Vad har vi lärt oss? Radioterapi kan orsaka SMN, kognitiva problem, tillväxtrubbningar. Gonadotoxiska cytostatika kan ersättas.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vad har vi lärt oss? Radioterapi kan orsaka SMN, kognitiva problem, tillväxtrubbningar. Gonadotoxiska cytostatika kan ersättas."

Transkript

1

2 Vad har vi lärt oss? Radioterapi kan orsaka SMN, kognitiva problem, tillväxtrubbningar. Gonadotoxiska cytostatika kan ersättas. Strukturerad uppföljning viktig för att tidigt påvisa behandlingsrelaterade biverkningar.

3 Vad vet vi inte idag? Vi skjuter mygg med kanon. Hur ser biverkningsspektrat ut efter de justeringar i behandling som gjorts? Skapar vi nya problem med nya behandlingsregimer?

4 SALUB Länsläkarutbildningen Strängnäs

5 Svenska Arbetsgruppen för Långtidsuppföljning efter Barncancer (SALUB) bildades våren 2001 vid möte i Lund på uppdrag av sektionen. En representant från varje centrum samt från arbetsgrupperna (SBLG, VSTB, VCTB och BMT-gruppen. Stanislaw Garwicz ordförande.

6 A. Att formulera ett policydokument där behovet av långtidsuppföljning motiveras och stadfästes.

7 Policydokument 2002 Tack vare modern, intensiv behandling botas i dag 3 av 4 barn och ungdomar med cancer. Andelen botade barn har ökat successivt under årens lopp och av denna anledning ökar också ständigt antalet unga vuxna, som haft cancer tidigare i sitt liv. År 1995 fanns i Sverige 1139 personer 25 till 35 år gamla, som överlevt sin cancer diagnosticerad före 18 års ålder under 60-, 70- och 80-talet. Detta innebar att 0,9 promille (eller 1 på 1100) av personer i den aktuella åldersgruppen var en före detta barncancerpatient. För år 2005 har vi beräknat att nästan 1800 personer i samma åldersgrupp kommer att vara före detta barncancerpatienter, som behandlats under 70-, 80- och 90-talet. Dessa personer kommer att utgöra nästan 1,5 promille (eller 1 på knappt 700) av personer i åldersgruppen 25 till 35 år. Bot från cancer har ofta sitt pris i form av oönskade effekter, som kan manifestera sig lång tid efter avslutad behandling. Man vet att mer än 2/3 av de personer som behandlats har någon typ av seneffekt och hos hälften av dessa är problemen betydande. Att åstadkomma bot från sjukdom och samtidigt minska graden av komplikationer är en av barnonkologins stora utmaningar i dag. Den botade patienten har att anpassa sig till eventuella somatiska, psykologiska eller psykosociala men och/eller sent uppträdande komplikationer till sjukdomen och dess behandling. Dessutom krävs en anpassning till att leva under hotet av känd eller okänd riskökning, t.ex. för att utveckla ytterligare cancersjukdom.

8 Policy forts Uppträdandet av seneffekter har, förutom för den enskilde, också sjukvårds-, utbildnings- och forskningsmässiga implikationer. Det finns i Sverige i dag ingen allmän rekommendation om långsiktig uppföljning av barncancerpatienter, vare sig inom barn- eller vuxensjukvården. I dag avslutar sjukvården kontakten med de flesta patienterna i princip när det inte finns någon större risk för återfall i cancersjukdomen. Det finns därför en risk att vissa komplikationer inte upptäcks i tid eller, när seneffekterna uppträder först i vuxen ålder, kopplas de inte till den i barndomen genomgångna sjukdomen och behandlingen. Dessutom får nya rön avseende risk för sent uppträdande komplikationer svårt att nå berörda individer. Preventiva åtgärder och hälsobefrämjande råd blir svåra att förmedla. En bibehållen kontakt med en sjukvård som känner till personens bakgrund underlättar möjligheterna till ett professionellt stöd vid anpassningsprocessen till komplikationer vars betydelse kanske inte står klar för individen förrän i vuxen ålder (t.ex. infertilitet). Ytterligare en aspekt är att det saknas en inbyggd mekanism för återföring av ny kunskap om patienten från vuxensjukvården till det barnonkologiska centrumet. Därav följer att erfarenheter ej tas till vara och att forskning och utveckling för att förhindra seneffekter försvåras. Avsaknaden av långtidsuppföljning är oacceptabel, både ur patientens perspektiv och ur barnonkologins synvinkel. Svenska Arbetsgruppen för Långtidsuppföljning efter Barncancer (SALUB) rekommenderar därför att:

9 Policy forts. Varje barnonkologisk arbetsgrupp, som utarbetar behandlingsprotokoll för en viss sjukdom, skall beakta risker för seneffekter och ansvara för att varje protokoll innehåller ett speciellt avsnitt med specifika rekommendationer beträffande långtidsuppföljning. Vid avslutad behandling eller senast vid uppnådd vuxen ålder skall patienten ha fått en sammanställning av alla relevanta uppgifter om sin sjukdom, behandling, konstaterade och förväntade seneffekter samt planerad uppföljning. Uppgifterna bör vara lätta att förstå och lämpa sig för presentation vid kontakter med sjukvården. Alla patienter, som inte längre behöver tumörkontroller, bör ges möjlighet till en långsiktig uppföljning. Särskild uppmärksamhet skall riktas på överföring av patienten från det barnonkologiska centrumet till en lämplig sjukvårdsinstans för uppföljning och på återföring av informationen om patienten till det barnonkologiska centrumet. Varje barnonkologiskt centrum bör i sin region etablera ett nätverk av specialister, som kan bistå i långtidsuppföljningen av botade barncancerpatienter. Det är önskvärt att identifierade biverkningar, seneffekter och möjliga sjukdoms- och behandlingsrelaterade problem registreras så att man fortlöpande kan identifiera omfattningen av kända seneffekter samt identifiera nya. Dessa uppgifter bör finnas tillgängliga för alla som arbetar med uppföljning av gamla och planering av nya behandlingsprotokoll.

10 A. Att formulera ett policydokument där behovet av långtidsuppföljning motiveras och stadfästes. B. Att utarbeta ett förslag till minimikrav för långtidsuppföljning och dess organisation.

11 Arbetet startades 2002, parallellt med utformande av behandlingssammanfattning. Minimirekommendationer. Organspecificerat, i samarbete med specialister. Unison layout. Första versionen färdig 2007 utlagd på sektionens/salub:s hemsida _SALUB2010v5%20.pdf

12 Arbetet startades 2002, parallellt med utformande av behandlingssammanfattning. Minimirekommendationer. Organspecificerat, i samarbete med specialister. Unison layout. Första versionen färdig Delvis reviderade april 08 och 10. Tillägg SMN och metabolt syndrom samt cytostatikaregister. Aktuell version

13 A. Att formulera ett policydokument där behovet av långtidsuppföljning motiveras och stadfästes. B. Att utarbeta ett förslag till minimikrav för långtidsuppföljning och dess organisation. C. Att vara kunskapsresurs och samarbetspartner för de andra arbetsgrupperna vid utarbetande av behandlings/sjukdoms- specifika uppföljningsprogram

14 Redan 2002 började planering för uppföljningsrekommendationer till olika behandlingsprotokoll. Avsikten var att de skulle korrelera till minimiuppföljningsrekommendationerna, d.v.s. organrelaterade. Arbetet har pågått i perioder men förslag har lämnats till de olika arbetsgrupperna och förslag finns på SALUB:s hemsida sedan 2009.

