Ansökningsanvisning för SUNET TCS-certifikat via SLU CA.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ansökningsanvisning för SUNET TCS-certifikat via SLU CA."

Transkript

1 Ansökningsanvisning för SUNET TCS-certifikat via SLU CA. Sedan 2009 är SUNET medlem i TCS (Terena Server Certificate Service) vilket ger alla SUNETkunder tillgång till certifikat signerade av Comodo CA Limited. Certifikaten är sk servercertifikat som tex kan användas för att säkra kommunikation baserad på TLS för tex webbservrar och mailservrar Som medlem i SUNET TCS (Swedish University Network Terena Certificate Service) kan SLU förmedla sådana certifikat. Det finns ett antal begränsningar för vilka certifikat som kan utfärdas genom TCS. De viktigaste är: Certifikat får bara användas för icke-kommersiell verksamhet. Certifikat får bara utfärdas till verksamheter som är en del av myndigheten SLU. Certifikat får bara utfärdas för servrar vars DNS-namn slutar med.slu.se. TCS är till för att utfärda servercertifikat för TLS/SSL. Vi har begränsade möjligheter att påverka certifikatprofilen (innehållet i certifikatet). Den person som genererar certifikatbegäran på den tekniska nivån och fyller i webbforumuläret kallas i detta sammanhang Requestor. En behörig person på institutionen eller motsvarande måste intyga att begäran är korrekt. Behörig person som kallas Sponsor är prefekt, avdelningschef eller motsvarande. Ansökningsförfarande i korthet för SUNET TCS certifikat: Skapa privat nyckel och Certifikatsbegäran (csr) på/för det system som skall skyddas. Skicka in csr-filen och kompleterande information med hjälp av SUNET TCS websida för SLU CA. Skriv ut erhållet mail från SUNET TCS och underteckna det. Fyll i ansökningsblanketten och lämna in den tillsammans med det undertecknade mailet från punkten ovan till någon av följande personer vid SLUs IT-enhet, Box 7079, Uppsala: o Svante Anderson <Svante.Anderson@data.slu.se> När SLU CA verifierat ansökan så kommer certifikatet att skickas via mail från Comodo till den Requestor som ansökt om certifikatet.

2 I och med ansökan om certifikat gäller att: Vid misstanke om kompromettering av nycklar ska detta snarast anmälas till SLU CA samt revokera certifikatet. Den privata nyckeln ska bevaras hemlig. Denna information kan komma att spridas internationellt. Certifikat kan komma att publiceras. Certifikatet ska hållas giltigt och får inte ha expirerat Nedan följer mera detaljerad information om ansökningsförfarandet. Punkt 1: Förbered dig. Förbred dig genom att först läsa igenom denna anvisning. Se till att vara ute i god tid. Certifikat utfärdas normalt inom en vecka. Det finns ett antal begränsningar för vilka certifikat som kan utfärdas genom SUNET TCS, se ovan. Vid tveksamhet kontakta SLU CA för att diskutera situationen. Punkt 2: Skapa privat nyckel och certifikatsbegäran Innan du kan ansöka om certifikat måste du skapa en privat nyckel och en fil med certifikatbegäran (CSR-, Certificate Signing Request) i s k PKCS#10-format för varje certifikat. Se till att denna privata nyckel skyddas mot obehörig åtkomst. Du bör också ordna en säkerhetskopia av denna privata nyckel (som då också måste hållas skyddad

3 Krav: Rekommenderad nyckelläng 2048 bitar. Den får dock INTE vara mindre än 1024 bitar. Tjänst (Common Name, CN) Ska vara tjänstens/serverns DNS-namn. T ex server@slu.se Sektion/Avdelning (Organizational Unit Name, OU) Ska vara Institutionens eller enhetens förkortning eller fullständiga namn. Organisation (Organization Name, O) anges med exakt stavning inklusive stora/små bokstäver som: Sveriges lantbruksuniversitet Stad (Locality Name, L) Ska utelämnas helt om möjligt (inte bara vara tom). Det är egalt vad du skriver då detta fält raderas vid ansökan. Region/Landskap (State or Province Name, ST) Ska utelämnas helt om möjligt (inte bara vara tom). Det är egalt vad du skriver då detta fält raderas vid ansökan. Landsnamn (Country Name, C) Ska vara med stora bokstäver: SE Nedan följer ett exempel på OpenSSL men vi hänvisar också till följande websidor för andra platformar/servrar Från Linköpings Universitet URL: Från Uppsala Universitet URL: Exempel på hur en nyckel och en CSR för en fiktiv server kan skapas med OpenSSL (Apache m fl): Kommandot skrivs på en enda rad. openssl req -new -sha1 -newkey rsa:2048 -nodes -subj "/CN= institution/o=sveriges lantbruksuniversitet/c=se" -keyout - out För att verifiera innehållet i CSR-filen kan följande kommando användas: openssl req -in -noout -text I filen finns den privata nyckeln vilken måste hållas hemlig och skyddas mot obehörig åtkomst. I filen finns den csr som ska kopieras in på websidan för certifikatsbeställning, se nedan.

