Kompetenssatsning i försäkringsmedicin

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kompetenssatsning i försäkringsmedicin"

Transkript

1 Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sstyrning Anja Nyberg Projektledare Datum Dnr Försäkringskassan Monica Sjögerud 1 (10) Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess , Redovisning från Villkor 2 Kompetenssatsning i försäkringsmedicin Kompetenssatsning i försäkringsmedicin Försäkringsmedicinsk kompetensutveckling i ordinarie system samt organisering för att säkerställa en långsiktig kompetensförsörjning och kompetensstöd inom området sjukskrivning. Regional nivå Försäkringsmedicinskt råd Inom s sakkunnigorganisation har ett Försäkringsmedicinskt råd bildats. Rådet består av såväl läkare som andra professioner samt representanter för Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Sammanfattningsvis består uppdraget i att löpande bearbeta och ta ställning till aktuella medicinska frågeställningar, som till exempel nya riktlinjer för sjukskrivningar, nya vetenskapliga rön samt integrera sjukskrivningsuppdraget i olika specialiters behandlingsrekommendationer. Uppdraget omfattar också andra inom Socialförsäkringens förekommande intyg. Se även villkor 3 Tidig samverkan i sjukskrivningsprocessen. (Bilaga 1 Expertgrupp Försäkringsmedicinskt råd) Förvaltningsnivå Uppdragen 2015 till Skånes sförvaltningar Skånes Universitets, Skånevård Kryh och Skånevård Sund har tydligt förstärkts inom området försäkringsmedicin och en jämlik vård. Postadress: Skånehuset, Kristianstad Besöksadress: Regionhuset, Dockplatsen 26, Malmö Telefon (växel): Internet: skane.se Organisationsnummer:

2 2 (10) Förvaltningarnas ansvar Vårdförvaltningarna ansvarar för att medarbetarna har uppdaterade kunskaper om försäkringsmedicin. Inom samtliga verksamheter där sjukskrivning förekommer ska det finnas en tydlig ansvarsstruktur såväl på ledningsnivå som på medarbetarnivå. Dessa ska samverka på motsvarande nivåer inom Försäkringskassan och Arbetsförmedlingens verksamheter. På enhetsnivå ska finnas - riktlinjer för sjukskrivningsprocessen Rätt, Lagom, Säker och Jämställd sjukskrivning - en utsedd försäkringsmedicinsk sakkunnig läkare - en utsedd rehabiliteringskoordinator - tillräcklig tid avsatt för uppdraget försäkringsmedicinsk sakkunnig läkare och rehabiliteringskoordinator. Inom alla verksamheter ska finnas en tydlig ansvarstruktur för arbetet med jämlik vård, inklusive våld i nära relationer (se vidare villkor 1 en jämställd sjukskrivningsprocess). Utöver förvaltningsuppdragen finns inom Ackreditering och Avtal för Vårdcentral tydliga krav som kopplar till försäkringsmedicin och en rätt, lagom, säker och jämställd sjukskrivningsprocess. Utdrag ur underlag Ackreditering och avtal för Vårdcentral 2015 : Vårdgivaren ska i vård- och rehabiliteringsprocessen samverka med berörda vårdaktörer, myndigheter som Försäkringskassa och Arbetsförmedling, organisationer, arbetsgivare, kommunala verksamheter och övriga i patientens vård engagerade personer när patientens behov inte kan tillgodoses enbart av vårdcentralen. Vårdgivaren kan åta sig ett utökat ansvar för att samverka kring förebyggande insatser avseende risk för ohälsa i vårdcentralens närområde, exempel gällande arbete kring ogynnsamma levnadsvanor. Insatserna ska vara relaterade till de behov som föreligger och ske i samverkan med kommun och andra vårdaktörer såsom till exempel skola, öppenvårdspsykiatrin för barn och vuxna, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Vårdgivaren ansvarar för att vårdcentralen är delaktig i planering och utveckling av hälso- och en i samverkan med regionen, kommuner/stadsdelar och andra vårdaktörer såsom till exempel FINSAM och lokala Ledningskraftsteam.

3 3 (10) Vårdgivaren ansvarar för att följa nationella och s riktlinjer för sjukskrivning och rehabilitering. Vårdcentralen ska ha uppdaterade dokumenterade lokala rutiner för sjukskrivning och samtliga läkare ska ha god kunskap om försäkringsmedicin. Redovisning av kompetensutvecklingsplan i försäkringsmedicin för läkare i Organisatorisk struktur På följande nivåer och områden finns specifika program för utbildning i försäkringsmedicin. 1. Grundutbildning för läkare 2. AT-läkare 3. ST-läkare 4. Färdiga specialister 5. Så kallade Försäkringsmedicinskt sakkunnig läkare. Lunds Universitet har huvudansvaret för grundutbildning för läkare, medan shuvudmannen har ansvar för AT- och ST-utbildningen genom Regionöverläkaren AT/ST och AT-studierektorerna. I Skåne är en försäkringsmedicinskt ansvarig läkare ansvarig för samordningen. Temadagsansvariga specialitetsföreträdare anordnar ST-kurser och de praktiska åtgärderna effektueras genom s AT/ST-samordnare inom området kompetensförsörjning. Många av utbildningarna görs i samverkan med Försäkringskassan. Grundutbildningen för läkare (1) Ämnet Försäkringsmedicin har inom akademin i Sverige tillkommit under 2000-talet i anslutning till en kraftigt ökad forsknings- och utbildningsaktivitet inom området. I Sverige finns två adjungerade professurer inom området, en i Göteborg och en i Lund. På Karolinska Institutet finns en professur med likartad inriktning (Socialförsäkringsmedicin). Försäkringsmedicin är ett ämne inom följande områden: * Forskning * Grundutbildningar (GU) vid medicinska fakulteten Lunds Universitet - Läkarprogrammet - Fysioterapiutbildningen - Arbetsterapiutbildningen

4 4 (10) Försäkringsmedicin blev eget ämne på Lunds Universitet (LU) från 2009: * Ämnet infördes systematiskt på läkarprogrammet från 2009 efter en utredning i nära samarbete med avdelningen för allmänmedicin * En adjungerad professur tillsattes inom ämnet från * Ämnet infördes systematiskt på övriga grundutbildningar samt efterutbildning akademiska vårdutbildningar från År 2009 fastställdes av läkarnas utbildningsnämnd för grundutbildning målen inom läkarprogrammet: Försäkringsmedicinsk utbildning ingår nu vid fem olika moment inom grundutbildningen Rörelseorganens sjukdomar T8 Obstetrik och gynekologi T9 Masteruppsatser T10 Allmänmedicin T11 Psykiatri (planerat för 2016) För AT- och ST läkare är det fasta delar inom relevanta specialiteter. Sedan 2013/2014 ingår det som en fast del i grundutbildningen för arbetsterapeuter och sjukgymnaster samt för psykologer under PTP Försäkringsmedicin är integrerat i de moment som anges. Inom finns sedan 2009 en plan för utbildning i Försäkringsmedicin. Den innefattar flertalet relevanta grundutbildningar för läkare och andra yrkesgrupper. De är länkade till kursprogram för yrkesverksamma läkare, arbetsterapeuter, sjukgymnaster, kuratorer, psykologer med en kontinuerlig uppdatering och progress. AT-läkarutbildningen (2) I har det under ett antal år anordnats AT-undervisning i sjukskrivningshandläggningen och försäkringsmedicin - dels på timbasis, dels som tema/kursdagar. Utbildningen har ofta genomförts i samverkan med Försäkringskassan. Samverkan sker med det övergripande studierektorsnätverket, för en obligatorisk regiongemensam utbildning som samtliga AT-läkare ska genomgå i form av en temadag. Utbildningen anordnas för närvarande förvaltningsvis med tre tillfällen under våren och tre under hösten. AT-samordnarna ansvarar för samordning inom respektive förvaltning medan innehållet regleras via en försäkringsmedicinskt sakkunnig läkare, som också är kurschef.

