BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet"

Transkript

1 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen vid Göteborgs universitet har rektor beslutat om en översyn av universitetets samtliga utbildningsprogram. Översynen syftar till att inför kommande verksamhetsdialoger med fakulteterna rörande utbildningsutbudets inriktning och kvalitet skapa en samlad redovisning av kvalitet och kvalitetsarbete vid Göteborgs universitets utbildningsprogram. Översynen har fått arbetsnamnet BLUE 11 (Better Learning in University Education) och ska genomföras under Ett första förslag till verktyg arbetades fram under våren Förslaget byggde på befintliga styrdokument vid Göteborgs universitet samt på idéer från utvecklingen av motsvarande verktyg vid andra lärosäten. Under hösten 2010 har verktyget diskuterats inom Grundutbildningsberedningen, Kvalitetsrådet, PIL samt med företrädare för fakulteter, program och studenter. Den slutliga utformningen är resultatet av en sammanvägning av olika synpunkter och beslutades av rektor den 10 januari Verktyg för uppföljning Verktyget är utformat så att det ska vara möjligt att få en samlad redovisning av kvalitet och kvalitetsarbete vid utbildningsprogrammen vid Göteborgs universitet. Det består av ett antal teman som har bäring på kvalitet och kvalitetsarbete. En viktig utgångspunkt är att programmens kvalitetsarbete ska kunna stämmas av mot de mål för utbildningen som återfinns i universitetets styrdokument. I verktyget efterfrågas för varje deltema ett antal uppgifter som ska redovisas och kommenteras inom ramen för översynen. Vilka program avses? Översynen gäller alla program, såväl på grundnivå som på avancerad nivå, som gavs under 2010 och som fortsätter Som program definieras utbildning som i utbildningskatalogen anges som program. I den mån olika program uppvisar stora likheter kan de beskrivas i en och samma programrapport. Många utbildningsprogram som ges vid Göteborgs universitet är nyinrättade. Det innebär att vissa uppföljningsfrågor i BLUE 11 inte kan belysas för dessa program.

2 2 Ansvar Ansvaret för att genomföra och redovisa resultatet av uppföljningsarbetet ligger på fakultetsnämnden. Varje fakultet tilldelas särskilda medel för uppföljningsarbetet. Arbetsgång Uppföljningen ska ske i tre steg: 1) En programrapport, inklusive en basfaktadel, som redovisar programmets uppläggning och kvalitetsarbete ska tas fram. 2) En dokumenterad audit/extern bedömning av programrapporten ska genomföras. 3) Fakultetsnämndens samlade bedömning av fakultetens programutbud ska avsluta arbetet. I. Programrapport Programrapporten ska innehålla basfakta om programmet samt redovisning av efterfrågade uppgifter och kommentarer till dessa. Det bör vara möjligt att få fram basfakta och vissa efterfrågade uppgifter genom fakultetens försorg eller genom kontakter med studentavdelningen. De uppgifter som avses (utöver basfakta) är kvantitativa data under delteman I A 1-2, I B 1 och V B 1-2 nedan. Observera dock att programledningen så långt möjligt ska kommentera samtliga lämnade uppgifter. Utbildningsplan och programmets kursplaner, samt andra relevanta dokument som kan tjäna som faktaunderlag, ska anges som webblänkar. Programrapporten är tänkt som ett slags självvärdering som utgör basen för en extern granskning samt för den bedömning som fakultetsnämnden gör av programmet. Programrapporterna ska lämnas som bilagor till fakultetsnämndens redovisning till rektor. Studenter ska ges tillfälle att vara delaktiga i framtagandet av rapporten. Det underlag som rapporteras kan eventuellt hämtas från tidigare producerade texter, och vice versa texter som skrivs för programrapporten bör kunna utformas så att de kan användas i andra sammanhang. Detta kan bland annat gälla Högskoleverkets utbildningsutvärderingar och fakultetsuppföljningar av olika slag. Programrapporten ska vara kortfattad.

3 3 II. Audit/extern bedömning En dokumenterad extern bedömning ska genomföras med programrapport och, om möjligt, kompletterande intervjuer som grund. Bedömarnas uppgift är att utifrån de teman som behandlas i rapporten ge synpunkter på och lämna rekommendationer rörande det granskade programmet och dess kvalitetsarbete. Auditrapporten ska vara kortfattad. Det är önskvärt att granskningen genomförs av en grupp ( auditgrupp ) som utses av fakultetsnämnden på förslag av programledningen. Bedömare kan rekryteras inom fakulteten/gu, nationellt och/eller, när så är lämpligt, internationellt. I auditgruppen bör ingå minst en verksamhets-/ämnesföreträdare med programerfarenhet, en student och i möjligaste mån en arbetslivsföreträdare. Samma auditgrupp kan granska flera program om dessa är ämnesmässigt närliggande. III. Fakultetsnämndens bedömning Fakultetsnämnden ska utifrån programrapporter och bedömarkommentarer göra en värdering av styrkor och problemområden i fakultetens programutbud. Nämnden bör dessutom peka på möjligheter att utveckla fakultetens program. Projektledning För projektledning, samordning och stöd av arbetet kring BLUE 11 svarar rektorsrådet Bengt-Ove Boström tillsammans med Karin Fogelberg och Malin Östling vid universitetsledningens kansli. Karin Fogelberg fungerar som koordinator för arbetet.

4 4 Skriv in text i högerspalten Uppgifter/kommentarer Basfakta om programmet Programmets namn: Handelshögskolans Ekonomprogram Ansvarig Peter Rosén programledare/studierektor: Omfattning (hp): 180/300 Nivå (grund/avancerad): Grund/Avancerad Examensbenämning: Ekonomie kandidatexamen/civilekonomexamen/masterexamen [vald inriktning] Startår i sin nuvarande form: 2007/2011 Huvudsakliga deltagande institutioner: Företagsekonomi, Nationalekonomi, Ekonomisk geografi, Ekonomisk historia, Juridik, Institutionen för språk och litteraturer Studietakt (helfart/halvfart): Helfart Campus/distans: Campus Verksamhetsförlagd Ej applicerbart utbildning i hp: Programmet genomförs helt/delvis/ej på engelska: Andelen av programmet som genomförs på engelska beror på studenternas val. För de studenter som väljer nationalekonomi är termin 5 och 6 på engelska. För de som väljer företagsekonomi kan delar av termin 6 vara på Antagning till programmet (varje termin/varje höst/varje vår/annat): Platstilldelning föregående/senaste läsår (hst) termin/år: Ungefärlig medelstilldelning till programmet/år: engelska. För studenter som avslutar att läsa ett masterprogram är termin 7-10 på engelska. Varje höst 305 platser vid antagning hösten hst under 2010 som har fördelats direkt till Avdelningen för Ekonomprogrammet. Detta innefattar ej följande: Hst för språkkurser under Termin 1 4 som ges direkt till Humanistiska fakulteten. Hst för kurser i nationalekonomi Termin 5 och 6, samt kurser i företagsekonomi Termin 6 som ges direkt till respektive institution. Hst för Termin 7 10 som fördelas till Graduate School. 15 Mkr, vilket ej inkluderar medel som fördelas direkt till andra enheter på Göteborgs universitet, jfr svar på föregående fråga.

5 5 Eventuell samordning med andra program: Relevanta webblänkar (utbildningsplan, kursplaner mm) Ev kommentarer till uppgifterna ovan: De studenter som läser 300 hp inom programmet läser de avslutande två åren (120 hp) inom ramen för masterprogram på Handelshögskolans Graduate School. De programmen utvärderas separat inom ramen för BLUE ingen_upplagd/ antogs studenter till 240 hp. Det gav dem möjlighet att välja mellan utgång efter 180 hp (kandidat) eller 240 hp (civilekonom). Från och med ht 2011 antas studenter till 300 hp, vilket ger dem möjlighet att välja mellan utgång efter 180 hp (kandidat) eller 300 hp (master). Vid masterutgång läses de två sista åren inom masterprogram på Handelshögskolans Graduate School. Programmet har tre olika inriktningar, analytisk, språklig inriktning europeisk och språklig inriktning asiatisk. Inom språklig inriktning europeisk kan studenter välja engelska, franska, spanska eller tyska. Inom språklig inriktning asiatisk ges japanska och kinesiska. Tema Deltema Uppgifter/kommentarer I. Studentrek rytering, uppföljning och studentstöd A. Rekrytering och söktryck. Beskriv/ange och kommentera: 1. Planeringstal, antal sökande och faktiskt antagna på programmet vid de senaste två antagningstillfällena samt programmets dimensionering i relation till utbildningsutbud och arbetsmarknad. År 2009 Inriktning Planeringstal Antagningstal Antal förstagångs Antal sökande 1:a hand Antal sökande totalt registrerade Analytisk Fransk Spansk Tysk Engelsk Fanns ej Japansk Kinesisk Totalt