4 OBS! Om nyckeln har ett lösenord så kan man behöva ange detta vaje gång som servern startas och följande OpenSSL-komando kan ta bort nyckeln: Openssl rsa -in -out newfilename.key Exempel på hur en nyckel och en CSR för en fiktiv server kan skapas för Microsoft IIS 6.0: Starta Internet Services Manager som finns unter Adminitrative Tools i startmenyn. Ta fram Properties (höger klick) för den site du ska ansöka om certifikat för. Välj fliken Directory Security och klicka Server Certificate. Välj Create a New Certificate och Prepare the Request now, but send it later i wizarden. Ge svar på frågorna om de olika namnkomponenter, se ovan. State/Province (ST) och City/Locality (L) borde utelämnas, men IIS verkar inte tycka om det så något måste fyllas i men det är egealt med vad då dessa fält rensas ut vid själva ansökan. Spara den skapade CSR till en fil, den som ska bifogas ansökan, genom att bekräfta och avsluta wizarden. OBS! Microsoft IIS 6.0 har vid förnyade av certifikat eller om det redan finns ett certifikat som används för siten. När gennereringen av CSR så slutar det befintliga att fungera tills man fått och installerat det nya certifikatet! Det finns ett workaround som går ut påå att lura systemet genom att skapa en tillfällig site (se URL: Exempel på hur en nyckel och en CSR för en fiktiv server kan skapas för Microsoft Windows 2008 CSR gennererade med Windows 2008 använder strängtypen UTF8STRING, vilket tidigare SUNET SCS certifikat inte klarade. I SUNET TCS finns inte denna begränsning. Punkt 3: Skicka in csr-filen och kompleterande information via WWW.

5 Nu är det dags att skicka in CSR-filen och samtidigt fylla i kompletterande information via SUNET TCS sidor för SLU.på URL: och fylla i enligt nedan: Certificate Request: Kopiera in CSR-filens innehåll i textrutan eller ladda upp den som fil genom att använda Browse. Certificate valid for: 3 års giltighetstid är förvalt och ändra endast i specialfall. Certificate variant: Behåll förvalet såvida du inte har problem med svenska tecken Requstor Fyll i din e-postadress. Välj Check and update för att kontrolera att certifikatet är korrekt. Kontrollera att informationen från CSR-filen syns och är korrekt. Här kan du även lägga till ytterligare namn (Subject Alternative Names) som certifikatet ska skydda. Du kan även ändra Organizational Unit eller Requestor om de uppgifterna skulle ha blivit fel. Om du avser att ansöka om fler certifikat under samma session, så kryssa i I will requwst multiple certificates du får då vissa fällt förifyllda till nästa certifikatsbegäran. Slutligen bockar du i I declare that the above information is correct och klickar på Apply för att skicka certifikatet för signering.

6 Det är viktigt att alla uppgifter är korrekt ifyllda då vi på SLU CA endast kan godkänna eller avslå begäran om signering. Skulle någon väsentlig uppgift för ett certifikat vara felaktig så tvingas vi avslå ansökan och du måste göra en ny korrekt ansökan. Du kommer som Requestor att få ett e-post från SUNET TCS och du behöver en underskriven kopia av detta som ska bifogas ansökningsblanketten i nästa steg. Ansökan om flera certifikat vid samma tillfälle.. Om du ansöker om flera certifikat med samma Requestor och Sponsor kan du nu göra samma för dessa certifikat innan du går vidare till nästa punkt. Punkt 4: Fyll i blanket och skicka in. SLU CA måste nu godkänna din begäran innan certifikatet signeras av Comodo på vårt ansvar. För att ha möjlighet att kontrollera att allt är OK och för att få spårbarhet kräver vi att du fyller i och skickar in blanketten Ansökan om certifikat från TCS via SLU CA. Uppgifterna om dig som är Requestor ska vara samma som fyllts i på webbformuläret under punkt 3. Kom ihåg att underteckna! Be den som är sponsor (se punkt 1)att fylla i sin del och underteckna.

7 I tabellen under certifikat finns plats för upp till 10 st certifikat. Fyll i Skicka blanketten med internpost till: SLU CA c/o Svante Anderson IT-enheten, Box 7079 Instruktioner för installation av TCS certifikatet på Apache I TLS/SSL-konfigurationen ska följande rader läggas in, med de filnamn som är korrekta i din Apache-miljö: SSLCertificateFile /opt/apache/conf/certs/ SSLCertificateKeyFile /opt/apache/conf/certs/ SSLCertificateChainFile /opt/apache/conf/certs/sureserveredu.pem Filen är det certifikat du fått utfärdat (namnet i epostsvaret från Comodo kan vara annorlunda). Filen är den nyckel-fil du skapade tillsammans med certifikat-begäran ovan. Tänk på att fortsätta skydda den mot obehörig åtkomst! Den som kommer över den här filen kan låtsas vara servern. Filen sureserveredu.pem är CA-certifikatet som du också tankade hem nyligen. Webbservern måste skicka med det också för att användarens webbläsare ska kunna sätta ihop certifikatkedjan. Rot-certifikatet behöver inte konfigureras på något sätt i webbservern. Användaren som ska surfa till webbservern behöver inte heller göra något, eftersom detta certifikat finns med i alla vanliga webbläsare. Om du har frågor angående detta kan du kontakta oss via epost på slu-ca@slu.se Förlaga från Liu

8 SLU CA

Bakgrund... 1. Avgränsningar... 2. Begreppsförklaring... 2. Kortfattade anvisningar... 2

Bakgrund... 1. Avgränsningar... 2. Begreppsförklaring... 2. Kortfattade anvisningar... 2 1(7) Manual för Syfte Dokumentet beskriver vilka rutiner som gäller när man behöver ett elektroniskt certifikat för att t.ex. säker kommunikation med en server som SLU hanterar. Dokumentet riktar sig till

Läs mer

SUNET TCS. TREFpunkt 21. Kent Engström. kent.engstrom@liu.se

SUNET TCS. TREFpunkt 21. Kent Engström. kent.engstrom@liu.se SUNET TCS TREFpunkt 21 Kent Engström kent.engstrom@liu.se SUNET TCS TCS-gruppen Servercertifikat via SUNET TCS Avveckling av SUNET SCS Kodsigneringscertifikat Personliga certifikat (Leif Johansson) TCS-gruppen

Läs mer

Certifikattjänsten - testbädd. Anläggningsprojekt för ett nationellt inkomstregister

Certifikattjänsten - testbädd. Anläggningsprojekt för ett nationellt inkomstregister Certifikattjänsten - testbädd Anläggningsprojekt för ett nationellt inkomstregister 2 (9) INNEHÅLL 1 Inledning... 3 2 Testmaterial... 3 2.1 Parametrar som används i testbäddens tjänster... 3 2.2 Testbäddens

Läs mer

Beställning av certifikat v 2

Beställning av certifikat v 2 Beställning av certifikat 1 (6) Dnr 2014/1651 2015-01-20 Beställning av certifikat v 2 2 (6) Innehållsförteckning Inledning... 3 Undvik vanliga problem:... 3 Skapa en Certificate Sign Request (CSR)...

