hindra spridning

33 Önskemål De hade dessutom några önskemål om vad som skulle ingå i logotypen. De ville att den skulle visa att de är verksamma i Dalarna, att de jobbar med frågor som rör hiv-positiva och om det gick ville de få med Red Ribbon. +

34 Att tänka på Logotyper är en extrem form av kommunikation. Här ska man tratta ner allt en organisation står för i en enda liten symbol och det gör att man måste tänka extra mycket på några saker. Enkelhet Eftersom allt en organisation står för ska sammanfattas i en enda logotyp är det extra viktigt att skala av, renodla och förädla kommunikationen. Risken med att kombinera för många symboler Problemet är att man ofta vill berätta om så många saker och gärna med hjälp av många olika symboler. Men det är lätt att symbolerna krockar och gör logotypen otydlig. Frimärkestestet För att testa om en logotyp är så avskalad och fokuserad som den behöver vara kan man göra ett så kallat frimärkestest. Det fungerar så att du testar om logotypen fungerar lika bra i ett jättestort format som när den är stor som ett frimärke. Gör den det så är det oftast en bra, enkel och fokuserad logotyp.

35 Tonalitet En annan viktig sak att tänka på när man utformar sin kommunikation är tonaliteten eller uttrycket man vill att den ska ha. Hur ska kommunikationen uppfattas helt enkelt. För Positiva Gruppen Mitt ska uttrycket kännas: Insiktsfullt, eftertänksamt, rakt, viktigt, positivt Vi ville att det skulle kännas som någonting som var viktigt att ta till sig, något som var värt att lägga lite extra tid på. Samtidigt ville vi inte att det skulle vara för jobbigt och nattsvart, utan att det också skulle andas optimism och kännas positivt. Sammantaget ledde det här arbetet fram till den logotyp som du ser på nästa sida.

36 Logotypen består av fyra dalahästar som dels visar att de är verksamma i Dalarna, dels representerar deras fyra verksamhetsområden. Tillsammans bildar de sedan ett positivt plustecken i mitten. Vi valde att inte ta med Red Ribbon eftersom det blev en symbol för mycket som gjorde kommunikationen otydlig. Den gula övertoningen gör att logotypen nästan ser ut att lysa av optimism. Teckensnittet är Trajan Pro och baseras på tecken man hittade på antika Trojanska kolumner. Det ger ett sobert och stiligt intryck samtidigt som det ger texten en känsla av att vara viktig och trovärdig. Men hur var det med frimärkestestet? Klarar logotypen av det?

37 Faktum är att jag tycker den blir ännu bättre och mer fokuserad i frimärkesformatet. Vad tycker du? När vi presenterade logotypen för Positiva Gruppen Mitts styrelse så blev de stormförtjusta direkt. Jag har en minnesbild av hurrarop och stående ovationer, men det kan vara en överdrift I vilket fall tyckte de att den fungerade riktigt bra och att de ville börja använda den direkt. Men för att man ska kunna använda en logotyp på ett bra sätt behöver man ta fram ett antal varianter som kan användas vid olika tillfällen, så det gjorde vi.

38 I 99 % av fallen ska logotypen längst till vänster användas. Ibland kan det dock finnas trycktekniska begränsningar som gör att man bara kan använda en enda tryckfärg. I de fallen ska den enfärgade gula logotypen näst längst till vänster användas. Vissa publikationer trycks bara i svart-vitt och då ska den svarta logotypen näst längst till höger användas. Om logotypen skulle vara med i en svart-vit publikation och ligga mot en mörk bakgrund, så ska den vita logotypen längst till höger användas.

39 ! Under tiden som vi jobbade med logotypen och satte oss in i hiv-frågorna så dök det upp en del olika tankar, idéer och insikter och det var speciellt en tanke som vi kände var väldigt stark. Så vi skissade ut och presenterade den samtidigt som vi presenterade logotypen. Och jag minns det återigen som att Positiva Gruppen Mitts styrelse gjorde stående ovationer. I vilket fall tyckte de att lösningen var fantastisk och bestämde att de ville genomföra den. Jag ska beskriva den kampanjen alldeles strax, men först ska jag berätta om det jobb vi gjorde för att det här inte bara skulle bli en engångsinsats, utan något som Positiva Gruppen Mitt skulle kunna jobba med långsiktigt.

40 Det är tyvärr vanligt att många gör kampanjer som inte bygger på en långsiktig tanke, utan som blir en isolerad insats som inte följs upp med andra aktiviteter som förstärker och bygger vidare på det som gjorts tidigare. För att ge en tydlig linje i kommunikationen behövde vi titta närmare på de tre perspektiven och hur de såg ut för Positiva Gruppen Mitt. Resultatperspektivet Kreativitetsperspektivet Målgruppsperspektivet

41 3 Utvärdering av Kunskapsnätverket hiv/sti Mellansverige med fokus på uppbyggnadsarbetet och de framtida förutsättningarna, Elin Gottfridsson, Det arbetet ledde fram till en så kallad kommunikationsplattform som beskriver hur du ska jobba med din kommunikation och som ger ditt företag eller organisation en genomgående och långsiktig tanke och riktning i det arbetet. Vi ska inte gå igenom hela plattformen, men vi ska göra några nedslag och titta på de viktigaste delarna i den. 1. Bakgrund och nuläge 2. Grundläggande värden Under de senaste åren har människor kopplat hiv Man tänker att det inte är ett stort problem längre kommunikation gällande hiv/sti av aktörer på och aids till något som bara finns i andra länder, eftersom bromsmedicinerna är så effektiva idag. nationell, regional och lokal nivå. Kommunikationsstrategin ska även kunna nyttjas som underlag av långt bort. Här i Sverige har uppmärksamheten och medvetenheten om sjukdomen minskat och Det övergripande målet i den nationella strategin beslutsfattare. Syftet med den nationella kommunikationsstrategin är att: och den allmänna uppfattningen har varit att den mot hiv/aids och vissa andra smittsamma sjukdomar är att begränsa spridningen av hiv-infektion inte längre är ett stort problem. Men under 2012 har intresset för hiv åter ökat efter Jonas Gardells och andra sexuellt överförbara och blodburna tydliggöra ansvar, roller och målgrupper i kommunikationen om hiv och STI. bok och tv-serie Torka aldrig tårar utan handskar, Andreas Lundstedts bok Mitt positiva liv dessa infektioner för samhället och för den enskilde ange den nationella inriktningen och tydlig- sjukdomar samt att begränsa konsekvenserna av samt efter att det har fått ökat medialt utrymme. individen (Regeringens proposition 2005). göra hur olika aktörers kommunikationsinsatser ska samverka. Trots den ökade medvetenheten finns det fortfarande många förutfattade meningar och stor befolkningen, men de grupper som är särskilt prio- Den nationella strategin omfattar hela den svenska ge en plattform och inriktning för utveckling av handlingsplaner för kommunikation med de olika okunskap om hiv. Okunskapen leder till rädsla riterade är förutom hiv-positiva och deras anhöriga: riskutsatta grupperna, nationellt och regionalt eller som gör att människor undviker kontakt med hiv och hiv-positiva personer. Det leder i sin tur till ett män som har sex med män lokalt (Socialstyrelsen 2008). 3 större utanförskap och ökade fördomar. personer med injektionsmissbruk personer med utländsk bakgrund Positiva Gruppen Mitt är verksam inom följande Varje år rapporteras omkring 450 nya falla av hiv fyra huvudområden: ungdomar och unga vuxna i Sverige och trenden de senaste tio åren är att utlandsresenärer antalet nyupptäckta hiv-fall har ökat långsamt. 1 Sprida kunskap om hiv I Dalarna rapporteras mellan tre och fem personer gravida kvinnor Skapa gemenskap för hiv-positiva som hiv-smittade varje år. 2 Det har varit och är personer som är utsatta för prostitution fortfarande framför allt män som har sex med (Regeringens proposition 2005). Jobba för hiv-positivas rättigheter män som är drabbade när det gäller inhemsk Hindra spridning av hiv smitta. Rädslan för att smittas i denna grupp kan Sedan år 2008 finns en nationell kommunikationsstrategi som Socialstyrelsen har tagit fram. Strate- Det är på dessa områden som Positiva Gruppen till och med leda till att en del människor tycker att det är lättare att leva med hiv än den ständiga oron. gin gäller fram till 2016 och ska ligga till grund för Mitt också ska fokusera sin kommunikation. Vision Något man vill uppnå. En vision uttrycks oftast som ett framtida tillstånd som man vill uppnå, och behöver inte uppfylla formella krav på realism, tidsbundenhet eller mätbarhet. Att människor ska känna till och förstå tillräckligt om hiv för att inte sprida sjukdomen vidare och för att hiv-positiva ska kunna må bra och leva öppet med hiv utan att vara rädda för att stå utanför samhället och behandlas som mindre värda. Positionering Det vi vill att människor först säger när man knackar dem på axeln och frågar vad står Positiva Gruppen Mitt för?. Den förening som på bästa sätt hjälper människor i Dalarna att leva med hiv. Kärnvärden De talar om vad en organisation vill stå för nu och i framtiden och vilka grundläggande värderingar som driver den. De har nära anknytning till visionen. Förståelse, insikt, optimism Kommunikationsplattform Positiva Gruppen Mitt 3. Vilka pratar vi med? Positiva Gruppen Mitts kommunikationsarbete bygger på den nationella strategin och omfattar därmed hela befolkningen i Dalarna, men fokuserar speciellt på: män som har sex med män hiv-positiva och deras anhöriga personer med injektionsmissbruk personer med utländsk bakgrund ungdomar och unga vuxna utlandsresenärer gravida kvinnor personer som är utsatta för prostitution En annan viktig målgrupp för Positiva Gruppen Mitt är beslutsfattare inom sjukvård, kommunala, regionala och statliga myndigheter samt andra organ och intressegrupper som handlägger eller har beröring med hiv-relaterade frågor i Dalarna. 4. Vilken respons önskar vi? Respons Vi vill att människor ska få en bättre förståelse för hur hiv påverkar oss och våra liv. Inför varje kommunikationsinsats utvärderar vi vilken av dessa målgrupper vi vill nå och anpassar sedan kommunikationen utifrån det. 5. Vad säger vi? 6. Hur säger vi det? Behov Människor har stora kunskapsluckor och fördomar om hiv. Det gör det svårt för både de som ha hiv och de som inte har det att leva med det. Därför finns det ett behov av att fylla de luckorna, att motverka de fördomarna och att göra det lättare för oss att leva med hiv. Insikt Det spelar ingen roll hur många gånger du får höra hur det är att leva med hiv, hur fel det är att ha fördomar eller hur viktigt det är att skydda sig. Det är inte förrän du själv upplever hur det är att leva med det som du på riktigt förstår innebörden av det. Budskap Idag behöver du inte dö av hiv. Men du måste leva med det. Kreativ idé Vi ger människor direkta upplevelser och erfarenheter som gör att de inte kan värja sig mot verkligheten och sanningen om hiv. Personlighet Öppen, rak, engagerad Utseende Enkel, avskalad, ljus, optimistisk Tonalitet Insiktsfullt, eftertänksamt, positivt, rakt, viktigt

