Generella nyheter och ändringar i Adela 3.2.4

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Generella nyheter och ändringar i Adela 3.2.4"

Transkript

1 Generella nyheter och ändringar i Adela Lärarsignatur - Adela har krav på att lärarsignaturen skall vara unik på den skola läraren är kopplad till. Detta har tyvärr inte framkommit på ett tydligt sätt vid registreringen av personal, utan man fick ett databasfel som var svårt att tolka. Nu utförs kontrollen direkt vid inmatningen och signaturfältet blir rött ifall signaturen man angett inte är unik på enheten. 2. Kunna rensa Senast använda rapporter - När man använt rapporter ett tag blir listan Senast använda ganska lång och flera användare har uttryckt synpunkten att den blir oöverskådlig. Vi har nu lagt till en Rensa knapp som tömmer listan. 3. Vårdnadshavare - Möjlighet att söka i befolkningsregistret och uppdatera direkt i tabellen har lagts till. - Vid nyregistrering av elever lades inte alltid vårdnadshavarna till korrekt. Vi tror att detta endast förekommer för elever som inte finns i det lokala folkbokföringsregistret, utan som istället hämtats från externa källor. Detta är nu rättat och de vårdnadshavare som visas i bilden Sök folkbokföringsregister kopplas till eleven som vårdnadshavare, oavsett om de kommer från det interna eller externa folkbokföringsregistret. 4. Anhörigfliken - Hela anhörigfliken har gjorts om: o Alla familjer barnet är kopplat till visas, så att man inte måste skrolla ner i komboboxen för att veta om eleven bor i en eller två familjer o För båda anhöriga finns nu markering som visar om de även är vårdnadshavare o För båda anhöriga visas nu all relevant data (adress, telefonnummer, e-post, arbetsplats) så att man har bättre översikt över detta 5. Uppdatera ej automatiskt i Personalfliken - Vid uppdatering från folkbokföringsregistret uppdateras även personuppgifter för personal utan att man kunnat markera att de inte skall uppdateras automatiskt, som man kan göra för elever. Nu finns en sådan checkbox i Personal Personuppgifter. 6. Kontaktpersoner till personal - Vi har nu lagt till möjlighet att kunna registrera kontaktpersoner för personal. Detta sker på liknande sätt som för barn. I Personal Personuppgifter finns nu en ny liten knapp med följande ikon:. När man klickar på den visas ett fönster där man kan se och redigera uppgifterna för kontaktpersonerna. Behörighet till fönstret finns att sätta under Personal Personuppgifter för respektive verksamhet. Roller som kan anges redigeras i Adela Administration, menyn Grunddata Övrigt Roller. 7. Hantering av uppgifter om avlidna personer - Avlidna personer har länge hanterats helt manuellt i Adela. Från och med föregående version har vi utökat folkbokföringsimporten så att personer som är avlidna markeras även i Adela, men inga andra åtgärder gjordes. I denna version har vi lagt till en inställning "Rensa automatiskt uppgifter om avlidna personer" (finns under gemensamma inställningar) som man kan sätta till 1 och då utför Adela en daglig

2 rensning av personuppgifter för avlidna personer. Är inställningen satt till 0 (default) sker ingen rensning. Uppgifterna som tas bort är alla uppgifter som kan betraktas som känsliga, t. ex. adress, alternativadress, befolkningsadress, hemligadress, alla telefonnr, civilkod och AdelaNET kontot. - Det finns nu en behörighetsstyrd checkbox i "Sök person" där man kan välja att söka på avlidna. Har man inte behörighet till den, visas den inte. (Behörigheten ligger i "Sök Person Sök avlidna personer" i behörighetsträdet). Vi har även lagt till "Avliden" som kolumn i "Sök person", även den styrs av samma behörighet. 8. Visning av enheter - I Adela Administration har tillkommit en Allmän inställning. Göm enheter som användaren inte kopplats till. Sätt en 1:a i denna inställning för att aktivera den. Denna inställning innebär att användare endast kommer att se den del av Adelas organisationsträd som användaren har behörighet till. Kan alltså användas av sekretesskäl för att dölja information och organisatoriska enheter i Adela applikationerna. 9. Uppritning av fönster i vår ASP miljö - Vi har gjort en översyn av Adelas grafiska hantering i samband med vår nya miljö. Det kunde i vissa lägen vara så att knappar, comboxar och liknande grafiska element inte alltid syntes. De fanns där och gick att klicka på om man visste var man skulle klicka. Rapportera gärna till oss om ni i fortsättningen hittar ytterligare grafiska element som inte visas korrekt. 10. Behörighet för lärare som jobbar både på gymnasiet och grundskolan - När en lärare haft tjänst både på gymnasieskolan och grundskolan har det varit problem med åtkomstbehörigheten till vissa fönster i Adela (bl. a. betygsfliken). Detta på grund av att man kontrollerat behörigheten på lärarens huvudenhet. Detta är nu rättat både i Adela Gymnasium och Adela Grundskola. 11. Registerutdrag - Rapporten har uppdaterats så att uppgifterna om vårdandshavarna visas på första sidan (personnummer, namn och folkbokföringsadress). 12. Default kommun i Elev/Barn personuppgifter - Hos kunder som har skolor i flera olika kommuner, och registrerar elever manuellt, har det varit ett irritationsmoment att Adela alltid föreslår en och samma kommun och inte den som den aktuella användaren är kopplad till. Vi har ändrat detta så att kommunen som föreslås alltid är den som har registrerats på användarens huvudorganisation. 13. Folkbokföringshistorik - Sökning på folkbokföringshistorik har tidigare alltid gått på det datum man fyllt i. Eftersom det inte alltid är lätt att komma ihåg vilket datum man kört en befolkningsimport har vi nu ändrat så att man visar historiken för alla importer fr. o. m. det datum man angett (om man valt <ALLA> i importkomboboxen). Väljer man en specifik import visas historiken endast för denna.

3 14. Windows 7 - Adela applikationerna har anpassats för att stödja Windows 7. Vi hade tidigare vissa problem med access till funktioner i äldre Windows dll'er. Vi har åtgärdat detta problem och Adela fungerar nu bra i Windows 7 miljö Behörighet - Ny dialog införd i Adela för att hantera lösenordsbyte vid "expired password". Tidigare förlitade vi oss på Oracle's OLEDB automatiska hantering för detta. Ibland var det svårt att få denna att fungera som önskat. Man kan nu "disabla" Oracle varianten och istället få upp en "intern" dialog i Adela där användaren ges möjlighet att byta lösenord. I vår ASP miljö har vi "aktiverat" denna nya hantering och om ni vill kan ni t.ex. utnyttja möjligheterna som redan finns i Adela att t.ex. tvinga fram lösenordsbyte vid inloggning när ni har lagt upp en ny Adela användare. Observera att detta gäller användarna i Adela, ej att förväxla med Windowskonton som används för att ansluta till fjärrskrivbord eller till att starta "fjärrapplikationer". 16. Schemaändring - Ny inställning har lagts till i Adela Administration med vilken administratörer kan bestämma om menyvalet för schemaändring i BO delen av Adela.NET skall vara tillgängligt för föräldrar efter inloggning. 17. Generera webbanvändare - Översyn av funktionen "Generera webbanvändare". Denna fungerar nu för alla olika roller. Om webbanvändare redan finns sedan tidigare så uppdateras kopplingen till berörd roll samt enhet. 18. Telefonnummer - Översyn av de telefonnummer som finns i Adela. Vi har gått igenom de olika telefonnummer som finns och försökt vara konsekvents i dess namnsättning, t.ex. "Telefon 1" skall alltid benämnas "Telefon 1" såväl på de ställen där registrering sker som på de ställen, tabeller och liknande, där information söks fram och visas. - Bugg rättad under Personal Personuppgifter. Det gick tidigare inte att spara något värde i fältet "Telefon 2". Nyheter och ändringar i Adela Barnomsorg Taxeförändringar (Örebro kommun) - Juli, som hittills varit en debiteringsfri månad, kommer i fortsättningen att debiteras som vilken annan månad som helst. - Taxeformen Fritidshem 4-6 tas bort och får samma avgift som Fritidshem. 2. Sökning på taxeform och debiteringskod - Möjlighet att kunna söka på taxeform och debiteringskod har lagts till under barnträdet, sökflik Placering.

