BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet"

Transkript

1 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen vid Göteborgs universitet har rektor beslutat om en översyn av universitetets samtliga utbildningsprogram. Översynen syftar till att inför kommande verksamhetsdialoger med fakulteterna rörande utbildningsutbudets inriktning och kvalitet skapa en samlad redovisning av kvalitet och kvalitetsarbete vid Göteborgs universitets utbildningsprogram. Översynen har fått arbetsnamnet BLUE 11 (Better Learning in University Education) och ska genomföras under Ett första förslag till verktyg arbetades fram under våren Förslaget byggde på befintliga styrdokument vid Göteborgs universitet samt på idéer från utvecklingen av motsvarande verktyg vid andra lärosäten. Under hösten 2010 har verktyget diskuterats inom Grundutbildningsberedningen, Kvalitetsrådet, PIL samt med företrädare för fakulteter, program och studenter. Den slutliga utformningen är resultatet av en sammanvägning av olika synpunkter och beslutades av rektor den 10 januari Verktyg för uppföljning Verktyget är utformat så att det ska vara möjligt att få en samlad redovisning av kvalitet och kvalitetsarbete vid utbildningsprogrammen vid Göteborgs universitet. Det består av ett antal teman som har bäring på kvalitet och kvalitetsarbete. En viktig utgångspunkt är att programmens kvalitetsarbete ska kunna stämmas av mot de mål för utbildningen som återfinns i universitetets styrdokument. I verktyget efterfrågas för varje deltema ett antal uppgifter som ska redovisas och kommenteras inom ramen för översynen. Vilka program avses? Översynen gäller alla program, såväl på grundnivå som på avancerad nivå, som gavs under 2010 och som fortsätter Som program definieras utbildning som i utbildningskatalogen anges som program. I den mån olika program uppvisar stora likheter kan de beskrivas i en och samma programrapport. Många utbildningsprogram som ges vid Göteborgs universitet är nyinrättade. Det innebär att vissa uppföljningsfrågor i BLUE 11 inte kan belysas för dessa program.

2 2 Ansvar Ansvaret för att genomföra och redovisa resultatet av uppföljningsarbetet ligger på fakultetsnämnden. Varje fakultet tilldelas särskilda medel för uppföljningsarbetet. Arbetsgång Uppföljningen ska ske i tre steg: 1) En programrapport, inklusive en basfaktadel, som redovisar programmets uppläggning och kvalitetsarbete ska tas fram. 2) En dokumenterad audit/extern bedömning av programrapporten ska genomföras. 3) Fakultetsnämndens samlade bedömning av fakultetens programutbud ska avsluta arbetet. I. Programrapport Programrapporten ska innehålla basfakta om programmet samt redovisning av efterfrågade uppgifter och kommentarer till dessa. Det bör vara möjligt att få fram basfakta och vissa efterfrågade uppgifter genom fakultetens försorg eller genom kontakter med studentavdelningen. De uppgifter som avses (utöver basfakta) är kvantitativa data under delteman I A 1-2, I B 1 och V B 1-2 nedan. Observera dock att programledningen så långt möjligt ska kommentera samtliga lämnade uppgifter. Utbildningsplan och programmets kursplaner, samt andra relevanta dokument som kan tjäna som faktaunderlag, ska anges som webblänkar. Programrapporten är tänkt som ett slags självvärdering som utgör basen för en extern granskning samt för den bedömning som fakultetsnämnden gör av programmet. Programrapporterna ska lämnas som bilagor till fakultetsnämndens redovisning till rektor. Studenter ska ges tillfälle att vara delaktiga i framtagandet av rapporten. Det underlag som rapporteras kan eventuellt hämtas från tidigare producerade texter, och vice versa texter som skrivs för programrapporten bör kunna utformas så att de kan användas i andra sammanhang. Detta kan bland annat gälla Högskoleverkets utbildningsutvärderingar och fakultetsuppföljningar av olika slag. Programrapporten ska vara kortfattad.

3 3 II. Audit/extern bedömning En dokumenterad extern bedömning ska genomföras med programrapport och, om möjligt, kompletterande intervjuer som grund. Bedömarnas uppgift är att utifrån de teman som behandlas i rapporten ge synpunkter på och lämna rekommendationer rörande det granskade programmet och dess kvalitetsarbete. Auditrapporten ska vara kortfattad. Det är önskvärt att granskningen genomförs av en grupp ( auditgrupp ) som utses av fakultetsnämnden på förslag av programledningen. Bedömare kan rekryteras inom fakulteten/gu, nationellt och/eller, när så är lämpligt, internationellt. I auditgruppen bör ingå minst en verksamhets-/ämnesföreträdare med programerfarenhet, en student och i möjligaste mån en arbetslivsföreträdare. Samma auditgrupp kan granska flera program om dessa är ämnesmässigt närliggande. III. Fakultetsnämndens bedömning Fakultetsnämnden ska utifrån programrapporter och bedömarkommentarer göra en värdering av styrkor och problemområden i fakultetens programutbud. Nämnden bör dessutom peka på möjligheter att utveckla fakultetens program. Projektledning För projektledning, samordning och stöd av arbetet kring BLUE 11 svarar rektorsrådet Bengt-Ove Boström tillsammans med Karin Fogelberg och Malin Östling vid universitetsledningens kansli. Karin Fogelberg fungerar som koordinator för arbetet.

4 4 Skriv in text i högerspalten Uppgifter/kommentarer Basfakta om programmet Programmets namn: Konstnärligt masterprogram i fotografi Ansvarig programledare/studierektor: Julia Tedroff Omfattning (hp): 120hp Nivå (grund/avancerad): Avancerad nivå Examensbenämning: Konstnärlig masterexamen med inriktning fotografi Startår i sin nuvarande form: 2007 Huvudsakliga deltagande institutioner: Högskolan för fotografi Studietakt (helfart/halvfart): helfart Campus/distans: campus Verksamhetsförlagd utbildning i hp: 120hp Programmet genomförs helt/delvis/ej på Helfart. Programmet ges på svenska. Enstaka moment på engelska förekommer. engelska: Antagning till programmet (varje termin/varje Varje höst höst/varje vår/annat): Platstilldelning föregående/senaste läsår (hst) 8 termin/år: Ungefärlig medelstilldelning till programmet/år: 1647 Eventuell samordning med andra program: Relevanta webblänkar (utbildningsplan, kursplaner mm): Ev kommentarer till uppgifterna ovan: Tema Deltema Uppgifter/kommentarer I. A. Rekrytering och söktryck.

5 5 Studentrekr ytering, uppföljning och studentstöd Beskriv/ange och kommentera: 1. Planeringstal, antal sökande och faktiskt antagna på programmet vid de senaste två antagningstillfällena samt programmets dimensionering i relation till utbildningsutbud och arbetsmarknad. 2. Planeringstal, antal sökande och faktiskt antagna på programmet vid de senaste två antagningstillfällena vad gäller internationella studenter (för program som ges på engelska). 3. Rekryteringsinsatser (breddad rekrytering, marknadsföring etc). B. Studentuppföljning och studentstöd. Beskriv/ange och kommentera: 1. Genomsnittlig genomströmning på programmet (hpr i relation till hst) senaste året. Planeringstalet är att ha totalt 16 studenter på masterprogrammet, vanligtvis 8 per årskurs sökande 7 antagna sökande 8 antagna Masterprogrammets dimensionering kommer på sikt att öka genom nya programinriktningar. (Se exempelvis svar V A. Omvärldsanalys). Nuvarande program ges på svenska. Undervisningsmoment på engelska förekommer. Utbildningen har hittills främst marknadsförts via de utställningar studenterna genomför. Viss annonsering förekommer men i huvudsak sker spridning via den verksamhet som pågår i programmet, genom pressutskick (publicitet i media), vernissagekort (med strategisk spridning), via inkommande gästlärare (yrkesverksamma inom området), spridning av årsböcker. Inför kommande antagning kommer informationsinsatser om utbildningen öka väsentlig genom exempelvis broschyrer, platsbesök och annonsering genererade masterprogrammet 18,80 HST med 15 studenter på programmet. Studenterna har möjlighet att vid behov/önskemål läsa extra verktygskurser inom olika fotografiska tekniker som komplement till de obligatoriska programkurser, varför antal HST är högre än en studietakt på 100%. Masterprogrammet hade ett utfall på 13,38 HPR och en genomströmning motsvarande 71%. En förklaring till den något lägre genomströmning i förhållande till HST är att kursen Pedagogik A 7,5 hp med 0,875 HST pågår under hösten 2011 och är därmed inte avslutad. Om samtliga godkänns på kursen, motsvararand genomströmning blir 76%. Krav för en examen är 120 hp eller 60 hp per läsår inom programmet. Om man istället beräknar genomströmning på 15 HST (minimikrav för 15 studenter att avancera inom programmet under ett läsår) blir det 95%.