42 Om vi tittar på resultatperspektivet, så kom vi fram till att den respons vi ville ha från människor var det här: Resultatperspektivet Respons Vi vill att människor ska få en bättre förståelse för hur hiv påverkar oss och våra liv.

43 I målgruppsperspektivet insåg vi att det var en stor grupp människor vi behövde kommunicera med, men att vi inför varje insats skulle utvärdera vilken av alla målgrupper vi skulle rikta in oss på och sedan anpassa kommunikationen efter det. Så här beskrev vi det: Målgruppsperspektivet Målgrupp Positiva Gruppen Mitts kommunikationsarbete bygger på den nationella strategin och omfattar därmed hela befolkningen i Dalarna, men fokuserar speciellt på: Män som har sex med män, hiv-positiva och deras anhöriga, personer med injektionsmissbruk, personer med utländsk bakgrund, ungdomar och unga vuxna, utlandsresenärer, gravida kvinnor, personer som är utsatta för prostitution En annan viktig målgrupp för Positiva Gruppen Mitt är beslutsfattare inom sjukvård, kommunala, regionala och statliga myndigheter samt andra organ och intressegrupper som handlägger eller har beröring med hiv-relaterade frågor i Dalarna. Inför varje kommunikationsinsats utvärderar vi vilken av dessa målgrupper vi vill nå och anpassar sedan kommunikationen utifrån det.

44 Men vi insåg också att alla dessa människor hade ett gemensamt behov. Målgruppsperspektivet Behov Att fylla kunskapsluckor, motverka fördomarna och göra det lättare för oss alla att leva med hiv. För sanningen är att vi alla lever med hiv, oavsett om vi har viruset eller inte. Därför finns det ett behov hos alla människor att underlätta deras liv med hiv genom att fylla kunskapsluckorna och motverka fördomarna.

45 Det här ledde sedan vidare till den kreativa idén: Kreativitetsperspektivet Kreativ idé Under ytan Vi ger människor direkta upplevelser och erfarenheter som gör att de inte kan värja sig mot verkligheten och sanningen om hiv. Vi går alla omkring med en skyddsmur av likgiltighet kring frågor vi inte orkar eller vill tänka på. Vi ville ta oss innanför den muren och kommunicera på ett sätt som gör att människor inte kan värja sig mot verkligheten och sanningen om hiv.

46 En annan viktig del i kreativitetsperspektivet är att tänka igenom hur vi vill uttrycka oss och uppfattas av människor. Då brukar man titta på varumärkets personlighet, det vill säga hur vi skulle uppfatta varumärket om det var en person. Vi tittade också närmare på hur vi ville se ut och vi hade sedan tidigare tittat på Positiva Gruppen Mitts tonalitet. Utifrån det här och logotypen jobbade vi sedan fram en grafisk profil och en grafisk manual. En sådan manual kan vara upp till 250 sidor lång, men faktum är att de mest omfattande är oftast de som är svårast att jobba med. Vi gjorde istället en manual på 15 sidor som vi sammanfattat på nästa sida. Kreativitetsperspektivet Personlighet Öppen, rak, engagerad Utseende Enkel, avskalad, ljus, optimistisk Tonalitet Insiktsfullt, eftertänksamt, positivt, rakt, viktigt

47 Logotyp Färger Primärfärg Komplementfärger Typografi Rubriker Trajan Pro Underrubriker Garamond Bold Brödtexter Garamond Regular ABCdef 1234%& ABCdef 1234%& ABCdef 1234%& Grafiskt element Bildmanér Utöver logotypen tittade vi på färger, typografi, grafiska element och bildmanér. Vi valde att ta fram en så kallad Primärfärg som var den vi skulle jobba med i första hand. Vi tog dessutom fram ett antal Komplementfärger som vi kunde använda för att göra tydligare kategoriindelningar och för att skapa variation i större publikationer. Typografiskt jobbade vi med Trajan Pro i huvudrubriker, Garamond Bold i underrubriker och Garamond Regular i brödtext. Garamond är ett klassiskt, lättläst och snyggt teckensnitt som passar bra ihop med Trajan Pro. Vi använde oss också av ett grafiskt element i form av en skiljelinje och bildmanéret vi valde att jobba med skulle kännas äkta, spontant och i det närmaste dokumentärt.