15 A. Att formulera ett policydokument där behovet av långtidsuppföljning motiveras och stadfästes. B. Att utarbeta ett förslag till minimikrav för långtidsuppföljning och dess organisation. C. Att vara kunskapsresurs och samarbetspartner för de andra grupperna vid utarbetande av behandlings/sjukdomsspecifika uppföljningsprogram D. Att initiera utvecklings/forskningsprojekt inom området och aktivt deltaga i deras genomförande. E. Att återföra resultat till barnonkologiska centra och till respektive arbetsgrupp i kvalitetshöjande syfte.

16 Dessa områden är mer långsiktiga, inga nationella projekt initierade men deltagande i nordiska.

17 Vad har hänt i övrigt? 2002 Vad finns internationellt? Träff med BCF:s ordförande IT-baserad behandlingssammanfattning som patient oxh extern vårdgivare når via dator. Behandlingssammanfattningsformulär utformas med pilotstart första halvåret Policydokumentet godkänns av sektionen och presenteras för BLF. NOPHO:s GA uppmanar till att återuppväcka nordiska late effect - gruppen.

18 2003 SALUB uppvaktas av BCF för hjälp med utformande av skrift om sena komplikationer. Barnradioterapigruppen får adjungerad representation i SALUB. Konsultsköterskorna träffar SALUB. Nordiska late effectgruppen träffas vid NOPHO-mötet i Umeå. Inga nationella grupper finns förutom SALUB.

19 2004 Stanislaw Garwicz avgår. Lars Hjorth och Mikael Behrendtz delar ordförandeposten. BCF bildar en intern grupp för sena komplikationer. En nationell studie om sena biverkningar efter behandling för Mb Hodgkin presenteras (sekundär bröst-,lung- och thyroideacancer samt hjärta/kärl) och får SALUB:s stöd. Nordiska late effect gruppen träffas i Odense, inga nationella grupper initierade.

20 2005 Gill Levitt, Great Ormond streets late effect mottagning inbjuds. Konklusion : : Definiera riskpatienter. : Säkra undersökningar, sensitivitet/ specificitet. : Cost/Benefit. : Särskilja forskning från uppföljning. : Förstå typen av skada ( När blir den kliniskt relevant? Finns effektiv behandling? Statisk eller progressiv? ) : Individualisera uppföljningen. : Guidelines finns, uppfinn inte hjulet på nytt. Diskussion med centrala registret om möjligheten till on line registrering. Möte med neuropsykologer Informationsskrifter till BCF arbetas fram.

21

22 2006 BRT presenterar projekt om prospektiv dokumentation av strålbehandlingskomplikationer på barn. Databasen i Stockholm. Hur skall vi kunna starta late effect-mottagningar nationellt. Uppvaktning hos BCF. NOPHO AML-low grade glioma studie. Enkätstudie i Norden. LH nationell koordinator. AML late effect studie. MJ nationell koordinator.

23 Föreläsare på Ågrenska 2007 Första ESLCCC-mötet i Lund. Föreläsning i Åbo på NOPHO:s barnonkologutbildning. Länsläkarutbildningen i Strängnäs. Symposium på Läkarstämman Från barn till vuxen, vad händer när cancern är botad? Önskemål om temanummer från Dagens Medicin

24 2008 Projekt > 18 år, patientgenomgång under 10-årsperiod. Förslag på late effect uppföljning till NOPHO ALL 2008 BRT får ordinarie medlem i SALUB. Registret får ordinarie medlem i SALUB.

25 Projekt > 18 år Journalgenomgång och sammanställning utifrån behandlingssammanfattningen på alla överlevare, behandlade mellan på respektive centrum. Skattning utifrån given behandling behov av uppföljning och av vem. Vårdnivå: Ingen, allmänläkare, subspecialist, flertal specialister (sjukhus) och sjukhus/institution. Vårdbehov: Inget, vart 5:e år, vart till vartannat år, tätare än årligen eller vårdberoende.

26 Projekt > 18 år Indelning: leukemi, CNS och solid. 85% CR1. medelålder vid uppföljning 27 år, vid diagnos 7½ år. Inget uppföljningsbehov: Leukemi och solida ca 40%. CNS cirka 20%. Vart 5:e år: Leukemi 35%, Solid 20-30%, CNS 10% Vart- Vartannat år: Leukemi 20%, solid 35%, CNS 50-60% Vårdberoende enstaka CNS. Flertal specialister fa CNS

27 Andra ESLCCC-mötet i Edinburgh Arbete med att dokumentera sena komplikationer on-line i en databas på barncancerforskningsenheten i Stockholm har pågått och framskridit tillsammans med representanter för Svenska Barncancerregistret i Stockholm. Dokumentet Uppföljning efter barncancer har under 2010 översatts till engelska och en planerad översyn av kapitlen påbörjats. Projektpengar från BCF har under 2010 använts av ordföranden för arbetstid i samband med en framgångsrik ansökan till EU:s Sjunde Ramprogram, HEALTH , Predicting long-term side effects to cancer therapy. Detta projekt, PanCareSurFup, startar den förste februari, 2011.

28 3:e ESLCCC-mötet i Amsterdam Historik 2011 Projekt efter 18 har sammanställts och kommer under 2012 att redovisas för BCF. Arbetet med att dokumentera sena komplikationer on-line i en databas på barncancerforskningsenheten i Stockholm har ytterligare framskridit tillsammans med representanter för Svenska Barncancerregistret i Stockholm. Förhoppningen är att systemet ska tas i drift under Cecilia Petersen har under året deltagit i olika möten och diskussioner som utmynnar i nordiska rekommendationer för fertilitetsbevarande åtgärder för både pojkar och flickor. Dokumentet Uppföljning efter barncancer har under 2011 genomgått en planerad översyn av flera av kapitlen. Den engelska översättningen är klar och dokumentet kommer att färdigställas under Det kommer därefter att ingå i underlaget för ett europeiskt samarbete att ta fram förslag till gemensamma riktlinjer för långtidsuppföljning efter barncancer.

29 2012 Arbetet med att dokumentera sena komplikationer on-line i en databas på barncancerforskningsenheten i Stockholm har slutförts tillsammans med representanter för Svenska Barncancerregistret i Stockholm. Systemet är nu i bruk sedan slutet av Lars Hjorth har, i egenskap av ordförande i PanCare, deltagit i olika möten runt om i Europa.