5 5 (10) Kursdagar, Praktisk sjukskrivningskunskap för AT-läkare och sjukskrivningens praktik, genomförda och kommande , , , , , , , , , , Utbildningsmoment a) Läkarens roll b) Grundläggande försäkringsmedicin c) Samarbete och dialog med andra aktörer som Försäkringskassa, företagshälsovård, arbetsgivare d) Förhållningssätt i sjukskrivningssituationen e) Hälsa/ohälsa f) Metodstöd vid sjukskrivning g) Genusperspektiv Föreläsare Specialister i allmänmedicin samt representanter från Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och kommunernas socialförvaltning. AT-Ting Utöver ovan har försäkringsmedicinska utbildningsinslag förekommit vid de årliga regiongemensamma konferenserna, kallade AT-Tinget, där i princip alla AT-läkare i Skåne deltar. ST-läkarutbildningen (3) Ett begränsat antal av specialitetsspecifika utbildningstillfällen har, i samverkan med Försäkringskassan, förevarit i sedan lång tid. Detta har skett inom psykiatri och ortopedi (rörelseorganens sjukdomar & skador), ofta i kombination med allmänmedicinens ST (som även haft egna separata temadagar i ämnesområdet). Utbildning har också skett som seminarier på ST-läkarkonferensen Framtidens specialistläkare som för tredje gången anordnades under I föreskriften SOSFS 2015 för nya ST, som trädde i kraft första maj 2015, finns angivelse om att Försäkringsmedicin är ett eget delmål (B4), det vill säga för specialiteter där man har direkt patientansvarig handläggning. Endagsutbildningar - ST-läkarkurs i Försäkringsmedicin & intyg för de olika specialiteternas sjukdomar och skador.

6 6 (10) Kursdagar, Rörelseorganens sjukdomar & skador för ST-läkare i ortopedi, rehabiliteringsmedicin, reumatologi och allmänmedicin, genomförda och kommande , , , Allmänmedicin, genomförda och kommande , , , , , Psykiatri, genomförda och kommande , , , under planering 2015 Neurologi inklusive internmedicin och allmänmedicin, genomförda och kommande , , Onkologi Under planering Kombinationsarrangemang för ST-program med mindre antal läkare Årlig gemensam kursdag för alla ST-läkare har genomförts. Framtidens specialistläkare, FSL Försäkringsmedicin och sjukskrivningsproblematiken har förekommit i sammanhängande seminarier (som en kurs) vid nationella STläkarkonferensen Framtidens specialistläkare, särskilt avseende rörelseapparatens åkommor och psykisk ohälsa (detta moment Ont i kroppen, ont i själen och ont i livet, kan ses på film Planering inför framtiden I grundplaneringen framöver ingår att anordna minst 1 2 endagsutbildningar för ST per år för varje aktuell specialitet, initialt handlar det om sammanlagt cirka sex stycken utbildningstillfällen under Föreläsare är specialistläkare, företrädare för Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, företagshälsovård och rehabiliteringskoordinatorer. Innehållet består av föreläsningspass inklusive fallbeskrivningar i följande grundprogram

7 7 (10) a) Historik & sjukskrivningsstatistik b) Lagar & regler, rehabiliteringskedjan c) Ifyllande av intyg, DFA-kedjan inklusive bedömning av funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning d) SoS försäkringsmedicinska beslutsstöd, övergripande principer e) Råd och nya rön om sjukskrivning och ortopedi/allmänmedicin/psykiatri/ neurologi etcetera f) Genusperspektiv, genushanden, våld g) Salutogent perspektiv, patient/läkarrollen h) Andra läkarintyg såsom LOH, invaliditetsintyg, arbetsskada och trafik i) Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen rutiner, kommunikation, konflikter och j) Typfall, grupplösningar Alla kurserna har lektionsvis uppbyggt kursvärderingsformulär, som bytes mot kursintyget på Socialstyrelsens formulär vid kursavslut! Färdiga specialister, fortbildning (4) Färdigutbildade specialistläkare erbjuds möjlighet att i närtid fortbilda sig inom försäkringsmedicin och sjukskrivningsprocessen genom att komplettera kursplatserna på ovan nämnda ST-kurser i, samt genom aktivitet inom respektive verksamhet. Inom respektive verksamhet sker detta bland annat genom rehabiliteringskoordinatorernas och de försäkringsmedicinskt sakkunniga läkarkollegornas försorg, vilket ska framgå ur de handlingsplaner med lokala sjukskrivningsriktlinjer som ska finnas på varje sjukskrivande enhet. Ett fast inslag om sjukskrivningsrutiner ska vara med vid introduktionen av nyanställda läkare. Det planeras också, jämfört med ST-kursdag, ett lätt komprimerat upplägg som stående utbud för färdiga specialister. I samband med signifikanta regeländringar och nya företeelser såsom det nya differentierade sjukintyget, planeras speciella riktade utbildningsinsatser till alla berörda, alltså även färdiga specialistläkare. För att snabbare nå många färdiga specialister har flera filmer producerats av sjukskrivningsprojektet i : Film Psykoterapi för remittenter Film Tänk inte sjuk, tänk frisk

8 8 (10) Film Patientens väg Film Naturunderstödd rehab Film DFA-kedjan Film Genushanden Film Kultur på recept 2.0 Skånemodellen Film Graviditet arbete, hälsa och dina möjligheter Film Tänk klokt vid sjukskrivning Film Sjukskrivning vid cancersjukdom Försäkringsmedicinskt sakkunnig läkare (5) I Förvaltningsuppdraget 2015 finns krav på utsedd/namngiven försäkringsmedicinskt sakkunnig läkare. För att bli sakkunnig krävs dels deltagande vid utbildningsdag enligt ST-koncepten ovan, dels deltagande vid en heldagsauskultation vid Försäkringskassan, varvid man involveras i gruppkonsultationer och aktiviteter som ingår i handläggarens uppgifter. Den försäkringsmedicinskt sakkunnige läkaren ska ha kunskap om a) socialförsäkringens regelverk b) försäkringens betydelse i ett samhällsperspektiv c) praktisk försäkringsmedicin Utifrån sin kunskap ska man kunna ge stöd åt kollegor i sjukskrivningsärenden, där den försäkringsmedicinskt sakkunnige läkaren har ett särskilt ansvar.