48 När vi använde alla dessa beståndsdelar och satte ihop dem i en gemensam grafisk form, så såg det ut så här: Lorem ipsum dolor sit amet conciglium. Ure vendip ex enis alit accum augait ver iusciliquat. Ut iril ing esting eu facidunt am eumsan velit vel dolutpat loborperci blaor ip er augait verit acilis nostisl in vel et aliscip ea acin ulluptatem zzriureetum dolendrer sum quiscil dolortis nonse commodo cor sit am, si blam init velisis nonsed dolore veliqui blaoreet lam quisi. Ip esto dolent lummy nos duipit venim vullaor eraessit aute commy nis augue eui bla conum delit ulput wiscilis exer il exercin ulpute minibh ea commodio digna con eum vullandre facilla facipit wis nim dolum et et augiamcore conse tis ero erilit alit, vullut niam iriure magna facilis auguerat lan ut inisl ip ea faci tin exer susto consed mincill utpat. Volenim in ulput vel doloreet irilismod ero dolent lut pratio cortis nim nonseniam zzrit, commod tat augue miniat. Exer augiat. Peraesectem incilla con ulpute min henit iureetueros nit aliquismodit lorper sequat. Ut wis nummolore consed tat. Duissit vel do consequip erit augait er irit adion voleniam zzrit luptat. Onsequi bla adit prat lum dit ipit luptat, sisim quipit nim zzrilisim vel ulput am in utat wisit ing eum et lumsan euisismod tatue doloborperos nulputation utate er adit dolore feu facipsu scidunt velit num ipsum in venibh ex enim dio ex enisit utem quis alit lore mincincilla aci bla feu feugait, vent augiatie exercilit luptatem dolorer cillutpate eugue magna feum vulluptat num zzrit lum irit vullutatet, ver in erostrud eu feugue commodo luptat. Na facilit atie dolore tin vel ent digna feumsandreet wis esequipisit, commodio eugiam iriurem num iriliquatum et iuscil diam, suscidunt nim el eum eum aliquat, quismodo exer secte magnit lor augiam endreet praessi. Vulputetue conse dipsum del et, quat ut wisi blaore feu feu facillaor accum do dio eui tinim delisl ex et er ad duipit aliquis er ing euipsum dolor summy nummodipis del dolorperos aut venim dolore vel do ea aut ullut lam nos dolortie modolore conse conse ea faci blametue venis dio do commy nullandiam num augueros alisi ting estrud er susciliqui er summolor sum vullum ilisisl ero estisl dit acil dolore deliscin exero dolorperat nullutp atincil irit, sed tis nim endrerat volortio eumsan utpatie magna facipit irilit lum dit vulla aliquisci tionsen dipissim zzriurero odiat luptat alit, sent dolobor percill aortinibh ea feuisis amconul putpatue magna consendreet ad min enim dolor inciliquatue tem zzriure con volutet num dignim dit, quat. Olobore volorpero exeros aute feugiam zzrit am, consenim zzriurem velissit ex et, conulla faccum velissendrer sed eum zzrit velit ipis at. Iriusci liquis aci blan henim ad te tatuerci eugue eu feu facilla faci te te min ent luptat vel ut accum veliquamcore te feu feum ex enis er sis at eui eu feu feui euguercipit ullaor sisi. Il duis duiscidui et, velenim vel estie dolortie tat. Ut aci blamcorem vel et ut landigna feu ullan ea aliquat ut noser s Snälla, skydda dig. Lorem ipsum dolor sit amet conci. Erillute feu facil exer susci tet wis ent loborer sumsan volobortie min ut augiam, sum zzrillan hent ad dolore dolor summodolore vel enim zzriure tie doloreet, sequisis adio od te feu faci tem in enim euguerat veliqui bla aut ilis nulput ute dolorem ipiscid uissit nostie consequate min enim duis ad do odo consequat, consequis nos nullaore dolore euisi el euipis euguero del irit praessim ipissed dolessi eu feummy nullaor autat wismod dolut nulla aliquis alit adionum nullan heniam quatue dipsumsan heniat. Iquam, consequating euis at. Te magna facipit velissecte magnismod magna coreet, quisim del dolore ming euis nos etue tat, commod erosto od min henit euguerostis accum incil dolenis modiamet, sum zzrit lan venim zzrilit acilis niam eumsandigna facip euisi bla adit laor sequisi blan ullummo dipsustin veliquam, venim alisi. Laorpero dio ex eu facilla conullam, veleniamet lumsan ea faci tatin Det här är exempel på affischer eller annonser och om du inte förstår vad det står så beror det på att det är latin. Om du förstår latin så vet du bättre än jag vad det betyder. Anledningen att man skriver på det här sättet är att det här enbart handlar om den grafiska formen och uttrycket och inte exakt vad som sägs. Den sammansatta formen ger verkligen känslan av att det här är någonting viktigt, men också något som andas optimism med de gultonade färginslagen i rubriken och logotypen.

49 En folder skulle kunna se ut så här: Lorem ipsum dolor sit amet concigium vera tondo. Idunt velit tatie magnim. il deliqui eugait iustis alit iurero dipis aliquis deliquat. Ommolore magna faccums andreros delit in velenit, sim ipsustin hent alismol ortion esed eum velit ad tate tie feugait la faccum velit augiat vero del inis nullutpat ullut ing euipsum nulput augiam, verci tat praesecte magna facin utet autpati onulput ing euipit luptatie veril ing ea coreet, cor iril endre mod dolore molute veriureet auguercipit Ex esto odolumm odolob orem inim ing ercipis euisi.nonsequisl ulput et nismolore dignis nulput veliqui psusto dit er inim dolutat. Faci bla faciduis diat, quam el ut landre commodiam dunt ipisl ulla facipisl iriliquisi tat, quipis ad modo cor at utatue magnit, quiscil irilla faccumsandit in ut alismolute esequis aut ero dolortisi el ilit ilit augiamet nummod del irit, corero et, voluptat am il eugait, consed te dolore consecte dolore do commodi gnisit, venis nos augiamet, sit wiscil diamcore enit dolum et, consed delisl ullametue venisci tem volorti onulput acin veniating eui blamet aliquat. Ut la cor autatin verosti onsenim zzrillaorem ercip erosto do dolorpe rcillaor am, quat, velestrud enis augait, si enim non ullumsan eu faccum verilit ilit, si. Magnim quatum iriure magnissent lor inim vendip eumsan henim incilisisi tie exero od te et lor aliquis augue dolore eriliquisl inim vendio odolore tis adigna con hent nissit laortis modiatum ipsum vullandigna consequat. Vi skissade också på några enheter där vi testade hur vi kunde jobba med den kreativa idén hur vi kunde göra saker som nådde in under ytan och gjorde att människor inte kunde bortse från verkligheten och sanningen om hiv.

50 Ingen har fått hiv av att dela kaffemugg. Erillute feu facil exer susci tet wis ent loborer sumsan volobortie min ut augiam, sum zzrillan hent ad dolore dolor summodolore vel enim zzriure tie doloreet, sequisis adio od te feu faci tem in enim euguerat veliqui bla aut ilis nulput ute dolorem ipiscid uissit nostie consequate min enim duis ad do odo consequat, consequis nos nullaore dolore Tänk dig att du såg den här muggen i fikarummet på din arbetsplats. Det är svårt att undvika sanningen om att hiv inte smittar via muggar eller glas när du ser den.

51 Jag har hiv och behöver en kram. Ingen har fått hiv av en kram. Det är också svårt att undvika sanningen om att hiv inte smittar via kramar om du ser någon bära den här tröjan.

52 3. Kampanjen Att leva med hiv

53 ! Som sagt fick vi en idé och en tanke när vi satte oss in i Positiva Gruppen Mitts verksamhet. Det här presenterade vi alltså för styrelsen som blev eld och lågor och gick igång på alla cylindrar. Den idén grundade sig på en viktig insikt.

54 Insikt Det spelar ingen roll hur många gånger du får höra att du inte ska ha oskyddat sex. hur fel du vet att det är att ha fördomar. hur många gånger du får höra hur det är att leva med hiv.

55 Det är inte förrän du själv upplever hur det är att leva med hiv som du på riktigt förstår innebörden av det.

56 Därför gav vi människor möjligheten att uppleva hur det skulle vara att leva med hiv.

57 Lösningen var att vi skickade ut ett paket till politiker, präster, sjukvårdspersonal, lärare och privatpersoner som alla är opinionsbildare i någon form i Dalarna.

58 Det innehöll

59 en T-shirt med texten Jag har hiv i stora bokstäver och på prov i liten text under. Deltagarna var tvungna att bära tröjan i en hel vecka, oavsett om de var på jobbet, hemma, på fest eller någon annanstans. Paketet innehöll dessutom

60 en folder med förhållningsregler och information om allt de behövde tänka på under veckan. De kunde läsa om medicinering, smittskyddslagen, vad de behövde tänka på om de var ute och reste och att det inte smittade vid sociala kontakter.

61 Paketet innehöll dessutom medicin (i form av halstabletter) som de var tvungna att ta enligt strikta instruktioner.

62 Och om de hade sex under veckan var de tvungna att berätta att de levde med hiv och använda kondom. Och jo, det är ett rent sammanträffande att kondomerna heter Magic.

63 Så sammantaget innehöll paketet allt det här.

64 Kampanjen väckte stor uppmärksamhet i medier i Dalarna. Det fick stort utrymme i tidningar som Annonsbladet (gratistidning med läsare) Dala-Demokraten och Dalarnas Tidningar.