6 6 År 2010 Inriktning Planeringstal Antagningstal Antal förstagångs Antal sökande 1:a hand Antal sökande totalt registrerade Analytisk Fransk Spansk Tysk Engelsk Japansk Kinesisk Totalt Programmet är väl dimensionerat i relation till utbildningsutbud och arbetsmarknad. Det totala utbudet av ekonomutbildningar i Sverige är mycket omfattande. Handelshögskolans ekonomprogram har under lång tid legat bland de högsta i Sverige med avseende på söktryck och antagningspoäng. Det visar att, med den nuvarande dimensioneringen, studenternas intresse för programmet vida överstiger tillgången på platser. Dessutom får den överväldigande majoriteten av studenter arbete inom område kopplat till utbildningen, vilket diskuteras vidare i avsnitt V.B nedan. 2. Planeringstal, antal sökande och faktiskt antagna på programmet vid de senaste två antagningstillfällena vad gäller internationella studenter (för program som ges på engelska). 3. Rekryteringsinsatser (breddad rekrytering, marknadsföring etc). Ej relevant, eftersom programmet enbart ges på svenska. Marknadsföring sker samordnat för samtliga utbildningsprogram på Handelshögskolan. Handelshögskolan deltar i utbildningsmässor och besöksdagar anordnas för potentiella studenter. Marknadsföring sker i stor utsträckning via webb-sidor. Dessutom förekommer annonsering i dagspress och gymnasietidningar. Mer specifika frågor hanteras av

7 7 Ekonomprogrammets egen administration. Insatser för breddad rekrytering sker ej. Programmet har en jämn könsfördelning bland inkommande studenter. B. Studentuppföljning och studentstöd. Beskriv/ange och kommentera: 1. Genomsnittlig genomströmning på programmet (hpr i relation till hst) senaste året. 2. Uppföljning av studenter på programmet (avhopp, retention). Under 2010 var prestationsgraden 85%. Antalet hst uppgick till 572 och antalet hpr till 484. Denna prestationsgrad innefattar kurser där hst har tilldelats direkt till Avdelningen för Ekonomprogrammet. Den innefattar ej följande: Hst för språkkurser under Termin 1 4 som ges direkt till Humanistiska fakulteten. Hst för kurser i nationalekonomi Termin 5 och 6, samt kurser i företagsekonomi Termin 6 som ges direkt till respektive institution. Hst för Termin 7 10 som fördelas till Graduate School. För närvarande sker ingen helhetsuppföljning av studenter som hoppar av programmet. Majoriteten av de studenter som börjar på Ekonomprogrammet är unga och kommer mer eller mindre direkt från gymnasiet. Vissa upptäcker efter ett tag att de valt fel inriktning på sin utbildning. Inom de språkliga inriktningarna förekommer det att studenter upptäcker att de vill studera ekonomi, men inte språk. Många av de studenterna tar examen via fristående kurser på Handelshögskolan. Programmets studievägledare gör emellanåt uppföljning av studenter som inte fullföljer programmet. I första hand sker sådan uppföljning på studentens eget initiativ. Systematisk uppföljning av genomströmning sker däremot på kursnivå. Efter varje genomförd kurs hålls en kursnämnd (bestående av studierektor, studievägledare, kursansvarig och studeranderepresentanter), där bland annat genomströmning diskuteras. Vid allvarliga avvikelser i genomströmning diskuteras orsaker av programnämnden (se vidare avsnitt VII nedan). 3. Metoder för att identifiera studenters behov av särskilt Det vanligaste är att studenter, eller deras föräldrar, själva kontaktar studievägledningen för åtgärder vid behov av särskilt stöd. I samband med introduktionen av programmet för

8 8 stöd. nyantagna studenter informeras om att det finns särskilt stöd, och studenter uppmanas kontakta studievägledningen vid behov. Även enskilda lärare kan förmedla denna information. II. Innehåll och utformning A. Innehåll. Beskriv/ange och kommentera: 1. Metoder för att säkra kursplanernas kvalitet, t ex förekomst av regelbundna kursplanerevideringar. 2. Metoder för att säkra att innehållet i programmet svarar mot Högskoleförordningens examensmål (dvs. att kursplanernas lärandemål sammantaget uppfyller examensmål). B. Vetenskaplig/konstnärlig kvalitet. Beskriv/ange och kommentera: 1. Metoder för att säkra vetenskaplig/konstnärlig Studenter på programmet erbjuds löpande extra språkhandledning (t ex vid svårigheter med engelska) och hjälp i sin karriärplanering, via Handelshögskolans Career Service. Programmet har en programnämnd (se vidare Avsnitt VII) som regelbundet går igenom kursplanerna. Det sker exempelvis i samband med löpande kursutveckling, i samband med diskussioner i lärarkollektivet om utformning av kursplaner, samt vid mer genomgripande programutveckling (de senare sker ungefär vart femte år). Programnämnd går igenom examensmål, och tillser att de uppfylls genom kursplanernas lärandemål. I denna process läggs särskild vikt vid avslutande uppsatskurser, där examensmålen ska avspeglas. Det innebär att en student som är godkänd på samtliga kurser som krävs för en viss examen också har uppnått examensmålen. I enskilda kurser preciseras kursens lärandemål i kursplanen. Kursplanen anger också hur vart och ett av lärandemålen examineras. För att en student ska vara godkänd på en kurs krävs att samtliga lärandemål är godkända på examinationen. Kursutvärderingar är fokuserade på lärandemål. Därmed erhålls studenternas egen utvärdering av hur kursens olika moment har bidragit till att studenterna uppfyller lärandemålen. Vid programnämndens arbete med kursplaner finns denna aspekt med. Flera institutioner på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet har som policy att ha forskande lärare. Det innebär att merparten av de lärare som utför undervisning på programmet också är aktiva forskare. Dessa lärare är primärt ansvariga för att tillse

9 9 kvalitet. 2. Metoder för integrering av aktuell och relevant forskning. C. Utformning. Beskriv/ange och kommentera: 1. Undervisningsformer som används inom programmet, andelsmässig fördelning (ungefärlig) mellan olika undervisningsformer samt ev variationer under programmet. 2. Examinationsformer som används inom programmet, andelsmässig fördelning (ungefärlig) mellan olika examinationsformer samt ev variationer under programmet. 3. Ungefärligt antal timmar/vecka som utgörs av lärarledd tid under programmets första år - samt eventuella variationer under programmet. vetenskaplig kvalitet på programmets kurser. Detta är av särskild vikt i samband med handledning av uppsatser. I första hand sker det via forskande lärare, där lärare själva förväntas vara aktiva inom aktuell forskning, och därmed ha förmåga och möjlighet att integrera forskningen i undervisningen. I programmet används i första hand föreläsningar och övningar/seminarier. Föreläsningar avrapporteras vanligtvis genom tentamen, medan seminarier oftast avrapporteras via praktikfall genomförda av studenter. Fördelningen mellan undervisningsformer är i genomsnitt 50% föreläsningar och 50% övningar/seminarier. Detta varierar inte mellan terminerna, men däremot finns variationer mellan olika kurser. Vissa språkkurser har 100% övningar, medan vissa ekonomikurser har 100% föreläsningar. Termin 6 och 10 skiljer sig från övriga terminer, eftersom hälften av termin 6 och hela termin 10 utgörs av självständigt uppsatsskrivande. I stort sett samtliga kurser inom programmet har minst en skriftlig tentamen (med undantag av uppsatskurser). Majoriteten av kurserna har dessutom ett eller två praktikfall utförda i grupp, som avrapporteras både skriftligen och muntligen. Vissa kurser har även rollspel för att öka studenternas förståelse för dynamiska processer. För att säkerställa individuell betygssättning utgör skriftliga tentamina större delen av kursbetygen. Förhållandet mellan skriftlig tentamen och praktikfall är konstant under programmet. Lärarledd tid utgör i genomsnitt ca 15 timmar per vecka, och det är konstant under programmet (med undantag av uppsatsskrivande under termin 6 och 10, där lärarledd tid är av betydligt mindre omfattning).