6 6 2. Uppföljning av studenter på programmet (avhopp, retention). Hösten 2007: 8 studenter antogs till masterprogrammet 7 studenter avslutade sina studier på programmet våren Hösten 2008: 7 studenter antogs till masterprogrammet 7 studenter avslutade sina studier på programmet våren II. Innehåll och utformning 3. Metoder för att identifiera studenters behov av särskilt stöd. A. Innehåll. Beskriv/ange och kommentera: 1. Metoder för att säkra kursplanernas kvalitet, t ex förekomst av regelbundna kursplanerevideringar. 2. Metoder för att säkra att innehållet i programmet svarar mot Högskoleförordningens examensmål (dvs. att kursplanernas lärandemål sammantaget uppfyller examensmål). B. Vetenskaplig/konstnärlig kvalitet. Beskriv/ange och kommentera: 1. Metoder för att säkra vetenskaplig/konstnärlig kvalitet. Eftersom programmet är litet är det förhållandevis lätt att identifiera eventuella behov. Studierna inleds med ett samtal där studenten tillsammans med ansvarig professor diskuterar kommande undervisningsmoment. Kursplanernas kvalitet och relevans (i exempelvis förhållande till examensmål), diskuteras annars i regel kontinuerligt vid utvärderingar med studenter, kursansvariga lärare och studierektor. Inför kommande antagning höstareminen 2012 kommer programmet till viss del utvecklas. Därav gjordes ingen antagning inför nuvarande läsår. Inriktningen fotografi inom fri konst kommer att bibehållas med programmets profil kommer att förtydligas och förstärkas. Utbildningsplan och samtliga kursplaner kommer att revideras. Kursplaners lärandemål i förhållande till examensmålen behandlas kontinuerligt i kollegiemöten och i kursutvärderingar. I regel görs en noggrann analys av examenskursens utfall vilket utgör grunden för eventuella revideringar eller utveckling av nya kurser. Den bärande undervisningsformen i utbildningen är individuell handledning där studenterna kontinuerligt får presentera och diskutera sitt pågående arbete med ansvariga professorer, övriga kursansvariga och curatorer. Kontinuiteten bidrar till att säkerställa att studenternas kunskapsprocess relaterar till ställda lärandemål. En annan bärande undervisningsform är så kallade expertmöten, vilket är tillfälliga möten med expertis som rekryteras från yrkeslivet (konstnärer, forskare, kritiker, curatorer, gallerister). Tanken är att upprätthålla balans mellan fast kompetens (pedagogisk/konstnärlig kompetens, kontinuitet) och extern expertis (transparens, extern insyn, omvärldförändringar). Sammansättningar av fasta lärare och så kallade experter

7 7 2. Metoder för integrering av aktuell och relevant forskning. C. Utformning. Beskriv/ange och kommentera: 1. Undervisningsformer som används inom programmet, andelsmässig fördelning (ungefärlig) mellan olika undervisningsformer samt ev variationer under programmet. praktiseras också vid examinationer, som handledare respektive opponenter. Samtliga ansvariga lärare inom utbildningen bedriver egen forskning så som inom ramen för KUprojekt. I utbildningen undervisar också doktorander. Undervisningen är i sådana fall inriktad på det ämnesområde som behandlas i doktorandens avhandlingsarbete och på doktorandens specifika kompetens. Studenterna får på så vis följa doktorandernas avhandlingsarbete och den konstnärliga forskningens utveckling. Härigenom får de också tillgång till specifik konstärlig kompetens och skilda perspektiv inom konstnärlig forskning. Undervisningsformen utgörs både av individuell handledning, föreläsningar och seminarier. Doktorandernas handledare har under de senaste läsåren återkommit som handledare och opponent på studenternas examensuppsatser. Institutionen har också återkommande internationella seminarier till vilka nationella och internationella konstnärer, forskare och kritiker bjuds in. De ämnen och perspektiv som behandlas i seminarierna tar ofta utgångspunkt i pågående och kommande forskningsprojekt vid institutionen. En tydligare förankring och mer formaliserade forskningsförberedande utbildningsmoment kommer att utvecklas i det kommande programmet. Undervisningen är problembaserad och tar i huvudsak utgångspunkt i kritikklass (handledning och problembaserad undervisning i grupp), individuell handledning och teori. De individuella handledningstillfällena är relativt jämt fördelade under båda läsåren förutom i samband med examenskurs då antalet timmar för individuell handledning ökar (uppsatshandledning och handledning inför separatutställning). År 1-2 per termin: tre handledningstillfällen à 60 min med ansvarig professor samt ca tre tillfällen à 60 min med externa handledare (experter). Ca 6 tim per termin. År 2 Uppsatshandledning: grupphandledning/individuell (examenskurs) ca 60 tim Separatutställning ca 10 tim med extern curator Kritikklass/handledning i grupp År 1-2 per termin: tre kritikklasser (handledning i grupp med ansvarig professor) à tre dagar, ca 54 tim per termin Övrig handledning i grupp: År 2: Att presentera sitt konstnärskap (inom examenskurs) ca 6 tim med extern handledare. Föreläsningar/ seminarier År 1 Undervisningsformer som föreläsningar och seminarier ligger främst under år 1 inom ramen för teori- och verktygskurser ca 90 tim per termin.

8 8 År 1-2 Undervisningsformen förekommer i samband med doktorandpresentationer, externa föreläsare (experter), forskningsseminarier ca 5-10 tim per termin. År 2 uppsatsseminarier (examenskurs) ca 60 tim Sammanfattning: År 1 Individuell handledning Ca 12 tim Handledning i grupp (kritikklass) Ca 108 tim Föreläsningar/ seminarier Ca 200 tim År 2 Individuell handledning Ca 22 tim Handledning i grupp (kritikklass samt övrig) Ca 114 tim Uppsatshandledning/seminarier ca 60 tim Övriga föreläsningar/ seminarier Ca 5-10 tim 2. Examinationsformer som används inom programmet, andelsmässig fördelning (ungefärlig) mellan olika examinationsformer samt ev variationer under programmet. Vid examinerande moment förväntas studenten redovisa en gestaltning och/ eller textuppgift. Examinationer sker i regel genom muntlig presentation som följs av diskussion med examinator, opponenter (examenskurs) och medstudenter. Summativa examinationer sker i examenskurs vilken består av två examinationstillfällen (examensarbetets gestaltande del respektive examensuppsats) I teorikurser (FOA Avancerad konst-och kulturteori A-B) förekommer både summativa och formativa examinationer, i form av litteraturseminarier eller skriftliga uppgifter. I övriga kurser dominerar formativa (Kritikklass, FOA Konstnärlig pedagogik A-B, FOA110 Konst och text) där studenten och medstudenter är delaktiga bedömningen. I exempelvis Kritikklass (FOA Kritiklass B-C) är studentgruppens aktiva medverkan i bedömning och självbedömning en bärande pedagogisk idé som bland annat syftar till att utveckla studenternas kritiska tänkande och bedömningsförmåga. Studenternas aktiva roll som medbedömare fyller alltså ett medvetet pedagogiskt syfte och är

9 9 vanligt förekommande i utbildningen. (Se svar D2) 3. Ungefärligt antal timmar/vecka som utgörs av lärarledd tid under programmets första år - samt eventuella variationer under programmet. 4. Metoder för pedagogiskt utvecklingsarbete inom programmet. D. Kvalitet på studentprestationer. Beskriv/ange och kommentera: 1. Metoder för att säkra kvalitet i studenternas prestationer på examinationer (t ex förekomst av bedömnings- och betygskriterier). År 1 ca 8 tim per vecka År 2 ca 5 tim per vecka Pedagogiskt utvecklingsarbete sker i lärargruppen, vilket i regel gäller den fasta lärarstaben. Det förekommer också i institutionsgemensamma fortbildningsdagar. Samordningen av pedagogiskt utvecklingsarbete försvåras emellertid av att större delen av den fasta lärarstaben har relativt små tjänster vilket inte ger mycket utrymme för större utvecklingsprojekt. Under höstterminen har lärarkollegiet diskuterat hur och i vilka former vi skulle kunna arbeta för att förstärka det pedagogiska utvecklingsarbetet vid institutionen. Den största svårigheten gäller emellertid timanställda gästlärare. (Se kommentar IV 1. Studentbarometern 2010). För att säkerställa kvalitet i studenternas presentationer finns strävan att genomföra så adekvata kurser och undervisningsformer som möjligt, att samtliga kurser svarar mot utbildningens lärandemål och att undervisningsformerna stödjer studentens lärande. På avancerad nivå är balansen mellan handledning (och andra former av undervisning) och självständig problemlösning bärande. Studenten behöver utrymme för självständigt arbete men också kontinuerlig feedback från lärare, externa bedömare och medstudenter. I utbildningen eftersträvas balans mellan kontinuerlig uppföljning av studenternas kunskapsprocess (via handledning med kursansvariga lärare och medstudenternas feedback i exempelvis kritikklass) och extern bedömning (externa handledare och curators). Det finns än så länge inga formulerade bedömningskriterier vilket kan göra att studenten upplever att de krav som ställs i utbildningen är otydliga eller t o m för låga (Studentbarometern 2010). Det kan också vara ett problem i relation till externa bedömare, vilka utifrån relativt ringa insikter i ställda lärandemål ska uppfatta vad och hur studentens arbete ska bedömas och vilken roll den externa expertisen faktiskt spelar. Det kan få som följd att själva bedömningen av studentens prestation upplevs som otydlig eller t o m uteblir. Genom att förtydliga ställda lärandemål (tydligare kommunicera dessa för externa bedömare och studenten) och utarbeta riktlinjer som kan användas som bedömningskriterier kan de krav som ställs i relation till lärandemål bli tydligare.