Läs mer

Beställning av certifikat v 3.0

Beställning av certifikat v 3.0 Beställning av certifikat 1 (7) Dnr 2014/1651 2016-04-07 Beställning av certifikat v 3.0 2 (7) Innehållsförteckning Inledning... 3 Undvik vanliga problem... 3 Generell information... 3 Ordlista... 3 Certifikatsansökan...

Läs mer

Microsoft Internet Information Services 7 / 7.5

Microsoft Internet Information Services 7 / 7.5 Microsoft Internet Information Services 7 / 7.5 Följande guide beskriver hur man administrerar certifikat på Microsoft IIS 7 & 7,5. För support och hjälp till användandet av denna guide kan du kontakta

Läs mer

Ändringar i utfärdande av HCC Funktion

Ändringar i utfärdande av HCC Funktion Ändringar i utfärdande av HCC Funktion Varför? I WebTrust-revisionen har SITHS fått följande anmärkningar som måste åtgärdas om vi ska följa det globala regelverket: Efter 2017-01-01 får inga giltiga certifikat

Läs mer

Beställning av certifikat för anslutning till BankID (RP certificate) Version

Beställning av certifikat för anslutning till BankID (RP certificate) Version BankID Sida 1(12) Beställning av certifikat för anslutning till BankID (RP certificate) Version 3.2 2018-10-26 BankID Sida 2(12) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 1.1 Versioner... 3 2 FP-certifikat

Läs mer

Beställning av Förlitandepart-certifikat Version

Beställning av Förlitandepart-certifikat Version BankID Sida 1(13) Beställning av Förlitandepart-certifikat Version 3.0 2016-11-16 BankID Sida 2(13) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 1.1 Versioner... 3 2 FP-certifikat för test... 3 3 Systemkrav för

Läs mer

Small Business Server 2011 SSL certifikat administration

Small Business Server 2011 SSL certifikat administration Small Business Server 2011 SSL certifikat administration Följande guide beskriver hur man installerar ett certifikat på en SBS 2011 server. För support och hjälp till användandet av denna guide kan du

Läs mer

Bordermail instruktionsmanual

Bordermail instruktionsmanual Bordermail instruktionsmanual Du kan själv skapa upp till 4 nya e-postadresser via självadministrationssidorna Du kan läsa och skicka e-post på 2 sätt För att komma till självadministrationssidorna öppna

Läs mer

Innehåll. Dokumentet gäller från och med version 2014.3 1

Innehåll. Dokumentet gäller från och med version 2014.3 1 Innehåll Introduktion... 2 Före installation... 2 Beroenden... 2 Syftet med programmet... 2 Installation av IIS... 2 Windows Server 2008... 2 Windows Server 2012... 6 Installation av webbapplikationen

Läs mer

Kundverifiering av SPs digitala signaturer

Kundverifiering av SPs digitala signaturer 2014-08-28 Utgåva 8.0 1 (12) Kundverifiering av SPs digitala signaturer SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP IT 2014-08-28 Utgåva 8.0 2 (12) Versionshistorik Författare Utgåva Datum Kommentar Fredrik

Läs mer

Manual Söka ledig tjänst Landstinget i Östergötland. Senast reviderad 2012-03-02

Manual Söka ledig tjänst Landstinget i Östergötland. Senast reviderad 2012-03-02 Manual Söka ledig tjänst Landstinget i Östergötland Senast reviderad 2012-03-02 Sök en specifik tjänst... 3 Första gången du registrerar en ansökan... 4 Vill ansöka och har redan ett användarkonto... 5

Läs mer

Innehållsförteckning:

Innehållsförteckning: Dokumenttitel Datum Godkänd av Sid SIT24 Manual E-post 2007-03-09 Sign 1(14) Utgivare/Handläggare Dokumentbeteckning Version Info Klass Björn Carlsson SIT24 mailmanual.doc 1.0.2 Öppen SIT24 Manual E-Post

Läs mer

Telia Centrex IP Administratörswebb. Handbok

Telia Centrex IP Administratörswebb. Handbok Telia Centrex IP Administratörswebb Handbok Telia Centrex IP Administratörswebb Handbok 2 Handbok Telia Centrex IP Administratörswebb Du hittar alltid senaste versionen av denna handbok på https://ipac.telia.com

Läs mer

en stor bokstav och en siffra. Lösenordet får inte innehålla några tecken (!,,#,%,&)

en stor bokstav och en siffra. Lösenordet får inte innehålla några tecken (!,,#,%,&) Gå in på www.lernia.se Klicka på rubriken Registrera CV 1. Fyll i dina användaruppgifter. - Skriv in din e-postadress, glöm inte att upprepa e-postadressen - Skriv in ett önskat lösenord och upprepa detta.

Läs mer

En övergripande bild av SITHS

En övergripande bild av SITHS En övergripande bild av SITHS Kontakt: Jessica Nord E-post: servicedesk@inera.se Webbsida: www.siths.se 1 2 Nationell e-hälsa SITHS en pusselbit Vad används SITHS till? Fysisk ID-handling Inpassering Säker

Läs mer

Installationsguide fo r CRM-certifikat

Installationsguide fo r CRM-certifikat Installationsguide fo r CRM-certifikat För att säkerställa en säker inloggning till CRM Finance webb så behöver alla kunder installera ett kund-unikt klientcertifikat innan man kan försöka logga in i systemet.