10 10 4. Metoder för pedagogiskt utvecklingsarbete inom programmet. D. Kvalitet på studentprestationer. Beskriv/ange och kommentera: 1. Metoder för att säkra kvalitet i studenternas prestationer på examinationer (t ex förekomst av bedömnings- och betygskriterier). 2. Resultat som uppnåtts i förhållande till examensmålen i högskoleförordningen (efterfrågas även i samband med Högskoleverkets utbildningsutvärderingar). Pedagogiskt utvecklingsarbete sker i första hand av enskilda lärare inom kurser. Lärare har stöd för utvecklingsarbete på flera nivåer: Ekonomprogrammet har lärarmöten varje termin, där bl a pedagogiska frågor diskuteras. Ekonomprogrammet har även möjlighet att finansiera pedagogisk utveckling. Studierektorerna på de institutioner där kurser ges ger stöd. Handelshögskolan har ett pedagogiskt råd, där idéer diskuteras. Göteborgs universitet har ett Kvalitetsråd, som ger stöd bland annat i pedagogiska frågor. Kursplaner diskuteras och godkänns av Programnämnden. (Formellt sker beredning av Programnämnden, och godkännande sker av Fakultetsnämnden. Fakultetsnämnden går dock i praktiken sällan emot ett godkännande av Programnämnden). I kursplanerna anges lärandemål och examinationsformer. Uppföljning av examinationsformer, och diskussion om hur väl de avspeglar lärandemål, sker på flera sätt: Diskussion förs i kursnämnd. Studentkåren eller enskilda studenter påpekar brister. Programnämnden följer upp statistiska avvikelser (om ovanligt många studenter är godkända, alternativt ej godkända. Inom Ekonomprogrammet är det normalt en uppsatskurs som är avslutande kurs inför examen. Det innebär att merparten av examensmålen sammanfaller med lärandemål i uppsatskursen. I den utsträckning examensmål ligger utanför uppsatskursens lärandemål, tillser Programnämnden att dessa övriga examensmål uppfylls inom ramen för andra kurser på programmet. Det innebär att studenter som har fått godkänt på samtliga kurser som krävs för en viss examen, också har uppnått examensmålen. Studenter med examen från Ekonomprogrammet specialiserar sig i antingen företagsekonomi eller nationalekonomi. På kandidatnivå är det ca 90% som väljer

11 11 företagsekonomi. Det är endast aktiviteter inom företagsekonomi som kommenteras nedan, med avseende på metoder för att tillse att examensmålen är uppnådda. Den övervägande delen av studenterna godkänns på uppsatsskursen. Att lärandemålen verkligen är uppnådda hos godkända studenter kontrolleras genom ett system av medbedömande lärare. Det innebär att betygssättningen kalibreras inom lärarkollektivet. Företagsekonomiska institutionen har också med jämna mellanrum institutionsgemensamma lärarmöten där bland annat handledning och betygssättning av uppsatser diskuteras. I samband med kursutvärdering av uppsatskurser genomför studenterna en självvärdering av huruvida de har uppnått examensmålen. Vid kursutvärderingen Vt 2011 angav % av studenterna att de uppnått examensmålen (av de som skrev kandidatuppsats). Notera att siffrorna gäller Företagsekonomiska institutionen som helhet, det är inte möjligt att urskilja de studenter som läser Ekonomprogrammet. Inom ämnet företagsekonomi genomfördes 2011 en systematisk utvärdering på uppdrag av Högskoleverket av hur examensmål uppnås, för både kandidat- och magisterexamen. Delvis är denna utvärdering tillämplig på de studenter som väljer företagsekonomi inom Ekonomprogrammets ram. Utvärderingen kopplar examensmål till lärandemål i specifika kurser. Lärandemålen kopplas i sin tur till specifika examinationsmoment i kurserna. E. Internationella perspektiv i programmet. Beskriv/ange och kommentera: 1. Ungefärlig andel litteratur på engelska och/eller andra språk än svenska. 2. Ungefärligt antal utbytesstudenter och lärarutbyten, utresande samt Ungefär 2/3 av kurslitteraturen på programmet är på engelska, och övrig litteratur på svenska. De studenter som läser de språkliga inriktningarna har även 30 hp språk i sin utbildning. Där förekommer litteratur på respektive språk (engelska, franska, japanska, kinesiska, spanska och tyska). På Handelshögskolan finns en utlandsavdelning som sköter studentutbytet med utländska universitet. Under 2010 var det ca 250 utresande och 350 inresande studenter på Handelshögskolan.

12 12 inkommande år Specifikt för Ekonomprogrammet var det 164 utresande studenter De inresande studenterna är inte kopplade till något särskilt program, men vissa av dem går kurser tillsammans med programstudenterna. Lärarutbyten förekommer endast i begränsad omfattning. Utlandsvistelse förekommer bland lärare på Ekonomprogrammet, men då oftast på eget initiativ och via egna kontakter, snarare än via organiserat lärarutbyte. 3. Metoder/aktiviteter som används för att studenten efter sin utbildning ska vara väl förberedd att verka i internationella sammanhang. Handelshögskolans har en egen utlandsavdelning som i dagsläget samarbetar med cirka 140 partneruniversitet och har sedan början av 90-talet skickat ut och tagit emot närmare studenter. Handelshögskolan är därmed den fakultet vid Göteborgs Universitet som representerar den överlägset största andelen vad gäller studentmobilitet och har en väl fungerande organisation som ansvarar för verksamheten. Handelshögskolans studenter, och därmed studenterna på ekonomprogrammet, kan förlägga en eller två terminer vid utländskt lärosäte, vilket ökar deras anställningsbarhet och med en hög andel internationella studenter får studiemiljön på Handelshögskolan en internationell prägel. I november anordnas Global Week som är en stor satsning för hela universitetet, med syfte att belysa internationaliseringsverksamheten. Målet är att engagera såväl studenter som forskare och administrativ personal, samt representanter för partneruniversitet som gästar universitetet. En del i programmet är fakulteternas internationaliseringsdag med syfte att öka antalet utresande studenter. Dagen innehåller föreläsningar med representanter från näringsliv och offentlig sektor, det hålls en mässa där våra utländska studenter presenterar sina hemuniversitet, tidigare utbytesstudenter berättar om sina erfarenheter och utlandsavdelningen informerar om möjligheter till utlandsstudier. Career Service vid Handelshögskolan anordnar aktiviteter som är öppna för alla Handelshögskolans studenter, dvs även för ekonomprogrammets studenter, som t.ex. workshops i färdighetsträning där det är fokus på kommunikation och intercultural skills som tex CQ -cultural competence.

13 13 Inom Ekonomprogrammets språkliga inriktning ingår språkkurser, där studenterna får en inblick i det aktuella språkområdet. De studenterna gör också studiebesök i London, för att få en inblick i hur globala marknader fungerar. Även i ekonomikurserna, för samtliga inriktningar, ingår moment med internationella inslag. Gästföreläsare från internationella företag förekommer flitigt i kurserna. Programmets språkliga inriktningar har kurser i ämnet International Business både termin 1 och termin 5. Dessutom är det ämnesområdet valbart under termin Samtliga studenter som läser ett masterprogram under termin 7 10 läser på engelska, tillsammans med en internationell grupp av studenter. III. Lärarkompetens 4. Internationell erfarenhet hos de lärare som huvudsakligen undervisar på programmet. Beskriv/ange och kommentera: 1. Andel disputerade lärare av dem som huvudsakligen undervisar på programmet. 2. Antal professorer som undervisar på programmet och ungefärlig omfattning på deras undervisning. 3. Andel av undervisande lärare som har behörighetsgivande högskolepedagogisk Många lärare har erfarenhet av arbete utanför Sverige. Ett antal lärare har ursprung från ett annat land än Sverige. En undersökning bland samtliga lärare på Handelshögskolan (dvs inte enbart de som undervisar på Ekonomprogrammet) visar följande siffror: 35% har en utländsk universitetsexamen 71% har yrkesmässig utlandserfarenhet 12% har utländsk medborgarskap I princip samtliga kursansvariga är disputerade (något enstaka undantag kan finnas). Ca 80% av undervisningen bedrivs av disputerade lärare. Det är framförallt i företagsekonomi och i viss mån juridik det finns kurser där odisputerade lärare står för en betydande undervisninginsats. Ett tiotal professorer deltar i undervisningen på Ekonomprogrammet. Omfattningen varierar från att vara kursansvarig och drivande i kurser, till att ta enstaka föreläsningar. Den övervägande majoriteten av lärarna som undervisar på programmet har antingen behörighetsgivande pedagogisk utbildning, eller motsvarande kompetens. Det senare kan exempelvis utgöras av betydande dokumenterad erfarenhet av undervisning.