4 3. Deb. slutdatum för föregående placering när en ny placering skapas inom 60 dagar (uppsägningstid) - Hittills har Adela automatiskt ändrat deb. slutdatum på föregående placering till startdatum för den nya placeringen minus en dag. Vissa kunder vill kunna ange detta datum manuellt och därför har vi nu lagt till en inställning för detta. Inställningen heter Justera föregående plac. deb. slut manuellt och hittas i Administrationsmodulen, under Grunddata Övrigt Inställningar, fliken Barnomsorg. Sätt värdet till 1 (default är 0) för att visa det nya fönstret där man matar in datumet manuellt. Nyheter och ändringar i Adela Grundskola SCB skolid - SCB skolid på organisationen. Förutom SCB skolkod skall nu även SCB skolid registreras på grundskolan. Detta görs i Adela via organisation grunduppgifter. SCB skolid kommer t.ex. att synas på betygskataloger (per klass och grupp). I Adela Gymnasium var detta infört sedan tidigare. Mer information finns på Där går det t.ex. att söka fram grundskolor och se såväl skolkod som skolid. Se till så att er grundskola har korrekta SCB koder registrerade i Adela. 2. Ämnesprov - Bättre hantering av åldersblandande klasser i samband med ämnesprov, både vad gäller rapporter samt filexporter till SCB. Tidigare gick det t.ex. inte att ta ut en fil för en åldersblandad klass föregående läsår. - Förändringar har genomförts för att hantera årets ämnesprov. Förändringarna omfattar inmatning i Adela, inmatning i Adela.NET, rapporterna i Adela samt export av filerna till SCB. Mest omfattande förändringar har skett för ämnesproven i årskurs 3. För årskurs 5 kan förändringarna sammanfattas med att det tillkommit ett alternativ i exportfilen som är [Blank] = Uppgift saknas. Detta blir fallet om man inte aktivt väljer något av de alternativ som ges för respektive delprov, eller att man helt enkelt väljer alternativet "blankt" i någon kombobox. För årskurs 9 kan förändringarna sammanfattas med en justering i NO där antal delprov eleven gjort nu kan anges enligt följande: 0 = Ej deltagit, 2 = båda delproven, A = enbart delprov A, B = enbart delprov B. - Vi rekommenderar att ni tittar in på följande sidor för mer information om hur ämnesproven ser ut i år: Titta under instruktioner, där finns det ofta mallar och information om vad som ingår i de olika ämnesproven. Jämför gärna sedan med hur vi har lagt upp det i Adela. - För varje ämne i årskurs 3 och årskurs 5 har vi dessutom lagt till ett alternativ; "Uppnått kravnivån för ämnesprovet" (en checkbox). Detta alternativ kan användas för att ange om eleven "sammantaget uppnått kravnivån för det specifika ämnet". Observera att just denna uppgift inte rapporteras till SCB, och alltså inte ingår i de

5 instruktioner, mallar, som ni finner på SCBs hemsida. För proven i årskurs 9 finns det sedan tidigare ett sammantaget betyg per ämne (som är obligatoriskt), medan detta inte finns i årskurs 3 och 5. Nu har vi lagt till detta alternativ som, om man önskar, kan fyllas i och användas för internt bruk, uppföljning etc. Det finns dock inget krav att fylla i denna nya uppgift. 3. Orsak till att betyg ej sätts i ett ämne - Förändringar av orsak till att betyg ej sätts. I Adela under elev betyg alt. grupp betyg, finns nu möjlighet att ange varför betyg inte sätts i ämnet. Som tidigare är det de vanliga betygen som gäller för ett ämne samt *** som indikerar att betygsfältet "spärras" p.g.a. att målen inte nåtts. Tidigare i Adela så hanterade vi not. 1 (Ej nått målen) vilket var detsamma som *** i betyg. Vi hanterade även not. 2 (Ingår ej i utb.) vilket var detsamma som att ämnet eller ämnesblocket är alternativt eller valbart, t.ex. blockbetyg i NO eller SO eller ämnesbetyg i de enskilda ämnena, eller betyg i SVA och då inte i SV (eller vice versa). Dessa fungerar på samma sätt som tidigare, dock har det tillkomit en not. 3 (Anpassad studiegång). I detta fall skall betygsfältet spärras med *** på samma sätt som för not 1, men istället för att ange 1 (Ej nått målen) så väljer man istället att tala om att det är p.g.a. anpassad studiegång, dvs. not 3. Dessa noteringar framgår för respektive elev och ämne på betygskatalogen per klass (rapport Betygskatalog grundskola standard samt varianten av denna för särskolan). Default på betygskatalogen om betyg för aktuell termin inte satts är not 2. Det finns även möjlighet att ange not. 1 eller not. 3 via betygsfliken i Adela.NET.

6 4. Noteringsfält på slutbetyg - Enligt skolverkets krav har vi infört ett noteringsfält på slutbetyget. Denna notering kan redigeras via högermenyn på fliken Elev Betyg. Behörighet till denna sätts som vanligt via användargrupper och "Behörighet till funktioner..." i Adela. - Ovan är ett exempel på hur dialogen för betygsnoteringen ser ut i Adela. Vi har lagt in lite ledtexter om vilka uppgifter skolverket anser att man skall skriva i noteringsfältet. Exakt hur texten skall formuleras eller se ut finns det inga specifika bestämmelser om. - Det finns även en ny möjlighet att markera att ett slutbetyg utfärdas för en elev där ett eller flera ämnen inte har avslutats men för vilken skolplikten har upphört. Denna markering görs i dialogen för betygsnotering, se ovan. På betygskatalogen kommer denna "markering" att synas som en 4 i noteringsfältet per elev.

7 5. Betygskatalog - Betygskatalogen per klass, har uppdaterats så att aktuella not. enligt tidigare punkt/punkter visas korrekt. (Rapport Betygskatalog grundskola standard samt varianten av denna för särskolan). Betygskatalogen har nu även information om SCB skolid, detta gäller både rapporten per klass samt rapporten per grupp ( Betygskatalog standard tillgänglig under gruppfliken). - Betygskatalogen per klass, har nu ett val, i rapportfönstret, som heter Betyg. Detta kan antingen vara Adela (default) eller Adela.NET. Valet styr varifrån betygen skall hämtas som visas på rapporten. Man har alltså nu en möjlighet att använda rapporten Betygskatalog grundskola standard innan man har läst över betygen från Adela.NET till Adela. Det är således möjligt att använda denna rapport som t.ex. diskussionsunderlag innan lärararna låst sina grupper och överföring från Adela.NET har gjorts. 6. Terminsbetyg - Rapporterna för terminsbetyg tar nu med "senast" satta betyget i respektive ämne. I tidigare version av Adela visades endast betyg som satts aktuell termin samt ev. tidigare satta slutbetyg. Behov: Eleverna läser t.ex. RE i VT 8 och får betyg, de läser inte ämnet under HT 9 (senaste betyget skall då synas på terminsbetyget, alltså betyget från VT 8), eleverna läser ämnet igen VT 9 och får då slutbetyg. Förändringen med senast satta betyg gäller även export av intagningsfiler (t.ex. preliminärintagning HT 9 betygen). Det finns en inställning som kan användas om man inte vill ha denna nya hantering. 7. Bedömning - Omdöme i Adela, som skall registreras om ett betyg "spärras" med ***, har bytt namn till Bedömning. - Bedömning i ett ämne skall undertecknas av ansvarig lärare. Vid registrering i Adela.NET kopplas automatiskt den berörda läraren till bedömningen och kommer sedan ut på rapporten. Om bedöming registreras i Adela finns det nu längst ner i dialogen möjlighet att välja vilken lärare som skall underteckna rapporten. Default är betygsansvarig lärare (om eleven är kopplad till en grupp i ämnet). 8. Filexporter - Justering av filer till intagningssystem så att de inkluderar de nya noteringarna för betyg, t.ex. 3 = anpassad studiegång. - Justering av slutbetygsfil årskurs 9 till SCB så att denna inkluderar de nya noteringarna för betyg, t.ex. 3 = anpassad studiegång. - Det går nu att välja enhet/skola vid export av filer till intagningssystem. - Vid export av intagningsfil till Indra går det nu att välja skolform. Denna styr då vilka elever/betyg som exporteras. - Justering av filformaten för ämnesproven för att hantera årets förändringar. 9. Rapporter - Översyn av rapporter för Terminsbetyg. Det finns nu "Terminsbetyg" samt "Terminsbetyg ant.". Det är även möjligt att välja med logga samt att välja bort kommun samt skolnamn på rapporten. Rapporten har även gjorts mer flexibel så att läsår, årskurs, termin enklare kan väljas... Kan även användas för att hämta upp "historiska" terminsbetyg. "Terminsbetyg ant." visar t.ex. även när ett äldre betyg är satt (om det inte är ett slutbetyg). Logga kopplas till enheten via organisation