65 Det fick också uppmärksamhet i nyhetsrapportering på internet.

66 P4 Radio Dalarna gjorde ett långt inslag där de följde med Morgan Norman, ordförande i Positiva Gruppen Mitt, när han promenerade runt på gatorna i Falun. Lyssna på en del av inslaget här: el=

67 Kampanjen uppmärksammades också i lokala tv-sändningar på både TV4 Dalarna och SVT Gävledala. Se inslaget i TV4 Dalarna här: Se inslaget i SVT Gävledala här:

68 Men hur var det att leva med hiv i en vecka? Gav det några nya tankar och insikter?

69

70 Jag träffade en tjej som sa att hon hellre har cancer än är hiv-positiv. Då förstår man ju inte att man kan leva med hiv. Sibyl Yng, Gymnasielärare

71

72

73 Många människor tycker och dömer. Man frågar inte, även om okunskapen är stor. Maria Kivi, hiv/sti-samordnare Dalarna

74

75

76 Det är inte den smittade som ska ta hela ansvaret. Alla har ansvar för sin egen personliga hälsa. Louis Fran Rodrigues, Högskolepräst Högskolan Dalarna

77

78

79 Jag märkte att en del tyckte att det var lite obekvämt. Några tog ett steg tillbaka som om de var lite rädda. Ronny Svenblad, Fotograf i Falun

80

81 Ens egen personlighet påverkas av att man berättar om det hela tiden. Sofia Jarl, Kommunalråd Centerpartiet i Gagnef

82

83

84 Människor vet inte hur det smittar. De kan inte skillnaden mellan sjukdomen och viruset. Karolina Brosché, Styrelsemedlem i Miljöpartiet Dalarna

85

86

87

88 Jag lärde mig själv en hel del om hiv. Det öppnade ögonen på mig. Hannu Kivi, Elingenjör på SSAB i Borlänge

89

90 Slutsatser Det var uppenbart att deltagarna hade lärt sig mycket och fått många nya tankar och insikter under veckan. Efter kampanjen var slut ville vi höra ännu mer om deras upplevelser, så därför ringde vi upp och intervjuade dem. Vi hade också utformat en enkät på baksidan av foldern som de fick fylla i och skicka in. Det vi kom fram till var tre gemensamma reflektioner som i stort sett alla deltagare hade haft.

91 1. Positivt Alla som deltog tyckte att det var en positiv upplevelse och skulle rekommendera andra att göra det.

92 Citat och reflektioner om att det varit en positiv upplevelse: Det behövs. Beslutsfattare och folk inom vården behöver lära sig mer om hiv. Det vore bra om många fler gjorde det här samtidigt. Då skulle kampanjen få större kraft. Det här är ett bra sätt att konkret sprida viktig information. Mycket mer information behövs. Det här ger en inblick i en värld som människor inte lever i. Jag lärde mig själv en hel del om hiv. Det öppnade ögonen på mig.

93 2. Okunskap Alla upplevde att det finns mycket okunskap och missuppfattningar.

94 Citat och reflektioner om okunskapen: Många tror fortfarande att hiv bara finns hos homosexuella och missbrukare som delar sprutor. Ett fåtal undrade om det kunde smitta via kramar. Jag tror det finns en hel del missuppfattningar. Jag träffade en tjej som sa: Jag har hellre cancer än är hiv-positiv. Då förstår man ju inte att man kan leva med hiv. Människor vet inte hur det smittar. De kan inte skillnaden mellan sjukdomen och viruset. Det viktigaste att prata om är hur det INTE smittar. Att man faktiskt kan leva som vanligt som smittad. Man blandar ihop hiv och aids.

Den grafiska profilen är ansiktet utåt. Ett genomtänkt, tydligt och konsekvent grafiskt utseende ökar trovärdigheten och ger ett professionellt

Den grafiska profilen är ansiktet utåt. Ett genomtänkt, tydligt och konsekvent grafiskt utseende ökar trovärdigheten och ger ett professionellt Grafisk manual 1 Den grafiska profilen är ansiktet utåt. Ett genomtänkt, tydligt och konsekvent grafiskt utseende ökar trovärdigheten och ger ett professionellt intryck. Den grafiska manualen ska fungera

Läs mer

Grafisk manual för Västra Götalandsregionens logotyp

Grafisk manual för Västra Götalandsregionens logotyp Grafisk manual för Västra Götalandsregionens logotyp Innehåll 1. Västra Götalandsregionens logotyp uppbyggnad sid. 4 2. Västra Götalandsregionens logotyp varianter sid. 5 3. Västra Götalandsregionens logotyper

Läs mer

HUR VI SKAPAR ETT TYDLIGT VARUMÄRKE

HUR VI SKAPAR ETT TYDLIGT VARUMÄRKE GRAFISK MANUAL HUR VI SKAPAR ETT TYDLIGT VARUMÄRKE Everything you do communicates har en viss person en gång sagt. Och visst är det så. Allt vi gör kommunicerar och skapar en bild av varumärket Solidaritetsfonden.

Läs mer

JÄRNAKOMMUNIKATION GRAFISK MANUAL 2010

JÄRNAKOMMUNIKATION GRAFISK MANUAL 2010 GRAFISK MANUAL 2010 1 LOGOTYP ALLTID SAMMA LOGOTYP logotyp bör användas på alla produkter som en identifiering av. Exempel på olika användningsområden är brevpapper, visitkort, telefaxblanketter, broshyrer,

Läs mer

VIDARKLINIKEN GRAFISK MANUAL 2010

VIDARKLINIKEN GRAFISK MANUAL 2010 VIDARKLINIKEN GRAFISK MANUAL 2010 LOGOTYP 215 216 ALLTID SAMMA LOGOTYP Vidarklinikens logotyp bör användas på alla produkter som en identifiering av Vidarkliniken. Exempel på olika användningsområden är

Läs mer

Annonser Sandvikens kommun

Annonser Sandvikens kommun Annonser Sandvikens kommun mått och riktlinjer sid Myndighetsinformation 2-spalt...2 Kallelse till Kommunfullmäktige 2-spalt...3 Platsannons 2-spalt...4 Platsannons 3-spalt...5 Platsannons med hänvisning

Läs mer

grafisk profil 1.0 2010-01-25 jerhammar&co

grafisk profil 1.0 2010-01-25 jerhammar&co grafisk profil 1.0 2010-01-25 jerhammar&co Den grafiska profilen är vårt ansikte utåt och ger oss ett enhetligt utseende som stärker varumärket LinTek. Vårda den med kärlek. Logotyp > Vår logotyp används

Läs mer

MAGIC CIRCLE MAGIC CIRCLE MAGIC CIRCLE MAGIC CIRCLE

MAGIC CIRCLE MAGIC CIRCLE MAGIC CIRCLE MAGIC CIRCLE MAGIC CIRCL MAGIC CIRCLE MAGIC CIRCLE MAGIC CIRCL Annika Brännström copywriter, skribent och strateg MAGIC CIRCL Patrik Lindkvist art director, formgivare och strateg Kunder Magic Circle Uppdrag Magic

Läs mer

SLÄPP IN NÖRDEN Och låt oss ta hand om tekniken

SLÄPP IN NÖRDEN Och låt oss ta hand om tekniken QUALITY ON INTERNET SLÄPP IN NÖRDEN Och låt oss ta hand om tekniken TEKNIK ÄR TRÅK IGT. Exero conullan er irilla acinibh el exeros nit la feummol orperat. Duipit volutpatem adipisis ad dio dolorperatie

Läs mer

Information om Sekos nya grafiska profil

Information om Sekos nya grafiska profil Information om Sekos nya grafiska profil Uppdatering med flera nyheter Uppdaterad logotyp och nya typsnitt. Det är några av förändringarna i Sekos nya grafiska profil som lanseras i samband med förbundets

Läs mer

Färgversioner. Färg: Svart-vit: Negativ:

Färgversioner. Färg: Svart-vit: Negativ: Grafisk profilguide Profilguide Ett företags profilguide är till för att skapa ett enhetligt och konsekvent visuellt uttryck, och för att bygga varumärket. Det är viktigt att riktlinjer och rekommendationer

Läs mer

Visitkort. Karl Johansson Department manager. Karl Johansson Enhetschef. Karl Johansson Department manager. Karl Johansson Enhetschef

Visitkort. Karl Johansson Department manager. Karl Johansson Enhetschef. Karl Johansson Department manager. Karl Johansson Enhetschef Kontorstryck Visitkort Om visitkorten Med visitkort representerar man. De grafiska reglerna ska följas även här. Visitkorten är i storlek 90x55. På visitkorten används N-logotypen och Let s create-märket

Läs mer

PROFIL Eksjöbostäder & Kommunfastigheter

PROFIL Eksjöbostäder & Kommunfastigheter PROFIL Eksjöbostäder & Kommunfastigheter En grafisk profil är mycket mer än bara en logotype och färg. Det är helheten i allt man visar upp som räknas. INNEHÅLL 01. LOGOTYPER 02. FÖRETAGSFÄRGER 03. TYPOGRAFI