14 14 kompetens. 4. Metoder för att säkra att det finns lärare med aktuell och relevant professionsrelaterad kompetens. Behovet av professionsrelaterad kompetens identifieras av Ekonomprogrammets programnämnd. Om sådan kompetens saknas, kontaktas antingen berörd institution (institutionerna har ansvar för läraranställningar), eller anställs en person direkt av programmet. IV. Studentinflytande Beskriv/ange och kommentera: 1. Resultat från studentundersökningar (t ex GU:s Studentbarometer 2010 om nedbrytning till programmet är möjlig), programutvärderingar och kursvärderingar. Behovet av professionsrelaterad kompetens kan variera mellan olika ämnen. I exempelvis redovisning har ett sådant behov identifierats, och Företagsekonomiska institutionen har aktivt rekryterat lärare med sådan kompetens. Ekonomprogrammet har rekryterat lärare med specifik språklig kompetens, i t ex kinesiska och japanska. Följande kommentarer är baserade på GU:s Studentbarometer Där deltog 68 av Ekonomprogrammets studenter. Ett potentiellt problem med barometern är följaktligen att ett litet antal av de ca 1000 aktiva studenterna på programmet deltog. På frågan om lärare tar hänsyn till synpunkter de får från studenter är resultatet blandat, även om det är något mer positivt än negativt. Vad gäller kursutvärderingar svarar studenterna på följande sätt: Kursutvärderingar genomförs på varje delkurs. Resultat från kursutvärderingar, och åtgärder som följd av kursutvärderingar, presenteras inte för studenter. Lärare uppmuntrar studenterna att utvärdera kurser och program. Studenterna är neutrala med avseende på om de kan påverka sin utbildning. De ser mindre möjlighet att påverka genom lärare, och större möjlighet genom studentkåren. Studenterna är något mer positiva än negativa till påståendet att institutionen är mottaglig för förändringar. En stor majoritet av studenter anser att utbildningens kvalitet ökar om studenterna får större inflytande. Väldigt få studenter engagerar sig i formella grupper där de kan ha inflytande, men de flesta är nöjda med att inte vara engagerade. Samtidigt anser de flesta studenter att det är mycket viktigt att studentkåren arbetar med utbildningens

15 15 kvalitet. Studenterna anser vidare att de kan framföra kritiska synpunkter på utbildningen, utan att det påverkar hur de bemöts av lärare, eller bedömningen i samband med examination. Slutligen har studenterna en svag uppfattning om hur universitetet är organiserat, vilket kan försvåra inflytande. En kommentar är att studenterna verkar något så när nöjda med sitt inflytande. För de som önskar finns möjlighet att engagera sig i studentkåren, men intresset är relativt svagt. En punkt som behöver förbättras är återkopplingen av kursutvärderingar till studenterna. Kursansvariga lärare förväntas göra en sådan återkoppling. Att studenterna inte upplever att de får det kan bero på två saker. Antingen utförs inte en återkoppling, och Ekonomprogrammets ledning behöver se till att en sådan utförs på varje delkurs. Alternativt utförs en återkoppling, men studenterna tolkar det inte som en sådan. 2. Metoder för samlad kvalitetsanalys (t ex kursrapport, kursbokslut, programnämnd, kurskonferens) och utveckling av programmet. Varje enskild kurs på programmet avslutas med en kursnämnd, där två studentrepresentanter medverkar. Dessa representanter utgörs av studenter som läser kursen, och de är representanter under en hel termins kurser. För programmet som helhet finns en programnämnd, som har ansvar för kvalitetsuppföljning. Den nämnden har tre studentrepresentanter. De utses av studentkåren, och normalt är de ordförande i studentkårens utbildningsutskott, samt en student vardera som är aktiv på analytisk respektive språklig inriktning. Varje eller varannan termin hålls lärarmöte, där samtliga undervisande lärare på programmet bjuds in. Delvis behandlas kvalitetsfrågor vid dessa möten. De studenter som ingår i Programnämnden bjuds in till dessa möten. I samband med större utvecklingsprojekt inom programmet bildas vanligtvis arbetsgrupper, där även studentrepresentanter deltar. 3. Studentmedverkan i beredande och beslutande organ. Beredande organ där studenter medverkar är: Ekonomprogrammets programnämnd, som har tre studentrepresentanter Beredningsgrupp för utbildning på grund- och avancerad nivå. Det är beredande

16 16 V. Omvärldsanalys A. Omvärldsanalys utbildningsutbud. Beskriv/ange och kommentera: 1. Programmets bidrag i jämförelse med program inom GU som har liknande innehåll. Programmets profil i jämförelse med liknande program vid andra svenska lärosäten. organ på Handelshögskolenivå, inför beslut i Fakultetsnämnden. Studenter medverkar i Fakultetsnämnden, där beslut om programmet tas. Ekonomprogrammet är Göteborgs universitets primära program för utbildning i ekonomi på grundnivå. Det ger även studenterna möjlighet att, inom programmets ram, fortsätta sin utbildning på avancerad nivå. Logistikprogrammet på Handelshögskolan har till viss del liknande innehåll på grundnivå, men med en särskild inriktning mot logistik. Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram innehåller delvis liknande kurser i ekonomi, men innehåller även betydande inslag av andra ämnen. Sammanfattningsvis är Ekonomprogrammet det primära programmet vid Göteborgs universitet för utbildning av ekonomer, och det enda program där studenter kan erhålla Civilekonomexamen. Ekonomprogram ges vid ca 25 högre utbildningsinstitutioner i Sverige, som översiktligt kan delas in på följande sätt: Tekniska högskolor Övriga högskolor, och mindre universitet Större universitet (Göteborg, Linköping, Lund, Stockholm, Umeå, Uppsala) samt Handelshögskolan i Stockholm I jämförelse med program i industriell ekonomi har programmet en mindre teknisk inriktning. I jämförelse med övriga högskolor och mindre universitet är Ekonomprogrammet i Göteborg mer relaterat till forskning. Den mest relevanta jämförelsen är med andra större universitet och Handelshögskolan i Stockholm, där ekonomprogrammen tenderar att likna varandra. Göteborgs profil särskiljer sig framförallt på tre sätt:

17 17 Programmet har språkliga inriktningar. I det avseendet finns liknande upplägg vid Lunds och Linköpings universitet. Studenterna har möjlighet att inom ramen för programmet läsa i fem år (3 + 2 år), och därmed erhålla en Mastersexamen. Ett system med fokus på studier i år finns även på Handelshögskolan i Stockholm, Uppsala universitet och införs gradvis på Stockholms universitet. Programmet har en ämnesmässig bredd. Det möjliggörs delvis av att Handelshögskolan vid Göteborgs universitet har en ett antal olika institutioner med olika inriktningar. Det är exempelvis unikt i Sverige att ha en juridisk institution inom samma fakultet som ekonomutbildningen. B. Omvärldsanalys arbetsmarknad. Beskriv/ange och kommentera: 1. Före detta studenters bedömning av studierna i relation till vad de behöver i sitt arbete (kommentera när så är möjligt resultat från Göteborgsakademiker 2010 eller annan/lokal alumnundersökning). Handelshögskolan har utfört en undersökning av de studenter som tog examen Undersökningen är utförd av avdelningen Career Service. 95 alumner från Ekonomprogrammet besvarade enkäten. 83% av alumnerna anser att deras arbetsuppgifter är kvalificerade, och 93% anser att arbetsuppgifterna är relaterade till deras utbildning. Göteborgsakademiker 2010 visar resultat för ämnet Företagsekonomi, vilket är det examensämne som majoriteten av Ekonomprogrammets studenter läser. De resultaten kommenteras här, men de inkluderar samtliga studenter i ämnet Företagsekonomi, inklusive studenter som läst fristående kurs, och studenter som läst andra program än Ekonomprogrammet. De färdigheter alumnerna särskilt bedömer som viktiga i arbetet är självständigt lösa problem, arbeta i team, följa kunskapsutvecklingen inom arbetet, tänka kritiskt, förklara för icke-specialister, använda IT, samt argumentera och övertyga. Något mindre viktigt, men ändå av betydelse är tillämpa kunskaper från huvudämne, planera verksamhet, samt göra muntliga och skriftliga instruktioner. När alumnerna bedömer hur nöjda de är med färdighetsträning i utbildningen är de särskilt nöjda med tänka kritiskt, arbeta i team, självständigt lösa problem, samt göra skriftliga

18 18 och muntliga presentationer. Något mindre nöjda, men fortfarande nöjda med, är de med avseende på tillämpa kunskaper från huvudämne, följa kunskapsutvecklingen inom området, använda IT, samt argumentera och övertyga. Slutsatsen är att det är god överensstämmelse mellan det som krävs i arbetet och det som tränas i utbildningen. 2. Före detta studenters etablering inom relevant yrkesområde (kommentera när så är möjligt resultat från Göteborgsakademiker 2010 eller annan/lokal alumnundersökning). Från Handelshögskolans undersökning av alumner från Ekonomprogrammet kan vi se att 52% av studenterna hade ett arbete innan de avslutade sin utbildning. Ytterligare 38% hade arbete inom 12 månader efter avslutade studier. Fler alumner tyckte det var lätt än svårt att få arbete efter studierna. Av de som inte har arbete har majoriteten valt att studera vidare. Från undersökningen Göteborgsakademiker 2010 kan vi se att en övervägande majoritet av alumnerna anser att arbetet de har är relevant i förhållande till utbildningens innehåll. Slutsatsen är att Ekonomprogrammet ger studenterna goda möjligheter att etablera sig inom relevant yrkesområde. 3. Modeller för samverkan med alumner och avnämare i planering, genomförande, uppföljning och utveckling av programmet, t ex programråd med externa representanter. Samverkan med avnämare i planering och utveckling av program sker främst genom Handelshögskolans råd och enskilda lärares kontakter med omvärlden. Handelshögskolans råd har representanter från näringslivet, och deltar i strategiska diskussioner om Handelshögskolans utbildning. Många enskilda lärare har kontakter hos avnämare, med vilka de stämmer av frågeställningar i samband med utformning och utveckling av kurser. I vissa ämnen är det också vanligt med lärare med egen professionskompetens (jfr avsnitt III.4), som är aktiva i kursutveckling. I genomförande av undervisning på programmet förekommer ett antal olika modeller för samverkan med avnämare: Executive Faculty, som innebär att aktiva praktiker arbetar deltid på Handelshögskolan under ett läsår.