8 grunduppgifter högermeny Logo, högerklicka på "bildfältet" för att lägga till/ta bort logga. Justera vid behov loggan i något bildbehandlingsprogram för att den skall se så bra ut som möjligt på betygsblanketten. - Ny rapport "Terminsbetyg - kopia". Kan användas om elev slarvat bort sitt "original" och vill ha ny utskrift. - Översyn av rapporter för Slutbetyg. Det är nu möjligt att välja med logga samt att välja bort kommun samt skolnamn på rapporten. Logga kopplas till enheten via organisation grunduppgifter högermeny Logo, högerklicka på "bildfältet" för att lägga till/ta bort logga. Justera vid behov loggan i något bildbehandlingsprogram för att den skall se så bra ut som möjligt på betygsblanketten. - Betygskatalogen för klass går nu även att använda för historiska terminer och läsår. Välj önskad klass via tidigare läsår i urvalsträdet för elev. Markera önskad klass/klasser och högerklicka, välj "Fasta rapporter", välj "Betygskatalog...". Markera i rapportdialogen vilken årskurs och termin som avses för betygen. - Nya statistikrapporter, "Antal behöriga till gymnasiet" samt "Meritvärden". Bägge rapporterna finns uppdelat per elev samt per klass. Diverse val kan göras vid utskriften. Rapporterna utgår från senast satta betyg, vilket innebär att de kan användas "i förebyggande syfte" innan t.ex. slutbetyg har satts. 10. Koppla till/koppla bort lärare från lektioner - Tidigare har det inte varit möjligt att redigera lärare för flera lektioner på samma gång, utan man var tvungen att klicka på varje lektion och redigera. Vi har nu lagt till en checkbox Använd för alla kommande lektioner (är ikryssad som default). När den är ikryssad uppdateras lärare för alla lektioner fr. o. m. den lektion man klickat på. 11. Skolval - Diverse mindre justering har skett kring registrering av skolval, bl.a. finns det inte längre någon gräns för hur många val en elev kan ha. Nyheter och ändringar i Adela Gymnasium Generering av slutbetyg - Skolverket har kommit ut med en ny föreskrift om hur slutbetyg skall se ut (SKOLFS 2009:36). I den annonseras följande ändringar: o För utbildningar som påbörjats före (SKOLFS 2000:165) skall en 1 anges framför studievägskoden o För utbildningar som påbörjats före (SKOLFS 2003:15) skall en 2 anges framför studievägskoden o För utbildningar som påbörjats efter (SKOLFS 2009:36) skall en 3 anges framför studievägskoden o I kolumnen Koder skall U anges för alla utökade kurser o Reducerade kurser skall anges i fältet Notering - Generering av slutbetyg i Adela har anpassats för dessa förändringar. Nedan syns det nya utseendet på slutbetygfönstret som finns i Betyg detaljfliken under elev:

9 - Det som är nytt är de 3 s k radioboxar under noteringsfältet: o SKOLFS 2009:36 bocka i den om betyget skall utformas enligt Skolverkets föreskrift för slutbetyg utfördat för utbildningar påbörjade efter Denna är ibockad som default. o SKOLFS 2003:15 bocka i den om betyget skall utformas enligt Skolverkets föreskrift för slutbetyg för utbildningar påbörjade innan o SKOLFS 2000:165 bocka i den om betyget skall utformas enligt Skolverkets föreskrift för slutbetyg som gällde före den 1 juli Vid själva genereringen kontrolleras nu även att programomfattning man angett för hela programmet stämmer överens med omfattningen på de kurser som ingår i slutbetyget. Skolverket kräver att åtminstone en kurs på slutbetyget är markerad med U eller R för att hela programmet skall kunna anges som Utökat / Reducerat. - En kontroll har lagts till även när man ändrar studieomfattning på hela programmet (detaljflik Elev Betyg ). Man uppmanas att rätta till omfattningen om man angett programmet som U eller R och det saknas sådana kurser på slutbetyget. Detsamma gäller om man angett programmet som F och det finns R / U kurser på slutbetyget. 2. SCB/VHS rapportering - De nya föreskrifterna om slutbetyg från Skolverket har även medfört vissa förändringar i de betygsfiler man skickar till SCB/VHS. Ändringarna berör framförallt studievägskoder (med prefix 1, 2 och 3) samt U/R markeringarna. Inga synliga förändringar har tillkommit i själva SCB modulen men filutseendet har förändrats något och VHS kräver att varje skola gör en testinläsning nu under våren.

10 3. Borttagning/Ändring av betyg - Kravet att ange kommentar vid borttagning av betyg har tagits bort och man får nu endast en kontrollfråga. - Adela varnar nu när man ändrar Slutbetyg/Samlat.bet.dok. flaggor i betygsfliken när eleven redan har slutbetyg genererat. Detta är viktigt eftersom ändringarna inte slår igenom på ett redan genererat slutbetyg och man måste generera om slutbetyget. - I fönstret Betygshuvud skall det nu vara möjligt att redigera andra personnummer än svenska. Formateringen som krävt svenskt personnummer har tagits bort. - Möjlighet att kunna registrera/ändra betyg på paraplykurser har tagits bort. Registrering av betyg skall alltid hanteras via de kursgrupper som ingår i paraply. 4. Studieplan - Vi har gått igenom alla studieplansrapporter och gjort följande ändringar: o Skolans namn skall visas på rapporterna där det saknats. o Betygskolumnen har varit för smal för att rymma betyg som t ex *MVG (MVG som sätts via prövning). Detta är nu rättat. o Brytning i rapporterna görs nu på personnummer inte på elevens namn som det tidigare har varit i fallet med Studieplan Kursstatus eftersom det förekommer klasser där man har två elever med samma namn. o Programomfattning visas i huvudet på alla studieplaner. o U/R noteringar visas för varje kurs. o Projektarbete hanteras nu som vilken kurs som helst, det är bara titeln som läggs till i slutet av studieplanen. 5. Högskolebehörighet - Möjlighet att kunna se och söka fram elever som har uppnått grundläggande behörighet till högskola har lagts till. Ny checkbox Behörig till högskola har lagts till i fliken Betyg under elevträdet. Bockar man i denna letar Adela fram elever som har grundläggande behörighet. Även i resultattabellen finns nu Behörig till högskola som valbar kolumn. 6. Studiestart och slutdatum - Eftersom elevens start- och slutdatum direkt påverkar uträkning av elevens kostnad har vi nu lagt till de två fälten i resultattabellen under Elev, samt möjlighet att söka fram elever som påbörjat/slutat utbildningen under ett visst tidsintervall. Datumen hämtas från CSN rapporteringen, det är därför viktigt att man initierar CSN i Adela.

11 7. Kunna söka betygsatta men ej klara kurser - En ny sökoption Bet.satta,ej klara har lagts till under kursträdet. Klickar man i den söker Adela efter kursgrupper som markerats som betygsatta men där det finns elever som saknar betyg. 8. Kursgruppnamn - På grund av olika integrationer mot schemasystem kräver Adela att kursgruppsnamnet skall vara unikt på den skola kursgruppen är kopplad till. För att underlätta vid registrering av nya grupper, har vi nu lagt till en kontroll som signalerar ifall kursgruppnamnet krockar med en tidigare registrerad kursgrupp. Namnfältet blir då rött. 9. Koppla till/koppla bort lärare från lektioner - Tidigare har det inte varit möjligt att redigera lärare för flera lektioner på samma gång, utan man var tvungen att klicka på varje lektion och redigera. Vi har nu lagt till en checkbox Använd för alla kommande lektioner (är ikryssad som default). När den är ikryssad uppdateras lärare för alla lektioner fr. o. m. den lektion man klickat på. 10. Ändring av boendedatum för perioder som redan debiterats - Vid ändring av boende start och slutdatum informerade inte Adela om dessa datum infaller inom en redan debiterad period. Detta medförde att man kunde missa att debitera de dagarna. Nu visas en varning vid en sådan ändring. Vi kan tyvärr inte göra några automatiska avräkningar eftersom det är för komplicerat och kan orsaka fel som är svåra att upptäcka, men hoppas att varningen räcker för att man skall vara medveten om att ändringen som gjorts måste hanteras manuellt. 11. Elever med annat personnummer än svenskt - Om man hade registrerat en elev med t. ex. finskt personnummer fick man fel i Organisation Klass. Detta är nu rättat. - Rapporten Klassföreståndarlista kraschade om man hade en elev med personnummer som inte överensstämmer med det svenska formatet. Rapporten är nu rättad.