9 9 (10) Övriga yrkeskategorier Psykologutbildningen I utbildningen för PTP-psykologer i har arrangerats halvdagsseminarium och Detta seminarium arrangeras även under våren I innehållet finns Lagar & regler, Socialstyrelsens Beslutsstöd för olika diagnoser, Rehabiliteringskedjan med olika korta och ett längre patientfall, film om genusperspektiv, rehabiliteringsgarantin och aktuell forskning inom försäkringsmedicin. Uppdragsutbildning i försäkringsmedicin, klinisk verksamma medarbetare Under sommaren 2013 gjordes en kartläggning av behovet av försäkringsmedicinsk utbildning bland kliniskt verksamma medarbetare i Skåne. Denna visade att många olika yrkesgrupper hade ett sådant behov. Med utgångspunkt i detta planerades därför en försäkringsmedicinsk introduktionsutbildning riktad främst till legitimerad personal (exklusive läkare) som kommer i kontakt med sjukskrivnings. Utbildningen genomförs i form av en uppdragsutbildning vid Institutionen för hälsovetenskaper, Lunds Universitet. All administration sköts av institutionen genom överenskommelse mellan och institutionsföreträdare. Kursen har genomförts vid totalt tre tillfällen och har omfattat två halvdagar. Ytterligare en kurs kommer att genomföras senare under höstterminen Undervisningen har i huvudsak skett i föreläsningsform men även till viss del i diskussionsform. Kursen har finansierats av Region Skåne centralt. Utvärderingarna har generellt varit goda, men vi planerar ytterligare utveckling av pedagogiken genom mer interaktiva övningar och fallbeskrivningar. Samtliga kurser har varit fulltecknade (35 personer) och vi har tvingats tacka nej till många intresserade. Deltagarna har i huvudsak kommit från s verksamheter men också från privata vårdgivare och myndigheter som till exempel Arbetsförmedlingen. De har varit verksamma som sjukgymnaster, kuratorer, arbetsterapeuter, läkare, psykologer med flera.

10 10 (10) Kurstillfällen: Kurs I: samt Kurs II: samt Kurs III: samt Sammanfattning har en bra grund för olika kompetenssatsningar gällande försäkringsmedicin inom sjukskrivningsområdet. Dialog med ansvariga pågår ständigt och under 2016 kommer det inledas ett arbete för att tas fram en webbaserad utbildning gemensamt med Stockholms läns landsting och Västra Götalandsregionen, ett arbete som Stockholms läns landsting påbörjat redan under Anja Nyberg Projektledare/Strateg sstyrning

Nationell vägledning för försäkringsmedicin inom ramen för läkarutbildningens allmäntjänstgöring

Nationell vägledning för försäkringsmedicin inom ramen för läkarutbildningens allmäntjänstgöring Nationell vägledning för försäkringsmedicin inom ramen för läkarutbildningens allmäntjänstgöring Arbetsprocess Denna vägledning har utformats av en arbetsgrupp med representanter från universitet med läkarutbildning

Läs mer

Primärvårdsdagen Västra Götalands regionen 7 september Klinisk försäkringsmedicin

Primärvårdsdagen Västra Götalands regionen 7 september Klinisk försäkringsmedicin Primärvårdsdagen Västra Götalands regionen 7 september 2017 Klinisk försäkringsmedicin Klinisk Försäkringsmedicin Sjukskrivning som behandling? Catarina Bremström Specialistläkare Medicinsk rådgivare Sakkunnig

Läs mer

Seminarium 5b torsdag

Seminarium 5b torsdag Koordinatorn nytt stöd i sjukskrivningen Seminarium 5b torsdag 14 September kl. 15-16 Marine Sturesson PhD, leg. arbetsterapeut Verksamhetsutvecklare, Västerbottens län landsting Christina Wiklund leg.

Läs mer

RAPPORT FÖLJSAMHET TILL LEDNINGSSYSTEMET FÖR SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN APRIL Webbplats:

RAPPORT FÖLJSAMHET TILL LEDNINGSSYSTEMET FÖR SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN APRIL Webbplats: APRIL 2014 RAPPORT FÖLJSAMHET TILL LEDNINGSSYSTEMET FÖR SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN Postadress: Regionens Hus 462 80 Vänersborg Besöksadress: Östergatan 1 Vänersborg Telefon: 010-441

Läs mer

Ansökan om projektmedel förstudie med fokus på tidiga rehabiliterande åtgärder i samverkan

Ansökan om projektmedel förstudie med fokus på tidiga rehabiliterande åtgärder i samverkan Skånevård Sund Vuxenpsykiatri Lund Åsa Sturesson Johansson Handläggare VO Vuxenpsykiatri Lund Datum 2016-02-18 Bengt Selander Förbundssamordnare Finsam Lund Box 1118 22104 Lund 1 (5) Ansökan om projektmedel

Läs mer

AT- och ST-läkares önskemål om kompetens och kompetensutveckling i arbetet med sjukskrivningar

AT- och ST-läkares önskemål om kompetens och kompetensutveckling i arbetet med sjukskrivningar AT- och s önskemål om kompetens och kompetensutveckling i arbetet med sjukskrivningar Rapport avseende Stockholm Kristina Alexanderson Anna Ekmer Elin Hinas Christina Lindholm Anna Löfgren Sektionen för

Läs mer

SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN Handlingsplan 2016

SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN Handlingsplan 2016 Förutsättningar SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN Handlingsplan 2016 Villkor Mål Villkor 1 En jämställd sjukskrivningsprocess Villkor 2 Kompetenssatsning Försäkringsmedicin Villkor 3 Funktion för koordinering Villkor

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Sahlgrenska

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Sahlgrenska Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-11 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2018 Styrelsen för Sahlgrenska

Läs mer

Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron

Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron Regional åtgärdsplan 2006-2008 Denna åtgärdsplan är en överenskommelse mellan Västra Götalandsregionen och Försäkringskassan i Västra Götaland. Mer

Läs mer

Välkommen till en dag kring sjukskrivning. Finns det en gräns för samverkan

Välkommen till en dag kring sjukskrivning. Finns det en gräns för samverkan Välkommen till en dag kring sjukskrivning Agenda för dagen 8:30-9:15 Inledning 9:15-9:35 Fika 9:35-10:35 Sjukskrivning ur ett samhällsperspektiv 10:40-12:00 Våra olika uppdrag och vad vi har att förhålla

Läs mer

Åtgärder för att höja kvaliteten i medicinska underlag

Åtgärder för att höja kvaliteten i medicinska underlag Åtgärder för att höja kvaliteten i medicinska underlag Citera gärna Socialstyrelsens rapporter, men glöm inte att uppge källan. Bilder, fotografier och illustrationer är skyddade av upphovsrätten. Det

Läs mer

Vårdgivardirektiv angående läkarnas specialiseringstjänstgöring (ST)

Vårdgivardirektiv angående läkarnas specialiseringstjänstgöring (ST) Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Vårdgivardirektiv 1 5 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Marie-Louise Mauritzon övergripande studierektor Vårdgivardirektiv angående

Läs mer

Ändra till startrubrik

Ändra till startrubrik Ändra till startrubrik En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsoch rehabiliteringsprocess Överenskommelse 2016 Syftet En överenskommelse mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och regeringen,

Läs mer

1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen?