19 19 Gästföreläsare och gästprofessorer, som föreläser för studenter. Handels Consulting, som är studenternas eget konsultföretag där studenter kan få konkret erfarenhet. Uppsatsskrivande i samarbete med företag. Centrum för Affärssystem, som deltar i ett antal kurser, och som arbetar i nära samarbete med ett antal programvaruföretag. VI. Framtid Beskriv/ange och kommentera: 1. Ev planerade förändringar av programmet på kort sikt. 2. Programmets framtid på lång sikt (10 år eller mer) Samverkan samordnas bland annat via Handelshögskolans avdelning för externa relationer. Från och med hösten 2011 antas studenter till 300 hp. De har då möjlighet att inom programmets ram läsa 180 hp, och erhålla en kandidatexamen, eller 300 hp, och erhålla en mastersexamen. Tidigare årskullar av studenter antogs till 240 hp, vilket innebar att de kunde avsluta studier efter 180 hp (med kandidatexamen) eller 240 hp (med civilekonomexamen). Ett utvecklingsarbete pågår för närvarande, som syftar till att öka studenternas förståelse för hur de olika delämnena i programmet är relaterade till varandra. Det kan dels uppnås genom att införa inledande och avslutande perioder på terminerna där studenter får hjälp med att se kopplingar, samt genom en mer explicit ordningsföljd på delkurserna i programmet. Även möjligheten att ge en egen kurs i ämnet ekonomisk historia diskuteras (det ämnet ingår idag som delar av kurser i andra ämnen). Dessa förändringar kan införas för studenter antagna hösten 2012 alternativt Efterfrågan på ekonomutbildningar förväntas vara fortsatt hög i framtiden. Handelshögskolan har tagit ett strategiskt beslut att utbildningen ska vara organiserad med tre år på grundnivå, och två år på avancerad nivå. Inga förändringar i den grundläggande strukturen förutses, vilket innebär att studenter även i framtiden förväntas antas till 300 hp. Ett annat strategiskt beslut på Handelshögskolan är att ha ett starkt internationellt inslag i

20 20 VII. Övrigt av vikt om programmet Beskriv/ange och kommentera: 1. Organisation och ledning av programmet. 2. Förekomst av särskilda identitetsskapande moment (t ex mottagningsceremonier eller examenshögtider). 3. Förekomst av moment om innovation och entreprenörskap. utbildningen, genom att ha både utresande och inkommande studenter. För att öka internationaliseringen kan det i framtiden bli aktuellt med en inriktning inom programmet där undervisning sker helt och hållet på engelska. Programmet är från och med en del av Företagsekonomiska institutionen. Tidigare var det en egen administrativ enhet direkt under Handelshögskolans fakultetsledning. Trots att programmet administrativt är en del av Företagsekonomiska institutionen har det en egen identitet gentemot studenterna, med egna administratörer och studievägledare. Programmet leds av en programnämnd och en programansvarig. Programnämnden har ledamöter från de institutioner som undervisar på programmet samt studentrepresentanter. I programnämnden diskuteras kvalitetsuppföljning och innehållslig utveckling av programmet. Programansvarig koordinerar både strategiska och operativa frågor gällande programmet. Studenterna har omfattande mottagningsceremonier i samband med programstart. Vissa av dessa genomförs av studentkåren. I samband med examen har studenterna möjlighet att delta i Handelshögskolans diplomeringsceremoni, som genomförs två gånger per år. Programmet har en egen administration för kontakt med studenter, i syfte att öka studenternas identifikation med Ekonomprogrammet (jfr fråga VII.1 ovan). Moment om innovation och entreprenörskap kan förekomma på enskilda kurser, även om det inte har gjorts någon systematisk genomgång av sådana moment. Studenterna har möjlighet att avsluta sina studier med ett 2-årigt masterprogram i innovation och entreprenörskap om de väljer det. 4. Övrigt. Ekonomutbildning har bedrivits vid Handelshögskolan sedan Den språkliga inriktningen inom ekonomutbildningen har funnits sedan genomfördes stora

21 21 förändringar i programmets upplägg. Detta utvecklades vidare i samband med övergång till Bologna-struktur från VIII. Sammanfattande bedömning Kommentera: 1. Programmets största styrka. Sammanfattningsvis har Ekonomprogrammet en lång historia. Det har under lång tid haft ett högt söktryck och höga antagningspoäng. Merparten av studenterna får arbete inom relevant område. Prestationsgraden är tillfredsställande. Programmets största styrka är undervisningens kvalitet, som härrör från engagerade och kunniga lärare. 2. Programmets största svaghet. Låg resurstilldelning per student ger begränsade möjligheter till individualisering och feedback till studenter. Detta kan vara en delförklaring till att en alltför stor andel av de studenter som startar programmet inte uppnår kravet på examen inom rimlig tid. 3. Om programmet fick extra resurser från 2013 skulle dessa användas till: Mer feedback till studenter, i syfte att förbättra deras individuella utveckling. Mer pedagogiska metoder baserade på studenternas eget arbete (mindre storföreläsning och tenta).

BLUE 11. Better Learning in University Education. Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11. Better Learning in University Education. Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet 1 Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education. Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education. Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Blue 11 Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

Läs mer

Programrapport XXXXXXX

Programrapport XXXXXXX Läsåret 20XX/YY UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSKANSLIET Programrapport XXXXXXX Syftet med programrapporten är att följa upp programutbildningar inom Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsens utbildningsuppdrag.

Läs mer

Direktiv inför genomlysning av program och fristående kurser

Direktiv inför genomlysning av program och fristående kurser Nämnden för grundnivå och avancerad nivå inom fakultetsnämnden för ekonomi och design (NGA FED) Direktiv inför genomlysning av program och fristående kurser Uppdrag: Kvalitetsgenomlysning av program och

Läs mer

Programmet genomförs helt/delvis/ej på engelska: delvis (internationella föreläsare och masterclasslärare undervisar på engelska)

Programmet genomförs helt/delvis/ej på engelska: delvis (internationella föreläsare och masterclasslärare undervisar på engelska) 1 Basfakta om programmet Programmets namn: Konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning kyrkomusik Ansvarig programledare/studierektor: Maria Bania Omfattning: 180 hp Nivå): Grundläggande nivå Examensbenämning:

Läs mer

Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet

Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet 1 Beslutsdatum 2016-06-27 Dnr V 2016/378 Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet Detta verktyg utgör ett stöd för fakulteter och institutioner i det kontinuerliga uppföljnings- och

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Handelshögskolans logistikprogram BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att

Läs mer

Riktlinjer för löpande utvärdering av kurser och utbildningsprogram vid Högskolan i Borås

Riktlinjer för löpande utvärdering av kurser och utbildningsprogram vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Rektor 2017-12-04 Dnr 589-17 Riktlinjer för löpande utvärdering av kurser och utbildningsprogram vid Högskolan i Borås Med stöd av HF1993:100, 1kap 14 samt HL 1 kap 4. HF1993:100,

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Ekonomprogrammet On-line, 180 högskolepoäng. The Business Administration and Economics Program On-Line, 180 ECTS Credits

UTBILDNINGSPLAN. Ekonomprogrammet On-line, 180 högskolepoäng. The Business Administration and Economics Program On-Line, 180 ECTS Credits Dnr: 943/2006-510 Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Ekonomprogrammet On-line, 180 högskolepoäng The Business Administration and Economics Program On-Line, 180

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/171. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/171. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing Dnr HS 2015/171 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i marknadsföring Programkod: Programmets benämning: Inriktningar: SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Fastställd av rektor 2015-05-19 Dnr: FS 1.1-707-15 Denna handläggningsordning

Läs mer

Basfakta om programmet

Basfakta om programmet Basfakta om programmet Uppgifter/kommentarer Programmets namn: Konstnärligt masterprogram i filmisk gestaltning regi och produktion Ansvarig programledare/studierektor: Dan Sandkvist Omfattning (hp): 120

Läs mer

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP 120 HÖGSKOLEPOÄNG MÅL - självständigt och kritiskt med teori och metod identifiera och analysera centrala problem inom det statsvetenskapliga kunskapsområdet;

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/401. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing

Utbildningsplan. Masterprogram i marknadsföring. Dnr HS 2015/401. SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master programme in Marketing Dnr HS 2015/401 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i marknadsföring Programkod: Programmets benämning: Inriktningar: SASMF Masterprogram i Marknadsföring Master