Läs mer

1 Grundregler. 2 Trycksaker. 1.1 Logotyp 1.2 Färger 1.3 Typografi 2.1 Visitkort 2.2 Brevpapper 2.3 Kuvert

1 Grundregler. 2 Trycksaker. 1.1 Logotyp 1.2 Färger 1.3 Typografi 2.1 Visitkort 2.2 Brevpapper 2.3 Kuvert GRAFISK PROFIL 1 Grundregler 2 Trycksaker 1.1 Logotyp 1.2 Färger 1.3 Typografi 2.1 Visitkort 2.2 Brevpapper 2.3 Kuvert Grundregler 1.1 Logotyp Logotyp Färger 1.2 Grundregler Färger RGB CMYK R=179, G=197,

Läs mer

INBJUDAN. till tomt-träff för nyfikna nybyggare. Välkommen att träffa: Tid: Plats:

INBJUDAN. till tomt-träff för nyfikna nybyggare. Välkommen att träffa: Tid: Plats: INBJUDAN Välkommen att träffa: husförsäljare, banker, MSE, MWNet och repre sentanter från Mjölby kommun. Ta tillfället i akt att diskutera och ställa frågor om tomter, hus, lån, uppvärmning, bredband m

Läs mer

Göteborg Energi AB Box 53 401 20 Göteborg Telefon 020-62 62 62 www.goteborgenergi.se

Göteborg Energi AB Box 53 401 20 Göteborg Telefon 020-62 62 62 www.goteborgenergi.se låt våra konsulter göra jobbet åt dig Om du är intresserad av börja tillverka din egen el ska du kontakta oss på Göteborg Energi Vi har många års erfarenhet av energifrågor och brinner för att göra Göteborg

Läs mer

Profil och riktlinjer

Profil och riktlinjer september 2008 Profil och riktlinjer Kommunförbundet Skåne Vårt uppdrag och våra målgrupper 3 Våra kärnvärden 4 Vår devis 5 Meningen med grafisk profil 6 Vår symbol 7 Vår logotyp 8 Våra profilfärger 9

Läs mer

Grafisk manual. Vårt verktyg för att skapa en tydlig grafisk profil i syfte att stärka vårt varumärke. introduktion

Grafisk manual. Vårt verktyg för att skapa en tydlig grafisk profil i syfte att stärka vårt varumärke. introduktion Grafisk manual Vårt verktyg för att skapa en tydlig grafisk profil i syfte att stärka vårt varumärke introduktion 1 2 Pangea design 2008 Innehållsförteckning Introduktion...5 Varumärket ett stöd att nå

Läs mer

Grafisk manual. Riktlinjer för nya Kungälv Energi GRAFISK MANUAL KUNGÄLV ENERGI 1

Grafisk manual. Riktlinjer för nya Kungälv Energi GRAFISK MANUAL KUNGÄLV ENERGI 1 Grafisk manual Riktlinjer för nya Kungälv Energi GRAFISK MANUAL KUNGÄLV ENERGI 1 Logotypen Att logotypen slår vakt om våra kärnvärden är en viktig del i hela vår sammanhängande företagsidentitet. Grundsymbolen

Läs mer

Erikshjälpens typsnitt

Erikshjälpens typsnitt Grafisk profil Erikshjälpens typsnitt FS Lola Light Italic FS Lola Medium Italic FS Lola Regular FS Lola Italic FS Lola Medium FS Lola Medium Italic FS Lola Bold FS Lola Bold Italic FS Lola Extra Bold

Läs mer

Vårdförbundet Grafiska riktlinjer 2010.03.05

Vårdförbundet Grafiska riktlinjer 2010.03.05 Vårdförbundet Grafiska riktlinjer 2010.03.05 För att Vårdförbundet alltid ska ge samma goda intryck är det viktigt att vi alltid använder oss av samma goda uttryck. Vårdförbundet är en stor och betydelsefull

Läs mer

Den grafiska profilen för Värmland har tagits fram inom arbetet med varumärket Värmland. Profilen används i de sammanhang där Värmland marknadsförs.

Den grafiska profilen för Värmland har tagits fram inom arbetet med varumärket Värmland. Profilen används i de sammanhang där Värmland marknadsförs. VÄRMLANDS PROFIL Sedan 1991 har Länsstyrelsen och Region Värmland arbetat med länets gemensamma marknadsföring och profilering i syfte att göra Värmland attraktivt och skapa förutsättningar för en god

Läs mer

KÄNSLA FÖR EMMABODA EN KOMMUNIKATIV PLATTFORM ATT VILA PÅ

KÄNSLA FÖR EMMABODA EN KOMMUNIKATIV PLATTFORM ATT VILA PÅ KÄNSLA FÖR EMMABODA EN KOMMUNIKATIV PLATTFORM ATT VILA PÅ KORT OM VARFÖR För att marknadsföringen av Emmaboda ska kunna få en bra effekt krävs det både långsiktighet och konsekvens i sättet att kommunicera.

Läs mer

IOGT-NTO:S VISUELLA IDENTITET

IOGT-NTO:S VISUELLA IDENTITET IOGT-NTO:S VISUELLA IDENTITET Hej! I den här manualen beskriver vi vår visuella identitet. Den ger oss riktlinjer för hur vi tillsammans skapar en stark och värdeladdad profil som kommunicerar våra känslor

Läs mer

Moogio - Identity guidelines

Moogio - Identity guidelines Moogio - Identity guidelines Moogio - The logo The Moogio logo should always be as clear as possible, without distraction from other visual elements and should always be used in its entirety. There should

Läs mer

Logo färger Färgerna som används i Tingsryds grafiska profil ska förstärka Tingsryds vision Där livet är. Lingon 1. Lingon 2

Logo färger Färgerna som används i Tingsryds grafiska profil ska förstärka Tingsryds vision Där livet är. Lingon 1. Lingon 2 F ä r g e r Logo färger Färgerna som används i Tingsryds grafiska profil ska förstärka Tingsryds vision Där livet är Röd PMS 186 CMYK 0/100/82/7 R 198 G 12 B 48 HTML C60C30 Guld PMS 871 CMYK 40/43/84/8

Läs mer

SWECYCLING GRAFISK PROFIL. Vår grafiska profil

SWECYCLING GRAFISK PROFIL. Vår grafiska profil Grafisk profil Vår grafiska profil Svenska Cykelförbundets visuella identitet är enkel och tydlig. Vi har ett rent och enkelt formspråk och en stark färgpalett med tydlig lokal förankring. Genom att använda

Läs mer

Grafisk profil manual. version 1

Grafisk profil manual. version 1 Grafisk profil manual version 1 Innehåll 0.0 1.0 Logotyp 1.1 friyta 1.2 storlek 1,3 ERK logotyp 2.0 Färger 2.1 färgschema & användning 3.0 Typsnitt 3.1 för tryck 3.2 för web/digitalt/mallar ABC ABC 4.0

Läs mer

PRO är en vital organisation för alla Sveriges pensionärer. Vi driver. rakryggat pensionärernas intressen och erbjuder medlemmarna

PRO är en vital organisation för alla Sveriges pensionärer. Vi driver. rakryggat pensionärernas intressen och erbjuder medlemmarna Grafisk profil PRO Grafisk profil Den grafiska profil som du håller i handen, med dess mallar, är tänkt som ett hjälpmedel för dig som ska arbeta med skriftlig information och kommunikation i PRO. PRO

Läs mer

Ljungby profilprogram 1.0 Logotype, Färger, Typografi, Användningsexempel 2009-12-01

Ljungby profilprogram 1.0 Logotype, Färger, Typografi, Användningsexempel 2009-12-01 Ljungby profilprogram 1.0 Logotype, Färger, Typografi, Användningsexempel 2009-12-01 Logotype Ljungbys logotyp består av två element: ordmärke som är själva basen och pratbubblan som är en flexibel del

Läs mer

Grafi sk profi lmanual 1

Grafi sk profi lmanual 1 Grafisk profilmanual 1 Det finns även en varumärkesmanual som beskriver Gästrike Vattens varumärke. Ta kontakt med informationsansvarige på Gästrike Vatten för mer information. Detta dokument får inte

Läs mer

Grafisk manual Svenska Seglarförbundet 2006

Grafisk manual Svenska Seglarförbundet 2006 Grafisk manual Svenska Seglarförbundet 2006 Logotype För färgtryck. Används alltid mot vit/ljus bakgrund. Minsta storlek i diameter: 2 cm Logotype med gul ring För färgtryck. Används mot mörk bakgrund.