10 10 2. Resultat som uppnåtts i förhållande till examensmålen i högskoleförordningen (efterfrågas även i samband med Högskoleverkets utbildningsutvärderingar). Se Bilagor: HFFMA_matris examensmål Samtliga examensmål examineras i Examenskurs (FOA101) 30hp Examensarbetet består av två delar: Masteruppsats 15hp Fotografiskt/fototeoretiskt arbete på masternivå 15hp Kursen examineras vid två examinationstillfällen där de två delarna examineras var för sig. Masteruppsats 15 hp Omfattning s. Uppsatsdelen innefattar att i text presentera det egna arbetet eller angränsande ämnesområde och är av forskningsförberedande karaktär. Uppsatsen föregås av en metodkurs där studenten introduceras till olika forskningsperspektiv och metoder, akademisk text och text producerad i relation till konstnärlig forskning. Vilka perspektiv kan den konstnärliga forskningen inrymma i relation till den traditionellt akademiska? Uppsatskursen innefattar förutom föreläsningar och studiebesök individuellt arbete som följs upp genom kontinuerlig handledning i grupp och individuellt. Uppsatskursen föregås av teorikurserna Avancerad konst- och kulturteori 1-11 sammanlagt 15hp, verktygskursen Konst- och text 7,5 hp samt Kritikklass som ger kunskap och övning i att applicera foto, konst- och kulturteoretiska diskussioner, att föra kritiska diskussioner och kontextualisera det egna och andra utövares konstnärliga arbete. Det ger också övning i att applicera olika typer av texter i relation till sitt arbete (Artist Statement, texter som ingår i verk, kommunikativa, beskrivande texter och kritiskt resonerande texter). Examination av uppsatsdel sker i seminarieform med seminarieledare (kursansvarig lärare) examinator (ansvarig professor), extern opponent (som två år i rad varit huvudhandledare för forskarutbildningen, HFF) samt studentopponent. Studenten har i uppgift att inledningsvis klarlägga eventuella tillrättalägganden samt att var medopponent på en av sina medstudenters uppsats. Fotografiskt/fototeoretiskt arbete 15 hp Examensarbetet bestående av fotografiskt alternativt fototeoretiskt arbete 15 hp, föregås av som har beskrivits tidigare, individuell handledning med ansvariga lärare och extern expertis från

11 11 yrkesområdet samt kritikklasser. I handledning och kritikklass får studenten utrymme att muntligt diskutera sitt arbete samt tillgång till och övning i kritisk och kontextualiserande diskussion. Under examenskursen planerar och genomför studenten en separatutställning vilken slutligen tjänar som grund för bedömning vid slutexaminationen. Vid planering av utställning har studenten tillgång till handledning med ansvarig professor samt med extern curator (10 timmar). I genomförandet ingår också att presentera sitt arbete i kommunikativ text (till besökare samt press). I examenskursen ingår också övning i muntligt framförande, att i muntlig presentationsform beskriva och kontextualisera sitt arbete för olika grupper (övas under examenskursen och examineras vid examinationstillfället). Till varje examensarbete (separatutställning) väljs en extern opponent. Den externa opponenten besöker utställningen och medverkar i den slutliga examinationen. Opponenten får också tillgång till studentens uppsats (uppsatsen i sig examineras emellertid separat. Se ovan). Det läggs stor vikt vid att opponent och examinator får så god tillgång till studentens arbete som möjlig, en bred bas för att kunna bedöma om studenten uppfyller ställda lärandemål. Examination av Fotografiskt/ teoretiskt arbete Samtliga studenter examineras vid ett slutligt examinationstillfälle. I examinationen ingår huvudhandledare(kursansvarig för examenskurs), examinator (intern professor), opponenter (externa bedömare), medstudenter samt publik. Examinationen inleds med att respondenten visar och beskriver sitt arbete, för en kontextualiserande diskussion. Därefter tar opponenten vid (frågor till respondenten, bedömning). Oppositionen avslutas med uttalande från examinator följt av publikfrågor. E. Internationella perspektiv i programmet. Beskriv/ange och kommentera: 1. Ungefärlig andel litteratur på engelska och/eller andra språk än svenska. 2. Ungefärligt antal utbytesstudenter och lärarutbyten, utresande samt inkommande år I den litteratur som ingår i teorikurser utgör till 90% av engelskspråkig litteratur. I den individuella fördjupningen kan andelen variera. Inga utbyten 2010.

12 12 3. Metoder/aktiviteter som används för att studenten efter sin utbildning ska vara väl förberedd att verka i internationella sammanhang. För att förbereda studenterna på ett framtida yrkesliv inom konstområdet har vi valt att prioritera utåtriktad verksamhet så som kontinuerliga möten med yrkesverksamma inom området samt utställningsverksamhet. Studenterna får under sin utbildningstid genomföra ett antal utställningar i grupp och individuellt i syfte att få faktisk träning i att planera, exponera och kommunicera sitt konstnärliga arbete. Utställningarna handleds och följs av yrkesverksamma curatorer. Förutom att stärka den konstnärliga kompetensen får studenterna kunskaper i att planera och kontextualisera sitt arbete i förhållande till ett utställningssammanhang (i grupp eller individuellt). Genom utställningsverksamhet utvecklar också studenten sin kompetens i att muntligt och skriftligt presentera ett konstnärligt arbete för olika kontexter (skapa material i pedagogiskt syfte eller i marknadsföringssyfte) och grundläggande kunskaper i ekonomiska och juridiska aspekter i att planera en utställning på professionell nivå (prissättning, avtal, försäkringar, sponorarbete, upphovsrätt). I utbildningen får studenterna kontinuerligt möta och presentera sig för nationella och internationella konstnärer, curatorer, pedagoger och forskare. Genom praktik och möten får studenten god förberedelse i vad ett yrkesliv inom området kan innebära som konstnär, som pedagog, som curator, som projektledare eller kommunikatör samt utvecklar kontaktnät som stödjer deras framtida yrkesverksamhet nationellt och internationellt. Inför kommande antagning kommer vi att arbeta med att utveckla de internationella nätverken men också se över hur utbildningen bättre kan anpassas för professionsrelaterad verksamhet (bättre förutsättningar för planering) och förtydliga utbildningens utåtriktade verksamhet. 4. Internationell erfarenhet hos de lärare som huvudsakligen undervisar på programmet. Samtliga huvudlärare i utbildningen har god internationell erfarenhet. Utbildningen leds av två adjungerade professorer med stor erfarenhet av konstnärlig verksamhet i internationella sammanhang. Deras kontaktnät på både nationell och internationell nivå har stor betydelse för utbildningens utformning och innehåll så som vid rekrytering av externa handledare, opponenter och curatorer. I utbildningen finns också en adjunkt med huvudansvar för teorikurser samt examensuppsatser som också har stor kunskap och erfarenhet av internationella sammanhang så som inom forskning, aktuell debatt och internationell utställningsverksamhet. Ytterligare en lektor och en professor är knutna till programmet vilka bedriver forskning på internationell nivå. Programmet behöver emellertid knyta till sig fler internationella samarbetspartners dels för att göra utbildningen mer internationellt känd och skapa utbytesmöjligheter med mer formell samordning samt för att på sikt internationalisera programmet.

13 13 III. Lärarkompetens Beskriv/ange och kommentera: 1. Andel disputerade lärare av dem som huvudsakligen undervisar på programmet. 2. Antal professorer som undervisar på programmet och ungefärlig omfattning på deras undervisning. 3. Andel av undervisande lärare som har behörighetsgivande högskolepedagogisk kompetens. 4. Metoder för att säkra att det finns lärare med aktuell och relevant professionsrelaterad kompetens. Den huvudsakliga undervisningen görs av två adjungerade konstnärliga professorer vardera omfattning 30% respektive 40%. I huvudsak två adjungerade professorer med huvudansvar för programmet. (Se ovan) Ytterligare två professorer är knutna till programmet med inriktning på forskning. I dagsläget har ingen formellt behörighetsgivande högskolepedagogisk kompetens (15 hp). (Se också E 3.) Huvudansvariga professorer är internationellt verksamma konstnärer med utställningsverksamhet. Deras kompetens, erfarenhet och nätverk är bärande för utbildningens innehåll och utformning. I utbildningen läggs särskild vikt vid utåtriktad verksamhet, d v s att lärandet sker i praktik (exempelvis genom att studenten genomför utställningar) och i direkt kontakt med yrkeslivet. (möten med extern expertis). Den utåtriktade verksamheten syftar till att förbereda studenterna på framtida professionella sammanhang, yrkesrollen och på att skapa nätverk. Ett urval av experter sedan 2007: Tessa Praun, Gregory Crewdson, Grazia Quaroni, Lisa Rosendahl, Mats Stjernstedt, Jan Svenungsson, Martin Farran Lee, Anne Olofsson, Niklas Östlind, Magdalena Malm, Marina Schiptjenko, Lars-Erik Hjertström-Lappalainen, Karl Larsson.