1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen? 2016-12-16 1 (5) Avdelningen för Vård och omsorg Anna Östbom Frågor och svar Villkor 2 Funktion för koordinering 1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen?

Läs mer

Försäkringsmedicinskt Forum Södra Älvsborg

Försäkringsmedicinskt Forum Södra Älvsborg Försäkringsmedicinskt Forum Södra Älvsborg SKL överenskommelser Sjukvårdmiljarden Rehabiliteringsgarantin Försäkringsmedicinskt forum Södra Älvsborg Koordinator Information Utbildning Kvalitet Försäkringsmedicinskt

Läs mer

Vägledning- Försäkringsmedicin Läkares specialiseringstjänstgöring

Vägledning- Försäkringsmedicin Läkares specialiseringstjänstgöring Vägledning- Försäkringsmedicin Läkares specialiseringstjänstgöring En rekommendation Reviderat förslag 2012-02-01 I huvudsak bearbetat och sammanställt av Britt Arrelöv och Ingemar Petersson Deltagare

Läs mer

Riktlinjer för kvalitet och patientsäkerhet i Sjukskrivningsprocessen enligt Stockholms läns landstings ledningssystem

Riktlinjer för kvalitet och patientsäkerhet i Sjukskrivningsprocessen enligt Stockholms läns landstings ledningssystem 1 (6) Avdelningen för närsjukvård Staben HSN 1002-0175 (Rev. 140507) Riktlinjer för kvalitet och patientsäkerhet i Sjukskrivningsprocessen enligt Stockholms läns landstings ledningssystem Hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivningsprocess. Styrelsen för NU-sjukvården. Dnr HS

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivningsprocess. Styrelsen för NU-sjukvården. Dnr HS Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-9 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2018 Styrelsen för NU-sjukvården 1. Anvisningar tillkommande

Läs mer

Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet

Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet Hur såg landstinges arbete ut med sjukskrivningar 2005? - Det var stora skillnader i länen när det gäller längden och antal personer som var sjukskrivna

Läs mer

Bättre sjukskrivning

Bättre sjukskrivning Bättre sjukskrivning Information till medarbetarna inom Primärvården Skåne Nordost Innehåll Bakgrund. 3 Centrala direktiv... 4 Regionala direktiv... 5 Verktyg...7 Steg-för-steg modellen...7 Frågor till

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Kungälvs sjukhus

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Kungälvs sjukhus Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-8 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2018 Styrelsen för Kungälvs sjukhus

Läs mer

Åtgärder för en bättre fortbildning. - en policy från Sveriges läkarförbund

Åtgärder för en bättre fortbildning. - en policy från Sveriges läkarförbund Vår vision för läkares kompetensutveckling Alla läkare ska ha goda förutsättningar att under hela sitt yrkesliv ta till sig ny kunskap. Läkarnas kompetens har en avgörande betydelse för sjukvårdens kvalitet

Läs mer

Nationella överenskommelser En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsoch. rehabiliteringsprocess

Nationella överenskommelser En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsoch. rehabiliteringsprocess Styrande måldokument Överenskommelse Sida 1 (6) Nationella överenskommelser 2019 - En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsoch rehabiliteringsprocess Sida 2 (6) Bakgrund Regeringen och SKL har ingått

Läs mer

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen 1 (5) Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Inom hälso- och sjukvården skall kvaliteten systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras. Ledningen för hälso- och sjukvård ska organiseras så

Läs mer

ställa sig bakom Försäkringsmedicinska kommitténs rekommendationer

ställa sig bakom Försäkringsmedicinska kommitténs rekommendationer Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015 09 09 1 (5) HSN 1506-0788 Handläggare: Britt Arrelöv Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-11-03, p 8 Försäkringsmedicinska kommitténs rekommendationer

Läs mer

Förslag till sjukskrivningspolicy

Förslag till sjukskrivningspolicy Förslag till sjukskrivningspolicy Reviderad Mars 2011 Västra Götalandsregionens riktlinjer checklista ligger som grund för alla sjukskrivningar. Ett verktyg för att kvalitetssäkra sjukskrivningsprocessen

Läs mer

ST ARBETSMEDICIN EN HÅLLBAR STRATEGI FÖR LÄKARFÖRSÖRJNING INOM FÖRETAGSHÄLSOVÅRD STEFAN GRAM STUDIEREKTOR/PROJEKTLEDARE AM-PROJEKTET

ST ARBETSMEDICIN EN HÅLLBAR STRATEGI FÖR LÄKARFÖRSÖRJNING INOM FÖRETAGSHÄLSOVÅRD STEFAN GRAM STUDIEREKTOR/PROJEKTLEDARE AM-PROJEKTET EN HÅLLBAR STRATEGI FÖR LÄKARFÖRSÖRJNING INOM FÖRETAGSHÄLSOVÅRD STEFAN GRAM STUDIEREKTOR/PROJEKTLEDARE AM-PROJEKTET 2016-08-29 1 Historik 1938 Regler för läkarundersökning av vissa vuxna i särskilt riskabla

Läs mer

En kvalitétssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess rapport 2016

En kvalitétssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess rapport 2016 1 (15) En kvalitétssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess rapport 2016 Region Skåne Sjukpenningtalet ökar nationellt, så också i Skåne. 2014 visar Försäkringskassans statistik 8,4

Läs mer

Den specialistkompetenta läkaren ska vidare ha kunskaper och färdigheter i

Den specialistkompetenta läkaren ska vidare ha kunskaper och färdigheter i BIL 1. REVISION C1C12 FÖR ARBETS OCH MILJÖMEDICIN Delmål c ha kunskap om sambandet mellan hälsa och organisatoriska och psykosociala faktorer, ergonomiska, fysikaliska och kemiska risker i arbetsmiljön

Läs mer

Åtgärdsplan, förbättrad kvalitet i sjukskrivningsprocessen, Fyrbodal

Åtgärdsplan, förbättrad kvalitet i sjukskrivningsprocessen, Fyrbodal Åtgärdsplan, förbättrad kvalitet i sjukskrivningsprocessen, Fyrbodal Bakgrund Sjukskrivningsprocessen har de senaste åren belysts ur flera aspekter. Förhållanden inom hälsooch sjukvården som negativt påverkar