Läs mer

Modul 3 Föreläsningsinnehåll

Modul 3 Föreläsningsinnehåll 2015-02-03 2015 Jacob Lindehoff, Linnéuniversitetet 1 Modul 3 Föreläsningsinnehåll Vad är ett certifikat? Användningsområden Microsoft Certificate Services Installation Laboration Ingår i Klustringslabben

Läs mer

Användarguide. Certifikatsansökan

Användarguide. Certifikatsansökan Användarguide Certifikatsansökan The information contained in this document is subject to changes without notice and does not represent a commitment on the part of TradeChannel AB. The product and documentation,

Läs mer

Kom igång med Swish i kassan!

Kom igång med Swish i kassan! Kom igång med Swish i kassan! Beskrivning Den här dokumentationen beskriver hur man kommer igång med vår koppling till Swish i kassasystemet och är framtagen i syfte att butiken själv skall kunna klara

Läs mer

Telia Centrex IP Administratörswebb Handbok

Telia Centrex IP Administratörswebb Handbok Telia Centrex IP Administratörswebb Handbok Telia Centrex IP Administratörswebb Handbok 2 Handbok Telia Centrex IP Administratörswebb Du hittar alltid senaste versionen av denna handbok på https://ipac.telia.com

Läs mer

E-posthantering med Novell Groupwise WebAccess

E-posthantering med Novell Groupwise WebAccess E-posthantering med Novell Groupwise WebAccess En liten hjälpreda sammanställd av Thomas Granhäll. Materialet får kopieras fritt! 2003 Följande moment behandlas i denna manual: 1. Logga in 2. Ta emot och

Läs mer

Kort instruktion - Leverantörsportal

Kort instruktion - Leverantörsportal Kort instruktion - Leverantörsportal Inloggning och förkvalificering Inbjudan till Leverantör I mailet finns dina inloggningsuppgifter, länk till manual osv. 1. Klicka på [Logga in] för att komma till

Läs mer

Telia Centrex Avancerad Svarsgrupp - administratörswebb. Handbok

Telia Centrex Avancerad Svarsgrupp - administratörswebb. Handbok Telia Centrex Avancerad Svarsgrupp - administratörswebb Handbok Telia Centrex Avancerad Svarsgrupp - administratörswebb Handbok 2 Handbok. Telia Centrex Avancerad Svarsgrupp - administratörswebb Du hitter

Läs mer

Certifikatbaserad inloggning via SITHS, tillämpningsexempel

Certifikatbaserad inloggning via SITHS, tillämpningsexempel Certifikatbaserad inloggning via SITHS, tillämpningsexempel För att logga in i en webbapplikation med hjälp av SITHS-kort och certifikat behöver webservern och applikationen konfigureras för hantering

Läs mer

instruktion för att hämta certifikat med Windows Vista och Internet Explorer

instruktion för att hämta certifikat med Windows Vista och Internet Explorer instruktion för att hämta certifikat med Windows Vista och Internet Explorer För att kunna logga in på Internetkontoret behöver du ett personligt certifikat samt ett Rot/CA Bankcertifikat. Så här gör du

Läs mer

Installationsanvisningar VisiWeb. Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund

Installationsanvisningar VisiWeb. Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund Sida: 1(7) Installationsanvisningar VisiWeb Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund Detta dokument Detta dokument beskriver hur man installerar VisiWeb på en

Läs mer

Handbok kundwebb för kunder Innehållsförteckning

Handbok kundwebb för kunder Innehållsförteckning Handbok kundwebb för kunder Innehållsförteckning Handbok kundwebb för kunder... 1 Översikt... 2 Logga in... 2 Ditt ärende... 3 Hur använder du kundwebben... 3 informationsfältet... 4 Arbetsfältet... 4

Läs mer

Lathund för BankID säkerhetsprogram

Lathund för BankID säkerhetsprogram Lathund för BankID säkerhetsprogram BankID säkerhetsprogram för Windows, version 4.10 Datum: 2009-11-23 Introduktion När du ska hämta ut och använda e-legitimationen BankID behöver du ha ett installerat

Läs mer

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa.

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Antal: Enskilt Material: En dator med Windows 7 (Vista, Windows 8 eller

Läs mer

Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning

Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning Sida 2 av 19 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Så ansluter du till nätverket orebro-utbildning... 4 2.1 Allmän information:... 4 2.2 Enkel anslutning

Läs mer

Filleveranser till VINN och KRITA

Filleveranser till VINN och KRITA Datum Sida 2017-04-25 1 (10) Mottagare: Uppgiftslämnare till VINN och KRITA Filleveranser till VINN och KRITA Sammanfattning I detta dokument beskrivs översiktligt Vinn/Kritas lösning för filleveranser

Läs mer

Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter

Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter orebro-byod Sida 2 av 21 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Så ansluter du till nätverket orebro-byod... 4 2.1 Allmän information:... 4 2.2 Enkel

Läs mer

IT policy för elever vid

IT policy för elever vid IT policy för elever vid 2008/2009 Anvisningar för att få använda datorerna på skolan 1. Det är tillåtet att surfa på Internet när jag besöker sidor som har anknytning till skolarbetet. Förklaring: Att

Läs mer

Instruktion för att hämta personligt certifikat med Internet Explorer m.fl.

Instruktion för att hämta personligt certifikat med Internet Explorer m.fl. Instruktion för att hämta personligt certifikat med Internet Explorer m.fl. För att kunna logga in till Skandias internettjänst behöver du ett personligt certifikat. Så här gör du för att hämta ett certifikat

Läs mer

Compose Connect. Hosted Exchange

Compose Connect. Hosted Exchange Sida 1 av 15 Compose Connect Hosted Exchange Presentation av lösningen: Compose Hosted Exchange Följande möjligheter finns för hantering av e-post 1. Lokalinstallerad Outlook-klient För att kunna använda

Läs mer

1. Ange ditt personnummer (utan bindestreck) samt din fyrsiffriga PIN-kod.

1. Ange ditt personnummer (utan bindestreck) samt din fyrsiffriga PIN-kod. PIN-KOD: Det första du behöver är en PIN-kod. Denna PIN-kod skickades till dig i ett rekommenderat brev i samband med att du blev kund i Internetkontoret. PIN-koden är personlig och består av fyra siffror.