14 14 IV. Studentinflytande Beskriv/ange och kommentera: 1. Resultat från studentundersökningar (t ex GU:s Studentbarometer 2010 om nedbrytning till programmet är möjlig), programutvärderingar och kursvärderingar. Det mest alarmerande i Studentbarometer 2010 är att så många som 12% av studenterna vid Konstnärlig fakultet har känt sig diskriminerade eller förbigången på grund av könstillhörighet vilket gör tydligt att arbetet mot trakasserier och diskriminering alltjämt är centralt i likabehandlingsarbetet. På Högskolan för fotografi tolereras inte någon form av diskriminering, trakasserier eller kränkande särbehandling. Alla anställda och studenter har rätt att bli behandlade med respekt för sin person och sin personliga integritet. Högskolan för fotografi ska vara fri från alla former av diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling.. Åtgärder att genomföra 2011: Under 2011 ska GU:s vägledning för hantering av diskriminering och trakasserier diskuteras och göras känd i organisationen. En diskussion ska föras angående chefens och likabehandlingsombudets roll vid diskrimineringsärenden. Ansvariga för genomförandet: Prefekt i samarbete med institutionernas likabehandlingsombud samt personalhandläggare. Kommentarer kapitel 5. Information, examination och kursvärderingar. En förklaring till resultatet kan vara att lärandemålstyrd undervisning inte har fått fullt genomslag på fakulteten (svårt att bryta ned till program utan snarare ett genomgående problem). Det går att identifiera några orsaker så som att enskilda lärare inte har tillräckliga kunskaper i lärandemålstyrd undervisning, otydliga lärandemål (exempelvis gällande lärandemål och examinerbarhet), otillräckliga kunskaper om studieregler. På masterprogrammet i fotografi, undervisar många gästlärare som bara tillfälligtvis arbetar med undervisning (ett led i att garantera relevant professionsrelaterad kunskap) med följd att studieregler inte kan hållas (eftersom planeringen står i ständig relation till eventuella omvärldsförändringar) och bristfälliga kunskaper i lärandemålstyrd undervisning. Både studenter och handledare behöver ha insikt i vad man kan förvänta sig av en handledning, och vilken roll den fyller i utvecklandet av studentens kompetens. I kommande program bör det därför finnas en tydligare distinktion mellan olika typer av handledningssituationer så som mellan individuell handledning (möten med pedagog med grund i tydliga lärandemål) och expertmöten (möten med personer inom yrkesfältet). Individuell handledning och expertmöten är olika pedagogiska former för att förbereda studenten på en framtida yrkesverksamhet och relaterar till examensmålen. Expertmötenas syfte är att ge studenten direkt professionsorienterade erfarenheter medan den

15 15 individuella handledningen har en tydligare pedagogisk funktion med specifika lärande mål (och kan därmed bemötas med pedagogiska krav så som pedagogisk kompetens). Skillnaden mellan olika pedagogiska inslag ska tydligt kommuniceras till studenter, lärare och gästande expertis. Åtgärder: Inom rimlig tid kommer de flesta interna lärare behörighetsgivande högskolepedagogisk kompetens HPE vilket kommer att bidra till en avsevärd kvalitetsförbättring. Informationsinsatser angående studieregler. Här behövs bättre rutiner. Interna och fakultetsgemensamma satsningar för att öka kunskaper i lärandemålstyrd undervisning riktad till återkommande gästlärare. (exempelvis återkommande workshops). Distinktion mellan olika pedagogiska former som relaterar till examensmålen (så som distinktion mellan yrkesorienterad erfarenhet och pedagogisk verksamhet) Utveckla specifika lärandemål relaterade till handledning (Handledning ligger inom Kritikklass. Här finns utrymme att utöka med lärandemål specifikt inriktade på individuell handledning) Ytterligare åtgärder i relation till Studentbarometerns resultat: Förstärka implementeringen av GUL (riktat till lärare) Förstärka rutiner kring utvärdering i GUL V. Omvärlds- 2. Metoder för samlad kvalitetsanalys (t ex kursrapport, kursbokslut, programnämnd, kurskonferens) och utveckling av programmet. 3. Studentmedverkan i beredande och beslutande organ. A. Omvärldsanalys utbildningsutbud. Beskriv/ange Kursvärderingar görs vi varje avslutad kurs. Muntliga utvärderingar har störst genomslag. Svarsfrekvensen och rutinerna för hur skriftliga utvärderingar ska genomföras har inte fått tillräckligt genomslag. I huvudsak förs kontinuerliga diskussioner mellan studenter, ansvariga lärare och studierektor. Studentmedverkan finns i samtliga beslutande organ. Programmet inriktning är fotografi med konstnärlig inriktning och vänder sig till studenter som vill arbeta inom det konstnärliga fältet. Under utbildningens två år utvecklar studenten sitt

16 16 analys och kommentera: 1. Programmets bidrag i jämförelse med program inom GU som har liknande innehåll. Programmets profil i jämförelse med liknande program vid andra svenska lärosäten. B. Omvärldsanalys arbetsmarknad. 2. Beskriv/ange och kommentera: 1. Före detta studenters bedömning av studierna i relation till vad de behöver i sitt arbete (kommentera när så är möjligt resultat från Göteborgsakademiker 2010 eller annan/lokal alumnundersökning). 2. Före detta studenters etablering inom relevant yrkesområde (kommentera när så är möjligt resultat från Göteborgsakademiker 2010 eller annan/lokal alumnundersökning). konstnärskap, skaffar kunskap om fotografi i ett bildkonstnärligt sammanhang samt bygger de nätverk som stödjer en karriär inom det konstnärliga fältet. Specialiseringen i fotografi inom konstområdet har ingen motsvarighet i Sverige. Se svar nedan. Specialiseringen i fotografi inom konstområdet har ingen motsvarighet i Sverige. Men i takt med att fotografiet etablerat sig på den internationella konstscenen har även masterutbildningar inom fri konst stärkt sin profilering mot fotobaserad konst. Idag finns fler alternativ för blivande studenter som söker fördjupad kompetens inom det fotografiska gestaltningsområdet. Vad som fortfarande gör utbildningen unik är att det sammanhang av spetskompetens som institutionen utgör - inom forskning, debatt, tekniskt kunnande men också inom annan yrkesutövning. Programmet relaterar också till en specifik fotografisk konstscen som utgörs av nationella och internationella arenor för fotografi så som exempelvis Hasselblad Center. Den fotografiska konstscenen har ett starkt internationellt fäste (Institutioner med specifik inriktning på fotografi, gallerier, bokproduktion, utbildningar och specifika nätverk) och har under de senaste åren även fått en allt starkare ställning i Sverige med nya betydelsefulla arenor och stor efterfrågan på fotobaserad konst. Göteborgsakademiker 2010 är svår att kommentera eftersom det sammantaget endast är 139 svarande vilka berör hela Konstnärliga fakulteten. Institutionen behöver genomföra en lokal undersökning. Programmet är litet vilket förenklar kontakten med alumner. Utbildningens utåtriktade verksamhet (så som utställningar och möten med expertis inom området), har varit väldigt framgångsrikt för enskilda studenter, så som i tilldelning av stipendier, genom utställningsmöjligheter och kommersiella framgångar på gallerier och auktionsfirmor. Intresset för pedagogiskt arbete är stort bland studenterna och flera studenter verkar som lärare på institutionens sommarkurser. Andra studenter arbetar med olika förberedande utbildningar eller som pedagoger på exempelvis museer, gallerier, konsthallar. Därför har vi i programmet utvecklat