Läs mer

Försäkringsmedicinsk kommitté

Försäkringsmedicinsk kommitté Försäkringsmedicinsk kommitté Vårdval 20190618 Tuula Wallsten PhD, Chefläkare Ordförande Försäkringsmedicinsk kommitté Kunskapsområdet försäkringsmedicin Det försäkringsmedicinska kunskapsområdet innefattar

Läs mer

Vägledning vid framtagandet av lokal handläggningsrutin för verksamhetens arbete med sjukskrivningsprocessen

Vägledning vid framtagandet av lokal handläggningsrutin för verksamhetens arbete med sjukskrivningsprocessen 1 Vägledning vid framtagandet av lokal handläggningsrutin för verksamhetens arbete med sjukskrivningsprocessen En gemensamt överenskommen lokal rutin för sjukskrivningsprocessen är enhetens kvalitetsinstrument

Läs mer

Kommittédirektiv. Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess. Dir. 2018:27. Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2018

Kommittédirektiv. Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess. Dir. 2018:27. Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2018 Kommittédirektiv Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess Dir. 2018:27 Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2018 Sammanfattning En särskild utredare en nationell samordnare

Läs mer

Hur säkerställer vi legitimitet och kompetens för arbetet med försäkringsmedicin inom hälso- och sjukvården? NFF konferens Britt Arrelöv

Hur säkerställer vi legitimitet och kompetens för arbetet med försäkringsmedicin inom hälso- och sjukvården? NFF konferens Britt Arrelöv Hur säkerställer vi legitimitet och kompetens för arbetet med försäkringsmedicin inom hälso- och sjukvården? NFF konferens 13.11 2018 Britt Arrelöv Hur kan hälso- och sjukvården bistå patienter med försäkringsmedicinska

Läs mer

SAMVERKAN MELLAN ORTOPEDI OCH AKUTMOTTAGNING för en effektiv och kvalitetssäker sjukskrivningsprocess

SAMVERKAN MELLAN ORTOPEDI OCH AKUTMOTTAGNING för en effektiv och kvalitetssäker sjukskrivningsprocess RAPPORT JANUARI 2016 SAMVERKAN MELLAN ORTOPEDI OCH AKUTMOTTAGNING för en effektiv och kvalitetssäker sjukskrivningsprocess Verksamhetsområde Ortopedi, Södersjukhuset, Stockholm Karin Axelsson, Leg fysioterapeut,

Läs mer

Fortsatt gemensam utveckling

Fortsatt gemensam utveckling Fortsatt gemensam utveckling Framgångsrik kompetensutveckling 6 000 medarbetare kunskapsorienterat Nytt uppdrag Regeringsuppdrag 2014-2015 Samverkan och kunskapsorienterat Utveckla samverkan och öka den

Läs mer

Effektiv vård SOU 2016:2

Effektiv vård SOU 2016:2 ISF1007, v1.3, 2015-11-19 REMISSVAR 1 (5) Datum 2016-05-23 Kompetensområde medicin Malin Josephson malin.josephson@inspsf.se Effektiv vård SOU 2016:2 Sammanfattning ISF avstyrker förslaget att kraven på

Läs mer

Forskning om sjukfrånvaro. Kristina Alexanderson Professor i socialförsäkring Sektionen för försäkringsmedicin Karolinska Institutet

Forskning om sjukfrånvaro. Kristina Alexanderson Professor i socialförsäkring Sektionen för försäkringsmedicin Karolinska Institutet Forskning om sjukfrånvaro Kristina Alexanderson Professor i socialförsäkring Sektionen för försäkringsmedicin Karolinska Institutet www.ki.se/im Våra forskningsområden 1. Riskfaktorer för sjukfrånvaro

Läs mer

Utbildning i försäkringsmedicin för ST-läkare och specialister

Utbildning i försäkringsmedicin för ST-läkare och specialister Utbildning i försäkringsmedicin för ST-läkare och specialister Förutsättningar: Detta förslag är framtaget på uppdrag av försäkringsmedicinskt ansvarig och regional processledare för Sjukskrivningsmiljarden

Läs mer

Psykiatri i Norr UTBILDNINGSLOGG FÖR ST-LÄKARE I PSYKIATRI

Psykiatri i Norr UTBILDNINGSLOGG FÖR ST-LÄKARE I PSYKIATRI 1 Psykiatri i Norr UTBILDNINGSLOGG FÖR ST-LÄKARE I PSYKIATRI ST-läkare Klinik Handledare Verksamhetschef Studierektor Legitimationsdatum: 2 ALLMÄN INFORMATION Specialisttjänstgöring Den legitimerade läkare

Läs mer

Kvalitetskrav för medicinskt bedömningsteam på vårdcentral

Kvalitetskrav för medicinskt bedömningsteam på vårdcentral Dokumenttyp Revisionsansvarig Version Antal sidor Rutin Försäkringsmedicinska kommittén 7 5 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Bengt Hansson Chefläkare, division allmänmedicin Mathias

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning Anders Wallner Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 30 anders.wallner@skane.se Datum 2017-01-23 Förfrågningsunderlag för Ackreditering

Läs mer

Svar på regeringsuppdrag

Svar på regeringsuppdrag 1 (5) Svar på regeringsuppdrag Delredovisning av regeringsuppdraget Bättre dialog mellan Försäkringskassan och hälso- och sjukvården Försäkringskassan och Socialstyrelsen Bättre dialog mellan Försäkringskassan

Läs mer

Läkaren och sjukintyget. Monika Engblom Distriktsläkare Läkarprogrammet 2014

Läkaren och sjukintyget. Monika Engblom Distriktsläkare Läkarprogrammet 2014 Läkaren och sjukintyget Monika Engblom Distriktsläkare Läkarprogrammet 2014 Dagordning Ramar och regelverk Klinisk tillämpning Plats för frågor Seminarium med patientfall Sjukskrivningsuppdraget är komplext

Läs mer

Arbets- och miljömedicin

Arbets- och miljömedicin Arbets- och miljömedicin Inledning... 2 Ordförklaringar... 3 Övergripande kompetensdefinition... 6 Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Kompetenskrav för medicinsk kompetens...6 Kompetenskrav

Läs mer

Sjukskrivnings miljarden Vad innebär den nationella överenskommelsen?