Läs mer

Världens bästa hälsa 2020. Profilmanual. Profilmanual Indexator

Världens bästa hälsa 2020. Profilmanual. Profilmanual Indexator Världens bästa hälsa 2020 Profilmanual Profilmanual Indexator Innehåll Följ profilmanualen 3 Logotyp 4 Logotypanvändning 5 Friyta 6 Färger 7 Typografi 8 Typografi ersättningstypsnitt 9 Grafiskt mönster

Läs mer

INNEHÅLL. partex marking systems ab 3. Logotype 4. Färger 5. Typografi 6. Korrespondens 7. Powerpoint 8. Nyhetsbrev & Pressrelease 9.

INNEHÅLL. partex marking systems ab 3. Logotype 4. Färger 5. Typografi 6. Korrespondens 7. Powerpoint 8. Nyhetsbrev & Pressrelease 9. profilmanual INNEHÅLL partex marking systems ab 3 Logotype 4 Färger 5 Typografi 6 Korrespondens 7 Powerpoint 8 Nyhetsbrev & Pressrelease 9 Annons 10 Trycksaker 11 Exponering 12 Bildekor 13 Skyltning 14

Läs mer

Grafisk profil. manual

Grafisk profil. manual Datum 60 manual Version 0 Grafisk profil manual 0.0 innehåll Manualen ska vara en hjälp i arbetet med att tydliggöra Castras varumärke. Den ska också bidra till att arbetet med kommunikationen kring Castra

Läs mer

Grafisk handbok. Kristianstads kommun Reviderad, oktober 2015

Grafisk handbok. Kristianstads kommun Reviderad, oktober 2015 Grafisk handbok Kristianstads kommun Reviderad, oktober 2015 Register 01 Varför en grafisk profil? 02 Vår identitet - vårt varumärke 03 Riktlinjer ger tydlighet och enhetlig form 04 Logotyp 05 Typografi

Läs mer

Grafisk handbok. Kristianstads kommun Reviderad, januari 2015

Grafisk handbok. Kristianstads kommun Reviderad, januari 2015 Grafisk handbok Kristianstads kommun Reviderad, januari 2015 Register 01 Varför en grafisk profil? 02 Vår identitet - vårt varumärke 03 Riktlinjer ger tydlighet och enhetlig form 04 Logotyp 05 Typografi

Läs mer

Grafisk manual. Vårt verktyg för att skapa en tydlig grafisk profil i syfte att stärka vårt varumärke. introduktion

Grafisk manual. Vårt verktyg för att skapa en tydlig grafisk profil i syfte att stärka vårt varumärke. introduktion Grafisk manual Vårt verktyg för att skapa en tydlig grafisk profil i syfte att stärka vårt varumärke introduktion 1 2 Pangea design 2008 Innehållsförteckning Introduktion...5 Varumärket ett stöd att nå

Läs mer

Acta-serien. Lokal grafisk manual

Acta-serien. Lokal grafisk manual Acta-serien Lokal grafisk manual med regler för placering av logotyp och regler för utformning av omslag och inlaga. Med Acta-serien avses förlaget Acta Universitatis Gothoburgensis med sina 15 underserier.

Läs mer

g r a f i s k p r o f i l e n k ö p i n g s k o m m u n // Reviderad 2009

g r a f i s k p r o f i l e n k ö p i n g s k o m m u n // Reviderad 2009 g r a f i s k p r o f i l e n k ö p i n g s k o m m u n // Reviderad 2009 grafisk profil för enköpings kommun 3 kort historik 4 enköpings kommunvapen 4 r ä d d n i n g s t j ä n s t e n 4 l o g o t y p

Läs mer

Nyhetsgrafik Informationsgrafik

Nyhetsgrafik Informationsgrafik Nyhetsgrafik Informationsgrafik Information som berör alla sinnen, informera med text, bild och ytterligare påverkan via illustrationer, faktarutor men också med smak, känsel och hörsel kanske... tredje

Läs mer

KUSTBEVAKNINGEN SWEDISH COAST GUARD VISUELL IDENTITET. 240 VISUELL IDENTITET FÖR KUSTBEVAKNINGEN i samarbete med Giv Akt Information 2010

KUSTBEVAKNINGEN SWEDISH COAST GUARD VISUELL IDENTITET. 240 VISUELL IDENTITET FÖR KUSTBEVAKNINGEN i samarbete med Giv Akt Information 2010 18 9 34 35 1 2 33 3 KUSTBEVAKNINGEN 32 SWEDISH COAST GUARD 31 VISUELL IDENTITET 3 29 27 28 27 26 25 24 i samarbete med Giv Akt Information 21 INNEHÅ LOGOTYP & SYMBOL FÄRGER TYPOGRAFI FÖR TRYCK TYPOGRAFI

Läs mer

Grafiska regler för jubileumssymbolen

Grafiska regler för jubileumssymbolen Grafiska regler för jubileumssymbolen Landskrona gör vågen År 2013 fyller Landskrona stad 600 år. För att skapa så positiv uppmärksamhet som möjligt både kring staden och själva jubileet har vi tagit fram

Läs mer

Profilmanual. Regelverk för kommunikation

Profilmanual. Regelverk för kommunikation Profilmanual 1 Regelverk för kommunikation Innehåll 21.0 3 grund Logotyp sid 6 Färgpalett sid 8 Typografi 10 Bård 12 Payoff 14 Symbol 16 Våg 18 korrespondens Visitkort 22 Brevpapper 24 Brevpapper Holding

Läs mer

SELECTED WORK. Mattias Kristensson 2011

SELECTED WORK. Mattias Kristensson 2011 SELECTED WORK Mattias Kristensson 2011 WEBBDESIGN / LOGOTYP / GRAFISK PROFIL Made for Sales Made for Sales är ett rekryteringsföretag inriktat på sälj- och marknadstjänster. Programmering av site ej klar.

Läs mer

HUMANA. Grafisk profil

HUMANA. Grafisk profil 1 HUMANA Grafisk profil 2010 Innehållsförteckning sid 3 sid 4 8 sid 9 sid 10 12 sid 13 sid 14 sid 15 sid 16 sid 17 sid 18 sid 19 Introduktion Logotyp & användning Färger Typografi & användning Tryckt material

Läs mer

Innehållsförteckning. Om den grafiska manualen... 3. Grundregler... 4. Logotypen... 5. Användande av logotypen... 6

Innehållsförteckning. Om den grafiska manualen... 3. Grundregler... 4. Logotypen... 5. Användande av logotypen... 6 Grafisk Manual Innehållsförteckning Om den grafiska manualen... 3 Grundregler... 4 Logotypen... 5 Användande av logotypen... 6 Storleksförhållande och placering... 7 Bilder... 8 Färger... 8 Typografi...

Läs mer

Grafiska riktlinjer för Trafikkontorets basinformation.

Grafiska riktlinjer för Trafikkontorets basinformation. Grafiska riktlinjer för Trafikkontorets basinformation. Vikten av ett enhetligt utseende. Trafikkontoret har ett fortlöpande behov av att nå ut med budskap till kommunens invånare. Det kan röra sig om

Läs mer

Innehållsförteckning. Grundregler. Tillämpning. Inledning 3. Logotypen 4 Frizon 7 Färger 8 Dekor 9 Typografi 10

Innehållsförteckning. Grundregler. Tillämpning. Inledning 3. Logotypen 4 Frizon 7 Färger 8 Dekor 9 Typografi 10 Grafisk manual 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Grundregler Logotypen 4 Frizon 7 Färger 8 Dekor 9 Typografi 10 Tillämpning Kontorstrycksaker 11 Profi lmaterial 15 2 Inledning Den visuella bild vi förmedlar

Läs mer

Unga Aktiesparares varumärke

Unga Aktiesparares varumärke VARUMÄRKE Varumärke 1:1 Unga Aktiesparares varumärke Unga Aktiesparares varumärke är företagets signatur och igenkänningstecken. Därför är det väldigt viktigt att det används på ett riktigt sätt. Varumärket

Läs mer

Grafisk profilmanual 1

Grafisk profilmanual 1 Grafisk profilmanual 1 Innehåll Inledning 3 Profilelement Logotypen 4 Typografi och typsnitt 5 Färger 6 Färgplatta 7 Korrespondensmaterial Brevpapper 8 Kuvert 9 Visitkort 10 Korrespondenskort 11 Power

Läs mer

Vår grafiska identitet

Vår grafiska identitet Grafisk identitet Version 1 : 2008 Vår grafiska identitet Innehåll 0 1 Vår grafiska identitet 02 Logotypen 03 Lokala logotyper 04 Logotypen placering och frizon 05 Logotypens varianter 06 Emblemet 07 Emblemets

Läs mer

LXXXXXX. Så här får vi alla internt att göra SEB grönare än någonsin.

LXXXXXX. Så här får vi alla internt att göra SEB grönare än någonsin. LXXXXXX Så här får vi alla internt att göra SEB grönare än någonsin. Vi har mer än 1 623 000 goda anledningar att göra en insats för miljön. SEB Miljö Ett e-brev betyder så mycket LXXXXXX För varje e-postadress

Läs mer

grafisk profil Westerlundska gymnasiets visuella identitet

grafisk profil Westerlundska gymnasiets visuella identitet grafisk profil Westerlundska gymnasiets visuella identitet Om den grafiska profilen. För att stärka Westerlundska Gymnasiets visuella identitet är det viktigt med ett tydligt och enhetligt ansikte. Syftet

Läs mer

Odla.nu ska uppfattas som ett engagerat, modernt företag med stor kunskap om odling och trädgård. Odla.nu ska, precis som man är, upplevas

Odla.nu ska uppfattas som ett engagerat, modernt företag med stor kunskap om odling och trädgård. Odla.nu ska, precis som man är, upplevas GRAFISK MANUAL 80% Odla.nu ska uppfattas som ett engagerat, modernt företag med stor kunskap om odling och trädgård. Odla.nu ska, precis som man är, upplevas som det ledande trädgårdsföretaget på nätet.