Läs mer

Programrapport för kostekonomprogrammet med inriktning mot ledarskap

Programrapport för kostekonomprogrammet med inriktning mot ledarskap Läsåret 2016/17 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETSKANSLIET Programrapport för kostekonomprogrammet med inriktning mot ledarskap Syftet med programrapporten är att följa upp programutbildningarna inom det

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser samt för inrättande av huvudområden Utbildningsstrategiska rådet 2013-06-18 Fastställd av rektor 2013-10-08 Dnr:

Läs mer

Utbildningsplan för Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master Programme 120 Higher Education

Utbildningsplan för Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master Programme 120 Higher Education ! Utbildningsplan för Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master Programme 120 Higher Education Credits!! 1. Inrättande och fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Dokumentation vid inrättande av nytt utbildningsprogram

Dokumentation vid inrättande av nytt utbildningsprogram 1 (2) BESLUT 2016-06-03 Dokumentation vid inrättande av nytt utbildningsprogram Vid anhållan från institution att inrätta nytt program skall ansökan ställas till Grundutbildningsberedningen och följande

Läs mer

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Sports Coaching, Bachelor s Programme 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen

Läs mer

EP1020, Introduktion till global ekonomi, 7,5 högskolepoäng An introduction to Global Economy, 7.5 higher education credits

EP1020, Introduktion till global ekonomi, 7,5 högskolepoäng An introduction to Global Economy, 7.5 higher education credits HANDELSHÖGSKOLANS FAKULTETSNÄMND EP1020, Introduktion till global ekonomi, 7,5 högskolepoäng An introduction to Global Economy, 7.5 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Utbildningsplanen gäller för studier påbörjade ht 2008

Utbildningsplanen gäller för studier påbörjade ht 2008 UTBILDNINGSPLAN 1(5) Programmets svenska namn Ekonom Online programmet, 180 högskolepoäng Programmets engelska namn Bachelor Programme in Business Administration Online, 180 higher education credits Programkod

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning

Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning 2018-06-13 Dnr G 2018/166 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Systematiskt kvalitetsarbete inom grundutbildning I detta PM beskrivs Konstnärliga fakultetens kontinuerliga kvalitetsarbete med fokus på terminsvisa och

Läs mer

Lokal utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå (1 bilaga)

Lokal utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå (1 bilaga) Rektor RIKTLINJER 2011-10-04 Dnr HS 2011/406-50 Lokal utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå (1 bilaga) 1 Inledning I dessa riktlinjer beskrivs systemet för lokal utvärdering av utbildning

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Civilekonomprogrammet, 240 högskolepoäng. The Business Administration and Economics Program, 240 ECTS Credits

UTBILDNINGSPLAN. Civilekonomprogrammet, 240 högskolepoäng. The Business Administration and Economics Program, 240 ECTS Credits Dnr: 98/2007-515 Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Civilekonomprogrammet, 240 högskolepoäng The Business Administration and Economics Program, 240 ECTS Credits

Läs mer

Handlingsplan fo r internationalisering pa Folkha lsovetenskapligt program

Handlingsplan fo r internationalisering pa Folkha lsovetenskapligt program Handlingsplan fo r internationalisering pa Folkha lsovetenskapligt program 2012-03-02 1 1. Inledning Svenska lärosäten ska enligt regeringens direktiv bedriva ett aktivt internationaliseringsarbete i syfte

Läs mer

Kvalitetsplan Utbildning på grund- och avancerad nivå (UGA) DSV

Kvalitetsplan Utbildning på grund- och avancerad nivå (UGA) DSV Kvalitetsplan Utbildning på grund- och avancerad nivå (UGA) DSV Denna kvalitetsplan är fastställd av DSV:s styrelse den 2017-03-16. De olika roller som finns inom utbildningen på grund- och avancerad nivå

Läs mer

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP 120 HÖGSKOLEPOÄNG INLEDNING Masterprogrammet i statsvetenskap är en utbildning på avancerad nivå som ger verktyg för att förstå och analysera politik, demokrati,

Läs mer

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen Ekonomihögskolan FEKH49, Företagsekonomi: Examensarbete i organisation på kandidatnivå, 15 högskolepoäng Business Administration: Bachelor Degree Project in Organization Undergraduate Level, 15 credits

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FEG301 Marknadsföring, kandidatkurs, 15 högskolepoäng Marketing, Bachelor Course, 15 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET Dnr V 2018/672 2018-06-14 GÖTEBORGS UNIVERSITET Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar Statsvetenskapliga institutionens kvalitetssäkringsarbete syftar till att säkerställa

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i Service Management. Dnr HS 2017/888

Utbildningsplan. Masterprogram i Service Management. Dnr HS 2017/888 Dnr HS 2017/888 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i Service Management Programkod: Programmets benämning: SASSM Masterprogram i Service Management Magister (MASM),

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i företagsekonomi SAFEK

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i företagsekonomi SAFEK Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Magister-/masterprogram i företagsekonomi Programkod: Inriktningar: Programmets benämning: SAFEK Accounting and finance (REFI) Management (MANT)

Läs mer

Kursvärdering av kurs inom 2011 års lärarprogram vid Göteborgs universitet Kursens namn: Kurskod: Termin: Länk till aktuell kursplan:

Kursvärdering av kurs inom 2011 års lärarprogram vid Göteborgs universitet Kursens namn: Kurskod: Termin: Länk till aktuell kursplan: Bilaga 1 Förslag A på mall för kursvärdering Kursvärdering av kurs inom 2011 års lärarprogram vid Göteborgs universitet Kursens namn: Kurskod: Termin: Länk till aktuell kursplan: Del 1 Frågor om kursen

Läs mer

Utbildningsplan. Masterprogram i redovisning och styrning. Dnr HS 2017/1044

Utbildningsplan. Masterprogram i redovisning och styrning. Dnr HS 2017/1044 Dnr HS 2017/1044 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Utbildningsplan Masterprogram i redovisning och styrning Programkod: Programmets benämning: SASRS Masterprogram i redovisning och styrning

Läs mer

Utbildningsplan Företagsekonomiska magisterprogrammet - 60 högskolepoäng

Utbildningsplan Företagsekonomiska magisterprogrammet - 60 högskolepoäng HÖGSKOLAN I GÄVLE UTBILDNINGSPLAN AVANCERAD NIVÅ FÖRETAGSEKONOMISKA MAGISTERPROGRAMMET Programkod: SAENM Inr.kod: Affärsutveckling AFUT (Business Development) Inr.kod: Redovisning REDO (Accounting) Fastställd

Läs mer

Basfakta om programmet

Basfakta om programmet Basfakta om programmet Uppgifter/kommentarer Programmets namn: Konstnärligt kandidatprogram i filmisk gestaltning regi och produktion Ansvarig programledare/studierektor: Anne-Marie Söhrman Fermelin Omfattning

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Programmet för internationell försäljning & marknadsföring, 180 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN. Programmet för internationell försäljning & marknadsföring, 180 högskolepoäng Dnr: 933/2008-515 Utbildningsnämnden för grundnivå och avancerad nivå inom humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Programmet för internationell försäljning & marknadsföring, 180 högskolepoäng

Läs mer

AUDIT-gruppens rapport över Översättarprogrammet vid Göteborgs universitet (kurserna ÖU2100 respektive ÖU2200)

AUDIT-gruppens rapport över Översättarprogrammet vid Göteborgs universitet (kurserna ÖU2100 respektive ÖU2200) AUDIT-gruppens rapport över Översättarprogrammet vid Göteborgs universitet (kurserna ÖU2100 respektive ÖU2200) Inledning Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen vid Göteborgs universitet

Läs mer

BLUE 11 Bakgrund och syfte Verktyg för uppföljning Vilka program avses? Ansvar Arbetsgång I. Programrapport II. Audit/extern bedömning Projektledning

BLUE 11 Bakgrund och syfte Verktyg för uppföljning Vilka program avses? Ansvar Arbetsgång I. Programrapport II. Audit/extern bedömning Projektledning BLUE 11 Bakgrund och syfte Verktyg för uppföljning Vilka program avses? Ansvar Arbetsgång I. Programrapport II. Audit/extern bedömning Projektledning Basfakta om programmet I. Studentrekrytering, uppföljning

Läs mer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet. Uppgifter/kommentarer

BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet. Uppgifter/kommentarer 1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Basfakta om programmet Programmets namn: Ansvarig programledare/studierektor: Omfattning

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i Marknadsföring och ledning av

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i Marknadsföring och ledning av Dnr FAK1 2010/158 Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Magister-/masterprogram i Marknadsföring och ledning av tjänsteverksamheter Masterprogramme in Service Marketing and Management

Läs mer

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN SK1523 Examensarbete i statsvetenskap, 15 högskolepoäng Dissertation, 15 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhälls fakultetsnämnden 2006-11-14