Sjukskrivnings miljarden Vad innebär den nationella överenskommelsen? Sjukskrivnings miljarden 2013 Vad innebär den nationella överenskommelsen? Fortsatt mål att förbättra sjukskrivningsprocessen Miljardsatsningen ska leda till en mer effektiv och kvalitetssäker sjukskrivningsprocess

Läs mer

Rehabiliteringskoordinering. Anna Östbom Ann-britt Ekvall

Rehabiliteringskoordinering. Anna Östbom Ann-britt Ekvall Rehabiliteringskoordinering Anna Östbom Anna.ostbom@skl.se Ann-britt Ekvall ann-britt.ekvall@skl.se Överenskommelser mellan staten och SKL 2006 Första Sjukskrivningsmiljarden 2008 Tillkom Rehabiliteringsgarantin

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011

Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011 Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011 1 Stockholm i december 2011 Sveriges Kommuner och Landsting Avdelningen för vård och omsorg. Annie Hansen Falkdal 2 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Intygsskrivandet i hälso- och sjukvården till vem, varför och hur

Intygsskrivandet i hälso- och sjukvården till vem, varför och hur Intygsskrivandet i hälso- och sjukvården till vem, varför och hur Ulf Hallgårde Överläkare Projektledare Sjukskrivningsprojektet Region Skåne Ulf.hallgarde@skane.se 1 Övertro på läkaren förmåga?? Det är

Läs mer

Förslag till åtgärdsplan 2006 med förslag till fördelning av medel för året

Förslag till åtgärdsplan 2006 med förslag till fördelning av medel för året Beställare Vård Bilaga 3 Handläggare: Kjell Zahr Förslag till åtgärdsplan 2006 med förslag till fördelning av medel för året Inledning Åtgärdsplanen för Stockholms läns landsting innehåller förslag på

Läs mer

Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare

Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare 2017-01-26 Schema för dagen: 08:30 Inledning 08:45 Regionens arbete med sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen, rehabkoordinatorns roll 09:15 FIKA 09:35

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning Datum 2017-10-31 Förfrågningsunderlag och Avtal avseende Psykoterapi i Hälsoval Skåne gällande år 2018 förtydligande till förändringar

Läs mer

ST Ny Författning Målbeskrivningstruktur. Vidareutbildningen; Struktur? Årsmöte SKI och SLFTM maj 2015

ST Ny Författning Målbeskrivningstruktur. Vidareutbildningen; Struktur? Årsmöte SKI och SLFTM maj 2015 ST Ny Författning Målbeskrivningstruktur Vidareutbildningen; Struktur? Årsmöte SKI och SLFTM maj 2015 Legitimation i Sverige före den 1 maj 2015, kan följa det gamla regelverket (SOSFS 2008:17) eller det

Läs mer

Nationell överenskommelse En effektiv, kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess

Nationell överenskommelse En effektiv, kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess Styrande måldokument Överenskommelse Sida 1 (5) Nationell överenskommelse 2018 - En effektiv, kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess Sida 2 (5) Bakgrund Regeringen och SKL har ingått

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-04-13 1 (5) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Yttrande över remiss av promemoria: Översyn av sjukförsäkringen - förslag till förbättringar (S2011/4725/SF)

Yttrande över remiss av promemoria: Översyn av sjukförsäkringen - förslag till förbättringar (S2011/4725/SF) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (4) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-06-21 p 19 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-05-19 HSN 1105-0439 Handläggare: Britt Arrelöv Elisabet Erwall Yttrande över remiss av promemoria:

Läs mer

Datum Dnr

Datum Dnr Personalnämnden Maria Lindborg Handläggare 0768-87 13 20 Maria.Lindborg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-27 Dnr 1500978 1 (7) Personalnämnden Snabbspåret - lägesrapport Ordförandens förslag 1. Lägesrapporten

Läs mer

Läkares arbete med sjukskrivningsärenden. - en policy från Sveriges läkarförbund

Läkares arbete med sjukskrivningsärenden. - en policy från Sveriges läkarförbund Läkares arbete med sjukskrivningsärenden - en policy från Sveriges läkarförbund Läkares arbete med sjukskrivningsärenden Hälso- och sjukvårdens och läkarens roll i sjukskrivningsprocessen kan med rätt

Läs mer

Ledningssystem för sjukskrivningsprocessen i Landstinget Blekinge

Ledningssystem för sjukskrivningsprocessen i Landstinget Blekinge Ledningssystem för sjukskrivningsprocessen i Landstinget Blekinge 1. Bakgrund och syfte Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården ska ges

Läs mer

Ledningssystem för sjukskrivningsprocessen i Landstinget Blekinge

Ledningssystem för sjukskrivningsprocessen i Landstinget Blekinge Ledningssystem för sjukskrivningsprocessen i Landstinget Blekinge Förvaltning Mars 2006 Reviderad april 2006 Februari 2014 1(15) Innehållsförteckning 1 Inledning och syfte... 3 2 Sjukskrivningsprocessen...

Läs mer

Sjukvårdens sjukskrivningsoch rehabiliteringsprocess

Sjukvårdens sjukskrivningsoch rehabiliteringsprocess Rapport från arbetet i sjukskrivningsnätverket Sjukvårdens sjukskrivningsoch rehabiliteringsprocess Stockholms läns landsting HSN-förvaltningen, augusti 2010 Box 6909, 102 39 Stockholm www.uppdragsguiden.sll.se/ogatpasjukskrivning

Läs mer

Delmål SOSFS 2008:17 *) 14, 16, 17. Delmål SOSFS 2015:8. Kursintyg Bilagor nr. Klinisk Tjänstgöringsintyg Bilagor nr. Bilagor nr.

Delmål SOSFS 2008:17 *) 14, 16, 17. Delmål SOSFS 2015:8. Kursintyg Bilagor nr. Klinisk Tjänstgöringsintyg Bilagor nr. Bilagor nr. Sammanställning av Bilagor Delmål-Kompetenskrav- Utbildningsaktivitet till ansökan om specialist kompetens enligt SOSFS 2015:8 *) kolumnen finns med som hjälp när intyg behöver konverteras från SOSFS 2008

Läs mer

Ny struktur i målbeskrivningarna De specialitetsövergripande delmålen Lärande vs. utbildning & Kursbegreppet Relaterade utvecklingsprojekt

Ny struktur i målbeskrivningarna De specialitetsövergripande delmålen Lärande vs. utbildning & Kursbegreppet Relaterade utvecklingsprojekt Ny struktur i målbeskrivningarna De specialitetsövergripande delmålen Lärande vs. utbildning & Kursbegreppet Relaterade utvecklingsprojekt Ragnhild Mogren, utredare 2013-11-28 Ny struktur i målbeskrivningarna

Läs mer

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring Vårdcentralen Vallås Klinik Allmänmedicin Specialitet 2019-10-03 Datum Halmstad Ort Erik Tyrberg och Magnus Tufvesson Inspektörer LÄKARNAS INSTITUT

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Överenskommelse mellan staten och SKL om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess

Överenskommelse mellan staten och SKL om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess Sv Överenskommelse mellan staten och SKL om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2014-2015 "Sjukskrivningsmiljarden Yvonne Nilsson Hirsch Sjukfrånvarons utveckling 1994-2014 i Riket och

Läs mer

Vad är förälskelse? Begynnelsestadiet i en kollektiv rörelse bestående av två personer. Francesco Alberoni, Förälskelse och kärlek (1979)