30 2013 Marianne Jarfelt efterträder Lars Hjorth som gruppens ordförande. Flera av SALUBs medlemmar har deltagit i att arbete inom Nationell vävnadsdokumentation, Sveriges Kommuner o Landsting, med att skriva rekommendationer för fertilitetsbevarande åtgärder i samband med cytotoxisk behandling hos unga. Dokumentet har varit ute på remiss och är nu i det närmaste färdigställt. Arbete fortsätter nu med att sammanställa utbildning för vårdpersonal samt broschyrer och en film för ungdomar. För att öka medvetenheten om komplikationer efter barncancerbehandling inom vuxenvården har ett arbete för att sprida uppföljningrekommendationerna påbörjats. Rekommendationerna finns nu länkade till den gemensamma hemsidan för Regionala Cancercentra (RCC): Behandlingsrekommendationer/ Flera av ledamöterna i SALUB är även processägare/ledare inom de regionala cancercentra. Ett av huvudmålen för oss där är att arbeta för att förbättra uppföljningen för unga vuxna efter barncancerbehandling. Under hösten har de av oss som är processägare/ledare den 15/10 haft möte med Gunilla Gunnarsson, cancersamordnare SKL. Vi påbörjar nu ett arbete där de nuvarande uppföljningsrekommendationerna uppdateras och skrivs om till ett nationellt vårdprogram för uppföljning efter barncancer.

31 4:e ESLCCC-mötet i Edinburgh Arbetet med att successivt förbättra SALUB-registret har fortsatt. Vid de fysiska SALUB-möten som ägt rum under året, har representant från Svenska Barncancerregistret deltagit. Extra möte har dessutom ägt rum i Stockholm med representanter från SALUB samt Skånes BORISS-register för att försöka införliva uppgifter från BORISS till SALUB-registret. I oktober hade 945 patienter registrerats i SALUB-registret. Flera av SALUBs medlemmar har deltagit i att arbete inom Nationell vävnadsdokumentation, Sveriges Kommuner o Landsting, med att skriva rekommendationer för fertilitetsbevarande åtgärder i samband med cytotoxisk behandling hos unga. Dokumentet är nu färdigställt, och kommer att publiceras i början av Dessutom har under året en film för pojkar producerats ( och en film för flickor är under produktion.

32 2014 (forts.) Flera av ledamöterna i SALUB är även processägare/ledare inom de Regionala cancercentra(rcc). Ett av huvudmålen för oss där är att arbeta för att förbättra uppföljningen för unga vuxna efter barncancerbehandling. Arbete pågår med uppdatering och komplettering av de nuvarande uppföljningsrekommendationerna till ett Nationellt vårdprogram för uppföljning efter barncancer. Detta arbete sker i regi av RCC i samverkan och SKL. Under året har två fysiska möten samt ett flertal telefonmöten anordnats i detta syfte. Marianne Jarfelt samt Lars Hjorth deltog vid European Cancer Rehabilitation & Survivorship Symposium 2014, ECRS i Köpenhamn i september. Lars Hjorth fortsätter sitt arbete inom PanCare

33 2015 Intensivt arbete för färdigställande av utkast till nationella vårdprogrammet, alla kapitel sammanställs och går ut på remiss. > 1100 patienter i SALUB-registret. Försök att överföra Lunds registerdata i BORISS till SALUB-databasen.

34 Andra guidelines COG: Skottland : UK : THERAPY BASED LONG TERM FOLLOW UP (2nd EDITION, APRIL 2005) Practice Statement UNITED KINGDOM CHILDREN S CANCER STUDY GROUP LATE EFFECTS GROUP

35 S L U T

kliniken i fokus Ny mottagning för sena Här får unga 62 onkologi i sverige nr 6 17

kliniken i fokus Ny mottagning för sena Här får unga 62 onkologi i sverige nr 6 17 kliniken i fokus Ny mottagning för sena Här får unga 62 onkologi i sverige nr 6 17 Det behövs mycket mer kunskap om seneffekter hos personer som överlevt barncancer. Och kunskapen behöver också spridas

Läs mer

VSTB, register, rapportering, resultat, epidemiologi

VSTB, register, rapportering, resultat, epidemiologi VSTB, register, rapportering, resultat, epidemiologi Solida tumörsjukdomar hos barn och ungdomar 15-17 april 2015 i Strängnäs Gustaf Ljungman, doc, öl, barnonkolog gustaf.ljungman@kbh.uu.se Organisation

Läs mer

Uppdaterad 2015-11-01. Litteraturlista RÄTT TILL STÖD I SKOLAN FÖR ELEVER MED CANCER

Uppdaterad 2015-11-01. Litteraturlista RÄTT TILL STÖD I SKOLAN FÖR ELEVER MED CANCER Uppdaterad 2015-11-01 Litteraturlista RÄTT TILL STÖD I SKOLAN FÖR ELEVER MED CANCER INNEHÅLL 3 4 4 5 6 6 8 Inledning Allmänt om barncancer Till personal Till elever Sena komplikationer Till personal Bra

Läs mer

Regelverk för diagnosgruppernas arbete med kvalitetsfrågor inom hematologi

Regelverk för diagnosgruppernas arbete med kvalitetsfrågor inom hematologi Regelverk för diagnosgruppernas arbete med kvalitetsfrågor inom hematologi Detta dokument är en reviderad version av det dokument med samma namn som antogs av årsmötet för Svensk Förening för Hematologi

Läs mer

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancersjukvården Versionshantering Datum 2016-04-26

Läs mer

Styrdokument. Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Version: 1.2

Styrdokument. Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Version: 1.2 Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården 2017-04-25 Version: 1.2 Versionshantering Datum Beskrivning av förändring 2015-02-03 Första version 2016-04-26

Läs mer

Uppföljningsmottagning för Unga Vuxna efter Barncancerbehandling

Uppföljningsmottagning för Unga Vuxna efter Barncancerbehandling Uppföljningsmottagning för Unga Vuxna efter Barncancerbehandling Chichi Malmström 171005 Fortbildningsdagar för Svensk Förening för hematologi, Västerås 2017 Procentuell fördelning av diagnoser vid barncancer

Läs mer

Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancersjukvården. Styrdokument. Nationellt kvalitetsregister för Analcancer

Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancersjukvården. Styrdokument. Nationellt kvalitetsregister för Analcancer Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancersjukvården Styrdokument Nationellt kvalitetsregister för Analcancer 2016-05-10 Innehållsförteckning Introduktion... 1 Bakgrund... 1 Syftet

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse ÅR:2018 Datum: 19-01-12 LSR:s organisationsnummer: 802002-0361 Sektion: Reuma Ev. eget sektionsorg.nr: Kontaktpersoner Namn E-post Ordförande: Linda Humlesjö linda.humlesjo@gmail.com

Läs mer

Bilaga 2 A Regional utvecklingsplan för cancervården i norra regionen UTVECKLINGSPLAN FÖR BARNONKOLOGI I NORRA REGIONEN

Bilaga 2 A Regional utvecklingsplan för cancervården i norra regionen UTVECKLINGSPLAN FÖR BARNONKOLOGI I NORRA REGIONEN UTVECKLINGSPLAN FÖR BARNONKOLOGI I NORRA REGIONEN 2016-2018 BAKGRUND Barncancer utgör mindre än 2 % av alla cancerfall och är en mycket heterogen grupp sjukdomar som i den internationella klassifikationen

Läs mer

ALICCS. PanCareSurFup

ALICCS. PanCareSurFup ALICCS och PanCareSurFup Två forskningsprojekt inom klinisk Barnonkologi. Syftande till bättre kunskap om orsaker till sena komplikationer Bägge projekten kräver tillgång till patientjournaler Framtagande