Läs mer

WS-MATERALTJÄNSTER-CERTIFIKAT Anvisningar hur man skaffar och förnyar certifikat E-postkanalen

WS-MATERALTJÄNSTER-CERTIFIKAT Anvisningar hur man skaffar och förnyar certifikat E-postkanalen WS-MATERALTJÄNSTER- Anvisningar hur man skaffar och förnyar certifikat E-postkanalen Version 1.0 09.12.2009 Innehållsförteckning 2 (16) Innehållsförteckning 1 Begrepp... 3 2 Allmänt... 3 3 SKAFFA... 5

Läs mer

Ekonomiportalen Sa kommer du iga ng

Ekonomiportalen Sa kommer du iga ng Ekonomiportalen Sa kommer du iga ng Innehållsförteckning Inloggningssidan... 2 Så här loggar du in... 3 Glömt ditt lösenord? Så här återställer du ditt lösenord... 4 Glömt lösenord till kundgemensamt rapportkonto?...

Läs mer

ANVÄNDAR-GUIDE för Bränneriets LAN

ANVÄNDAR-GUIDE för Bränneriets LAN ANVÄNDAR-GUIDE för Bränneriets LAN Andra Utgåvan Denna enkla Användar-Guide beskriver hur Du ska ställa in din dator för att ansluta den till brf Bränneriets LAN för att kunna använda Internet (eller hur

Läs mer

VPN (PPTP) installationsguide för Windows 7

VPN (PPTP) installationsguide för Windows 7 VPN (PPTP) installationsguide för Windows 7 Följ instruktionen nedan för att sätta upp och använda 3T-PPTP. Innan du gör detta så måste du dock först kontakta internsupport för att få ett användarnamn

Läs mer

Din manual NOKIA 6630 http://sv.yourpdfguides.com/dref/822860

Din manual NOKIA 6630 http://sv.yourpdfguides.com/dref/822860 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för NOKIA 6630. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information, specifikationer,

Läs mer

Installera din WordPress med 9 enkla steg

Installera din WordPress med 9 enkla steg Installera din WordPress med 9 enkla steg Den här artikeln förutsätter att du har satt upp en webbserver eller har köpt ett webbhotell där du kan placera din nya WordPress hemsida. Om du inte har det,

Läs mer

O365- Konfigurering av SmartPhone efter flytt till Office 365 alt ny installation

O365- Konfigurering av SmartPhone efter flytt till Office 365 alt ny installation O365- Konfigurering av SmartPhone efter flytt till Office 365 alt ny installation Denna guide är avsedd att hjälpa användare vars epost har blivit flyttad till Exchange Online och Office 365, samt för

Läs mer

Rutin för utgivning av funktionscertifikat

Rutin för utgivning av funktionscertifikat Rutin för utgivning av funktionscertifikat Innehåll Dokumentets syfte... 1 Dokumentets målgrupp... 1 Förutsättningar... 1 Checklista... 2 1. Gör så här för att skapa och leverera funktionscertifikat...

Läs mer

Ansök om Autogiro hos din golfklubb

Ansök om Autogiro hos din golfklubb Ansök om Autogiro hos din golfklubb Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Skapa en användare... 3 Fyll i en ansökan... 5 Skriv ut, signera och lämna in din blankett till din golfklubb... 6 Vid

Läs mer

Kom igång med Advance Online portal med certifikatsverifiering

Kom igång med Advance Online portal med certifikatsverifiering Kom igång med Advance Online portal med certifikatsverifiering Först skall certifikatet installeras på de datorer som skall kunna logga in i Online. Det gör du på följande sätt. Spara zip-filen med certifikatet

Läs mer

SITHS. Integration SITHS CA Copyright 2015 SecMaker AB Författare: Andreas Mossnelid Version 1.2

SITHS. Integration SITHS CA Copyright 2015 SecMaker AB Författare: Andreas Mossnelid Version 1.2 SITHS Integration SITHS CA Copyright 2015 SecMaker AB Författare: Andreas Mossnelid Version 1.2 Innehåll 1 Förberedelser för användning av SITHS Cert... 3 1.1 Förklaring... 3 1.2 Import av SITHS root i

Läs mer

Instruktion för att hämta personli t certifikat med Internet Explorer m.fl.

Instruktion för att hämta personli t certifikat med Internet Explorer m.fl. Instruktion för att hämta personli t certifikat med Internet Explorer m.fl. För att kunna logga in på Internetkontoret behöver du ett personligt certifikat. Så här gör du för att hämta ett certifikat till

Läs mer

Från och med den 22/6 kl 19:00 kommer alla nya mail till din nya postlåda, och inte längre till din gamla.

Från och med den 22/6 kl 19:00 kommer alla nya mail till din nya postlåda, och inte längre till din gamla. Användarmanual BYTE MAILSYSTEM NTI kommer nu att integreras i den koncerngemensamma mailmiljön. Du kommer att behålla din epostadress. Dina existerande mail, kalenderinformation, kontakter och aktiviteter

Läs mer

Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL

Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL Årsskiftesrutiner i HogiaLön Plus SQL Installation av HogiaLön Plus version 14.1 samt anvisningar till ITansvarig eller IT-tekniker Installation av HogiaLön Plus Se separat installationsanvisning på Kundtorget.