Vad är förälskelse? Begynnelsestadiet i en kollektiv rörelse bestående av två personer. Francesco Alberoni, Förälskelse och kärlek (1979) Vad är förälskelse? Begynnelsestadiet i en kollektiv rörelse bestående av två personer Francesco Alberoni, Förälskelse och kärlek (1979) Fortsatt gemensam utveckling Nytt uppdrag Regeringsuppdrag 2014-2015

Läs mer

Uppdragsbeskrivningar. - de samverkande parternas uppdrag i TRIS

Uppdragsbeskrivningar. - de samverkande parternas uppdrag i TRIS Uppdragsbeskrivningar - de samverkande parternas uppdrag i TRIS 1 Till läsaren I TRIS ingår Landstinget Sörmland, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och kommunerna (socialtjänsten) i länet. I detta

Läs mer

Redovisning av statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess Sjukskrivningsmiljarden

Redovisning av statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess Sjukskrivningsmiljarden 1 (15) Redovisning Datum 2014-04-29 Diarienummer RS 2771-2012 Västra Götalandsregionen Hälso- och sjukvårdsavdelningen Handläggare: Mats Swanberg Telefon: 010-441 13 30 E-post: mats.swanberg@vgregion.se

Läs mer

Försäkringskassan Sverige

Försäkringskassan Sverige Försäkringskassan Sverige Statlig myndighet Ca 13 000 medarbetare Utreda rätten till ersättning och betala ut ersättning inom bla. socialförsäkringen. Totala utbetalningar 228 miljarder se kr (2017 årsredovisning)

Läs mer

Utbildningsplan för magisterprogrammet i försäkringsmedicin

Utbildningsplan för magisterprogrammet i försäkringsmedicin Utbildningsplan för magisterprogrammet i försäkringsmedicin Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-22 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2007-04-04 Sid 2 (5) 1. Basdata 1.1. Programkod 3FO07

Läs mer

1 (6) Uppdrag angående utbildningsinsatser inom området försäkringsmedicin

1 (6) Uppdrag angående utbildningsinsatser inom området försäkringsmedicin 1 (6) Dnr 1580/03-VLSTAB Socialdepartementet Arbetslivsministern Uppdrag angående utbildningsinsatser inom området försäkringsmedicin Regeringen har givit Riksförsäkringsverket i uppdrag att klargöra omfattningen

Läs mer

Konsten att vara koordinator i samverkan

Konsten att vara koordinator i samverkan Konsten att vara koordinator i samverkan Varför Rehabkoordinering? 2006 gjorde SKL och regeringen en överenskommelse om en särskild satsning på att utveckla hälso- och sjukvårdens arbete med sjukskrivning

Läs mer

MÅLBESKRIVNING ST 2015 REHABILITERINGSMEDICIN

MÅLBESKRIVNING ST 2015 REHABILITERINGSMEDICIN MÅLBESKRIVNING ST 2015 REHABILITERINGSMEDICIN Kompetensbeskrivning Specialiteten rehabiliteringsmedicin karaktäriseras av fördjupade kunskaper och färdigheter i att utreda patienter med betydande funktionsnedsättningar.

Läs mer

Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen. Bedömning/behandling vårdgivare. Information om medicinska förutsättningar för arbete

Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen. Bedömning/behandling vårdgivare. Information om medicinska förutsättningar för arbete Tidig samverkan i rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen Söker vård Triagering Bedömning/behandling vårdgivare Rehabplan Kontakt med arbetsgivaren/fk/ AF/socialtjänsten Rehabkoordinator/ rehabkoordinering

Läs mer

Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare

Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare Utbildning i Försäkringsmedicin ST-läkare Schema för dagen: Tid Program 08:30 Inledning 08:45 Regionens arbete med sjukskrivnings- och rehabprocessen 09:15 Fika 09:35 Försäkringsinformation och samverkan

Läs mer

Sjukskrivning och rehabilitering ur ett arbetsgivarperspektiv

Sjukskrivning och rehabilitering ur ett arbetsgivarperspektiv Sjukskrivning och rehabilitering ur ett arbetsgivarperspektiv 2019-05-15 En arbetsgivares perspektiv på uppdrag och ansvar avseende sjukskrivning och rehabilitering och hur vi utvecklar samverkan med vården

Läs mer

Jämställd hälsa Stress och rehab-koordinering ur ett jämställdhetsperspektiv

Jämställd hälsa Stress och rehab-koordinering ur ett jämställdhetsperspektiv Jämställd hälsa Stress och rehab-koordinering ur ett jämställdhetsperspektiv Ulrika Flädjemark Doktorand Malmö Universitet .. och hur har du tänkt lösa det med barnen nu när du har funderat på att komma

Läs mer

ST-läkare. Klinik. Handledare. Verksamhetschef. Studierektor UTBILDNINGSLOGG FÖR ST-LÄKARE I PSYKIATRI STUDIEORDNING SOSFS 2008:17 (M)

ST-läkare. Klinik. Handledare. Verksamhetschef. Studierektor UTBILDNINGSLOGG FÖR ST-LÄKARE I PSYKIATRI STUDIEORDNING SOSFS 2008:17 (M) 1 Psykiatri i Norr UTBILDNINGSLOGG FÖR ST-LÄKARE I PSYKIATRI STUDIEORDNING SOSFS 2008:17 (M) ST-läkare Klinik Handledare Verksamhetschef Studierektor Legitimationsdatum: 2 ALLMÄN INFORMATION Specialisttjänstgöring

Läs mer

Sjukskrivning och rehabilitering ur ett arbetsgivarperspektiv

Sjukskrivning och rehabilitering ur ett arbetsgivarperspektiv Sjukskrivning och rehabilitering ur ett arbetsgivarperspektiv En arbetsgivares perspektiv på uppdrag och ansvar avseende sjukskrivning och rehabilitering och hur vi utvecklar samverkan med vården Hanna

Läs mer

Individuell planering av tjänstgöring

Individuell planering av tjänstgöring Psykiatri Nordväst ST plan enligt ny målbeskrivning (gäller alla legitimerade efter 060630) Namn fyll i här Datum för läkarexamen fyll i här Datum för läkarleg: fyll i här Datum för beräknad specialistkompetens:

Läs mer

BESLUT. Datum Dnr Förändring av krisberedskaps- och säkerhetsråd samt krisberedskaps- och säkerhetsforum

BESLUT. Datum Dnr Förändring av krisberedskaps- och säkerhetsråd samt krisberedskaps- och säkerhetsforum Regiondirektören Jonas Rastad +46 44 309 39 25 +46 708 46 70 67 jonas.rastad@skane.se BESLUT Datum 2015-03-31 Dnr 1500098 1 (5) Förändring av krisberedskaps- och säkerhetsråd samt krisberedskaps- och säkerhetsforum

Läs mer

Information till alla medarbetare vid sjukskrivning och rehabilitering

Information till alla medarbetare vid sjukskrivning och rehabilitering Information till alla medarbetare vid sjukskrivning och rehabilitering JUNI 2018 Foto: Jonas Kullman Information till alla medarbetare vid sjukskrivning och rehabilitering Att du som medarbetare ibland