17 17 två kurser med inriktning på pedagogiskt arbete; FOA Konstnärlig pedagogik A-B, den ena relaterad till utbildning, den andra mot konstpedagogiskt arbete inom andra sektorer. Här ser vi en stark utvecklingspotential där hela fakulteten skulle kunna samverka för att också utveckla nya former för konstpedagogiskt arbete. VI. Framtid 3. Modeller för samverkan med alumner och avnämare i planering, genomförande, uppföljning och utveckling av programmet, t ex programråd med externa representanter. Beskriv/ange och kommentera: 1. Ev planerade förändringar av programmet på kort sikt. Inför kommande programstart kommer vi att genomföra en genomlysning av programmet för att på ett ännu bättre sätt kunna förvalta, utveckla och skapa balans mellan konstnärlig utveckling och den yrkeskontext studenterna förväntas verka i. Inom programmet finns en strävan att kontinuerligt genomföra undervisningsmoment i samverkan med avnämare så som i planering av utställningar och relaterade kurser. Inför kommande förändringar av programmet kan ett programråd med alumner och externa representanter var aktuellt. Programmet kommer att till viss del förändras och utvecklas inför kommande antagning (Utbildningsplan och samtliga kursplaner kommer att ses över). Utvecklingsmöjligheter som kommer att diskuteras: Öka programmets utåtriktade verksamhet Förstärka professionsrelaterade lärandemål Förstärka relationen till institutionens forskning Förstärka programmets forskningsförberedande moment Förstärka internationella nätverk och finna eventuella samarbetsparter Internationalisering Förstärka administrativa rutiner kring programmet 2. Programmets framtid på lång sikt (10 år eller mer) Att delar av utbildningen görs i samverkan med andra program inom fotografi och konstområdet. Att utbildningen är internationell och att delar av programmet så som utåtriktad verksamhet (utställningar, fältarbete, pedagogiskt arbete) genomförs på olika platser i världen med utvecklade pedagogiska former som svarar mot utbildningens upplägg. (exempelvis handledning och kritikklass på distans). VII. Övrigt Beskriv/ange och kommentera: Studierektor ansvarar för programmets organisatoriska delar på direkt delegation av prefekt. Det

18 18 av vikt om programmet 1. Organisation och ledning av programmet. 2. Förekomst av särskilda identitetsskapande moment (t ex mottagningsceremonier eller examenshögtider). pedagogiska utvecklingsarbetet leds av ansvariga professorer i samråd med studierektor. Institutionen har ett antal råd (utbildningsråd, programråd och kursråd) med representation av lärare och studenter. Rådens uppgift är att diskutera, lämna förslag och följa upp ärenden gällande planering och kvalitetsaspekter. Första terminen inleds med en introduktionskurs, som innefattar lärar- och doktorandpresentationer, presentation av alumner, historisk bakgrund, körkort, studievägledande samtal, samtal om fotografins ställning idag och historiskt. Kursen innefattar både master och kandidatnivå. Vid terminsavslut samlas samtliga lärare och studenter för att avtacka examensstudenter för utdelning av diplom, tal, musikunderhållning och gemensam middag. VIII. Sammanfattande bedömning 3. Förekomst av moment om innovation och entreprenörskap. 4. Övrigt. Kommentera: 1. Programmets största styrka. Inom utbildningen finns en stark ambition att hålla en balans mellan det konstnärliga entreprenörskapets spektra, mellan konstnärlig utveckling och andra yrkesmässiga färdigheter som möjliggör för studenten att realsera sina konstnärliga intentioner. Som nämnts tidigare finns en stark ambition att förbereda studenten på ett framtida yrkesliv, att pröva konstnärsrollens möjligheter i ett framtida yrkesliv. Men mycket få fria konstnärer kan försörja sig enbart på sitt konstnärliga skapande. Som också nämnts tidigare arbetar ett flertal av våra alumner med olika former av pedagogisk verksamhet inom utbildning och anan typ av konstförmedling. Här ser vi också potential i att skapa innovationer. Idag görs många (lyckade och mindre lyckade) försök att nyttja konstnärens kompetens i pedagogiska syften (och eventuellt försörjningssyften). Kan konstnärerna genom egna initiativ, genom utvecklade metoder och former på ett bättre sätt bidra med sin specifika kompetens? Här ser vi en potential och ett starkt intresse från studenterna. Att den ryms inom en institution med specifik spetskompetens unik för Sverige vilket lockar till sig konstnärer, forskare och andra yrkesverksamma inom området, nationellt och internationellt. Fotografin intar en allt starkare ställning i konsten och som forskningsområde även inom andra discipliner (sociologi, etnologi, naturvetenskap), vilket kan innebära nya samarbetsparter där institutionens kan bidra med spetskompetens inom både teori och praktik. Att enskilda studenter haft en framgångsrik karriär kort efter avslutad utbildning vilket i viss utsträckning beror på adekvat undervisning av kompetenta lärare, utbildningens utåtriktade

19 19 verksamhet (utställningar) och prioritering av extern insyn, nätverk (möten med expertis). Det ska också tilläggas att det också beror på att studenterna är mycket hårt arbetande och väldigt begåvade. 2. Programmets största svaghet. Programmet är svårmanövrerat; många externa handledare, timlärare och utställningar. Programmet är på så sätt delvis helt beroende av förändringar i omvärlden vilket kan leda till plötsliga schemaändringar och allmänna svårigheter i att upprätthålla planering och pedagogiska idéer. En stor del av ansvariga professorers tid går till att administrera kommande undervisningsmoment så som kontakt med externa handledare, curatorer, konsthallar och andra platser som utbildningen är beroende av. Tid som i större utsträckning borde läggas på undervisning och pedagogisk utveckling. Programmet är också lite för isolerat i relation till program inom angränsande område. Programmet bör bibehålla sin unika fotografiska inriktning (spetskompetens) men skulle må bra av att ha starkare relationer till andra program inom området och övriga konstområdet för att utvidga möjligheten till utbyten, nya perspektiv och få nya generationers nya nätverk att växa fram. Vissa förändringar i rutiner kring exempelvis kursutveckling skulle kunna vara ett sätt att bibehålla kontinuitet med externa aktörer. Ett sätt är att utveckla kurser i direkt samverkan. Vissa försöka har gjorts tidigare (gäller exempelvis Konstnärlig pedagogik B och kursen FOA119 Independent Studies (idag reviderad), där kursernas lärandemål och upplägg utvecklats tillsammans med en samarbetspart med lyckade resultat. Det behövs emellertid mer framförhållning och mer fördjupad samverkan för att få det att fungera på längre sikt. 3. Om programmet fick extra resurser från 2013 skulle dessa användas till: Starta ytterligare ett program (med annan inriktning inom det fotografiska fältet) eventuellt i samverkan med annan fakultet. Programmets inriktning skall i sådant fall ha stark anknytning till institutionens forskning och vara en del av institutionens forskningsstrategi. Ett utvecklingsprojekt inom Doing History (se Forskningsstrategi) har redan genomförts via fristående kurser på avancerad nivå. Detta skulle innebära en större kritisk massa kring den avancerade nivån. Extra resurser skulle också innebära förutsättningar för en lyckad internationalisering av båda programmen och möjlighet till att utveckla nya pedagogiska former för att kunna möta nya utbildningsstrukturer.

BLUE 11. Better Learning in University Education. Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11. Better Learning in University Education. Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet 1 Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education. Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education. Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Blue 11 Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

Läs mer

Direktiv inför genomlysning av program och fristående kurser

Direktiv inför genomlysning av program och fristående kurser Nämnden för grundnivå och avancerad nivå inom fakultetsnämnden för ekonomi och design (NGA FED) Direktiv inför genomlysning av program och fristående kurser Uppdrag: Kvalitetsgenomlysning av program och

Läs mer

Basfakta om programmet

Basfakta om programmet Basfakta om programmet Uppgifter/kommentarer Programmets namn: Konstnärligt masterprogram i filmisk gestaltning regi och produktion Ansvarig programledare/studierektor: Dan Sandkvist Omfattning (hp): 120

Läs mer

BLUE 11 Bakgrund och syfte Verktyg för uppföljning Vilka program avses? Ansvar Arbetsgång I. Programrapport II. Audit/extern bedömning Projektledning

BLUE 11 Bakgrund och syfte Verktyg för uppföljning Vilka program avses? Ansvar Arbetsgång I. Programrapport II. Audit/extern bedömning Projektledning BLUE 11 Bakgrund och syfte Verktyg för uppföljning Vilka program avses? Ansvar Arbetsgång I. Programrapport II. Audit/extern bedömning Projektledning Basfakta om programmet I. Studentrekrytering, uppföljning

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen

Läs mer

Programmet genomförs helt/delvis/ej på engelska: delvis (internationella föreläsare och masterclasslärare undervisar på engelska)

Programmet genomförs helt/delvis/ej på engelska: delvis (internationella föreläsare och masterclasslärare undervisar på engelska) 1 Basfakta om programmet Programmets namn: Konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning kyrkomusik Ansvarig programledare/studierektor: Maria Bania Omfattning: 180 hp Nivå): Grundläggande nivå Examensbenämning:

Läs mer

Programrapport XXXXXXX

Programrapport XXXXXXX Läsåret 20XX/YY UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSKANSLIET Programrapport XXXXXXX Syftet med programrapporten är att följa upp programutbildningar inom Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsens utbildningsuppdrag.