Läs mer

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancersjukvården Versionshantering Datum Beskrivning

Läs mer

Instruktion för Region Stockholms läkemedelskommitté

Instruktion för Region Stockholms läkemedelskommitté 1. Region Stockholms utgör regionens enligt lagen (1996:1157) om er. Region Stockholms utgör, tillsammans med Region Gotlands, Samverkansgrupp läkemedel och medicinteknik i sjukvårdsregion Stockholm-Gotlands

Läs mer

Susanne Lind. Palliativt Forskningscentrum Ersta Sköndal högskola och Ersta sjukhus. susanne.lind@esh.se

Susanne Lind. Palliativt Forskningscentrum Ersta Sköndal högskola och Ersta sjukhus. susanne.lind@esh.se Susanne Lind Palliativt Forskningscentrum Ersta Sköndal högskola och Ersta sjukhus susanne.lind@esh.se Vi bygger vidare på det som finns! Riktlinjer, guidelines, vårdplaner mm And THE TEXTBOOKS OF PALLIATIVE

Läs mer

Barncancer. Ett växande problem

Barncancer. Ett växande problem Barncancer Ett växande problem Barncancercentrum uppdrag Utredning Diagnos Behandling - av barn som drabbas av cancer och blodsjukdomar Barncancercentrum uppdrag Utredning Diagnos Behandling - av barn

Läs mer

Policydokument. Nationellt kvalitetsregister för Esofagusoch Ventrikelcancer (NREV) 2015-02-03

Policydokument. Nationellt kvalitetsregister för Esofagusoch Ventrikelcancer (NREV) 2015-02-03 Policydokument Nationellt kvalitetsregister för Esofagusoch Ventrikelcancer (NREV) 2015-02-03 Nationellt Kvalitetsregister för Esofagus- och Ventrikelcancer (NREV) Inledning Svensk förening för övre abdominell

Läs mer

Anslagsnummer: KF Projekttitel: Benskörhet hos barn med cancer. Anslagsansvarig: Eva Horemuzova

Anslagsnummer: KF Projekttitel: Benskörhet hos barn med cancer. Anslagsansvarig: Eva Horemuzova KF2015-0004 Benskörhet hos barn med cancer Eva Horemuzova Karolinska Universitetssjukhuset 354000 kr 1 år Medicin Arja Harila-Saari, Outimaija Mäkitie, Mikael Sundin NC2010-0012 Kan fysisk aktivitet lindra

Läs mer

Nationellt kliniskt kunskapsstöd

Nationellt kliniskt kunskapsstöd Nationellt kliniskt kunskapsstöd Flera år tillbaka inom Landstinget Sörmland har behovet av Sörmland Fakta aktualiserats av främst primärvårdens läkargrupp Beredning har skett genom : PrimUS (Primärvårdens

Läs mer

Handlingsplan för region Hallands införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2015

Handlingsplan för region Hallands införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2015 1(8) Datum Diarienummer 2015-03-12 RS150023 Regionalt cancercentrum Syd Regionalt cancercentrum Väst Handlingsplan för region Hallands införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2015 Bakgrund

Läs mer

Kontaktsjuksköterska i cancersjukvården

Kontaktsjuksköterska i cancersjukvården ETT UTVECKLINGSARBETE INOM ÄNNU BÄTTRE CANCERVÅRD Kontaktsjuksköterska i cancersjukvården DELRAPPORT 2011 1 Sammanfattning Insatser för fler kontaktsjuksköterskor eller motsvarande inom cancervården är

Läs mer

RCC samverkansmöte 21 april 2016 Videomöte RCC Stockholm Gotland

RCC samverkansmöte 21 april 2016 Videomöte RCC Stockholm Gotland RCC samverkansmöte 21 april 2016 Videomöte RCC Stockholm Gotland Närvarande: Nils Conradi, Maria Rejmyr Davis, Lars Holmberg, Beatrice Melin, Mona Ridderheim, Srinivas Uppugunduri, Gunilla Gunnarsson (ordförande),

Läs mer

Nationellt vårdprogram för palliativ vård i livets slutskede Helena Adlitzer Utbildning

Nationellt vårdprogram för palliativ vård i livets slutskede Helena Adlitzer Utbildning Nationellt vårdprogram för palliativ vård i livets slutskede 2017-03-29 Helena Adlitzer Utbildning 1. Information om grunden för VP 2. Revideringen 3. Arbetsprocessen 4. Innehållet 5. Axplock ur VP ---------------------------------------------------

Läs mer

Barncanceröverlevarna

Barncanceröverlevarna Barncanceröverlevarna Det nationella vårdprogrammet för långtidsuppföljning efter barncancer är det första i sitt slag i Sverige. 34 onkologi i sverige nr 5 16 en ny grupp i vården nytt vårdprogram sätter

Läs mer

VO Smärtrehabilitering

VO Smärtrehabilitering VO Smärtrehabilitering Sektion för specialiserad smärtrehabilitering Organisation 1993-2013 Rehabcentrum Lund- Orup senare Rehabiliteringsmedicinska kliniken (division 3) Sektionen för högspecialiserad

Läs mer

NYHETSBREV NR 2 MAJ 2009

NYHETSBREV NR 2 MAJ 2009 NYHETSBREV NR 2 MAJ 2009 Riks-Strokes 1-årsuppföljning Som vi meddelade i förra nyhetsbrevet gör vi nu sedan årsskiftet 1- årsuppföljningar av samtliga överlevande patienter. Avsikten är att belysa vårdkvaliteten

Läs mer

MALL FÖR FRAMTAGANDE AV HANDLINGSPLAN

MALL FÖR FRAMTAGANDE AV HANDLINGSPLAN MALL FÖR FRAMTAGANDE AV HANDLINGSPLAN för arbetet med standardiserade vårdförlopp enligt överenskommelsen mellan regeringen och SKL om kortare väntetider i cancervården 2016 Handlingsplanerna ska vara

Läs mer

Nationellt kunskapsstöd för palliativ vård i livets slutskede Vägledning, rekommendationer och indikatorer Stöd för ledning och styrning

Nationellt kunskapsstöd för palliativ vård i livets slutskede Vägledning, rekommendationer och indikatorer Stöd för ledning och styrning Nationellt kunskapsstöd för palliativ vård i livets slutskede Vägledning, rekommendationer och indikatorer Stöd för ledning och styrning Socialstyrelsens bedömningar och centrala rekommendationer 2011

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

för BMA Överläkare, hematologi,

för BMA Överläkare, hematologi, ALL hos vuxna för BMA Hege Garelius Överläkare, hematologi, Sahlgrenska universitetssjukhuset it t t Incidens 0,5 per 100 000 och år Medianålder 50-55 år Överlevnad vuxen ALL 1997-2001 Årtal/åldersgrupp

Läs mer

Åstorps kommun. Granskning av samverkan kring palliativ vård/vård i livets slutskede. Revisionsrapport 2010:8

Åstorps kommun. Granskning av samverkan kring palliativ vård/vård i livets slutskede. Revisionsrapport 2010:8 Granskning av samverkan kring palliativ vård/vård i livets KPMG AB 2011-03-03 Antal sidor: 9 Antal bilagor:1 Innehåll 1. Inledning 1 1.1 Bakgrund 1 1.2 Syfte 1 1.3 Genomförande och metod 1 1.4 Bemanning