Läs mer

Anders Jakobsson, Socialstyrelsen Geriatriskt Forum 2013-09-13

Anders Jakobsson, Socialstyrelsen Geriatriskt Forum 2013-09-13 Utveckling av Webbutbildning för att stärka kompetensen hos AT-läkare om läkemedelsbehandling av äldre Anders Jakobsson, Socialstyrelsen Geriatriskt Forum 2013-09-13 Nationell Läkemedelsstrategi Rätt läkemedelsanvändning

Läs mer

Sjukskrivningsmiljarden 10 år. Anna Östbom, SKL Kristina Alexanderson, Karolinska Institutet

Sjukskrivningsmiljarden 10 år. Anna Östbom, SKL Kristina Alexanderson, Karolinska Institutet Sjukskrivningsmiljarden 10 år Anna Östbom, SKL Kristina Alexanderson, Karolinska Institutet Sjukskrivningsmiljarden En överenskommelse mellan SKL och Socialdepartementet Kvalitetssäkra sjukskrivningsprocessen

Läs mer

Försäkringskassans samordningsuppdrag Vad händer och hur vägen ut framåt?

Försäkringskassans samordningsuppdrag Vad händer och hur vägen ut framåt? Försäkringskassans samordningsuppdrag Vad händer och hur vägen ut framåt? Michael Boman Försäkringskassan Katarina Larborn Region Halland Bodil Mellblom Svenskt näringsliv l Hur ser Försäkringskassan på

Läs mer

Läkarens roll och ansvar i sjukvårdsorganisationen

Läkarens roll och ansvar i sjukvårdsorganisationen Läkarens roll och ansvar i sjukvårdsorganisationen Alla specialiteter SOSFS 2008:17 Ledarskapskompetens Kompetens inom medicinsk vetenskap och kvalitetsarbete Hälso- och sjukvårdens organisation, lagar

Läs mer

Rehabkoordinering. 2 december. Ann-Britt Ekvall Åsa Sturesson Johansson Region Skåne

Rehabkoordinering. 2 december. Ann-Britt Ekvall Åsa Sturesson Johansson Region Skåne Rehabkoordinering 2 december Ann-Britt Ekvall ann-britt.ekvall@skl.se Åsa Sturesson Johansson Region Skåne Asa.sturesson-johansson@skane.se 1 Bakgrund 2006 Sjukskrivningsmiljarden en överenskommelse mellan

Läs mer

Riktlinjer för. Klinikstudierektorer. vid Universitetssjukhuset i Örebro

Riktlinjer för. Klinikstudierektorer. vid Universitetssjukhuset i Örebro Riktlinjer för Klinikstudierektorer vid Universitetssjukhuset i Örebro Denna folder utgör ett utdrag ur sjukhusledningsbeslut 110309 Riktlinjer för klinikstudierektorer vid Universitetssjukhuset i Örebro

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin

Rehabiliteringsgarantin Rehabiliteringsgarantin Rehabiliteringsgarantin sätter fart på vården mot ont i ryggen och själen Rehabiliteringsgarantin ska ge snabbare och bättre hjälp till patienter med psykiska besvär eller långvarig

Läs mer

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring EXTERN KVLITETSGRNSKNING av specialiseringstjänstgöring Klinisk neurofysiologi Sahlgrenska universitetssjukhuset Klinik Klinisk neurofysiologi Specialitet 2018-11-27 Göteborg atum Ort Greta Gustafsson

Läs mer

Bakgrund och initiativ

Bakgrund och initiativ 1 Bakgrund och initiativ Bakgrunden till denna vägledning är ett upplevt och identifierat behov av ökad samverkan och erfarenhetsutbyte mellan företrädare för de försäkringsmedicinska avsnitten i aktuella

Läs mer

Med kunskap i centrum för god hälsa, vård och omsorg

Med kunskap i centrum för god hälsa, vård och omsorg Med kunskap i centrum för god hälsa, vård och omsorg Ragnhild Mogren 2014-12-11 Förslag till nya bestämmelser om läkarnas ST: Utredningen, regelverket, målbeskrivningarna Utredningen Våra direktiv Översyn

Läs mer

Plan 2 (av 4) Försäkringsmedicinsk kompetensutveckling 2014

Plan 2 (av 4) Försäkringsmedicinsk kompetensutveckling 2014 "Datum, klicka och skriv" Dnr "Skriv nr" 2014-11-28 2015-01-22 Plan 2 (av 4) Försäkringsmedicinsk kompetensutveckling 2014 av aktiviteter i tidigare handlingsplaner samt uppdatering enligt villkor för

Läs mer

Suntarbetslivs arbetsmiljöutbildning. Gemensam bas för chefer och skyddsombud

Suntarbetslivs arbetsmiljöutbildning. Gemensam bas för chefer och skyddsombud Suntarbetslivs arbetsmiljöutbildning Gemensam bas för chefer och skyddsombud Varsågod en kostnadsfri utbildning för bättre arbetsmiljö! Som delaktig i arbetsmiljöarbetet finns stora möjligheter att påverka

Läs mer

Färsäkringskassan. Överenskommelse avseende. Jsprocessen mellan Försäkringskassan och Örebro läns landsting för 2011.. CJREBRO LÄNS LANDSTING

Färsäkringskassan. Överenskommelse avseende. Jsprocessen mellan Försäkringskassan och Örebro läns landsting för 2011.. CJREBRO LÄNS LANDSTING CJREBRO LÄNS ~~ LANDSTING Färsäkringskassan Diarienummer 3604:012179-2011,'T- Överenskommelse avseende ~~~ ~"~~ ~ ~ ~n~ra1~ diam Handlingsplan och riktlinjer för samverkan i s'ukskrivnin J Jsprocessen

Läs mer

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Landstingets kansli 2010-01-11 Planeringsavdelningen Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Kvalitén inom hälso- och sjukvården ska systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras samt vara

Läs mer

Förenklad journaldokumentation i Region Skåne. Regiondirektören beslutar enligt bifogat underlag.

Förenklad journaldokumentation i Region Skåne. Regiondirektören beslutar enligt bifogat underlag. Regiondirektören Jonas Rastad +46 44 309 39 25 +46 708 46 70 67 jonas.rastad@skane.se BESLUT Datum 2014-10-30 Dnr 1400182 1 (6) Förenklad i Beslut: Regiondirektören beslutar enligt bifogat underlag. Sammanfattning:

Läs mer

Kommunens yta är km². Socialförvaltningens budget är på 932 mkr.

Kommunens yta är km². Socialförvaltningens budget är på 932 mkr. Falkenbergs kommun har strax över 44 000 invånare. Kommunens yta är 1 156 km². Arbetslösheten i kommunen ligger på 3-6 procent. Industrin i kommunen domineras av livsmedelstillverkning och verkstadsindustri.

Läs mer