Läs mer

KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS. UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAM I FRI KONST (120 högskolepoäng)

KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS. UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAM I FRI KONST (120 högskolepoäng) KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS UTBILDNINGSPLAN FÖR MASTERPROGRAM I FRI KONST (120 högskolepoäng) Huvudsaklig uppläggning av programmet Varje students konstnärliga process är unik och utbildningen är därför till

Läs mer

Basfakta om programmet

Basfakta om programmet Basfakta om programmet Uppgifter/kommentarer Programmets namn: Konstnärligt kandidatprogram i filmisk gestaltning regi och produktion Ansvarig programledare/studierektor: Anne-Marie Söhrman Fermelin Omfattning

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen

Läs mer

Uppgifter/kommentarer

Uppgifter/kommentarer 1 Basfakta om programmen Programmens namn: Ansvarig programledare/studierektor: Omfattning (hp): Nivå (grund/avancerad): Examensbenämning: Uppgifter/kommentarer Konstnärligt masterprogram i tillämpad konst

Läs mer

Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet

Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet 1 Beslutsdatum 2016-06-27 Dnr V 2016/378 Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet Detta verktyg utgör ett stöd för fakulteter och institutioner i det kontinuerliga uppföljnings- och

Läs mer

1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen

Läs mer

180 Higher Education Credits

180 Higher Education Credits KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i fotografi Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1FOT Curriculum BFA Programme in Photography First cycle 180 Higher Education Credits

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen

Läs mer

KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS. UTBILDNINGSPLAN FÖR PROGRAM I FRI KONST (300 högskolepoäng)

KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS. UTBILDNINGSPLAN FÖR PROGRAM I FRI KONST (300 högskolepoäng) KUNGL. KONSTHÖGSKOLANS UTBILDNINGSPLAN FÖR PROGRAM I FRI KONST (300 högskolepoäng) Huvudsaklig uppläggning av programmet Varje students konstnärliga process är unik och utbildningen är därför till stora

Läs mer

KURSPLAN. Kursens omfattning 55,5 högskolepoäng. Förkunskapskrav Antagen till Kungl. Konsthögskolans masterprogram i fri konst.

KURSPLAN. Kursens omfattning 55,5 högskolepoäng. Förkunskapskrav Antagen till Kungl. Konsthögskolans masterprogram i fri konst. KURSPLAN Individuellt konstnärligt arbete årskurs 1 master Kursens omfattning 55,5 högskolepoäng. Förkunskapskrav Antagen till Kungl. Konsthögskolans masterprogram i fri konst. Nivå Kursen är på avancerad

Läs mer

Eventuell samordning med andra program: Konstnärliga kandidat- och masterprogram vid Högskolan för scen och musik

Eventuell samordning med andra program: Konstnärliga kandidat- och masterprogram vid Högskolan för scen och musik 1 Basfakta om programmet Programmets namn: Konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning världsmusik Ansvarig programledare/studierektor: Lars Ohlsson Omfattning: 180 hp Nivå): Grundläggande nivå Examensbenämning:

Läs mer

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr G 2017/349 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Konstnärligt kandidatprogram i fotografi, 180 högskolepoäng BFA Programme in Photography, 180 Programkod: K1FOT 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Utbildning: Kandidatutbildning i fri konst med inriktning mot fotografi Bachelor of Art in Photography

Utbildning: Kandidatutbildning i fri konst med inriktning mot fotografi Bachelor of Art in Photography GÖTEBORGS UNIVERSITET Konstnärliga fakultetsnämnden Högskolan för fotografi Utbildningsplan Utbildning: Kandidatutbildning i fri konst med inriktning mot fotografi Bachelor of Art in Photography Examen:

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Fastställd av rektor 2015-05-19 Dnr: FS 1.1-707-15 Denna handläggningsordning

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet. Uppgifter/kommentarer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet. Uppgifter/kommentarer 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Basfakta om programmet Programmets namn: Ansvarig programledare/studierektor: Omfattning

Läs mer

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN. Konstnärligt masterprogram i konsthantverk, 120 högskolepoäng

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN. Konstnärligt masterprogram i konsthantverk, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2017/604 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Konstnärligt masterprogram i konsthantverk, 120 högskolepoäng MFA Programme in Crafts, 120 Programkod: K2TIL 1. Fastställande Utbildningsplanen är

Läs mer

BLUE 11 redovisning. Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden. Samlad bedömning med åtgärdsplan

BLUE 11 redovisning. Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden. Samlad bedömning med åtgärdsplan BLUE 11 redovisning Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden Samlad bedömning med åtgärdsplan Bilagor: 1:1 Programrapport: Hälsopromotionsprogrammet 1:2. Lärarkompetens: Hälsopromotionsprogrammet, inriktning

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Rapport från HDK, Konsthantverk grundnivå. Konstnärligt kandidatprogram i keramikkonst

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Utbildningsstrategiska rådet 2013-06-18 Fastställd av rektor 2013-10-08 Dnr:

Läs mer

Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Uppföljning fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning

Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Uppföljning fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning Lunds universitet Medicinska fakulteten Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Uppföljning fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning 11-08 Sakområde Fokus Mål Strategi Tid Ansvar

Läs mer

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/203 IT-FAKULTETEN Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Learning, Communication and Information Technology, Master's Programme,

Läs mer

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN. Konstnärligt masterprogram i Tillämpad konst och formgivning, 120 högskolepoäng

KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN. Konstnärligt masterprogram i Tillämpad konst och formgivning, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2017/266 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Konstnärligt masterprogram i Tillämpad konst och formgivning, 120 högskolepoäng MFA Programme in Programkod: K2TIK 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete

Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Lunds universitet Fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning Medicinska fakulteten 02-01 Kristina Hansson och Boel Heister Trygg Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Sakområde

Läs mer

Avancerad nivå 120 högskolepoäng Programkod: K2TIL Inriktningskoder: KERA, SMYC, TEXT

Avancerad nivå 120 högskolepoäng Programkod: K2TIL Inriktningskoder: KERA, SMYC, TEXT KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt masterprogram i Konsthantverk, med inriktning Keramikkonst, Smyckekonst eller Textilkonst Avancerad nivå 120 högskolepoäng Programkod: K2TIL Inriktningskoder:

Läs mer

Utbildningsplan för Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master Programme 120 Higher Education

Utbildningsplan för Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master Programme 120 Higher Education ! Utbildningsplan för Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master Programme 120 Higher Education Credits!! 1. Inrättande och fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Ansvarig utbildningsledare: Anders Hultqvist. Omfattning: 120 hp. Nivå: Avancerad nivå

Ansvarig utbildningsledare: Anders Hultqvist. Omfattning: 120 hp. Nivå: Avancerad nivå 1 Basfakta om programmet Programmets namn: Konstnärligt Masterprogram i musik(master musikalisk gestaltning) med inriktningarna Interpretation, Komposition, Improvisation och Musikteori Ansvarig utbildningsledare:

Läs mer

Masterprogram i humaniora. Inriktning retorik. Studieplan

Masterprogram i humaniora. Inriktning retorik. Studieplan Uppsala universitet Historisk-filosofiska fakulteten Litteraturvetenskapliga institutionen Masterprogram i humaniora Inriktning retorik Studieplan 1 Studieplan Masterprogram i humaniora 120 Hp Inriktning

Läs mer

Dokumentation vid inrättande av nytt utbildningsprogram

Dokumentation vid inrättande av nytt utbildningsprogram 1 (2) BESLUT 2016-06-03 Dokumentation vid inrättande av nytt utbildningsprogram Vid anhållan från institution att inrätta nytt program skall ansökan ställas till Grundutbildningsberedningen och följande

Läs mer

Utbildningsplan för Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning (NoMiA) 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning (NoMiA) 120 högskolepoäng Utbildningsplan för Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning (NoMiA) 120 högskolepoäng Nordic Master Program in Education with orientation towards Action Research 120 Higher

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar Utbildningsstrategiska rådet 2012-05-08 Fastställd av rektor 2012-06-19 Dnr: UmU 100-976-11 Denna handläggningsordning

Läs mer

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av KU-nämnden och reviderad av Utbildnings- och forskningsnämnden

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av KU-nämnden och reviderad av Utbildnings- och forskningsnämnden Utbildningsplan Kandidatprogrammet konst Beslut Utbildningsplanen är fastställd av KU-nämnden 2009-06-10 och reviderad av Utbildnings- och forskningsnämnden 2018-11-14. Gäller studenter antagna fr.o.m.