12 12. Övriga ändringar/rättningar - Knappen Foto har inte varit åtkomlig i Betygsfliken om eleven inte tillhört den skola som angetts som användarens huvudorganisation. Har nu rättats. - Tjänstetelefon i Personal Översikt hämtades inte korrekt (kontakttelefon för skola). Nu hämtas lärarens tjänstetelefon. - I Administration Grunddata Gymnasieskola Kurs har benämningen Kurskategori ändrats till Kurstyp som stämmer bättre överens med hur denna benämns i resten av applikationen. - Klasslista med boende har lagts till under klassrapporter. Nyheter och ändringar i Adela.NET Inställningar - Rektor kan via global inställning (arkiv) ge lärare möjlighet att skapa filer/mappar under gemensamt arkiv. - Rektor kan via global inställning (Elevkort) ge elever/föräldrar möjlighet att se ämneslärares omdöme via elevkortet. - Rektor kan via global inställning (Elevkort) avgöra om menyvalen "Mål" respektive "Utvärdering/trivsel" skall vara synliga i menyraden under fliken "Elevkort". 2. Uppgifter - Funktionen som kontrollerar om en uppgift är sen har blivit justerad så att den endast rödmarkeras (och med texten sen) om slutdatum har passerats och uppgiften fortfarande är på statusnivå 1 (uppgift utlämnad). - Endast om en uppgift är klar blir den grönmarkerad, i övrigt är de svarta. 3. Schema/frånvaro - Justering av grön och grå "ruta" i lektionerna på schemat så att de skall vara mer lika i olika sorters webläsare, i t.ex. Firefox var det tidigare endast en liten del av rutan som var klickbar och det var svårt att pricka rätt. Grön och grå "ruta" används för att klarmarkera respektive ställa in en lektion. - På flera ställen i Adela.NET togs det inte hänsyn till vilka frånvaroorsaker som skulle vara synliga. Hänsyn togs endast "inne" på lektionen, i tabellen. I Adela är det möjligt att markera vilka frånvaroorsaker som skall vara synliga i Adela.NET. - Översyn av rapporten "Grafisk frånvaro". Denna stämmer nu bättre överens med motsvarande rapport som återfinns inne i Adela. T.ex. gjorde rapporten tidigare ingen skillnad mellan "Ej registrerad" samt "Elev närvarande". 4. Omdöme - Elever/förälder kan nu se egna omdömen (om eleven skrivit något) via elevkortet. - Omdöme var tidigare kopplat till gruppen i respektive ämne eller kurs. Detta innebar att man inte såg tidigare omdöme om eleven t.ex. bytte grupp. Vi har nu rättat till detta så att omdömet skall synas oavsett vilken grupp (i ämnet eller kursen) eleven för närvarande tillhör.

13 5. IUP - IUP mallarna har nu försetts med funktioner som gör det möjligt att skapa nya utgåvor av en mall. - När en ny utgåva av en IUP mall skapas blir det nu också automatiskt en ny anteckning i elevkortet som informerar om detta. 6. Betyg, ämnesprov för grundskolan - Justering av betygshanteringen där det fanns problem med hanteringen av åk 8 kurser. P.g.a. hantering med både nationella prov samt betyg under samma flik i Adela.NET kunde det i vissa fall bli så att inga elever syntes trots att man valt en grupp som innehöll elever. - Betygsfliken byter namn till "Betyg/ÄP" för att bättre informera om vilken funktionalitet som återfinns under fliken. - Uppgifterna för ämnesprov har anpassats till årets förändringar. Se mer om detta under avsnittet om grundskolan ovan. Det finns t.ex. en hel del uppgifter som skall anges i ÄP3 för matematik vilket tyvärr innebär att man blir tvungen att "scrolla" en del till höger för att se alla uppgifterna. Vi har centrerat "spara" knapparna så att dessa skall vara lätta att se. - Om betyg ej sätts (***) så skall en "Bedömning" registreras, precis som tidigare. Tidigare kallade vi dock detta för ett "Omdöme". Omdöme (i detta sammanhang) har alltså bytt namn till Bedömning. Detta är även fallet inne i Adela. En bedömning skall även undertecknas av berörd lärare. Detta har medfört att vi automatiskt sparar information om den person som registrerar bedömningen i Adela.NET och dennes namn kommer att återfinnas på utskriften av bedömningen inne i Adela och skall således undertecknas av denne. - Det finns en ny kolumn i samband med betygssättningen "Orsak ej betyg". Om betyg ej sätts, dvs. *** skall läraren även ange orsaken till detta i denna kolumn, 1 = Ej uppnått målen eller 3 = Anpassad studiegång. Tidigare hade vi egentligen endast alternativet 1 (vilket då var underförstått när *** sattes). Nu finns det även en möjlighet att ange om det istället beror på 3, anpassad studiegång. Läs även mer om detta i avsnittet ovan om förändringar i grundskolan. - För att förenkla registrering av betyg har vi även infört så att det är möjligt att klicka på "headern/rubriken" i kolumnen "Slutbetyg". Genom detta kan man enkelt t.ex. markera samtliga rader/elever med ett X i slutbetygsrutan. 7. Övriga ändringar/rättningar - Adela.NET känner nu av vilken inloggningsruta som användare loggade in via så nu skickas användaren tillbaka till samma inloggningssida när denna loggar ut. Kan t.ex. vara önskvärt om ni integrerat inloggning till Adela.NET i er egen hemsida. - Rättning av bugg angående att elever ej kunde skapa nya mappar/filer i eget arkiv. - Förbättrad prestanda i samband med kommunikatorn och speciellt "skickade meddelanden". Om man hade många skickade meddelande och ville se dessa var prestandan tidigare inte acceptabel. - Bugg rättad i samband med "anslagstavlan" där skickat meddelande till författare av inlägg tidigare ej kom fram. - Bugg rättad i fliken "Mina skolbarn" för förälder som gjorde att de inte kunde se uppgifter eller rapport med omdöme. - Tabeller för t.ex. frånvaroregisterring, betygsregistering, ämnesprov har nu kompletterats med en "upplysning" av individuella rader när musmarkören förs över

14 dessa. Detta gör det enklare att vid registrering verkligen se vilken rad man arbetar med. Nyheter och ändringar i Platon Kopiera schema till Adela - Förbättrad överföring till Adela (både grundskola samt gymnasium). Hanterar t.ex. Framtida inställda lektioner samt framtida registrerad frånvaro. Överföringen till grudskolan har fått en översyn så att den fungerar på precis samma sätt som för gymnasiet med t.ex. stöd för salar, lärarkopplingar, delgrupper etc. 2. Skapa lektioner - Bugg rättad. Det gick tidigare inte att, i grundskolan, söka fram kursgrupper "utan lektioner". 3. Övriga ändringar/rättningar - Inloggningsdialogen kommer nu "ihåg" senaste databas samt användarnamn som användes vid inloggning. - Platon har nu stöd för "Multi-Adela", dvs. flera Adela "installationer" kan samexistera i samma Oracle databas. - Låsning borttaget från Platon. Tidigare kunde t.ex. endast en person åt gången skapa lektioner m.m. Om man är flera schemaläggare på samma enhet (skola) som vill jobba samtidigt i Platon så rekommenderar vi dock att man delar upp sitt arbete, dvs. inte arbetar samtidigt med samma lektioner. Vi rekommenderar även att endast en person åt gången per enhet startar en överföring till Adela.