Läs mer

Rehabilitering vid cancersjukdom. Maria Hellbom Leg psykolog, fil dr www.spiggbloggen.com

Rehabilitering vid cancersjukdom. Maria Hellbom Leg psykolog, fil dr www.spiggbloggen.com Rehabilitering vid cancersjukdom Maria Hellbom Leg psykolog, fil dr www.spiggbloggen.com Fler lever längre med cancer En av tre svenskar får cancer under sin livstid Snart varannan 2030-situationen Sex

Läs mer

RCC 19 2013, 10-16 SKL

RCC 19 2013, 10-16 SKL RCC samverkansmöte 19 september 2013, kl. 10-16 SKL Närvarande: Beatrice Melin, Hans Starkhammar, Lars Holmberg, Nicole Silverstolpe, Nils Conradi, Roger Henriksson, Stefan Rydén, Jack Lysholm (per telefon,

Läs mer

Gonadfunktion och fertilitet efter barncancerbehandling. Marianne Jarfelt 151112

Gonadfunktion och fertilitet efter barncancerbehandling. Marianne Jarfelt 151112 Gonadfunktion och fertilitet efter barncancerbehandling Marianne Jarfelt 151112 90% av alla vuxna kan få barn 70% av barncancerpatienter har normal förmåga att få barn Normal pubertet hos pojkar Definition

Läs mer

Uppföljning av Kunskapscentrum. Smärta

Uppföljning av Kunskapscentrum. Smärta Uppföljning av Kunskapscentrum Smärta 2018 Beskrivning av verksamheten Kompetenscentrum Smärta har utmynnat ur beslut från Sjukvårdsnämnden (2009-01-26), Socialstyrelsen (juni 2007) samt en utredning Uppdrag

Läs mer

Introduktion TILL NATIONELL VÅRDPLAN FÖR PALLIATIV VÅRD-NVP

Introduktion TILL NATIONELL VÅRDPLAN FÖR PALLIATIV VÅRD-NVP Introduktion TILL NATIONELL VÅRDPLAN FÖR PALLIATIV VÅRD-NVP Inledning Nationell Vårdplan för Palliativ Vård, NVP, är ett personcentrerat stöd för att identifiera, bedöma och åtgärda en enskild patients

Läs mer

RMR Vuxna med funktionsnedsättningar 2014-10-07

RMR Vuxna med funktionsnedsättningar 2014-10-07 RMR Vuxna med funktionsnedsättningar 2014-10-07 Bakgrund Vuxna med funktionsnedsättningar behöver ofta olika vårdinsatser från olika vårdgivare och vårdnivåer. Det finns oklarheter om ansvarsfördelning

Läs mer

Nationella vårdprogram, screeningkallelser och nätverksbildning

Nationella vårdprogram, screeningkallelser och nätverksbildning INSATSER INOM CANCERSTRATEGIN 2014 Nationella vårdprogram, screeningkallelser och nätverksbildning UTVECKLINGSINSATSER FÖR EN STÄRKT CANCERVÅRD Regeringens diarienummer S2013/6061/FS och S2014/4439/FS

Läs mer

NÄR VET VI MER OM KVINNOR MED SPRIDD BRÖSTCANCER?

NÄR VET VI MER OM KVINNOR MED SPRIDD BRÖSTCANCER? NÄR VET VI MER OM KVINNOR MED SPRIDD BRÖSTCANCER? Seminarium i Almedalen 4 juli 2016 Arrangörer: Roche, Bröstcancerföreningarnas Riksförbund (BRO) och Dagens Medicin Agenda SE/PERJ/0816/0002 Ett register

Läs mer

Protokoll för styrelsemöte , Svensk Förening för Hematologi (telefon)

Protokoll för styrelsemöte , Svensk Förening för Hematologi (telefon) Protokoll för styrelsemöte 2013-10-04, Svensk Förening för Hematologi (telefon) Närvarande: Jan Samuelsson (ordf), Maria Liljeholm (sekr), Catharina Lewerin (sekr elect), Per Axelsson (avgående skattmästare),

Läs mer

Multidiciplinära konferenser MDK Mirjam Våtz Utvecklingskraft cancer

Multidiciplinära konferenser MDK Mirjam Våtz Utvecklingskraft cancer Multidiciplinära konferenser MDK 2018-05-18 Mirjam Våtz Utvecklingskraft cancer Processarbete MDK RCC sydöst Sjukvårdsregionala riktlinjer Multidisciplinär arbetsgrupp med representanter från alla tre

Läs mer

KALLELSE TILL MÖTE FÖR Patient- och närståenderådet RCC Norr. Plats: Videomöte, Nus konferensrummet RCC Norr (målpunkt G 2 tr).

KALLELSE TILL MÖTE FÖR Patient- och närståenderådet RCC Norr. Plats: Videomöte, Nus konferensrummet RCC Norr (målpunkt G 2 tr). 1 (3) KALLELSE TILL MÖTE FÖR Patient- och närståenderådet RCC Norr När: Måndag den 5 februari 2018 Kl:16.00-19.00 (fika serveras under mötet) Plats: Videomöte, Nus konferensrummet RCC Norr (målpunkt G

Läs mer

Min vårdplan introduktion och manual

Min vårdplan introduktion och manual Min vårdplan introduktion och manual Nationella cancerstrategin lyfter i många stycken fram sådant som stärker patientens ställning. Ett kriterium för en god cancervård är att varje cancerpatient får en

Läs mer

Svenska Barnreumaregistret

Svenska Barnreumaregistret Svenska Barnreumaregistret Verksamhetsberättelse 2011 Bo Magnusson Registerhållare 1 Innehåll 1) Inledning 2) Årsberättelse 3) Samarbete 4) Ekonomi 5) Bokslut 2 1.Inledning Svenska barnreumaregistret började

Läs mer

- Nationellt Kvalitetsregister för Esofagus- och Ventrikelcancer

- Nationellt Kvalitetsregister för Esofagus- och Ventrikelcancer Policydokument - Nationellt Kvalitetsregister för Esofagus- och Ventrikelcancer Inledning SFÖAK har beslutat om att förstärka kvalitetsarbetet kring olika kirurgiska verksamhetsområden genom nationella

Läs mer

65% AV DEM SOM FÅR CANCER LEVER OM 10 ÅR HUR HJÄLPER VI PATIENTER MED KRONISK CANCER?