Läs mer

Design Collaboration Suite

Design Collaboration Suite Design Collaboration Suite 2012 IRONCAD IRONCAD DRAFT INOVATE NLM- Network License Manager LICENSAKTIVERINGSGUIDE Innehållsförteckning Viktig information innan installation 1 Installation av NLM- Network

Läs mer

E-rekrytering Sökandeportalen

E-rekrytering Sökandeportalen E-rekrytering Sökandeportalen Manual för Sökandeportalen i Göteborgs universitets E-rekryteringssystem 2012-04-24 Innehåll Göteborgs universitets Sökandeportal... 3 Skapa ett nytt konto... 4 Startsidan...

Läs mer

Instruktioner i Adoy - Ansökan till Lernias Yrkeshögskola

Instruktioner i Adoy - Ansökan till Lernias Yrkeshögskola Instruktioner i Adoy - Ansökan till Lernias Yrkeshögskola Lernias yrkeshögskola använder Adoy som administrativt verktyg för ansökningar. Vi godkänner enbart digitala ansökningar via detta system och vi

Läs mer

Generellt. Ljudsystemet instruktioner för handledare

Generellt. Ljudsystemet instruktioner för handledare Generellt De data som ligger i detta system är känsliga. Undvik att spara ner filer på bärbara medium (t.ex på ett USB-minne eller på en bärbar dator). Om du har behövt spara ner en fil, var då noga med

Läs mer

Uppdatering av MONITOR Mobile 8.0

Uppdatering av MONITOR Mobile 8.0 Uppdatering av MONITOR Mobile 8.0 -- (sida 1 av 10) Uppdatering av MONITOR Mobile 8.0 Denna instruktion gäller för uppdatering av tilläggsprogrammet MONITOR Mobile 8.0. Hela uppdateringen omfattar att:

Läs mer

Mallar för kvittenser och e-post. Exempel på text till kvittenser och e-post i administrationshantering av SITHS-kort

Mallar för kvittenser och e-post. Exempel på text till kvittenser och e-post i administrationshantering av SITHS-kort Mallar för kvittenser och e-post Exempel på text till kvittenser och e-post i administrationshantering av SITHS-kort 1. E-postutskick och kvittens... 2 1.1 E-postutskick... 2 1.1.1 Påminnelse av utgående

Läs mer

Skapa e-postkonto för Gmail

Skapa e-postkonto för Gmail Skapa e-postkonto för Gmail I din webbläsare går du in på www.gmail.com för att skapa ett gmail e-postkonto. Vill du ha sidan på svenska kan du längst ned i högra delen på din webbläsare välja Svenska

Läs mer

SBR-Net - SBR:s informations- och mötesplats på webben! Med First Class-klientprogram

SBR-Net - SBR:s informations- och mötesplats på webben! Med First Class-klientprogram Sida 1 (9) SBR-Net - SBR:s informations- och mötesplats på webben! Med First Class-klientprogram SBR-Net är en informations- och mötesplats på webben för SBR:s plusmedlemmar och förtroendevalda samt för

Läs mer

Manual C3 BMS v. 1.1 för Windows Mobile telefoner

Manual C3 BMS v. 1.1 för Windows Mobile telefoner Manual C3 BMS v. 1.1 för Windows Mobile telefoner Hur funkar det? Larmsystemet består av en server och databas i Stockholm samt applikationen C3 BMS i telefonen. Trafiken mellan server och telefon sker

Läs mer

Användarhandledning för The Secure Channel

Användarhandledning för The Secure Channel Användarhandledning för The Secure Channel 1 Inledning Det här dokumentet beskriver hur programvaran ska användas. Dokumentet beskriver programversion 1.6.1 av The Secure Channel. Användarhandledningen

Läs mer

Viktigt! Läs igenom hela anvisningen innan du påbörjar inloggningen för första gången.

Viktigt! Läs igenom hela anvisningen innan du påbörjar inloggningen för första gången. Inloggning för COINS och COINS Analys Genom inloggningsportalen på http://start.coins.se får du som användare tillgång till alla våra system och tjänster som du är behörig till med ditt SSL-användarcertifikat,

Läs mer

Lathund. Inställningar för att läsa e-post. Webbmail, Windows Mail, MacMail, OutlookExpress, Microsoft Outlook och Mozilla Thunderbird

Lathund. Inställningar för att läsa e-post. Webbmail, Windows Mail, MacMail, OutlookExpress, Microsoft Outlook och Mozilla Thunderbird Lathund Inställningar för att läsa e-post Webbmail, Windows Mail, MacMail, OutlookExpress, Microsoft Outlook och Mozilla Thunderbird Stockholms Stadsnät Kundtjänst telefon 08-5012 20 10 e-post: support@stosn.se

Läs mer

Instruktioner för signering av planer i version 10/x av Acrobat prof. samt Chrome eller Firefox.

Instruktioner för signering av planer i version 10/x av Acrobat prof. samt Chrome eller Firefox. Instruktioner för signering av kursplaner/utbildningsplaner som Granskare 7. Nya kursplaner och utbildningsplaner signeras av Granskare 7. Reviderad kursplan signeras av Granskare 1 Reviderad utbildningsplan

Läs mer

Byggsektorns Miljöberäkningsverktyg Användarmanual

Byggsektorns Miljöberäkningsverktyg Användarmanual IVL Svenska Miljöinstitutet Byggsektorns Miljöberäkningsverktyg Användarmanual Version 1.1 December 17, 2018 Författare: Anders Sidvall Nils Boberg 12/17/2018 Page 1 Innehållsförteckning INSTALLERA BYGGSEKTORNS

Läs mer

SaaS Email and Web Services 8.3.0

SaaS Email and Web Services 8.3.0 Versionsinformation Version A SaaS Email and Web Services 8.3.0 Innehåll Om den här utgåvan Nya funktioner Lösta problem Hitta McAfee SaaS tjänstedokumentation Om den här utgåvan Tack för att du väljer

Läs mer

Välj den översta profilen. Klicka på Radera, applikationen raderas. Klicka på hemknappen så att apparna slutar skaka