Nyheter och ändringar i Adela Barnomsorg och Grundskola 4.4.0

Nyheter och ändringar i Adela Barnomsorg och Grundskola 4.4.0 Nyheter och ändringar i Adela Barnomsorg och Grundskola 4.4.0 Publicerad 2013-04-25 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Nationella prov Adela är nu anpassat enligt riktlinjer

Läs mer

Kom igång med Adela Gymnasium

Kom igång med Adela Gymnasium Kom igång med Adela Gymnasium Publicerad 2011-07-05 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Kom igång med Adela Gymnasium 1 Starta Adela Gymnasium 5 Logga in som

Läs mer

Användarmanual för personal AdelaNet

Användarmanual för personal AdelaNet Användarmanual för personal AdelaNet Schema... 2 Färgförklaring... 2 Registrera frånvaro... 2 Blev det fel?... 3 Ångra klarmarkering... 4 Inställd lektion... 4 Betygshantering grundskola... 5 Nationella

Läs mer

Nyheter och ändringar i Adela Gymnasieskola 4.5.0

Nyheter och ändringar i Adela Gymnasieskola 4.5.0 Nyheter och ändringar i Adela Gymnasieskola 4.5.0 Publicerad 2013-12-10 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Administrera CSN uppgifter Knapparna Spara och Exportera

Läs mer

Betygsättning Gymnasium

Betygsättning Gymnasium Betygsättning Gymnasium Publicerad 2010-05-05 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Betygsättning Gymnasium 1 Lärarens betygsättning 4 Betygsättning i Adelanet

Läs mer

Nyheter och ändringar i Adela Barnomsorg och Grundskola 4.5.0

Nyheter och ändringar i Adela Barnomsorg och Grundskola 4.5.0 Nyheter och ändringar i Adela Barnomsorg och Grundskola 4.5.0 Publicerad 2013-12-10 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Ansökan elevkö Ny funktion för att hantera ansökningar

Läs mer

Nationella prov Grundskola

Nationella prov Grundskola Nationella prov Grundskola Publicerad 2013-02-14 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Nationella prov Grundskola 1 Nationella prov 3 Kontrollera grunddata 3

Läs mer

Kom igång med Adela Grundskola

Kom igång med Adela Grundskola Kom igång med Adela Grundskola Publicerad 2010-06-09 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Kom igång med Adela Grundskola 1 Gränssnitt 4 Huvudflikar 4 Detaljflikar

Läs mer

Nyheter och ändringar Adelanet 4.8.0

Nyheter och ändringar Adelanet 4.8.0 Nyheter och ändringar Adelanet 4.8.0 Adelanet är nu uppdaterad för att kunna hantera hela flödet från ansökan till uppsägning av plats i barnomsorgen. Uppdaterad och förbättrad funktion på Arenan, ett

Läs mer

Nyheter och ändringar i Adela Gymnasieskola 4.6.0

Nyheter och ändringar i Adela Gymnasieskola 4.6.0 Nyheter och ändringar i Adela Gymnasieskola 4.6.0 Publicerad 2014-04-25 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Nyheter och ändringar Adela Gymnasieskola 4.6.0 Adela följer

Läs mer

Kom igång med Platon. Publicerad 2011-12-22. Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50

Kom igång med Platon. Publicerad 2011-12-22. Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Kom igång med Platon Publicerad 2011-12-22 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Kom igång med Platon 1 Beskrivning 4 Förberedelser inför schemaläggning 4 Läsårsperioder

Läs mer

Förberedelse inför läsårsskifte Gymnasium

Förberedelse inför läsårsskifte Gymnasium Förberedelse inför läsårsskifte Gymnasium Publicerad 2012-05-28 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Förberedelse inför läsårsskifte Gymnasium 1 Inför läsårsskifte

Läs mer

Adelanet för vårdnadshavare Grundskola

Adelanet för vårdnadshavare Grundskola Adelanet för vårdnadshavare Grundskola Publicerad 2011-12-22 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Adelanet för vårdnadshavare Grundskola 1 Adelanet 3 Logga in

Läs mer

Nationella kursprov Gymnasium

Nationella kursprov Gymnasium Nationella kursprov Gymnasium Publicerad 2013-04-25 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Nationella kursprov 1 Gymnasium 1 Nationella kursprov 3 Kontrollera

Läs mer

Nyhetsbrev nummer 1 2010

Nyhetsbrev nummer 1 2010 Nyhetsbrev nummer 1 2010 Här kommer ett nyhetsbrev från SchoolSoft med allt som hänt i produkten under de senaste månaderna. Vid export av studieplaner kan man välja att exportera även inaktiva elevernas

Läs mer

Inställningar frånvaronotifiering

Inställningar frånvaronotifiering Inställningar frånvaronotifiering Publicerad 2011-08-22 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Inställningar frånvaronotifiering 1 Frånvaronotifieringar 3 Bakgrund

Läs mer

Uppdatering

Uppdatering Uppdatering 2018-12-13 Arbetsledare, Granskare Ändrad visning startsidan av personer, ändrad visning lista personer för användare med roll Arbetsledare eller Granskare. På personer kopplas nu granskare.

Läs mer

Adelanet Grundskola. Publicerad 2011-12-22. Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50

Adelanet Grundskola. Publicerad 2011-12-22. Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Adelanet Grundskola Publicerad 2011-12-22 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Adelanet Grundskola 1 Adelanet 5 Logga in i Adelanet 6 Byta lösenord 7 Avsluta

Läs mer

Nyhetsbrev nummer 2, 2012

Nyhetsbrev nummer 2, 2012 Nyhetsbrev nummer 2, 2012 Här kommer ett nyhetsbrev från SchoolSoft med allt som hänt i produkten under den senaste tiden. Mindre nyheter 2012-04-18 Möjlighet att exportera elevrapporter Möjlighet att

Läs mer

Uppdatering

Uppdatering Uppdatering 2019-02-17 Platsvård Närvaroregistrering Utökade kontroller vi hämtning av kontaktpersoner på plats, avdelning och placering. Justering ny plats, vård ansvarig. Rättade anrop från personbilden

Läs mer

Novaschem Integration. Procapita Education Grundskola

Novaschem Integration. Procapita Education Grundskola Novaschem Integration Procapita Education Grundskola Augusti 2013 Education Sida 2/15 Innehåll FÖRBEREDELSER... 3 Nytt läsår... 3 Pågående läsår... 3 Förberedelser övrigt... 3 Procapita... 4 Export från

Läs mer

TERSUS SKOLSYSTEM AB. Ansökan. Barnomsorgen 2014-12-09

TERSUS SKOLSYSTEM AB. Ansökan. Barnomsorgen 2014-12-09 TERSUS SKOLSYSTEM AB Ansökan Barnomsorgen 2014-12-09 Innehåll Ansökan... 4 Inställningar Adela Administration... 5 Inställningar Ansökan... 6 Ansökan uppdatera kontaktuppgifter för existerande personer...

Läs mer

Funktionerna kan variera beroende på vilka funktionsområden skolan valt att aktivera.

Funktionerna kan variera beroende på vilka funktionsområden skolan valt att aktivera. Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

Schema. Under dessa menyer finns dina tillgängliga funktioner. Alternativ kan saknas om skolan inte aktiverat en funktion. Nova Software AB 1 (12) 402

Schema. Under dessa menyer finns dina tillgängliga funktioner. Alternativ kan saknas om skolan inte aktiverat en funktion. Nova Software AB 1 (12) 402 Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

Föräldrar i Skola24. I systemet har föräldrar möjlighet att:

Föräldrar i Skola24. I systemet har föräldrar möjlighet att: Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

För att få konto måste vårdnadshavaren fylla i en ansökan skrifligt och e-posta skolan. Skola24 skickar då en aktiveringskod till vårdnadshavaren.

För att få konto måste vårdnadshavaren fylla i en ansökan skrifligt och e-posta skolan. Skola24 skickar då en aktiveringskod till vårdnadshavaren. Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

Nyheter och ändringar i Adela Barnomsorg Adela Barnomsorg

Nyheter och ändringar i Adela Barnomsorg Adela Barnomsorg Nyheter och ändringar i Adela Barnomsorg 4.8.0 Adela Barnomsorg Adela Barnomsorg är nu uppdaterat för att kunna hantera hela flödet, från ansökan till uppsägning, via Adelanet. Förbättrad hantering av

Läs mer

Betygsregistrering. Grundskola Grundsärskola

Betygsregistrering. Grundskola Grundsärskola Betygsregistrering Grundskola Grundsärskola Logga in på www.edwise.se Välj Betyg under pusselbiten i verktygsraden Genom att klicka på visas de aktiviteter som är registrerade i Procapita och ska betygsättas.