Läs mer

Grafisk manual för Sollefteå kommun

Grafisk manual för Sollefteå kommun Grafisk manual för Sollefteå kommun Inledning Varför ska vi ha en grafisk profil? Sollefteå kommun har en bred och omfattande verksamhet som riktar sig till ett stort antal målgrupper i samhället. När

Läs mer

LOGOTYP I UNDANTAGSFALL

LOGOTYP I UNDANTAGSFALL GRAFISK PROFIL ens färger INTRODUKTION Vår grafiska profil sammanfattar visuellt vad vi står för vår värdegrund. Campus Telge ska på sikt bli en internationell arena för tillväxt och utbyten för möten,

Läs mer

Introduktion. Logotyp i undantagsfall

Introduktion. Logotyp i undantagsfall Grafisk profil ens färger Introduktion Vår grafiska profil sammanfattar visuellt vad vi står för vår värdegrund. Campus Telge ska på sikt bli en internationell arena för tillväxt och utbyten för möten,

Läs mer

GRAFISK MANUAL

GRAFISK MANUAL GRAFISK MANUAL 2018 INNEHÅLL Inledning 3 Logotyp 4 Logotypens frizon 5 Placering av logotyp + mönster 6 Typsnitt 7 Färger 8 Bildmanér 9 Profilmaterial 10-12 Samannonsering 13 Powerpoint 14 INLEDNING I

Läs mer

Publiceringsverktyget

Publiceringsverktyget Publiceringsverktyget Uppdaterad 2013-11-18 Presentera företaget på mässwebben Inför mässan är det viktigt att du så tidigt dom möjligt uppdaterar din presentation på mässwebben. Många av dina kunder använder

Läs mer

Som man sår får man skörda...

Som man sår får man skörda... Som man sår får man skörda... Grafiska anvisningar för Raps Egen identitet i den stora floran En upp till 1,5 meter hög ört med blågröna blad och gula blommor i toppställda klasar. Brassica napus, om man

Läs mer

Big Mama Media Ånäsvägen 34 A 416 68 Göteborg 031-714 75 00 www.bigmamamedia.se

Big Mama Media Ånäsvägen 34 A 416 68 Göteborg 031-714 75 00 www.bigmamamedia.se Big Mama Media Ånäsvägen 34 A 416 68 Göteborg 031-714 75 00 www.bigmamamedia.se Big Mama Media är en media- och kommunikationsbyrå Vårt mål är att skapa innehåll utifrån dina visioner och önskemål. Vi

Läs mer

Grafisk profilmanual för Stora Sköndal

Grafisk profilmanual för Stora Sköndal Grafisk profilmanual för Stora Sköndal Innehåll Logotyp 4 Logotyp, frizon 5 Logotyp, placering 6 Logotyp, placering på trycksaker 7 Färger 8 Typografi 9 Illustrationer 10 Fotografier 11 Former 12 Layoutens

Läs mer

GRAFISK MANUAL VERSION 2013.05.31

GRAFISK MANUAL VERSION 2013.05.31 GRAFISK MANUAL VERSION 2013.05.31 INNEHÅLLsförteckning LOGOTYP Grunder...sid 05 Avståndsförhållanden...sid 06 Varianter...sid 07 Storlekar...sid 07 TYPOGRAFI Grunder...sid 09 Myriad Pro...sid 10 Volvofinans

Läs mer

DESIGN. Varumärkesmanual 1.0

DESIGN. Varumärkesmanual 1.0 smanual 1.0 DESIGN en består av flera beståndsdelar: logotyp, typografi, färger, mönster och bildmanér. Beståndsdelarna fungerar som en grafisk verktygslåda. Ibland kan vi välja att utnyttja samtliga beståndsdelar

Läs mer

Varför grafisk profil?

Varför grafisk profil? Grafisk manual Varför grafisk profil? Denna grafiska manual är en hjälp för dig som jobbar i eller med Fyrbodals kommunalförbund. Ta dig ett par minuter och titta igenom den, här finns verktygen du behöver

Läs mer

Grafisk profilmanual. Version 1.0 September 2009

Grafisk profilmanual. Version 1.0 September 2009 Grafisk profilmanual Version 1.0 September 2009 Stockholms universitets studentkår Grafisk profilmanual 090909 2 / 22 Innehållsförteckning 3 Inledning 4 Grundelementen det som bygger en visuell identitet

Läs mer

DÄRFÖR HAR VI EN GRAFISK PROFIL Ett enhetligt användande av logotyp, teckensnitt, färg och formspråk värnar om vår identitet och stärker varumärket.

DÄRFÖR HAR VI EN GRAFISK PROFIL Ett enhetligt användande av logotyp, teckensnitt, färg och formspråk värnar om vår identitet och stärker varumärket. GRAFISK MINIGUIDE 1 DÄRFÖR HAR VI EN GRAFISK PROFIL Ett enhetligt användande av logotyp, teckensnitt, färg och formspråk värnar om vår identitet och stärker varumärket. Att uppträda konsekvent är därför

Läs mer

GRAFISK PROFILMANUAL

GRAFISK PROFILMANUAL GRAFISK PROFILMANUAL 2 VÅRT VARUMÄRKE Den enade bilden av VMF Qbera HUR VILL VI UPPFATTAS? VMF Qbera ska upplevas som framåtsträvande inom skogsnäringen med hög och modern teknisk kompetens. Vi ska vara

Läs mer

Till dig som bor på Gläntan Gläntans omvårdnadsboende

Till dig som bor på Gläntan Gläntans omvårdnadsboende Till dig som bor på Gläntan Gläntans omvårdnadsboende Enköpings kommun Välkommen till oss! På Gläntan utgår vi från att alla människor vill uppleva mening med livet och ha en god livskvalitet, även när

Läs mer

Västervik Framåt. Grafisk profil 1.0

Västervik Framåt. Grafisk profil 1.0 Västervik Framåt Grafisk profil 1.0 Logotype: Västervik Framåt Logotypen består av ordbilden Västervik Framåt där V och A tillsammans bildar två pilar som pekar mot varandra. Pilarna symboliserar kärnkompetens

Läs mer

MANUAL FÖR vår grafiska profil september 2008

MANUAL FÖR vår grafiska profil september 2008 MANUAL FÖR vår grafiska profil SEPTEMBER 2008 Vikten av en stark grafisk profil Denna manual har syftet att hjälpa oss som medlemmar av Hankens personal i vårt dagliga arbete med att kommunicera vår verksamhet

Läs mer

GRAFISK MANUAL Karlsborgs kommun

GRAFISK MANUAL Karlsborgs kommun GRAFISK MANUAL Karlsborgs kommun KARLSBORGS KOMMUN En enhetlig grafisk profil gör oss tydligare för omvärlden. Ryssarnas upprepade angrepp mot Finland och östersjökusten efter Karl XII:s död blev upphovet

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Salems grafiska profil vårt ansikte utåt

Salems grafiska profil vårt ansikte utåt Vår grafiska profil Salems grafiska profil vårt ansikte utåt Vår grafiska profil representerar Salem. Den fungerar som kommunens ansikte utåt och ska hjälpa Salems kommun a bli igenkänd och ihågkommen.