Välj den översta profilen. Klicka på Radera, applikationen raderas. Klicka på hemknappen så att apparna slutar skaka Dokumentet beskriver hur du ersätter DME med MobileIron på din iphone/ipad för epostsynkning och managering av iphone/ipad. Dokumentet är skrivet för iphone med ios version 8.1.1, vilket innebär att en

Läs mer

TELIA CENTREX IP ADMINISTRATÖRSWEBB HANDBOK

TELIA CENTREX IP ADMINISTRATÖRSWEBB HANDBOK TELIA CENTREX IP ADMINISTRATÖRSWEBB HANDBOK Telia Centrex IP Administratörswebb Handbok 2 Handbok Telia Centrex IP Administratörswebb Du hittar alltid senaste versionen av denna handbok på https://ipac.telia.com

Läs mer

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1 Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.3 / 140414 1 Innehållsförteckning 1) INLOGGNING VIA VERKTYG OCH SYSTEM... 3 2) INTERNET EXPLORER... 6 2.1 Java... 6 2.2 Popup-fönster... 8 2.3 Browser, 32-

Läs mer

ADOBE FLASH PLAYER 10.3 Lokal inställningshanterare

ADOBE FLASH PLAYER 10.3 Lokal inställningshanterare ADOBE FLASH PLAYER 10.3 Lokal inställningshanterare PRERELEASE 03/07/2011 Juridisk information Juridisk information Juridisk information finns på http://help.adobe.com/sv_se/legalnotices/index.html. iii

Läs mer

Instruktion för användande av Citrix MetaFrame

Instruktion för användande av Citrix MetaFrame Instruktion för användande av Citrix MetaFrame Öppna valfri browser, t ex Internet Explorer eller Firefox, och ange url en www.git.ltu.se. Detta medför att följande bild presenteras. OBS! Ny version av

Läs mer

CIMOs internationella praktikplatser januari-februari 2011

CIMOs internationella praktikplatser januari-februari 2011 CIMOs internationella praktikplatser januari-februari 2011 Anvisningar för ansökan Lediganslagna branscher och länder I januari-februari 2011 kan du ansöka om praktikplatser inom följande studieområden:

Läs mer

Startguide för Administratör Kom igång med Microsoft Office 365

Startguide för Administratör Kom igång med Microsoft Office 365 Startguide för Administratör Kom igång med Microsoft Office 365 Version 1.0 Introduktion Skapa ett MSPA-konto Aktivera Office 365 i Telia Business Apps Verifiera företagets domännamn Lägg till användare

Läs mer

ANVISNING FÖR E-POST

ANVISNING FÖR E-POST ANVISNING FÖR E-POST KONFIGURERING AV E-POST I OUTLOOK 2007 Senast uppdaterad/sparad 2008-09-18 1 SKAPA NYTT KONTO För att skapa ett konto i Outlook 2007, följ punkterna i denna guide. 1. I menyn Verktyg

Läs mer

Akzo Nobel AB. Användarguide - FAQ Externa användare. Sök jobb hos Akzo Nobel i vårt Rekryteringssystem 2012-11-06

Akzo Nobel AB. Användarguide - FAQ Externa användare. Sök jobb hos Akzo Nobel i vårt Rekryteringssystem 2012-11-06 Akzo Nobel AB Användarguide - FAQ Externa användare Sök jobb hos Akzo Nobel i vårt Rekryteringssystem 2012-11-06 Innehållsförteckning Registrera sig som användare... 3 Söka jobb med en redan registrerad

Läs mer

INTERNET 2004-10-04. Adress: fc.enkoping.se (obs! ej www i början) Då kommer du till denna sida. Logga in. Fyll i ditt Användarnamn och Lösenord.

INTERNET 2004-10-04. Adress: fc.enkoping.se (obs! ej www i början) Då kommer du till denna sida. Logga in. Fyll i ditt Användarnamn och Lösenord. 1 INTERNET 2004-10-04 Adress: fc.enkoping.se (obs! ej www i början) Då kommer du till denna sida Logga in Fyll i ditt Användarnamn och Lösenord. Ditt FirstClass skrivbord på Internet 2 MailBox MailBoxen

Läs mer

Inställningar för Exchange 2007-plattform Office 2007 AutoDiscover (RPC over HTTPS) Område: Finland / Operativsystem: Windows Vista

Inställningar för Exchange 2007-plattform Office 2007 AutoDiscover (RPC over HTTPS) Område: Finland / Operativsystem: Windows Vista Inställningar för Exchange 2007-plattform Office 2007 AutoDiscover (RPC over HTTPS) Område: Finland / Operativsystem: Windows Vista Starta Outlook 2007 för första gången...4 Startfönster för Outlook 2007...5

Läs mer

E-post. Elektronisk post, e-mail... 2. Två huvudtyper av elektronisk post... 2. Outlook Express... 3. Säkerhetsåtgärder mot datavirus...

E-post. Elektronisk post, e-mail... 2. Två huvudtyper av elektronisk post... 2. Outlook Express... 3. Säkerhetsåtgärder mot datavirus... Sidan 1 av 8 Elektronisk post, e-mail... 2 Två huvudtyper av elektronisk post.... 2 Outlook Express... 3 Säkerhetsåtgärder mot datavirus... 5 Växla identitet... 6 Webmail... 7 Skapa en personlig e-postlåda

Läs mer

Handbok för användare. HCC Administration

Handbok för användare. HCC Administration Handbok för användare HCC Administration HCC Administration Handbok 2 Version 2.10.3 Informationen gäller från 2010-12-07, med reservation för eventuella ändringar. Din administratör kan förse dig med

Läs mer

Detta dokument innehåller instruktioner för hur du ska ställa in din ipad (ios 9) för olika ändamål