Läs mer

Rapportera till SCB Grundskola

Rapportera till SCB Grundskola Rapportera till SCB Grundskola Publicerad 2011-07-01 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Rapportera till SCB Grundskola 1 Hantera SCB i Adela 3 Kontrollera

Läs mer

Börja skriv för a6 lägga in text. Handbok - de la gardienätet. för vårdnadshavare. Uppdaterad 2012-09- 10

Börja skriv för a6 lägga in text. Handbok - de la gardienätet. för vårdnadshavare. Uppdaterad 2012-09- 10 Börja skriv för a6 lägga in text Handbok - de la gardienätet för vårdnadshavare innehållsförteckning Var loggar jag in?/ Inloggning... 1 Funktioner på De la Gardienätet... 2 Fält på startsidan... 2 Vid

Läs mer

Skolportalen, hypernet med Dexter

Skolportalen, hypernet med Dexter Produktionsförvaltningen 2014-11-21 Skolportalen, hypernet med Dexter Information till vårdnadshavare www.osteraker.se Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 Välkommen till hypernetportalen,... 4 Österåkers

Läs mer

Betygsinmatning Grundskola Dexter Lärarmanual. IST AB

Betygsinmatning Grundskola Dexter Lärarmanual. IST AB Betygsinmatning Grundskola Dexter Lärarmanual 1 Innehåll BETYG... 3 Betygsgrupper... 3 Inmatning av betyg... 5 Fälten i betygsinmatningen... 5 Möjliga betyg - grundskola... 5 Möjliga betyg - grundsärskola...

Läs mer

Nyhetsbrev nummer 2, 2011

Nyhetsbrev nummer 2, 2011 Nyhetsbrev nummer 2, 2011 Här kommer ett nyhetsbrev från SchoolSoft med allt som hänt i produkten under de senaste månaderna. Mindre nyheter Namnen på eventuella inaktiverade barn som en vårdnadshavare

Läs mer

Handbok för vårdnadshavare Dexter Värmdö Gymnasium... 1

Handbok för vårdnadshavare Dexter Värmdö Gymnasium... 1 Handbok för vårdnadshavare Dexter Värmdö Gymnasium Innehåll Handbok för vårdnadshavare Dexter Värmdö Gymnasium... 1 Innehåll... 1 Dexter elevadministrativt system på Värmdö gymnasium... 2 Om Dexter...

Läs mer

Handbok för medborgare i Dexter. Version 2.0 för Dexter 3.9 Anpassad för Lapplands Gymnasium 2014-01-02/MAEV

Handbok för medborgare i Dexter. Version 2.0 för Dexter 3.9 Anpassad för Lapplands Gymnasium 2014-01-02/MAEV Handbok för medborgare i Dexter Version 2.0 för Dexter 3.9 Anpassad för Lapplands Gymnasium 2014-01-02/MAEV Innehåll Inledning... 2 Vem är medborgare?... 2 Hur får jag mitt konto?... 2 Hur loggar jag in?...

Läs mer

Healthcare & Welfare Version 1.0 Welfare Nordic 2012-09-04 Education Sida 1/16

Healthcare & Welfare Version 1.0 Welfare Nordic 2012-09-04 Education Sida 1/16 Education Sida 1/16 Till Användare av Procapita Förskola och Grundskola Driftsansvarig Produktinformation Procapita Förskola och Grundskola, version 9.1 SPw37 Denna produktinformation presenterar nyheter

Läs mer

Om du vill importera personer, läs noga instruktionerna och be om hjälp från Unikum om du är osäker

Om du vill importera personer, läs noga instruktionerna och be om hjälp från Unikum om du är osäker Steg för steg Så här förbereder du din förskola/skola för att arbeta i Unikum Detta är en guide för dig som administratör för förskola/skola, som skall förbereda din förskola eller skola för att börja

Läs mer

Uppgifter

Uppgifter Uppgifter 2017-07-01 Innehåll Uppgifter... 2 Sidan Uppgifter... 3 Skapa en Uppgift... 4 Tillfällen... 5 Skapa uppgift och välj tillfälle... 5 Kunskapskrav... 7 Inställningar... 8 Kopiera uppgift... 9 Skapa

Läs mer

Handbok för medborgare i Dexter Barnomsorg

Handbok för medborgare i Dexter Barnomsorg Handbok för medborgare i Dexter Barnomsorg Handbok för medborgare i Dexter (14) 2 Innehåll Inledning...4 Vem är medborgare?...4 Hur får jag mitt konto?...4 Hur loggar jag in?...4 Jag är inte bara mamma...4

Läs mer

Inloggningsuppgifter till Skola24

Inloggningsuppgifter till Skola24 Inloggningsuppgifter till Skola24 Inloggningsuppgifter till Skola24 får du av ditt barns skola, antingen som ett aktiveringsmail eller i pappersform. Om du får ett aktiveringsmail följer du instruktionerna

Läs mer

Registrera resultaten enligt vad som gäller för respektive årskurs och delprov (se nedan).

Registrera resultaten enligt vad som gäller för respektive årskurs och delprov (se nedan). SID 1(1) INSTRUKTION TILL LÄRARE SOM SKA REGISTRERA ÄMNESPROVSRESULTAT VIA STOCKHOLM SKOLWEBB Logga in i Skolwebben Klicka på ikonen Ämnesprov under Tjänster Välj klass eller grupp genom att klicka på

Läs mer

Nyheter och ändringar i Adela Grundskola 4.2.0

Nyheter och ändringar i Adela Grundskola 4.2.0 Nyheter ch ändringar i Adela Grundskla 4.2.0 Publicerad 2012-05-03 Tersus Sklsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Götebrg Tel: 031-85 70 50 Nya klumner Det har tillkmmit ett antal nya klumner i resultatfönstret

Läs mer

Startdokument! Novaschem. Koppling Novaschem - Extens

Startdokument! Novaschem. Koppling Novaschem - Extens 1. Förberedande arbete Innan någon överföring startas mellan Extens och Novaschem bör Extensadministratören och schemaläggaren vara överens om benämning av klasser och grupper samt lärarsignaturer. Det

Läs mer

Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs.

Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs. Uppdatera Mobilus Professional till version 1.0.6 Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs. OBS! Innan du påbörjar uppdateringen till version 1.0.6 måste du ladda ner och installera

Läs mer

AMEaWeb uppdatering

AMEaWeb uppdatering AMEaWeb uppdatering 2018-11-25 Aktiviteter Huvudaktivitet Om underaktiviteter fanns med datum senare än huvudaktiviteten visades inte huvudaktiviteter i visningen för aktuella. Nu visas den så länge aktuella

Läs mer

SchoolSofts nyhetsbrev nummer 5, 2014

SchoolSofts nyhetsbrev nummer 5, 2014 SchoolSofts nyhetsbrev nummer 5, 2014 Innehåll Mindre nyheter... 1 Förskolan - Bildhantering i verksamhetsloggen... 1 Grundskolan - Nyheter i rapporteringen till SCB Grundskolan elever per 15 oktober...

Läs mer

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering.

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Uppdatera Mobilus Professional till version 2.0.1 Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. * Filen MP.exe (Mobilus programmet) får inte användas* under tiden uppdateringen

Läs mer

Ansökan elevkö Grundskola

Ansökan elevkö Grundskola Ansökan elevkö Grundskola Publicerad 2014-02-18 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Ansökan elevkögrundskola 1 Ansökan Elevkö 4 Inställningar 4 Beskrivning

Läs mer

Handbok för medborgare i Dexter

Handbok för medborgare i Dexter Handbok för medborgare i Dexter Version 2.0 för Dexter 3.9 Reviderad Motala kommun version 1.0 130313 IT-stöd för morgondagens skola & förskola IST erbjuder skolledare, pedagoger, elever och vårdnadshavare

Läs mer

Kom igång med Adela Barnomsorg

Kom igång med Adela Barnomsorg Kom igång med Adela Barnomsorg Publicerad 2011-05-03 Tersus Skolsystem AB Lilla Nygatan 2, 411 08 Göteborg Tel: 031-85 70 50 Innehåll Kom igång med Adela Barnomsorg 1 Gränssnitt 4 Huvudflikar 4 Detaljflikar

Läs mer

Gör så här första gången du loggar in i InfoMentors familjewebb: Ta fram brevet som du fått hemskickat med inloggningsuppgifterna.

Gör så här första gången du loggar in i InfoMentors familjewebb: Ta fram brevet som du fått hemskickat med inloggningsuppgifterna. Kom igång med InfoMentors familjewebb Familjewebben är en del av InfoMentors lärplattform där du som förälder kan logga in i systemet. Här kan du få information och följa dokumentationen om ditt barns

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30) Aktivitetsstöd Behörigheten Föreningsadministratör Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (30) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning... 3 1.1 Användare - Webbadress tillre Aktivitetsstöd... 3

Läs mer

Skola24 Aktivera konto

Skola24 Aktivera konto Skola24 Aktivera konto Skola24 är ett helt webbaserat system för skoladministration. Skolpersonal, föräldrar och elever kan enkelt dela på information utan att någon programvara behöver installeras. Allt

Läs mer

Vårdnadshavare i SchoolSoft 2011-09-01

Vårdnadshavare i SchoolSoft 2011-09-01 Vårdnadshavare i SchoolSoft 2011-09-01 Logga in... 3 Ändra kontaktuppgifter... 4 Startsidan... 6 Veckovyn... 6 Dagsvyn... 6 Planeringar, uppgifter och resultat... 7 Aktuellt... 9 Nyheter... 9 Kalender...