Läs mer

Riktlinjer för löpande utvärdering av kurser och utbildningsprogram vid Högskolan i Borås

Riktlinjer för löpande utvärdering av kurser och utbildningsprogram vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Rektor 2017-12-04 Dnr 589-17 Riktlinjer för löpande utvärdering av kurser och utbildningsprogram vid Högskolan i Borås Med stöd av HF1993:100, 1kap 14 samt HL 1 kap 4. HF1993:100,

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK

INSTITUTIONEN FÖR FYSIK INSTITUTIONEN FÖR FYSIK LGTK50 Teknik 5 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng Technology 5 for Teachers in Upper Secondary Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för fysik 2016-12-27 att

Läs mer

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN 1 (7) Institutionen för socialvetenskap Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN Master Programme in Social Work Research

Läs mer

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN SK1523 Examensarbete i statsvetenskap, 15 högskolepoäng Dissertation, 15 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhälls fakultetsnämnden 2006-11-14

Läs mer

Uppgifter/kommentarer

Uppgifter/kommentarer 1 Basfakta om programmen Programmens namn: Ansvarig programledare/studierektor: Omfattning (hp): Nivå (grund/avancerad): Examensbenämning: Uppgifter/kommentarer Konstnärligt kandidatprogram i Järn & Stål

Läs mer

Allmän studieplan för konstnärlig utbildning på forskarnivå i design vid Göteborgs universitet

Allmän studieplan för konstnärlig utbildning på forskarnivå i design vid Göteborgs universitet Dnr U2013/304 Allmän studieplan för konstnärlig utbildning på forskarnivå i design vid Göteborgs universitet 1. Beslut Föreskrifter rörande konstnärlig utbildning på forskarnivå respektive tillträde till

Läs mer

Masterprogram i fri konst med inriktning mot kritiska och pedagogiska studier, 120hp

Masterprogram i fri konst med inriktning mot kritiska och pedagogiska studier, 120hp Utbildningsplan Masterprogram i fri konst med inriktning mot kritiska och pedagogiska studier, 120hp 1. IDENTIFIKATION 1. Programkod: KAKPS 2. Program: Konstnärligt masterprogram i fri konst med inriktning

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/372 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng Nordic Master's Programme in Education with

Läs mer

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Sports Coaching, Bachelor s Programme 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen

Läs mer

Programrapport för kostekonomprogrammet med inriktning mot ledarskap

Programrapport för kostekonomprogrammet med inriktning mot ledarskap Läsåret 2016/17 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSKANSLIET Programrapport för kostekonomprogrammet med inriktning mot ledarskap Syftet med programrapporten är att följa upp programutbildningarna inom det

Läs mer

I. Validering av nya program med examen på grundnivå och/eller avancerad nivå

I. Validering av nya program med examen på grundnivå och/eller avancerad nivå 1 I. Validering av nya program med examen på grundnivå och/eller avancerad nivå Validering av nya program är ett grundläggande element i kvalitetssäkringsarbetet vid Lunds universitet. Förutsättningarna

Läs mer

Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora

Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora Beslutsdatum: 2014-03-25 Dnr: 2013/415-1.1 Fakulteten för konst och humaniora Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Fakultetsstyrelsen

Läs mer

Avancerad nivå 120 högskolepoäng Programkod: K2TIK Inriktningskoder: MEGE, MÖFS, TEKL

Avancerad nivå 120 högskolepoäng Programkod: K2TIK Inriktningskoder: MEGE, MÖFS, TEKL KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt masterprogram i tillämpad konst och formgivning, med specialisering i Metallgestaltning, Möbeldesign inriktning trä eller Textil Kläder Formgivning

Läs mer

Auditrapport Arbetsvetenskap (rev )

Auditrapport Arbetsvetenskap (rev ) Auditrapport Arbetsvetenskap (rev. 2011-12-20) Arbetsvetarprogrammet programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad Arbetsvetenskap, magisterprogram Henrietta Huzell, Karlstads universitet

Läs mer

Eventuell samordning med andra program: Konstnärliga kandidat- och masterprogram på Högskolan för scen och musik

Eventuell samordning med andra program: Konstnärliga kandidat- och masterprogram på Högskolan för scen och musik 1 Basfakta om programmet Programmets namn: Konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning improvisation Ansvarig programledare/studierektor: Lars Ohlsson Omfattning: 180 hp Nivå): Grundläggande nivå

Läs mer

Högskolan i Gävles ansökan om tillstånd att utfärda. masterexamen inom området utbildningsvetenskap.

Högskolan i Gävles ansökan om tillstånd att utfärda. masterexamen inom området utbildningsvetenskap. BESLUT 1(2) Avdelning Utvärderingsavdelningen Handläggare Jana Hejzlar 08-563 088 19 jana.hejzlar@uka.se 2016-05-02 42-402-15 Högskolan i Gävle Rektor Högskolan i Gävles ansökan om tillstånd att utfärda

Läs mer

Vägledning för utbildningsutvärdering med extern bedömning

Vägledning för utbildningsutvärdering med extern bedömning Dnr: V 2016/378 2016-06-27 Publicerad: medarbetarportalen.gu.se/styrdokument/ Vägledning för utbildningsutvärdering med extern bedömning Policy för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av utbildning

Läs mer

Utbildningsplan Master-/magisterprogram i Policyanalys 120/60 Högskolepoäng Master Programme in Policy Analysis

Utbildningsplan Master-/magisterprogram i Policyanalys 120/60 Högskolepoäng Master Programme in Policy Analysis Utbildningsplan Master-/magisterprogram i Policyanalys 120/60 Högskolepoäng Master Programme in Policy Analysis Mål Masterprogrammet i policyanalys fokuserar hur offentlig politik formas, implementeras

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i sociologi, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs universitet den 27 mars 2007. 1. Utbildningens

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete.

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN44, Socialt arbete: Handledning inom verksamhetsförlagd utbildning i socialt arbete, 7,5 högskolepoäng Social Work: Supervision in Social Work Field Education, 7.5

Läs mer

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Sports Coaching, Bachelor Programme 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen

Läs mer

Konsthögskolan i Umeå

Konsthögskolan i Umeå Konsthögskolan i Umeå Kandidatprogrammet i fri konst, 180 hp Masterprogrammet i fri konst, 120 hp Konsthögskolan är vackert och centralt belägen vid Umeälvens strand. Skolan startade 1987, i före detta

Läs mer

Curriculum MFA Program in Applied Arts and Design Second cycle 120 Higher Education Credits

Curriculum MFA Program in Applied Arts and Design Second cycle 120 Higher Education Credits KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt masterprogram i Tillämpad konst och formgivning Avancerad nivå 120 högskolepoäng Programkod: K2TIK Med inriktning: Metallgestaltning, Möbeldesign inriktning

Läs mer

Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp MIUN 2017/460. Utbildningsvetenskap

Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp MIUN 2017/460. Utbildningsvetenskap 1 (5) Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp Master Programme in Education with Specialisation in Professional Development and

Läs mer

Praktik med examensarbete i idrottspedagogik

Praktik med examensarbete i idrottspedagogik Kursplan Uttagen: 2014-09-19 Praktik med examensarbete i idrottspedagogik Placement with Bachelors Essay in Sport Education 15.0 högskolepoäng Kurskod: 2IP022 Inrättad: 2009-05-28 Inrättad av: Programkommittén

Läs mer

Utkast till ansvarfördelning inom grundutbildningen vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik

Utkast till ansvarfördelning inom grundutbildningen vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik 2016-01-20 Astronomi och teoretisk fysik Johan Rathsman Biträdande prefekt, GU Utkast till ansvarfördelning inom grundutbildningen vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik Översikt över de funktioner

Läs mer

Utbildningsplan för Masterprogram i Mänskliga rättigheter 120 högskolepoäng. Master s Programme in Human Rights

Utbildningsplan för Masterprogram i Mänskliga rättigheter 120 högskolepoäng. Master s Programme in Human Rights Utbildningsplan för Masterprogram i Mänskliga rättigheter 120 Avancerad nivå Master s Programme in Human Rights Fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2014-06-05 1. Utbildningsprogrammets

Läs mer

Utvärdering av kurs (3 bilagor)

Utvärdering av kurs (3 bilagor) Rektor RIKTLINJER 2011-06-09 Dnr HS 2011/299-50 Utvärdering av kurs (3 bilagor) 1 Allmänt Kursutvärderingar ska göras efter varje genomförd kurs vid Högskolan i Skövde (Högskolan). Termen kursutvärdering

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Lärarutbildning på heltid och distans för examen mot förskola och förskoleklass, 210 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN. Lärarutbildning på heltid och distans för examen mot förskola och förskoleklass, 210 högskolepoäng Dnr: 254/2009-515 Lärarutbildningsnämnden UTBILDNINGSPLAN Lärarutbildning på heltid och distans för examen mot förskola och förskoleklass, 210 högskolepoäng Teacher Education intended for Preschool and

Läs mer

SAMES, Masterprogram i mellanösternstudier, 120 högskolepoäng Master Programme in Middle Eastern Studies, 120 credits

SAMES, Masterprogram i mellanösternstudier, 120 högskolepoäng Master Programme in Middle Eastern Studies, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SAMES, Masterprogram i mellanösternstudier, 120 högskolepoäng Master Programme in Middle Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSVETENSKAP. TFN-ordförande

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSVETENSKAP. TFN-ordförande ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ARBETSVETENSKAP TFN-ordförande 2017-12-12 1 Ämnesområde Arbetsvetenskap omfattar analys och utveckling av arbetsmiljö, teknik, produktionssystem, organisation,