Läs mer

Grafisk profil. Vårt verktyg för att skapa en tydlig grafisk profil i syfte att stärka vårt varumärke

Grafisk profil. Vårt verktyg för att skapa en tydlig grafisk profil i syfte att stärka vårt varumärke Vårt verktyg för att skapa en tydlig grafisk profil i syfte att stärka vårt varumärke Sid 2/30 ens färger er Södertälje kommuns grafiska profil sammanfattar visuellt vad kommunen står för vår värdegrund.

Läs mer

Grafi sk profi lmanual Region Gävleborg, 2009

Grafi sk profi lmanual Region Gävleborg, 2009 Grafisk profilmanual Region Gävleborg, 2009 Innehåll 3 Inledning 4 Region Gävleborgs identitet 5 Logotyp 11 Grundregler 17 Kontorsmallar 27 Trycksaker och profilmaterial Region Gävleborg, 2009 Den grafiska

Läs mer

GRAFISK PROFIL FÖR KUNGÄLVS KOMMUN

GRAFISK PROFIL FÖR KUNGÄLVS KOMMUN GRAFISK PROFIL FÖR KUNGÄLVS KOMMUN GRAFISK PROFIL FÖR KUNGÄLVS KOMMUN SID 2 Varför en grafisk profil? Den grafiska profilen är en del av varumärket Kungälvs Kommun. Mot bakgrund av den varumärkesplattform

Läs mer

Del 1: GS identitetsmanual

Del 1: GS identitetsmanual Del 1: GS identitetsmanual Varumärkets identitet 1.1 GS-märket 1.2 GS-märket med text 1.3 Varumärkets korrekta användning 1.4 GS-märkets huvudfärg 1.5 Oacceptabel typografi 1.6 Filnamn 1.7 Filnamn med

Läs mer

Starthjälpen. Kom igång och sälj prenumerationer på Triss!

Starthjälpen. Kom igång och sälj prenumerationer på Triss! Starthjälpen Kom igång och sälj prenumerationer på Triss! Innehållsförteckning Sid 4 Sid 5 Sid 6-7 Sid 8 Sid 9 Sid 10 Sid 11 Sid 12-13 Sid 14-15 Sid 16 Sid 17 Sid 19 Föreningen som gjorde succé! Så här

Läs mer

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12 Praktikrapport Facetime Media är en byrå belägen i Lund som hjälper företag att marknadsföra sig via sociala medier. I nuläget är det främst Facebook som är aktuellt men tanken är att företaget i framtiden

Läs mer

Grafiska riktlinjer skapar trygghet

Grafiska riktlinjer skapar trygghet Grafisk manual Vår grafiska profil ett verktyg som bygger identitet. Det är vi som är Storstockholms brandförsvar och denna manual är vårt verktyg för att skapa en tydlig grafisk profil i syfte att stärka

Läs mer

Idé och vision. Det föreslagna identitetsprogrammet

Idé och vision. Det föreslagna identitetsprogrammet En gemensam identitet för Sveriges nationalparker Värt att visa! Visa, vårda, värna. I ambitionen att bygga en stark gemensam identitet för Sveriges nationalparker har vi satt ordet Visa först. Vår bärande

Läs mer

Valutec Grafisk manual. Grafisk manual

Valutec Grafisk manual. Grafisk manual Grafisk manual 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Logotyp...3 Färger...5 Typografi...6 Brevpapper...7 Mailsignatur...8 Fax...9 Kuvert...10 Powerpoint... 11 Varseljackor...12 2 LOGOTYP Grundversioner Version 1 är den

Läs mer

Att ta avsked - handledning

Att ta avsked - handledning Att ta avsked - handledning Videofilmen "Att ta avsked" innehåller olika scener från äldreomsorg som berör frågor om livets slut och om att ta avsked när en boende dör. Fallbeskrivningarna bygger på berättelser

Läs mer

Grafisk manual GUIDELINES VERSION Till dig som producerar tryckt eller digital kommunikation för Sveriges Farmaceuter.

Grafisk manual GUIDELINES VERSION Till dig som producerar tryckt eller digital kommunikation för Sveriges Farmaceuter. Grafisk manual GUIDELINES VERSION 1.0. 2019 Till dig som producerar tryckt eller digital kommunikation för Sveriges Farmaceuter. Logotyp Typografi Färger Bilder Grafiska element Exempel Profil hemsida

Läs mer

Grafisk profilhandbok

Grafisk profilhandbok Grafisk profilhandbok Vårt ansikte utåt En klar och tydlig profil är viktig av många skäl. Den gör det lättare för omvärlden medlemmar, allmänheten, företag och organisationer, samarbetspartners, beslutsfattare

Läs mer

Manual för grafisk profil Dnr:

Manual för grafisk profil Dnr: Manual för grafisk profil 2008 2009 2008 05 20 Dnr: 60-2008 Varför behövs en grafisk manual? Som en utbildningsleverantör med flera olika campus är det extra viktigt att ha en tydlig profil för omvärlden

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

De färger som visas i denna manual fungerar ej som färgprov. För korrekt färgreferens används Pantones färgguider.

De färger som visas i denna manual fungerar ej som färgprov. För korrekt färgreferens används Pantones färgguider. Grafisk manual De färger som visas i denna manual fungerar ej som färgprov. Varför en grafisk manual Om vi är många som är med och kommunicerar Oskarshamns budskap är chanserna större att det vi vill säga

Läs mer

Vad ska den heta????? stationsnära läge

Vad ska den heta????? stationsnära läge Vad ska den heta????? stationsnära läge det här är en del av projektet Stationsnära Läge. ett samarbete mellan... INNEHÅLL: Förord Bakgrund/teori xxxxx, s 18 xxxxxr, s 22 xxxxxxxx s 24 Metod xxxxxx xxxxxxx

Läs mer

Grafisk profil. F Ö R Ö C K E R Ö K O M M U N R e v i d e r a d 2 0 1 3-1 0-2 2

Grafisk profil. F Ö R Ö C K E R Ö K O M M U N R e v i d e r a d 2 0 1 3-1 0-2 2 Grafisk profil F Ö R Ö C K E R Ö K O M M U N R e v i d e r a d 2 0 1 3-1 0-2 2 Det du håller i din hand är Öckerö kommuns grafiska manual. Tanken är att den ska underlätta ditt arbete när du kommunicerar,

Läs mer

Hiv idag är inte som hiv igår - världsaidsdagen 2015 Tips på filmer, lektioner och hemsidor.

Hiv idag är inte som hiv igår - världsaidsdagen 2015 Tips på filmer, lektioner och hemsidor. Hiv idag är inte som hiv igår - världsaidsdagen 2015 Tips på filmer, lektioner och hemsidor. Hiv idag är inte som hiv igår. Det är mottot för Folkhälsomyndighetens hivkampanj. Hiv idag är verkligen inte

Läs mer

Grafiska riktlinjer Stockholms läns landsting

Grafiska riktlinjer Stockholms läns landsting Grafiska riktlinjer Stockholms läns landsting SLL-profilerad verksamhet 1. Vår logotyp... 6 1.1. Vår logotyp... 7 1.2. Symbol och namn... 8 1.3. Logotypvarianter... 9 1.4. Placering logotyp... 10 1.5.

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

Receptfria Läkemedel Grafisk Manual

Receptfria Läkemedel Grafisk Manual Receptfria Läkemedel Grafisk Manual VERSION 2.0 FEBRUARI 2016 Förord Sedan 2009 kan man köpa utvalda receptfria läkemedel i dagligvaruhandeln. Denna ökade tillgänglighet är naturligtvis en stor fördel

Läs mer

SLUTPRESENTATION K3 KONCEPTPLAN OCH GRAFISK PROFIL. Hannes Svensson Amanda Lundius Mörck Ebba Krigström Linda Hurtig Jon Högman

SLUTPRESENTATION K3 KONCEPTPLAN OCH GRAFISK PROFIL. Hannes Svensson Amanda Lundius Mörck Ebba Krigström Linda Hurtig Jon Högman SLUTPRESENTATION K3 KONCEPTPLAN OCH GRAFISK PROFIL Hannes Svensson Amanda Lundius Mörck Ebba Krigström Linda Hurtig Jon Högman BAKGRUND Otydlig profilering Svårt att ta del av information Dålig koll på

Läs mer

Styrdokument. för grafisk kommunikation

Styrdokument. för grafisk kommunikation Styrdokument för grafisk kommunikation Innehåll Förord 3 Logotypens riktlinjer 4 Placering frizon 4 Undantag förbud 5 Typsnitt 6 Typografiska riktlinjer 7 Ikonsamlingen 8 Tillämpningar 9 Grafiska riktlinjer

Läs mer