Läs mer

Handbok för det kommunala aktivitetsansvaret i hypernet Regional samverkan

Handbok för det kommunala aktivitetsansvaret i hypernet Regional samverkan Handbok för det kommunala aktivitetsansvaret i hypernet Regional samverkan Innehållsförteckning Det kommunala aktivitetsansvaret... 4 Aktivitetsansvaret... 5 Rapportera till SCB... 5 Sysselsättning...

Läs mer

Instruktioner till Excelmallarna för gymnasieskolans betygsuppgifter

Instruktioner till Excelmallarna för gymnasieskolans betygsuppgifter 1 (6) Instruktioner till Excelmallarna för gymnasieskolans betygsuppgifter Dokumentet består av instruktioner till tre olika Excelmallar. De är: 1. Huvudmallen. Här lämnas uppgifter om alla betygstyper

Läs mer

Manual för Medborgarkonto. För dig som har barn i Malmö stads gymnasieskola

Manual för Medborgarkonto. För dig som har barn i Malmö stads gymnasieskola Manual för Medborgarkonto För dig som har barn i Malmö stads gymnasieskola Vem är medborgare? Rollen Medborgare i Dexter bygger på att personen finns registrerad som vårdnadshavare i administrativa systemet

Läs mer

Handbok för medborgare i Dexter. Version 2.0 för Dexter 3.9 Reviderad Motala kommun version 1.0 150929

Handbok för medborgare i Dexter. Version 2.0 för Dexter 3.9 Reviderad Motala kommun version 1.0 150929 Handbok för medborgare i Dexter Version 2.0 för Dexter 3.9 Reviderad Motala kommun version 1.0 150929 IT-stöd för morgondagens skola & förskola IST erbjuder skolledare, pedagoger, elever och vårdnadshavare

Läs mer

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43)

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43) Datum: 2013-03-22 Version 1.6 Sidan 1 (43) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning...3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3

Läs mer

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty Handbok för registrering i UEDB av elever i kommunal gymnasieskola utanför länet uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui

Läs mer

Handbok i Dexter för vårdnadshavare i grundskolan

Handbok i Dexter för vårdnadshavare i grundskolan Handbok i Dexter för vårdnadshavare i grundskolan 2010-03-12 Eva Melander/Carina Molin Innehåll Vem är medborgare Hur loggar jag in Jag är inte bara mamma Jag har tappat bort mitt lösenord Jag vill byta

Läs mer

Snabbmanual för medborgare i Dexter. Version 2.0 för Dexter 3.9

Snabbmanual för medborgare i Dexter. Version 2.0 för Dexter 3.9 Snabbmanual för medborgare i Dexter Version 2.0 för Dexter 3.9 Inledning Handboken är till för rollen Medborgare i Dexter. I handboken visas och beskrivs alla funktioner som rollen Medborgare kan göra.

Läs mer

Nyheter och ändringar i Adela Grundskola 4.8.0

Nyheter och ändringar i Adela Grundskola 4.8.0 Nyheter och ändringar i Adela Grundskola 4.8.0 Adela Grundskola Adela Grundskola är nu uppdaterad med förbättrad hantering av sekretess och möjlighet till att skicka mail/sms. Ny hantering av kursgrupper

Läs mer

Dexter. Grundfunktioner. Handledning för lärare 2006-10-05/BR

Dexter. Grundfunktioner. Handledning för lärare 2006-10-05/BR Dexter Grundfunktioner Handledning för lärare 2006-10-05/BR IST, International Software Trading, Arabygatan 82, 352 46 VÄXJÖ, 0470-70 71 00, www.ist.biz Inloggning i Dexter Vi skall nu följa Karin Kronkvist,

Läs mer

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1.

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1. 2015 05 17 Arbetslöshetskassornas samorganisation SO Version 1.0 ARBETSGIVARINTYG för Sveriges alla arbetsgivare Användarbeskrivning arbetsgivarintyg.nu Med tjänsten arbetsgivarintyg.nu kan du som arbetsgivare

Läs mer

Nyheter och ändringar i Adela Gymnasium 4.8.0

Nyheter och ändringar i Adela Gymnasium 4.8.0 Nyheter och ändringar i Adela Gymnasium 4.8.0 Adela Gymnasium Adela Gymnasium är nu uppdaterad med förbättrad hantering av sekretess och möjlighet till att skicka mail/sms. Ny hantering vid betygsättning

Läs mer

Användarmanual Tidvis 2014-03-26

Användarmanual Tidvis 2014-03-26 Användarmanual Tidvis 2014-03-26 1 Innehåll Allmänt... 3 Funktioner i Tidvis... 4 Tidrapportera... 6 Tidrapportering när schemat inte är inlagt eller arbete sker utanför schemat... 6 Tidrapportering när

Läs mer

Handbok för medborgare i Dexter

Handbok för medborgare i Dexter Handbok för medborgare i Dexter Version 2.0 för Dexter 3.9 Förkortad version gällande Alléskolan i VARA IT-stöd för morgondagens skola & förskola IST erbjuder skolledare, pedagoger, elever och vårdnadshavare

Läs mer

A n v ä n d a r m a n u a l

A n v ä n d a r m a n u a l A n v ä n d a r m a n u a l Palasso RESOR Version 5.21 2010-04-27 Innehåll 1 Om Palasso RESOR... 3 1.1 Starta Palasso... 3 2 Grundfönstret i Reserapportering... 5 2.1 Verktyg... 5 2.2 Menyval... 5 2.3

Läs mer

Startdokument! Funktionspaket Omdöme. Startinformation Omdöme

Startdokument! Funktionspaket Omdöme. Startinformation Omdöme Skoladministratören är den person på skolan som skapar en undersökning och bestämmer vilka ämnen/kurser/klasser som ska omfattas av den. Innan en undersökning startas upp är det viktigt att inom personalgruppen

Läs mer

Vårdnadshavare i SchoolSoft 2011-01-19

Vårdnadshavare i SchoolSoft 2011-01-19 Vårdnadshavare i SchoolSoft 2011-01-19 Logga in... 3 Ändra kontaktuppgifter... 4 Startsidan... 5 Veckovyn... 5 Dagsvyn... 5 Planeringar, uppgifter och resultat... 5 Aktuellt... 7 Nyheter... 7 Kalender...

Läs mer

Översikt. Inloggning i Skola24 Schema Artiklar Frånvaro Ledighetsansökan Kontakter Skola24 MobilApp Omdöme Personliga inställningar

Översikt. Inloggning i Skola24 Schema Artiklar Frånvaro Ledighetsansökan Kontakter Skola24 MobilApp Omdöme Personliga inställningar Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

Skriv [kommunnamn].skola24.se i webbläsaren (inget www först) för att komma till inloggningssidan för Skola24.

Skriv [kommunnamn].skola24.se i webbläsaren (inget www först) för att komma till inloggningssidan för Skola24. Skola24 - Föräldrar Föräldramodulen i Skola24 kan ge föräldrar en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även om de går på

Läs mer

Önska arbetstider- Manual

Önska arbetstider- Manual Önska arbetstider- Medarbetare Manual Version 2015.01 Medvind Informationsteknik AB Innehåll Innehåll... 2 Logga in... 3 Ange lösen... 3 Lägga in tider... 4 Välj period... 4 Välja arbetspass... 4 Snabbinmatning...

Läs mer

Elever i Skola24 Genom elevrollen i Skola24 kan elever ta del av en mängd användbar information.

Elever i Skola24 Genom elevrollen i Skola24 kan elever ta del av en mängd användbar information. Elever i Skola24 Genom elevrollen i Skola24 kan elever ta del av en mängd användbar information. I systemet har eleven möjlighet att: Ta del av schema för sina lektioner. Ta del av frånvaro och göra frånvaroanmälningar.

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual Innehåll 1. INLEDNING 4 2. ROLLER 4 2.1. CHEF 4 2.2. MEDARBETARE 4 2.3. ADMINISTRATÖR 4 2.4. KURSLEDARE 5 2.5. UTBILDARE 5 3. BEGREPP 5 3.1. ENHET 5 3.2.