Detta dokument innehåller instruktioner för hur du ska ställa in din ipad (ios 9) för olika ändamål Innehållsförteckning Läs detta först... 2 Grundläggande inställningar av ipad... 3 Inställning av epost-inställningar... 10 Skapa ett Apple-ID... 11 Skydda din ipad (rekommendation)... 13 Läs detta först

Läs mer

Använda Office 365 på en iphone eller en ipad

Använda Office 365 på en iphone eller en ipad Använda Office 365 på en iphone eller en ipad Snabbstartsguide Kontrollera e-post Konfigurera din iphone eller ipad så att du kan skicka och ta emot e-post från ditt Office 365-konto. Kontrollera din kalender

Läs mer

Skicka och hämta filer med automatik

Skicka och hämta filer med automatik Skicka och hämta filer med automatik etransport kan automatiseras med hjälp av ett kommandobaserat verktyg som stödjer HTTP GET och POST samt SSL. Genom att till exempel använda en klient från en tredjepartsleverantör

Läs mer

Hämta SITHS-certifikat till Telia e-leg och logga in till Telia SITHS Admin med SITHS-certifikat

Hämta SITHS-certifikat till Telia e-leg och logga in till Telia SITHS Admin med SITHS-certifikat Guide Hämta SITHS-certifikat till Telia e-leg och logga in till Telia SITHS Admin med SITHS-certifikat 1 (10) 1 Så här gör du för att hämta ditt SITHS-certifikat till din Telia e-legitimation. Öppna mejlet

Läs mer

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin INTRODUKTION Välkommen att ta i bruk uppdateringsverktyget DigiStoff. För att använda verktyget behöver du en Internetuppkoppling och en webbläsare. Det rekommenderas att du använder webbläsaren Firefox.

Läs mer

7 Mamut Client Manager

7 Mamut Client Manager 7 Mamut Client Manager Tilläggsprodukten Mamut Client Manager består av programmen Client Start och Client Update. Med hjälp av Mamut Client Manager kan du från ett fönster öppna, uppdatera och administrera

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

Manual för Skapa gästkonton för konferens

Manual för Skapa gästkonton för konferens 1(8) Manual för Dokument beskriver hur man som Gästkontoutlämnare använder verktyget för att skapa många gästkonton på en gång genom att importera en.csv-fil som är skapad med Excel. Obs! Verktyget är

Läs mer

OBS! Det är av största vikt att innan konfiguration av modulen, genomfört de inställningar som presenteras med bilagorna till denna manual.

OBS! Det är av största vikt att innan konfiguration av modulen, genomfört de inställningar som presenteras med bilagorna till denna manual. 1 LB-M-EX 0001 2010 LB-M-EX 0001 2010 Användarmanual för Lockbee Backup Exchange 2007 Användarmanualen är avsedd att ge en närmare introduktion av Lockbee Backup Exchange 2007 och dess funktioner och nyttjande.

Läs mer

Internetsäkerhet. banktjänster. September 2007

Internetsäkerhet. banktjänster. September 2007 Internetsäkerhet och banktjänster September 2007 Skydda din dator Att använda Internet för att utföra bankärenden är enkelt och bekvämt. Men tänk på att din datormiljö måste vara skyddad och att du aldrig

Läs mer

Installationsguide / Användarmanual

Installationsguide / Användarmanual (Ver. 2.6.0) Installationsguide / Användarmanual Innehåll 1. Välkommen Sid 1 Välkommen som Internet kund hos Seth s Bredband Kontrollera att din Internetlåda innehåller: 2. Anslutningsguide Sid 2 Koppla

Läs mer

Instruktioner för att installera och använda SpeedFeed. 1. Installation direkt på din dator.

Instruktioner för att installera och använda SpeedFeed. 1. Installation direkt på din dator. Instruktioner för att installera och använda SpeedFeed Installera skrivaren Installationen fungerar för Windows, använder du MAC, kontakta vår support för separat instruktion, ring på 031-780 06 00 alternativt

Läs mer

Quick Start CABAS. Generella systemkrav CABAS / CAB Plan. Kommunikation. Säkerhet

Quick Start CABAS. Generella systemkrav CABAS / CAB Plan. Kommunikation. Säkerhet Gunnel Frogedal 2014-07-17 6 32753 1 of 5 Quick Start CABAS Generella systemkrav CABAS / CAB Plan Applikationen stöds av följande operativsystem: Windows Vista SP2 Windows 7 SP1 Windows 8 (inte RT) Windows

Läs mer

Din manual F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY http://sv.yourpdfguides.com/dref/2859689

Din manual F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY http://sv.yourpdfguides.com/dref/2859689 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för F-SECURE PSB E-MAIL AND SERVER SECURITY. Du hittar svar på alla dina frågor i F-SECURE

Läs mer

JobOffice SQL databas på server

JobOffice SQL databas på server JobOffice SQL databas på server Nedan följer en instruktion hur du konfigurerar JobOffice kassas SQL databas på en server. Om du känner dig osäker på det här, kontakta någon lokal data- och nätverkstekniker.

Läs mer

Innehållsförteckning. Logga in med etjänstekort i Infektionsregistret 3. Installation av kortläsare till e-tjänstekort 3

Innehållsförteckning. Logga in med etjänstekort i Infektionsregistret 3. Installation av kortläsare till e-tjänstekort 3 Instruktioner för inloggning, behörighetsansökan, användning av e-tjänstekort till Infektionsregistret samt installation av kortläsare till e-tjänstekort 1 Innehållsförteckning Logga in med etjänstekort

Läs mer

3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual

3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual 3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual ,QQHKnOOVI UWHFNQLQJ,QVWDOODWLRQDY931NOLHQW 'DWRUHUVRPLQJnULHQ)DVW7UDFNPLOM $QYlQGDUHPHGNRQWRL9+6RFKGDWRUPHG:LQGRZV;3 $QYlQGDUHPHGNRQWRLDQQDQGRPlQlQ9+6HOOHUGDWRUPHG:LQGRZV

Läs mer