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan Dnr FAK1 2010/159 Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Magister-/masterprogram i redovisning och finansiering Masterprogramme in Accounting and Finance Programkod: SAMRE/SAAAF Programmets

Läs mer

Ekonomprogram, 180 hp

Ekonomprogram, 180 hp 1 (8) Utbildningsplan för: Ekonomprogram, 180 hp BSc Programme in Business and Economics Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer SEKOG Grundnivå Miun 2007/1088 Högskolepoäng

Läs mer

Varför Vad Hur När Vem

Varför Vad Hur När Vem Varför Vad Hur När Vem Nya utbildningsplaner och kursplaner trädde i kraft 2015. Dessa måste utvärderas. Att utvärdera måluppfyllelse, progression och genomströmning på kurs och programnivå. Granskning

Läs mer

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga TEKNAT 2013/6 Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Fastställda av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

MGTN26, Management: Globala utmaningar, 8 högskolepoäng Management: Global Challenges, 8 credits Avancerad nivå / Second Cycle

MGTN26, Management: Globala utmaningar, 8 högskolepoäng Management: Global Challenges, 8 credits Avancerad nivå / Second Cycle Ekonomihögskolan MGTN26, Management: Globala utmaningar, 8 högskolepoäng Management: Global Challenges, 8 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Studierektor vid

Läs mer

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Sports Coaching, Bachelor Programme 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen

Läs mer

AVDELNINGEN FÖR HANDELSHÖGSKOLANS EKONOMPROGRAM

AVDELNINGEN FÖR HANDELSHÖGSKOLANS EKONOMPROGRAM AVDELNINGEN FÖR HANDELSHÖGSKOLANS EKONOMPROGRAM EPF203 Ekonomistyrning med en introduktion till redovisning, 7,5 högskolepoäng Management Accounting Fastställande Kursplanen är fastställd av Företagsekonomiska

Läs mer

Politices kandidatprogram Bachelor Programme in Political Science and Economics 180 Högskolepoäng

Politices kandidatprogram Bachelor Programme in Political Science and Economics 180 Högskolepoäng Utbildningsplan för Politices kandidatprogram Bachelor Programme in Political Science and Economics 180 Högskolepoäng Politices kandidatprogrammet är ett utbildningsprogram på grundläggande nivå som leder

Läs mer

1 BLUE 11 Better Learning in University Education Verktyg för uppföljning av utbildningsprogram vid Göteborgs universitet Bakgrund och syfte Som ett led i arbetet med att höja kvaliteten i utbildningen

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Marknadsföringsprogrammet, 180 högskolepoäng. The Marketing Programme, 180 Higher Education Credits

UTBILDNINGSPLAN. Marknadsföringsprogrammet, 180 högskolepoäng. The Marketing Programme, 180 Higher Education Credits Dnr: 674/2008-515 Utbildningsnämnden för grundnivå och avancerad nivå inom humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Marknadsföringsprogrammet, 180 högskolepoäng The Marketing Programme, 180 Higher

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Civilekonomprogrammet Valfri inriktning, 120-180 poäng

UTBILDNINGSPLAN. Civilekonomprogrammet Valfri inriktning, 120-180 poäng UTBILDNINGSPLAN Civilekonomprogrammet Valfri inriktning, 120-180 poäng Dnr. 1301/333-04 Fastställd av institutionsstyrelsen 2003-03-13 Postadress Besöksadress Telefon Postgiro Högskolan Kristianstad Högskolan

Läs mer

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga

Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga TEKNAT 2014/214 Riktlinjer för anställning och befordran av lärare samt för antagning av docent och av excellent lärare vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Fastställda av teknisk-naturvetenskapliga

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FEG210 Affärssystem med tillämpning, 15 högskolepoäng Applied Enterprise Systems, 15 higher education Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd

Läs mer

Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Uppföljning fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning

Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Uppföljning fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning Lunds universitet Medicinska fakulteten Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Uppföljning fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning 11-08 Sakområde Fokus Mål Strategi Tid Ansvar

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FEG220 Logistiska informationssystem, 15 högskolepoäng Logistics and Information Systems, 15 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd

Läs mer

Verksamhetsplan för Humanistiska fakultetsnämnden Inledning

Verksamhetsplan för Humanistiska fakultetsnämnden Inledning Verksamhetsplan för Humanistiska fakultetsnämnden 2016 2017 Inledning I denna verksamhetsplan presenteras kortfattat mål och åtgärder för Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet. Planen utgår

Läs mer

Fakulteten för konst och humaniora

Fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2015/573 3.1.1 Utbildningsplan Fakulteten för konst och humaniora Internationell administration med språk, 180 högskolepoäng International Administration Programme with foreign language, 180 credits

Läs mer

VÄXJÖ UNIVERSITET 2002-10-31 Dnr.903/2002-510 Institutionen för samhällsvetenskap. Utbildningsplan för PROGRAMMET FÖR EUROPASTUDIER, 120/160 poäng

VÄXJÖ UNIVERSITET 2002-10-31 Dnr.903/2002-510 Institutionen för samhällsvetenskap. Utbildningsplan för PROGRAMMET FÖR EUROPASTUDIER, 120/160 poäng VÄXJÖ UNIVERSITET 2002-10-31 Dnr.903/2002-510 Institutionen för samhällsvetenskap Utbildningsplan för PROGRAMMET FÖR EUROPASTUDIER, 120/160 poäng 1. Fastställande av plan Styrelsen för Institutionen för

Läs mer

Magisterprogram med inriktning mot arbetsrätt

Magisterprogram med inriktning mot arbetsrätt Samhällsvetenskapliga fakulteten/juridiska institutionen Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: staffan.ingmansson@jus.umu.se www.umu.se Dnr 502-3214-08 Datum Sid 1 (5) Magisterprogram

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FEG210 Affärssystem med tillämpning, 15 högskolepoäng Applied Enterprise Systems, 15 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd

Läs mer

Kursen ges som kompletterande utbildning för ekonomer med utländsk examen i företagsekonomi (eller motsvarande).

Kursen ges som kompletterande utbildning för ekonomer med utländsk examen i företagsekonomi (eller motsvarande). Ekonomihögskolan FEKL11, Kompletterande utbildning för ekonomer med utländsk examen, 60 högskolepoäng Bridging Education in Business Administration for Graduates with a Foreign Degree, 60 credits Grundnivå

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla utbildningar Utbildningsstrategiska rådet 2012-05-08 Fastställd av rektor 2012-06-19 Dnr: UmU 100-976-11 Denna handläggningsordning

Läs mer

Rutin för kursutvärdering vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Rutin för kursutvärdering vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd KVALITETSLEDNINGSSYSTEM AKADEMIN FÖR VÅRD, ARBETSLIV OVCH VÄLFÄRD Ansvarig handläggare: Akademisamordnare för utbildning Fastställd av: Akademichef Beslutsdatum: 2018-06-14 Diarienr: Bilagor: 3 Sida 1

Läs mer

FEG100 Företagsekonomi 1, 30 högskolepoäng Business Administration 1, Introductory Course

FEG100 Företagsekonomi 1, 30 högskolepoäng Business Administration 1, Introductory Course KURSPLAN FEG100 FEG100 Företagsekonomi 1, 30 högskolepoäng Business Administration 1, Introductory Course Grundnivå 1. Beslut om inrättande av kursen samt fastställande av kursplan Kursplanen är godkänd

Läs mer

Rutin för kursutvärdering vid Akademin för teknik, textil och ekonomi

Rutin för kursutvärdering vid Akademin för teknik, textil och ekonomi KVALITETSLEDNINGSSYSTEM AKADEMIN FÖR TEKNIK, TEXTIL OCH EKONOMI Ansvarig handläggare: Akademicontroller Fastställd av: Akademichef Beslutsdatum: 2018-02-27 Bilagor: 3 Sida 1 av 5 Rutin för kursutvärdering

Läs mer

Eventuell samordning med andra program: Konstnärliga kandidat- och masterprogram vid Högskolan för scen och musik

Eventuell samordning med andra program: Konstnärliga kandidat- och masterprogram vid Högskolan för scen och musik 1 Basfakta om programmet Programmets namn: Konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning världsmusik Ansvarig programledare/studierektor: Lars Ohlsson Omfattning: 180 hp Nivå): Grundläggande nivå Examensbenämning:

Läs mer

Utvärdering av kurs (3 bilagor)

Utvärdering av kurs (3 bilagor) Rektor RIKTLINJER 2011-06-09 Dnr HS 2011/299-50 Utvärdering av kurs (3 bilagor) 1 Allmänt Kursutvärderingar ska göras efter varje genomförd kurs vid Högskolan i Skövde (Högskolan). Termen kursutvärdering

Läs mer

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Sports coaching, kandidatprogram 180 högskolepoäng Sports Coaching, Bachelor s Programme 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av dekanus vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Läs mer