Läs mer

Administratörsroller Strukturen (Hierarkier) Användarhantering Kurshantering Bedömningsinställningar

Administratörsroller Strukturen (Hierarkier) Användarhantering Kurshantering Bedömningsinställningar Fronter 19 snabbguide för administratörer I Fronter 19 har vi gjort det enklare att administrera systemet. Om du tidigare har administrerat Fronter kommer du troligen uppleva att du i Fronter 19 lägger

Läs mer

Dexter. Nationella prov år 6. Handledning för lärare del 7 2012-02-15

Dexter. Nationella prov år 6. Handledning för lärare del 7 2012-02-15 Dexter Nationella prov år 6 Handledning för lärare del 7 2012-02-15 IST, International Software Trading, Arabygatan 82, 352 46 VÄXJÖ, 0470-70 71 00, www.ist.biz Registrering av nationella prov A: Dexteranvändare

Läs mer

Releasedokument för astra WEB 2015-01-27

Releasedokument för astra WEB 2015-01-27 Releasedokument för astra WEB 2015-01-27 1 Nya Funktioner astra WEB Anteckningar - Nu kan man göra anteckningar på eleven som syns både i astra WEB och i utbkort.str.se. Väljer man att anteckningen är

Läs mer

Vanliga frågor och svar

Vanliga frågor och svar Här har vi har sammanställt frågor kring Omdöme24 som ni användare ställt till oss i supporten. Hur länge ska en undersökning vara öppen? Vissa skolor väljer att öppna upp en undersökning i början av läsåret

Läs mer

WebViewer Manual för administratör. 2013 Nova Software AB

WebViewer Manual för administratör. 2013 Nova Software AB WebViewer Manual för administratör 2 Manual WebViewer Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Introduktion... 3 2 Inställningar... 4 2.1 Uppdatera licensinformation... 4 2.2 Inmatning av användaruppgifter...

Läs mer

Manual. valwebb. Förskole- och lärarutbildningarna. Linköpings universitet 2017/2018. VFU-teamet

Manual. valwebb. Förskole- och lärarutbildningarna. Linköpings universitet 2017/2018. VFU-teamet Manual valwebb Förskole- och lärarutbildningarna Linköpings universitet 2017/2018 VFU-teamet INNEHÅLL Inloggning... 3 Inställningar, tecken och symboler... 3 Hitta ditt VFU-område med dina studenter...

Läs mer

Gymnasieskola Användarhandbok

Gymnasieskola Användarhandbok Gymnasieskola Användarhandbok för rapportering i tjänsten Studietider och utbildningar Maj 2012 1 VAD ÄR STUDIETIDER OCH UTBILDNINGAR I MINA TJÄNSTER?... 2 2 LOGGA IN OCH BÖRJA RAPPORTERA I TJÄNSTEN STUDIETIDER

Läs mer

Övriga utbildningar Användarhandbok

Övriga utbildningar Användarhandbok Övriga utbildningar Användarhandbok för rapportering i tjänsten Studietider och utbildningar Maj 2011 1 VAD ÄR STUDIETIDER OCH UTBILDNINGAR I MINA TJÄNSTER?... 2 2 LOGGA IN OCH BÖRJA RAPPORTERA I TJÄNSTEN

Läs mer

Dok nr SOF/AV-13:054,Ver I Treserva Genomfo randewebb. 1 Inloggning... 2 1.1 Växla användare... 3 2 Skrivbordet... 4

Dok nr SOF/AV-13:054,Ver I Treserva Genomfo randewebb. 1 Inloggning... 2 1.1 Växla användare... 3 2 Skrivbordet... 4 Treserva Genomfo randewebb Innehåll 1 Inloggning... 2 1.1 Växla användare... 3 2 Skrivbordet... 4 3 Sök... 5 4 Meddelanden... 6 5 Nya uppdrag läsa/kvittera uppdrag... 9 6 Vårdplaner... 10 6.1 Läsa vårdplan...

Läs mer

Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18

Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18 Utbildningsmodulen Förening 2013-08-18 Inledning...3 Operativsystem och webbläsare...3 Föreningens utbildningsmodul.4 Inledning...4 Arrangemang...4 Öppna arrangemang...4 Sök arrangemang...7 Kopiera arrangemang...7

Läs mer

Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare

Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare 1 Innehållsförteckning 1 Ledare... 3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Användare - Låst lösenord...

Läs mer

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL 1 INLEDNING Programmet ipool är ett system för att på ett effektivt sätt sköta bemanning och personalinformation via ett webbaserat gränssnitt som är enkelt att använda

Läs mer

Innan den 17 februari går det ingen information till medborgare om avslag eller placering om eleven gjort ett skolval.

Innan den 17 februari går det ingen information till medborgare om avslag eller placering om eleven gjort ett skolval. 2015-02-05 1 Innehåll Info... 3 Skolval... 3 Inflytt/Byte... 3 Fritidsplaceringar... 3 Checklista - Arbetsgång... 3 Logga in... 4 Inloggning till systemet, Hypernet... 4 Ändra lösenord... 4 Utskrift sökande

Läs mer

Innehållsförteckning. Sidan 2 (24)

Innehållsförteckning. Sidan 2 (24) Innehållsförteckning 1. Ansvarig i föreningen.. 2 1.1 Internetadress... 3 1.2 Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Låst lösenord... 5 1.4 Huvudmeny i Aktivitetsstöd... 7 2. Administration 8 2.1 Föreningens

Läs mer

Vad du måste veta för att sätta betyg på gymnasiet

Vad du måste veta för att sätta betyg på gymnasiet Vad du måste veta för att sätta betyg på gymnasiet Föreskrifter om betygskatalog för utbildning som påbörjats före den 1 juli 2011 Vad du måste veta för att sätta betyg på gymnasiet Föreskrifter om betygskatalog

Läs mer

Läsa dokument/information i advantum

Läsa dokument/information i advantum Läsa dokument/information i advantum Förhandsgranskning Välj vilken funktion du vill ha på fönstret genom att klicka på knappen i fönstrets övre högra hörn. Intryckt knapp = du granskar varje dokument

Läs mer

Lathund till VFU-portalen

Lathund till VFU-portalen Lathund till VFU-portalen VFU-samordnare Senast uppdaterad: 2013-01-14 Innehåll 1. Startsidan... 3 2. Översikt över arbetsplatser på ett område... 5 3. Redigera information för en arbetsplats... 6 4. Lägg

Läs mer

Releasedokument för astra WEB 2013-12-03

Releasedokument för astra WEB 2013-12-03 Releasedokument för astra WEB 2013-12-03 1 Nya Funktioner Bevakning skicka till flera lärare Nu finns det möjlighet att skicka bevakningar till flera lärare samtidigt. Man kan välja att skicka bevakningen

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

Releasedokument för astra WEB 2014-03-18

Releasedokument för astra WEB 2014-03-18 Releasedokument för astra WEB 2014-03-18 1 Nya Funktioner Kortkommando i astra WEB Nu finns det kortkommandon i astra WEB. Genom att trycka på tangenten Ctrl så får man fram alla kortkommandon som finns

Läs mer

Kommentar [k1]: Behöver vi kommentera det som finns till höger ovanför schematyp?

Kommentar [k1]: Behöver vi kommentera det som finns till höger ovanför schematyp? Webbklienten Webben är uppbyggd med hjälp av flikar. När du öppnar lärosätets schemasida finns ett antal flikar som syns på webben för alla. Om du loggar in får du ytterligare flikar och möjligheter till

Läs mer

MANUAL NACKA24. För administratörer i grundskolan. Version 3 uppdaterad

MANUAL NACKA24. För administratörer i grundskolan. Version 3 uppdaterad MANUAL NACKA24 För administratörer i grundskolan Version 3 uppdaterad 2018-05-18 Innehållsförteckning 1 Användaruppgifter... 3 2 Elevens familjebild... 4 3 Elevöversikt... 5 4 Skicka e-post till vårdnadshavare...

Läs mer

Handbok för medborgare i Dexter. Version 2.0 för Dexter 3.9

Handbok för medborgare i Dexter. Version 2.0 för Dexter 3.9 Handbok för medborgare i Dexter Version 2.0 för Dexter 3.9 IT-stöd för morgondagens skola & förskola IST erbjuder skolledare, pedagoger, elever och vårdnadshavare IT-stöd som matchar omvärldens nivåer.

Läs mer