65% AV DEM SOM FÅR CANCER LEVER OM 10 ÅR HUR HJÄLPER VI PATIENTER MED KRONISK CANCER? 65% AV DEM SOM FÅR CANCER LEVER OM 10 ÅR HUR HJÄLPER VI PATIENTER MED KRONISK CANCER? CANCER HAR BLIVIT EN KRONISK SJUKDOM Politikerveckan i Almedalen är en viktig del av Nätverket mot cancers arbete för

Läs mer

Akut lymfatisk leukemi hos barn Thomas Wiebe. Skånes universitetssjukhus, Lund

Akut lymfatisk leukemi hos barn Thomas Wiebe. Skånes universitetssjukhus, Lund Akut lymfatisk leukemi hos barn Thomas Wiebe Barnonkologen Skånes universitetssjukhus, Lund Distribution by type of cancer in children under 15 years Akut lymfatisk leukemi hos barn 1 Den vanligaste formen

Läs mer

Nutrition i palliativ vårdv. Ylva Orrevall, leg dietist, med dr Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholm

Nutrition i palliativ vårdv. Ylva Orrevall, leg dietist, med dr Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholm Nutrition i palliativ vårdv Ylva Orrevall, leg dietist, med dr Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholm Bakgrund Flertal studier visar att viktnedgång och undernäring i samband

Läs mer

Uppföljning av utvecklingsuppdrag

Uppföljning av utvecklingsuppdrag MALL FÖR UPPFÖLJNING 2015-05-19 Vårt dnr: 1 (6) Kansliet för Uppföljning av utvecklingsuppdrag 1. Projektnamn Studie av patientrapporterade data kring uppföljningsbesök efter stroke mot vårdproduktionsuppgifter.

Läs mer

Handlingsplan för ett införande av standardiserat vårdförlopp i cancervården 2015

Handlingsplan för ett införande av standardiserat vårdförlopp i cancervården 2015 Handlingsplan för ett införande av standardiserat vårdförlopp i cancervården 2015 Bilaga till beslutsunderlag för Region Jönköpings län att införa standardiserat vårdförlopp i cancervården enligt överenskommelse

Läs mer

Nationella kvalitetsregister. CPUP MMCUP (HabQ)

Nationella kvalitetsregister. CPUP MMCUP (HabQ) Nationella kvalitetsregister CPUP MMCUP (HabQ) CPUP Startade som ett kliniskt uppföljningsprogram i Skåne Blekinge Halland för drygt 20 år sedan. Primär målsättning: Minska antalet höftledsluxationer hos

Läs mer

Säkerhetskommunikation och transparens

Säkerhetskommunikation och transparens Säkerhetskommunikation och transparens Farmakovigilansdagarna 2012 Jane Ahlqvist Rastad 1 Dagens presentation Webbportaler hur långt har vi kommit? European web portal Medlemsländernas web portaler "EU

Läs mer

Satsning på cancervården

Satsning på cancervården Satsning på cancervården Regeringen satsar 500 miljoner kr per år under perioden 2015 2018 för att Förkorta väntetiderna Minska de regionala skillnaderna Skapa en mer jämlik vård med ökad kvalitet och

Läs mer

Cancer Vårdkontakter i ett producentperspektiv Kolorektalcancer Lungcancer Bröstcancer Cancer i kvinnliga könsorgan Prostatacancer Urinblåsecancer

Cancer Vårdkontakter i ett producentperspektiv Kolorektalcancer Lungcancer Bröstcancer Cancer i kvinnliga könsorgan Prostatacancer Urinblåsecancer Cancer Vårdkontakter i ett producentperspektiv Kolorektalcancer Lungcancer Bröstcancer Cancer i kvinnliga könsorgan Prostatacancer Urinblåsecancer Thor Lithman Dennis Noreen Håkan Olsson Henrik Weibull

Läs mer

STHFs styrelseprotokoll nr 1 2014

STHFs styrelseprotokoll nr 1 2014 STHFs styrelseprotokoll nr 1 2014 Plats: SRATs kansli Datum: 15-16 januari 2014 Närvarande: Yvonne Nyblom ordförande Ingela Jägestrand vice ordförande Mari Carlsson ledamot Anna Magnusson ledamot Lillemor

Läs mer

Policy för styrdokument

Policy för styrdokument 1. Formalia 1.1. Sammanfattning Denna policy beskriver hur styrdokument på Teknologkåren fungerar samt innehåller en förteckning av dessa. Policyn innehåller även hur styrdokumenten ska vara utformade.

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende. Slutlig version publicerad 21 april 2015

Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende. Slutlig version publicerad 21 april 2015 Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende Slutlig version publicerad 21 april 2015 Vad är nationella riktlinjer? Stöd vid fördelning av resurser Underlag för beslut om organisation

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Alla tjänar på ett starkt team Tillsammas för en bättre

Läs mer

Starkt nordiskt samarbete driver

Starkt nordiskt samarbete driver Eva Tiensuu Janson tillsammans med Ulrich Knigge (t v), vice ordförande i det nordiska nätverket Nordic Neuroendocrine Tumor Group, NNTG, och Halfdan Sorbye som är vetenskaplig sekreterare och drivande

Läs mer

Satsa på Dig själv Satsa på Tidig Upptäckt.

Satsa på Dig själv Satsa på Tidig Upptäckt. Satsa på Dig själv Satsa på Tidig Upptäckt. Bra att veta inför presentationen Pro Vitae är en patientförening. Vi är inga läkare. Vi talar utifrån egna vunna erfarenheter. Vi diskuterar inga enskilda diagnoser.

Läs mer

Svenska erfarenheter av fertilitetsbevarande åtgärder samt indikationer

Svenska erfarenheter av fertilitetsbevarande åtgärder samt indikationer Svenska erfarenheter av fertilitetsbevarande åtgärder samt indikationer Kenny A. Rodriguez-Wallberg MD, PhD Docent, Överläkare Reproduktionsmedicin Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholm SFOG Fertilitetsbevarande

Läs mer

MANUAL FÖR NATIONELLT KVALITETSREGISTER BRÖSTCANCER ADJUVANT BEHANDLING

MANUAL FÖR NATIONELLT KVALITETSREGISTER BRÖSTCANCER ADJUVANT BEHANDLING MANUAL FÖR NATIONELLT KVALITETSREGISTER BRÖSTCANCER ADJUVANT BEHANDLING Senaste uppdatering 2015-06-01 (Skapad den 2007-11-28) Ansvarigt Regionalt Cancercentrum REGISTERVERSIONER Omfattar registerversion/-er

Läs mer

BRO granskar bröstcancervården

BRO granskar bröstcancervården BRO granskar bröstcancervården Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation BRO BRO: Synovate: Ingrid Kössler David Ahlin, Marika Lindgren Åsbrink Datum: 2007-10-19 Information om undersökningen Synovate

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Johan Cosmo Regional samordnare av cancersjukvård 044/3091812 Johan.cosmo@skane.se Datum 180413 Version 4 1 (5) Frågor och svar om Kortare väntetider

Läs mer

Uppföljning efter ovarialcancer vilken evidens finns? Dags att ändra kurs mot mer individualiserad uppföljning? SFOG, Stockholm 2017

Uppföljning efter ovarialcancer vilken evidens finns? Dags att ändra kurs mot mer individualiserad uppföljning? SFOG, Stockholm 2017 Uppföljning efter ovarialcancer vilken evidens finns? Dags att ändra kurs mot mer individualiserad uppföljning? SFOG, Stockholm 2017 Angelique Flöter Rådestad Docent, Lektor, KBH, KI Överläkare gynekologisk

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Johan Cosmo Regional samordnare av cancersjukvård 044/3091812 Johan.cosmo@skane.se Datum 160129 Version 2 1 (5) Frågor och svar om Kortare väntetider