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN 1 (7) Institutionen för socialvetenskap Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN Master Programme in Social Work Research

Läs mer

Fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap Institutionen för språk och litteratur

Fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap Institutionen för språk och litteratur Dnr: HL/2009 0110 Utbildningsplan Fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap Institutionen för språk och litteratur Internationell administration med språk, 180 högskolepoäng International Administration

Läs mer

Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete

Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Lunds universitet Fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning Medicinska fakulteten 02-01 Kristina Hansson och Boel Heister Trygg Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Sakområde

Läs mer

Rutiner och mallar för kurs- och programuppföljning

Rutiner och mallar för kurs- och programuppföljning Lärarutbildningsnämnden Karin Fogelberg BESLUT KURS- OCH PROGRAMUPPFÖLJNING 2014-06-10 dnr G 2014/151 1/13 Lärarutbildningsnämnden Rutiner och mallar för kurs- och programuppföljning Lärarutbildningsnämnden

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FEG30L Företagets logistikfunktion, kandidatkurs, 15 högskolepoäng Business Logistics, Bachelor Course, Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd

Läs mer

TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN

TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN Dnr V 2016/775 TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN Publicerad 2017-01-31 Beslutsfattare Handläggare Samordningsnämnden för lärarutbildning (SOL) Karin Fogelberg Beslutsdatum

Läs mer

TANDLÄKARPROGRAMMET VID SAHLGRENSKA AKADEMIN, GÖTEBORGS UNIVERSITET

TANDLÄKARPROGRAMMET VID SAHLGRENSKA AKADEMIN, GÖTEBORGS UNIVERSITET RAPPORT FRÅN AUDITGRUPP BLUE11 BETTER LEARNING in UNIVERSITY EDUCATION FÖR TANDLÄKARPROGRAMMET VID SAHLGRENSKA AKADEMIN, GÖTEBORGS UNIVERSITET BEDÖMARGRUPP Stein Björkman Lena Hulthén Carl-Henrik Bratt

Läs mer

Karolinska Institutet ett medicinskt universitet

Karolinska Institutet ett medicinskt universitet Karolinska Institutet ett medicinskt universitet Erik G Svensson Uppsala 2014-08-19 Anna-Lena Paulsson, Internationella kansliet Handlingsplan för internationalisering 2014-2017 för utbildning på grundnivå

Läs mer

Vägledning för utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Vägledning för utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå 1 2018-03-28 Dnr STYR 2016/179 Utbildningsnämnden Vägledning för utvärdering av utbildning på grundnivå och avancerad nivå Lunds universitets policy för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av utbildning

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FEG220 Logistiska informationssystem, 15 högskolepoäng Logistics and Information Systems, 15 higher Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd

Läs mer

Utbildningsplan Ekonomprogrammet 180 högskolepoäng

Utbildningsplan Ekonomprogrammet 180 högskolepoäng HÖSKOLAN I ÄVLE UTBILDNINSPLAN RUNDNIVÅ EKONOMPRORAMMET Programkod: SENK Fastställd av HVS-nämnden 2007-11-29 Ver.nr. 081208 Utbildningsplan Ekonomprogrammet 180 högskolepoäng (Study Programme in Business

Läs mer

Kursutvärdering / Kursrapport

Kursutvärdering / Kursrapport Högskolan i Borås Institutionen för vårdvetenskap Kursutvärdering / Kursrapport Kursrapporten ska genomföras senast tre veckor efter kursslut Datum: 17 06 07 Kursfakta Kursens namn Inom program Kursansvarig

Läs mer

BLUE 11 redovisning. Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden. Samlad bedömning med åtgärdsplan

BLUE 11 redovisning. Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden. Samlad bedömning med åtgärdsplan BLUE 11 redovisning Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden Samlad bedömning med åtgärdsplan Bilagor: 1:1 Programrapport: Hälsopromotionsprogrammet 1:2. Lärarkompetens: Hälsopromotionsprogrammet, inriktning

Läs mer

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen Ekonomihögskolan FEKH69, Företagsekonomi: Examensarbete i redovisning på kandidatnivå, 15 högskolepoäng Business Administration:Bachelor Degree Project in Financial and Management Accounting Undergraduate

Läs mer

Ekonomprogrammet, Allmän inriktning, 180 högskolepoäng

Ekonomprogrammet, Allmän inriktning, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Sida 1 av 6 Programkod: SEV24 OINR Ekonomprogrammet, Allmän inriktning, 180 högskolepoäng Business studies, 180 Credits Denna utbildningsplan är fastställd av Fakultetsnämnden för humaniora,

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FEG200 Företagsekonomi 2, 30 högskolepoäng Business Administration 2, Intermediate Course, 30 higher Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd

Läs mer

BUSR31 är en kurs i företagsekonomi som ges på avancerad nivå. A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

BUSR31 är en kurs i företagsekonomi som ges på avancerad nivå. A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Ekonomihögskolan BUSR31, Företagsekonomi: Kvalitativa metoder, 5 högskolepoäng Business Administration: Qualitative Research Methods, 5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

HANDELSHÖGSKOLAN, FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN

HANDELSHÖGSKOLAN, FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN HANDELSHÖGSKOLAN, FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN S1LOG Handelshögskolans logistikprogram, 180 högskolepoäng Bachelor Programme in Logistic Management, Grundnivå/First cycle Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden.

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden. Utbildningsplan för Civilekonomprogrammet Study programme in Business and Economics 240.0 Högskolepoäng 240.0 ECTS credits Programkod: SCEKY Gäller från: HT 2010 Fastställd: 2009-10-08 Värdinstitution:

Läs mer

Civilekonomprogrammet, internationellt - Engelska

Civilekonomprogrammet, internationellt - Engelska DNR LIU-2018-02751 1(8) Civilekonomprogrammet, internationellt - Engelska 240 hp Business and Economics Programme - International - English F7YEE Gäller från: 2019 HT Fastställd av Fakultetsstyrelsen för

Läs mer

Utkast till ansvarfördelning inom grundutbildningen vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik

Utkast till ansvarfördelning inom grundutbildningen vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik 2016-01-20 Astronomi och teoretisk fysik Johan Rathsman Biträdande prefekt, GU Utkast till ansvarfördelning inom grundutbildningen vid institutionen för astronomi och teoretisk fysik Översikt över de funktioner

Läs mer

KVALITETSARBETE VID KFS KONSTNÄRLIGA FAKULTETENS BEREDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ (KF BUGA)

KVALITETSARBETE VID KFS KONSTNÄRLIGA FAKULTETENS BEREDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ (KF BUGA) KVALITETSARBETE VID KFS S BEREDNING FÖR UTBILDNING PÅ GRUND- OCH AVANCERAD NIVÅ (KF BUGA) Syfte med förmiddagen Presentera kvalitetsarbetet vid KFS med särskild fokus på de aktiviteter som ni som programansvariga

Läs mer

Kursrapport kurs SC131B VT 2018

Kursrapport kurs SC131B VT 2018 Kursrapport kurs SC131B VT 2018 Delkurs 1: Humanjuridik, 7,5 hp Kursansvarig: Mikael Matteson Antal registrerade studenter: 82 Antal studenter som besvarat den summativa kursvärderingen: 28 Svarsfrekvens:

Läs mer

Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp MIUN 2017/460. Utbildningsvetenskap

Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp MIUN 2017/460. Utbildningsvetenskap 1 (5) Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp Master Programme in Education with Specialisation in Professional Development and

Läs mer

Utbildningsplanen gäller för studier påbörjade ht 2007

Utbildningsplanen gäller för studier påbörjade ht 2007 UTBILDNINGSPLAN 1(5) Programmets svenska namn Ekonom Online programmet, 180 högskolepoäng Programmets engelska namn Bachelor Programme in Business Administration Online, 180 higher education credits Programkod

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Civilekonomprogrammet Inriktning teknik, 160/180 poäng

UTBILDNINGSPLAN. Civilekonomprogrammet Inriktning teknik, 160/180 poäng UTBILDNINGSPLAN Civilekonomprogrammet Inriktning teknik, 160/180 poäng Dnr: 186/333-01. Fastställd av högskolestyrelsen maj 1996 Reviderad av institutionsstyrelsen E 2001-01-19 Reviderad av institutionsstyrelsen

Läs mer

Ämneslärarprogrammet. med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Master of Arts/Science in Upper Secondary Education.

Ämneslärarprogrammet. med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Master of Arts/Science in Upper Secondary Education. Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Master of Arts/Science in Upper Secondary Education Omfattning: 300-330 högskolepoäng Programkod: LYAGY Nivå: Grund/Avancerad Fastställande:

Läs mer

Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar på grund- och avancerad nivå

Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar på grund- och avancerad nivå 26 september 2013 Maria Oskarson Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar på grund- och avancerad nivå Statsvetenskapliga institutionens kvalitetssäkringsarbete syftar till att

Läs mer