Läs mer

Utbildningsplan för Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning (NoMiA) 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning (NoMiA) 120 högskolepoäng Utbildningsplan för Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning (NoMiA) 120 högskolepoäng Nordic Master s Programme in Education with orientation towards Action Research 120

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram, 120 högskolepoäng

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/716 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram, 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master's Programkod: L2BUV 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Undervisningsoch examinationsformer. Pedagogiskt utvecklingsarbete

Undervisningsoch examinationsformer. Pedagogiskt utvecklingsarbete Undervisningsoch examinationsformer. Pedagogiskt utvecklingsarbete Bengt Pettersson Från BLUE-verktyget: Beskriv/ange och kommentera: 1. Undervisningsformer som används inom programmet, andelsmässig fördelning

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Juristprogrammet BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten

Läs mer

Vägledning. till dina studier på lärarprogrammet. Gäller Lärarutbildning 90hp och 180hp antagning hösten 2009 och våren 2010

Vägledning. till dina studier på lärarprogrammet. Gäller Lärarutbildning 90hp och 180hp antagning hösten 2009 och våren 2010 Lärarutbildningen Vägledning till dina studier på lärarprogrammet Gäller Lärarutbildning 90hp och 180hp antagning hösten 2009 och våren 2010 Ändringar i detta material sker. Aktuell information finns på

Läs mer

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet

Plan för kvalitetsarbetet Göteborgs universitet Plan för kvalitetsarbetet 2011-2012 Göteborgs universitet kvalitetsplan2011 2012.indd 1 2011-02-02 14.32 Förord Denna plan ersätter Plan för kvalitetsarbetet 2007 2010. Den har reviderats av Kvalitetsrådet

Läs mer

beckmans designhögskola

beckmans designhögskola beckmans designhögskola Utbildningsplan Konstnärlig kandidatexamen i visuell kommunikation Grundnivå180 högskolepoäng Study programme BA Programme in visual communication First cycle 180 Higher Education

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET Dnr V 2018/672 2018-06-14 GÖTEBORGS UNIVERSITET Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar Statsvetenskapliga institutionens kvalitetssäkringsarbete syftar till att säkerställa

Läs mer

KVALITETSKRITERIER. för den verksamhetsförlagda utbildningen gällande sjuksköterske-, röntgen och specialistsjuksköterskeprogrammen.

KVALITETSKRITERIER. för den verksamhetsförlagda utbildningen gällande sjuksköterske-, röntgen och specialistsjuksköterskeprogrammen. KVALITETSKRITERIER för den gällande sjuksköterske-, röntgen och specialistsjuksköterskeprogrammen. Uppsala kommun och Uppsala Universitet 2009 01 01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida Inledning.. 3 Studentcentrerat

Läs mer

Master i turism, 120 hp

Master i turism, 120 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Master i turism, 120 hp Master in Tourism, 120 higher education credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer STUAA Avancerad Miun 2006/1873 Högskolepoäng

Läs mer

Kursvärdering av kurs inom 2011 års lärarprogram vid Göteborgs universitet Kursens namn: Kurskod: Termin: Länk till aktuell kursplan:

Kursvärdering av kurs inom 2011 års lärarprogram vid Göteborgs universitet Kursens namn: Kurskod: Termin: Länk till aktuell kursplan: Bilaga 1 Förslag A på mall för kursvärdering Kursvärdering av kurs inom 2011 års lärarprogram vid Göteborgs universitet Kursens namn: Kurskod: Termin: Länk till aktuell kursplan: Del 1 Frågor om kursen

Läs mer

Årlig uppföljning av utbildningsprogram (1 bilaga)

Årlig uppföljning av utbildningsprogram (1 bilaga) Rektor ANVISNINGAR 2018-02-13 Dnr HS 2017/790 Årlig uppföljning av utbildningsprogram (1 bilaga) 1 Allmänt Varje utbildningsprogram vid Högskolan i Skövde (Högskolan) ska årligen följas upp. Programuppföljningen

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2019 2021 OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2018-10-23 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se FORSKNING

Läs mer

2011: kr/hst är tilldelningen. Budgeten för de olika avdelningarna vid HDK programmet/år: beslutas av prefekt.

2011: kr/hst är tilldelningen. Budgeten för de olika avdelningarna vid HDK programmet/år: beslutas av prefekt. 1 BLUE 11- Design Uppgifter/kommentarer Kandidatprogrammet Basfakta om programmet Programmets namn: Konstnärligt kandidatprogram i design Ansvarig programledare/studierektor: Theodore Ågren Omfattning

Läs mer

Riktlinjer för bedömning av examensarbeten

Riktlinjer för bedömning av examensarbeten Fastställda av Styrelsen för utbildning 2010-09-10 Dnr: 4603/10-300 Senast reviderade 2012-08-17 Riktlinjer för bedömning av Sedan 1 juli 2007 ska enligt högskoleförordningen samtliga yrkesutbildningar

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Marknadsföringsprogrammet, 180 högskolepoäng. The Marketing Programme, 180 Higher Education Credits

UTBILDNINGSPLAN. Marknadsföringsprogrammet, 180 högskolepoäng. The Marketing Programme, 180 Higher Education Credits Dnr: 674/2008-515 Utbildningsnämnden för grundnivå och avancerad nivå inom humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Marknadsföringsprogrammet, 180 högskolepoäng The Marketing Programme, 180 Higher

Läs mer

Vägledning för utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Vägledning för utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå 1 2018-03-28 Dnr STYR 2016/179 Utbildningsnämnden Vägledning för utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå Lunds universitets policy för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av utbildning

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Fastställd av rektor 2016-11-29 Dnr: FS 1.1-1986-16 Denna handläggningsordning

Läs mer

Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning musik- och ljudproduktion Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1MLP

Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning musik- och ljudproduktion Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1MLP KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning musik- och ljudproduktion Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1MLP Curriculum Bachelor ś Programme in Music,

Läs mer

Utbildningsplan för Masterprogrammet i Sociologi, med Samhällsanalytisk inriktning 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för Masterprogrammet i Sociologi, med Samhällsanalytisk inriktning 120 högskolepoäng Utbildningsplan för Masterprogrammet i Sociologi, med Samhällsanalytisk inriktning 120 högskolepoäng Avancerad nivå Master in Sociology 2(2) 1. Beslut om fastställande Utbildningsplan för Masterprogrammet

Läs mer

Masterutbildning i hälsovetenskap, 120 hp

Masterutbildning i hälsovetenskap, 120 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Masterutbildning i hälsovetenskap, 120 hp Master Programme in Health Science, 120 Higher Education Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer

Läs mer

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ENGELSKA MED DIDAKTISK INRIKTNING. Filosofiska fakultetsnämnden - ordförande 2012-05-03

ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ENGELSKA MED DIDAKTISK INRIKTNING. Filosofiska fakultetsnämnden - ordförande 2012-05-03 ALLMÄN STUDIEPLAN FÖR UTBILDNING PÅ FORSKARNIVÅ I ENGELSKA MED DIDAKTISK INRIKTNING Filosofiska fakultetsnämnden - ordförande 2012-05-03 1 Ämnesområde Engelska med didaktisk inriktning har sina tyngdpunkter

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden. Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arbetsvetenskap, 240 högskolepoäng

Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden. Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arbetsvetenskap, 240 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i arbetsvetenskap, 240 högskolepoäng Studieplanen är fastställd av samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden vid Göteborgs

Läs mer

LAGM01, Examensarbete, 30 högskolepoäng Graduate Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

LAGM01, Examensarbete, 30 högskolepoäng Graduate Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten LAGM01, Examensarbete, 30 högskolepoäng Graduate Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för utbildningen

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Ekonomprogrammet On-line, 180 högskolepoäng. The Business Administration and Economics Program On-Line, 180 ECTS Credits

UTBILDNINGSPLAN. Ekonomprogrammet On-line, 180 högskolepoäng. The Business Administration and Economics Program On-Line, 180 ECTS Credits Dnr: 943/2006-510 Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Ekonomprogrammet On-line, 180 högskolepoäng The Business Administration and Economics Program On-Line, 180

Läs mer

Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Textil Gäller från läsåret Fastställd av KU-nämnden ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Textil Gäller från läsåret Fastställd av KU-nämnden ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Textil Gäller från läsåret 2010-11. Fastställd av KU-nämnden 2009-10-28 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1.1 Allmänna mål Utbildning på grundnivå skall, i enlighet med de

Läs mer

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Dnr U 2013/509 Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Studieplanen är fastställd 2013-09-05 av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen. Utbildning på forskarnivå regleras

Läs mer

Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå

Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå Dnr: FAK 2011/467 Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå Fastställda 2011-12-16 av ordförande i Fakultetsnämnden för hälsa, socialt arbete och beteendevetenskap (FHSAB) Fakultetsnämnden

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK LLEN00 Engelska för lärare i åk 1-3, 15 högskolepoäng English for teachers in years 1-3, 15 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Lärarutbildningsnämnden

Läs mer