Läs mer

Arbetsmaterial 2014-06-13. Socialdepartementet. PM Bakgrund om regeringens satsning: Kortare väntetider i cancervården. Bakgrund

Arbetsmaterial 2014-06-13. Socialdepartementet. PM Bakgrund om regeringens satsning: Kortare väntetider i cancervården. Bakgrund Arbetsmaterial 2014-06-13 Socialdepartementet PM Bakgrund om regeringens satsning: Kortare väntetider i cancervården Bakgrund Cirka 60 000 cancerfall rapporteras årligen till Cancerregistret. Könsfördelningen

Läs mer

Rekommendation om nationell finansiering av Tobiasregistret

Rekommendation om nationell finansiering av Tobiasregistret MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 11/2018 Vårt ärendenr: 18/00003 2018-09-13 Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Rekommendation om nationell finansiering av Tobiasregistret Ärendenr: Sjukvårdsdelegationens

Läs mer

Nationellt kliniskt kunskapsstöd

Nationellt kliniskt kunskapsstöd Kompetenscentrum för primärvård i Skåne Allmänläkarkonsult Skåne Nationellt kliniskt kunskapsstöd Ämnesgrupp Ögon i arbete reflektioner kring en påbörjad process Anders Lundqvist Specialist i allmänmedicin

Läs mer

Svenska Barncancerregistret, NKR14-184

Svenska Barncancerregistret, NKR14-184 Svenska Barncancerregistret, NKR14-184 Svenska Barncancerregistret Sammanfattning Beskriv kortfattat punkterna nedan Förklaringarna till rubrikerna återfinns under respektive huvudrubrik senare i ansökan.

Läs mer

Värdelyftet Framtidens primärvård

Värdelyftet Framtidens primärvård Värdelyftet Framtidens primärvård Eva Pilsäter Faxner Samordnande chef primärvård Strukturerad vårddokumentation checklistor för evidens och vårdprogram dela information patienten verksamhetsutveckling

Läs mer

Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet SSIH

Riktlinjer för specialiserad sjukvård i hemmet SSIH 1(9) Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Riktlinjer för specialiserad 1.0 Riktlinjer sjukvård i hemmet, SSIH Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. Hälso- och sjukvård Utfärdande enhet: Målgrupp:

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende vad är nytt?

Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende vad är nytt? Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende vad är nytt? Charlotta Rehnman Wigstad, samordnare ANDTS (alkohol, narkotika, dopning, tobak, spel) charlotta.rehnman-wigstad@socialstyrelsen.se

Läs mer

SOMATISK OHÄLSA HOS PSYKISKT LÅNGTIDSSJUKA. Hur arbetar vi i VGR för en mer jämlik vård?

SOMATISK OHÄLSA HOS PSYKISKT LÅNGTIDSSJUKA. Hur arbetar vi i VGR för en mer jämlik vård? SOMATISK OHÄLSA HOS PSYKISKT LÅNGTIDSSJUKA Hur arbetar vi i VGR för en mer jämlik vård? Patienter med psykisk sjukdom har sämre prognos vid metabola syndrom och cancer. Socialstyrelsen visade i en rad

Läs mer

Forskningen måste inriktas på individanpassad medicin

Forskningen måste inriktas på individanpassad medicin En utskrift från Dagens Nyheter, 2016 03 24 21:32 Artikelns ursprungsadress: http://www.dn.se/debatt/forskningen maste inriktas pa individanpassad medicin/ DN Debatt Forskningen måste inriktas på individanpassad

Läs mer

Motion: Inför telemedicinsk teknik för snabb och säker upptäckt av cancer Handlingar i ärendet:

Motion: Inför telemedicinsk teknik för snabb och säker upptäckt av cancer Handlingar i ärendet: Motion: Inför telemedicinsk teknik för snabb och säker upptäckt av cancer Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Yttrande från Hälso- och sjukvårdsutskottet Värnamo

Läs mer

SWOT-material från grupparbeten under Psykosomatikkongressen i Borgholm 1-2 september 2008-09-26. Svensk Förening för Psykosomatisk Medicin

SWOT-material från grupparbeten under Psykosomatikkongressen i Borgholm 1-2 september 2008-09-26. Svensk Förening för Psykosomatisk Medicin SWOT-material från grupparbeten under Psykosomatikkongressen i Borgholm 1-2 september 2008-09-26 Svensk Förening för Psykosomatisk Medicin GRUPP 10 INTEGRERA PSYKOSOMATIK I FOLKHÄLSOARBETET - pressrelease

Läs mer

Är tiden mogen för allmän screening för prostatacancer?

Är tiden mogen för allmän screening för prostatacancer? 1 Är tiden mogen för allmän screening för prostatacancer? På vårt kvartalsmöte strax före sommaren hade vi besök av professor Jonas Hugosson som föreläsare. Jonas Hugosson är urolog vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Läs mer

Rekommendationer rörande nationell och regional nivåstrukturering för sex åtgärder inom cancerområdet

Rekommendationer rörande nationell och regional nivåstrukturering för sex åtgärder inom cancerområdet Stockholms läns landsting 1 (3) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-05-11 LS 2016-0272 Landstingsstyrelsen Rekommendationer rörande nationell och regional nivåstrukturering för sex åtgärder inom cancerområdet

Läs mer

Nationella utvecklingsinsatser inom primärvården - en översikt med kommentarer från Sir John Oldham

Nationella utvecklingsinsatser inom primärvården - en översikt med kommentarer från Sir John Oldham Nationella utvecklingsinsatser inom primärvården - en översikt med kommentarer från Sir John Oldham Bodil Klintberg, samordnare för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård och insatserna inom ramen för strategin

Läs mer

barncancerrapporten om barncancerfondens satsningar på forskning

barncancerrapporten om barncancerfondens satsningar på forskning BarncancerRAPPORTEN 2013 Den här rapporten lyfter fram delar av den forskning som Barncancerfonden stöttar. Fokus i årets rapport är leukemi. Det är den vanligaste cancerdiagnosen för barn och ungdomar

Läs mer

Protokoll från SKYREVs informationskommitté

Protokoll från SKYREVs informationskommitté Protokoll från SKYREVs informationskommitté Plats: Stockholms läns landstings revisionskontor, Eastmangatan 1, Stockholm. Tid: 2005-12-01 kl. 10.00 14.30 Deltagare:, ordförande,, -Johan Olsson, och. 50.

Läs mer

runt cancerpatienten Stöd för dig i teamet Hör av dig till oss! och cancerrehabilitering. aktiva överlämningar, Min vårdplan

runt cancerpatienten Stöd för dig i teamet Hör av dig till oss! och cancerrehabilitering. aktiva överlämningar, Min vårdplan Hör av dig till oss Saknade du något i materialet? Vill du veta mer om de områden som ingår, eller få tips på hur man kan arbeta med frågorna i din verksamhet? Kontakta oss gärna Stöd för dig i teamet

Läs mer

Uppföljning av utvecklingsuppdrag. Riksstroke -TIA. Fredrik Buchwald 1. Projektnamn Validering av TIA i RIKSSTROKE (D4)

Uppföljning av utvecklingsuppdrag. Riksstroke -TIA. Fredrik Buchwald 1. Projektnamn Validering av TIA i RIKSSTROKE (D4) MALL FÖR UPPFÖLJNING 2015-01-07 Vårt dnr: 1 (5) Kansliet för Uppföljning av utvecklingsuppdrag 1. Projektnamn Validering av TIA i RIKSSTROKE (D4) 2. Registernamn Riksstroke -TIA 3. Projektledare/projektansvarig

Läs mer

Den nationella cancerstrategin

Den nationella cancerstrategin 10.00 Välkommen! Gunilla Gunnarsson, cancersamordnare SKL 10.10 Statens syn på Kortare väntetider i cancervården och primärvårdens roll Sara S Johansson, projektledare Socialdepartementet 10.25 Överenskommelsen

Läs mer

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering.

Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten. Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Stöd för dig i teamet runt cancerpatienten Om kontaktsjuksköterskan i cancervården, aktiva överlämningar, Min vårdplan och cancerrehabilitering. Tillsammans för en bättre cancervård Regionala cancercentrum

Läs mer

Hälsoinriktad hälso- och sjukvård

Hälsoinriktad hälso- och sjukvård Hälsoinriktad hälso- och sjukvård Maria Bjerstam Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning 6205 5 1 Hälsans bestämningsfaktorer 2 Implementering The story Någon får en idé om en ny metod

Läs mer

Regional koordinator för bäckencancerrehabilitering

Regional koordinator för bäckencancerrehabilitering Regional koordinator för bäckencancerrehabilitering Eva Mossberg, Barnmorska, sexolog Else-Marie Rasmusson, onkologisjuksköterska, sexolog 2017-12-04 Bäckencancerrehabilitering - för vem? Mer än 2000 patienter

Läs mer

KAAK. KAAK uppdrag. Nätverksträff Allergi Astma KOL, april 2017 Föreläsare Birgitta Jagorstrand, KAAK. Nätverksträff Allergi Astma KOL 1

KAAK. KAAK uppdrag. Nätverksträff Allergi Astma KOL, april 2017 Föreläsare Birgitta Jagorstrand, KAAK. Nätverksträff Allergi Astma KOL 1 KAAK KUNSKAPSCENTRUM FÖR ALLERGI, ASTMA OCH KOL KAAK uppdrag Riktlinjer för AIT (Allergenspecifik immunterapi) Riktlinjer för allergidiagnostik E hälsoprojekt/kol Uppdragsutbildning 7,5 hp för sjuksköterskor

Läs mer

Nationellt kliniskt kunskapsstöd. Therese Eklöv September 2016

Nationellt kliniskt kunskapsstöd. Therese Eklöv September 2016 Nationellt kliniskt kunskapsstöd Therese Eklöv September 2016 Kunskapsstöd i primärvård Kartläggning 2014 i syfte att inventera behov för en mer evidensbaserad primärvård. Hur går det för patienten med

Läs mer

Rehabilitering för personer med hjärntumör

Rehabilitering för personer med hjärntumör Rehabilitering för personer med hjärntumör Ingrid Gunnarsson, kurator Katarina Starfelt, legitimerad arbetsterapeut Neurologiska kliniken Skånes universitetssjukhus Lund Vad är rehabilitering? Cancerrehabilitering

Läs mer

Nationell terminologi- och klassifikationsresurs

Nationell terminologi- och klassifikationsresurs Nationell terminologi- och klassifikationsresurs med SNOMED CT Kristina Bränd Persson enhetschef Enheten för klassifikationer och terminologi (EKT) 2007-05-10 NTKR 1 Nationell terminologi- och klassifikationsresurs

Läs mer

Minnesanteckningar från patientrådets möte 130507

Minnesanteckningar från patientrådets möte 130507 Minnesanteckningar från patientrådets möte 130507 Närvarande Anna-Lena Sunesson Birgitta Larsen Christer Aronsson Ewa Jonsson Helena Bucht (via video) Katja Vuollet Carlsson Malin Andersson Margareta Sundsten

Läs mer

Styrdokument Riktlinjer för arbetet med att ta fram nationella vårdprogram inom cancersjukvården

Styrdokument Riktlinjer för arbetet med att ta fram nationella vårdprogram inom cancersjukvården Styrdokument Riktlinjer för arbetet med att ta fram nationella vårdprogram inom cancersjukvården JUNI 2015 Versionshantering Datum Beskrivning av förändring 2011-12-07 Styrdokumentet fastslaget av Regionala

Läs mer

AGENDA. Non communicable disease - NCD. Sjuklighet och dödsorsaker i Europa 2015-11-03

AGENDA. Non communicable disease - NCD. Sjuklighet och dödsorsaker i Europa 2015-11-03 AGENDA HUR VILL DIETISTER ARBETA MED PREVENTION OCH BEHANDLING AV KRONISKA SJUKDOMAR? Matens betydelse för kroniska sjukdomar Nationell strategi för Kroniska sjukdomar och arbetet med sjukdomsförebyggande

Läs mer

Norrlands Universitetssjukhus

Norrlands Universitetssjukhus Välkommen till Umeå Norrlands Universitetssjukhus 875.000 invånare Ca. 50% av Sveriges yta 100 mil Norr-Syd 50 mil Öst-väst OBS: Inte patienttransport i Norra Regionen Barn och Ungdomscentrum Ca. 400 medarbetare

Läs mer

Oro och tankar inför framtiden - att drabbas av cancersjukdom och livet efteråt

Oro och tankar inför framtiden - att drabbas av cancersjukdom och livet efteråt Oro och tankar inför framtiden - att drabbas av cancersjukdom och livet efteråt Anna Kagelind Kurator Kirurgiska kliniken Universitetssjukhuset Örebro 2019-05-13 Presentationens upplägg Kurators del i

Läs mer

Dokumentation i barn- och skolhälsovården

Dokumentation i barn- och skolhälsovården Dokumentation i barn- och skolhälsovården kartläggning av hälsoinformation från ett biopsykosocialt perspektiv med hjälp av ICF-CY Ylva Ståhl sjuksköterska, filosofie doktor, Omvårdnad styl@hhj.hj.se Bakgrund

Läs mer

VÄGLEDNING FÖR GENOMGÖRANDET AV PILOTENKÄT, BRUKARUNDERSÖKNING ENSAMKOMMANDE BARN 2017

VÄGLEDNING FÖR GENOMGÖRANDET AV PILOTENKÄT, BRUKARUNDERSÖKNING ENSAMKOMMANDE BARN 2017 VÄGLEDNING FÖR GENOMGÖRANDET AV PILOTENKÄT, BRUKARUNDERSÖKNING ENSAMKOMMANDE BARN 2017 För mer information om undersökningen kontakta: Johanna Maxson, johanna.maxson@skl.se INLEDNING Under de senaste åren

Läs mer

Cancerrehabilitering en kommande länk i vårdkedjan KVH Fenix enheten för cancerrehabilitering och psykosocialt stöd

Cancerrehabilitering en kommande länk i vårdkedjan KVH Fenix enheten för cancerrehabilitering och psykosocialt stöd Cancerrehabilitering en kommande länk i vårdkedjan KVH Fenix enheten för cancerrehabilitering och psykosocialt stöd Rut Flensmarck, kurator Andrea Magnusson, sjuksköterska, sexualrådgivare Livet efter

Läs mer